Metoder för behandling av telogen håravfall


Lyxigt hår är en anledning till stolthet hos många kvinnor och män. Men när krullarna märkbart tunna, indikerar det kanske utvecklingen av alopeci.

Typer av skallighet

Alopeci är en sjukdom där håret på huvudet faller ut och tillväxtprocesserna hos nya bryts. Även denna sjukdom är känd av det mer vanliga namnet - skallighet.

Det finns en hel del sorter av alopeci, liksom ett betydande antal faktorer som kan orsaka ett liknande hälsoproblem.

Alla typer av skallighet kan delas in i två grupper, beroende på närvaron eller frånvaron av ärrbildning.

När nerubtsovoy alopecia gallring hår beror på ett antal faktorer som kan hämma eller bromsa tillväxten av hår, men hårsäcken förblir alltså intakt. Det bör noteras att i de flesta fall alopeci är icke-cicatrized och därmed reversibel.

Det finns flera typer av icke-cicatrized alopeci:

 • Diffus alopeci.
 • Fokal eller nestande alopeci (även känd som cirkulär).
 • Androgenetisk och androgen alopeci.
 • Traktionalopeci.
 • Syfilitisk alopeci.

I cicatricial alopecia förstörs hårfollikeln, ersätts av ärrvävnad. Detta villkor är irreversibelt.

Vi bör separat överväga medfödd alopeci, som, till skillnad från alla tidigare typer av denna sjukdom, är primär.

Diffus alopeci

När diffus alopeci förekommer håravfall på hela ytan av huvudet, vilket förklaras av att hårutvecklingscykeln misslyckats. Syndaren av en sådan skallighet kan vara:

 • Telogen alopeci.
 • Anagenovy alopecia.

Som du vet, under tillväxten, passerar varje hår genom flera utvecklingsstadier:

 • Anagen. I detta skede börjar håret bildas, utvecklas aktivt och växa. Normalt når varaktigheten av en sådan period två till fyra år.
 • Katagen. Detta är ett stadium av relativ fred. Håret når önskad storlek och stärktes säkert. Tillväxtprocesser saktar, liksom pigmentbildning. Denna fas varar ungefär tre veckor.
 • Telogen. Så kallad fas av att dö, när det finns en naturlig gallring av håret, med resultatet att det lätt går sönder. Follikeln avvisar den trasiga staven för att göra plats för tillväxten av den nya roten. Telogenens varaktighet är ungefär tre månader.

Om telogenalopeci utvecklas, flyttar ett betydande antal hårsäckar tidigt till telogenstadiet och upphör aktiv aktivitet. Följaktligen börjar håret bryta och falla lätt ut, och huvudet är täckt med duniga hår. Telogenalopeci kan utlösas av en mängd olika faktorer:

 • Graviditet och förlossning.
 • Minskad immunitet.
 • Järnbristanemi.
 • Brist på olika näringsämnen.
 • En mängd olika sjukdomar.
 • Förbrukning av läkemedel etc.

Denna typ av skallighet anses vara ganska vanligt och kan behandlas framgångsrikt. Med den korrekta korrigeringen av de grundläggande orsakerna till telogenalopeci ersätts det fluffiga håret med lås av full densitet och styrka.

Med anagena alopecia förekommer utbredd (diffus) håravfall, som befinner sig vid aktiv tillväxt. Oftast är detta fenomen utlöst av de aggressiva effekterna av olika ämnen, till exempel kemoterapi. Som ett resultat torkar håret snabbt och intensivt. Håret faller ut under yttre påverkan (till exempel vid tvättning eller kamning) och av sig själva.

Alopecia areata

Med fokal alopeci bildas en eller flera kala fläckar på det mänskliga huvudet, som utmärks av en oval eller rund form samt en jämn yta. Denna sjukdom är intressant eftersom håravfallet med det vanligtvis händer mot bakgrund av fullständigt fysiskt välbefinnande och slutar helt plötsligt.

Skaldhet kan vara totalt - spridas till alla delar av kroppen. Men håret kan växa tillbaka utan någon förklaring, och sedan falla ut igen. Förutse sjukdomsförloppet är omöjligt.

Ta reda på de exakta orsakerna till denna sjukdom är ofta inte möjliga. Men många trichologer är överens om att detta är en autoimmun alopeci, med andra ord, dess utveckling främjas av misslyckanden i immunsystemet när det börjar arbeta mot sin egen organism, vilket förstör hårfolliklar.

Men dessutom kan fokal alopeci utlösas av allvarlig stress, fysiskt trauma, infektionsskador och genetisk predisposition. Det är sant att alla dessa skäl inte utesluter den ledande rollen som immunologins patologier vid utvecklingen av denna form av skallighet.

Autoimmun alopeci är svår att behandla. I grund och botten är åtgärderna för korrigering av denna sjukdom symptomatiska.

Universal Alopecia

Denna typ av skallighet är en form av fokal alopeci och kännetecknas av en särskilt malign kurs. Det åtföljs av en fullständig förlust av hår på huvudet och på hela kroppen.

Universell alopeci anses vara en sällsynt sjukdom och är svår att behandla, på grund av otillräcklig information om dess orsaker och utvecklingsmekanismer. Sällan är denna sjukdom åtföljd av utseende av dystrofiska förändringar i nagelplattorna. Naglarna är bildade längsgående spår och punkttryck (liknande tennans yta). Plattans yta ser tråkigt och grovt ut.

Hittills finns det ingen utvecklad behandling för att återställa håret med universell alopeci och förhindra återkommande av denna sjukdom.

Androgenetisk alopeci

Denna typ av skallighet anses vara den vanligaste typen av håravfall och beror på genetisk predisposition. Androgenetisk alopeci är förknippad med hårfödlarnas medfödda känslighet för dihydrotestosteron. Det mest kända manliga hormonet testosteron samverkar med ett särskilt enzym av hårsäckarna och blir till dihydrotestosteron. Det är detta ämne blir den skyldige skaldetheten. Det orsakar en nedbrytning i produktionen av proteiner i de folliklar som är känsliga för det, vilket gör att håret inte blir stift, men mjuk och transparent - fluffigt. Om ärftlig skallighet inte behandlas, så kommer folliklarna över tiden helt att upphöra med sin aktivitet, och en klar skallighet kommer att bildas på huvudet.

Hos män kan androgenetisk alopeci utvecklas med en helt normal mängd testosteron i blodet. Och hos kvinnor är även en liten ökning av nivån av detta hormon i närvaro av ärftlig överkänslighet mot hårsäckar fulla av skallighet.

För androgenetisk alopeci kännetecknas av de typiska stadierna av håravfall.

Stages av skallighet hos män:

 1. Hårlinjen gränsar i pannan.
 2. De första symptomen på håravfall förekommer i kronans område.
 3. Den främre hårförlusten fortsätter (framför, ovanför pannan), även kaldans område vid kronan expanderar, men den senare är fortfarande omgiven av hår.
 4. Det finns uttalade bala fläckar på frontalområdet, kronan fortsätter att förlora hår. Det finns en gradvis försvinnande av "bron", som skiljer den främre delen från kronan.
 5. "Broen" försvinner, på framsidan och på toppen av huvudet finns ett stort område, utan hår. Men på sidorna av håret nästan orörda skallighet.
 6. Håret fortsätter att tunna.

Det är värt att notera att hos vissa patienter faller håret med androgenetisk alopeci från framsidan till baksidan. I detta fall observeras inte den anslutande "broen", liksom parallell begränsad skallighet vid kronan. Den övre delen av huvudet påverkas gradvis av alopeci.

Kvinnor med androgenetisk alopeci förlorar sitt hår lite annorlunda. De har tunt hår på mitten, liksom på sidan av det, vilket så småningom blir mer och mer märkbart.

Androgen alopeci

Androgen alopeci skiljer sig från androgenetiska, eftersom den inte kan arva och är uteslutande enbart med hormonhalten. Baldness med denna sjukdom utlöses av en hög nivå av androgener i blodet. Därför klassificeras denna typ av skallighet ofta också som hormonell alopeci.

Androgenernas nivå kan öka under påverkan av olika faktorer och kan korrigeras korrekt med snabb upptäckt. Hormonalopi med samma framgång påverkar både kvinnor och män.

Med hormonella störningar har alopeci samma grad av utveckling som med den ärftliga formen av sjukdomen.

Traktionalopeci

Denna form av skallighet är typisk för barn (oftast tjejer) och kvinnor vars hår är föremål för konstant spänning. För att bidra till förekomsten kan:

 • Flätande täta flätor.
 • Användningen av tunga linjer eller peruker.
 • Curling hår i en snäv knut.
 • Vanan att samla hår i en tät hästsail.

Med konstant spänning på håraxlarna observeras kronisk inflammation hos de skadade hårsäckarna, vilket i sin tur leder till att hårväxten upphör. Håret tynnar ofta i templen och pannan, men sköldens stadier beror på vilken frisyr som är. Om du inte uppmärksammar ett sådant problem i tid kan det bli irreversibelt.

Syfilitisk alopeci

Det här är inte en vanlig typ av skallighet, eftersom det bara uppträder i sekundär form av syfilis, och inte så ofta - bara tjugo procent av fallen.

Syfilitisk alopeci kan utvecklas med frisk eller återkommande syfilis. Sjukdomen leder till märkbar håravfall i huvudområdet, ofta ögonfransar, ögonbryn, mustasch och skägg.

Den främsta orsaken till denna sjukdom är ett brott mot den korrekta näring av hår, vilket i sin tur orsakas av inflammation orsakad av orsakssystemet av syfilis - blek treponema. Syfilitisk prolaps uppträder på grund av förgiftning, störning i endokrina och nervsystemet. Med denna form av skallighet är hårsäckarna dock inte skadade, därför med tillräckligt adekvat terapi växer håret tillräckligt snabbt.

Cicatricial Alopecia

Detta är den allvarligaste typen av skallighet, eftersom det åtföljs av irreversibla skador på hårsäckarna. Istället visas bindväv, som också kallas cicatricial. Sådan alopeci kan provoceras av olika faktorer:

 • Smittsamma skador som orsakar inflammation i hårfolliklarna.
 • Fysiska skador - skador, värme eller kemiska brännskada.
 • Autoimmuna sjukdomar etc.

Det är möjligt att hantera cicatricial alopeci endast med hjälp av kirurgisk ingrepp.

Medfödd alopeci

Denna typ av skallighet är ganska sällsynt och anses av läkare som en utvecklingsfel. Oftast blir den en del av en allmän patologi och åtföljs av olika störningar i bildandet av naglar, tänder och även i muskuloskeletala systemet och endokrina organ.

Medfödd alopeci är vanligtvis ofullständig. Hos barn är det en liten minskning av antalet hår på huvudet och kroppen. Kärnan i denna form av alopeci är den partiella eller totala frånvaron av hårsäckarna själva.

Hur stoppar diffus alopeci, effektiva behandlingar

Under diffus alopeci hänvisar till en sjukdom som påverkar hårrötterna, vilket orsakar deras dysfunktion. För det mesta drabbas kvinnor av denna patologi, som orsakas av egenskaperna hos denna patientsgruppens funktion. Mindre vanligt upptäcks diffus alopeci hos män och i extrema fall hos barn. Dessutom faller den starka halvan av mänsklighetshår på vissa delar av huvudet.

Kliniska manifestationer

Varje hår passerar genom tre steg (faser) av utveckling:

I det första steget är cellerna som är ansvariga för tillväxten och pigmenteringen av hår aktivt uppdelade. Vid detta tillfälle bildas kärnan och ett pigment framställs, på vilket krullarna förvärvar en eller annan nyans.

Catagenstadiet varar ungefär två veckor. Under denna period finns aktiv hårväxt. Vid det sista utvecklingsstadiet stoppar alla de beskrivna processerna.

Håret slutar växa och dör gradvis av. Samtidigt avtar processerna i follikeln inte under telogenfasen. Här bildas ett nytt hår, som så småningom driver den gamla.

Utvecklingsmekanism

Diffus alopeci utvecklas under telogen eller anagenstegen. Baserat på denna klassificering av patologi.

Telogen alopeci kännetecknas av det faktum att follikeln snabbt passerar från uppdelningsstadiet till vila. Hårkärnor med denna form av patologi har tid att separera från glödlampan, vilket leder till att de faller ut. I normalt tillstånd ligger cirka 15% av follikeln i telogensteget. Under påverkan av externa eller interna faktorer som framkallar patologi når denna siffra 80%.

Telogen alopeci utvecklas:

 • Omedelbart efter avslutad anagenstadium. Oftast upptäcks denna övergång hos kvinnor en månad efter födseln. Utseendet av patologi i detta fall beror på hormonell obalans.
 • Under aktiv hårväxt. Den plötsliga fullbordandet av anagenstadiet och övergången till resten av flertalet av folliklarna leder till förlusten av stora strängar.

Det är viktigt! Diffus alopecia telogen typ uppträder vanligen som ett symptom på sjukdomar i inre organ. Eliminerar den faktor som har en negativ inverkan på kroppen, du kan stoppa förlusten av strängar.

Anagenisk alopeci är av icke-hormonell etiologi, det vill säga det är inte orsakat av hormonella störningar. Den främsta orsaken till håravfall är i detta fall: strålningsexponering eller en ökning av koncentrationen av vitamin A i kroppen. På grund av effekten av dessa faktorer minskar tjockleken hos stången i follikeln, vilket leder till att håret förlorar sin förmåga att växa.

Med anagenisk alopeci tar skallet på huvudet följande former:

 • remsor;
 • nest;
 • O-formad, när strängar faller längs delen;
 • förlust av strängar på kronan.

Med anagena alopeci faller håret som ligger i viloperioden först. I framtiden påverkar den patologiska processen andra strängar.

Vanliga symptom

Sjukdomen kännetecknas av följande egenskaper:

 • hårstänger blir sköra
 • håret blir trassigt och får ett ohälsosamt utseende, blir matt.
 • mycket hår kvarstår på kammen;
 • ögonbryn och hår faller ut på andra delar av kroppen (tecken på Hertog).

I telogenformen av patologi observeras partiell skallighet. Denna typ av patologi har en akut och kronisk kurs. I det första fallet slutar håravfall efter behandlingen.

Varning! Anagenisk form av sjukdomen orsakar fullständig skallighet, som inträffar några veckor efter exponering för en provocerande faktor.

diagnostik

Om du misstänker patologisk alopeci, bör du kontakta trichologen. Vid diagnos av patientens patologi skickas ett ytterligare samråd till en endokrinolog, en psykolog eller en gastroenterolog för att identifiera orsaksfaktorn.

Taktik vid behandling av sjukdomen bestäms på grundval av de resultat som erhållits under en omfattande undersökning, vilken innefattar:

 1. Allmän och biokemisk analys av blod. Utnämnd för att bedöma kroppens tillstånd, identifiera patologiska processer av inflammatorisk natur, patientens immunstatus.
 2. Utvärdering av hormonell status. Sköldkörteln, äggstockar och binjurar undersöks.
 3. Utvärdering av blodsocker. Ger dig möjlighet att identifiera förekomsten av diabetes.
 4. Allergitester. Utnämnd i syfte att utesluta samtidiga patologier, vars flöde åtföljs av håravfall.
 5. Ultraljud av de endokrina och reproduktiva organen. Metoden gör det möjligt att identifiera lokaliseringen av inflammatorisk process.
 6. Immunogram. Det ordineras för misstänkt immunbrist.

På vägen, avföring för analys. Denna studie möjliggör identifiering av maskar i kroppen, vars aktivitet bryter mot ämnesomsättningen, vilket leder till skallighet.

skäl

Orsakerna till sjukdomsutvecklingen ligger i konsekvenserna av följande faktorer:

 • Långvarig medicinering. Telogenformen av patologi uppträder mot bakgrund av konsumtionen av små doser av läkemedel mot Parkinsons sjukdom, antikoagulantia, cytostatika, antikonvulsiva medel, retinoider, odrenoblocker och H2-receptorblockerare.
 • Infektionssjukdomar. Patologier som orsakar alopeci åtföljs av feber. Håravfall förekommer i syfilis, tuberkulos, mononukleos, influensa, lunginflammation, brucellos, malaria. Även diffus alopeci förekommer hos patienter med progressiv HIV.
 • Kroniska sjukdomar. Risken att utveckla alopeci innefattar patienter med abnormaliteter i endokrina körteln (hyper och hypotyreoidism). Dessutom förekommer håravfall mot bakgrund av erytroderma, lupus erythematosus och andra sjukdomar.
 • Brist på näringsämnen. Den mest troliga orsaken till patologin är järnbristanemi. Kanske utseendet av alopeci med brist på zink, kisel, selen, krom, vitamin B. Det är möjligt att sjukdomen utvecklas hos barn som bryter mot förhållandet i kalium, järn och några andra spårämnen.
 • Psykosomatiska störningar. Exponering för stress orsakar nedsatta metaboliska processer, vilket leder till skallighet.

Bland de sannolika orsakerna till utvecklingen av skaldethed särskiljer läkare proteinfria dieter. En sådan diet orsakar dysfunktion i orgorna i mag-tarmkanalen och försämrade metaboliska processer. Och på grund av proteinbrist sänks hårväxten.

Var uppmärksam! Om det inte var möjligt att identifiera orsaksfaktorn under patientens undersökning talar de om idiopatisk alopeci. Denna form av patologi är emellertid sällsynt. Hos 40% av patienterna med idiopatisk alopeci är håravfall en ökad koncentration av androgener i blodet.

behandling

Tactics of pathology treatment utvecklas med beaktande av provokationsfaktorn. Om nödvändigt föreskrivs hormonell eller annan terapi, vars verkan syftar till att eliminera samtidiga sjukdomar i sköldkörteln, binjurarna och andra organ.

läkemedel

Följande läkemedel ordineras för att stimulera hårväxt:

 • Minoksidin. De aktiva ingredienserna i detta läkemedel stimulerar blodflödet, tack vare vilket hårfolliklarna får fler näringsämnen. Behandlingstiden med Minoxidin tar ungefär ett år.
 • Finasterid. Det används vid behandling av sjukdomen hos män. Finasterid visar de första resultaten efter 3 månader med regelbunden användning.
 • Esvitsin. Läkemedlet är tillgängligt i flytande form och innehåller enzymer, biostimulerande medel och vitaminer. Esvitsin används för extern behandling av problemområdet.

För att stimulera tillväxten av lockar används också droger på en växtbaserad: Ammifurin, Psoberan, Beroksan.

Vid val av läkemedel för att stimulera hårväxten är det viktigt att inte bara överväga patientens individuella egenskaper, men också årstiden.

Vitaminkomplex

Behandling av diffus alopeci bör kompletteras med vitaminkomplex. I behandlingen av patologi används:

 • injektioner av vitaminer i grupp B;
 • zink;
 • vitaminerna A, C och PP i form av tabletter.

I kampen mot patologi kan goda resultat uppnås genom vitamintillskott: Fitoval, Rinfoltil, Expert hår.

Vid behov injiceras sedativa som lindrar nervsystemet i läkemedelsbehandling.

mat

En särskild roll i kampen mot patologi ges till kostnäring. För att normalisera hårväxten måste du:

 • äta mat rik på vitaminer och mineraler;
 • vägra snabbmat, fet och stekt mat;
 • ånga eller baka
 • minska mängden socker och saltintag;
 • drick mycket vätskor.

Sammansättningen av den dagliga kost rekommenderas att inkludera:

 • mager fisk och kött;
 • spannmål;
 • helkornsbröd;
 • färska grönsaker och frukter;
 • nötter;
 • vegetabiliska oljor;
 • baljväxter.

Kosmetiska produkter

För lokal behandling av diffus alopeci används olika serum, masker och schampon för att accelerera hårväxten. I kampen mot sjukdomen kommer att hjälpa följande märken: Keranova, Laotech, Klorane.

Rådet. Vid val av dessa medel rekommenderas att konsultera en läkare.

Psykologhjälp

Psykologisk hjälp för skallighet anges i fall där sjukdomen utvecklas i samband med svår stress eller orsakar nervösa sjukdomar i patienten. Under sådana omständigheter användes kognitiv beteendeterapi, hypnos och andra tekniker.

Diffus alopeci är behandlingsbar. Det är viktigt att starta behandlingen av patologi vid det första utvecklingsstadiet utan att vänta på total alopeci och följ noggrant läkarens rekommendationer. För att undvika håravfall rekommenderas det att justera kosten till förmån för korrekt näring, överge dieter, undvika nervstörningar, bearbeta strängar med stramande masker.

Användbara videoklipp

Alopeci är inte en mening! hur jag botade alopeci

Behandling av telogenalopeci

Skarp håravfall på grund av kränkningen av deras tillväxtcykler och felaktig funktion hos folliklarna, i trichology, betecknas med termen telogen alopeci. Visuellt framträder telogenalopeci som partiell skallighet och förekommer med samma frekvens hos både kvinnor och män. Om patienten inte behandlas i tid för kvalificerad hjälp eller självständiga försök att eliminera skallighet, kan sjukdomen bli ett kroniskt stadium.

Hårväxtfas

Hårväxten kan delas upp i flera faser av tillväxt. Tillväxtens början - anagen, sedan catagen och sista etappen i hårutvecklingscykeln är telogen (viloläge). Den genomsnittliga varaktigheten för sista fasen är 100 dagar, varefter ett inaktivt hår avvisas från huden, i stället för vilket en ny börjar växa i follikeln.

Normalt droppar en person 80-100 hår dagligen. Utvecklingen av telogenalopeci framgår av en förändring i hårets visuella egenskaper på huvudet, deras struktur, samt den dagliga förlusten av mer än 100 hår som ligger i viloperioden.

Manifestation av telogenalopeci hos en kvinna.
Formen av sjukdomen:

 1. Akut telogenalopeci - förbättrad håravfall uppträder hos en patient i högst sex månader. Under denna period stoppar patologiska störningar sig eller mot bakgrunden av behandlingen.
 2. Kronisk telogenalopeci - håravfall stoppar inte i 6 månader, ibland har patienten tecken på sjukdomen i flera år.

Minskningen i hårbotten i de flesta kliniska fall sker mot bakgrund av fullständigt välbefinnande. Ju tidigare patienten söker trichologen för samråd, desto lättare blir det att fastställa orsakerna till diffus alopeci och stoppa dess vidare utveckling.

Orsaker till sjukdom

Vid utveckling av diffus alopeci kan utlösning av sjukdomsframkallande mekanismer vara både yttre och inre orsaker. Samtidigt förekommer de första tecknen på början alopeci i patienten flera månader efter det att de negativa faktorerna eliminerats.

Hårtillväxtcykler.
Alopecia diffus telogen kan utvecklas i följande fall:

 • försvagning av immunsystemet - närvaron i kroppen av kroniska infektionsfält, frekvent förkylning, nyligen allvarlig sjukdom;
 • hormonell obalans - endokrinsystem dysfunktion, avbrytande av oral preventivmedel, graviditetsperioden och amning, klimakteriet;
 • brist i kroppen av spårämnen och vitaminer - som följd av att man följer strikta dieter, långvarig fastande, maskbesmittning;
 • Kursbehandling med antibakteriella läkemedel;
 • akut och kronisk förgiftning av kroppen med tungmetaller
 • psyko-emotionell överbelastning;
 • autoimmuna sjukdomar, såsom systemisk lupus erythematosus;
 • Hudsjukdomar i hårbotten: seborré, follikulit dekalvering.

Viktigt att veta! Som ett resultat av de negativa effekterna av provokationsfaktorer på patientens kropp förändras hårfrekvensutvecklingen (varaktigheten av anagen- eller telogenfasen ökar eller minskar), vilket leder till för tidigt och förbättrat håravfall, utvecklingen av diffus alopeci.

behandling

Om telogenalopeci detekteras i mer än 90% av de kliniska fallen är prognosen gynnsam. Särskild terapi syftar till att eliminera de grundläggande orsakerna till förekomsten av diffus alopeci och återställande av metaboliska processer i patientens kropp.

Typer av terapi

 • behandling av den underliggande patologiska sjukdomen
 • Kursbehandling med läkemedel för att eliminera bristen på vitaminer och mikrodelar, anemi;
 • motta immunmodulerande läkemedel;
 • normalisering av arbets- och viloplaner, fördelning av tillräcklig tid för sömn i natten;
 • uteslutning av fysiska och psykologiska överbelastningar
 • balanserad diet.

För lokal påverkan på patologiska hårbottenområden väljer trikologen externa läkemedel (schampon, salvor, medicinerade oljor eller intradermala injektioner av hormonpreparat).

Under perioden med särskild behandling av telogenalopeci bör inställningen mot håret vara så mild som möjligt: ​​kvinnor rekommenderas att inte värma upp med hårtork eller flata håret med strykjärn, avstå från kemiska perms och hårfärg för ett tag.

Injektionsbehandling av telogenalopeci.

video

Ett viktigt villkor för effektiv behandling av telogenalopeci är att genomföra kursen till slutet. Det är omöjligt att sluta medicinska åtgärder efter det att de patologiska symptomen försvinna, för i detta fall är utvecklingen av återfall oundviklig. Beslutet att slutföra behandlingen sker endast av en behörig läkare, baserat på uppgifter om en objektiv undersökning av patienten.

Telogen håravfall vad är det? Behandlas denna typ av alopeci?

Enligt statistiken klagar cirka 60% av kvinnorna om plötslig håravfall och endast 5% diagnostiseras med androgen alopeci - oåterkallelig alopeci.

I andra fall är håravfall tillfälligt och är en följd av överförd stress.

Detta fenomen kallas "telogen alopecia".

Vad är telogenalopeci?

Telogen alopeci är en tillfällig håravfall i telogenfasen.

Det finns tre steg av hårväxt: anogen, katogen och telogen.

Den anogena fasen är det viktigaste aktiva skedet av hårtillväxt på upp till 7 år.

Vid denna tidpunkt finns det en snabb delning av celler som rör sig uppåt mot follikulär öppning, spirer genom den och sedan genom hårbotten, bildar en håraxel. 85% av allt hår är i anogen fas.

Catogen - övergångsstadium, som varar upp till 1 månad. Hårets rot under denna period förlorar kraft från hårpappilen och börjar bryta ned. Som ett resultat uppträder atrofi hos hårfollikeln.

Telogen - viloläge, upp till 6 månader. Vid detta tillfälle flyttar hårroten gradvis till ytan av huden och faller ut. Det innebär att håravfall i telogenfasen är en fysiologisk process. Normalt förlorar en frisk person i detta skede upp till 100 hår dagligen.

Telogen hårförlust är en process där hår, under påverkan av olika stressfaktorer, snabbt går från den aktiva fasen av anogenet till katogenen och därefter till telogenen.

Eftersom håret befinner sig i telogenfasen i upp till 6 månader sker ökad håravfall, exakt efter denna period efter stress. Därför associerar människor inte tillfällig skallighet med känslomässiga faktorer.

Den mest exakta metoden för studier av tillfällig skallighet är DAKA-testet, där hårlamporna är färgade med en speciell substans, dimetylaminoakrinaldehyd.

Håren i telogenfasen har icke-pigmenterade glödlampor, därför är de inte färgade med indikatorn.

orsaker till

Utseendet av telogenalopeci är möjligt vid vilken ålder som helst, eftersom huvudorsaken till detta fenomen är stress.

Stressfaktorer kan vara både fysiska och känslomässiga - det här är:

 • depressiv episod;
 • ökad excitabilitet i nervsystemet, på grund av externa negativa influenser;
 • fel förhållande mellan sömn och vila, trötthet;
 • strikta dieter, brist på vitaminer, anemi
 • abort;
 • barns födelse;
 • Påverkan av miljöfaktorer på hårsäckar: UV-strålar, kallt;
 • avskaffandet av hormonella preventivmedel
 • follikeltransplantation kirurgi.

Efter att ha fött alla kvinnor rapporterar överdriven håravfall. Faktum är att under graviditeten är kroppen under hormonernas verkan, varigenom håret befinner sig i den aktiva fasen av anogenet under hela graviditeten - det förklarar närvaron av frostigt hår hos gravida kvinnor.

symptom

Det första symptomet på tillfällig alopeci är ökad håravfall och i motsats till androgen alopeci, där hårförtunning märks omgerligt (det finns luckor i huvudet), med telogenalopeci är det en liten minskning av hårbanans tjocklek.

Bestämning av telogenalopeci kan övervägas när man undersöker ett förlorat hår: håraxeln ser frisk ut, den är inte avbruten och lampan är vitfärgad.

Med detta fenomen är i genomsnitt omkring 20% ​​av håret förlorat.

Steg av sjukdomen

Således skiljer sig inte sjukdomsstadierna, eftersom fenomenet är tillfälligt och manifesterar sig flera månader efter stress eller efter förlossning. Håravfallsprocessen kan ta upp till ett år tills allt hår som snabbt har gått in i telogenfasen inte faller ut.

Sedan kommer rester av modercellerna att multiplicera igen, den atrofierade papillen regenereras och igen bildas en ny hårfollikel. Det vill säga det kommer en ny fas av hårväxt - anogen.

Läs om huvudstadierna av skallighet i vår artikel.

Är det möjligt att bota?

Behandling av telogenalopeci är inte meningsfull, eftersom håren i telogenstadiet är dömda till förlust.

Det är dock möjligt att förbättra krillens tillstånd med kosmetiska produkter som syftar till att återställa hårsaxelns struktur, vilket ger ytterligare näring av glödlamporna. Om du ger ditt hår extra stöd under denna period, kommer de att växa ännu starkare och friskare än tidigare.

Tillfällig skallighet behandling

Behandling av överflödig håravfall bör först och främst syfta till att eliminera de negativa faktorer som provocerade det, för att inte ha ett återfall.

Återställandet av patientens känslomässiga tillstånd, anpassning av livsstil, näring - de viktigaste punkterna i behandlingen av telogenalopeci.

Den speciella effekten används av metoderna för hårdvaruk Cosmetology vid behandling av skallighet:

 1. Elektrostimulering av hårsäckar.
 2. Vakuummassage som förbättrar mikrocirkulationen i follikelns område.
 3. Leverans av terapeutiska kosmetiska kompositioner till hårrötterna, genom elektrofores och elektrokorporation.

Vitamins roll i behandlingsprocessen är också viktigt. Vitaminer av grupp B och kalcium i höga doser har en positiv effekt.

I vissa fall och endast av medicinska skäl kan dessa medel ordineras till patienter med tillfällig alopeci, om processen är följd av håravfall på upp till 50% och är externt synlig på huvudet, i form av en stark uttunning.

Folkmekanismer

Folkmedel för skallighet med diffus telogenalopeci, syftar till att förbättra hårets struktur, deras näring och tillväxtstimulering. De har en uttalad effekt endast med långvarig systematisk användning. En bra effekt på hårsäckarna har njurblad infusioner, eteriska oljor, burdock rötter och calamus - de ökar blodcirkulationen i hårbotten och därigenom förbättrar buljornas näring.

Applicera avkok av örter och eteriska oljor ska ligga i hårbotten med mjuka massagebevegelser, som om de gnuggar kompositionen. Det är rätt teknik för huvudets massage som förbättrar blodcirkulationen.

Är återfall möjligt?

Telogen alopeci - processen med håravfall, som ett resultat av påverkan av negativa fysiska och känslomässiga faktorer på kroppen.

Utan att eliminera huvudorsaken till diffus alopeci kommer förlängd håravfall att uppstå.

Oftast observeras återfall av tillfällig alopeci hos kvinnor efter varje födelse.

Det är ingen slump att experter rekommenderar att man planerar en efterföljande graviditet inte tidigare än 3 år efter barnets födelse, trots allt är det exakt hur lång tid det tar att helt återställa kroppen.

Patientens tro på sig själv, återställandet av känslomässigt balans, en hälsosam livsstil - återställ snabbt krillens tillstånd till normalt och hjälpa till att undvika återfall i framtiden.

Diffus telogenalopeci. Moderna metoder för diagnos och behandling

Inspelad från rapporten Berechikdze T.T. (Moskva) på XXXII årsdagen vetenskaplig-praktisk konferens med internationellt deltagande "Rakhmans läsning: igår idag idag imorgon av nationell dermatologi"

Diffus telogenalopeci är den vanligaste formen av håravfall, som manifesteras av daglig förlust av mer än 100 hår som ligger i telogenfasen.

 1. Akut telogenalopeci - varar mindre än 6 månader och passerar sedan spontant eller med bakgrunden av behandlingen.
 2. Kronisk telogenalopeci - varar mer än 6 månader, ibland i flera år.

Standardberäkning av hastigheten på håravfall

På hårbotten hos en vuxen, i genomsnitt 100.000 hår. Av dessa är 10% i telogenfasen. Således är 10 000 hår samtidigt i en utfallsfas. Det är känt att längden av telogenfasen är 100 dagar. Över 100 dagar kommer 10 000 telogen hår att falla ut.

Därför faller 100 telogenhår i 1 dag.

Orsaker och utlösande faktorer för diffus telogenavsättning

1. Undernäring (fastande)

a. Proteinkaloritetsbrist (kwashiorkor, cachexia)

b. Zinkbrist

c. Järnbrist

d. D-vitaminbrist

e. Brist på essentiella fettsyror i parenteral näring

2. Endokrin dysfunktion

d. Postpartum Alopeci

e. Annullering av hormonella preventivmedel

3. Exogena och endogena förgiftningar

a. Intoxikation med droger och kemikalier

b. Infektionssjukdomar (influensa, lunginflammation, tyfus, scarlet feber, malaria, pulmonell tuberkulos, syfilis, brucellos, aids, etc.)

Järnbrist

Det rekommenderade dagliga intaget är 14 mg järn per dag. Men 93 procent av kvinnorna i reproduktiv ålder får en mycket lägre dos med mat, vilket leder till följande statistik:
700 miljoner människor lider av järnbristanemi.

Det finns också en dold järnbrist bland befolkningen, där hemoglobinnivåer förblir normala, men vävnader och transportreserver av järn är redan utarmade. Oavsett denna situation stoppas endast i 13% av kvinnorna. Ungefär 26% kommer till en manifest form av anemibrist.

D-vitaminbrist

D-vitaminbrist förekommer hos 37% av befolkningen.

Bristen på detta vitamin (dess aktiva form 1,25 dihydroxivitamin D3) i människokroppen manifesteras i att sänka proliferationen av epidermis och hämmar tillväxten av hårsäckar.

Zinkbrist

Medfödd och förvärvad zinkbrist särskiljs.

  Medfödd (enteropatisk akrodermatit) är en ärftlig sjukdom som är förknippad med nedsatt zinkabsorption på tarmkanten.

Förvärvat zinkbrist är vanligtvis ett resultat av en minskning av zinkintaget från mat:

 1. med parenteral näring
 2. Crohns sjukdom;
 3. vid förstärkning av den katabolism som finns vid skador, brännskador, operationer.

Förutom intensiv håravfall kan vi observera karaktäristiska hudförändringar samt en förändring i naglarna (Bo linjer och paronychia).

Bo-linjen representerar tvärgående fördjupningar eller spår upp till 1 mm djup. Vissa forskare har ett positivt förhållande mellan nivån på zinkbrist och djupet på spetsen på naglarna.

Paronychia är en inflammation i periunguella rullen.

hypotyreos

Forskare identifierar primär, sekundär, tertiär och perifer hypothyroidism.

Vid hypothyroidism finns det kraftigt håravfall från hårbotten, liksom förlust från den yttre delen av ögonbrynet, det så kallade Hertoghe-symtomet (Hertoghe). Ofta är håravfall det första symptomet på hypothyroidism.

Postpartum Alopeci

Postpartum alopeci förekommer 2-3 månader efter födseln. Observeras på grund av en minskning av östrogenhalten.

Villkoren kännetecknas av det faktum att tillväxtfasen förlängs och hårväxten synkroniseras under graviditeten under verkan av östrogener. Efter att ha minskat nivån av östrogen, passerar hårsäckarna (upp till 60%) synkront i fasen av prolaps, vilket orsakar en intensiv förlust.

Stopp av oral preventiv behandling

Östrogener förlänger anagenfasen och påverkar längden på hårtillväxtcykeln. Efter avbrytande av preventivmedel passerar ett stort antal hårsäckar i telogenfasen, vilket leder till intensiv håravfall.

Diffus telogen prolapse orsakad av droger

Diffus telogenproliferation orsakad av droger utvecklas efter 9-12 veckor från början av användningen av droger. Hårförlust inträffar under hela medicineringsperioden.

Karakteristisk förlust på högst 150 hår per dag. Men när man tar interferon, är cytostatikan karakteristisk förlust på upp till 300 hår per dag.

 1. Retinoider påverkar keratiniseringsprocesser i hårfollikeln
 • Vitamin A (> 50, 000 ME per dag)
 • acitretin
 • etretinat
 • isotretinoin
 1. Interferon har en cytokinliknande effekt.
 • Alpha-interferon
 • Gamma Interferon

3. Thyrostatics, etc. påverkar ämnesomsättningen av sköldkörteln

 • Propyltiouracil
 • levotyroxin
 • Carbimazole
 • Amiodaron (antiarytmisk effekt)
 1. Antikoagulanter: påverkar blodflödet i follikulär papilla
 1. ACE-hämmare binder zink
 1. Lipidsänkande läkemedel påverkar kolesterolsyntesen
 • Fibrer (Klofibrat, Bezafibrat, Fenofibrat, Gemfibrozil)
 • lovastatin
 • atorvastatin
 • triparanol
 • kolestyramin
 1. Androgener, anabolika - androgen effekt
 1. Antiestrogener: minska östrogenhalten

Alopeci efter vaccination

Enligt en studie utförd av FDA, av 60 fall av alopeci efter vaccination, hos 47 av dem - kom diffus telogen håravfall upp efter vaccination mot hepatit B. Samtidigt återkom 15 av dem - alopeci efter upprepad vaccination.

Stress. Ämne P (SP)

Dess deltagande i komprimerad telogenalopeci har bevisats. Under inverkan av SP frigörs histamin, TNF-a, TGF-b, NGF (jag är osäker) etc., vilket resulterar i intensiv håravfall.

Diagnos av diffus telogenalopeci

Diagnos av diffus telogenalopeci vid nuvarande skede baseras på användningen av ett trichoskop, vilket är en digital videokamera med två linser (* 60, * 200). Videokameran är ansluten till en dator, och lämpliga datorprogram används för att analysera bilderna.

Trichoskopi tillåter dig att utvärdera:

 • tillstånd av hår och hårbotten,
 • Huvudmorfometriska parametrar av hår: densitet och diameter av hår på olika hudområden,
 • mängden välvt hår
 • anisotrichos (polymorfism).

Phototrichogram kan du utvärdera:

 • tillstånd av hår och hårbotten,
 • Huvudmorfometriska parametrar av hår: densitet och diameter av hår på olika hudområden,
 • mängden vellus hår,
 • anisotrichos (polymorfism).

Dessutom kan det användas för att uppskatta hårdmängden i tillväxtfasen och i håravfallsfasen. Dessa uppgifter, förutom att diagnostisera och bedöma den aktuella statusen, hjälper också till i behandlingsprocessen. Med verksamhetens otillräckliga effektivitet kan de erhållna uppgifterna komma in i justeringar i tid.

Behandling av diffus telogenalopeci

Behandling av diffus telogenalopeci bygger på korrigering av näringsbrister, vitaminer och mineraler:

 • protein
 • Essentiella fettsyror
 • zink
 • selen
 • koppar
 • C-vitamin
 • biotin
 • Vitamin B12
 • Vitamin B3
 • L-cystein

Järnbristkorrigering

Alla orala järnpreparat kan i grunden uppdelas i salter av bivalent- och järnjärn.

Enligt WHO-rekommendationen är det bättre att använda järnhaltiga salter med bättre absorberbarhet, deras biotillgänglighet är 30-40%. Men med användning av sådana läkemedel är biverkningar (illamående, kräkningar, förstoppning och tyngd i mage och mage) utbredd.

Samtidigt tolereras järnsalt mycket bättre av patienter, men absorberbarheten är bara 10%.

Om patienten ursprungligen hade en kopparbrist, kommer beredningarna av järnhaltiga salter inte att absorberas och deras effektivitet kommer att vara tillräckligt låg.

Det är lämpligt att använda kombinerade former som innehåller förutom salter av dubbeljärn, C-vitamin och folsyra.

Korrigering av D-vitaminbrist

Korrigering av vitamin D-brist utförs med användning av dess analoger. Dosen beräknas från nivån på det befintliga underskottet.

Som en följd av en klinisk studie som utfördes på 144 patienter (86 patienter med alopeci, 58 är en kontrollgrupp), har relationen mellan relativ (VDR-dysfunktion) och absoluta (D-vitaminbrist) brister i alopeciens utveckling och svårighetsgrad visat sig vetenskapligt.

Korrigering av endokrina störningar

Korrigering av endokrina störningar utförs efter samråd med endokrinologen. Trichologists mål är att normalisera nivån av sköldkörtelstimulerande hormon. Denna indikator normaliseras normalt 6-12 månader efter starten av behandlingen.

påkänning

Med tanke på den breda förekomsten av stressframkallad alopeci är det lämpligt att använda anxiolytika vid dagsåtgärder. Dessa inkluderar:

Lokal terapi

Målet med lokal terapi är effekten på hårfollikeln med hjälp av molekyler som kan stimulera "in" i anagenfasen eller förlänga anagenfasen.

minoxidil

En av de mest effektiva drogerna för att lösa problemet med håravfall är Minoxidil, som utvecklades i USA på 70-talet (1986 godkänd av FDA).

- Amineksil (Dercos Vichy)

Effekten av minoxidil börjar som regel efter 4 månader från början av användningen. Kosmetisk effekt observeras efter 6 månader. Slutet av den positiva effekten observeras som regel 4-6 månader efter avbrytande av läkemedlet. Hypertrichos av kinderna och sideburnarna noterades också hos 5% av kvinnorna som fick 2% minoxidil.

Creastim

Det nya Creastim-komplexet för topisk användning och Anacaps kapslar är jämförbara med Minoxidil i effektivitet.

Anakapskapslar innehåller:

 • Aminosyror (metionin och cystein)
 • Järn 14 mg
 • Vitaminer B5, B6, B8, PP och E.
 • stimulerar mikrocirkulationen,
 • förlänger anagenfasen,
 • aktiverar tillväxten av keratinocyter i hårfollikeln.

Läkemedlet är inte kontraindicerat hos ammande mödrar, vilket är en stor fördel.

Den positiva effekten av Creastim-komplexet registrerades under den kliniska prövningen. 80% av patienterna efter den andra månaden av användning av läkemedlet noterade en ökning av hårväxten, upphörande av håravfall och en ökning av hårdensitet.

Plasmeterapi

En av de lovande behandlingsmetoderna - plasmabehandling - blodplättrika plasma (PRP, autolog blodplättgel, plasmaberika tillväxtfaktorer) är ett blodplättkoncentrat i en liten volym blodplasma.

Hittills finns det ingen enhetlig standardiserad metod för att producera blodplättrik plasma. Du kan emellertid dela upp proceduren i följande steg:

 1. Blodprovtagning från patienten.
 2. Två gånger centrifugering lyckas tack vare det att få 7 gånger mer blodplättar än med en enda centrifugering.
 3. Plasmaisolering är separationen av plasma rik på blodplättsfattiga.
 4. Införandet av blodplättrika plasma i hårig del av patientens hårbotten.


Nästa Artikel
Androgen alopeci hos kvinnor: Orsaker och behandling