Hur man gör lut för att tvätta håret


Vi är alla vana att tvätta vårt hår med schampo. Detta bidrar till mycket och reklam och vana. Men är schampo oskadd? Kanske borde vi ibland ta en paus från det och förbättra vårt hår på de sätt som våra mormor höll i högt anspråk. De tvättade sina huvuden med lut och avkok av örter. Kom ihåg bara flickaktiga flätor i Ryssland. De var en flickas stolthet.
Jag uppmanar mig inte att helt överge schampon och gå till ljuga, men låt oss säga om sommaren när vi är i byn eller i landet, där det finns ett ryskt bad, att överge "kemi" någon gång och Gud beordrade den naturliga.
Dessutom är det mycket lätt att bereda lut. Första gången jag gjorde det av nyfikenhet, och då gillade jag det.

instruktion

Vad du behöver:

 • Ask av björkträ
 • vatten
 • hink
 • Avkok av nässla, kamomill, burdock

1 steg

För framställning av sprit är ash från lövträ, företrädesvis björk, lämplig. Björk ved drunknar ofta i eldstäder i byar, och i staden används de till grillar, rökhus, så det är lätt att få aska. Bara det måste vara rent, fritt från aska från andra skräp.

2 steg

Ash rake ut ur spisen med hjälp av en poker. Sifta för att separera stora oförbrända bitar av kol. Fyll askanhinken med aska till en tredjedel. Fyll med mycket varmt vatten. Blanda bra, stäng och insistera på tre dagar.

3 steg

När askan är infunderad, kommer den att luta sig till botten, och en gulaktig tvålvätska kommer att samlas på toppen. Detta kommer att vara lut. Det ska vara noggrant tömt eller avlägsnat med ett strå, spänna genom flera lager av gasbindning.

4 steg

Spritdryck är ett koncentrat, i den här formen bör de inte tvättas. Det späds 1:20 för att tvätta håret och 1:10 för att tvätta och tvätta kläder. De säger att du kan hälla in i tvättmaskinen, bleka helt. Jag försökte inte själv det.
Lye för hår kommer att ge fler fördelar om den inte är utspädd med vatten, men med ett avkok av örter - nässla, burdock, kamille.

Shampoo ersättning - folk recept

Shampoo är en uppfinning endast under de senaste årtiondena.
Och för många kvinnor är det väldigt viktigt att håret alltid är rent och vällagt, så att de är rädda för att byta till "farmödrar" betyder att de fruktar att håret inte får spolas ut och bli styvt. Men det här är bara ett annat förslag till reklam, det är bara på bekostnad av dyra hårvårdsprodukter du kan se bra ut.

Nästan alla schampon innehåller nu propylenglykol och natriumlaurylsulfat, de två mest skadliga kemikalierna. Det är bevisat att de torkar huden, påverkar levern negativt, skadar ögonen och försämrar också minnet. När jag bestämde mig för att köpa ett barns "mjukt" schampo - trodde jag att det fanns mindre skadliga ämnen. Och det var fel - natriumlaurylsulfat i kompositionen var i första hand (och det betyder att det innehöll det mest). Så var försiktig.

I allmänhet tvingar och rengör hårbotten och håret är två olika saker. Tvålskum bildas på grund av närvaron av kaustisk soda i tvättmedel. Och hudreaktionen är lite sur. Därför avlägsnar alkaliet det skyddande skiktet från huden. På grund av detta kan huden påverkas av dermatos och andra hudsjukdomar. Även om självklart tvålbaserade schampon fortfarande är mycket bättre än köpta. Här vill jag ge några recept för naturliga headwashprodukter, varav alla kan välja något för sig själva:

1) ALMOST SHAMPOO: 1-2 msk. l. basilika, nässlor eller maskros glas rent vatten, 60 ml av en toalett eller bättre flytande tvål (endast inspektera den för närvaron av skadliga ämnen), 15 till 60 droppar av någon eterisk olja lämplig du, till exempel, ceder, en timme. l. lite vegetabilisk olja (solros, cederträ). Gör avkok eller infusion av örter och tillsätt alla övriga ingredienser där, blanda väl. Balsam: Vatten, surt med ättika, avkok av örter. Om ditt hår är oljigt kan mängden olja minskas, om det är torrt, öka det. Detta schampo kan lagras i kylskåpet i en vecka. Om vid tillsättningstillfället tillsättes en tesked vodka, ökar hållbarheten till 3-4 veckor.

2) MUSTARD SHAMPOO-MASK ALLT UTAN SOAP. Ta 1 msk. sked av senapspulver, spätt till konsistens med gräddfil med kefir, tillsätt 1 äggula, 1 tsk honung, 1 tsk vegetabilisk olja. Håll blandningen medan du kan tolerera, helst 15-20 minuter. Skölj sedan med vatten. Balsam: Vatten, surt med ättika, avkok av örter. Effekt: stimulering av hårsäckar, blodflöde till hårbotten, ytterligare näring. Eller detta alternativ för fet hår: 1 matsked senap utspädd i 2 liter varmt vatten. Tvätta håret, skölj den bästa infusionen av örter: coltsfoot, nässla, johannesört, plantain. Ta 4 matskedar av blandningen, häll 2 liter kokande vatten, låt det stå i 30 minuter, dränera.

3) "GRAIN" SHAMPOO ALLT UTAN SOAP. Ta 4-6 stycken svartbröd (beroende på hårets längd), lägg det i en hög i en behållare, häll kokande vatten över det och lämna det över natten. På morgonen kommer du att ha brödvatten och tvätta huvudet med det. Balsam: Vatten, surt med ättika, avkok av örter. Effekt: rent, glänsande hår. Eller liknande recept på fettigt hår: 150 g rågbröd häll kokande vatten. Gruel "lather" huvud, håll i 5-10 minuter. Skölj sedan noga med vatten. För att ge dem en vacker glans, skölj dem med björkblad.

4) MEDIUM-HAIR SHAMPOO: 1 äggula och en halv kopp kefir. Om håret är långt eller kraftigt förorenat, kan mängden äggula och kefir ökas. Gnugga blandningen i håret, skölj och skölj sedan med alkaliskt vatten (3 liter vatten en halv tesked soda). Du kan också skölja håret med örtavkok eller tillsätt en halv sked av lite vegetabilisk olja. Detta recept är inte lämpligt för något hår. Den kan användas som en hårmask före regelbunden schamponering.

5) Tvätta hårsyra mjölk. Ett gammalt folkmedel för att tvätta håret är surmjölk. Sedan antiken har många folk i Centralasien använt mjölksyraprodukter för detta ändamål. Och nu tvättade de huvudet med yoghurt, kefir, vassla. Mjölksyraprodukter skapar en fet film som skyddar håret från skador av den alkaliska lösningen som bildas när tvålen är upplöst i vatten. Det är nödvändigt att säga, yoghurt, att fukta det rikligt med huvudet, att täcka det med en polyetenplast och på toppen - med en handduk. Efter 25-30 minuter skölj håret i skummet överfettad tvål, såsom "Baby", skölj noga med varmt vatten, och sedan - surgjordes (1 matsked vinäger till 2 liter vatten).

6) Tvätta huvudet med avbrott av mylinika läkemedel. Två förpackningar tvålfat (200 g) häll två liter vatten och koka i en halvtimme. I denna buljong att tvätta mitt hår utan tvål och schampo, skölja med vanligt vatten, eller ännu bättre - tinktur av kamomill, om håret är blond och avkok av ek bark - om mörkret.

7) Tvätt hår hår. 1 matsked av skumdryck häll 2 koppar kokande vatten, lämna i 2 timmar. Strained infusion för att tvätta håret utan tvål i en månad. Detta verktyg används för att eliminera mjäll.

Recept kan fortfarande resultera i många. Det viktigaste att komma ihåg när man använder naturliga schampon är att effekten inte omedelbart, och att det är nödvändigt att skölja håret med örtteer eller mjuka hårt kranvatten, äppelcidervinäger.

Jag skulle också vilja berätta om en naturlig hår styling produkt, inte helt Siberian, men fortfarande bättre än kommersiell hårspray med sin giftiga lukt.

HAIR LACQUER. Skär citronen i skivor och koka den i ett glas vatten tills hälften av vätskan förblir, filtrera sedan och tillsätt några droppar alkohol (eller vodka) för bevarande. Applicera på hårsprayen. Passar perfekt för hår och håller styling.

lut
Shampoo och tvål kan också ersättas av dem. Lye är en konsistens av aska infunderad med vatten. Lye i ekosettlement används för bad och tvätt. Till skillnad från olika tvättmedel som säljs i butiker är det en helt naturlig substans!

Tvätta håret med aska är ett av de gamla medel som används av våra mormor. Du kan använda den ibland. Torka ett glas träaska med vatten till konsistensen av gräddfil och applicera på vått hår med massagerande rörelser i händerna. Efter tvättning av håret med varmt vatten, skölj dem sedan surgjorda (med tillsats av ättika).


Alkalisk produktion (kallmetod):

Häll askan (det är klart att rent trä) 2/3 av hinken, häll nästan till toppen av vattnet, blanda, ta bort stora sopor, låt stå i 3 dagar (rör inte längre).

Efter 3 dagar i den övre halvan av hinken kommer det att vara en klar vätska, det här är lut, vid beröring är det såpigt. Sedan suger päron av lutet och hälls i behållaren. Vuxna kommer att vara mycket koncentrerade. Det kommer att vara nödvändigt att justera till utspädd (ca 1/10) med vatten.

Om den högkoncentrerade lugen tvättas, kommer kläderna snabbt att slita ut.

Korrekt utspätt lut kan tvätta huvudet och kroppen.

NÖDVÄNDIGT RÅD

* Enligt populär tro kan du inte trimma håret på en avtagande måne - skallighet tidigt.

* Vid de första tecknen på att salta håret, deras uppenbara orubblighet, måste håret tvättas. Det är bra att tvätta huvudet med aska vatten. Torka 1 kopp träaska med vatten till konsistensen av gräddfil, applicera den här blandningen på håret och gnid håret med starka massor av händer, skölj sedan med surgjort vatten eller kamillextrakt.

* Fett hår sköljs väl med följande infusion: Häll 1 kopp kokande vatten 1 msk. l. Blanda lika stora mängder hypericum, vinrör och ekbark och lägg i pannan i 1 timme i en skål med kokande vatten. Efter detta, infusion av stam, cool och de kan använda.

* Om oljigt hår ger dig problem, prova att använda torra senap istället för tvål. Det är emellertid ofta omöjligt att göra det för att inte vara över torrt hår.

* Mycket fet hår försöker skölja med en lösning av ammoniak (1 tsk. Till 1 kopp varmt vatten).

* Äldre personer vars hår har blivit tunt, skört och tråkigt, rekommenderas att göra en hårmask en gång i veckan: 1 msk. l. vegetabilisk olja och äggula av 1 ägg, blanda noggrant, sprida med en blandning av hår och linda ihop med en handduk. Efter 30 minuter skaka huvudet i en skum. Torrt hår bör torka med en mjuk handduk.

* Sjukt hår återställs om du tvättar det i en infusion av torkade svarta poppelblad: Koka 100 g bladpulver i 5 liter vatten i 10 minuter, kyla och insistera över natten. Värm upp före användning och i 15 minuter. Tvätta denna buljonghuvud över ett handfat, applicerat på håret 2 slagna äggulor. Skölj håret med surgjort vatten.

* För att stärka den tvättade hårdreningen med murgrönabuljong.

* För att stärka, tvätta håret med en lösning av vit lera och gnid sedan lätt bakade skivade citronskivor inom en månad efter tvätt.

Shampoo från tvålen med egna händer och andra folkmedel för att tvätta håret

Det finns en världsuppfattning att allt handgjorda är ännu mer användbart än fabriksanaloger. Världsbilden är kontroversiell, men den har rätt att existera. Men det hemlagade schampot innehåller i alla fall inte ytaktiva ämnen och andra skadliga kemikalier.

Åtminstone ur nyfikenhet eller för att rädda det är värt att försöka göra ett sådant verktyg. Det finns ett stort antal recept för att göra headwash i hushållsförhållandena.

Du kan göra schampo med tvål och utan

Formulering med användning av barntvål

Foto av baby tvål

Barntvål har alltid gjorts med minimal användning av olika skadliga ingredienser. Med allt detta, och kanske på grund av detta, är kostnaden för denna produkt alltid inom räckhåll för även de mest insolventa segmenten av befolkningen.

Naturligtvis är schampo från barntvål med egna händer en av de mest populära sfärerna av hand-mei.

Det vanligaste receptet

Om du vågar prova i produktionen av schampon måste du börja från det vanliga:

 • Du behöver: tvålbarn ca 100 gram, avkok av örter - 0,5 liter, 10 gram eterisk olja och några droppar eteriska oljor (vilket de tycker om).
 • Om produkten inte appliceras på en gång, men det finns ganska lång lagring, krävs vodka i en mängd som inte överstiger 15 ml.
 • Tillverkningsprocessen är mycket enkel: slipa tvålen på en rivare, späd den i vatten eller buljong och tillsätt alla nödvändiga ingredienser.

Vad som precis ska läggas till och vilka oljor att välja beror på hårets önskan och struktur:

För torrt hår - kamille, jojoba och citrus

Tips! För tillverkning av buljong för en halv liter vatten ta 4-5 matskedar (eller 50 gram) torrt substrat. Gräs, rötter eller blommor hälls kokt, men inte varmt vatten och koka i ett vattenbad.

Förvärvad buljong kyles, filtreras och bringas till en lämplig volym med kallt kokt vatten. I vårt fall är det 500 gram.

Te träd och citron är de bästa lösningarna för fet hår

För din bekvämlighet har vi tabellerat shampooing tips:

 • Buljong: ekbark, björkblad, citronskal, humle (koner), skumdryck, Johannesört.
 • Basolja är inte.
 • Essentiell olja: citron, mint, grapefrukt, rosmarin, tea tree.
 • Buljong: lindblommor, kamomill, mynta löv, nässla, burdock rot.
 • Basolja: jojoba.
 • Essential: alla citrusoljor, även rosa, avokado, jasmin, myrra.
 • avkok av nässla, calamus rot, calendula, kullar rot, skräp.
 • Basolja - ricinus.
 • Viktigt: För torr typ - någon barrträd. För fett - rosmarin.
 • Buljong: lind, nässla, ek, burdock. I det första fallet gräs. I den andra barken. I den tredje - roten.
 • Basolja: mandel.
 • Essential: lavendel, cederträ, ylang - ylang, citron, salvia.
 • Senapspulver - två matskedar.
 • Apotekskamomill eller nässla - två matskedar avkokning.
 • Tvålspån - 50 gr.
 • Tvålstång,
 • Vatten- eller örttekokoktion (500 ml)
 • Aromatiska oljor (efter smak).
 • Äggula.
 • Vatten.
 • Soda.
 • Vatten.
 • Senap.
 • Vatten- eller växtbaserade avkok.
 • Bröd.
 • Vatten.
 • Träaska.
 • Vatten.

För att stärka håret: kullockor, mandelolja och ylang-ylang

Nu om alla nämnda metoder lite mer:

Tvål och senap

Shampoo från senap och barntvål är ett bra sätt att förbättra det yttre och interna tillståndet hos frisyren som är utsatt för torrhet. Matlagning är ganska lätt:

Du behöver:

 • senapspulver - två matskedar;
 • apotekskamomill eller nässla - två matskedar buljong;
 • tvålspån - 50 gr.

Baby tvål och senap - oklanderligt schampo för att tvätta och stärka håret

 • Tvåltopp revet och löst i kokande vatten.
 • I en varm såplösning lägg till ett avkok av örter och senap.
 • Blandningen hälles i en flaska, förseglas och kyles.
 • För att förbättra näringsparametrarna insisterar verktyget 14 dagar på en cool svart plats.

Hur man gör ett schampo av barntvål, berättade vi. Vi vänder oss till andra typer av hemlagade hygienprodukter.

Formulering med tvål

Tvåltvål kan också användas med framgång

I förhållande till tvätt tvålen är uppdelade. En del av publiken hävdar att det är omöjligt att använda en sådan hårvård under några omständigheter. Den andra som kan och måste göras utan att misslyckas. Och alla hänvisar till personlig erfarenhet.

Låt oss försöka förstå situationen.

 • En sådan motsättning i synpunkter är troligtvis resultatet av ett personligt svar på komponenterna i denna produkt. Personlig intolerans, tyvärr, avbryter orealistiskt. Det handlar om dem som är emot användningen av detta huvudvärme.
 • Å andra sidan finns det skäliga anhängare av hushållssåpen, och de är helt överens om att du bara kan använda hemlagad tvål för schampo från naturtyper utan dofter, blekmedel och tillsatser.
 • Dessutom är det nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att för närvarande nästan alla tvålprodukter har en syntetisk bas och fettsyror i det är helt obetydliga.

Mitt huvud tvål

Vi drar slutsatsen att det med vissa obfuscation fortfarande är möjligt att använda detta verktyg.

 • Använd schampo från tvålhushåll för daglig tvätt av huvudet rekommenderas inte. Använd oftare 2 gånger i veckan. Typiskt används detta verktyg som ett komplement till huvud- eller helande ändamål.
 • Du kan tvätta håret med endast fast tvål och kokt schampo (om receptet nedan).
 • Efter användning sköljs håret med en svag substans av citronsyra eller ättika.
 • Det rekommenderas inte ofta att använda det här verktyget för hår och hud utsatt för torrhet.

Nu hur man gör ett schampo från hushållssaft:

Shampoo från hushållssoppa

 • Du behöver: en bar av tvål, vatten eller örttekoko (500 ml), aromatiska oljor.
 • Tvål och slipa i avkok av örter eller rent vatten, lägg till din favoritolja. Några droppar. Överdriv inte det!
 • Den färdiga produkten förvaras i kylskåp och upphettas till rumstemperatur före användning.

Allt är så enkelt som möjligt och nästan identiskt med barntvål.

Tips! För tillverkning av hemlagad schampo rekommenderas att använda smältvatten. Hennes tidigare fryst i kylskåpet. Vid tinning separeras rent vatten försiktigt från föroreningar.

Att tvätta ditt hår är också bättre med smältvatten. För tvättning upphettas den och spätts inte ut kokt.

Hemlagad schampo utan tvål

För dem som inte vill använda jämn tvål, kan vi rekommendera flera helt naturliga metoder för att tvätta huvudet:

testikel

 • Äggula är en av de mest effektiva metoderna för att rensa och stärka håret.
 • Bara skilda den från proteinet, blanda noggrant med 50 gram vatten. Du kan till och med slå i en mixer.
 • Soda i sina rengöringsegenskaper överstiger många ämnen.
 • För att tvätta huvudet, löses en matsked läsk i ett glas varmt vatten och använd den här lösningen för att tvätta huvudet.
 • Vattentemperaturen ska vara bekväm.
 • I slutet är det bättre att skölja först med en stor mängd vatten, och senare med ett innehåll av citronsaft och citronsyra i vatten (1 tsk per liter vatten).

senap

Senap - effektiv rengöring

 • Senap renar rent oljigt hår.
 • Två matskedar är tillräckliga för att lösa upp i en liter varmt vatten och applicera på huvudet med massagerörelser.
 • Sådan tvättning åtföljs av lite obekväma känslor, men detta är normalt.
 • Alternativt kan du inte applicera senap med vatten på huvudet, men skölj håret i ett fat med utspädd senap.
 • Istället för vatten använder de växtbaserade avkok.

Bröd kan användas för att tvätta håret och bli av med mjäll

 • Ta två bitar rågbröd utan skorpa, smula i en skål.
 • Häll med varmt vatten och låt svälla.
 • Applicera våt på håret, gnugga rötterna.
 • Lämna i 20 minuter på håret eller massera i 5 minuter och skölj.

lera

 • Välj en kosmetisk lera som passar din hårtyp.
 • Två matskedar pulver häll varmt vatten och rör om.
 • Lägg till några droppar olja. Du kan eterisk.
 • Sprid shampoo över hårbotten.
 • Kasta i 20 minuter och skölj av efter 5 - vid viljan.
 • Skölj med citronsyrat vatten.

lut

Träaska - basluga

Den mest populära och miljövänliga rengöringsmedel.

 • Två tredjedelar av en fem-liters hink faller som en träaska, bättre än björk eller alder. Fyll med vatten och blanda.
 • Stort sopor plockas och kastas bort.
 • Insistera aska med vatten i tre dagar. Under denna tidsperiod i högsta delen förekommer lut. Det hällde rent i ett separat fartyg.
 • För att tvätta huvudet används det efter tillsats av 10 delar vatten.

slutsats

Hemlagad schampo - garant för välskötta hår

Alla hygienprodukter är inte dåliga. Det är bara nödvändigt att hitta det som passar dig direkt. Men när man använder naturläkemedel verkar effekten inte så snabbt som vi skulle vilja.

Några naturliga produkter måste användas i minst en månad, detta är specifikt den period som behövs för att bryta krullarna från skadliga kemiska tillsatser i köpta schampon.

Och om du är fast besluten att börja göra tvättmedel utan hjälp från andra, eller om du vill försöka vad det egentligen är, kommer videon i den här artikeln att hjälpa och stödja dig i detta generösa arbete.

diskussioner

Lye istället för schampo, tvål, tvättpulver och andra tvättmedel.

85 inlägg

Det är väldigt lätt att förbereda löss på två sätt som är kända för oss:

1. Aska, efter att ha bränt träet av lövträd i 1/3 andel, häll vatten vid rumstemperatur, rör om, ta bort ytbelagda partiklar från ytan, lämna i flera dagar (vanligtvis 3-4 dagar) vid rumstemperatur. Häll försiktigt den klara vätskan och försök att inte lyfta grumligheten från botten, du kan tillgripa en gummilampa eller spruta. För användning måste du först spädas med vatten i ett förhållande på 1:10 eller 1: 8, den optimala proportionen måste väljas individuellt enligt dina egna känslor.

2. Askan efter bränning trä av lövträd 1/3 fyllas med vatten, blanda, ta bort från ytan surfaced partiklar som gryta, koka med locket stängt när inaktiva återflöde 3-4 timmar. Vi reserverar en tid för långsam kylning och sedimentering av en suspension. Vi lämnar vanligtvis för natten, och på morgonen samlar vi det genomskinliga låret från ytan. Således är det beredda låret att vara "starkare" med en storleksordning än i det första receptet, därför är det också nödvändigt att individuellt välja den nödvändiga mängden vatten för odlingen, vi rekommenderar att man börjar med ett förhållande på 1:10.

Vi rekommenderar inte att du lämnar länge på hår- och hudytan och försöker också undvika kontakt med slemhinnorna.

Vi använder varv för olika ändamål: utspädd i örtbuljong istället för schampo och tvål, utspädd i vatten används för blötläggning och tvättning.

LiveInternetLiveInternet

-kategorier

 • Väskor (12)
 • Avoski (5)
 • Stad (4)
 • Kosmetiska väskor (3)
 • mönster från utländska dagböcker (12)
 • Mönster för mig (8)
 • Underkläder (3)
 • För arbete (5)
 • Solyanka för min omättliga ögon (5)
 • Arbetet gjort (4)
 • NATURKOSSMETIK (3)
 • Gångjärn docka (2)
 • Pågår (2)
 • DECORATIONS (1)
 • Pärlor (1)
 • Mat (1)
 • Böcker (5)
 • Böner, charmar (1)
 • Mousserande texter (1)
 • Projekt (2)
 • För fotograf Valeria (2)
 • lektioner från andras dagböcker (8)

-Sök via dagbok

-Prenumerera via e-post

-Vanliga läsare

-statistik

Naturliga produkter för att tvätta håret

Naturliga produkter för att tvätta håret
Vad ska ersätta shampoo. Folk recept
snabb hårväxt


Shampoo är en uppfinning endast under de senaste årtiondena. Och för många kvinnor är det väldigt viktigt att håret alltid är rent och vällagt, så att de är rädda för att byta till "farmödrar" betyder att de fruktar att håret inte får spolas ut och bli styvt.

Men det här är bara ett annat förslag till reklam, det är bara på bekostnad av dyra hårvårdsprodukter du kan se bra ut.

Nästan alla schampon innehåller nu propylenglykol och natriumlaurylsulfat, de två mest skadliga kemikalierna. Det är bevisat att de torkar huden, påverkar levern negativt, skadar ögonen och försämrar också minnet. När jag bestämde mig för att köpa ett barns "mjukt" schampo - trodde jag att det fanns mindre skadliga ämnen. Och det var fel - natriumlaurylsulfat i kompositionen var i första hand (och det betyder att det innehöll det mest). Så var försiktig.

I allmänhet tvingar och rengör hårbotten och håret är två olika saker. Tvålskum bildas på grund av närvaron av kaustisk soda i tvättmedel. Och hudreaktionen är lite sur. Därför avlägsnar alkaliet det skyddande skiktet från huden. På grund av detta kan huden påverkas av dermatos och andra hudsjukdomar. Även om självklart tvålbaserade schampon fortfarande är mycket bättre än köpta. Här vill jag ge några recept för naturliga headwashprodukter, varav alla kan välja något för sig själva:

1) ALMOST SHAMPOO: 1-2 msk. l. basilika, nässlor eller maskros glas rent vatten, 60 ml av en toalett eller bättre flytande tvål (endast inspektera den för närvaron av skadliga ämnen), 15 till 60 droppar av någon eterisk olja lämplig du, till exempel, ceder, en timme. l. lite vegetabilisk olja (solros, cederträ). Gör avkok eller infusion av örter och tillsätt alla övriga ingredienser där, blanda väl. Balsam: Vatten, surt med ättika, avkok av örter. Om ditt hår är oljigt kan mängden olja minskas, om det är torrt, öka det. Detta schampo kan lagras i kylskåpet i en vecka. Om vid tillsättningstillfället tillsättes en tesked vodka, ökar hållbarheten till 3-4 veckor.

2) MUSTARD SHAMPOO - MASK, ALLT UTAN SOAP. Ta 1 msk. sked av senapspulver, spätt till konsistens med gräddfil med kefir, tillsätt 1 äggula, 1 tsk honung, 1 tsk vegetabilisk olja. Håll blandningen medan du kan tolerera, helst 15-20 minuter. Skölj sedan med vatten. Balsam: Vatten, surt med ättika, avkok av örter. Effekt: stimulering av hårsäckar, blodflöde till hårbotten, ytterligare näring. Eller detta alternativ för fet hår: 1 matsked senap utspädd i 2 liter varmt vatten. Tvätta håret, skölj den bästa infusionen av örter: coltsfoot, nässla, johannesört, plantain. Ta 4 matskedar av blandningen, häll 2 liter kokande vatten, låt det stå i 30 minuter, dränera.

3) "GRAIN" SHAMPOO, ALLT UTAN SOAP. Ta 4-6 stycken svartbröd (beroende på hårets längd), lägg det i en hög i en behållare, häll kokande vatten över det och lämna det över natten. På morgonen kommer du att ha brödvatten och tvätta huvudet med det. Balsam: Vatten, surt med ättika, avkok av örter. Effekt: rent, glänsande hår. Eller liknande recept på fettigt hår: 150 g rågbröd häll kokande vatten. Gruel "lather" huvud, håll i 5-10 minuter. Skölj sedan noga med vatten. För att ge dem en vacker glans, skölj dem med björkblad.

4) MEDIUM-HAIR SHAMPOO: 1 äggula och en halv kopp kefir. Om håret är långt eller kraftigt förorenat, kan mängden äggula och kefir ökas. Gnugga blandningen i håret, skölj och skölj sedan med alkaliskt vatten (3 liter vatten med en halv tesked soda). Du kan också skölja håret med örtavkok eller tillsätt en halv tesked vegetabilisk olja. Detta recept är inte lämpligt för något hår. Den kan användas som en hårmask före regelbunden schamponering.

5) Tvätta hårsyra mjölk. Ett gammalt folkmedel för att tvätta håret är surmjölk. Sedan antiken har många folk i Centralasien använt mjölksyraprodukter för detta ändamål. Och nu tvättade de huvudet med yoghurt, kefir, vassla. Mjölksyraprodukter skapar en fet film som skyddar håret från skador av den alkaliska lösningen som bildas när tvålen är upplöst i vatten. Det är nödvändigt att säga, yoghurt, att fukta det rikligt med huvudet, att täcka det med en polyetenplast och på toppen - med en handduk. Efter 25-30 minuter skölj håret i skummet överfettad tvål, såsom "Baby", skölj noga med varmt vatten, och sedan - surgjordes (1 matsked vinäger till 2 liter vatten).

6) Tvätta huvudet med avbrott av mylinika läkemedel. Två förpackningar tvålfat (200 g) häll två liter vatten och koka i en halvtimme. I denna buljong att tvätta mitt hår utan tvål och schampo, skölja med vanligt vatten, eller ännu bättre - tinktur av kamomill, om håret är blond och avkok av ek bark - om mörkret.

7) Tvätt hår hår. 1 matsked av skumdryck häll 2 koppar kokande vatten, lämna i 2 timmar. Strained infusion för att tvätta håret utan tvål i en månad. Detta verktyg används för att eliminera mjäll.

Recept kan fortfarande resultera i många. Det viktigaste att komma ihåg när man använder naturliga schampon är att effekten inte omedelbart, och att det är nödvändigt att skölja håret med örtteer eller mjuka hårt kranvatten, äppelcidervinäger.

Jag skulle också vilja berätta om en naturlig hår styling produkt, inte helt Siberian, men fortfarande bättre än kommersiell hårspray med sin giftiga lukt.

HAIR LACQUER. Skär citronen i skivor och koka den i ett glas vatten tills hälften av vätskan förblir, filtrera sedan och tillsätt några droppar alkohol (eller vodka) för bevarande. Applicera på hårsprayen. Passar perfekt för hår och håller styling.

lut
Shampoo och tvål kan också ersättas av dem. Lye är en konsistens av aska infunderad med vatten. Lye i ekosettlement används för bad och tvätt. Till skillnad från olika tvättmedel som säljs i butiker är det en helt naturlig substans!

Tvätta håret med aska är ett av de gamla medel som används av våra mormor. Du kan använda den ibland. Torka ett glas träaska med vatten till konsistensen av gräddfil och applicera på vått hår med massagerande rörelser i händerna. Efter tvättning av håret med varmt vatten, skölj dem sedan surgjorda (med tillsats av ättika).

Alkalisk produktion (kallmetod):

Vad ska du ersätta shampoo? Folkrecept Häll aska (det är klart att rent trä) 2/3 av hinken, häll nästan till toppen av vattnet, blanda, ta bort stora sopor, låt stå i 3 dagar (rör inte längre).

Efter 3 dagar i den övre halvan av hinken kommer det att vara en klar vätska, det här är lut, vid beröring är det såpigt. Sedan suger päron av lutet och hälls i behållaren. Vuxna kommer att vara mycket koncentrerade. Det kommer att vara nödvändigt att justera till utspädd (ca 1/10) med vatten.

Om den högkoncentrerade lugen tvättas, kommer kläderna snabbt att slita ut.

Korrekt utspätt lut kan tvätta huvudet och kroppen.
Shampoo är en uppfinning endast under de senaste årtiondena.
Och för många människor är det mycket viktigt att håret alltid är rent och vällagt, så att de är rädda för att byta till "farmödrarna" betyder att man fruktar att håret inte får spolas ut och bli styvt. Men det här är bara ett annat förslag till reklam, det är bara på bekostnad av dyra hårvårdsprodukter du kan se bra ut. Nästan alla schampon innehåller nu propylenglykol och natriumlaurylsulfat, de två mest skadliga kemikalierna. Det är bevisat att de torkar huden, påverkar levern negativt, skadar ögonen och försämrar också minnet.
Här vill vi ta med flera recept för naturliga headwashprodukter, varav alla kan välja något för sig själva:
Olive Oil Shampoo:
Blanda i en mixer 2 matskedar olivolja, ett ägg, 1 matsked citronsaft, 1/2 tsk äppelcidervinäger. Fukt håret med vatten, använd blandningen som vanligt schampo.
Senapshampoo
Ingredienser 1: 2 matsked torr senap löst i en liten mängd varmt vatten. Omrör kontinuerligt, tillsätt 1 liter varmt vatten. Huvud med denna komposition bör tvättas utan att applicera tvål. Glöm inte att tvätta huvudet ordentligt.
Skölj den bästa infusionen av örter: coltsfoot, nässla, St John's wort, plantain. Ta 4 matskedar av blandningen, häll 2 liter kokande vatten, låt det stå i 30 minuter, dränera.
Det är också användbart att skölja med vatten + citronsaft / äppelcidervinäger.
Senap tar helt bort (absorberar) fett. Det är tillrådligt att fördunkla huvudet helt i vattnet, för om du bara häller vatten på håret, får all senap inte glida av. I detta fall kommer intrycket av mjäll att förbli - det tvättas inte bort vita senapsflingor. Om håret är helt nedsänkt i vatten och där för att tvätta det, kommer allt att vara i ordning. Senap kommer att tvättas och lämnar inte spår eller lukt.
För mycket smutsigt eller långt hår rekommenderar jag dig att upprepa proceduren.
Sammansättning 2: Applicera senap bättre, lägga till lera, henna, kli och andra blandningar för att tvätta hår. Ta till exempel 50 gram. lera eller henna (någon), tillsätt 1 tesked senapspulver + eteriska oljor. Späd med kallt vatten. Från denna senap mindre "slagsmål". Att applicera allt jämnt på hår och huvud, att gnugga som schampo. Låt i 15 minuter och skölj med vatten eller avkok av örter.
Sammansättning 3: Torka torrt senapspulver med mineralvatten till ett tillstånd av gräddfil, gnid in i huden och håret, låt i 5 minuter, skölj med vatten eller avkok av örter.
Ingredienser 4: Mustard Shampoo Mask
Ta 1 msk. sked av senapspulver, utspädd till konsistens gräddfil med kefir, tillsätt 1 äggula, 1 tsk honung, 1 tsk mandelolja, några droppar ylang-ylangolja. Applicera denna blandning på smutsigt hår, längs hela längden och på huden, massage, täcka med polyeten och med en ulllock på toppen. Håll blandningen medan du kan tolerera, helst 15-20 minuter. Skölj sedan med vatten.
Conditioner: vatten, under ättika av ättika eller citronsaft, avkok av örter.
Effekt: stimulering av hårsäckar, blodflöde till hårbotten, ytterligare näring
Det är bättre att träna hår till senap gradvis, inte plötsligt gå på det. dvs blanda senap och schampo med lite vatten och min. Efter en månad eller två kan du enkelt gå vidare för att tvätta håret utan kemikalier.
Om du vill att senapen ska vara mer "hård" (för att förbättra blodcirkulationen och stimulera hårväxten), lämna blandningen för att stå en stund. Om du omedelbart applicerar blandningen i ditt hår, brinner det inte praktiskt taget.
Du kommer att se resultatet och vara dumt - "Hur brukade jag inte använda denna senap före"?
lera
Metod 1: ett par matskedar lera (vit, gul, grön, etc.) + några droppar eteriska oljor.
Skölj med vatten och skina hår, skölj dem med ättika: 1 msk vinäger (helst äpple), och du kan och citronsaft, för 1 liter vatten.
Sken bättre än i reklam!
Metod 2: ett par matskedar av lera + naturlig orefinerad vegetabilisk olja 1 tsk. (Sesam, olivolja och andra).
bröd
Ingredienser 1: Krossa svartbröd utan skorpor i en kruka, häll hett vatten på det och sedan, när det svalnar lite, innan du gnuggar det på ditt hår, gnugga det mellan dina palmer - du får en så solid massa. Applicera det, gnugga i håret och skölj sedan.
I håret finns inget extra kvar. Hår glänsande, rent, vackert!
Första gången får du en känsla av att du inte tvätta huvudet, men efter 2-3 gånger kommer du att känna hur håret blir mycket starkare, de kommer att ha en hälsosam glans. Dessutom kamar du ditt hår perfekt.
Du kan anständigt spara på schampo och balsam - bli helt billig, utan några kemikalier, naturligt schampo och balsam i en skål!
Konditioneringsmedel: vatten, surat med ättika eller citronsaft, avkok av örter.
Effekt: rent, glänsande hår.
Sammansättning 2: Råbrödsmassan, skild från korskorna, placerad i en opak skål, häll lite vatten på den. Täck disken med lock och placera dem på en varm plats där brödet ska vara före jäsning. När blandningen börjar jäsning, tillsätt vassle till den - blandningen är klar att äta. Tvätta håret utan tvål och andra tvättmedel. Lukten av sur mjölk, som kan förbli i håret efter användning av denna produkt, kan avlägsnas genom att skölja håret med vatten, till vilket en liten torr senap läggs till. Efter det ska håret sköljas igen med rent vatten.
Sammansättning 3: Stekt svartbröd och lämna en dag. Före användning, tillsätt en äggula och en matsked honung: gnid i hårbotten och över hela längden, sätt på värmekork (20 minuter) och skölj sedan. Håret är vackert tvättat, smuligt, mjukt och glänsande.
Sammansättning 4: Skär brödet tunnare, häll kefir generöst - och låt i 2-3 timmar stå och slip sedan till maximal homogenitet.
Och dela håret - på sin tjänare och mer, mattare! hår, och så kommer att tvättas, det viktigaste - att få rötterna!
ägg
Ingredienser 1: ägg (2 delar), slå, tillsätt några droppar citronsaft. Gnid blandningen i hårbotten, skölj med varmt och sedan kallt vatten.
Ingredienser 2: 1 äggula, 2 matskedar vatten, 1/2 tsk kamferolja (för fet hår) eller grönsaker (för torr). Blanda blandningen noggrant och tvätta håret som ett vanligt schampo. Blandningen bör appliceras på fuktat hår. Efter appliceringen är det önskvärt att massera huvudet väl. Tvätta det med varmt rinnande vatten.
Sammansättning 3: honung + ägg. För 1 ägg, 1 tesked honung, gnugga den i rötterna, 30 minuter räcker, skölj sedan, håret blir som siden.
Mylnyanka / Naturligt schampo
30 gr. tvålrötter (tvålgräs rensar som tvål), 30 gr. växter som motsvarar ditt hår (kamomill - blondiner, rosmarin eller salvia - för mörkt hår, currants - för rött, lavendel - för oljigt hår, marshmallows - för torr, spiskummin - för alla).
Fyll tvålrötterna med kokande vatten och låt dem gå i cirka tolv timmar. Häll i en kastrull och koka, koka i 15 minuter, ta bort från värmen, tillsätt de växter du föredrar, rör, passera genom ett filter och häll i flaskor.
Headwash decoction soapwort
Två förpackningar tvålfat (200 g) häll två liter vatten och koka i en halvtimme. I denna buljong tvättar du ditt hår utan tvål och schampo, skölj med rent vatten, och ännu bättre - kamillextrakt, om håret är ljust och ett avkok av ekbark - om det är mörkt.
Flytande schampo:
* 1 msk. sked av tvålpulver;
* 1 handfull några örter som används i håroljor;
* ett glas kokande vatten
Fyll blandningen med vatten. Kall, stam och använd som vanligt schampo.
Shampoo för alla hårtyper
Ingredienser: 30 g tvålrot, 350 ml rent vatten, 1 tsk. bärolja (efter eget val), 15-60 droppar essentiell olja (efter eget val).
Den krossade roten av tvålgräs hälls med den angivna mängden vatten, kokas och kokas sedan över låg värme i 10 minuter. Efter kylning filtreras vätskan och hälls i en flaska med ett tätt passande lock. Olja läggs till innehållet i flaskan och skakas noggrant. Shampoo är klar att användas och kan förvaras i kylskåp i en vecka. Efter att ha tvättat håret med detta schampo tvättas håret noggrant med ättika och örttextrakt. Med mycket oljigt hår reduceras mängden olja eller inte alls.
soda
Ett bakpulverschampo som är ofarligt (Guilda Clarks recept).
En matsked bakpulver hälls i ett glas mycket varmt vatten. Rör om tills det är upplöst. Att samla lösningen i handen, för att fördela håret (applicera på håret handfullt). Skölj håret noggrant.
För att lägga till glans i ditt hår, sänk citronen två gånger i varmt vatten och skorpa det genom håret, som du borde trycka på det.
henna
Ta en hänga av henna, värm kefiren (bättre än 1%, du kan serum) i en emaljpanna nästan tills det kokas (bara så att det inte stinker i kock), häll henna på dem, låt det brygga i 5-10 minuter och applicera på hår i 3-5 timmar. Du kan lägga till 1 äggula. Vem vill inte ha rött hår, kan använda färglös henna. Skölj bara med vatten.
mejeri
Det enklaste sättet är att fuka håret med yoghurt eller sur mjölk och tvätta sedan av det med varmt vatten. Håret rensas av fett och smuts, blir mjuk, inte bristande.
De som klagar på att huvudet efter tvättning med tvål "brännskador" störs av klåda och åtdragning av huden, det är bättre att tvätta huvudet med lite uppvärmd surmjölk (den gamla ryska vägen). Håret fuktas med mjölk och smutsas försiktigt in i huden, lägger på ett lock (ångrumsattribut) och skölj huvudet med varmt vatten efter en halvtimme. Man tror att surmjölk stärker hårrötterna och närmar sig håret, så de måste tvätta håret minst en gång i månaden. Vem gör det vanligtvis inte glädjas i hans hår, eftersom håret blir starkt och lyser inte värre än efter dyra schampon.
Håret kan hållas vackert om du tvättar håret med vassla en gång i veckan. Skölj håret noga med varmt vatten efter tvätt.
Tvätta håret med sur mjölk
Ett gammalt folkmedel för att tvätta håret är surmjölk. Sedan antiken har många folk i Centralasien använt mjölksyraprodukter för detta ändamål. Och nu tvättade de huvudet med yoghurt, kefir, vassla. Mjölksyraprodukter skapar en fet film som skyddar håret från skador av den alkaliska lösningen som bildas när tvålen är upplöst i vatten. Hur tvättar du håret med yoghurt? Fuktar det med huvudet, täcker det med en polyeten halsduk och på toppen med en frottéhandduk. Skölj noga med varmt vatten och surgöra sedan (1 citron per 2 liter vatten, 1 msk vinäger och 2 liter vatten) efter 25-30 minuter i skum av överfylld toalettsåpe som (eller senap).
Ett annat sätt: Häll rå jäst med kefir och värme i ett vattenbad. Resultatet är en gelliknande blandning som kan appliceras på håret och får suga i en timme, skölj sedan av. Håret tvättas ordentligt.

Naturliga schampon gör det själv

Naturliga schampon har nyligen blivit mycket populära, de är nästan lika konkurrenter med märken av välkända schampon. Folk började inse att de kemiska komponenterna i schampon inte alltid gagnar hår. Shampoo, kokta med egna händer, hanterar hårproblem mycket mer effektivt, till exempel ökat fett, mjäll, brist på skinn och brittleness. I den här artikeln ska jag berätta för dig hur man gör schampo hemma, vilket kommer att vara lämpligt för din hårtyp.

Shampoo matlagning hemma

Vi brukade tvätta vårt hår med schampo och skölj med balsam. Gör ett naturligt schampo hemma ger inget arbete, men fördelarna med ett sådant schampo kommer att vara flera gånger överlägset de flesta verktyg som köpts på butikshyllor. Det finns utmärkta folkmedicin för hårvård. De kan lätt förberedas hemma och håret efter dem kommer att vara vackert, starkt och glansigt med sin hälsa.

Receptar naturliga schampon för alla typer av hår

Förbereder ett liknande schampo baserat på en blandning av olika örter, senap och rågmjöl. Dess främsta fördel är att den kan lagras i torr form under mycket lång tid. Och för att tvätta håret behöver du bara en liten mängd utspädd med vatten innan du tar emot vattnet. Det påverkar helt håret, absorberar väl och tar därför bort fett och andra föroreningar.

Blondt hår rekommenderas att använda: kamille, björkblad, växtfäste, kullockor, horsetail, humle och jämn ingefära. I allmänhet ju fler örter du använder desto bättre.

Till exempel kan du göra ett hemlagat hårschampo med följande recept:

Om du vill förbättra ditt hårs tillstånd, bör du särskilt sköta skampon som du använder. En skrämmande figur - i 97% av schampon av kända varumärken är ämnen som förgiftar kroppen. Huvudkomponenterna, på grund av vilka alla problem, på etiketterna är betecknade som natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, kokosulfat. Dessa kemikalier förstör krullarnas struktur, håret blir skört, förlorar sin elasticitet och styrka, färgen bleknar. Men det värsta är att denna smuts kommer in i levern, hjärtat, lungorna, ackumuleras i organen och kan orsaka cancer. Vi rekommenderar att du använder de medel som dessa ämnen ligger i. Nyligen utförde experter från vår redaktionsteam en analys av sulfatfria schampon, där första plats togs av medel från företaget Mulsan Cosmetic. Den enda tillverkaren av naturliga kosmetika. Alla produkter tillverkas under strikta kvalitetsstyrnings- och certifieringssystem. Vi rekommenderar att du besöker den officiella webbutiken mulsan.ru. Om du tvivlar på din kosmetiks naturlighet, kontrollera utgångsdatumet, det ska inte överstiga ett års lagringsutrymme.

Blanda lika stora mängder björkpinnar, humlekottar, lakritsrot och nässlor. Mala alla ingredienser till ett pulveriserat tillstånd med en kaffekvarn. Om stora partiklar är närvarande i blandningen, sikt det genom en sikta. Fyra matskedar av de resulterande råvarorna kombineras med en halv sked torr ingefära, en sked senapspulver och tio matskedar rågmjöl.

Torka den önskade mängden av blandningen med vatten. Du kan också använda någon sur vätska, till exempel vassle, äppel eller citronsaft. Applicera sedan på håret och gnugga om två eller tre minuter, skölj sedan. Om tiden tillåter kan kompositionen lämnas på håret i ungefär tjugo minuter.

Jästschampo Mask

Detta verktyg löser sig perfekt fett och bäst återspeglar hårets tillstånd. För dess förberedelse behöver du en fjärdedel av ett pack av pressad jäst (torr oönskad att använda), ett par yolk och ett par skedar honung. Pund honung med jäst och sätta på en varm plats. Efter blandningen skumar, sätta äggulorna till den, blanda väl och applicera på torrt hår och hud och vrid sedan huvudet i polyeten. Kompositionen är önskvärd att motstå minst en kvart i timmen och företrädesvis fyrtio minuter. Detta är nödvändigt för att alla dess komponenter ska reagera med fett och smuts, vilket gör att du kan rengöra ditt hår så mycket som möjligt.

Hemlagad mjällschampo baserad på alkohol och oljor

Utnämning: eliminerar hudsköljning och klåda.

Tillagningstid: 5 minuter.

komponenter:

kycklingägggubbar - 2 st.
alkohol eller vodka - 20 ml
salviaolja - 4 droppar
rosolja - 1 droppe

preparatet:

Slå äggulor, lösa olja i alkohol och tillsätt till äggulor. Blandningen appliceras på vått hår.

Genomsnittlig kostnad per portion: 17 rubel.

Förvaringsförhållanden: högst 4 dagar på kallt ställe.

Äggschampo

Shampoo hem med kaffe och ägg absorberar och löser upp fett och smuts, och tar dessutom bort dem mekaniskt. Dess väsentliga komponenter är kaffe (helst mycket finmalt) och äggulor. Du behöver också cognac eller alkoholisk tinktur av ekbark, som enkelt kan tillverkas av dig själv.

Två skedar av brandy och samma mängd kaffe blandat med ett par äggulor. Gnugga blandningen i krullarna, för bästa effekten, linda dem i plast, håll i femton till fyrtio minuter, skölj sedan av med inte mycket varmt vatten. Tyvärr är det här verktyget inte lämpligt för blondiner, eftersom kaffe kan ge strängarna en brunaktig nyans.

Henna schampo

Förutom att Henna helt tar bort fett från håret, är det också mycket användbart för strängarna.

Det måste helt enkelt spädas till en konsistens av gruel med citronsaft, kefir, vassle, ett avkok av örter eller vanligt vatten, sätta på håret, gnugga väl och skölj. För bästa resultat kan blandningen lämnas på håret i ungefär trettio minuter. Det är dock värt att beakta att Henna, särskilt färglös, torkar hår, så det ska inte användas för ofta - högst en gång i veckan.

Shampoos i tvål

Ofta, för att göra shampoo hemma, använder älskare av naturprodukter en tvålbas. Eftersom det är lämpligt hemmagjord tvål, barntvål, naturliga glycerinsaft eller tvålbaser, sålda i specialaffärer eller apotek. Dessa produkter blandas med olika växtbaserade infusioner, essentiella och vegetabiliska oljor. Till exempel kan du göra hemlagat hårschampo av vilken typ som helst med följande recept:

Vitlera hemlagad schampo

Utnämning: mot håravfall.

Tillagningstid: 2 min.

komponenter:

vit lera - 50 g
vatten - 100 g

preparatet:

Ta torr vit lera (säljs i apotek), blanda med varmt vatten, bör inte vara flytande, men inte för tjock massa. Applicera kompositionen på håret och massera brunnen. Tvätta av med varmt vatten.

Genomsnittlig kostnad per portion: 17 rubel.

Förvaringsförhållanden: i slutna behållare, högst 2 veckor.

Soda-baserad schampo

Eftersom soda har en alkalisk miljö rensar den helt och hållet strängarna och huden från föroreningar, neutraliserande syror. För att förbereda schampon behöver du bara lösa en matsked pulver i ett glas varmt vatten. Skölj enkelt strängarna med den resulterande vätskan, massage dem lätt, fördela kompositionen över hela längden och skölj sedan. Efter applicering av detta verktyg måste håret sköljas med vatten, sura med ättika eller citronsaft.

Senapshampoo

1 msk. en sked senap utspädd i två liter varmt vatten och detta hår tvätt shampoo. Senap är bäst för fet hår. Det eliminerar obehaglig oljig glans, håret blir inte så snabbt att bli smutsigt.

Gelatin Shampoo

Blanda 1 msk. sked av något schampo, 1 äggula och 1 msk. sked av gelatinpulver. Slå långsamt, så att det inte finns några klumpar, applicera på fuktigt hår och håll i 5-10 minuter, skölj sedan håret väl med ljummet vatten. Denna förening innehåller mycket protein, håret blir vackert och tjockt. För enkelhets skyld är det möjligt att göra en koncentrerad lösning av gelatin (1 matsked gelatin för 3 matskedar vatten). Du kan lägga till 1 mer äggula istället för schampo.

Äggula schampo

Skölj äggulan i lite fuktigt hår och skölj noggrant med varmt vatten efter 3-5 minuter.

Tansy Shampoo

1 msk. En sked full av skumdryck häll två koppar kokande vatten och lämna i två timmar. Strained infusion tvätt hår. För oljigt hår, tvätta den här infusionen med hår varannan dag i en månad. Denna åtgärd hjälper också till med mjäll.

Nässelschampo

Häll 100 g färskt eller torrt nässla 1 liter vatten, tillsätt 0,5 liter ättika. Koka blandningen på låg värme i 30 minuter, sedan spänna. Tillsätt 2-3 koppar av det resulterande avkoket i en skål med vatten. Att tvätta håret med denna struktur.

Fermenterade mjölkschampo recept

1. Du kan använda för att tvätta håret surt mjölk, yoghurt eller yoghurt. De skapar en fet film som skyddar håret från de skadliga effekterna av miljön. Du måste ta till exempel yoghurt, fuktar det rikligt med huvudet och täcker håret med polyeten och på toppen med en handduk. Efter en halvtimme sköljer du håret noggrant med vanligt varmt vatten och surgörs sedan med saften av en citron- eller vinägerlösning (1 msk vinäger per 2 liter vatten).

2. Torka kefir med varmt vatten och tvätta håret med denna komposition.

Banan hemlagad schampo

Utnämning: ger mjukhet, glans och silke.

Tillagningstid: 5 min.

komponenter:

 • en halv banan
 • citronsaft - 20 ml
 • kycklingägg - 1

Förberedelse: Rengör hälften av banan, ta bort lite av det övre lagret (som det är visköst), slip resten till ett slamtillstånd. Tillsätt till denna puré citronsaft och äggula. Rör om. Att tvätta håret med sådant schampo.

Genomsnittlig kostnad per portion: 9 rubel.

Förvaringsförhållanden: på kallt ställe, ca 2 dagar.

Rågschampo

Ta en skiva med rågbröd och knåd i en liten mängd varmt vatten på ett sådant sätt att man får en flytande uppslamning. Du kan ge henne lite tid att kräva. Skaka håret och håll i 5-10 minuter. Skölj sedan noggrant med vatten. Man bör komma ihåg att brödsmulor är svåra att kamma, så det är bäst att gnugga vattnet genom en sikta. Dina ansträngningar kommer inte att vara förgäves: detta maskschampo har en mycket fördelaktig effekt på hårtillväxt och på deras tillstånd: håret blir tjockt, tjockt. Detta recept är särskilt effektivt för fet hår.

Hemlagad schampo för normalt hår

Hemlagad äggschampo med gelatin

Syfte: För volymen och mjukheten i håret.

Tillagningstid: 45 min.
komponenter:
gelatin - 1 matsked
vatten - 100 g
äggula - 1 st.

preparatet:
Häll gelatin med vatten, låt svälla i 40 minuter. Värm det i ett vattenbad, dränera. Tillsätt äggulan till gelatin, rör om. Applicera på håret, lämna i 20 minuter, skölj sedan ordentligt med vatten.

Genomsnittlig kostnad per portion: 7 rubel.

Förvaringsförhållanden: i kylskåp, högst 2 dagar.

Hemlagad schampo med jasmin och honung

Utnämning: mat, fukt och hälsosam glans.

Tillagningstid: 2 min.

komponenter:

vanlig schampo - 2 matskedar
avkok av jasminbladblad - 1 matsked
honung - 1 matsked

preparatet:

Blanda alla ingredienser, applicera på håret, massera lite och skölj med vatten.

Genomsnittlig kostnad per portion: 20 rubel.

Förvaringsförhållanden: I en mörkad, inte varm plats, högst 1 månad.

Hemmagjorda hårda schampon

Hemlagad schampo med ricinolja

Syfte: hydratisering och näring.

Tillagningstid: 2 minuter.

komponenter:

Castorolja - 2 matskedar Art.
kycklingägg - 1 st.

preparatet:
Blanda väl alla ingredienserna och tvätta håret med detta schampo och massera huvudet väl.

Genomsnittlig kostnad per portion: 7 rubel.

Förvaringsförhållanden: i kylskåp, i en tätt sluten behållare, högst 2 dagar.

Äggoljeshampoo

Blanda äggulaen med 1 tesked ricinus och olivolja och tvätta håret med den resulterande lösningen. Denna blandning är speciellt lämplig för torrt hår.

Hemlagad schampo för svagt och skadat hår

Hemlagad schampo från bröd och kefir

Tillagningstid: 2 timmar

komponenter:

svartbröd - 100 g
Kefir - 100 g

preparatet:

slipa brödet i små bitar, häll det med kefir, lägg i ett par timmar på en varm plats. Därefter bör denna massa piskas med en mixer, skölj håret.

Genomsnittlig kostnad per portion: 10 rubel.

Hemlagad schampo för fet hår

Hemlagad brandy shampoo

Syfte: torkar och eliminerar glans.

Tillagningstid: 2 minuter.

komponenter:

Cognac - 50 g
ägg - 1 st.

preparatet:
Blanda cognac med äggula för att få en krämig massa, tvätta håret, gnugga kompositionen väl i huden och håret.

Genomsnittlig kostnad per portion: 15 rubel.

Förvaringsförhållanden: på en sval plats, inte mer än 3 dagar.

Hemlagad ek Bark Shampoo

Syfte: mat, glans, återhämtning.

Tillagningstid: 2 min.

komponenter:

ekbark - 100 g
kokande vatten - 1 liter

preparatet:

brygg ekbark med kokande vatten. Denna buljong tvättar håret i 5 minuter.

Genomsnittlig kostnad per portion: 6 rubel.

Förvaringsförhållanden: i en glasbehållare, inte mer än en dag.

Matlagning "Nästan schampo"

1-2 msk. l. basilika, nässlor eller maskros glas rent vatten, 60 ml av en toalett eller bättre flytande tvål (endast inspektera den för närvaron av skadliga ämnen), 15 till 60 droppar av någon eterisk olja lämplig du, till exempel, ceder, en timme. l. lite vegetabilisk olja (solros, cederträ). Gör avkok eller infusion av örter och tillsätt alla övriga ingredienser där, blanda väl. Balsam: Vatten, surt med ättika, avkok av örter.

Detta schampo kan lagras i kylskåpet i en vecka. Om vid tillsättningstillfället tillsättes en tesked vodka, ökar hållbarheten till 3-4 veckor.

Senaps-shampoo-mask utan tvål

Ta 1 msk. sked av senapspulver, spätt till konsistens med gräddfil med kefir, tillsätt 1 äggula, 1 tsk honung, 1 tsk vegetabilisk olja. Håll blandningen medan du kan tolerera, helst 15-20 minuter. Skölj sedan med vatten. Balsam: Vatten, surt med ättika, avkok av örter. Effekt: stimulering av hårsäckar, blodflöde till hårbotten, ytterligare näring. Eller detta alternativ för fet hår: 1 matsked senap utspädd i 2 liter varmt vatten. Tvätta håret, skölj den bästa infusionen av örter: coltsfoot, nässla, johannesört, plantain. Ta 4 matskedar av blandningen, häll 2 liter kokande vatten, låt det stå i 30 minuter, dränera.

Tvätta håret med sur mjölk

Ett gammalt folkmedel för att tvätta håret är surmjölk. Sedan antiken har många folk i Centralasien använt mjölksyraprodukter för detta ändamål. Och nu tvättade de huvudet med yoghurt, kefir, vassla. Mjölksyraprodukter skapar en fet film som skyddar håret från skador av den alkaliska lösningen som bildas när tvålen är upplöst i vatten. Det är nödvändigt att säga, yoghurt, att fukta det rikligt med huvudet, att täcka det med en polyetenplast och på toppen - med en handduk. Efter 25-30 minuter skölj håret i skummet överfettad tvål, såsom "Baby", skölj noga med varmt vatten, och sedan - surgjordes (1 matsked vinäger till 2 liter vatten).

Tvätta hårdekok Mylnyanki läkemedel

Två förpackningar tvålfat (200 g) häll två liter vatten och koka i en halvtimme. I denna buljong att tvätta mitt hår utan tvål och schampo, skölja med vanligt vatten, eller ännu bättre - tinktur av kamomill, om håret är blond och avkok av ek bark - om mörkret.

Hårtvätt skräp

1 matsked av skumdryck häll 2 koppar kokande vatten, lämna i 2 timmar. Strained infusion för att tvätta håret utan tvål i en månad. Detta verktyg används för att eliminera mjäll.

Recept kan fortfarande resultera i många. Det viktigaste att komma ihåg när man använder naturliga schampon är att effekten inte omedelbart, och att det är nödvändigt att skölja håret med örtteer eller mjuka hårt kranvatten, äppelcidervinäger.

Jag skulle också vilja berätta om en naturlig hår styling produkt, inte helt Siberian, men fortfarande bättre än kommersiell hårspray med sin giftiga lukt.

Natural Hairspray Recept

Skär citronen i skivor och koka den i ett glas vatten tills hälften av vätskan förblir, filtrera sedan och tillsätt några droppar alkohol (eller vodka) för bevarande. Applicera på hårsprayen. Passar perfekt för hår och håller styling.Nästa Artikel
Ägghårsmaskar: 17 bästa äggmaskar