Shampoo med noll gör det själv händer


Eftersom min shampooverkstad från början är konstruerad för personer som redan har erfarenhet av tvåltillverkning, kommer jag inte att utarbeta säkerhetsåtgärder. Och jag lägger in accenter i första hand på skillnaderna mellan matlagningshampojmedel från matlagningsåp för kroppen och själva processen.

De som inte är bekanta med tvålproduktion från början bör först bekanta sig med mästarklasser på det kalla och heta sättet hos mästare Shie Snakes.

Det här är stora workshops för att göra den första nollsåpen:

Mästarklassen består av fyra delar:

 1. skillnaderna i schampo-tvål från kroppssåpen;
 2. beredning av fast schampo-tvål från början
 3. Förberedelse av flytande schamponsåpa från början
 4. snabb referens för ingredienser med noll shampoo.

Och lite varning:

Vissa människor måste vänja sig vid det naturliga schampot: det passar inte omedelbart håret väl. Men sedan tiden ger det en mycket bättre effekt än industriell. Tydligen beror detta på att vårt hår är mycket vant vid kemi. Men för de flesta är övergången från industriell till naturlig kosmetika "smärtfri".

1 del: schampo tvål - en speciell typ av tvål
Funktioner av schampo:

 • ger mycket skum - det betyder att du behöver använda oljor som ger skum i tvålen,
 • torkar inte huden - det betyder att du behöver använda oljor som försiktigt verkar på huden i tvålen,
 • lämnar inte en oljefilm på håret - det betyder att vi använder vissa oljor,
 • överfat - 1-5%, inte mer.

Del 2: Fast shampoo tvål

Shampoo tvål för torrt hår "Krapivnoe", överfat 5%:

 • olivolja - 250 g;
 • kokosnötolja - 100 g;
 • ricinolja - 50 g;
 • solrosolja - 50 g;
 • druvfröolja - 50 g;
 • natriumhydroxid - 68 g;
 • njurinfusion (3 matskedar per 1 kopp vatten) - 187,5 g.

Omedelbart noterar jag att detta schampo är det enklaste receptet. Det innehåller inte konditioneringsmedel och får inte accepteras av hår som används för balsam och balsam.

För att göra shampoo trevligare för håret, kan du tillsätta citronsyra: 1 g per 500 g oljor. För varje 1 g citronsyra är det dessutom nödvändigt att öka den beräknade massan av alkali med 0,6 g. Citronsyra bildar natriumcitrat (kalium, om vi förbereder en flytande tvål) som mjukar vattnet.

Då ändras vårt recept enligt följande.

Shampoo tvål för torrt hår "Krapivnoe", överfat 5%:

 • olivolja - 250 g;
 • kokosnötolja - 100 g;
 • ricinolja - 50 g;
 • solrosolja - 50 g;
 • druvfröolja - 50 g;
 • citronsyra - 1 g;
 • natriumhydroxid - 68,6 g;
 • njurinfusion (3 matskedar per 1 kopp vatten) - 187,5 g.

Förbered denna fasta shampoo såpe på ett kallt sätt.

Så fortsätt till tvåltillverkning. Hon är klädd som krävs av säkerhet: en badrock, andningsskydd, skyddsglasögon, sjal, handskar. Alla oljor (olivolja, kokosnöt, solros, druvfrö, ricinus), citronsyra och nässlextrakt (förkyld i frysen) är redan vägda.

Nästa är en lösning av ättika. Just i fall - för att neutralisera alkalin.

Alkali häller långsamt i njurinfusion och blandas noggrant. Det är viktigt att alla alkalipartiklar upplöses. Lös lösningen i kallt vatten för att undvika överhettning. Citronsyra sätts långsamt till alkalilösningen. Reaktionen kommer att gå ganska våldsamt, så försök att inte böja över lösningen.

Värm oljan på spisen.

Vi mäter temperaturen hos den alkaliska lösningen och oljorna.

Detta är den ursprungliga temperaturen hos den alkaliska lösningen - ca 80 grader.

Detta är oljens ursprungliga temperatur - ca 35 grader.

Temperaturen höll på ca 58 grader. Så du kan hälla den alkaliska lösningen i oljan.

Blandningen blir snabbt grumlig och börjar tjockna.

Ta mixern. Använd den tills ett spår bildas. Spåret av spåret kan ses på följande foto. I mitt fall nådde tvålen våtsfasen på cirka 5 minuter.

Vi sprider tvålen i formuläret.

Vik i en handduk. Och vi väntar på gelstadiet.

Gel-scenen kom också ganska snabbt. Efter 1,5 timmar efter att omslaget torkades, var allt redan i ett gelstat. Vissa delar av tvålen började till och med härda.

Härdningshörnet är tydligt synligt här.

Nästa dag - härdad tvål.

Vi ger en månad att mogna. På en månad är den redo att användas.

del 3: flytande shampoo tvål

Den är beredd på samma sätt som fast shampoo såpe. Endast i stället för natriumhydroxid använder vi kaliumhydroxid. Dessutom tar kaliumhydroxid 1,40272 gånger mer jämfört med den beräknade mängden natriumhydroxid.

Och den andra skillnaden är att efter mognad måste den resulterande tvålmassan lösas i destillerat vatten. Först efter det får vi en riktig flytande schampo.

En god flytande tvål kan tillverkas enligt följande recept.

Hårschampo "Honung och örter", överfödda 3%:

 • olivolja - 150 g;
 • kokosnötolja - 200 g;
 • ricinolja - 75 g;
 • solrosolja - 50 g;
 • druvfröolja - 25 g;
 • kaliumhydroxid - 106,9 g;
 • citronsyra - 5 g;
 • bi honung - 1 msk. l.
 • äggula - 3 stycken;
 • stark avkok av coltsfoot, ekbark - 187,5 g.

Detta är ett universellt schampo för alla hårtyper.

Jag kommer inte att dölja processen med att laga flytande tvål eftersom alla tekniska processer är exakt samma som processen för att förbereda fast tvål. Endast slutprodukten - den gelatinösa tvålmassan - läggs ut i formen, men i behållaren och lämnas för att mogna (det är inte nödvändigt att skära det som en fast tvål).

Vidare, som vi har sagt, är det nödvändigt att lösa den resulterande massan i vatten.

Beroende på densiteten hos det schampo som vi vill ta emot väljer vi det nödvändiga förhållandet mellan vatten och massa:

50% - per 100 g av massan av 100 g vatten;

33% - per 100 g av massan av 200 g vatten;

25% - per 100 g av massan av 300 g vatten;

20% - per 100 g av massan av 400 g vatten.

Jag föredrar shampoo 25-33% koncentration. Det är ganska tjockt och rinner samtidigt bra.

Så, låt oss fortsätta till upplösningen av tvålmassan.

Vi förbereder alla nödvändiga komponenter (tvålmassa och vatten) och verktyg, en flaska för schampo (glas, om vi lägger till eteriska oljor).

Matar ett vattenbad.

Väg tvålmassan och vattnet på vågorna.

I framtiden, om det inte finns något behov av noggranna beräkningar, räcker det att ta vatten och vikt i ögat utan föregående vägning.

Vi placerar tvålmassan och vattnet i en behållare i ett vattenbad.

Och vi börjar blanda intensivt med en sked till en homogen tvål.

Detta ger en hel del skum.

Och hela upplösningsprocessen tar 20-60 minuter beroende på mängden tvål och handens arbete.

Häll mindre homogen blandning i en förberedd flaska. Du kan använda en tratt (för att inte skaka shampoo) och en sil (så att de återstående klumparna av tvålmassan inte kommer att falla i vår slutprodukt).

Lägg till den resulterande flytande schampoten eteriska oljor (10-15 droppar per 200 ml). I detta schampo tillsattes 10 droppar lavendelolja som passar alla typer av hår.

Flytande schampo är redo att användas.

Skummet, som kan ses i figuren, kommer att försvinna om 30-90 minuter.

Shampoo gör det själv

Som det berättades i artikeln om industriell kosmetika, som erbjuds oss genom butiker och marknader, är dess komponenter mycket skadliga för vår hälsa, eftersom främst kosmetika består av raffinerade petroleumprodukter, innehåller bly och andra tungmetaller. Därför erbjuder vi dig de bästa recepten från naturliga schampon. De görs helt enkelt och tar inte mycket tid.

Bästa schampo

Shampoo tvål
Tvålmuttrar
Tvålmuttrar
Klassiskt schampo (mask) från rågmjöl

Kosmetika för hår med rågmjöl är inte så vanligt, eftersom många människor har ett skeptiskt leende och negativ feedback är inte ovanligt. Men det går så snart en person försöker. Det är ett mirakel, men han gör verkligen uppgiften att rensa håret och hårbotten.
Häll rugmjölet (3 msk) med varmt kokt vatten (ungefär samma mängd), vispa med en visp tills en homogen massa utan klumpar.
Mängden vatten kan varieras efter eget gottfinnande för att uppnå den konsistens du behöver. Applicera på rötterna och håret, lite tvätt och lämna på huvudet som en närande mask i 10 minuter

Tvål - schampo

Om du väljer tvål som ett schampo rekommenderar vi att du lagar det själv, för att inte all tvål som köpts från andra tvålmakare är lämplig för ditt hår. Det är mycket viktigt genom experiment att hitta exakt ditt recept, unikt i oljekomposition, mängd spillolja, närvaro av konditionering och andra tillsatser.
Den bästa shampooen för hårrecensioner av många tvålmakare och deras kunder är tvål från örter eller öl.
Du kan läsa om egenskaperna hos varje komponent i avsnittet om oljor, avkok av örter för att göra tvål, schampo och tvålkomposition.

Innan du lagar tvål, var noga med att läsa:

Så att du inte är rädd kommer vi att berätta lite om förtvålningsprocessen.
Förtvålning är en kemisk reaktion av interaktion mellan glycerider och syror, vilka ingår i olja och alkali, vilket resulterar i salter av syror, tvål.
Ph-nivån på den färdiga tvålen är mycket viktig - den sträcker sig från 7 till 9, men inte mer, det kommer att torka huden och klåda kan observeras, eftersom Huden ph är 4,5-5,5. Därför är det viktigt att mäta ingredienser mycket noggrant enligt receptet.
Foton av tvål shampoo.

Tvålschampo recept kan läsas här. Och när du hänger på det, kan du göra tvål själv med hjälp av en tvålkalkylator, vilket visar oss hur mycket alkali du behöver ta för att förtviva de valda fetterna och vilka egenskaper den färdiga tvålen kommer att ha.

Och viktigast av allt är det två sätt att göra tvål - varmt och kallt. Med kallmetoden kommer tvålen efter matlagning att mogna i ungefär en månad, så du måste vara tålmodig. Det finns också ett varmt sätt att förbereda en schampo såpe, vilket påskyndar förtvålningsprocessen, och tvålen kan användas så snart den torkar. Men för att bestämma hur du behöver prova en och annan, titta på kvaliteten på tvålen, trots allt är tvålen som är beredd på det varmare sättet mer limt i tvålboxen.

Flytande schampo gör det själv

Om du gillar flytande schampo hittar du också recept för naturligt schampo. Det finns schampon gjorda av tvål smält i ett bad, med tillägg av fördelaktiga ingredienser: druvfröolja, vilket gör håret mjukt och glänsande, silke vilket gör ditt hår lätt att kamma, skina, lera, grädde och så vidare.

Naturliga schampon gör det själv

Naturliga schampon har nyligen blivit mycket populära, de är nästan lika konkurrenter med märken av välkända schampon. Folk började inse att de kemiska komponenterna i schampon inte alltid gagnar hår. Shampoo, kokta med egna händer, hanterar hårproblem mycket mer effektivt, till exempel ökat fett, mjäll, brist på skinn och brittleness. I den här artikeln ska jag berätta för dig hur man gör schampo hemma, vilket kommer att vara lämpligt för din hårtyp.

Shampoo matlagning hemma

Vi brukade tvätta vårt hår med schampo och skölj med balsam. Gör ett naturligt schampo hemma ger inget arbete, men fördelarna med ett sådant schampo kommer att vara flera gånger överlägset de flesta verktyg som köpts på butikshyllor. Det finns utmärkta folkmedicin för hårvård. De kan lätt förberedas hemma och håret efter dem kommer att vara vackert, starkt och glansigt med sin hälsa.

Receptar naturliga schampon för alla typer av hår

Förbereder ett liknande schampo baserat på en blandning av olika örter, senap och rågmjöl. Dess främsta fördel är att den kan lagras i torr form under mycket lång tid. Och för att tvätta håret behöver du bara en liten mängd utspädd med vatten innan du tar emot vattnet. Det påverkar helt håret, absorberar väl och tar därför bort fett och andra föroreningar.

Blondt hår rekommenderas att använda: kamille, björkblad, växtfäste, kullockor, horsetail, humle och jämn ingefära. I allmänhet ju fler örter du använder desto bättre.

Till exempel kan du göra ett hemlagat hårschampo med följande recept:

Om du vill förbättra ditt hårs tillstånd, bör du särskilt sköta skampon som du använder. En skrämmande figur - i 97% av schampon av kända varumärken är ämnen som förgiftar kroppen. Huvudkomponenterna, på grund av vilka alla problem, på etiketterna är betecknade som natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, kokosulfat. Dessa kemikalier förstör krullarnas struktur, håret blir skört, förlorar sin elasticitet och styrka, färgen bleknar. Men det värsta är att denna smuts kommer in i levern, hjärtat, lungorna, ackumuleras i organen och kan orsaka cancer. Vi rekommenderar att du använder de medel som dessa ämnen ligger i. Nyligen utförde experter från vår redaktionsteam en analys av sulfatfria schampon, där första plats togs av medel från företaget Mulsan Cosmetic. Den enda tillverkaren av naturliga kosmetika. Alla produkter tillverkas under strikta kvalitetsstyrnings- och certifieringssystem. Vi rekommenderar att du besöker den officiella webbutiken mulsan.ru. Om du tvivlar på din kosmetiks naturlighet, kontrollera utgångsdatumet, det ska inte överstiga ett års lagringsutrymme.

Blanda lika stora mängder björkpinnar, humlekottar, lakritsrot och nässlor. Mala alla ingredienser till ett pulveriserat tillstånd med en kaffekvarn. Om stora partiklar är närvarande i blandningen, sikt det genom en sikta. Fyra matskedar av de resulterande råvarorna kombineras med en halv sked torr ingefära, en sked senapspulver och tio matskedar rågmjöl.

Torka den önskade mängden av blandningen med vatten. Du kan också använda någon sur vätska, till exempel vassle, äppel eller citronsaft. Applicera sedan på håret och gnugga om två eller tre minuter, skölj sedan. Om tiden tillåter kan kompositionen lämnas på håret i ungefär tjugo minuter.

Jästschampo Mask

Detta verktyg löser sig perfekt fett och bäst återspeglar hårets tillstånd. För dess förberedelse behöver du en fjärdedel av ett pack av pressad jäst (torr oönskad att använda), ett par yolk och ett par skedar honung. Pund honung med jäst och sätta på en varm plats. Efter blandningen skumar, sätta äggulorna till den, blanda väl och applicera på torrt hår och hud och vrid sedan huvudet i polyeten. Kompositionen är önskvärd att motstå minst en kvart i timmen och företrädesvis fyrtio minuter. Detta är nödvändigt för att alla dess komponenter ska reagera med fett och smuts, vilket gör att du kan rengöra ditt hår så mycket som möjligt.

Hemlagad mjällschampo baserad på alkohol och oljor

Utnämning: eliminerar hudsköljning och klåda.

Tillagningstid: 5 minuter.

komponenter:

kycklingägggubbar - 2 st.
alkohol eller vodka - 20 ml
salviaolja - 4 droppar
rosolja - 1 droppe

preparatet:

Slå äggulor, lösa olja i alkohol och tillsätt till äggulor. Blandningen appliceras på vått hår.

Genomsnittlig kostnad per portion: 17 rubel.

Förvaringsförhållanden: högst 4 dagar på kallt ställe.

Äggschampo

Shampoo hem med kaffe och ägg absorberar och löser upp fett och smuts, och tar dessutom bort dem mekaniskt. Dess väsentliga komponenter är kaffe (helst mycket finmalt) och äggulor. Du behöver också cognac eller alkoholisk tinktur av ekbark, som enkelt kan tillverkas av dig själv.

Två skedar av brandy och samma mängd kaffe blandat med ett par äggulor. Gnugga blandningen i krullarna, för bästa effekten, linda dem i plast, håll i femton till fyrtio minuter, skölj sedan av med inte mycket varmt vatten. Tyvärr är det här verktyget inte lämpligt för blondiner, eftersom kaffe kan ge strängarna en brunaktig nyans.

Henna schampo

Förutom att Henna helt tar bort fett från håret, är det också mycket användbart för strängarna.

Det måste helt enkelt spädas till en konsistens av gruel med citronsaft, kefir, vassle, ett avkok av örter eller vanligt vatten, sätta på håret, gnugga väl och skölj. För bästa resultat kan blandningen lämnas på håret i ungefär trettio minuter. Det är dock värt att beakta att Henna, särskilt färglös, torkar hår, så det ska inte användas för ofta - högst en gång i veckan.

Shampoos i tvål

Ofta, för att göra shampoo hemma, använder älskare av naturprodukter en tvålbas. Eftersom det är lämpligt hemmagjord tvål, barntvål, naturliga glycerinsaft eller tvålbaser, sålda i specialaffärer eller apotek. Dessa produkter blandas med olika växtbaserade infusioner, essentiella och vegetabiliska oljor. Till exempel kan du göra hemlagat hårschampo av vilken typ som helst med följande recept:

Vitlera hemlagad schampo

Utnämning: mot håravfall.

Tillagningstid: 2 min.

komponenter:

vit lera - 50 g
vatten - 100 g

preparatet:

Ta torr vit lera (säljs i apotek), blanda med varmt vatten, bör inte vara flytande, men inte för tjock massa. Applicera kompositionen på håret och massera brunnen. Tvätta av med varmt vatten.

Genomsnittlig kostnad per portion: 17 rubel.

Förvaringsförhållanden: i slutna behållare, högst 2 veckor.

Soda-baserad schampo

Eftersom soda har en alkalisk miljö rensar den helt och hållet strängarna och huden från föroreningar, neutraliserande syror. För att förbereda schampon behöver du bara lösa en matsked pulver i ett glas varmt vatten. Skölj enkelt strängarna med den resulterande vätskan, massage dem lätt, fördela kompositionen över hela längden och skölj sedan. Efter applicering av detta verktyg måste håret sköljas med vatten, sura med ättika eller citronsaft.

Senapshampoo

1 msk. en sked senap utspädd i två liter varmt vatten och detta hår tvätt shampoo. Senap är bäst för fet hår. Det eliminerar obehaglig oljig glans, håret blir inte så snabbt att bli smutsigt.

Gelatin Shampoo

Blanda 1 msk. sked av något schampo, 1 äggula och 1 msk. sked av gelatinpulver. Slå långsamt, så att det inte finns några klumpar, applicera på fuktigt hår och håll i 5-10 minuter, skölj sedan håret väl med ljummet vatten. Denna förening innehåller mycket protein, håret blir vackert och tjockt. För enkelhets skyld är det möjligt att göra en koncentrerad lösning av gelatin (1 matsked gelatin för 3 matskedar vatten). Du kan lägga till 1 mer äggula istället för schampo.

Äggula schampo

Skölj äggulan i lite fuktigt hår och skölj noggrant med varmt vatten efter 3-5 minuter.

Tansy Shampoo

1 msk. En sked full av skumdryck häll två koppar kokande vatten och lämna i två timmar. Strained infusion tvätt hår. För oljigt hår, tvätta den här infusionen med hår varannan dag i en månad. Denna åtgärd hjälper också till med mjäll.

Nässelschampo

Häll 100 g färskt eller torrt nässla 1 liter vatten, tillsätt 0,5 liter ättika. Koka blandningen på låg värme i 30 minuter, sedan spänna. Tillsätt 2-3 koppar av det resulterande avkoket i en skål med vatten. Att tvätta håret med denna struktur.

Fermenterade mjölkschampo recept

1. Du kan använda för att tvätta håret surt mjölk, yoghurt eller yoghurt. De skapar en fet film som skyddar håret från de skadliga effekterna av miljön. Du måste ta till exempel yoghurt, fuktar det rikligt med huvudet och täcker håret med polyeten och på toppen med en handduk. Efter en halvtimme sköljer du håret noggrant med vanligt varmt vatten och surgörs sedan med saften av en citron- eller vinägerlösning (1 msk vinäger per 2 liter vatten).

2. Torka kefir med varmt vatten och tvätta håret med denna komposition.

Banan hemlagad schampo

Utnämning: ger mjukhet, glans och silke.

Tillagningstid: 5 min.

komponenter:

 • en halv banan
 • citronsaft - 20 ml
 • kycklingägg - 1

Förberedelse: Rengör hälften av banan, ta bort lite av det övre lagret (som det är visköst), slip resten till ett slamtillstånd. Tillsätt till denna puré citronsaft och äggula. Rör om. Att tvätta håret med sådant schampo.

Genomsnittlig kostnad per portion: 9 rubel.

Förvaringsförhållanden: på kallt ställe, ca 2 dagar.

Rågschampo

Ta en skiva med rågbröd och knåd i en liten mängd varmt vatten på ett sådant sätt att man får en flytande uppslamning. Du kan ge henne lite tid att kräva. Skaka håret och håll i 5-10 minuter. Skölj sedan noggrant med vatten. Man bör komma ihåg att brödsmulor är svåra att kamma, så det är bäst att gnugga vattnet genom en sikta. Dina ansträngningar kommer inte att vara förgäves: detta maskschampo har en mycket fördelaktig effekt på hårtillväxt och på deras tillstånd: håret blir tjockt, tjockt. Detta recept är särskilt effektivt för fet hår.

Hemlagad schampo för normalt hår

Hemlagad äggschampo med gelatin

Syfte: För volymen och mjukheten i håret.

Tillagningstid: 45 min.
komponenter:
gelatin - 1 matsked
vatten - 100 g
äggula - 1 st.

preparatet:
Häll gelatin med vatten, låt svälla i 40 minuter. Värm det i ett vattenbad, dränera. Tillsätt äggulan till gelatin, rör om. Applicera på håret, lämna i 20 minuter, skölj sedan ordentligt med vatten.

Genomsnittlig kostnad per portion: 7 rubel.

Förvaringsförhållanden: i kylskåp, högst 2 dagar.

Hemlagad schampo med jasmin och honung

Utnämning: mat, fukt och hälsosam glans.

Tillagningstid: 2 min.

komponenter:

vanlig schampo - 2 matskedar
avkok av jasminbladblad - 1 matsked
honung - 1 matsked

preparatet:

Blanda alla ingredienser, applicera på håret, massera lite och skölj med vatten.

Genomsnittlig kostnad per portion: 20 rubel.

Förvaringsförhållanden: I en mörkad, inte varm plats, högst 1 månad.

Hemmagjorda hårda schampon

Hemlagad schampo med ricinolja

Syfte: hydratisering och näring.

Tillagningstid: 2 minuter.

komponenter:

Castorolja - 2 matskedar Art.
kycklingägg - 1 st.

preparatet:
Blanda väl alla ingredienserna och tvätta håret med detta schampo och massera huvudet väl.

Genomsnittlig kostnad per portion: 7 rubel.

Förvaringsförhållanden: i kylskåp, i en tätt sluten behållare, högst 2 dagar.

Äggoljeshampoo

Blanda äggulaen med 1 tesked ricinus och olivolja och tvätta håret med den resulterande lösningen. Denna blandning är speciellt lämplig för torrt hår.

Hemlagad schampo för svagt och skadat hår

Hemlagad schampo från bröd och kefir

Tillagningstid: 2 timmar

komponenter:

svartbröd - 100 g
Kefir - 100 g

preparatet:

slipa brödet i små bitar, häll det med kefir, lägg i ett par timmar på en varm plats. Därefter bör denna massa piskas med en mixer, skölj håret.

Genomsnittlig kostnad per portion: 10 rubel.

Hemlagad schampo för fet hår

Hemlagad brandy shampoo

Syfte: torkar och eliminerar glans.

Tillagningstid: 2 minuter.

komponenter:

Cognac - 50 g
ägg - 1 st.

preparatet:
Blanda cognac med äggula för att få en krämig massa, tvätta håret, gnugga kompositionen väl i huden och håret.

Genomsnittlig kostnad per portion: 15 rubel.

Förvaringsförhållanden: på en sval plats, inte mer än 3 dagar.

Hemlagad ek Bark Shampoo

Syfte: mat, glans, återhämtning.

Tillagningstid: 2 min.

komponenter:

ekbark - 100 g
kokande vatten - 1 liter

preparatet:

brygg ekbark med kokande vatten. Denna buljong tvättar håret i 5 minuter.

Genomsnittlig kostnad per portion: 6 rubel.

Förvaringsförhållanden: i en glasbehållare, inte mer än en dag.

Matlagning "Nästan schampo"

1-2 msk. l. basilika, nässlor eller maskros glas rent vatten, 60 ml av en toalett eller bättre flytande tvål (endast inspektera den för närvaron av skadliga ämnen), 15 till 60 droppar av någon eterisk olja lämplig du, till exempel, ceder, en timme. l. lite vegetabilisk olja (solros, cederträ). Gör avkok eller infusion av örter och tillsätt alla övriga ingredienser där, blanda väl. Balsam: Vatten, surt med ättika, avkok av örter.

Detta schampo kan lagras i kylskåpet i en vecka. Om vid tillsättningstillfället tillsättes en tesked vodka, ökar hållbarheten till 3-4 veckor.

Senaps-shampoo-mask utan tvål

Ta 1 msk. sked av senapspulver, spätt till konsistens med gräddfil med kefir, tillsätt 1 äggula, 1 tsk honung, 1 tsk vegetabilisk olja. Håll blandningen medan du kan tolerera, helst 15-20 minuter. Skölj sedan med vatten. Balsam: Vatten, surt med ättika, avkok av örter. Effekt: stimulering av hårsäckar, blodflöde till hårbotten, ytterligare näring. Eller detta alternativ för fet hår: 1 matsked senap utspädd i 2 liter varmt vatten. Tvätta håret, skölj den bästa infusionen av örter: coltsfoot, nässla, johannesört, plantain. Ta 4 matskedar av blandningen, häll 2 liter kokande vatten, låt det stå i 30 minuter, dränera.

Tvätta håret med sur mjölk

Ett gammalt folkmedel för att tvätta håret är surmjölk. Sedan antiken har många folk i Centralasien använt mjölksyraprodukter för detta ändamål. Och nu tvättade de huvudet med yoghurt, kefir, vassla. Mjölksyraprodukter skapar en fet film som skyddar håret från skador av den alkaliska lösningen som bildas när tvålen är upplöst i vatten. Det är nödvändigt att säga, yoghurt, att fukta det rikligt med huvudet, att täcka det med en polyetenplast och på toppen - med en handduk. Efter 25-30 minuter skölj håret i skummet överfettad tvål, såsom "Baby", skölj noga med varmt vatten, och sedan - surgjordes (1 matsked vinäger till 2 liter vatten).

Tvätta hårdekok Mylnyanki läkemedel

Två förpackningar tvålfat (200 g) häll två liter vatten och koka i en halvtimme. I denna buljong att tvätta mitt hår utan tvål och schampo, skölja med vanligt vatten, eller ännu bättre - tinktur av kamomill, om håret är blond och avkok av ek bark - om mörkret.

Hårtvätt skräp

1 matsked av skumdryck häll 2 koppar kokande vatten, lämna i 2 timmar. Strained infusion för att tvätta håret utan tvål i en månad. Detta verktyg används för att eliminera mjäll.

Recept kan fortfarande resultera i många. Det viktigaste att komma ihåg när man använder naturliga schampon är att effekten inte omedelbart, och att det är nödvändigt att skölja håret med örtteer eller mjuka hårt kranvatten, äppelcidervinäger.

Jag skulle också vilja berätta om en naturlig hår styling produkt, inte helt Siberian, men fortfarande bättre än kommersiell hårspray med sin giftiga lukt.

Natural Hairspray Recept

Skär citronen i skivor och koka den i ett glas vatten tills hälften av vätskan förblir, filtrera sedan och tillsätt några droppar alkohol (eller vodka) för bevarande. Applicera på hårsprayen. Passar perfekt för hår och håller styling.

Fast kokosnötschampo från grunden varm

Bra schampo för torrt hår. Detta är ett solidt hårschampo du kan göra med dina egna händer från början på ett varmt sätt. Det skapar ett rikt skum, det är lätt att skumma, och viktigast av allt, det gör inte håret tungt och gör dem inte feta.

Shampoo tvål från början med kokosolja

 • 935 gram - kokosnötolja
 • 355 gram - vatten
 • 150 gram - alkali
 • 14-28 gram - eteriska oljor (ditt val)

Set för att göra shampoo gör-det-själv:

 • pannor för matlagningsåp (emaljerad eller värmebeständig glas, det finns också speciella kastrullar - tryckkokare av keramik)
 • handblandare
 • köksvågar
 • termometer
 • glasmätningskoppar
 • glasskål
 • sked med ett långt handtag (om du har en träsked, använd den inte för annat än tvåltillverkning)
 • Förbered, i fallet, en skål vinäger och vatten för att omedelbart torka kontaktpunkten med alkali
 • lämplig klädsel är en långärmad tröja, gummihandskar, skyddsglasögon eller en speciell mask, en engångsmask för att skydda luftvägarna.
 • lämplig tvålmögel
 • pergamentpapper (tillval)

Recept för kokosnötschampo såpe från början:

 1. Väg alla ingredienserna, ordna dem i separata behållare.
 2. Lägg till pannan där du ska förbereda kokosnötolja och smälta den i ett vattenbad.
 3. Häll i omedelbart kylt vatten i en medelstor glas eller keramisk maträtt och häll därefter alkaliskt i vattnet under omröring.

Under processen att blanda vatten med alkali kommer tilldelas ångor som är mycket skadliga för kroppen, för detta utför detta förfarande i ett välventilerat område och alltid i en skyddande mask.

 • Alkali när det läggs till vattnet avger mycket värme, så var försiktig. Disken där du blandar dessa ingredienser kommer att värma upp. Låt svalna utspädd alkali.
 • Ta oljan och alkali till samma temperatur och häll lugen mycket noggrant in i oljan, omrör hela tiden. Stänk inte.
 • Använd en mixer, börja blanda denna blandning med låg hastighet tills ett "spår" visas. Du kommer att se hur det ser ut, det ser ut som på bilden nedan:
 • Sedan, i ett vattenbad eller i ugnen eller i din tryckkokare (beroende på vilken typ av disk du har valt), börja med att laga tvålen med locket stängt med låg värme (ström). Denna process tar från 45 minuter till 1 timme. Vid denna tidpunkt kommer oljan att stiga upp vågen runt kanterna och sedan falla ner och bli en enda massa.
 • Koka tvålen till beredskap. Hur förstår du att shampoo från början är varmt redo? Först i mitten av pannan borde det inte finnas någon oljespår i mitten. För det andra, var noga med att ta en PH-remsa som testar mediumets surhet. Doppa remsan i tvålen, om den är inom 7-10, såpen är klar. Om mer - fortsätt matlagning tills denna indikator.

  Det är mycket viktigt att all alkali reagerar med oljorna, annars kommer tvålen att brinna huden.

 • Om allt är bra, sätt de valda eteriska oljorna till den svagt avkylda massan och blanda noggrant.
 • Lägg tvålen i formen med en sked.
 • Vanligen ges tvål från grunden på ett varmt sätt cirka 24 timmar för att härda innan det skärs. Dock kommer kokosnöttvål genom den här tiden att vara svårt, så titta på ditt hårda schampo och så snart det kyler och härdar, skärs i stycken för förvaring, på ett välventilerat ställe, tillåta 2-3 veckor för att mogna.
 • Shampoo gör det själv från början

  Som ett resultat får du en stor schampo såpe, som tar hand om ditt hår. Detta är en vit tvål med doften av de eteriska oljor som du har valt. Den förvaras i ungefär ett år på en torr mörk plats. Vik i klämfilmen för bättre lagring. Det skumar och mjukar helt och håller huden och ger håret glans och närmar dem. Mycket användbart för torrt hår.

  Liknande schampo recept:

  Shampoo hemma

  De fördelar som gör-det-själv-hemlagad schampo är förstås i ingredienserna. Attraktiva bubblor av schampon som säljs i köpcentra innehåller inte alltid användbara kosmetiska produkter. För att vara säker på vad vår hårrengöring består av kommer vi att göra en självhäftande schampo, naturlig i komposition.

  Hur man gör shampoo gör det själv

  Shampoo med egna händer kan förberedas med olika recept och råvaror. Beroende på komponenterna gör de sina egna schampon från början, med hjälp av oljor och alkali. Förbered även schamponet med egna händer med de nödvändiga ingredienserna:

  • från tvålbas
  • från baby tvål
  • från tvätttvål
  • från ytaktivt ämne
  • baserad på växtbaserade avkok

  Intressant är att shampoo inte nödvändigtvis är flytande. Numera är shampoo tvål eller fast handgjord schampo återigen populär. Vi erbjuder recept på flera typer av kosmetiska produkter för att tvätta håret i den här artikeln för att räkna ut tillsammans hur man gör shampoo med egna händer.

  Shampoo gör det själv från basen

  Det är ett nöje att arbeta med en flytande tvålbas. Det är tillräckligt att tillsätta basoljor till det, för att berika det med eteriska oljor och det visar sig användbart naturligt schampo utifrån handarbetet.

  ingredienser:

  • 100 ml - basen av Shampoo basiska organiska ingredienser
  • 1,5 ml - jojobaolja
  • 1,5 ml - ricinolja
  • 5 cap. - rosmarin eterisk olja
  • 5 cap. - Enbärolja
  • 5 cap. - eterisk olja av tall

  Shampoo hemma

  1. Mät ut 100 ml flytande tvålbas.
  2. Värm basen till 30-35 grader Celsius i ett vattenbad eller i en mikrovågsugn.
  3. Mät ut önskad mängd olja och värm den också.
  4. Häll oljan i en tvålvätskebaserad bas (helst var temperaturen hos basen och oljan ungefär densamma).
  5. Vi droppar valda eteriska oljor och blandar väl eller skakar.
  6. Häll det färdiga schamponet med egna händer från basen till en torrflaska av lämplig storlek genom en tratt.
  7. Vi använder genast.

  resultat:

  Utvalda för shampoo-basen för 70% består av organiska komponenter. Basen anpassar sig perfekt för vård av vilken typ av hår som helst, beroende på de tillsatta komponenterna. I detta fall användes omsorgsoljor och eteriska oljor för att förhindra mjäll och främja hårväxt.

  Handgjord fast shampoo

  Shampoo-tvål beredas på flera sätt, varav en är baserad på natriumaktivt natriumkososulfat.

  ingredienser:

  • 40 g - natriumkoksulfat (fast shampoobas)
  • 1 g - nässlextrakt
  • 1-2 kap. - kamillextrakt
  • 2 g - laurelolja
  • 5 g - rosmarin hydrolat
  • 4 cap. - keratin
  • 2 keps. - kosmetisk silikon (fenyltrimetikon)
  • 5 cap. - rosmarin eterisk olja
  • 5 cap. - essentiell olja av citrongräs

  Hård schampo recept

  1. Vi mäter kokosulfat, om så önskas, kan krossas i en murbruk i små partiklar.
  2. Mät ut med en pipett och tillsätt 5 g rosmarinhydrolat, vilket har en stor effekt på hårväxten.
  3. Tillsätt 1 g nötkött extrakt, som på grund av den koncentrerade gröna färgen något färgar shampoo.
  4. Vi lägger till 1-2 droppar kamille extrakt, vilket kommer att mjukna hårbotten och förhindra mjäll.
  5. Tillsätt 2 g laurololja, perfekt för oljigt hår.
  6. Nästa steg är att introducera de aktiva ingredienserna - keratin och kosmetisk silikon (mjukna hår och lätta styling).
  7. Blanda alla ingredienser och skicka till vattenbadet.
  8. Det visar sig i form av en tjock gruel, vi lägger till 5 droppar rosmarin och citrongräs eteriska oljor.
  9. Basen fryser ganska snabbt, knådar det bra först med en pinne och sedan med handskar.
  10. Plastbasen läggs ut i en form, välpressad och sprids över hela ytan.
  11. Låt frysa i några timmar.
  12. Avlägsna från formen och låt den torka i ytterligare 24-48 timmar.

  Massivt hårschampo

  Torrt schampo, som har en massa användbara egenskaper, utmärkt skumning och behagligt luktande, är oumbärlig för resor och hemma. Efter användning, försök att torka resterande bit. Denna storlek av shampoo tvål varar i två månader med en genomsnittlig hårlängd.

  Omsorg hård schampo gör det själv från början

  ingredienser:

  • 40 g - kokosnötolja
  • 40 g - olivolja
  • 10 g - vetegroddolja
  • 10 g - ricinolja
  • 14,23 g alkalisk NaOH
  • 33 g - vatten
  • 5 cap. - Trädolja eterisk olja

  Steg för steg instruktioner:

  1. Observera säkerhetsåtgärderna vid arbete med alkali. Vi förbereder alla ingredienser, tallrikar och mögel för 150 g tvål, stäng ansiktet med glasögon och andningsskydd, bär handskar på våra händer.
  2. Vi mäter isvatten i ett stort glas.
  3. Väg alkali och häll försiktigt i isvatten. Reaktionen börjar med värmeavgivning. Lämna lösningen ett tag.
  4. Värm och smält oljan.
  5. Vi mäter temperaturen hos den alkaliska lösningen och oljorna. Om temperaturen ligger i intervallet 30-37 grader Celsius introducerar vi den alkaliska lösningen i oljan genom en sikt.
  6. I en behållare med olja och alkali sänker du mixern och börjar slå tills ett spår framträder.
  7. Tillsätt teatolja och mixa.
  8. Framtida schampo hälls i formar, inslagna i papper och skickas till en varm plats för att gå igenom gelsteget.
  9. Efter 12-24 timmar, lossa mögel och lämna i ytterligare 12 timmar.
  10. Efter en bestämd tid, ta bort schampot från grunden på ett kallt sätt och lämna det för att mogna i några veckor.

  Tvål sjampo med egna händer

  Utmärkt tvål shampoo underbara skum, bryr sig om hårbotten och håret, ekonomiskt konsumeras. Efter varje användning torka resterande stycke.

  Baby Tvål Shampoo

  ingredienser:

  • 100 g - baby tvål
  • 0,5 liter destillerat vatten
  • 10 cap. - lavendel eterisk olja

  Baby Tvål Sjampo Recept

  1. Gnugga barnsäpen utan tillsatser i värmebeständiga rätter och smälta i ett vattenbad.
  2. Tillsätt varmt vatten och blanda.
  3. Ta till ett önskat konsistensschampo utan att skadliga tillsatser avlägsnas från värme.
  4. Lägg i lavendelolja i shampoobasen.
  5. Häll i en vacker flaska, lämplig för volymen av schampo.
  6. Shampoo är redo att användas.

  resultat:

  Hemmagjorda barnsåpschampo skummar vackert, har inga skadliga ingredienser och luktar som en favorit doft.

  Hemlagad hårschampo

  Hemlagad schampo är en kosmetika som använder endast bekanta ingredienser. Beroende på den tillsatta basen och eteriska oljor erhålls en hemlagad schampo för fet hår och torr, för hårväxt, smuts, etc. Handgjord schampo, recensionerna är positiva. Ta gärna experimentera och välj kompositionen av det schampo som är perfekt för din hårtyp.  Nästa Artikel
  Billiga vitaminer för hår, naglar och hud: recensioner trichologer