Skaldhet med ärr eller ärrbildning alopeci


Scarring alopeci är en av de sjukdomar som är förknippade med håravfall. Scarring alopeci diagnostiseras i 3% av fallen med klagomål om håravfall. Sjukdomen påverkar både män och kvinnor och kan hävda sig i alla åldrar.

Vad är lindrig alopeci?

Det finns många former av ärrande alopeci, som skiljer sig åt i typen av inflammation, men det förenande symtomet är förstörelsen av hårfollikeln och dess ersättning med ärrvävnad.

I de flesta fall börjar cicatricial alopecia med håravfall i vissa delar av huvudet, vilket orsakar skaldiga fläckar i håret. Men i vissa fall faller håret jämnt, på grund av vilket sjukdomen förblir obemärkt under en lång tid. I sällsynta fall är destruktionen av hårsäckarna följd av klåda, brännande och smärta, och skaldetheten fortskrider snabbt.

Det är möjligt att skilja skarpt form av alopeci från den nestande vid inspektionstidpunkten - när alopeci är ärrbildning, blir de skarpa fläckarnas kanter rakade och ojämn, och med boetskallet liknar de i regel lika cirklar.

Eftersom hårfollikeln ligger under huden, är dess yta som regel fortsatt jämn. I vissa fall börjar skalliga områden att rodna, bli ont och blåsor.

Orsaker till alopecikatrikation

De möjliga orsakerna till ärrbildning alopeci är fortfarande nästan oförskattade. Det är emellertid känt att förstörelsen av hårfollikeln börjar med inflammation i det nedre lagret av hudceller, där stamceller och talgkörtlar är belägna. Om de förstörs kan hårfollikeln inte återställas.

Diagnos och behandling av ärrande alopeci

Den enklaste och mest tillförlitliga metoden för diagnos av ärr alopeci är en biopsi i hårbotten. En liten bit av huden kommer att visa om det finns inflammation och vilka specifika hudceller som påverkas, vilket gör det möjligt att inte bara bekräfta diagnosen utan också att välja den mest effektiva behandlingsmetoden.

Behandling av ärrbildning alopeci är ganska aggressiv, eftersom denna sjukdom är förknippad med inflammation och omfattande håravfall.

Valet av droger beror på det särskilda fallet. Kortikosteroida salvor eller injektioner används som regel för att minska inflammation. Användningen av antimalariella och isotretinoinpreparat är också tillåtet.

Om orsaken till ärrbildning alopeci är inflammation av neutrofiler, är antibiotika och isotretinoin lämpliga för dess behandling.

Om håravfallet stannar, men bleka fläckar har bildats på huvudet, kan de avlägsnas kirurgiskt, eller hårfolliklarna kan transplanteras från intakta områden.

Hur svårt är det att bota cicatricial alopeci och vilka är funktionerna i denna sjukdom?

Baldness är ett obehagligt problem som negativt påverkar en persons utseende.

Detta fenomen kan dock ha någon form, utvecklingsstadiet av sjukdomen.

För utnämningen av en lyckad behandling av alopeci är det nödvändigt att fastställa typen av skallighet, dess intensitet, samt orsakerna som ledde till problemet. Vi kommer att prata om detta idag.

Kortfattad beskrivning av problemet

Vad är cicatricial alopeci? Cicatricial alopecia är en typ av skallighet som har vissa skillnader från andra former av alopeci. Huvudskillnaden är en mycket ogynnsam kurs och prognos för sjukdomen.

Sjukdomen påverkar hårsäckarna, som gradvis förstörs.

På de skadade områdena i hårbotten finns sälar - ärr som består av bindväv.

Dessa sälar överlappar hårsäckarna, vilket gör att follikeln inte kan utföra sin funktion, håret slutar växa.

Denna typ av skallighet är ganska sällsynt.

Det noteras hos ungefär 3% av patienterna som gick till läkaren med problemet med håravfall.

Vem är i riskzonen?

Cicatricial alopecia påverkar både män och kvinnor, oavsett deras ålder.

diagnostik

Vid förekomsten av karakteristiska symptom är det nödvändigt att se en läkare - trichologist. För diagnos använder läkaren följande diagnostiska metoder:

 1. Hudbiopsi från det skadade området. Med denna metod kan du bestämma follikelns tillstånd, närvaron av ärrbildning, för att bestämma orsaken som ledde till detta fenomen.
 2. Trichogram gör det möjligt att upptäcka närvaron av inflammation i hårbotten, för att bedöma hårsaksens tillstånd, mängden hår i ett visst område av huden.
 3. I vissa fall, när det inte är möjligt att identifiera orsaken till sjukdomen, krävs en mer omfattande undersökning av patienten, vilket möjliggör identifiering av en viss sjukdom, vilket kan vara grunden till baldhet.

Orsaker till sjukdom

Orsakerna till cicatricial alopeci är olika och många. Ofta kan detta problem indikera förekomsten av allvarliga sjukdomar, problem i arbetet med interna organ och system.

Faktorerna för utveckling av cicatricial alopecia innefattar:

 1. Medfödda orsaker. På grund av den genetiska predispositionen i hårbotten hud utvecklas från de första dagarna av ett barns liv.
 2. Infektiösa patologier som syfilis, tuberkulos.
 3. Onkologiska sjukdomar (godartade och maligna tumörer), användning av kemoterapi och andra behandlingsmetoder. Alopeci i detta fall utvecklas inte alltid, det beror allt på intensiteten och varaktigheten av exponering för kemikalier på kroppen.
 4. Mekanisk skada på hårbotten (brännskador, skador, frostskador).
 5. Patologi autoimmun natur.
 6. Sjukdomar i hårbotten (t.ex. laven).

Tecken på cicatricial alopeci

Kliniska manifestationer av sjukdomen, oavsett orsaken till dess förekomst, är följande:

 1. Utseendet på hårbotten i de avgränsade områdena av skallighet, som i början är av mindre storlek.
 2. Med tiden ökar dessa områden i storlek, blir mer synliga.
 3. Patienten klagar över obehag när det gäller skada. Han kliar, brinner, smärtsamma känslor över tiden.
 4. På de drabbade områdena i huden uppträder inflammatoriska reaktioner, rodnad, sår och sår, huden blir torr och fläckig. Det finns emellertid fall där sådana manifestationer inte observeras, huden förblir jämn utan några tecken på skador.
 5. Efter en tid sänker de inflammatoriska reaktionerna, är den fullständiga frånvaron av hår markerad på de drabbade områdena.

Se vad cicatricial alopecia ser ut på bilden:

Patogenes av sjukdomen

Cicatricial alopecia utvecklas gradvis, i de första skeden av sjukdomen kan dess symtom vara mindre, knappt märkbar.

 1. Vid det första skedet skador på hudens övre skikt på grund av de negativa effekterna av skadliga faktorer.
 2. Celler som utsätts för sådan exponering börjar utsöndra biologiskt aktiva substanser.
 3. Fokuser på inflammation uppträder på huden, klåda och en känsla av torr hud uppträder.
 4. I de skadade områdena i huden syntetiseras substansen aktivt - kollagen, med ackumulering av vilket ett ärr av en rödaktig nyans bildas. Symptomen på sjukdomen blir irreversibla.
 5. Ärret blir blekare, gradvis härdar, tjocknar (detta stadium kan ha olika varaktighet: 1-3 månader.)
 6. I det sista skedet förstörs hårsäckarna, de atrofi, de kan inte utföra hårproduktionens funktioner. På hårbotten förvandlas ärr till hårda ärr, vilket inte bara kan ses, men också visuellt.

Behandling av cicatricial alopeci

Effektiviteten av behandlingen beror främst på sjukdomsstadiet. Vid de första stadierna av utvecklingen av skallighet är det möjligt att stoppa denna process genom att eliminera huvudorsaken till dess utveckling.

I detta fall kommer endast kirurgi att hjälpa. Detta är en hårtransplantation med hjälp av givarhud. För mer information om moderna transplantationsmetoder, inklusive icke-invasiva metoder och priset för detta förfarande, kan du hitta på vår hemsida.

Men även här är förutsägelserna tvetydiga: Eftersom patientens hud är täckt med ärr, kan täta formationer där blodcirkulationen försämras, donorplantor inte komma sig ner.

Cicatricial alopecia är en av de mest allvarliga typerna av skallighet. Med sjukdomen hos denna art, är det förstörelse av hårsäckarna, fullständig hårförlust i de drabbade områdena.

Traditionella metoder är maktlösa här. Salvor och krämer, medicinska ämnen kommer inte att ge den förväntade effekten. För framgångsrik behandling är kirurgi nödvändigt, och naturligtvis eliminering av orsaken till sjukdomen.

Användbar video

I denna video kommer vi att fokusera på de särdragen hos olika typer av alopeci hos män och kvinnor, inklusive cicatricial alopecia:

Cicatricial alopecia: hur man känner igen och neutraliserar

Hår kallas ofta en indikator på hälsa. Deras tillstånd och utseende kan berätta mycket om ägarens välbefinnande. Skarp håravfall är obehagligt och skrämmande. En av formerna, kallad cicatricial alopecia, är en av de mest allvarliga manifestationerna av patologi.

Denna typ av skallighet är sällsynt, högst 3% av befolkningen, med den kvinnliga hälften blir oftare offer för sjukdomen. Faren för denna form av alopeci är den fullständiga förstöringen av hårfollikeln och bildandet av grova cikatricialfoci.

Huvudtyper

Beroende på vilka celler som är involverade i bildandet av infiltrering utmärks följande former:

 1. Scarring av lymfocyter åtföljs ofta av sådana systemiska virussjukdomar som lupus erythematosus, lichen planus. Det har klassiska manifestationer.
 2. Cikatrization med neutrofiler, detta inkluderar dekalvationsfollikulit och pustulär. Det kännetecknas av en långsammare kurs.
 3. Blandad ärvvävnad observeras med svamphalsbesvär med penetration av infektionen i hårsäckarna, liksom med pustulär dermatos.

Förändringar i lesionsfokus uppträder i två typer: fullständig atrofi hos folliklarna eller ersättning av epitelceller med bindväv, utan blodkärl och god näring.

Orsaker och symtom

Cicatricial alopecia har flera etiologier:

 • Medfödda anomalier associerade med nedsatt utveckling av hårsäckar, ärftlig predisposition;
 • Specifika infektionssjukdomar (tuberkulos, herpes, leishmaniasis, syfilis och andra);
 • Systemiska sjukdomar (lupus erythematosus, sarkoidos);
 • Maligna neoplasmer;
 • Mekanisk och termisk skada på huden (skador, brännskador, värme, kemiska brännskador, röntgenstrålar).

För att bekräfta eller avvisa förekomst av cicatricial alopecia hjälper biopsi - tar en bit vävnad för histologisk undersökning.

 • plötslig, snabbt progressiv eller gradvis, knappt märkbar håravfall i ett begränsat område;
 • i vissa fall är subjektiva känslor helt frånvarande, i andra, intensiv klåda, ömhet och brännande känsla;
 • Tecken på inflammation är alltid närvarande, det ser ut som ödem, hyperemi, i vissa fall visas blåsor med purulent innehåll;
 • Det skadade området uppträder oftare av slät hårlös hud, men kan avta och bli ont.

Som regel stannar baldingprocessen på egen hand, men vid den tiden hårfolliklarna fullständigt förlorar och förlorar all förmåga att återhämta sig.

Behandlingsmetoder

På detta utvecklingsstadium kan medicin inte erbjuda en garanterad läkningsmetod. Behandling av cicatricial alopeci reduceras för att förhindra progressionen av ärr, för vilken det först och främst är nödvändigt att eliminera orsaken till sjukdomen.

 • topiskt applicerad salva, kräm med kortikosteroider, antibiotika;
 • i vissa fall anges det att injicera hormoner i det drabbade området;
 • allmän terapi innefattar obligatorisk användning av antibiotika, antimalarialer, lugnande medel.

Kirurgisk behandling används för omfattande cikatricial foci, men det kan utföras inte tidigare än 1-2 år efter stabilisering av tillståndet och stoppa hudinfiltrering. Kärnan i metoden är att transplantera håret till det skadade området av huden med livskraftiga folliklar.

För närvarande är det den enda radikala behandlingsmetoden, men det finns en viss risk här. Eftersom effektiv blodtillförsel till platsen störs vid infiltration är det troligt att transplantatet inte kommer att få tillräcklig näring och kommer att avvisas av kroppen. Därför förekommer alltid transplantation genom excision av bindväv och ärrborttagning.

video

Recept för att göra en vitamincocktail mot håravfall

Tyvärr är cicatricial alopecia en sjukdom benägen att återkomma, så människor som har lyckats slutföra behandlingen behöver fortfarande regelbundet besöka trichologen, övervaka deras hälsa och hårförhållanden. Vid de första symptomen på den nyligen manifesterade sjukdomen är det viktigt att börja behandlingen så snart som möjligt.

Behandling av cicatricial alopeci

Enligt medicinsk statistik är cicatricial alopecia ganska sällsynt. Trots detta är sjukdomen ganska svår och kan bestå i flera år. Hårförlusten uppträder obemärkt och uppträder gradvis i deras ställe tät och grov ärrvävnad. Patologi kan i de flesta fall åtföljas av olika immunologiska sjukdomar.

orsaker till

Ibland uppstår sjukdomen på grund av frekvent exponering för röntgenstrålar. Foci av håravfall verkar ojämnt på huvudet och har en oregelbunden form. På ställen för alopeci finns det atrofi i huden, som inte åtföljs av någon peeling eller crusting. Med tiden bildar ärrvävnad på de drabbade områdena, på grund av vilka hårsäckarna är helt förstörda.

Alopecia cicatricial är ganska svår att läka på grund av att orsakerna till denna typ av skallighet kan vara olika och det är inte alltid möjligt att bestämma dem snabbt.

Cicatricial typ av håravfall på bilden.

Typer av aralopeci:

 • Primär cicatricial alopecia (uppstår vid förstöringen av hårsäckarna under inflammatorisk process).
 • Sekundär cikatricial alopeci (det finns riklig håravfall på grund av sjukdomens aktiva framsteg och olika skador).

I den sekundära typen av sjukdomen sker follikelförstöring direkt och är en irreversibel process.

Faktorer som bidrar till förekomsten av cikatricial alopeci:

 1. neoplasmer i kroppen;
 2. genetisk predisposition (t ex pigmentinkontinens);
 3. infektionssjukdomar (syfilis, tuberkulos, spetälska, etc.);
 4. brännskador, både kemiska och termiska;
 5. mekanisk skada på hårbotten;
 6. Lassuer-Lite syndrom;
 7. kroniska sjukdomar.
Förstörelsen av hårsäckarna under inflammation.

Var uppmärksam! Sjukdomen kan uppstå på grund av långvarig användning av steroidläkemedel eller frostbit.

diagnostik

Cikatricial alopeci hos kvinnor av olika åldrar och män bör diagnostiseras endast av en kompetent specialist. För att fastställa en noggrann diagnos är patientklagomål inte tillräckliga. Det rekommenderas att utföra en biopsi i hårbotten, som inte bara avgör hur hårfolliklarna förstörs, utan också på scenen för ärrbildning. För mer information rekommenderar läkare att du gör ett trikogram, tack vare vilket du kan bestämma hårets skick och densitet. För okända orsaker till bildandet av en sådan patologi bör patienter konsultera en hudläkare och terapeut som ordinerar en mer omfattande undersökning.

Sjukdomar associerade med patologi:

 • lupus erythematosus;
 • sarkaidoz;
 • lichen planus;
 • pustulära sjukdomar etc.
Trichogram av hår är ett sätt att diagnostisera alopeci.

behandling

Den grundläggande principen att behandla ärrallopi är att stoppa ytterligare ärrbildning i huden, liksom att bli av med orsaken till sjukdomsbildningen. Rehabilitering av patienter med detta patologiska tillstånd börjar med en detaljerad visuell undersökning, bestämning av nuvarande hälsotillstånd och upptäckt av kroniska sjukdomar och skador som kan bidra till utvecklingen av cicatricial alopecia. Det enda sättet att lindra patienten från skallighet är genom kirurgiskt ingripande, på grund av vilket ärret kommer att avlägsnas och i sin plats ersätts den fullfjädrande huden som innehåller fettvävnad, blodkärl och hårsäckar av läkare.

I ett tidigt skede av sjukdomsutvecklingen kan problemet lösas på ett medicinskt sätt. Sådan behandling kan avbryta överdriven hårborttagning. Ofta ordinerar läkare ett brett spektrum av antibiotika, såväl som immunostimulantia. Drogbehandling kommer också att inriktas på att eliminera orsaken till sjukdomen, så att verkligen positiva resultat kan uppnås.

Innan du använder mediciner bör du rådgöra med din läkare.

Ett mindre smärtsamt och farligt behandlingsalternativ för cicatricial alopecia använder hårsystemet. Denna metod för hårbyte är väldigt populär över hela världen, för tack vare det kan du snabbt och permanent få ett attraktivt utseende. Hårsystemet är bindningen av naturligt hår för hand till en tunn silikonbas på ytan av patientens huvud. Längden, skuggan, strukturen och densiteten hos håret bestäms individuellt.

Metod för att behandla baldness problem.

Cicatricial alopecia ger mycket besvär, sänker självkänsla och kan helt skilja en person från omvärlden. För att undvika en sådan situation är det värt att kontakta en kvalificerad specialist som bestämmer den första orsaken till snabb håravfall och föreskriver en effektiv behandling. Om du hittar en patologisk sjukdom, ska du omedelbart kontakta en läkare.

Varianter och metoder för att hantera cicatricial alopecia

Cicatricial alopecia, även kallad cicatricial alopecia, hör till en grupp av sällsynta sjukdomar som förstör hårsäckar. Folliklarna ersätts av ärrvävnad, vilket leder till permanent håravfall, som inte längre återställs. Detta problem uppstår i högst 3% av befolkningen, men för en person kan det bli en riktig tragedi.

Vilka är formerna av alopeci?

Cicatricial alopecia har två former. I primärformen är hårfollikeln i sig målet för en gradvis destruktiv process. I sekundärformen är hårfollikeln en oskyldig motståndare till förstörelsen av hår av annan anledning. Detta kan vara en allvarlig brännskada, infektion, strålning eller svullnad. Det finns en mer seriös form av denna sjukdom.

Vad är anledningen?

Orsakerna till cicatricial alopeci är inte särskilt tydliga. Rödhet, värme, smärta och svullnad (dvs inflammation) är kända för att förekomma i hårfollikelns övre del. Det är på den plats där stamcellerna ligger (där håret växer) och kanalen i talgkörtlarna. Stamceller är celler som kan växa till olika typer av celler. Om stamceller och talgkörtlar förstörs kan hårsäcken inte längre fungera och håret kommer aldrig att växa ut ur det, och den befintliga kommer att falla ut en gång för alla.

Är ärr alopeci smittsam?

Denna alopeci är inte en smittsam sjukdom. Denna sjukdom är fixad över hela världen, i helt friska män och kvinnor. Det påverkar människor i alla åldrar, men är mycket sällsynta hos barn. Detta problem påverkar som regel bara en av familjemedlemmarna, därför kan den heller inte klassificeras som ärftlig.

En av undantagen är central eller centrifugal alopeci. Denna sjukdom drabbar oftast kvinnor av afrikansk härkomst och kan lösas i fler än en familjemedlem.

Former av cicatricial alopecia

I de processer som involverar mestadels lymfocyter utmärks dessa former:

 • · Lime flat follikel.
 • · Frontal fibrosering alopeci.
 • · Centrifugal alopeci.
 • · Brocas pseudopelad.

Processer som huvudsakligen innefattar neutrofiler:

 • · Follikulit är decalvering.
 • · Pustulär follikulit

Processer som involverar båda typerna av immundödare (den så kallade blandad inflammatorisk infiltrering):

 • · Exfoliating panniculitis.
 • · Follikulärt degenerationssyndrom.

Vad är symtomen?

I vissa fall sker håravfall snabbt, och det finns allvarlig klåda, smärta och brännande. I andra fall sker håravfall gradvis, och det finns inga andra symtom. I det andra fallet startas processen ofta, och ett besök hos läkaren är orimligt försenat.

Hur är diagnosen gjord?

Läkaren kan se irreversibla förändringar i hårsäckarna och förskriva en hårbottenbiopsi. En biopsi kommer att ge information om vilken typ av immunceller som är involverade i processen, var och hur mycket inflammation det finns och om det fortfarande finns en levande talgkörtel. Denna analys kan också visa andra förändringar i hårbotten. En biopsi hjälper läkaren att diagnostisera typen av cicatricial alopeci och omfattningen av lesionen. Då är det redan möjligt att bestämma vad man ska göra med patienten och vilken behandling som specifikt för cicatricial alopecia ska ordineras.

Hur behandlas sådan alopeci?

På grund av det faktum att cicatricial alopecia åtföljs av konstant förlust och håret inte växer tillbaka är det viktigt att börja en aggressiv och korrekt behandling i ett tidigt skede innan stora områden av skallighet uppträder. Särskild behandling varierar huvudsakligen beroende på huruvida lymfocyter, neutrofiler eller båda typer av celler är involverade i destruktionen av hårfollikeln.

Formen av sjukdomen, huvudsakligen orsakad av lymfocyter, behandlas vanligtvis med läkemedel för att neutralisera cellerna som framkallar inflammation. Den komplexa terapin kan innefatta antimalariala läkemedel, antibiotika, immunosuppressiva medel samt en klass av antidiabetika som kallas tiazolidindion. Läkemedel som appliceras direkt på huden inkluderar kortikosteroider, aktuell cyklosporin och andra substanser som undertrycker eller modulerar immunsystemet. Kortikosteroider kan injiceras direkt i hårbotten med hårda symptom.

Även om håret inte längre kan växa efter att follikeln har blivit fullständigt förstörd, kan hårväxten fortfarande vara möjligt om folliklarna stimuleras i det drabbade området innan permanent, irreversibla förändringar uppstår. För att göra detta, använd antihypertensiva läkemedel som stimulerar hårväxten i fortfarande livskraftiga folliklar.

Behandlingstiden varar oftast länge. Detta fortsätter tills symtomen och tecknen är under kontroll och håravfallet saktar inte eller slutar helt. Tyvärr kan håravfall fortsätta även efter symptomen och tecken på sjukdomen elimineras. Även om tillståndet i hårbotten efter cicatricial alopeci stabiliseras, kan processen börja om igen efter några år, och behandling kan krävas igen.

Vad är rollen för kirurgisk behandling?

Efter behandling av cicatricial alopecia med traditionella metoder slutar och tillståndet av hårbotten stabiliseras, dvs. aktiv process observeras inte i 1 eller 2 år, kirurgisk håråterställning eller uppbyggnad av hälsosam hårbotten kan vara användbar för att återställa håret på de skalliga områdena. Vid kirurgisk håråterställning, även känd som hårtransplantation eller follikulär mikrografting, tas friska folliklar kirurgiskt från baksidan av huvudet och transplanteras till skalliga områden i huvudet.

Också intressant är en artikel om RF-lyftning.

Detta åtföljs av en minskning av huvudets hud, eftersom de skalliga områdena avlägsnas och en del av huden är åtdragen för att täcka luckorna i områdena för avlägsnande av friska områden och på transplantationsställen. Det är viktigt att förstå att cicatricial alopeci kan uppstå som en återkommande, även efter operationen. Därför måste människor med en sådan diagnos titta hårt på sina hår hela livet och regelbundet besöka trichologen.

Funktioner av cicatricial alopeci och dess behandling

Cicatricial alopeci är en patologi som kännetecknas av håravfall, ärr bildas på platsen. Bestäm orsaken till sjukdomen, när de första symptomen uppträder bör du konsultera en läkare.

Orsaken till skallighet är förstörelsen av hårsäckar när de ersätts med en annan typ av vävnad. Mot bakgrund av detta hindrar processen av håravfall inte, deras naturliga återhämtning är omöjlig.

SNABB ARTIKEL NAVIGATION

De främsta orsakerna till

VIKTIGT ATT VET! Ett medel för att stärka och växa hår som används av stjärnor av showbranschen Läs mer >>>

Alopeci av cicatricial form är en störning med etiologiska skäl. Faktorer kan provocera en process:

 • sjukdomar av infektiös eller specifik karaktär, vilket tyder på förekomsten av symtom på inflammation: laven, syfilis, psoriasis och andra;
 • genetiska störningar - avvikelser vid hårbottenutveckling, problem med utveckling av folliklar;
 • mekanisk skada på huden på huvudet - skador, verkan av kemikalier.

Problemet med håravfall beror på förändringar i hårbotten eller bildandet av områden av bindväv på den.

Redaktionskommitté

Om du vill förbättra ditt hårs tillstånd, bör du särskilt sköta skampon som du använder.

En skrämmande figur - i 97% av schampon av kända varumärken är ämnen som förgiftar kroppen. Huvudkomponenterna, på grund av vilka alla problem på etiketterna är betecknade som natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, kokosulfat. Dessa kemikalier förstör krullarnas struktur, håret blir skört, förlorar sin elasticitet och styrka, färgen bleknar. Men det värsta är att dessa saker kommer in i levern, hjärtat, lungorna, ackumuleras i organen och kan orsaka cancer.

Vi rekommenderar dig att överge användningen av medel i vilka dessa ämnen är belägna. Nyligen utförde experter från vår redaktionsteam en analys av sulfatfria schampon, där första plats togs av medel från företaget Mulsan Cosmetic. Den enda tillverkaren av naturliga kosmetika. Alla produkter tillverkas under strikta kvalitetsstyrnings- och certifieringssystem.

Vi rekommenderar att du besöker den officiella webbutiken mulsan.ru. Om du tvivlar på din kosmetiks naturlighet, kontrollera utgångsdatumet, det ska inte överstiga ett års lagringsutrymme.

Funktioner av cicatricial alopeci hos kvinnor

Kvinnor är mer benägna att möta ett problem i förhållande till män. De förklarar detta genom det faktum att i förhållande till representanterna för den rättvisa hälften finns ett antal faktorer som orsakar försämring av håret.

Bland de kvinnliga orsakerna till sjukdomen ingår:

 • färgning med hjälp av färgglada färgämnen, särskilt hårhåriga;
 • torka håret med en hårtork med varmluftsflöden;
 • skada på hårsäckar på huvudet på grund av att hårda hår har skapats, inklusive flätor, svansar - kvinnor märkte det obehag som följer med dem, provar ett antal destruktiva processer inne i huden på huvudet;
 • regelbunden rätning eller vinkning med kemikalier
 • önskan att röra håret på bakgrund av psykosomatiska störningar.

Kvinnor tror att ovanstående är ofarliga faktorer som inte kan skada håret.

Symptom på sjukdomen

För sjukdomen kännetecknas av en långvarig kurs, noterar patienterna aktiv håravfall, senare - utseendet av brinnande känsla och klåda börjar processbildningen av ärrbildning. En speciell egenskap hos cicatricial alopeci är ökningen av kliniska symptom. När det gäller förändringar visas baldingområden på huvudets yta.

Skillnaden i manifestationen av denna alopeci är att förändringar uppträder på ytan av huden, och med en enkel form av sjukdomen upprätthåller den en jämn struktur. Manifestationerna hos kvinnor och män är desamma.

Remedies för cicatricial alopecia

Riktningen för cicatricial behandling vid hämning av håravfall med eliminering av den destruktiva processen. Naturlig återhämtning är inte möjlig. För att återställa håret i slutet av behandlingen krävs transplantation.

Specialister ordinerar behandling för att bli av med sjukdomen. Här kan användas droger - kortikosteroider. Dosen väljs individuellt beroende på sjukdomsförloppet och patientens kroppsförhållande, dess historia. Ökade doser är föreskrivna i förhållande till de som rekommenderas för alopeci.

Effekten av läkemedelsbehandling noteras när sjukdomen detekteras och påbörjas tidigt i behandlingen. Under denna period kommer det att sakta ner den snabba håravfallet.

Specialister i cicatricial alopeci föreskriver antibiotika som har ett spektrum av verkan, tillsammans med immunostimulantia.

Kirurgisk behandling av sjukdomen är också möjlig. Det tillhandahåller transplantation av hårsäckar i de drabbade områdena med friska. Detta ingripande är inte alltid framgångsrikt - avstötning av transplantat noteras. Risker som bedömts av den behandlande läkaren. Kirurgi kan utföras efter det att den patologiska processen på hårbotten har stoppats.

Experter ger gynnsamma prognoser om det förekommer en tidig behandling av patienten. Det är omöjligt att bota en sjukdom om den har en ärftlig natur.

Observera att läkare uppmärksammar det faktum att användningen av traditionella behandlingsmetoder för denna sjukdom inte bara är ineffektiv men också farlig för att provocera oönskade konsekvenser. Processen ska övervakas av en läkare, alternativ medicin kommer inte att fungera.

Hur man återställer hår efter behandling?

Även efter den fullständiga kakningen av den patologiska processen kommer håret inte att kunna återhämta sig med cicatricial alopecia. Men medicin erbjuder alternativ för att eliminera kosmetiska defekter genom kirurgiska ingrepp.

Vi pratar om att utföra en transplantation, för vilken patientens material tas. I det här fallet kommer ingen läkare att ge en fullständig garanti för framtida återhämtning - donatorvävnaden överlever inte på grund av cirkulationsstörningar i zonen av ärrvävnad.

I praktiken föreskrivs en minimalt invasiv HFE-transplantationsteknik. Utför det under lokalbedövning. Under interventionen transplanterar specialisterna folliklarna i de önskade områdena med hjälp av speciella mikrotoler.

Efter interventionen för effektivare håråterställning efter cicatricial alopecia är det nödvändigt:

 • minimera fysisk ansträngning
 • eliminera shampooing under de första 2 veckorna efter operationen;
 • Grunden för kosten för att sätta naturligt proteinmat
 • i sex månader att vägra att besöka bastun, bad;
 • Valet av huvudtvätt måste avtalas med läkaren.

Förebyggande åtgärder

Läkare vet inte effektiva åtgärder för speciell förebyggande av cicatricial alopecia. Kvinnor rekommenderas att minimera skapandet av hårda frisyrer, minska användningen av hårtorkar, spara inte på färgämnen, föredra kvalitetsfärger.

Korrekt befäst näring krävs för att ge kropp och hår med väsentliga delar.

Utför regelbundet förfaranden som syftar till att stärka hårstrukturen. Du kan göra det själv eller med hjälp av kosmetologer.

Cicatricial alopecia - fienden är inte bara män! Diagnos och behandling av sjukdomen

Cicatricial alopecia orsakar obehag hos patienten och är ofta associerad med andra sjukdomar i kroppen. Tidig behandling för läkaren och kunskap om hur man beter sig ordentligt när det gör hårdhet hjälper till att undvika obehagliga kosmetiska och fysiologiska konsekvenser.

skäl

Alla kan uppleva cicatricial alopeci, oavsett ålder eller kön. Cicatricial alopecia orsakas av comorbiditeter i kroppen, så det är viktigt att diagnostisera sjukdomen i tid och att välja rätt behandling.

Denna sjukdom påverkar allvarligt utseendet och självkänslan hos patienten. En typ av alopeci är cicatricial alopecia, som män och kvinnor är lika drabbade av.

Cicatricial alopecia skiljer sig från andra former av alopeci. Med denna typ av sjukdom påverkas ett specifikt område i hårbotten, och hårfollikeln är helt förstörd.

Sjukdomsförloppet för efterföljande håråterställning är inte gynnsam. Området där alopeci bildas är täckt med bindväv som utskjuter något över huden - detta är ett ärr som kan uppstå av flera anledningar:

 • mekanisk, kemisk, termisk och andra typer av hårbottenskada;
 • tumörer i hårets område;
 • Systemiska sjukdomar och infektioner som kan ha symtom i samband med huden, såsom syfilis, versicolor, mykos och andra.
 • genetiska störningar;
 • olika typer av dermatos.

Webbplatsen med cicatricial alopecia kan erhållas av en slump, även med slarvig användning av en kam eller stark överträngning av trådarna. Frekvent hårfärgning eller felaktiga temperatureffekter på grund av hårtork eller andra enheter kan orsaka irreparabel skada på hårbotten.

Cicatricial alopecia är en sällsynt sjukdom och diagnostiseras i högst 3% av alla fall av håravfall.

Ärrbildning

 • Påverkan av en negativ faktor på tyget.
 • Framväxten av det inflammatoriska området där cellerna läker vävnad och kollagen, återställer det till läget i ärret.
 • Efter ärrbildning bildas hårfollikelns död.

I vissa fall kan behandlingen med ärrbildning med omedelbart samråd med en specialist vara reversibel. Slutligen bildas ärret först efter 4-6 månader från början av den patologiska processen.

Diagnos av cicatricial alopeci

Om det inte fanns någon uppenbar skada på hårbotten, kan inte platsen med den uppkomna patologin omedelbart detekteras.

I närvaro av samtidiga sjukdomar kan i början av alopeci inflammation, skalning och rodnad uppträda på huden.

Vid diagnos på sjukhus eller klinik uppmärksammar läkaren uppmärksamhet på bindvävets natur i det drabbade området, visuellt etablerar förekomsten av vellus hår.

Huden i alopeciaområdet är slät och har en blank yta, ofta krymper ofta när den pressas. För att fastställa exakt om detta är skallighet eller inte, föreskriver läkaren vissa test.

analyser

 • Biopsi i huden, för detta skärs en liten del av vävnaden från det drabbade området. Identifierar celltypen, närvaron av folliklar och deras funktionella tillstånd. Hjälper till att identifiera orsaken till sjukdomen.
 • Trichogramma. Bestämmer närvaron och mängden hår och folliklar i hudområdet.
 • Om det behövs skickas patienten för analyser som upptäcker komorbiditeter, såväl som förutom specialister av en annan profil.

Trichology är en smal gren av dermatologi, specialiserat sig speciellt på problemen i samband med hårbotten. Om det inte finns någon trikolog i byn, är det nödvändigt att konsultera en allmän hudläkare.

behandling

De första stadierna av bildandet av ärrvävnad har en mer gynnsam prognos för fullständig eller partiell restaurering av hår. Om ärrbildningsprocesserna är färdiga och bindväven helt har tagit plats för hårsäckarna, är återhämtningen endast möjlig endast genom kirurgi.

Lita inte på folkmetoderna, de kan orsaka ännu mer skada på hårbotten. En effektiv behandling för ärrbildning utan kirurgi existerar inte.

Även kirurgisk ingrepp kan inte ge maximal garanti för framgångsrik behandling. Allt beror på graden av atrofi på platsen och patientens immunförsvar. För att stödja patienten kan tilldela vitamin mineral komplex.

För att återställa omslaget används hudtransplantat med folliklar från andra delar av kroppen, eller i vissa fall transplanterad givarhud. För en bättre engraftment av hår, pre-cut läkare grovt scar plats.

Operationen utförs endast i det fall då processerna för ärrbildning slutligen slutförts, och inga förändringar i vävnaderna observeras under en viss period.

I modern medicin finns också ett alternativt behandlingsalternativ - användningen av ett hårbytessystem. Ett speciellt lim appliceras på hudområdet och fixerar hårsystemet. Det kan betjäna patienten enligt den tid som anges i anvisningarna. Denna metod används när transplantation inte har givit den önskade effekten, eller är omöjlig.

Allmänna rekommendationer

Om du misstänker en sjukdom som orsakar alopeci eller om du har symtom i hårbotten är det viktigt för patienten att kontakta en specialist i tid. Detektion av sjukdomar i de tidiga stadierna kommer att bidra till att undvika negativa konsekvenser. Om scar alopecia är det viktigt att veta:

 • Cicatricial alopeci med en gynnsam kurs avaktiveras inom ett år efter processens början.
 • Ta hand om håret och hårbotten kräver noggrann och snygging. Det rekommenderas att använda milda tvättmedel. Frekvensen väljs individuellt, men minst en gång i veckan.
 • Mottagande av föreskrivna läkemedel och vitaminer är obligatorisk.

Cicatricial alopeci är en obehaglig sjukdom som har en ogynnsam prognos i sin form. Ju tidigare läkaren besöker, desto mindre negativa konsekvenser kommer sjukdomen att ha.

Symptom på cicatricial alopeci och möjliga behandlingar

I medicinsk praxis är det vanligt att klassificera skallighet i flera typer beroende på arten av den kliniska bilden. Cicatricial alopeci är en sällsynt sjukdom. Med denna form av skallighet, som i huvudsak påverkar kvinnor äldre än 40 år, försvinner hårsäckar och ärr bildas i hårbotten. Alopeci av cicatricial typ är svår att behandla.

skäl

De exakta orsakerna till utvecklingen av cicatricial alopeci är fortfarande okända. Det är uppenbart att patologin inte beror på ärftlighet. Dock kan sjukdomen ske mot bakgrund av genetiska avvikelser:

 • ichthyosis (diffus förstöring av hårbotten);
 • nedsatt hudutveckling;
 • onormal utveckling av folliklar och mer.

Riskzonen för cicatricial alopeci innefattar personer som diagnostiserats med infektiösa och andra inflammatoriska patologier: syfilis, tuberkulos, psoriasis, lavar och andra.

Utseendet hos sjukdomen kan också orsakas av mekanisk skada på huvudets hud: skador, brännskador, kemikalieexponering.

Det är viktigt! Alopeci av denna typ beror på ersättning av normal vävnad med bindande eller atrofiska hudförändringar.

Skador på huvudets lock leder till dessa överträdelser. Som en följd av sådan exponering blir lokala vävnader inflammerade. Vidare är den skadade huden täckt med rosa granuleringar.

Vid det sista skedet av patologins utveckling i problemområdet bildas områden som uteslutande består av bindväv. Inuti det senare finns inga blodkärl som matar folliklarna. På grund av brist på syre dör den senare av, vilket leder till att hårtillväxten stannar vid problemstället.

form

Cicatricial alopecia är uppdelad i:

 1. Primär. I denna form utvecklas skallighet direkt efter förstöringen av hårfollikeln.
 2. Sekundär. Patologi härrör från utvecklingen av den inflammatoriska processen. Sekundär skallighet kan inte behandlas.

Beroende på orsaksfaktorn utvecklas cicatricial alopecia enligt typen:

 • dissekera pannikulit;
 • eosinofil pustulär follikulit;
 • follikulärt degenerationssyndrom;
 • Brocas pseudopelad;
 • decalvating folliculitis;
 • follikulär lava.

Det finns också en röntgenform av patologi. Denna sjukdom utvecklas på grund av behandling av svampinfektioner. Röntgenbehandling orsakar gallring av hårbotten och skadar huden.

Enligt lokalisering är cicatricial alopecia uppdelad i frontal (pannaområde) och androgenberoende (huvudsakligen krona).

Klinisk bild

Naturen hos den kliniska bilden i cicatricial alopeci bestäms av den typ av faktor som provocerade utvecklingen av sjukdomen. De enda tillförlitliga tecknen på förekomsten av patologi är skaldhet i en separat del av huvudet och inflammation i lokala vävnader. De återstående symptomen kan vara av följande natur:

 • smärt syndrom;
 • intensiv klåda och brinnande
 • svullnad och rodnad i huden;
 • peeling.

Det är viktigt! Hår med cicatricial alopeci faller ut direkt efter exponering för orsaksfaktorn eller med tiden då inflammationsprocessen fortskrider.

Diagnostiska metoder

Syftet med diagnostiska aktiviteter som utförs i cicatricial alopecia är att identifiera orsakerna till sjukdomen. Kaldhet av denna typ följer ofta av följande patologier:

 • fotsvamp;
 • pustulär och bullous dermatos;
 • keloid inflammation av folliklarna;
 • parasitiska eller bakteriella infektioner;
 • sarkoidos och andra.

Grunden för diagnosen är en biopsi av vävnader som samlas in från problemområdet. Metoden gör det möjligt att undersöka skinnets ärrbildning och identifiera det nuvarande skedet av förstörelse av hårsäckar.

Trichoskopi och fototriskopi ger mer exakta resultat. Båda metoderna låter dig ställa in:

 • hudtyp;
 • tillstånd av hårsäckar
 • densitet och förhållandet mellan friskt och skadat hår
 • aktuell alopeci fas.

Trichoskopi och fototriskopi utförs också för att utesluta andra former av alopeci.

behandling

Målet att behandla cicatricial alopeci är att eliminera provokationsfaktorn och sakta ner baldingsprocessen. Behandlingsschemat väljs utifrån orsakerna till patologins utveckling.

Vid mykoser, dermatoser och vissa andra sjukdomar, anges följande läkemedel:

 • malaria;
 • immunsuppressiva medel;
 • antibakteriella;
 • tiazolidindion (antidiabetika).

Förutom att ta systemiska droger är det nödvändigt att regelbundet behandla problemområden i huden med salvor, som inkluderar kortikosteroider och cyklosporin. Det rekommenderas också att påverka de drabbade områdena läkemedel som deprimerar eller stimulerar (beroende på indikationerna) lokal immunitet.

Det är möjligt att återställa follikelns arbete med den primära formen av alopeci. Om glödlens vävnader förblir livskraftiga, injiceras ett antihypertensivt läkemedel direkt in i problemområdena. Detta läkemedel stimulerar hårväxten.

Cicatricial alopeci kräver långvarig behandling. Drogterapi är utformad för att stoppa håravfall och eliminera de associerade symtomen. Dessutom är det viktigt att behandla associerade sjukdomar, som åtföljs av skallighet i olika delar av kroppen.

Det är viktigt! Även vid stabilisering av huvudförhållandet, kvarstår möjligheten att återkomma cicatricial alopeci flera år efter behandlingens slut.

Om sjukdomen inte fortskrider i ett år eller mer, är hårbytesoperation ordinerad.

Metoden, som kallas follikulär mikrografting, involverar transplantation av givarhud med friska folliklar till problemområden. Efter en sådan operation reduceras huvudets hudområde.

förebyggande

På grund av det faktum att den verkliga orsaken till utvecklingen av cicatricial alopecia inte har fastställts har läkarna ännu inte utvecklat specifika förebyggande metoder för att förhindra huvudets skallighet. För att minska sannolikheten för denna sjukdom rekommenderas det att stärka hårlinjen med vitaminkomplex och speciella masker. Dessutom bör patologier som orsakar inflammation i vävnader behandlas omedelbart.

Cicatricial alopecia utgör inte ett hot mot människors liv och hälsa. I detta fall förvärrar patologin patientens utseende, vilket leder till utvecklingen av psykiska störningar. Behandling av cicatricial alopeci kan inte förhindra återkommande sjukdom.

Användbara videoklipp

Typer av skallighet: gnezdny, androgen (androgenetisk), cicatricial, brännvidd, diffus, totalt.

L66 Scarring Alopecia

detta är oåterkallelig håravfall på grund av hårfolliklarnas död som ett resultat av inflammation eller annan patologisk process, vilket slutar med ärrbildning.

13 869 personer diagnostiserades med Scarring alopecia

0 dog med en diagnos av Cicatrix Alopecia

0% sjukdöddödlighet Scarring alopecia

Fyll i formuläret för val av läkare

Blankett inlämnad

Vi kommer att kontakta dig så fort vi hittar rätt specialist.

Scarring alopeci diagnostiseras för kvinnor vid 129,9% oftare än män

4204

Män diagnostiseras med Cicatrix alopeci. Inga dödsfall har identifierats.

dödlighet hos män med sjukdom Scarring alopecia

9665

Kvinnor diagnostiseras med Scarring alopeci Det fanns inga dödsfall.

dödlighet hos kvinnor med sjukdom Scarring alopecia

Riskgrupp för sjukdomen Scarring alopeci män 25-29 år och kvinnor i åldrarna 60-64 år

Sjukdomen är vanligast hos män i åldern 25-29 år

Hos män är sjukdomen minst sannolikt att uppstå i åldern 0-4, 75+

Hos kvinnor är sjukdomen minst sannolikt att uppstå i åldern 0-1, 80+

Sjukdomen är vanligast hos kvinnor i åldern 60-64 år

Funktioner av sjukdomen Scarring alopecia

Brist eller låg individuell och social fara

Kort beskrivning

Ej smittsam hud- och hårfollikelsjukdom.

etiologi

Det finns många orsaker till cicatricial alopeci:
- discoid lupus erythematosus,
- follikulär lichenplanus (klassisk form, frontal fibrosingalopeci, Little-Lassuer syndrom),
- psevdopelada,
- central centrifugal cicatricial alopecia,
- follikulär mucinos,
- dekalverande follikelkeratos,
- epilerande follikulit,
- Hoffmanns abscesseringsförstörande av perifollikulit,
- keloid akne
- nekrotisk akne,
- erosiv pustulär dermatos
- icke-specifik cicatricial alopecia.

Sjukdomsutveckling - patogenes

Mekanismen för cicatricial alopeci är alltid densamma - det här är bildandet av ärr, hudatrofi, skada och död hos hårsäckar. Inom och i närheten av baldhetens fält kan tecken på sjukdomen detekteras som orsakade alopeci (som till exempel i discoid lupus erythematosus). I de flesta fall är cicatricial alopecia resultatet av en patologisk hudprocess och inte en oberoende hudsjukdom. Idiopatiska former av cikatricial alopeci - med otydlig etiologi och patogenes - är mycket sällsynta.

Klinisk bild

Discoid lupus erythematosus
Karaktäriserad av erytem, ​​atrofi och hypopigmentering av huden, hornproppar i hårsäckarnas mun. Annan organskada och serologiska markörer av lupus erythematosus kan vara frånvarande. Hudpatomorfologi: hydropisk dystrofi av epidermisbasalskiktet, lymfocytisk infiltrerar runt kärl och hudanslutningar, ökat mucinhalt i dermis, förlust av talgkörtlar. Direkt immunofluorescens ger vanligtvis inte resultat.
Follikulär lavplanus
Cikatricial alopeci i hårbotten med laven planus åtföljs av flaking, hudatrofi och irreversibel håravfall. Huvudsakligen kvinnor i medelåldern är sjuka. Den kliniska bilden: lila färgning av hårbotten, follikelkeratos (hornproppar i hårfolliklarna), perifollykulyarnaya erythema, smärta och klåda. Favoritlokalisering är parietalregionen. Dessutom kan armhålorna och pubic regionen påverkas. Little's syndrom - Lassuera: klassisk lavplan av huden och slemhinnorna i kombination med follikelkeratos och alopeci i hårbotten, ögonbryn, armhålor och pubic-regionen. Frontal fibrosing alopeci: håravfall per typ av androgenetisk alopeci och ögonbryn, follikelkeratos och perifollikulär erytem. Sjukdomen observeras hos postmenopausala kvinnor. När en hudbiopsi detekteras, återfinns förändringar som kännetecknar follikulär lichenplanus.
Psevdopelada
Synonymer: pseudopelad Brocq, atrofisk alopeci. Tydligt definierade fickor med oregelbunden form, rosa eller normal hudfärg, utan tecken på follikelkeratos och perifolikulyarnuyu inflammation. Huden är mjuk, atrofierad, saknar hårsäckar. Centren är små i början, som om de ätas av moths; därefter förenar de sig med varandra och bildar utbrett kala fläckar. Hudpatomorfologi: lymfocytiska infiltrationer (perivaskulär, perifollykylär - kring hårfollikelstammarna), destruktion av talgkörtlarna, förminskning av folliklarnas lumen på grund av koncentrisk fibros, fiberband som sträcker sig in i subkutan vävnad. Ändringar på gränsen till dermis och epidermis, som är karakteristiska för lichenplanus, är frånvarande. Exkludera follikulär lavplanus, discoid lupus erythematosus och andra sjukdomar.
Central centrifugal cicatricial alopecia
Synonym: follikulärt degenerationssyndrom. Skallhet börjar i parietalregionen och sprider sig långsamt till periferin. Skälen är tydligen kemisk och värmebehandling av håret, deras konstanta spänning (täta pigtails). Hudpatomorfologi: i de tidiga stadierna infiltrerar lymfocytisk runt hårfolliklarna. senare - lös perivaskulär infiltreras från lymfocyter, svår smalning av follikelns lumen på grund av koncentrisk fibros, granulomatös inflammatorisk reaktion på den exponerade håraxeln, bildandet av cikatricialfolliklar på plats.Nästa Artikel
Mäns hårfärg - Recension, rekommendationer