trichologist


Trichology är vetenskapen om håret och hårbotten. Det bör emellertid noteras att i den officiella klassificeringen av medicinska arbetstagare finns det inte något sådant som en "tricholog". Enligt ICD-10 hänvisar trichology till avsnittet "dermatokosmetologi".

Vem är en tricholog?

En trichologist är en speciell dermatolog som behandlar eliminering av hår och hårbottenproblem.

Kompetensen hos denna speciella smala klassificering är behandlingen av skallighet hos både män och kvinnor. Dessutom kan trichologisten föreskriva förebyggande förfaranden, utveckla teoretiska och praktiska metoder för att lösa sådana patologiska processer.

Vilka sjukdomar behandlar specifikt trichologist?

Specialisten i denna klassificering handlar om behandling av sådana patologiska processer i hårbotten:

 1. diffus alopeci (alopeci);
 2. fokal alopeci (håravfall på platser);
 3. tidigt grått hår
 4. alopeci på grund av genetisk predisposition;
 5. mjäll;
 6. seborré;
 7. orimlig förändring av hårets utseende (mörkare, ökad sårbarhet, förlust);
 8. mentagra;
 9. mykotiska sjukdomar som leder till håravfall;
 10. mikrosporiya;
 11. pediculosis;
 12. ringorm.

Dessutom kan en tricholog fungera som en närliggande specialist vid behandling av cancer. Detta beror på det faktum att personens hår nästan helt faller ut efter att ha genomgått kemisk eller strålbehandling.

Trichologen påverkar inte de inre organen under behandlingen. I "arbetsområdet" hos denna specialist, bara hår och hårbotten. Trichologen kan dock hänvisa patienten till ytterligare undersökning till en doktor med annan specialisering om det finns förutsättningar för detta.

När behöver jag se en tricholog?

Samråd med en specialist på detta område är nödvändigt om sådana faktorer är rättvisa:

 1. håret blev skört, torrt, utan uppenbar anledning;
 2. hårbotten är repad och flakad;
 3. mjäll uppträdde;
 4. håret började falla ut slumpmässigt eller över hela huvudets huvud;
 5. det finns en genetisk predisposition för håravfall;
 6. håret började bli grått på en tidig ålder;
 7. efter behandling med hormonella droger
 8. om håret började falla ut efter leveransen.

Eventuella problem med hårbotten och håret bör lösas endast av en specialistläkare. Detta beror på det faktum att håravfall inte alltid är förenat med en kosmetologisk faktor. Sällan kan dessa symtom vara en manifestation av en allvarlig patologisk process i kroppen, inklusive cancer. Därför är självmedicinering oacceptabel.

Vilka tester måste passera?

För att göra en korrekt diagnos, föreskriver en tricholog eller en dermatolog några laboratorietester. I mer sällsynta fall kan, när det finns misstanke om onkologisk patologi, instrumental diagnostik ordineras.

Standarddiagnostikprogrammet innehåller följande:

 1. forskning i hårbotten skrapning;
 2. blod för att identifiera allergenet;
 3. biokemisk blodundersökning
 4. hårstudie.

I vissa fall kan trichologen hänvisa patienten till ett samråd med en genetiker eller immunolog.

Undersökning utförs nödvändigtvis, eftersom det är omöjligt att göra en diagnos endast under en personlig undersökning.

Trichologist: hur är mottagningen?

Förutom den kliniska undersökningen gör doktorn i personalen en personlig undersökning av den drabbade delen av huvudet eller hårets allmänna tillstånd. Tänk också på patientens livsstil, historia (både personlig och familj), en sjukdomshistoria. Baserat på den information som erhållits och resultaten av undersökningen kan trichologisten göra en diagnos och förorda korrekt behandling.

Effektiviteten av behandlingen beror i många avseenden på patienten. På hur han kommer att relatera till sin hälsa och följa rekommendationerna från den behandlande läkaren.

Trikologens rekommendationer

Om vi ​​inte pratar om den genetiska predispositionen av håravfall eller en sjukdom som fungerade som etiologi, kan sådana överträdelser förebyggas.

Ohälsosam kost, frekvent stress och nervös spänning kan vara en av de viktigaste etiologiska faktorerna för skallighet. Dessutom bör du vara uppmärksam på sådana omständigheter:

 1. Användningen av ett olämpligt schampo eller andra kosmetiska hårvårdsprodukter kan orsaka mjäll eller alopeci.
 2. Att hålla sig utomhus i kallt väder utan huvudbonad påverkar hälsan hos håret och hårbotten negativt.
 3. rökning, alkoholmissbruk är också bland de etiologiska faktorerna för alopeci.

Med ovanstående symtom borde man inte använda sig av kosmetiska produkter. Hårförlust är ett medicinskt problem, därför bör en tricholog eller en hudläkare göra detta.

tjänster

SAMTAL

utnämningar

Trichologist. Läkaren-trichologist. Vem är det här?

Här är de vanligaste frågorna om personer som är bekymrade över tillståndet av håret eller hårbotten. Låt oss se:

Läkaren - trichologist - är specialist på högre medicinsk utbildning, som syftar till att behandla kärnan och hårbotten. Trichologen kan vara en dermatovenereolog och / eller kosmetolog som har en ytterligare specialisering inom området trikologi.

Det är nödvändigt att förstå att varje tricholog är nödvändigtvis en dermatovenerolog eller kosmetolog.
Men inte alla hudläkare och / eller kosmetolog kan vara trichologist, och endast en läkare, har genomgått särskild utbildning inom Trichology - vetenskapen om diagnos, behandling och förebyggande av skalpstörningar.

Läkaren - trichologist kan ha ytterligare utbildning kost, näring, terapi eller endokrinologi, anti-aging medicin och medicinsk specialitet som inte är obligatorisk, men kan avsevärt förbättra och utöka den diagnostiska processen.
Dessutom är det ibland nödvändigt att skilja verksamhetsområdet och sfären av estetiska trichologer och trichologers yrkesmässiga kompetens.

Estetisk trichologist (inte läkare) är en specialist som tillhandahåller tjänster inom skönhetsindustrin, skönhetssalongen, frisören och SPA-centret. Han har ingen rätt att vara engagerad i diagnos och behandling i vårt land.

Han kan hålla samråd om färgningstekniker och behandlingar - masker och skalar som främjar hårbottenhälsa och förbättrar hårets skaft, vi har sådana specialister som kallas tricholog assistenter.

För att undvika förvirring i dessa frågor kommer det under de kommande månaderna att införas en ny specialitet - trichiatristen. Denna hudläkare ha specialiserat sig på Trichology och äger alla nödvändiga manipulationer för diagnos och behandling av patienter tricology: från kunskap om histologi och biopsi i hårbotten och andra uteslutande av läkare, manipulation.

Oftast läkaren-trichologist klagar den intensiva håravfall, synliga gallring, närvaron av skalning, mjäll, seborré (fet hårbotten), klåda, förekomst av patologiska lesioner och olika hudsjukdomar i hårbotten, liksom i fallet med estetiska problem med håret: med ökad bräcklighet, brist på glans, otillfredsställande utseende.

Var tar doktorn trichologen?

Tyvärr, får en fri screening av programmet vid MHI trichologist fungerar inte i STI kliniker och få behandling vid trichologist passerar genom separation av betald sjukvård. I ett antal multidisciplinära centra är det möjligt att genomgå ett gratis samråd med trichologen, men ytterligare undersökningar och behandling ingår inte i LCA-programmet.
I trichologiska centra (en institution som specialiserat sig på behandling av hår och hårbotten är den viktigaste och prioriterade)
i multidisciplinära medicinska centra, i kosmetologikliniker,
dermatovenerologiska dispensar i avdelningen för betalda tjänster.

Behandling av trichologist

Diagnos i trichologist involverar passagen av samråd, under vilken utsetts / utföra grundläggande diagnostiska åtgärder: driftsättning av laboratorieanalys genomförts trihoskopii och phototrichogram utnämning ytterligare behandling: medel hemvård, mesotherapy och plazmoterapii olika fysikaliska behandlingar, bland annat användning av avancerad laserteknik.

Trichology - vad är det. Och vad gör doktorns trichologist

Vackert hår är en återspegling av människors hälsa. Många av folket tror att hår är en gåva av naturen. Om de är bra och friska, är det inte nödvändigt att ta hand om dem. Andra, tvärtom, spenderar mycket tid och pengar för att uppnå bilden av "vackert" hår. Låt oss vara uppriktiga, ingen av ovanstående åtgärder är felaktiga. Varför? Låt oss diskutera?

Genom att använda en hårtork eller andra stylingverktyg påverkar stress som inte är främmande för någon person, avitaminos, undernäring, såväl som de negativa effekterna av miljön globalt på hur håret är, oavsett hur de ser ut. Skadade hår ser ohälsosamt ut, de är olydiga, torra, ofta "brutna", se uttömda. Ingen är glad över en sådan syn, därför kan du inte stå för att slösa tid och du måste genast gå vidare till den förlorade hårhälsan. Det är dessa problem som läkarkliniken behandlar.

Trichology är ett fält av medicin som studerar tillståndet av vårt hår och hårbotten. I detta fall sker studien i steg, steg för steg, studerar hårets anatomi och fysiologi. Trichology är ett ganska nytt fenomen i medicin. De första studierna började först 1902 i Storbritannien. Översatt från grekiska "Tricho" betyder hår, det vill säga namnet på vetenskapen om trichology anger noggrant riktningen av sin studie. Kunskapen från denna disciplin är mycket viktig. Trichology som en vetenskap utvecklas snabbt och har redan tagit en värdig plats inom hälsa och skönhet.

Läkartrigologen behandlar håret hos personer som har problem med håret, såväl som hårbotten. Tyvärr förekommer sådana problem i både vuxna och barn. I regel består det första samrådet med en tricholog av en intervju där patienterna pratar i detalj om deras livsstil, kost och hygienprodukter som de använder. Då är det en inspektion där experter ofta hittar en obalans i håret. I trichologiska kliniker förekommer dessa studier på molekylär nivå. Det är att patientens hår som tas emot undersöks under ett speciellt mikroskop. Resultaten avslöjar orsakerna till sjukdomen. Som ett resultat av detta identifierar en specialist-tricholog problem som löses med sina rekommendationer och hjälp samt sjukdomar som behöver åtgärdas med läkarens lämpliga inriktning. Här är en lista över hårsjukdomar som är vanligast: mjäll, tunna hår, seborré, torrt eller oljigt hår, psoriasis, dermatit, alltför sprött hår eller håravfall, skallighet och liknande. För att ta itu med frågor som rör ditt barns hår, bör du kontakta barnläkaren.

Så låt oss titta närmare på hur forskningen utförs i laboratoriet. Trichologisten i komplexa fall utför en mikroskopisk analys av håret för att bestämma orsaken till sjukdomen. Han utvärderar hårbotten i hårbotten, så det visar sig hur skadat hårets botten är. Utrustningen tillåter oss att ta reda på mer än 36 typer av brott mot hårets struktur. Detta förfarande kallas dator-trichoskopi. Det är inte ovanligt att en person lider av flera typer av sjukdomar samtidigt. Vissa av dem bestämmer bara en resa till kliniken för recept från trichologen, och vissa kräver en enorm tid. Men resultatet är värt att spendera lite tid på det. Lyckligtvis löses de flesta problem med lämplig behandling.

Hela tiden är människor oroliga över sitt utseende. Vi vårdar omsorgsfullt för våra tänder, hud, naglar och hår. Om tills förrän håret försummade sig av läkemedlet, så har nyligen människor som lider av hårbotten sjukdomar möjlighet att se en läkare trikolog, som direkt handlar om dessa problem.

Också nöjd med processen att snabbt främja hårvetenskapens vetenskap. Tyvärr upplever ett stort antal människor obehag från det ohälsosamma och unaestetiska utseendet på deras hår. För vissa människor spelar den en avgörande roll i livet. Därför vänder folk till håret trichology kliniker med hopp om att återvinna vackert hår. Glöm inte att vården av ditt hår måste respekteras under hela livet. Dag efter dag ser trichologiklinikens patienter bra resultat, de tar hand om sig själva med särskild kärlek och uppmärksamhet. När allt kommer omkring, efter lite ansträngning på oss själva med hjälp av trichologens läkare, får vi fantastiska resultat som kan förvandla inte bara vårt liv utan även våra älskade liv.

trichologist

Problemet med håravfall stör ett stort antal människor i olika åldrar. Speciellt kvinnor är svåra att tolerera utseende på skallighet, så de kräver snabb och kvalitetsbehandling från läkare. Sjukdomar i hårbotten och hårbotten är i en dermatologs intresse som har fått en smalare specialisering, trichologen. Läkaren fastställer orsakerna till sjukdomsutvecklingen, undersöker hårbotten och föreskriver målriktad behandling med läkemedel eller specialutrustning.

Läkarens kompetens

En trichologist är en läkare som diagnostiserar, behandlar och förhindrar sjukdomar i håret och hårbotten. Läkaren har ett diplom i avsnittet "Dermatologi" med avslutade kurser i trichology. Disciplinen är relativt ung, som bara utvecklas, men redan efterfrågad bland patienter. Detta är förknippat med stor uppmärksamhet på utseendet och estetiken hos varje person.

Trichologists kompetens omfattar följande:

 • Mottagning av patienten i ett privat kontor.
 • Visuell och djupgående undersökning av hud och hårbotten.
 • Använd ett mikroskop för en mer detaljerad undersökning av hårsäckarna.
 • Ta ett skrap från hårbotten och hänvisa till studien.
 • Användning och utnämning av fysiska rutiner för att stimulera hårväxten.
 • Applicera olika salvor och krämer till hårbotten.
 • Utnämningen av en omfattande läkemedelsbehandling.
 • Hänvisning till konsultation till specialister (endokrinolog, dermatolog, onkolog).
 • Kirurgi för att transplantera hårsäckar.

Trichologist arbetar med ytterligare utrustning som hjälper till att diagnostisera sjukdomar mer exakt. Huvudverktyget i händerna på en specialist är ett dermatoskop. Med den visar läkaren under den upprepade förstoringen på skärmen en riktig bild av håret och hårbotten. Med hjälp av ultravioletta lampor med hög noggrannhet kan du bestämma närvaron av svampsjukdomar, beröva psoriasis.

Trichologist är förlovad inte bara vuxna utan även barn. Speciellt när barnet genomgick kemoterapi kurser och helt förlorat hår på huvudet. Läkaren studerar också problemet med hårförnyelse hos personer som lider av medfödda anomalier av hårväxt.

Vilka organ hanterar trichologisten?

Hårväxten i människokroppen beror på ett antal faktorer. Särskilt viktiga är:

 • Normala hormoner (sköldkörtel, binjurar, könshormoner).
 • Inskrivning av tillräckliga mängder vitaminer.
 • Långtidsanvändning av läkemedel som påverkar hårväxten.
 • Sexuell identitet. Hos kvinnor växer håret huvudsakligen på hårbotten, hos män, på ansiktet.

Trichologist i sin övning behandlar problemen med sådana organ och strukturer:

 • Hårbotten.
 • Huvudhår
 • Hårfollikel

Problem med hårväxt är inte alltid lokal, så läkaren bör noga studera sjukdomshistorien och tydligt identifiera viktiga fakta. För en specialist är det inte svårt att skilja håravfall med berövande och med hormonella störningar. Detta är möjligt eftersom doktorn har en specialisering inom dermatologi.

Trichologisten behandlar inte problemet med håravfall i andra delar av kroppen, eftersom denna patologi inte ger upphov till en negativ estetisk effekt.

Klagomål riktade till trichologen

Gradvis eller snabb håravfall är inte alltid förknippad med hudproblem på huvudet. En sådan process kan uppstå på grund av patologin hos endokrina organ, onkologiska sjukdomar. Därför bör du söka hjälp endast från en kvalificerad specialist som har kunskaper om terapi, endokrinologi och onkologi.

De kommer till trikologen med sådana klagomål:

 • Håravfall över huvudet.
 • Bildning av skalliga lappar på vissa delar av huvudet
 • Ökad hårbrott.
 • Utseendet på diskbänken mer än 50 hår efter shampooing.
 • Mjölk uppträdde på huvudet, som inte avlägsnas med hjälp av olika tvättmedel.
 • Alopeci inträffade i nära släktingar.
 • Gråt hår visade sig i en tidig ålder.
 • Skalliga fläckar på huvudet är förknippade med uttalad flaking av huden.
 • Problem med hårsäckar framkom efter förlossning, stress, medicinering.
 • Alopeci inträffade efter kemoterapi och strålbehandling.
 • Brötslighet och skallighet utvecklas snabbt på grund av hormonbehandling.
 • Under dagen oroade sig för hårbotten starka och kliande.

Trichologist samlar noggrant alla klagomål från patienten. Det är särskilt viktigt att en person pratar om hur länge symptomen är och användningen av olika mediciner.

I sin praktik måste läkaren undersöka hela huden på patientens kropp. Detta kommer att bidra till att fastställa orsaken till sjukdomen, även om den orsakas av andra organs patologi.

Vilka sjukdomar behandlar trichologist

Trichologisten kan hantera systemiska sjukdomar i kroppen som har resulterat i hårskador. Det finns emellertid sjukdomar som påverkar hårbotten och hårfollikeln på lokal nivå:

 • Diffus alopeci. Detta är enhetlig håravfall över huvudet. Sjukdomen är förknippad med nedsatt hormonnivå, kemoterapi, genetisk predisposition.
 • Fokal alopeci. Denna håravfall bara på vissa områden i hårbotten. Kvinnor och män påverkas lika. Patienter klagar på rodnad och svullnad i områden i hårbotten som påverkas av defekten.
 • Seborrheisk dermatit. Detta är en kronisk sjukdom i hudanslutningarna, särskilt uttalad på huvudet. Orsaken till sjukdomsutvecklingen är infektion med svampsporer. Patienter utvecklar klåda och mjäll, rodnad i huden och ökat fet hår.
 • Förändringar i kvalitetsindikatorerna för hår - brittleness, torrhet, utseendet på grå hår. Dessa processer kan vara associerade med åldersrelaterade förändringar, hypovitaminos, stress, vatten och schampo av dålig kvalitet.
 • Microsporia (ringorm). Detta är en svampinfektionssjukdom som främst påverkar husdjur. En person efter kontakt med en hund kan en katt lätt smittas med mikrosporia. Patienterna har en skada på huvudet, mäter 4-5 cm, med brutet hår upp till 4-6 mm långt i mitten. Detta område är täckt med ett lager av vit skalning.
 • Pediculosis. Sjukdomen uppträder efter att lössen har ramat hårbotten. Patienter indikerar hud klåda, grunda hudskrapa, ökat sprött hår och närvaron av löss.
 • Tidigt grått hår förekommer hos personer i åldrarna 25-35 år. Detta tillstånd är förknippat med hypovitaminos, stress, anemi. Pigmentationsstörning har en mer kosmetisk effekt, ibland åtföljd av sprött och torrt hår.
 • Hypertrichos kännetecknas av ökad hårväxt i ansiktet, huvudet och andra delar av kroppen. Ofta är denna sjukdom associerad med en genetisk predisposition.

I fall där en person har en genetisk predisposition för alopeci är det mycket svårt för en tricholog att klara av progressiv alopeci. Hårsäckar är helt övervuxna med epitel och efterföljande hårväxt är nästan omöjligt. Därefter kan läkaren tillgripa en kirurgisk lösning på problemet. På baksidan av huvudet skärs en bit hud med hår, då är den uppdelad i små partiklar. Specialisten singlar ut varje glödlampa separat och injicerar den i det nödvändiga området med alopeci.

Trichologist måste nödvändigtvis informera patienten om ämnet sjukdomar i sköldkörteln, binjurarna hos endokrinologen.

Forskningsmetoder tilldelade av trichologist

Specialisten, efter att ha undersökt patienten, kommer alltid att förskriva följande laboratorietester:

 • Allmän analys av blod och urin.
 • Blodglukos.
 • Blodelektrolyter - kalcium, magnesium.
 • Sköldkörtelhormoner (thyroidin, T3, T4, sköldkörtelstimulerande hormon (TSH)).
 • Könshormoner. Estrogener, progesteron - för kvinnor, testosteron - för män.
 • Genetisk forskning av kromosomer i fråga om ärftlig patologi.

Trichologist måste också använda följande instrumentdiagnostiska metoder:

 • Skrapa hårbotten för mikroskopisk undersökning.
 • Hudskrapning för bakteriologisk undersökning.
 • Spektral analys av hår för att bestämma nivån av spårämnen i vävnaderna.
 • Ultraviolett spektrometri. Metoden bidrar till att skapa en viss glöd i vissa sjukdomar.
 • Mikroskopi av hårfollikeldermatoskopet.
 • Ultraljudsdiagnos av sköldkörteln, manliga och kvinnliga könsorgan.
 • Doppler i nacke och huvudkärl.

Ytterligare metoder hjälper till med diagnosen. Läkaren skickar ofta patienter till ett samråd med en endokrinolog, en immunolog och genetik.

Det bör understrykas att diagnosen kan göras först efter en direkt undersökning av patienten av en tricholog.

Trichologist tips

Utseendet spelar en viktig roll när man söker ett jobb, i personliga relationer, i ett lag. Därför känner vissa människor sig obekväma när de lider av håravfall.

 • Huvudet ska tvättas dagligen, med hjälp av schampo och balsam på samma gång.
 • Skölj huvudet efter att du har använt schamponet för varmt vatten vid rumstemperatur.
 • Det är förbjudet att tvätta håret med varmt vatten, så är sekret från sebaceous och svettkörtlarna stimulerade - håret blir tjockare snabbare.
 • På vintern, i frostigt väder, måste du bära en hatt, så normal blodcirkulation i huden bibehålls.
 • Efter att ha tvättat håret är det inte önskvärt att använda en hårtork, eftersom håret blir skört och torrt.
 • Efter att ha tagit ett bad ska huvudet lindas med en handduk så att håret torkas naturligt.
 • För att undvika utseende av ringorm i ett barn är det bättre att inte ha husdjur.
 • När huvudlöss och microsporia har dykt upp, ska du omedelbart söka hjälp av en läkare.
 • Om håret faller ut efter 40-50 år ska sköldkörteln kontrolleras först.
 • Huvudmassage förbättrar mikroblodcirkulationen och näring av hårlampan. Varje dag kan du massera hårbotten med tufts av alla fingrar, applicera måttlig kraft i 2-3 minuter, 5-6 gånger om dagen.
 • Mjölk är oftast en manifestation av en svamphudsjukdom. När det här problemet uppstår är det därför bättre att söka hjälp från en hudläkare.

Hårproblem, särskilt de som är förknippade med håravfall, är trichologens ansvar. Endast en läkare kan diagnostisera och ordinera adekvat behandling.

Vem är trichologist och vad är trichology?

Hår är en viktig indikator på människors hälsa, men det kan också skada och inte känna sig väldigt bra. Då kommer en trichologist till räddning - en läkare som vet allt om hår, hälsa och skönhet. Och det område där han arbetar kallas hårets trikologi.

Vad är trichology

Hårdiagnostik på en trichologs kontor utförs på speciell högteknologisk utrustning.

Trichology är en gren av dermatologi som specialiserat sig på studier och behandling av hår. I Ryssland började denna trend att blomstra i slutet av förra seklet och är en av de yngsta.

Vad gör hårvetenskapen:

 • Utvecklar och genomför behandlingsmetoder.
 • Studier hårets struktur, tillväxtfaser och åldersegenskaper
 • Utvecklar vårdprodukter
 • Undersöker orsakerna till olika sjukdomar och alopeci

Hittills finns det inget sådant begrepp "läkare trichologist" i listan över ryska medicinska yrken, bara en hudläkare är en kosmetolog. I väst uppträdde hårvetenskapen i mitten av 20-talet och idag finns institut av trichology, föreningar och samhällen av specialister.

Vem är läkare trichologist

En trichologist är en specialist som undersöker hårets tillstånd och hjälper till att lösa problem som är förknippade med det. Ofta styrs denna riktning av kosmetologer, som har genomfört specialkurser och fördjupat sin kunskap inom hårhälsan.

I utvecklade länder föredrar många boende att ha en personlig tricholog, till exempel en tandläkare eller barnläkare. Detta förklarar den snabba utvecklingen av trender och efterfrågan på specialister.

Tjänster trichologist:

 • Diagnos av hårtillstånd och hälsa
 • Utnämning av medicinsk terapi
 • sjukvården
 • Urval av terapeutiska och vårdprodukter

Barnens trichologist är en specialist som löser hårproblem i den yngre generationen. Dess aktivitet är nära relaterad till immunologi, barnläkare och gastroenterologi, eftersom barns problem oftast beror på funktionsfel hos interna organ och system.

Var utförs trichology-träning

Riktningen blir popularitet varje år. Ekologiska förhållanden, kvaliteten på mat och kosmetika lämnar mycket att önska. Var kan jag lära mig detta yrke?

Specialister som redan har en medicinsk utbildning kan delta i trichology-träning och få ett diplom genom att slutföra kurser. Oftast hålls de i centrum av trichology, som ligger vid Medical University. Separat är det värt att notera den populära skolan av trichology Nautilus, som arbetar aktivt i Moskva och St Petersburg. Dess akademiker arbetar aktivt i mer än 100 städer i Ryssland och CIS.

Trichologist måste ha en högre medicinsk utbildning i riktning mot dermatovenerologi! Annars kan en specialists verksamhet med rätta betraktas som kvackeri.

Vid val av kurser är det värt att undvika träning som erbjuds av kosmetiska företag. Oftast har de ingenting att göra med medicinsk trichology och det dokument som tas emot efter det att deras uppsägning har inget värde.

Vad lär trichologer:

 • De studerar sjukdomar och deras symtom.
 • Undergår kosmetisk korrektionsutbildning.
 • Arbeta med modern diagnostisk teknik.
 • Undersök effekten och sammansättningen av terapeutiska läkemedel.

Hur mycket är ett besök till läkare trichologist

Kostnaden för att ta emot en trichologist i Moskva beror på kliniken. Oftast är den primära inspektionen gratis. Avgifter får endast tas ut för diagnostiska undersökningar och analyser. Vidare varierar genomsnittspriset för antagningstrikologen från 1 100 till 4 000 rubel per mottagning. Plus betalning av medicinska förfaranden. Det är bättre att klargöra alla detaljer och ungefärliga priser på kliniken i förväg innan du gör ett möte.

Berömda trichology centra

Gross klinik

En av de ledande hårbehandlingarna i Ryssland. Beläget i Moskva. Endast effektiva och verifierade metoder används som ger ett positivt resultat. För behandlingen användes tyska läkemedel av hög kvalitet som inte innehåller hormoner och tidigare kliniska prövningar.

Vilka metoder används i kliniken:

 • Laserterapi
 • Ozonterapi
 • Plasmeterapi
 • mesotherapy
 • kryoterapi
 • zonterapi

Och många andra. Men mest av allt är kliniken känd för sina kirurger som utför hårtransplantation enligt en ny unik teknik. Problemet med skallighet är en sak av det förflutna.

Delta Clinics

Kliniken är utrustad med italiensk utrustning, som används för att diagnostisera hårbotten och hårets tillstånd. Berömd för sin enorma erfarenhet av behandling av skallighet och håravfall.

Tjänster Delta Clinics:

 • Hår och hårbottenbehandling
 • Skadeåtervinning
 • Återhämtning av naturlig tillväxt

Tricoprogram utrustning används för behandling, som har stora möjligheter och löser många hår- och hårproblem.

Centrum för trikologi Tatiana Tsymbalenko

Centret har en hög materialbas, är utrustad med den senaste utrustningen och tillämpar effektiva behandlingsmetoder. Specialister på kliniken går regelbundet på internationella konferenser och deltar i forskning om behandling och restaurering av hår.

Specialiserad klinik som löser följande problem:

 • alopeci
 • Hudsjukdomar
 • Tunna, torra och brittleness
 • Inflammatoriska sjukdomar

Förutom behandling av hårsjukdomar erbjuder kliniken Tsymbalenko tjänster inom dermatologi, kosmetologi.

Centrum för Trichology Laboratory An-tech

Han har jobbat i Moskva i mer än 40 år och började lösa hårproblem innan trichologin utpekades i en separat riktning. Sedan 2004 har centrumet utfört icke-kirurgisk behandling av olika typer av skallighet.

Centrumtjänster:

 • Full hår undersökning
 • Genetisk forskning
 • Undersökning av organ och system

Centret fokuserar mer på behandling av alopeci än på inflammatoriska sjukdomar och kosmetiska problem. Ett individuellt behandlingskomplex väljs ut för varje klient, baserat på diagnostiska data, och full behandling utförs tills ett positivt resultat erhålls.

Nätverk av Trichology Centers AMD Laboratory

Fungerar i 35 städer i landet. Nätverket grundades 1995 och är ett av de första i Ryssland. Utför professionell behandling av hud och hår, deras restaurering enligt den senaste och ständigt förbättrade tekniken. För terapi används läkemedel som har utvecklats av det italienska företaget Corus Farm specifikt för nätverket av AMD-kliniker.

tjänster:

 • Ozonterapi
 • mesotherapy
 • Massage av flera typer
 • Reflextekniker
 • Laserterapi

Och många andra. Förutom behandling ger centren professionella hygieniska medel för att återställa åtgärder. Ett individuellt urval görs.

Trichology - ett högt specialiserat område av dermatologi och venerologi, som behandlar behandling och restaurering av hår. En bra trichologist är en läkare som, förutom arbetslivserfarenhet, måste ha kunskap och utbildning. Dessa två begrepp måste vara oskiljaktiga.

Rådgivning av läkare trichologist med håravfall och i andra fall

Alla vet att om du har några problem med håret eller hårbotten, bör du konsultera en tricholog. Men vad exakt gör den här specialisten, vilka villkor han kommer att hjälpa till med att hantera och i vilka situationer kan samråd med trichologen behövas - vi kommer att lyfta fram alla dessa punkter i den här artikeln.

Vilka problem kommer trichologen att hjälpa till att klara av

Vem är en tricholog? Trichology är ett högt specialiserat område inom dermatologi, som studerar hårets struktur, deras olika patologier, metoder för förebyggande och behandling.

Den vanligaste orsaken till att patienter går till en trichologist är svår håravfall som inte kan stoppas med konventionella medel. Dessutom kan du behöva konsultera en specialist i sådana fall:

  • Håret blir tunnare i struktur. Ofta förekommer denna funktion före efterföljande alopeci. Om du har märkt ett sådant alarmerande symptom i dig själv, kontakta en tricholog och genomföra en fullständig undersökning av kroppen.
  • Minskad hårdensitet. Det kan börja för en mängd olika anledningar. Endast en specialist kan bestämma den exakta orsaken och välja lämplig behandling.
  • Krullarnas dåliga skick - de blev torra, spröda, starka splittrade i ändarna. Kanske din kropp saknar specifika vitaminer eller mikrodelar, eller det kan bero på frekventa stress eller inre sjukdomar. Det finns också många orsaker till detta, med sådana klagomål krävs ett obligatoriskt samråd med trichologen.
 • I en ung ålder uppträdde grå hår. Ibland händer detta, ett sådant symptom signalerar vissa störningar i kroppen, som måste hanteras och börja behandla dem.
 • Mjäll (torr eller oljig). Seborré är provocerad av sjukdomar i talgkörtlarna. När alltför mycket talg produceras, diagnostiseras fet seboré, och om tvärtom inte tillräckligt med torrsera. Denna sjukdom kan antingen uppstå oberoende eller vara resultatet av olika sjukdomar i kroppen. Då bör behandlingen vara omfattande och riktade mot eliminering av huvudfaktorn.
 • Håret är svagt, tunt, växer dåligt. Detta problem kan uppstå med hormonella störningar i kroppen, liksom för ett antal faktorer, en specialist bör upprätta dem.
 • Alopeci. Det finns många sorter av denna sjukdom - fokal alopeci, diffus eller androgenetisk. Var och en av subspeciesna av alopeci förekommer av egna skäl och har en annan behandling. Därför, om du märker att håret lämnar ditt huvud misstänkt snabbt och förblir på kammen - inte självmedicinera, men omedelbart kontakta trichologen.

Vilka forskningsmetoder använder trichologen?

En person som tillämpar en trikolog med problemet med försämring av håret eller en hårbotten ska behöva gå igenom ett antal steg, vilket inkluderar diagnos och urval av metoder för efterföljande behandling.

Men först kommer vi att titta på hur receptionen hålls av denna specialist:

 1. Vid det första samrådet, talar patienten om sitt problem, utvärderar doktorn visuellt hårets tillstånd. I de flesta fall utförs en särskild fysisk undersökning med hjälp av ett trichoskop. Därefter bestämmer specialisten om det behövs några hjälpdiagnostiska metoder - laboratorium eller instrument. Dessutom kan trichologen hänvisa patienten till ytterligare råd till andra specialister - en gynekolog, en hudläkare, en gastroenterolog och andra.
 2. Applicera ytterligare forskningsmetoder.
 3. Patienten återvänder till trikologen med resultaten av undersökningarna och på grundval av de erhållna uppgifterna, namnger läkaren den slutliga diagnosen och väljer terapimetoderna.

Efter en tid måste du besöka läkaren igen för att bedöma framgången för behandlingen och vid behov göra korrigeringar åt den.

Och nu kommer vi att titta närmare på de diagnostiska metoder som används i trichology:

 • Phototrichogram - är en metod för att undersöka hårfollikelns tillstånd. Ger dig möjlighet att ställa in det stadium där hårfollikeln befinner sig, beräknar hårdets densitet på en kvadratcentimeter. Tack vare all denna information är det möjligt att identifiera alopeci i början och börja behandla det i tid.
 • Microvideo diagnostik - är en datorstudie av hårbotten och hårets tillstånd. En tricholog, som använder en speciell videokamera och ett mikroskop som är anslutet till en dator, får en bild förstorad 159 gånger på skärmen på håret och hårbotten. På grund av en så kraftfull ökning är det möjligt att inte bara fastställa den exakta orsaken till alopeci utan även att diagnostisera många hårpatologier i den inledande fasen, vilket gör behandlingen mer framgångsrik.
 • Spektralanalys - är studier av hår på innehållet i olika mineraler i dem.

Doktortrichologist recensioner av patienter som utförde sådana studier hävdar att i de flesta fall identifierades den exakta orsaken till sjukdomen och problemet löstes ganska snabbt.

Trihologists tips för tjockt och friskt hår

Vi uppmärksammar trichologens råd om förbättring av dina curls tillstånd.

  1. Välj rätt kam. Det är viktigt att överge metall- och plastprodukter om du inte vill skada dina "fjädrar". Använd naturliga borstborstar eller träalternativ. Också, föredra dig att kamma med en lång borste med måttlig hårdhet - så du kommer att uppnå maximal massageeffekt och spara dig från problemet med split ends.
  2. Kamma håret klokt. Du kan bli förvånad, men felaktig kamning kan orsaka olika hårproblem. Borsta aldrig dina lockar våta - vänta på att de torkar. Börja med att utföra denna manipulation med tipsen och gradvis stiga upp.
  3. Tvätta huvudet ordentligt. Hur ofta behöver du städa ditt hår - det skulle vara mer rationellt att fråga trichologisten i receptionen. Specialisten ska visuellt utvärdera ditt hårs tillstånd och kunna ge dig ett individuellt svar. För att tvätta huvudet, ta varmt vatten, men inte för varmt (speciellt för hår som är benägna att överskrida fett), applicera schampo två gånger och massage sedan med mjuka massagebevegelser. Efter tvättning rekommenderas att skölja krullarna med en handduk och lämna den på huvudet ett tag.
  4. Kassera hårtork, krusjärn, strykjärn och andra termiska apparater. De är mycket skadliga för håret och provar olika problem i hårbotten. Om du inte helt kan ta bort dem från ditt liv, åtminstone minimera användningen av skadliga enheter.
 1. Titta på din kost. Ofta kan du höra trichologens råd om rätt näring, begränsning av feta livsmedel och en ökning av kosten av naturliga produkter rik på vitaminer och mikroelement. Det här objektet borde inte överraska dig - det som vi konsumerar för mat påverkar trots allt vårt utseende, särskilt på huden med hår.
 2. Ge upp dåliga vanor. Om du har problem med ditt hår, måste du dricka alkohol mycket måttligt och sluta röka. I annat fall störs fartygens arbete, spasmer uppstår och folliklarna inte får alla de ämnen de behöver.
 3. Övervaka tillståndet i ditt nervsystem. Stress, konstant brist på sömn, kronisk trötthet har extremt negativ påverkan på kroppen som helhet och hårets tillstånd i synnerhet. Om du har problem med nervsystemet, kontakta en specialist i tid och behandla dem.

Genom att följa alla dessa regler kan du självständigt förbättra krillarnas tillstånd utan att tillgripa hjälp av en specialist. Om det finns några problem med curls - konsultationen i sig blir det rätta beslutet. Du borde inte sätta dina problem på bakbrännaren, det är viktigt att lösa dem så tidigt som möjligt, så får du snabbt ett positivt resultat och sjukdomen kommer inte att ha tid att gå in i den kroniska fasen.

trichologist

Vem är trichologist

Dermatolog av smal specialisering, som uteslutande handlar med hårsjukdomar - svampskador (mjäll), skallighet och andra.

(se även mykolog, hudläkare)

Vad ligger inom doktorens trichologists kompetens

Han studerar strukturen, tillväxtfaserna hos normalt (oförändrat) hår och utvecklar också teoretiska och praktiska metoder för att förebygga sjukdomar och behandla hår och hårbotten.

Vilka sjukdomar behandlar trichologisten?

Vilka organ hanterar läkaren Trihologist?

När ska du kontakta Trichologist

Mjölk är en av de vanligaste sjukdomarna i hårbotten. Små vita skalor som uppträder i hårbotten och håret bildas som ett resultat av borttagning och efterföljande avskalning av hårbottens övre lager. Mjölk kan uppstå oberoende av din hudtyp. Mycket ofta är dess förekomst förknippad med felaktig hårvård: Tvättning med ett olämpligt tvättmedel i hårt vatten, felaktig färgning och blekning av hår, frekvent kemisk perm.

Utsläppen av mjäll kan vara en nödsignal: det indikerar en kränkning av utsöndringen av hårbotten i huvudbunden, vilket vanligen orsakas av funktionsfel i de inre organen: det kan vara gastrointestinala sjukdomar, sköldkörtelsjukdomar, endokrina störningar. Bildandet av mjäll kan orsakas av svår stress, långvarigt depressivt tillstånd, ökad känslomässig aktivitet, ohälsosam kost.

Det är därför, om du, trots systematisk vård och lokal behandling, inte kommer att kunna bli av med mjäll inom några månader, bör du omedelbart söka råd från specialistläkare och ta reda på grunden till händelsen.

Den torra formen av seborré i hårbotten härrör från otillräcklig aktivitet hos hudens talgkörtlar. Vid detta stadium av sjukdomen finns en signifikant hyperemi i hårbotten, skalning, klåda.

Vit mjäll, torr, lätt avskalning, som liknar pollen, ligger löst på huden, vilket i regel inte orsakar seborrheiskalopeci. Håret är tunt, utarmat, sprött, bräckligt, med splittrade ändar, naturlig elasticitet för friskt hår reduceras. Hårbotten är väldigt torr.

Vanligtvis när man kammar på en kam eller borste, kvarstår en liten mängd förlorat hår. Om mindre än 150 hår faller ut under dagen är det ingen anledning att oroa sig eftersom det här är ett helt naturfenomen som är förknippat med hårförlusten. Snart kommer det förlorade håret att ersättas med nya.

Forskare har beräknat att ju tjockare håret desto större kammar ut. Men om på din hårborste finns det en hel massa hår, indikerar detta en skallighet.

Baldness - en sjukdom i håret och hårbotten, kännetecknat av för tidigt ökad håravfall.

Denna sjukdom är mycket lätt förvirrad med skallighet, eftersom områden med fullständig skallighet plötsligt uppträder i hårbotten. De exakta orsakerna till denna sjukdom är fortfarande inte kända.

Man tror att det kan orsakas av stressiga situationer, hormonella störningar, vitaminbrister, ohälsosamma dieter, allvarliga infektiösa och kroniska sjukdomar. Män är mycket mer mottagliga för denna sjukdom än kvinnor. Förväntad långsiktig omfattande behandling.

"False" nesting baldness (pseudopelad)

På hårbotten finns små områden av komplett alopeci av oval eller rund form. Huden på dessa ställen liknar de läkade såren.

Det är möjligt att sjukdomen härrör från nervstopp eller hormonella störningar, men de exakta orsakerna till utseendet har inte förklarats hittills.

Utseendet av grått hår är förknippat med gradvis förlust av hårpigmenterande ämnen. Melanin, som ligger i den kortikala substansen i den subkutana delen av håret och är ansvarig för den naturliga hårfärgen, börjar växla med luftbubblor, i slutändan leder detta till störning av pigmentering och förlust av hårets naturliga färg. Depigmentering uppstår. Graying är oftast förknippad med kroppens naturliga åldringsprocess.

Sjukdomar i hår och hårbotten. Det kännetecknas av det plötsliga utseendet på gråa täta skalor på håret, som liknar asbestfibrer, därav sjukdomens namn.

Dessa skalor limmar håret, dåligt skilt från håret och hårbotten. De exakta orsakerna till sjukdomen är inte kända. Men asbestlossen behöver en långsiktig komplex behandling under överinseende av en specialistläkare.

Sjukdom i hårbotten och kroppshår, som redan manifesteras hos nyfödda i den första månaden i livet.

Karaktäriserad av utseende av blåsning längs hela längden av håret. Sjukdomen är ärvt och otrevlig. Regelbunden konsumtion av A-vitamin förhindrar vidare utveckling av sjukdomen. Mycket användbara masker från bodyagi.

Purulent inflammation av hårsäckar

En sjukdom i hårbotten och ansiktet, men ibland finns symtom på kroppens hårlinje.

Karaktäriserad av utseende på hårbotten eller hakan av liten pustulär inflammation av vitgrå färg, vilket ofta framträder av bubblor. Håret går igenom dessa formationer. En sjukdom
infödd, ärvt.

De första tecknen på sjukdomen förekommer i tidig barndom.

Förhärskas på vintern, och på sommaren kommer det inte att manifesteras. Du behöver en ganska långsiktig omfattande behandling under överinseende av specialister, som i regel bidrar till att uppnå effekten.

Örmedicin, som använder speciella mjukgörande och exfolierande droger rekommenderas att kombineras med regelbundet intag av vitaminerna C och A.

Orsaken är allvarliga kroniska sjukdomar och sjukdomar i hårbotten (till exempel alla typer av seborré). Det finns en gradvis förstörelse av hårstrukturen, den blir för tunn, den kan lätt avlägsnas. Om sjukdomen inte behandlas leder det till fullständig håravfall.

Sjukdom i hårbotten. Det kännetecknas av utseendet på små ringformiga vita färgade formationer längs hela längden av håret. Dessutom växlar friska områden med foci av sjukdomen. Orsakerna till denna sjukdom har inte förklarats hittills.

Behandling till ingen nytta. Experter rekommenderar att färga sådant hår.

Sjukdom i hårbotten och andra delar av människokroppen. Det kännetecknas av utseendet på huden av rosa och rödaktiga fläckar (därav namnet), peeling och klåda i huden. Omedelbar omfattande behandling krävs.

Sjuka hårsäckar. Det kännetecknas av utseendet av pustulära formationer på hårbotten. Håret blir mycket tunt, lätt avlägsnat med follikeln.

Sjukdomen är kronisk i naturen, kräver långvarig behandling under överinseende av en läkare. Det drabbade håret avlägsnas med hjälp av röntgenstrålar i speciella skåp. Som regel är fullständig avlägsnande av hårbotten nödvändig.

Mykoser (svampsjukdomar)

Mykoser beror på verkan av patogena svampar som påverkar hårlinjen och hårbotten. Barn och unga kvinnor är mest mottagliga för dessa sjukdomar, även om de också finns hos män. Dessa är smittsamma sjukdomar, det är därför nödvändigt för en person att begränsa kontakterna under behandling och desinficering av hushållsartiklar, eftersom spridningen av sådana sjukdomar kan utföras genom personliga hygienartiklar (kammar, penslar etc.), kläder och andra delade föremål. Behandling av svampsjukdomar kräver mycket tid och särskild utrustning, därför bör den utföras under överinseende av en specialist. Skadat hår avlägsnas med röntgenstrålar.

De vanligaste svampsjukdomarna är scab, microsporia och ringworm.

Sjukdomen påverkar hårbotten och håret. Manifierad av den karakteristiska lukt av mögel, grågula scabs upp till 1 cm breda, som täcker hårbotten. Hår skört, sprött, torrt, lätt att dra ut.

Infektionssjukdom som påverkar hårbotten: Håret är täckt med en vitfilm, som åtföljs av peeling och klåda. Oftast påverkar denna sjukdom barn. Infektion kan uppstå som en följd av kontakt med ett sjukt husdjur eller en sjuk person.

Trichophytosis (ringorm)

Infektionssjukdomar påverkar hårbotten på huvudet och ansiktet, hårbotten och naglarna. Det är känt att oftast detta
pojkar lider av sjukdomen.

Sänds genom direktkontakt med bäraren, genom katter och hundar, genom personliga tillhörigheter hos sjuka människor. Det finns flera typer av denna sjukdom: ytlig och djup trichofytos.

Ytlig trichofytos påverkar oftast ungdomar under puberteten. Manifest av utseende av små runda områden, vars hår är mycket skört, avbrott i olika höjder, åtföljd av hudsköljning och klåda.

Djupt trichofytos påverkar vanligtvis ungdomar i tonåren. Små runda områden med fullständig skallighet uppträder i hårbotten, vars utseende är orsakad av en djurslag av svamp, resten av huvudet är täckt med scabs. Håret på kanterna av baldness områdena är lätt draget ut, det finns suppuration inom hårsäckar.

Splitting hår. Sjukdom i hårbotten.

Det kännetecknas av utseendet av splittrade ändar på håret, som enligt deras utseende liknar en pensel. Det brukar utvecklas på långt eller halvlångt hår, med minskad utsöndring av talgkörtlarna. Orsaken till sjukdomen är påstådd felaktig användning av schampo och andra kosmetika. Det finns två former av sjukdomen: nodulös bräcklighet och loopliknande hår.

Nodulöshet - kännetecknad av utseendet på hårlinjen på huvudet och kroppen av vita knölar. I utseende liknar knölarna två borstar som kolliderar med varandra. På de ställen där knölar bildas blir håret torrt, skört, gallrande och förlorar sin naturliga flexibilitet och elasticitet.

Sjukdomen kännetecknas av utseendet av små slingikniknande knölar, håren på platsen för deras bildning blir torra, lätt avbrott, skrynkliga, tunna, blir torra.

På hårbotten lus parasiterar, som matar på blodet av däggdjur, inklusive människor. Det första tecknet på löss är klåda. Resultatet av en långvarig kurs av sjukdomen kan vara bildandet av sår på huden. För att förhindra denna sjukdom kan vara, enligt reglerna för personlig hygien. Behandla pedikulos bör vara under överinseende av en läkare.

När och vilka tester att göra

Vilka är de vanligaste typerna av diagnostik som oftast utförs Trichologist

Trikholog läkare råd

I synnerhet bland de sjukdomar som oftast orsakar mjäll är det möjligt att identifiera kränkningar av mag-tarmkanalen och smittsamma sjukdomar. Och rehabiliteringsprocessen efter en sjukdom är också en tid då mjäll kan uppstå. Därför är det nödvändigt att observera de vanliga försiktighetsåtgärder som alla mödrar lärde sig i barndomen: Tvätta händerna ofta, bära tofflor i poolen och badet och om möjligt inte kontakta en sjuk person.

I det senare fallet handlar det inte bara om mykoser, dermatoser, seborré, vi talar om några sjukdomar.

I en frisk person tillåter immuniteten inte några avvikelser från dessa regler och mjäll kan helt enkelt inte visas. Därför är det nödvändigt att behålla din immunitet: att härda, ofta besöka friska luften, för att ge dig fysisk ansträngning.

På vår och höst kan du ta speciella droger för att upprätthålla immunitet.

För att förebygga skräp är det viktigt att äta en balanserad diet, vilket ger din kropp alla nödvändiga ämnen och undviker en förhöjning mot ökad konsumtion av fett, protein eller kolhydrater.

För att förebygga skräp, är zink, som finns i kött och äpplen, och B-vitaminer, som är rika på vita svampar, särskilt brödgås, mjölk, kött, fjäderfä, ägg, nötter, broccoli, spenat, bananer, betor, vattenmelon, melon..

Det är särskilt viktigt att vara uppmärksam på förebyggande av mjäll under kroppens hormonella anpassning: i övergångsålder, under graviditet, under klimakteriet, samt under hormonella obalanser orsakade av olika sjukdomar. Du bör också undvika stark och långvarig stress och depression. Och tillåter naturligtvis inte allergier.

En av de viktigaste områdena för att förebygga skräp är att sköta håret och huden i hårbotten. Därför är det viktigt att välja schampon och vårdprodukter baserat på individuella egenskaper.

Om du inte själv kan bestämma vad din hårtyp är och hur man bryr sig om dem, hur ofta de behöver tvättas, kommer någon mästare i frisörsalongen att hjälpa dig. Missbruk inte de terapeutiska schamponerna för förebyggande åtgärder, för att om så är nödvändigt kan ett sådant schampo inte längre fungera.

Som förebyggande av mjäll kan du använda eteriska oljor. Som visat är de essentiella oljorna av lavendel, patchouli, cederträ, eukalyptus och tea träd bäst lämpade. Den essentiella oljan av pelargon, mint, rosmarin, grapefrukt, svart poppel, mandarin, basilika används också ofta. De har uttalade antifungala och antiseptiska effekter.

Du kan använda på olika sätt.

Du kan blanda 2 droppar av dessa oljor med 30 ml av basen, till exempel, söt mandelolja och gnid dig kraftigt i huvudet några minuter innan du tvättar håret. Dessutom kan en blandning av eteriska oljor tillsättas till schampon och balsam med en hastighet av 5 droppar per 10 ml bas.

Tips: Lägg inte till aromoljor direkt på flaskan, det är bättre att förbereda en ny blandning varje gång och använd det omedelbart.Nästa Artikel
Användningen av pyridoxin för hårmaskiner med vitamin B6