Peeling i templet


Ta hand om torr hud.

Skalig, torr hud uppträder som ett resultat av undernäring (med brist på vitaminer), som ett resultat av metaboliska störningar, blodtillförsel och brist på syre. Torr, fläckig hud är ofta resultatet av brist på fukt. Till exempel den som dricker tillräckligt med vätskor. Torr hud stramas när den tvättas på kvällen. I extrema fall blir det pergamentliknande eller dumt. Tunna rynkor förekommer på torr, matt hud, först på kinderna, sedan under hakan och på halsen. Torr hud med nedsatt sebaceous utsöndring ser tunn ut, lyser inte, lätt och ofta inflammeras.

Beroende på ålder, naturens natur, tillståndet i nervsystemet, mängden fett i huden kan variera. Brott mot normal sebaceous utsöndring påverkar huden negativt. Det blir grovt, mindre elastiskt, dess mönster är mer uttalat, sprickor uppstår, känslighet för solljus, vind, höga och låga temperaturer ökar. Sådan hud börjar avta, lätt irriterad och blir täckt med röda fläckar.

Torr hud kan orsakas av gastrointestinalt dysfunktion, försämrad matabsorberbarhet, otillräckligt intag av vitaminer eller andra fördelaktiga ämnen, nervsystemet, förändringar i aktiviteten hos endokrina körtlar. Torr hud förstärks av solen, vinden, havsvatten, arbetet med heta brännare. Du kan inte alltför förtjust i kosmetiska procedurer som använder alkohollösningar, pulver, vitkalk, vitare salvor.

Ofta klagar kvinnor på torr hud. Vid unga kvinnor är torr hud matt, elastisk, väl sträckt. Det har lite eller inga rynkor. Porerna är stängda och inte slående. Men när du berör den här huden finns det också en viss torrhet: lite fukt. Speciellt torr är kinnens och tempelens hud. Samtidigt lyser huden på pannan, näsan, nasolabialvecken och hakan ofta. Denna hud förlorar snabbt sina egenskaper: täckt med små vågar. Även efter tvätt med vatten reagerar det ofta med utseendet av röda fläckar, "brinnande". Då blir det blabby, allt fler rynkor förvärvas, som först syns nära ögonens hörn. För att förhindra processen med för tidig åldrande är det nödvändigt att börja ta hand om ansiktet i rätt tid.

En positiv effekt på torr hud är i första hand förstärkningen av hela kroppen, särskilt hos unga kvinnor. När torr hud orsakas av avitaminos eller vitamin A och C brist i kroppen kan sebumsekretion ökas genom att äta mat som innehåller dessa vitaminer. Dessa är mjölk, smör, fiskolja, äggula, lever, morötter, gröna lök, sallad, spenat, tomater etc. Det är också bra att använda A-vitamin i koncentrerad form (5 droppar 3 gånger om dagen i 2-3 veckor).

Om torr hud är förknippad med åldersrelaterade förändringar, är det förutom kosmetiska preparat nödvändigt att använda medel som kompenserar bristen på fukt inte bara i huden utan genom hela kroppen. Det rekommenderas att dricka dagligen 5-6 glas vätska om dagen, applicera hydratiseringskräm. Använda kosmetika måste du komma ihåg att droger som innehåller alkohol, glycerin, vitt kvicksilver, etc. har en torkande effekt, främjar inflammation och irritation i huden. För torr hud kan de endast användas för en kosmetolog eller en hudläkare.

Metoder och medel för hudvård i ansiktet bör ändras om ansiktet är irriterat, inflammerat eller fläckigt (såvida inte denna effekt tillhandahålls genom tillfällig särskild behandling). På vintern är det inte önskvärt att avlägsna överskott av ansiktet med ansiktet, eftersom detta tar bort mer kräm från huden än den borde. Det är bättre att göra det genom att sätta handflatan i båda händerna på ansiktet. På morgonen och kvällen måste du applicera grädden på ögonlocket, nästan helt utan blödkörtlar och smörja också sina läppar.

Rengör torr hud:

Torr hud bör rengöras endast med mjukt, kallt vatten eller rumstemperaturvatten. Kall orsakar förminskning av blodkärl ?? huden blir fläckig, skrynklig. Varmt vatten expanderar blodkärl och porer och gör också huden flabby, bidrar till utseendet på rynkor på den. Speciellt skadligt när torr hud ständigt tvättas med kallt vatten. Under den kalla årstiden i klimatförhållandena i mittzonen med torr hud kan du tvätta med vatten vid rumstemperatur och i den varma sommartiden ?? kallt vatten, försmordat ansikte med vegetabilisk olja eller gräddfil.

Torr hud har nästan alltid en alkalisk reaktion, så det är lämpligt att förtvätta det innan det tvättas med vatten, med en av mjölksyraprodukter istället för tvål? kefir, gräddfil, acidophilus, yoghurt, ?? och smörj dem rikligt. Genom att öka den sura barriären på hudens yta, näring dessa, mjukar och rengör den.

Eller innan du tvättar måste du smörja huden med antingen en flytande kräm eller kräm eller gräddfil (de appliceras på huden 10-15 minuter före tvätt). För mycket torr hud, ibland måste du ge upp daglig tvätt och rengöra huden med flytande grädde eller vegetabilisk olja efter kokning. De negativa effekterna av vatten på torr hud kan mildras genom att blanda kokt vatten med rå mjölk (2: 1).

Torr hud tolererar vanligtvis inte tvättning med vatten, även med så kallad superfettet tvål. Om möjligt är det bättre att vägra tvål i allmänhet och tvätta bara en gång om dagen med mjukt vatten. Om upprepad tvättning av ansikte och nacke är nödvändig, är det också nödvändigt att applicera grädden på nytt. Innan vattenbehandlingen (i ett bad, en flod, en pool, under en dusch, i ett bad) är det lämpligt att sätta på ansiktet torr hudkräm, vegetabilisk olja eller gräddfil, svin, osaltat smör.

Det rekommenderas att du regelbundet tvätta ansiktet med kallt och varmt saltat vatten. 10-15 minuter före tvätt måste du smörja ansiktet med vegetabilisk olja eller flytande grädde. Efter kontrast tvättas näsan, hakan och ögonbrynens hud med en pappersservett och en vitaminiserad kräm appliceras på den fortfarande fuktiga huden.

För kvällsrengöring kan torr hud med dilaterade kapillärer rengöras med lite värmd vegetabilisk olja, rengöringskrämer, majonnäs från färsk äggula, kefir, gräddfil, växtbaserad extrakt, etc. Applicera sedan ett av de befästa torra krämerna. På morgonen blir det tillräckligt att uppdatera ansiktets och nackens hud med en tonic lotion som inte innehåller alkohol eller flytande kräm, saltat vatten, te, etc., och applicera sedan lite fettig grädde i ansiktet.

Tvätta ansiktet enligt följande: Skölj med vatten vid rumstemperatur och låt sakta med en mjuk handduk. Istället för sköljning kan du torka ansiktet med en emulsionsvätskekräm. Om huden inte tolererar flytande krämer, ska du använda hemlagade mjuka lotioner. Torr hud i ansiktet är som regel speciellt känslig för olika ämnen, lätt inflammerad. Det är därför som det är nödvändigt att välja ut inte bara typen av kräm, lotion, men också den medicinska växten. För känslig, torr och irriterad hud späds infusionen med lika mycket mjölk eller ansiktet smutsas med flytande grädde och därefter appliceras en närande grädde.

Lotion för torr hud:

?? Följande korrigerande medel rekommenderas för torr hud: avfekning av hagtornsfrukt (1:10), lindblommarxtrakt (1:20), växtblad (1:10), körsbärsblad (1:15), plantainjuice, utspädd med vatten tre gånger.

?? Strawberry. 1 msk. l. Pounded jordgubbar mixa i ett glas mjukt kallt vatten, spänna genom flera lager av gasbind eller bomull, tillsätt 1/2 tsk. glycerol. Lotion rensar inte bara, utan ger även näring åt huden.

?? Buzinova. En handfull äldre blommor häller ett glas kokande vatten i 10 minuter, kallt och påfrestande. I stället för äppelbär kan du använda apotekskamomill, limeblomma, salvia. Alla dessa infusioner mjuknar och rengör huden, lindrar irritation.

?? Blomma. 2 msk. l. en blandning av rosenblad, jasmin, kamille, lime för att hälla 200 ml kokande vatten. Insistera timme, belastning. Lotionen används för att uppdatera och mjukna huden.

När torr hud inte kan tillsättas till infusioner av medicinska örter etylalkohol, eftersom det torkar huden. Infusioner från växter är det användbart att laga mat i mjölk utspädd i hälften med vatten.

Rengöring Torrkänslig hud:

Torr, känslig hud flakar, tolererar inte alls vatten. I stället för tvätt tvättas den med uppvärmd, raffinerad solrosolja. Överskottsolja avlägsnas med en mjuk pappershandduk. Det finns andra sätt att rengöra huden. Du kan tvätta ansiktet med mjölk och vatten (1: 1). Eller lägg på ansiktet en liten gräddfil som mjukar huden och ökar dess motstånd. Skölj grädde från ansiktet med mjukt vatten vid rumstemperatur.

Väl rengör och samtidigt mjukar ansiktet och närande krämerna.

Torr känslig hud lotion:

?? Yolkräm. Blanda äggula med 100 ml grädde, tillsätt 1 msk. l. Vodka, konjak eller balsam och juice 1/2 citron. Skaka före användning. Applicera pinnen flera gånger. Blandningen rensar väl, mjukar och vitar huden.

?? Yolk smetanny. 100 g gräddfil blandad med äggula, tillsätt 1/4 kopp vodka, juice 1/2 citron.

?? Havre. Torka ansiktet med avkok av havregryn. Vid 1 liter kokande vatten ta 2 msk. l. flingor. Efter buljontorkningen filtreras den genom cheesecloth.

?? Från stärkelse. Du kan tvätta stärkelselösningen (brygg 1 tsk Stärkelse i 1 liter vatten).

En gång i veckan är det möjligt att tvätta med mjukt vatten. Men före förfarandet är det nödvändigt att sätta majonnäs på ansiktet (1 äggula, 1 matsked raffinerad solrosolja). Applicera majonnäs med våta fingrar på ett vått ansikte i en cirkulär rörelse längs hudlinjen. Skölj av skummet med kallt vatten. På kvällen rengörs torr hud med uppvärmd, raffinerad solrosolja. Med en tampong blöt i olja, gnugga ansiktet längs hudlinjen.

På morgonen, efter tvätt, bör du lägga en kräm för torr hud i ansiktet. Det mjukar huden, gör den mer elastisk och motståndskraftig mot miljöpåverkan. Cremen appliceras i ett tunt skikt, efter 10-20 minuter måste du blotta ansiktet med en mjuk trasa.

Du kan också massera grädden med en tesked uppvärmd i varmt vatten (skedet ska inte vara för varmt). Massage ska göras med glidrörelser längs hudlinjen, massage nacken och övre bröstet också. Ta bort resten av grädden med en fuktig trasa.

Efter kvällsrengöring kan du göra en varm komprimering från en infusion av blommor och örter. Infusionen är beredd i en emaljgryta. 2 msk. l. en blandning av kamomill, mint, salvia, limes häll kokande vatten (0,5 liter). Efter 15 minuter filtreras infusionen i glas eller porslinskål. Ta sedan två bitar av gasbind (en för nacken, den andra för ansiktet med ett snitt för näsan), viks i flera lager. Gaze fuktas i en varm infusion och appliceras på ansikte och nacke. Den kylda kompressen avlägsnas. Således upprepas proceduren två eller tre gånger.

Efter rengöring och uppvärmning av huden appliceras en näringsrik fet grädde på den. Krämen kan orsaka hudirritation. Därför måste du göra ett prov innan du applicerar det: Smörj huden bakom örat eller nacken. Om det efter 1-2 timmar inte uppträder rodnad, klåda, brinnande, kan grädden användas. Cremen kan lämnas i ansiktet i upp till två timmar. Vid sänggåendet ska överflödig kräm tas bort med en mjuk trasa. Pa natt ansikte kan smutsas med solrosolja med tillsats av ricinus.

Om du vill applicera grädden över natten måste du först fuktar huden. För att göra detta placeras en liten mängd fet grädde på en bomullspinne som doppas i saltat vatten. Applicera sedan en tampong i ansiktet med ljustryck och pattrörelser.

Hudskydd görs beroende på vädret och säsongen. Om huden har defekter ?? fräckor, åldersfläckar, dilaterade blodkärl, på soliga dagar applicera en skyddande kräm i ansiktet. Efter det är ansiktet täckt med pulver. Om det inte finns några defekter på huden, sedan efter en närande grädde appliceras dekorativ kräm, företrädesvis flytande krämpulver.

Vid blåsigt, dammigt väder, innan du går ut, är ett ansikte utsmält med ett tunt lager av skyddande kräm. Sätt sedan i pulver. Torr hud är mycket känslig för dekorativa kosmetika, så det bör appliceras noga, alltid efter mjukgöring av huden.

Torr hud med låg sebumsekretion tolererar inte vassa fluktuationer i temperatur och låg luftfuktighet. Därför, på vintern, på frostiga, blåsiga dagar, rekommenderas på morgonen innan du går ut för att smörja huden med en rik, näringsrik grädde. Det är omöjligt att applicera flytande och fuktgivande krämer, lotioner som innehåller mycket vatten innan de går ut på gatan på vintern. Vätskan som avdunstar i vinden kommer att kyla huden ännu mer.

Kvinnor som har lång tid i kylan, vind, för att skydda huden är bäst att applicera gåsfett och fläskfettinteriör. För att göra detta smälter smeten försiktigt i pigens tarm, i sin omentum och tarm, för att få produkten jämnt vit. För konservering tillsätts två procent bensoesyra till den smälta fläskgarden. Fett lagras i kylskåpet. De smeder ansiktet i ansiktet innan de går ut i frosten och efter att ha återvänt hem tas överflödet bort med en servett. Tvätta efter det här är inte nödvändigt.

Människor med torr hud bör vara mycket måttligt utsatta för solbränna. Solens strålar torkar huden, gör det grovare, solbehandlingar rekommenderas att ta endast tidigt på morgonen. Ett fuktigt mjukt klimat påverkar positivt torr hud. Luftprocedurer är mycket bra för henne.

Torr hud på templen

På torr hud syns små blodkärl sällan tydligt och akne finns sällan. Dessutom är torr hud mycket känslig.

Torr hud är ofta okunnig om okunnighet. Och verkligen, hur många människor uppmärksammar brist på produktivitet hos talgkörtlarna? Först när vi oväntat hittar i spegeln många "kråka fötter" nära ögonen är vi övertygade om att vi ser äldre ut än våra år och att vi straffas för vår slarv.

Interna orsaker till torr hud inkluderar:
 • dysfunktion i mag-tarmkanalen;
 • försämring av livsmedlets absorberbarhet
 • otillräckligt intag eller till och med frånvaron av vissa vitaminer i kroppen;
 • spänningar i nervsystemet
 • förändringar i aktiviteten hos de endokrina körtlarna.

Torr hud förvärras av vissa yttre faktorer: sol, vind, havsvatten, i vissa typer av arbeten, till exempel i rum med höga temperaturer, så fuktgivande torr hud blir en topprioritet.

Experter tror att mer än hälften av alla kvinnor har torr hud. Hos unga kvinnor uppstår inte torr hud omedelbart. Torr hud har ett matt utseende, annan elasticitet, väl utsträckt på den subkutana fettvävnaden. Den har lite eller nästan inga rynkor. Porer på torr hud är stängda och absolut inte iögonfallande.

Men när du rör på torr hud, finns det också lite torrhet, brist på fukt. Speciellt torr är kinnens och tempelens hud. Samtidigt glänsar och pannar huden på pannan, näsan, nasolabialvecken och hakan ofta.

Torr hud anses vara vacker, men dess attraktivitet är tillfällig. Torr hud börjar snabbt förlora sina underbara egenskaper, täckta med små vågar. Och då är det intrycket att huden är som om den ströts med mjöl.

Över tiden, eftersom uttorkning av torr hud knappt tolererar jämn tvättning med rent vatten, blir täckt med röda fläckar och brännskador. Då blir det blabby, mer och mer täckt av rynkor, som framförallt förekommer i ögonens hörn.

Om du börjar omedelbart och noggrant sköter torr hud, är det verkligen möjligt att behålla sitt lyxiga utseende länge, skydda det från att blekna.

Hemligheterna av skönhet, torr hud - i konstant vård av henne. Börja ta hand om torr hud så tidigt som möjligt, och i många år kommer du att njuta av din ungdom och skönhet.

Sommarsäsongen börjar. Många av er har redan lyckats besöka det varma havet, få en solbränna, koppla av och tyvärr märkt att solen och vinden torkade huden och håret. Skinnet på vissa ställen började avskalas, rynkor uppträdde mer kraftigt, håret blev skört och oändligt. Utan att vänta tills hudförhållandena normaliserar sig själv måste du vidta åtgärder.

Tvätta på kvällarna, använd endast kokt vatten, vilket lägger till salt (en tesked per kopp). Du kan torka ansiktet med en lotion för torr hud och för att avlägsna irritation är det bra att tillsätta en tesked honung till lotionen genom noggrann omröring.

Efter tvättning applicera på ansiktsflödet för torr hud. Du kan komma in i den lite saft av bergsaska eller morötter. Du kan också göra en mjukgörande mask genom att blanda en matsked margarin och en tesked morot eller rowanjuice. Håll masken i 10-15 minuter, ta bort den med en pappersservett och skölj sedan ditt ansikte med varmt vatten.

Oljemaskor fungerar bra på torr, skalig hud, men denna procedur kräver tid och fullständig avkoppling. Rulla av ett lager av bomull ca 1 cm tjocka, sneda öppningar för näsan och munnen och applicera oraffinerad vegetabilisk olja uppvärmd i ett vattenbad till bomullsull. Du kan lägga till finkrossad kamille (en tesked per 100 g olja), honung (en matsked) och rowan juice (en tesked) - per 1 matsked olja.

Lägg bomullsullen i olja på ansiktet, topp med en handduk. Tjugo minuter senare, ta bort masken, tvätta med varmt först, sedan kallt vatten, och ännu bättre - med ett svagt limefärg. Effekten av proceduren är omedelbart synlig. Du kan upprepa det en eller två gånger i veckan.

Torr hud kräver daglig noggrann vård. Detta är det enda sättet att bevara hennes skönhet och ungdom under lång tid.

Seborrheisk dermatit

Seborrheisk dermatit eller seborré är en icke-infektiös hudsjukdom i områden med talgkörtlar (ansikte, hårbotten och överkropp). Seborrheisk dermatit exfolieras genom peeling (överproduktion och exfoliering av hudceller), och ibland rodnad och klåda. Det kan variera i svårighetsgrad, vilket orsakar mild mjäll i hårbotten eller skalar med röda fläckar på huden.

symptom

 1. Kliande hårbotten, vita flingor, överskott av fett.
 2. Ett eller flera hudområden är rädda och fling: hårbotten, hårlinjen, pannan, ögonbrynen, ögonlocken, näsan och öronvecken, öronkanalerna, skäggsområdena, bröstet, tillbaka mellan axelblad, ljumskare eller armhålor.
 3. Mörk hud som påverkas av seborré ser ljusare ut.

Riskfaktorer

Mjölk uppstår hos 15-20% av människor, och seborrheisk dermatit (rodnad och peeling) finns endast i 3-5%. Man tror att sjukdomen är vanligare och svårare hos män. Seborré börjar vanligtvis efter puberteten, även om barn också har seborisk dermatit. Sjukdomen toppar vid 40 års ålder, och då kan den försvinna. Svår seborré är vanligt hos personer med Parkinsons sjukdom, med problem i centrala nervsystemet och HIV-infektion.

skäl

Den främsta orsaken till denna sjukdom är Pityrosporum eller jäst. De bor i de mest feta kroppsdelarna och orsakar inflammatoriska reaktioner i kroppen. Seborrheisk dermatit utlöses av stress, kylning, dålig hygien. Det finns ingen radikal behandling av seboré, men de kan vanligtvis kontrolleras med medicinska schampon och steroider om inflammationen blir svår.

behandling

I de flesta fall kan seborrheisk dermatit kontrolleras med hjälp av hemmet:

 1. Daglig tvätt med skummedel.
 2. Använd schampon innehållande ketokonazol, selensulfid, 2% pyrithionzink, salicylsyra, tjära.
 3. Ibland händer i solen för att undertrycka tillväxten av Pityrosporum-jäst.
 4. Hygien i ögonlocken, tvätta med en lätt lösning av baby shampoo för att förhindra infektion.

Om hårbotten är täckt med täta plackar, kan de först avlägsnas med lite uppvärmd olivolja och efter några timmar tvättas med schampo med tjära.

Shampoos egenskaper kan förbättras genom att lägga till läckande krämer till dem. Receptet kan dock inte användas under lång tid, för att inte orsaka missbruk. I schampon kan du lägga till lite clotrimazol, miconazon, terbinafin och hydrokortison.

medicin

Om hembehandling av seborré inte förbättrar situationen, bör du konsultera en läkare. Han föreskriver vanligtvis följande lösningar:

 • kortikosteroidkrämer eller lösningar;
 • lokala preparat med svavel eller sulfacetamid;
 • ketokonazol shampoo eller krämer;
 • immunsuppressiv salva tacrolimus;
 • litiumsuccinatsalva.
Dessa medel bör inte användas utan att konsultera en hudläkare.

Torr hud på templen

Vi fortsätter cykeln med artiklar om olika hudtyper, om vård, näring och skydd av normal, blandad, oljig och torr hud. Dessutom kommer du att lära dig vilka ansiktsmasker som ska användas för att alltid vara vackra, attraktiva.

Torr hud är tunn, känslig och känslig hud. Ofta visas peeling på den. Dess utseende förändras genom åren. Hos unga och medelålders kvinnor har huden en matt nyans med nästan inga synliga porer.

Torr hud i ansiktet är vanligast hos mycket unga kvinnor. Med allt detta ser huden ganska elastisk och vacker ut, men det finns absolut ingen glans på det, och detta är redan ett tecken på torrhet. Utan regelbunden vård blir denna hud skrynklig mycket snabbt och blir fläckig.

I grunden blir huden torr om den behandlas felaktigt, vilket i sin tur bidrar till dess avfettning. I frisk och normal hud uppstår defattning som en följd av täta tvättar med hårt kallt vatten och tvål, och speciellt om det inträffar strax innan du går ut. Med ålder behöver torr hud särskild vård.
Mängden fett i huden förändras ständigt, det beror på åldern, näring och tillstånd i nervsystemet. En dålig effekt på huden och en överträdelse av normal sebumsekretion.

Det blir grovt, inte så elastiskt som tidigare, dess mönster är mer uttalat, sprickor börjar dyka upp, huden blir känsligare mot solljus, vind, höga och låga temperaturer. Peeling visas på huden, det är lätt irriterat och röda fläckar dyker upp på den.

Orsaker till torr hud:

- dysfunktion i mag-tarmkanalen;
- försämring av livsmedlets absorberbarhet
- otillräckligt intag av vitaminer eller till och med frånvaron av vissa näringsämnen i kroppen;
- spänningar i nervsystemet
- förändringar i aktiviteten hos de endokrina körtlarna.

Under påverkan av solen, vind, havsvatten, arbeta med heta spishällar, är torr hud förbättrad. Det bör komma ihåg och följ ständigt hygienhygienens regler för att inte överdriva det. Till exempel kan du inte regelbundet tvätta ansiktet innan du går ut, du borde inte bli förrad med kosmetiska procedurer som använder alkohollösningar, pulver, vitkalk och vitare salvor.

Ofta finns torr hud hos kvinnor. Hos unga kvinnor är torrhet inte direkt uppenbart. För det första är huden matt, elastisk, väl sträckt på den subkutana fettvävnaden. Det finns få eller inga rynkor. Porerna är stängda, skynda inte till ögonen. Men när du rör på sådan hud kan du känna sin torrhet (det finns inte tillräckligt med fukt i huden). Speciellt torr hud på kinder och tempel. Samtidigt lyser huden på pannan, näsan, nasolabialvecken och hakan ofta. De säger att sådan hud är vacker, men tyvärr är dess attraktion bara en stund. Det är mycket dåligt att tvätta med vatten, även med mycket oljig tvål. Och sedan börjar snabbt förlora sina charmiga egenskaper. Huden är täckt med små vågar och det verkar som att det är sprinklat med mjöl.

Torrhet blir mer påtaglig, och huden tolererar inte längre någon tvättning. Även efter tvättning endast med vatten kan det bli täckt med röda fläckar, det kommer att känna att huden brinner. Då blir huden slösig, det blir mer rynkor som syns nära ögonens hörn (den så kallade "kråka fötterna"). Solen, vinden, kyla och värme accelererar och förvärrar alla dessa processer. Om du börjar ta hand om sådan hud i tid, kan du spara sin skönhet och rädda den från att blekna i en längre tid.

Människor med torr hud försöker ofta att korrigera alla sina brister med mer frekvent tvättning, på grund av vilken skalorna avlägsnas ett tag. Huden rensas och återgår till sitt tidigare attraktiva utseende. Trots detta, snart kommer det en besvikelse och det blir omöjligt att tvätta, eftersom huden inte tolererar vatten alls. Även de minsta dropparna som faller på ansiktet, orsakar irritation och smärta.

I det här fallet, var noga med att kontakta din läkare i skönhetssalongen. Självklart kan du även behålla torr hudens hälsa, om du ständigt följer de lämpliga reglerna för vård av det.

Vi kommer att berätta om huvud- och ytterligare vård för torr hud i nästa avsnitt.

Du har inte rätt att lägga till kommentarer.
Du kan behöva registrera dig på webbplatsen.

Seborréisk eksem

. eller: mjäll, seborrheisk dermatit

Symtom på seborréexem

 • Det vanligaste symptomet är skalning av hårbotten.
 • Det är också möjligt att peeling av huden, i kombination med sin rodnad i området:
  • ögonbryn;
  • mustasch och skägg
  • näsa;
  • öron;
  • bröst;
  • rygg;
  • axillära hålor.
 • Klåda i huden (förvärras av ökad svettning, under den kalla årstiden (på grund av torr hud)).
 • Utseendet av pustler på den drabbade huden.

form

skäl

En hudläkare hjälper till vid behandling av sjukdomen.

diagnostik

 • Analys av sjukdomshistoria och klagomål:
  • hur länge de första förändringarna på huden (foci av flaking och rodnad, pustler) uppträdde;
  • huruvida kliande hud är orolig, är det värre under den kalla årstiden
  • Har någon i familjen sådana klagomål?
 • Undersökning av huden: Naturen hos hudförändringar noteras (närvaron av ett stort antal vita torra skalor på huden), lokaliseringen är noterad (ögonbryn, näsa, öron, etc.), närvaron av torr hud.
 • Skrapa hud för mikroskopi för lipofila svampar.

Behandling av seborréexem

 • Shampoo med hormonella och antifungala ämnen.
 • Hormonala salvor / aerosoler.
 • Shampoo och salvor med zink.
 • Vitaminkomplex (inklusive vitamin A och E, som är ansvariga för hudförnyelse).
 • Ultraviolett bestrålning av huden.
 • Ta bort skorpor med varmt schampo eller varma kompressor.

Komplikationer och konsekvenser

 • Kosmetiska defekter (hudskalning på synliga områden (näsa, öron, etc.)).
 • Acne.
 • Seborrheic alopeci (på platser där det förekom utslag, håret faller ut).

Förebyggande av seborisk eksem

 • Hygien i hårbotten och ansiktsskampon, som inkluderar ketokonazol (svampmedelskomponent), zink, etc.
 • Mottagande av vitaminer (grupper A, B, D, E, zink, svavel) - för att upprätthålla immunitet och förbättra hudåtervinningen.
 • Balanserad och rationell näring (äta mat med hög fiber (grönsaker, frukt, gröna), undvika konserverad, stekt, kryddig, varm mat).
 • Behandling av associerade sjukdomar (nervösa, kardiovaskulära system).
 • källor

S.S.Arifov - klinisk dermatologi och venerologi, 2004
Thomas P. Habif - klinisk dermatologi, 2009
S. A. Mishanova - Secrets of Dermatology, 1997
Kalamkaryan A.A. - Klinisk dermatologi, 1989

Vad ska man göra med seborréexem?

 • Välj rätt läkare hudläkare
 • Pass prov
 • Få en behandling från läkaren
 • Följ alla rekommendationer

Hur man behandlar seborrheisk dermatit på pannan vid templen?

Den medicinska termen "dermatit" är allmänt förstådd som de olika inflammatoriska processerna som äger rum i epidermis inre skikt. Denna sjukdom kan påverka både kroppens hela kropp och dess individuella delar. Den mest mottagliga för olika former av denna sjukdom är "delikat" ansiktshud.

Orsaken till dermatitfokus på pannan, på kindbenen och på andra delar av huvudet kan antingen vara en holistisk allergisk reaktion av kroppen till yttre stimuli eller ett separat symptom på epidermis patologi hos människor.

Det finns flera huvudtyper av sjukdomen:

 • dermatit orsakad av yttre irritationsmedel (allergisk form);
 • stift;
 • atopisk (eksem)
 • oralt;
 • seboriyny.

Varje form av dermatit har sina egna orsaker och metoder för behandling.

Dermatit i ansiktet: typer, former, huvuddrag

Allergisk form av dermatit utvecklas på grund av kroppens ökade känslighet:

 • till yttre irritationer (värme, solljus, kallt);
 • på utvalda mat- och kosttillskott;
 • På ämnen, föremål med vilka hud kommer i kontakt (djurhår, metaller, kosmetika);

På ett tidigt stadium kännetecknas det av bildandet av lesioner på ansiktet av rodnad i huden, skalning, utslag. Med en allergisk reaktion i kroppen i form av en rinnande näsa, finns det ofta rodnad och irritation i huden under näsan. Med sjukdomsbildningen förekommer: huvudvärk, svaghet, lakrimation.

Kontaktdermatit utvecklas långsamt. En obehaglig brännande känsla, klåda i huden, bildandet av akne i ansiktet - inträffar på andra eller tredje dagen efter att ha påverkats med epidermis allergen (irriterande).

Bland de viktigaste symptomen på dermatit är irritabilitet, svaghet och huvudvärk.

Sjukdomen är enkel:

 • "Allergen" kommer på ansiktet;
 • det finns en allergisk reaktion på substansen;
 • Den inflammatoriska processen i ansiktshuden börjar.

Atopisk dermatit (eksem): Orsakerna till dess ursprung har ännu inte studerats av modern medicin. Som regel tar det alltid en kronisk, trög form. Eksem är inte en smittsam sjukdom.

Tillsammans med de allmänna tecknen på dermatit (klåda, rodnad, brinnande hud), med eksem uppträder djupa veck i ögonlocken. Bläck och ögonfranshår blir tunnare och sprött.

Konstant borstning av problemområdena i huden kan leda till utseendet av infektion i ansiktet, bildandet av grova ärr.

Peroral dermatit, som regel, påverkar huden i munnen och hakan. Det uppstår när kroppen är intolerant mot vissa typer av produkter, livsmedelstillsatser. Ofta förekommer hos kvinnor under graviditeten. Också orsaken till sjukdomen kan vara ett brott mot mag-tarmkanalen och långvarig användning av hormonella droger.

Beroende på sjukdomsformen kan röda fläckar, infektionsfettens hud förändra sin färg - bli mer mättad.

Seborrheisk ansiktsdermatit är en vanlig form av hudsjukdom. Ofta påverkar spädbarn, män, ungdomar. Dess orsaksmedel är en svamp - en mikroorganism som bevarar någon persons hud. När en gynnsam mikroflora uppträder börjar den multiplicera aktivt.

Ansikten förekommer på hudens yttre skikt: irritation, rodnad av hudytor, flingor av vitt och gult ljus bildas. Naturen av utbrottet av aktiviteten hos denna mikroorganism är inte fullt ut förstådd.

Det är också vanligt att seborré kan utvecklas som en följd av en generell störning av processen att dela upp fetter i kroppen på grund av en störning i centrala nervsystemet.

Kontinuerlig borstning kan leda till infektion.

Det finns tre typer av seborré:

 • fet form - förknippad med aktiviteten hos talgkörtlarna, i vilka en överskott av talg utsöndras, medan hudens mikroflora ändrar sin struktur;
 • torr form - kännetecknad av motsatt process, när talgkörtlarna inte producerar tillräckligt med talg; epidermis blir torr och "ömtålig", täckt av många sprickor;
 • blandad seborré - kombinerar symtomen på både oljiga och torra former av denna typ av dermatit

Denna typ av dermatit är säsongsbetonad. Förstärkningen av sjukdomen uppträder på våren när människans immunförsvar försämras efter vintern.

Oftast förekommer denna form av dermatit: på pannan, kindbenet, ögonbrynen, på nasolabialvecken, nadrenosye. I den så kallade T-zonen (pannan, näsvingarna, hakan).

Acne (akne) - som en "teen" -form av seborré

Mekanismen för förekomsten av seborrheisk form av dermatit är ännu inte helt förstådd av modern medicin. Oftast förekommer akne (akne) hos ungdomar under puberteten. Denna tid kännetecknas av närvaron av hormonell obalans i kroppen. Organen av inre utsöndring, särskilt sexuell, börjar aktivt producera - androgen, det manliga hormonet som stimulerar utsöndringen av överdriven utsöndring av fettkörtlar.

Konventionellt är det vanligt att skilja mellan två huvudgrupper av akne:

 • öppet: svarta fläckar, pustulära tätningar (noder);
 • stängt: akut akne (papuler) i form av tätningar av röda humpar, små finnar (comedoner), cyster.

Med tiden stabiliseras hormonell bakgrund, återkommer normalt och tecken på seborisk dermatit försvinner.

Dermatit i pannan: som en indikator på hur mänskliga inre organ fungerar

Subkutan akne, sår fyllda med vätska lokaliserad huvudsakligen i pannan. Vad är orsaken till de många utseendet på svarta fläckar (akne), akne i detta område?

Faktum är att de flesta körtlar som producerar fet sekretion ligger i huvudets främre del. I processen med aktiv produktion av detta enzym av kroppen blockeras kanalerna. Fetter ackumuleras i det subkutana skiktet och därmed bilda en gynnsam miljö för reproduktionen av olika patogena mikroorganismer. Dessa många kolonier av bakterier bidrar till utvecklingen av olika inflammatoriska processer i epidermis inre skikt. Det finns suppuration av många sebaceous kanaler. Pannan är täckt av olika typer av utslag.

Anledningen till att det finns en stor mängd akne på pannan är klingans starka arbete.

Fokus på akne i pannan är alltid zonal i naturen. Resultaten av många medicinska studier har visat att felfunktioner i matsmältningskanalen i människokroppen kan prova förekomsten av en sådan sjukdom som seborisk ansiktsdermatit:

 1. Om det finns tecken på dermatit på pannan, med vänster eller höger sida av det, är det sannolikheten för funktionsstörning i ändtarmen.
 2. Utseendet av inflammation i huden mellan ögonbrynen kan signalera förändringar i levern.
 3. Problem i blåsan kan orsaka akne (akne) utmed linjen i början av hårväxten på ansiktet, det vill säga i övre delen av pannan.
 4. Inflammation av hudvävnaden i mitten av pannan kan vara en signal om funktionsfel i tunntarmen.
 5. Seborré-drabbade höger eller vänster tempel i huvudet kan indikera en störning i gallblåsan.

Det är värt att komma ihåg att denna klassificering inte på något sätt kommer att ersätta ett fullvärdigt professionellt medicinsk samråd.

För att bestämma den exakta orsaken till inflammation i den yttre och inre skikten av epidermis av personen bör konsultera en läkare!

Behandling och förebyggande av dermatit i ansiktet

Varje typ av hudsjukdom behandlas på olika sätt. Utseendet på ett obehagligt utslag, klåda, brännande på ytan av huden är ofta relaterade symtom på andra sjukdomar i kroppen. Ta reda på den sanna naturen av ursprunget till inflammatoriska processer som förekommer i ansiktet kan bara vara specialist.

Med det periodiska utseendet på olika typer av akne, pustler, skalning, klåda i ansiktet, ska du omedelbart kontakta en hudläkare. Om specialisten utesluter faktorn för sjukdomens infektiösa natur, föreskrivs en specifik (individuell) behandlingsförlopp.

I närvaro av utslag i ansiktet och problem med andning, bör du besöka en allergiker och en immunolog. Förekomsten eller frånvaron av dessa eller andra allergiframkallande faktorer som påverkar arten av sjukdomstillväxten kan utesluta en stor grupp av patologier.

Under behandlingen kan samråd med andra läkare behövas.

Behandling av alla typer av hudsjukdomar är komplex.

Behandling av sjukdomar, inklusive hudsjukdomar, bör vara omfattande.

För att förhindra någon form av utslag, skalning, rodnad i ansiktet, bör grundläggande förebyggande förfaranden utföras hemma:

 • morgon och kväll för att städa ansiktet med en bomullspanna och kosmetiska hygienprodukter (tvål, lotion, rengöringsskum);
 • var noga med att tvätta av de dekorativa kosmetiska elementen från ansiktet innan du går och lägger dig
 • försök att utesluta från den dagliga kostmat som är rik på kemiska livsmedelstillsatser;
 • observera sömn och vila
 • En gång i månaden rekommenderas att besöka skönhetssalongen för en "djup" ansiktsrengöring av en specialist;

Daglig överensstämmelse med de grundläggande reglerna för personlig hygien, tillsammans med en hälsosam livsstil - hjälper till att undvika utseende av obehagliga hudsjukdomar i ansiktet.

Man bör komma ihåg att en mjuk och ren hud är en indikator på hela organismens tillstånd.

Seborrheisk dermatit är kronisk

hudsjukdom som orsakas

av släktet Malassezia. Med seborrheisk dermatit påverkas endast dessa områden.

, där talgkörtlarna är belägna (

). Detta innebär att alla delar av huvudet och torso kan påverkas, med undantag av sålarna och palmerna.

Denna sjukdom påverkar mellan 2 och 5 procent av befolkningen. En variant av den torra formen av denna sjukdom är enkel.

, vilket förekommer hos alla 6-5 personer. Hos personer med immunbrist (

till exempel hos patienter med HIV-infektion

a) seborrheisk dermatit uppträder i 80 procent av fallen Dessutom ökar risken för seborisk dermatit i fall där patienten tar vissa mediciner. Hos personer som tar psykotropa läkemedel (

till exempel klorpromazin, haloperidol

a) seborisk dermatit utvecklas i 10 procent av fallen Seborrheisk dermatit kan förekomma även i nyfödd ålder, men påverkar oftast människor från 20 till 50 år. Toppincidensen faller 30-35 år, och män lider av denna sjukdom mycket oftare än kvinnor.

Seborrheisk dermatit påverkar oftast ansiktets hud (

mer än 80 procent av tiden

). På andra plats är hårbotten (

) följt av kroppens hud (

Intressanta fakta om seborrheisk dermatit

Det finns ett antal både kända och sällsynta sjukdomar som har liknande symptom med seborrheisk dermatit. I dessa patologier konvergerar inte bara de yttre tecknen på manifestation av denna typ av dermatit utan också lokaliseringen av hudskador. I avsaknad av resultat med långvarig behandling av seborré, bör därför sannolikheten att diagnosen bestämdes felaktigt beaktas.

En av patologierna, vars kliniska manifestation liknar seborrheisk dermatit är

. Med denna sjukdom är patienten orolig för fläckning av hårbotten och hudskador som kan likna dermatit. En särskiljande egenskap hos psoriasis är det faktum att skalorna på huden inte kliar lika mycket som med seborrheisk dermatit.

Kontaktdermatit är en patologi vars manifestationer liknar seborré. I vissa fall kan denna typ av dermatit vara en komplikation av seborrheisk dermatit, nämligen en reaktion på aktuell behandling av huden. Dessa sjukdomar skiljer sig på platsen för lesionernas ursprung - kontaktdermatit, till skillnad från seborrheic, påverkar inte hudvecken.

- En annan sjukdom i kategorin gemensam, vars symptom är lik seborisk dermatit. Även liknande manifestationer har sådana sjukdomar som

huvud, rosacea, erythrasma.

Bland sällsynta patologier, som uppenbarar sig som seborrheisk dermatit, kan vi betona Letterers-Saiv-sjukdomen. Sjukdomen manifesteras i form av papiller, skalor och skorpor som uppstår i hårbotten. Liknande symptom har Wiskott-Aldrich syndrom. Med denna sjukdom i ett barn under de första månaderna av livet

påverkade hud i ansiktet och huvudet, flexorytorna. Ett kännetecken för detta syndrom är det faktum att pojkar lider av det i de flesta fall.

Strukturen i hårbotten och stammen

I huden finns tre lager - epidermis, dermis och hypodermis. De två sista lagren är desamma på alla delar av kroppen, men strukturen i epidermis skiljer sig beroende på hudområdet. Så är hårbotten och kroppen representerad av den så kallade tunna huden. Dess skillnad från den tjocka huden, som ligger på palmerna och sålarna, är en tunnare epidermis. Således är hudens epidermis representerad av fyra lager av celler, medan de tjocka fem.

En annan skillnad mellan tunn och tjock hud är närvaron av talgkörtlar och hårsäckar. Dessa områden kallas också seborrheiska zoner, på grund av närvaron av talgkörtlar i dem är de benägna att utveckla seborrheisk dermatit.

Detta är hudens mest ytliga skikt, vilket ständigt uppdateras. Huvudcellerna i detta skikt är keratinocyter, på grund av vilka processen för keratinisering och epidermisändring sker. Tjockleken på epidermalskiktet varierar från 0,05 millimeter på ögonlocken till 1,5 millimeter på sulan. Förutom keratinocyter innehåller epidermis Langerhans-celler, mastceller och granulocyter. I epidermalcellens seborrheiska zon finns det 4 lager.

De epidermis skikten i seborrheic zonen är:

 • basalskiktet;
 • prickigt lager;
 • granulärt skikt;
 • kåt lager.

Basalskiktet Det här är det innersta skiktet av epidermis, vilket även kallas kiemskiktet. Det fick sitt namn eftersom keratinocyter i detta skikt ger en konstant process för hudförnyelse.

Basalskiktet representeras av en rad små kubiska keratinocyter, som ständigt delas av den mitotiska vägen. I processen med mitos bildas nya celler som migrerar till de övre skikten av epidermis. På grund av det basala skiktet är således bildandet av överliggande skikt.

Spikskikt Spiny lager består av 5 - 10 rader av spiny keratinocyter. En särskiljande egenskap hos cellerna i denna serie är närvaron av "utväxt" i dem - spikarna, med hjälp av vilka de sammankopplas med varandra. Om basalcellskiktet är skadat tar lagret av prickiga celler över uppdateringsfunktionen.

Det granulära skiktet Det granulära cellskiktet består av 2 - 3 rader keratinocyter. I cytoplasma (inre miljö) av dessa celler innehåller granuler eller korn av keratogialin. Detta ämne är en föregångare till keratin, som utgör grunden för stratum corneum. Det ger vattentätheten i epidermis och hudens skyddande funktion.

Kåt lager Stratum corneum bildas av plana celler som inte innehåller några strukturer. De är föremål för keratinisering och kallas därför även kåta plattor. Dessa plattor består av keratin, som bildades från keratogalin-granuler från det föregående skiktet. På djupare rader kopplas dessa plattor samman med speciella strukturer (desmosomer). Men i de övre raderna förloras dessa strukturer, och keratinösa plattor eller skalor avvisas lätt.

Således sker processen för keratinisering och epidermisändring. Basalskiktet ger nya celler som gradvis migrerar till ytan av stratum corneum. Under denna migrationsprocess genomgår de vissa förändringar - plattar och förlorar intracellulära strukturer. Så, från kubinformen av keratinocyter når sålunda den plana formen och sedan till form av skalor. De förlorar också sina intracellulära strukturer (

), och i stället köper de keratin.

Dermisskiktet fungerar som ett stöd för hudanslutningarna - hår, svett och talgkörtlar. Dermis består av några celler, huvudämnet och fibrerna. Det finns också nervändar, blod och lymfatiska kärl. I dermis särskilja papillär och retikulärt skikt.

Det papillära skiktet Det papillära skiktet gränsas av epidermis. Det innehåller många bindvävsfibrer som går i olika riktningar och bildar karakteristiska utväxter eller bröstvårtor. Förutom olika fibrer i papillärskiktet finns ett omfattande kapillärnät som matar epidermis. Den cellulära sammansättningen av detta skikt representeras av histiocytceller som utför en skyddsfunktion.

Nettskikt Nettskiktet är mer omfattande och består av tjocka kollagenfibrer. Dessa fibrer, i motsats till fibrerna i papillärskiktet, är inte slumpmässigt anordnade men löper parallellt med huden. Nätverket (därav namnet), som bildas av fiberbuntar, utför en stödfunktion. Mellan fibrerna är huvudämnet med fibrocytceller.

Hypodermis är faktiskt subkutan fettvävnad. Den består av fibrer av lös bindväv, mellan vilka det finns segment av fettvävnad. Dessa lobuler består av ackumuleringar av fettceller (

), inuti vilka är stora droppar fett. Tjockleken på hypodermis varierar från några millimeter på ytan av skallen till tio centimeter på skinkorna.

Huvudfunktionen hos hypodermis är lagring av näringsämnen och vatten, som ytterligare används av dermis och hypodermis. Hypodermis är också inblandad i termoreguleringens funktion, eftersom fettvävnad hjälper till att förhindra värmeförlust.

Förutom feta ackumulationer och bindvävsfibrer innehåller hypodermis hårfolliklar, nerver, blod och lymfatiska kärl. Blodkärlen bildar ett utvecklat cirkulationssystem som matar de överliggande skikten.

Sebaceous körtlar i huden

glandulae sebaceae, därav namnet seborrheic dermatit

) ligger över hela huden. Undantaget är handflatan och solarnas hud. Körteln med sin utsöndringskanal öppnar sig i hårfollikeln vid gränsen till dess lägre och mellanliggande tredje. Detta förklarar det faktum att hud med hår påverkas med seborisk dermatit. Undantaget är ögonlockens kanter, den röda gränsen på läpparna, den yttre hörselgången, där talgkörtlarna öppnar sig direkt mot huden.

Sebaceous körtlar är sfäriska körtlar som består av sebocytceller. Huvudfunktionen hos talgkörtlarna är utsöndringen av talg, vars mängd kan nå 20 gram per dag. Sebum består av död, utsatt för olika enzymer, själva cellens celler. Cebocytes, döende, bryta ner och omvandlas till talg, som utstrålar hudens yta längs excretionskanalen. Sebum, som består av en blandning av fetter, förbättrar hudens antimikrobiella egenskaper. Sektorn för talgkörtlarna fungerar också som smörjmedel för epidermis, mjukgörar huden och ger den elasticitet.

Med seborisk dermatit

, koncentrerar sig runt kanalen i talgkörteln, använder talg som en källa till näringsämnen för tillväxt och utveckling. Detta leder till ökad reproduktion av svampen i släktet Malassezia och hyperproduktion av talg.

Storleken på talgkörtlarna varierar beroende på kroppsytan. Således ligger de största på ytan av ansiktet och är förknippade med folliklar av vellus hår. Detta förklarar de vanligaste hudskadorna i seborrheisk dermatit. En kraftigt ökad storlek på talgkörtlarna genomgår under tonåren. Denna period präglas av utvecklingen av så kallad fysiologisk seborré.

Även sebumproduktionen av körtlarna förändras med hormonell förändring, endokrina störningar och andra patologier.

Svettkörtlar i huden

Svettkörtlarna är rörformiga körtlar som ligger mycket djupare i huden än sebaceousen. De är frånvarande på ytan av glanspenisen och labia minora.

Beroende på längd och tjocklek finns det flera typer av hår.

Typer av hår är:

 • långt hår är håret på huvudet, skägget, mustaschen, könsorganen;
 • bristly - ögonbryn, ögonfransar;
 • pistol - på ansiktet, stammen och extremiteterna i ansiktet.

Det finns två delar av håret - kärnan och roten. Stången är den del av håret som ligger ovanför huden, medan roten är den del av håret som ligger under den. Roten representeras av hårets follikel, där den växer. I håraxeln är alla tillväxt- och utvecklingsprocesser färdiga och stammen själv representeras endast av den kortikala substansen. Hårets glöd, omgiven av bindvävsvävnad, utgör hårfollikeln, i vilken sebaceous körtel öppnas.

Håret är försedd med speciella muskler, som genom att klippa lyfta håret. Samtidigt med minskningen av muskeln krymper också talgkörteln, som, när den pressas, släpper ut talg. Så när muskeln träffas, så stiger håret, och sebaceous körtelns hemlighet utsöndras. Sebum, får på huden och på håret, skyddar dem mot torkning, torrhet och irritation.

När seborisk dermatit på grund av olika neuroendokrina störningar kan sebaceous körtlar aktivitet öka eller minska. I det första fallet uttorkas och

håravfall (alopeci)

, vilket ofta observeras hos män. I den andra varianten, när huden blir torr, observeras mjällskalor på håret.

Orsaker till seborisk dermatit Huvudskälet till utvecklingen av seborrheisk dermatit är den intensiva reproduktionen av svampen i släktet Malassezia furfur i seborrheiska zoner. Denna svamp är närvarande på de flesta människors hud, eftersom det är en följd av hälsosam mänsklig hud (det vill säga det finns i symbios med det). Men inte alla människor orsakar det utvecklingen av seborrheisk dermatit. Endast i närvaro av provokerande faktorer är reproduktionen av svampen utom kontroll och leder till utvecklingen av denna sjukdom.

Malassezia furfur Detta är ett genus av jästliknande svampar, vars gamla namn är Pitysporum. Dessa svampar är lipofila, det vill säga de föredrar fetter. Därför använder släktet i dessa svampar sebaceous körtels hemlighet som en källa till fettsyror för deras vitala funktioner. Det finns flera former av dessa svampar, bland dem ovala och runda. Den ovala formen (P.ovale) finns i hårbotten och den runda formen (P.orbiculare) finns på kroppens hud.

Normalt reglerar en frisk kropp koncentrationen av dessa svampar på huden. Koncentrationen av den ovala svampen i hårbotten varierar mellan 30 och 50 procent. Men under påverkan av

, misslyckande i immunsystemet och andra provokationsfaktorer upphör kroppen att reglera reproduktionen av denna flora. Svampen börjar multiplicera snabbt. Så, hos patienter med seborrheisk dermatit når P.ovale-koncentrationen 90-95 procent.

Således förblir koncentrationen av svampfloran i en viss jämvikt tills de faktorer som aktiverar tillväxten inte agerar.

De faktorer som aktiverar svampfloraens tillväxt med seborrheisk dermatit är:

 • hormonella störningar eller endokrinopati;
 • patologier i det centrala och vegetativa nervsystemet;
 • immunbristtillstånd
 • patologi i mag-tarmkanalen;
 • påkänning;
 • tar lite medicinering.

Hormonala störningar eller endokrinopatier Hormonala störningar är den vanligaste orsaken till seborrheisk dermatit. Det är känt att utsöndringen av talgkörtlarna styrs av könshormoner. Huvudpåverkan på tillväxt och differentiering av talgkörtlarna har androgena hormoner. Således ökar testosteron och dess derivat tillväxten av talgkörtlar och deras utsöndring av talg. Det är uppenbart att för kvinnor som drabbas av seborisk dermatit störs förhållandet mellan östrogen och testosteron. De har en lägre östrogenkoncentration och en ökad testosteronkoncentration i blodet. Hos män är det ett brott mot testosteronmetabolism. I blodet visar de en accelererad omvandling av testosteron till dihydrotestosteron. Den senare är en metabolit av testosteron, vilket är dussintals gånger starkare.

En ökad koncentration av androgener i kroppen kan vara en ärftlig patologi eller en manifestation av en sjukdom.

Patologier åtföljda av androgenöverproduktion:

 • adrenogenitalt syndrom;
 • polycystiska äggstockar;
 • androsterom (tumör i binjurens retikala zon);
 • seminom (testikulär tumör);
 • Itsenko-Cushing sjukdom.

Hormonala störningar kan också utlösas av trauma, stress eller förlossning. Så, oftast, Itsenko-Cushing syndrom, som åtföljs av hyperfunktion i binjurarna, utvecklar kvinnor efter födseln.

Hormonella förändringar kan vara resultatet av fysiologiska processer i kroppen. Oftast är en sådan process puberteten. Under denna period förekommer de första symtomen på seborisk dermatit. Hos kvinnor utsätts förvärmning av seborrheisk dermatit med

Patologi i det centrala och vegetativa nervsystemet

Sebum utsöndring av talgkörtlarna regleras också av nervsystemet. Först och främst är aktiviteten hos talgkörtlarna kontrollerad av det autonoma nervsystemet. Detta bekräftas av det faktum att vagotonics, tillsammans med minskat

ökad sebesekretion observeras.

Förutom det autonoma nervsystemet utövas kontrollen av sebaceous utsöndring av centrala nervsystemet. Detta förklarar den höga andelen seborrheisk dermatit bland patienter med psykisk sjukdom och infektioner i nervsystemet. Risken för att utveckla denna sjukdom ökar således med 5 gånger hos personer som lider av

. En liknande situation observeras bland smittsamma patienter.

och endogena psykiska sjukdomar (

Detta stöds av studier som visar att talgkörtlarna är utrustade med speciella receptorer för mediatorer i nervsystemet. Dessa mediatorer utsöndras av nervändar som svar på känslor, irritation och andra stimuli.

Patologier där det ökat arbetet hos talgkörtlarna är:

 • vagotonia (ökad aktivitet hos det parasympatiska nervsystemet);
 • Parkinsons sjukdom;
 • infektiös psykos
 • letharg encefalit;
 • schizofreni;
 • epilepsi.

Immunbristtillstånd Kroppens immunsystem är en av de viktigaste faktorerna som upprätthåller koncentrationen av svampfloran i huden inom normala gränser. Minskad immunitet leder till att reproduktionen av svampen i släktet Malassezia blir intensiv och till och med aggressiv.

Studier har visat att seborrheisk dermatit hos personer med HIV-infektion uppträder hos 40 procent, medan hos AIDS-patienter i 80-90 procent av fallen.

Immunbristtillstånd kan vara primära och sekundära. Primär - är HIV-infektion och AIDS. Sekundära är de som har utvecklats till följd av andra patologier. Minskad immunitet noteras i kroniska lågintensiva sjukdomar, helminthiska invasioner, såväl som

. Hos människor med sådana patologier förvärvar dermatit kroniska, långvariga former som är svåra att behandla.

Patologi i mag-tarmkanalen

Ofta kallas huden en spegel.

, eftersom de minsta skiftningarna i tarmkanalen påverkar det. Det mänskliga mag-tarmkanalen spelar en viktig roll i immunförsvarets reglering. Han, eller snarare sitt slemhinna, skyddar kroppen från effekterna av många skadliga och aggressiva faktorer.

Det är känt att det mänskliga mag-tarmkanalen innehåller omkring hundra biljoner mikroorganismer som utför ett antal viktiga funktioner. Förhållandet mellan en viss mängd av dessa

är nyckeln till god matsmältning, brist på gas i tarmarna och patogener. Dessutom är mer än 80 procent av kroppens immunceller koncentrerade i själva tarmslimhinnan. Med hjälp av dessa celler neutraliserar slemhinnan gifter, tar bort toxiner från kroppen och syntetiserar även antikroppar.

Med olika sjukdomar i tarmkanalen är dessa funktioner förlorade. Patogener och deras toxiner ackumuleras i kroppen. Oftast observeras detta när

, när förhållandet mellan bra och dåliga bakterier störs. Patogena bakterier börjar multiplicera kraftigt och aktivera processerna för jäsning och ruttning.

I de fall där slemhinnan är skadad och inflammerad, är dess barriärfunktion försämrad. Antalet immunceller i tarmslimhinnan (

nämligen i Peyers plåster

) minskar. I detta avseende invaderar toxiner av patogena bakterier blodet.

Tarmarna syntetiseras också

och vitaminliknande substanser som behövs av huden. Därför påverkar små svängningar i mag-tarmkanalen huden, och leder också till en försämring av immunsystemet.

Patologier associerade med förändringar i huden är:

 • tarmdysbios
 • gastrit och gastroduodenit (inflammation i slemhinnan i magen och duodenum);
 • kolit och ileit (inflammation i stora och tunna tarmarna);
 • magsår och duodenalsår;
 • pankreatit;
 • störning av gallblåsan med utvecklingen av stillastående galla;
 • kränkningar av tarmens motoriska aktivitet (förstoppning, diarré);
 • helminthic invasions.

Stress Mycket ofta bidrar stress till förhöjning av seborrheisk dermatit. Detta beror på att stress har både direkta och indirekta effekter. Först av allt är det förknippat med en direkt effekt på huden. Det är känt att huden och dess bilagor levereras med många nervändar. Sebaceous körtlar själva bär receptorer för specifika neurotransmittorer som släpps under stress. Sålunda syntetiseras med känslor eller spänning i nervsystemet att medelst bindning till talgkörtlarna, aktiverar dem. Samtidigt börjar talgkörteln intensivt att producera talg.

Förutom den direkta effekten av stress och indirekta effekter. Stressfulla situationer leder till en minskning av immunitet och förvärring av kroniska patologier. Samtidigt noteras också frekventa hormonella obalanser och tillväxten av hormoner som aktiverar talgkörtlarna. Sådana hormoner förutom testosteron inbegriper adrenokortikotropiskt hormon.

Medicinsk intag

Ofta främjas aktiveringen av svampfloran och det förhöjda arbetet hos talgkörtlarna genom hormonella preparat. Oftast är det glukokortikosteroidläkemedel som dexametason och prednison. De förändrar kroppens hormonbalans, vilket leder till det ökande arbetet med talgkörtlarna.

Androgena droger som tar som anabola droger har direkt effekt på talgkörtlarna. Som du vet är aktiviteten hos talgkörtlarna androgenberoende, och ju fler androgener i kroppen (

testosteron och dess derivat

), desto intensivare är utsöndringen av talg. För att ändra den hormonella bakgrunden hos kvinnor har en systematisk mottagning av orala preventivmedel som innehåller progestiner.

Förutom de direkta faktorer som utlöser aktiveringen av svampflora och förbättrar sekretionen av talgkörtlarna, finns det faktorer som skapar gynnsamma förhållanden för svampen.

Faktorer som bidrar till utvecklingen av seborrheisk dermatit:

 • irrationell användning av hygienprodukter
 • försummelse av hygien
 • aggressiva kosmetiska förfaranden.

Således bryter den frekventa användningen av alkaliska hygienprodukter (schampon, balm) den naturliga miljön i huden. Ofta bryter de mot skyddsbarriären i huden, vilket leder till irritation och ökad flingning. Ett av de tidiga symptomen på den torra formen av seborrheisk dermatit är ökad torrhet, klåda och mjäll. I detta fall föredrar många patienter att undvika att tvätta sina huvuden, vilket tyder på att detta kommer att minska flaking och klåda. Detta försvårar emellertid den patologiska processen ytterligare. Vågorna ackumulerar och täpper hårfollikeln ännu mer, vilket är komplicerat av inflammation.

Förutom irrationell användning av tvättmedel och försummelse av hygienreglerna kan olika aggressiva kosmetiska förfaranden bidra till utvecklingen av denna typ av dermatit. Djupskalning (

laser eller syra

), fotorejuvenation och andra förfaranden bryter mot skyddsbarriären i huden, vilket leder till torrhet, flaking och irritation. Hyppig användning av kosmetika stimulerar ökad utsöndring av talgkörtlarna.

Symtom på seborrheisk dermatit

De vanligaste symptomen på seborrheisk dermatit ligger på ansiktet och i hårbotten. Den klassiska manifestationen av denna patologi är en symmetrisk lesion i hårbotten (

nämligen gränserna för hårväxten

), ögonbryn och ögonfransar. Öronområdet, hakan, mustaschområdet kan också påverkas. Om seborrheisk dermatit lokaliseras på kroppen, är bröstområdet utsatt för utslag. Mycket mindre ofta än hud och vikar påverkas ansiktet och torsolen - ljummen och axillan.

Symtom på seborrheisk dermatit är:

 • hudirritation och rodnad;
 • peeling;
 • skalor;
 • hudutslag;
 • akne;
 • håravfall.

Irritation och rodnad i huden Ett av de viktigaste symptomen på seborrheisk dermatit är fläckar av fokal rodnad. Ursprungligen är dessa röda eller rosa fläckar med tydliga konturer. Dessa fläckar är kliande och kliande. När sjukdomen fortskrider blir de täckta med gulaktiga skalor. Orsaken till klåda och irritation är den intensiva vitala aktiviteten hos Malassezia-svampen på huden. Mycket ofta kan rodnad påverka näsens och kindbenets vingar och bildar därmed en bild av "fjäril". Detta symptom kräver en differentialdiagnos med systemisk lupus erythematosus.

Om den patologiska processen involverar veck (

öra eller axillärregion

), sedan blir räddningszoner åtföljda av en stark

och utvecklingen av sprickor som ibland blöder. Graden av rodnad och klåda beror på svårighetsgraden av den patologiska processen. I allmänhet är seborrheisk dermaturs grad långsammare progressiv och därför är röda och klåda i de inledande skeden de enda symptomen.

När sjukdomen fortskrider börjar huden att flinga bort. Detta beror på intensiv avvisning av döda celler. Anledningen till detta är den störda cykeln av utveckling av epidermala celler. Som det är känt är det yttre skiktet av epidermis representerat av kåt plåtar, som gradvis avvisas, vilket ger en förändring i epidermis. Men med seborrheisk dermatit blir denna avvisande process mycket intensiv. Resultatet är en permanent avvisning av hudceller. Skalning tillsammans med svår klåda.

Vågar Vågar bildas som ett resultat av hudcellimpregnering med talg. I början av sjukdomen observeras små, vita vågar. I pannan kan de bilda den så kallade seborrheiska kronan eller seborrheiska locket. Om peeling är riklig, tar skalorna en stor lamellär karaktär. Flera vågar som blöts i sebum bildar seborrheic plaque. I svåra former av seborrheisk dermatit sammanfaller vågorna och bildar stora ytor. När en infektion är fäst börjar dessa vågor att införas, bli våta och förvärva en purulent karaktär. Vidare är de täckta med purulenta eller blodiga jordskorpor. I områden av vikarna bildas djupa sprickor, vilka snabbt försvinner.

Polymorf utslag (innehållande flera olika element) utslag observeras när bakteriell infektion komplicerar seborrheisk dermatit. Samtidigt har patienten, tillsammans med skalning och klåda, ett papulärt utslag. Papulen representeras av en liten nodulosa, som oftast ligger i mitten av seborrheic plack. Förutom papper kan små bubblor med olika innehåll observeras.

Acne Acne är inte så mycket en manifestation av seborrheisk dermatit, som dess komplikation. De utvecklas som ett resultat av blockering av hudfett och dödceller i hårfollikeln. Fluffy ansiktshår åtföljs av de största talgkörtlarna. Därför förekommer oftast akne i ansiktet. Rikliga innehåll i talgkörtlarna, tillsammans med många döda celler i epidermis, kläm hårfollikeln tillsammans med den feta kanalen. Innehållet i kanalen är stillastående, suppurat och snabbt infekterat. Som ett resultat visas akne på huden. Acne kan också förekomma på baksida, bröstkorg, nacke. I det här fallet är de mycket smärtsamma och på grund av överdriven svettning blir de snabbt inflammerade.

Övervägande av vissa symtom beror på placeringen av seborisk dermatit och dess form.

Seborrheisk dermatit i hårbotten

Ett tidigt symptom på seborrheic dermatit i hårbotten är mjäll. Mjölk är ett symptom på den torra formen av seborré, som observeras i början. Samtidigt observeras torr irriterad hårbotten i början. Peeling samtidigt är melkacheyuchaty. Då tjocknar och tjockar som täcker signifikanta ytor på huvudet. Om en bakteriell infektion sammanfogas, uppträder flera pustler som representerar inflammation i hårfollikeln.

Skador på hårbotten är inte symmetriska, men diffusa. Skorpor, mättade med talg, är fästa vid hårets botten. Vidare, om skorporna faller av, sedan tillsammans med håret. Därför börjar håret snabbt, tunt och falla ut.

Seborrheisk ansiktsdermatit

Seborrheisk huddermatit är den vanligaste. Oftast påverkar det en yngre ålder, ungdomar och ungdomar under 25 år. Anledningen till detta är en hög koncentration av talgkörtlar i dessa områden. I kontrast till seborré i hårbotten karakteriseras seborrheisk dermatit i ansiktet av en symmetrisk skada av huden.

I början av sjukdomen uppträder röda fläckar i ansiktet, som efter en viss tid blir täckta med gulaktiga plack. Dessa plack växer runt omkretsen och kan ta på sig olika former. Samtidigt avskalar de ständigt och kliar mycket.

Den mest allvarliga seborrheiska dermatit uppstår hos män som skördar skägg och mustasch. På dessa ställen finns tjocka, stora lamellplåtar som ofta går vidare till papullen. Ofta förenar en infektion upp till utvecklingen av erytroderma (

allvarlig rodnad och svullnad i huden

). Sammanslagning, plack kan förvärva imponerande storlek, upp till solida skivor.

Om den patologiska processen fortsätter för alltid, utvecklar seborrheic.

. Ögonlocken är svullna, röda, ibland med sprickor. På kanten av ögonfransarna är små seborriska vågar. På grund av detta håller ögonen på patienter på morgonen ofta ihop.

Seborrheic dermatit i stammen lokaliseras huvudsakligen på bröst- och interscapulära regionen. Vågar bildar stora plack med slingrande kanter. Plattorna expanderar växer i periferin, medan huden i mitten kan återhämta sig och få ett normalt utseende.

Behandling av seborrheisk dermatit. Vilken läkare ska jag referera till för behandling av seborrheisk dermatit?

I händelse av skada på hud och hår, bör du först och främst konsultera en hudläkare.

Stages, ett omfattande samråd med en hudläkare, är:

 • patientundersökning
 • allmän inspektion
 • dermatologisk undersökning;
 • laboratorietester;
 • hänvisa till samråd med andra specialister vid behov.

Undersökning Under en patientundersökning frågar läkaren direkt olika frågor om sjukdoms manifestationen och om de möjliga orsakerna till förekomsten. Den viktiga roll som samlingen av ärftlig historia, det vill säga identifieringen av familjepatologier.

För att bestämma de möjliga orsakerna till seborisk dermatit fokuserar doktorn på närvaro av ärftliga sjukdomar, förekomsten av comorbiditeter och olika negativa faktorer. Nära släktingar (

föräldrar, bröder, barn

) patienten har ofta olika allergiska sjukdomar, inklusive seborrheisk dermatit. Dermatologen kommer också att fråga om de komorbiditeter med vilka patienten är sjuk eller nyligen har lidit. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt sjukdomar i mag-tarmkanalen (

pankreatit, gastrit, duodenit, störning i gallvägarna

), diabetes och kroniska infektionssjukdomar.

Att diskutera symtomen på sjukdomen, bör du precisera så mycket som möjligt av alla sjukdomar.

En lista över provfrågor som kan ställas av en hudläkare:

 • "Vad var patienten sjuk i barndomen?"
 • "Vilka patologier är patienten lidande nu?"
 • "Lider patienten av störningar i mag-tarmkanalen, endokrina eller nervsystemet patologier?"
 • "Vilka sjukdomar drabbar patientens nära släktingar?"
 • "När uppstod de första symptomen på sjukdomen?"
 • "Hur utvecklade sjukdomen?"
 • "Vad var det första symptomet av sjukdomen?"
 • "Hur utvecklades symtomen på sjukdomen?"

Förutom att klargöra de omedelbara orsakerna till sjukdomen kommer doktorns uppmärksamhet att lockas av faktorer som framkallar utseende seborrheisk dermatit eller förvärrar symtomen. För detta ändamål kommer han att fråga om läkemedel som patienten systematiskt eller periodvis tar, såväl som om patientens psyko-emotionella tillstånd.

Ämnen som en hudläkare påverkar vid intervjuering av en patient med seborrheisk dermatit:

 • droger som används av patienten eller används nyligen (särskilt hormoner och antiepileptika);
 • Förekomsten av fysisk aktivitet
 • psyko-emotionell tillstånd hos patienten;
 • förhållandet mellan symtom och negativa miljöfaktorer (kall, vind, torr luft).

Inspektion Inspektion börjar med en allmän undersökning av patienten. Läkaren undersöker patientens utseende, hans kroppsbyggnad. Många endokrina patologier förändrar patienternas utseende. Cushings syndrom kännetecknas till exempel av ett måneformat ansikte, avsättningen av fett, huvudsakligen på axlarna, buken och alltför hårt hår. Hos kvinnor med äggstockspatologi (polycystisk äggstock) noterar doktorn överdriven manlig hårväxt (i ansiktet).

Efter en allmän undersökning fortsätter läkaren att undersöka hudskadorna. Samtidigt tar det inte bara hänsyn till former av manifestation av element, utan även lokalisering i seborrheiska zoner.

De viktigaste egenskaperna hos symtomen på sjukdomen är:

 • former av manifestation (hudskalning, rodnad, klåda, hårskador);
 • lesioner (huvud, bröst, ansikte, rygg, runt öronen);
 • Distributionshastighet (dagar, veckor, månader);
 • Förekomstfrekvens (en gång i månaden, en gång om året, ständigt).

Under en allmän undersökning av en patient undersöker en hudläkare de drabbade områdena i huden, lymfkörtlar i ett visst område, hårrock. Beräknad förekomst av hudskador, förekomst av inflammation, repor, torrhet i hela huden, hudelasticitet.

Huvudpunkten för diagnosen är en dermatologisk undersökning, det vill säga en detaljerad studie av hudskador. Känsla och undersökning av hudformationer (

ibland även med ett förstoringsglas

) bestämmer läkaren storleken, formen, färgen på alla patologiska element.

I regel är diagnosen seborisk dermatit inte svår och bygger på dermatologisk undersökning. Doktorn kan dock föreskriva några ytterligare tester och råd från andra specialister. Detta görs för att bestämma orsaken till sjukdomen och ytterligare behandlingstaktik.

Analyser för ytterligare studier av seborrheisk dermatit är:

 • blodsockertest (socker);
 • blodprov för hormoner;
 • studie av avföring för dysbios.

Patienter med diabetes är i fara, eftersom denna patologi påverkar immunsystemet väsentligt. Därför rekommenderar en dermatolog ofta att man kontrollerar nivån av glukos i blodet. Normalt bör fastande glukos inte överskrida 5,5 millimol per liter. Glukoskoncentration över denna nivå betraktas som patologi.

För att identifiera orsakerna till seborrheisk dermatit studeras också patientens hormonella bakgrund. För att göra detta bestäms först och främst koncentrationen av testosteron och dess derivat i en persons blod. Hos vuxna män (

17 till 18 år och äldre

) Den normala testosteronkoncentrationen varierar mellan 9 och 27 nanomol per liter. Hos kvinnor är denna koncentration 0,2 - 2,9 nanomol per liter. Men hos 20 till 30 procent av män är koncentrationen av testosteron inom det normala intervallet, medan koncentrationen av dess aktiva metabolit, dihydrotestosteron, överstiger normen tiofaldig. Därför undersöks även koncentrationen av dihydrotestosteron. I en vuxen man varierar koncentrationen av dihydrotestosteron från 250 till 1000 nanogram per liter.

Studien av avföring för dysbios hjälper till att bedöma tillståndet

tarm. Intestinalmikroflora är en indikator på tillståndet i tarmslimhinnan och dess arbete som helhet.

Om det i de analyser som föreskrivs av dermatologen upptäckts patologiska förändringar kan samråd med andra specialister anges. Oftast är detta en endokrinolog - med förhöjda nivåer av glukos, testosteron; Gastroenterologist - vid misstänkt patologi i mag-tarmkanalen.

Förberedelser för behandling av seborrheisk dermatit

Behandling av seborrheisk dermatit kräver ett mångfacetterat tillvägagångssätt och en lång tidsperiod. Behandlingen utförs både lokalt med hjälp av schampon och salvor, och internt med hjälp av injektioner och tabletter.

Grupper av läkemedel som föreskrivs för seborrheisk dermatit:

 • antihistaminer och hyposensibilisatorer;
 • antifungala läkemedel;
 • glukokortikoida läkemedel;
 • keratolytiska medel (zink-, salicylsyraberedningar);
 • antibakteriella läkemedel.

Antihistaminer och hyposensibilisatorer Denna grupp av läkemedel ordineras för att minska klåda, rodnad och svullnad. Läkemedel i denna kategori föreskrivs i tablettform i högst 7 till 10 dagar. För antihistaminläkemedel ingår clemastin, kloropyramin, loratadin. De har en uttalad antipruritisk effekt och lindrar inflammation. Hyposensibiliserande medel innefattar kalciumglukonat och natriumtiosulfat. Dessa läkemedel ordineras som intramuskulära eller intravenösa injektioner.

Antifungaler Antifungaler utgör grunden för behandling av seborrheisk dermatit. De avbryter den intensiva reproduktionen av svampen Malassezia, vilket bidrar till återhämtning. Antimykotiska droger finns i form av schampon, salvor, tabletter. För lätta och måttliga former rekommenderar läkaren aktuell behandling, det vill säga salvor eller schampon. I svåra och omfattande former av seborrheisk dermatit föreskrivs i regel systemiska antifungala läkemedel.

Antifungala läkemedel är clotrimazol,

. De kan också framställas i kombination med glukokortikoider.

Glukokortikoidläkemedel Dessa läkemedel ordineras för svår inflammatorisk behandling. I seborrheisk dermatit används glukokortikoidläkemedel i form av krämer och salvor för extern (lokal) användning. I allvarliga fall, ordineras systemiskt i pillerform. Kategorin av dessa medel inkluderar beclomethason, hydrokortison. Mycket ofta finns de i kombination med antisvampmedel - beclomethason + clotrimazol eller tillsammans med salicylsyra - mometason + salicylsyra.

Keratolytiska medel Dessa medel är föreskrivna för att mjukna och avvisa horniga vågar och plack. Preparat av salicylsyra, zink och urea används som keratolytiska medel. De kompletterar den huvudsakliga behandlingen av seborrheisk dermatit med svampdödande medel.

Antibakteriella medel Denna grupp av läkemedel förskrivs för komplikation av seborrheisk dermatit genom en bakteriell infektion. För detta ändamål föreskrivs antibiotika från tetracyklin-serien (metacyklin), såväl som kombinationspreparat av typen rometrina och metronidazol. Antibiotika ordineras initialt i en laddningsdos, då minskas dosen. Till exempel börjar behandlingen med 1.000.000 enheter (enheter) per dag och går sedan till 250.000 enheter.

Salvor för behandling av seborrheisk dermatit

Hydrokortisonbutyrat 0,1 procent

Dexametason 0,05 procent

alklometason
Handelsnamn - Afloderm.

Triderm
Kombinerat läkemedel som innehåller betametason + clotrimazol + gentamicin.

Hudlock
Den aktiva ingrediensen i läkemedlet är zinkpyrition.
Läkemedlet är tillgängligt i form av en kräm, spray och schampo.

Silkaren
Den aktiva substansen är glukokortikoid mometason.

Belosalik lotion
De aktiva ingredienserna i lotionen är betametason och salicylsyra.

Emulsion Advantan
Den aktiva beståndsdelen är metylprednisolon.

Salicylsalva

Shampoo för behandling av seborrheisk dermatit

Friderm
Den aktiva ingrediensen i schampot är zinkpyrition.

Sebozol
Den aktiva beståndsdelen är ketokonazol.

Hudlock

Bioderma Node Shampoo

Keto plus
Kombinerat schampo, vilket inkluderar ketokonazol och zinkpyrition.

Soultz
Preparatet innehåller selendisulfid.

Förutom salvor och schampon finns duschgeler med svampdödande effekter. Till exempel, en duschgelskyddslock eller sulsen. De är lämpliga i fall av seborrheic dermatit i kroppen, veck.

Man måste komma ihåg att seborrheisk dermatit är en manifestation av problem i kroppen. Därför bör behandlingen vara omfattande och inkludera behandling av den underliggande sjukdomen. Dessa är korrigeringarna i immunsystemet (

). Huvudrollen i att eliminera orsakerna till seborrheisk dermatit tilldelas korrigering av hormonella nivåer. Som regel utförs korrigering med orala preventivmedel som innehåller östrogener. Dessa läkemedel inkluderar Diana-35, Minisiston-20, Yarin.

Eftersom stress är en av de främsta provokationsfaktorerna för seborrheisk dermatit, bör du inte glömma korrigeringen av den emotionella bakgrunden. I lätta neuroser är anxiolytika och adaptogener föreskrivna. Den första inkluderar alprazolam, diazepam, den andra - preparaten baserade på ginseng, eleutherococcus tinktur, pantocrinum. Vid svåra depressiva tillstånd utlöses av en kosmetisk defekt eller andra orsaker

. Återställande effekt går i frisk luft och god sömn.

Diet Många experter tror att kost är också en nödvändig komponent vid behandling av seborrheisk dermatit. Inte alla hudläkare följer denna uppfattning, men en korrekt och balanserad diet påverkar tarmarnas funktion och därmed på huden. Överensstämmelse med en speciell diet är nyckeln till långsiktig eftergift. Det rekommenderas att begränsa livsmedel rik på fetter och kryddor. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt naturliga produkter som innehåller fibrer, eftersom det är ett medel för att förhindra förstoppning. Fizzy drycker, godis och alkohol bör helt uteslutas.

Om seborrheisk dermatit åtföljs av tarmsjukdom eller

, Den kosten måste överenskommas med din läkare. Särskild uppmärksamhet ägnas åt kosten med magsår, kolit.

Traditionella metoder för behandling av seborrheisk dermatit

Traditionella droger för att bekämpa seborrheisk dermatit är:

 • buljonger;
 • likörer;
 • salvor;
 • komprimerar;
 • medel för att ta in.

buljong Gjord på grundval av naturliga ingredienser används dekoktioner för att torka huden med dermatit och hårspolning. Alla buljonger, oavsett komposition, har en liten hållbarhetstid. Efter 2 - 3 dagar förlorar läkemedlet dess användbara egenskaper. Det är möjligt att förlänga användningsperioden för buljong, spill i speciella former och ha fryst en produkt. Gräs isen kan tinas om nödvändigt eller användas i sin ursprungliga form för att torka på drabbade områden. Buljonger rekommenderas för behandling av både fet och torr seborrheisk dermatit.

Sage decoction För att förbereda en salviainfusion ska du hugga en matsked av plantens löv (torr eller fräsch) och häll kokande vatten i 250 ml. Sammansättning för att ta till 60 - 70 grader, tillsätt en matsked (30 gram) honung av naturligt ursprung och stam. Detta verktyg måste torka huden med dermatit. Före användning bör buljongen upphettas till en temperatur av 30-35 grader. Sage infusion hjälper till att minska klåda och torr hud.

Buljong från ekbark För buljong måste du brygga i en termos 3 msk ekbark med 2 koppar varmt vatten (halv liter) och lämna i några timmar. När man ökar eller minskar mängden av huvudkomponenten är det nödvändigt att observera förhållandet mellan en och fem. Före användning tillsätts honung till avkoket med en tesked (15 gram) per glas vätska (250 ml). Bront ekbark måste torka de drabbade områdena av kroppen eller appliceras på skiljeväggarna i hårbotten och gnugga. Efter applicering av denna produkt till håret efter en halvtimme, är det nödvändigt att skölja dem med varmt rent vatten.

Buljong baserad på kamille, kalendula och plantain Växterna som ingår i denna buljong har en torknings- och helande effekt på huden som påverkas av seborrheisk dermatit.

Produkter som är nödvändiga för att förbereda detta folkläkemedel är:

 • kamilleblommor - 1 matsked (30 gram);
 • Calendula blommor - 1 matsked (30 gram);
 • plantainblad - 1 matsked (30 gram);
 • vatten - 1 kopp (250 ml).

Det är nödvändigt att använda växter i torr form, tidigare deras mark. Torra råvaror ska ångas med kokande vatten och lämnas för att infilera över natten. Buljong måste torka huden i ställen för dermatit. För att öka effekten av detta verktyg kan du använda den i form av våttorkande förband. För att göra detta, viks i flera lager av bandage måste blötläggas i avkok och appliceras på huden. När dressingen torkar, använd omklädningen igen. Upprepa denna åtgärd bör vara i 20 - 30 minuter. Vid avkokning på hårbotten behöver man inte tvätta av.

Buljong baserad på devyala, burdock och hypericum Med hjälp av denna avkok för seborrheisk dermatit bidrar till att minska klåda och flaking av huden.

Komponenterna i denna folkmedicin är:

 • devyasil (rhizom) - 2 matskedar;
 • burdock (rhizom) - 2 matskedar;
 • St John's wort (blommor och löv) - 1 matsked;
 • vatten - 2 koppar (500 ml).

Växter måste användas i torr, krossad form. Grönsaksråvaror måste fyllas med vatten och ångas i ett vattenbad i 15 minuter. Avkoket kan användas för sköljning av hårbotten och gnidningsområden med dermatit.

tinkturer Gjord på basis av växtbaserade extrakt och alkoholtinkturer har en antiseptisk effekt och påskyndar processen att återställa huden. Man bör komma ihåg att den intensiva användningen av sådana folkmekanismer kan leda till torr hud. Vid applicering är det därför nödvändigt att observera uppgifterna i receptrekommendationerna för droganvändningsmönstret Om receptet inte säger för vilken typ av seborrheisk dermatit åtgärden är avsedd, är det nödvändigt att följa vissa principer.

Regler för val av tinkturer för behandling av seborrheisk dermatit:

 • tinkturer som inte innehåller en oljebas bör användas för att behandla seborrheisk dermatit;
 • Folkmekanismer som innehåller ricin, oliv eller smör kan användas för att bekämpa torr seborrheisk dermatit.

Hypericumtinktur Som huvudämne för denna tinktur borde du använda torkad ört St. John's wort och hög renhet etylalkohol (det bästa alternativet är medicinsk alkohol). Häll 2 glas alkohol (500 ml) i en glas eller keramisk skål och tillsätt 3 matskedar av vegetabilisk ingrediens (100 gram). Sätt på ett ställe som utesluter direkt exponering för solljus i 7 dagar. Innan du använder tinkturen måste spädas med rent vatten i ett förhållande av en till en. Detta verktyg bör smörja de störande områdena av huden en gång om dagen.

Tinktur på skalet av valnötter Samla valnötter för beredning av tinkturer är nödvändiga under deras mogning (september - oktober). Det använda råmaterialet är den gröna skalskålen, som först måste torkas i ugnen eller i solen. När skalet torkar måste det krossas med en kaffekvarn. Därefter måste 100 gram skal fyllas med en liter vodka eller alkohol (40 grader) och insistera 14-20 dagar. Walnuttinktur gnids i hårbotten innan du tvätter håret. Använd verktyget bör inte vara mer än två gånger i veckan.

Tinktur med aloe och olivolja För beredning av tinktur baserad på aloe behöver du bara använda högkvalitativa naturliga ingredienser som du behöver köpa på apotek eller specialiserade försäljningsställen. Du måste också strikt följa anvisningarna för beredning av medel och anges i receptmängden av råvaror.

Produkter som ingår i tinkturen är:

 • oraffinerad olivolja - 5 gram (1 tsk);
 • aloe (juice) - 20 ml (1 matsked);
 • Calendula tinktur på alkohol - 10 ml (2 teskedar);
 • naturligt bivax - 5 gram;
 • essentiell olja av geranium - 0, 3 gram (5 droppar);
 • asterisk balsam - 1 gram (en fjärdedel av en vanlig burk i vilken läkemedlet produceras);
 • destillerat vatten - 100 ml;
 • citronsyra - 1 nypa.

I ett vattenbad är det nödvändigt att smälta bivaxen och asteriskbalsam. Därefter tillsätt oliv- och pelargonolja. Det är viktigt att inte låta blandningen koka, eftersom i detta fall väsentligt reduceras de användbara egenskaperna hos ingredienserna. Efter avlägsnande av kompositionen från elden är det nödvändigt att tillsätta aloejuice, kalendeltinktur, citronsyra och vatten. I 10-15 minuter, eftersom kompositionen kommer att svalna, måste den intensivt omröras eller piskas, så att vattenbasen av produkten inte skiljer sig från oljan. Applicera tinktur till vått hår i 40 minuter. Skölj av med varmt vatten och neutral tvål.

Birktjäraktinktur Systematisk användning av detta folkläkemedel mot seborrheisk dermatit i hårbotten hjälper till att minska klåda, peeling och återställa elasticiteten hos den drabbade huden.

Komponenterna i tinkturen är:

 • björktjära (köpt på apotek eller phytobutiker) - 10 gram;
 • ricinolja (närvarande vid försäljning av apotek och kosmetiska butiker) - 20 gram;
 • 40 procent alkohol (kan ersättas med vodka utan färgämnen och smakämnen) - 100 ml.

Alla ingredienser måste blandas och gnidas i hårbotten i flera timmar innan du tvättar håret.

Tinktur av kalendula och ricinolja Tinktur av kalendula, som är en del av denna folkmedicin, kan beredas självständigt eller köpas i färdig form. För att göra detta läkemedel själv, häll 2 matskedar av torkade blommor av calendula 100 gram alkohol, vars styrka är 40 procent, och insisterar på en vecka.

Lägg till ricinolja i beredda eller köpta tinkturen av kalendula ska överensstämma med typen av sjukdom. För torr seborrheisk dermatit måste du blanda ingredienserna i lika stora mängder. För djärva, lägg till preliminära delar av calendula tinktur till tio delar av calendula tinktur. Före användning ska produkten skakas och appliceras på områden som påverkas av dermatit med en bomullsplatta. När seborrheisk dermatit i hårbotten tinkturen ska appliceras med en speciell borste i flera timmar innan du tvättar håret. Calendula har en antibakteriell effekt och hjälper till att förhindra infektionens utveckling. Castorolja fuktar och närmar huden, kämpar aktivt med torr och kliande hud.

Tinktur på propolis (bilim) Propolis måste rengöras av föroreningar, häll alkohol (40 procent) och sätt i 3 - 4 dagar på ett ställe som skyddas mot ljus, skaka regelbundet med kärlet. När propoliset är helt upplöst, är det nödvändigt att avlägsna vax som har stigit till ytan och filtrera vätskan med specialpapper eller gasbindning.

Användningsvillkor för propolisktinktur:

 • Produkten appliceras på hårbotten med hårfärgborste. En bomullskiva kan användas för att behandla andra delar av kroppen;
 • tinktur ska användas före sänggåendet, eftersom omedelbart efter appliceringen bildas en skorpa på huden, vilket orsakar obehag under dagtid;
 • Efter morgonen efter appliceringen, bör du torka de behandlade områdena av huden med alkohol eller vodka för att ta bort filmen;
 • Procedurer bör utföras i två månader (varannan dag), varefter en paus på 8 till 10 veckor ska göras.

salvor Enligt populära recept för att bekämpa denna sjukdom, görs salvor på basis av en oljebaserad bas och växtbaserade ingredienser. Därför kan dessa medel användas för att behandla alla typer av seborrheisk dermatit. Med tanke på att sådana krämer inte innehåller konserveringsmedel (ämnen som förhindrar utvecklingen av mikrober i produkten), är det nödvändigt att lagra salvor i tätt slutna kärl i kylskåp. Du behöver inte använda verktyget med dina händer utan med en speciell spatel.

Hypericumsalva För att göra en salva måste du förbereda Hypericum juice. För att göra detta, högg den färskväxta i en mixer och pressa saften med gasbindning. Därefter bör saften läggas på en långsam eld och förånga fukt tills den ursprungliga volymen halveras. Mät den resulterande mängden juice med hjälp av en mätkopp och tillsätt smält smör (minst 72 procent fett) med en hastighet av 1 del av vätskan till 4 delar oljan. Kyl ned kompositionen med en visp och smörj den fläckiga huden tre gånger om dagen.

Salva med en gyllene mustasch och olivolja. Den viktigaste delen av detta folkläkemedel är den gyllene mustasksaften. Klar juice kan köpas eller förberedas hemma. För att göra detta ska du hugga bladen på en växt i en bländare (skott och stjälkar används inte) och pressa den resulterande vattnet med gasväv. Efter att ha förberett juice av gyllene mustasch, bör du fortsätta till tillverkningen av salva.

Ingredienser som krävs för att tillverka salvor är:

 • gyllene mustaschjuice - 1 matsked (15 ml);
 • baby cream - 1 matsked;
 • Valerian tinktur - 1 tsk (5 ml);
 • olivolja - 1 matsked (15 ml).

Alla komponenter måste kombineras och intensivt blandas. Salvan ska appliceras på de drabbade områdena i huden med ett tunt skikt flera gånger om dagen.

Cranberry-salva Cranberry-baserad kräm rekommenderas för behandling av alla typer av seborrheisk dermatit. Ingredienserna som utgör detta populära recept ger näring och fuktar huden som påverkas av dermatit samt förhindrar utvecklingen av infektioner.

Ointments komponenter är:

 • Tranbärsjuice (färska) - 50 ml;
 • Vaselin (kosmetisk eller vanlig) - 200 gram.

För tillverkningen av detta verktyg måste du ta 200 - 300 gram bär och häll kokande vatten över dem. Nästa, tranbär bör krympas med dina händer och pressa saft ut ur det med gasbindning. Vaselin måste ångas och blandas med tranbärsjuice. Efter att kompositionen har svalnat, bör de smörja den fläckiga huden.

Calendula Salva Calendula-baserade salvor ger näring till huden och påskyndar läkningsprocessen.

Komponenter som behövs för kalendula salva är:

 • oliverad olivolja - 100 milliliter (halvglas);
 • Calendula (torra blommor) - 100 gram (3 matskedar);
 • bivax - 4 gram.

För att förbereda denna folkmedicin, måste du först insistera på kalendulaoljextrakt. För att göra detta måste kärnan krossas, tillsätt olja och sätta på en varm plats i tre veckor. Du kan förbereda extraktet och snabbare sättet. I tre dagar borde kalendulaolja hållas i 4 timmar i ett vattenbad, vilket förhindrar att det kokar. Därefter skall oljan dräneras och mäts 60 ml. Då måste bivax kombineras med kalendulaoljextrakt och upphettas i mikrovågsugn eller ångas tills en enhetlig konsistens erhålls. Det är möjligt att använda kalendula salva utan begränsningar, smörj dermatit hud med det.

kompresser Komprimerar med tinkturer och andra produkter gjorda enligt populära recept hjälper till att minska klåda och påskynda regenerering av skadade vävnader vid seborisk dermatit. Alla typer av kompressor appliceras på ren hud, och efter proceduren behandlas det drabbade området med en närande grädde.

Komprimera med vit lera Detta folkläkemedel är effektivt för att bekämpa fet seborrheisk dermatit i någon av sina steg.

Komponenter som är nödvändiga för detta förfarande är:

 • alkohol (96 procent) - 40 ml;
 • destillerat vatten - 40 ml;
 • vit kosmetisk lera - 30 gram;
 • zinkpulver (kan ersättas med babypulver) - 30 gram.

Alkohol och vatten bör beredas med en halv alkohollösning, blanda dessa två komponenter. Därefter blandas i vätskan till zink och lera, blanda tills den är jämn. Innan kompressen appliceras ska den behandlade huden behandlas med antiseptisk behandling. Då ska produkten skakas upp och därefter applicera ett tunt lager på området med dermatit utan att gnugga. Säkra gasbindbandet över toppen. Efter 20 minuter ska kompressen avlägsnas, och det överskjutande beloppet från huden avlägsnas. Upprepa proceduren flera gånger om dagen.

Potatis kompress Antalet potatis för beredning av denna folkmedicin beror på storleken på de zoner som påverkas av seborrheisk dermatit. Några knölar måste tvättas, rengöras och riven på en fin rivare. Lägg i flera lager av medicinskt bandage med potatisgruel bör appliceras på de platser som berörs. Det är nödvändigt att hålla en komprimering i minst två timmar, ta sedan bort bandaget och applicera en näringsrik (med torr hud) eller fuktgivande (med fet hud) kräm på huden. Potatis, tack vare dess stärkelse, mjukar och lugnar huden.

Komprimera med honung, aloe och kalanchoe En folklösning baserad på honung, aloe och kalanchoe lugnar klåda väl, så det kan användas för förhöjningar av seborrheisk dermatit. Honung har en desinfektionseffekt, Kalanchoe hjälper till att återställa skadade vävnader, och aloe återfuktar huden. Därför kan detta populära recept användas vid behandling av olika typer av seborrheisk dermatit.

Produkterna som behövs för komprimering är:

 • naturlig honung - 100 gram (3-4 matskedar);
 • Kalanchoe juice - 100 milliliter;
 • aloe juice - 100 ml.

För att göra aloe och kalanchoe juice måste du klippa växtens löv (längst ner på stammen) och hålla dem på ett mörkt ställe i sju dagar. Efter det behöver bladen hacka och klämma med gasväv. För att öka koncentrationen av näringsämnen i saften innan skärning av plantens löv ska inte vattnas i 10-15 dagar.

Naturlig honung måste smältas, blandas med Kalanchoe juice och lämnas i en vecka för infusion. Därefter måste du lägga till aloejuice och fortsätta proceduren för att insistera ytterligare 7 dagar. Den resulterande kompositionen ska blötläggas med en bomullspinne och appliceras på platser på kroppen med dermatit.

Komprimera med plantain och yarrow Den positiva effekten av detta populära recept för behandling av seborrheisk dermatit är att lugna och desinficera skadad hud. För att komprimera måste du ta i lika stora mängder färska löv av vinväxter och plantain, tvätta och hugga med en kniv eller hugga i en mixer. Därefter måste grusvatten slingras i ostklaff och appliceras på oroplatserna.

Komprimera med barrträd och kamille

Ingredienserna i denna folkmedicin för behandling av torr och fet seborrheisk dermatit är:

 • färskt tallharts (köpt i apotek och specialaffärer) - 3 matskedar;
 • kamille - 2 matskedar;

Vatten måste koka, avlägsnas från värmen och tillsätt kamomill. Efter 20-30 minuter måste kompositionen tömmas och anslutas till hartset. En tampong som blötläggs i preparatet bör appliceras i en halvtimme till de drabbade områdena en gång om dagen. Kompressen har en antiseptisk, regenererande och lugnande effekt.

Kompress av lakrits och lin Compress har en exfolierande effekt och kan användas med avancerade former av seborrheisk dermatit.

Komponenterna i denna folkmedicin är:

 • torr lakritsrot - 2 matskedar;
 • linfrön - 1 matsked
 • vatten - 1 kopp, inte fylld i randen (200 ml).

Lakritsrot måste hugga och fylla det med varmt vatten. Efter en halvtimme bör linfrö tillsättas till kompositionen, upphettas och lämnas i ytterligare 2 timmar. Nuvarande massa bör appliceras på en gasbinda och täcka den med de drabbade områdena. Efter avlägsnande av kompressen, skölj huden med varmt vatten och försiktigt avlägsna exfolierade flingor. Om skorpan inte går iväg, bör proceduren upprepas, vilket ger en komprimering på huden i 2 timmar.

Fonder för intag Buljonger och infusioner baserade på växtmaterial för förtäring har en lugnande effekt, hjälper till att stärka kroppens skyddande funktioner och framgångsrikt motstå sjukdomen. Hållbarheten för sådana folkmedicinska medel inte överstiger 1 - 3 dagar, därför bör förberedelser göras i små portioner. Drickdrycker kan patienter med både torr och fet seborrheisk dermatit.

Herbal tincture för intagning Ingredienserna som växtbaserade tinktur är gjorda är:

 • Elderberry svart (löv och blommor) - 10 gram;
 • calamus vanlig (root) - 15 gram;
 • Johannesört (löv och blommor) - 10 gram;
 • Elm (bark) - 10 gram;
 • elecampan (root) - 5 gram;
 • destillerat vatten - 100 ml;
 • Vodka (kan ersättas med utspädd medicinsk alkohol) - 100 ml.

Alla jordstammar och växter måste användas i torr, markerad form. Grönsaksråvaror måste hällas kokande vatten och lämnas för att infusera för en dag. Därefter måste kompositionen dräneras, upphettas i ett vattenbad till 80 grader och kombineras med vodka. Ta tinkturen behöver två veckor två gånger om dagen. Dos - 2 teskedar. Tinkturen har en inte mycket trevlig smak, för att minska obehaget före användning kan det blandas med kokt vatten (2 teskedar av produkten för ett halvt glas vätska).

Infusion med sträng- och hoppa-koner. Denna folkmedicin har en lugnande effekt på kroppen. Den mest effektiva användningen av drycken före sänggåendet.

Avkodningskomponenterna är:

 • hoppa keglar - 1 tsk;
 • en följd - 1 tsk;
 • vatten - 150 ml.

Hakade kottar och gräs ska ångas och lämnas för att infusera i en timme. Efter denna infusion behöver du dricka på en gång.

Örtsamling för behandling av seborrheisk dermatit Örter och rhizomer som ingår i samlingen är:

 • burdock (root);
 • sväng (gräs);
 • St John's wort (gräs);
 • immortelle (blommor);
 • virvlande (blommor);
 • kamille (blommor);
 • majs silke;
 • Aralia Manchu (root).

En lika stor mängd av alla ingredienser i torr form måste blandas och placeras i en väska. Förbered infusionen omedelbart före användning. För att göra detta, ta en matsked ur örtekompositionen, häll ett glas kokande vatten och lämna i en timme. Ta redskapet vara 100 milliliter tre gånger om dagen före måltiderna. Efter en månad behandling är det värt att ta en paus i flera veckor.
Förebyggande av seborrheisk dermatit

Förebyggande av seborisk dermatit är en serie aktiviteter vars syfte är att utesluta faktorer som gynnar sjukdomsutvecklingen. Även förebyggande åtgärder syftar till att förbättra immuniteten för att bekämpa sjukdomen.

Åtgärder som hjälper till att förhindra seborisk dermatit är:

 • bantning;
 • överensstämmelse med reglerna för personlig hygien
 • säkerställa korrekt hudvård
 • härdning av kroppen och upprätthållande av en aktiv livsstil
 • snabb behandling av infektionssjukdomar.

Diet för seborrheisk dermatit Korrekt diet är nyckeln till framgångsrikt förebyggande av seborrheisk dermatit.

Målen med kosten för denna sjukdom är:

 • uteslutning av allergenprodukter och de som bidrar till utvecklingen av sjukdomen;
 • utsöndring av toxiner;
 • normalisering av matsmältningssystemet;
 • ger kroppen tillräckligt med vitaminer för att snabbt återställa huden.

Produkter som är förbjudna med seborrheisk dermatit Patienter som lider av denna patologi, är det nödvändigt att vägra mat med mycket glukos eftersom detta ämne skapar en gynnsam miljö för utveckling av svampen. Därför, för att förhindra seborrheisk dermatit från kosten bör uteslutas konfekt, godis, bakning, söta bakverk.

Vissa typer av produkter har en positiv effekt på tillväxten av bakterier som lever på huden, vilket orsakar en förvärmning av sjukdomen. Dessa innefattar olika konserveringsmedel, smaker, stabilisatorer, sötningsmedel, smakförstärkare. I ren form används dessa ämnen sällan i mat, men är närvarande som tillsatser i många produkter. Därför bör när man köper mat vara uppmärksam på produktens sammansättning.

Kategorier av produkter som inte rekommenderas för seborrheisk dermatit inkluderar:

 • snabbt smältbara kolhydrater - godis, pasta från mjuka vetesorter, potatis, vetemjöl;
 • kryddiga, salta, syltade produkter - olika såser och kryddor, öltillbehör, hembakade och industriella konserver.
 • stekt och fet mat - korv, fet kött (fläsk, anka, gås, fågel), mat tillagad med djupfett;
 • allergener - citrusfrukter, grönsaker och frukter av röd färg, ägg, honung.

Produkter godkända för seborisk dermatit är:

 • sorter av kött med en liten mängd fettkött, kanin, kalkon;
 • magert fisk - gädda abborre, torsk, brasa, kummel, gädda;
 • grönsaker - kål (vitkål, hav, blomkål), kucchini, sparris, gurkor;
 • frukter och bär - päron, äpplen, söta körsbär (vita), krusbär,
 • fermenterade mjölkprodukter - kefir, yoghurt, ryazhenka;
 • spannmål - bovete, pärlbyg, havregryn.

Produkter för god leverfunktion En persons diet med seborrheisk dermatit bör säkerställa god leverfunktion, eftersom det här organet är ansvarigt för att utsöndra toxiner och toxiner från kroppen. Det första steget är att överge användningen av alkoholhaltiga drycker. Alkohol utövar stress på levern, vilket kan orsaka förvärring av sjukdomen. Dessutom, när man tar alkohol finns kärlspasmer som har negativ inverkan på hudens tillstånd och saktar regenereringen. Bidrar till normalisering av funktionaliteten vid leveravstötning av djur och kombinerade fetter, färgämnen, konserveringsmedel och andra kemiska tillsatser. Eliminering av toxiner underlättas av vätskeintag i en daglig volym av 2 till 2,5 liter.

Drycker som är användbara för seborisk dermatit är:

 • örtte
 • färska juicer gjorda av tillåtna grönsaker och frukter
 • salta fruktdrycker och fruktdrycker;
 • icke-kolsyrade mineralvatten.

Normalisering av matsmältningssystemet. Magsårets arbete hämmas av produkter med högt innehåll av animaliskt protein, en hög koncentration av stärkelse och de där det finns en ökad mängd tanniner.

Produkter som negativt påverkar matsmältningssystemet är:

 • potatis, majs;
 • sväng, kvitten, dogwood;
 • starkt svart eller grönt te;
 • ägg (protein), kött, fisk.

Förbättrar funktionaliteten i tarmmat, rik på fibrer och mejeriprodukter.

Produkter som bidrar till den normala funktionaliteten i mag-tarmkanalen är:

 • kål, zucchini;
 • äpplen, pommes frites;
 • kefir, yoghurt, cottage cheese;
 • havregryn, bovete, korngröt.

För återhämtning av matsmältningsförfaranden i kosten måste du ange kli och spannmål. Från dessa produkter är det möjligt att laga porridge, och att ersätta vetemjöl med dem vid bakning.

Vitaminer i kosten med seborrheisk dermatit Vitaminer har en fördelaktig effekt på regenerering av huden och hjälper till att stärka immunsystemet, vilket är mycket viktigt för denna sjukdom. De viktigaste elementen för huden är fleromättade syror, vitaminer A och E, som finns i stora mängder i vegetabiliska oljor. Missbruk dem bör inte bero på det höga innehållet av fett i dem. Den optimala hastigheten är 1 - 2 matskedar per dag, som kan fyllas med sallader och grönsaksoppa.

Oljor som hjälper till att återställa huden med seborisk dermatit är:

Tillräcklig mängd vitamin A finns i spenat, sorrel, gröna ärter. Av stor betydelse för förebyggandet av seborrheisk dermatit har vitamin C, vilket ger hudelasticitet och elasticitet.

Livsmedel med ökat C-innehåll innehåller:

 • Brysselkål, blomkål, broccoli;
 • spenat, sorrel;
 • persilja;
 • hunden steg;
 • havtorn;
 • svart vinbär.

B-vitaminer spelar också en viktig roll i förebyggandet av seborrheisk dermatit. Därför bör kosten innehålla mat som är rik på innehållet i detta element.

Vitaminer från grupp B och produkter som innehåller dem inkluderar:

 • Vitamin B1 (bidrar till maximal användning av energi från proteiner, kolhydrater och fetter) - bovete och havregryn, gröna ärtor, svartbröd;
 • Vitamin B2 (deltar i alla metaboliska processer) - lever, njurar, svampar, broccoli;
 • Vitamin B3 (syntetiserar proteiner och fetter) - nötter, äggulor, kyckling, bovete
 • vitamin B5 (förbättrar absorptionen av andra vitaminer) - blomkål, vitlök, hasselnötter, njurar, hjärta;
 • Vitamin B6 (involverad i kolhydratmetabolism) - spenat, kål, baljväxter, körsbär, fisk;
 • Vitamin B7 (främjar kollagen syntes) - lever, njure, soja, jordnötter, svamp, spenat;
 • Vitamin B12 (ökar immuniteten) - Mejeriprodukter, lever, äggula.

Rekommendationer för matlagning Diet för seborrheisk dermatit innebär inte bara uteslutandet av vissa produkter utan också efterlevnad av ett antal regler för matlagning. Sådana typer av värmebehandling av produkter som matlagning, bakning i ugnen, på grillen är mest föredragna. Sådan kulinarisk metod som ångning är också användbar. Under matlagning släpps inga skadliga ämnen, och de användbara elementen i produkterna hålls i det maximala beloppet.

Personlig hygien för seborrheisk dermatit Noggrann personlig hygien är en effektiv förebyggande åtgärd för seborrheisk dermatit. För att inte sprida inflammation i ansiktet och kroppen, rekommenderas det inte att pressa komedoner och stängda ålar. Förutom smittspridningen kan självrengöring leda till att ärr bildas på huden. Personlig hygien vid förebyggande av denna sjukdom innebär att tvätta två gånger om dagen och använda speciella medel för att ta hand om ansiktets och huvudets hud. Det är nödvändigt att minimera handslag och andra manipuleringar på de drabbade områdena. Ansiktsrengöring bör utföras i enlighet med ett antal regler, och det bästa stället för detta är skönhetssalonger. Män rekommenderas att inte odla ett mustasch och skägg på ansiktet.

Personliga hygienregler för seborrheisk dermatit:

 • För vattenprocedurer, använd inte scourers med hårda fibrer;
 • tvätta och bada bättre med vatten utan klor, tidigare försvarat eller rengjort med ett filter;
 • Badningens frekvens bör minskas till 1 gång om 2-3 dagar, och procedurernas längd bör inte överstiga 15 minuter.
 • rengöringsmedel bör inte innehålla dofter och ett stort antal färgämnen;
 • Använd inte hårda handdukar och gnugga dem med huden;
 • För att undvika att skrapa naglarna är det nödvändigt att skära dem kort och bearbeta dem med slipmedel.
 • Använd inte andra människors hattar eller andra personliga föremål.

Hudvård I förebyggandet av seborrheisk dermatit behöver huden kompetent vård, som syftar till att defibera och minska intensiteten i talgproduktionen. Även använda verktyg ska ge hydratisering och återställande av skyddsfunktionerna i huden. Det är nödvändigt att minimera användningen av dekorativa kosmetika, eftersom de täpper till porer och bidrar till försämringen av patienten. Företräde bör ges för kosmetika som inte innehåller alkohol, eftersom det irriterar huden och orsakar ökad utsöndring av talg. Välja vårdprodukter, du bör köpa de som är speciellt utformade för hud med seborrheisk dermatit. Sammansättningen av sådana produkter innefattar antifungala, antiinflammatoriska och fuktgivande ingredienser.

Livsstil för förebyggande av seborrheisk dermatit Förebyggande av seborrheisk dermatit innefattar organisationen av en viss livsstil, som bör utesluta faktorer som orsakar återfall av sjukdomen. Patienten bör också engagera sig i att förstärka immunförsvaret för att kroppen ska kunna bekämpa sjukdomen bättre.

Livsstilsregler för förebyggande av seborrheisk dermatit:

 • upprätthålla en hälsosam daglig rutin;
 • härdning av kroppen
 • utveckling av stressmotstånd.

Den dagliga rutinen vid förebyggande av seborrheisk dermatit För att förhindra denna sjukdom, bör man öka tiden i frisk luft, speciellt under den varma årstiden. Du måste betala sömn minst 8 timmar om dagen och försök att undvika överarbete. Tillfredsställande uppmärksamhet bör ges till rätt vila under arbetet, och efter stark fysisk eller mental ansträngning är det nödvändigt att slappna av.

Kroppshärdning Härdning av kroppen gör att du kan förbättra nervsystemet, normalisera ämnesomsättningen och förbättra den övergripande tonen. Därför är härdningsåtgärder en obligatorisk del av förebyggandet av seborisk dermatit.

Metoder för härdning av kroppen är:

 • luftbad - principen med metoden är att stanna i frisk luft under gynnsamma naturbetingelser (skog, torg, park);
 • gå barfota - Börja i den varma säsongen från 5 till 10 minuter, gradvis öka tiden för förfarandena;
 • douche - alternativt varmt och kallt vatten med intervaller på 20-30 sekunder. Skillnaden i temperatur måste först vara minimal och inte orsaka obehag;
 • dousing med kallt vatten - du kan börja med handdukar fuktade med vatten, som ska vikla kroppen, och efter 1 - 2 veckor ska gå till duschar;
 • morgonövningar - uppvärmning efter att ha vaknat gör att du kan vara i gott skick hela dagen.

Bekämpa stress Att uppleva negativa känslor bidrar till manifestationen av seborrheisk dermatit. Enligt studier, i mer än hälften av fallen, var stressen som patienten lidit utlösaren för utvecklingen av denna sjukdom. Med ökad känslomässig bakgrund i hudfettet ökar mängden hormoner, vilket stimulerar utseendet av inflammationsfokus. Skadorna på huden börjar klia och klia, vilket orsakar patienten ännu mer nervös spänning och förvärring av sjukdomen. Därför innefattar förebyggandet av seborrheisk dermatit utvecklingen av resistens mot stress.

Metoder som låter dig hantera stress är:

 • distraktion;
 • minska betydelsen av händelser
 • aktiv fysisk aktivitet
 • uttryck av egna känslor;
 • mastering självkänsla tekniker.

Distraktion När situationer uppstår som orsakar ångest och nöd, bör uppmärksamhet flyttas till ett annat händelse eller objekt.

Distraktionsmetoder kan vara:

 • walk;
 • Studien av minut detaljer om något ämne
 • mental uppräkning av närliggande föremål
 • minnen av trevliga stunder.

Minska betydelsen av händelserna som äger rum Under stress bör man komma ihåg att den verkliga orsaken till deras förekomst inte är de misstag som gjordes, men attityden hos personen till vad som händer. En effektiv metod för att förhindra negativa känslor är att man vet att felaktiga åtgärder är gemensamma för många människor.

Fysisk aktivitet som ett sätt att hantera stress

Under stress ackumuleras en stor mängd energi i kroppen, och all fysisk aktivitet hjälper till att lindra spänningen. Om möjligt, vid ögonblicket av spänningen, gå en tur, gör städningen, gör några gymnastikövningar.

Emotionellt uttryck Emotionell avslappning är ett nödvändigt element som bidrar till bevarande av mental och fysisk hälsa. För att motverka seborisk dermatit är det nödvändigt att lära sig att visa och visa dina känslor utan att skada andra.

Övningar som bidrar till uttrycket av känslor är:

 • Bilden av känslor med hjälp av gester, ansiktsuttryck, röst;
 • kasta föremål vid ett mål som är markerat på väggen;
 • Att komponera berättelser om ämnet av känslor ("varför det gjorde mig ont", "vilken samtalspartnare förolämpade mig med");
 • skriva ett brev till en person som tidigare varit förolämpad.

Självkvittighetsmetoder Ett av de mest effektiva sätten att lära sig att minska ångest är att skaffa sig självkänsla.

Självklart sätt är:

 • andningskontroll;
 • autogen träning
 • meditation;
 • muskelavslappning.

Med stark agitation håller en person obevekligt andan som bidrar till ökad spänning. Att medvetet kontrollera andningsförloppet kan effektivt hantera stress. För att förvärva denna färdighet behöver du systematiskt utföra en serie övningar. Du kan träna i vilken position som helst. Huvudförhållandet är ryggraden - det måste vara platt (vertikalt eller horisontellt). Detta låter dig andas naturligt och utan spänning. Det finns ett stort antal luftvägstekniker, bland vilka patienten kan välja den mest lämpliga. En av de enklaste metoderna är växlande djup inandning och utandning. Mellan inandning och utandning måste du göra en andra paus.

Autogen utbildning Principen om denna självförtroende är att använda speciella uttalanden som gör att du kan påverka de processer som förekommer i kroppen. Sådana fraser är skräddarsydda för patientens individuella egenskaper. De bör upprepas i ett tillstånd av avkoppling.

Exempel på uttryck för autogen träning är:

 • "Jag är säker på alla situationer";
 • "Jag är fortfarande lugn alltid och överallt";
 • "Jag är övertygad om mig själv och min egen styrka."

Meditation Meditation innebär att man tänker på ett föremål, person eller fenomen länge i ett tillstånd av psyke och sinne. Mastering denna teknik gör att du kan lindra muskelspänning, normalisera andning och puls, bli av med känslan av rädsla. För att förebygga seborrheisk dermatit rekommenderas därför att tillgripa meditation.

Samtidiga sjukdomar Förebyggande av seborisk dermatit är ineffektiv om det inte finns någon kamp mot samtidiga sjukdomar. Störningar i endokrina och nervsystemet tillåter inte kroppen att motstå patologin och provocera dess exacerbationer. För att förvärra patientens tillstånd kan och smittsamma processer. Det framgångsrika förebyggandet är därför baserat på tidig upptäckt och behandling av sjukdomar som utlöser utvecklingen eller förvärringen av seborrheisk dermatit.

Patologier mot vilka seborréisk dermatit kan uppträda är:

 • tumörer i binjurarna, könsorganen;
 • störningar i centrala nervsystemet;
 • kroniska infektionssjukdomar;
 • sjukdomar i mag-tarmkanalen;
 • stress, överarbete.

Seborrheisk dermatit i ansiktet hänför sig till det patologiska tillståndet i huden på grund av aktiviteten hos talgkörtlarna. Processen uppstår som ett resultat av oegentligheter i den kemiska sammansättningen av subkutan fett.

Oftast observeras sjukdomen bland män och patienter som lider av störningar i det endokrina och immunsystemet.

Denna typ av seborrheisk dermatit kan utvecklas i två former: torr seborré, som kännetecknas av ökad torrhet i huden, när skorpor uppträder på det som är svårt att bota med konventionella vårdprodukter och fet seborré.

Med seborrheisk dermatit finns det ett ökat fettinnehåll i huden, det kan verka gråa områden. Huden lättnad påminner om en apelsinskal, svart ålar verkar, och kokar och akne uppträder under sekundär infektion.

Vid eventuell utveckling av seborrheisk dermatit krävs tidsmässig behandling, annars kan en stark hudskalning med karakteristiska hemorragiska skorpor vara möjlig.

Orsaker till seborré på ansiktet

Orsakerna till seborisk dermatit är inte fullständigt förstådda. Hittills har en viktig roll vetenskapligt bevisats vid utvecklingen av seborrheisk dermatit i ansiktet av pitirosporala infektioner orsakade av svampen Pitirosporum ovala.

Det finns många faktorer som förbättrar svampens aktivitet, men de viktigaste orsakerna till seborrinsjukdom uttrycks av följande indikatorer:

 • Förekomsten av hypovitaminos;
 • irrationell diet;
 • försvagat immunförsvar;
 • diabetes mellitus;
 • endokrina sjukdomar;
 • patienten har kroniska sjukdomar;
 • felaktig vård av ansiktsområdet;
 • ofta kan orsakerna till seborisk dermatit vara dysfunktionella störningar i centrala nervsystemet;
 • ökad svettning;
 • kronisk sömnlöshet
 • Ibland är orsakerna till dermatit i aktiviteten av patologiska processer i kroppen (tarmkanalen, sexuell sfär, maligna neoplasmer etc.).

Anledningen till att seborrheem dermatit i ansiktet ofta uppträder hos män är den ökade mängden manliga hormoner (androgener), vilket ökar utsöndringen av subkutant fett i seborré. Det är viktigt att notera att käftarnas funktionalitet är ärftlig.

symtomatologi

Symtom på seborrheisk dermatit börjar med utseende av hyperemiska fläckar i ansiktsområdet, som vidare omvandlas till gula plack. Utslag sprider sig längs perifera områden, med en annan form. I detta fall åtföljs hudens seborré i ökad klåda och skalning.

De mest allvarliga symtomen på seborré förekommer hos män som bär skägg och mustasch. På dessa ställen bildas storplatta plack som kan förvandlas till papper. Om sekundär infektion förenar, kan erythroderma utvecklas. Vid sammanflödet av papuler bildas en kontinuerlig ljus röd röd eld.

Som regel finns följande typer av seborrheic sjukdom:

SEBOREA FAT. Detta är den vanligaste typen av dermatit (bild). Ofta kan det orsaka felaktig kosmetika. Det kännetecknas av ökad produktion av talgssekretioner. Patientens ansikte är täckt av en fet film, vilket leder till gradvis förekomst av svamp och andra infektioner som förvärrar de allmänna symtomen på sjukdomen.

DRY SEBOREA. Denna form av dermatit är mycket mindre vanligt. På grund av att sebumproduktionen minskas kraftigt, är patientens hud torr och börjar spricka (se bild). I regel sker denna sjukdom oftast hos barn.

MIXED FORM SEBOREA. En blandad form av dermatit kombinerar symtomen på torr och oljig seborré (se bild). Torr och oljig seborré i ansiktet utvecklas gradvis och om tidiga medicinska åtgärder inte utförs, är utvecklingen av erytroderma möjlig.

Man bör komma ihåg att den blandade seborrheiska formen av sjukdomen kan förväxlas med andra sjukdomar som uppstår med liknande symtom. Till exempel med candidiasis, psoriasis, atopisk dermatit och berövas. Därför bör du omedelbart efter början av de första symptomen samråda med ett antal smala specialister (gynekolog, endokrinolog, hudläkare, gastroenterolog och neuropatolog). Utifrån uppgifterna kommer experter att föreskriva adekvat behandling och ge de nödvändiga rekommendationerna.

Seborré på ansiktet bestäms av följande manifestationer

 • Utseendet av oacceptabel pruritus;
 • hyperemisk utslag
 • en stark förbränning och avskalning av de drabbade områdena av kroppen kan observeras vid skadan.
 • det finns ökad känslighet av huden;
 • Vita och gula skalor syns i ansiktet.

Dessutom är favoritplatserna för lokalisering av negativa symtom den främre ytan, kindbenen, nasolabiala veck och ögonbrynen (i bilden).

Seborrheisk dermatit i ansiktet hos barn

Denna sjukdom hos barn kan först dyka upp i 2-3 veckors ålder. I ett barn är dermatit oftast åtföljd av utslag på huvudet (hårig del). I ansiktet (på kinderna, bakom öronen och på pannan) är symtomen på sjukdomen mindre uttalade. Dessutom kan det karaktäristiska utslaget hos barn spridas till alla delar av kroppen, men hos barnet påverkas perineala regionen och hårbotten oftast.

Som regel är spädbarn som är drabbade av seborisk dermatit torr, utan några tecken på nedsänkning (se foto). Vid sekundär infektion kan pyoderma utvecklas, vilket åtföljs av smärta, vilket orsakar ångest i barnet.

Med korrigering av kost och tidig behandling är prognosen för återhämtning gynnsam. I detta fall neutraliseras symtomen på seboréen 6-8 veckor efter barnets födelse.

Behandling av seborré på ansiktet

Seborré på ansiktet kräver det obligatoriska samrådet med en hudläkare, som i enlighet med behandlingsprotokollet kommer att föreskriva den nödvändiga behandlingstiden.

Rekommenderade terapeutiska ingrepp:

 • För närvarande finns det många externa läkemedel mot manifestationer av dermatit i ansiktet. Till exempel, Nizoral-kräm, Clotrimaxaxol, Ketodin, Lamisilsalva etc. I fallet med svampetiologin av sjukdomsutvecklingen ordineras en ansiktsbehandling med 2% Nizoral (en kräm mot svampinfektion) i 2 veckor;
 • För aktivt inflytande på villkorligt patogen mikroflora rekommenderas användningen av 2-5% itiolpasta, vilken förutom den antimykotiska effekten har en keratolytisk effekt, vilket gör att läkemedlet tränger in i de epidermis djupa skikten.
 • krämer och salvor med låg koncentration av kortikosteroider används för att neutralisera den inflammatoriska processen, till exempel Prednisolonsalva, hydrokortisonskräm etc.
 • i händelse av svår utveckling av seborrinsjukdomar, för att neutralisera symtomen, förutom extern behandling, används läkemedel aktivt för oral administrering. Dessa kan vara ketonazol (200 mg per dag), terbinafin (250 mg per dag) eller flukonazol (100 mg per dag). Med utvecklingen av akut återfall av seborré, tas orala droger mot svampinfektioner. Den vanligast föreskrivna diflukanen (100 mg.) Under dagen. Det är dock nödvändigt att ta hänsyn till kontraindikationer vid behandling av antimykotiska läkemedel.
 • med uppenbara allergiska manifestationer, föreskrivs antihistaminbehandling (Erius, Claritin, etc.);
 • För normalisering av mag-tarmkanalen rekommenderas användning av probiotika (Bifiform och Linex).

Vitaminbehandling (B, E, C) och immunmodulerande terapi (Elidel eller Protopica) ordineras för att återställa immunförsvaret. Dessutom innehåller komplex behandling folkrecipes för att bli av med sjukdomen.

Användningen av externa preparat

Behandlingen mot svampen beror direkt på talgkörtelns funktionalitet och den allvarliga patologiska processen.

Med en mild seborré behöver man inte använda systemiska droger. Som regel föreskrivs speciella salvor, lotioner eller krämer med tillsatta anti-mykotiska ingredienser (ketokonazol, tjära och zink).

Det föreskrivna läkemedlet ska appliceras minst 2 gånger om dagen i 2-4 veckor, varefter det rekommenderas att utföra underhållsbehandling när det externa medlet appliceras en gång i veckan i 2 månader. Denna teknik kan förhindra återfall av seborrheisk dermatit i ansiktet.

Innan du behandlar seborré på ansiktet, är det viktigt att överväga att användningen av läkemedel mot svampinfektion beror på typen av seborré. Den torra formen av sjukdomen är behandlad med topiska preparat, och den oljiga, förutom externa medel, kräver användning av ett systemiskt läkemedel.

Följande typer av externa preparat används mest:

 • grädde Cindol;
 • Zinksalva;
 • Salicylsalva;
 • Skin-Cap-läkemedel (kräm, aerosol).

Dessutom ordineras lätta lugnande medel för att normalisera arbetet i centrala nervsystemet (motherwort, Valerian extrakt, etc.).

Behandling av akut inflammatorisk respons

Med utvecklingen av akut seborrheisk dermatit som ett resultat av sebaceous körtelns dysfunktion kan du ta bort de negativa symptomen genom att utföra följande åtgärder:

 • Korrigering av patientens näring rekommenderas;
 • antihistaminer är föreskrivna (Loratadine, Diazolin, Tavegil, etc.);
 • antiinflammatoriska icke-steroidala läkemedel (Ibuprofen, Diklofenac, etc.);
 • steroidläkemedel (Betamethason, Lorinden, etc.);
 • om det behövs utförs antibiotikabehandling.

Man måste komma ihåg att sjukdomen helt kan botas med en omfattande och aktuell tillvägagångssätt, inklusive behandling med folkmedicinska lösningar.

Folk recept från seborré på ansiktet

Förutom medicinering, med seborrheisk dermatit, behandlas terapi med folkrecept aktivt, vilket bidrar till regenerering av epidermis och aktivt lindra symtomen på sjukdomen.

Bland de många populära recepten är det mest effektiva vid behandling av dermatit följande:

 • Negativa manifestationer av dermatit kan härdas med tea tree olja, som har goda antiseptiska och antiinflammatoriska effekter. Olja i ren form eller med en basbas smörjer ansiktet. Man bör komma ihåg att traditionella metoder för att använda eteriska oljor för att neutralisera negativa symtom ska användas mycket noggrant, eftersom det finns risk för att bränna ansiktet. Havtorn olja, bay olja, etc. kan fungera som en bas. Receptet för att förbereda blandningen är ganska enkelt: för 2 droppar tea tree oil - 1 msk. l. basolja.
 • Effektiv behandling av seborré har medicinska växtbaserade dekoktioner med användning av farmaceutisk kamomill, kalendula, Johannesjurt, arv och salvia. 1 msk. l. blandningen av torra örter hälls med 1 kopp kokande vatten och infunderas i en halvtimme. Efter kylning och filtrering används lösningen som en tonic för att torka ansiktet eller användas i kompressor.
 • Hemma, en god behandling av dermatit tillhandahålls av en mask av 1 renad färsk gurka från 1 tsk. naturlig honung. Den beredda massan appliceras på ansiktet i 15 minuter, och sedan, vid slutet av behandlingen, tvättas masken kvar med vanligt vatten.
 • Äppelvinäger eller citronsaft, utspädd med vatten i samma koncentration, har en fördelaktig effekt vid behandling av seborrheisk dermatit i ansiktet. Denna lösning rekommenderas för att lindra klåda.
 • Äppelcidervinäger används aktivt när komplex behandling av seborré utförs. För beredning av ett terapeutiskt medel är det nödvändigt att höja pepparrotrotten (100 gr.), Och häll sedan äppelvinäger (300 ml) + 200 ml i denna blandning. vermouth. Alla komponenter blandas och infunderas i 5 dagar. Därefter filtreras lösningen, och med hjälp blir det drabbade området utsmält på ansiktet.
 • Om irritation uppstår efter behandling kan en blandning av kamfer och olivolja appliceras på ansiktet i lika stora proportioner. Efter fullständig absorption av oljan rekommenderas lipopidium-dammning (krossad blandning av spontan i en clavanoid).

Diet med seborré ansikte

Seborré på ansiktet ger en speciell kost som tar hänsyn till följande punkter:

 • Det är nödvändigt att utesluta livsmedel som irriterande från kosten.
 • utsöndring av skadliga ämnen och toxiner från kroppen
 • mätta kroppen med vitaminer och mineraler för att stärka immunförsvaret;
 • reglering av matsmältningsfunktionen.

För att förbättra ansiktets hud med dermatit rekommenderas en fermenterad mjölkdiet med tillräcklig mängd lakto- och bifidobakterier. Kräver maximal närvaro av animaliskt protein och spannmål. Mat rekommenderas att laga mat på ångbad, med undantag för överskott av salt och fett.

För att förhindra seborrheisk dermatit i ansiktet rekommenderas anslutning till förebyggande åtgärder. Följande villkor måste vara uppfyllda:

 1. En allergivänlig diet bör följas.
 2. Förhindra utvecklingen av en stressig situation, eftersom det ofta orsakas orsakerna till en dermatologisk sjukdom av en störning i CNS.
 3. För att förhindra utvecklingen av seborrheisk dermatit, är det nödvändigt att bli av med kroniska sjukdomar i tid.
 4. Rekommenderad efterlevnad av vila. Det är nödvändigt att gå oftare. Det är bäst att behandla seborré på ansiktet med havsluft, vilket positivt påverkar hela kroppen.
 5. Om patienten har dermatit, bör man ta hand om ansiktet, kosmetika bör väljas noggrant (krämer, lotioner etc.). Det är att föredra att välja speciella produkter enligt hudtypen.

Många patientrecensioner bekräftar att omedelbart initierade terapeutiska åtgärder för behandling av seborrheisk dermatit leder till en snabb återhämtning. Dessutom visar vissa recensioner att dermatit i ansiktet botas mycket mer framgångsrikt än seborré på huvudet. Därför måste man komma ihåg att seboré kan botas endast när orsakerna är identifierade, eftersom symtomatisk behandling har en kortvarig effekt med eventuella återfall, vilket resulterar i att antifungal behandling kan ordineras för behandling.

Seborrheisk dermatit kallas icke-infektiös dermatologisk sjukdom, åtföljd av flera utslag i hela kroppen. Sjukdomen manifesteras i 5% av befolkningen på vår planet. Ett speciellt problem är seborrheisk dermatit i ansiktet, eftersom det förstör utseendet. Som ett resultat känner en person inte bara fysisk, men också psykiskt obehag. Han försöker att undvika samhället och vara ensam, han känner sig svag, hans självkänsla minskar och utvecklingen av ett depressivt tillstånd är möjligt.

Det finns 3 typer seborrheisk dermatit: fett, torr och blandad. Torr dermatit i ansiktet diagnostiseras huvudsakligen hos spädbarn. På grund av minskningen av fettproduktionen torkar barnens hud upp och börjar spricka. Fettformen finns vanligtvis hos män på grund av hudgore. När blandad dermatit i hårbotten visar tecken på torr seborré och på ansiktet - oljig.

Seborrheisk dermatit på ansiktsbilden

Seborrheisk dermatit på ansiktet av en vuxen. Foto 1.

Seborrheisk dermatit på ansiktet av en vuxen. Foto 2.

Seborrheisk dermatit. Foto 3.

Seborrheisk dermatit på barnets ansikte. Foto 4.

Orsaker till seborisk dermatit i ansiktet

Den främsta orsaken till seborisk dermatit är en förbättrad funktion hos talgkörtlarna och en förändring i sammansättningen av fettet de producerar. En liknande situation utvecklas med överdriven reproduktion av svampen Malassezia (i det normala tillståndet är det en del av hudens mikroflora). I det här fallet tränger det in i talgkörtlarna och producerar en speciell hemlighet, vilket gör att det subkutana fettet bryter ner, vilket bildar fettsyror som irriterar huden och bidrar till utslaget av utslag.

Manlig dermatit påverkar oftare än kvinnor, på grund av androgenverkan - ett manligt hormon. Detta hormon stimulerar syntesen av subkutant fett. Hos kvinnor manifesterar sig sjukdomen vanligen sig när östrogen minskar och koncentrationen av androgen ökar.

Särskilt ofta seborisk dermatit på pannan diagnostiseras hos personer som har nära släktingar har ett liknande problem, vilket är förknippat med ärftlig predisposition.

Andra faktorer kan framkalla utvecklingen av sjukdomen:

 • hormonella störningar
 • endokrina störningar (särskilt sköldkörteln);
 • försvagning av immunitet
 • vitaminbrist;
 • ogynnsam miljö situation
 • felaktig hudvård
 • överdriven svettning
 • dålig näring
 • brist på sömn;
 • okontrollerad medicinering, speciellt hormonell;
 • förvärring av kroniska sjukdomar;
 • Förekomsten av infektion i kroppen;
 • nervsystemet dysfunktion, manifesterad som epilepsi eller schizofreni;
 • diabetes mellitus;
 • patologi i mag-tarmkanalen;
 • täta stressiga situationer
 • trötthet;
 • maligna tumörer i binjurarna eller könsorganen.

Symtom på seborrheisk dermatit i ansiktet

Med seborrheisk dermatit i ansiktet uppträder symtomen:

 • Utseendet på rosa, röda eller burgundy fläckar på huden;
 • bildandet av vita eller gulaktiga skalor och hemorragiska skorpor;
 • hudskalning
 • hudirritation och känslighet;
 • klåda och brännande av varierande intensitet.

Skärmer sjukdomsförloppet på hösten. På sommaren försvinner vanligtvis obehagliga symptom.

Om kanalen i talgkörtlarna blockeras uppträder akne.

Sjukdomen är särskilt svår hos män som ökar skägg och mustasch. Under hårbotten bildar stora fläckar, som så småningom förvandlas till papper. Om en infektion förenas, detekteras också erythroderma. Vid sammanflödet av papuler bildas svullna fläckar av rött.

Symtom på seborrheisk dermatit liknar tecken på andra dermatologiska sjukdomar. Därför kan endast en läkare göra en korrekt diagnos efter en noggrann undersökning av patienten.

Hur man behandlar seborrheisk dermatit i ansiktet?

Om symtom på seborisk dermatit uppträder i ansiktet, ska behandlingen utföras av en specialist. Självmedicinering kan bara förvärra tillståndet.

En hudläkare kommer att undersöka patientens hud och hänvisa dem till laboratorieundersökning. Om det behövs kommer han att rådgöra med en neurolog, endokrinolog, gastroenterolog, andrologist eller gynekolog. Baserat på de diagnostiska resultaten kommer läkaren att välja den optimala behandlingen, som borde vara omfattande. Först ordinerar en hudläkare svaga droger. Om de inte har det önskade resultatet, går det till potent.

För att effektivt kunna hantera sjukdomen är det nödvändigt att bestämma och eliminera orsaken till sjukdomen. Om dermatologiska problem orsakas av sjukdomar i matsmältningssystemet, hänvisas patienten till en gastroenterolog. Efter undersökningen kommer han att ordinera lämpliga mediciner, oftast enzymer, sorbenter och kolagogue. Enzymer och koleretiska läkemedel kommer att återställa funktionen i mag-tarmkanalen, och sorbenterna tar bort giftiga ämnen från kroppen.

Vanligtvis gäller för näsdematit behandlingen följande:

 • överensstämmelse med den diet som föreskrivs av en specialist
 • drogterapi;
 • sjukgymnastik;
 • underhåll av personlig hygien med hjälp av försiktiga medel.

Drogterapi innebär att du tar:

 • antihistamin droger - lindra klåda;
 • probiotika - återställ tarmmikrofloran och normalisera matsmältningsorganets funktion
 • vitaminkomplex - stärka immunsystemet och öka kroppens motståndskraft.

Förutom läkemedel avsedda för oral användning, rekommenderas externa medel som har en fuktgivande, antiinflammatorisk och antimykotisk effekt.

Både glukokortikosteroidhormonala salvor och icke-hormonella preparat kan användas. Men du måste veta att glukokortikosteroider, även om de har en effektiv effekt (lindra inflammation, svullnad och rodnad), men de är beroendeframkallande och med långvarig användning framkalla biverkningar (dilatation av blodkärl, bildande av rosacea och telangiektasi, utveckling av erytem).

Därför är det bättre att föredra icke-hormonella läkemedel, bland vilka produkterna från Losterin-serien (kräm, salva, gel, schampo) har visat särskild effekt. De kännetecknas av en neutral komposition, innehåller inte hormoner, irriterar inte huden och orsakar inte beroende. Drogerna som ingår i linjen "Losterin" kan användas inte bara för vuxna utan också för nyfödda barn. De rekommenderas för daglig användning både under eftergift och vid akut inflammation. Aktiva substanser (naftalan, salicylsyra, naturliga oljor, extrakt av medicinalväxter) ingår i kompositionen "Losterin" i optimala proportioner, vilket leder till den mest effektiva terapeutiska effekten. Även om seborisk dermatit har gått, ska "Losterin" användas ytterligare för att förhindra återfall.

Fysioterapeutiska förfaranden kommer effektivt att komplettera läkemedelsbehandling. Små doser av ultraviolett ljus kommer att underlätta sjukdomsförloppet, återställa funktionen av talgkörtlarna, lindra rodnad, svullnad och klåda.

Förebyggande av seborrheisk dermatit i ansiktet

Att dermatit i pannan inte orsakade återkommande, rekommenderas att följa flera regler:

 • stärka immunförsvaret
 • rensa kroppen av toxiner;
 • utesluta från kosten saltiga och kryddade rätter, fett och rökt mat, pickles, kryddor och kryddor, godis, flis och kakor, produkter som innehåller konserveringsmedel, smakförstärkare och färgämnen;
 • Gå in i menyn jästa mjölkprodukter, som inkluderar lakto- och bifidobakterier, animaliska proteiner, kli, bovete, havregryn;
 • laga mat i vegetabilisk olja;
 • återställa matsmältningssystemet.

Linje av medel Losterin

Designad för daglig hudvård vid behandling av kroniska hudsjukdomar - psoriasis, eksem, neurodermatit, atopisk dermatit.

Preparaten innehåller i sin sammansättning en balanserad kombination av aktiva aktiva beståndsdelar (genomträngt naftalan, karbamid, salicylsyra, växtbaserade extrakt, naturliga oljor) vald för den mest effektiva terapeutiska effekten på huden i olika hudsjukdomar.

Läs också

Dermatit är hudinflammation i samband med olika faktorer. Detta är hudens reaktion på vissa irriterande ämnen. De viktigaste symptomen är klåda, rodnad, utslag och skalning. En typ av dermatit är seborisk dermatit. Oftast påverkar det de hudområden där ett stort antal talgkörtlar och svettkörtor finns - ansiktet (panna, hakan), den håriga delen av huvudet och bröstet. Seborrheisk dermatit uppträder ofta på baksidan, vilket åtföljs av stora olägenheter i samband med oförmågan att självständigt behandla inflammerat hudområde. Dessutom är den här delen av kroppen ständigt i kontakt med kläder och svett, vilket orsakar ytterligare irritation.

I en bred mening är dermatit en inflammation i huden, oftast på grund av kemiska, biologiska eller fysiska faktorer. Sjukdomen kännetecknas av utseende av rodnad, inflammation, klåda, brinnande, blåsor och en ökning av temperaturen i det drabbade området. Symtorns intensitet beror på svårighetsgraden och typen av sjukdomen.

Dermatit i händerna är en inflammation i huden, som kännetecknas av utslag på händer, handleder och underarmar (mindre ofta - axlar). Sådana utslag är vanligare med kontakt, allergisk och atopisk dermatit.

Djur i huset - det här är anledningen till ett gott humör och varma relationer i familjen. I de flesta fall utvecklar uppkomsten av ett husdjur en känsla av ansvar, vård av din granne, vänskap och kärlek.

Men människor som lider av dermatit, fråga: hur man går ihop med djur i samma hus så att hälsan inte lider?Nästa Artikel
Lightening svartfärgat hår - är det möjligt?