Vad kan tvätta ditt hår istället för det vanliga schampot


I badrummet hos en modern person finns det minst ett sätt att rensa håret, behandla hårbotten eller förhindra mjäll. I sortimentet av olika märken kan varje köpare välja en produkt som uppfyller alla sina behov. Samtidigt hittar naturligt schampo i butikerna aldrig och köpet - kan allvarligt skada hälsan och förstöra håret.

Fördelarna med och riskerna med schampo

Ordet "schampo" (liksom utföringsformen för denna produkt av skönhetsindustrin) användes inte så länge sedan. Medeltida adel föredrog att gömma feta krökningar under peruker, pulver eller täcka dem med mjöl, vilket absorberar talg. Endast i början av 1900-talet i Europa framkom en torr pulverhårvårdsprodukt, och nästan 30 års utveckling var nödvändig för att skapa den i en flytande konsistens.

Sovjetkvinnorna hittade bara om förekomsten av "nyheten" på 1960-talet. Fram till den tiden ansågs det som normalt och korrekt att genomföra rengöringsprocedurer inte mer än 2-4 gånger i månaden och att i detta syfte använda avkok och växtbaserade infusioner som inte innehåller alkohol, aska, lut, tvålchips och andra ämnen.

Några av dessa komponenter används i stor utsträckning idag i massproduktionen av sådana kosmetika. De hjälper till att förbättra strukturen hos krullarna, rengöring och mättnad av huden med näringsämnen.

Men det finns också ett antal aggressiva komponenter, vars användning kan påverka strängarnas tillstånd negativt och orsaka dem betydande skador. Detta är:

 1. SLS- och SLES-sulfater (lauryl- och lauretnatrium). Raffinerade produkter, maskerade av kosmetiska företag under "produkter av kokosnötolja". Sulfater skum och renar perfekt, men graden av deras "användbarhet" slutar. Dessa substanser är starka allergener och irriterande, provocerande hudsjukdomar, skalning, rodnad. De förstör hårets struktur, torkar upp, gör dem mer spröda, splittrade. Sulfater stimulerar talgkörtlarna, vilket leder till torra ändar och ökat fettinnehåll i rotzonen, förutbestämmer daglig användning av kosmetika med deras innehåll.
 2. Propylenglykol. Avledad oljeprodukt som har en tillfällig jämn hudeffekt. Det penetrerar epidermis, vilket leder till utslag av hudutslag. Det är farligt även i låga koncentrationer, eftersom det kan orsaka dystrofa förändringar av inre organ (lever, njurar).
 3. Parafin och mineraloljor. Petrokemiska fetter som innehåller cancerframkallande ämnen framkallar cancer. Förhindra mättnad av hudceller med syre, vilket leder till för tidig åldring (liksom andra vanliga komponenter - kaolin, kakaosmör och lanolin).

Kraften i naturläkemedel

Byt håret på grundval av kemiska tillsatser kan vara några folkkompositioner för att tvätta hår. För att öka volymen till strängarna och få dem att lysa, som i reklam för moderna inköpsprodukter, läggs gelatin till hemlagade recept. Den används också som bas för icke-professionella hårlamineringsmasker.

Effekten av gelatinisk laminering erhålls inte sämre än med salongförfaranden. Men rengöring av massan är inte lätt på grund av att klumpar bildas, så när det kokas, används inte hett vatten.

Det är möjligt att tvätta huvudet och förbättra hudens tillstånd utan schampo med hjälp av en smula från rågbröd, vilket är effektivt vid bekämpning av delade tänder, torrhet och slöhet. Rågbröd i stora mängder innehåller vitaminer i grupp B, som har en fuktgivande, närande och lugnande effekt.

Med en känslig hudtyp är kemiskt aggressiva metoder för rengöring och vård kategoriskt olämpliga, eftersom de kan prova utseendet av sår, skalning, inflammationer. Du kan ersätta dem med infusion av kamomill, som vid torkning också säljs på apotek. För större effektivitet läggs några droppar essentiell olja (rosmarin, salvia, tea tree och andra) till infusionen. Enkel komposition lämplig för daglig användning.

Med tendensen att krulla fettinnehåll kan du använda avkok av granatäppleskal, björkblad, infusion av björkpinnar eller citronsaft. Med en porös struktur - honung, nässlor, yoghurt eller yoghurt.

Fördelar och nackdelar med att tvätta hår utan schampo

Strängarnas bra skick beror inte bara på genetik, ekologi, frekvensen av termiska och kemiska effekter, men också på kvaliteten på kosmetika som används för att bry sig och rengöra. Brandade naturprodukter är dyra, men det finns några syntetiska tillsatser som förlänger hållbarheten och förbättrar deras rengöringsegenskaper.

För tillverkning av hemmet kosmetika används främst färskt eller torkat, men läkemedel, exklusive kemi. De viktigaste fördelarna med sådana föreningar:

 • miljöskydd
 • enkel förberedelse;
 • mångfald och mångsidighet.

Nackdelar är ofta förknippade med deras egenskaper:

 • vissa är svåra att spola;
 • andra har en svag rengöringsförmåga;
 • För det tredje är det nödvändigt att växla med klassisk kosmetika för krullningar, eftersom de inte medför tillämpningsfrekvensen.

Dessutom är effekten av användningen av sådana produkter inte omedelbart uppenbar.

Se även: TOP-5 naturliga hårrengöringsmedel (video)

Hem och naturliga schampon

Hemma kan kosmetika för vård av krullar beredas från praktiskt taget vilken komponent som är ätbar och innehåller inte syntetiska ingredienser.

Populära alternativ är:

 1. Gelatin. Blandningen framställs av 2 äggulor och en matsked gelatin, piskad till en homogen konsistens. Den färdiga massan gnids i de våta rötterna och sprids sedan över hela längden av strängarna. Håll blandningen i 5-7 minuter, skölj sedan grundligt med varmt vatten.
 2. Renfana. Örter i torkad form säljs på apotek. Infusion bereds från 400 ml kokande vatten och 1 msk. l. torkad skräp. Massan ångas i 2-3 timmar, varefter den filtreras genom gasbindning i flera lager. Den huvudsakliga effekten av infusionen är att förhindra mjäll, stärka, ge volymen.
 3. Senap. Komponenten aktiverar hårväxten och eliminerar också fet skinn. För en infusion, använd 2 liter vatten, en matsked senapspulver och 0,5 tsk. sockersand.
 4. Kefir. Mjölkprodukten upphettas i ett vattenbad, utspätt med varmt vatten i ett förhållande av 1/3 eller 1/4.
 5. Havsalt Det stärker stavarna, förhindrar balding och riklig håravfall. Ingrediensen kombineras med massan av en banan, kefir eller äggula, gnidas in i rötterna.
 6. Bröd. Skorporna skärs, köttet ångas med grönsaksbuljong, lämnas för att infusera. Den svullna massan gnids genom en sikta, den slagna äggulan stör och? en tesked olivolja. Tåla mycket inte mindre? timmar, sedan noggrant tvättas.
 7. Bakpulver. Ingrediensen är lämplig för hygieniska förfaranden, men bör användas med försiktighet och i rätt koncentration, annars kan det vara farligt för huden. Komponenten tillsättes till vatten vid rumstemperatur, omrörs. På strängarna, lämna blandningen i 3-5 minuter, sköljd med rinnande vatten eller avkok av örter.
 8. Kamomill. Torkade kronblad hälls med kokande vatten och får stå i 1-2 timmar. Essentiell olja, flytande tvål läggs till infusionen.

Hur ofta ska man använda äggschampo

Den vanligaste och mest populära komponenten i kosmetika för kosmetika är ägget. Protein är svårare att tvätta, så i blandningar använd en äggula som är rik på aminosyror och andra användbara komponenter.

1-3 yolks är tillräckliga beroende på hårets längd. De appliceras i ren form eller blandas med brandy (för att eliminera fett), infusioner av timjan, kamomill eller nässla (för att upprätthålla ett hälsosamt utseende), morotsjuice, uppvärmd honung och vegetabilisk olja (med torrhet).

Det är nödvändigt att vänja sig på ingrediensen, eftersom det lämnar en obehaglig lukt. Vid ansökans början får hygienprocedurer utföras dagligen eller varannan dag. När du blir van vid blandningen används den 1-2 gånger i veckan.

Läkande masker

Hemmagjorda masker varierar också, vilka kännetecknas av en tjockare konsistens, liksom behovet av uppvärmning och mer åldrande. För att stärka den effektiva blandningen av piskad äggula? glas yoghurt eller lätt uppvärmd mjölk och mjöl. Den lämnas på strängarna i 20-25 minuter.

Eliminer oljig glans med hjälp av yoghurt blandad med 2 msk. l. salt. Massan lämnas i 20 minuter samtidigt som huvudet värms upp med en speciell keps eller plastpåse och handduk. I båda fallen avlägsnas maskerna med användning av en kommersiellt tillgänglig rengöringsmedel.

Att eliminera fet seborré kommer att hjälpa kvävemassa med frön, kokas över låg värme. Buljongen kyls och gnids i rotzonen.

Effektiv i kampen mot mjäll persilja är annorlunda. Bladen på denna växt krossas, blandas med några droppar vegetabilisk olja och upphettas i ett vattenbad. Gruel gnids in i rötterna 3 gånger i veckan.

Behöver jag extravård

Det kommer inte att vara möjligt att helt överge det kemiska inköpet av kosmetika, så långt från alla hemgjorda produkter ger snabbt det förväntade resultatet, de är väl rengjorda och smidigt avlägsnas från strängarna. Friska krullningar kräver inte extravård, problematisk - innebär ofta användning av luftkonditioneringsapparater.

Vad kan tvätta ditt hår i stället för schampo: Folkmorskor

Många slutade använda shampoo. Och det talar inte alls om sin slarv.
De hittade bara en utmärkt ersättning för kemiska formuleringar.

Annonser främjar användningen av olika hårprodukter, med fokus på effektivitet, användbarhet och naturlighet. Faktum är att alla dessa egenskaper är mer konstruerade än sanna.

Om fördelar och faror med tvättmedel

Shampoos är långt ifrån ofarliga. Det är av dem märkligt nog kan mjäll förekomma, håret försvagar och förlorar sin naturliga glans.

Som en del av majoriteten av medel - sulfater, som negativt påverkar våra strängar: de torkar dem och förstör strukturen.

Ja, på grund av rikligt skum tvättar sulfater all smuts ut ur håret, men tillsammans med föroreningarna tar de också bort den fukt som rötterna behöver.

Som ett resultat är rötterna uttunna från törst, huden börjar avta. Och vi, ser mjäll på våra axlar, hänvisar till dålig schampo och rush för att ersätta den med en ny, dyrare och "effektiv" en.

Är det dags att hjälpa ditt hår? Den första och viktigaste sak att göra är att skydda dem från de skadliga effekterna av sulfater. Så, vägra shampoo.

Vad är huvudtvätt

Det finns en mängd olika folkmedicin, med hjälp av vilken du inte bara kan återställa din tidigare hälsa i ditt hår, utan också behålla sitt idealiska tillstånd under många år.

Kraften i naturläkemedel

Under de första åren av tjugonde århundradet uppträdde ett nytt koncept i kosmetologi - schampo. Upptäckten gjordes av en kemisk forskare med högt namnet Schwarzkopf.

Men frågan är: "Hur hanterade människor utan schampo före det?"

Inte annars visste de om den magiska hemligheten hos hårets kraft. Förresten var håret från folket av det förflutna tjockt, glänsande och frodigt.

Vet du hur man gör en kroppscrub med kaffe hemma? Några enkla men effektiva recept beskrivs i en användbar artikel som vi föreslår att du läser.

Hur man gör den bästa ansiktsskrubben hemma är skrivet i den här artikeln.

Kvinnor var kända för sina långa, sneda flätor, medan män växte håret och flaunted, lockigt och vackert.

Faktum är att det inte fanns någon särskild hemlighet. Folk lärde sig bara använda vad som var till hands för att tvätta håret. Detta är:

 • soda,
 • kycklingägg
 • mjöl,
 • ricinolja
 • vinäger,
 • tvålen
 • mjölk och mer.

Alla dessa ingredienser förbättrade kvaliteten på varje hår i en sådan utsträckning att ingen ens tänkte på någon artificiell schampo.

År senare, efter kemists insatser, såg onaturliga schampon, folk blev intresserade, började köpa alla sorters produkter och prova dem på håret.

Reklamsslag och levande tomter, som sändes på TV, sköt huvudet på naiva medborgare, och snart bytte folk helt till artificiella medel, helt och hållet glömde de naturliga.

Men som tiden gick, bevisades det destruktiva inflytandet av innehållet i de attraktiva burkarna.

Här kom alla ihåg de exceptionella fördelarna med naturliga gåvor och produkter.

Idag återvänder kvinnor och män gradvis till deras användning, och det är därför:

 1. Huden på huvudet och håret matar på vitaminer och fördelaktiga spårämnen.
 2. Överskott penetrerar inte hårstrukturen och absorberas inte i huden.
 3. Cellerna är inte förorenade med toxiner.
 4. Inget beroendeframkallande schampo.
 5. Strängar lyser och förlorar inte sin naturliga färg.
 6. Ingen mjäll.
 7. Hårets ändar upphör att splittras.
 8. Håret blir starkt och faller praktiskt taget inte ut.
 9. Du kan tvätta håret mindre ofta, eftersom det stannar länge.

Folk recept för att tvätta håret

Det händer att efter användningen av ett folkmedicin verkar det som om effekten inte är tillräcklig.

Du behöver inte panik i förväg: det är uppenbart att receptet inte var det bästa för dig, och det är värt att försöka något annat.

Vet du hur man ska ta bort hår på intima ställen hemma en gång för alla? För att lära dig hur du gör det följer du länken till sidan och läser användbart material.

Hur man tar bort oönskade ansiktshår skrivs här.

Lyckligtvis finns det många naturresurser. Titta tills du hittar den mest lämpliga för ditt hår.

Vi analyserar de viktigaste.

Recept nummer 1: Soda

Rör 400 ml soda i tre liter varmt vatten. Det kommer vara bekvämare att ta ett handfat för detta.

När sodan har smält helt, doppa håret i vatten och ta bort det efter 3 minuter.

Efter detta måste strängarna masseras lätt, men så att de inte brinner.

Som en balsam, använd äppleättika löst i vatten.

Enligt ett annat recept är det nödvändigt att göra en uppslamning av vatten och läsk och massera det i hårets botten för att bilda ett litet skum.

Skölj igen med ättika.

Recept nummer 2: tvål

Det är naturligtvis bäst att göra det hemma, om du självklart har färdigheter för tvåltillverkning, som nu blivit mycket populär.

Klar flytande tvål bör blandas med vatten, tillsätt te, infunderas med örter, 10 droppar persika, ricinus eller lavendelolja (per 1 liter vätska).

Verktyget hjälper till att klara av mjäll, och hos unga barn avlägsnas löss.

Recept nummer 3: Ägg

För att tvätta håret behöver du inte allt ägg, men bara hans äggula.

Om håret lider av alltför stort fett kommer följande recept att göra:

 • Blanda en rå äggula med 50 ml citronsaft och gnugga i håret.

Om håret saknar fuktighet, förbered en blandning av äggula, gurkajuice (en kvart kopp) och oraffinerad olivolja i mängd 2 stora skedar.

Du kan eliminera den otäcka lukten genom att skölja håret med äppelcidervinäger upplöst i vatten.

Recept nummer 4: Senap eller senapspulver

För oljigt hår rör om pulvret i en volym av 2 matskedar i vatten (500 ml).

Shampoo är klart!
Det enda negativa - han ger inte skum.

Men stora slagsmål är fett.

Tvätta senapet omedelbart efter tvätt och, helst helt, annars blir det i vita "fjädrar" och kommer att se ut som mjäll.

Recept # 5: Coltsfoot och Nettle

Dessa växter hjälper till att hantera inte bara med mjäll, utan även klåda, såväl som svagt hår.

Det är bäst att använda åtgärden tre gånger i veckan.

Båda ingredienserna tas i lika stora proportioner och bryggas.

Efter kylning av buljongen kan du omedelbart tvätta håret. Sköljning är inte nödvändigt.

Recept nummer 6: Aloe

Behöver blad, växer från botten.

Ta det största och tjockaste, sätt i kylskåpet i 14 dagar.

Efter det att termen löper ut, pressa saften ut ur dem och massera in i huvudets hud.

Verktyget tar bort föroreningar, stärker rötterna och förhindrar håravfall.

Recept # 7: Oljor

Avser ört:

Att förbereda dem är inte svårt.

För att göra detta, finhacka bladen och blommorna i de listade plantorna, placera dem i en kruka och häll olivolja ovanpå. Det är önskvärt att det är oförfinerat och något uppvärmt.

Många oljor behövs inte, bara för att täcka gräset.

Vi lägger ett lock på burken och tar bort det i en mörk plats där det inte finns någon värme. Till exempel i skåp på balkongen.

Varje dag behöver banken skaka och skaka.

Efter två veckor drar vi igen burken igen, hoppa över innehållet genom flaskan, häll i 3 stora skedar vitamin E och börja använda den.

Detta recept ger ett utmärkt resultat: olivolja närmar sig hår med fukt, örter behandlar ömma strängar.

Det är viktigt att inte byta användning av det beskrivna medlet med användning av konventionellt inköpt schampo.

Recept nummer 8: Gelatin

 • gelatin - 1 stor sked,
 • vatten - 3 stora skedar.

Fyll pulvret med vatten och lämna i detta tillstånd i 40 minuter.

Efter att vi har satt behållaren med blandningen i ett vattenbad och värm tills alla kristaller löses upp.

I slutet lägger du på kycklingblomman, en sked regelbunden schampo, blanda allt grundligt och applicera på strängarna.

Efter 10 minuter mitt huvud.

Tack vare proteinet i kompositionen i detta verktyg blir håret tjockt.

Recept nummer 9: Honung och kamille

 • torra kamomillblommor - 4 stora skedar;
 • kokande vatten - 200 ml;
 • Honung - 1 liten sked.
 • Blommor häll kokande vatten, stå i en och en halv timme, passera genom cheesecloth, rör om honung.

  Förtvätt hår, skölj med en handduk.

  Applicera agenten och lämna i en halvtimme. Tvätta sedan ditt hår.

  Om håret är normalt, upprepa proceduren varannan vecka, om det är oljigt, behandla det en gång var 7: e dag.

  Recept nummer 10: Bananer

  Polbanana (mitten) för att rulla i en bländare eller passera genom en sik, för att få en röra.

  Sätt citronsaft däri, tillsätt en rå äggula.

  Shampoo ger rikligt skum, kräver inte sköljning, läker perfekt håret, gör det mjukt och återvänder den förlorade glansen.

  Recept nummer 11: Beets

  En rot för beredning av infusion kommer att räcka till.

  Betor måste tvättas, skalas, skäras i bitar och placeras i en stor burk vatten (en och en halv liter).

  När agenten infunderar, tvätta håret med något naturligt schampo.

  Det är att betorlösning kommer att användas istället för vanligt vatten.

  Recept # 12: persilja och Castorca

  Dessa två komponenter är bra mot mjäll.

  Enligt receptet bör persilja fyllas med ricinolja (förresten, om inte, kan du använda vanlig grönsak).

  Persilja ska vara fem gånger mindre olja.

  1. Vi lägger ingredienserna i en maträtt och värmer den i ett vattenbad i en halvtimme.
  2. Därefter går vi igenom en sikta. Vi använder endast i varm form.
  3. Applicera blandningen på håret vid rötterna och gnid i cirkulär rörelse.
  4. Förfarandet bör utföras en gång varannan dag. Och så - 15 mottagningar.

  Om effekten efter den första kursen inte har kommit, vänta tre veckor och upprepa.

  Recept nummer 13: Yeast and kefir

  Jäst behövs rå, kefir - med vilken procentandel av fett som helst.

  Komponenterna måste anslutas och hållas lite i ett vattenbad.

  När blandningen blir en gelé, måste den appliceras på trådarna och tvättas efter en timme.

  Recept # 14: Lera

  Det är tillrådligt att använda den som säljs i ett apotek.

  • 1-2 stora skedar av lera bör lösas i vatten,
  • Blanda en halv sked salt
  • tillsätt markerade mandlar eller krossade frön.

  Huden på huvudet är anmärkningsvärt näring med denna åtgärd, respektive håret växer bättre.

  Sammanfattningsvis

  Fantastiska och samtidigt mycket enkla recept för naturliga schampon gör det möjligt att noggrant behandla ömt hår, återställa styrka till trötta strängar, återställa krullar som har färgats och kemiskt krullade.

  Att lita på eller inte annonsera schampon på grundval av kemiska komponenter? Hur man tvätta håret utan att skada håret och något annat, kommer du att lära av författarna till videon.

  Jag är skönhet

  Magazine om skönhet i alla dess manifestationer

  Avslag på schampo: Hårvårdsprodukter, rekommendationer

  Shampoo är både ett användbart och aggressivt verktyg. Det rensar håret, samtidigt torkar huden, innehåller mycket skadliga tillsatser (fosfater, parabener). Hel eller delvis avvisning av schampo är en hälsosam tendens hos människor som bryr sig om sig själva och naturen. Låt oss se vad som kan ersätta hårschampo hemma, hur man bäst kan använda folkmedicinska lösningar.

  Vissa funktioner

  Framträdde schampon i modern mening för bara 50 år sedan. Men tidigare sköljde folk på något sätt sina huvuden! Och de såg ganska snyggt ut. Att reflektera över detta, och om ekologins problem och kemiska agenssäkerhet, bytte vissa människor till hemlagade substitut för huvudtvättprodukter.

  Att använda istället för schampo talar vi lite lägre. Nu kommer vi att ta reda på de viktiga punkterna som väntar på dig om du bestämmer dig för att överge de vanliga förberedelserna för vanliga butiker:

  • Beroendeframkallande. Det kan ta ungefär två månader att byta dina läxor för att tvätta håret. Huden, som används för att producera fett som svar på aggressiva kemikalier, kommer gradvis att övergå till ett annat läge. Initialt blir ditt hår snabbt fett, men med tiden blir det mjukare och huden blir friskare.
  • Hårstruktur Beroende på hudens egenskaper kommer det här eller det här hemmet att passa dig. Så senap torkar huvudet - det är bra för fettigt hår. Men äggula, tvärtom, matar - det är lämpligt för torrt hårtyp. Det är nödvändigt att välja sådana ingredienser istället för schampo som passar dig.
  • Procedurens varaktighet. Processen att tvätta håret med hemlagade ingredienser tar längre tid än schamponering. Du måste förbereda alla ingredienser, skölj håret längre. I vissa fall bör den beredda blandningen lämnas på håret (som en mask). Men resultatet blir märkbart.
  • Individuella funktioner. Vissa människor kan inte gå hemma rättsmedel. Tvättningsprocessen med folkmetoder tar längre tid, ibland har komponenterna en specifik lukt - inte alla är bekväma. Ja, och håret blir annorlunda - någon gillar det, men det gör det inte för någon. Så om du inte vill helt överge schampot kan du använda följande produkter som masker eller en slags "hårstöd".

  Shampoo ersättare

  Nu får vi reda på vad specifikt du kan tvätta ditt hår istället för schampo. Tänk på de mest tillgängliga och populära metoderna:

  • Vatten. Ja, ja. Den vanligaste (och du kan koka, eller mjukas med ättika) vatten istället för schampo är lämplig för att tvätta huvudet. I början kommer håret att vara fet, styggt. Men efter en månad av ett sådant experiment kommer huden att släppa mindre fett. Vatten är lämpligt för personer med olika typer av hår. I detta fall är denna metod mycket ekonomisk.
  • Co-tvätt (med tvätt). Balsam eller balsam - används istället för schampo för att tvätta huvudet enligt metoden för tvättning. Tillräcklig progressiv kurs. Det är nödvändigt att välja medel som inte innehåller silikon. Det är nödvändigt att noga massera hårbotten, liksom under lång tid att tvätta håret från balsammen. Metoden är lämpligast för ägare av torrt, lockigt hår (de är fetare).
  • Clay. Speciell kosmetisk lera (du kan köpa i apoteket) är väl lämpad istället för schampo. Hon gör en fin tvätt, som är bekväm att använda. Det torkar dock huden lite - perfekt för normalt och fettigt hår. Samtidigt näring och bryr sig om håret.
  • Henna. Färglös henna bör väljas - det är en bra hårvårdsprodukt. Om du föredrar en färgprodukt kan du tona dina lockar. Henna kommer också att vara bra för fet och normalt hår.
  • Soda. Regelbunden bakpulver istället för schampo passar nästan alla. Det mjukar vattnet och tvättar helt bort föroreningen. Gör en svag lösning med vatten och skölj håret noggrant. Skölj sedan med örtavkok eller vinägerlösning.
  • Senap. Torr senap i stället för schampon utspädd med vatten är en utmärkt hårväxtaccelerator. Det aktiverar blodflödet till hårsäckarna, men torkar huden - var försiktig. För personer med torrt hår är det bättre att använda ett sådant verktyg ibland.
  • Äggula. Äggula i stället för schampo kommer att närma huden väl, medan du tar bort smuts. Den enda gången - du måste separera äggulan från proteinfilmen - den är dåligt tvättad. Det är nödvändigt att späda flera äggulor med vatten och skölj håret ordentligt och tvätta sedan dem ordentligt. Gommen är lämplig för torrt och normalt hår.
  • Svartbröd Köttet av svartbröd ska hällas med vatten och får infusera (du kan över natten). Därefter är vattnet bättre att filtrera och tvätta håret med den resulterande lösningen. Om du applicerar brödgrus, blir det problematiskt att tvätta. Detta verktyg är universellt - lämpligt för olika typer av hår.

  Ytterligare medel

  Avslaget på schampo kräver mer noggrann vård av sina lockar. Du kommer att ha mer tid att uppmärksamma dem. Det är användbart att använda under schamponering eller efter följande sätt:

  • Eteriska oljor. I tvättblandningen kan du lägga till ett par droppar av den önskade oljan (persika, apelsin, havtorn, argan). Oljan ger en behaglig doft till håret och ger näring till håren.
  • Kefir, sur mjölk. Till tvättmedelssammansättningen kan man tillsätta kefir, sur mjölk. Mejeriprodukter mjuknar vattnet, samtidigt som håret blir silkesligare. Det är bra att blanda senap, bröd, äggula med låg fetthalt.
  • Äppelcidervinäger Utmärkt verktyg för sköljning av hår. Lägg på en matsked vinäger på en liter vatten. Det gör håret mjukare, mjuknar det.
  • Infusioner av örter. Kamomill, ekbark, coltsfoot, calendula och andra örter har en bra effekt på håret. Brew en matsked av gräset du behöver med kokande vatten, vänta en halvtimme och skölj håret. Tänk på att örter lätt kan tona håret.

  Nu vet du vad du ska använda istället för schampo hemma. Enkla och beprövade verktyg i århundraden är ett utmärkt alternativ till våra vanliga produkter. Att använda dem ständigt eller ibland är upp till dig. Ta hand om dig själv och håll dig vacker!

  Så tvätta håret utan schampo: De bästa folkmedicinska lösningarna

  I allt större utsträckning kan du träffa människor som vägrar att använda professionella schampon och föredrar folkmedicin för schampon. Läkare tror att det finns många anledningar som kan leda till ovannämnda lösning - till exempel finns det torkmedel i sulfater som förstör strängar. De bildar ett lyxigt skum, helt avlägsnar smuts från håret, men samtidigt "avlägsnar" fukt från hårceller, verkar destruktivt på den naturliga mikrofloran i hårbotten, tjänar som en provocerande faktor vid utseende av mjäll, förhindrar normal / full näring av rötterna.

  Fördelarna med folkmedicin för att tvätta huvudet

  I allmänhet är schampot en ganska "ung" uppfinning i skönhetssalongen - 1903 introducerades den av den tyska kemisten Schwarzkopf. Men det betyder inte att människor tidigare inte hade tvättade huvudet, tvärtom gjorde de det regelbundet med naturliga produkter. Och notera att våra förfäders hår var tjockt, silkeslen, glänsande och kvinnorna växte också till stora längder. Mejeriprodukter, äggula / äggvita, olika örter, senaps och läsk användes som naturliga tvättmedel före schamponets uppfinning. Nyligen finns det en tendens att återvända vanan att tvätta håret med naturliga produkter och detta kan förklaras av följande aspekter:

  1. När man använder naturliga produkter för att tvätta håret, får rötterna ytterligare näring, de levereras med vitaminer och spårämnen som positivt påverkar låsens utseende och hälsa.
  2. Hårbotten är inte utsatt för kemikalier, vilket gör det omöjligt att utveckla överdriven torr hud.
  3. Toxiner ackumuleras inte i hår- och hårbotten, vilket negativt påverkar hårets hälsa och i själva verket huden.
  4. Håret ser välskötta, skina, deras nyans blir ljus.
  5. På håret är det sällsynt att hitta delade ändar, mjäll försvinner helt, håravfall stannar.
  6. Det finns en snabb tillväxt pryadok.
  7. Hår mindre förorenat.

  Det finns många recept för att tvätta håret utan schampon, men för att få den förväntade effekten, behöver du veta några av nyanser av förfarandet i fråga.

  Tips för att tvätta håret utan schampo

  Först måste du förbereda i förväg för att vänta - under de första två veckorna från början av att tvätta håret utan schampo, kommer anpassningsperioden att vara kvar. Dessutom åtföljs det av mycket obehagliga känslor:

  • håret blir smutsigt väldigt snabbt
  • kort efter att tvätta strängarna "hänger", ser fettig ut;
  • Det verkar som att hårbotten i hårbotten började fungera i ökat skick;
  • kliande hårbotten uppträder.

  Det finns inget fruktansvärt och atypiskt i detta tillstånd, för det här är hur tiden för utsläpp av gifter och andra skadliga ämnen, som har ackumulerats i hårrötterna och hårbotten genom åren, passerar. Som regel, under avgiftningsperioden vill du ge upp allt och ge upp tanken på att tvätta håret med naturliga medel - det borde du inte göra, eftersom du bara behöver vänta två veckor (det här är maxperioden).

  Observera: För att lindra tillståndet vid avgiftning kan du skölja håret varje dag med surgjort vatten (till exempel citronsaft eller vinäger). Hos vissa människor är återhämtningsperioden för håret och hårbotten i allmänhet inte iakttagande av rengöring från skadliga ämnen.

  För det andra, när man använder naturliga produkter för att tvätta huvudet, är det nödvändigt att skölj håret ordentligt med filtrerat eller mineraliskt (utan gas!) Vatten. Det måste tillsätt citronsaft (250 ml per liter vatten) eller ättika (100 ml per liter vatten).

  För det tredje är det inte nödvändigt att tvätta håret för ofta, det här hygienproceduren är endast tillrådligt när håret är förorenat. Och under avgiftningstiden rekommenderas att skölja håret varje natt med vatten med citronsaft eller vinäger tillsatt.

  Att tvätta ditt hår med naturliga medel, enligt dem som redan har övergivit schampon, ren glädje - inga problem, den fullständiga frånvaron av biverkningar och ett utmärkt resultat.

  Recept för Natural Headwash

  Det är värt att notera att olika människor är anpassade till olika sätt att tvätta huvudet utan schampo, så du måste försöka alla befintliga och välja något som passar dig optimalt.

  Headwashing natron

  Du kan hälla 3 liter varmt vatten i bassängen och tillsätt 2 koppar natronkaka till det, lös upp helt. I den resulterande lösningen är det nödvändigt att hålla hårsträngarna i tre minuter, då är det lämpligt att massera hårbotten med fingertopparna, försök att slå skummet på krullarna, men de borde inte vara störda i alla fall. Huvudmassan tar också 3 minuter, sedan sköljs håret med vatten och äppelcidervinäger tillsätts till den.

  Det finns ett annat alternativ för shampooing natron: du måste blanda läsk med varmt vatten till en grötig stat. Den resulterande massan gnids i hårrötterna, uppnå en liten skumning. Tvättade gruel från natron och vatten med en lösning av vatten och ättika.

  Flytande tvål

  Vi pratar om flytande tvål, som uteslutande är utarbetad hemma. Att hitta försäljningsstället för naturlig tvål (inklusive flytande tvål) är inte svårt om du inte vill förbereda denna kosmetika själv, då spolas den med rent / varmt vatten i lika stora proportioner. Istället för vatten att späda flytande tvål kan du använda örtte. Till den resulterande produkten behöver du lägga till några droppar av någon essentiell olja - 10 droppar per liter naturligt rengöringsmedel kommer att räcka till.

  Observera: Det rekommenderas att använda tea tree oil - det lindrar mjäll, har antiinflammatorisk effekt, lindrar klåda.

  Hårtvättägg

  Om du regelbundet tvätta huvudet med äggula, kommer det att lösa inte bara problemet med smutsigt hår, men också stärka sina rötter, göra krökarna tjockare. Men äggula bör användas för att tvätta huvudet individuellt, med hänsyn till typen av hår:

  • Om håret är oljigt blandas äggulan med ett ägg med 50 ml citronsaft (koncentrerad, ej utspädd);
  • Om håret är torrt eller härdat, så torkas äggulan av ett kycklingägg med två matskedar olivenolja och 50 ml färsk gurksaft.

  Observera: Efter att ha använt äggula för att tvätta håret, utstrålar håret en ganska obehaglig lukt och för att bli av med det, räcker det med att skölja krullarna med en lösning av äppeläger. (100 ml per liter vatten).

  Aloe hår tvätt

  Innan du använder aloe schampo utan schampo, måste de vara beredda på ett speciellt sätt. De lägsta, köttiga bladen av den aktuella växten skärs och placeras i kylskåp i två veckor. Efter det är det nödvändigt att mala dem på något bekvämt sätt och "extrahera" saften från dem. Den resulterande aloejuice med mjuka masseringsrörelser måste gnidas i hårbotten, under denna process bör en liten mängd skum bildas. Aloesaften tvättas av med varmt vatten, skölj håret med en lösning av ättika eller citronsaft kommer att vara ett utmärkt slut på hygienproceduren.

  Använda aloe juice för att förhindra håravfall kommer att lindra mjäll, förbättra mikrocirkulationen av blodet i hårbotten.

  Örteroljor

  Användningen av örter, som har en terapeutisk effekt, för att tvätta huvudet är "kram" av älskare av allt som är naturligt och naturligt. Det är naturligtvis inte troligt att endast avkok och infusioner gör det möjligt att bli av med smuts på håret, men de kan användas i kombination med andra ingredienser.

  Du måste först förbereda växtbaserade samlingar, ta lika stora proportioner nässla, kamomill, kalendula, mynta och jonkört. Lägg sedan färdig samling i en glasburk och häll varm oraffinerad olivolja så att allt gräset är helt "drunknat" i det. Det färdiga kärlet måste hållas på ett mörkt och kallt ställe i två veckor - det kan exempelvis vara en balkong eller ett kylskåp. Varje dag måste du skaka kärlet ordentligt.

  När den speciellt beredda oljan varar i två veckor, måste den tömmas och sättas till en redan rengjord produkt E-vitamin i form av en oljelösning (tokoferol) i ett förhållande av 3 matskedar till 3 liter infusionsolja. Därefter kan du använda en naturlig botemedel, som vanligt schampo. Glöm inte att skölja håret med en lösning av ättika eller utspädd citronsaft efter shampooing med olja på örter.

  Om du tufft uthärdar de två veckorna av avgiftningstiden och regelbundet använder naturliga läkemedel som beskrivs i detta material för schamponering, kommer resultaten att bli riktigt imponerande - rent, glänsande, tjockt hår, ingen mjäll och splittrade ändar på strängarna, bli av med håravfall.

  Tsygankova Yana Alexandrovna, medicinsk kommentator, terapeut av högsta kvalifikationskategorin

  5 776 totalt antal visningar, 2 visningar idag

  Vad ska ersätta shampoo. 12 populära recept

  Hur mycket använder håret nästan daglig shampooing? Varför visade skönheterna från 30-talets 40-tal av förra seklet vackert hår, men vid den tiden var det praktiskt taget inga schampon i modern mening?

  Förmodligen kommer många att komma ihåg (och mödrar och mormor kommer att berätta för någon) att även i 50-talet av förra seklet var det vanligt att tvätta håret en gång vartannat vecka. Och tvätta håret varje vecka, vissa ansåg det för ofta. Jag kommer ihåg när jag gick i skolan, i vår familj var söndagen en baddag, och vi tvättade också våra huvuden en gång i veckan.

  Nästan alla schampon innehåller nu propylenglykol och natriumlaurylsulfat, de två mest skadliga kemikalierna. Det är bevisat att de torkar huden, påverkar levern negativt, skadar ögonen och försämrar också minnet. När jag bestämde mig för att köpa ett barns "mjukt" schampo - trodde jag att det fanns mindre skadliga ämnen. Och det var fel - natriumlaurylsulfat i kompositionen var i första hand. Så var försiktig.

  Slutligen övertygade mig om att försöka "liv utan schampo" bilder av 30-talet och 40-talet från förra seklet. Skönheter av dessa år visar lyxigt hår, medan det är värt att överväga att det inte fanns några schampon i den moderna meningen med den här produkten! Särskilt i Ryssland. I allmänhet, till 1930-talet, använde kvinnor inte schampo. Det bestämdes att tvätta håret med tvål och vatten en gång varannan vecka, och ännu tidigare, i början av seklet, tvättades det helt en gång i månaden. Men bilderna av dessa år visar inte att kvinnans hår av den tiden på något sätt behövde mer frekvent tvättning. Så varför behöver vi tvätta vårt hår varje dag nu, om dessa kvinnors hår ser tjockt och glänsande ut utan några andra stylingprodukter?

  Daglig tvätt berövar håret av naturliga oljor som ger skina och skydd, aggressiva kemikalier som utgör skampon, gallrande hår och torkar hårbotten. Ett sådant problem som mjäll är delvis också en följd av den frekventa användningen av schampon, fråga din mormor om mjäll under det senaste århundradet och inte hört. Ju oftare tvättar vi vårt hår med schampo, desto mer förlorar vi naturlig talg, och vi är tvungna att producera den med en ny kraft som gör upp för förlusten. Det är därför håret från moderna kvinnor blir fet redan inom 24 timmar efter tvätt. Cirkeln stänger: mer fet - oftare tvättar och oftare tvättar - mer fet. Dessutom minskar fettproduktionen med åldern något, och kvinnor över 40 får det enorma problemet med torrhet vilket försvåras av daglig tvättning av huvudet.

  Vad är lösningen? Ja, frågan uppstår - vad är lösningen? Tvätta inte håret som inte hygieniskt. Föroreningen av miljön är nu starkare än tidigare, och ju mer du inte kommer att kunna överge tvättmedel. Jag försökte detta - vägran av köpta skummande schampon, med naturliga recept och så sällan som möjligt. Och rapportera nu om vad jag gjorde.

  Vilka hemlagade recept ersätter köpta schampon? Så om du ger upp schampon måste du byta ut dem med något. Jag använde bara ett recept, men de är mycket mer. Därför kommer jag kort sagt att erbjuda dig ett urval av flera tillgängliga recept:

  1. Soda. Du kan ta så mycket läsk som det passar i din handflata, tillsätt vatten och tvätta hårrötterna med den här vattnet. Du kan förbereda en blandning av långverkande. För att göra detta, häll en halv kopp bakpulver i flaskan och tillsätt 4 koppar varmt vatten. Skaka bra och håll dig i badrummet. Ett av de populära recepten för att tvätta hår med läsk är följande: Med kompositionen beskriven ovan masserar hårbotten, skölj med varmt vatten och skölj med naturlig ättika. Det här är den så kallade zigenare-metoden. Eddik behövs - en fjärdedel kopp, om du har kort hår och en halv kopp, om du har långt hår. De blir inte vana vid hårtvätt omedelbart, men om ungefär tre eller fyra veckor kommer de att anpassa håret och du kommer inte att tvätta håret mer än en gång i veckan. (Var försiktig med läsk och vinäger - du kan torka ut håret).

  2. Tvål. Köp flytande tvål i butiken av organisk kosmetika, på apoteket eller hos dem som gör hemgjord tvål. Blanda i lika delar denna tvål med vatten, men det är bättre att använda olika örtte i stället för vatten, de kommer att ge en bra lukt. Lägg till två teskedar av tea tree oil, det hjälper till att bli av med mjäll och jämn löss. Kompositionen är klar.

  3. Aloe vera. Mycket enkelt - massera försiktigt aloe vera juice i hårbotten. Denna metod är också bra eftersom det eliminerar mjäll, förhindrar håravfall, ökar blodflödet och normaliserar pH-nivån.

  4. Calendula. Sätt torkade kalendula blommor i burken (du kan förbereda dig själv, eller du kan köpa den på apoteket), häll olivolja över den så att den täcker blommorna. Stäng tätt och lagra på en mörk plats i 2 veckor, skaka varje dag. Tillsätt sedan oljan, tillsätt E-vitamin (ett naturligt konserveringsmedel) och använd det som ett vanligt schampo. Många människor vet om fördelarna med olivolja, men calendula lägger till antiinflammatoriska, antisvamp och antiseptiska egenskaper.

  5. Kokosolja. Utmärkt lukt och bryr dig om ditt hår. Blanda kokosnötolja med örtte, massera i hårbotten och skölj väl, håret kommer att bli glänsande och silkeslen.

  6. Nästan schampo. 1-2 msk. l. basilika, nässlor eller maskros glas rent vatten, 60 ml av en toalett eller bättre flytande tvål (endast inspektera den för närvaron av skadliga ämnen), 15 till 60 droppar av någon eterisk olja lämplig du, till exempel, ceder, en timme. l. lite vegetabilisk olja (solros, cederträ). Gör avkok eller infusion av örter och tillsätt alla övriga ingredienser där, blanda väl. Balsam: Vatten, surt med ättika, avkok av örter. Om ditt hår är oljigt kan mängden olja minskas, om det är torrt, öka det. Detta schampo kan lagras i kylskåpet i en vecka. Om vid tillsättningstillfället tillsättes en tesked vodka, ökar hållbarheten till 3-4 veckor.

  7. Senapsschampomask utan tvål. Ta 1 msk. sked av senapspulver, spätt till konsistens med gräddfil med kefir, tillsätt 1 äggula, 1 tsk honung, 1 tsk vegetabilisk olja. Håll blandningen medan du kan tolerera, helst 15-20 minuter. Skölj sedan med vatten. Balsam: Vatten, surt med ättika, avkok av örter. Effekt: stimulering av hårsäckar, blodflöde till hårbotten, ytterligare näring. Eller detta alternativ för fet hår: 1 matsked senap utspädd i 2 liter varmt vatten. Tvätta håret, skölj den bästa infusionen av örter: coltsfoot, nässla, johannesört, plantain. Ta 4 matskedar av blandningen, häll 2 liter kokande vatten, låt det stå i 30 minuter, dränera.

  8. "Korn" utan tvål. Ta 4-6 stycken svartbröd (beroende på hårets längd), lägg det i en hög i en behållare, häll kokande vatten över det och lämna det över natten. På morgonen kommer du att ha brödvatten och tvätta huvudet med det. Balsam: Vatten, surt med ättika, avkok av örter. Effekt: rent, glänsande hår. Eller liknande recept på fettigt hår: 150 g rågbröd häll kokande vatten. Gruel "lather" huvud, håll i 5-10 minuter. Skölj sedan noga med vatten. För att ge dem en vacker glans, skölj dem med björkblad.

  9. Shampoo för medelhår. 1 äggula och en halv kopp kefir. Om håret är långt eller kraftigt förorenat, kan mängden äggula och kefir ökas. Gnugga blandningen i håret, skölj och skölj sedan med alkaliskt vatten (3 liter vatten med en halv tesked soda). Du kan också skölja håret med örtavkok eller tillsätt en halv tesked vegetabilisk olja. Detta recept är inte lämpligt för något hår. Den kan användas som en hårmask före regelbunden schamponering.

  10. Tvätta håret med sur mjölk. Ett gammalt folkmedel för att tvätta håret är surmjölk. Sedan antiken har många folk i Centralasien använt mjölksyraprodukter för detta ändamål. Och nu tvättade de huvudet med yoghurt, kefir, vassla. Mjölksyraprodukter skapar en fet film som skyddar håret från skador av den alkaliska lösningen som bildas när tvålen är upplöst i vatten. Det är nödvändigt att säga, yoghurt, att fukta det rikligt med huvudet, att täcka det med en polyetenplast och på toppen - med en handduk. Efter 25-30 minuter skölj håret i skummet överfettad tvål, såsom "Baby", skölj noga med varmt vatten, och sedan - surgjordes (1 matsked vinäger till 2 liter vatten).

  11. Tvätta huvudet med avkok av myalnanki-läkemedel. Två förpackningar tvålfat (200 g) häll två liter vatten och koka i en halvtimme. I denna buljong att tvätta mitt hår utan tvål och schampo, skölja med vanligt vatten, eller ännu bättre - tinktur av kamomill, om håret är blond och avkok av ek bark - om mörkret.

  12. Tvätta hårskinn. 1 matsked av skumdryck häll 2 koppar kokande vatten, lämna i 2 timmar. Strained infusion för att tvätta håret utan tvål i en månad. Detta verktyg används för att eliminera mjäll.

  Recept kan fortfarande resultera i många. Det viktigaste att komma ihåg när man använder naturliga schampon är att effekten inte omedelbart, och att det är nödvändigt att skölja håret med örtteer eller mjuka hårt kranvatten, äppelcidervinäger.

  Och nu ska jag berätta om mitt liv utan schampo. Experimentet började så här: tre gånger i veckan tvättade jag mitt hår med en blandning av läsk och vatten (1 msk till 1 kopp vatten, det är inte tillrådligt att öka sodakoncentrationen). Mjuka hårbotten försiktigt med blandningen. Hårlängden rörde inte. Och efter allt håret från rot till spets tvättas med utspädd äppelcidervinäger (2 matskedar vinäger i 1-2 glas vatten).

  Första veckan: "Det är hemskt, men jag kommer att fortsätta!"

  Först, så många skönhetsbloggar varnar, har håret anpassat sig. Och ens isolerad verkar det, mer fet än vanligt. Det var någonstans i en vecka, två hår var faktiskt mer feta. Men problemet löstes av en hästsvans, samt hattar och tyg.

  Andra veckan: "Redan bättre, men fortfarande mycket fet"

  Jag var rädd att det skulle finnas en obehaglig lukt från håret. Men det verkar som om det här bara är en illusion, åtminstone kände jag inte någon lukt. Och var kommer han ifrån, sköljde jag mitt hår, tvättade det, kammade det med en ren kam.

  Tredje veckan: "Klass! Håret är inte så lätt, men det är redan mycket tjockare och kräver inte daglig tvätt. "

  Uppriktigt sagt är den svåraste saken de första dagarna. Jag ville verkligen ta ett doftande och skummande schampo, men jag varade, och efter det blev det lättare och bättre, någonstans på den 9: e dagen. Ibland tvättade jag dem en gång var 3-4 dagar med läsk, ibland sköljde jag dem med vatten, flera gånger med balsam med vatten, ibland lade jag några droppar teträdolja eller olivolja till läsken.

  Fjärde veckan: "Vad du behöver! Nu finns det en glans, en hälsosam look, vid handen - ren silke! "

  De första förändringarna märkte jag efter tre veckor av sådan abstinens från schampo. Håret har blivit mycket trevligt att röra vid. Så tung, smidig. Mer hår blev märkbart tjockare. Mest sannolikt är detta resultatet av arbetet med naturliga oljor, som nu kvarstår på håret, istället för att tvättas bort under tvätt. Naturligtvis ingen torrhet och ingen statisk elektricitet och splittrade ändar, och detta är ett uppenbart plus. Innan det fanns en liten våg på håret, nu är de uppenbarligen vägna, och det finns ingen vågighet, förmodligen kan metoden rekommenderas till dem som vill lugna sitt orubbliga lockiga hår.

  Så snart jag använder en hårtork blir mitt hår märkbart sämre, så nu övar jag bara naturlig torkning vid rumstemperatur. Kanske är en liten minus att håret har blivit något mörkare, detta är ett faktum, men detta kan också hänföras till resultaten av arbetet med naturliga oljor.

  Två månader utan inköpt schampo: "Jag skulle aldrig trodde att det skulle bli så bra. Hårbotten andas och vilar, barnets hår är mjukt och glänsande. "

  Du måste vänja dig vid det "nya" håret. De är nu något annorlunda. Det är, silkeslen, tung, glänsande, lite oljig att röra, inte alls de känslorna som efter att ha använt dagliga schampon. Men jag gillar det, jag känner mig som hud som skönhet har blivit naturlig, levande.

  Kommer jag tillbaka till det köpta schampot? Jag vet inte, om bara i mycket sällsynta fall. Jag kan resa nu i en vecka utan att tvätta mitt hår lugnt. En gång bekänner jag till dig, jag använde schampo, jag ville verkligen lukten av blommor. Men då insåg jag hur fel jag var, för att jag omedelbart kom ihåg alla obehagliga känslor: torr hud, liten klåda, någon slags mjäll.... Nej, medan bara naturliga ingredienser gör mig och mitt hår glada. Jag är redo att leva utan köpta reklamerade schampon och till och med, eventuellt utan balsam. Och jag kan råda dig att följa mitt exempel. Om du är rädd för de första "feta" veckorna - prova livet utan schampo på semester, i landet är det värt det!  Nästa Artikel
  Praktiska råd: hur man vrider håret på curlers så att de håller på länge och ser vackert ut?