Flytande silikon för hår


Nu har de mest radikala hårvårdsprodukterna - vilket ger dem ett hälsosamt utseende - med silikon. Skaffa vanligtvis liknande kompositioner för långvarig vård, för att skydda håret från extern exponering och ge det en hälsosam utseende.

Hårprodukter med silikonskydd täcker strängarna med en tät vattentät film, porositeten hos keratinstängerna minskar, okränkliga lockar slätas och blir lydiga. Fuktförlust uppstår inte, kamning är mycket lättare, efter att måla strukturen faller inte samman. Omedelbart efter proceduren visas en lamineringseffekt - håret glänsar, frisyrens frisättning vid rötterna ökar.

Vad är flytande silikon?

Den vanligaste silikon är cyklometon. Sådana välkända kosmetiska tillverkare, som L'Oreal, Nouvel och Barex, introducerar det i sina vårdprodukter. Med denna typ av silikon, hårsprayer och, mycket mindre ofta, masker görs. Dess egenskaper - effekten av jämnhet och mjukhet skapas, men samtidigt är den lätt att tvätta bort, det långsiktiga resultatet ges inte.

En annan vattenlöslig silikon som inte ackumuleras i hårets struktur och inte skapar viktning är dimetikon-copolyol. Det finns i kompositionen av schampo eller i luftkonditioneringsapparaten.

Amodimetikoner används för att förbättra hårets kvalitet. De är svåra att tvätta bort, ge volymen under en längre tid, bidra till att bevara slätheten av trådarna, har en fixeringseffekt. Silikon av denna typ är en komponent av vaxer, lacker och mousser för styling.

Företag Estelle, Nouvell injicerar Dimethicone i kompositionen av deras kosmetika. Detta verktyg liknar olja i struktur och används för färgat och skadat hår, vilket hjälper till att återställa sin hälsosamma glans och återställer mjukhet och silke. Spray med detta ämne rekommenderas inte att sätta på sällsynta tunna trådar - det väger dem, de blir snabbt feta. Utsikten blir orörlig.

Silikon exponering för hår

Även om silikon ser underbart ut på håret, hjälper det att klara många befintliga problem, men de som använder det bör vara medvetna om dess skadliga effekter på håret:

 • smörjmedelssöndringen störs, den tvättas av från keratinstänger, vilket kan orsaka irritation i hårbotten och mjäll.
 • vid upphörande av användningen av medel för att lämna liknande handlingar börjar strängar splittras;
 • krulelasticitet på grund av förlust av fukt reduceras;
 • ökar risken för allergiska reaktioner.

Efter att silikonhårsmaskorna är lätta att sätta, ser frisyren ut sig felfri. Men med tanke på de skadliga effekterna bör dessa läkemedel inte missbrukas. Professionella kosmetologer rekommenderar att du använder silikon inte mer än 1 gång per vecka.

Du kan inte köpa vårdprodukter med silikon om låsen är missfärgad, tunn och uttorkad.

Silicone Hair Products Review

För hårvård är silikonoljor de mest populära - de gör masker.

 • De ger skydd mot magnetisering - de tillåter inte statisk att ackumuleras, de ger smidighet mot trådarna, de gör håret vackert preparerade, de löser sektionsproblemet;
 • På ytan av locken bildas en film som förhindrar deras deformation, skyddar mot ökad fuktighet och överskott av ultraviolett strålning, bevarar pigmenteringsljusheten efter färgning.
 • Maskan med silikon skyddar också mot värmeexponering - det ger skydd vid användning av ploek, hårtork, strykjärn.

Gnugga inte masken i rotzonen - partiklar av ämnet täppa porer, huden slutar andas, risken för allergiska reaktioner ökar. Detta kan orsaka håravfall. Därför måste masker med skyddande komposition tvättas ordentligt av huden.

De mest populära är följande oljor.

 1. "Kerastase". Komplexet innehåller förutom silikon fyra ytterligare naturliga vegetabiliska oljor, på grund av vilka de skadliga effekterna minimeras. Förpackningskostnaderna om 2000 rubel, hårfettlighet efter applicering observeras inte;
 2. En intressant form i produkterna från det israeliska företaget "Hair Silicone Drops Bio Spa Sea of ​​Spa" - speciella droppar, berikade med havtornsolja, om några minuter kommer att förändra hårets utseende. Krullarna mjukas, de visade ändarna är förseglade, den skyddande åtgärden varar i flera dagar - tills du tvättar huvudet. Förpackningskostnaden är densamma;
 3. På masken med silikonolja "L'Oreal Mythic Oil" är konsumentrecensioner endast positiva. Med regelbunden användning är olydiga strängar snabbt "pacifierade", jämn och lätt att kamma. Priset är lågt - ca 800 rubel per 100 ml;
 4. Revitaliserande olja har "Wella Reflections oil". Detta är ett av de billigaste sätten - 670 rubel per 100 ml. Filmen på håret bildas inte;
 5. Morokanoilolja erbjuds för utjämning och rätning, men det är inte populärt hos konsumenterna. Strukturen är tung, obekväm att applicera - flaska utan dispenser. Och så ser frisyren inte perfekt ut. Inte nöjd med priset på "Moroccanoil" - för 200 ml 1000 rubel.

Typiskt erbjuder tillverkare silikonprodukter för hårvård i komplexet - balsam, schampo och mousse. Shampoos ger ett perfekt utseende för hår, håret torkar snabbare efter dem. Om du inte missbrukar applikationen minimeras skadan från användningen - eventuell överdrivenhet och utseende av sårbarhet -.

Serum - Giovanni Frizz Göm, Anti-Frizz Hair. Ganska bra feedback från konsumenter på Avon Shampoo Advance Techniques - det eliminerar snabbt tvärsnittet av tipsen, gör strängarna mer täta och lydiga.

Högkvalitativa silikonskampor från ett välkänt företag MATRIX. Biverkningar med korrekt användning sker inte.

Beautycosm Sebum Balanse och Periche Kode FREQ tvättmedel är ett populärt schampo för daglig vård. Den första av dem normaliserar sekretionen av talg, bryr sig omsorgsfullt för håret, skapar skydd mot den yttre miljön. Den andra åtgärden är liknande, men den kan användas för vanliga hårtyper - det har ingen torkningseffekt.

Följande företag introducerar flytande silikon i sina produkter:

 • HAIRSHOP - schampo + spray + balsam baserat på dimetikon;
 • Kerastase Masquintense - keratinmousse, rekommenderad för användning efter perm och flera färgämnen;
 • .Paul Mitchell shampoo + skumkomplex, släpper effektivt orörliga krullar och gör att de snabbt kan kamma
 • Kaaral TRIACTION - huvudsaken - rätande locket, mousse komplexa + balsam;
 • L'Oreal Professionnel erbjuder Hydra Repa spray med amodimetikon - den har en stark fixering och är lämplig för dem som inte vill spendera tid efter att ha havsbad eller simma i poolen;
 • Wella har släppt en speciell gel "Lifetex hair ends elixir" - med användningen kan du spara på lamineringsprocessen, effekten är densamma.
 • Produkter från företagets Faberlic PRO-linje finns tillgängliga för budgetkonsumenten. Professionella hygienprodukter och stylingprodukter innehåller dimethikon-copolyol och kan användas för sprött, torrt hår.
 • komplex från företaget Lacme - balsam + schampo + mousse + lack. Det fungerar som en "ambulans" om det är mycket viktigt att visuellt förbättra håret på kort tid. För daglig vård är inte lämplig.

Om du har problem med hår och en tendens till allergiska reaktioner, är det bättre att göra med hemmet och tvätta håret med lätta schampon. Men det finns situationer när det är svårt att göra utan silikonhårbehandling.

I det här fallet måste du välja dina medel, men missbruka dem inte. Om utjämningsämnen används inte mer än en gång i veckan kommer en oönskade bieffekt inte att uppstå.

Silikonhår: balsamer, schampon, sprayer, masker, krämer, serum

Många försöker undvika schampon och andra medel att ta hand om strängarna, som innehåller ett stort antal kemikalier. Vi föreslår att överväga huruvida flytande silikon är skadlig för håret, där det kan köpas och vilka typer det har.

Hur gör silikon

Trots det faktum att hårprodukter med silikon något vägt hår är de marknadsledande inom behandlingen av trådar och förbättrar deras utseende. Silikoner täcker håret med en tunn hydrofob (vattentät) beläggning. Däckförmåner:

 • Minskar kretsens porositet, vilket gör det mindre absorberbart och hjälper till att underlätta rätningsförfarandet (det är därför det är bra att utjämna orörliga och lockiga strängar).
 • Minskar förlusten av fukt från krullarna, vilket gör det bra för konditionering;
 • Smörjer ytan av långt hår, så de är mycket enklare att kamma, de är mindre förvirrade. Men det finns också en minus, det är svårare att knyta dem i en fläta eller att vrida dem på curlers;
 • Bidrar till restaureringen av orderstrukturen efter färgning;
 • Används för att lägga glans från rot till spets. Efter användning visar den korta effekten av laminering låsningen blir tjockare, blir jämnare, jämnare.

Video: Den hårda sanningen om silikon

Effekten av silikon på krullarna

Vilka skadliga silikoner för hår? Det finns olika typer av remedier, vissa av dem ackumuleras i en sträng, och det kan helt enkelt inte fungera normalt, alopeci kan börja, bräcklighet och torrhet av krullar, ökad prolaps, splittrade ändar etc. uppträder. I det här fallet kommer inte ens vitaminer, som ofta ingår i separata produkter, att hjälpa till. Låt oss ta en närmare titt på typerna av silikon:

 1. Cyclomethicone är en av de vanligaste silikonen i hårvård, den används av välkända företag som Nouvel, Loreal, Barex. Det är en flyktig silikonvätska, den avdunstar någon gång efter appliceringen, ger silkeslätt, slät, lydigt hår, tvättas av omedelbart när vatten kommer in, det används i luftkonditioneringsapparater, oftare i masker eller stylingprodukter.
 2. Dimethicon copolyol är en vattenlöslig lättviktig silikon som ger mycket lite sediment. Det används ofta i balsam shampoo.
 3. Amodimetikoner (har "AMO", "amin" eller "amino") är vanligtvis använda silikoner i kosmetika, vilka är kemiskt modifierade för att förbättra tillståndet hos huden och håret. De är svåra att tvätta, men de håller sin form bättre. De används i lacker, mousser, vaxer, pulver för krullar.
 4. Dimetikon är en silikonolja, som ofta används för förlängt, skadat, färgat hår (Nouvelle spray, PERICH serum, silke för skadade Estelle curls). Dimetikon ger vacker glans och konditionering. Men det löser sig inte i vatten, så det är svårt att tvätta bort det. Dessutom kommer den här tunga beläggningen, i förhållanden i en storstad, damm, krullar, mycket snabbt att bli smutsig, om håret har en liten volym eller det är sällsynt, blir de mycket tunga på grund av detta betyder att de kommer att se osjobbiga ut.

Förlängda trådar och silikon

Varje professionell schampo kommer att tvätta bort silikon, kan därför säkert använda medel som innehåller det. Men om du utnyttjar tunga partiklar (i synnerhet dimetikon), kan du behöva tvätta huvudet flera gånger i rad. För split och hårförlängningar är silikon det bästa sättet att skapa en frisyr, det hjälper till att lägga strängar i de mest otänkbara formerna, skyddar mot de skadliga effekterna av UV-strålar.

Silikonskada

Transparenta preparat som innehåller silikon är inte lämpliga för användning på sällsynta trådar, eftersom gör dem tyngre och skapar effekten av smutsigt hår. Det är inte tillrådligt att använda det för daglig installation, eftersom För att helt tvätta produkten hemma fungerar den första tiden inte, och med tiden kan krullar förändra strukturen på grund av konstant förorening.

 1. Ämnet torkar håret starkt, tillåter inte att de andas normalt;
 2. Det används ofta för att återställa färgade krullar, men endast om låsningarna är tjocka, och det gäller inte blekning.
 3. Silikonbalkningsmedel ska inte användas efter tvätt för krullar som saknar volym;
 4. Silikonprodukter kan vara farliga om du är överkänslig, allergisk, känslig för hårbotten.
Foto - Kontraindikationer silikonhår

Silicone Hair Products Review

Det är mest lämpligt att använda silikon om det ingår i specialprodukter. Vi erbjuder en översyn av professionella produkter som innehåller denna komponent. Betygsättningen skapades med hjälp av recensioner från kvinnors forum.

Skada eller fördelar med silikon i hårprodukter

Användningen av silikon i kosmetologin började inte så länge sedan, bara i 50-talet av förra seklet blev det 14: e elementet i det periodiska bordet oumbärligt i skönhetsindustrin. Före detta har dess fantastiska egenskaper uppskattats inom byggnad, tandvård, industri och medicin.

På grund av molekylernas unika struktur kopplas det lätt till några element, klarar extrema förhållanden, förlorar inte dess egenskaper vid skarpa tillräckligt höga / låga temperaturer och fuktighetsskillnader, har en lång livslängd, är elastisk och säker för miljön.

Användningen av silikon för hår

Eftersom framsteg har blivit mycket och snabbt inbäddade i alla samhällsskikt har hälsan och utseendet på håret påverkats kraftigt. Komplicerad flernivåfärgning, hårklippningar, kemiska, biologiska krullningar, stylister och rätare, användning av hårtorkar, balsamgivare lämnar inget annat val hur man väljer kosmetiska produkter för hår med silikon.

 • Instant effekt av lyxiga lockar.
 • Ansluter porösa och splittande områden, varigenom "liv" för varje enhet förlängs.
 • Håller färg så länge som möjligt efter färgning eller toning.
 • Skyddar mot ultravioletta strålar, temperaturer och extrema fuktighet.
 • Hår efter silikon är lättare att kombinera och stila.
 • Det ger glansig hälsosam glans till lock.
 • Möjligheten att fördröja uppdateringstipsen hos frisören och därigenom uppnå önskad längd.

Silikon skada på hår

Egenskapen för förpackningsfilmen gör faktiskt inte krullarna hälsosamma, men skapar bara en visuell bild.

Vilka skadliga silikoner för hår?

Kortsiktig effekt av ett vackert välplejat hår.

Regelbunden användning gör lockar tråkiga, spröda och stygga.

Otillgänglighet för näringsämnen och vitaminer för att komma in i folliklarna och frisyren, begränsningen för genomförandet av det normala livet.

Huvudskadorna är att de outplånliga silikonerna för håret ackumuleras efter långvarig användning, vilket stör strömmen av syre och näringsämnen till glödlamporna.

Kontraindikationer - mjäll, seborré, förekomst av sår, hudskador.

Var kan man köpa silikonhår?

Omfattande användning stannar ibland, och tillverkare indikerar inte att silikon är närvarande i kosmetika. De flesta av de olika metoderna (70%) av både massmarknadslinjer och lyxprodukter innehåller viss del av detta element.

Priset beror på tillverkaren och andra relaterade komponenter. Italienska, franska, israeliska, spanska, tyska laboratorier erbjuder ett brett utbud av olika serier för att ta hand om och stärka håret. Det exakta förhållandet mellan silikon och naturliga komponenter ger krullarna en extra glans och fungerar som skydd mot mekanisk och kemisk skada. Vätskesilikon för hår är utformad för extra ljusstyrka och färgdjup, vilket eliminerar problemet med att splittra ändarna. Maskerad kompenserar denna komponent för bristen på naturlig keratin och klibbar de skadade segmenten. Beroende på tillverkaren, den teknik som används vid produktutvecklingen kan priset variera från 330 till 3000 p.

Olika oljor, sprayer, schampon kan köpas på professionella kosmetikaffärer, apotek eller i stora stormarknader där det finns både medicinska och specialiserade linjer. Priset på silikon för hår är mycket högre än vanliga kosmetika, men användningen innebär en ganska kort tidsperiod, därför köps en mask av 250 ml för 1000 rubel. kan användas i ett halvår / två år.

Video: Analog av flytande silikon - Hårolja

Applicering av silikon för hår

Förvärv av alla nödvändiga medel för att se kompositionen bör innehållet i denna kemiska förening inte överstiga 50%, det vill säga vara i mitten eller slutet av listan.

Kosmetika innehållande högpolymer silikoner bör användas som en snabb metod för att uppnå snabba resultat. Huvudschampo, balsam och mask kan innehålla endast vattenlösliga silikoner.

Användningen av silikonolja för hår, medel för tipsen bör vara lokal, bruksanvisningar hjälper till att undvika misstag. Att sätta på rötterna framkallar mjäll eller allergisk reaktion.

För att förebygga och djupt rensa hårbotten en gång i veckan är det nödvändigt att använda effektiva medel som innehåller tensider, aktiva komponenter i örter.

Silikonhårolja

Perfekt uppfattas av kroppen, medan det inte orsakar allergier.

Användbara egenskaper hos olja med silikon:

 • Eliminera magnetiseringen av hår och elektrifiering efter att ha tagit bort huvudbonaden.
 • För snabb återhämtning efter sommarsolen, havsvatten, vindgustar, temperaturen sjunker.
 • Innan styling hår i Hollywood krullar eller rätning olja kommer att täcka varje fat med en tunn film och hålla det från att förlora fukt och vitaminer.
 • Efter färgning kommer färgen och den glansiga glansen att bli så ljus som möjligt.
 • Stygga trådar är lätta att kamma, medan hårets struktur är likformig längs hela längden.
 • Silikon för hårförlängningar kommer att förenkla vård och styling, samt återuppliva, ge krullarna ett naturligt utseende.

Att välja en viss olja bör styras av individuella egenskaper. Skadan eller nyttan beror på rätt kosmetika. Sprutarens närvaro fördelar oljan jämnt och undviker rotzonen.

Lätt, silkesigt och lättsinnigt hår kommer att bli efter applicering av produkten i kompositionen, vilken silikon kompletteras med naturliga oljor (burk, oliv, havtorn, jojoba) och keratin.

Video: Är orsaken till oljigt hår silikon?

Silikonfria hårschampon

Hårvård börjar med rengöring. Hårprodukter utan silikon av Eco Cosmetics kännetecknas av en mjuk helande effekt. Lämplig för daglig användning, inte uttömning, men näring av närvaro av naturliga extrakt och oljor.

Det indiska företaget Biofarma har släppt produkten Comex, där alla sulfater och parabener är uteslutna. Tvålbär och bönor aktiverar hårsäckar, accelererar tillväxten och hjälper till att eliminera mjäll. Shampoo är gjord enligt Ayurveda, närvaron av Neem, Tulasi, Henna, Calamus hjälper till att tvätta silikonet från håret som återstår efter applicering av stylingprodukterna.

Silikonhårschampo

Shampoo Elixir Ultime Oleo-Komplex Sublim Rengöringsolja från Kerastase på grund av kompositionen, berikad med silikon och naturliga oljor, förvandlar omedelbart håret och skyddar mot de skadliga effekterna av hetluft och hög temperatur styler. Professionella kosmetika används för att skapa semester styling, frisyrer, efter färgning, lockar för att bevara färg och form.

Silikonfri hårbalm

Den nya produkten från det tyska laboratoriet hjälper till att undvika problem med exponering för ultraviolett och hårt vatten. Eco Cosmetics balm fyller lockar med oljor av olivolja, jojoba, burdock, granatäpplextrakt och vitamin E. Lös problemet med splittrade ändar och förlust bara 10-15 minuter på trådarna och organiska hårprodukter utan silikon.

Hårbalsam med silikon

Brelils bioegenskaper ger näring och skyddar lockar. Efter torkning är håret lätt, felfri, silikoner fungerar som en mycket tunn naturlig beläggning. Denna balsam är lämplig för regelbunden användning, utmärkt skydd vid användning av en hårtork, strykning.

Silikonfritt hårbalsam

Aubrey Organics balsam spray är speciellt utformad för fint hår. Kameliaolja, arabiskt tuggummi och vitamin B5 har antioxidantegenskaper, näring och fuktar strängarna perfekt längs hela längden. Behållar styling, ger extra glans.

Silikonhårskonditionerare

Silikonbalsam hårförlängningar är det enda sättet att skapa styling. L'Oreal Professionnel introducerade den nya Pro Fiber Restore Conditioner-produkten. Den huvudsakliga aktiva komponenten i monosilan är en kiselkiselförening för att binda hårets inre skikt till ett tredimensionellt nätverk. Efter användning blir krullarna mjuka, lätta att kamma och mottagliga för läggning.

Silikonfri hårspray

Indisk linje Chandi rekommenderar Almond och Sandalwood spray för att skydda mot effekterna av hårtorkar, strykjärn och väderproblem. Detta verktyg normaliserar talgkörtlarna, är ett bra antiseptiskt medel.

Spray och hår med silikon

L'Oreal Professionnel Hydra Repa innehåller silikon för hår styling, det tas bort med ett speciellt schampo. Räcker väl ihop tjocka, orubbliga lockar, för tunn blekt användning silikon för hårspetsarna.

Silikonhårsmaskar

Mask med salt och silikon

Vi behöver:

 • 3-3.5 Art. skedar av jodiserat salt;
 • 1 msk. en sked av vetexsolja;
 • 1 tsk mask (Keratin, Cristina, Mon Platin).

Applicera masken på rent, fuktigt hår med massörrörelser och dra några centimeter från rötterna. Sätt på en plastlock och linda huvudet med en handduk. Applicera det kombinerade saltet och oljan i hårbotten efter 8 minuter och skölj noggrant efter 2-3 minuter.

Mask med banan och silikon

Vi behöver:

 • 1 mogen banan;
 • 0,5 tsk vinäger;
 • 1 msk silikonbaserad mask.

Krossa bananmassa med en mask och vinäger. Vid torrt hår fördela jämnt, undvik kontakt med huden. Wrap filmen och håll masken i ungefär en timme, under vilken tid de fördelaktiga egenskaperna är aktiva på håret. Efter tid, tvätta av med schampo utan silikon och parabener (organisk linje). Mask recept kan kombineras beroende på säsongen - på sommaren ersätts bananer med persika eller aprikos massa.

Mask med silikon och henna

Förbered:

 • 2-4 msk. skedar av färglös henna;
 • 2 msk. skedmask med silikon;
 • 3 droppar orange / mandarin eterisk olja;
 • 500-600 ml växtbaserad infusion.

Hemma kan du snabbt lägga till en hälsosam glöd till färgade, utökade lockar. En halvtimme före tvättproceduren appliceras denna mask. Anslut alla komponenter, om konsistensen är för tjock kan du späda den med kolsyra av mineral. Applicera den resulterande massan över hela längden med särskild uppmärksamhet på tipsen. Avslutar sköljinfusionen av nässla och kamille. Denna mask kan användas ganska ofta på grund av kombinationen av silikon med naturliga ingredienser.

Silikonhår: ansökan recensioner

Mitt tjocka, lockiga hår från barndomen medförde mycket svårigheter. Silikonens mask har blivit en upptäckt för mig, och nu kan jag skryta med glänsande, välskötta lockar. Jag lyckades skapa ett professionellt resultat med egna händer.

Jag stöder dagliga styling med strykning. Hårmaskor utan silikon gav inte önskat resultat. Min frisör rådde att använda professionella verktyg. Och efter att ha applicerats på dem, är håret lätt stylat och tipsen ser hälsosamma ut.

Mitt hår efter graviditeten var hemskt och frisören berättade för mig att köpa Nouvelle Drop of Light (Novel) silikonprodukt - det här är hårkosmetik. Efter användning glömde jag om splittrade ändar, och håret gav lite glans.

Efter att ha använt shampoo med silikon blev håret mycket sprött ((

Till efterrätt, video: Min hårvård kosmetika

Silikon för hår: skada eller nytta?

De flesta tillverkare använder i stor utsträckning silikoner, eftersom de tillåter dig att lägga till glans och jämnhet i ditt hår. I det här fallet är Internet full av skräckhistorier om att silikoner bara förstör håret och inte bär något gott. Var är sanningen och var är fiktion, vi bad att berätta för teamet av tekniker av varumärket Concept.

Lite historia

Silikon uppträdde i hår kosmetika i slutet av 30-talet av förra seklet. Tidigare användes eteriska eteriska oljor för glans, jämnhet och konditionering av lock. Av alla oljor av vegetabiliskt ursprung är de lättaste och gör håret mindre tungt och relativt lätt att tvätta bort. Men som du kanske hade gett, visade sig silikoner vara mer effektiva än naturliga oljor, och över tiden förbättrades formlerna av silikoner upprepade gånger för att förbättra deras egenskaper.

Silikoner - kemiska föreningar baserade på syre och kiselmolekyler - tillhör gruppen av ämnen med hög grad av stabilitet. De reagerar inte med syre och genomgår inte oxidation. Det är viktigt att föreningarna i denna kategori utmärks av 100% biologisk kompatibilitet med cellerna i människokroppen och ganska stor storlek. Denna kombination av egenskaper gör att du kan inkludera dem i alla kosmetiska kompositioner utan risk för att orsaka allergisk reaktion.

Idag kan många salongprocedurer, såsom hårlaminering, inte föreställas utan silikonbaserade preparat. Förfarandet för hårlaminering har alltid väckt stor intresse för kvinnor, oavsett hur den används. Det utfördes med hjälp av en mängd olika recept tillgängliga för hemmabruk. Så till idag utförs det ofta med gelatin eller äggulor.

Det är viktigt att förstå att sådana manipuleringar inte kan betraktas som ett alternativ till salongprocedurer. Deras effektivitet och fördelar är en stor fråga, och resultatets skörhet är minst av nackdelarna.

De mest utbredda effekterna av användningen av "home cooking recipes":

• bildning av för tung och hård att ta bort film på håret;
• Signifikant viktning av strängarna, vilket leder till ökad stress på hårsäckarna och störning av deras funktioner: rötterna försvagas och stavarna blir sköra.
• sönderfall och svullnad av ytfilmen med varje efterföljande tvättning av huvudet, vilket förvandlas till en klibbig massa, sammanfogning av strängarna och gör dem svåra att kamma;
• uppnå en beläggning med överdriven täthet, vilket berövar håret av flexibilitet, varigenom de skärs och bryts och splittringsprocessen kan påverka strängarna längs hela sin längd;
• tråkig glans som inte uppfyller "salong" -standarden;
• Utseendet av en obehaglig känsla av hårfettighet.

Moderna hårlamineringsprodukter utvecklas på basis av silikon, vars vätskeformer först uppnåddes av amerikanska specialister 1961. De används fortfarande aktivt för att skapa formler för kosmetiska kompositioner och professionella formuleringar som är lämpliga för användning både i frisörsalongen och hemma.

Silikon är välförtjänt betraktad som en revolutionerande uppfinning, det kallas också ofta materialet i XXI-talet. Idag används den i stor utsträckning inom medicin, kosmetologi och livsmedelsindustrin som en säker och högteknologisk komponent som fungerar som en analog av de vanliga, men gamla råvarorna.

Egenskaper: användning och skada av silikon

I motsats till yttrandet spridas aktivt på Internet, utgör kompositioner med moderna sorter av silikoner ingen skada, särskilt eftersom argumenten från författarna till sådana artiklar inte stöds av officiella handlingar. Det är kanske värt att undvika produkter med kemiska föreningar i denna första generationens grupp, eftersom de kan leda till:

• på viktningen av håret på grund av bildandet av en tät och svår att tvätta film;
• Att minska effektiviteten av procedurer och utseende av inflammation i hårbotten och mjäll samt försvagning av hårnäring på grund av ackumulering av högpolymerföreningar.

Det bör dock noteras att sådana komponenter praktiskt taget inte finns i moderna kosmetiska kompositioner.

Det är viktigt! Silikoner har ingen terapeutisk effekt, men skyddar håret, förbättrar de fördelaktiga effekterna av andra kosmetiska kosmetiska ingredienser och förlänger varaktigheten av deras aktiva "arbete".

Vad ska du söka efter?

När man väljer produkter som innehåller silikon, är det först och främst nödvändigt att vara uppmärksam på deras sortiment.

Dimetikoner är silikonoljor som kan bilda en tjock film som omsluter och skyddar varje hår. Det är viktigt att komma ihåg att sådana föreningar är olösliga i vatten och speciella schampon krävs för borttagningen.
Poly-dimetikoner hör till gruppen vattenlösliga silikoner, som oftast läggs till sammansättningen av schampon, vilket ger effekten av lydiga och släta trådar. De garanterar bildandet av resistent tätt skum och ackumuleras inte i håret.
Amodimetikoner tillhör gruppen av moderna aminofunktionella silikoner. De säkerställer att en komplex effekt uppnås, eftersom de limar samman skadade vågar, fixar färgen och håller den intakt under lång tid. Dessa ämnen är speciellt bra för användning i kompositionen för konditionering och regenererande masker och balm.
Inkapslad silikon används för ytterligare hårvård: de är nödvändiga för enklare styling, skydd mot aggressiva effekter och temperaturfall på frostiga eller heta dagar.
Högpolymer silikon är de mest stabila föreningarna som används för att skapa linjer av professionell skönhetsvård kosmetika.

Regler för användning av kosmetika med silikon

Överensstämmelse med enkla regler gör det lätt att undvika eventuell skada vid användning av kosmetika med silikon och hitta ett nytt effektivt medel för att bevara och förbättra hårets skönhet.
Produkter som innehåller högpolymer silikoner ska appliceras endast i ändarna av håret, och undviker noggrant kontakt med hårbotten. I varumärket CONCEPT kan man skilja mellan sådana produkter: Serum "Crystals of Shine" i Top Secret serien, Serum för split ends av Live Hair-serien, Serum med arganolja från Biotech-serien.

Användningen av schampon och masker med silikon på regelbunden basis kräver deras växling med konventionella medel.
För att skydda krullarna vid heta styling eller torkning är det lämpligt att använda sprayer med flyktiga silikoner: de täcker håret med en film som gradvis slits ut under aggressiva förfaranden. I CONCEPT-märket kan man skilja mellan sådana produkter: Mjukgörande och fuktgivande hårmjukgörare, tvåfas fuktighetsgivande spraykonditionerare, Live Hair-serien Spray Conditioner, Live Hair-serien, Biotech arganolja, tvåfasspraybehandling.

Om silikonerna i kompositionen av den valda kosmetiska kompositionen inte hör till kategorin vattenlöslig, 1 gång om 7 dagar ska du använda schampon med djup rengöringseffekt, som kan ta bort dem från håret.
Försiktighet bör vidtas för att välja kosmetika som produceras i länder där människor har en tjock och porös hårstruktur (Korea, Japan, Sydamerika, etc.). För att ta hand om sådant hår krävs ett ökat silikoninnehåll, vilket resulterar i att deras koncentration överstiger det vanliga för hårlavägare från slavisktyp.

Undviker du hårprodukter med silikon eller vice versa använder du ofta dem?

Silikon för hår: påtagliga fördelar eller allvarliga skador?

Det finns flera grundläggande typer av silikon. Var och en av dem har sitt inflytande på frisyren. Men i alla fall är det främsta målet med sådana produkter inte att förbättra håret, men den externa förbättringen av deras tillstånd.

Huvudtyperna av silikon för hår:

 • Cyklometoner tränger lätt in i hårets struktur och tvättar också snabbt bort därifrån. Dessa ämnen kommer inte att kunna bota splittrade ändar eller andra problem, men de kommer att skapa en utmärkt effekt av friskt, glänsande och glatt hår.
 • Dimetikon rekommenderas endast för ägare av allvarligt skadat hår. Denna typ av silikon tvättas praktiskt taget inte med vatten, med upprepad användning kan det ackumuleras i hårstrukturen. Även om det ger ett välskött och vackert utseende till en frisyr, bör det här verktyget inte användas ofta, eftersom det gör håret tyngre och bidrar till förorening.
 • Amodimetikon förbättrar visuellt hårets tillstånd. Dessa silikoner är mycket svåra att tvätta av med vatten. De behandlar inte hår, och med långvarig användning kan de till och med förvärra deras tillstånd. Därför bör kosmetika med sådana silikoner användas så lite som möjligt.
 • Dimetikon-copolyoler är mycket lätta att lösa upp i vatten, de används i nästan alla kosmetika i små kvantiteter. De förbättrar bara hårets utseende något.

Hårprodukter med silikon

För närvarande läggs silikon till nästan alla kosmetika.

Detta förklaras lätt av det faktum att konsumenterna gillar effekten av smidigt och smidigt hår.

Den minsta mängd av dessa ämnen finns i schampon, då kommer balsams och balsam. Men många oljor och vätskor tillverkas nästan helt av silikon.

Det finns också många i den så kallade "flytande siden" för hår, olika mousser, sprayer, geler och lacker.

Om du vill köpa en produkt utan silikon, bör du vara uppmärksam på naturliga organiska kosmetika. Men hårets tillstånd efter användningen först kan till och med förvärras.

Fördelar och nackdelar

fördelar:

 • betydande avlastning av kamning
 • Effekt av slätt och lättsamt hår
 • ökad ljusstyrka och glans
 • visuell maskering av delade ändar;
 • utjämning;
 • skydd mot skadliga effekter av miljön (temperatur, ultravioletta strålar);
 • förhindrar utplåning av färg från hårets yta.

Lär dig hur effektiv användningen av burdock ögonbrynolja från vårt material.

Populära recept för banan ansiktsmasker som lätt kan förberedas hemma finns i vår artikel.

nackdelar:

 • reducerad frisyr;
 • torrt hår
 • individuell intolerans.

Skada eller dra nytta av silikon för hår

Det är omöjligt att helt klart säga om silikonbaserade produkter är fördelaktiga eller skadliga.

Med långvarig användning torkar de starkt håret och kan orsaka splittrade ändar.

Du kan inte använda denna smink på hårbotten.

I det här fallet slutar huden att andas, näringsämnen och vitaminer går mycket mindre, vilket leder till håravfall, mjäll, stark förlust.

Därför rekommenderar vi att du endast använder silikonprodukter i ändarna av ditt hår och använd dem så lite som möjligt.

De bör också användas med negativ miljöpåverkan. Det rekommenderas till exempel att köpa en termisk spray med en silikonbas.

Ta hand om ditt hår och de blir vackra och friska!

Silikonhår: fördelarna och skadan från applikationen

Silikon kallas elastiska syntetiska fetter. Den används ofta i kosmetikindustrin: den läggs till mascara, läppstift, men den vanligaste ingrediensen i silikon är i hårprodukter. Silikon har olika egenskaper som hjälper håret att se välskötta och vackra, precis som de ser på omslaget av en tidning.

Men på grund av det faktum att silikon är en onaturlig ingrediens, finns det många bedömningar om skadan från användningen. Det finns dock så många positiva recensioner om produkter med silikon.

Därför är frågan: "Är silikon användbar eller skadlig?" Är för närvarande mycket relevant. För att förstå var sanningen är, identifiera de viktigaste punkterna.

Hur interagerar silikon med hår?

Silikonmolekyler är större än proteinhårmolekyler. Därför har de inte penetrerande funktion inuti håret. De har snarare en effekt på ytan: de fyller alla lediga platser på ytan (det här är skadorna) och smörjer helt håret och bildar en skyddande film. Silikonmolekyler har en hög fördelningskapacitet, så de sprids ut i ett jämnt lager genom hela håret.

Användningen av silikon för hår

1) En skyddsfilm bildad efter användningen av silikonhaltiga medel skyddar på ett säkert sätt håret från de aggressiva effekterna av olika yttre faktorer:

håret bleknar inte i solen;
de är inte rädda för kall vind och regn;
De lider inte av damm och föroreningar i förhållandena för megacities.
är inte skadade av blekmedel vid simning i poolen.

2) Silikon skapar en lamineringseffekt på håret - det lyser och glitter.

Det finns miljoner skalor på varje hår, som stiger upp under dagen, så ser håret tråkigt och färglöst ut. Silikonfilmen släpper vågorna och klistrar de splittrade ändarna, så att håret syns spegelglans.

3) Håret är inte elektrifierat och lätt att kamma.

4) Silikon fångar perfekt frisyren.

Håret kommer inte att trycka jämnt i regnet. Silikon hjälper till att permanent fixa rätningen strykning lockigt hår. En stor mängd silikon finns i spray och hårspray, och de är kända för sin långa fixeringseffekt.

5) Silikon hjälper till att behålla fukt i håret. Därför används det ofta i produkter för färgat, sprött och torrt hår som behöver regelbunden fuktgivande. Färgen på färgen kommer inte att tvättas över tid och kommer att förbli mättad som med den senaste färgen.

6) Medel med högt innehåll av silikon, vilket fixar frisyren, är mycket ekonomiskt: 1-2 klick av flaskan är tillräckligt för att hålla frisyren fram till kvällen.

7) Hjälper delade ändar. Om håret är skuren, kan de bara klippas eller limas. Att bota tvärsnittet är inte längre möjligt. Silikonfilm limmer mycket bra tipsen. Detta förhindrar ytterligare skada på håret när tvärsnittet når hårets mycket rot, så är håret uppdelat i 2-3 tunnare hår, som är mycket lätt skadade, torra och brutna.

8) Silikoner hör inte till giftiga ämnen i interaktionen: de reagerar inte med kroppens celler, därför är de ofarliga och orsakar inte allergier. På grund av deras säkerhet används silikoner ofta i plastikkirurgi.

Men om detta är så uppstår frågan: varför har så mycket sagt om farorna med silikon för hår?

Tänk dem i ordning.

1) Utanför strömmar inte vitaminer och andra näringsämnen till håret. Håret blir svagt.

2) Håret har sina egna skyddsfunktioner, eftersom de ständigt är under en skyddande film som skyddar dem mot de minsta skadliga effekterna.

3) Hårbotten "andas inte".

Silikon ger inte porer i hårbotten för att helt rengöra, sebum ackumuleras gradvis, och på grund av detta uppstår problem:

bakterier och mikrober multiplicerar aktivt och irriterar hårbotten, klåda kan uppstå som i allergier;
När skiktet på epidermis är blockerat, förekommer hårsäckarna först och håret börjar falla ut och växer långsamt.

4) Silikon gör håret tyngre och är helt olämpligt för tunt och sparsamt hår: frisyren blir liknande hängande istappar. Det handlar om hårets omkrets mindre än 5 cm i svansen.

Om vi ​​pratar om fördelarna och skadorna av silikon för håret, så kan du se att de positiva sidorna är mycket mer, och det vackra resultatet gör att du vänder dig till verktygen som innehåller i silikonens sammansättning. Men hur man negerar skadan och biverkningarna av användningen?

Första tipset

Använd silikon för hår inom rimliga gränser.

Först och främst är det viktigt att studera kompositionen noggrant genom att applicera denna eller den här hårprodukten. Silikon är lätt att känna igen vid slutet på "kon", till exempel dimetikon. Mängden silikon i kompositionen bestäms av sin plats i ingrediensledningen: om silikon är listad i början av listan, så är procentsatsen hög, om i slutet är andelen silikon i denna produkt mycket liten.

Hårprodukter som innehåller en stor mängd silikon, är det önskvärt att inte använda mer än en gång i veckan. Skada vid denna frekvens används inte.

Andra tipset

Periodiskt måste du rengöra hårbotten och applicera närande masker på ditt hår.

I informationsmiljön talas att silikon inte löser upp och ackumuleras i hårbotten och orsakar irreparabel hårskada.

Enligt graden av löslighet i vatten finns det tre typer av silikoner:

1) Vattenlösliga silikoner. Namnet talar för sig själv. De ackumuleras inte och tvättas lätt efter tvätt. Dessa inkluderar aminofunktionella silikoner (innehållna i medel för att bevara färgen av färgat hår) och polyol-demitikoner (de ingår ofta i sammansättningen av tvättschampon).

2) Svagt löslig dimetone: finns i balsam och balsam för hårvård.

3) Högpolymer silikon: används i professionell kosmetika. Tidigare användes sådana kosmetika i salonger, nu är den tillgänglig för hemmabruk. Dessa silikoner är olösliga och om de inte rengörs från hårbotten börjar de ackumulera på håret och hindra hårets naturliga rengöring och näring.

Hur man rengör hår från olösliga och knappast lösliga silikoner? För att lösa detta problem används ytaktiva ämnen, som är lätta att hitta i de flesta tvättmedelshampor. Vi listar dessa ytaktiva ämnen:

Efter rengöring håret matas med vitaminer och näringsämnen, då kommer de att glädja utseendet och hälsan.

Tredje tipsen

Du måste korrekt applicera på hårprodukterna med ett högt innehåll av silikon.

Det finns inget att säga om farorna med silikon för håret, en annan sak är hårbotten, där hårsäckarna ligger. Skyddande film stänger hudcellernas förmåga att fullständigt självrena och ta emot näringsämnen, så läkare-trichologer och frisörer applicerar aldrig sådana medel till hårbotten, men några centimeter recede och distribuera produkten på håret.

Silikon skyddar och fuktar håret, men glöm inte att dess huvudsakliga funktion är dekorativ. När vi väljer en stiftelse tänker vi först och främst på hur det kommer att förbättra hudfärgen och för det andra hur ofarlig dess sammansättning är. Samma sak kan sägas om användningen av silikon för hår: om du förväntar dig bara en terapeutisk effekt, är det bättre att använda andra speciella näringsämnen. Och fixa resultatet bara med hjälp av silikon.

Då kommer den täta skyddsfilmen som bildas på håret att ge en "växthuseffekt" och alla näringsämnen i den applicerade masken kommer att absorberas mycket snabbare.

Om du skickligt använder produkter med silikon, känner till silikonens sorter och funktionerna i dess applikation, kommer ett utmärkt resultat inte att ta lång tid: Mjukt, glänsande, lättsamt hår, som enkelt kan kamma, staplas och skyddas från den yttre miljön. Skada av silikon för hår kommer att reduceras till ett minimum, om du följer huvudregeln: "Allt är bra i mått."

Silikon i kompositionen av hårvårdsprodukter: fördel eller skada

Silikonhårsprodukter började återställas på 50-talet av förra seklet, men till idag kan experter inte komma till en åsikt: huruvida de skadar håret eller kroppen. Vissa tjejer är väldigt rädda för att skada sig med silikon, så de köper alltid schampon som inte innehåller det. Andra tjejer använder ofta olika kosmetika med detta ämne. Förteckningen över hårprodukter med silikon är mycket stor. Att köpa eller inte dessa kosmetiska produkter är upp till dig, men det är värt att förstå närmare de positiva och negativa effekterna av ämnet på locken.

Silikon - vad är det?

Silikoner är en stor grupp syntetiska polymerer. De används ofta på olika områden: inom byggnad, kosmetologi, medicin. Silikon är gjord av kvarts, som i sin naturliga form kan hittas i form av sand. Även silikon består av en viss mängd metanol. Ämnet i fast form i medicin används för proteser, de täcker ytan av olika instrument. Beauticians silikon används som "mjukmedel". Silikoner kan tåla betydande temperaturfall, de oxiderar inte över tiden, ändrar inte formen. Detta ämne har ingen smak, färg, lukt.

Silikontyper

Det finns fyra olika typer av ämnen som läggs till hårprodukter med silikon.

 1. Cyklometikoner. De är mycket lätta att tränga in i varje hårs struktur, men samtidigt och snabbt utspolas. Med hjälp av dessa ämnen kan man inte lösa problemet med splittrade ändar. Medel för utjämning av hår med silikon innehåller exakt denna typ i sin komposition. Det låter dig skapa effekten av glänsande, friskt hår.
 2. Dimetikon. Om du har hårt skadat hår skapas kosmetiska preparat med detta ämne speciellt för dig. Demitecones är mycket svåra att tvätta med vatten, men med frekvent användning ackumuleras de i håret i stora mängder. Du ska inte vara involverad i verktyg med Dimethicone, även om vi anser att de gör att locken ser välskötta och vackra. Demitecones ingår i hårvikt med silikon och bidrar till deras snabba föroreningar.
 3. Amodimetikon. Med deras hjälp är det möjligt att förbättra utseendet på håret i bara en applikation. Denna typ av silikon är nästan omöjlig att tvätta med vatten. De bota inte bara krullningar utan också tvärtom - med långvarig användning kan de försämra deras tillstånd avsevärt. Hårprodukter med silikon av denna typ kan användas extremt sällan.
 4. Dimetikon-copolyoler. Detta ämne löser sig snabbt i vatten och förekommer i de flesta kosmetika i minimala mängder. Det gör att du bara kan förbättra hårets utseende och anses vara den säkraste av alla silikoner.

Silikonanvändning

Listan över hårprodukter med silikon som läggs till det kan listas under mycket lång tid. Detta ämne finns i nästan 70% av alla kosmetiska preparat. Som regel kostar de lite mer än icke-silikonprodukter. Populariteten hos sådana kosmetika kan förklaras mycket enkelt. Hon tillåter att få omedelbar resultat och att göra hårets utseende oemotståndlig.

Silikon fungerar som följer. Det täcker varje hår med en tunn transparent film. På grund av detta blir håret slät, skalorna slätas och krullarna börjar lysa, blir lydiga. Om vi ​​pratar om splittrade ändar, spelar silikon rollen som lim. Dessutom tillåter substansen inte utlakning av färgpigment efter färgning och en ny nyans av hår håller tillräckligt länge. Tätheten av den osynliga filmen och luftens tillgång till hårstrukturen beror helt och hållet på mängden silikon.

En annan stor fördel med silikon är dess förmåga att skydda håret från de skadliga effekterna av miljön. Ämnet skyddar krullarna från vatten som innehåller en stor mängd klor, från plötsliga temperaturförändringar och skadliga UV-strålar.

Att lägga lockar efter att ha applicerat hårprodukter med silikon är väldigt lätt. De torkar ut mycket snabbare, blir lydiga och inte förvirrade. Osynlig film skyddar mot skadlig värmebehandling, som kan torka ut hår.

Silikonskada

Jag växte ryska spytt! Enligt by receptet! +60 cm i 3 månader.

Tänk nu på den negativa inverkan som nästan hela listan med hårprodukter med silikon har. Som det visade sig, ger silikon mycket mer skada än lock. Du bör börja med det faktum att detta ämne inte botar och inte kan återställa strukturen av skadat hår. Det handlar om perfektionen av alla kosmetiska preparat, som innehåller åtminstone lite silikon och det spelar ingen roll att de samtidigt kan skriva "regenererar" på etiketten.

Silikon kan bara förbättra hårets utseende, så att de verkar släta, glänsande och friska. Ämnet kan inte stärka krullarna, utan gör dem dumma, spröda, bräckliga. På grund av bildandet av en silikon "kapsel" kan vitaminer, näringsämnen, vatten och syre inte komma in i hårbotten och håren i tillräckliga mängder.

Om du ständigt använder hårprodukter med silikon börjar det samlas inuti strukturen i stora mängder. I slutresultatet leder detta till störningar av naturliga metaboliska processer. Syre och blod kan inte cirkulera normalt. Håret blir tråkig, har ett fult utseende, det är svårt att sätta och kamma, till skillnad från det tillstånd där de var efter första användningen av kosmetika med silikon.

Spelar inte någon rolltyp av silikon. Alla på något sätt skadar håret. Läs därför noga kosmetiska produkters sammansättning och välj antingen utan silikon eller med minsta innehåll.

Tips om silikon hårvård

Det finns några tips som är önskvärda att följa om du använder kosmetika med silikon.

 1. Försök att inte använda för starka lacker eller lotionsgeler. I deras komposition finns mer än 50% silikon och frekvent användning kommer att skada hårstrukturen. Om du fortfarande använder verktyget stark, super stark fixering, var noga med att tvätta huvudet med ett schampo innehållande sulfater. Sådana schampon hjälper till att städa håret väl, förhindra att brittleness utträder, dullness på grund av effekten av silikon.
 2. I så fall, om du ofta stilar håret med lack eller mousse med silikon, använd minst en gång i veckan en skrubb för hårbotten. Med detta verktyg kan du enkelt undvika fläckning, klåda och mjäll, som ofta orsakas av ett överskott av silikon.
 3. Det är nödvändigt att byta shampoo, masker med silikon och utan det. Om du har köpt hårprodukter med silikon, som inte är helt tvättat med vatten, var noga med att tvätta huvudet med ett rengöringsschampo en gång i veckan. Med det kan du avlägsna rester av jämn olöslig substans. Schampon med tensider (aktiva substanser av naturligt ursprung, som finns i vissa örter) anses vara mest effektiva.

Korrekt användning av kosmetika med silikon

Kosmetika som innehåller olika typer av silikoner kommer alltid att vara populär tack vare den omedelbara effekten. För att inte längre skada krullarna behöver du veta hur du ska använda denna typ av droger korrekt.

Silikonolja eller produkt som innehåller silikon kan appliceras uteslutande på strängar. Se till att det inte faller på hårbotten och rötterna, eftersom det kan leda till avbrott i talgkörtlarna och negativt påverka syrabasbasen.

För att maximalt tvätta av det silikonhaltiga kosmetiska preparatet behöver du använda speciella schampon som kan djupt rengöra håret. En obligatorisk del av dessa schampon bör vara tensider. Om du inte använder sådana schampon, så kommer curlsna snart att bli feta, orubbliga, stygga och ha ett mycket ohälsosamt utseende.

Använd inte silikonolja mer än två gånger i veckan. Håret ska vara avslappnat från exponering för silikon och fylla på lager av vitaminer, mikronäringsämnen, syre och vatten.

Hårprodukter med silikon kommer inte att kunna skada, om de sällan används och följa ovanstående tips. Naturligtvis, innan du använder dem, är det bättre att bota håret och då kommer det att vara möjligt att göra med droger med ett minimum av skadliga ämnen. Att använda sådana kosmetika eller inte är upp till dig. Bli inte involverad i det, för det kan leda till irreversibla konsekvenser.Nästa Artikel
Topp 5 hemma masker för torrt skadat hår