Hur man behandlar en svamp på huvudet - metoder och preparat


Svamp sjukdomar idag är inte ovanliga. Att plocka upp dem är otroligt enkelt, och att bli av med oönskade gäster kan vara mycket svårt. I öppna områden av huden för att bekämpa mycosis lättare, och det är märkbart nästan omedelbart. Men för att misstänka en svamp i huvudet i huvudet är det ofta möjligt endast när de redan obehagliga symptomen på infektion uppträder.

Möt svampen!

Hudsvamp har många sorter och inte alla påverkar hårbotten. I huvudsak koloniseras mikroorganismer på den håriga delen, vilket framkallar utvecklingen av sådana sjukdomar som:

 • seborrheisk dermatit;
 • mikrosporiya;
 • ringorm;
 • sårskorpa.

De multiplicerar mikroskopiska sporer, som kan vara bärare av människor eller djur. Sporer är tålamod, de kan stanna på kläder, sängkläder, hygienartiklar och djurhår under lång tid. En gång i gynnsamma förhållanden utvecklas sporer till svampar, vilka bildar hela kolonier som är förbundna med mycelialfilament.

På detta aktiva stadium, svampar och påverka hårbotten. De tränger igenom epidermis, provocerar inflammationen och orsakar död av friska celler, inklusive hårfollikeln.

Om svampen inte behandlas uppträder skaldiga fläckar på lesionsområdena, och då bildar skallighet, och det är ofta omöjligt att återställa håret på dessa ställen.

Huvudsymptom

Manifestation av mycosis i hårbotten på olika sätt. Det beror allt på kroppens motstånd och typen av svamp. Men det finns flera vanliga symptom, den samtidiga närvaron av två eller flera som gör att man misstänker närvaron av en svamp på håret och hårbotten:

 • det plötsliga utseendet av mjäll med en gradvis ökning av dess kvantitet;
 • förlust av hälsosam glans i håret, dess orörda och försvagade utseende;
 • håret börjar falla särskilt intensivt under kamning eller shampooing;
 • bildande och snabb tillväxt av skalliga fläckar och bala fläckar;
 • klåda och / eller foci av rodnad och flaking i hårbotten;
 • några obegripliga sår, skorpor, skaliga stötar på huvudet;
 • hård skörhet hos håraxeln i rotzonen.

Mykos börjar oftast med utseende av mjäll. Därför, om du märker att dina axlar ständigt ströks med vit blom, be dina älskade att noga undersöka huvudet. Och om det finns ytterligare tecken på en svampinfektion, gå omedelbart till en hudläkare eller trikolog.

Diagnos och behandling

Ju fortare svampen identifieras och botas, desto mindre hår kommer att lida. I ett tidigt skede kan du bli av med det genom enkla folkmetoder. Men problemet är att han redan befinner sig i stora skador. Och då kan felbehandling bara förvärra situationen. Det är därför det är värt att spendera lite tid och pengar på undersökningen.

Moderna metoder för diagnos av mykos är enkla och smärtfria, även ett barn tolererar dem helt lugnt. Det enklaste sättet att tända patientens huvud är en trälampa med en specifik våglängd. Det framhäver svampkolonierna och därigenom kan du se lesionsområdet - en ljus, ojämnt definierad plats. Men lampan tillåter inte att bestämma typen av mikroorganismer.

För att välja det mest effektiva antifungala läkemedlet utförs laboratorietester. Som ett prov kan det drabbade håret eller flaget som exfolieras från hårbotten tas.

Det skördade materialet placeras i en ren uppfödningsmiljö och sedan identifieras de odlade kolonierna. Denna studie tar ett par dagar, men då vet läkaren exakt vad han har att göra med.

Behandlingsmetoder

Metod för behandling bestäms på grundval av lesionernas storlek och djup, svampens variation, kroppens allmänna tillstånd och tillhörande symtom. Det kan innehålla externa medel, systemiska preparat, traditionella metoder eller komplex terapi.

Utomhusanläggningar

Det enklaste externa antimykotiska medlet är schampon: Nizoral, Mikozoral, Sebozol och andra. Man bör komma ihåg att de har en botande snarare än en vårdande effekt och måste tillämpas i enlighet med instruktionerna eller rekommendationen från läkaren. Antifungala schampon är inte avsedda för frekvent shampooing.

Om synliga skador redan har uppstått på huvudet, är användningen av balsamer eller salvor indikerad. Enligt läkarnas uppfattning har följande droger bevisat sig bäst:

 1. "Terbizil" - effektiv vid behandling av flerfärgade lavar och alla typer av mykos i huvudet hos vuxna och barn från 7 år.
 2. "Terbinafin" - förstör biosyntesen av svampar, vilket orsakar deras död, väldar alla dess sorter.
 3. "Lamisil" - eliminerar snabbt klåda, skalning och inflammation i huden, men salvan är kontraindicerad för personer med lever- eller njursjukdom.
 4. "Salicyl-zink" - hjälper perfekt med oljig seborré: torkar våta sår, leder till bildandet av jordskorpor, som sedan lätt exfolierar.
 5. "Batrafren" - passar perfekt med jäst, mögelsvampar och dermatofyter, som allvarligt förstör huden, kontraindiceras hos barn under 12 år.

Hur man behandlar svampen på huvudet, bör bestämmas av en specialist efter inspektion och testning. Men om du bestämmer dig för att gå till apoteket själv, åtminstone, kontakta en apotekare och beskriva i detalj symtomen på din sjukdom.

Systemiska droger

För stora skador, när svampen redan har kunnat penetrera djupt under huden eller gå in i blodet, är det lämpligt att använda de antimykotiska läkemedlen internt. Oftast är dessa flukonazol, ketokonazol och andra. Endast läkaren ska ordinera dem, särskilt för barnet.

Även om dessa droger inte är antibiotika, har de en stark effekt på hela kroppen och har en ganska stor lista över kontraindikationer:

 • någon blodpatologi
 • endokrina störningar;
 • svår lever- och / eller njursjukdom;
 • onkologi och närvaro av tumörer;
 • kränkningar av kapillärcirkulationen.

I avancerade situationer kan behandlingskursen omfatta: antibiotika, immunomodulatorer, anti-dysbiosmedel, hormonhaltiga läkemedel.

Sjukhusisering är inte nödvändig även i allvarliga fall, med alla medicinska rekommendationer följt, full återhämtning sker på poliklinisk basis för en period från flera veckor till flera månader.

Folkmekanismer

I de tidiga stadierna, kan hårbotten svamp behandlas framgångsrikt hemma med folkrättsmedel. De klarar inte snabbt med den avancerade formen av sjukdomen, men eliminerar fullständigt mjäll, inflammation, hudskalning, samtidigt som hårfolliklarna ges och bidrar till hårets tillväxt och bevarande.

Här är några tidstestade effektiva folkmekanismer:

 1. Eukalyptusolja. Den har de starkaste antibakteriella och antifungala egenskaperna. I sin rena form kan det orsaka en bränning, så den skiljs från basen (oliv, havtorn, burdock) i ett förhållande på 1:10. Det appliceras prickat på den drabbade huden, och ren olja är användbar för att sätta på en kam och att fördela väl genom håret.
 2. Vitlök komprimera. Dödar alla bakterier, främjar snabb läkning av sår, stimulerar tillväxten av nytt hår. På en matsked av basolja (mandel, persika, olivolja) lägg till en tesked färsk citron och vitlökjuice. Blandningen för att behandla hårbotten, linda med cellofan och varm. Skölj efter 20-30 minuter med varmt vatten utan schampo, skölj i slutet i hälften med ättika.
 3. Ättiksyra. Svampar gillar inte en sur miljö mycket, därför hjälper vanliga eller äppeläger att kämpa med dem i de tidiga stadierna. Apple kan användas för behandling av röda eller peeling områden i sin rena form, bordet späds i hälften med vatten. Behandlingsförloppet är tills fullständig eliminering av symtom och profylaktiskt under ytterligare 7-10 dagar.
 4. Avkodning av skum. I koncentrerad form bidrar det till att bli av med alla typer av hudsvampar. Två matskedar torkade blommor häll ett glas kokande vatten och blöt i 2 timmar i ett vattenbad eller låg värme (du kan insistera över natten i en termos). Broth stam och skölj huvudet efter varje tvätt. Verktyget är giftigt - ta det inte inuti och håll det borta från barn!
 5. Juice Kalanchoe. Det har uttalade antibakteriella egenskaper, läker snabbt sår, bekämpar effektivt abscesser. Koncentrerad juice kan köpas på apotek eller pressas ut omedelbart före användning från bladen på en planta. Applicera endast på den drabbade huden.

I princip har många medicinska växter svampdödande egenskaper: spurge, mynta, verbena, ekbark, kalendula, Johannesört, häststol, etc. Därför finns det många folk recept för att bli av med svampen. Men för att de ska kunna handla, är deras regelbundna långsiktiga (minst en månad!) Användning nödvändig.

I motsats till den allmänna troen sparar en hårklippning på huvudet från en svamp inte - han lever på huden, inte håret. En maskin kan bara sprida mykos i hela huvudet.

Förebyggande åtgärder

Det första sättet att förebygga svampsjukdomar i hårbotten är det strikta iakttagandet av reglerna för personlig hygien, som barn bör lära av från en tidig ålder.

Risken att dela oönskade osynliga gäster blir minimal om:

 • Använd inte andra människors kammar och huvudbonader.
 • kontakta inte med striddjur;
 • Tvätta händerna noggrant efter att ha besökt offentliga platser.
 • lära sig att effektivt hantera stress;
 • tillåta inte allvarlig utmattning
 • Använd högkvalitativ, berikad med naturliga oljor kosmetika för hår;
 • Utsätt inte långt hår för UV-bestrålning.

Hos friska människor med stark immunitet överlever svampen inte, även om den sporer och faller på hårbotten. Därför kan ett effektivt medel mot svampprofylax inkludera god näring, regelbundet intag av högkvalitativa multivitaminpreparat och frånvaron av dåliga vanor.

Hårbottensvamp

När en person finner peeling och klåda i hårbotten, lägger han inte stor vikt vid detta. Eftersom sådana symptom är hänförliga till utseende av mjäll. Faktum är att dessa tecken kan indikera utvecklingen av en hårbottensvamp. Denna sjukdom ger mycket obehag, liksom leder till farliga konsekvenser. Vad som utgör en hårbottensvamp, hur man diagnostiserar och behandlar den, bör övervägas i detalj.

Orsakerna till svampen i hårbotten

Denna patologi utvecklas av många anledningar. De vanligaste förutsättningarna för hårbotten i hårbotten är:

 • hormonella störningar;
 • genetisk predisposition till sjukdomen;
 • regelbunden närvaro i stress
 • dysfunktion i matsmältningssystemet;
 • en kraftig minskning av immuniteten
 • brist på vitaminer i kroppen;
 • kränkning av metaboliska processer;
 • kroniska sjukdomar.

Också, misslyckande att observera de grundläggande reglerna för hygien i hårbotten kan leda till svampinfektioner.

Är hårbotten smittsam? Ja, de kan smittas om du inte tar försiktighetsåtgärder vid hantering av patienter. Således kan en frisk person smittas av följande skäl:

 • användning av vanliga hygienartiklar med patienten;
 • nära kontakt med den drabbade personen, som ett resultat av vilka patogener sänds genom händerna
 • sår, repor och annan skada på hårbotten.

Det är viktigt att komma ihåg! Varning måste utföras i kontakt med den drabbade personen! Överensstämmelse med hygienreglerna samt hushålls försiktighet hjälper till att undvika smitta med svamp.

Symtom på hudsvamp på huvudet

Symtom i närvaro av svamp sjukdom kan vara annorlunda. Det beror helt på vilken typ av mikroorganism som utvecklas i hårbotten. Oftast har patienten följande tecken på sjukdomen:

 • Hårets tillstånd försämras avsevärt, de blir tråkiga, spröda, förlorar sin glans, börjar falla ut.
 • Skaliga områden av olika former bildas i hårbotten;
 • De drabbade områdena sprider sig gradvis över hela huvudet, i deras ställen ser hår ut;
 • småskaliga plack visas på skallig hud, de har en rosa nyans, ibland blåsande;
 • Håret bryter mot basen, i deras ställe finns det svarta prickar.

I svåra fall kan de drabbade områdena fester, vilket åtföljs av smärtsamma känslor och kliande huvud. Därför kräver svampen i hårbotten omedelbar behandling.

Sjukdomsidentifiering

Differentiell diagnos innefattar undersökning av patienten. Läkaren undersöker den drabbade huden. Men i början av svampinfektionen kan det vara svårt att bestämma rätt diagnos. För en mer exakt bild riktar specialisten patienten till en laboratoriestudie - skrapa på en hårbottensvamp. Resultatet av denna analys kommer att bidra till att bestämma typen av svamp, därmed förskriva den mest effektiva behandlingen. Var ska man skicka skrap? Studien kan genomföras i något medicinskt laboratorium.

Behandling av svamp i hårbotten hos vuxna

Behandling av mjäll och svamp i huvudet hos vuxna bör vara omfattande. För detta ändamål används svampdödande salvor, schampon och tabletter. För att ta bort svampen måste du använda dessa lokala läkemedel:

 1. Ekzoderil. Detta läkemedel har en skadlig effekt på alla typer av svampar. Därför kan det användas för att bli av med sjukdomen på kort tid. Exoderil finns i form av en kräm och är därför endast lämplig för extern användning.
 2. Klotrimazol. En salva som snabbt lindrar de obehagliga symptomen på en svampinfektion, såsom klåda, brinnande, skalning. Dessutom har läkemedlet antimikrobiella och antiinflammatoriska effekter.
 3. Mikonazol. Detta verktyg är gjord i form av salva för extern användning. Detta läkemedel lindrar effektivt inflammation, och har också antimykotisk och antibakteriell verkan.
 4. Nizoral. Detta läkemedel finns i form av schampo och grädde. Ett av de mest populära antifungala ämnena. Applicera den på ren hårbotten i ca 10 minuter.
 5. Ch'ing. Effektivt antifungalt medel, vilket efter första användningen ger ett positivt resultat. Lättnar de obehagliga symptomen på svampskador i hårbotten och normaliserar även talgkörtlarna. Zinovit lugnar inflammerade områden.

Även mycket effektiva är sådana läkemedel för extern användning: Mycozoral, Sebozol, Keto plus. När det gäller läkemedelsterapi används svampdödande medel för behandling, som bör konsumeras inuti. De har en destruktiv effekt på patogener, är antibakteriella läkemedel. Eftersom anti-svampdroger har stor toxicitet, krävs det att de strikt vidhäftar dosen under administreringsperioden. Kontraindikationer för användning av sådana läkemedel är:

 • allvarlig njursjukdom
 • förekomst av maligna tumörer
 • blodsjukdomar;
 • brott mot metaboliska processer i kroppen;
 • störning i cirkulationssystemet.

Potentiella droger kan försämra tillståndet avsevärt, samt förvärra andra sjukdomar. Sådana metoder kan bli av med svampen, både män och kvinnor.

Det är viktigt att komma ihåg! Det bör strikt följa doserna av droger från svampen! Detta kommer att bidra till att undvika biverkningar.

Behandling av svamp hos barn

Svampskador i hårbotten förekommer hos barn ganska ofta, särskilt under det första året av livet. Hur man behandlar denna sjukdom hos ett barn? För en fullständig behandling är det bättre att raka håret på barnets huvud. Behandla drabbade områden dagligen med jodlösning. Antifungala salvor krävs före sänggåendet. För att välja den mest effektiva och säkra salvan behöver du noggrant studera bruksanvisningen. Eftersom många aktuella preparat är kontraindicerade för användning hos barn.

Behandlingen av en svamp på ett barns huvud är en ganska lång process som kräver att hygienreglerna följs, såväl som utnämningen av den behandlande läkaren. Under behandlingsperioden ska du regelbundet besöka en läkare som ska utvärdera återhämtningsdynamiken. Och vid behov justera den föreskrivna behandlingen.

Behandling av folkmekanismer

I alternativ medicin finns det många sätt att eliminera svampen i hårbotten. Den främsta fördelen med denna inverkan är säkerheten av droger som lätt kan förberedas hemma. Naturliga ingredienser för behandling kan köpas på apoteket.

Tjära björk

Denna åtgärd hanterar effektivt olika dermatologiska sjukdomar. När det gäller hårbotten hjälper björktjära inte bara sig av med svampen utan eliminerar även mjäll. För behandling måste du blanda huvudämnet med glycerin i ett förhållande 1: 1. Applicera blandningen på de drabbade områdena. Detta bör göras 1 gång per dag, varpå håret tvättas. Förvara detta läkemedel minst 1 timme.

Träaska ska blandas med fläskfett i lika stora proportioner, blanda noggrant. Förbered salva med den beredda salvan 2 gånger om dagen, tills symptomen på svampinfektion helt försvinner.

Citronsaft

Denna naturliga komponent bör behandla problemområden 3 gånger om dagen. Citronsaft används även med avancerade former av sjukdomen. Det bidrar till att avlägsna obehagliga symptom samt normalisera sebaceous körtlar.

Traditionell medicin har inga kontraindikationer, de kan användas även vid behandling av barn. Den enda nackdelen med denna exponeringsmetod är att behandlingen tar längre tid än vid användning av farmaceutiska preparat.

I vilket fall som helst bör du följa hygienreglerna i hårbotten för att förhindra svamp. Och också att vara försiktig i kontakt med patienten.

Hur man behandlar svamp på huvudet?

Klåda i hårbotten, tecken på inflammation, flaking och eventuellt håravfall - Sådana tecken kan indikera att en person har en hårbottensvamp. Det kan antas att obehaget orsakas av en svamp, men en noggrann diagnos ligger inom en doktors kompetens - en trikolog, en hudläkare.

Svampversikolor, andra sjukdomar behandlas framgångsrikt, vissa kräver användning av droger och strikt överensstämmelse med läkarens rekommendationer.

Diagnos av sjukdomen

I sig har en hudsvamp som kan leverera obehag sortera. Efter att ha bestämt symptomen kan den behandlande läkaren individuellt välja en behandling för patienten, föreslå ett effektivt sätt att bota svampen och undvika att det återkommer i framtiden. Med tanke på sjukdomens infektiösa karaktär överförs det lätt när den allmänna användningen av personliga hygienartiklar, huvudbonader.

En vuxen och ett barn måste behålla personlig hygien för att inte bli smittade. Detta gäller särskilt för personer som besöker poolerna, bastur.

Om en svamp hittas i en familjemedlems hus är det nödvändigt att desinficera delade föremål, fördela handdukar, sänglinne och tvätta kläderna separat.

Nästa - håll en allmän städning och övervaka hälsan hos resten av familjen.

Huvudsvamp symtom

De specifika symptom som en person kommer att uppleva beror på typen av patogen av svampinfektionen. Det finns dock allmänna tecken som tyder på närvaron av en svamp i hårbotten. Detta är:

 • försämring av hårförhållandet - förlust av glans, förlust, torrhet, tråkig färg;
 • avskalning av huden, identifiering av enskilda fläckiga områden av avrundad form med fuzzy konturer;
 • i de områden som påverkas av svampen, gallret håret, faller ut tills utseendet på bala fläckar;
 • Rosa plack syns ovanför hårbotten, som kan täckas med bubblor med flytande, gulaktiga och gråskorpor.
 • håret blir skört vid roten, faller ut och lämnar svarta prickar;
 • Om en person har ringorm, indikerar lokala purulenta hudskador detta.

I infektionsfasen kan symtomen vara implicita, så det är svårt att börja behandlingen i tid. Att diagnostisera förekomst av problem i hemmet kan vara ett gott utseende av mjäll, om det inte tidigare observerats.

Typer av svamp på huvudet

Microsporia är en svamp sjukdom som kan spridas snabbt. Symtom på en sådan svamp är närvaron av rodnad i hårbotten, som kan täckas av bubblor. På skadestället är håret sprött, faller ut.

Trichophytosis eller ringorm, manifesteras av skalning, kliande hud, utseende av röda fläckar och sprött hår. I stället för de brutna håren bildar en gråaktig blom. Med en djup form av trichophytia på huden detekteras svullnad med klara röda konturer, täckta med blåsor med purulent innehåll. Löpande ringorm kännetecknas av generell svaghet, utseendet på skador på kroppen, svullna lymfkörtlar, naglarnas deformation.

Favus eller scab - en sjukdom som i vårt område är sällsynt. Ofta är de sjuka av människor från Mellanöstern och asiatiska länder. Uppkomsten av sjukdomen kännetecknas av utseendet av gulaktiga korst i hårbotten, som utan behandling kan spridas över hela ytan. Under skorporna, håret atrofi, faller ut, blir personen skaldlös.

Behandling av svamp på huvudet

På grund av svårigheten att diagnostisera en sjukdom är det riskabelt att föreskriva dig själv en salva eller något annat botemedel mot en svamp, eftersom felaktig behandling endast förvärrar sjukdomsförloppet. Beroende på typ av mykos, kommer läkaren att berätta hur man ska behandla svampen på huvudet, hur länge och i kombination med vilka förfaranden.

Svårigheten att välja ett läkemedel i närvaro av en huvudsvamp, det finns många rättsmedel för svampen på huvudet, men många av de droger som tas i munnen har kontraindikationer. Så, de flesta av dem rekommenderas inte för alla som har blodsjukdomar, njureproblem, cancer eller en metabolisk störning.

Förutom orala tabletter finns ett antal droger som används lokalt. Dessa är medicinska schampon Mycozoral, Keto Plus, Sebozol, Nizoral och deras analoger.

Innan du väljer att behandla en huvudsvamp, bestämmer en hudläkare vilken typ av infektion som helst. Microsporia behandlas med Termikon och Terbizil salvor, vilka appliceras på sjukdomsfokusen två gånger om dagen. Salva med ett tunt skikt appliceras på den drabbade platsen och försiktigt pundas. Kursen är upp till 4 veckor. Samtidigt kan de förskriva intag av Griseofulvin 3 gånger om dagen. För bättre absorption tas Griseofulvin med en tesked solrosolja. Termerna kommer att bestämmas av läkaren, vanligtvis upp till 2 månader.

Trichophytosis behandlas med mikrosporsalva, som appliceras på det drabbade området en gång om dagen i 2 veckor. En försummad sjukdom som passerat in i det kroniska scenet behandlas med Arievich-metoden för att exfoliera stratum corneum. För detta gör du en komprimering av mjölkbar salicylsalva, som appliceras i 2 dagar. Efter två dagar applicera en komprimering med salicyl-zink eller salicylsalva. Efter komprimering tar doktorn bort det kornade skiktet på huden och de svarta punkterna kvarstår från håret.

Favus behandlas analogt med trichofytos. Kompletter behandlingen med Irunins intag oralt en gång om dagen i 3 veckor. Batrafen salva kan appliceras 2 gånger om dagen till den drabbade huden. Kurs - 2 veckor.

Behandla svamp huvud folk remedies

Milda former av svampinfektioner kan enkelt elimineras om behandling med folkmedicin har samband med mediciner. Eukalyptusolja har en effektiv effekt mot mykos. Det lindrar klåda, irritation. Det är nödvändigt att lägga några droppar olja på en kam eller kam och kamma håret, försök att inte skada huden på huvudet.

En annan effektiv lösning för att lindra svamp symptom är gjord av vitlök, citron och olja. Behöver ta 1 tsk. olivolja, vitlökjuice, citronsaft. Blanda alla, dyka sedan i blandningen med en bomullspanna och gnid försiktigt kompositionen i de drabbade områdena. Då måste du täcka huvudet med en omslag, linda i en handduk och lämna i en timme.

Tätning anses vara en normal reaktion. Efter tiden tvättas huvudet med vanligt schampo, för sköljning ta en liter vatten med tillsatsen av 2 msk. ättika. Du måste upprepa proceduren varje gång du planerar att tvätta håret. Från den första applikationen dämpar symtomen, efter 4 gånger ser håret mycket hälsosammare ut. Minus sätt - vitlök lukt, som kommer från vått hår.

Folkmekanismer

Alla folkmekanismer innebär användning av enkla ingredienser. Det enklaste receptet är att blanda vatten med ättika i ett förhållande 1: 1. Smörj de drabbade områdena varje dag med denna förening, på dag 3 finns lättnad, och efter 2 månader kommer sjukdomen att passera.

En effektiv åtgärd är en infusion av tansy. För beredningen ta 1 msk. l. skum, placerad i en skål och häll kokande vatten i en volym på 400 ml. Disken är täckt med lock och kyldes i 2 timmar. Sedan infusionsfilter och tvätta håret utan att använda schampo i en månad.

Ett annat tillgängligt recept är att göra ett avkok av citronskal. För att göra detta, avlägsna skalen från 4 citroner, häll en liter vatten och koka i 15 minuter vid låg värme. När buljongen är cool kan du skölja huvudet efter tvätt en gång i veckan.

De flesta populära recepten är inte lika effektiva, det är lättare att köpa antifungalsjampo på apoteket än att göra tinkturer och salvor. Att ge företräde endast till populära recept, ignorerar läkarens rekommendationer - ett misstag.

Att komplettera behandlingsförloppet med recept på traditionell medicin är ett sätt att påskynda läkningsprocessen och förhindra återkommande sjukdom. Efter behandling kan folkläkemedel användas från tid till annan som en förebyggande åtgärd, inte att glömma hygien, rätt näring.

Effektiva lösningar - salvor och piller för behandling av huvudsvamp

När en person diagnostiseras med en svamp i hårbotten riktar sig en behandlingskurs för att eliminera inte bara den estetiska defekten som orsakas av ohälsosamt hår och mjäll. Korrekt behandling med ett botemedel mot hårbotten gör att du kan behålla frisk hud och hår, vilket förhindrar komplikationer.

För behandling av huvudsvamp behöver piller och salvor som säljs i apotek. I de inledande stadierna är topiska medel effektivare och tabletter hjälper om störningen startas.

Vad ska man tänka på när man väljer läkemedel?

Det är inte möjligt att säga vilken lösning för hårbotten svampen är den mest effektiva. På apotek är tabletter och salvor representerade av ett brett utbud, men till en början är det bättre att rådgöra med en tricholog eller en hudläkare. Specialisten kommer att undersöka dig, hänvisa till analys och bestämma patogenerna.

Svampen är en snabbt utvecklande patologi, och utan att ta vissa åtgärder kommer mycosis att passera in i de djupa hudlagren och täcka frisk hud, inklusive slemhinnor. Att bekämpa mycosis är en lång process som kräver tålamod.

Antifungala piller och salvor är potenta medel som är giftiga. När du väljer dem ska historiken beaktas. Bland kontraindikationerna känns vanligtvis metaboliska störningar, njursvikt, blodsjukdomar, kärlsjukdomar och tumörer.

Vilken typ av salvor behandlar huvudsvampen?

Effektiva lösningar för hårbottensvamp är salvor som säljs i alla apotek. De bör användas noggrant och strikt enligt instruktionerna, annars kan du förvärra situationen istället för en positiv effekt eller förlora värdefull tid.

Clotrimazolsalva

Denna salva mot svampen i hårbotten har ett brett spektrum av effekter och hämmar utvecklingen av patogen mikroflora, speciellt jästliknande svampar. Läkemedlet är särskilt effektivt för mycosis i hårbotten orsakad av utvecklingen av Candida svampar. Doseringen och varaktigheten av användningen av salvor bör bestämmas av den behandlande läkaren, med hänsyn till olika faktorer och utvecklingsstadiet av sjukdomen.

Betamatezon

Denna gel från svampen i huvudet är bra som ett hjälpmedel för att minska inflammation. Salva lindrar klåda, tar bort skalning, har en positiv effekt på lokal immunitet. Med betydande svampinfektioner på den håriga delens hud används Betamatezon som ett självständigt medel. Det är också lämpligt för att komplettera antifungal behandling med tabletter.

ekzoderil

En effektiv salva som inte bara hjälper till att bekämpa svampen i hårbotten, utan också eliminerar patogener i andra delar av kroppen. Den helande effekten beror på en aktiv ingrediens som kallas naftifinhydroklorid. Drogen penetrerar djupt in i huden och börjar samlas inuti den. Överdosering är utesluten, eftersom de aktiva komponenterna inte absorberas i blodet. Hudskador försvinner inom 2-6 veckor.

Mikozan

Den terapeutiska effekten av denna salva på svampen på huvudet beror på en aktiv substans som kallas ketokonazol. Verktyget lindrar obehaglig klåda och rodnad. Behandlingsförloppet kan nå en månad, och efter det att symtomen har eliminerats ska användningen av salvan inte stoppas. Mikozan hjälper till att bekämpa många svampinfektioner, men det är högt giftigt, därför är det inte lämpligt för kvinnor under graviditet, amning såväl som barn.

Lamisil

Tidtestat antifungalt medel för hårets huvud. Den kommer i form av en kräm med aktiv substans terbinafin. Läkemedlet appliceras på de platser som drabbats av svampen en gång om dagen, och ett märkbart resultat kommer bara att visas efter några veckor. Denna salva har en bra analog kallad Terbinafin, vilket inte är mindre effektivt, men det är mycket billigare i apotek.

Mikozolon

Denna kräm hjälper till att bekämpa svampen på huvudet och andra delar av kroppen. Sammansättningen av det lokala medlet svampdödande komponenten och glukokortikosteroider. Den unika kombinationen av dessa ämnen gör att du kan bekämpa en mängd olika svampskador, inklusive de som kompletteras med bakterieinfektioner. Verktyget är lämpligt även i fall där andra droger från svampen inte ger resultat med en lång behandlingstid.

Salicylsalva

Denna botemedel mot svamp av huvudet är effektiv för svampen i hårets del av huvudet. Du kan använda den, orsaka ömma fläckar eller använda i form av kompressor. I det andra fallet börjar de drabbade områdena flyta starkt, men vanlig soda med tvål hjälper till att spola ut flakande epitel från håret. Salicylsalva är en av de billigaste antimykotiska drogerna som säljs i apotek.

Vilka tabletter kan jag använda?

Tabletter för behandling av hårbottensvamp ger också bra resultat, inte sämre än salvor, krämer och geler. Bland de mest effektiva tabletterna, som är mest positiva på Internet, är:

 • Ketokonazol. Detta verktyg skapar antifungala och antiparasitiska effekter. Du måste ta en tablett per dag i två eller tre veckor, och sedan behöver du en paus.
 • Miconazol tabletter tar upp till fyra stycken per dag.
 • Flukonazol. Detta läkemedel är lämpligt för behandling och förebyggande av hårbottenskador i hårbotten. Per dag behöver du inte ta mer än ett piller.
 • Nystatin. Kraftfullt antifungalt läkemedel med antibakteriell effekt.
 • Griseofulvin. Dessa tabletter från svampen i hårbotten kombineras med vegetabilisk olja. Det är nödvändigt att beräkna dosen enligt ett enkelt schema: en tablett per tio kilo kroppsvikt. Barn upp till två år, kvinnor under graviditet och amning, dessa piller är kontraindicerade.

Kom ihåg för framtiden, än att behandla svampen i huvudet, och du kan också försöka använda folkmedicinska lösningar.

Vilka folkrättsmedel hjälper till med huvudsvamp?

Folkmekanismer kan behandla huvudets svamp i de första stadierna av utvecklingen. Det enklaste sättet är förberedt från två liter vatten, en sked läsk och samma mängd ammoniak. Skölj huvudet med denna vätska var 2-3 dagar.

Behandling av svampen med salt och jod är ett gammalt bevisat botemedel, vi berättade om det på vår hemsida.

Tja hjälp mask från huvudets svamp. Du behöver 2 koppar vatten och 50 g pepparmynta. Koka på låg värme i tio minuter, och sedan spänna. Efter kylning lägg till tre skedar morotjuice, en sked citronsaft och samma ättika till avkoket. Denna åtgärd bör gnidas i hårbotten efter tvättning och lämnas i en halvtimme eller en timme och sköljas sedan med varmt vatten.

Eteriska oljor är också ganska bra folkmedicin för huvudsvamp. Särskilt bra mot soppa tea tree oil, rosmarin, cederträ och citron. Varje dag måste du gnugga olja i hårbotten före sänggåendet, och på morgonen tvätta håret med antimykotisk schampo.

Hur snabbt bli av med svampen i hårbotten? Granskning av de bästa schampon, medicinska och folkmedicinska lösningar

En frisk och välskött frisyr glädjer alltid ögat. Men ofta ser inte håret ut som vi skulle vilja, och orsaken är många faktorer, särskilt problem med hårbotten.

Enligt statistiken är svampen i hårbotten den vanligaste sjukdomen i epidermis, vilket inte bara leder till en fruktansvärd frisyr, men orsakar också obehag för en person. I den här artikeln tar vi en närmare titt på vad en hårbottensvamp är, vad är dess symtom och hur den kan behandlas mest effektivt.

Vad är en sjukdom?

Hårbottensvamp är en patologi av epidermis i hårbotten orsakad av trichophyton och microsporum patogener. Det vanliga namnet på denna sjukdom för alla är berövas. En annan patogen är malassezia furfur, som infekterar det övre lagret av epidermis och orsakar seborré.

symptom

Nederlaget för hudpatogenerna trichophyton och microsporum åtföljs av manifestationen på huden av vissa områden med avrundad form, med klart definierade gränser. Hudens epidermis är mycket fläckig och har en ljus röd färg. I vissa fall visas skorpor eller små bubblor på gränserna för de drabbade områdena.

De drabbade områdena kommer att öka i storlek om inga åtgärder vidtas för att behandla dem. För varje patogen har sina egna symtom som är inneboende endast i denna svamp, nämligen:

 1. Malassezia furfur - orsakar allvarlig klåda, huden blir röd och fläckig. Ofta finns det skorpor på de drabbade områdena. I vissa fall kan suppuration inträffa, såväl som en sekundär infektion.
 2. Trichophyton - påverkar epidermis, liksom hår. Håret börjar bryta vid basen (2-3 mm från roten). Sjukdomen åtföljs av obehaglig klåda och rodnad i huden.
 3. Microsporum - denna patogen påverkar huvudets epidermis, vilket skapar ett eller flera drabbade områden. Med utvecklingen av patologi blir håret tråkigt, börjar bryta vid basen, förvärva en grå färgton.

De vanliga tecknen på svamphudsskador är följande:

 • Den manifestation av blekt röda fläckar på huden.
 • Håravfall i de drabbade områdena.
 • Obehaglig klåda i de drabbade områdena.
 • Stark hudskalning.
 • Försvagning av hårets allmänna tillstånd (förlust av glans, matthet, överdriven torrhet).
 • I vissa fall - manifestationen av suppurations (oftast med ringorm).

Vad ska beaktas vid val av behandling?

Vid de första symptomen är det nödvändigt att konsultera en läkare (dermatolog eller tricholog), vem ska genomföra en undersökning, göra en noggrann diagnos och förorda en effektiv behandling med hänsyn till alla patientens egenskaper.

Faktum är att vissa droger innehåller giftiga substanser som effektivt undertrycker olika svampar. Deras koncentration är låg och kan inte skada en hälsosam kropp, men för människor som lider av vaskulär patologi hos händerna, med blodsjukdomar, njursvikt och onkologi är det bättre att avstå från att använda dessa medel genom att välja ett annat alternativ behandlingsalternativ.

Behandlingstiden tar vanligen 4-6 veckor, men i vissa fall kan läkaren förlänga behandlingen genom att förskriva antibiotika och hormoner.

Shampoo mot hårbotten svamp

Ett av de effektiva verktygen i kampen mot olika svampsjukdomar i hårbotten är en helande schampo. I apoteksnätet hittar du många sorter av det här verktyget, så vi valde den mest effektiva, används av miljoner människor (beskrivning nedan).

Mikozoral

Genomsnittspriset i Ryssland är 390 rubel.

Indikationer: Detta verktyg är utformat för att effektivt undertrycka dermatofyter och olika hudsvampar.

Åtgärd: Mykosarol eliminerar mykos, rodnad, peeling och klåda i huden, liksom normaliserar talgkörtlarna.

Ansökan: Medicinsk schampo appliceras på håret och huden på huvudet, gnides med massage rörelser i 1-2 minuter, sedan tvättas av.

Kontraindikationer:

 • individuell intolerans
 • allergisk reaktion på produktens sammansättning.

Nizoral

Genomsnittspriset i Ryssland är 690 rubel.

Indikationer: Nizoral är effektivt för att bekämpa olika hudsvampar och används också för seborréexem (i alla stadier).

Åtgärd: Kompositionens aktiva komponenter penetrerar helt igenom hårcellens cellulära struktur, undertryckande av svamppatogener på kort tid. Redan efter den första applikationen försvinner klåda, huden blir mjukare, rödhet minskar.

Applicering: Shampoo appliceras på huvudet, churn och lämnar i 3-5 minuter, sköljdes sedan med varmt rinnande vatten. Användningsfrekvens - 3 gånger i veckan. Behandlingsförloppet är 1 månad.

Kontraindikationer:

 • allergisk mot komponenter i kompositionen;
 • graviditet och amning.

Sebazol

Genomsnittspriset i Ryssland är 480 rubel.

Indikationer: schampo är utformat för att snabbt och effektivt undertrycka olika svampsjukdomar, i synnerhet - åtföljd av suppuration.

Åtgärd: Sebasol eliminerar rodnad, inflammation och skalning av den drabbade huden. De aktiva ingredienserna förstör effektivt svampen, återställer de drabbade områdena.

Ansökan: en liten mängd medel som appliceras på vått hår, churn och tvättas efter 5 minuter. Applicera med en frekvens av 2-3 gånger i veckan. Behandlingsförloppet är 3-5 veckor.

Keto plus

Medelpriset på detta schampo mot svampen i hårbotten i Ryssland är 750 rubel.

Indikationer: hanterar effektivt seborrheisk dermatit, pityriasis versicolor och olika skillnader i mjäll.

Åtgärd: har keta-reglerande och antiseptisk effekt. Spränger svamppatogenen, mjukar på huden, lindrar klåda och rodnad.

Ansökan: Applicera en liten mängd pengar på håret, skölj med massagebevegelser i 2-3 minuter, skölj sedan.

Kontraindikationer: individuell intolerans.

mediciner

ketokonazol

Genomsnittspriset är 260 rubel.

Indikationer: Hudskador med mögel eller jästliknande svampar.

Åtgärd: hämmar den vitala aktiviteten hos svamppatogener, genom att förstöra deras cellulära struktur.

Applicering: på 1 tablett på morgonen och på kvällen efter mat, tvätta ner med mycket vätska.

Kontraindikationer:

 • allergi mot drogen;
 • graviditet och amning
 • njursvikt.

mikonazol

Genomsnittspriset är 180 rubel.

Åtgärd: Mikonazol bekämpar effektivt olika patogena svampar, eliminerar inflammatoriska processer och reducerar klåda.

Applicering: 1 tablett 4 gånger om dagen, mycket pressad vätska. Behandlingsförloppet ordineras av den behandlande läkaren.

Kontraindikationer:

 • ålder upp till 12 år
 • amning och graviditet.

flukonazol

Det är ett billigt, men mycket effektivt, tidtestat antifungalt läkemedel. Genomsnittspriset är 20 rubel.

Indikationer: Effektiva vid bekämpning av olika hudsvampar, inklusive manifestation av mjäll, lava och candidiasis.

Åtgärd: verktyget penetrerar effektivt hudstrukturen, hämmar aktiviteten hos svampcellens enzymer.

Ansökan: Den appliceras strikt enligt doktors recept, som beräknar dosering och appliceringsfrekvens.

Kontraindikationer:

 • amning och graviditet
 • ålder upp till 4 år
 • allergisk mot komponenter i kompositionen.

nystatin

Medelpriset på drogen är 100 rubel.

Indikationer: agenten har antiinflammatorisk verkan, bekämpar effektivt jästliknande svampar.

Åtgärd: har antiinflammatoriska och antimikrobiella effekter, lindrar klåda, eliminerar desquamation.

Applicering: 1-2 tabletter 3-4 gånger om dagen. Behandlingsförloppet är 14 dagar.

Kontraindikationer:

 • överkänslighet mot komponenterna i kompositionen;
 • pankreatit.

griseofulvin

Genomsnittspriset är 220 rubel.

Indikationer: olika svampskador i huden.

Åtgärd: Drogen förstör den cellulära strukturen hos svamppatogenerna, vilket inte tillåter dem att växa och föröka sig. Lättnar klåda, svullnad och rodnad.

Applicering: 1-2 tabletter 4 gånger om dagen.

Kontraindikationer:

 • ålder upp till 14 år;
 • graviditetsperioden och amning
 • överkänslighet.

Antifungal salva

klotrimazol

Genomsnittspriset är 130 rubel.

Indikationer: Effektiva vid bekämpning av olika svamppatogener (jästliknande, mögel, etc.).

Åtgärd: Drogen förstör syntesen av ergosterol - grunden för den cellulära strukturen hos svamppatogener.

Tillämpning: Svampdödande salva appliceras på den drabbade huden 2-3 gånger om dagen. Behandlingsförloppet är 1 månad.

Kontraindikationer:

 • svangerskapstid
 • överkänslighet.

betametason

Genomsnittspriset är 120 rubel.

Indikationer: Läkemedlet har en utmärkt absorberande effekt på kort tid, genomträngande till platsen för inflammation.

Åtgärd: lindrar svullnad, rodnad och inflammation, eliminerar klåda.

Applicering: salva mot svampar appliceras på problemområden 2 gånger om dagen. Behandlingsförloppet är 10-14 dagar.

Kontraindikationer:

 • diabetes mellitus;
 • åderbråck
 • akne;
 • oral dermatit typ.

ekzoderil

Genomsnittspriset är 560 rubel.

Indikationer: Hudskador med mögel eller jästliknande svampar.

Åtgärd: läkemedlet lindrar inflammation, rodnad och klåda, förstör effektivt svamppatogenen.

Applicering: salva applicerad på problemområden av huden 1 gång per dag. Behandlingsförloppet är 2-4 veckor.

Kontraindikationer:

 • överkänslighet;
 • graviditet och amning.

Lamisil

Genomsnittspriset är 670 rubel.

Indikationer: Effektiva i kampen mot laven och svampens trichophyton, som hämmar tillväxt och utveckling på ett tidigt stadium.

Åtgärd: eliminerar klåda, skalning och inflammation. Det har antiseptiska egenskaper.

Ansökan: medel appliceras på de drabbade områdena 1-2 gånger om dagen. Behandlingsförloppet är 7-10 dagar.

Kontraindikationer:

 • vaskulära sjukdomar;
 • lever- och njursvikt;
 • komponentallergi.

Mikozan

Genomsnittspriset är 890 rubel.

Indikationer: Effektiva vid bekämpning av alla typer av svampar.

Åtgärd: eliminerar klåda och skalning, lindrar puffiness och rodnad. Det har antibakteriell verkan.

Applicering: Mikozan appliceras en gång om dagen till det drabbade området. Behandlingsförloppet fortsätter tills fullständigt försvinnande av symtom men bör inte överstiga 1 månad.

Kontraindikationer:

 • graviditet och amning
 • ålder upp till 14 år;
 • njur- och leverfel.

Salicylsalva

Genomsnittspriset är 30 rubel.

Indikationer: Effektiva mot svampar malassezia furfur och microsporum.

Åtgärd: lindrar inflammation och eliminerar desquamation. Effekten på svampen är svag, för effektiv behandling är det därför nödvändigt att ta det med svampdödande medel.

Applicering: salva applicerad på det drabbade området 2 gånger om dagen. Behandlingsförloppet är 2-4 veckor.

Kontraindikationer:

 • ålder upp till 7 år
 • överkänslighet.

Behandling av fungus folkmekanismer

De recept som våra förfäder använt för 3-4 generationer sedan är fortfarande relevanta idag. Sammansättningen av sådana medel inkluderar naturliga produkter och komponenter som lätt kan erhållas i någon butik eller apotek. Inte undra på att behandlingen av hårbottensvampmedel är den mest lättillgängliga.

Komprimera lök och vitlök

 1. En lök och 3-4 vitlöksklyftor vrids i köttkvarn (du kan använda en mixer).
 2. Den erhållna blandningen fördelas jämnt över huvudets hud och täckes sedan med polyeten.
 3. Tvätta av kompositionen om 20-25 minuter (med en stark brinnande känsla, tåla mindre tid).

Kamillebaserad Balsam Conditioner

Kamilleblommor (4 ssk. Skedar) häll 500 ml kokande vatten och låt sätta i en timme. Verktyget används efter varje shampooing, sköljning av dem vått hår.

Medicinsk oljebaserad mask

Blanda i lika stora proportioner kock och ricinolja (2 msk. Skedar), tillsätt 1 msk till dem. sked av honung (flytande) och blanda noggrant. Den resulterande massan appliceras på problemområdena i huden och lämnas i 25-35 minuter, tvättas sedan av med varmt vatten.

slutsats

Som du förstod från artikeln: en svamphudsjukdom är inte en mening, det behandlas fullständigt på olika sätt. Det viktigaste är att starta behandlingen i rätt tid, och inte skjuta upp den för senare, ju mer sjukdomen fortskrider desto hårdare behandlas det och orsakar allvarligare skador på människors hälsa. Nu känner du till de olika sätten i kampen mot denna sjukdom.

Varning! Informationen i denna artikel har verifierats av våra experter, utövare med många års erfarenhet.

Om du vill samråda med experter eller fråga din fråga, kan du göra det helt gratis i kommentarerna.

Om du har en fråga utanför ramen för detta ämne, lämna den på den här sidan.

Effektiva metoder och läkemedel för behandling av svamp på huvudet

Huvudsvamp är en patologisk process som idag påverkar människor i olika åldrar och kön. Det finns en patologi för orsakerna till nederlag av hud och hår av patogena mikroorganismer. Vid det första skedet av sjukdomen känner personen inte obehagliga symptom, men detta är ingen anledning att skjuta upp behandlingen. Hur man behandlar svamp på huvudet? För att göra detta kan du använda läkemedels- eller hemmetoder, som tidigare avtalats med din läkare.

Användningen av schampo

Hemma, för att bota svampen på huvudet, kan du använda farmaceutiska schampon. De har en anti-svamp effekt. När du väljer ett schampo, var uppmärksam på kompositionen. Det ska finnas en komponent som ketokonazol.

Nizoral

Detta är ett av de bästa sätten att bekämpa svampen i huvudet. Efter applicering kan den fortfarande fungera länge. Nizoral är ett verktyg som inte bara kan behandla svampsjukdomar utan även seborré och mjäll. Applicera schampo måste vara 2-3 gånger i veckan. Instruktionerna för användning, kontraindikationer och recensioner finns i denna artikel.

Mikozoral

Detta läkemedel har också visat sig vara effektivt vid behandling av svamppatologier. Du kan också använda schampo för att bekämpa mjäll och dermatit. Använd 2-3 gånger i veckan.

Dermazol

Antimykotisk schampo ska appliceras 5 gånger i veckan. Detta är det enda sättet att få en positiv dynamik och eliminera huvudsvampen. Vi har förberett för dig en mer detaljerad artikel om detta läkemedel, som du hittar på länken.

Förutom schampon finns det många droger från svampen på huvudet. Särskilt effektiv är behandlingen av svampdödande salvor. Detta är en medicinsk form av läkemedlet, som har en lokal effekt. Salva måste appliceras lokalt på det drabbade området. Även den behandlande läkaren kan vara förskrivna läkemedel i form av en kräm eller gel.

Terbizil

Detta läkemedel bör appliceras på området av svampslängan 2 gånger om dagen i ett tunt jämnt lager. Behandlingskursen blir 1 månad. Bruksanvisning Terbizil, kontraindikationer och recensioner i den här artikeln.

Nizoral

Sammansättningen av denna salva föreslår närvaron av ketokonazol. Det är en antifungal komponent med ett brett spektrum av effekter. Det kan effektivt användas för olika typer av svampinfektion. Applicera varje dag på ren och torr hud. Verktyget påverkar effektivt de patogena svamparna, huden, medan dess komponenter inte invaderar blodet.

Svavel-salicylsalva

Detta är ett kombinerat läkemedel som används för extern behandling av huvudsvamp. Dess sammansättning innehåller komponenter såsom svavel, petrolatum och salicylsyra. Vid bearbetning av huden samverkar svavel med organiska komponenter som producerar sulfider och pentationsyra. Dessa medel har antibakteriella och antiparasitiska effekter.

tabletter

För behandling av huvudsvamp kan du använda droger i pillerform. Det mest effektiva kvarstår:

 1. Ketokonazol. Denna åtgärd har antiparasitiska och antifungala effekter. Mottagning att leda 1 tablett varje dag. Helande aktiviteter spenderar 2-3 veckor.
 2. Mikonazol. Tilldela 4 tabletter per dag.
 3. Flukonazol. Detta verktyg kan användas som förebyggande och behandling av huvudsvamp. Den dagliga dosen innefattar 1 tablett.
 4. Nystatin. Detta är ett antimykotiskt antibakteriellt läkemedel. Ta 500 000 IE 4 gånger om dagen.

Folkmetoder

Det är möjligt att behandla svamp på huvudet hemma med hjälp av folkläkemedel. Tack vare dem kan du stoppa symtomen och påskynda återhämtningen.

Effektiva är följande recept:

 • Mala vitlök med en rivare, kombinera med smör i lika stora proportioner. Applicera blandningen på det drabbade området som en komprimering. Ändra det för att slutföra läkning.
 • Mala lök på en rivare, pressa saften. Fukt en bomullsull i det och behandla det drabbade området. Behandlingen utförs flera gånger om dagen.
 • Ta 30 g ekbark, 20 g horsetail, 20 g björnbär, 20 g kalendula och 20 g verbena. Vid 60 g av samlingen har ett glas kokande vatten. Stew i 15 minuter på elden, filtrera och använd buljong för en komprimering 2-3 gånger om dagen.


Nästa Artikel
Varför kliar det hårbotten och det gör ont? Orsaker och deras behandling