Norwood Male Pattern Baldness Classification


Med hjälp av klassificeringen är det möjligt att bestämma hur långt håravfallsprocessen har gått. Detta är viktigt att veta, för ju mer allvarlig graden är, desto mindre är risken för full återhämtning med hjälp av läkemedel. Om du har det sista steget, kommer inte en hårtransplantation, tyvärr, att rädda situationen.

Manlig mallhaltighet och graden bestäms ofta med hjälp av ett klassificeringssystem med hjälp av specialdiagram som bestämmer graden av håravfall. Klassificerings tabellen var först utvecklad av Hamilton på 1950-talet, som på 1970-talet modifierades av Norwood och förvärvade ett modernt utseende. Norwood tillfogade också andra grader av skallighet till den ursprungliga klassificeringen: 3A, 3 parietal, 4A, 4 parietal, 5A och 5 parietal.

Norwood klassificering

Klassificeringen inkluderar 7 grader manlig androgenalopeci med flera subtyper. Ofta använder dermatologer och trichologer denna klassificering för att bestämma graden av skallighet hos en patient. Samma klassificering har funnit bred tillämpning vid observation av resultaten av studier av olika droger. Norwood klassificering är som följer:

 • 1 grad. Normal främre hårlinje eller minsta bakåtväxling
 • 2 grader. Framväxten av hårväxt har formen av en triangel (vanligtvis symmetrisk).
 • 3 grader. Djup symmetrisk gallring i hårets tempel: från partiell hårtäckning med minskad tjocklek för att slutföra skallighet i dessa områden.
 • 3 parietal grad. Håravfall förekommer huvudsakligen i parietalzonen med måttlig gallring av den främre hårlinjen. Tätheten av frontlinjen och templen är större än med 3: e graden.
 • 4 grader. Förtunning i den främre temporala regionen är ännu mer uttalad än med 3: e graden. Frånvaro eller mycket sparsamt hår på kronan. De två områdena av håravfall separeras av en remsa av måttligt tjockt hår som löper längs toppen av huvudet. Denna remsa är ansluten till huvudets hårdäckta sidoområden.
 • 5 grader. Den parietala regionen av skallighet är fortfarande uppdelad från pre-temporal, men i mindre utsträckning. Remsan på toppen är gallring och gallring. Parietala och främre temporala områden ökar i storlek. Om man ser ovanifrån har graderna från 5 till 7 en gemensam funktion - tunna hår på sidorna och bakom huvudet bildar man gradvis en hästskoform.
 • 6 grader. Från "broen" genom toppen mellan huvudets sidor är det få sparsamma hår. Pre-temporal och parietal regionen är nu en hel och är inte separerade. Tunnhårets område ökar.
 • 7 grader. Detta är den mest allvarliga graden av skallighet. Hästskoformen i alopeciazonen tar sin slutliga form: de laterala och parietala områdena fortsätter att tunna. Håret är också tunt på baksidan av huvudet, nacken, i området ovanför öronen.

Ålder och graden av skallighet

Norwood visade att med ålder ökar antalet skaldiga människor dramatiskt. Beroende på skallighet i åldern visas i diagrammet. Den fullständiga texten i studien om klassificering av manlig mallhaltighet i engelskmönstret skallighetsklassificering.

Graden av skallighet hos män och kvinnor enligt Norwoods klassificering

Hur man replikerar hår

Man tror att med androgenetisk alopeci skiljer sig håravfall hos män och kvinnor i kliniska manifestationer, och för att bestämma graden av manlig mallhaltighet används Norwoods klassificering och Ludvigs klassificering för att bestämma graden av håravfall hos kvinnor.

Komplett icke-kirurgisk hårtransplantation HFE är lämplig för alla, eftersom det tillåter:

1. För att utföra både små och ultra-små hårtransplantationer (grad 1, småfoci, ärr) och den största (grad 4, 5, 6, 7 enligt Norwood) på bara några timmar;

2. Skydda huvudet och hårbotten från ärr och ärr samt postoperativ svullnad och domningar i hårbotten och många månader av huvudvärk.

3. Bryt transplanteringen till 2 eller till och med 3 procedurer, eftersom det inte finns några nedskärningar eller ärr, vilket är särskilt lämpligt om du:

 • du kan inte stå många timmar av intervention i organismens vitala aktivitet;
 • oförmögen att finansiellt betala omedelbart kostnaden för en stor hårtransplantation.

4. Simulera utformningen av din framtida frisyr upp till varje hår;

5. För att uppnå faktiskt naturlig densitet - upp till 75-80 hår per 1 cm 2;

6. Spara varje av dina infödda hår, eftersom mikrotools är mycket tunna och kan replantera nära transplantat till naturligt hår utan att skada dem.

7. Spara din tid, för efter proceduren du:

 • inte längre knuten till kliniken (byte av dressing, medicinsk behandling av huvudet och medicinsk övervakning krävs inte, och så vidare);
 • Håll ditt utseende naturligt, eftersom du inte har posttraumatisk svullnad, blåmärken, huvudvärk och ett litet ärr på huvudet efter transplantation.
 • leda en vanlig rytm av livet och förlora inte din förmåga att arbeta.

8. Donatorområdet är inte skadat (inte klippt) och om nödvändigt (om ditt inhemska hår fortsätter att falla ut) kan proceduren utföras flera gånger.

9. Spara ditt känslomässiga tillstånd och känslan av användbarhet (förresten, efter operationen, läker ärret inte bara i 3-6 månader, utan förblir på huvudet för en livstid, och efter HFE-proceduren läker mikroranet i 3-5 dagar och lämnar ingen synlig skada ).

Graden av håravfall hos män

Idag innehåller Norwood klassificering 7 grader manuell androgenetisk alopeci med flera subtyper. Grad 0 (Fig. 0) ingår inte i klassificeringen, men vi kommer att använda den som referens - för en fullständig bild av hur en man ska se ut, vars hår inte är föremål för androgenetisk alopeci.


Fig. 0

Välj din typ (grad) av håravfall för att bekanta dig med funktionerna i håravfall och deras restaurering med den icke-invasiva HFE-tekniken.

Steg av skallighet - graden av håravfall hos män

Graden av håravfall hos kvinnor

25% av kvinnorna i åldrarna 35-40 år drabbas av håravfall och över 40 år förekommer hårbotten hos cirka 50% av kvinnorna. Slutresultatet av kvinnlig alopeci är en synlig och ibland väsentlig minskning av hårdensiteten men inte en fullständig förlust.

Till skillnad från män är håravfall hos kvinnor socialt oacceptabelt. Det är också oacceptabelt när det finns ärr på kvinnans huvud (kvarstår) efter hårtransplantationer. Därför är hårtransplantation (transplantation) med den fullständiga icke-kirurgiska HFE-tekniken den mest lämpliga och mest realistiska metoden att eliminera kvinnlig alopeci.

De mest populära fallen av kvinnor som behandlar håravfall är:

Androgengenetisk alopeci (AHA):

Den mest populära och allmänt accepterade klassificeringen av androgen håravfall enligt kvinnotypen är Ludwig-systemet som föreslogs 1977.

Denna typ av håravfall kommer sannolikt att inträffa under hormonella förändringar, det vill säga när man använder felaktigt utvalda preventivmedel, efter födseln, under klimakteriet och / eller efter det.

Androgenetisk håravfall av en kvinnlig typ kännetecknas av närvaron av ett centrum av gallring i det centrala parietala området, som har ovala konturer. En karakteristisk egenskap är frånvaron av skallighet på templen och över pannan. Håravfall uppträder diffus och blir märkbar senare än hos män, oftast mellan 30 och 50 år.

Cicatricial och traction alopecia:

Den näst vanligaste orsaken till hårtransplantation hos kvinnor är ar och traktion alopeci. De vanligaste orsakerna är traktionalopeci (hårt åtdragna hår, afrikanska pigtails, slitage "förlängningar" eller falskt hår etc.) och ärr efter neurokirurgisk och plastikkirurgi (cirkulär ansiktslyftning etc.).

Du kan läsa mer om cicatricial alopecia i avsnittet "Alopecia".

HFE icke-kirurgisk hårtransplantationsteknik låter dig helt stänga håravfallssätten samt transplantera håret i området med befintliga ärr. Det bör förstås att överlevnadshastigheten för håret i ärrvävnaden minskas något jämfört med intakt hårbotten och är inte mer än 65-70%.

Enligt klassificeringen av Ludwig finns det 3 grader av håravfall.

Grad 1. De flesta kvinnor med alopeci är föremål för den första graderingen av Ludwig-systemet. Vanligtvis är detta stadium av håravfall typiskt för kvinnor 20-35 år. Det finns fall där håravfall börjar vid 17-18 års ålder. Vid de första stadierna kan hårets utspädning påverka antingen den främre delen av huvudet mer, inte nå toppen av huvudet eller omvänt endast parietalzonen utan att röra huvudets huvuddel. Med denna typ av alopeci anges det vanligtvis att transplantera 700-1100 FU. Med en uttalad första examen observeras luckor i den centrala parietala zonen. Bland det helt friska håret finns det försvagat och jämnt tunt hår. När den första graden av håravfall kräver en transplantation av 1,2-1,5 tusen follikulära föreningar.

Grad 2. Om antalet luckor på huvudet ökar, börjar den andra etappen av kvinnlig alopeci. Håravfall är särskilt märkbar om en kvinna bär sitt hår på ett avskalat eller slät hår, såsom en hästs svans. Den andra graden av alopeci präglas inte bara av en ökning av antalet lumen i den centrala parietala regionen, men också av ett stort antal tunnat hår. Det andra steget är karakteristiskt främst för kvinnor i åldrarna 35 år och äldre. För att eliminera konsekvenserna av alopeci av den andra graderingen krävs 1,7-2,5 tusen FU.

Grad 3. Den tredje graden av håravfall är en extremt sällsynt variant av kvinnlig alopeci, när det visar sig att transplantera 3 000 FU och mer. Tunnande upptar hela centrala parietalzonen, och det återstående håret är så tunt att det är nästan osynligt och mer liknar pistolhår. Vid tredje steget av gallring ändras också den första hårlinjen: i mitten är den faktiskt frånvarande.

Förberedelser inför behandling för hårtransplantation, mikrokirurgiska instrument, lokalbedövning, en metod för att erhålla transplantat, implantering av det hår som erhållits och dess engraftment, hos män och kvinnor skiljer sig inte åt. Det bör dock noteras att kvinnor ibland har en senare inbrott av hårtillväxt (3-4 månader) efter transplantation. Detta beror på kroppens fysiologiska egenskaper.

FAQ dropout
herrhår

Jag gör tyngdlyftning och är nu före konkurrensberedning. Det kommer att gå ca 2 månader, så jag skulle inte vilja skjuta upp denna fråga under en längre tid. Hur länge behöver jag efter operationen och i allmänhet behöver jag ta en paus i sporten?

God eftermiddag, berätta för mig, efter hårtransplantation, kan du fortsätta använda Minoxidil, för att massera huvudet för att bevara håret. Och hur det kommer att påverka det transplanterade håret.

Patientrecensioner
HFE

Yura, 8 augusti, 2018 God dag! Tänk på vad du ska besöka.

Ilya. Krasnodar, 13 juli 2018 Jag vill än en gång uttrycka min tacksamhet för all personal på kliniken! Särskilt tack till doktorn Oksana Nikolaevna! Hon gjorde mig en transplantation 3 gånger.

Kommersiell chef för kliniken
HFE, ledande trichologist

Manlig Skaldhet: Norwood Klassificering

Alopeci (överdriven håravfall) är en sjukdom som kännetecknas av ett antal orsaker och är svårt, och i de flesta fall är det nästan omöjligt att behandla. Det är av den anledningen att patienterna befinner sig i ett tillstånd av depression, de har en förlust av intresse för livet, vissa drar sig in i sig och begränsar kommunikationen med andra. Mestadels händer detta med kvinnor. Den befintliga klassificeringen enligt Norwood ger en detaljerad beskrivning av baldingprocessen och hjälper till att korrekt diagnostisera sjukdomsutbredningen.

Kortfattat om intressant

Trots att den nuvarande klassificeringen kallas Norwood Baldness Scale, anses Hamilton med rätta vara grundare. Graden av skallighet utvecklades av honom i början av 50-talet av förra seklet, och bara 20 år senare ändrades och kompletterades av Dr. Otar Norwood. Därför, ibland i litteraturen, finner vi graden av skallighet på Hamilton-Norwood-skalan.

Varför uppträder alopeci?

Frågan om skallighet bland män är idag den mest pressande och är problemet nummer 1. Med tanke på manlig baldhet bör flera viktiga faktorer beaktas som har en direkt och betydande inverkan på processen. Dessa faktorer beror på:

 • genetiskt arv
 • vissa hormoner;
 • efter ålder.

Den första faktorn - genetiskt arv förekommer i praktiken av medicin ganska ofta och påverkar det mesta av det starkare könet. När det gäller genetik är sjukdomen svår att behandla och kan påverka en person i en tidig ålder, närmare 20 år. Baldness är ärftlig, flyttar stabilt från en generation till en annan.

Den hormonella faktorn beror på övervägande av hormon dihydrotestosteron i kroppen av män, vilket har en skadlig och förstörande effekt på hårsäckarna, vilket förhindrar normal hårväxt. I vissa fall är hårfolliklarna otillräckliga för dihydrotestosteron, vilket leder till att hårets näring upphör, de blir svaga, tunna och färglösa över tiden.

Behandlingen ger ett positivt resultat om patienten organiserar ett lägligt besök hos läkaren i början av sjukdomsutvecklingen, när processen för prolaps påverkar endast den främre delen. Behandlingen syftar till att återställa dihydrotestosteronnivån till normal med parallell användning av andra medicinska förfaranden.

Och till sist, den sista faktorn - ålder. Tyvärr, med ålder, genomgår nästan 95% av männen baldingprocessen som ett resultat av samtidig exponering av flera faktorer, liksom oförmåga hos vissa hårsäckar att utföra sina funktioner, speciellt att mata håret och stimulera deras tillväxt. Därför börjar håret i de främre, tidsmässiga, parietala och occipitala delarna genom åren tunna ut eller slutligen falla ut, vilket ökar baldnessområdet.

Hamilton-Norwood Baldness Klassificering

Enligt den befintliga klassificeringen finns det 7 grader av manligt mönster skallighet:

 • Den första graden (steg 1) kännetecknas av ett minimalt spår (håravfall) längs den främre hårlinjen, främst i pannan och templets områden.
 • Den andra graden (steg 2) kännetecknas av det faktum att håravfall längs deras främre linje, igen i de främre och tidiga regionerna, har en triangulär form. Fördjupningszonen kan ha både symmetriska och icke-symmetriska former. Fördjupning (skallighet) täcker ett område på högst 2 cm från hårväxtens främre del. Håret faller antingen helt eller blir sparsamt på parietalområdet, men skiljer sig från densitet från de främre och tidiga regionerna.
 • Den tredje graden (steg 3) beror på den största grad av håravfall i området för alopeci som behandlas. Det finns djupa frontala och temporala skalliga fläckar, vanligtvis symmetriska dåligt täckta med hår. Vid detta skede sträcker sig hårlinjen från hårlinjen bortom 2 cm;
 • Den tredje graden (steg 3A - kronan) kännetecknas av håravfall huvudsakligen på kronan. Det kan förekomma en liten frontalopeci, men överskrider nästan inte området för alopeci, vilket ansågs vid föregående skede. Vanligtvis är kronhårförlusten förknippad med ålder, men det är möjligt att vid en tidig ålder kan processen påbörjas.
 • Den fjärde graden (stadium 4) beror på uttalad frontal och frontal-temporal alopeci än i tidigare steg. I området av hårets topp utsätts partiell eller fullständig förlust. Och även om de främre och kronregionerna är omfattande separeras de från varandra av hår och förbinder helt hårkanten på båda sidor av huvudet.
 • Den femte graden (steg 5) bestäms av det faktum att kronregionen av håravfall är skild från den främre temporala regionen. Håret mellan dem, som bildar ett smalt band, blir gles. Baldingprocessen täcker ett stort område, med det resultat att ett hästskoformat hår bildas och observeras;
 • Den sjätte graden (steg 6) kännetecknas av det faktum att hårbanden som fortfarande separerade de främre och övre delarna är förlorad. Därför sammanför fronto-temporal och kronregionerna att bilda ett gemensamt och större skalligt område;
 • Sjunde graden (steg 7) är den mest allvarliga formen av manlig mallhals. Det finns en fullständig skallighet i området, som börjar med pannan och slutar med naken. Håret förblir bara på huvudets laterala ytor (öronytan) och sträcker sig tillbaka och faller under nacken.

När det gäller kvinnor har baldingprocessen en något annorlunda bild. Till skillnad från män börjar skaldetheten närmare 30 år och varar upp till 50 år. Hårförlusten är diffus och varar mycket längre. Full alopeci förekommer inte, men håret i det aktuella området är märkbart tunt. Liksom hos män är regionen av prolapse de främre, tidsmässiga och occipitala delarna.

De främsta orsakerna till alopeci hos kvinnor är i detta fall:

 • hormonella förändringar, det vill säga med direkt användning av preventivmedel av kvinnor;
 • postpartumperioden, när det finns en markant försämring av immunsystemet
 • menopausala eller postmenopausala perioder.

Dessa orsaker till skallighet observeras hos kvinnor i åldern 30-50 år.

7 grader av skallighet enligt Norwoods klassificering

Innehållet

I den moderna världen lider många människor av manifestationer av varierande grad av skallighet eller alopeci. Denna definition kännetecknas av överdriven håravfall. Särskilt ofta påverkar denna sjukdom män. Alopeci kännetecknas av en synlig brist på hårsäckar på huvudet, vilket är märkbart även i bilden. Åh, och vad är orsakerna till denna sjukdom?

skäl

Forskare har identifierat flera viktiga faktorer, under vilka man har en förlust av hårsäckar hos män.

De vanligaste är:

 • Åldersrelaterade förändringar hos män;
 • Effekten av hormoner;
 • Genetisk predisposition.

Åldersrelaterade förändringar hos män karaktäriseras av gradvis håravfall från hårbotten. Sådan skallighet övergår oundvikligen nästan alla män i ålderdom. I detta fall suspenderas hårets hela näring, och de växer inte längre.

Mot denna bakgrund försvagas hårsäckarna kraftigt och börjar falla ut. Med ålder påverkar skaldetheden inte bara de främre och tidsmässiga delarna utan sträcker sig även till occipital och parietal. Denna skallighet är inte bara oundviklig, men inte härdbar. Vanligtvis utsätts de flesta världens befolkning för denna process, och för vissa börjar den i en tidig ålder.

Under påverkan av vissa hormoner hos män är det också möjligt för hårbotten att förlora en betydande andel hårfolliklar. Anledningen till detta är dominans av dihydrotestosteron i hankroppen. Detta hormon har en skadlig och destruktiv effekt på hårets baser. Som ett resultat är deras normala tillväxt uppenbart suspenderad. Ibland påverkar effekten av dihydrotestosteron bristen på näring av hårsäckarna, vilket gör håret färglöst, tunt och svagt. I det här fallet kommer endast tidig behandling till medicinsk institution att kunna stoppa spridningen av baldingprocessen.

För många män är tidigt håravfall genetiskt införlivat. Ett sådant medfödd kännetecken hos tidig skallighet är praktiskt taget inte härdbar.

Stage av håravfall

Norwood har skapat en av de mest effektiva klassificeringarna som karaktäriserar begynnelsestegnen av skallighet. Med detta system kan du få en detaljerad beskrivning av alopeci för ytterligare diagnos av sjukdomen. Klassificeringen som skapats av Norwood beskriver ungefär sju faser av alopeci, vilket observeras hos representanter för det starkare könet.

I det inledande skedet finns det en minimal urtagning. Med andra ord manifesteras den första graden av förlust av hårsäckar från huvudets framsida eller de tidiga och frontala områdena. Inledningsskedet är ett av de vanligaste stadierna av skallighet.

Vid den andra etappen av alopeci, enligt Norwoods klassificering, förekommer follikelförlängning inte bara från huvudets främre zon, men också från dess mittdel.

Mycket ofta upptar alopeci i andra etappen på huvudet inte ett betydande område. I detta fall blir parietalzonen mer sällsynt eller nästan skallig.

I sin klassificering definierade Norwood den tredje etappen av den största grad av skallighet i huvudets främre del. Med sådan alopeci blir hennes temporala lobes med fronthår märkbara. De börjar vanligtvis med hårfollikelstillväxtlinjen.

Med den 4: e formen av Norwood alopecia blir håravfall mer märkbar, särskilt från frontal-temporal och frontal zoner. I detta fall observeras partiell skallighet i toppregionen.

Vid utgången av den 5: e graden av håravfall finns det en märkbar gallring i zonen som skiljer den främre tidsmässiga delen från toppen av huvudet. Vanligtvis bildas ett hästskoformat hår vid 5: e scenen.

För den 6: e formen av skallighet är förlusten av en hårremsa mellan kronans och främre delar av huvudet karakteristisk. Med sådan alopeci finns en fusion av kronhuvudet med frontal-temporal regionen, med bildandet av en stor, skallig fläck.

I händelse av starten på det 7: e stadiet finns det en fullständig förlust av hår, både på baksidan av huvudet och dess främre region. Ett litet hår kvar i sidos zonerna.

De presenterade formerna av alopeci, som framhävs av Norwood, hjälper inte bara att karakterisera baldingen som startade hos en person, men hjälper också till att välja rätt behandlingsmetod. Idag använder många kliniker i världen denna klassificering.

Baldness huvudstadier: klassificeringen av graden av alopeci enligt Norwood

Patologisk progressiv håravfall kallas alopeci.

Skaldhet sker gradvis, börjar med små områden, som gradvis sprids över hela parietalzonen i huvudet.

Om kvinnor uppmärksammar ökad håravfall, även innan synlig utspädning av frisyren, så är de flesta män helt enkelt inte uppmärksamma detta fenomen tills en synlig skallig fläck bildas.

Och trots allt är bildandet av alopecia lesion redan 4 grad av skallighet.

Hur manifesterar sig det?

Vid eliminering av orsaken återställs hårets tillstånd och tillväxten återupptas.

Progressiv alopeci anses vara en oberoende, oftast irreversibel sjukdom. Det har en iscensatt natur, åtföljs av utseendet på områden på huvudet, utan hår, och leder ofta till fullskallighet. Skill mellan androgenetisk och fokal alopeci.

Fokal skallighet kännetecknas av bildandet av rundade eller ovala skaldiga fläckar på huvudet med tydliga gränser. Sjukdomen har en övervägande autoimmun natur och uttrycks hos män och kvinnor med samma kliniska symptom.

Androgenetisk alopeci är en progressiv skaldethed orsakad av androgenhormons verkan på hårsäckar.

Oftast börjar sjukdomen i vuxen ålder och är förenad med åldrandet av kroppen.

Håravfallsprocessen sker gradvis, börjar med små områden och sprids gradvis till andra delar av huvudet.

Kaldhet hos kvinnor och hos män med androgenetisk alopeci manifesterar sig på olika sätt.

Hos män är främre parietalzonen längs den marginella hårlinjen primärt påverkad, hos kvinnor börjar skallet med en centralledning på kronan.

Stages av skallighet hos män

Baldness-stadierna hos män enligt Norwood-Hamilton karakteriseras enligt följande:

 1. I. Tecken på alopeci observeras inte.
 2. II. Det är ett litet skifte av marginallinjen tillbaka, de främre fördjupningarna blir djupare symmetriskt, håret på den centrala delen av pannan bildar en trapezium.
 3. II-A. Skiftning av marginallinjen bakåt med hår på fronten. Den främre hårlinjen ser nästan platt ut, bara något framåt i mitten.
 4. III. Den regionala linjen skiftar sig längre fram, gallring observeras i den centrala delen, och en akut triangel bildas från "trapezium".
 5. III-A. Förtunningsprocessen är något starkare än vid fas II-A, håren på de främre hålen och i mitten faller ut jämnt.
 6. III-V. Tunnning sker samtidigt längs den främre marginlinjen, som i steg III, men samtidigt bildas en rundad baldness på den övre occipitala delen.
 7. IV. Den centrala delen tiner ut, som sammanfogar med de främre fördjupningarna praktiskt taget i en rak linje, i det övre occipitala området bildar en rundad skallig fläck.
 8. IV-A. Hårlinjen i det främre mittområdet återvänder tillbaka, bortom de främre fördjupningarna, som bildar en konkav båge.
 9. V. Marginallinjen börjar i mitten, från toppen av huvudet, som bildar en konkav båge. Det begränsade fokuset på skallighet på baksidan av huvudet sträcker sig till mitten av ryggen på huvudet.
 10. V-A. Håren faller ut på hela den främre parietala delen, som slår samman med baldnessens mitt på baksidan av huvudet. Men håret kvarstår i den tidiga regionen.
 11. V-V. Håret kvarstår på den främre centrala frontdelen i form av en skarp triangel. Det avrundade fokuset på skallighet påverkar parietala och övre occipitala delar.
 12. VI. Det finns inget hår på parietal, övre occipital och delvis på mitten occipital regionen. Håren i den återstående tidens sida.
 13. VII. Konserverade hår i den nedre occipital regionen och i den nedre laterala zonen.

Håravfall hos män uppträder gradvis, hårda hår i hårbotten är ersatt av tunna fluffiga och försvinna helt.

Alopeci går mycket långsamt och varar i åratal och årtionden.

Behandlingen bör börja med uttalat uttunnande hår.

Hög farmakologisk effekt vid androgen alopeci hos män har förberedelser för extern användning med aktiv substans Minoxidil.

Minoxidil omvandlar hårsårens folliklar till de terminala och förlänger hårets aktiva tillväxtfas, vilket förhindrar deras förlust.

För oral administrering ordineras finasterid, vilket minskar koncentrationen av didrogesteron i hankroppen och därigenom stoppar baldingprocessen.

Vi tittade på alla grader av Norwood skallighet. I nästa stycke i artikeln betraktar vi hårproblemen angående den vackra halvan av mänskligheten.

Håravfall hos kvinnor

Stegen av håravfall hos kvinnor klassificerades av Ludwig 1977. Det finns tre av dem:

 • En jämn gallring av håret uppstår omedelbart på ett stort område i huvudets huvudzon.
 • Linjen i mittpartiet expanderar, i parietalzonen blir håret tunnare. Upp till 70% av håret faller ut i den centrala zonen.
 • Format avrundet område, helt utan hår, i den centrala parietalzonen.

Hos kvinnor med endokrina störningar uppträder manlig baldhet. Behandling av alopeci innefattar den externa användningen av lösningar av Minoxidil redan från den första etappen av alopeci, samt att ta antiandrogener ("Diane-35", "Tsiproteron", "Chloe") inuti. Vid andra och tredje graden av alopeci rekommenderas transplantation av aktiva hårsäckar. Paryk och patchhårstycken används som kamoufleringsverktyg.

Regressivt stadium

Alopecia areata hos patienter fortsätter i 3 steg:

 1. Progressiv eller aktiv. Inom några veckor ökar håravfallet i ett rundat huvudområde före bildandet av en begränsad skallig fläck. Huden i lesionen är svullen, längs kanterna är korta brutna hår med ett förtjockat spets.
 2. Stationär. Huden i fokus förändras inte, processen för håravfall stannar.
 3. Regressivt stadium. I alopeci är det en tillväxt av tunt, fluffigt hår, tillsammans med hårda terminaler.

Behandling av fokal alopeci syftar till att öka hårväxten. Cyklosporinpreparat och irriterande medel används (för att undertrycka autoimmun verkan hos hårsäckar) samt en lösning av Minoxidil.

Typer och grader av skallighet

Processen av aktiv håravfall påverkar livskvaliteten och den psyko-emotionella tillstånden hos en person negativt. Beroende på baldnessens stadium där den patologiska processen diagnostiseras beror behandlingens varaktighet och risken för fullständig återställning av hårskydd.

Typer av skallighet

Beroende på lokaliseringen av håravfallsprocessen och arten av processen utvecklas de följande typerna av skallighet.

androgen

Utvecklingen av denna typ av alopeci är nära relaterad till könshormoner och ärftliga faktorer. Tunnande och håravfall utlöses av hårsäckarnas känslighet för dihydrotestosteron, som överförs genetiskt. Under påverkan av detta hormon sker en spasm i hårsäckarna. Som ett resultat av detta utvecklas hårfollikelns dystrofi, de flesta folliklarna dör.

En karakteristisk manifestation av androgenetisk alopeci är frånvaron av hår i pannan och kronans område och fortsatt hårväxt på andra ställen som inte är känsliga för könshormoner.

Det finns 3 typer androgenetisk alopeci:

 1. Hästsko. Den kliniska bilden manifesteras i överdriven håravfall av templets främre del. Vidare expanderar processen genom den främre parietaldelen, och bildar gradvis en skallig fläck som ser ut som en hästsko.
 2. Nest. Kappen börjar tunna i pannan. Processen fångar gradvis parietalzonen och bildar en skallig plats som liknar ett bo.
 3. Blandad typ. Håret samtidigt som det förtunnas i den främre parietala delen och på huvudets krona. Det finns tempel i form av bokstaven M. Om processen inte är stoppad, flyter skallighet i typen hästsko.

diffundera

Denna typ av alopeci diagnostiseras oftast hos kvinnor, som ett resultat av hormonell justering av kroppen under graviditet, amning eller puberteten. Diffus alopeci kännetecknas av enhetlig håravfall över hela ytan på huvudet.

Var uppmärksam! Också provocera utvecklingen av diffus alopeci kan nervös belastning, användning av droger, okontrollerat intag av antibiotika och p-piller.

Diffus alopeci är uppdelad i två underarter:

 • anagenovuyu (fortsätter under perioden med aktiv hårväxt);
 • telogen (diagnostiserad i follikelens fullständiga vilafas).

alopeci

Riklig lokal håravfall diagnostiseras som fokal eller nestande alopeci. Ett karaktäristiskt drag hos denna typ av skallighet är avrundade eller ovalformade tempel.

Processen av håravfall med fokal alopeci går igenom tre steg:

 1. Progressiv - Kallcentralerna expanderar aktivt och går gradvis samman med varandra.
 2. Stationär - håravfall stannar.
 3. Regressiv - hälsosam hårväxt återställs.

Ett långvarigt tillstånd av stress, huvudskada, en obalans av hormoner i kroppen och sjukdomar av autoimmun natur kan provocera utvecklingen av fokal alopeci.

ärr

Den irreversibla processen med håravfall, åtföljd av svåra inflammatoriska, atrofiska och cikatriciala processer, diagnostiseras som cicatricial alopecia. De faktorer som framkallar utvecklingen av denna typ av skallighet är: sjukdomar av autoimmun natur, infektioner i huden, genetisk predisposition.

I cicatricial alopecia förstörs hårsäckar, i stället för vilka ärr uppträder. Dessa tätningar bindväv helt väcker tillväxten av nytt hår.

Varning! Den kliniska bilden av cicatricial alopecia förekommer i asymmetrisk foci av prolapse, vilket visar ärr och atrofiska skador. I mitten av dessa områden förblir några friska hår.

Det finns följande former av cicatricial alopecia:

 • sekundär - utvecklas som en följd av någon sjukdom;
 • Röntgen - utvecklas efter en röntgenstudie av mykos av huden;
 • idiopatisk - är extremt sällsynt, har en otvetydig utveckling.

den totala

Denna typ av alopeci kännetecknas av fullständig skallighet, inte bara av huvudet utan också av andra delar av kroppen (armar, ben, könsorgan, ögonbryn och ögonfransar). Total alopeci utvecklas snabbt. Inom två månader från början av nedfallet bildas mycket stora, nakna områden som sammanfogar varandra.

Det framkallar processen med aktiv håravfall, ett långvarigt stressställe, hormonella störningar, svampskador i huden, exponering för radioaktiva och kemiska ämnen, okontrollerad antibiotika, kemoterapi, huvudskador.

Det finns alopeci:

 • total - förlust av hår över hela kroppen
 • subtotal - utvecklas långsammare, vilket bara påverkar skyddshår på huvudet;
 • universell - den patologiska processen med balding påverkar hela kroppen, nagelplattan blir tunnare.

Stages och grader av skallighet enligt Norwood

Innan du utser en behandlingsplan för alopeci, bestämmer läkare trichologen graden av håravfall. För detta ändamål används Norwood-skalan - ett bord med bilder och en detaljerad beskrivning av hårdförlustens allvar. Norwood-skalan kombinerar alla befintliga typer av alopeci.

Norwoods alopeci-klassificering innehåller sju grader av manlig alopeci:

 • Inledningsskedet. Manifesteras av förlust av hår från framsidan, tidsmässig och frontal region av huvudet.
 • Den andra. Små skalliga områden i pannan och templets område rör några centimeter mot huvudets baksida. Till följd av detta har de temporala och främre delarna formen av en triangel. Hårbotten i huvudets parietala område.
 • Tredje. Templets och pannans yta tinnar ännu mer, utpräglade skalliga fläckar dyker upp, framåt mer än 2 cm från frontlinjen.
 • FOR. Kronalopi, som kännetecknas av aktiv håravfall på kronan. Ofta utvecklas graden av skallighet 3A hos män efter fyrtiofem år.
 • Den fjärde. I parietalzonen sönder håret ännu mer, eller nästan allt faller ut. Templets och pannans yta blir blotta. Parietala och fronto-temporala zoner är åtskilda av en remsa av hår.
 • Fifth. Hårbotten på toppen försvann nästan. Pannan och templen är bara ännu mer. Baldingprocessen täcker en stor del av huvudet och bildar en hästskoformad hårlinje.
 • Den sjätte. Håret som förbinder fronten och kronen tidigare faller ut. Som en följd därav bildas en stor storlek skaldad fläck.
 • Sjunde. Komplett förlust av fram och bak på hårets huvud. En liten del av håret förblir bara i öron, nacke och nacke.

Endast noggrann uppmärksamhet åt dig själv och diagnosen alopeci vid första skedet kan du snabbt eliminera problemet och undvika fullständig skallighet.

Användbara videoklipp

Typer av skallighet: gnezdny, androgen (androgenetisk), cicatricial, brännvidd, diffus, totalt.

Typer av alopeci (alopeci) på huvudet, skägg, ögonbryn, ögonfransar. Balding skala.

Alopeci: Norwood Baldness Stages

Idag står många inför ett sådant problem som manifestationen av tecken på baldhet eller alopeci, som kännetecknas av en gradvis förlust av hår.

Och särskilt män är föremål för denna sjukdom, vilket ofta ger dem stora obehag.

Så, i artikeln nedan kommer vi att försöka förstå kärnan, stadier och sätt att hantera alopeci.

Vad är alopeci?

Alopeci är en okontrollerbar håravfall som har en patologisk natur. Denna sjukdom kan manifestera sig inte bara i form av förlust av hår på huvudet, men även i andra delar av kroppen.

Orsaker och skillnader i män och kvinnor

De främsta orsaker som bidrar till förekomst av denna sjukdom är:

 • hormonella störningar i kroppen (under graviditet, amning, med endokrina sjukdomar etc.);
 • järnbrist i kroppen;
 • skada på hårbotten med olika svampsjukdomar;
 • systematisk stress och funktionsfel i nervsystemet
 • Effekten av mediciner (preventivmedel, hormonbaserade läkemedel etc.);
 • regelbunden superkylning av huvudet;
 • strålningsexponering etc.

Att jämföra baldnesserna hos kvinnor och män kan notera deras betydande skillnad. Klassificeringen av stadierna av kvinnligt mönster skallighet är enklare och omfattar bara tre steg. Dessutom är fall där en kvinna visar den sista graden av skallighet extremt sällsynt.

Norwood Stages

De flesta läkare använder Norwood-klassificeringen, utvecklad 1970, för att bestämma graden av skallighet hos män. Totalt omfattar denna klassificering 7 stadier av manifestation av alopeci. Tänk dem i detalj:

  Steg I - är början på sjukdomen och kännetecknas av små skalliga fläckar som förekommer längs den främre hårlinjen (i form av trianglar). Det är karakteristiskt för dagen för de yngsta manliga företrädarna (18-25 år gamla).

Som regel är det i sällsynta fall som någon uppmärksammar den process av skallighet som har börjat, och därför vidtas inga åtgärder.

 • Steg II - hårlinjen fortsätter att röra sig bakåt, exponera pannan med 1-1,5 cm. I parietalområdet blir håret lite sparsamt. Visas hos män i åldern 22-30 år, på grundval av vilken det kan konstateras om progressiv alopeci.
 • Steg III - kännetecknas av manifestationen av bala fläckar i den främre tidsmässiga delen av huvudet, som utsätter huden för 3-4 cm. Det noteras hos män i åldern 30 till 40 år.
 • Steg IV - Det finns bala fläckar på toppen av huvudet (topp). I det här fallet kan kaleffekten av den främre tidsmässiga delen stanna ett tag. Karakteristisk för män i åldrarna 40-45 år.
 • Steg V - Efterhand börjar hårbandet, som ligger mellan de båda områdena av skallighet (övre och främre temporal del) tunna ut. I det här fallet är kronans skallighet tydligt urskiljd. Detta stadium börjar i grunden hos män efter 45 år.
 • Steg VI - i detta skede försvinner hårbanden mellan kronan och den främre tidsmässiga delen och bildar sålunda ett stort område av skallighet. Sedan börjar håret gradvis tunna på sidorna och på baksidan av huvudet. Manifierad hos män som fyllt 50 år.

  Det bör noteras att de ovan angivna åtgärderna inte längre kommer att ha någon effekt. Det är nödvändigt att göra en hårtransplantation. VII-scenen - hela huvudet blir skalligt. Det förblir bara en smal remsa av hår, sträcker sig från örat till örat längs huvudets baksida.

  Detta stadium är det mest allvarliga, och vanligtvis i detta fall kommer inga medel inte att hjälpa, till och med en hårtransplantation, eftersom materialet för denna procedur inte längre är kvar. Den enda vägen ut i denna situation är att ha på sig en peruk.

  Ju tidigare en man ser de första tecken på skallighet, desto mer pengar kan han använda för att bekämpa denna sjukdom.

  Åtgärder för att bekämpa håravfall

  I steg 1, 2, 3, 4 och 5 används således följande metoder för att bekämpa skallighet:

  • kosmetika (schampo, lotion, balm);
  • speciella preparat som främjar hårväxt (till exempel dimexid, nikotinsyra, d-pantenol etc.);
  • injektioner i hårbotten;
  • såväl som traditionell medicin (tinkturer, masker, etc.).

  Dessutom är det viktigt för män att följa rätt näring, som kommer att kunna mätta kroppen med alla nödvändiga spårämnen. Dessutom blir det inte överflödigt att dricka en kurs av vitaminer som kommer att stärka kroppen och försöka undvika stress.

  Regressiv process

  I vissa fall kan regression av alopeci förekomma. Detta fenomen är karakteristiskt för fokal baldness - uppkomsten av enskilda områden av skallighet, som har en rund form.

  Förloppet av denna typ av alopeci är i de flesta fall godartad, det vill säga efter 4-6 månader växer de skalliga områdena gradvis över håret.

  Så kan regressionssteget karakteriseras av följande steg:

  • I stället för bala fläckar uppträder färglöst tunt hår i form av en pistol.
  • Med tiden försvinner nacken, får en mörkare färg och blir till fullvärdigt hår.

  Vanligtvis förekommer hårväxt vid regressionssteget ojämnt, det vill säga i början kan man observera aktiv hårväxt på gamla, skaldjungade fläckar medan fluffen kvarstår i andra områden. Men efter tiden har alla områden som drabbats av alopeci överskuggas och en fullständig botning uppstår.

  Sålunda kan sjukdomen inte startas och det är nödvändigt att vidta åtgärder i tid för att eliminera de första symtomen på alopeci. Det bör förstås att i de flesta fall överföres predispositionen till håravfall på den genetiska nivån, så i detta fall är behandlingen meningslös.

  Norwood Baldness Klassificering

  innehåll:

  Behovet av den allmänt accepterade, exakt reproducerbara standardklassificeringen av manlig baldhet har ökat med utseendet och ökande populariteten hos hårtransplantationsoperationer. Denna klassificering föreslogs av Otar T. Norwood. Eftersom hårtransplantation i de flesta fall utförs på patienter med manlig baldhet, är framgången för en sådan operation i stor utsträckning beroende av det korrekta urvalet av patienter och en förståelse för manlig baldhet.

  Baldness påverkar mer än hälften av den vuxna manliga befolkningen. Det är så vanligt att det ibland anses vara normalt normalt hos vuxna män. Trots den prevalens och problematiska graden av manlig baldhet, undviker de noggrann forskning av dermatologer. Emellertid, 1975, Norwood, efter att ha analyserat alla tidigare studier, och göra egna egna studier, presenterade en ny och bekväm klassificering av manlig mönstret skallighet. Denna klassificering används till denna dag.

  Historisk not.

  Som vägledning för sin forskning tog Norwood Hemilton-klassificeringen. Före och under de inledande stadierna av studien gjordes förändringar i Hemiltons baldness-mönster för att bättre matcha de observerade faserna av håravfall. Dessutom förenklades den inledande klassificeringen och detaljerade bilder av skallighetsstadier tillsattes.

  Dessa observationer missades eller glömdes under de närmaste 25 åren, och detta förvirrade läkemedel inom området för manlig mönstret skallighet. Detta fortsatte tills James B. Hamilton (anatomist) 1949 igen uppmärksammade det faktum att eunuchs inte är balding. Hans förslag att androgener är en förutsättning för manlig håravfall, och hans sena klassificering av baldness-stadier är en milstolpe i studien av manlig baldhet.
  Aristoteles själv var benägen för för tidig skallighet, så han var mycket oroad över frågan varför eunuchs inte skallar och inte har hår på bröstet.
  "Eunuchs blir inte skalliga" - denna observation registrerades av Hippokrates i 400 BC.

  Figuren visar en typisk sekvens av manlig baldhet.>

  Stages of Male Pattern Baldness

  Steg 1. Det viktigaste inslaget i det första steget är minimal håravfall längs den främre gränsen på hårlinjen i frontotemporalområdet.
  Steg 2. På framkanten av håret i den främre temporala regionen visas triangulära områden av håravfall, vanligtvis symmetriska. Dessa områden rör sig inte längre än 2 cm från hårets främre linje.
  Steg 3. Allvarlig håravfall i den fronto-temporala regionen, dessa områden är antingen helt nakna eller har en minimal mängd hår. Mäns hårskift är mycket mer än 2 cm från hårets främre linje. Detta är den första graden av håravfall som kan betraktas som skallighet.
  Steg 3 parietal. Stor håravfall på kronan. Håret i frontregionen tunnas dock, men inte mer än i 3 steg. Denna typ av skallighet är vanligast hos äldre män.
  Steg 4. Håravfall i front- och frontal-temporala regionen är allvarligare än i steg 3. Dessutom finns sparseness eller frånvaro av hår i kronans område. Dessa områden är omfattande, men separerade från varandra med en hårstråle.
  Steg 5. Den främre och främre tidzonen är inte så tydligt åtskild från den ockipitala zonen, eftersom hårlinjen separerar dem har blivit tunnare och mindre frekvent. Templen i de främre tidsområdena har blivit större. Om man tittar på toppen kan man se att stadierna 5, 6 och 7 motsvarar delar av hår som växer på sidorna och på baksidan av huvudet och bildar en hästskoform.
  Steg 6. Hårbryggan som skiljer den occipitala och fronto-temporala zonen är inte längre närvarande. Nu finns det ett baldingområde som har ökat i bredd och mot huvudets baksida.
  Steg 7. Detta är den mest allvarliga formen av manlig mönstret skallighet. Allt som återstår är en smal remsa av hästskoformat hår, som börjar vid templen, expanderar bakom, vid sidorna och ganska lågt vid näsan. Detta hår är vanligtvis inte tjockt.

  För en mer detaljerad beskrivning av graden av skallighet, infördes flera fler undertyper av graderna. Typ A kan klassificeras på grund av två huvud- och två mindre egenskaper. Viktiga funktioner måste vara närvarande för att ange beteckningen. Mindre tecken är inte nödvändiga, men är ofta närvarande.

  Huvudfunktioner

  Sekundära tecken
  (1) Sparsamma hår spridda i hela baldingområdet.
  (2) Hårrester i form av en hästsko, men linjen kan vara bredare än i normala steg.

  Steg 2 A. Hela hårlinjen ligger högt på pannan, och den mellersta frontalhårshalvön består av gleshår. Området av de skalliga fläckarna ligger inte längre än 2 cm från hårets mitt framsida.
  Steg 3 A. Alopeci-linjen jämförs praktiskt taget, och hårets utskjutning försvinner i mittfronten.
  Steg 4 A. Baldingområdet korsade linjen mellan öronen och flyttade långt bak.
  Steg 5 A. Detta är den mest avancerade graden av skallighet i denna subtyp. Om skallighet utvecklas är det omöjligt att skilja denna grad från betyg 5 eller 6 i en enkel klassificering. Alopeciaområdet når inte occipitalzonen.

  Norwoods grad av håravfall

  Norwoods klassificering används ofta av yrkesverksamma för att bestämma graden av patientskallhet.

  Information för granskning:

  Alla rättigheter förbehållna © 2005 - 2018 City Medical Center | Hårtransplantationsklinik.
  190000 St. Petersburg, Vasilyevsky Island, Cadet Line 27/5
  Tel: (812) 366-99-66 | Fax: (812) 323 56 47
  Den här e-postadressen är skyddad mot spam-robotar. Du måste ha javascript aktiverat för att kunna visa.

  Vad är nivåerna av skallighet enligt Norwood?

  Alopeci (alopeci) är en ganska frekvent förekomst som påverkar ett stort antal män i mitten och mer mogen ålder. Kvinnor kan också drabbas av detta problem, dock med tanke på karlsens tillväxt i det fria könet, är den patologiska processen de utvecklar relativt sällsynta.

  För att göra trikologer lättare att navigera och karakterisera dynamiken i patologins progression hos män, utvecklades en särskild klassificering, som inkluderar graden av skallighet enligt Norwood.

  Tack vare henne behöver doktorn inte i detalj beskriva typ och lokalisering av den patologiska processen, men det är tillräckligt att ange numret. Andra läkare kommer genast att förstå vad problemet är.

  Lite historia

  Kampen mot skallighet är en relativt ny gren i medicin. Under lång tid var denna process generellt inte ansedd problematisk, och liten uppmärksamhet gjordes på dess botemedel. I grund och botten kom allt ner till populära recept för att förbättra hårväxten eller användningen av vissa förstärkande droger.

  Norwood har gjort sitt eget alopecietabell

  En slags revolution kom på 1950-talet, då Hamilton, läkaren, bestämde sig för att på något sätt systematisera håravfall och avbildade allt i diagram. Sedan den tiden började den aktiva fasen att studera problemet med skallighet och trichology blev en relativt självständig vetenskap.

  Hamilton hade dock flera brister och brister. Någonstans på mitten av 1970-talet kompletterades det av en läkare, Norwood. Han lade till flera viktiga delpunkter till systemet.

  Tack vare hans arbete använder många trichologer nu aktivt systemet och tabellen över alopeci för att bestämma typ och svårighetsgrad av patologi. Norwood skallighet anses vara ett universellt och internationellt verktyg för att bestämma scenen i problemet.

  Androgen alopeci hos män

  Enligt forskare är huvudorsaken till håravfall i det starkare könet effekten av testosteronderivathormoner. Rollen som "första fiolen" i denna patologiska process spelas av dihydrotestosteron (DHT).

  En ärftlig faktor är dock lika viktig. Det finns en speciell gen som är ansvarig för håravfall. När det interagerar med DHT, börjar alopeci-processen.

  För klassificering av skallighet i en stark hälsa av mänskligheten skapades grader av skallighet hos män enligt Norwood.

  Huvudversionen av denna systematisering är följande:

  • 1 msk. Det kännetecknas av den vanliga hårlinjen eller den svaga bakåtförskjutningen.
  • 2 msk. Hårlinjen, placerad framför, ändrar sitt utseende och förvärvar en triangulär form (nästan alltid symmetriskt).
  • 3 msk. Det är en progression av processen med håravfall i templen. Det kan variera från en liten del av omslaget för att slutföra skallighet i detta område.
  • 3 parietalkonst. Den främsta utvecklingen av patologi faller inte på templen, utan på huvudets parietala område. Det finns ett skifte i den främre hårlinjen.
  • 4 msk. Karaktäriseras genom att kombinera manifestationerna i de två tidigare stegen. Håret är nästan helt frånvarande från templen och kronan, men mellan dem finns ett lager av relativt tjockt hår.
  • 5 msk. Processen fortskrider. Paretala och tidala områden av alopeci ökar, och ringen med normalt hår mellan dem minskar.
  • 6 msk. Det finns en fackförening mellan de tidiga och parietala zonerna av alopeci. Mellan dem förstörs "broen" av friskt hår.
  • 7 msk. Det finns en ännu större progression av patologi. Baldness förvärvar en total karaktär på alla delar av huvudet. Alopecia-zonen förvärvar en klar hästskoform.

  Schematiskt kan ovannämnda stadier av utveckling av håravfall representeras enligt följande:

  Det finns flera stadier av intensifiering av skallighet i Norwood.

  Med hjälp av denna klassificering kan trichologer använda 1-2 ord för att beskriva svårighetsgraden och progressionen av alopeci i det starkare könet.

  Kvinna skallighet

  Om vi ​​pratar om den vackra halvan av mänskligheten, då är situationen lite annorlunda. Som hos män spelar hormoner en viktig roll i håravfall, men på grund av närvaron av naturliga DHT-antagonister - östrogener är kvinnor mer motståndskraftiga mot liknande problem.

  Hårförlusten själv ser lite annorlunda ut. Om män utvecklar en hästskoformad skallig fläck, faller kvinnor i det fina könshåret diffus ut. Således blev graden av skaldethed hos kvinnor enligt Norwood inte rot i praktiken, eftersom de mer beskriver den manliga typen av patologi.

  Problemet löstes dock av trichologen Ludwig, som villkorligt delade alopeci i tre steg:

  1. Uniform utspädning av håraxlarna över hela ytan av huvudet.
  2. Formning av gallring, som är diffus i naturen med en visuell bestämning av närvaron av ett problem.
  3. Total håravfall över hela ytan av huvudet.

  Funktioner av skallighet hos kvinnor enligt Norwood har sin egen

  Som det kan ses, skiljer sig baldness-mönstret hos kvinnor avsevärt från det hos män. Moderna klassificeringar enligt Norwood och Ludwig hjälper till att beskriva dessa patologiska processer bekvämt. • Nästa Artikel
  Aloesaft för hår