tjänster


Här är de vanligaste frågorna om personer som är bekymrade över tillståndet av håret eller hårbotten. Låt oss se:

Läkaren - trichologist - är specialist på högre medicinsk utbildning, som syftar till att behandla kärnan och hårbotten. Trichologen kan vara en dermatovenereolog och / eller kosmetolog som har en ytterligare specialisering inom området trikologi.

Det är nödvändigt att förstå att varje tricholog är nödvändigtvis en dermatovenerolog eller kosmetolog.
Men inte alla hudläkare och / eller kosmetolog kan vara trichologist, och endast en läkare, har genomgått särskild utbildning inom Trichology - vetenskapen om diagnos, behandling och förebyggande av skalpstörningar.

Läkaren - trichologist kan ha ytterligare utbildning kost, näring, terapi eller endokrinologi, anti-aging medicin och medicinsk specialitet som inte är obligatorisk, men kan avsevärt förbättra och utöka den diagnostiska processen.
Dessutom är det ibland nödvändigt att skilja verksamhetsområdet och sfären av estetiska trichologer och trichologers yrkesmässiga kompetens.

Estetisk trichologist (inte läkare) är en specialist som tillhandahåller tjänster inom skönhetsindustrin, skönhetssalongen, frisören och SPA-centret. Han har ingen rätt att vara engagerad i diagnos och behandling i vårt land.

Han kan hålla samråd om färgningstekniker och behandlingar - masker och skalar som främjar hårbottenhälsa och förbättrar hårets skaft, vi har sådana specialister som kallas tricholog assistenter.

För att undvika förvirring i dessa frågor kommer det under de kommande månaderna att införas en ny specialitet - trichiatristen. Denna hudläkare ha specialiserat sig på Trichology och äger alla nödvändiga manipulationer för diagnos och behandling av patienter tricology: från kunskap om histologi och biopsi i hårbotten och andra uteslutande av läkare, manipulation.

Oftast läkaren-trichologist klagar den intensiva håravfall, synliga gallring, närvaron av skalning, mjäll, seborré (fet hårbotten), klåda, förekomst av patologiska lesioner och olika hudsjukdomar i hårbotten, liksom i fallet med estetiska problem med håret: med ökad bräcklighet, brist på glans, otillfredsställande utseende.

Var tar doktorn trichologen?

Tyvärr, får en fri screening av programmet vid MHI trichologist fungerar inte i STI kliniker och få behandling vid trichologist passerar genom separation av betald sjukvård. I ett antal multidisciplinära centra är det möjligt att genomgå ett gratis samråd med trichologen, men ytterligare undersökningar och behandling ingår inte i LCA-programmet.
I trichologiska centra (en institution som specialiserat sig på behandling av hår och hårbotten är den viktigaste och prioriterade)
i multidisciplinära medicinska centra, i kosmetologikliniker,
dermatovenerologiska dispensar i avdelningen för betalda tjänster.

Behandling av trichologist

Diagnos i trichologist involverar passagen av samråd, under vilken utsetts / utföra grundläggande diagnostiska åtgärder: driftsättning av laboratorieanalys genomförts trihoskopii och phototrichogram utnämning ytterligare behandling: medel hemvård, mesotherapy och plazmoterapii olika fysikaliska behandlingar, bland annat användning av avancerad laserteknik.

trichologist

Trichology är vetenskapen om håret och hårbotten. Det bör emellertid noteras att i den officiella klassificeringen av medicinska arbetstagare finns det inte något sådant som en "tricholog". Enligt ICD-10 hänvisar trichology till avsnittet "dermatokosmetologi".

Vem är en tricholog?

En trichologist är en speciell dermatolog som behandlar eliminering av hår och hårbottenproblem.

Kompetensen hos denna speciella smala klassificering är behandlingen av skallighet hos både män och kvinnor. Dessutom kan trichologisten föreskriva förebyggande förfaranden, utveckla teoretiska och praktiska metoder för att lösa sådana patologiska processer.

Vilka sjukdomar behandlar specifikt trichologist?

Specialisten i denna klassificering handlar om behandling av sådana patologiska processer i hårbotten:

 1. diffus alopeci (alopeci);
 2. fokal alopeci (håravfall på platser);
 3. tidigt grått hår
 4. alopeci på grund av genetisk predisposition;
 5. mjäll;
 6. seborré;
 7. orimlig förändring av hårets utseende (mörkare, ökad sårbarhet, förlust);
 8. mentagra;
 9. mykotiska sjukdomar som leder till håravfall;
 10. mikrosporiya;
 11. pediculosis;
 12. ringorm.

Dessutom kan en tricholog fungera som en närliggande specialist vid behandling av cancer. Detta beror på det faktum att personens hår nästan helt faller ut efter att ha genomgått kemisk eller strålbehandling.

Trichologen påverkar inte de inre organen under behandlingen. I "arbetsområdet" hos denna specialist, bara hår och hårbotten. Trichologen kan dock hänvisa patienten till ytterligare undersökning till en doktor med annan specialisering om det finns förutsättningar för detta.

När behöver jag se en tricholog?

Samråd med en specialist på detta område är nödvändigt om sådana faktorer är rättvisa:

 1. håret blev skört, torrt, utan uppenbar anledning;
 2. hårbotten är repad och flakad;
 3. mjäll uppträdde;
 4. håret började falla ut slumpmässigt eller över hela huvudets huvud;
 5. det finns en genetisk predisposition för håravfall;
 6. håret började bli grått på en tidig ålder;
 7. efter behandling med hormonella droger
 8. om håret började falla ut efter leveransen.

Eventuella problem med hårbotten och håret bör lösas endast av en specialistläkare. Detta beror på det faktum att håravfall inte alltid är förenat med en kosmetologisk faktor. Sällan kan dessa symtom vara en manifestation av en allvarlig patologisk process i kroppen, inklusive cancer. Därför är självmedicinering oacceptabel.

Vilka tester måste passera?

För att göra en korrekt diagnos, föreskriver en tricholog eller en dermatolog några laboratorietester. I mer sällsynta fall kan, när det finns misstanke om onkologisk patologi, instrumental diagnostik ordineras.

Standarddiagnostikprogrammet innehåller följande:

 1. forskning i hårbotten skrapning;
 2. blod för att identifiera allergenet;
 3. biokemisk blodundersökning
 4. hårstudie.

I vissa fall kan trichologen hänvisa patienten till ett samråd med en genetiker eller immunolog.

Undersökning utförs nödvändigtvis, eftersom det är omöjligt att göra en diagnos endast under en personlig undersökning.

Trichologist: hur är mottagningen?

Förutom den kliniska undersökningen gör doktorn i personalen en personlig undersökning av den drabbade delen av huvudet eller hårets allmänna tillstånd. Tänk också på patientens livsstil, historia (både personlig och familj), en sjukdomshistoria. Baserat på den information som erhållits och resultaten av undersökningen kan trichologisten göra en diagnos och förorda korrekt behandling.

Effektiviteten av behandlingen beror i många avseenden på patienten. På hur han kommer att relatera till sin hälsa och följa rekommendationerna från den behandlande läkaren.

Trikologens rekommendationer

Om vi ​​inte pratar om den genetiska predispositionen av håravfall eller en sjukdom som fungerade som etiologi, kan sådana överträdelser förebyggas.

Ohälsosam kost, frekvent stress och nervös spänning kan vara en av de viktigaste etiologiska faktorerna för skallighet. Dessutom bör du vara uppmärksam på sådana omständigheter:

 1. Användningen av ett olämpligt schampo eller andra kosmetiska hårvårdsprodukter kan orsaka mjäll eller alopeci.
 2. Att hålla sig utomhus i kallt väder utan huvudbonad påverkar hälsan hos håret och hårbotten negativt.
 3. rökning, alkoholmissbruk är också bland de etiologiska faktorerna för alopeci.

Med ovanstående symtom borde man inte använda sig av kosmetiska produkter. Hårförlust är ett medicinskt problem, därför bör en tricholog eller en hudläkare göra detta.

Trichologist - ditt hårs frälsare

Idag är trichologen ett mycket populärt och eftertraktat yrke. Dessutom saknas specialister på detta område. Av olika sociala och ekonomiska skäl finns det färre och mindre kvalificerade läkare, och det finns fler och fler problem för människor med hår. Dessutom utvecklas kosmetologin i språng och idag kan trichologen hjälpa till i mer nyligen ansedda helt hopplösa fall.

Vem är en tricholog?

Namnet på denna medicinska specialisering kommer från det grekiska ordet "trichos", vilket betyder "hår". Följaktligen är läkaren engagerad i studier, behandling och till och med håråterställning. Enligt den allmänna klassificeringen är trichology en del av kosmetisk dermatologi.

En kvalificerad trichologist måste ha avslutad medicinsk utbildning, samt ha en djup kännedom om hudsjukdomar. De blir oftast orsaken till alopeci, som inte kan botas hemma med folkrättsmedel. Även om detta är långt från de enda synderna av allvarlig håravfall.

Moderna trichologer följer regelbundet seminarier organiserad av företrädare för farmakologiska företag eller tillverkare av medicinsk utrustning för att hålla sig ajour med alla nya produkter som visas på marknaden. Endast en sådan läkare kommer att kunna ge verkligen kvalificerad hjälp även i de mest försummade fallen.

När är det dags att gå till doktorn

Tyvärr, ett besök på hårläkaren, som många kallar trichologer, utan att veta rätt term, människor brukar skjuta upp till sist och försöka lösa problemet på egen hand. Även om det är bättre att börja med det så snart du märker två eller flera av de obehagliga symptomen som anges nedan:

 • överdriven fet eller torr hårbotten;
 • långvarig klåda eller irritation
 • rodnad i hela huden eller färgning
 • ökad skallighet eller skallighet
 • kraftigt accelererad håravfall;
 • plötsligt dök upp eller tidigt grått hår;
 • riklig mjäll eller tjocka vitskorpor;
 • noduler eller svullnad på håraxeln;
 • finnar eller pustler i hårbotten
 • våta hudsår eller skaliga tillväxter;
 • allvarligt gallrande, sprött hår;
 • förlorad glans, blekning av naturlig färg.

I 90% av fallen indikerar dessa tecken inte allvarliga patologier i kroppen och kan ganska enkelt och snabbt elimineras. Men om sjukdomen fortfarande är närvarande, ju snabbare det diagnostiseras och behandlingen påbörjas, desto högre är risken att inte vara kvar utan hår på kort tid.

Vad ska man göra

När du kommer till slutsatsen att hårets tillstånd stör dig, måste du vidta åtgärder omedelbart. Börja noggrant observera dig själv och försök att eliminera alla fysiologiska orsaker till aktiv håravfall eller överdriven torrhet / fet hud i hårbotten.

Om situationen inte har förbättrats inom 1-2 veckor ska du gå till en läkare. Men ju mer du berättar om dina observationer, desto mer exakt kommer diagnosen att vara.

Titta på oss själva

En av de vanligaste orsakerna till ett dåligt tillstånd hos håret är vitaminbrist. Och detta är trots att vi idag har ett nästan obegränsat urval av mat! Men hur många människor som systematiskt övervakar sin kost och försöker att åtminstone på något sätt balansera det? Börja med att utvärdera menyn och mängden rent vatten som förbrukas dagligen.

Den andra viktiga punkten är att kontrollera effekterna av negativa externa faktorer. Analysera och svara på dessa frågor för dig själv:

 • Är schampo och hårbalsam lämplig för dig?
 • Hur ofta blir håret färgat?
 • Missar du stylingverktyg?
 • Hur ofta och ordentligt torrt hår hårtork?
 • Hur många gånger i veckan stryker du termoelement och curling?
 • Skämtar du ditt hår med läkning oljor och masker?
 • Skyddar du dem från solljus och dåligt väder?

Det skulle vara trevligt att beräkna hur många hår du förlorar dagligen. Den genomsnittliga dagskursen varierar mellan 70 och 150 stycken.

Observera om det finns en liten vit kapsel i slutet. Om det är frånvarande betyder det att håret sönder, men faller inte ut. Och nu kan du gå till läkaren som kommer att fråga dig alla dessa frågor.

I receptionen hos trichologisten

Professionell diagnostik vid mottagandet av en tricholog består av flera steg och den första är den historia som doktorn behöver informationen du samlat in. Efter en detaljerad konversation med dig kommer han att fortsätta till en visuell och hårdvara undersökning av huvudet.

Undersökning av hårbotten yta idag görs helt smärtfritt med ett videodermatoskop eller den senaste datatekniken. De låter läkaren undersöka hudens tillstånd, och programmet beräknar även det exakta antalet aktiva, döda och vilande hårsäckar. Därefter kan slutsatser dras om möjligheten till partiell eller till och med full restaurering av håret.

Om en specialists uppfattning efter den inledande undersökningen tenderar att föreslå att en sjukdom i huden eller inre organen är en möjlig orsak till hårproblem, kommer han att leda dig till en ytterligare undersökning som kan innefatta:

 • bakteriell sådd av huden;
 • studera under en voodoo lampa;
 • hårbottenbiopsi;
 • slutföra blodtal
 • detaljerad analys av hormoner;
 • Sköldkörtel ultraljud etc.

I vissa fall kan det vara nödvändigt att konsultera andra specialister: en endokrinolog, en gastroenterolog, en kardiolog och till och med en nutritionist eller psykolog. Att vägra att besöka dem är inte värt det, för om du inte tar bort grundorsaken, är det inte möjligt att fullständigt restaurera håret. Alla ansträngningar kommer endast att ge tillfälliga resultat.

Behandlingsmetoder

Efter undersökningen och mottagandet av alla sina testresultat kan läkaren vanligtvis berätta orsaken till skallighet eller andra hårproblem och rekommendera lämplig behandling. Om en primär eller kronisk sjukdom upptäcks, bör alla insatser riktas först till det.

Samtidigt är det nödvändigt att revidera och justera kosten i riktning mot att öka färska grönsaker, frukter, högprotein och fiberrika livsmedel. I de flesta fall är problem med hår hos barn i åldern 12-17 relaterat till det faktum att en tonåring utanför huset äter skräpmat eller bekvämlighetsmat.

Normalt inkluderar behandlingsförloppet kosmetiska och hårdmetallförfaranden på grund av medicineringen (läkaren skriver ut recept och bestämmer dosen) eller multivitaminkomplex. Ett sådant övergripande tillvägagångssätt ger dig den snabbaste chansen att få en fullständig återhämtning.

Två gånger i månaden måste du komma tillbaka till mötet, där läkaren kommer att kontrollera hårets tillstånd och ge råd om att rätta behandlingen om det behövs.

I vissa fall fortsätter huvudet att bli skallet, trots alla åtgärder som vidtagits. Det kan vara genetiskt programmerat eller kan vara en sällsynt, icke-diagnostiserad form av alopeci. Även medicinsk behandling hjälper inte här, men en erfaren högkvalificerad tricholog kan transplantera patienter från ett icke-infekterat område till patienter. Deras överlevnad når 95%.

Hur man kommer till trichologen

Det visade sig att många inte bara vet vad trichologen behandlar, men också hur man kommer till honom. Sådana specialister finns tyvärr inte i distriktskliniken. Ja, och i små städer är de främst endast i privata kliniker. Även om de senaste åren har utrustningen för den primära diagnosen visats i bra skönhetssalonger och skönhetssalonger. Metoden att arbeta med dem är enkel och en kvalificerad läkare kan dra allmänna slutsatser om hårets tillstånd.

Glöm inte innan du bestämmer dig för att utföra ovanstående självdiagnos. Det tar normalt minst 2-3 dagar, och all denna information är mycket viktig för läkaren. Annars kan han be dig att komma igen, och det här är förlorat tid och pengar. Trichologists samråd betalas oftast, men priserna är ganska överkomliga.

Enligt recensionerna av de som redan har använt sina tjänster kommer en bra läkare inte bara att hjälpa dig att snabbt återställa ditt hår, men kommer också att ge användbara tips om näring och vård för dem. Och det betyder att du kommer att vara säker på att du gör allt rätt, och nästa gång måste du söka medicinsk hjälp snart.

Vem är trichologen och vad behandlar han

Den yttre skönheten hos en person bestäms av flera komponenter: ett snyggt utseende, hälsosamt hudförhållande, ett vackert leende och, naturligtvis, en frisyr. Låt ditt hår ha en modern hårklippning och ultramodern färg, men om de ser illa ut, är torkade, tråkiga, allt är mjäll och sprinklar till och med, det är lite glädje. Och vad gör du då? Skynd dig att köpa ett nytt schampo med balsam, springa till frisören eller tänka på att byta det?

Visste du att hårets yttre tillstånd är en indikator på kroppens hälsa. Om det finns någon slags sjukdom i den, kommer den första, där han kommer att ge en signal, att vara ett hårhår. Oftast händer detta:

 • på grund av störningar i det endokrina eller immunsystemet
 • i strid med funktionerna i mag-tarmkanalen eller gynekologiska organen;
 • mot bakgrund av graviditet och förlossning;
 • på grund av psykiska störningar, stressiga situationer.

Därför är det första du bör tänka på: vilken läkare ska jag kontakta med hår- och hårbottenproblem? Denna specialist kallas en tricholog, och vem trichologen är och vad han behandlar läser nästa avsnitt.

Vem är en tricholog?

Trichologist är en läkare som specialiserat sig på dermatologisk profil, men arbetar djupt mot hårbotten. Trichology, som en vetenskap bildades i mitten av 20-talet, men i Ryssland kom det bara till slutet. Utseendet hos de första inhemska specialisterna kom 2000-talet, men detta yrke fick inte officiellt erkännande, eftersom hälsoministeriet anser att detta är en del av dermatologin. Självklart kommer trichologen inte att hittas i någon klinik, men varje år framträder de mer och mer, vilket innebär att vår medicin genomgår progressiva förändringar.

Endast två strukturer faller inom ramen för hans intressen:

Trichologisten behöver emellertid veta allt om deras struktur och funktioner, liksom alla orsaker, symtom, utvecklingsstadier av de patologier som är förknippade med dem. Och så att du förstår, förutom ett sådant fenomen som mjäll eller seboré, kan sjukdomen vara mycket allvarligare, till exempel mykos, lava, purulenta skador på hårsäckar, tidigt grått hår etc.

Vi har definierat vem den här specialisten är, låt oss ta en djupare titt på vad trichologen behandlar och lär oss detaljerat om de viktigaste typerna av sjukdomar.

Vad behandlar läkare trichologisten?

Huvud och hår är synliga kroppsdelar, om det uppstår problem med dem är det osannolikt att kunna dölja det länge, och det finns ingen mening i den. Du kan använda folkläkemedel eller speciella schampon, men på så sätt kan du bli av med symptomen, men inte sjukdomen. Så fort du slutar använda dem, kommer allt tillbaka till sitt ursprungliga tillstånd. För att inte slösa bort tid och pengar måste du säga farväl till obehag så snart som möjligt. Vi rekommenderar dig att söka specialiserat bistånd. Vad behandlar läkare trichologen:

 • Mjölk - Små partiklar av vit färg är bekanta för absolut alla. Deras utseende är förknippad med störningar i talgkörtlarna, när de producerar talg i större eller mindre mängd, som skiljer sig från normen. Eller den kemiska sammansättningen av sekretionen som produceras av körtlarna ändras;
 • Seborré är en sjukdom som liknar mjäll, eller snarare är det ett av dess symptom, men det blir ändå alltmer uttalat och allvarligare. Orsaken är en överträdelse av talgkörtlarnas utskiljningsfunktion;
 • Eksem är ett annat namn för seborrheisk dermatit. Manifierad i form av rödaktiga fläckar (bubblastruktur med skalning). Oftast uppstår på grund av svår stress;
 • Psoriasis är ett rosa utslag i hårbotten med lös silvervåg. Sjukdomen är kronisk och benägen att återkomma.
 • Mentagra är en purulent lesion som påverkar hårfollikeln. I det här fallet observerar patienterna gallring av strängarna, liksom deras ihållande förlust.
 • Ringorm - desensibilisering av vissa delar av huvudet, där håret sönder, faller ut, deras tillväxt stannar.

Vad gör trichologen och vad gör han?

Trichological sjukdomar kan förvärvas, men oftast är de baserade på en ärftlig faktor. Det är den genetiska informationen från föräldrarna som kommer att påverka hur mycket ditt hår förändras. Tidigt grått hår kan vara resultatet av allvarlig chock eller regelbunden stress, och ibland är denna sjukdom arvad, om din mamma eller pappa har grått hår från sin unga ålder, så är det också mycket troligt att hända dig. Detta gäller också vad läkare trikologen behandlar. Nu finns det olika metoder för att bromsa denna process, så förtvivlan är aldrig nödvändig.

När du hänvisar till en trikolog måste läkaren intervjua patienten, bestämma hur länge ångest, svårighetsgrad, ta reda på om personen har några kroniska sjukdomar och hur länge han har undersökt sin kropp.

Därefter diagnostiserar läkare-trichologen hår- och hårbotten. I moderna medicinska centra finns en utmärkt enhet som kallas ett trichoskop. Det låter dig göra en inspektion vid maximal förstoring. På grund av detta har läkaren möjlighet att göra en preliminär diagnos.

För att klargöra det kan det krävas lämplig analys, eller samråd med närstående yrkesverksamma.

Efter avslutad slutsats väljs en omfattande behandling utifrån förberedelser, procedurer och olika manipuleringar.

Orsaker och behandling av skallighet

På olika stadier av livet upplever de flesta människor en sjukdom som alopeci. Detta är dess vetenskapliga namn, på ett enkelt sätt - håravfall. Normalt, även hos friska människor, duschas de, för det finns en naturlig process att uppdatera dem. Trichologists har beräknat denna hastighet, i genomsnitt är det upp till 100 hår. Det är viktigt att uppmärksamma sin rot, det måste vara ljust, annars är fallet dåligt.

De vanligaste orsakerna till patologisk förlust av hårbotten:

 • Kemoterapi eller starka droger, ofta antibiotika, kan undertrycka krafterna i kroppen.
 • Sjukdomar i det nervösa eller hormonella systemet;
 • Stress, depression, kronisk trötthet;
 • Brist på vitaminer, vanligtvis ett säsongsbetonat fenomen;
 • Att upprätthålla en strikt diet, fasta eller helt enkelt dålig kvalitetsmat påverkar hela organismens arbete, såväl som dina lockar;
 • Hypotermi huvudet under den kalla årstiden;
 • Den motsatta effekten - värmer håret påverkar också deras tillstånd negativt och leder till försämring och förlust. Det är en fråga om användning av hårtork, pleyk, strykjärn;
 • När puberteten, graviditeten, efter födseln, under klimakteriet utsätts det endokrina systemet för en allvarlig obalans, vilket är skadligt för håret.

Behandling i detta fall bör vara komplex och bestå av:

 • från vitaminer
 • droger som förbättrar mikrocirkulationen och korrigerande immunitet,
 • hormoner,
 • andra medel som tas inåt, eller injiceras direkt i det drabbade området, genom injektioner.

Strömmarna, ultraviolett strålning och kryomassage har funnit effektiv tillämpning i trichology.

Trichologist tips

Nu vet du vem trichologen är och vad han behandlar, vilket innebär att du ska lyssna på hans rekommendationer för att bevara skönhet, och viktigast av allt, för ditt hårs hälsa. Och de är som följer:

 • Hårets typ hos människor är annorlunda, så nästan alla tillverkare av schampon har separata linjer för fet, torr och normal. Var noga med att välja kosmetika som passar detta kriterium;
 • Varmt och frostigt väder påverkar även håret, skyddar dem med en hatt från solens strålar och en hatt från den kalla vinden.
 • Med en stark förlust, försök att skära dem;
 • Daglig massage hårbotten, en träborste är utmärkt för detta ändamål;
 • Innan du lägger dig, kamma håret längs hela längden, börja från botten och nå rötterna;
 • Använda hårtorkare, bägare samt lacker, skum och geler så lite som möjligt.
 • Vid målning, gör ett val för professionella ammoniakfria produkter;
 • För att stimulera hårväxten av trichologists, utvecklades en metod för pulserande hårbotten, darsonvalisering. En liknande effekt, men den andra arbetsprincipen har hår mesotherapy. Förfarandet är baserat på subkutan injektion med aktiva substanser.

Trichologist. Vad gör den här specialisten, vilken typ av forskning gör han, vilka patologier behandlar han?

Webbplatsen ger bakgrundsinformation. Tillräcklig diagnos och behandling av sjukdomen är möjliga under övervakning av en samvetsgranskad läkare.

Vem är en tricholog?

En trichologist är en specialiserad läkare som specialiserat sig på identifiering (diagnos) och behandling av hår och hårbotten i både vuxna och barn (barnets tricholog). Denna specialist utvecklar förebyggande metoder som syftar till att förhindra tidig förstörelse av hårstrukturen, ger rekommendationer för korrekt skötsel av hårbotten och hår och han utför vissa medicinska förfaranden. Trichologisten kan ordinera en mängd olika behandlingsmetoder - från droger till operation (hårtransplantation). Det kan också vara fysioterapeutiska förfaranden (darsonvalisering, kryomassage, laserterapi) och användningen av olika masker, örttinkturer. I vissa fall kan hårsjukdomar behandlas av hudläkare eller kosmetologer, men det är bäst att kontakta en trikolog om sådana problem uppstår.

För att bli en tricholog måste du först få en högre medicinsk utbildning efter examen från den medicinska fakulteten. Man tror att trichology är en del av dermatologi (dermatologi och kosmetologi), så du borde genomgå en dermatolog för hemvist specialitet. Därefter är det nödvändigt att erhålla den så kallade kompletteringen, det vill säga en förbättring av trichologin.

Trichology (trichos - hår och logotyper - vetenskap, "hårvetenskap") är en gren av medicin som studerar hårets struktur (morfologi) och deras fysiologi. Vetenskapen började sin utveckling under andra hälften av 20-talet och fortsätter sin aktiva utveckling. Idag finns det ett stort antal utbildnings- och forskningscentrum för trichologi. Varje dag forskas och utvecklas nya metoder för förebyggande åtgärder, diagnostiska förfaranden och behandlingsregimer. I vissa länder finns det nyligen trichologiska centra och kliniker där specialiserade yrkesverksamma behandlas.

Historien håller många kulturer och nationer, vilket gav håret en annan mening. Till exempel i antika Egypten var det modernt att raka huvudet och bära peruker. Efter det började frisörskapet utvecklas, var olika produkter gjorda av hår. För andra nationer var män förbjudna att ha långt hår. Om en tjej i Ryssland lämnade sitt hår lös visade detta att hon var en häxa.

Vad gör trichologen?

Trichologist är engagerad i diagnos och behandling av sjukdomar som påverkar håret och hårbotten. Doktor-trichologen utvecklar också metoder för förebyggande och ger rekommendationer om ordentlig hårvård, som väljas individuellt i varje enskilt fall.

Vanligtvis, när det finns några problem med hår (håravfall, sprött hår, mjäll), börjar många människor självmedicinera, vilket är oacceptabelt. Den andra delen söker råd från vänner eller din frisör. Vissa hårproblem kan indikera allvarliga patologier. En tricholog kan hjälpa till att hantera detta.

Trichologist behandlar följande sjukdomar och patologiska tillstånd i håret:

 • alopeci (alopeci);
 • seborré (seborrheisk dermatit);
 • psoriasis (skalig);
 • ringworm (trichophytosis, microsporia);
 • favus (scab);
 • pedikulos (löss);
 • follikulit;
 • trichoclasis;
 • trihoptiloz;
 • knutna hår;
 • trichotortos (trichinos);
 • symmetrisk allotrichia begränsad;
 • leykotrihiya;
 • Moniletrix (spindelformat hår);
 • hypertrikos;
 • hirsutism;
 • mjäll;
 • tidigt grått hår;
 • allergiska reaktioner.

Alopeci (alopeci)

Alopeci (alopeci) är en sjukdom som kännetecknas av fullständig eller partiell förlust av hår på någon del av kroppen (vanligtvis på huvudet) och störning av processen med ny hårväxt. Orsakerna till alopeci är hormonella störningar i kroppen, genetisk predisposition, exponering för yttre faktorer, med vissa mediciner.

Det finns följande typer av alopeci:

 • diffus alopeci - kännetecknas av en jämn gallring av håret;
 • fokal alopeci - frånvaro (förlust) av hår i vissa delar av huvudet eller torso;
 • total alopeci - kännetecknad av fullständig frånvaro av hår;
 • androgen alopeci - håravfall uppstår som en följd av ökade nivåer av manliga könshormoner (androgener).

Seborré (seborrheisk dermatit)

Seborré (seborrheisk dermatit) är en kronisk sjukdom som kännetecknas av försämrade talgkörtlar. Utvecklingen av sjukdomen är förknippad med hormonella störningar i kroppen, genetisk predisposition, nedsatt immunitet, närvaro av svamp.

Det finns följande typer av seborré:

 • Oljig seborré är en patologi som kännetecknas av ökat arbete i talgkörtlarna (överskott av talgproduktion) och åtföljs av skalning av hårbotten, klåda. Håret får ohälsosam sken, mjäll förekommer. Om obehandlad kan det vara komplicerat genom utveckling av pustulära hudsjukdomar (furunkulos, abscess).
 • Torr seborré är en patologi som kännetecknas av en överträdelse av tjockleken (tjocklek) av talg (blir viskös) vilket komplicerar sin normala utsöndring. Kliniskt manifesterad av torrhet, gallring och sprött hår. Klåda och mjäll förekommer också.
 • Blandad seborré - denna patologi kombinerar manifestationen av fet seborré i vissa områden och torr seborré i andra.

Psoriasis (skalig beröva)

Psoriasis är en icke-infektiös hudsjukdom som kännetecknas av vågbildning (röda scaly patches) eller blåsor (blåsor) med en klar vätska, klåda. Som regel har en kronisk kurs. Den vanligaste formen är hårbottenpsoriasis. Sjukdomen börjar med kliar. Då finns det röda fläckar, som vanligtvis finns i pannan och nacken. Dessa foci av psoriasis (skalor eller blåsor) sammanfogar varandra och kan täcka hela huvudet. Orsakerna till denna patologi kan vara sjukdomar i immunsystemet, exponering för miljöfaktorer eller genetisk predisposition.

Ringworm (trichophytosis, microsporia)

Ringworm är en smittsam svamp sjukdom som orsakar hud, hår och nagelskador. Foci av sjukdom bildas oftast på kronan, i templet och nacken.

Följande typer av ringorm är utmärkande:

 • Trichophytosis är en sjukdom som orsakas av svampar av släktet Trichophyton. Med denna patologi, tydligt avgränsad, rundad foci av inflammation med skalor, blåsor som snabbt torkar ut och omvandlas till korstform i hårbotten. Håret med trichophytia brukar brytas i nivå 2 till 3 millimeter från huden och utseendet av svarta prickar (den så kallade hampen).
 • Microsporia är en sjukdom som orsakas av svamparna i släktet Microsporum. Med denna sjukdom framträder skalning vid infektionsstället. En vecka senare börjar håret bryta av, som i trichophytia. Om du håller din hand (stroke) på hjärtat där håret är trasigt, kommer de inte att återställa sin ursprungliga position. Huden i det drabbade området blir röd, svullet och vågar.

Favus (scab)

Favus är en svamp sjukdom som kan skada huden, hårbotten, naglarna och inre organen. Ofta blir kvinnor och barn sjuka. Favus i hårbotten karakteriseras av utseendet av röda fläckar med bildandet av en gulgrå skal på kanten. Dessa foci är formade som en tallrik med en ihålig i mitten. Håret i det drabbade området blir tunt, tunt (lätt utdraget), torrt, tråkigt (som om det är dammigt). Kan förvärva en specifik lukt från musen (ladugården).

Pedikulos (löss)

Pedikulos är en huvudlöss parasitär sjukdom som påverkar huden och håret. Av alla befintliga lössorter är det oftast parasitiskt huvudlöss som orsakar pedikulatur i hårbotten. Den kan också bäras (parasiterad på kläder) och lössluckor (parasitära i könsorganet). Huvudluken matar på värdens (personens) blod. Samtidigt lägger hon ägg (nits), som verkar vara fästade på håret och fortsätter att parasitera. Sjukdomen åtföljs av svår klåda som uppstår som ett resultat av en lusbit och frisättningen av sitt saliv. Det finns också spår av repor (excoriation), irritation och hudskador, vilket kan bidra till penetration av andra infektioner. Det är viktigt att märka utseendet av löss i tid och vidta åtgärder för att eliminera dem, eftersom de kan laga upp till 10 ägg om dagen och förvärra kroppens tillstånd.

follikulit

Follikulit är en infektionssjukdom som oftast orsakas av stafylokockbakterier och kännetecknas av purulent inflammation i hårfollikeln (hårrot). Det kan orsakas av mindre skador och hudkontaminering, förändringar i omgivande temperatur, ohälsosam kost och förekomst av kroniska sjukdomar. Follikulit börjar med bildandet av inflammation (rodnad och svullnad) runt hårfollikeln. Efter några dagar bildas en vesikel (abscess) fylld med purulent vätska (gulgrön). Några dagar senare kan denna abscess spränga (öppen) och en torsk skorpa kommer att dyka upp i sin plats, vilket kommer att avskalas. Hår som är involverat i smittsamma processen faller lätt ut eller tas bort. Follikulit åtföljs vanligtvis av klåda och ömhet.

trichoclasis

Trichoclasia är ett patologiskt tillstånd hos håret, vilket kännetecknas av deras bräcklighet. Externt är håret vanligtvis inte ändrat, men avbrott på avstånd på upp till 10 centimeter från hårbotten. Vanligtvis är foci med skadat hår avrundade. Trichoclasia kan åtföljas av klåda, torr hårbotten och skalning. Utvecklingen av denna patologi kan bero på en genetisk predisposition till ökat sprött hår, exponering för yttre faktorer (curling, strykning, hårfärg), felaktig hårvård eller brist på vitaminer i kroppen.

Trihoptiloz

Trichotilos är ett patologiskt tillstånd hos håret, vilket kännetecknas av deras längsgående sektion. Hårets tips medan den delas upp i flera delar. Med tiden kan detta leda till gallring, försvagning, skört hår och håravfall. Ofta är trichoptilos utsatt för kvinnor med långt hår som inte skär dem länge. Från hårstrukturens svårighetsgrad börjar försämras, och de börjar splittras. Orsakerna till splittrade ändar är många faktorer. Några av dem är felaktig hårvård (blåstorkning, frekvent färgning, vinkling), temperaturfluktuationer, dålig näring och därmed brist på vitaminer.

knutna hår

Trichonos är ett patologiskt tillstånd där håret dras i små knutar (slingor). Bildandet av knöl leder till hårflöjt och ackumulering av damm och bakterier i dessa områden. Med tiden är håret skadat, delat (stratifierat) och brutet. Befintliga sjukdomar i hårbotten (följd av klåda), felaktig kamning kan bidra till utseendet av trichonos. Dessutom kan knölar bildas på grund av användning av kamar med skarpa tänder, felaktig hårvård.

Trichotortosis (trichokinesis)

Trichotortosis är ett patologiskt tillstånd hos håret, i vilket deras form störs och de snods runt längdaxeln (längs längden). Denna patologi är medfödd och är ganska sällsynt, främst bland ägarna av lätt hår. Hår med trichotortosis är torrt, tunt, benäget att bryta. Foci med twisted hair, som regel, är belägna i de tidiga och occipital områdena. Gradvis, om obehandlad, kan trichotortosis leda till skallighet.

Symmetrisk begränsad allotrichia

Symmetrisk begränsad allotrichia är en anomali av hårutveckling, som är ärvt och kännetecknas av närvaron av symmetriska foci med nedsatt hårväxt. Till skillnad från andra ärftliga sjukdomar börjar allotrichia manifestera sig i ungdomar. Denna patologi kan åtföljas av tillväxten av tunt, hårt, blekt och spiralt krökt hår. Hår börjar bli förvirrad och gradvis falla ut. Hårbotten kan observeras i hårbotten.

Leykotrihiya

Leukotrichia är en genetisk sjukdom som kännetecknas av medfödd hårgödning. Denna patologi beror på frånvaron av pigment (substans som ger färg) eller otillräcklig produktion. Kliniskt manifesterad av grå hår, ögonfransar, ögonbryn. Även hos personer med leukotrichia blir huden vit och känslig för effekterna av yttre faktorer.

Moniletriks

Moniletrix är ett patologiskt tillstånd av hår som är ärvt och börjar manifestera sig i tidig barndom (under det första året av livet). Samtidigt bildas små täta knölar som liknar pärlor i hårbotten (i stället för hårväxt). Huden blir torr och börjar avta. Håret har formen av en spindel och kallas spindly. Massor av hårförtjockning växlar med gallringsområden. Håret blir också torrt, sprött, splittrat. Foci av balding kan bildas.

hypertrikos

Hypertrichos är en sjukdom som kännetecknas av överdriven hårväxt överallt på kroppen (även där det inte är typiskt). Det kan utvecklas både hos män och kvinnor och beror inte på ålder. Överdriven hårväxt kan förekomma som ett resultat av genetiska mutationer, störningar i hormonsystemet. Utvecklingen av hypertrichos kan också bidra till vissa sjukdomar (svamphudsskador, anorexia nervosa) och medicinering (antibiotika, kortikosteroider).

hirsutism

Hirsutism är en sjukdom som kännetecknas av överdriven hårväxt på kroppen och ansiktet hos kvinnor av den manliga typen. Håret uppträder på hakan, över överläppen, i överkroppen, rygg och buk. Samtidigt blir håret mörkt och styvt. Denna patologi är förknippad med en ökning av nivån av manliga könshormoner (androgener) i en kvinnas blod. Hirsutism leder ofta till störningar i menstruationscykeln, livmoderblödning, infertilitet.

mjäll

Mjölk är ett syndrom som kännetecknas av en lång avlägsnande av vita vågar från hårbotten. Ofta utvecklas detta syndrom hos personer med fet hår. Orsaker till mjäll anses vara felaktig vård för hårbotten och håret, brist på vitaminer i kroppen, nedsatt immunitet, konstant stress.

Tidigt grått hår

Tidigt grått hår är en patologisk process, som kännetecknas av utseendet av grått (blekt) hår före 25 års ålder. Orsaker till tidig graying är sjukdomar i sköldkörteln, järnbristanemi, gastrit, genetisk predisposition, nervös stress, frekventa kemiska effekter på håret (färgning, perm). Alla dessa orsaker kan leda till störningar i melaninproduktionen (färgpigment av hår).

Allergiska reaktioner

Om allergiska reaktioner uppträder som påverkar hårbotten, måste du också kontakta trichologen. Allergier kan uppstå som ett resultat av överkänslighet (individuell intolerans) mot vissa ämnen eller vävnader. Ett exempel skulle vara användning av hårfärg, schampo, geler, hattar. Allergier kan inte utvecklas omedelbart, men efter att ha utfört flera sådana förfaranden. Ursprungligen manifesteras som rodnad i huden, utslag eller blåsor (bubblor med vätska). Sedan kommer klåda och brinnande skarvar, peeling fram. Gradvis börjar håret tunna och falla ut.

Hur är mottagningen av trichologist?

Att besöka trichologisten rekommenderas att följa några enkla regler. En dag före samråd med denna specialist ska du tvätta håret med schampo, som patienten använder hela tiden. Direkt på inspektionsdagen rekommenderas att hårets hårda hårdmetall (geler, lacker), krökning, strykning, hårborttagning är hård

Mottagning av en trichologist börjar med en detaljerad undersökning (historia) av patienten. Läkaren frågar om klagomål, upptäcker när de startade och med vilken patienten binder den (varefter symptomen uppstod). Det är nödvändigt att klargöra om vissa symtom förvärras eller minskar efter vissa effekter eller omständigheter. Du måste också ta reda på om någon självbehandling utfördes (krämer, masker, terapeutiska hårkrem, vitaminer), hur kroppen reagerade på det och klargöra funktionerna i hår och hårbottenvård. När intervjuer tar hänsyn till förekomsten av kroniska sjukdomar, familjehistoria (med ärftliga patologier), patientens livsstil, dåliga vanor och matvanor.

Efter att ha samlat historien fortsätter doktorn direkt till undersökningen. Samtidigt undersöks och utvärderas hårbotten och hårets tillstånd. Efter undersökning kan läkaren föreslå exakt vilka orsaker som kan orsaka denna eller den sjukdomen. Beroende på den föreslagna patologin utsetts ytterligare test eller undersökningar för att bekräfta eller utesluta det. Efter att ha tagit emot dem jämför läkaren all information som erhållits om patienten (klagomål, resultaten av undersökningen och studierna) och föreskriver en behandlingskurs som förbättrar tillståndet. Dessa kan vara läkemedel eller homeopatiska läkemedel, växtbaserade tinkturer, fysioterapi eller kirurgiska behandlingar. I vissa fall kan trichologen planera samråd med andra specialister. Dessutom kan läkaren rekommendera användningen av vissa medel för att ta hand om hårbotten och håret som passar den här patienten. Resultatet av behandlingen kommer att bero på det korrekt valda systemet och patientens attityd till doktors recept. För att uppnå det mest positiva resultatet (effekt), är det nödvändigt att följa alla rekommendationer från läkaren och vid eventuella frågor, försena inte eller gärna fråga dem.

Vilka symptom appelleras till trichologen?

Vid symtom som påverkar hårbotten eller när hårskador uppstår, bör du kontakta en specialist som en trikolog. Om håret börjar falla ut, bli torrt eller oljigt, tunt och splittrat, förlora glansen kan inte självmedicinera. Om någon avskalning sker i hårbotten, mjäll och klåda, är det nödvändigt att söka hjälp från trichologen. Endast denna specialist hjälper till att avgöra om symptomen som uppstår är relaterade till hudvårdsprodukter och hårvårdsprodukter, eller om deras utseende orsakas av förekomst av någon sjukdom. Det är mycket viktigt att konsultera en trikolog i tid för att inte förlora tiden när det fortfarande är möjligt att spara hår och bli av med patologiska tillstånd.

Symtom som bör adresseras till trichologen

trichologist

Vem är trichologist

Dermatolog av smal specialisering, som uteslutande handlar med hårsjukdomar - svampskador (mjäll), skallighet och andra.

(se även mykolog, hudläkare)

Vad ligger inom doktorens trichologists kompetens

Han studerar strukturen, tillväxtfaserna hos normalt (oförändrat) hår och utvecklar också teoretiska och praktiska metoder för att förebygga sjukdomar och behandla hår och hårbotten.

Vilka sjukdomar behandlar trichologisten?

Vilka organ hanterar läkaren Trihologist?

När ska du kontakta Trichologist

Mjölk är en av de vanligaste sjukdomarna i hårbotten. Små vita skalor som uppträder i hårbotten och håret bildas som ett resultat av borttagning och efterföljande avskalning av hårbottens övre lager. Mjölk kan uppstå oberoende av din hudtyp. Mycket ofta är dess förekomst förknippad med felaktig hårvård: Tvättning med ett olämpligt tvättmedel i hårt vatten, felaktig färgning och blekning av hår, frekvent kemisk perm.

Utsläppen av mjäll kan vara en nödsignal: det indikerar en kränkning av utsöndringen av hårbotten i huvudbunden, vilket vanligen orsakas av funktionsfel i de inre organen: det kan vara gastrointestinala sjukdomar, sköldkörtelsjukdomar, endokrina störningar. Bildandet av mjäll kan orsakas av svår stress, långvarigt depressivt tillstånd, ökad känslomässig aktivitet, ohälsosam kost.

Det är därför, om du, trots systematisk vård och lokal behandling, inte kommer att kunna bli av med mjäll inom några månader, bör du omedelbart söka råd från specialistläkare och ta reda på grunden till händelsen.

Den torra formen av seborré i hårbotten härrör från otillräcklig aktivitet hos hudens talgkörtlar. Vid detta stadium av sjukdomen finns en signifikant hyperemi i hårbotten, skalning, klåda.

Vit mjäll, torr, lätt avskalning, som liknar pollen, ligger löst på huden, vilket i regel inte orsakar seborrheiskalopeci. Håret är tunt, utarmat, sprött, bräckligt, med splittrade ändar, naturlig elasticitet för friskt hår reduceras. Hårbotten är väldigt torr.

Vanligtvis när man kammar på en kam eller borste, kvarstår en liten mängd förlorat hår. Om mindre än 150 hår faller ut under dagen är det ingen anledning att oroa sig eftersom det här är ett helt naturfenomen som är förknippat med hårförlusten. Snart kommer det förlorade håret att ersättas med nya.

Forskare har beräknat att ju tjockare håret desto större kammar ut. Men om på din hårborste finns det en hel massa hår, indikerar detta en skallighet.

Baldness - en sjukdom i håret och hårbotten, kännetecknat av för tidigt ökad håravfall.

Denna sjukdom är mycket lätt förvirrad med skallighet, eftersom områden med fullständig skallighet plötsligt uppträder i hårbotten. De exakta orsakerna till denna sjukdom är fortfarande inte kända.

Man tror att det kan orsakas av stressiga situationer, hormonella störningar, vitaminbrister, ohälsosamma dieter, allvarliga infektiösa och kroniska sjukdomar. Män är mycket mer mottagliga för denna sjukdom än kvinnor. Förväntad långsiktig omfattande behandling.

"False" nesting baldness (pseudopelad)

På hårbotten finns små områden av komplett alopeci av oval eller rund form. Huden på dessa ställen liknar de läkade såren.

Det är möjligt att sjukdomen härrör från nervstopp eller hormonella störningar, men de exakta orsakerna till utseendet har inte förklarats hittills.

Utseendet av grått hår är förknippat med gradvis förlust av hårpigmenterande ämnen. Melanin, som ligger i den kortikala substansen i den subkutana delen av håret och är ansvarig för den naturliga hårfärgen, börjar växla med luftbubblor, i slutändan leder detta till störning av pigmentering och förlust av hårets naturliga färg. Depigmentering uppstår. Graying är oftast förknippad med kroppens naturliga åldringsprocess.

Sjukdomar i hår och hårbotten. Det kännetecknas av det plötsliga utseendet på gråa täta skalor på håret, som liknar asbestfibrer, därav sjukdomens namn.

Dessa skalor limmar håret, dåligt skilt från håret och hårbotten. De exakta orsakerna till sjukdomen är inte kända. Men asbestlossen behöver en långsiktig komplex behandling under överinseende av en specialistläkare.

Sjukdom i hårbotten och kroppshår, som redan manifesteras hos nyfödda i den första månaden i livet.

Karaktäriserad av utseende av blåsning längs hela längden av håret. Sjukdomen är ärvt och otrevlig. Regelbunden konsumtion av A-vitamin förhindrar vidare utveckling av sjukdomen. Mycket användbara masker från bodyagi.

Purulent inflammation av hårsäckar

En sjukdom i hårbotten och ansiktet, men ibland finns symtom på kroppens hårlinje.

Karaktäriserad av utseende på hårbotten eller hakan av liten pustulär inflammation av vitgrå färg, vilket ofta framträder av bubblor. Håret går igenom dessa formationer. En sjukdom
infödd, ärvt.

De första tecknen på sjukdomen förekommer i tidig barndom.

Förhärskas på vintern, och på sommaren kommer det inte att manifesteras. Du behöver en ganska långsiktig omfattande behandling under överinseende av specialister, som i regel bidrar till att uppnå effekten.

Örmedicin, som använder speciella mjukgörande och exfolierande droger rekommenderas att kombineras med regelbundet intag av vitaminerna C och A.

Orsaken är allvarliga kroniska sjukdomar och sjukdomar i hårbotten (till exempel alla typer av seborré). Det finns en gradvis förstörelse av hårstrukturen, den blir för tunn, den kan lätt avlägsnas. Om sjukdomen inte behandlas leder det till fullständig håravfall.

Sjukdom i hårbotten. Det kännetecknas av utseendet på små ringformiga vita färgade formationer längs hela längden av håret. Dessutom växlar friska områden med foci av sjukdomen. Orsakerna till denna sjukdom har inte förklarats hittills.

Behandling till ingen nytta. Experter rekommenderar att färga sådant hår.

Sjukdom i hårbotten och andra delar av människokroppen. Det kännetecknas av utseendet på huden av rosa och rödaktiga fläckar (därav namnet), peeling och klåda i huden. Omedelbar omfattande behandling krävs.

Sjuka hårsäckar. Det kännetecknas av utseendet av pustulära formationer på hårbotten. Håret blir mycket tunt, lätt avlägsnat med follikeln.

Sjukdomen är kronisk i naturen, kräver långvarig behandling under överinseende av en läkare. Det drabbade håret avlägsnas med hjälp av röntgenstrålar i speciella skåp. Som regel är fullständig avlägsnande av hårbotten nödvändig.

Mykoser (svampsjukdomar)

Mykoser beror på verkan av patogena svampar som påverkar hårlinjen och hårbotten. Barn och unga kvinnor är mest mottagliga för dessa sjukdomar, även om de också finns hos män. Dessa är smittsamma sjukdomar, det är därför nödvändigt för en person att begränsa kontakterna under behandling och desinficering av hushållsartiklar, eftersom spridningen av sådana sjukdomar kan utföras genom personliga hygienartiklar (kammar, penslar etc.), kläder och andra delade föremål. Behandling av svampsjukdomar kräver mycket tid och särskild utrustning, därför bör den utföras under överinseende av en specialist. Skadat hår avlägsnas med röntgenstrålar.

De vanligaste svampsjukdomarna är scab, microsporia och ringworm.

Sjukdomen påverkar hårbotten och håret. Manifierad av den karakteristiska lukt av mögel, grågula scabs upp till 1 cm breda, som täcker hårbotten. Hår skört, sprött, torrt, lätt att dra ut.

Infektionssjukdom som påverkar hårbotten: Håret är täckt med en vitfilm, som åtföljs av peeling och klåda. Oftast påverkar denna sjukdom barn. Infektion kan uppstå som en följd av kontakt med ett sjukt husdjur eller en sjuk person.

Trichophytosis (ringorm)

Infektionssjukdomar påverkar hårbotten på huvudet och ansiktet, hårbotten och naglarna. Det är känt att oftast detta
pojkar lider av sjukdomen.

Sänds genom direktkontakt med bäraren, genom katter och hundar, genom personliga tillhörigheter hos sjuka människor. Det finns flera typer av denna sjukdom: ytlig och djup trichofytos.

Ytlig trichofytos påverkar oftast ungdomar under puberteten. Manifest av utseende av små runda områden, vars hår är mycket skört, avbrott i olika höjder, åtföljd av hudsköljning och klåda.

Djupt trichofytos påverkar vanligtvis ungdomar i tonåren. Små runda områden med fullständig skallighet uppträder i hårbotten, vars utseende är orsakad av en djurslag av svamp, resten av huvudet är täckt med scabs. Håret på kanterna av baldness områdena är lätt draget ut, det finns suppuration inom hårsäckar.

Splitting hår. Sjukdom i hårbotten.

Det kännetecknas av utseendet av splittrade ändar på håret, som enligt deras utseende liknar en pensel. Det brukar utvecklas på långt eller halvlångt hår, med minskad utsöndring av talgkörtlarna. Orsaken till sjukdomen är påstådd felaktig användning av schampo och andra kosmetika. Det finns två former av sjukdomen: nodulös bräcklighet och loopliknande hår.

Nodulöshet - kännetecknad av utseendet på hårlinjen på huvudet och kroppen av vita knölar. I utseende liknar knölarna två borstar som kolliderar med varandra. På de ställen där knölar bildas blir håret torrt, skört, gallrande och förlorar sin naturliga flexibilitet och elasticitet.

Sjukdomen kännetecknas av utseendet av små slingikniknande knölar, håren på platsen för deras bildning blir torra, lätt avbrott, skrynkliga, tunna, blir torra.

På hårbotten lus parasiterar, som matar på blodet av däggdjur, inklusive människor. Det första tecknet på löss är klåda. Resultatet av en långvarig kurs av sjukdomen kan vara bildandet av sår på huden. För att förhindra denna sjukdom kan vara, enligt reglerna för personlig hygien. Behandla pedikulos bör vara under överinseende av en läkare.

När och vilka tester att göra

Vilka är de vanligaste typerna av diagnostik som oftast utförs Trichologist

Trikholog läkare råd

I synnerhet bland de sjukdomar som oftast orsakar mjäll är det möjligt att identifiera kränkningar av mag-tarmkanalen och smittsamma sjukdomar. Och rehabiliteringsprocessen efter en sjukdom är också en tid då mjäll kan uppstå. Därför är det nödvändigt att observera de vanliga försiktighetsåtgärder som alla mödrar lärde sig i barndomen: Tvätta händerna ofta, bära tofflor i poolen och badet och om möjligt inte kontakta en sjuk person.

I det senare fallet handlar det inte bara om mykoser, dermatoser, seborré, vi talar om några sjukdomar.

I en frisk person tillåter immuniteten inte några avvikelser från dessa regler och mjäll kan helt enkelt inte visas. Därför är det nödvändigt att behålla din immunitet: att härda, ofta besöka friska luften, för att ge dig fysisk ansträngning.

På vår och höst kan du ta speciella droger för att upprätthålla immunitet.

För att förebygga skräp är det viktigt att äta en balanserad diet, vilket ger din kropp alla nödvändiga ämnen och undviker en förhöjning mot ökad konsumtion av fett, protein eller kolhydrater.

För att förebygga skräp, är zink, som finns i kött och äpplen, och B-vitaminer, som är rika på vita svampar, särskilt brödgås, mjölk, kött, fjäderfä, ägg, nötter, broccoli, spenat, bananer, betor, vattenmelon, melon..

Det är särskilt viktigt att vara uppmärksam på förebyggande av mjäll under kroppens hormonella anpassning: i övergångsålder, under graviditet, under klimakteriet, samt under hormonella obalanser orsakade av olika sjukdomar. Du bör också undvika stark och långvarig stress och depression. Och tillåter naturligtvis inte allergier.

En av de viktigaste områdena för att förebygga skräp är att sköta håret och huden i hårbotten. Därför är det viktigt att välja schampon och vårdprodukter baserat på individuella egenskaper.

Om du inte själv kan bestämma vad din hårtyp är och hur man bryr sig om dem, hur ofta de behöver tvättas, kommer någon mästare i frisörsalongen att hjälpa dig. Missbruk inte de terapeutiska schamponerna för förebyggande åtgärder, för att om så är nödvändigt kan ett sådant schampo inte längre fungera.

Som förebyggande av mjäll kan du använda eteriska oljor. Som visat är de essentiella oljorna av lavendel, patchouli, cederträ, eukalyptus och tea träd bäst lämpade. Den essentiella oljan av pelargon, mint, rosmarin, grapefrukt, svart poppel, mandarin, basilika används också ofta. De har uttalade antifungala och antiseptiska effekter.

Du kan använda på olika sätt.

Du kan blanda 2 droppar av dessa oljor med 30 ml av basen, till exempel, söt mandelolja och gnid dig kraftigt i huvudet några minuter innan du tvättar håret. Dessutom kan en blandning av eteriska oljor tillsättas till schampon och balsam med en hastighet av 5 droppar per 10 ml bas.

Tips: Lägg inte till aromoljor direkt på flaskan, det är bättre att förbereda en ny blandning varje gång och använd det omedelbart.Nästa Artikel
Havremjöl Hår Masker Hemma