Giftig håravfall


hur man behåller hälsan i många år

Vilka sjukdomar och tillstånd av kroppshår faller ut

Upplagt av admin | Publicerad den 22-01-2014

SKÖNHET, FODRING OCH ÖVRIGA KVINNAHEMRETS

Hormonella förändringar och störningar hos honkroppen påverkar håret avsevärt.

Primär hårproblem hos friska tjejer kan vara i ungdomar. Det finns en omstrukturering av kroppen och instabiliteten hos den hormonella bakgrunden. Dålig näring (brist på vitaminer), sjukdom, överbelastning av träning, menstruation (med månatlig blodförlust, förlorar kroppen det hår som behövs av håret). Om vi ​​inte pratar om parallell utveckling av en hormonell eller annan sjukdom, så går förlusten i tonåren i många fall. För att påskynda lösningen av problemet, ta vitaminer och järnberedningar, vila, spela sport och gå i frisk luft är nödvändigt.

Ett annat problem med håravfall är förknippat med användning av preventivmedel. Medan det skyddas mot graviditet med hjälp av hormonella preventivmedel, har håret ett utmärkt utseende, men det är värt att ta en paus att ta preventivmedel och håret börjar falla kraftigt. Hormonal bakgrund och håravfall kommer snart att sluta om hormoner väljs av en läkare baserat på test. Om hormoner tas utan tid, kan återhämtningsperioden vara lång, och i så fall bör du kontakta en specialist.

Orsaken till håravfall och brådhet hos kvinnor kan vara hormonella förändringar i postpartumperioden. I kroppen av en gravid kvinna producerar en betydande mängd av hormonet östrogen, vilket stärker håret, vilket gör dem tjocka och vackra. Men efter födseln minskar mängden östrogen och därmed håret. En komplikation av detta tillstånd är en ökning av nivån av hormonet - prolaktin. Typiskt varar detta tillstånd inte länge och kräver ingen speciell behandling. I flera månader kommer hormonbalansen att återgå till normalt, och håret blir detsamma som före graviditeten. Men i undantagsfall, under perioden efter födseln, kan det finnas en förändring i hormonbalansen, varigenom receptorerna för manliga hormoner kommer att desinfekteras (bestämd av ärftlighet) och kortfristig diffus håravfall kommer att bli androgen.

Om före graviditeten kvinnan hade förtunnat håret i den främre parietala zonen, är risken för androgen alopeci möjlig och läkaren föreskriver hormonala salvor. Det är dock möjligt att använda sådana verktyg efter avslutad utfodring och på receptbelagd läkare!

Om det verkar som att håret faller ut väldigt starkt, måste du kontrollera tillståndet av sköldkörteln och också göra en analys av nivået av hemoglobin.

Betydande berömmelse är olika kosmetiska hårvårdsprodukter baserade på placentan. Men läkare har inte bråttom att förskriva dem att amma mammor. Dessa verktyg har ett snabbt och kraftfullt resultat, men faran ligger i den manifesterade hormonella aktiviteten.

Experter rekommenderar att du använder neutrala schampon när du matar för att tvätta huvudet, eftersom de saknar aromatiska tillsatser som kan irritera barnets slemhinna. Det är möjligt att lägga äggula, honung, kamomill och nässlextrakt till dessa schampon, det är också tillrådligt att göra masker en gång i veckan.

Också problemet med håravfall kan vara menopausala perioden, som uppstår på grund av det överskott av manliga könshormonet testosteron. I det här fallet kan problemet inte lösas av sig själv, eftersom kvinnor i denna ålder har många sjukdomar. Menopausalt syndrom, högt blodtryck, pre-diabetisk tillstånd och mycket mer komplicerar klimakteriet och ofta i kombination med hormonella förändringar orsakar långvarig håravfall. I svåra fall rådfrågar experter hormonbehandling, vilket är obligatoriskt att utföras under kontroll (läkemedel som är lämpliga för en kvinna får inte gynna den andra och den tredje och göra någon skada).

INTOXIKATION

Hår har ökad känslighet för olika skadliga faktorer, eftersom hårfolliklarna har en hög metabolisk hastighet och snabb celldelning. Intoxicering är en mycket vanlig orsak till skador på hårsäckarna. Samtalet kan handla om matförgiftning, arbete med farlig produktion eller användning av kosmetika av låg kvalitet. Håret är det första som reagerar på närvaron av ett skadligt ämne. Toxiner kan ackumuleras i kroppen som en följd av nedsatt njurfunktion.

Håravfall med olika berusningar manifesterar sig på olika sätt. De kan falla ut över huvudet, "krypa i skrotor", och ibland observeras förtunning av ögonbryn och ögonfransar. Om håret faller ut skrapor, eller om du något drar håret och det kommer att vara i händerna, så kommer denna förlust som ett resultat av tungmetallförgiftning. Långvarig förgiftning med barium och dess salter (kontakt som ett resultat av industriella utsläpp i atmosfären och under yrkesverksamheten) är karaktäristisk för håravfall på huvudet och ögonbrynen. Borsalter (som ordineras för rehabilitering av munhålan) kan orsaka uttining av håret. Med dessa förgiftningar börjar håravfallet gradvis.

Betydande håravfall observeras med vismut och kvicksilverförgiftning. Och även det finns misslyckanden i arbetet med flera kroppssystem: matsmältningsorgan, kardiovaskulär, urinvävnad.

Och den mest riskabla för håret är thallium. Bara några gram av detta ämne är tillräckligt för att håret i några veckor lämnar huvudet.

Om du misstänker att hårets försämring har uppstått på grund av förgiftning, ska du omedelbart kontakta en medicinsk institution och genomföra laboratorietester för att bestämma toxinet.

Först och främst måste du stoppa kontakten med den giftiga substansen, rensa sedan kroppen av toxiner och återställa hälsan. Metoderna bestäms av läkaren beroende på giftet och graden av skador på de inre organen och systemen. Efter upphörande av exponering för toxiner och stabilisering av kroppsfunktioner återupptas hårväxten.

Det finns fall av håravfall som ett resultat av användning av droger. Läkemedel, vars användning kan leda till skallighet, används i kardiologi, dermatologi, gynekologi, terapi, psykiatri etc. Dessa är diuretika, antidepressiva medel, steroider, läkemedel för högt blodtryck.

Ofta kan orsaken till håravfall vara ett överdrivet intag av vitamin A, för att ta vitaminer ska följas av instruktioner och göra intervall mellan kurser.

Hår kan också falla ut efter ett visst antal veckor och även månader efter att ha tagit läkemedlet.

För behandling av rekommenderade masker med kull, luft, nässla.

INFEKTIVA SJUKDOMAR

En annan vanlig orsak till håravfall är en infektionssjukdom. Mycket ofta är hårets hälsa hotad efter tidigare sjukdomar som åtföljs av allvarlig feber (influensa, skarlettfeber, tyfus, lunginflammation). Anledningen är inte bara i försvagningen av immunitet med infektionssjukdomar, men också i smittsam förgiftning av organismen. Denna förgiftning är förknippad med förgiftning av bakteriernas sönderfallsprodukter.

Vanligtvis faller håret 2 till 3 månader efter sjukdomsuppkomsten, gradvis och jämnt över hela ytan av huvudet, och det har inte tydligt definierade gränser, och det finns inga förändringar på huden.

Hårsäckarna förblir intakta och i ett stort antal patienter växer håret efter ett visst antal månader. Men läkarna rekommenderar ändå att man vidtar åtgärder och inte låter processen ta sin kurs.

Vid infektiös håravfall bör behandlingen vara inriktad på att bekämpa orsaken till själva infektionen. Bra resultat ger förstärkande terapi. Rekommenderat intag av vitaminerna B1, B6, A och C, högkalorimat. I sällsynta fall kan läkaren ordinera metionin och arsenpreparat.

Alkohollösningar, Darsonval ström (kan köpas här), bevattning med kloroetyl, snömassage med kolsyra är föreskrivna för lokal behandling.

Sjukdomar av de interna organen

Långa och svåra sjukdomar kan orsaka håravfall. Svettande hår är tunnare. Typisk förlust vid templen. Alopeci kan uppstå med astma, ödem, tjocktarmen, gallvägarna och andra sjukdomar.

Situationen förvärras genom att ta medicin, varav några är mycket giftiga. Även med vissa sjukdomar visas långvariga dieter, och bristen på mikronäringsämnen i maten kan ha en dålig effekt på håret. Först och främst måste du bekämpa orsaken till sjukdomen, och efter återhämtning kommer håret snart sluta falla ut.

Men det rekommenderas också att använda irriterande masker med rödpeppar och senap. För att öka hårtillväxten, gnugga lotion från en blandning av infusion av althea rot och avkok av hellebore rötter i hårbotten 2 gånger om dagen (för infusion, 25 g krossad althea rot och 150 ml kallt vatten behövs).

Läkaren kan råda dig att gnugga kräm och salva med kortikosteroider. Och rekommenderas även fysioterapi - UFL, massage, etc.

Det finns fall då kirurgi behövs för att behandla en sjukdom. Kirurgi är en stor stress för kroppen. Erfarenheter och anestesi har en signifikant inverkan på hårets tillstånd. Ibland är orsaken till håravfall inte själva operationen, men de läkemedel som läkaren ordinerar under den postoperativa perioden. Några av medicinerna kan orsaka alopeci. 3 månader efter operationen stoppar nedfallet.

Som en behandling kan du använda masker från kefir, honung, burdockolja.

Det är användbart att skölja håret med avkodning av en herdens väska. För att förbereda måste du hälla 2 skedar torrt råmaterial med 2 glas vatten och koka över låg värme. Spänn sedan, späd 2 liter ljummet vatten - och skölj. Applicera sköljningen med nyberedd avkok 2 gånger i veckan - 1 månad.

SJUKDOMAR AV ENDOKRINSSYSTEMET

Ofta finns det problem med hår med olika hormonella störningar, som orsakas av störningar i det endokrina systemet. Först av allt signalerar håret att hälsan inte fungerar bra. Oftast är håravfall förknippad med dysfunktion i sköldkörteln.

När hypofunktion (med nedsatt funktion) hårförlust uppträder gradvis, obetydlig först. Håret faller över huvudet.

Med hyperfunktion (med ökad funktion) observeras fokal skallighet, det vill säga förlust uppstår i vissa delar av huvudet. Sådana problem observeras hos hälften av patienterna med denna diagnos. Och på armarna blir ben, brösthår också mindre. Sällsynta ögonbryn och ögonfransar faller ut. När hyperfunktion förändras inte bara antalet, men också hårets kvalitet. De är slöta och tunna, som om de torkades ut eller "brändes". Det är nödvändigt att vidta åtgärder i rätt tid, annars kommer processen att sluta med fullständig skallighet.

Och hos patienter med diffus giftig goiter är håret gjort för mjukt, tunt och smidigt. Förlust observeras inte hos alla patienter. Men om sjukdomen inte behandlas, kommer efter ett tag hårfolliklarna att bli sämre, och det blir nästan omöjligt att återställa normal hårväxt.

Betydande håravfall kan utlösa diabetes mellitus (orsakad av bukspottkörteln) eller en obalans mellan könshormoner (förekommer ofta efter ovarieoperation). Det händer och förekomsten av flera sjukdomar (inklusive hormonella), och de påverkar håret tillsammans. Till exempel kan hypofunktion i sköldkörteln förvärras av järnbristanemi, och för håret är denna kombination inte det bästa alternativet. Om du har eller haft problem med det endokrina systemet innan behöver du rådgöra med en läkare. Innan man föreskriver hormonell behandling är det nödvändigt att genomgå undersökning och test (hemoglobinnivå, TSH, FSH, LH och progesteron på den 16: e dagen av cykeln). Läkaren kan ordinera och andra tester beroende på den specifika sjukdomen.

Behandlingen är komplex och bygger på forskningsdata. Av de läkemedel som löser hårproblemet rekommenderas minoxidil vanligtvis, vilket dilatation av blodkärlen förbättrar blodtillförseln till hårsäckarna. Det appliceras på hårbotten. Doseringen bestäms av läkaren. Ibland ger ett bra resultat balsam för håret "Aleran". Och du kan också göra växtbaserade masker, och i första hand - med nässla.

ONKOLOGISKA SJUKDOMAR

Kemoterapi. Ingen annan grupp av sjukdomar orsakar lika många problem som cancer. Snarare orsaken till behandlingsmetoderna. Kemoterapi följer ofta håravfall. Hårceller, som cancerceller, delar sig mycket snabbt. Och anti-cancer läkemedel är avsedda att döda snabbt dela maligna celler. Tyvärr, tillsammans med deras hår och lider.

Ibland, under påverkan av kemoterapi, börjar håravfall i början av behandlingen, och hos andra efter flera cykler. Vissa patienter förlorar sitt hår helt, i andra blir de tunnare, och i andra förändras de praktiskt taget inte.

Olika cancermedicin påverkar håret annorlunda. Vissa påverkar väsentligt tillväxten, andra mindre. Och vissa droger har ingen håravfall bland biverkningarna.

I de flesta fall, efter slutet av kemoterapi, återställs håret, men det kan skilja sig i färg och struktur (till exempel bli den mest stelta eller vågiga).

Mycket beror på hårvård. Experter rekommenderar att man inte överbelastar hår med stylingprodukter, att vägra ofta tvättning och tillfälligt från färgning med resistenta färger. Det rekommenderas också att använda en mjuk hårborste och välj ett mildt schampo.

Läkare kan ordinera minoxidil, men i det här fallet är det inte möjligt att helt stoppa processen som har börjat, men försvagning är det troligt. Full hårreparation efter kemoterapi tar sex månader eller ett år.

RADIOTTERAPI. Med strålterapi används röntgenstrålar för att förstöra tumörceller. De flesta patienter misstänker att någon form av sådan behandling kommer att leda till skallighet. Detta är dock inte fallet. I de flesta fall förblir hårets huvud hårda. Människor misstas i förvirrande strålterapi med kemoterapi (kemoterapi läkemedel injiceras i kroppen). Dessutom genomgår patienter ofta strålbehandling direkt efter kemoterapi. Och i detta fall förvirras biverkningarna av dessa 2 behandlingsmetoder. Men under strålbehandling faller håret ut i det bestrålade området. Håret faller ut när huvudet är bestrålat. Varaktigheten av förlustperioden kan vara annorlunda. Hårförlust känns i bestrålningsområdet 2 veckor efter den första sessionen. En vecka senare faller ett annat hår i detta område helt ut. Vanligen växer håret efter 3-6 månader efter strålbehandlingstiden. Tyvärr, mycket sällan (vid användning av stora doser av strålning) kan håret inte återhämta sig.

För att hjälpa håret, behandla håret med försiktighet. Använd inte schampon och stylingprodukter som kan försvaga håret. Efter håravfall kan huden vara känsligast. Hon behöver specialvård och skydd. Det är nödvändigt att skydda hårbotten från sol och kyla.

Giftig alopeci: symptom, behandling.

Giftig alopeci är en sjukdom där håravfall orsakas av giftiga effekter på kroppen.

Giftig alopeci utvecklas under påverkan av ett antal kemikalier på arbetsplatsen, samtidigt som vissa mediciner används. Sjukdomen kan observeras när patienten är ordinerad för en mängd olika läkemedel - cytostatika, thyreostatika, antikoagulantia, kvicksilver och antimalariala läkemedel, tallium, borax, vismut, kaliumtiocyanat, med regelbunden användning av preventivmedel inuti etc. 39 ° C och högre. Sådana feber observeras vanligtvis vid tyfusfeber, brucellos, influensa, lunginflammation, tuberkulos, malaria.

symptom

Hos patienter med giftig alopeci finns det som regel en skarp uttining av håret. Efter att ha lider av en allvarlig feberinfektion blir hårförtunning märkbar efter 8-10 veckor. Det når inte den fullständiga frånvaron av hår, men ibland är skaldet mycket uttalat.

Komplikationer. Patienterna kan ha komplikationer i samband med den underliggande sjukdomen som orsakade toxisk alopeci.

behandling

Efter att exponeringen för ett giftigt ämne upphört slutar håravfallet gradvis och deras tillväxt återställs.

förebyggande

Använd endast droger under överinseende av en läkare, undvik överdriven exponering för kemikalier på arbetsplatsen och hemma, behandla smittsamma sjukdomar omedelbart.

Giftig håravfall

Kapitel 2 INTOXICERING

Eftersom hårfolliklarna har en mycket hög metabolisk hastighet och snabb celldelning är håret extremt känsligt för olika negativa faktorer. Förlusten av hårsäckar som ett resultat av olika förgiftningar är tyvärr en mycket vanlig orsak till håravfall. Det kan vara en fråga om stark matförgiftning, att arbeta i farliga industrier, eller använda "brända" kosmetika. Resultatet är ett: hår är en av de första som reagerar på närvaron av ett skadligt ämne. Det händer att toxiner ackumuleras i kroppen på grund av försämringen av reningsfunktionen hos njurarna.

Håravfall med olika förgiftningar kan manifestera sig på olika sätt. De kan "krypa", falla över huvudet, och ibland är ögonbryn och ögonfransar märkbart tunna. Om håravfall uppstår i bunkar eller är tillräckligt lätt att dra i håret, och det finns kvar i dina händer, har vi håravfall som är typiska för förgiftning av tungmetaller.

Forskare är väl medvetna om saltet av vilka element på vilket sätt de agerar på håret. Så långvarig förgiftning med barium och dess salter kännetecknas av förlust av hår på huvudet och ögonbrynen. Kontakt med dessa ämnen är möjlig vid industriella utsläpp i atmosfären, såväl som under yrkesverksamhet. Borsalter (som ordineras för rehabilitering av munhålan) kan orsaka märkbar gallring av håret. Dessutom har håravfall med sådana förgiftningar inte en skarp, men en gradvis inledning.

Påtaglig håravfall observeras med vismut och kvicksilverförgiftning. Och det här är inte det värsta av symtomen. Det finns misslyckanden i arbetet med flera kroppssystem: matsmältning, urin, hjärt-kärl. Och kanske är det farligaste håret thallium. Bara några gram av detta ämne är tillräckligt för att håret i några veckor lämnar huvudet.

Om du misstänker att ditt hår har förvärrats på grund av förgiftning, bör du kontakta en medicinsk institution. Det är lämpligt att genomföra laboratorieundersökningar för att bestämma toxinet.

Oavsett vilken typ av giftigt ämne som påverkar hårets hälsa är det första att göra slut på all kontakt med den. Fram till bostadsbytet och arbetet. Trots allt är hår en spegel av hälsa. Och deras förlust tyder på att kroppen som helhet lider.

Då måste du rengöra kroppen av gifter och återställa hälsan. Formerna och metoderna bestäms av läkaren beroende på giftet och graden av skador på de inre organen och systemen. Med upphörande av verkan av toxiner och normalisering av kroppsfunktioner återupptas hårväxten.

Det finns fall av håravfall från användningen av droger som används i terapeutisk praxis. I dag är mer än hundra sådana droger kända. Droger, som kan leda till utveckling av skallighet, används ofta i klinisk praxis hos dermatologer, kardiologer, gynekologer, allmänläkare, psykiatriker och läkare från andra specialiteter. Dessa inkluderar piller för högt blodtryck, diuretika, antidepressiva medel och steroider. Även vanligt sedan barndoms aspirin kan agera på vissa människor på ett liknande sätt!

En vanlig orsak till håravfall är för mycket intag av vitamin A. Därför varnar läkare: ta bara vitaminkomplex enligt instruktionerna. Och mellan kurser är det nödvändigt att ta pauser!

Generellt kan alopeci uppstå som ett resultat av användningen av något läkemedel - mycket beror på kroppens individuella reaktion på en viss substans. Men oftast uppstår håravfall när du tar antikonvulsiva läkemedel, antidepressiva medel, neuroleptika, cytostatika (medel som fördröjer utvecklingen och reproduktionen av celler i olika vävnader i kroppen, inklusive maligna), beta-adrenerga receptorblockerare (en grupp läkemedel avsedda att sänka blodtrycket och behandla vissa kardiologiska sjukdomar).

Vanligtvis i instruktionerna för sådana droger i avsnittet "biverkningar" anges det: alopeci. Om du är allvarligt rädd för eventuellt håravfall, kontakta din läkare: kanske har den föreskrivna medicinen en analog.

Förresten, det händer också att håret börjar falla ut efter några veckor och till och med månader efter att ha tagit medicinen. Därför, om det finns för många hår på kammen, kom ihåg: vad har du behandlat under det senaste förflutna?

Som en aktuell behandling rekommenderas masker med filtbock, nässla, träskyr. Dessutom är det inte nödvändigt att brygga torra råvaror med kokande vatten: en skur av hackade färska blad och stjälkar kan appliceras i hårbotten ett par gånger i veckan.

Giftig håravfall

Liksom någon annan sjukdom, måste håravfall behandlas, och externa medel ensamma kan inte göra. Och för att kunna behandlas korrekt måste du noggrant bestämma orsakerna till håravfall. Samtidigt kan orsakerna till hårsjukdom vara ganska mycket. En orsak till förlust är giftig förgiftning av kroppen. Jag kommer att ge exempel på sådana förgiftningar.

infektiös

Med allvarlig förgiftning kan anagen håravfall utvecklas, d.v.s. med uppkomsten av hormonell obalans.

En passion för kroppsformning, som innehåller tungmetallsalter och selen, leder till försämring av håret, och eftersom applikationens huvudsakliga effekt uppnås på grund av ett laxerativt resultat försämras absorptionen av vitaminer och mikroelement. Därför orsakas håravfall i detta fall av kronisk förgiftning med tungmetallsalter och anemi.

Vilka sjukdomar orsakar hår på ditt huvud (15 sjukdomar)

Hårförlust är en naturlig process. Livets livslängd är 3-4 år, varefter det ersätts av en ny. En daglig förlust på 40-50 enheter är normen, men om beloppet överskrids bör man uppmärksamma hälsan. Det är möjligt att en person lider av en sjukdom som bidrar till håravfall på huvudet.

Orsaker till håravfall

De främsta orsakerna till håravfall är:

extern

 1. överdriven användning av hårtorkar, strykjärn, ploys och andra stylingapparater;
 2. skada på håret och hårbotten med hårda hårborstar, borstar, styva gummiband;
 3. färgning, perm, hårförlängningar;
 4. frekvent användning av lacker, mousser och andra kosmetika;
 5. överkylning, påverkan av UV-strålar.

intern

 1. påkänning;
 2. diet;
 3. immunitetsförstöring;
 4. brist på vitaminer
 5. förgiftning av kroppen
 6. infektion;
 7. njursjukdom, mag-tarmkanalen, gynekologi.

Sjukdomar där hår faller ut

De vanligaste sjukdomarna som stimulerar håravfall är:

 • bERIBERI;
 • anemi;
 • sköldkörtelsjukdom;
 • pankreatit och leversjukdom;
 • diabetes mellitus;
 • cancer;
 • seborré;
 • bradykardi;
 • magsår;
 • cervikal osteokondros;
 • infektionssjukdomar;
 • psoriasis;
 • strålningssjuka;
 • stress, nervösa sjukdomar.

bERIBERI

Vitaminbrist leder till dålig blodcirkulation, hårsäckar får inte tillräckligt med syre. Som ett resultat blir håret skört, tråkigt och livlöst, hårbotten flakar ut, små sår kan förekomma.

Vitamin C (förbättrar blodcirkulationen), A (förstärkning och tillväxt av hår), B2 (förstärkning av rötter), B5 (metabolism), B12 (oxygenering), F (struktur) är av största vikt för hårets hälsa.

anemi

Sköldkörtelsjukdom

Sköldkörtelhormonerna T3 och T4 kontrollerar produktionen av melanin, påverkar hårväxten och förhindrar även hårceller. De stimulerar uppdelningen av hårsäckar och förlänger tillväxtfasen.

Pankreatit och leversjukdom

Levern är ett slags filter som skyddar kroppen mot skadliga ämnen. När hans arbete störs, ackumuleras toxiner och slagg i cellerna. Leversjukdomar leder till matförgiftning i kroppen, nedsatt metabolism. Användbara komponenter går inte längre in i cellerna i vävnaden, misslyckas cellmetabolism mellan folliklarna.

Håraxeln är utarmad, håret blir tunt, gles och dör.

diabetes mellitus

Diabetes mellitus kännetecknas av nedsatta metaboliska funktioner, hög sockerhalt. Med denna sjukdom försämras blodcirkulationen, blodflödet i benen saktar ner.

På grund av brist på syre kan näringsämnen inte nå hårsäckarna. Det finns ingen god näring och håret blir svagare.

dysbacteriosis

Cancer tumör

seborré

Bakterier störa den normala utvecklingen av epidermis, fettiga pluggar bildas, vilket gör att folliklarna inte andas. Döda cellerna avskalas, blandas med talg, förblir på hudytan i form av vita flingor, bildar mjäll.

Sjukdomen åtföljs av klåda och irritation. Huden är skadad, håret blir skört.

bradykardi

Magsår

Sjukdomen uppstår när magen i magen brutits och ett sår bildas i slemhinnan.

Cervikal osteokondros

Deformering av ryggkotorna leder till att nerverna kläms och provar muskelspasmer. Att passera genom en sådan muskel, blodkärlen nypa, hindrar blodflödet till hjärnan och huden. Detta leder till brist på näringsämnen i hårsäckarna och ytterligare förlust av lock.

Infektionssjukdomar

Infektionssjukdomar innefattar venerala sjukdomar (syfilis, klamydia), liksom svampinflammationer.

psoriasis

De vanligaste områdena av platsen: pannan, baksidan av huvudet, ytan ovanför öronen, på avdelningarna, i nackdelens nedre del.

Psoriasis kan inträffa under påverkan av andra sjukdomar (störningar i endokrina systemet, gastrointestinala sjukdomar, seborré), liksom på grund av dålig kost, dåliga vanor, brist på hygien. Denna inflammation påverkar hårsäckarna, skadliga element faller i stången och håret börjar falla ut.

Strålningssjuka

Denna sjukdom är en följd av strålning. Även en liten dos bidrar till försvagningen av follikeln och efterföljande alopeci.

Dessutom har strålning en skadlig effekt på hela kroppen som helhet, vilket skadar nervsystemet, mag-tarmkanalen och slemhinnorna. Hematopoietiska funktioner störs, syre går inte in i hårcellerna. Folliklar dör av.

Stress, nervösa sjukdomar

Förebyggande av håravfall

För att minska intensiteten av håravfall kan du, enligt enkla rekommendationer:

 1. Om det inte är förbjudet av kosten, inkludera i kost så mycket som möjligt produkter som stimulerar hårväxt och förstärkning: vitaminerna A och B, E, C, F kalcium, järn: fet fisk, gröna grönsaker, baljväxter, nötter, mejeriprodukter.
 2. Avvisa feta livsmedel, snabbmat.
 3. Begränsa dåliga vanor.
 4. Mindre traumatiserar hårtemperatur och kosmetika.
 5. Använd schampon med den mest naturliga kompositionen.
 6. Regelbunden vård: gör masker, avkok, huvudmassage.
 7. Tvätta håret inte mer än 3 gånger i veckan.
 8. Tillbringa mer tid utomhus.
 9. Ge hela 8 timmars vila.
 10. Undvik stressiga situationer, upprätthålla ett lugnt humör.

Skolan av trikologi "Nautilus"

Håravfall

9 av 10 patienter som kommer till trichologen, en läkare som specialiserat sig på behandling av hår och hårbotten klagar på håravfall. Faktiskt förbättrad håravfall - konceptet är ofta subjektivt.

Enligt många publikationer är det känt att en person kan förlora upp till 100 hår per dag. Men låt oss se om det alltid är fallet.

För det första kan människor från naturen ha mellan 50 och 150 tusen hår i genomsnitt. Redan på grundval av detta, även i normen, kan mängden hår som faller ut, variera med 3 gånger i olika människor. Och om en person har mindre hår kvar än vad som ursprungligen lagts, kommer "standard" för förlust att vara annorlunda.

Dessutom bör man komma ihåg att hårets hårdhet kommer att vara helt annorlunda om du säger att du har tvättat håret igår, idag kommer 10 hår att falla ut (eftersom majoriteten av det föråldrade håret har tvättats) och på dag 5 efter att ha tvättat håret, 70 hår. Således är det ganska svårt att beräkna den sanna hårhalten som faller ut, eftersom det också är nödvändigt att räkna håret som återstår på kudden, på kammen, på kragen på jackan, i badrummets maské, etc.

Specialisten kan bestämma intensiteten av håravfall mest exakt genom att beräkna procentandelen hår i tillväxtfasen och i förlustfasen under ett mikroskop. Men för det här behöver du inte tvätta håret i 7 dagar, och sedan kommer minst 50 hår att dras från olika delar av ditt huvud. Så sådana metoder är inte alltid tillämpliga. Och ändå kan folk oftast bestämma om håravfall faktiskt är mer intensivt än nödvändigt.

Så om faktumet av ökad håravfall är uppenbart är det säkert nödvändigt att hantera orsakerna till detta tillstånd. Vi vet om minst 150 sjukdomar som är direkt relaterade till håravfall.

Klassificering av hårväxtens patologi.

I. Icke-kikatural alopeci

1. Anrogenberoende och androgenetisk alopeci

2. Telogenavsättning (kronisk och akut)

3. Symtomatisk håravfall

4. Giftig alopeci

5. Artificiell alopeci

6. Alopecia areata

8. Hårdystrofi

9. Medfödd alopeci

II. Rubin alopeci

III. hypertrikos

IV. Pigmenteringsstörningar

V. Tumörprocesser

Alopeci (alopeci) är en patologisk förlust av hår i hårbotten, ansiktet, oftare stammen och extremiteterna som orsakas av skada på hårsäckarna. De vanligaste typerna av alopeci är androgenetiska, diffusa och fokala.

Utan att bo på "exotiska" kommer vi att diskutera de viktigaste, vanligaste alternativen. De vanligaste typerna av alopeci är diffusa, androgenetiska och fokala.

Diffus håravfall.

Kronisk telogen håravfall utvecklas ofta på bakgrund av IRR, neuros, akut och kronisk stress.

Terapi för denna typ av förlust reduceras för att bekämpa effekterna av stress, men man bör komma ihåg att användningen av antidepressiva medel som sådan leder till håravfall.

Magnesiumpreparat (Magnesia, Magne-B6) används framgångsrikt, eftersom Under påverkan av stress uppträder oxidation av magnesium, eller snarare dess förtvålning, antioxidanter används. Terapeutiska metoder, aromaterapi.

Symtomatisk håravfall.

Intensiv håravfall kan ofta orsakas av sjukdomar som uppstår med hög feber. I det här fallet, plötsligt 2-3 månader efter sjukdomen, börjar håravfall och varar i 2-4 månader.

Vid ungefär samma tid är håravfall efter stress möjligt. I sådana fall är det viktigt att förstå att håravfall är omöjligt nästa dag efter exponering för en negativ faktor, håret behöver tid att gå från tillväxtfasen till förlustfasen. Patientens frekventa försäkringar om att "mitt hår kom ut nästa dag efter ett problem eller en sjukdom" är grundlös och är förknippad med faktorer som är sällsynta i 2-3 månader och som regel redan har glömts. Och ändå är håravfall möjligt på kort sikt efter exponering för negativa faktorer? Ja, om dessa var "upprörande faktorer" - strålning, kemoterapi, tungmetallförgiftning. I sådana fall förlorar håret sin förbindelse med follikeln, utan att gå in i förlustfasen, faller ut i tillväxtfasen.

Frekventa orsaker till håravfall kan vara långvarig användning av vissa mediciner, intag eller annullering av vissa hormonella preventivmedel, trauma, abort eller förlossning.

Under graviditeten, för de flesta kvinnor förbättras hårets tillstånd ökar mängden hår med ca 10%, eftersom deras håravfall reduceras betydligt. Sådana förändringar är främst associerade med placentans tillkomst, ett annat organ som producerar hormoner som är gynnsamma för hårväxt. Men senare, 2-3 månader efter födseln (eller abort) kommer återbetalning - intensiv håravfall börjar, eftersom de har förlorat sin tidigare smink. Det finns en effekt av synkronisering av tillväxt och förlust. Situationen förvärras av det faktum att en kvinna inte får tillräckligt med sömn i postpartumperioden, förlorar en ökad mängd vitaminer och mineraler, och en järnbrist utvecklas ofta.

I allmänhet går håravfallet i de ovanstående situationerna positivt, det är vanligtvis möjligt att återställa den normala hårvolymen, men i vissa fall kan den långvariga förloppet av diffus håravfall vara möjligt och då måste man prata om ett annat allvarligare problem - androgenetisk alopeci.

Bristfällig håravfall.

I detta fall kan proteinbrister leda till håravfall.

Om denna typ av brist kan vi döma av förändringen av antalet albumin, lymfocyter, transferrin.

Ofta orsaken till näringsbrist (t ex vegetarism) eller gastrointestinala problem, såsom dysbios (korrekt först), fermentopati, kolestas.

I vissa fall är det inte ens meningslöst att introducera proteinsportnäring i patientens diet. Många mikroelementoser är också en utlösare för utvecklingen av alopeci.

Som latent, (latent) järnbrist i människokroppen, och anemi är uppenbart, är en mycket vanlig orsak till håravfall.

1. Interferoner orsakar massiv håravfall (se mekanismer)

2. Neuroleptika, antidepressiva medel, antikonvulsiva medel (läkemedel från psykiatri), alla som leder till ackumulering av serotonin.

5. Stora doser av vitamin A. Du kan inte använda mer än en månad även för 2 andra.!

7. Antihypertensiva medel

Medicinsk håravfall utvecklas efter 3 månader, när håret går in i telogenfasen.

Toxic.

Den utvecklar som regel mot bakgrund av berusning med salter av tungmetaller.

Med allvarlig förgiftning är det även möjligt att utveckla anagen håravfall.

Vad är androgenetisk alopeci?

Androgenetisk alopeci är den vanligaste typen av skallighet hos både män och kvinnor: man tror att denna typ av skallighet utgör cirka 95% av alla typer av skaldethet. Baldness har alltid stört människor och är naturligtvis ett socialt problem som ger ett stort psykiskt obehag för en stor massa av befolkningen. I allmänhet är statistiken över alopeci mycket heterogen. Så, män är benägna att baldness i följande mönster - i en ålder av 30, var tredje, vid 50, varje sekund och 80, 80%. En stor roll i baldhetens frekvens hör till etnoserna, till exempel är de kinesiska balding 2 gånger mindre än män i Kaukasus, och ännu mindre ofta skallighet finns hos företrädarna för Negroid-rasen. När det gäller kvinnor, "smält frisyren" förstörs noggrant nerverna från 20 till 40% av kvinnorna. Med tanke på omfattningen av androgenetisk alopeci (nedan kallad AHA) kan man tvivla på vad som är normen för en modern person.

Kanske inte de vi behandlar?
I allmänhet är människor inte ensamma i sitt tragiska öde - att förlora hår. Samma öde befinner sig i vissa arter av makaker och schimpanser, både manliga och kvinnliga, och enligt samma fysiologiska lagar. Endast primater från detta skadar mer, eftersom de blir en modell för att studera mönster av androgenberoende alopeci.

På grund av det faktum att under senare år har frågan om att studera orsakerna och mekanismen för utveckling av denna sjukdom utvecklats mycket, har det blivit möjligt att uppnå framgång vid behandling av androgenetisk alopeci.

Det är nu etablerat att utvecklingen av androgenetisk alopeci är genetiskt bestämd (frågan om en gen är ansvarig för detta eller flera är inte löst). Denna typ av skallighet utvecklas på grund av ökad känslighet hos hårfollikelceller till androgena hormoner. Det är viktigt att notera att innehållet av androgener (manliga könshormoner) i blodet oftast ligger inom normalområdet.

I en förenklad form ser utvecklingsmekanismen ut så här: Under effekten av enzymet 5-alfa reduktas, som finns i hårfollikelns och papillans celler, omvandlas manliga hormonetestosteron till det mer aktiva androgena hormonet, 5-alfa dihydrotestosteron. Den senare penetrerar cellen och som ett resultat av ett antal biokemiska reaktioner bryter mot syntesen av proteiner. Som ett resultat är det en minskning i storleken av folliklarna med den gradvisa omvandlingen av hårt hår till kula, och detta är ett karakteristiskt drag hos androgenetisk alopeci. Denna mekanism är densamma för både män och kvinnor.

Hos kvinnor bör AGA inte heller betraktas som en sjukdom, utan endast en variant av den genetiska normen, om den utvecklas i postmenopausala perioden, när en regelbunden minskning av kvinnornas könshormoners aktivitet uppträder och följaktligen börjar androgenernas effekter att dominera.

Förekomst av skallighet hos ungdomar och kvinnor i fertil ålder ska alltid betraktas som en avvikelse från normen. Till skillnad från män kan gallring i kvinnor ofta vara ett symptom på vissa sjukdomar - äggstockarna, binjurarna, sköldkörteln, hypotalamus och hypofysen. I typiska fall kan en undersökning avslöja en obalans mellan könshormoner, låg sköldkörtelfunktion.

Emellertid detekteras typiska avvikelser i hormonell bakgrund endast hos 10% av kvinnor med AHA. Genomförande av högspecialiserade hormonprov ökar frekvensen av detekterbara abnormiteter upp till 50%. Och ändå, i de återstående 50% av fallen, detekteras inga avvikelser i hormonstatusen, vilket inte strider mot AHAs diagnos. Det bör förstås att den avgörande rollen i utvecklingen av skallighet inte spelas av den absoluta nivån av hormoner, utan av hårsäckarnas känslighet för normala eller förhöjda nivåer av androgener.

En frekvent kompanjon av sjukdomen är en låg nivå av järnreserver (uttryckliga och ofta dolda former av järnbrist). En kemisk analys av håret avslöjar en obalans i kalium / natrium, kalcium / magnesium, krom / mangan, zink och selen, vilket är bristfälligt i fosfor och kalium. AGA följs ofta av ökad smörjighet av hår, seborré. Aktiviteten hos talgkörtlarna regleras av många faktorer, inklusive de nervösa, endokrina, immuniska och till och med matsmältnings- och excretionssystemen.

Men samma androgener spelar en avgörande roll i deras arbete. Såvitt talgkörtlarna är känsliga för deras effekter, blir hårbotten oljig. Det är också en övervägande ärftlig egenskap. Seborré är en vanlig kompanjon av AGA, men fet hud leder inte alltid till alopeci - trots allt kan endast talgkörtlarna vara känsliga för androgener, och hårsäckar kan inte uppleva deras effekter. I det här fallet kommer personen att klaga över det ökade fettinnehållet i huvudet och håret, men kommer inte att bli skallig.

Hos kvinnor syntetiseras androgener inte bara i äggstockarna, utan också i binjurarna, liksom perifer syntes: i huden, musklerna, fettvävnaden.

Det innebär att du kan ha en hyperandrogemi i kliniken, men har inte höga koncentrationer i blodet. Dess koncentration i vävnader är viktig.

En av de vanligaste orsakerna till endokrinologiska problem hos kvinnor är polycystiskt äggstockar. Det är förutom studien av hormonell status, de nödvändiga ultraljudsdata och slutsatsen av gynekolog-endokrinologen.

Mikroskopisk diagnos av AZA är pålitlig i närvaro av den så kallade hårpolymorfismen. dvs håret är signifikant olika i diameter.

Fokal alopeci.

En annan vanlig typ av skallighet är Focal (Breeding) Alopecia (OA). I denna sjukdom, vanligtvis plötsligt, mot bakgrund av fullständig hälsa, upptäcker en person oavsiktligt rund eller oval baldness på huvudet i huvudet. Under de första dagarna av sjukdomen kan det finnas rädda zoner i områden av skallighet, med en liten känsla av klåda eller brännande. I periferin av foci är håret instabilt, faller ut när de dras (löst hårszon). Sjukdomen fortsätter ofta oförutsägbart, från fall av fullständig självläkning till snabb utveckling av svåra former av skallighet.

I svåra fall kan foci sammanfoga med varandra och bilda stora områden av skallighet, upp till totalbildning (fullständig frånvaro av hår i huvudet) eller universell alopeci, när håret faller på hela ytan av kroppen. I sådana fall påverkas naglarna ofta, längsgående remsor och indragningar som en timble detekteras på dem.

Det finns många teorier som förklarar mekanismen för utvecklingen av denna sjukdom. Men som alltid i vetenskap talar närvaron av många teorier om bristen på en enda erkänd. Enligt de senaste idéerna är sjukdomsbasen immunförsvarets konflikt och hårkonstruktioner. Lymfocyter, mördarceller som är utformade för att bekämpa främmande organismer och vävnader, attackerar den utvecklande hårfollikeln och missar den för fienden. Sådana sjukdomar kallas autoimmuna, när immunsystemet fungerar mot sin egen. Det visas att denna sjukdom kan ha genetisk predestination i 30% av fallen och provocerande, dvs Utgångspunkten är stress, infektionssjukdomar, foci för kronisk infektion i kroppen, skador, operationer, giardia eller andra protozoer och maskar. Med andra ord, några faktorer som kan störa immunsystemet. Sålunda orsakar mental stress 87% av fallen av OA.

Diagnos.

5. Datordiagnostik med hjälp av speciella bearbetnings- och datalagringsprogram.

7. Spektralanalys av hår (på - Rock).

Efter att ha fastställt en noggrann diagnos baserad på yttre tecken, mikroskopisk och kemisk undersökning av håret, genomförande av nödvändiga blodprov, möjliga instrumentella undersökningsmetoder, utarbetas ett omfattande behandlingsprogram.

BEHANDLING.

Behandling av aloeption bör differentieras, komplex och lång.

Nyckeln till framgång i behandlingen är korrekt diagnos.
- Det är nödvändigt att sträva efter normalisering av kroppsvikt, både med överskott och undervikt, det hormonella systemet lider, eftersom en aktiv syntes av många hormoner sker i fettvävnaden.
- Normalisera mineralbalansen under kontroll av analyser av hår på innehållet i kemiska element. Innan normalisering av mineralbalansen, undvik användningen av mineralkomplexet på grund av förekomsten av antagonism mellan många mineraler.
- Det är viktigt att säkerställa tillräcklig mättnad av depot och perifera vävnader med järn.
- Enligt strikta indikationer - att utföra hormonell korrigering.
- Omfattande användning av allmänna fysiska tekniker (hormonkorrigering, lugnande, metabolisk, immunokorrektiv) och lokala effekter.

Extern behandling bör omfatta ett komplex av antiseborrheic, antiinflammatoriska, antifungala, exfoliating, trophostimulating (närande), antiandrogena, vasodilaterande medel. Ett stort antal studier visar en relativt hög effekt av minoxidilhaltiga läkemedel (Minoxidil, Regein, Rogain, Proksifen, förflyttning), används externt, vars positiva resultat efter 26 månaders behandling är 26% (placebo-kontroll-11%), och vid slutet av det första behandlingsåret når 48% av den studerade hårväxten en måttlig nivå. En allvarlig nackdel med drogen är behovet av konstant, livslång användning, eftersom 3-4 månader efter avbokningen ökar håravfallet igen.

Det måste understrykas att androgenberoende alopeci, liksom någon annan kronisk sjukdom, inte kan botas en gång för alla, kan en fullständig behandlingstopp åtföljas i varierande grad av förekomsten av sjukdomens återfall, vilket skulle sätta patienten i en lång kamp, behandling, efter uppnådd remission, är det nödvändigt att välja läkemedel som är praktiska att använda hemma, med låg kostnad och inga allvarliga biverkningar.

I många fall kan användningen av produkter som härrör från fytoxtrakt, vegetabiliska oljor, proteiner, vitamin-mineralkomplex med antiandrogena, antiinflammatoriska och östrogenliknande effekter vara motiverade. Utövare är välkända lotion Revivogen, Chzhanguan-101, Krinagen, balsam Satura-rosta, den italienska linjen OPTIMA ".

Väl kombinerade trofiska exponeringsmetoder (Satura-tillväxt, System-4) med irriterande ämnen - Zhang-guan 101-koncentrat, kiselorganiska läkemedel, alkoholtinkturer. Efter framgångsrik behandling är inte återkommande sjukdom utesluten. Förebyggande åtgärder bör tillämpas i närvaro av säsongsmässiga exacerbationer, för att utföra korrigering av vitaminminerala, vaskulära, antioxidantmedel.

TYP AV PATOLOGI AV HAIRSTUDEN

Det största problemet är split ends.

Orsaker kan vara brister i järn, kisel, kalcium, zink,

Selena. En bra kosmetisk effekt med detta problem ges med hjälp av speciella vätskor som klistrar på det stratifierade håret.

Dela håret
Faktum är att hår som är längre än 20 cm i längd har rätt att dela i ändarna. Att de har vuxit till en sådan längd indikerar att de redan är ungefär ett och ett halvt år gammalt. Och hela denna tid utsattes de för olika traumatiska influenser: de åtminstone tvättades, kammade och inte dolda från solen och kanske till och med avfärgade, färgade, krullade: Som du vet, orsakar en mekanisk eller kemisk effekt mer skador på bara de tips hår, för att de avlägsnas från talgkörtlarna, respektive sämre smörjda och därför mer ömtåliga än håret vid rötterna. Därför ju längre håret är, desto större är sannolikheten för att deras ändar börjar splittras. Styrkan hos en håraxel kan bero på dess mättnad med kalcium och kisel. Ärftlighet är också viktigt. Så rött och svart hår är starkare än hår av ljus nyanser.

Splitting håret är ett medicinskt problem endast om hår som är kortare än 20 cm eller splittrar i slutet eller vid basen splittrar. I regel måste orsaken till sådana problem sökas i brist på vissa spårämnen (oftast järn och kalcium), och också att kroppen hos en sådan person behöver proteiner och aminosyror.

Med delade ändar av långt hår kan du "bli av med" själv. Det mest radikala sättet är att förkorta håret och försöka skada håret mindre i framtiden. Ännu bättre - förkorta håret med het sax. Den här tjänsten är inte tillgänglig i alla frisörsalonger, men försök att hitta en kommer att betala hundra gånger, eftersom en sådan sax inte bara skär av hårets delade spets utan även löddar det, vilket inte tillåter att det snart vänder tillbaka till en pensel. Om hårlängden är avgörande, och du inte vill "ge in" på detta problem, kommer en centimeter, speciell kosmetika för split ends, att hjälpa. Sådana preparat appliceras endast på hårets ändar och tvättas inte bort. Principen för deras funktion är ganska enkel - de klibbar fibrerna i en skadad stav, men naturligtvis bara en stund.

Några vanliga missuppfattningar:

Människor tenderar att associera fallande hår med viss yttre påverkan - perm, färgning, byte av schampo. Och det här är oftast en illusion, för alla, även de mest traumatiska manipulationer med hår, kan förvärra endast deras utseende - de kan bli tråkiga, börjar bryta, men det leder till sann förlust bara i enskilda fall.

Vid håravfall bör du inte räkna med hjälp av schampo. Han är bara bra som ett hjälpmedel. Huvuduppgiften för ett schampo, även det som anges är "anti-fallout", att rengöra håret och hårbotten, det kan inte ersätta speciella serum, oljor och lotioner som, till skillnad från schampo, har bättre penetrerande förmåga och kan komma i kontakt med hårbotten under en lång tid.

Således finns idag både en specialiserad diagnos och ett modernt tillvägagångssätt vid behandling av sjukdomar i hårbotten, vilket gör det möjligt för patienten att verkligen hjälpa till med att lösa dessa problem, det verkar bara en kosmetisk plan, men som brukar berätta om hela länken befintliga problem.

Författare: Natalia Pushkina - läkare trichologist.Nästa Artikel
Sulsena för håravfall: bruksanvisningar