Vad ingår i schampot: användbara och skadliga ingredienser


Modernt schampo med en komplex uppsättning ingredienser - en relativt ny uppfinning. För några århundraden sedan sköljde folk huvudet med vanliga aska och sköljdes med örttekoko. Från dagens överflöd av kosmetika spridda ögon: fuktgivande, stärkande, bevarande av färg, med vitaminer och mineraler, med aminosyror och silkesmolekyler (silver, pärlor). Även en master stylist eller en trichologist väljer inte omedelbart det bästa alternativet. Vi kommer att undersöka komponenterna i hår shampoos sammansättning och överväga varje ämnes funktionella syfte.

Huvudkompositionen. Dessa komponenter är obligatoriska och ingår i receptet för ett schampo, allt från billiga inhemska märken och slutar med "främjade" internationella märken:

 • vatten;
 • Surfaktanter (ytaktiva ämnen);
 • konserveringsmedel;
 • ingredienser för ytterligare egenskaper (hydratisering, näring etc.);
 • färgämnen, parfymer, förtjockningsmedel, etc.

De två första punkterna är direkt ansvariga för "tvättning" av huvudet - utan att de inte kommer att bli skum eller rena. Andelen ytaktiva ämnen och vatten står för 50-80% av kompositionen. Naturligtvis är det denna grund som bestämmer kvaliteten på hela produkten. När vi väljer ett varumärke tittar vi oftast på reklamskyltar "innehåller silverjoner" eller "med silke och kashmirmolekyler", medan silver med silke har minimal effekt på håret.

Typer av tvättbaser (ytaktiva ämnen)

Sulfat. Laurylsulfat (SLS eller SLES) används som aktiv beståndsdel. Fördelar: Det bildar ett tjockt skum, vilket gör att håret är helt rent från fett, det visar sig överkomligt schampo. Nackdelar: Irriterar hårbotten. Med frekvent användning börjar håret "smula", mjäll uppträder, huvudet kliar och blir saltat snabbt.

Hur man får reda på: Ammonium Lauryl (lauret) Sulfat, natrium Lauryl (lauret) Sulfat kommer att anges i ingrediensförteckningen

Det finns mjukare variationer - TEA och DEA, men de orsakar också hårskador, om än i mindre utsträckning.

Tvål eller amfotär. Fördelar: bryter inte hårdets pH, har återbildningsegenskaper. Nackdelar: Svagt skum, dyrt, som sällan finns i sin rena form, fungerar ofta som en andra komponent i sulfatbasen.

Så här får du reda på: I ingrediensförteckningen finns Cocamidopropyl Betaine, Decyl Polyglucose, Glyceret Cocoat, Sodium Sulfosuccinate.

Förtjockningsmedel, konserveringsmedel, färgämnen och smaker

Utan förtjockningsmedel kommer schampon vara för flytande och obekvämt att använda. Denna kategori innefattar Kokamid DEA, Kokamid MEA, Linoleamid DEA, etc.

Tack vare konserveringsmedel lagras produkten i flera år och försämras inte. Denna grupp innefattar: parabener, fenoxietanol, metylisotiazolinol, natriumbensoat, DMDM-hydantoin. Man tror att konserveringsmedlen i sammansättningen av schampo är farliga, men många av dem är helt naturliga element. Dessutom kommer mikroorganismer att utvecklas utan konserveringsmedel, vars skada kommer att bli betydligt större.

Färger och smaker är inte nödvändiga, men önskvärda, eftersom det är mycket trevligare att tvätta huvudet med en tjock komposition av pärlemjölkaktig färg och lukt av rosor än med en liten pungent kemisk lukt.

Ytterligare komponenter. Ingredienser som "placeras" på etiketten och tar rollen som UTP (unika försäljningsförslag) varumärken faller i denna kategori, och om det är enklare, en marknadsföringskamp för att öka försäljningen. Samtidigt har inte alla alla till stor nytta för håret och spelar ofta roll som "bröllopsgeneral" - det vill säga de har inte exakt någon effekt.

Useless substanser i schampon

 • Silikon. Reklam hävdar att silikon "smälter" håret, får dem att lysa. Faktum är att om det finns en effekt är det väldigt kortlivat, men samtidigt som det ackumuleras gör silikon håret tyngre, med tiden ser huvudet osjämt ut och smutsigt även omedelbart efter tvätt.
 • Vitaminer. Det är nödvändigt att ta oralt i form av tabletter, från en fem minuters kontakt med håret och hårbotten kommer det inte att bli något positivt resultat.
 • Fruktsyror. Samma som med vitaminer: fördelar, endast vid direkt användning.
 • Antioxidanter. Håret har inte rynkor, mot vilket denna aktiva ingrediens riktas.
 • Växtbaserade extrakt. De förstår bara om deras massfraktioner överstiger minst 25-30% (det händer men sällan).
 • SPF och Thermo - komponenter som skyddar håret mot ultraviolett strålning. Handla exakt tiden medan du är på håret, det vill säga 15 minuter i duschen. Rita dina egna slutsatser.

Gynnsamma ämnen

 • Anti-mjäll ingredienser (ketokonazol, pyroktonolamin, tjära, zink pyrithion, etc.). Oftast är en del av terapeutiska schampon som säljs i apoteket.
 • Fuktgivande tillsatser (hyaluronsyra, lanolin, glycerin, ceramider och andra).
 • Kollagen och keratin - Återställ skadat hår och ge volymen.

Skadliga ämnen

Om du ser följande komponenter i kompositionen, tänk noga innan du köper ett schampo.

 • Mineralolja (mineralolja). Låt inte oskadligt namn, det är faktiskt ett skadligt ämne som inte absorberas i huden, men stelnar med en tunn film och förhindrar att håret "andas".
 • Formaldehyd. Det finns ingen överens om dem, men många forskare hävdar att detta ämne är hälsofarligt, det är bättre att vara säker.

Vad mer kan inkluderas i hårschampo?

Läs etiketten försiktigt. Det kan mötas:

 • Etanol - etylalkohol behövs för en bättre upplösning av tillsatser (med andra ord så att vätskan blir tjockare och mer enhetlig).
 • Natriumklorid - det vanliga bordsaltet, tack vare vilket schamponet skummar bättre.

Det visar sig att ett användbart och högkvalitativt schampo med ett minimalt innehåll av skadliga ämnen ser oattraktivt ut: det är en flytande komposition med obehaglig lukt, skumbildning och tvättning av håret från andra eller tredje gången. Du kan köpa den på ett apotek eller en professionell kosmetikaffär.

Skadliga schampokomponenter - vad ska man söka när man väljer ett schampo?

Som en del av alla schampon innehåller olika skadliga komponenter som ackumuleras i kroppen, kan skada hälsan hos personen som helhet. De kan orsaka allergier, åstadkomma åldrande, leda till nervösa sjukdomar och förekomsten av hjärt-kärlsjukdomar. Men trots detta kan dessa ämnen inte uteslutas från dagens moderna schampos sammansättning, för utan att dessa kosmetiska produkter kommer att förlora sina egenskaper.

Dessutom är människokroppen självrengörande, och hälsoproblem, i de flesta fall, börjar när immunsystemet är nedsatt. Det rätta valet av schampo hjälper till att minska risken för biverkningar, men för detta måste du veta hur negativt detta eller någon annan ingrediens kan påverka hälsan.

Diskmedel - en obligatorisk komponent i något schampo

De mest skadliga komponenterna i komponenterna i schampon är rengöringsmedel, vilka är ytaktiva ämnen. De har tvättmedel och skumbrunn, tack vare vilka olika typer av damm och fettföroreningar lätt avlägsnas från håret. Om vi ​​placerar tvättmedlen för att minska skadliga effekter ser listan ut så här:

• Ammonium Laurylsulfat - Ammoniumlaurylsulfat;
• Ammonium Lauretsulfat - Ammoniumlauretsulfat;
• Natrium Laurylsulfat - Natriumlaurylsulfat;
• Natrium Lauretsulfat - Natriumlauretsulfat;
• TEA Laurilsulfat - TEA-laurylsulfat;
• TEA Laureth Sulfate - Laureth Sulfate TEA.

De tre första ämnena är som regel alltid komponenter i billiga schampon. De är kända som cancerframkallande ämnen, tränger lätt in i huden, ackumuleras i kroppen och med sjukdomar i immunsystemet kan det leda till hälsoproblem.

Om du hittar dessa tre komponenter i din kosmetika, skulle det bästa alternativet vara att kasta ut dessa produkter. Laurethnatriumsulfat är mindre skadligt än natriumlaurylsulfat.

De två sista ämnena används i de flesta fall i dyra schampo och är mindre skadliga. Tillverkare anger alltid vilken typ av tvättmedel som ingår i schampot. Namnet är först på etiketten i listan över tvättmedelskomponenter.

som tvättmedel kan torka håret, beröva dem av deras vitalitet, tillsätts olika mjukgörare till schamponerna, vilket gör håret lättsamt. Det innebär att de i viss utsträckning kan neutralisera effekten av tvättmedel som används. I detta sammanhang är det nödvändigt var uppmärksam på att sammansättningen av schampon var:

• Sokamidopropylbetain - kocamidopropylbetain - är kompatibelt med andra komponenter, fungerar som en lätt balsam, är antistatisk. Används i baby shampoos anses det vara en dyr komponent.
• Decylpolyglukos - decylglukosid - minskar den irriterande effekten av aggressiva rengöringsmedel som är lämpliga för känslig hud. Denna komponent härrör från majs och kokosnötter.
• Glyceretkokoat - Glycerettkokoat;
• Dinatriumkokoamphodiacetat - kokosamhodiacetatnatrium;
• Cocoamidopropyl Sulfo Betaine - Cocamidopropyl sulfobetaine.

konserveringsmedel

Utan denna tillsats kan det inte finnas ett modernt schampo, det är konserveringsmedel som behåller sina egenskaper och förhindrar tillväxten av mikroorganismer i schamponet, vilket kan orsaka allergier. Men inte alla konserveringsmedel är ofarliga.

För konserveringsmedel ingår:

- Formaldehyd (formaldehyd). Detta ämne är cancerframkallande, men det används ofta vid tillverkning av schampon som konserveringsmedel. Formaldehyd är giftigt och kan påverka organens syn och andning negativt, liksom förvärra hudens tillstånd. Formaldehyd kan också döljas under följande namn: DMDM ​​Hydantoindiazolidinylkarbamid, Imidazalidolkarbamid, Natriumhydroximetylglycinat, Mononatriumsalt, N- (Hydroximetyl) glycin och kvaternium-15

- Parabener (parabener). Dessa är konserveringsmedel som kan hämma tillväxten av mikroorganismer. Parabener är ämnen som kan orsaka allergier. Ackumuleras i vävnader, de kan leda till hormonell obalans och utveckling av maligna tumörer. Etylparaben, butylparaben, metylparaben, såväl som propylparaben är parabener.

- Natriumbenzonat eller bensoesyra - är ett naturligt konserveringsmedel, som finns i lingonberries och tranbär, som används i livsmedelsindustrin (E211);

förtjockningsmedel

Förtjockningsmedel är ansvariga för schampons viskositet och densitet, såväl som skumstabilisatorer, de innefattar:

- Cocamide DEA (Cocamide DEA), används som ett förtjockningsmedel, jäsmedel, antistatmedel, mjukmedel etc.
- Cocamid MEA (Cocamide MEA);
- PEG-4-förtjockningsmedel rapsfrömonoetanolamid;

Andra delar av schampo

Förutom de skadliga ytaktiva ämnena är konserveringsmedel och zagutsiteli i sammansättningen av schampon många ingredienser som har olika användningsnivåer. Dessa är olika färger, dofter och antibakteriella komponenter. Det är nödvändigt att vägra shampoo som innehåller:

• Dietanolamin (dietanolamin). Detta ämne har fuktgivande egenskaper, men det kan prova förekomsten av allergier. Shampoo med denna komponent kan ha en negativ effekt på andningsorganen.

• Mineraliska oljor (paraffiner, vaselin). Dessa ämnen är erhållna från olja, de kan bilda en vattenavstötande film, men samtidigt behåller de inte bara fukt, men också olika skadliga ämnen som stör metabolism. Dessutom förhindrar de mättnad av hår och hud med syre.

När du väljer ett schampo, kom ihåg att högkvalitativa schampon med ett minimum av skadliga ämnen, säljs som regel i apotek. De har dock svaga tvättegenskaper, lätt skumning och brist på färg och lukt.

De mest skadliga ingredienserna i schampon

Artikelns innehåll:

 • Farliga ämnen i schampon
 • Var kan man köpa säkert schampo

När en person står inför ett val av en kosmetisk produkt styrs han av vad han har sett och åsikterna från hans vänner, han lägger stor uppmärksamhet åt den färgglada förpackningen och varumärkespromotionen, men det räcker inte för att köpa ett bra och säkert schampo. Kvaliteten på produkten kan övervägas i dess sammansättning.

Skadliga ingredienser i schampon

För att se vilka schampon som innehåller skadliga ämnen är det tillräckligt att gå till en kosmetikaffär och uppmärksamma relativt billiga, men väl marknadsförda varumärken. Trots att uppgifterna på förpackningen innebär tillverkarna anger mycket gynnsamt för deras verksamhet fras som "återställer hårets struktur", "feed från rötterna" och så, i själva verket nästan alla dessa schampon innehåller i sin sammansättning farlig komponent numrerad 1, nämligen natriumlaurylsulfat.

SLS kommer andra i listan över ingredienser i de flesta schampon. Att vara ett tvättmedel och utmärkt skummedel är en billig och lättanvänd komponent. Tack vare Sodium Lauryl Sulphate är en droppe produkt tillräckligt för att få gott om skum. Många köpare tror att mängden skum som produceras i viss utsträckning avgör produktens kvalitet, men det är långt ifrån fallet.

Den kemiska sammansättningen av natriumlaurylsulfat tillåter att denna komponent faller och ackumuleras i hjärtan, lever och ögonvävnader. SLS försämrar kroppens ämnesomsättning och torkar hårbotten trots sin fördel genom att det faktiskt tar bort fett och smuts från håret.

Som en följd av forskning som gjordes vid Medical College vid University of Georgia, upptäcktes det vilka egenskaper natriumlaurylsulfat har. Här är några av dem:

  SLS eliminerar fett och smuts genom ytoxidation. Som ett resultat av exponering för ett ämne kvarstår en sorts film på huden, vilket med långvarig kontakt orsakar irritation, klåda, allergier och till och med rodnad.

SLS kan förändra proteinsammansättningen av celler, försämra immunförsvaret. Rekommenderas inte för shampooing av små barn, som vid långvarig exponering kan orsaka olika sjukdomar, inklusive katarakt.

SLS när den tas in genom porerna i hårbotten eller kroppen utsöndras praktiskt taget inte i levern.

SLS eliminerar inte bara fett och smuts, men också en naturlig hårfilm som skyddar krullarna från miljön. En sådan stark avfettning stimulerar aktiviteten hos talgkörtlarna, vilket innebär att håret måste tvättas oftare.

 • SLS gör inte bara hårtorka, det torkar ut det, vilket gör det väldigt sprött. Om, när det tvättas, tvättas det applicerade och skummade medlet inte omedelbart, men om du väntar ett tag kommer håret att falla ut för mycket, kan mjäll förekomma.

 • Titta på kompositionen av schampon, i de fem översta namnen kan du se en annan komponent som heter laurethsulfat, det skapar illusionen av ett dyrt verktyg för användaren, eftersom det med hjälp av några få handrörelser har förmågan att skapa ett rikt skum. Billiga ytaktiva ämnen används i produkter som badskum, duschgel, sminkborttagare, intim hygiengel etc. Det är mycket lönsamt för tillverkare att inkludera SLS och SLES i sina produkter. Därför innehåller ca 90% av alla schampon dessa aggressiva komponenter, som inte upphör att vara efterfrågade av kunder, men inte bland de som föredrar säkra produkter.

  För att skydda schampot rekommenderas det att följa följande regler:

   Om du relaterar din hud till en känslig typ behöver du definitivt inte schampon, som innehåller SLS och SLES. Dessa komponenter bör också varna människor med allergisk hud, såväl som för användning av småbarn.

  Om du använder produkten med SLS eller SLES en gång och sällan, kommer det inte att hända något med din hud eller hår. Annat om du gör det ofta och regelbundet. Även små koncentrationer av dessa komponenter kan orsaka allvarliga problem.

 • En liten bit mer och du kommer att bjuda på reklam med skrikande ord som "Sparar mjäll", "Återställ hårstruktur", "För behandling av klåda"? Glöm inte att kolla in produkten. Sulfatschampon kan tvärtom orsaka ovanstående effekter.

 • Butylerad hydroxianisol (BHA) upptar också en av huvudpositionerna i TOP-5 av de mest skadliga ingredienserna i schampon. Trots det faktum att denna tillsats ofta används vid tillverkning av kosmetika och även livsmedelsindustriprodukter absorberas den i en kort tidsperiod och kvarstår i vävnader under lång tid. Markerat under tecknet "cancerframkallande" orsakar en överträdelse av fettens oxidation på strängarna och huvudets yta, kan orsaka försämring av hårstrukturen och håravfall.

  De fem främsta farligaste ämnena i moderna schampon inkluderar dietanolamin och trietanolamin (DEA och TEA). Att spela rollen som jäsmedel och emulgeringsmedel i både billiga och dyra produkter, kan leda till torrhet och jämn irritation i hårbotten. Akta dig för att kombinera dessa ingredienser med nitrater. Vid långvarig och frekvent användning av produkter med DEA och TEA i kroppen kan förmågan att absorbera vitamin B4 försämras.

  Var kan man köpa ett bra schampo?

  Vissa användare av naturliga schampon klagar på att de produkter som de har köpt inte klarar av att rengöra hår av fett och smuts, såväl som sulfatinnehållande produkter. Det finns en hel del sanning i detta, men det finns en men! Du kan köpa sulfatfria schampon med kemikalier som klarar av sina uppgifter med ett slag, men samtidigt hör till ett antal säkra.

  Låt oss titta på några säkra och effektiva schampon:

  1. JA till gurkor - schampo för färgat och skadat hår. Produkten från den amerikanska tillverkaren innehåller 95% av naturliga ämnen, inklusive dill extrakt, gurka, grön paprika, broccoli, aloe vera gel, citronsyra, olivolja, mjölksyra, vitamin E och panthenol. Det finns inga parabener, petroleumprodukter och farliga SLS eller SLES. Volym - 500 ml, pris - 1110 rubel.

  2. Desert Essence Coconut - schampo för torrt hår, innehållande rosmarinbladet extrakt, olivolja, sheasmör och kokosnöt, burdock root extrakt, liksom andra användbara ingredienser. Som i föregående version finns inga sulfater och andra skadliga ingredienser. Shampoo luktar bra kokosnöt och skum väl. Volym - 237 ml, pris - $ 6,74.

  3. Ekologisk butik "Marockansk prinsessa. Recovery "- schampo för alla hårtyper. Som del av inga silikoner, parabener och aggressiva tensider. Volym - 280 ml, kostnad - 244 rubel.

  Video om de farligaste delarna av schampon:

  Skadliga schampon för hår. Allt om sammansättningen av schampon

  I den moderna världen erbjuds vi en mängd olika hårvårdsprodukter och metoder. Även om inte många flickor föredrar att bära en lång fläta, är schampo en av de grundläggande hygienprodukter som används dagligen. Franska forskare uppskattar att en person tillbringar cirka 57 liter schampo i sitt liv. Hårprodukter annonserar på TV-kända skådespelare och stjärnor och därmed främjar varumärket. Shampoo, som regel, har ett vackert paket och en trevlig lukt. Detta är dock också en slags frestande reklamfilm. Vi tittar på förpackningen, minnas dessa samma reklamfilmer med vackra glänsande och tjockt hår, och ganska glömma att uppmärksamma schampo, som består av många farliga kemiska komponenter.

  Det finns tre huvudorsaker till varför du kan vägra att köpa ett schampo och använda hemlagade naturliga schampon.

  1. Fabriksschampon innehåller hälsoskadliga ämnen (ett vetenskapligt bevisat faktum!).
  2. Innan shampoo når butiksdisken testas dess allergiframkallande effekter på försöksdjur. År 2013 förbjöd endast Europeiska unionen försäljning av kosmetika som testades på djur.
  3. Till skillnad från droger behöver inte schampon ett säkerhetscertifikat. De cancerframkallande, giftiga och mutagena effekterna av schampo intresserar bara köparen, men inte tillverkaren.

  Innan vi ger recept till hemlagad schampo, kommer vi ta reda på vad som är farligt i butiksschampo.

  Sammansättningen av schampon

  1. Vatten - huvuddelen av sammansättningen av varje schampo.
  2. Ytaktiva ämnen i sammansättningen av schampon (ytaktivt ämne) - den viktigaste aktiva ingrediensen, som är ansvarig för att rengöra håret från smuts, damm, talg.
  3. Ytterligare tensider som ger skum, mjukhet, hydratisering.
  4. Förtjockningsmedel eller skumstabilisator, skummedel.
  5. Konserveringsmedel.
  6. Smaker.

  Vilka skadliga ämnen kan finnas i schampon?

  1. Lauryl och laurethsulfater är basen för schampon och mycket grova tensider. De är ansvariga för intensiv skumning under tvätt och för att rensa huden och håret, ingår i nästan alla schampon.

  På etiketterna anges de enligt följande:

  Enligt American College of Toxicology magasin (1983, dvs 2, nummer 7.): Forskarna noterade, desto längre dessa ingredienser i kontakt med huden, desto större är sannolikheten för dess inträffande av irritation och allergiska reaktioner. Lauryl och laureth sulfater orsakar förändringar "epidermis" täppa till porerna, deponeras på ytan av hårsäcken och skada dem, kan orsaka ögonirritation, håravfall, leda till uppkomsten av mjäll.

  Andra forskare har dragit slutsatsen att dessa komponenter inte bara avlägsnar föroreningar, men också till fördelaktiga naturliga komponenter från huden, vilket därmed störa dess skyddande funktion. Under påverkan av laurethsulfater, åldras huden snabbare (Int J Toxicol. 2010 Jul; 29, Doi: 10.1177 / 1091581810373151).

  Även om forskare ännu inte har visat att dessa ämnen kan vara cancerframkallande (från den engelska cancer) eller giftiga effekter, finns det fortfarande en sådan fara. Man tror att i en koncentration av 1-5% är de ofarliga. I sammansättningen av schampon laureth finns natriumsulfat närvarande i en koncentration av 10-17% (som regel anges de i andra plats efter vattnet, vilket innebär att deras koncentration är maximal).

  Samtidigt finns det mjukare ytaktiva medel, de tillsätts i en liten koncentration, de är mindre skadliga, men deras kostnad är ganska hög jämfört med lauryl och laureth sulfater. På förpackningen kan de märkas som:

  • Natriumkocoylisetinat (det mildaste ytaktiva medlet)
  • Dinatriumkokoamphodiacetat (mjuk emulgeringsmedel)
  • Natriumkokosulfat
  • Kakamidopropylbetain (betain)
  • Decylpolyglukos (polyglykosid)
  • Sokamidopropylsulfobetain (sulfobetain)
  • Natriumsulfosuccinat (sulfosuccinat)
  • Magnesium Laurylsulfat
  • Glytherethkocoat
  1. Parabener är också farliga ingredienser i schampon. Vi skrev redan om deras skada.
  1. Mineraloljor (mineralolja) - produkter av oljeraffinering. Man tror att de bara kan vara farliga om de tas in. WHO anger dock mineraloljor till den första gruppen cancerframkallande ämnen. Det vill säga de är potentiellt farliga ämnen som kan leda till förekomsten av maligna tumörer. Och endast högrenade oljor anses inte vara farliga. Massmarknadsskampor innehåller orefinerade farliga mineraloljor.
  1. Formaldehyd (formaldehyd) - kosmetisk konserveringsmedel. Giftig, påverkar det negativt fortplantningsorganen, andnings- och centrala nervsystemet organ. På grund av förbudet mot användning av formaldehyd i kosmetika tillverkare började att beteckna det som Quaternium-15 (släpper fri formaldehyd gas), Dowicil 75 Dowicil 100, Dowicil 200 - som alla orsakar kontaktdermatit hos människor.
  2. Ftalater - som används vid tillverkning av konsumentprodukter, såsom parfymer, kosmetika, schampo, medicinsk utrustning, mjuk igrushki.V tidskriften Pediatrics publicerat en studie ger övertygande bevis för att ftalater i barn kosmetika påverkar fortplantningsförmågan hos pojkarna. Effekten av ftalater på barn är särskilt farlig. Spädbarn utsätts för ftalater från schampon, lotioner och pulver.

   Ftalater kan orsaka astma, infertilitet, minskad testosteronkoncentration hos pojkar. På grund av hälsoproblem i samband med exponering för ftalater har vissa av dem blivit förbjudna i Europeiska unionen och Förenta staterna.

  3. "PEG" (polyetylenglykol), polyetylenglykol (etylenglykol) - stabilisator, förtjockningsmedel, skummedel. Detta ämne på grund av dess förmåga att påverka processerna i kroppen kan orsaka allvarliga metaboliska störningar. Det har bevisats att honungar av djur som konsumerar PEG har fött barn med genetiska förändringar. (Anderson et al., 1985).

  Är det möjligt att säga "nej!" Till ditt schampo?

  Allt ovanstående tyder på att industriella schampon innehåller cancerframkallande och giftiga ämnen för människor. Även köpa dyr schampo är du inte försäkrad av det faktum att det i dess sammansättning inte kommer att finnas några skadliga ämnen. Därför är det mycket säkrare att använda schampon som är förberedda hemma på egen hand.

  Men innan vi berättar för vilka komponenter du kan göra hemlagad hälsosam hårshampo behöver du veta att hårets hårdhet som används för sådana schampon är 2-4 veckor. Det betyder att du inte omedelbart får glänsande glänsande hår. Under en tid kommer silikoner, parabener, sulfater att tvätta håret. Kanske håret kommer att trycka, bli fet och olydnad. Du måste förbereda dig för detta. Det är bäst att börja testa hemlagad schampo på semester, på nyårs helgdagar eller på vintern när vi bär en hatt.

  Ursprungligen klippa de splittrade ändarna och, om du har, använd schampo en gång för djupt rensning av håret (peeling shampoo). Han öppnar hårvågorna och tvättar alla rester av skadliga ämnen. Innan du använder schampon är det också obligatoriskt att avskräva och kamma hår. Denna procedur kommer att minska tiden för tvättproceduren och du kommer inte att uppleva besvär vid tvätt av schampon.

  Hemlagad hårschampo

  De recept som beskrivs nedan innehåller enkla ingredienser som någon värdinna har till hands, deras kostnad är ganska låg. Det är dock värt att komma ihåg att hållbarheten hos sådana schampon i kylskåpet är högst 5 dagar, och vissa lagras inte alls, men appliceras omedelbart efter beredningen.

  kefir

  Kefir schampo är lämpligt för torrt och hårskadat hår. För beredning av kefirschampo kan du ta någon mejeriprodukt.

  Recept nummer 1. Sätt kefir på ditt hår och sätt på ett duschlock, rulla huvudet med en handduk. Skölj med vatten och en halv citronsaft efter en timme. Detta schampo hjälper till att återställa håret och skapa en skyddande film på dem.

  Recept nummer 2. I kefir (0,2 liter) tillsätt jäst (50 g) och värm i ett vattenbad. Shampoo ska få det att se ut som gelé. Att applicera denna blandning på hår och efter 5-10 minuter för att tvätta bort.

  bröd

  Brödschampo i Ryssland flickor tvättade sina huvuden. För ett sådant schampo kan du använda gammalt rågbröd.

  Recept. Förbered ett avkok av några örter (nässla, kamomill, växtägran, ekbark, oregano, mynta). Ta sedan rågbröd (du kan använda gammalt bröd) och dra det i en varm avkok av örter under en kort tid. Gruel av bröd gnidts intensivt i hårbotten och spreds över håret. Skydda med polyeten på toppen eller sätt på ett duschlock, håll i en timme. Tvätta av med varmt vatten.

  lera

  Lera är en mycket bra bas för schampo.
  Det kan bilda ett litet skum och absorbera fett från hårbotten och håret. Det är känt att i Ryssland lera togs bort svårt att ta bort fläckar på kläder och rätter, det vill säga som en universal rengörare.

  Lera kommer inte att ge märkbar glans på håret, men det kommer att ta bort statisk elektricitet och städa håret väl. Lera är ett mycket effektivt och billig schampo för fet hår.

  Det bästa för att rensa håret är blå kosmetisk lera.

  Hur man använder lera för att tvätta håret?
  Det är bäst att tvätta håret med lera i badrummet. För vått hår, plocka upp en handfull lera med vatten och applicera på hårbotten och sprida den över håret. Skölj lera är bäst att fördjupa huvudet helt i badrummet, så fettet blir bättre adsorberat och lera kommer att tvättas bort. Det är väldigt bekvämt att tvätta lera i ett bassäng med vatten.

  För mycket torrt hår kan du späda lera i varm mjölk och lägga till några droppar av någon kosmetisk olja (rosmarin, tea tree, jojoba, persika, aprikos, olivolja). Det är mycket viktigt att skölja håret efter att ha tvättat med kallt vatten för att lägga till glans till hår och stänga vågar.

  Den enda nackdelen med lera schampo är en liten färg av ljusbrunt hår. Därför är människor med blont hår bättre att använda vit lera för att förbereda schampo.

  Shampoo på grundval av mylnyanki medicinska

  Mylnyanka läkemedel (Saponária officinális) från Lat. sapo - tvål. Avkokningen av denna växt kan skumma. För att tvätta håret använd rhizomer och tvålmorska rötter, som skördas sen på hösten.

  Metoden för framställning av schampo på basis av tvålmorm:

  1. Ta 2 koppar filtrerat vatten (bättre att köpa vatten på flaska) och koka upp det.
  2. Tillsätt råttorna i soapworten för att koka över låg värme i 25 minuter.
  3. Häll sedan i en avkok en matsked av kamomill eller mint. Insistera avkokningen 30 minuter.
  4. Spänn den resulterande buljongen och häll i en ren burk. Shampoo hållbarhet på 10 dagar på en mörk plats.

  mjöl

  Råg, majs, havregryn (havregryn), ärtmjöl är en naturlig sorbent och renare fett från hårbotten. Det rekommenderas inte att ta vete, eftersom det finns mycket gluten i det och det är svårt att tvätta bort det. För en portion schampo behöver 3 msk. skedar av mjöl. Det är väldigt enkelt att få havremjöl och ärtmjöl - det är nog att mala motsvarande produkter i en kaffekvarn eller blender.

  För att shampoo ska fördelas väl genom håret måste det blötläggas över natten.
  Mjölbaserat schampo recept

  1. För att förbereda shampoo, ta 3st. skedar av mjöl, täck med varmt vatten eller avkok av några örter (nässla, kamille, mynta, ekbark) för att göra en krämig konsistens. Låt det stå dag eller natt.
  2. Ta sedan en gasbind eller nylonstrumpor som ett filter, häll den resulterande massan in i den och pressa vätskan. Således kommer vi att bli av med stora partiklar av mjöl, som kommer att förbli i filtret. Vid avfarten bör man få något som en tjock mjölk. Denna mjölk är ett naturligt hemlagat schampo baserat på mjöl.
  3. Innan du tvättar, kan du lägga till eteriska oljor för att lukta eller en halv tesked senap (håravfall). Det resulterande mjölschampo appliceras på håret och lämnar i 20 minuter. Tvätta av med varmt vatten och svalna sedan med tillsats av citronsaft.

  Ägg och honung

  Receptet på ägg och honungschampo är ett av de gamla recepten för naturliga schampon. Modern forskning bekräftar bara sin användbarhet. Ägg är en naturlig emulgeringsmedel, eftersom den innehåller lecitin, fetter och aminosyror. Det betyder att när du tvätter huvudet med ett ägg tränger välgörande ämnen (vitaminerna A, B, D, E) huden mycket bra ut. Detta schampo behandlar försvagat hår, återställer sin struktur. Du kommer att märka resultatet efter 2 veckors användning.

  Recept för ägg och honungschampo.

  1. Separera äggula från proteinet.
  2. Till äggula tillsätt en tesked honung. blanda upp det.
  3. Lägg till den resulterande massan några droppar olivolja för att göra håret mjukt.
  4. Shampoo fördelat jämnt på håret och hårbotten. Håll den i ca 20 minuter.
  5. Tvätta av schampo med varmt vatten och skölj håret med kamilleavkokning.

  Exotiska schampon

  Det finns växter för att göra hemlagad schampo som anses vara exotisk. Men deras kostnad idag, även i jämförelse med det billigaste schampot, är ganska lågt. Och tack vare tillväxtens plats och egenskaper innehåller dessa växter många värdefulla ämnen.

  Banansjampo för barn

  I sydöstasiatiska länder är banansjampo en integrerad del av hårvårdsproceduren. Banansjampo rensar och närmar sig håret mycket bra. Shampoo är mycket mjuk och luktar bra, så barnen kan tvätta håret med huvudet, kom ihåg att innan du använder, måste du noga tvätta bananerna för att tvätta bort bekämpningsmedlen från skalen.

  Banan Shampoo Recept

  • 1 banan;
  • saft av halvt citron (inte lämplig för baby shampoo)
  • 100 g vatten
  • äggula

  För shampoo passar liggande mörka bananer, eftersom de har mycket god massa uppvärmning. Banan tvättas och rengörs. Använd en blandare eller rivare, slå banan, tillsätt äggula, citronsaft och vatten. Citron och vatten kan dispenseras, dessa komponenter gör det lättare att tvätta bananmassa från håret. Den resulterande massan appliceras på håret, gnidas in i rötterna och håller sig under locket för tvätt i 15-30 minuter (för försvagat hår), för normalt hår, kan du tvätta av det omedelbart.

  Amla eller indisk krusbär säljs (priset på ett paket på 100 g är ca 80 rubel) i form av pulver, liknande Henna efter lukt. Har du någonsin uppmärksammat hur tjockt hår indiska kvinnor har? Det är genom användning av schampo, mask och olja från amla att kvinnor i Indien har så vackert och starkt hår. Intressant är förekomsten av ordet "schampo" oupplösligt kopplat till Indien, som det kommer från den indiska "shampoen", det vill säga "massage eller gnida". Och detta ord var myntat av britterna, vars koloni var Indien i det tjugonde århundradet. Därför är det faktum att det är den indiska krusbären en bra naturlig rengöring och förstärkning av schampo är inte av misstag. Amla återställer skadat hår, stimulerar tillväxten av nytt hår, eliminerar orsakerna till mjäll.
  Amla är inte lämplig för fettigt hår, eftersom det inte finns några naturliga saponiner i det, det kommer inte att skumma som en tvål. Men torrt hårschampo från amla kommer mycket väl att rengöra och återfuktas.

  Metod för att applicera schampo från amla.

  1 msk Amla-pulver häll ett halvt glas varmt vatten, rör om och låt stå i 10 minuter. Därefter fördela denna lösning jämnt genom håret och skölj. Gör proceduren 2 gånger. Applicera schampo bekväm borste för att måla hår. Shampoo kan användas en gång i veckan som en stärkande mask.

  Sammanfattningsvis

  Modern man att ge upp alla fördelar med civilisationen är ganska svårt. Det är dock dags att inse att industrin kosmetika och hygienprodukter kan orsaka allvarlig sjukdom. Det första steget till en hälsosam livsstil, som vi alla kan göra, är att börja använda schampon utan syntetiska ingredienser i kompositionen, det vill säga organiska (redan sålda i Ryssland). Dessa schampon innehåller naturliga ingredienser som odlas utan användning av kemikalier. Under användningen av organiska schampon blir håret van vid de mer godartade komponenterna, med rester av kemi tvättas bort. Nästa steg kan vara ett fullständigt avslag på köpta schampon och övergången till ett säkert hem, recepten beskrivs i den här artikeln.

  MirTesen

  Vad vi tänker på kommer att hända,... att vi kommer att skicka till världen, då kommer vi att återvända...

  Allt om SHAMPOOS.

  Hans Majestät Shampoo har en enorm inverkan på kvinnor, eftersom utan honom skulle man inte ha blivit beundrad av mousserande och silkeslena kvinnliga lockor.

  Shampoo är en av de viktigaste och vanligaste hårvårdsprodukterna. Ordet är förmedlat av engelska lån från hindi ("champa" - namnet på en blomma som växer i Indien, varifrån olja är gjord för att gnida i håret - det vill säga den engelska mästaren - "massan").

  Tyska kemisten Hans Schwarzkopf gjorde först 1901 violett schampo. Schwarzkopf-pulverschampo blev den första märkesvaran inom hår kosmetika, och efter några år släppte Schwarzkopf det första flytande schampot.

  Shampoos och myter.

  Runt om schampo, liksom runt många andra kosmetika, finns det många myter och åsikter som ibland är långt ifrån sanningen. Därför är det dags att ta reda på vad som är sant och vad är fiktion.

  Uttalande 1. Ju större skummet, renare håret. Detta är en vanlig missuppfattning. Skum bildas när kemikalier reagerar med luft och vatten. Om du till exempel tar ett schampo som inte innehåller alkali så kan du se att det praktiskt taget inte skumar och ändå håret efter att det är rent. Idealt sett bör mängden skum vara så att det enkelt underlättar schamponering.

  Uttalande 2. Om du tvättar ditt hår varje dag kan du skada håret. Detta är inte helt sant. Om ditt hår är oljigt måste du ta bort smuts från det varje dag, men ditt schampo ska vara mjukt och innehåller fuktighetsgivande ingredienser. Såsom panthenol eller sheasmör. För de som har torrt och (eller) skadat hår är det bättre att tvätta håret varannan dag. För alla hårtyper är det viktigt att komma ihåg en sak, att shampoo ska vara mjukt.
  Uttalande 3. Håret är vant vid shampooet och efter en tid behöver man byta varumärke. Detta är en myt som genereras av reklam på mitten av 90-talet. Låt oss börja med att håret är döda celler, därför kan de i princip inte vänja sig på det. Därför, om du gillar det schampo du använder, ge inte upp det.
  Uttalande 4. Vuxna kan tvätta håret med babyshampo, eftersom det är överraskande mjukt. Faktum är att barnschampo inte är utformat för att tvätta smuts från en vuxnas hår. Och om du har använt gelén, mousse eller lack, då kan du i princip inte tvätta håret ordentligt. Även om vissa tillverkare i flaskor av baby schampo och skriva att det är möjligt att använda den för vuxna, om håret är tunt eller hårbotten är känslig.
  Uttalande 5. Dyra schampon kan bota skadat hår. Myt! Återigen, låt oss återvända till det faktum att hår är döda celler och det kommer inte att vara möjligt att återuppliva dem. Shampoo kan bara lägga till glans och göra håret mjukare. Men för det faktum att håret hade ett hälsosamt utseende är du först och främst ansvarig för dig. Här spelas en viktig roll av näring, omsorg och ekologi.

  Hur köper vi schampo?

  Ja, väldigt enkelt! Först attraheras vi av någon särskiljande funktion: för fet hår, mjäll, med ginseng extrakt, hypoallergena. Lukta sedan. Och slutligen, utformningen av flaskan: det är trevligt om det ser pittoreskt ut på en hylla i badrummet. Det är faktiskt mycket viktigare hur samvetsgrant shampoo utför sin huvudsakliga funktion - rengöring. Det här är där den största faran lurar.

  När din välbekanta frisör hävdar att alla prover av massproduktion hälls från samma behållare är det inte så långt ifrån sanningen. Att skapa ett billigt schampo är väldigt enkelt: ett kärl tas och ett tvättmedel, förtjockningsmedel och vatten hälls in i det. För att schampon ska kunna följa den internationellt accepterade standarden för dermatologisk mjukhet är det nödvändigt att tillsätta många ytterligare komponenter till formuleringen. Vilken typ Här är vi med dig och förstår.

  Shampoo är en blandning av flera ämnen. Shampoo är avsedda att rengöra håret och hårbotten, ta bort smuts utan att ta bort för mycket naturligt smörjmedel. De innehåller rengöringsingredienser, dofter, konserveringsmedel och balsam som täcker håret och tätar dem. Konditioneringsmedel slätar nagelbandet, så håret är mindre förvirrad och tar bort statisk elektricitet från håret under torkning. Sammansättningen av moderna schampon innehåller ofta naturliga oljor, vitaminer eller andra komponenter, vilket enligt tillverkarna bidrar till att stärka håret eller är till nytta för konsumenterna. Experimentellt bevis på detta finns i regel inte!

  Det är svårt att ta reda på vad som är, för de tre berättelserna på etiketterna säger inget till den genomsnittliga kvinnan, och det är ännu mer obegripligt hur allt detta påverkar vårt hår.
  Så, låt oss fortsätta att avkoda: o)

  Huvudingredienserna i schampon.

  Sammansättningen av schampon innehåller flera dussin substanser, en lista som måste finnas på flaskan (om det inte finns någon sådan lista, bör du inte köpa tvålvätska i en vacker flaska).

  1. Vatten (vatten) som underlag där andra komponenter blandas. Gör cirka 80% av alla komponenter.

  2. Tvättmedel (ytaktiva ämnen) - ytaktiva ämnen som aktivt avlägsnar föroreningar. I många källor noteras att det aktiva detergentet i schampons sammansättning kan ordnas i följande sekvens:

  • Ammoniumlaurylsulfat (Ammonium Laurylsulfat) /
  • Ammonium Laureth Sulfat (Ammonium Laureth Sulfat)
  • Natriumlaurylsulfat (natriumlaurylsulfat);
  • Natrium Lauret Sulfat (Natrium Lauret Sulfat)
  • TEA-Laurylsulfat (TEA Layril Sulfat)
  • TEA-Lauretsulfat (TEA-Lauretsulfat)

  Då kommer de skadligaste delarna av schampon (orsakande torrhet och irritation) att vara högre, och de minst skadliga är lägre i listan.
  Som regel kommer de första 3-4 ytaktiva ämnena att inkluderas i kompositionen av billiga hushållsskampor, eftersom De är billiga och effektiva när det gäller rengöring.

  Surfaktanter utgör grunden för varje schampo. De är ganska aggressiva, de förstör hårets skyddande yta, men de har också ovillkorliga fördelar: de är lika effektiva vid tvätt i kallt och varmt vatten, de är väl fördelade genom håret, de skapar ett tjockt och tätt skum. För att balansera aggressionen av starka tvättmedel introduceras milda tensider syntetiserade från aminosyror till bra schampon (till exempel används kokosfettsyror ofta som råvaror). Små tillverkare använder inte mjuka tensider i allmänhet eller använder dem i otillräckliga mängder. Resultatet är pitiable: de skalor som bildar hårets yta står i änden, håret klämmer fast mot varandra och bryter.
  På etiketten på något schampo är det rengöringsmedel vanligtvis en av de första. Självkvaliteten beror på kvaliteten på diskmedelet (även om mängden skum inte bestämmer shampoos kvalitet).

  3. Rengöringsmedel (rengöringsmedel) av mediumskumning, som tillsätts för att bilda tvålslamor:

  • Cocamidopropylbetain (Cocamidopropyl Betaine) är en mycket mild rengörare som används i barns schampo (gjord av kokosnötolja och substansen i betor).
  • Decylpolyglukos (en skummande aktiv substans härrörande från kokosnötter och majs)
  • Glyceretkokoat (mycket mildt fuktgivande tensid)
  • Natriumkokoamphodiacetat (mjuk emulgeringsmedel)
  • Okamidopropylsulfobetain
  • Natriumsulfosuccinat
  • Natriumklorid - Matlagningssalt (används ofta i billiga kosmetika för att skapa skum)

  Dessutom lägg till komponenter - förtjockningsmedel, som förtär formeln av schampon så att det är lättare att distribuera:

  • Cocamide DEA, MEA eller TEA (Cocamide DEA, MEA eller TEA) - Cocamide DEA (stabilisator), Cocamide MEA (COCAMIDE MEA - en blandning av kokosnötolja och etanolamin)
  • Linolamid DEA
  • PEG 4 monoetanolamid rapsfröolja
  • Tridecet 2 Carboxamide MEA

  Kom ihåg att de mindre schampokummorna, desto mindre alkali i det och håret blir friskare!

  4. Buffertmedel

  • Natriumcitrat eller natriumcitrat (Natriumcitrat).

  Håller schampo pH-nivå (något surt) vid tvättning av hår. Natriumcitrat gör att du kan ta bort smuts och fett från håret, och hjälper också att justera hårets naglar (vågar på varje hår) för att håret ska bli smidigt och glänsande.

  Bokstäverna pH indikerar syrans nivå för syra. Syrahalten visar balansen mellan den sura och alkaliska miljön.
  PH beräknas på en skala från 1 till 14. Vid detta är pH 7 en neutral balans. Detta pH har exempelvis rent vatten. Shampoos med pH 7 är varken alkaliska eller sura.

  • Ett tal lägre än 7 betyder syrereaktion: ju mindre antal, desto högre är surheten. Sura schampon innehållande silikonoljor är lämpliga för daglig vård, för färgat hår och hår som har genomgått kemisk perm.
  • över 7-alkalisk reaktion. Alkaliska schampon används för djupt rengörande hår. Med alkaliska inkluderar mjäll skampon och schampon för fet hår. Hårmask kommer att fungera mycket mer effektivt, om du innan du applicerar det, rengör håret väl med alkalisk schampo. Men alkaliska schampon starkt avfettar och torkar hår. Alkaliska schampon rekommenderas inte dagligen.
  • För noggrann hårvård behöver du använda sura schampon för regelbunden användning och alkalisk schampo för djup rengöring.
  • PH för de flesta schampon är från 5 till 7;
  • Medicinsk schampo om 7,3, som ligger nära neutral.

  Håret hos oss, liksom huden, har också sin egen pH-nivå. Håret innehåller lite fukt, så i normalt skick har håret en något sur miljö, den normala halten av syrabasbasen hos håret ligger i intervallet pH 4,5-5,5. - Det här är en svagt syrereaktion.
  När du tvätter håret påverkar schampon syrabasbasen hos håret. Korrekt val av schampo, som korrelerar pH-nivån av schampo och ditt hårs pH, kan förbättra ditt hår och hårbotten avsevärt. Hemligheten är väldigt enkel: du måste välja de schampon som kan ge hårets pH till en neutral nivå:

  • För torrt, försvagat och skadat hår rekommenderas sura schampon: med lågt alkaliinnehåll med pH 5,5-7 eller alkaliskt med pH 4,5-5,5. Detta beror på det faktum att hårfärgen och hårets hår förändrar hårbalansen i alkalisk riktning, håret blir skört, börjar splittras.
  • Sura schampon är också lämpliga för att eliminera och förebygga mjäll.
  • För fet hår rekommenderas att använda schampon med en neutral eller alkalisk balans, pH 6-8.
  • För barn behöver du bara välja neutrala schampon med ett pH på 6-8.

  Vissa schampon har en pH-balanserad etikett, vilket innebär att de har samma syrereaktion som håret. När det gäller tvål har den verkligen en alkalisk reaktion. Tvätta inte håret med tvättvätskor, tvål eller andra rengöringsmedel, de är mycket alkaliska, bryter mot det naturliga pH-balansen i håret, avlägsnar naturlig smörjning

  Mycket få tillverkare anger pH-nivån på förpackningar, med tanke på att det finns tillräckligt med instruktioner för att använda produkter för hårtyper. Men det här är inte helt sant. Exempelvis bör "normalhår" -shampon som säljs i vanliga (icke-professionella) butiker ha en neutral balans, men i de flesta fall är de mycket alkaliska.
  Hur bestämmer man schampons pH, om förpacknings pH inte anges? Olyckligtvis, förutom laboratorieförsök som är otillgängliga för vanliga människor, förblir endast rättegångsförloppet. Om håret efter tvättning är svårt, grovt, dåligt kammade, har du i detta fall valt för alkalisk schampo. Om håret blir smutsigt snabbt blir det fet - schampot är för surt.

  5. Vax:

  • Glykoldistearat (Glykoldistearat)
  • Stearat (stearat).

  Dessa ämnen är vaxer och läggs till i schamponet för att förbättra massans utseende och konsistens: de ger massan av schampot en pärlglans och tillåter att shampooet flyter lätt ut ur flaskan.

  6. Mjuka ingredienser:

  • Polyquaternium (Polyquaternium)
  • Quaternium (Quaternium).

  Dessa ämnen är stabilisatorer och skumförtjockningsmedel. I billiga märken för dessa ändamål används vanligt salt ofta. som kondenserar schampo och konditionerar håret.

  7. Silikonoljor:

  • Dimetikon (dimetikon)
  • Cyklometanon (cyklometanon)

  Tja, om kompositionen även innehåller konditioneringsmedel. De balanserar det ytaktiva ämnets hårda natur, täcker håret: täck och glatt håret, förtjocka det, minska statisk elektricitet och lägga skina på håret. Dessutom ökar de hårets vikt och underlättar kamningen.
  Därför, om du har skadat eller lockigt hår, försök att köpa schampon som innehåller dessa ingredienser.

  8. Luftfuktare

  • Panthenol (Panthenol) - En form av vitamin B

  Penetrerar hårkutiklet och förstorar det, och täcker det också ovanifrån för att lägga till glans.

  9. Hydrerade alkoholer

  • Cetyl (Cetyl)
  • oleyl (oleyl)
  • stearyl (Stearyl) alkoholer (alkohol)

  Dessa är ämnen som fäster på utsidan av håraxeln och fungerar som smörjmedel för enkel kamning.

  • Etanol - Etylalkohol i schampo används som solubiliserare (ett ämne som ökar lösligheten hos svagt lösliga ingredienser - dofter, konserveringsmedel, bakteriostatiska tillsatser).

  10. Naturliga ingredienser

  Sammansättningen av ett gott schampo måste nödvändigtvis innehålla naturliga ingredienser, kosttillskott. Naturligtvis innehåller ju mer i schampon vitaminer, extrakt, oljor, tinkturer, desto mer användbar blir det. Paradoxalt tros det att modern teknik tillåter schampon att avlägsna föroreningar från hårbotten, samtidigt som de berikar, fuktar och närnar håret. Men det verkar ganska tveksamt för mig.

  • Nötolja (nötteroljor)
  • Shea Butter

  De substanser som har en positiv effekt på håret är naturliga naturliga fuktgivare som omsluter håret ute, lämnar fukt i nagelbandet. Generellt ökar förekomsten av extrakt av naturliga oljor många gånger värdet av schampo (inte priset, men värdet).
  Vegetabiliska oljor i sammansättningen av schampon är avsedda att mjukna håret, fylla det med vitaminer, lämna en skyddande film på håret, vilket skyddar dem mot skadliga effekter av miljön. Olivolja, avokadoolja, jojoba, ricinus, kokosnöt, vetex, druvfrön, shea anses vara mest värdefulla.

  Extrakt, tinkturer, extrakt från växter:
  * Näring och förstärkning av hårsäckar ger häxhasel extrakt, morot extrakt, fern extrakt.
  * Normaliserar utsöndringen av talgkörtlarna häxhaselkstrakt, eukalyptus.
  * Justerar hårets yta, lägger till glans och silkighet mot grapefruktkonsentret, riskli, näsbladsextrakt, yarrow-extrakt, kamillextrakt.
  * Vitaminiserar grapefrukt extrakt, mandarin extrakt, morot extrakt,
  * Tjocklek och tillsats av volymen till vete stärkelse, hundrosa, henna.
  * Hårväxt stimuleras av rosmarinbladet extrakt, yarrow extrakt, horsetail extrakt, salvia extrakt.
  * Fuktgivande hår ger jordgubbs extrakt.
  * Anti-mjäll fastighet har nässlextrakt, tea tree, eukalyptus.
  * Antiseptisk, antiinflammatorisk och lugnande egenskap har lavendel tinktur, mandarin extrakt, tea tree, eukalyptus.

  Men glöm det inte, tillsammans med färgämnen och dofter, är det naturliga ingredienser av schampon som kan orsaka allergier.

  11. C-vitamin

  Närvaron av vitaminer (den mest användbara: A, E, C, PP, grupp B) i schampo är naturligtvis välkomna. Men effekten av dem kan inte jämföras med att ta samma vitaminer inuti. vitamin C har otvivelaktigt värde

  • Askorbinsyra (askorbinsyra)
  • Citronsyra

  Naturliga syror härrörande från C-vitamin, vilket slätar nagelbandet och lägger till glans. Gör håret mjukt och glänsande.

  12. Solskyddsmedel

  Komponenter som skyddar håret från ultraviolett strålning (SPF - solskydd filter).

  Oktylsalicylat (oktylsalicylat)

  PABA.

  Förekomsten av dessa ingredienser i schampon föreslår att det hjälper till att skydda hår från ultravioletta strålar. Oftast kan dessa ämnen ses på etiketterna av schampon för färgat hår. Det är tack vare dem att färgen varar längre.

  13. Konserveringsmedel
  Den främsta uppgiften att konserveringsmedel är att förhindra utvecklingen av mikroorganismer i våra favorit kosmetiska produkter. Och oavsett hur många som försökte tillskriva dem på schampos skadliga komponenter, utan dem någonstans. I själva verket kan vitala aktiviteter frigöra toxiner som orsakar allergisk hudreaktion.
  Som konserveringsmedel används:

  • DMDM-hydantoin (ett konserveringsmedel med ett brett spektrum av antibakteriell aktivitet)
  • Bensoesyra (ett annat namn för natriumbensoat är ett naturligt konserveringsmedel som finns i tranbär och lingonberries)
  • Diazolidinilkarbamid
  • Metylisotiazolinol (metylklorisotiazolinon)
  • parabener
  • fenoxietanol

  14. Luftkonditioneringsapparater

  Kan vara en del av schampon (den så kallade 2 i 1), medan kvaliteten de inte försämras, men effekten är mindre märkbar än med en separat applikation. Men enligt min mening bör sådana 2 i 1 schampon användas så lite som möjligt, för deras frekventa användning leder till viktning av hår, slarvigt utseende.
  Konditioneringsämnen används för att ge hårglans, jämnhet och för att underlätta kamning.
  Med konsekvent användning av schampo och balsam, är chansen att den senare kommer att förbli i stora mängder hår högre än vid samtidig användning.
  När det gäller användning av schampo och balsam för olika företag, spelar det ingen roll.

  Conditioners hör inte till schampon, men är hjälpmedel, även om de ofta uppfattas som schampo. Det finns ett betydande antal luftkonditioneringsapparater, som skiljer sig i syfte.
  Moistisers eller moisturizers är designade för torrt hår, eftersom de lockar fukt. Typiskt är tvättmedelsbeståndsdelarna växtekstrakter och proteinämnen (på förpackningen betecknas asprotein). Fuktgivare tillverkas ofta på basis av vassle.
  Rekonstruktörer innehåller proteiner, bland vilka den mest populära är hydrolyserad keratin. Detta protein har låg molekylvikt, så det kan lätt tränga in i hårlacken. Conditioners, reenactors används för skadat hår (efter perm, användning av färgämnen och andra viktiga hårskador).
  Conditioners, acidifiers. Det är inte svårt att gissa att detta ord kommer från den engelska syran. Typiskt är surhetsindexet (pH) för dessa medel 2,5 - 3,5. Under påverkan av sådana balsamar blir håret glänsande och mer elastiskt vilket resulterar i ett intryck av en större volym hår. Hårvolymen ökar inte (det sägs i annonsen är en optisk effekt).
  Detangler balsam är nästan alltid försurningsmedel, de verkar också, med skillnaden att de är mer användbara vid uppdelning av hår.
  Temperaturskyddsmottagare befinner sig i namnet shampoos med Therm-prefix (till exempel ThermaSilk). Grunden för skydd är speciella polymerer som, som faller på håret, fördelar jämnt värme över hela längden av håret. Således skyddar de håret från de negativa effekterna av värmeanordningar. Den här egenskapen är användbar för dem vars huvud är i ständigt föränderlig temperatur, och naturligtvis för dem som använder hårkrullare och använder hårtorkar och krusningsjärn.
  Glosser innehåller dimetikon eller cyklometon, som är derivat av silikon. Dessa balsam används för kosmetiska ändamål, eftersom de ger hår glans på grund av förmågan att reflektera ljus.

  15. Biologiskt aktiva substanser.

  Eventuella ytterligare åtgärder, oavsett om det rör sig mjäll eller fuktgivande torrt hår, innebär att biologiskt aktiva substanser finns i schamponet.

  • lecitin,
  • extrakt av nässla, kamomill, kokosnötter, kalendula, kvälls primrose, ginseng, tång.
  • Havslera i sammansättningen av schampon har en utmärkt rengöringseffekt. Det är därför det används ofta i schampon för fet hår. Dessutom, på grund av innehållet i mineraler och vitaminer, stimulerar lera tillväxten och stärker håret.
  • Kul, på grund av dess förmåga att effektivt absorbera ytförorening, har en peeling effekt på hårbotten, eliminerar mjäll och normaliserar talgkörtlar.
  • Menthol har en uppfriskande effekt på hårbotten, den är användbar vid behandling av mjäll och stimulerar även tillväxten tack vare förbättrad blodcirkulation och näring av lökarna.
  • Nödvändigt fuktgivande, mjukgörande hår ger hyaluronsyra, glycerin, ceramider, cysteinderivat, kitosan, lanolin (olja erhållen genom behandling av fårull), skuvolan, hydrolyserad silke. Dessa komponenter gör att du kan göra håret mer elastiskt, elastiskt och silkeslen.
  • Kollagen och hästkeratin är proteiner som i huvudsak fyller kaviteterna i skadat hår och ger dem en hälsosam utseende och den nödvändiga volymen.
  • Den nödvändiga näring till håret ger bivax, honung, laurinsyra, paraffin.
  • Den naturliga substansen taurin (och dess derivat), liksom pärlproteiner, återställer helt håraxeln, vilket gör den starkare och mer fjädrande.

  Det största problemet med kosttillskott är deras koncentration. Allt beror på det: till exempel, om mjällschampo innehåller mindre än 4 gram australisk tea tree olja per liter, blir det helt enkelt ingen effekt: därför, när tillverkare annonserar dyra ingredienser i billiga produkter, är det troligt att de bara är listiga: alls inte, eller koncentrationen är för låg. Tvärtom, de mer tvättmedelskomponenterna som ingår i schampot, desto lägre koncentration av varje. Det betyder mindre irriterande.

  16. Färger och smaker
  Som en del av schampot finns ämnen som är utformade för att göra användning av schampo bekvämt och roligt:

  • Pearlescent tillsatser (propylenglykoldistearat eller glykoldistearat)
  • Smaker. Ordet parfym eller doft betyder att en doft eller parfym används i en kosmetisk.
   Smakets unika namn har som regel varje företag en egen. Till exempel kan det vara blomstrande (blomma smak),
   CHOCOLATE (chokladsmak),
   ORANGE JUICE (orange flavoring),
   ROSE (rose doft),
   ALOE VERA (aloe vera flavoring),
   CHERRY (körsbärsmakning),
   Havsfärskt (Havsbris Smak).
  • Färger (CI 14700, CI 15510, CI 19140, CI 42090, CI 60730 etc. med Cl)
  • Anti-inflammatoriskt, antiallergiskt medel allantoin

  Få personer studerar i detalj de små bokstäverna i ingrediensförteckningen på flaskan. Men om du chevelure, läs kompositionen av schampon. Var uppmärksam på de ingredienser som till stor del meddelades på framsidan ("Nu - med tång!"), Men till de "huvudspelarna" som är listade i listan. Om bara natriumlaurit sulfat (den vanligaste tvättmedelsbasen) och dödlig syra dietalomider (det mest populära förtjockningsmedlet) heter, och resten är vatten och mycket kosttillskott, är det troligt att tillverkaren vill spara på ditt hår.
  Observera: listan över ingredienser från världsledande och ryska tillverkare börjar med 15 och slutar med 40 artiklar. Från 5 till 10 av dem - endast listan över tensider.
  Förresten måste en samvetslös tillverkare placera schampokomponenterna i listan i fallande ordning. Således, även om du ser kamillextrakt eller till exempel jojobaolja som en del av din produkt, men i sista hand inte smickra dig själv är mängden av denna komponent försumbar.

  Om det finns problem med hår är det bättre att föredra professionella trichologiska schampon. Tillverkare av massproduktion gömmer inte: det som skrivs på flaskan, stämmer ibland inte med innehållet. I en professionell schampo finns alla deklarerade ingredienserna, och de mest aktiva av dem listas först. Trichologiska linjer ska inte förväxlas med apotekserien. Den senare innehåller alltid medicinska ingredienser. På grund av detta får tillbakadragningssyndrom sig själv: Om du slutar använda detta skum av skräp, kommer det att dyka upp igen. Apoteksorgan kan inte användas länge, trichologiskt - så mycket du vill. Ett stort utbud av produkter gör att du kan lösa ditt problem och byta till andra droger.

  Healing Shampoos

  Med tanke på att hårets yttre del är död - tillverkarens påståenden om schamponets regenereringsförmåga är något ont. Vissa schampon som innehåller speciella proteiner kan stärka hårets yttre mantel. I princip är alla dessa positiva effekter inte typiska för schampo, men för luftkonditioneringsapparater. Medicinska schampon, vi kommer att ringa schampon mot sjukdomar, särskilt mot mjäll.

  Mjölk är associerad i varierande grad med seborré och aktiviteten hos en mikroskopisk svamp (Pityrosporum Ovale, även känd som Malassezia Furfur).

  Speciella antimjällschampokomponenter som används i fordon med en läkande effekt: ketokonazol, klimbazol, piroktonolamin, zinksalter och selen, svavel, zinkpyrition, salicylsyra, pirikton, oktopirox, tjära, skifferolja destillat harts piroktonalamin, undetsilenamidopropil trimoniummetosulfat

  Anti-mjäll schampo innehåller substanser mot seborré (underlätta separering av vågar, minska sebum) och antifungala komponenter:

  • Zinkpyrytion (zinkpyrition),
  • Climbazole (Climbazol),
  • Ketokonazol (ketokonazol),
  • Selen disulfid (selendisulfid)

  Dessa komponenter har en antimikrobiell verkan mot M. Furfur, vilket förmodligen är en mikrobe som orsakar mjäll. (Zinkpyrition är en del av huvudet Axlar, Zink Friederm, ketokonazol ingår i Nizoral shampoo).

  • Octopirox (Octopirox),
  • Kol tjära (tjära)
  • Selen disulfid (selendisulfid)

  De har en cytostatisk effekt - de undertrycker aktiviteten hos celler som producerar talg och därigenom saktar ut sitt överskott.

  • Kol tjära (tjära)
  • Svavel (svavel),
  • Salicylsyra (salicylsyra)

  De har en keratolytisk effekt, det vill säga förmågan att exfoliera många lager av döda celler som bildar mjäll. Tjära är en del av Friderm tjära.

  Shampoo och hårtyp.

  Tja, med kompositionen av schampon, vi räknade ut lite. Tycker du att du nu säkert kan köpa något tvättmedel du gillar för kompositionerna på dina komponenter? Oavsett hur fel! För en början är det viktigt att bestämma vilken typ av hår du har för att inte förstöra allt med ett felaktigt valt schampo.
  De kan vara normala, torra, oljiga eller blandade.

  Normalt hår, som regel, passar bra, ser frisk ut och glänsande, kammas lätt, delas inte, ser levande ut och förblir så i flera dagar efter tvätt.
  Shampoos för normalt hår innehåller inga ytterligare ämnen, förutom de som är avsedda för mild rengöring.

  Oljigt hår är tråkigt, det ser orubbligt ut en dag efter tvätt och oljig mjäll är vanlig.
  För denna typ av hårvård bör du vara uppmärksam på mjuka och icke aggressiva schampon, för att inte irritera talgkörtlarna och inte provocera deras aktivitet.
  Särskilda schampon för fet hår bör inte användas hela tiden, men alterneras med neutrala schampon. Medel för denna typ av hår innehåller ofta tannin eller kinin, vilket gör det möjligt att öka tiden mellan att tvätta håret och rensa hårbotten i överflödigt fett.

  Torrt hår har inte en blank glans, ser matt ut, ofta bruten och splittrad. Oftast är detta problem förvärvat på grund av de aggressiva effekterna av heta strykjärn, krusningsjärn, hårtorkar. Sådant hår måste ständigt fuktas. Medel för vård av denna typ av hår består av ett stort antal fuktgivare som mättar håret med fukt.

  Med en blandad hårtyp blir rötterna snabbt feta, men spetsarna förblir torra.
  För att tvätta den här typen av hår ska du använda schampon och mjukbaserade produkter som reglerar aktiviteten hos talgkörtlarna. För torra ändar behövs ytterligare fuktning, för detta bör speciella masker appliceras på dem.

  Om du har mjäll måste du använda ett speciellt schampo märkt "mjäll". Det är bättre om detta schampo köps på ett apotek. Sådana schampon innehåller ämnen som hämmar uppdelningen av hudceller och dödar svampen som orsakade mjäll. Det finns schampon baserade på pyrithionzink (en komponent i vårt hår, har antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper), tjära (saktar sebumsekretionen, rensar huden från föroreningar och lindrar irritation), ketokonazol (minskar sebumsekretionen), oktopirox (har antibakteriella egenskaper) och miconazol, klasazol, clotrimazol (dessa tre komponenter återställer balansen mellan mikroflora i hårbotten). Dessa specialverktyg måste också väljas beroende på hårets typ och typen av mjäll. Det är inte heller tillräckligt med behandling i skandinaviens skull, förrän "vita vågar" försvinner, och sedan ska du tvätta håret med ett regelbundet schampo som matchar din hårtyp och bara en gång i månaden för att förebygga att håret tvättas med en specialiserad mjällschampo.

  Tja, nu låt oss sammanfatta, för det var skrivet mycket. Här kanske det viktigaste att komma ihåg är:

  slutsatser:

  För det första regleras kvaliteten av schampon uteslutande av en så enkel och pålitlig parameter som komposition. Allt annat - hårfluffigheten efter tvätt, deras motståndskraft mot damm, vattenavvisande egenskaper etc. kan ske, men experter tar inte hänsyn till det.
  Allvarliga tillverkare hävdar, inte utan anledning, om vissa användbara egenskaper hos produkten, vilket inte kan sägas om billiga märken.

  För det andra är påståendet att schampot uteslutande är "naturligt" eller uteslutande "organiskt" mycket villkorligt. Idag har ingen av tillverkarna av tvålvätska för hår föreslagit en sådan produkt utan tillsats av tvättmedel. Dessutom har ingen bevisat att rengöringsegenskaperna hos örter, frukter, vitaminer och andra naturliga ingredienser är riktigt bra. Naturligtvis är dessa ämnen användbara, men den huvudsakliga uppgiften att shampoo - rengöring - spelar ingen roll.

  För det tredje förstärker schampon inte håret, återställer det inte, ändrar inte strukturen och ger inte näring till skadat hår. Det är känt att den del av håret som börjar från hudens yta och slutar i luften ovanför kronan, på axlarna eller i skinkans område är död. Firande, närande och andra ämnen kan bara ligga på hårets yta under en tid. Näringsämnen är av största vikt för hårsäckarna och huden där håret växer. De ämnen som orsakar hårväxt (den mest populära är Minoxidil) brukar inte tillsättas till schampon, annars kallas kosmetik inte schampo, men medicin i form av ett schampo.

  För det fjärde bör du inte vara uppmärksam på densiteten hos schamponet och dess pärlemorfärg, eftersom dessa effekter skapas genom att tillsätta speciella ämnen avsedda för detta ändamål och inte används som tvättmedel eller balsam.

  För det femte köper inte schampon baserad på ammoniumlaurylsulfat eller ammoniumlauretsulfat. Dessa schampon kan orsaka torrt hår och hårbotten, irritation och andra oväntade fenomen.
  Hårschampon med natriumlaurylsulfat eller natriumlauretsulfat är ganska normal kvalitet. Hårvårdsprodukter med TEA-laurylsulfatsugande medel anses vara av högsta kvalitet: TEA laurethsulfat. Om ammoniumlaurylsulfat används i billiga schampon, och oftare i badskum eller duschgeler, används de sista tre tvättmedlen i högkvalitativa schampon.
  Om du har en tendens till allergier eller känslig hårbotten, bör du välja schampon utan färgämnen och smaker.

  Den sjätte anmärkningen gäller den faktiska tvätten av huvudet. Rent hår beror inte på mängden schampon som hälls på dem och volymen skum. Självklart bör skummet vara, men om du försöker skapa ännu mer skum, förbättras inte schampans rengöringsegenskaper.

  A priori är det omöjligt att ta reda på om schampon är lämplig för ditt huvud. Men resultatet kan förutsägas genom att följa följande rekommendationer:

  1. Om ditt hår är väldigt starkt, hälsosamt och starkt, är massmarknadsprodukterna perfekta för dig, varför oroa dig inte för sammansättningen av schampot. Det viktigaste är dina egna känslor.
  Men om ditt hår är tunt, bräckligt eller försvagat av perm, färgning, styling, då bör du noggrant överväga valet av ett mildt schampo. Som regel kommer det att bli dyrare schampo - läkemedel eller från en professionell serie. Det här verktyget är annorlunda:

  • måttlig eller svag tvättningsförmåga (det är nödvändigt att tvätta huvudet med detta schampo 2 gånger eftersom ytaktiva ämnen i dess komposition är mjuka),
  • låg skumning,
  • brist på lukt (eller det kan vara svagt och inte särskilt trevligt)
  • genomskinlighet eller brist på uttalad pärlfärg. Välj välkända märken av kända tillverkare. Berömmelse betyder inte att tillverkaren ger reklam på tv. Närvaron av tillverkarens adress på förpackningen är viktig.

  2. Var uppmärksam på det viktigaste tvättmedlet, om det används billigt, då är risken för att håret blir torrt och skört efter några sköljningar ganska stora. Om du redan har köpt ett sådant schampo och inte vill dela med flaskan, använd det inte varje dag.

  3. Från det goda av det goda, inte ser. Så, om det här shampooet passar dig, ska du inte ändra det för en annan. Experiment med huvudet är inte förbjudet, men experimenterna lider vanligtvis.

  4. Shampoo är inte den enda hårvårdsprodukten. Svagt hår är oftast resultatet av ett felaktigt val av schampo, men av hypovitaminos, järnbristanemi, störningar i mag-tarmkanalen och andra organsystem.

  Lyssna på dessa tips och ha försökt flera typer av detta eller det schampo, du kommer säkert hitta vad ditt hår behöver.

  Och slutligen vill jag erbjuda dig en liten (men mycket informativ) video från stylisten Oksana Breusova om hårschampo:  Nästa Artikel
  Den bästa masken för fuktgivande hår