Telogen håravfall vad är det? Behandlas denna typ av alopeci?


Enligt statistiken klagar cirka 60% av kvinnorna om plötslig håravfall och endast 5% diagnostiseras med androgen alopeci - oåterkallelig alopeci.

I andra fall är håravfall tillfälligt och är en följd av överförd stress.

Detta fenomen kallas "telogen alopecia".

Vad är telogenalopeci?

Telogen alopeci är en tillfällig håravfall i telogenfasen.

Det finns tre steg av hårväxt: anogen, katogen och telogen.

Den anogena fasen är det viktigaste aktiva skedet av hårtillväxt på upp till 7 år.

Vid denna tidpunkt finns det en snabb delning av celler som rör sig uppåt mot follikulär öppning, spirer genom den och sedan genom hårbotten, bildar en håraxel. 85% av allt hår är i anogen fas.

Catogen - övergångsstadium, som varar upp till 1 månad. Hårets rot under denna period förlorar kraft från hårpappilen och börjar bryta ned. Som ett resultat uppträder atrofi hos hårfollikeln.

Telogen - viloläge, upp till 6 månader. Vid detta tillfälle flyttar hårroten gradvis till ytan av huden och faller ut. Det innebär att håravfall i telogenfasen är en fysiologisk process. Normalt förlorar en frisk person i detta skede upp till 100 hår dagligen.

Telogen hårförlust är en process där hår, under påverkan av olika stressfaktorer, snabbt går från den aktiva fasen av anogenet till katogenen och därefter till telogenen.

Eftersom håret befinner sig i telogenfasen i upp till 6 månader sker ökad håravfall, exakt efter denna period efter stress. Därför associerar människor inte tillfällig skallighet med känslomässiga faktorer.

Den mest exakta metoden för studier av tillfällig skallighet är DAKA-testet, där hårlamporna är färgade med en speciell substans, dimetylaminoakrinaldehyd.

Håren i telogenfasen har icke-pigmenterade glödlampor, därför är de inte färgade med indikatorn.

orsaker till

Utseendet av telogenalopeci är möjligt vid vilken ålder som helst, eftersom huvudorsaken till detta fenomen är stress.

Stressfaktorer kan vara både fysiska och känslomässiga - det här är:

 • depressiv episod;
 • ökad excitabilitet i nervsystemet, på grund av externa negativa influenser;
 • fel förhållande mellan sömn och vila, trötthet;
 • strikta dieter, brist på vitaminer, anemi
 • abort;
 • barns födelse;
 • Påverkan av miljöfaktorer på hårsäckar: UV-strålar, kallt;
 • avskaffandet av hormonella preventivmedel
 • follikeltransplantation kirurgi.

Efter att ha fött alla kvinnor rapporterar överdriven håravfall. Faktum är att under graviditeten är kroppen under hormonernas verkan, varigenom håret befinner sig i den aktiva fasen av anogenet under hela graviditeten - det förklarar närvaron av frostigt hår hos gravida kvinnor.

symptom

Det första symptomet på tillfällig alopeci är ökad håravfall och i motsats till androgen alopeci, där hårförtunning märks omgerligt (det finns luckor i huvudet), med telogenalopeci är det en liten minskning av hårbanans tjocklek.

Bestämning av telogenalopeci kan övervägas när man undersöker ett förlorat hår: håraxeln ser frisk ut, den är inte avbruten och lampan är vitfärgad.

Med detta fenomen är i genomsnitt omkring 20% ​​av håret förlorat.

Steg av sjukdomen

Således skiljer sig inte sjukdomsstadierna, eftersom fenomenet är tillfälligt och manifesterar sig flera månader efter stress eller efter förlossning. Håravfallsprocessen kan ta upp till ett år tills allt hår som snabbt har gått in i telogenfasen inte faller ut.

Sedan kommer rester av modercellerna att multiplicera igen, den atrofierade papillen regenereras och igen bildas en ny hårfollikel. Det vill säga det kommer en ny fas av hårväxt - anogen.

Läs om huvudstadierna av skallighet i vår artikel.

Är det möjligt att bota?

Behandling av telogenalopeci är inte meningsfull, eftersom håren i telogenstadiet är dömda till förlust.

Det är dock möjligt att förbättra krillens tillstånd med kosmetiska produkter som syftar till att återställa hårsaxelns struktur, vilket ger ytterligare näring av glödlamporna. Om du ger ditt hår extra stöd under denna period, kommer de att växa ännu starkare och friskare än tidigare.

Tillfällig skallighet behandling

Behandling av överflödig håravfall bör först och främst syfta till att eliminera de negativa faktorer som provocerade det, för att inte ha ett återfall.

Återställandet av patientens känslomässiga tillstånd, anpassning av livsstil, näring - de viktigaste punkterna i behandlingen av telogenalopeci.

Den speciella effekten används av metoderna för hårdvaruk Cosmetology vid behandling av skallighet:

 1. Elektrostimulering av hårsäckar.
 2. Vakuummassage som förbättrar mikrocirkulationen i follikelns område.
 3. Leverans av terapeutiska kosmetiska kompositioner till hårrötterna, genom elektrofores och elektrokorporation.

Vitamins roll i behandlingsprocessen är också viktigt. Vitaminer av grupp B och kalcium i höga doser har en positiv effekt.

I vissa fall och endast av medicinska skäl kan dessa medel ordineras till patienter med tillfällig alopeci, om processen är följd av håravfall på upp till 50% och är externt synlig på huvudet, i form av en stark uttunning.

Folkmekanismer

Folkmedel för skallighet med diffus telogenalopeci, syftar till att förbättra hårets struktur, deras näring och tillväxtstimulering. De har en uttalad effekt endast med långvarig systematisk användning. En bra effekt på hårsäckarna har njurblad infusioner, eteriska oljor, burdock rötter och calamus - de ökar blodcirkulationen i hårbotten och därigenom förbättrar buljornas näring.

Applicera avkok av örter och eteriska oljor ska ligga i hårbotten med mjuka massagebevegelser, som om de gnuggar kompositionen. Det är rätt teknik för huvudets massage som förbättrar blodcirkulationen.

Är återfall möjligt?

Telogen alopeci - processen med håravfall, som ett resultat av påverkan av negativa fysiska och känslomässiga faktorer på kroppen.

Utan att eliminera huvudorsaken till diffus alopeci kommer förlängd håravfall att uppstå.

Oftast observeras återfall av tillfällig alopeci hos kvinnor efter varje födelse.

Det är ingen slump att experter rekommenderar att man planerar en efterföljande graviditet inte tidigare än 3 år efter barnets födelse, trots allt är det exakt hur lång tid det tar att helt återställa kroppen.

Patientens tro på sig själv, återställandet av känslomässigt balans, en hälsosam livsstil - återställ snabbt krillens tillstånd till normalt och hjälpa till att undvika återfall i framtiden.

Metoder för behandling av telogen håravfall

Stages av hårutveckling

För att förstå vad som är telogen håravfall, måste du förstå hur deras livscykel fortskrider. Experter identifierar följande utvecklingsstadier:

 1. Anagen. Follikelceller delas aktivt, vilket resulterar i att hår utvecklas och växer. Formade melanin, vilket ger strängarna en viss nyans. Det här steget varar i flera år.
 2. Katagen. Pigmentet produceras inte längre, cellerna slutar dela. Varaktigheten av denna fas är några veckor. Det är en övergång.
 3. Telogen. Folliklarna är vilande, hår börjar falla ut. De separeras lätt i kammarprocessen.

Telogen diffus alopeci är en patologi där många folliklar går för tidigt i vilafasen. Sådana hår faller lätt ut när du använder hårtork, kamar, tvättar och så vidare. Denna sjukdom kan vara akut eller kronisk.

Orsaker till diffus prolaps

Telogenalopeci utvecklas när hårsäckarna upphör att utföra sina grundläggande funktioner. Detta beror vanligtvis på brist på kraft.

Huvudorsakerna till denna patologi:

 • långvarig användning av något läkemedel
 • Förgiftning med gifter
 • allvarlig exponering
 • diet eller felaktig (vanligen monotont) mat;
 • försvagad immunitet
 • sjukdomar i hårbotten;
 • Njurens patologi, lever, sköldkörteln;
 • otillräcklig mängd användbara mikroelement, vitaminer;
 • effekter av anestesi, operationer
 • järnbrist;
 • utmattning efter betydande fysisk ansträngning eller allvarlig sjukdom;
 • ihållande depression, stress;
 • infektionssjukdomar;
 • hypotyreoidism (ofta allvarlig håravfall - det första symptomet i denna sjukdom);
 • ökade prolaktinnivåer.

diagnostik

Efter att ha märkt en blek remsa av huden på huvudet, ska du omedelbart kontakta en läkare som väljer lämplig behandling för diffus telogenalopeci. Fördröj inte med ett besök hos en specialist. Annars kan håravfall sprida sig över huvudet.

Trichologen kommer att undersöka dig, bedöma graden av skallighet och hänvisa dig till nödvändiga undersökningar. Prognosen beror på orsaken till patologin. Om du besöker läkaren i tid, kan förlusten stanna om 2-3 månader.

Trihoskopiya

Trichoskopi är en studie under vilken en bild av ett hår visas på en datorskärm. Läkaren håller den med en speciell enhet - ett trichoskop.

På grund av den multipla ökningen i detta förfarande kan du lära dig om förekomsten av inflammation, förändringar i huden, hårets tillstånd. Som ett resultat bestämmer specialisten graden av skallighet.

Trichoskopi orsakar inte biverkningar, obehag. Hon är helt smärtfri. Innan den kan du inte använda hårfärg, stylingprodukter. Förfarandet tar vanligtvis 10-15 minuter.

Foto trichogram

De data som erhållits efter fototrikologin anses vara de mest exakta. Specialisten utvärderar inte bara hudens och hårets tillstånd utan får också högkvalitativa bilder av dem.

Efter genomförandet av denna studie kan du bestämma:

 • behandlingseffektivitet
 • Antalet hår per 1 kvadrat. cm (för brunetter, rött, blont, brunt hår beräknas olika standarder);
 • Hudförhållanden (förändringar i talgkörtlarna, kärlmönster, inflammation, skalning);
 • Andelen hår som finns på olika utvecklingsstadier.

En sådan studie är mer lämplig för patienten själv. Han kan titta på fotot och bedöma hud och hår. Vid behov, visa en annan läkare om du är osäker på diagnosen.

Kliniken kommer att behöva besöka endast 2 gånger. Först måste du förbereda de valda platserna. För att göra detta, raka håren (storleken på den sågade sektionen är max 10 mm i diameter). Den andra gången har en specialist ett foto-trichogram och jämför bilderna av olika zoner.

Behandling av telogenalopeci

Efter diagnosen väljer doktorn den lämpligaste behandlingsmetoden. Att klara av skallighet bara genom att använda speciella balm och masker kommer inte att fungera.

Komplex terapi behövs. Först och främst är det nödvändigt att bekämpa patologins huvudorsak, och inte konsekvenserna.

Om du inte startar behandlingen i tid, blir det omöjligt att återställa de döda folliklarna. Därefter kommer inte ens fluffhår att visas. I denna situation kommer endast transplantation av glödlamporna att hjälpa.

Allmänna rekommendationer

Överdriven håravfall kan orsaka allvarlig stress, vilket ytterligare förvärrar situationen. Därför bör du försöka kontrollera dina känslor och lugna dig.

Det rekommenderas att kombinera användningen av medicinska läkemedel och genomföra medicinska förfaranden med hjälp av externa läkemedel, homeopatiska komplex, vitaminer. Du bör också noggrant överväga din kost, normalisera ämnesomsättningen, undvika onödig stress.

preparat

I kampen mot telogenalopeci används speciella läkemedel ofta. Minoxidil, Folligen och Tricomin är bland de mest effektiva.

"Minoxidil" är ett läkemedel kring vilket patienter lämnar ett stort antal positiva recensioner. Det aktiverar biokemiska reaktioner och öppnar kaliumkanaler genom att förbättra cellmembranets permeabilitet. Som ett resultat stimuleras hårväxten signifikant.

Behandling med Minoxidil kommer att vara särskilt effektiv om patienten är ung. Det bör noteras att detta läkemedel har en bättre effekt på kvinnor.

Nackdelen med detta verktyg är uttagssyndrom. Efter att mottagandet upphört blir de biokemiska reaktionerna hos cellerna samma.

"Folligen" och "Trikomin" fungerar som stimulanter i komplex terapi. Dessa läkemedel kommer att uppnå bra resultat om du kombinerar dem med andra sätt att bekämpa skallighet.

Plasmeterapi

Under plasmaterapi injicerar en specialist blodplättrika plasma i en patients hårbotten. Proceduren utförs i flera steg:

 1. Först måste du ta blod från patienten.
 2. Sedan utförs centrifugering. Det utförs två gånger, varigenom det är möjligt att erhålla maximalt antal blodplättar.
 3. Plasma frigörs. Det skiljer sig mellan fattiga och blodplättsrika (den senare används för proceduren).
 4. Specialisten går in i plasma.

Folkmekanismer

För att bekämpa telogenalopeci hemma kan du använda en mask av grädde, brandy och ägg. Detta verktyg aktiverar hårväxten.

Ta ½ kopp grädde, 50 ml brandy och två äggulor. Blanda alla ingredienser noggrant.

Smörj trådarna med det erhållna ämnet och lind polyeten runt huvudet. Håll blandningen på håret i en halvtimme, tvätta sedan av det utan schampo. Det rekommenderas att använda en sådan mask 1-2 gånger i veckan.

För att förhindra skallighet och påskynda tillväxten av strängar är det bra att använda burkolja. Detta verktyg förbättrar hårbotten och hårets struktur. Till det kan du lägga till en flaska med "Dimexidum" och några droppar vitamin E.

Sprid de erhållna hårrötterna. Kamma sedan strängarna med en kam med glesa tänder. Oljeblandningen kommer att effektivt läka håret och ge det glans.

Låt oss sammanfatta

Regelbunden vård, konstant vård är naturliga sätt att hålla locken tjock och vacker under lång tid. Men i vissa fall, för att undvika överdriven håravfall är det fortfarande inte möjligt. I sådana situationer borde du inte försöka hantera problemet själv. Du måste genast kontakta en erfaren läkare.

Oftast slutar behandlingen av telogenalopeci framgångsrikt. Varaktigheten av behandlingen beror på diagnosen och om patienten tar hänsyn till rekommendationer från en specialist.

Diffus håravfall

Trichologen möter oftast diffus alopeci eller diffus (telogen) håravfall. Diffus alopeci kännetecknas av intensiv jämn håravfall över hela ytan av huvudet hos kvinnor och män som en följd av försämrade hårutvecklingscykler (hårväxtfaser).

Diffus håravfall börjar inte omedelbart, men 60-80 dagar efter exponering för orsaksfaktorn, då patienten redan har glömt bort den sanna orsaken till håravfall.

Därför är det viktigt att förstå de möjliga orsakerna till håravfall vid mottagande av trichologen för att välja ett individuellt undersökningsprogram (om orsaksfaktorn fortfarande är aktiv) och behandling av diffus alopeci.

Orsaker till diffus håravfall

 • infektionssjukdomar med hög feber: influensa, lunginflammation, tyfus, infektiös mononukleos, brucellos, malaria, lungtubberkulos. Alopeci börjar 2-2,5 månader efter sjukdomsuppkomsten, varar 4-6 veckor och kan bli nästan fullständig.

blekning), håravfall på huvudet, ögonbryn, könsorgan. Hypothyroidism bör misstänks när patienten klagar över utmattning, chilliness, viktökning, torr hud. Diagnosen görs på grundval av bestämningen av ttg, tz, t4 i serum. Ersättningsbehandling med l-tyroxin återställer hårväxten. När hypertyreoidism - ångest, takykardi, viktminskning, svettning...

 • Postpartum alopeci (alopecia diffusa post partum) observeras i 30-50% av fallen. Det börjar med telogen håravfall 2-4 månader efter leverans och bör sluta 6-12 månader senare. Med varje efterföljande förlossning kan alopeci utvecklas och bli irreversibel.
 • De mest troliga orsakerna till diffus alopeci

  De mest troliga orsakerna till telogen alopeci är psykofysisk trauma och stress, endokrina störningar, blodförlust, proteinbrist och järn i blodplasman!

  behandling

  Vad är diffus alopeci? Diffus alopeci är en patologisk störning av hårutvecklingen, vilket uttrycks av en minskning av tjockleken, signifikant gallring och håravfall. Det moderna medicinska samfundet utför en undersökning om specifika förekomst och behandling av diffus alopeci. Tack vare studier av diffus alopeci bestämdes effektiv behandling, och egenskaper och orsaker till dess förekomst identifierades också. Diffus alopeci förekommer hos 40% av kvinnorna och hos 20% av männen över 25 år. I regel är förekomsten av diffus alopeci associerad med felaktigt arbete i det biologiska programmet för hårväxt under påverkan av negativa effekter på kroppen. Till skillnad från andra former av alopecia kännetecknas diffus alopeci av en jämn gallring och håravfall över hela ytan av hårbotten. Diffus alopeci hos kvinnor - behandling baseras på moderna prestationer av vetenskap och medicin i allmänhet.

  Om du vill förbättra ditt hårs tillstånd, bör du särskilt sköta skampon som du använder. En skrämmande figur - i 97% av schampon av kända varumärken är ämnen som förgiftar kroppen. Huvudkomponenterna, på grund av vilka alla problem, på etiketterna är betecknade som natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, kokosulfat. Dessa kemikalier förstör krullarnas struktur, håret blir skört, förlorar sin elasticitet och styrka, färgen bleknar. Men det värsta är att denna smuts kommer in i levern, hjärtat, lungorna, ackumuleras i organen och kan orsaka cancer. Vi rekommenderar att du använder de medel som dessa ämnen ligger i. Nyligen utförde experter från vår redaktionsteam en analys av sulfatfria schampon, där första plats togs av medel från företaget Mulsan Cosmetic. Den enda tillverkaren av naturliga kosmetika. Alla produkter tillverkas under strikta kvalitetsstyrnings- och certifieringssystem. Vi rekommenderar att du besöker den officiella webbutiken mulsan.ru. Om du tvivlar på din kosmetiks naturlighet, kontrollera utgångsdatumet, det ska inte överstiga ett års lagringsutrymme.

  I den normala livscykeln i håret i hårbotten passerar genom tre stadier av livet. Den första etappen av hårutveckling kallas anagen och är scenen för aktiv hårväxt. Det andra steget i hårets vitala aktivitet kallas catagen och är ett mellanstadium av tillväxt. Den tredje etappen av hårets liv, eller med andra ord, telogen, är scenen för vila och ytterligare håravfall. Andelen hårväxtsteg i hårbotten är 85: 14: 1. Det innebär att cirka 85% av alla hår är i aktiva tillväxtstadiet, cirka 14% av alla hår är i mellanstadiet och 11% av alla hår är i viloperioden. För diffus alopeci är den för tidiga övergången av ett stort antal hårsäckar till viloperationen karakteristiskt. Efter viloperioden börjar håravfallssteget plötsligt. Hår i telogenfasen separeras lätt från roten med den minsta inverkan på dem, till exempel vid tvättning, kamning, styling, torkning etc.

  I sällsynta fall sker diffus alopeci i kronisk form och kan orsaka permanent håravfall. Skälen till denna håravfall är inte fullständigt identifierad, och symtomen kan upprepas med viss individuell frekvens.

  Med diffus alopeci uppstår inte fullständig håravfall. Men ofta diffunderas alopeci i mer total och serös former av alopeci, och kan orsaka partiell skaldethet.

  Diffus alopeci hos kvinnor - behandling gör att du kan återställa håret och sluta håravfall i hårbotten. Det är omöjligt att helt eliminera påverkan av faktorer som predisponerar för att diffusa alopeci hos kvinnor. Information om symptomen och orsakerna till diffus alopeci kan hjälpa till att känna igen det patologiska håravfallet. I de flesta fall, efter att orsakerna till diffus alopeci har eliminerats, sker full restaurering av hår. Vad som är möjligt på grund av bevarande av follikelns vitala aktivitet efter håravfall. Med ordentlig vård av hårbotten kan håret efter behandling växa starkare. Även efter behandling kan hårdets densitet återhämta sig fullständigt.

  Man måste komma ihåg att en förändring av hårets tjocklek och hårets tjocklek kan visas på hårfärgen och på hårets struktur. Sådana förändringar anses vara normala och karaktäriserar förbättringen av håret.

  Enligt en studie utförd av fda, ​​av 60 fall av alopeci efter vaccination, hos 47 av dem - har diffus telogen håravfall inträffat efter hepatit B-vaccination. Samtidigt hos 15 av dem - återkom alopeci efter revaccination.

  Diagnos av diffus telogenalopeci

  Diagnos av diffus telogenalopeci vid nuvarande skede baseras på användningen av ett trichoskop, vilket är en digital videokamera med två linser (* 60, * 200). Videokameran är ansluten till en dator, och lämpliga datorprogram används för att analysera bilderna.

  Trihoskopiya

  Trichoskopi tillåter dig att utvärdera:

  • tillstånd av hår och hårbotten,
  • Huvudmorfometriska parametrar av hår: densitet och diameter av hår på olika hudområden,
  • mängden välvt hår
  • anisotrichos (polymorfism).

  Foto trichogram

  Phototrichogram kan du utvärdera:

  • tillstånd av hår och hårbotten,
  • Huvudmorfometriska parametrar av hår: densitet och diameter av hår på olika hudområden,
  • mängden vellus hår,
  • anisotrichos (polymorfism).

  Dessutom kan det användas för att uppskatta hårdmängden i tillväxtfasen och i håravfallsfasen. Dessa uppgifter, förutom att diagnostisera och bedöma den aktuella statusen, hjälper också till i behandlingsprocessen. Med verksamhetens otillräckliga effektivitet kan de erhållna uppgifterna komma in i justeringar i tid.

  Hur man behandlar kvinnlig diffus alopeci

  I den österrikiska kliniken Moser Medical är patogenetisk behandling praktiserad i stor utsträckning, baserat på reglering och stimulerande effekt på folliklarna. Det handlar om hur man använder droger som påverkar processerna för ackumulering av kalium i cellerna (vilka

  leder till en förbättring av metaboliska processer inne i hårsäckarna) och användningen av vitaminkomplex som förhindrar det växande underskottet av "byggstenar" inuti folliklarna.

  Naturliga vitaminer föredras, till exempel vitamin E, vars naturliga form innehåller tokoferoler. Behandling gör inte utan C-vitamin, som innehåller bioflavonoider i sin naturliga form. Rekommenderade vitamingrupper är pp, a, b6, b1, b1, liksom mineraler: zink, kalcium, aminosyror, orotinsyra.

  Av de tillämpliga fysiologiska förfarandena bör noteras:

  • darsonval strömmar;
  • ozokeritotherapy;
  • huvudmassage
  • ultratonotherapy.

  Minoxidil, tricomin och folligen

  Särskild uppmärksamhet vid behandling av diffus alopeci hos kvinnor förtjänar ovanstående läkemedel. Minoxidil fungerar som en hårväxtstimulator. Läkemedlet förbättrar membranets permeabilitet, vilket gör att du kan öppna kaliumkanaler och aktivera biokemiska reaktioner.

  Minoxidilbrist ligger i utdragssyndrom, där de biokemiska reaktionerna hos cellerna återgår till sin ursprungliga nivå.

  Observera att Minoxidil inte bara behandlar diffus alopeci som redan har manifesterat sig, men kan också fungera som ett profylaktiskt medel, vilket har en positiv effekt på friska hårlökar.

  Trikomin och folligen tjäna som en stimulant i den komplexa behandlingen av alopeci. Läkemedlen är mest effektiva när det finns ett fysiologiskt behandlingsprogram för patienten.

  Revidering av kosten och arbetet med det psyko-emotionella tillståndet - de nödvändiga komponenterna i behandlingen

  De främsta orsakerna till diffus alopeci hos kvinnor ligger ofta i stress- och näringsbrist. Vid behandling är det rimligt att utesluta kaffe och alkohol; öka mängden spannmål, skaldjur, lever i kosten. Det är viktigt att uppmärksamma de naturliga vitaminkomplexen som utgör höfterna och andra produkter. Om patienten upplever konstant stress, bör du dricka en kurs av lugnande medel som kan lindra psyken.

  Men huvudämnet vid behandling av diffus alopeci är oförändrad - samråd med en erfaren tricholog, som kommer att utveckla ett omfattande behandlingsprogram för patienten, eliminerar möjligheten att hälsorelaterade faktorer påverkar hårväxten och kommer att kunna garantera ett positivt resultat.

  Behandling av telogenalopeci

  Skarp håravfall på grund av kränkningen av deras tillväxtcykler och felaktig funktion hos folliklarna, i trichology, betecknas med termen telogen alopeci. Visuellt framträder telogenalopeci som partiell skallighet och förekommer med samma frekvens hos både kvinnor och män. Om patienten inte behandlas i tid för kvalificerad hjälp eller självständiga försök att eliminera skallighet, kan sjukdomen bli ett kroniskt stadium.

  Hårväxtfas

  Hårväxten kan delas upp i flera faser av tillväxt. Tillväxtens början - anagen, sedan catagen och sista etappen i hårutvecklingscykeln är telogen (viloläge). Den genomsnittliga varaktigheten för sista fasen är 100 dagar, varefter ett inaktivt hår avvisas från huden, i stället för vilket en ny börjar växa i follikeln.

  Normalt droppar en person 80-100 hår dagligen. Utvecklingen av telogenalopeci framgår av en förändring i hårets visuella egenskaper på huvudet, deras struktur, samt den dagliga förlusten av mer än 100 hår som ligger i viloperioden.

  Manifestation av telogenalopeci hos en kvinna.
  Formen av sjukdomen:

  1. Akut telogenalopeci - förbättrad håravfall uppträder hos en patient i högst sex månader. Under denna period stoppar patologiska störningar sig eller mot bakgrunden av behandlingen.
  2. Kronisk telogenalopeci - håravfall stoppar inte i 6 månader, ibland har patienten tecken på sjukdomen i flera år.

  Minskningen i hårbotten i de flesta kliniska fall sker mot bakgrund av fullständigt välbefinnande. Ju tidigare patienten söker trichologen för samråd, desto lättare blir det att fastställa orsakerna till diffus alopeci och stoppa dess vidare utveckling.

  Orsaker till sjukdom

  Vid utveckling av diffus alopeci kan utlösning av sjukdomsframkallande mekanismer vara både yttre och inre orsaker. Samtidigt förekommer de första tecknen på början alopeci i patienten flera månader efter det att de negativa faktorerna eliminerats.

  Hårtillväxtcykler.
  Alopecia diffus telogen kan utvecklas i följande fall:

  • försvagning av immunsystemet - närvaron i kroppen av kroniska infektionsfält, frekvent förkylning, nyligen allvarlig sjukdom;
  • hormonell obalans - endokrinsystem dysfunktion, avbrytande av oral preventivmedel, graviditetsperioden och amning, klimakteriet;
  • brist i kroppen av spårämnen och vitaminer - som följd av att man följer strikta dieter, långvarig fastande, maskbesmittning;
  • Kursbehandling med antibakteriella läkemedel;
  • akut och kronisk förgiftning av kroppen med tungmetaller
  • psyko-emotionell överbelastning;
  • autoimmuna sjukdomar, såsom systemisk lupus erythematosus;
  • Hudsjukdomar i hårbotten: seborré, follikulit dekalvering.

  Viktigt att veta! Som ett resultat av de negativa effekterna av provokationsfaktorer på patientens kropp förändras hårfrekvensutvecklingen (varaktigheten av anagen- eller telogenfasen ökar eller minskar), vilket leder till för tidigt och förbättrat håravfall, utvecklingen av diffus alopeci.

  behandling

  Om telogenalopeci detekteras i mer än 90% av de kliniska fallen är prognosen gynnsam. Särskild terapi syftar till att eliminera de grundläggande orsakerna till förekomsten av diffus alopeci och återställande av metaboliska processer i patientens kropp.

  Typer av terapi

  • behandling av den underliggande patologiska sjukdomen
  • Kursbehandling med läkemedel för att eliminera bristen på vitaminer och mikrodelar, anemi;
  • motta immunmodulerande läkemedel;
  • normalisering av arbets- och viloplaner, fördelning av tillräcklig tid för sömn i natten;
  • uteslutning av fysiska och psykologiska överbelastningar
  • balanserad diet.

  För lokal påverkan på patologiska hårbottenområden väljer trikologen externa läkemedel (schampon, salvor, medicinerade oljor eller intradermala injektioner av hormonpreparat).

  Under perioden med särskild behandling av telogenalopeci bör inställningen mot håret vara så mild som möjligt: ​​kvinnor rekommenderas att inte värma upp med hårtork eller flata håret med strykjärn, avstå från kemiska perms och hårfärg för ett tag.

  Injektionsbehandling av telogenalopeci.

  video

  Ett viktigt villkor för effektiv behandling av telogenalopeci är att genomföra kursen till slutet. Det är omöjligt att sluta medicinska åtgärder efter det att de patologiska symptomen försvinna, för i detta fall är utvecklingen av återfall oundviklig. Beslutet att slutföra behandlingen sker endast av en behörig läkare, baserat på uppgifter om en objektiv undersökning av patienten.

  Vad är telogen håravfall och varför förekommer det?

  Analysera de senaste statistiska uppgifterna lyckades forskarna fastställa att med utvecklingen av civilisationen ökade inte bara antalet sjukdomar, men några av dem blev mycket yngre. I själva verket är det idag svårt att träffa en helt frisk person. Anledningen till detta var: dålig ekologi, effekten på människokroppen av ett stort antal skadliga faktorer, användningen av dålig kvalitet eller genetiskt modifierade livsmedel, liksom den utmattande livsstilen hos en modern person.

  Naturligtvis hjälper läkemedel människor att övervinna många, ibland till och med de mest komplexa sjukdomarna, men eliminering av konsekvenserna av sådan behandling och vitalitetens restaurering är fortfarande en problematisk fråga. Få människor vet att kroppen, försvagad av den patologiska processen, drar näringsämnen och vitaminer som förlorats under sjukdomsförloppet från håraxlarna. Detta påverkar deras utseende, struktur, tillväxt och personen börjar snabbt bli skallig. Denna patologiska process i medicin kallas telogen håravfall. Dess utveckling kräver ett omedelbart svar, följt av omfattande behandling, annars riskerar patienten att förlora sitt hår.

  Orsaker till telogen alopeci

  De patogenetiska orsakerna till utvecklingen av telogenalopeci är förankrade i störningen av hårfolliklarnas normala funktion på grund av brist på näringsämnen. Detta tillstånd kan utlösas av ett antal negativa faktorer, bland vilka bör framhävas:

  • hypovitaminos och mikronäringsfel
  • minskning av immunitet mot bakgrund av frekventa förkylningar, kroniska processer, etc.;
  • infektion;
  • låg hemoglobinnivå;
  • autoimmuna sjukdomar;
  • långvarig medicinering;
  • kemoterapi;
  • låg kalori diet;
  • förlust av styrka, kroppsutmattning, kronisk stress etc.

  Telogen håravfall diagnostiseras oftast hos kvinnor. Bland männen och barnen är det mycket mindre vanligt, men som regel går det mer aggressivt och snabbare. Det anses felaktigt att denna typ av alopeci har en genetisk grund och kan vara ärftlig. Genetisk predisposition påverkar endast hastigheten på hårbaldsprocessen och lokaliseringen av områden som förlorar hår, men återspeglar inte på något sätt möjligheterna till utveckling av patologi hos en viss person.

  Hur förekommer telogen håravfall?

  Telogen hårförlust uppträder inte omedelbart efter sjukdom eller upphörande av medicinen. Det utvecklas om några månader från början av sjukdomen som orsakade störningen av hårsäckarnas funktion. Först börjar håret att blekna och förlora sin vanliga glans, och efter ett tag blir det sprött och livlöst.

  Hårförlust på den telogena typen kännetecknas av en avsevärd gallring av håret. Processen är ganska lång, så många patienter märker inte omedelbart förändringarna från håret och deras volym. Detta påverkar kursen och effektiviteten av behandlingen av sjukdomen, vilket minskar en persons chanser till återhämtning.

  Grundläggande principer för behandling av sjukdomen

  Till skillnad från andra former av håravfall, svarar telogen alopeci med sin tidiga diagnos tillräckligt bra för behandling, vilket är effektivt i 9 av 10 fall av sjukdomen. Huvudprinciperna för terapi är normalisering av ämnesomsättningen, liksom mättnad av människokroppen med vitaminer och spårämnen. Allt detta genomförs genom att tilldela en näringsrik kost till patienten, vitamin-mineralkomplex och externa medel, vars verkan syftar till att återställa strukturen hos gallringshår.

  Det är mycket viktigt under diagnosen av sjukdomen för att bestämma den faktor som påverkar utvecklingen av den patologiska processen. Utan att eliminera dess negativa effekt, kan du inte räkna med de positiva resultaten av behandlingen. Normaliseringen av sömnmönster, adekvat näring, avvisande av dåliga vanor, hormonella preparat, hårfärgning, eliminering av stressfaktorer och ökad immunitet kommer också att öka chanserna för fullständig återhämtning.

  Behandling av telogen skallighet är en komplex process och inte så enkelt som det kan tyckas vid första anblicken. Det är anledningen till att det ska överlåtas till en kvalificerad specialist och i inget fall bör självmedicinera, vilket kan ha ganska obehagliga konsekvenser.

  Barnsjukdom

  Hårförlust hos ett barn är ett alarmerande symptom som omedelbart ska driva sina föräldrar till handling och söka omedelbar läkarvård. I de flesta fall har skaldethet hos barn ett teplogent ursprung och utvecklas mot bakgrund av tidigare infektionssjukdomar, kirurgiska ingrepp, stressiga situationer, undernäring, hormonella störningar, autoimmuna processer och till och med på täta huvudbonader.

  Oavsett orsaken till alopeci hos barn manifesteras processen av snabb håravfall hos unga patienter, förknippade med en ökning av deras ömhet och försvagade hårsäckar. Detta räddar nästan alla föräldrar, eftersom ingen förväntar sig håravfall från sina avkommor.

  Telogen alopeci har ingen ålder. Det diagnostiseras med samma frekvens både hos spädbarn och barn i förskoleåldern, såväl som skolbarn. Därför ska föräldrar vara mycket uppmärksamma på sina barn, kontrollera regelbundet hårets tillstånd och övervaka barnmat, eliminera möjliga sjukdomsorsaker, inte missa sina första symptom och stoppa utvecklingen av den patologiska processen i tid.

  Håravfall hos barn är en signal för omedelbart besök hos barnläkare och trikolog, speciellt om det sker mot bakgrund av kroniska patologier, autoimmuna processer och endokrina sjukdomar (hypotyreoidism, diabetes mellitus hos barn etc.). Detta symptom är ofta den enda manifestationen som indikerar försämringen av tillståndet hos en liten patient och utvecklingen av allvarliga komplikationer i hans kropp. Fördröja därför inte läkarbesöket, eftersom ju snabbare behandlingen börjar, desto större är risken för barn med fullständig återhämtning.

  Diffus telogenalopeci. Moderna metoder för diagnos och behandling

  Inspelad från rapporten Berechikdze T.T. (Moskva) på XXXII årsdagen vetenskaplig-praktisk konferens med internationellt deltagande "Rakhmans läsning: igår idag idag imorgon av nationell dermatologi"

  Diffus telogenalopeci är den vanligaste formen av håravfall, som manifesteras av daglig förlust av mer än 100 hår som ligger i telogenfasen.

  1. Akut telogenalopeci - varar mindre än 6 månader och passerar sedan spontant eller med bakgrunden av behandlingen.
  2. Kronisk telogenalopeci - varar mer än 6 månader, ibland i flera år.

  Standardberäkning av hastigheten på håravfall

  På hårbotten hos en vuxen, i genomsnitt 100.000 hår. Av dessa är 10% i telogenfasen. Således är 10 000 hår samtidigt i en utfallsfas. Det är känt att längden av telogenfasen är 100 dagar. Över 100 dagar kommer 10 000 telogen hår att falla ut.

  Därför faller 100 telogenhår i 1 dag.

  Orsaker och utlösande faktorer för diffus telogenavsättning

  1. Undernäring (fastande)

  a. Proteinkaloritetsbrist (kwashiorkor, cachexia)

  b. Zinkbrist

  c. Järnbrist

  d. D-vitaminbrist

  e. Brist på essentiella fettsyror i parenteral näring

  2. Endokrin dysfunktion

  d. Postpartum Alopeci

  e. Annullering av hormonella preventivmedel

  3. Exogena och endogena förgiftningar

  a. Intoxikation med droger och kemikalier

  b. Infektionssjukdomar (influensa, lunginflammation, tyfus, scarlet feber, malaria, pulmonell tuberkulos, syfilis, brucellos, aids, etc.)

  Järnbrist

  Det rekommenderade dagliga intaget är 14 mg järn per dag. Men 93 procent av kvinnorna i reproduktiv ålder får en mycket lägre dos med mat, vilket leder till följande statistik:
  700 miljoner människor lider av järnbristanemi.

  Det finns också en dold järnbrist bland befolkningen, där hemoglobinnivåer förblir normala, men vävnader och transportreserver av järn är redan utarmade. Oavsett denna situation stoppas endast i 13% av kvinnorna. Ungefär 26% kommer till en manifest form av anemibrist.

  D-vitaminbrist

  D-vitaminbrist förekommer hos 37% av befolkningen.

  Bristen på detta vitamin (dess aktiva form 1,25 dihydroxivitamin D3) i människokroppen manifesteras i att sänka proliferationen av epidermis och hämmar tillväxten av hårsäckar.

  Zinkbrist

  Medfödd och förvärvad zinkbrist särskiljs.

   Medfödd (enteropatisk akrodermatit) är en ärftlig sjukdom som är förknippad med nedsatt zinkabsorption på tarmkanten.

  Förvärvat zinkbrist är vanligtvis ett resultat av en minskning av zinkintaget från mat:

  1. med parenteral näring
  2. Crohns sjukdom;
  3. vid förstärkning av den katabolism som finns vid skador, brännskador, operationer.

  Förutom intensiv håravfall kan vi observera karaktäristiska hudförändringar samt en förändring i naglarna (Bo linjer och paronychia).

  Bo-linjen representerar tvärgående fördjupningar eller spår upp till 1 mm djup. Vissa forskare har ett positivt förhållande mellan nivån på zinkbrist och djupet på spetsen på naglarna.

  Paronychia är en inflammation i periunguella rullen.

  hypotyreos

  Forskare identifierar primär, sekundär, tertiär och perifer hypothyroidism.

  Vid hypothyroidism finns det kraftigt håravfall från hårbotten, liksom förlust från den yttre delen av ögonbrynet, det så kallade Hertoghe-symtomet (Hertoghe). Ofta är håravfall det första symptomet på hypothyroidism.

  Postpartum Alopeci

  Postpartum alopeci förekommer 2-3 månader efter födseln. Observeras på grund av en minskning av östrogenhalten.

  Villkoren kännetecknas av det faktum att tillväxtfasen förlängs och hårväxten synkroniseras under graviditeten under verkan av östrogener. Efter att ha minskat nivån av östrogen, passerar hårsäckarna (upp till 60%) synkront i fasen av prolaps, vilket orsakar en intensiv förlust.

  Stopp av oral preventiv behandling

  Östrogener förlänger anagenfasen och påverkar längden på hårtillväxtcykeln. Efter avbrytande av preventivmedel passerar ett stort antal hårsäckar i telogenfasen, vilket leder till intensiv håravfall.

  Diffus telogen prolapse orsakad av droger

  Diffus telogenproliferation orsakad av droger utvecklas efter 9-12 veckor från början av användningen av droger. Hårförlust inträffar under hela medicineringsperioden.

  Karakteristisk förlust på högst 150 hår per dag. Men när man tar interferon, är cytostatikan karakteristisk förlust på upp till 300 hår per dag.

  1. Retinoider påverkar keratiniseringsprocesser i hårfollikeln
  • Vitamin A (> 50, 000 ME per dag)
  • acitretin
  • etretinat
  • isotretinoin
  1. Interferon har en cytokinliknande effekt.
  • Alpha-interferon
  • Gamma Interferon

  3. Thyrostatics, etc. påverkar ämnesomsättningen av sköldkörteln

  • Propyltiouracil
  • levotyroxin
  • Carbimazole
  • Amiodaron (antiarytmisk effekt)
  1. Antikoagulanter: påverkar blodflödet i follikulär papilla
  1. ACE-hämmare binder zink
  1. Lipidsänkande läkemedel påverkar kolesterolsyntesen
  • Fibrer (Klofibrat, Bezafibrat, Fenofibrat, Gemfibrozil)
  • lovastatin
  • atorvastatin
  • triparanol
  • kolestyramin
  1. Androgener, anabolika - androgen effekt
  1. Antiestrogener: minska östrogenhalten

  Alopeci efter vaccination

  Enligt en studie utförd av FDA, av 60 fall av alopeci efter vaccination, hos 47 av dem - kom diffus telogen håravfall upp efter vaccination mot hepatit B. Samtidigt återkom 15 av dem - alopeci efter upprepad vaccination.

  Stress. Ämne P (SP)

  Dess deltagande i komprimerad telogenalopeci har bevisats. Under inverkan av SP frigörs histamin, TNF-a, TGF-b, NGF (jag är osäker) etc., vilket resulterar i intensiv håravfall.

  Diagnos av diffus telogenalopeci

  Diagnos av diffus telogenalopeci vid nuvarande skede baseras på användningen av ett trichoskop, vilket är en digital videokamera med två linser (* 60, * 200). Videokameran är ansluten till en dator, och lämpliga datorprogram används för att analysera bilderna.

  Trichoskopi tillåter dig att utvärdera:

  • tillstånd av hår och hårbotten,
  • Huvudmorfometriska parametrar av hår: densitet och diameter av hår på olika hudområden,
  • mängden välvt hår
  • anisotrichos (polymorfism).

  Phototrichogram kan du utvärdera:

  • tillstånd av hår och hårbotten,
  • Huvudmorfometriska parametrar av hår: densitet och diameter av hår på olika hudområden,
  • mängden vellus hår,
  • anisotrichos (polymorfism).

  Dessutom kan det användas för att uppskatta hårdmängden i tillväxtfasen och i håravfallsfasen. Dessa uppgifter, förutom att diagnostisera och bedöma den aktuella statusen, hjälper också till i behandlingsprocessen. Med verksamhetens otillräckliga effektivitet kan de erhållna uppgifterna komma in i justeringar i tid.

  Behandling av diffus telogenalopeci

  Behandling av diffus telogenalopeci bygger på korrigering av näringsbrister, vitaminer och mineraler:

  • protein
  • Essentiella fettsyror
  • zink
  • selen
  • koppar
  • C-vitamin
  • biotin
  • Vitamin B12
  • Vitamin B3
  • L-cystein

  Järnbristkorrigering

  Alla orala järnpreparat kan i grunden uppdelas i salter av bivalent- och järnjärn.

  Enligt WHO-rekommendationen är det bättre att använda järnhaltiga salter med bättre absorberbarhet, deras biotillgänglighet är 30-40%. Men med användning av sådana läkemedel är biverkningar (illamående, kräkningar, förstoppning och tyngd i mage och mage) utbredd.

  Samtidigt tolereras järnsalt mycket bättre av patienter, men absorberbarheten är bara 10%.

  Om patienten ursprungligen hade en kopparbrist, kommer beredningarna av järnhaltiga salter inte att absorberas och deras effektivitet kommer att vara tillräckligt låg.

  Det är lämpligt att använda kombinerade former som innehåller förutom salter av dubbeljärn, C-vitamin och folsyra.

  Korrigering av D-vitaminbrist

  Korrigering av vitamin D-brist utförs med användning av dess analoger. Dosen beräknas från nivån på det befintliga underskottet.

  Som en följd av en klinisk studie som utfördes på 144 patienter (86 patienter med alopeci, 58 är en kontrollgrupp), har relationen mellan relativ (VDR-dysfunktion) och absoluta (D-vitaminbrist) brister i alopeciens utveckling och svårighetsgrad visat sig vetenskapligt.

  Korrigering av endokrina störningar

  Korrigering av endokrina störningar utförs efter samråd med endokrinologen. Trichologists mål är att normalisera nivån av sköldkörtelstimulerande hormon. Denna indikator normaliseras normalt 6-12 månader efter starten av behandlingen.

  påkänning

  Med tanke på den breda förekomsten av stressframkallad alopeci är det lämpligt att använda anxiolytika vid dagsåtgärder. Dessa inkluderar:

  Lokal terapi

  Målet med lokal terapi är effekten på hårfollikeln med hjälp av molekyler som kan stimulera "in" i anagenfasen eller förlänga anagenfasen.

  minoxidil

  En av de mest effektiva drogerna för att lösa problemet med håravfall är Minoxidil, som utvecklades i USA på 70-talet (1986 godkänd av FDA).

  - Amineksil (Dercos Vichy)

  Effekten av minoxidil börjar som regel efter 4 månader från början av användningen. Kosmetisk effekt observeras efter 6 månader. Slutet av den positiva effekten observeras som regel 4-6 månader efter avbrytande av läkemedlet. Hypertrichos av kinderna och sideburnarna noterades också hos 5% av kvinnorna som fick 2% minoxidil.

  Creastim

  Det nya Creastim-komplexet för topisk användning och Anacaps kapslar är jämförbara med Minoxidil i effektivitet.

  Anakapskapslar innehåller:

  • Aminosyror (metionin och cystein)
  • Järn 14 mg
  • Vitaminer B5, B6, B8, PP och E.
  • stimulerar mikrocirkulationen,
  • förlänger anagenfasen,
  • aktiverar tillväxten av keratinocyter i hårfollikeln.

  Läkemedlet är inte kontraindicerat hos ammande mödrar, vilket är en stor fördel.

  Den positiva effekten av Creastim-komplexet registrerades under den kliniska prövningen. 80% av patienterna efter den andra månaden av användning av läkemedlet noterade en ökning av hårväxten, upphörande av håravfall och en ökning av hårdensitet.

  Plasmeterapi

  En av de lovande behandlingsmetoderna - plasmabehandling - blodplättrika plasma (PRP, autolog blodplättgel, plasmaberika tillväxtfaktorer) är ett blodplättkoncentrat i en liten volym blodplasma.

  Hittills finns det ingen enhetlig standardiserad metod för att producera blodplättrik plasma. Du kan emellertid dela upp proceduren i följande steg:

  1. Blodprovtagning från patienten.
  2. Två gånger centrifugering lyckas tack vare det att få 7 gånger mer blodplättar än med en enda centrifugering.
  3. Plasmaisolering är separationen av plasma rik på blodplättsfattiga.
  4. Införandet av blodplättrika plasma i hårig del av patientens hårbotten.


  Nästa Artikel
  Håret faller ovanpå kvinnor