Använd läsk för att eliminera mjäll i hemmet


Nyligen har användningen av folkmedicin för barnvård blivit alltmer populär. Och bakpulver i detta fall är inget undantag. Det ingår inte bara i ansiktsmasker, men används också för att bekämpa hårproblem (och mjäll inklusive)!

Bakpulver är ett billigt och effektivt botemedel. Dess användning kan:

 • Ta snabbt bort fett och andra föroreningar från hårbotten.
 • minska mängden talg som utsöndras av körtlarna;
 • bli av med mjäll, klåda, liksom vissa hudsjukdomar, till exempel seborré
 • gör håret silkeslen och mjuk;
 • skydda lockar från de negativa effekterna av hårt vatten.

Allt detta uppnås tack vare produktens naturliga sammansättning. Men som recensionerna visar är det bara effektivt om det används korrekt. Principen för komponenten är ganska enkel. Vid användning blandas det med hudfett och mjäll, varefter det försiktigt tar bort dem från huvudets yta.

Särskilda instruktioner

Recept för användning i kosmetikpulver är inte så liten. Innan du kontrollerar effektiviteten på dig själv måste du bekanta dig med några enkla tips.

1. Det är förbjudet att använda utgått produkt. Annars ökar risken för allergier.

2. Många recept säger att läsk är utspädd med vatten. Temperaturen i den andra spelar ingen roll. Om receptet på masken, som är förberedd hemma, innebär att du inte bara använder läsk, utan också andra komponenter, måste du först blanda dem och tillsätt sedan vatten.

3. Det är mycket viktigt att följa alla doser. Lägg inte till blandningen lika mycket av en viss produkt i hopp om att få maximal effekt.

4. Användningen av masker av denna typ innebär att de gnider dem i hårets hårbotten och rotszonen. Inget behov av att applicera dem längs hela längden på locken.

5. Mask med bakpulver kan vara på håret i högst 5 minuter, och i vissa fall ska den vara helt tvättad omedelbart efter applicering och bildning av skum. Vid denna tidpunkt bör du ägna särskild uppmärksamhet, eftersom överskottet av ovanstående tid kan orsaka allergiska reaktioner (rodnad, klåda) eller till och med håravfall.

Det finns vissa situationer där användningen av hemlagad skrämmande masker baserad på läsk är oönskad. Dessa inkluderar fall:

 • individuell intolerans mot ämnet. I det här fallet är det möjligt att inte bara uppnå den önskade effekten utan även att framkalla utseende av rodnad och klåda samt håravfall.
 • repor eller sår i hårbotten;
 • när krullarna är tunna, torra, spröda och starka splittrade (sådana produkter är avsedda för ägare av fet hår);
 • har problem med blodcirkulationen.

Ansökningsmetoder

Nätverket har många recept för beredning av masker mot mjäll baserat på läsk. Därför anser vi att de som bedömer genom recensionerna, hjälper till att bli av med problemet snabbt och effektivt.

1. Bakpulver som en mjällschampo.

Det här alternativet är det enklaste. Det räcker att blanda 2 matskedar läsk och lite vatten och gnid sedan in i ditt huvud. Efter tre minuter tvättas massan av. För att bli av med mjäll med soda, kan du också blanda produkten med vanligt schampo. För en ansökan är en matsked tillräcklig. Du kan upprepa proceduren inte mer än en gång i veckan och den är avsedd för fet hår.

2. Anti-mjäll med havremjöl.

Detta är ett av de få recept som passar ägare av torrt hår. Det är nödvändigt att mala 30 g havregryn i mjöl, blanda dem med 30 g soda och brygg med vatten till en uppslamningstillstånd. Applicera blandningen på håret och skölj omedelbart efter bildandet av skum.

3. Anti-mjällmask med ägg.

Recensioner säger att det här verktyget är mycket effektivt och hjälper till att bli av med mjäll och medföljande klåda på kort tid.

För att förbereda måste du blanda:

Mask håller håret i upp till 5 minuter.

4. Mask med honung.

För matlagning innebär du att smälta 40 g honung och blanda den med 60 g soda. Späd till en tjock uppslamning med vatten. Blandningen kan hållas på hår upp till 5 minuter.

Vad säger folk?

För att ta reda på om soda är ett utmärkt verktyg i kampen mot mjäll, bör du läsa recensioner om användningen av masker baserade på det.

"Skräp kom till mig inte så länge sedan, men det fick mig att gå igenom många olägenheter. Åtminstone ser det helt icke-estetiskt ut! Dessutom orsakade detta fenomen obehagligt klåda och tillstånd av permanent obehag. Jag har redan bestämt mig för att gå till apoteket och köpa några speciella medel för att bli av med mjäll, men jag träffade min flickvän i tid. Hon rådde mig att tvätta mitt hår med vanlig soda. Jag gjorde det 1-2 gånger i veckan. En månad senare försvann problemet och det är väldigt bra! ".

"Jag förväntade mig aldrig en sådan olägenhet som mjäll att röra vid mig. Jag hittade plötsligt henne, jag blev chockad och bestämde mig för att hitta sätt att bli av med henne på Internet. Bland de många annonserna av de underbara verktygen hittade jag recept för att göra masker hemma. På grund av enkelheten och tillgängligheten av produkterna lockades jag till alternativ baserade på läsk. Det beslutades att uppleva effekten av en mask med havregryn. Jag gjorde det bara en gång i veckan. Resultatet var inte långt framöver. Efter bara några användningsområden försvann mjäll och håret blev mjukt och silkesigt. "

"Skal hackar mig nästan hela mitt vuxna liv. Självklart fanns det perioder när hon försvann och såg sig tillbaka. Jag försökte mycket av både kosmetiska och farmaceutiska preparat, men resultatet var kortlivat. Jag hörde om masken med läsk och ägg av en slump på TV och bestämde mig för att testa dess effekt på mig själv. Inte ens en månad gick förrän mjäll helt försvann och återkommer fortfarande inte! Vem skulle ha trott att bara 5 minuter två gånger i veckan (det här är hur mycket jag behöll masken på mitt hår) kan ge ett sådant resultat. "

Victoria Alexandrova, Voronezh.

"Jag är inte en anhängare av köpta produkter och jag försöker att förbereda olika masker för personlig vård i hemmet. Men när jag upptäckte mjäll var jag lite förvirrad. Det var trots allt svårt att föreställa sig att ett sådant problem också kunde elimineras med hjälp av tillgängliga verktyg. Masken med honung och vanlig soda hjälpte mig i denna fråga. Jag behöll hennes hår bara fem minuter, och proceduren själv upprepades under varje shampooing (ungefär två gånger i veckan). Efter några veckor försvann mjällen och håret blev mjukare och mer lättsamt. "

Hur man använder mjäll soda

Regelbunden bakpulver är en utmärkt hjälpare om du behöver bli av med mjäll. Denna attack orsakar allvarlig klåda i huvudet och vita vågar som strömmar på axlarna.

Soda hjälper till att bli av med svampen är inte sämre än dyra produkter från populära märken. Bedömning av recensioner, det sparar från mjäll, när andra droger inte fungerar. Det viktigaste är att använda den här folkmedicinen korrekt.

Från det kan du göra en mask, skrubba eller schampo. Det är viktigt att använda verktyget regelbundet, och inte från tid till annan. Endast i detta fall kommer det att bli en positiv effekt.

Användbara egenskaper av läsk

Denna produkt fungerar mot svampen när den uppstår på torr hårbotten. Verktyget rensar döda celler, verkar som en skrubba. Det är också effektivt om sjukdomen orsakade svampen.

Natriumvätekarbonat, som består av läsk, verkar genom att neutralisera den sura miljön, bidrar till utvecklingen av svampen och utseendet på ett stort antal döda hudflingor. Produkten defats och torkar huden, så den är idealisk för oljiga strängar.

Bedömning av recensionerna bekämpar de alkaliska egenskaperna hudsvampen och smutsar försiktigt huden av föroreningar, vilket förhindrar att problemet uppstår igen. Bikarbonat har följande positiva egenskaper:

 • produkten är billig och säljs i vilken stormarknad som helst;
 • icke-toxisk;
 • skyddar håret från hårt vatten;
 • ger hårvolym och glans.

Säkerhetsåtgärder

Verktyget rekommenderas inte för användning i följande fall:

 • Det finns irritationer eller sår på huvudet. Användning av produkten ökar obehag;
 • det finns en allergi mot produkten;
 • huden är väldigt torr;
 • krullar målade med färg;

Om hårbotten är torr, dyker svampen upp på grund av detta problem. Basen på strängarna är inte fet, så du kan inte tvätta håret länge, men samtidigt ser håret ut.

Detta innebär att de subkutana talgkörtlarna inte fungerar och producerar inte tillräckligt med talg.
I detta fall kommer läskan att förvärra situationen, så det är bättre att använda andra metoder.

Dessutom rekommenderas verktyget inte för färgade krullar. Om färgen inte är resistent, kommer läsken att ta bort en viss mängd färgämnen. Som ett resultat kan du få ett ojämnt färgat hår. Om strängarna lyser eller färgas med ett beständigt färgämne kan produkten användas.

Natriumlösning är den aktiva substansen. Vi kan inte låta honom komma i ögonen. I recensionerna skriver flickorna om det starka obehaget när natron får in i dina ögon.

I det här fallet måste de tvättas med rent vatten och sedan begrava en "konstgjord riva" i flera dagar. Verktyget skadar lätt hornhinnan, så att riva kan vara svårt.

Recept för hemmabruk

Med hjälp av läsk kan du bli av med mjäll på egen hand hemma. Det finns många effektiva recept baserade på bikarbonat. De kan kombineras med användningen av det köpta läkemedlet från detta problem.

Skurmasken fungerar bra. ta:

 • 4 tsk. väte;
 • 4 tsk. vatten.

Produkten gnids i rena våta strängar. För oljigt hår används skrubben en gång i veckan och för torrt hår - i en vecka, inte oftare.

 1. Blanda ingredienserna.
 2. Gnid försiktigt gruelen i trådens rötter, massage i 1 minut.
 3. Vänta 3 minuter, skölj med kallt vatten.

Ett annat sätt att använda soda från svampen är lämplig om det finns några lediga timmar tillgängliga. Det kommer att ta:

 • 1 liter vatten;
 • 20 g bikarbonat;
 • 1 tsk. honung;
 • 1 tsk. citronsaft.

Hållare av torra trådar rekommenderas för att minska mängden bikarbonat till 10-15 g. Detta är nödvändigt för att förhindra övertorkning av håret.

 1. Blanda ingredienserna.
 2. Applicera på hårets rötter, lämna i 2 timmar.
 3. Tvätta av kompositionen, skölj krullarna med en lösning av ättika. För att göra detta i en liter vatten rör om en matsked äppelcidervinäger.

Efter användning kan det finnas en obehaglig lukt. För att undvika detta rekommenderas citronsyra istället för ättika. Om du är allergisk mot honung, ersätt den med 1 äggula. Också i receptet kan du lägga till 1 tsk brandy för att förbättra blodcirkulationen.

Shampoo från läsklösning hjälper till att bli av med problemet. Det kommer att krävas:

 • 1 glas vatten;
 • 1 tsk väte;
 • 1 kopp havregryn
 • 10 g honung;
 • 40 gram salt.

Honung och salt tillsätts per 60 g schampo. Fukt strängerna något innan du använder.

 1. Förbered en läsklösning. För att göra detta, blanda vattnet med bikarbonat, lägg till havregryn, honung, salt.
 2. Gnugga blandningen med aktiva rörelser tills de skumbas. Efter 15 minuter skölj och skölj strängarna med ett avkok av örter.

Om det inte finns någon tid för förberedelse av pengar kan du ta några schampon utan fosfater och parabener och tillsätt sodavatten. För en portion schampo nog 5 g bikarbonat.

När du använder masker och schampo med den här produkten följer du några regler:

 • Se utgångsdatum betyder. En expired produkt är skadlig;
 • kontrollera hudreaktionen på produkten;
 • använd biverkningen maximalt två gånger i veckan. Om du använder det oftare kan du torka ut håret och få motsatt effekt.
 • Använd en mask innan du tvättar huvudet.
 • Applicera produkten med massagebevegelser. Låt försiktigt och noggrant, eftersom plötsliga rörelser kan skada huden, som redan är irriterad.
 • Tvätta håret med kallt vatten och se till att det inte finns några små partiklar av produkten.
 • följ noga dosen. Om torrhet eller obehag inträffar, minska produktens mängd eller ersätt det med en annan agent.
Kvinnor recensioner

Recept betyder med soda, som fungerar mot svampen, gav min mamma mig. Risk att försöka och inte ångra. Jag har fettigt hår, så jag rengjorde dem för överflödigt fett. På torra strängar borde inte användas, tror jag.

Jag hittade mycket mjäll på mitt huvud. Under lång tid försökte jag bli av med det här problemet, men bara läsk hjälpte. Ungefär en månad lade den till shampoo och tvättade huvudet. Håret var lite torrare, men problemet försvann.

Min syster rådde mig att behandla denna produkt. Jag förväntade mig inte att förbättringen skulle komma i en vecka. Nu använder jag läsk för förebyggande.

Om du gillar det - dela med vänner:

Mjäll soda

Den milda formen av seborrheisk dermatit behandlas lätt hemma med hjälp av folkrecept. En av de mest populära produkterna är sodavand.

Varför visas mjäll?

Utseendet på denna sjukdom orsakas av en kränkning av produktionen av talgssekretioner och en signifikant förändring av sebums kemiska sammansättning. Orsakerna till överträdelser är väldigt olika:

 • Överträdelse av kosten (ökad konsumtion av feta och söta livsmedel), hypovitaminos.
 • Bristande överensstämmelse med personliga hygienåtgärder, konstant förorening av hud och hår.
 • Puberty, som kännetecknas av ökad hormonproduktion.
 • Oljig seborrheisk dermatit kan uppstå som ett resultat av överdriven talgproduktion, vilket minskar steriliseringsegenskaperna hos sebaceous sekretionerna.
 • Orsaken till hårbotten i hårbotten kan vara Malassezia Furfur-svampen, som aktiveras med nedsatt immunitet och bryter mot hudens naturliga peeling. Svampen orsakar också klåda och förändringar i hårstruktur.

Hur hjälper soda till mjäll?

Soda (natriumbikarbonat) gör att du snabbt och effektivt kan bli av med mjäll och seborrheisk dermatit på grund av den lätta exfoliering och rengöring. Soda pulverkristaller fungerar som en mild "slipande", försiktigt avlägsna döda hudpartiklar, och den antibakteriella och antiinflammatoriska effekten lugnar irritation och minskar inflammation, vilket förhindrar utveckling av svampar.

Mjölkbehandling med soda har många fördelar:

 • Den oljiga glansen försvinner, hårets feta innehåll normaliseras.
 • Svampreproduktionen stannar, den normala exfolieringscykeln återställs.
 • Klåda och irritation försvinner.
 • Håret blir normalt, hårstrukturen återställs.

Det är viktigt att komma ihåg att det är ganska sällsynt att helt avlägsna mjäll med läskpulver. Eftersom orsakerna till seborré ofta ligger i hormonell obalans eller andra problem är behandling med natriumbikarbonat en hjälpåtgärd. När seborrheisk dermatit uppträder bör du rådgöra med trichologen för att bestämma orsakerna till sjukdomen och välja den optimala behandlingen.

Soda lösningar och masker kan inte appliceras med överdriven och för ömtåliga lås. Dessutom är behandlingen kontraindicerad i närvaro av sår och sår på huvudets hud. Mer information om användning av läsk för hår, vi skrev i den senaste artikeln.

Hur bli av med mjäll med läsk?

Soda sköljningar och masker med läsk och andra komponenter som lätt kan beredas hemma kan hjälpa till att bli av med mjäll med hjälp av läsk.

Det enklaste och mest populära receptet är vatten-soda blandningen:

 • Ta 1 msk. l. natron och späd i varmt vatten. Blandningens proportioner - 1: 2 (1 msk substanser per 2 matskedar vatten). Applicera på trådar, massage och skölj, tvätta håret ordentligt.
 • Med otillräcklig rengöringseffekt kan läggas till blandningen 1 msk. ditt vanliga schampo.
 • Om ditt hår är för fet - du måste tvätta håret 2 gånger i veckan, om ditt hår är skört och torrt - inte mer än 1 gång i två veckor. På för torra trådar efter applicering applicera en fuktgivande mask eller balsam.

Om det inte går att förbereda en medicinsk blandning kan du använda torrt läskpulver. Metoden för tillämpning är enkel:

 • Applicera pulver på hårväxt. Mängden läsk beror på längden på dina lockar.
 • Massage, skölj sedan med vatten. Pulver hjälper till att tvätta överflödigt fett och ta bort obehaglig fet skinn.

Ett effektivt botemedel mot mjäll är havtornolja och teolja. De kan tillsättas som en läskblandning och används som en regenererande mask.

Om du ska byta hårfärg, läs sedan om hur man tvätta bort färgen med läsk.

Soda och mjällschampo

För behandling av seborrhea-soda kan du kombinera den med vanligt schampo. Detta recept är lämpligt för dem som vill bli av med mjäll, men vill inte ge upp sin favoritschampo.

 • Lägg till 20-30 gram. läsk vid 40 oz. ditt schampo, blanda noggrant.
 • Använd denna kombination en gång i veckan.

För kraftigt spröda och torra krullar, minska frekvensen av läskshampo till 1 gång på två veckor. Vid andra tillfällen använder du vanliga medel för håret.

Mjäll behandling med läsk och salt

Med folk och läsk lätt förberedd folkmedicin som hjälper dig att effektivt hantera fet seborré.

 • Blanda 1 msk. läskpulver och samma mängd havssalt.
 • Tillsätt vatten till blandningen tills du har en krämig tjock massa. Sprid det över huvudet, massage och skölj med mycket vatten.

Att bli av med seborré kommer också att medföra andra populära recept med bakpulver. Tänk på dem ytterligare.

Havre soda mask

Rör om 30 gram. läsk och 30 gr. markerad havregryn. Fyll med varmt vatten, låt det brygga i 15-20 minuter, applicera över hela hårets längd. Massage tills skum visas, skölj sedan.

Honungspulver

Smält 40 gr. honung. Det är bättre att ta färsk och flytande honung utan sockerklumpar. I smält honung häll 50 gr. läskpulver. Applicera den färdiga uppslamningen på krullarna, massage i 4-5 minuter.

Äggsoda Mask

Du måste blanda 1 rå ägg, 100 ml. vatten, 30 g. vodka och 20 gram. dricka läsk. Rör om tills en jämn massa bildas, använd sedan för att tvätta håret.

Nettle Soda Mask

Häll kokande vatten över 40 gram. krossade näsblad, blanda med 20 gram. bakpulver och 400 ml. vodka. Blötlägg blandningen på en mörk plats i en vecka, spänn genom gasbindningen före användning för att bli av med löv och sediment.

Soda Skölj

För att förbereda behöver du 200 ml. vatten och 150 gram. läskpulver. Använd lösningen för att skölja trådarna efter tvättning, om inom 2 veckor inte problemet med mjäll försvinna - öka mängden pulver till 200 gram.

recensioner

Anton, 34 år gammal, Voronezh.
Tidigare använda reklamerade schampon som lovar en snabb botemedel mot mjäll. Det var inget resultat alls - bara slösa bort pengar. Jag började läsa forum och recensioner om folkmetoder, jag kom över en beskrivning av mjällbehandling med vanlig soda. Först trodde jag inte på det, men när jag började använda det visade sig att läsklösningar verkligen hjälper till att bli av med mjäll i några steg.

Ksenia, 26 år, Murmansk.
En hudläkare rekommenderade att behandla seborré med speciella schampon. Tyvärr blev hårbotten bara värre. Jag trodde att jag aldrig skulle klara av problemet, men min vän rådde med att använda mjällsoda och tillsatte det i schampot. Resultatet slog till, tjejer - Jag råder alla att definitivt prova den här metoden.

I videoklippet, ett framgångsrikt experiment för att bli av med mjäll med läsk.

Soda som ett botemedel mot mjäll

Mjölk är en förbättrad exfoliering av hudvågor på huvudet. Normalt uppträder denna epidermisuppdatering hos människor hela tiden. Partiklarna är emellertid mycket små och nästan osynliga för det mänskliga ögat. Med mjäll är de tydligt urskiljbara på hår och kläder, vilket kan skapa psykologiska och kosmetiska problem hos människor. I sådana fall kan mjällkakor vara en effektiv och bekväm lösning.

Närvaron av "snö" på håret ger en person inte bara social obehag, men om den lämnas obehandlad kan det leda till allvarliga hudsjukdomar

Orsaken till hårdskalans överdrivning är sannolikt reproduktionen av svampkolonier. De faktorer som orsakar det är:

 • Olämplig vård.
 • Hudsjukdomar (dermatit, eksem, seborré).
 • Brott mot kvitto och assimilering av vitaminer.
 • Minskad immunitet jämfört med andra sjukdomar.
 • Ändra hormonella nivåer.
 • Hyppig användning av hårtorkar, krusningsjärn för hår.
 • Påverkan av irriterande ämnen som ingår i färger, masker eller hårspray.

Ofta läggs klåda i för överskottning. På grund av dessa symtom blir håret snabbt oljigt, förlorar sin glans, de kan börja falla ut. För att lösa detta problem kan du kontakta en hudläkare eller trikolog. Men i många fall kan mjäll elimineras hemma med vanlig sodavatten.

Utseendet på andra klagomål (skorpor, tydligt definierade områden av håravfall, fläckar av annan färg) kräver obligatoriskt samråd med en specialist. Sådana manifestationer kan vara tecken på berövande eller infektionssjukdomar.

vittnesbörd

Användningen av sådana folkrättsmedel som soda mot mjäll rekommenderas speciellt för personer med överdriven talgproduktion och fet hår. I detta fall har dess lätta torkande effekt en fördelaktig effekt på problemets hårbotten. Efter applicering av sodavaskor eller sköljning i detta fall kommer effekten att märkas efter de första förfarandena.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt användning av läsk i form av en lösning efter användning av ämnen med hög surhetsgrad eller oavsiktlig kontakt med huden (ättika, produkter med fruktsyror). I dessa fall neutraliserar sodavatten deras verkan, vilket förhindrar utveckling av irritation.

effektivitet

Den positiva effekten av soda på mjällens manifestationer beror främst på dess fysikaliska egenskaper. När det löses i vatten bildas en vätska med en svag alkalisk reaktion. För utveckling av svampkolonier krävs en måttligt sur miljö. Därför skapar detta ämne förutsättningar där utvecklingen av dessa mikroorganismer hamnar eller blir omöjlig.

När det gnids i hårbotten, läsk och mjäll blandas med överflödigt fett, och all denna smuts tvättas av med vatten, men hud- och fettbalansen är inte störd, och därför överdriver inte huden, till skillnad från vissa reklamerade schampon

På grund av dess egenskaper bidrar även soda till att snabbt lösa upp föroreningar och kan om nödvändigt användas som schampo. Denna tvättning påverkar inte huden eller håret negativt. Tvärtom, natriumjoner mjuknar kranvatten, vilket inte tillåter sina salter att lösa sig på håret och beröva dem av sin naturliga glans.

För att bli av med mjäll genom att använda dricka soda eller något annat hushållsrecept måste du först försöka bli av med orsaken till förekomsten. Utan detta kommer alla populära eller läkemedel endast att ha en tillfällig effekt.

Biverkningar

Trots sin positiva sida kan läsk vara skadlig för vissa människor. Detta gäller följande stater:

 • Individuell intolerans.
 • Skador på hudens integritet.
 • Torr hud och hår.

I det senare fallet kan läsk användas, men endast noggrant iaktta koncentrationen, i kombination med andra medel och inte mer än en gång per vecka.

Folk recept

Många är oroade över hur man kan bli av med mjäll med läsk. Det finns olika sätt för olika typer av hår. Detta bör beaktas före användning.

För oljig hårbotten och hår kan du prova detta recept: 2 matskedar soda löses upp i 50 ml vatten eller avkok av nässla. Den resulterande blandningen, lite gnugga, applicerar på hårbotten efter tvätt och lämnar i 5-8 minuter. Denna mask normaliserar överskott av talgkörtlarna, stärker rötterna och minskar utseendet av mjäll. Det ska användas en gång i veckan.

Även med ökat fettinnehåll kan du göra en mask av läsk och honung. För att göra detta bör ungefär samma mängd blandas, spädas något med varmt vatten till ett pastaformat och appliceras på ren hårbotten i 5 minuter. Tack vare den veckovisa användningen av denna mask, förbättras blodcirkulationen, hårväxten och skenan förbättras, mjäll försvinner.

För normalt hår, använd följande mask: 1 matsked bakpulver, några droppar teträdolja, 1 matsked havregryn. Allt detta måste blandas, tillsätt lite varmt vatten till ett halvvätsket tillstånd och försiktigt gnida i ren hårbotten. Skölj med rikligt med vatten efter 5 minuter. Denna procedur kan göras högst 1 gång per vecka. Denna mask har en närande effekt och är mycket effektiv vid bekämpning av hudflakning.

För samma typ av hår finns ett sådant recept: 1 kycklingägg, 1 matsked med en glasskrapa, 40 ml vodka. Allt detta bör blandas i en maträtt, tillsätt lite varmt vatten till önskad konsistens och applicera på det tvättade huvudet i 5 minuter. Denna mask, när den används en gång i veckan, har en stimulerande effekt på hårsäckarna, närmar och fuktar huden och håret.

Torr hårbotten och klyvning, tunt hår kräver särskild behandling. Masker, som inkluderar läsk, för sådana människor ska göras inte mer än 1 gång om 2 veckor och för eventuell obehaglig känsla på huden bör omedelbart tvättas bort. Recept på torr hud: 1 tesked soda späds med ett halvt glas vatten, 100 ml burdock rotdekok och 1 tesked olja läggs till lösningen. Denna vätska i varm form appliceras på ren hud i en period av högst 5 minuter, tvättas sedan av med en mild schampo.

För att få önskad effekt ska masken användas i 1,5-2 månader. Ett sådant förfarande, som utförs en gång, kommer inte att kunna eliminera problemen helt.

Hur bli av med mjäll soda

Artikelns innehåll:

 1. Beskrivning och sammansättning
 2. Användbara egenskaper
 3. Kontra
 4. Hur man blir av med
  • scrubs
  • infusion
  • masker
  • schampo

Bakpulver (natriumbikarbonat) är ett surt natriumsalt av kolsyra, känd sedan antiken. I 1-2-e.Kr. e.Kr., avlägsnades ämnet från sodasjöar, som i stor utsträckning uppstod på det moderna territoriet i Egypten. För närvarande utförs industriell sodaproduktion i Bashkortostan, i staden Sterlitamak och på Krim, i staden Krasnoperekopsk. Den moderna produktionsmetoden patenterades 1861 av den belgiska kemisten E. Solvay. Natriumvätekarbonat används i stor utsträckning inom mat och kemisk industri, inom medicin och kosmetologi.

Beskrivning och sammansättning av bakpulver från mjäll

Läsken i sig är ett vitt sprödkristallint pulver. När den kombineras med syra, bryter den ner i vatten och koldioxid släckes. Bakad soda är registrerad som livsmedelstillsats E500.

Natriumvätekarbonat är en neutraliserare som, som går in i reaktionen, sänker substansernas surhet, på grund av vilken den används framgångsrikt i recepten för hemmedicin och kosmetologi. Koncentrationen av läsklösning och pH i kombination med olika ingredienser - i buffertlösningar - varierar något.

Sammansättningen av bakpulver kan beskrivas med formeln - NaHCO3, det vill säga natriumsaltet av kolsyra. Vid uppvärmning till en temperatur av 60 grader sönderdelas ämnet i natriumkarbonat, vatten och koldioxid. Det finns inga vitaminer i natriumbikarbonat, bara en mineralsubstans - natrium- och sura rester - HCO3.

Natriumvätekarbonat har inget utgångsdatum i bruk. Även om den är fuktad och torkad, förloras de fördelaktiga egenskaperna inte. Huvudåtgärden är alkalisering.

Användbara egenskaper av skräp-soda

Mjölk är inte bara ful, det är ohälsosamt. Utseendet blir orörligt, eftersom flakiga skalor eller flingor sätter sig på kläder, håret är ständigt förorenat. Hårfolliklar som är täckta med en tät skorpa av exfolierande hud börjar sopa, håret sönder eller faller ut, och nya har inte tid att växa.

Soda hjälper till att hantera sjukdomen orsakad av svampinfektion, ett brott mot lokal immunitet, felaktig eller otillräcklig vård av hårbotten.

Natriumvätekarbonat har följande effekt på hårbotten:

  Antiseptisk och antimikrobiell, undertrycker snabbt aktiviteten hos patogena mikroorganismer som utvecklas i hårbotten - svampar och patogena bakterier.

Minskar sebumsekretion och stabiliserar därmed talgkörtlarna.

Eliminerar irritation, torkar, försvinner känslan av klåda och bakning, som förekommer under mjällkorsk.

Stimulerar blodcirkulationen inom hårväxten, vilket ökar utfodringen av hårsäckar med syre. Håret blir mjukt, friskt, lättsamt och välkamrat.

Normaliserar syrabasbasen i huden, vilket skapar optimala betingelser för reproduktion av fördelaktig flora som hämmar svampens aktivitet.

 • Mjukar de keratinösa ytorna i huden.

 • Innan du använder traditionella läkemedel rekommenderas det vanligtvis att vända sig till hjälp av officiell medicin så att en diagnos görs korrekt och hemmeterminering inte förvärrar tillståndet. Om du bestämmer dig för att behandla mjäll med läsk, är det tillräckligt att se till att seborré har dykt upp mot bakgrund av ökad talgproduktion.

  Hemmedel och masker snabbt bli av med det obehag som uppstår på grund av försämringen av utseendet. Det kommer emellertid fortfarande vara nödvändigt att ta reda på varför seboré visade sig med hjälp av en hudläkare eller en tricholog.

  Kontraindikationer för behandling av mjällkräm

  Bakpulver används för att behandla fet seborré. Om ett brott mot hudens tillstånd orsakas av otillräcklig produktion av talg, bör detta hemhjälp inte förvärra problemet. Det finns emellertid undantag från alla regler: hår kan vara oljigt och mjäll - torrt. I detta fall kan läskmasker vara ganska effektiva.

  Du kan inte använda mjällsoda i kosmetiska förfaranden i följande fall:

   Allergy. Det är sällsynt, men det händer. I det här fallet bör den externa användningen av soda överges. Ibland uppstår allergiska reaktioner inte på natron, men på ytterligare ingredienser i masker, så är det tillräckligt att välja ett annat recept på ett terapeutiskt medel. Symtom på en allergisk reaktion: rodnad i huden och irritation, svullnad och klåda i det behandlade området. Om rodnaden försvinner efter behandling inom 15 minuter är denna reaktion i kroppen inte allergisk.

  Onkologiska sjukdomar. I detta fall är effekten av att använda ett hemmedel inte möjligt att förutsäga.

  Nyare hårfärgning. Verktyget kan ta bort färgen, och utseendeens utseende blir bruten. Förtydligande eller framhäva läsklösning, även i hög koncentration, bryter inte emot.

  Överdriven hudkänslighet eller dermatologiska sjukdomar i akut stadium. I det här fallet kan det finnas starka smärtsamma förnimmelser - smärta, brännande och levervärk.

 • Frekvent användning. Om du ignorerar rekommendationerna och applicerar soda till hårbotten varje dag kan du provocera en ökning av talgsekretionen och följaktligen försämring. Sebaceous körtlar kommer att försöka förhindra brist på smörjning och öka sin separation.

 • Kanske en annan reaktion av kroppen - bristen på sebaceous sekret kommer att orsaka överdrypning av huden. Därefter måste man hantera behandling av torr seborré.

  Bakpulver eliminerar bara utseendet av seborré. Om efter en behandling av kosmetiska förfaranden återställs tillståndet till normalt, då är ett återfall av tillståndet ganska möjligt inom 2-3 veckor. När allt kommer omkring kan orsaken till fet seborré vara hormonell obalans eller funktionsnedsättning av organiska metaboliska system.

  Hur bli av med mjäll med läsk

  Hemmet kosmetologi i sin arsenal har många recept för masker, vars huvudsakliga ingrediens är bakpulver.

  Hur bli av med mjäll med scrubs med läsk

  Mjuk sodavalning bidrar till att snabbt skölja hudvågorna och återställa syreförrådet till hårsäckarna, närmar sig den torkade hårbotten och stimulerar den basala blodcirkulationen.

  Låt oss titta närmare på de mest effektiva läskbaserade produkterna:

   En-komponent peeling. Det enklaste sättet att behandla mjäll är att skrubba läsk. 3-5 matskedar natron i kombination med vatten så att slammet är uppbyggt. Gnidde in i den fuktiga hårbotten med massage rörelser i 2-4 minuter utan att applicera kraft. Vågen exfolierar, yttre estetik förbättras avsevärt. Effekten av denna "behandling" varar i 2-3 dagar.

 • Multikomponent skrubba. Peeling innehåller bakpulver - 1 matsked, kaffegrund - samma, semolina - 1 eftermiddagssked, finmalt havssalt - 1/3 tesked, 3 droppar eterisk te, en matsked schampo. Med ökad torrhet i huden komplementeras kompositionen med en sked av olivolja. Gnidde i huvudet i 2-3 minuter, skölj sedan med varmt rinnande vatten. I avsaknad av en av ingredienserna minskar skurningseffekten något.

 • Om det medicinska komplexet innehåller komponenter som inte kan avlägsnas med rinnande vatten, är det nödvändigt att applicera schampo. Den använder lätta tvättmedel, utan silikon eller annat viktmedel, vilket ger smidiga strängar. Det är bäst att tillfälligt använda barns verktyg - de är mjuka på håret. I frånvaro av oljekomponenter i den terapeutiska kompositionen räcker det att tvätta krullarna med rinnande vatten - soda har en rengöringseffekt.

  Infusion med örter och läsk mjäll hemma

  Detta verktyg med läsk hjälper inte bara att rensa huden, utan också för att eliminera det obehag som orsakas av mjäll.

  Valet av medicinsk växt beror på problemen med hårbotten. Med kraftig rodnad i huden bryts nässeln med individuell aknekalendula, med puffiness och tung svettning - en manchuriannötter med starkt kliande mynta med ökad torrhet - linden. Kamille har en universell effekt och kan användas vid behandling av torr och oljig mjäll.

  Grönsaksråvaror, med helande egenskaper, hällde kokande vatten - 2 matskedar i ett halvt glas vatten. När infusionen förvärvar en intensiv färg, tillsätt 3-5 matskedar natron. Inget behov av att dekantera vätskan. Först fördelas kompositionen jämt med massagebevegelser över hårväxtzonen och fördelas sedan över strängarna.

  Värm huvudet först med cellofan, sedan med en varm scarf eller handduk. Tvätta av efter 5-7 minuter.

  En metod för behandling av mjäll i mjäll med läsk

  För att bekämpa mjäll har masker med läsk visat sig vara utmärkt. Om hårbotten är mycket oljig, och den feta glansen av hår och flingor av mjäll förekommer på kvällen efter tvätt, appliceras de på rent, vått hår. Med ökad torrhet gnides terapeutiska kompositioner i hårbotten före tvätt.

  Användningsfrekvensen för masker med bakpulver, även med mycket fet hårbotten och hår - inte mer än en gång i veckan.

  Vi presenterar till ditt uppmärksamhet det effektivaste sättet:

   Mask för att förbättra blodcirkulationen och fylla livlösa strängar. Ett glas yoghurt värms till kroppstemperatur, tillsätt en halv matsked läsk och en halv tesked salt. Kompositionen appliceras på hårväxtzonen längs massagelinjerna, kvar i hårbotten och håret i en halvtimme, värmning med cellofan och en handduk. Med mycket oljigt hår ersätts yoghurt av kefir. Skölj med rinnande vatten utan att använda schampo.

 • Mask för behandling av torr seborré. Blanda 1 matsked läsk med en matsked shampoo, tillsätt 3 droppar rosmarin eller eucalyptus eterisk olja och 3 matskedar av någon oljig bas. Du kan använda vaselin, svamp, oljor - burdock, castor, havtorn eller vanlig kräm. Blandningen gnids i hårbotten med massagerörelser och lämnas i 3-5 minuter och sköljs sedan med varmt vatten. Vid skada på en integument bör man föredra havsgrisolja. Castor stimulerar hårväxt samtidigt och eliminerar inflammatorisk process, har en antimikrobiell effekt, men det är ganska svårt att tvätta det. Dessutom har båda dessa oljor en färgningseffekt, så ägarna av lätt hår bör välja en annan metod för att behandla mjäll.

 • Efter att masken tvättats av, måste håret sköljas med en lösning av äppelcidervinäger eller citronsaft. Äppelcidervinäger är utspädd i proportion - 1 matsked per 1 liter vatten, citronsaft - 3 matskedar per 1 liter vatten. Detta hjälper till att undvika ökad alkalisering av huden. Skölj i hårbotten inte gnids.

  Metod för att applicera schampo med sodavand

  Mjölkshampo har en rengörande och helande effekt.

  En tesked soda omrörs väl i ett halvt glas varmt kokt vatten, sedan hälls ett glas havregryn med denna lösning och får bryggas. När flingorna sväller, lägg till lite mindre än en matsked honungs, en matsked salt och samma mängd schampo i den resulterande gröt. Kompositionen skumas och appliceras på vått, tvättat hår, gnuggar det in i rötterna med massagerörelser och sprider den till krullar.

  Wrap cellofan, isolerad med en handduk eller näsduk. Tvätta av efter 15 minuter.

  Torrt hår är inte en absolut kontraindikation för användning av bakpulver vid behandling av mjäll. Overdryning av huden kan undvikas genom att ändra proportionerna av kompositionen, minska mängden huvudbeståndsdel eller tillsätta en mjukgörande eller närande komponent.

  Hur läsk hjälper till mjäll - se videon:

  Soda - den bästa lösningen i kampen mot mjäll

  Soda mjäll är en av de bästa substituten för dyra schampo, som ofta inte ger det önskade resultatet. Soda har en peeling egenskap och därför lätt avlägsnar mjäll från huvudet.

  Soda som ett botemedel mot mjäll på huvudet

  Soda, eller natriumbikarbonat, används i många områden av mänskligt liv. I synnerhet hjälper bakpulver att avlägsna mjäll. Detta ämne är en bra fettavlägsning, så det används ofta för att tvätta fet hår.

  Moderna schampon har inte den lovade effekten, och kan ofta skada hälsan. Det är känt att några av komponenterna i deras sammansättning, i mitten av förra seklet, användes för att rengöra metalldelar av militär utrustning. Priset på sådana schampon är ganska högt.

  Soda är en naturlig produkt, dessutom överkomligt och billigt, med vilket du kan ta bort mjäll på huvudet. Därför är det från en ekonomisk synvinkel fördelaktig att använda sodavatten, och resultatet av dess användning är mer påtagligt.

  Fördelarna med läsk är:

  • naturlighet;
  • Billig och prisvärd;
  • Inte irriterande, exfolierar kvalitativt gamla hudfläckar.
  • Återställer hår;
  • Det är ett antibakteriellt medel;
  • Förbättrar hårets kvalitet, vilket gör dem silkeslösa och lätta.

  Sätt att använda sodavandel

  För att bli av med mjäll genom att använda bakpulver, kan du göra en maskskrubbe, schampo eller sköljning.

  Du kan använda läsk i sin naturliga form. För att göra detta, applicera pulvret på håret med massagerörelser och skölj sedan med vatten. Soda kommer att absorbera smuts och fett och förstöra mjäll.

  Användningen av skrubbmasken kommer inte bara att förstöra mjäll, utan också förbättra blodcirkulationen. Det appliceras på hårrötterna i 3-4 minuter, masseras och tvättas sedan av med vatten.

  Du kan tvätta håret med bakpulver utspätt i vatten med ett naturligt schampo (en liten mängd av det).

  Recept hemma snabbt och effektivt

  Tänk på de mest effektiva och vanliga recepten baserade på läsk.

  Mask från natronlösning

  40 g soda blandad med vatten (med tillsats av 3 ml rosmarin eterisk olja). Den resulterande massan, den ska vara tjock och homogen, applicera massörrörelser på huvudet. Tåla några minuter.

  Mask med havregryn och läsk

  Det är nödvändigt att mala 30 g havreflingor i pulver och tillsätt 30 g soda till den. Späd med kokande vatten för att få gröt, applicera på hår och huvud för att bilda ett skum och tvätta sedan.

  Mask med läsk och havsalt

  Vi tar 30 g soda och 20 g havsalt, tillsätt vatten för att få en tjock homogen massa. Applicera på hår och huvud, som i tidigare fall, tvätta av efter ett tag.

  Mask med läsk, ägg och vodka

  I 100 ml vatten häll 40 g vodka, kör 1 ägg, tillsätt den resulterande kompositionen till 20 g bakpulver. För att hålla ca 4-5 minuter. Tvätta av.

  Mask med läsk och honung

  Smält 40 g honung, bättre blomma, tillsätt 60 g kakor till det, ta till en krämig stat med vatten. Applicera masken och skölj efter några minuter.

  Mask med läsk och nässla

  I en mjöl av nässla, tillagd av 40 g löv, häll 20 g soda. Lägg till blandningen 400 g vodka och sätt i ett mörkt rum i 7 dagar. Spänn sedan blandningen och använd som kompress. Spola inte.

  Soda Skölj

  100 eller 150 g soda (uppmärksamhet: för oljigt hår, den maximala koncentrationen av läsk) för att lösa upp med 200 g varmt vatten. Skölj dem med tvättat hår. Vid obehag eller torrhet och rodnad, lämna omedelbart användningen av detta verktyg.

  Shampoo med natron

  I 200 g renat eller destillerat vatten späd 25 g soda med tillsatsen av ca 40 g schampo. Torrt hår ska tvättas två gånger i veckan, och resten av hårtyperna - en gång.

  Maskaskrubb

  Blanda läsk (två matskedar) med 2 matskedar av rosmarin eterisk olja. Först håll håret på rötterna i ca 5 minuter och gnid sedan, tvätta av med vatten. I masken kan du komma in i havtornsolja.

  Några av de noterade fonderna ska inte användas i mer än 30 dagar, eftersom det efter denna period blir vanedannande, och det kommer inte att medföra någon fördel.

  Samtidigt är det lämpligt att använda speciella medicinska schampon, geler och krämer för att lindra inflammation.

  Recensioner om användningen av läskedryck

  Du kan lämna dina kommentarer om användning av läsk mot mjäll, de kommer att vara användbara för andra användare av webbplatsen!

  Elena Sergacheva, 42 år

  Jag tvättade mitt hår med läsk och det räddade mig från mjäll. Det var så här: Strax i palmerna fuktade vi lite, fick något liknande surt grädde (men inte förrän sodavatten var helt upplöst!) Och gnidde det i huden och håret.
  Men det är nödvändigt (!) Att använda balsam, för utan det är håret väldigt svårt att kamma.

  Tatyana Bezukh, 25 år gammal

  Jag förstod att läsk är bara något underbart. Jag erkänner att jag inte visste att med det kan du lösa problemet med mjäll. Jag ska försöka.

  Natalia Dmitrienko, 34 år gammal

  Första gången min skampo från läskhår inte tvättades tillräckligt bra. Det fanns ingen volym och ingen ljushet. Men mjäll försvann.

  Olga Semenova, 25 år gammal

  Efter att ha applicerat bakpulver försvann mjäll. Och mer. Nu kan jag inte lossa mitt hår - jag bär dem bara i en frisyr eller flätor, för mitt hår är nu frodig!

  Olga Shevchenko, 19 år gammal

  Jag bestämde mig själv: läsk är ett bra sätt att inte använda schampo, liksom att förgöra mjäll. Ändå räcker det inte med att jag bara kokar bakpulver. Jag ska prova schampon kokta hemma med örter. Och ska bara tvätta mitt hår med läsk.

  Natalia Dmitrievna, 22 år

  Jag försökte det, jag lyckades personligen göra det och viktigast av allt hjälpte det mig. Men masken med läsk hålls mindre tid än receptet, var jag rädd för att bränna håret. Tack för de hjälpsamma tipsen.

  Marina Kachur, 25 år gammal

  Jag trodde inte på läsk före och var bara skeptisk till dessa produkter, men nu när alla dessa reklamschampon inte gav några resultat bestämde jag mig för att byta till recept med läsk. Och hon hjälpte verkligen! Tack för recepten. Jag kommer att använda ständigt.

  Alla Potapova, 34 år

  Min mormor berättade för mig hur hon tvättade håret med läsk, för det fanns inga schampon under kriget och efter. Och nu använder jag det själv. Mormor hade rätt, det viktigaste är att observera åtgärden för att inte överdriva hårbotten och var noga med att använda en balsam. Då kommer ditt hår att behålla sin skönhet.

  Marina Anatolyevna, 48 år gammal

  Fläck upptäcktes nyligen. Jag gick redan till apoteket, jag ville hitta något för mjäll, men på vägen träffade jag en granne och delade mitt problem med henne. Hon delade med mig flera sätt att bli av med mjäll med vanlig soda. Jag följde hennes råd. En månad senare var mjäll borta!

  Kärlek, 21 år gammal

  Jag trodde aldrig att jag skulle få mjäll. Men, efter att ha upptäckt det, blev jag chockad och började söka på Internet för sätt att lösa mitt problem. Jag valde en mask med havregryn och läsk från ett stort antal bakpulver recept som kan tillverkas av mig själv. Jag gjorde denna mask sällan -1 en gång i veckan. Och snart blev mitt problem löst och mitt hår förändrats: de blev mjuka och trevliga, som silke. Nu använder jag hela tiden sodavatten (jag tar en paus var 30: e dag) - det finns ingen mjäll.

  Julia Dubrovina, 20 år gammal

  Så länge jag kan komma ihåg, är mjäll alltid med mig. Ibland tycktes hon försvinna, och det visade sig att jag hade fel. Jag försökte alla slags kosmetika och läkemedel, men det positiva resultatet var kortlivat. Hon kände igen masken med läsk och ägg i någon form av överföring och försökte det själv. En månad senare försvann mjäll någonstans, och jag glömde mitt problem! Jag kunde inte ens föreställa mig att en läsk och några 5 minuter ett par gånger i veckan (det var den tid jag spenderade på mitt hår) kunde ge ett så underbart resultat.

  Victoria Peredery, 29 år gammal

  Jag förbereder alla slags masker för hårvård enligt populära recept hemma. Men när hon plötsligt fann mjäll i henne var hon bara förvirrad: hon mötte ett sådant problem för första gången. Hjälpt mask med honung och enkel läsk. Varje vecka, 2 gånger i några minuter, lägg en mask på ditt hår. Efter ett tag försvann mjällen, och håret blev bara vackert. Jag är nöjd med resultatet.

  Kontraindikationer mot användningen av sodavandel

  Kontraindikationer inkluderar:

  • Olika snitt och sår på huvudet.
  • Håret är för torrt och bitat.
  • Applicera inte soda efter curling.
  • Hår efter färgning.
  • Eventuella hudsjukdomar.
  • Allergisk reaktion på läsk.
  • Störning av subkutan blodcirkulation.

  Om du inte tar hänsyn till kontraindikationerna kommer användningen av bakpulver att ge oönskade resultat - håret kommer att förlora sin naturliga glans, blir torr och hudsjukdomar kommer bara att öka. Därför finns det en uppfattning att användningen av medel med läsk kan vara hälsofarlig. Men det här är inte sant, det är bara nödvändigt att ta hänsyn till alla subtiliteter: Hudens tillstånd, såväl som ovanstående kontraindikationer. Dessutom behöver du använda läsk inte utgått, liksom före användning för att testa för hudreaktion på läsk.

  Skal soda masker är inte lämpliga för alla. Anledningen är att många människor har en allergisk reaktion på det, så användningen av bakpulver till dem är begränsad för att undvika alla slags problem. När du använder schampo eller masker från natron, måste du vara uppmärksam på sådana punkter:

  1. Rödhet i huden. Om när du använder recept med soda, visas rodnad på huden eller det börjar avta, bör du sluta använda den. Så det här är en allergi mot läsk och det är bättre att inte använda den.
  2. Färgat hår. Färgat hår är alltid känsligare för yttre påverkan. De måste ta hand om på ett speciellt sätt. Om mindre än en vecka har gått sedan färgningen är det därför inte lämpligt att använda soda. Mjölk kommer inte att försvinna, och problem med hårbotten kommer att dyka upp.
  3. Hudsjukdomar. När hudsjukdomar gäller, är natursoda skadlig och farlig. Sjukdomar som eksem, dermatit eller psoriasis är kontraindikationer för användning av läsk. Annars kan du bara skada dig själv och förvärra sjukdomen.
  4. Split ends. Först måste du bota håret. Annars befriar inte användningen av bakpulver inte bara mjäll, men orsakar dessutom ytterligare skador på håret.

  För att läskbehandling ska vara effektiv och resultatet - på lång sikt måste du följa ytterligare regler: använd endast din kam, handduk och andra hygienartiklar, använd vitaminer och olika spårämnen i önskad mängd, följ daglig behandling, håll dig till rätt näring - mindre fetthalt mat och mer frukt och grönsaker.

  Så, användningen av bakpulver - ett bra sätt att hjälpa till att lösa problemet med mjäll. Denna produkt, som är billig och tillgänglig för alla, löser relativt snabbt en så brådskande uppgift för många.



  Nästa Artikel
  Kefir maskerar för att lätta håret och deras effekter