Ord betyder laquo schampo


SHAMPOO, -I, m. Soapy doftande vätska eller pulver för tvätt (huvud).

Källa (tryckt version): Ordbok av ryska språket: B 4 t. / RAS, In-t språklig. forskning; Ed. A.P. Evgenieva. - 4: e upplagan, Sr. - M.: Rus. lang.; Polygraphs, 1999; (elektronisk version): Grundläggande elektroniskt bibliotek

 • Shampoo är en av de viktigaste och vanligaste hårvårdsprodukterna. Ordet är förmedlat av engelsktalande upplåning från hindi, som "champa" - namnet på en blomma som växer i Indien, varifrån olja görs för att gnugga i håret (det engelska schampot - "massan").

Shampoo är en blandning av flera ämnen. Den mest omfattande komponenten är vatten, följt av ytaktiva substanser (ytaktiva ämnen). Konserveringsmedel, smaker, oorganiska salter såsom natriumklorid eller andra används också i kompositionen för att bibehålla den önskade viskositeten. Sammansättningen av moderna schampon innehåller ofta naturliga oljor, vitaminer eller andra komponenter, vilket enligt tillverkarna bidrar till att stärka håret eller är till nytta för konsumenterna. Experimentella bevis för detta finns dock inte.

Omedelbart efter användning av schampo applicerar många människor hårbalsam eller balsam-sköljning. De flesta stora företag har en hel produktlinje: schampo, balsam / balsam, hårmask, hårmousse, vax, hårspray.

SHAMPOO'N, och, ja. Och jag, m., Mn. nej [från eng. shampooing - tvätt]. Soapy doftande vätska eller pulver, upotr. den första hand. för shampooing.

Källa: "Förklarande ordbok av det ryska språket", redigerat av D. N. Ushakov (1935-1940); (elektronisk version): Grundläggande elektroniskt bibliotek

Gör ordkarta bättre tillsammans

Hälsningar! Jag heter Lampobot, jag är ett datorprogram som hjälper till att skapa en ordkarta. Jag vet hur man räknar perfekt, men jag förstår fortfarande inte hur din värld fungerar. Hjälp mig att räkna ut det!

Tack! Jag kommer definitivt att lära mig att urskilja vanliga ord från högspecialiserade ord.

Så långt som ordet extrema är klart och utbrett (substantiv):

Bra hårschampo: recensioner och topp rankning bäst

Den moderna marknaden ger ett stort urval shampoos, men bland dem behöver du hitta en riktigt bra.

Detta schampo borde göra håret mjukt och lättsamt, tvätta sebummet från rötterna, skummet väl och innehåller naturliga ingredienser.

Hitta det perfekta omöjligt. På ett minimum, för att vi alla är unika och på olika sätt påverkas av komponenterna. Därför valet av schampo lämplig endast för testning och välja det bästa för dig själv.

Shampoo sorter

När du väljer ett schampo behöver du först förstå din hårtyp. Hittills finns det fyra huvudtyper:

För var och en producerar sina vårdprodukter.

Enligt hårtyperna kan du bestämma vad de behöver. Tork hår är till exempel vanligt tunt, så schampon är lämpliga, som syftar till att stärka och öka volymen.

I närvaro av mjäll behöver särskilda schampon märkta "mjäll". Och från att falla ut helt olika produkter, och så vidare. Du kan köpa dem på någon livsmedelsbutik, kosmetisk butik eller ett apotek.

Vi rekommenderar att du läser: Indiska hårkosmetik, du behöver veta

Hur man väljer ett hårschampo

Många ställer frågan "Hur man väljer ett hårschampo?". Val av det perfekta schampot utförs genom att jämföra problemen med hårbotten och håret själv. Ovan nämndes om klassificeringen av håret i normalt, torrt, oljigt och kombinerat.

Tänk på problemen med varje typ:

 • Oljig hud kännetecknas av snabb förorening av huvudet. Redan efter utgången av 20 timmar efter tvättning observeras en signifikant grad av hårgeler. Var uppmärksam på det milda schampo som kan användas varje dag.
 • Torr hud kännetecknas av överdriven skalning och jämn håravfall. Ge dina preferenser varumärken av schampo, som innehåller vegetabiliska och näringsämnen, oljor.
 • Den kombinerade typen kännetecknas av närvaron av flera problem samtidigt: hög fetthalt och mjäll. I detta fall är det nödvändigt att kombinera vårdprodukterna för att hantera varje problem separat - rengör noggrant de oljiga rötterna och närma de torra ändarna.

Topp 5 bästa schampon enligt Yandex-Marknadsbetyg

Produktbetyg på Yandex Market beräknas enligt recensioner och användarbetyg. Därför kan trovärdigheten hos den presenterade schampotoppen vara pålitlig.

5: e plats - Sim Sensitive System 4 5312 schampo

Det här är varumärket för det finska varumärket. Används för att driva torrt, sprött och färgat hår. Dessutom är schampon riktad mot mjäll och reducerar klåda.

Den genomsnittliga kostnaden för produkten är 1000 rubel.

4: e plats - Schwarzkopf Professional Sulfate-Free Shampoo

Produkter från det populära tyska varumärket syftar till att ta hand om färgat hår. Tack vare en speciell teknik är färgen ordentligt förseglad inne i håret. De ser väl underhållna, glans.

I genomsnitt kostar en 250 ml flaska 700 rubel.

3: e plats - Natura Siberica shampoo "Skydd och sken"

För det tredje är shampooet för det ryska varumärket Natura Siberica. Det är baserat på naturliga ingredienser: extrakt av radiooler av rosa och Dahurian salt, vit bivax. Shampoo är utformat för färgat hår, det närmar, återställer och återfuktar dem. De inneslutna extrakten mättar hårbotten med användbara komponenter, och vaxet garanterar hårets skina och hälsa.

Sådant schampo kostar inte mer än 400 rubel per 400 ml flaska.

2 plats - L'Oreal Professionnel Pro Fiber Restore schampo

Detta schampo från det kända franska varumärket. Av hela betyget utmärks det av dess superminskande egenskaper. Näringskomponenter syftar till att förbättra håret från insidan.

I genomsnitt kostar en flaska 1000 rubel.

1: a plats - Matrix Totalt resultat Färg Obsessed schampo

Den första platsen är ledd av en amerikansk tillverkares schampo. Det syftar till en omfattande lösning på följande problem: det skyddar mot ultravioletta strålar, stärker håret, rengör, fuktar, gör håret skimt och friskt. Lämplig för färgat hår. Antioxidanter som ingår i kompositionen syftar till att skydda hår från yttre föroreningar.

Kostnaden för en flaska i genomsnitt är 500 rubel.

Som framgår av det presenterade betyget kan goda schampon presenteras i olika priskategorier och olika tillverkare.

Vi rekommenderar att du läser: Matrix - Hårkemi, erkänd av yrkesverksamma

Topp 5 schampon för torrt hår

Torrt hår har många problem - de delar, bryter, ser dim och livslöst ut. Därför finns speciella krav för schampo för sådant hår:

 • Kompositionen bör innehålla oljor, växtextrakt - de syftar till att återfuka och återställa hårets ursprungliga struktur.
 • lecitin och proteiner - för att bevara fukt i håret;
 • mjuka ämnen för att rengöra hårbotten, för att inte överdriva den.

Vi presenterar de 5 populäraste schamponerna för torrt hår av olika priskategorier:

5: e plats - ren linjeshampo

Även ett sådant billigt verktyg är inte på något sätt sämre än dyra varumärken. Detta schampo syftar till håråterställning, arbetar med problem med torrhet och brittleness, närmar huvudbunden och hårrötterna. Kompositionen innefattar många växtekstrakter. Shampoo skummar väl, har en trevlig och orubblig lukt.

Kostnaden är bara 80 rubel per flaska.

4: e plats - Wella shampoo

Det klarar alla problem med torrt hår. Redan efter den första applikationen är resultatet synligt. Shampoo innehåller en stor mängd oljor och växtekstrakter. De syftar till att bekämpa skört hår och torrhet. PH-värdet ligger i de nedre gränserna, vilket garanterar fuktsäkerheten i håret.

I genomsnitt varierar priset på det presenterade varumärket inom 600 rubel.

3: e plats - Natura Siberica shampoo "Skydd och näring"

Nyligen är ryska tillverkare inte sämre än utländska. Därför tas rätt tredje plats av schampot från företaget NATURA SIBERICA. Shampoo hanterar problemen med torrt, men inte skadat hår. Kompositionen innehåller milda rengöringsmedel som inte torkar ut huden, även vid daglig användning.

Det genomsnittliga priset är 300 rubel.

2 plats - Kerastase Elixir Ultime från "Kerastaz"

Detta är ett universellt schampo som passar alla hårtyper. Aktiva formler syftar till håråterställning på cellulär nivå. Detta möjliggör en kort tid för att ge ditt hår ett hälsosamt utseende. Produktens sammansättning innehåller endast naturliga ingredienser, ingen silikon.

1: a plats - ESTEL AQUA OTIUM

Leader rating shampoos för torrt hår - ESTEL AQUA OTIUM. Denna produkt innehåller mildt rengöringsmedel, fuktgivare, glycerin och växtekstrakter. Det syftar samtidigt till att bibehålla både balansen och hårbalansen i hela längden. Håret ser levande och friskt ut, det finns en naturlig volym.

Behandlar professionella medel, men har samtidigt låg kostnad - 450 rubel.

Vi rekommenderar att du läser: Beskosmetik för hår från ledande proffs

Topp 3 anti-mjällschampo

Ofta i lågsäsong tar tjejerna över mjäll. Detta är en naturlig förekomst på grund av förändringar i vädret, brist på vitaminer och hälsoproblem. För att bekämpa denna sjukdom måste du försvara dig med ett riktigt bra schampo.

Introduktion av de 3 bästa anti-mjällschamponerna:

3: e plats - "Nizoral"

Det riktar sig mot neutralisering av en klåda och en skalning. Det får inte vara mer än 500 rubel.

2 plats - "Sebozol"

Den har en trevlig arom, skum väl, eliminerar mjäll genom att förstöra skadliga mikroorganismer. Dessutom förtorkar hårstrukturen, vilket gör den mer tät.

Priset på apotek från 370 till 600 rubel.

1: a plats - Instant Clear från L'Oreal

Komplexet fungerar i flera riktningar: eliminerar mjäll, närmar hårbotten, läker håret längs hela längden, eliminerar klåda.

Det genomsnittliga priset på 700 rubel.

Bästa hårschampon

Enligt betyg på Internet är de bästa hårschamponerna:

Clean Line Herbal Medicine "Firming"

Konstigt nog, men i första hand är den ryska tillverkarens budgetprodukter. Detta schampo är lämpligt för alla typer av hår och innehåller naturliga ingredienser representerade av växtbaserade extrakt. Med hjälp av näringsämnen förbättras utseendet på hår, mjäll, klåda och inflammation.

Den obestridliga fördelen med denna produkt är dess pris med goda egenskaper. Nackdelarna innefattar dofter som potentiellt kan orsaka allergiska reaktioner.

Garnier Fructis "Freshness"

Också lämplig för alla hårtyper, på grund av det optimala pH-värdet. Som en del av salicylsyra och grönt teextrakt. Dessa komponenter syftar till att bekämpa mjäll. En del av vitamin B3 ökar blodcirkulationen och främjar sålunda aktiv hårväxt.

Produkten är inte utan nackdelar: dålig skumningsförmåga, närvaron av dofter som kan orsaka allergier.

Syoss Volume Lift

Från hela listan är det förmodligen det bästa shampooet för tunt, svagt och torrt hår. Passar även för skadat och färgat hår. Kompositionen innehåller oljor som fuktar håret och tillåter inte att fukt kommer ut ur den. Produkten skumar väl och fullständigt eliminerar mjäll. Det är lämpligt för daglig användning, eftersom det inte torkar ut huden. Hydrolyserat keratinkomplex påverkar både längden på håret och huden vid rötterna.

Den enda negativa, liksom andra företrädare för betyget - luktämnen.

Shamtu "100% volym"

Mest av allt är detta schampo lämpligt för ägare av fet hår och fet skalp. Den unika formeln fungerar så att hårskalorna lyfts försiktigt under tvätten. Detta gör att de kan rengöras grundligt av ackumulerad talg. En sådan produkt är därför inte lämplig för ägare av torrt och skadat hår. Sammansättningen innehåller naturliga ingredienser som fuktar hårbotten. Produkten skumar väl.

Pantene Pro-V "mat och skina"

Bedömningen är stängd av en produkt av ett välkänt premium märke, vilket är ganska överraskande. Den innehåller sulfater som skumar väl, men kan irritera hårbotten.

Dessutom innehåller kompositionen konserveringsmedel som inte har mycket skada, men kan inte passa människor med känslig hud. Det finns komponenter för fuktning. Produkten passar dock bäst för fet hår.

Som du kan se, för varje fall passar din schampo och den enda bästa kan inte bestämmas. Dessutom innehåller de presenterade värdena produkter av olika märken: inhemska och utländska, och i olika priskategorier.

Hitta det bästa shampooet för alla overkliga. Alla bestämmer själv vilken produkt passar honom bäst.

schampo

Shampoo - en kosmetisk produkt för rengöring av hår från partiklar av fett och smuts.

Historia av

Berättelser kända olika sätt att ta hand om hår. Huvudet tvättades med en blandning av vatten och aska från brända växter, avkok av skinnet av frukt och grönsaker, skorpa och växtmassa. Kokosolja användes för att återfuka håret, och mjäll bortskaffades med chaparelle buskextrakt.

I slutet av 1800-talet skapade engelsmannen Casey Herbert den första schampoen (Shaempoo), som var en blandning av tvål och gräs. Nyheten blev snabbt populär bland Londons, och Herbert blev en framgångsrik affärsman - snart kunde shampoo väskor köpas i alla större apotek och frisörer.

I övriga Europa fortsatte folket att tvätta håret med en blandning av aska, tvål, ättika och bensin. Detta fortsatte tills en kvinna kom till kemisten Hans Schwarzkopf på ett lokalt apotek och berättade för honom om det engelska mirakulösa pulvret. Efter en tid tog Hans Schwarzkopf formeln av pulvershampo och satte sin produktion på ström. 1903 använde han sin egen huvudsilhouettlogo och Schwarzkopf-inskriptionen (med den "svarta huvudet").

Trots den höga kostnaden sålde verktyget framgångsrikt. Och därför bestämde Schwarzkopf efter en tid att förbättra receptmedlet. För detta lade han till violett extrakt till schamponet - så här fick produkten en behaglig lukt. Senare presenterades köpare med schampo med mandelolja och panthenol.

Talent marknadsförare gjorde det möjligt för Schwarzkopf att expandera produktionen genom att släppa en hel rad produkter. Redan ett år efter att produkten kom fram till försäljning (1904), öppnade kemisten sin egen Schwarzkopf-anläggning, som började producera 8 typer av schampo: äggula, ört, syre, lanolin, svavel, med hartsextrakt, björk och kamille.

När shampokongen gick bort 1921 fortsatte hans fru och son sitt arbete. De utökade produktionen, och redan 1927 kunde köpare utvärdera det första flytande schampot. År 1947 lanserade Schwarzkopf den första alkaliska fria hårrensaren - "farfar" av alla moderna schampon.

Hjältarna till den berömda franska komedin "Ett miljonår f.Kr.", Som i århundraden jagade efter Shure of the Pure Hair-stammen, kunde bara avundas de olika verktyg som presenteras av moderna tillverkare. Med detta val kan du gå vilse. Vi väljer de typer som alla moderna schampon kan delas upp.

 • Shampoo för fettigt hår. Produkten innehåller många tvättmedel som effektivt rengör huden och håret från överflödigt fett.
 • Shampoo för normalt hår. Diskmedel här innehåller mindre. Detta verktyg rensar håret utan att störa den naturliga utsöndringen av oljor.
 • Shampoo för torrt hår. Den innehåller lite tvättmedel, men fuktkräm tillsätts för att förhindra överdriven torrhet i huden och håret.
 • Mild schampo för frekvent tvätt. Detta verktyg irriterar inte hårbotten och torkar inte håret.
 • Anti-mjäll schampo. Består av ämnen som saktar uppdelningen av hudceller, tar effektivt bort dödsvågar. Det är generellt inte lämpligt för frekvent användning, eftersom håret blir torrt och tråkigt.

Enligt en annan klassificering kan schampon delas in i följande grupper:

 • neutral (bara klar);
 • medicinsk eller omhändertagande (ge extra omsorg)
 • nyans (med tillsats av färgkomponenter);
 • djup rengöring.

struktur

Huvuddelen av ett schampo är rengöringsmedel, ett annat namn - ytaktiva ämnen (ytaktiva ämnen). När du specificerar sammansättningen av schampo tvättmedel är alltid bland de första. Komponenterna i tvättmedelskompositionen täcker de partiklar av fett och smuts som finns i håret och i hårbotten och tvättas sedan med vatten. Syntetiska tvättmedel (ytaktiva ämnen) används i nästan alla nuvarande schampon. Följande sufraktorer används oftast (ges för att förbättra deras kvalitet, det vill säga mjukhet).

 • Ammonium Laurylsulfat (Ammonium Laurylsulfat)
 • Ammonium Laureth Sulfat (Ammonium Laureth Sulfat)
 • Natriumlaurylsulfat (natriumlaurylsulfat)
 • Natrium Lauret Sulfat (Natrium Lauret Sulfat)
 • TEA-Layrilsulfat (TEA-Laurylsulfat)
 • TEA-Lauretsulfat (TEA-Lauretsulfat)

Och nu springa till badet - låt oss se vad du tvättar ditt hår med. De två första ytaktiva ämnena är de billigaste och från dermatologisk synvinkel är tuffa. Som ett resultat - de gör hårtorka, spröda, irritera hårbotten. Men om du hittar en av de tre sista ytaktiva ämnena i din schampo finns det anledning att glädja dig. Du har verkligen högkvalitativ schampo.

Förutom rengöringsmedel inkluderar tvättmedel tillsatser - konserveringsmedel, smaker, färgämnen, viskositetsregulatorer, pärlemorösa tillsatser och många andra komponenter.

För att förbättra konsumtionsegenskaperna hos schampon började tillverkarna lägga balsam för dem, vilket kan förbättra hårets utseende. Conditioners neutralisera de alkaliska effekterna av tvättmedel i schampon, fuktar, ger hårvolymen, glans, mjukhet och elasticitet. De har förmågan att återställa skadat hår, skydda dem effektivt mot skadliga effekter av miljön, för höga eller låga temperaturer, kemi, underlätta styling. I rättvisa bör det noteras att effekten av balsam i shampoo är svagare än i de separat använda balsamerna.

Som en del av schampon kan du ofta hitta silikon tillsatser (namn med slut-metikon-meticon), till exempel dimetikon och cyklometron. Distribueras längs håraxeln, de bildar en skyddande film. Detta ger volym, glans, silkighet, hår är lättare att kamma och mindre trasslat.

Protein (protein) balsam i kompositionen av schampon används för att återställa skadat hår, inklusive de som utsätts för kemisk perm. Eftersom håret är 93% protein kan vissa typer av vegetabiliska proteiner tränga in i håraxeln och fylla upp skadade områden som sprickor, hålrum, delade hårändar. På grund av detta återställs håret, blir skrymmande, glänsande och elastiskt. Ett av dessa proteintillskott är hydrolyserat keratin.

Fuktgivare, som innehåller växtextrakt, glycerin, panthenol, sorbitol, propylenglykol, lockar fukt till håret.

För att skydda håret från solens skadliga effekter, applicera tillsatser av ultravioletta filter (SPF).

Värmebeskyttare (namn på komponenter med termo-, termoförfixning) - polymerer som absorberar värme och fördelar det längs hårets längd - skydda håret mot värmeskador. Detta gäller särskilt för dem som regelbundet använder en hårtork och använder uppvärmda hårvalsar.

Moderna tillverkare används ofta i kompositionen av schampon biologiskt aktiva tillsatser - växtextrakt, vitaminer, tinkturer, extrakt. Vitaminer A, PP och vitaminer från grupp B är det mest fördelaktiga för hår. De aktiverar hårväxt, förhindrar deras bräcklighet och förlust, tjänar som förebyggande av mjäll. Det är sant att de är mest effektiva när de tas oralt, så köp "skönhets komplex" i piller.

Som en del av hårvårdsprodukter kan du ofta hitta vegetabiliska oljor (kardborre, ricinolja, avokadoolja, jojobaolja) samt lanolin. De har förmåga att kuva hår och behålla fukt i dem, stärka hårrötterna och främja aktiv hårväxt.

Som en del av anti-mjällschampo kan du hitta antimikrobiella komponenter (Climbazol, zinkpyrition, ketokonazol, selendisulfid), ämnen som hjälper flakvågar (salicylsyra, tjära, svavel) och sänker sebumsekretionen (oktyrox, tjära, disulfid).

Användbara tips

När du väljer ett schampo är det viktigt att följa flera regler:

 • Välj ett schampo med tanke på din hårtyp och skick. Tro mig, "universell" eller "familje" schampo är inte det bästa alternativet.
 • Det är särskilt viktigt att noggrant närma sig valet av schampo för personer som tvingas tvätta håret varje dag, för ägare av känslig hårbotten samt för älskare av vanlig hårfärgning.
 • Observera att ett bra schampo innehåller 20-30 kemiska ingredienser som bryr sig om hår. Men om du lider av allergier är valet bättre att stoppa på verktyget med en liten mängd komponenter. Detta kommer att minska sannolikheten för en negativ reaktion.
 • Välj en produkt med ett bättre rengöringsmedel. Kom ihåg - mjuk schampo ger mer nytta för ditt hår.
 • Bli inte lurad av ordet "naturligt" på schamponetiketten. Det kan referera till schampoens enskilda komponenter, men inte till tvättmedel. Medel utan tvättmedel finns inte av den enkla anledningen att naturliga produkter inte kan tvätta sina huvuden väl.
 • Högkvalitativ schampo kan inte vara billigt, och därför välja medel för kända tillverkare.
 • Om du fortfarande köpte ett schampo med ett billigt rengöringsmedel, och det är synd att kasta bort det, använd det inte dagligen.
 • Var uppmärksam på hur det här shampooet påverkar ditt hår. Efter applicering av ett bra schampo blir håret rent, voluminöst, lättsamt, glänsande, välkamrat. Hårbotten är inte irriterad, det finns ingen allergi.
 • Om det efter tvätten blir alltför fluffigt och lätt betyder det att detergentet visade sig vara för starkt, vilket ledde till avfettning av hår och hårbotten. Shampoo i detta fall är bättre att ändra.
 • Hår är inte ett laboratorium för forskning. Så det är bättre att välja två lämpliga medel och ändra dem bland dem själva.

Hur man väljer ett schampo för hår - hela sanningen om schampo

Shampoo ska utföra följande funktioner.

Huvudfunktionen hos ett schampo är att rengöra hår och hårbotten, det är viktigt att schamponet kan rengöra håret från föroreningar, talg, stylingprodukter, damm och silikon, men det överdriver inte hår och hårbotten. Hjälpfunktionerna inkluderar:
- skyddande hårskärning;
- öka hårets elasticitet
- sparar fukt och keratin;
- minimering av statisk elektricitet.

Med andra ord är schampo inte bara ansvarig för skönheten utan även hälsan på ditt hår. Därför är det mycket viktigt att närma sig sitt val med särskild uppmärksamhet.

Funktioner av valet av shampoo av hårtyp

Shampoo för fet hår

Naturligtvis bör ägare av fet hår uppmärksamma schampon avsedda för denna typ av hår. Shampoo bör vara tillräckligt stark för att klara sig med smutsigt fett och smuts, men det är lämpligt för daglig användning. Verktyget ska inte innehålla aggressiva kemiska komponenter som tvättar bort alla talg och talgkörtlar kommer att börja fungera ännu hårdare.

Det är bra om ingredienserna är naturliga ingredienser - mint, ekbark, nässla, salvie, fälthästsail. Dessutom bör sammansättningen av detta verktyg vara antibakteriella ämnen som bidrar till normalisering av talgkörtlarna.

Shampoo för torrt hår

Välj ett schampo för färgat hår och skadat hår

Hår som krullas eller färg är skadat, så ta hand om dem måste vara försiktig. Den valda agenten ska:

1. irritera inte hårbotten, återställ håret efter färgens verkan
2. spara din valda nyans;
3. gör håret "levande" och elastiskt;
4. skapa skydd mot exponering för ultravioletta strålar.

Med en tendens till mjäll

Sammansättningen av schampo - skadliga och hälsosamma ingredienser

Som jag sa är schampo först och främst avsedd att rengöra håret och hårbotten, så det är viktigt att vara uppmärksam på basen av schampot, eftersom det är 50% av schamponet. Basen består av vatten och ytaktivt ämne (ytaktivt ämne - det är ytaktivt medel som skapar skum och rensar hår från föroreningar).

De mest skadliga grunderna i schampon

Natriumlaurylsulfat (SLS)
Ammoniumlaurylsulfat
Ammoniumlauretsulfat
Natrium Lauret Sulfat

Alla dessa baser är mycket aggressiva, de kan torka hår och hårbotten, skada hälsan. Med hjälp av schampon med sådana ytaktiva ämnen kommer du att stöta på sådana problem som torrhet, irritation, skalning av hårbotten, håret blir tunt och skört, börjar börja falla. Använd inte sådana schampon.

Mjukare shampoo baser som kan användas:

TEA-Layrilsulfat (Trietanolamin Laurylsulfat)
TEA (trietanolamin)
Cocamide dea
DEA-cetylfosfat
DEA-Oleth-3-fosfat
Myristamid DEA, Stearamid MEA
Cocamide MEA, Lauramide DEA, etc.

De säkraste schampo-baserna är:

Cocoamidopropyl Betaine
Decylglukosid eller decylpolyglukos
Natrium Lauroyl Sarcosinate
Natriumlaurylsulfofacetat
Dinatrium Laureth sulfosuccinat

Sådana baser kommer inte att skada ditt hår och hälsa i allmänhet, men du borde inte leta efter schampon från en massmarknad med en sådan komposition - de finns helt enkelt inte. Användningen av organiska ytaktiva ämnen ökar avsevärt kostnaden för schampo och det finns antingen i organiska kosmetiska butiker eller i professionella schampon.

Andra skadliga ingredienser i schampon

BHT - butyloxytoluen - tillåter inte att fetter oxideras när de interagerar med syre. Som ett resultat blir håret torrt och utan vital energi.

Natriumlauryl eller laurethsulfat - en ingrediens som är ansvarig för processen med rengöringsfetter. Vissa företag positionerar en sådan ingrediens som "kokosnötutdragare", i själva verket är det en skadlig produkt av oljeraffinering. Kan orsaka allergiska reaktioner.

Silikoner - Det finns olika åsikter om deras användning i kosmetika för hår, de finns ofta i sammansättningen av schampon, jag rekommenderar att man avvisar schampo med silikon, det ackumuleras i håret, vikter dem och gör dem mer bräckliga. Silikoner ger bara en kosmetisk effekt - de släpper hårvågorna och det verkar som att håret har blivit frisk och stark, men det är bara utåt. Åtminstone är det nödvändigt att vägra silikon i schampo.

Användbara ingredienser i schampo

Som regel anges i slutet av listan i schamponerna användbara komponenter som utgör 5-10% av den totala kompositionen. Men, trots den lilla volymen, i rätt kombination, kan sådana ingredienser ge ett bra resultat. Eteriska oljor, växtxtrakt, kosmetisk olja etc. kan betraktas som användbara ämnen. Låt oss betrakta dem mer detaljerat.

1. Panthenol - kuver håret med en tunn film utan att göra dem tyngre. Således skyddar den dem från de skadliga effekterna av ultravioletta strålar eller höga temperaturer.

2. E-vitamin - maximerar blodcirkulationen, ger håret vitalt syre och användbara spårämnen, vilket på så sätt accelererar tillväxtprocesser.

3. Kollagen - omsluter varje hår med ett skyddande skikt som håller fukt, gör håret skrymmande och tjockt och lyfter det från rötterna.

4. Keratin är ett byggprotein som kan återställa hårstrukturen efter skador.

5. Vitamin A (retinol) - accelererar processerna för regenerering, förhindrar torrhet och avskalning av huden.

6. Växtbaserade extrakter

Tyvärr finns det väldigt få fördelaktiga ingredienser i schamponet, så först och främst uppmärksamma schampo bas, Om det är aggressivt, så kommer inga användbara komponenter att göra mer. Återigen finns schampo för rengöring, och för håråterställning är det bättre att använda en bra hårmask.

Sulfatfria schampon

Basen av sulfatfri schampo

Nästan varje märke har släppt ett schampo med ett märke utan SLS, men är det säkert? Ofta byter tillverkare den redan kända SLS med en annan rengörare (till exempel DEA diethanolamin) och stolt skriver att schampot inte innehåller SLS. Men en sådan renare är inte säker. Därför studera alltid noga kompositionen.

Sulfatfria schampon innehåller i grunden milda grönsaksrenare som försiktigt rengör hårbotten och håret, inte orsaka klåda, hårbotten irritation, mjäll. Basen är ofta ett extrakt av tvålmut eller saponaria (medicinsk tvålmorm), de är helt naturliga tvättmedelskomponenter. Kompositionen innehåller också växtextrakt, oljor, aloe och andra komponenter.

Hur man väljer ett sulfatfritt schampo

Fördelar och nackdelar med sulfatfria schampon

fördelar:
- Rengör håret och hårbotten försiktigt utan att dra åt det.
- orsakar inte klåda, irritation och skalning
- bryter inte mot den naturliga balansen i hårbotten, tvättar inte bort det skyddande skiktet;
- återställer håret, gör det jämnare och mer elastiskt, förstör inte keratin vid basen (därför är icke-sulfat-schampon lämpliga efter keratin hårrätning);
- På grund av den skonsamma grunden håller färgen på färgat hår längre.
- positiv effekt på hårväxten.

nackdelar:
- Det går inte att tvätta ut silikon och andra stylingprodukter från håret, eftersom det innehåller en mjuk bas;
- tjockt och långt hår måste tvättas flera gånger eller applicera en större mängd schampo, tvättprocessen tar längre tid.
- håret behöver vänja sig vid detta schampo, så först kan de se ut slarviga och tråkiga. Anpassningsperioden tar i genomsnitt en månad.

Sulfatfria schampon - en lista över några beprövade märken:

- COCOCHOCO professionell sulfatfri
- Ja till morötter och ja till gurkor
- Aubrey organics
- Fukt Reparation Shampoo Moroccanol
- L'Oreal Paris EverPure Smooth Shampoo
- Natura Siberica sulfatfria schampon
- Planeta Organica
- Sulfatfria LOGONA schampon
- Caring Line av märket Kapous
- Kaaral Purify Reale Intense Nutrition Shampoo
- Kerastase Discipline Bain Fluidaliste Svavelfri
- Shampoo Lebel Hair Soap med Cypress
- Paul White Mitchell No Sulfate Light Hair Shampoo, Forever Blonde Shampoo

I vilket fall som helst är sulfatfritt schampo säkert, så jag rekommenderar att du använder den.

schampo

Shampoo är en av de viktigaste och vanligaste hårvårdsprodukterna. Ordet är förmedlat av engelsktalande upplåning från hindi, som "champa" - namnet på en blomma som växer i Indien, varifrån olja görs för att gnugga i håret (det engelska schampot - "massan").

Shampoo är en blandning av flera ämnen. Den komponent som finns i största mängden är vatten, följaktligen följer ytaktiva ämnen (ytaktiva ämnen). Konserveringsmedel, smaker, oorganiska salter, såsom natriumklorid eller andra, används också för att upprätthålla den önskade viskositeten. Sammansättningen av moderna schampon innehåller ofta naturliga oljor, vitaminer eller andra komponenter, vilket enligt tillverkarna bidrar till att stärka håret eller är till nytta för konsumenterna. Experimentella bevis för detta finns emellertid inte som regel.

Omedelbart efter användning av schampo applicerar många människor hårbalsam eller balsam-sköljning. Man tror att effektiv hårvård innebär användning av schampo och balsam eller balsam balsam av en tillverkare, ett varumärke. De flesta stora företag har en hel produktlinje: schampo, balsam / balsam, hårmask, hårmousse, vax, hårspray.

Innehållet

Shampoo historia

Shampoo uppfanns 1903. Den tyska kemisten Hans Schwarzkopf gjorde först violettschampo med en logotyp i form av ett svarthårigt huvud. Schwarzkopf pulverschampo är den första märkesvaran inom hår kosmetika. Utbudet av schampon expanderade ganska snabbt och bestod redan av åtta typer: äggula, kamille, syre, ört, lanolin, björk, svavel och med extrakt av hartser. År 1919 nådde produktionen en kvalitativt ny nivå och produkten var namnet Schaumpoon. Några år senare introducerade företaget Schwarzkopf en ny uppfinning - flytande schampo. År 1931 skapades ett schampo med vårdande ingredienser, 1993, den första alkaliska frisyrshampongen, vars formel blev grunden till många moderna schampon. Produktionen av schampo och andra hårvårdsprodukter expanderar ständigt. För närvarande finns det många schampon, balm, sköljningar, masker för olika typer av hår. Dessutom har schampon och tonics introducerats i produktionen, vilket ger tillfällig färgning till håret som inte stör hårstrukturen.

Möjliga komponenter i schampot

 1. Vatten (vatten) som utgångspunkt i vilken de övriga komponenterna blandas. Gör cirka 80% [1] av alla komponenter.
 2. Rengöringsmedel är ytaktiva medel som aktivt tar bort föroreningar. Ammonium Laurylsulfat (Ammonium Laurylsulfat) / Ammonium Lauret Sulfat / Ammonium Lauret Sulfat / Natrium Lauryl Sulfat / Natrium Lauryl Sulfat;
 3. Rengöringsmedel (rengöringsmedel) av mediumskumning som tillsätts för att bilda tvålslamor - cocamide DEA, MEA eller TEA (Cocamide DEA, MEA eller TEA) / Cocamidopropyl betaine (Cocamidopropyl Betaine). Dessutom fuktar dessa komponenter [1] och tjocknar shampooformeln så att den är lättare att distribuera. Varianter - decylglukosid, kocamidopropylbetan, kakaoglycerat, kokosamphodiacetat.
 4. Natriumcitrat eller natriumcitrat (Natriumcitrat). Det är ett buffertmedel som håller pH-värdet i schampot vid den önskade nivån (mildt surt) medan du tvättar håret. Natriumcitrat hjälper till att avlägsna smuts och fett från håret, och hjälper också till att anpassa hårets naglar [1] (skalor på varje hår) så att håret ser jämt och glänsande ut.
 5. Glykoldistearat (glykol-distearat) / Stearat (Stearat). Dessa ämnen är vaxer och läggs till i schamponet för att förbättra massans utseende och konsistens: de ger massan av schampot en pärlglans och tillåter att shampooet flyter lätt ut ur flaskan.
 6. Polyquaternium / Quaternium. Dessa är mjukgörare som kondenserar shampooet och ställer håret i håret [1].
 7. Dimetikon / cyklometon (cyklometon). Silikonoljor, som täcker och släpper håret i halsen, förtjockar håret, minskar statisk elektricitet och lägger skina på håret. Dessutom ökar de hårets vikt och underlättar kamningen. Men de kan öka fettinnehållet och även orsaka kliande hårbotten.
 8. Panthenol (Panthenol). Formen av vitamin B är en fuktkräm som tränger in i hårkutiklet och förstorar den, och täcker även den ovanifrån för att lägga till glans [1].
 9. Cetyl (Cetyl) / Oleyl (Oleyl) / Stearyl (Stearyl) alkoholer. Dessa är hydrerade alkoholer som är fastsatta på utsidan av håraxeln och fungerar som smörjmedel för enkel kamning.
 10. Olika "omsorg" -tillskott: keratin, protein, glycin, biotin, vitaminer etc.
 • Diethanolamin kan orsaka irritation av slemhinnor, giftiga för hjärt-kärlsystemet, njurarna och mag-tarmkanalen.
 • Ftalater påverkar det mänskliga endokrina systemet och det manliga reproduktionssystemet.
 • Propylenglykol kan orsaka hudirritation, skada lever och njurar.
 • Triclosan tillsammans med skadliga bakterier och förstör den fördelaktiga mikrofloran.

Se också

anteckningar

litteratur

E. V. Kuzina, O.V. Larina, T.V. Titkova, O. A. Shcheglova. Encyclopedia av upptäckter och uppfinningar av mänskligheten. - LLC "Slaviska hus", 2006. - s. 696-697.

MirTesen

Vad vi tänker på kommer att hända,... att vi kommer att skicka till världen, då kommer vi att återvända...

Allt om SHAMPOOS.

Hans Majestät Shampoo har en enorm inverkan på kvinnor, eftersom utan honom skulle man inte ha blivit beundrad av mousserande och silkeslena kvinnliga lockor.

Shampoo är en av de viktigaste och vanligaste hårvårdsprodukterna. Ordet är förmedlat av engelska lån från hindi ("champa" - namnet på en blomma som växer i Indien, varifrån olja är gjord för att gnida i håret - det vill säga den engelska mästaren - "massan").

Tyska kemisten Hans Schwarzkopf gjorde först 1901 violett schampo. Schwarzkopf-pulverschampo blev den första märkesvaran inom hår kosmetika, och efter några år släppte Schwarzkopf det första flytande schampot.

Shampoos och myter.

Runt om schampo, liksom runt många andra kosmetika, finns det många myter och åsikter som ibland är långt ifrån sanningen. Därför är det dags att ta reda på vad som är sant och vad är fiktion.

Uttalande 1. Ju större skummet, renare håret. Detta är en vanlig missuppfattning. Skum bildas när kemikalier reagerar med luft och vatten. Om du till exempel tar ett schampo som inte innehåller alkali så kan du se att det praktiskt taget inte skumar och ändå håret efter att det är rent. Idealt sett bör mängden skum vara så att det enkelt underlättar schamponering.

Uttalande 2. Om du tvättar ditt hår varje dag kan du skada håret. Detta är inte helt sant. Om ditt hår är oljigt måste du ta bort smuts från det varje dag, men ditt schampo ska vara mjukt och innehåller fuktighetsgivande ingredienser. Såsom panthenol eller sheasmör. För de som har torrt och (eller) skadat hår är det bättre att tvätta håret varannan dag. För alla hårtyper är det viktigt att komma ihåg en sak, att shampoo ska vara mjukt.
Uttalande 3. Håret är vant vid shampooet och efter en tid behöver man byta varumärke. Detta är en myt som genereras av reklam på mitten av 90-talet. Låt oss börja med att håret är döda celler, därför kan de i princip inte vänja sig på det. Därför, om du gillar det schampo du använder, ge inte upp det.
Uttalande 4. Vuxna kan tvätta håret med babyshampo, eftersom det är överraskande mjukt. Faktum är att barnschampo inte är utformat för att tvätta smuts från en vuxnas hår. Och om du har använt gelén, mousse eller lack, då kan du i princip inte tvätta håret ordentligt. Även om vissa tillverkare i flaskor av baby schampo och skriva att det är möjligt att använda den för vuxna, om håret är tunt eller hårbotten är känslig.
Uttalande 5. Dyra schampon kan bota skadat hår. Myt! Återigen, låt oss återvända till det faktum att hår är döda celler och det kommer inte att vara möjligt att återuppliva dem. Shampoo kan bara lägga till glans och göra håret mjukare. Men för det faktum att håret hade ett hälsosamt utseende är du först och främst ansvarig för dig. Här spelas en viktig roll av näring, omsorg och ekologi.

Hur köper vi schampo?

Ja, väldigt enkelt! Först attraheras vi av någon särskiljande funktion: för fet hår, mjäll, med ginseng extrakt, hypoallergena. Lukta sedan. Och slutligen, utformningen av flaskan: det är trevligt om det ser pittoreskt ut på en hylla i badrummet. Det är faktiskt mycket viktigare hur samvetsgrant shampoo utför sin huvudsakliga funktion - rengöring. Det här är där den största faran lurar.

När din välbekanta frisör hävdar att alla prover av massproduktion hälls från samma behållare är det inte så långt ifrån sanningen. Att skapa ett billigt schampo är väldigt enkelt: ett kärl tas och ett tvättmedel, förtjockningsmedel och vatten hälls in i det. För att schampon ska kunna följa den internationellt accepterade standarden för dermatologisk mjukhet är det nödvändigt att tillsätta många ytterligare komponenter till formuleringen. Vilken typ Här är vi med dig och förstår.

Shampoo är en blandning av flera ämnen. Shampoo är avsedda att rengöra håret och hårbotten, ta bort smuts utan att ta bort för mycket naturligt smörjmedel. De innehåller rengöringsingredienser, dofter, konserveringsmedel och balsam som täcker håret och tätar dem. Konditioneringsmedel slätar nagelbandet, så håret är mindre förvirrad och tar bort statisk elektricitet från håret under torkning. Sammansättningen av moderna schampon innehåller ofta naturliga oljor, vitaminer eller andra komponenter, vilket enligt tillverkarna bidrar till att stärka håret eller är till nytta för konsumenterna. Experimentellt bevis på detta finns i regel inte!

Det är svårt att ta reda på vad som är, för de tre berättelserna på etiketterna säger inget till den genomsnittliga kvinnan, och det är ännu mer obegripligt hur allt detta påverkar vårt hår.
Så, låt oss fortsätta att avkoda: o)

Huvudingredienserna i schampon.

Sammansättningen av schampon innehåller flera dussin substanser, en lista som måste finnas på flaskan (om det inte finns någon sådan lista, bör du inte köpa tvålvätska i en vacker flaska).

1. Vatten (vatten) som underlag där andra komponenter blandas. Gör cirka 80% av alla komponenter.

2. Tvättmedel (ytaktiva ämnen) - ytaktiva ämnen som aktivt avlägsnar föroreningar. I många källor noteras att det aktiva detergentet i schampons sammansättning kan ordnas i följande sekvens:

 • Ammoniumlaurylsulfat (Ammonium Laurylsulfat) /
 • Ammonium Laureth Sulfat (Ammonium Laureth Sulfat)
 • Natriumlaurylsulfat (natriumlaurylsulfat);
 • Natrium Lauret Sulfat (Natrium Lauret Sulfat)
 • TEA-Laurylsulfat (TEA Layril Sulfat)
 • TEA-Lauretsulfat (TEA-Lauretsulfat)

Då kommer de skadligaste delarna av schampon (orsakande torrhet och irritation) att vara högre, och de minst skadliga är lägre i listan.
Som regel kommer de första 3-4 ytaktiva ämnena att inkluderas i kompositionen av billiga hushållsskampor, eftersom De är billiga och effektiva när det gäller rengöring.

Surfaktanter utgör grunden för varje schampo. De är ganska aggressiva, de förstör hårets skyddande yta, men de har också ovillkorliga fördelar: de är lika effektiva vid tvätt i kallt och varmt vatten, de är väl fördelade genom håret, de skapar ett tjockt och tätt skum. För att balansera aggressionen av starka tvättmedel introduceras milda tensider syntetiserade från aminosyror till bra schampon (till exempel används kokosfettsyror ofta som råvaror). Små tillverkare använder inte mjuka tensider i allmänhet eller använder dem i otillräckliga mängder. Resultatet är pitiable: de skalor som bildar hårets yta står i änden, håret klämmer fast mot varandra och bryter.
På etiketten på något schampo är det rengöringsmedel vanligtvis en av de första. Självkvaliteten beror på kvaliteten på diskmedelet (även om mängden skum inte bestämmer shampoos kvalitet).

3. Rengöringsmedel (rengöringsmedel) av mediumskumning, som tillsätts för att bilda tvålslamor:

 • Cocamidopropylbetain (Cocamidopropyl Betaine) är en mycket mild rengörare som används i barns schampo (gjord av kokosnötolja och substansen i betor).
 • Decylpolyglukos (en skummande aktiv substans härrörande från kokosnötter och majs)
 • Glyceretkokoat (mycket mildt fuktgivande tensid)
 • Natriumkokoamphodiacetat (mjuk emulgeringsmedel)
 • Okamidopropylsulfobetain
 • Natriumsulfosuccinat
 • Natriumklorid - Matlagningssalt (används ofta i billiga kosmetika för att skapa skum)

Dessutom lägg till komponenter - förtjockningsmedel, som förtär formeln av schampon så att det är lättare att distribuera:

 • Cocamide DEA, MEA eller TEA (Cocamide DEA, MEA eller TEA) - Cocamide DEA (stabilisator), Cocamide MEA (COCAMIDE MEA - en blandning av kokosnötolja och etanolamin)
 • Linolamid DEA
 • PEG 4 monoetanolamid rapsfröolja
 • Tridecet 2 Carboxamide MEA

Kom ihåg att de mindre schampokummorna, desto mindre alkali i det och håret blir friskare!

4. Buffertmedel

 • Natriumcitrat eller natriumcitrat (Natriumcitrat).

Håller schampo pH-nivå (något surt) vid tvättning av hår. Natriumcitrat gör att du kan ta bort smuts och fett från håret, och hjälper också att justera hårets naglar (vågar på varje hår) för att håret ska bli smidigt och glänsande.

Bokstäverna pH indikerar syrans nivå för syra. Syrahalten visar balansen mellan den sura och alkaliska miljön.
PH beräknas på en skala från 1 till 14. Vid detta är pH 7 en neutral balans. Detta pH har exempelvis rent vatten. Shampoos med pH 7 är varken alkaliska eller sura.

 • Ett tal lägre än 7 betyder syrereaktion: ju mindre antal, desto högre är surheten. Sura schampon innehållande silikonoljor är lämpliga för daglig vård, för färgat hår och hår som har genomgått kemisk perm.
 • över 7-alkalisk reaktion. Alkaliska schampon används för djupt rengörande hår. Med alkaliska inkluderar mjäll skampon och schampon för fet hår. Hårmask kommer att fungera mycket mer effektivt, om du innan du applicerar det, rengör håret väl med alkalisk schampo. Men alkaliska schampon starkt avfettar och torkar hår. Alkaliska schampon rekommenderas inte dagligen.
 • För noggrann hårvård behöver du använda sura schampon för regelbunden användning och alkalisk schampo för djup rengöring.
 • PH för de flesta schampon är från 5 till 7;
 • Medicinsk schampo om 7,3, som ligger nära neutral.

Håret hos oss, liksom huden, har också sin egen pH-nivå. Håret innehåller lite fukt, så i normalt skick har håret en något sur miljö, den normala halten av syrabasbasen hos håret ligger i intervallet pH 4,5-5,5. - Det här är en svagt syrereaktion.
När du tvätter håret påverkar schampon syrabasbasen hos håret. Korrekt val av schampo, som korrelerar pH-nivån av schampo och ditt hårs pH, kan förbättra ditt hår och hårbotten avsevärt. Hemligheten är väldigt enkel: du måste välja de schampon som kan ge hårets pH till en neutral nivå:

 • För torrt, försvagat och skadat hår rekommenderas sura schampon: med lågt alkaliinnehåll med pH 5,5-7 eller alkaliskt med pH 4,5-5,5. Detta beror på det faktum att hårfärgen och hårets hår förändrar hårbalansen i alkalisk riktning, håret blir skört, börjar splittras.
 • Sura schampon är också lämpliga för att eliminera och förebygga mjäll.
 • För fet hår rekommenderas att använda schampon med en neutral eller alkalisk balans, pH 6-8.
 • För barn behöver du bara välja neutrala schampon med ett pH på 6-8.

Vissa schampon har en pH-balanserad etikett, vilket innebär att de har samma syrereaktion som håret. När det gäller tvål har den verkligen en alkalisk reaktion. Tvätta inte håret med tvättvätskor, tvål eller andra rengöringsmedel, de är mycket alkaliska, bryter mot det naturliga pH-balansen i håret, avlägsnar naturlig smörjning

Mycket få tillverkare anger pH-nivån på förpackningar, med tanke på att det finns tillräckligt med instruktioner för att använda produkter för hårtyper. Men det här är inte helt sant. Exempelvis bör "normalhår" -shampon som säljs i vanliga (icke-professionella) butiker ha en neutral balans, men i de flesta fall är de mycket alkaliska.
Hur bestämmer man schampons pH, om förpacknings pH inte anges? Olyckligtvis, förutom laboratorieförsök som är otillgängliga för vanliga människor, förblir endast rättegångsförloppet. Om håret efter tvättning är svårt, grovt, dåligt kammade, har du i detta fall valt för alkalisk schampo. Om håret blir smutsigt snabbt blir det fet - schampot är för surt.

5. Vax:

 • Glykoldistearat (Glykoldistearat)
 • Stearat (stearat).

Dessa ämnen är vaxer och läggs till i schamponet för att förbättra massans utseende och konsistens: de ger massan av schampot en pärlglans och tillåter att shampooet flyter lätt ut ur flaskan.

6. Mjuka ingredienser:

 • Polyquaternium (Polyquaternium)
 • Quaternium (Quaternium).

Dessa ämnen är stabilisatorer och skumförtjockningsmedel. I billiga märken för dessa ändamål används vanligt salt ofta. som kondenserar schampo och konditionerar håret.

7. Silikonoljor:

 • Dimetikon (dimetikon)
 • Cyklometanon (cyklometanon)

Tja, om kompositionen även innehåller konditioneringsmedel. De balanserar det ytaktiva ämnets hårda natur, täcker håret: täck och glatt håret, förtjocka det, minska statisk elektricitet och lägga skina på håret. Dessutom ökar de hårets vikt och underlättar kamningen.
Därför, om du har skadat eller lockigt hår, försök att köpa schampon som innehåller dessa ingredienser.

8. Luftfuktare

 • Panthenol (Panthenol) - En form av vitamin B

Penetrerar hårkutiklet och förstorar det, och täcker det också ovanifrån för att lägga till glans.

9. Hydrerade alkoholer

 • Cetyl (Cetyl)
 • oleyl (oleyl)
 • stearyl (Stearyl) alkoholer (alkohol)

Dessa är ämnen som fäster på utsidan av håraxeln och fungerar som smörjmedel för enkel kamning.

 • Etanol - Etylalkohol i schampo används som solubiliserare (ett ämne som ökar lösligheten hos svagt lösliga ingredienser - dofter, konserveringsmedel, bakteriostatiska tillsatser).

10. Naturliga ingredienser

Sammansättningen av ett gott schampo måste nödvändigtvis innehålla naturliga ingredienser, kosttillskott. Naturligtvis innehåller ju mer i schampon vitaminer, extrakt, oljor, tinkturer, desto mer användbar blir det. Paradoxalt tros det att modern teknik tillåter schampon att avlägsna föroreningar från hårbotten, samtidigt som de berikar, fuktar och närnar håret. Men det verkar ganska tveksamt för mig.

 • Nötolja (nötteroljor)
 • Shea Butter

De substanser som har en positiv effekt på håret är naturliga naturliga fuktgivare som omsluter håret ute, lämnar fukt i nagelbandet. Generellt ökar förekomsten av extrakt av naturliga oljor många gånger värdet av schampo (inte priset, men värdet).
Vegetabiliska oljor i sammansättningen av schampon är avsedda att mjukna håret, fylla det med vitaminer, lämna en skyddande film på håret, vilket skyddar dem mot skadliga effekter av miljön. Olivolja, avokadoolja, jojoba, ricinus, kokosnöt, vetex, druvfrön, shea anses vara mest värdefulla.

Extrakt, tinkturer, extrakt från växter:
* Näring och förstärkning av hårsäckar ger häxhasel extrakt, morot extrakt, fern extrakt.
* Normaliserar utsöndringen av talgkörtlarna häxhaselkstrakt, eukalyptus.
* Justerar hårets yta, lägger till glans och silkighet mot grapefruktkonsentret, riskli, näsbladsextrakt, yarrow-extrakt, kamillextrakt.
* Vitaminiserar grapefrukt extrakt, mandarin extrakt, morot extrakt,
* Tjocklek och tillsats av volymen till vete stärkelse, hundrosa, henna.
* Hårväxt stimuleras av rosmarinbladet extrakt, yarrow extrakt, horsetail extrakt, salvia extrakt.
* Fuktgivande hår ger jordgubbs extrakt.
* Anti-mjäll fastighet har nässlextrakt, tea tree, eukalyptus.
* Antiseptisk, antiinflammatorisk och lugnande egenskap har lavendel tinktur, mandarin extrakt, tea tree, eukalyptus.

Men glöm det inte, tillsammans med färgämnen och dofter, är det naturliga ingredienser av schampon som kan orsaka allergier.

11. C-vitamin

Närvaron av vitaminer (den mest användbara: A, E, C, PP, grupp B) i schampo är naturligtvis välkomna. Men effekten av dem kan inte jämföras med att ta samma vitaminer inuti. vitamin C har otvivelaktigt värde

 • Askorbinsyra (askorbinsyra)
 • Citronsyra

Naturliga syror härrörande från C-vitamin, vilket slätar nagelbandet och lägger till glans. Gör håret mjukt och glänsande.

12. Solskyddsmedel

Komponenter som skyddar håret från ultraviolett strålning (SPF - solskydd filter).

Oktylsalicylat (oktylsalicylat)

PABA.

Förekomsten av dessa ingredienser i schampon föreslår att det hjälper till att skydda hår från ultravioletta strålar. Oftast kan dessa ämnen ses på etiketterna av schampon för färgat hår. Det är tack vare dem att färgen varar längre.

13. Konserveringsmedel
Den främsta uppgiften att konserveringsmedel är att förhindra utvecklingen av mikroorganismer i våra favorit kosmetiska produkter. Och oavsett hur många som försökte tillskriva dem på schampos skadliga komponenter, utan dem någonstans. I själva verket kan vitala aktiviteter frigöra toxiner som orsakar allergisk hudreaktion.
Som konserveringsmedel används:

 • DMDM-hydantoin (ett konserveringsmedel med ett brett spektrum av antibakteriell aktivitet)
 • Bensoesyra (ett annat namn för natriumbensoat är ett naturligt konserveringsmedel som finns i tranbär och lingonberries)
 • Diazolidinilkarbamid
 • Metylisotiazolinol (metylklorisotiazolinon)
 • parabener
 • fenoxietanol

14. Luftkonditioneringsapparater

Kan vara en del av schampon (den så kallade 2 i 1), medan kvaliteten de inte försämras, men effekten är mindre märkbar än med en separat applikation. Men enligt min mening bör sådana 2 i 1 schampon användas så lite som möjligt, för deras frekventa användning leder till viktning av hår, slarvigt utseende.
Konditioneringsämnen används för att ge hårglans, jämnhet och för att underlätta kamning.
Med konsekvent användning av schampo och balsam, är chansen att den senare kommer att förbli i stora mängder hår högre än vid samtidig användning.
När det gäller användning av schampo och balsam för olika företag, spelar det ingen roll.

Conditioners hör inte till schampon, men är hjälpmedel, även om de ofta uppfattas som schampo. Det finns ett betydande antal luftkonditioneringsapparater, som skiljer sig i syfte.
Moistisers eller moisturizers är designade för torrt hår, eftersom de lockar fukt. Typiskt är tvättmedelsbeståndsdelarna växtekstrakter och proteinämnen (på förpackningen betecknas asprotein). Fuktgivare tillverkas ofta på basis av vassle.
Rekonstruktörer innehåller proteiner, bland vilka den mest populära är hydrolyserad keratin. Detta protein har låg molekylvikt, så det kan lätt tränga in i hårlacken. Conditioners, reenactors används för skadat hår (efter perm, användning av färgämnen och andra viktiga hårskador).
Conditioners, acidifiers. Det är inte svårt att gissa att detta ord kommer från den engelska syran. Typiskt är surhetsindexet (pH) för dessa medel 2,5 - 3,5. Under påverkan av sådana balsamar blir håret glänsande och mer elastiskt vilket resulterar i ett intryck av en större volym hår. Hårvolymen ökar inte (det sägs i annonsen är en optisk effekt).
Detangler balsam är nästan alltid försurningsmedel, de verkar också, med skillnaden att de är mer användbara vid uppdelning av hår.
Temperaturskyddsmottagare befinner sig i namnet shampoos med Therm-prefix (till exempel ThermaSilk). Grunden för skydd är speciella polymerer som, som faller på håret, fördelar jämnt värme över hela längden av håret. Således skyddar de håret från de negativa effekterna av värmeanordningar. Den här egenskapen är användbar för dem vars huvud är i ständigt föränderlig temperatur, och naturligtvis för dem som använder hårkrullare och använder hårtorkar och krusningsjärn.
Glosser innehåller dimetikon eller cyklometon, som är derivat av silikon. Dessa balsam används för kosmetiska ändamål, eftersom de ger hår glans på grund av förmågan att reflektera ljus.

15. Biologiskt aktiva substanser.

Eventuella ytterligare åtgärder, oavsett om det rör sig mjäll eller fuktgivande torrt hår, innebär att biologiskt aktiva substanser finns i schamponet.

 • lecitin,
 • extrakt av nässla, kamomill, kokosnötter, kalendula, kvälls primrose, ginseng, tång.
 • Havslera i sammansättningen av schampon har en utmärkt rengöringseffekt. Det är därför det används ofta i schampon för fet hår. Dessutom, på grund av innehållet i mineraler och vitaminer, stimulerar lera tillväxten och stärker håret.
 • Kul, på grund av dess förmåga att effektivt absorbera ytförorening, har en peeling effekt på hårbotten, eliminerar mjäll och normaliserar talgkörtlar.
 • Menthol har en uppfriskande effekt på hårbotten, den är användbar vid behandling av mjäll och stimulerar även tillväxten tack vare förbättrad blodcirkulation och näring av lökarna.
 • Nödvändigt fuktgivande, mjukgörande hår ger hyaluronsyra, glycerin, ceramider, cysteinderivat, kitosan, lanolin (olja erhållen genom behandling av fårull), skuvolan, hydrolyserad silke. Dessa komponenter gör att du kan göra håret mer elastiskt, elastiskt och silkeslen.
 • Kollagen och hästkeratin är proteiner som i huvudsak fyller kaviteterna i skadat hår och ger dem en hälsosam utseende och den nödvändiga volymen.
 • Den nödvändiga näring till håret ger bivax, honung, laurinsyra, paraffin.
 • Den naturliga substansen taurin (och dess derivat), liksom pärlproteiner, återställer helt håraxeln, vilket gör den starkare och mer fjädrande.

Det största problemet med kosttillskott är deras koncentration. Allt beror på det: till exempel, om mjällschampo innehåller mindre än 4 gram australisk tea tree olja per liter, blir det helt enkelt ingen effekt: därför, när tillverkare annonserar dyra ingredienser i billiga produkter, är det troligt att de bara är listiga: alls inte, eller koncentrationen är för låg. Tvärtom, de mer tvättmedelskomponenterna som ingår i schampot, desto lägre koncentration av varje. Det betyder mindre irriterande.

16. Färger och smaker
Som en del av schampot finns ämnen som är utformade för att göra användning av schampo bekvämt och roligt:

 • Pearlescent tillsatser (propylenglykoldistearat eller glykoldistearat)
 • Smaker. Ordet parfym eller doft betyder att en doft eller parfym används i en kosmetisk.
  Smakets unika namn har som regel varje företag en egen. Till exempel kan det vara blomstrande (blomma smak),
  CHOCOLATE (chokladsmak),
  ORANGE JUICE (orange flavoring),
  ROSE (rose doft),
  ALOE VERA (aloe vera flavoring),
  CHERRY (körsbärsmakning),
  Havsfärskt (Havsbris Smak).
 • Färger (CI 14700, CI 15510, CI 19140, CI 42090, CI 60730 etc. med Cl)
 • Anti-inflammatoriskt, antiallergiskt medel allantoin

Få personer studerar i detalj de små bokstäverna i ingrediensförteckningen på flaskan. Men om du chevelure, läs kompositionen av schampon. Var uppmärksam på de ingredienser som till stor del meddelades på framsidan ("Nu - med tång!"), Men till de "huvudspelarna" som är listade i listan. Om bara natriumlaurit sulfat (den vanligaste tvättmedelsbasen) och dödlig syra dietalomider (det mest populära förtjockningsmedlet) heter, och resten är vatten och mycket kosttillskott, är det troligt att tillverkaren vill spara på ditt hår.
Observera: listan över ingredienser från världsledande och ryska tillverkare börjar med 15 och slutar med 40 artiklar. Från 5 till 10 av dem - endast listan över tensider.
Förresten måste en samvetslös tillverkare placera schampokomponenterna i listan i fallande ordning. Således, även om du ser kamillextrakt eller till exempel jojobaolja som en del av din produkt, men i sista hand inte smickra dig själv är mängden av denna komponent försumbar.

Om det finns problem med hår är det bättre att föredra professionella trichologiska schampon. Tillverkare av massproduktion gömmer inte: det som skrivs på flaskan, stämmer ibland inte med innehållet. I en professionell schampo finns alla deklarerade ingredienserna, och de mest aktiva av dem listas först. Trichologiska linjer ska inte förväxlas med apotekserien. Den senare innehåller alltid medicinska ingredienser. På grund av detta får tillbakadragningssyndrom sig själv: Om du slutar använda detta skum av skräp, kommer det att dyka upp igen. Apoteksorgan kan inte användas länge, trichologiskt - så mycket du vill. Ett stort utbud av produkter gör att du kan lösa ditt problem och byta till andra droger.

Healing Shampoos

Med tanke på att hårets yttre del är död - tillverkarens påståenden om schamponets regenereringsförmåga är något ont. Vissa schampon som innehåller speciella proteiner kan stärka hårets yttre mantel. I princip är alla dessa positiva effekter inte typiska för schampo, men för luftkonditioneringsapparater. Medicinska schampon, vi kommer att ringa schampon mot sjukdomar, särskilt mot mjäll.

Mjölk är associerad i varierande grad med seborré och aktiviteten hos en mikroskopisk svamp (Pityrosporum Ovale, även känd som Malassezia Furfur).

Speciella antimjällschampokomponenter som används i fordon med en läkande effekt: ketokonazol, klimbazol, piroktonolamin, zinksalter och selen, svavel, zinkpyrition, salicylsyra, pirikton, oktopirox, tjära, skifferolja destillat harts piroktonalamin, undetsilenamidopropil trimoniummetosulfat

Anti-mjäll schampo innehåller substanser mot seborré (underlätta separering av vågar, minska sebum) och antifungala komponenter:

 • Zinkpyrytion (zinkpyrition),
 • Climbazole (Climbazol),
 • Ketokonazol (ketokonazol),
 • Selen disulfid (selendisulfid)

Dessa komponenter har en antimikrobiell verkan mot M. Furfur, vilket förmodligen är en mikrobe som orsakar mjäll. (Zinkpyrition är en del av huvudet Axlar, Zink Friederm, ketokonazol ingår i Nizoral shampoo).

 • Octopirox (Octopirox),
 • Kol tjära (tjära)
 • Selen disulfid (selendisulfid)

De har en cytostatisk effekt - de undertrycker aktiviteten hos celler som producerar talg och därigenom saktar ut sitt överskott.

 • Kol tjära (tjära)
 • Svavel (svavel),
 • Salicylsyra (salicylsyra)

De har en keratolytisk effekt, det vill säga förmågan att exfoliera många lager av döda celler som bildar mjäll. Tjära är en del av Friderm tjära.

Shampoo och hårtyp.

Tja, med kompositionen av schampon, vi räknade ut lite. Tycker du att du nu säkert kan köpa något tvättmedel du gillar för kompositionerna på dina komponenter? Oavsett hur fel! För en början är det viktigt att bestämma vilken typ av hår du har för att inte förstöra allt med ett felaktigt valt schampo.
De kan vara normala, torra, oljiga eller blandade.

Normalt hår, som regel, passar bra, ser frisk ut och glänsande, kammas lätt, delas inte, ser levande ut och förblir så i flera dagar efter tvätt.
Shampoos för normalt hår innehåller inga ytterligare ämnen, förutom de som är avsedda för mild rengöring.

Oljigt hår är tråkigt, det ser orubbligt ut en dag efter tvätt och oljig mjäll är vanlig.
För denna typ av hårvård bör du vara uppmärksam på mjuka och icke aggressiva schampon, för att inte irritera talgkörtlarna och inte provocera deras aktivitet.
Särskilda schampon för fet hår bör inte användas hela tiden, men alterneras med neutrala schampon. Medel för denna typ av hår innehåller ofta tannin eller kinin, vilket gör det möjligt att öka tiden mellan att tvätta håret och rensa hårbotten i överflödigt fett.

Torrt hår har inte en blank glans, ser matt ut, ofta bruten och splittrad. Oftast är detta problem förvärvat på grund av de aggressiva effekterna av heta strykjärn, krusningsjärn, hårtorkar. Sådant hår måste ständigt fuktas. Medel för vård av denna typ av hår består av ett stort antal fuktgivare som mättar håret med fukt.

Med en blandad hårtyp blir rötterna snabbt feta, men spetsarna förblir torra.
För att tvätta den här typen av hår ska du använda schampon och mjukbaserade produkter som reglerar aktiviteten hos talgkörtlarna. För torra ändar behövs ytterligare fuktning, för detta bör speciella masker appliceras på dem.

Om du har mjäll måste du använda ett speciellt schampo märkt "mjäll". Det är bättre om detta schampo köps på ett apotek. Sådana schampon innehåller ämnen som hämmar uppdelningen av hudceller och dödar svampen som orsakade mjäll. Det finns schampon baserade på pyrithionzink (en komponent i vårt hår, har antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper), tjära (saktar sebumsekretionen, rensar huden från föroreningar och lindrar irritation), ketokonazol (minskar sebumsekretionen), oktopirox (har antibakteriella egenskaper) och miconazol, klasazol, clotrimazol (dessa tre komponenter återställer balansen mellan mikroflora i hårbotten). Dessa specialverktyg måste också väljas beroende på hårets typ och typen av mjäll. Det är inte heller tillräckligt med behandling i skandinaviens skull, förrän "vita vågar" försvinner, och sedan ska du tvätta håret med ett regelbundet schampo som matchar din hårtyp och bara en gång i månaden för att förebygga att håret tvättas med en specialiserad mjällschampo.

Tja, nu låt oss sammanfatta, för det var skrivet mycket. Här kanske det viktigaste att komma ihåg är:

slutsatser:

För det första regleras kvaliteten av schampon uteslutande av en så enkel och pålitlig parameter som komposition. Allt annat - hårfluffigheten efter tvätt, deras motståndskraft mot damm, vattenavvisande egenskaper etc. kan ske, men experter tar inte hänsyn till det.
Allvarliga tillverkare hävdar, inte utan anledning, om vissa användbara egenskaper hos produkten, vilket inte kan sägas om billiga märken.

För det andra är påståendet att schampot uteslutande är "naturligt" eller uteslutande "organiskt" mycket villkorligt. Idag har ingen av tillverkarna av tvålvätska för hår föreslagit en sådan produkt utan tillsats av tvättmedel. Dessutom har ingen bevisat att rengöringsegenskaperna hos örter, frukter, vitaminer och andra naturliga ingredienser är riktigt bra. Naturligtvis är dessa ämnen användbara, men den huvudsakliga uppgiften att shampoo - rengöring - spelar ingen roll.

För det tredje förstärker schampon inte håret, återställer det inte, ändrar inte strukturen och ger inte näring till skadat hår. Det är känt att den del av håret som börjar från hudens yta och slutar i luften ovanför kronan, på axlarna eller i skinkans område är död. Firande, närande och andra ämnen kan bara ligga på hårets yta under en tid. Näringsämnen är av största vikt för hårsäckarna och huden där håret växer. De ämnen som orsakar hårväxt (den mest populära är Minoxidil) brukar inte tillsättas till schampon, annars kallas kosmetik inte schampo, men medicin i form av ett schampo.

För det fjärde bör du inte vara uppmärksam på densiteten hos schamponet och dess pärlemorfärg, eftersom dessa effekter skapas genom att tillsätta speciella ämnen avsedda för detta ändamål och inte används som tvättmedel eller balsam.

För det femte köper inte schampon baserad på ammoniumlaurylsulfat eller ammoniumlauretsulfat. Dessa schampon kan orsaka torrt hår och hårbotten, irritation och andra oväntade fenomen.
Hårschampon med natriumlaurylsulfat eller natriumlauretsulfat är ganska normal kvalitet. Hårvårdsprodukter med TEA-laurylsulfatsugande medel anses vara av högsta kvalitet: TEA laurethsulfat. Om ammoniumlaurylsulfat används i billiga schampon, och oftare i badskum eller duschgeler, används de sista tre tvättmedlen i högkvalitativa schampon.
Om du har en tendens till allergier eller känslig hårbotten, bör du välja schampon utan färgämnen och smaker.

Den sjätte anmärkningen gäller den faktiska tvätten av huvudet. Rent hår beror inte på mängden schampon som hälls på dem och volymen skum. Självklart bör skummet vara, men om du försöker skapa ännu mer skum, förbättras inte schampans rengöringsegenskaper.

A priori är det omöjligt att ta reda på om schampon är lämplig för ditt huvud. Men resultatet kan förutsägas genom att följa följande rekommendationer:

1. Om ditt hår är väldigt starkt, hälsosamt och starkt, är massmarknadsprodukterna perfekta för dig, varför oroa dig inte för sammansättningen av schampot. Det viktigaste är dina egna känslor.
Men om ditt hår är tunt, bräckligt eller försvagat av perm, färgning, styling, då bör du noggrant överväga valet av ett mildt schampo. Som regel kommer det att bli dyrare schampo - läkemedel eller från en professionell serie. Det här verktyget är annorlunda:

 • måttlig eller svag tvättningsförmåga (det är nödvändigt att tvätta huvudet med detta schampo 2 gånger eftersom ytaktiva ämnen i dess komposition är mjuka),
 • låg skumning,
 • brist på lukt (eller det kan vara svagt och inte särskilt trevligt)
 • genomskinlighet eller brist på uttalad pärlfärg. Välj välkända märken av kända tillverkare. Berömmelse betyder inte att tillverkaren ger reklam på tv. Närvaron av tillverkarens adress på förpackningen är viktig.

2. Var uppmärksam på det viktigaste tvättmedlet, om det används billigt, då är risken för att håret blir torrt och skört efter några sköljningar ganska stora. Om du redan har köpt ett sådant schampo och inte vill dela med flaskan, använd det inte varje dag.

3. Från det goda av det goda, inte ser. Så, om det här shampooet passar dig, ska du inte ändra det för en annan. Experiment med huvudet är inte förbjudet, men experimenterna lider vanligtvis.

4. Shampoo är inte den enda hårvårdsprodukten. Svagt hår är oftast resultatet av ett felaktigt val av schampo, men av hypovitaminos, järnbristanemi, störningar i mag-tarmkanalen och andra organsystem.

Lyssna på dessa tips och ha försökt flera typer av detta eller det schampo, du kommer säkert hitta vad ditt hår behöver.

Och slutligen vill jag erbjuda dig en liten (men mycket informativ) video från stylisten Oksana Breusova om hårschampo:Nästa Artikel
Lightening svartfärgat hår - är det möjligt?