trikologi


Trichology är en del av dermatologi som studerar hårets och hårbottens fysiologi. Syftet med denna vetenskap är att identifiera eventuella hårsjukdomar och metoder för deras behandling. Få människor tänker på att håret är en återspegling av en persons allmänna tillstånd, därför är det friska håret nyckeln till en hälsosam kropp.

Diagnos av hårsjukdomar

Modern trichology skiljer mellan två huvudmetoder för att diagnostisera hårsjukdomar:

 1. Foto trichogram. Denna metod består i en fullständig undersökning av hårfollikeln. Med hjälp av en speciell enhet tas flera bilder (trichogram) i hårbotten. Vidare, med hjälp av det diagnostiska programmet, är det möjligt att beräkna antalet hår som har vuxit på testplatsen. Resultatet av diagnosen, läkaren använder för att fastställa diagnosen och utvecklingen av behandlingsmetoder. Ofta bestäms diffus alopeci av hår och androgenetisk alopeci med hjälp av denna metod.
 2. Microvideo diagnostik. Denna metod kallas också trichoskopi. Det består i datordiagnostik av hår och hud. Med hjälp av en videokamera ansluten till en dator och ett speciellt mikroskop visas en förstorad bild av hår och hårbotten på bildskärmen. I den här bilden kan läkaren bestämma hudens tillstånd och orsaken till håravfall. Under mikroskopet kan du se följande indikatorer: patientens hudtyp, hårfollikelns tillstånd och hårsäckar. Trichoskopi fastställer orsakerna till baldness och håravfall. Med hjälp av diagnostiken på detta sätt kan du se och utvärdera hårets tillstånd före och efter behandlingen.

Hårets huvudsakliga sjukdomar och deras orsaker

Orsaker till hårsjukdomar kan vara både interna och externa. Externa orsaker är: olika huvudskador, olämplig hygien, för ofta hårfärgning. Följande interna orsaker är kända: kränkningar av mag-tarmkanalen, en allergisk reaktion, förekomst av infektioner, hudsjukdomar, brist på vitaminer och mikrodelar.

Alla ovanstående faktorer kan leda till förekomsten av sådana sjukdomar:

 1. Alopeci (alopeci). Karaktäriserad av gallring och håravfall. Kan vara gnezdny, diffus och krugovidnoy. Oftast förekommer alopeci med brist på kalcium i kroppen. Därför består behandlingen av hormonbehandling, som innehåller det saknade elementet.
 2. Seborré. Denna sjukdom är ett brott mot talg. Det finns en torr och fet typ av saborei. Den torra typen orsakar mjäll, vilket gör att håret förlorar sin glans. Med oljig seborré visas stora gula skal på huvudet. Mycket ofta är sjukdomen åtföljd av klåda och irritation i huden.
  Den löpande formen av seborrhea orsakar trichoptilosis (tråkigt och färglöst hår).
 3. Trichoclasis. Det kännetecknas av skört hår som orsakats av felaktig vård. Också kan orsaken ligga inom den arveliga faktorn.
 4. Follikulit. Detta är en inflammation i hårsäckarna som orsakas av staffilococcus. Sjukdomen manifesteras av hårdhetens rodnad och utseendet av purulenta formationer.

Terapeutisk terapi

Hittills finns det inget centrum för trichology och kosmetologi, som tillhandahåller tjänster för behandling och restaurering av hår. Specialister som arbetar i dessa centra hjälper till att bestämma hårets tillstånd och rekommendera vilken metod som ska behandlas. Proceduren trichology består oftast i att utföra mesoterapi och plasmahöjning av hår.

Mesoterapi anses vara det mest effektiva sättet att behandla hår. Dess fördel är att det här förfarandet inte är detsamma för alla. För varje patient väljes en separat lämplig komposition, vilken appliceras på ett specifikt område av huvudet.

Denna terapi har följande terapeutiska egenskaper:

 1. upphörande av håravfall
 2. normalisering av talgkörtlarna;
 3. öka hårdensiteten
 4. förbättring av mikrocirkulationen i hårbotten;
 5. normalisering av dermis fysiologiska funktion;
 6. näringstillförsel av folliklar.

Plasmoliftning är en ganska ny hårbehandlingsmetod. Dessutom är dess handlingsprincip något lik mesoterapi. Men om man i föregående metod använder injicerbara tabletter, används plasmapreparat, blodplättar och patientens plasma. Med denna terapi finns det en snabb vävnadsreparation. Dessutom förblir alla levande blodplättar, vilket säkerställer tillväxt och aktivering av alla metaboliska processer.

Plasma lyft för hår ger följande resultat:

 1. ökad syntes av fördelaktiga ämnen;
 2. hämning av håravfall
 3. aktivering av hårväxtfasen;
 4. restaurering av hårstruktur
 5. aktivering av intercellulär metabolism.

Plasma och mesoterapi är kontraindicerad i följande fall: förekomst av allergier, kolelithiasis, tumörer i hårbotten och onkologi.

Utöver ovanstående behandlingsmetoder rekommenderar experter också användningen av biokapillär behandling. Med denna behandling rensas hårbotten och tillväxten av hårsäckar aktiveras. Dess väsen ligger i att applicera en speciell förberedelse på hårrötterna. För att förbättra dess effekt används en speciell ångkapsel. Biokapillär behandling hjälper till att uppnå följande resultat:

 1. stärka hårsäckarna
 2. ökad mikrocirkulation i hårbotten;
 3. förbättrad hårväxt
 4. förhindra skallighet
 5. eliminera mjäll och hudirritation.

Du kan se resultaten efter den första behandlingen. De manifesterar sig i att återställa strukturen av skadat hår och rensa hårbotten. Du kan också märka den friska glansen av strängarna och deras mjukhet.

Hårbehandling hos barn

Baserat på vissa skillnader mellan barn och vuxna finns det behov av separat diagnos och behandling av hår hos barn. Barnets trichology har blivit mycket populär, särskilt i barnsädan, eftersom hårets hälsa måste tas hand om från själva födelsen. Ibland diagnostiseras barn med hypertrichos (överdriven och intensiv hårtillväxt), vilket framgår av de allra första dagarna av ett barns liv. Även hos barn är det mycket vanligt att ha sådana hårsjukdomar som: spindelformade allacia av hår, alopeci, trichoptilosis. Behandling av dessa sjukdomar är användningen av vitaminkomplex.

Kosmetisk trichologi

Trichology och traditionell medicin

Hårtrichologi anses vara en del av traditionell medicin, men trots det lyckas vi ta hand om håret med hjälp av olika populära recept. Till exempel kan många läkemedelsdeckningar från humlekottar, ekbark och kullrot användas mot håravfall. Du kan också använda kastor och burdock olja.

Problemet med splittrade ändar kan elimineras med masker från burdockolja, tvätta huvudet med ett ägg och skölja med nätdekok. För att uppnå bästa effekten kan folkmetoder kompletteras med användning av huvudmassage. I sin tur behandlas skört hår med masker från sådana komponenter som: öl, lera och jojoba. Eftersom hårsträngar är ömma och spröda måste alla masker appliceras med mycket försiktiga rörelser för att inte skada håret. En fullständig behandling av skört hår ligger i tillämpningen av dieter. Först och främst är det användningen av olika vitamin- och mineralkomplex. Du måste också dricka mycket vätskor, i form av vanligt och mineralvatten utan gas.

Ett vanligt problem bland de flesta blonda kvinnor är problemet med tunt hår. För att eliminera det, föreslår traditionell medicin användningen av färglös henna, som idag kan köpas på alla apotek. En annan komponent som hjälper till att öka hårets tjocklek är kefir. Den kan blandas med färglös henna och appliceras på håret. Även kefir kan användas i kompositionen med blå lera.

Det är viktigt att veta: vilka typer av hårbotten sjukdomar är, vilka karaktäriseras och hur ser de ut i bilden?

Sjukdom i hårbotten - processen, för att uttrycka det mildt, obehagligt. Några av dessa sjukdomar orsakar bara obehag, och vissa, såsom hårdhetens demodekos, är allvarliga avvikelser i hälsan och kan leda till obehagliga konsekvenser.

Idag ska vi prata om orsakerna till sådana sjukdomar och deras sorter, liksom vad trichology är och vilka behandlingsmetoder det innebär.

skäl

 1. Svaga skyddsfunktioner i kroppen.
 2. Stress, konstant trötthet, psykiska störningar.
 3. Metaboliska störningar.
 4. Bristande överensstämmelse med hygienregler.
 5. Förekomsten av infektion i kroppen.
 6. Felaktig kost, där kroppen inte får alla nödvändiga element.
 7. Användning av hårvårdsprodukter som inte passar typen av lock och hud.
 8. Svampinfektioner på hårbotten.
 9. Underhålla en ohälsosam livsstil.
 10. Allergiska reaktioner.
 11. Genetics.
 12. Dålig ekologi.
 13. Frekvent tillgång till kemiska förfaranden (färgning, krökning).
 14. Skada på hårbotten.
 15. Använd snäva eller metall hår tillbehör.

Hårbotten sjukdomar: namn, beskrivning och foto

Då kan du bekanta dig med beskrivningen av olika hudsjukdomar hos människor och deras behandling, samt se hur sjukdomen i hårbotten ser ut i bilden.

dermatologisk

eksem

 • Orsaker till utseende. Trots det faktum att denna sjukdom har varit känd för mänskligheten under flera århundraden har det inte funnits någon särskild anledning till dess utseende. Men det finns ett antal faktorer som kan bidra till uppkomsten och progressionen av seborréexem. Vi listar dem:
  1. långvarig kontakt med irriterande eller aggressiva ämnen, det kan vara eventuellt diskmedel och hårfärg);
  2. intolerans mot någon mat;
  3. långvarig infektion i huden.
 • Lokalisering. Om vi ​​pratar om lokalisering av eksem, så är det seborrheic oftast i hårbotten, såväl på ansiktet som i området mellan axelbladet.
 • Manifestationen och symtomen. På huden förefaller gula knutar med en svagt rosa nyans. Dessa knölar är väldigt feta, skaliga vid beröring. Därefter kan de bli ett stort fokus på inflammation. Sällan är processen åtföljd av klåda.
 • Behandling. Om problemet ses i ett tidigt skede, kan det lösas med hjälp av schampo, som omfattar zinkpyrition, naftalen, svavel, tjära, selen. Det är också nödvändigt att ta bort vågar. Men bara de som enkelt flyttar sig bort från huden. Glöm inte att fuktar hårbotten hela tiden. Vid komplikationer, kontakta läkare.

seborré

 • Skälen. Den främsta orsaken till denna sjukdom är att sebaceous körtlar är onormala. De producerar dock inte ett tillräckligt antal element som kan skydda huden från att torka ut.
 • Lokalisering. Seborré kan förekomma i hårbotten, ansiktet, hakan, bröstet.
 • Manifestationer och symtom. Epitelet blir grovare vid inflammationsplatsen. Huden börjar rodna, blåsa in, klia. Med alltför aktivt arbete i talgkörtlarna visas gula skalor på denna plats. Och på de ställen där talgkörtlarna inte fungerar tillräckligt, börjar epidermis avta.
 • Behandling. Normalisera din kost. Sluta dricka alkohol och nikotin. För att övervaka hudens hygien, får du inte av med akne och finnar. Om allt ovanstående inte hjälper, gå till doktorn.

Mer information om diagnosen och behandlingen av seborré finns i videon:


I enkla ord är det ett utslag på huden i form av akne eller pormaskar, vilket uppträder i 80% av fallen hos ungdomar i åldern 12-25 år.

 • Skälen. Det kan finnas många av dem:
 1. överdriven användning av kosmetika (pulver, skuggor, tonalkrämer, upp till olja för garvning);
 2. hudkontakt med ämnen som innehåller oljor, fetter eller tjära;
 3. förlängd friktion av epidermis på vävnaden;
 4. ökad svettning;
 5. tar steroider
 6. självavlägsnande av akne
 7. överdriven renhet, där även de minsta mikroberna kommer att orsaka inflammation;
 8. hormonella förändringar;
 9. ovarieavvikelser
 10. kroniska sjukdomar.
 • Lokalisering. Acne kan förekomma på något hudområde i kroppen, men oftast märks de på ansiktet, nacken, nacken och bröstet.
 • Symtom och manifestationer. Det finns pustler på ytan av dermis i form av ljusa röda tubercles med en purulent spets. Oftast, akne efter försvinnandet av vänster ärr i form av dimples på huden, från vilken det är omöjligt att bli av med.
 • Behandling. Det kan finnas flera alternativ:
  1. användning av anti-akne salvor och krämer;
  2. tar antibiotika som kommer att bekämpa infektion från insidan;
  3. överklaga till en läkare som kommer att föreskriva en omfattande behandling.

Hudcancer är en malign neoplastisk hudsjukdom som härrör från den atypiska omvandlingen av cellerna och kännetecknas av signifikant polymorfism.

 • orsaker:
  1. frekvent ultraviolett bestrålning;
  2. Resultatet av långvarig exponering för kemikalier
  3. permanenta skador, spännande område med ärr eller mol;
  4. ärftlighet;
  5. omvandling av andra hudsjukdomar.
 • Lokalisering. Det kan spridas i hela kroppen. Manifestationen och symtomen.
  1. Utseendet på ett mörkt hudområde, vilket ökar med tiden.
  2. Ett litet sår, som länge ger blod eller bara en vätska.
  3. Kompaktera och lyfta ett litet område av huden.
  4. Klåda, rodnad.
 • Behandling. Kontakta omedelbart läkare. Vanligen, om lesionen är liten (upp till två centimeter) avlägsnas det kirurgiskt. I värsta fall kommer det till kemoterapi.

Smittsamma sjukdomar i hårbotten

trihofitia


Orsaken till trichophytia är ofta kontakt med infekterade människor, oftare med djur. Lichen kan lokalisera på alla öppna områden av huden. Symptomen på trichofyti är som följer:

 • bildandet av fläckande områden på huden;
 • brytning av håret (samtidigt är en grå patina kvar på den trasiga krullen);
 • det drabbade området börjar klia, rodna;
 • patienten känner sig generell sjukdom, svaghet
 • utslag förekommer
 • spik färg förändringar;
 • I de röda områdena är det ofta möjligt att observera utseendet på korst och bubblor.

En detaljerad beskrivning av symtomen på trichofyti i denna video:

microsporia


Orsaken till skadorna är densamma som i föregående infektion: kontakt med en infekterad person eller djur. Samtidigt är symtomen på hudsjukdomar också mycket lik trichophia.

Men mikroskopi förändrar inte naglarnas färg, och personen känner inte någon sjukdom. Det är bättre att inte börja behandlingen utan att ha råd med en läkare. Helst bör laboratorietester utföras.
Video med en detaljerad beskrivning av sjukdomens symtom och diagnosmetoder:

Trihoforiya


Inflammation i hårbotten, tillsammans med svår klåda och rodnad. I det här fallet börjar håret falla kraftigt ut och en svart punkt dyker upp på hårväxten. Svampen överförs från en sjuk person till en frisk. Behandlingen ordineras av en läkare beroende på graden av inflammation och sjukdomsförloppet.

pediculosis


Nedgången i hårbotten små parasiter - löss. På grund av vad infektionsbäraren ständigt känner av kliande epidermis i huvudet. Bestämning av pedikulos är inte svårt - på krullarna är synliga larver och lössägg samt de minsta blodrester som vanligtvis ligger på en kam.

Läkaren diagnostiserar omedelbart denna sjukdom och föreskriver behandling med läkemedel som är tillgängliga för köp på något apotek.

Video på pedikulos:

follikulit


I det tidiga skedet av denna sjukdom i hårbotten förefaller små höjder av röd färg, de så kallade folliklarna. Om tiden inte tar åtgärder för att behandla denna infektion, kan dessa folliklar bli stora sår som kommer att bli extremt svåra att bota. Behandlingen utförs av antiseptika, lokal och systemisk användning av antibiotika, antimykotika, acyklovir, antivirala läkemedel.

impetigo


Sjukdom som orsakas av stafylokocker eller streptokocker. Bakterier tränger igenom kroppen genom sår, vilket gör dem ännu mer. Sedan finns det krossade gula blåsor som ständigt suger. Om de slits av kommer blåsorna att spridas ännu längre över hela kroppen. I 99% av fallen bidrar antibiotika och anti-septika till att bekämpa ampetigo.

furunkulos


Purulent inflammation av akut natur som orsakas av kokpunktsutseende. Det uppstår när bakterier tränger in i hårfollikeln. Epidermis "blåser upp", rodnar, fyller med pus, sväller. Det är smärtsamt att röra den formade furuncleen. Behandling av furunkulos föreskrivs av läkaren, baserat på arten och scenen av sjukdomen.

autoimmun

psoriasis


Psoriasis är en sjukdom i hårbotten och hår av kronisk natur. Därför är det omöjligt att bota det, du kan bara minska dess manifestationer genom att använda speciella salvor, krämer, schampon och tvål. Ibland tillgriper patienter till hjälp av fysioterapeutiska förfaranden. Psoriasis kännetecknas av utslag, bestående av papper, täckta med lösa, lätt avtagbara silveryskala. Det finns många orsaker till förekomsten av denna sjukdom, men experter kan inte komma till en enda lösning.

sklerodermi


I början av sjukdomsförloppet sväller epidermis men blir snart tätare. Och nu, efter en kort tid, kan den inte separeras från andra vävnader, dras ihop i veck. Sklerodermi uppstår i hårbotten och orsakar ofta skallighet.

Anledningen till att läkare kallar mycket:

 1. hypotermi;
 2. trauma;
 3. infektion;
 4. vaccinationer;
 5. ärftlighet.

Lupus erythematosus


Orsakerna till utseendet är okända, men oftast specialisterna "synd" på misslyckanden i immunsystemet. Det ser ut som rosa fläckar på huden, som i slutändan tjocknar, börjar avta. Och efter läkning lämnar ärr. På grund av lupus erythematosus kan håret börja falla ut. Det är nödvändigt att behandla sjukdomen först efter att ha ordinerat en läkare.

andra

 • Hårväxt - med denna sjukdom kommer håret inte ut, men böjer och växer in i huden under stratum corneum. I sådana områden bildas små knölar som orsakar klåda, ofta outhärdliga.
 • Hypertrichos (eller hårhet) - Överdriven hårväxt, ovanlig för detta område av dermis, motsvarar inte kön och ålder.
 • Hirsutism - överdriven hårväxt hos kvinnor. Vanligtvis är tecken på hirsutism utseendet på ett mustasch och skägg hos kvinnor.
 • Hypotrichos är ett komplex av sjukdomar som leder till en slutlig - delvis eller fullständig skallighet.

behandling

Trichology är en vetenskap som studerar hårsjukdomar i hårbotten hos människor, liksom håret själv. Behandling kan utföras på två sätt:

 1. förfaranden;
 2. droger.

förfaranden:

slutsats

Stärka ditt immunförsvar, hålla en hälsosam livsstil, äta rätt, mindre nervösa, regler för personlig hygien för att inte bita ihop, med en mängd olika sjukdomar i hårbotten.

Varning! Informationen i denna artikel har verifierats av våra experter, utövare med många års erfarenhet.

Om du vill samråda med experter eller fråga din fråga, kan du göra det helt gratis i kommentarerna.

Om du har en fråga utanför ramen för detta ämne, lämna den på den här sidan.

trikologi

Allmän information

Trichology (från den antika grekiska "trihos" - hår och "logos" - vetenskap undervisning) - Ett område med medicin som handlar om studier och studiet av mänskliga hår strukturer, sin sjukdom, behandling och förebyggande av utveckling av metoder av hår sjukdomar och hårbotten. Trichology i medicin är ett av de dermatologiska områdena.

Sjukdomar i människans hårbotten och håret i medicin som konventionellt uppdelade i grupper: förvärvad alopeci, medfödd alopeci, ärrbildning alopeci, moniletriks olika dystrofier och patologi av hårtillväxt, mykos (svamp hår och hårbotten), hirsutism, hypertrikos, och sjukdomar i sebaceous hårbotten körtlar.

Eftersom hotellområdet för medicinsk vetenskaplig trichologi är relativt ung kan dess utseende betecknas inte tidigare än andra hälften av förra seklet. Huvudmålet med trichology är utvecklingen av metoder och ett antal åtgärder för behandling av sjukdomar i hårbotten och människohår.

symptom

Symtom och manifestationer av sjukdomar hos hår och hårbotten hos en person är helt olika, och beror på naturen och arten av sjukdomen.

Så alopeci (alopeci) kännetecknas av ett stort antal fallande hår och bildandet av bålställen på huvudet där hårtillväxten stannar.

Baldness eller krugovidnaya alopecia manifesteras av sårstorleken av skalliga fläckar, oftast rundade konturer och atrofisk hud på dessa ställen.

Splitting av hår, oftast manifesteras i långt kvinnligt hår, och mindre ofta i skäggets hår hos män. Denna sjukdom kännetecknas av delade hårtips, och varje hår ser ut som en pensel.

Lupus erythematosus är en hudsjukdom som uppträder som rundformade rosa eller röda fläckar med en förtjockad yta. I det första steget avlägsnar dessa fläckar och läker senare i form av ärr utan hår.

Mykoser - svamphudsjukdomar. Deras symptom är mycket olika, det kan bara vara knappt märkbara skaliga lappar, en ljusbrun nyans och det kan finnas djupa sår som inte läker länge.

Pedikulos är en parasitisk sjukdom, vars första symtom är svåra klåda i huvudet (i ställen för parasitbett - löss), så kan håravfall förekomma och en förändring av pigmenteringen.

Graying - ett symptom på denna sjukdom är en tydlig förändring av hårpigmentet.

Psoriasis eller scaly zoster kännetecknas av ett utslag som består av papper täckta med silvery skala.

Seborré - en sjukdom i huvudkotorna i huvudet, manifesterad i ett uttalat fetthalt av hår och mjäll. Det händer att vid förlusterna av ökad seboré, börjar håravfall i kronans område.

diagnostik

Ingen av sjukdomarna i håret och hårbotten orsakar vanligen svårigheter vid diagnos.

Dessa sjukdomar diagnostiseras baserat på resultaten av endokrinologisk undersökning. Doktorn måste också samla en familjehistoria av hår- och hårbedsjukdomar från familjemedlemmar och släktingar. Denna metod är obligatorisk när man diagnostiserar, eftersom det är i trichology, som i inget annat medicinskt fält, att arvfaktorn är extremt hög, vilket har en djupgående effekt på hårets tillstånd och på utvecklingen av vissa patologier.

Läkare - trichologer stöter ofta på de psykologiska problemen hos patienterna under diagnosen, som ligger vid basen av hår och hårbotten, eller är deras konsekvenser.

förebyggande

De förebyggande metoderna för sjukdomar av trichological natur innehåller först och främst alla åtgärder för att upprätthålla en personlig persons hygien. Alla förebyggande metoder syftar till att undvika situationer som bidrar till uppkomsten och vidareutvecklingen av sjukdomar. När det inte är möjligt att undvika uppkomsten av sjukdomar av en trikologisk natur, är förebyggande syftar till att mildra konsekvenserna av dessa sjukdomar. Sådana mildrande förebyggande åtgärder kommer att innefatta: en fullständig hälsosam kost, särskilt under graviditeten eller under perioden att ta droger som är starka mot håret och hårbotten, i rätt tid fullständigt vägran att ta droger som orsakar och provocerar trichologiska sjukdomar.

För att undvika trichologiska sjukdomar måste du ta hand om ditt hår och i alla åldersgrupper utövas vård allt starkare. Regelbundna undersökningar av en tricholog eller dermatolog är användbara för detta.

Sjukdomsprevention tjänar också till att undvika negativa effekter av miljöfaktorer, till exempel överhettning eller hårdkylning av hårbotten, solens utsöndring i håret, tätt eller spänt huvudbonad av syntetiska tyger som inte tillåter luft, surt regn, mekanisk hårskada användning av varm hårtork, repaint hår med kemikalier).

De hygieniska förebyggande reglerna innefattar att du inte använder andra människors hårborstar, hattar, undviker nära kontakt med sjuka, använder rinnande vatten och produkter beroende på hårtyp. Bevarande av mental hälsa är också en förebyggande metod för sjukdomar av en trikologisk natur.

För att förskriva behandling efter en etablerad diagnos identifierar läkare-trikologen nödvändigtvis orsaken till sjukdomen hos håret och hårbotten. Behandling av sjukdomar av denna typ syftar till fullständig eliminering av faktorer som negativt påverkar utvecklingen eller har orsakat sjukdomar.

De flesta behandlingsmetoderna i trichology är konservativa (medicinska). Läkaren föreskriver droger, schampon och masker, som i regel inte bara upphör med utvecklingen av sjukdomar, men eliminerar dem också helt.

Det är nödvändigt att konsultera en läkare vid de första symtomen på sjukdomen, eftersom behandlingstiden och återhämtningen beror på den. Ju tidigare sjukdomen upptäcks och behandlingen börjar, kommer den mer effektiva och snabbare fullständiga helingen att komma.

behandling

För att förskriva behandling efter en etablerad diagnos identifierar läkare-trikologen nödvändigtvis orsaken till sjukdomen hos håret och hårbotten. Behandling av sjukdomar av denna typ syftar till fullständig eliminering av faktorer som negativt påverkar utvecklingen eller har orsakat sjukdomar.

De flesta behandlingsmetoderna i trichology är konservativa (medicinska). Läkaren föreskriver droger, schampon och masker, som i regel inte bara upphör med utvecklingen av sjukdomar, men eliminerar dem också helt.

Det är nödvändigt att konsultera en läkare vid de första symtomen på sjukdomen, eftersom behandlingstiden och återhämtningen beror på den. Ju tidigare sjukdomen upptäcks och behandlingen börjar, kommer den mer effektiva och snabbare fullständiga helingen att komma.

De förebyggande metoderna för sjukdomar av trichological natur innehåller först och främst alla åtgärder för att upprätthålla en personlig persons hygien. Alla förebyggande metoder syftar till att undvika situationer som bidrar till uppkomsten och vidareutvecklingen av sjukdomar. När det inte är möjligt att undvika uppkomsten av sjukdomar av en trikologisk natur, är förebyggande syftar till att mildra konsekvenserna av dessa sjukdomar. Sådana mildrande förebyggande åtgärder kommer att innefatta: en fullständig hälsosam kost, särskilt under graviditeten eller under perioden att ta droger som är starka mot håret och hårbotten, i rätt tid fullständigt vägran att ta droger som orsakar och provocerar trichologiska sjukdomar.

För att undvika trichologiska sjukdomar måste du ta hand om ditt hår och i alla åldersgrupper utövas vård allt starkare. Regelbundna undersökningar av en tricholog eller dermatolog är användbara för detta.

Sjukdomsprevention tjänar också till att undvika negativa effekter av miljöfaktorer, till exempel överhettning eller hårdkylning av hårbotten, solens utsöndring i håret, tätt eller spänt huvudbonad av syntetiska tyger som inte tillåter luft, surt regn, mekanisk hårskada användning av varm hårtork, repaint hår med kemikalier).

De hygieniska förebyggande reglerna innefattar att du inte använder andra människors hårborstar, hattar, undviker nära kontakt med sjuka, använder rinnande vatten och produkter beroende på hårtyp. Bevarande av mental hälsa är också en förebyggande metod för sjukdomar av en trikologisk natur.

Hår och hårbottensjukdomar - orsaker, behandling

Trichology är ett av områdena för modern dermatologi och kosmetologi, som specialiserat sig på studier av struktur, grundläggande funktioner och patologier för hårutveckling. De viktigaste uppgifterna för klinisk trichologi anses vara diagnos av sjukdomar i hår och hårbotten samt utveckling av metoder för behandling.

Konventionellt kan alla sjukdomar i håret och hårbotten delas in i fyra kategorier:

 • Hårinfektioner och hårbotten
 • Sjukdomar i samband med sebaceous körtlar
 • Skada på håraxeln
 • Patologisk håravfall

Infektionssjukdomar

De vanligaste infektionssjukdomarna i håret och hårbotten är pedikulos, mikrosporia och trichofytos. Pedikulos utvecklas som ett resultat av parasitism i hårbotten hos blodsugande insekter - huvudlöss. Deras bett åtföljs av svår klåda, vilket leder till flera repor på huden. I ställen för repor bildas ofta abscesser eller ärr. Hårförlust med pedikulärhet är minimal, men själva hårets struktur är störd, eftersom parasiterna fäster ägg (nits) på håraxlarna. För behandling av pedikulos används bensylbensoatbaserade preparat. En förutsättning är den mekaniska förstöringen av nits och vuxna löss.

Svampskador i håret och hårbotten inkluderar mikrosporia och trichophytia (ringorm). På jämn hud har lesionerna rundade konturer, deras form uttrycks tydligare i mikrosporia. Huden på de drabbade områdena är hyperemisk, täckt med skalor. Hos de flesta patienter finns det riklig håravfall på grund av att de bryts av i 2-6 mm från hudytan. På håravfall finns hampa (korta hårfragment), med ringmask, deras färg är vanligtvis svart och med mikrosporia - vitaktig, som liknar utseendet på mögel. För behandling av dessa sjukdomar används svampmedel i form av lokala applikationer, injektioner eller tabletter för oral administrering.

Dysfunktioner i talgkörtlarna

Avvikelser i sebaceous körtelns funktion orsakar en hårbotten sjukdom som seborré eller mjäll.

Mjölk är inte bara en kosmetisk defekt, ofta är sjukdomen komplicerad av bakteriella infektioner.

Dessutom indikerar seborré ofta att patienten har kroniska sjukdomar i nasofarynx, mag-tarmkanalen, endokrin dysfunktion. Därför är behandlingen av seborré alltid komplex och innehåller, förutom lokal fysioterapi och läkemedel, vitaminterapi, immunokorrektiva läkemedel samt rehabilitering av kroniska infektionsfett i kroppen.

Skada på håraxeln

Skada på håraxeln kan vara mekanisk, termisk, kemisk. Det är väldigt lätt att skada håraxeln som en följd av otrevlig frisörhantering - curling, färgning av hår etc. Vanligtvis leder skada på håraxeln inte till håravfall, men följer nästan alltid av splittring av sina tips, ökad brittleness, förlust av elasticitet som är inneboende i friskt hår. Sådana fenomen kan också orsakas av nervös stress, negativa levnadsförhållanden, dålig näring. Det är inte för ingenting att håret ibland kallas barometeret för hälsa: all försämring av kroppstillstånd påverkar oundvikligen hårets struktur, dvs på utseendet på vår frisyr.

Håravfall

Det finns flera orsaker till håravfall. Håravfall kan orsakas av sjukdomar i olika organ i folliklarna. Detta är i regel en följd av brist på vitaminer och mineraler i människokroppen. Dessutom finns åldersrelaterad håravfall. Mer om håravfall.

från 1.850 rubel

Våra tjänster:

 • Tidig diagnos av orsakerna till håravfall, mjäll, seborré, skallighet
 • Detektion och rehabilitering av fokal infektion
 • integrerat tillvägagångssätt för behandling av den identifierade patologin med korrigering av immunstatus, återställande av balansen mellan vitaminer, aminosyror och spårämnen
 • aktuell behandling med användning av fysioterapi, modern medicinsk kosmetika och hårvårdsprodukter

frågor och svar

För tillfället har jag nästan inget hår på mitt huvud..

De vanligaste sjukdomarna i hårbotten och deras behandling

Sjukdomar i den mänskliga hårbotten är ganska vanliga. Sjukdomar är ganska farliga, eftersom ignorering av dem kan leda till allvarliga konsekvenser, inklusive infektion av hela organismen. Det är därför oacceptabelt att passivt följa utvecklingen av sådana ills. Vad är sjukdomen i hårbotten och hur man behandlar dem?

Innehållet

Allmänna bestämmelser

Sjukdomar i hårbotten är ganska vanliga. Dessutom, om några av dem endast leder till mindre problem för patienterna, kan andra orsaka jämna psykologiska stress. Detta förklaras av det faktum att det finns sådana hudsjukdomar i huvudet som är svåra att bota och orsaka mycket problem för de sjuka.

Eftersom det finns en tillräckligt stor lista över sådana sjukdomar har även en vetenskap som trikologi skapats för att studera dem. Sjukdomar är oftast resultatet av:

 • påkänning;
 • dålig ekologi;
 • försvagad immunitet
 • dåliga vanor
 • andra faktorer.

Trichology delar patologierna av hudsjukdomar hos huvudet hos människor i:

 • svamp eller infektiös;
 • dermatologiska.

Hudsjukdomar i huvudet är ganska vanliga hos människor. De är svåra att ignorera, eftersom de alla har uttalade symtom.

Svamp sjukdomar

Särskilt ofta står människor inför svampsjukdomar i hårbotten - mykos. Orsaken är patogena svampar som infekterar människans hår och hud.

De viktigaste typerna av sådana sjukdomar är:

 • scab (favus);
 • trichofytos (ringorm).

skorv

Sjukdomen är smittsam, den kan överföras genom olika saker: hårborstar, kläder, huvudbonader.

En karaktäristisk egenskap hos scab är att den inte bara finns hos människor, men också hos djur: möss, katter, hundar etc.

Den håriga ytan på huvudet är täckt med gula torrskorpor med lukt av mögel.

Det är viktigt! Skinnet under skorpan, som gradvis förtunning, omvandlas till ett ärr, och det drabbade området frigörs från håret, vilket senare inte växer tillbaka. Håret förlorar sin elasticitet, och deras intensiva förlust kan resultera i absolut skallighet.

För scab kännetecknas en förändring av hårets utseende och struktur. De förlorar sin glans, ser ut som dammig.

trihofitia

Bland svampsjukdomar i hårbotten finns ofta trichofytos eller ringorm. Ångest manifesteras av håravfall på:

Några dagar efter sjukdomsuppkomsten börjar håret bryta och på samma avstånd från huvudet, som liknar lockar, trimmad med sax. Därav namnet på sjukdomen.

Avlägsna hårbotten ibland åtföljd av bildandet av pus. Huden blir blåaktig-röd eller blåaktig-rosa. Sådana manifestationer uppstår antingen på grund av försummelse av sjukdomen eller felaktig behandling. Kronisk ringorm åtföljs av endast en liten klåda. Andra subjektiva symptom finns vanligtvis inte.

Varning. Helt friska människor har också svampar. De börjar sin verksamhet när det finns idealiska förutsättningar för detta.

Hår med trichophytia avspänd med glans, avbrott och tunt

Dermatologiska sjukdomar

Sjukdomar i hårbotten inkluderar en grupp dermatologiska sjukdomar. Huvuddelen av dem kallas sjukdomen i XXI-talet - mjäll. Det är resultatet av att hårbotten epiteliseras i hårbotten. Samtidigt börjar huden att exfoliera i form av gråvita vågar - döda celler smuler från huvudet.

Kom ihåg. Mjölk anses inte vara en oberoende sjukdom. Dess orsak är oftast orsakad av olika inre problem i kroppen.

Mjölk är förmodligen en signal:

 • hypotermi hos kroppen eller en del av huvudet;
 • okontrollerad användning av termiska enheter (hårtork);
 • svag immunitet
 • bERIBERI;
 • störningar i mag-tarmkanalen;
 • kronisk stress, neuros, depression;
 • förändringar i hormonella processer (som ett resultat av puberteten, graviditet).

Vi rekommenderar att du också uppmärksammar artikeln: "Behandling av mjäll hos barn."

Obs. Ibland hemma kan du bli av med mjäll, men när du kör former är det bättre att verka som tricholog.

Mjölk är en sjukdom som är känd för någon person. Utseendet signalerar vanligtvis störningar i kroppen.

seborré

Ofta är mjäll och seborré uppfattad som synonymt. Även om det inte är det. Mjäll kan vara en föregångare till en ganska allvarlig sjukdom i hårbotten och hår - seborrheisk dermatit. Ailment stör patologiskt funktionen hos talgkörtlarna i huvudet, utformat för att utesluta subkutant fett. Det senare är mycket viktigt för det normala utseende och underhåll av friskt hår.

Funktioner i talgkörtlarna leder till:

 • utbildning på huvudet svårt att bota pustulär hud;
 • förorening och salinisering av hår;
 • riklig mjäll
 • inflammation i huden under håret och smärtan;
 • kosmetiska defekter
 • håravfall.

Obs. För att skilja dermatit från mjäll ensam, behöver du använda högkvalitets mjällschampo. Om användningen av läkemedlet inte eliminerar det, kan personen ha seboré.

När seborré observeras ökade sebaceous utsöndring på grund av dysfunktion av talgkörtlar

psoriasis

Inte mindre vanlig sjukdom hos inte bara hårbotten, men också ansiktet, liksom andra delar av kroppen, är psoriasis. Ofta påverkar människor som är utsatta för allergier. Obehagliga symtom kan orsakas av:

 • undernäring,
 • dåliga vanor
 • brist på hygien.

Ett rosa utslag bildar sig på huden och åtföljs av klåda. Dermis täckes därefter med ganska stora, skaliga plack. Som ett resultat av denna hudsjukdom, när den ligger på huvudet under håret, tappar dermis elasticitet, är benägen att skada. Men med detta:

 • hårväxten är inte störd
 • de bryter inte;
 • fall inte ut.

Är viktigt. Eftersom orsaken till psoriasis är metaboliska processer i kroppen, kan sjukdomen inte överföras från en person till en annan.

Icke-smittsam sjukdom av kronisk natur är psoriasis.

behandling

Behandling av sjukdomar i hårbotten och hår bör börja med korrekt diagnos. Endast i det här fallet kommer det att vara effektivt och nå målet. Även om dessa sjukdomar i hårbotten liknar i många avseenden, botas de på olika sätt. Bestäm taktik för terapeutiska ingrepp kan läkare. Efter blodprov och andra studier kommer komplex behandling att erbjudas med hjälp av:

 • schampo med zink eller sulsen;
 • subkutan injektion;
 • antibiotika;
 • sköljning med avkok.

De angivna åtgärderna kan vara tillräckliga för behandling. Oskadade fall av hårbotten och hår kan oftast behandlas med svampsalvor och schampo. Dessa produkter har en desinfektionseffekt och kan återge huden ett hälsosamt utseende.

Obs. För försummade fall av sådan verksamhet räcker inte - det kommer att kräva allvarlig behandling.

Användningen av speciella schampon för behandling av sjukt hud är ett av behandlingsmedlen

Funktioner vid behandling av svampsjukdomar

Behandling av dessa sjukdomar i hårbotten bör utföras med svampdödande medel. De måste samtidigt tas oralt och appliceras externt på sjukt hud. Dosering och användningstid beror på typ av infektion och lokalisering. Så, med nederlaget i hårbotten bör svampdödande läkemedel tas längre än med en liknande sjukdom i den släta hudytan.

Att behandla en svamp sjukdom i hårbotten med hjälp av medicinska procedurer bör vara specialist - en hudläkare eller trichologist. Följande metoder kan stoppa symtomen och helt bli av med svampen:

 • Kryomassage, det vill säga behandling av huvudet med låg temperatur. Detta är särskilt effektivt i den inledande fasen av sjukdomen.
 • Användningen av antimykotiska läkemedel, de mest populära är Miconazol och Clotrimazole. Visar användningen av sådana produkter som lindrar klåda och minskar hudirritation.

En av de effektiva behandlingarna är kryomassage. Metoden är populär och ger bra resultat.

Dermatologisk behandling

Behandla dermatologiska sjukdomar i hårbotten, till exempel seborré, helst på poliklinisk basis. Utanförskrivet:

 • användningen av 1-2% vattenhaltiga lösningar av natriumtiosulfat eller tetraborat;
 • gnugga salicylsyra eller citronsyra;
 • tar vitamin A, C, grupp B.

En signifikant effekt uppnås efter applicering av UV-bestrålning, vattenbehandlingar. I försummade situationer behövs medel för att normalisera nervsystemet. Det handlar om:

 • sedativa,
 • lugnande medel,
 • nootropics.

Varning. Vissa sjukdomar i huvudets hud kan härdas med hjälp av örtberedningar, men i dessa fall är det nödvändigt att konsultera en läkare.

I allvarliga fall används intravenösa och intramuskulära injektioner.

Förebyggande åtgärder är i strikt överensstämmelse med läkarens rekommendationer, det exakta genomförandet av hygien- och hudvårdens regler, systematiskt intag av vitaminer.

Hårsjukdomar: De 8 vanligaste hårbottensjukdomarna

Hår är inte en separat, oberoende kropp. Det här är inget annat än en appendage av huden - det här faktum förklarar hårets direkta beroende av hårbotten. Det återspeglar i sin tur, som om i en spegel, alla störningar i de inre organen: immunsystemet försvagades, magen störde, nerverna kollapsade - allt detta påverkar hårets tillstånd, som börjar bli sjuk. Slap, fall ut, bli täckt med oljig glans och mjäll, tunna ut, bryta - många olika olyckor faller till deras parti.

I sådana situationer kan hår och hårbotten sjukdomar inte alltid behandlas på egen hand, och hjälp av specialister krävs. Det finns en separat gren av medicin - trichology ("hårstudien") - som studerar strukturen, sjukdomarna, tillväxten, skyddet, hårets näring och hårbotten. Det är för trichologer att kontakta om det finns problem i denna fråga. En översyn av de vanligaste, aktuella, gemensamma hårbottensjukdomarna idag hjälper till att bestämma vad som är fel på håret, varför det började skada, hur det behandlas.

Alopeci / skallighet

Alla vet att håret kan falla ut på olika sätt: ett par gånger om året är det möjligt att montera trådar med hårborstar och kuddar, eller du kan förlora dem i strimlor, från vilka områden i hårbotten kommer att exponeras. Det sista fallet i vardagen kallas kallhet, i medicin - alopeci. Detta intensivt passerar håravfall, vilket på något sätt, men leder, verkligen, till skallighet - delvis eller fullständigt. Denna patologi är associerad med åldersrelaterade förändringar som förekommer i kroppen eller med allvarliga inre sjukdomar, utan behandling som det är omöjligt att bli av med sådan olycka.

Trichologists skiljer flera typer av sjukdomar:

 • diffus alopeci - håret blir gles och tunt över hela ytan av huvudet;
 • alopecia areata - på huvudet bildas områden med fullständig frånvaro av hår;
 • androgen alopeci - skallighet, dikterad av ökade blodnivåer hos manliga könshormoner;
 • total alopeci - den fullständiga frånvaron av hår på huvudet, det vill säga en skaldig man.

Dessa sjukdomar i hårbotten påverkas oftast av män och kvinnor i vuxen ålder, men i allvarliga sjukdomar, efter att ha genomgått kemoterapi eller strålbehandling, påverkas alopeci av ungdomar som fortfarande är mycket unga. Varje form av skallighet är en mycket obehaglig kosmetisk defekt som kan orsaka allvarligt psykiskt trauma (särskilt för unga tjejer och unga kvinnor). För att inte sätta saken i ett så svårt tillstånd, är det vid de första symptomen av sjukdomen nödvändigt att söka professionell hjälp från trichologer, som kommer att identifiera orsaken till alopeci och bestämma typen av patologi och förskriva behandling.

nedfall

Varje kvinna, åtminstone en gång i sitt liv, står inför en olägenhet när hon måste samla hår som har fallit i stycken över hela huset: inte bara från hennes hårborste utan också från kuddar, stolar, bad, kläder och andra ställen som håret kommer i kontakt med. Förlust av trådar är inte alopeci, även om det kan leda till det i särskilt försummade förhållanden. Detta är en gradvis och inte så intensiv process av håravfall som orsakas av en mängd olika faktorer och omständigheter.

Orsakerna till denna hårsjukdom trichologists call:

 • avitaminosis - bristen på (oftast säsongsbetonad) kroppen av mikro- och makro, vitaminer;
 • biverkningar av långvarig eller analfabeter med vissa mediciner;
 • hormonella störningar;
 • alla typer av infektionssjukdomar;
 • misslyckande i nervsystemet (konstant stress, långvariga depressiva tillstånd, nervösa nedbrytningar);
 • en ärftlig faktor kan också orsaka sjukdom;
 • defekt, felaktig vård av hår, hårbotten.

För att behandla denna sjukdom och inte ta upp frågan till alopeci, är det nödvändigt att först bestämma vad som orsakade dess utveckling. Därefter behöver du alla krafter för att försöka eliminera denna provocerande faktor från ditt liv.

.Detta kommer helt att återställa håret på huvudet och återvända inte längre till detta problem.

Har du blivit grå? Du kan kämpa med hennes hemmetoder >>.

Folkmekanismer för förlust, mjäll och delade ändar beskrivs här >>.

mjäll

Mjölk blir en sjukdom i XXI-talet, den moderna människans sveda, från vilken även det mest moderna och effektiva, dyra och varumärkesnamnet inte kan rädda. Det här är en avskalning av huvudets epitel, när grå hudvågor bildas - döda celler som smuler från huvudet vid de mest olämpliga ögonblicken. Mjäll är inte en självständig sjukdom i hårbotten: det är bara ett symptom på olika inre misslyckanden i kroppen. Den moderna generationen skiljer sig inte från hälsan, därför trichologer ljuder larmet: I dag lider cirka 75% av den totala befolkningen med mjäll.

Skälen kan vara väldigt olika:

 • hypotermi inte bara för hela organismen som helhet utan också speciellt av hårbotten (detta gäller för dem som går utan hatt i kylan);
 • frekvent användning av värmehjälpmedel för hår - hårtork, järn, tang;

De flesta anledningarna beror på den livsstil som leder människor. Vid de första tecknen på sjukdomen rekommenderas att man seriöst tänker på att skötsel av hår och hårbotten är korrekt. Behandlingen kan vara hemma, om det fortfarande är möjligt att rätta till det (normalisera näring, ge upp dåliga vanor, hitta lämpliga medel för vård av hårbotten).

Han kommer att ge råd till medicinska förfaranden, bland vilka de mest effektiva är kryomassage och fysioterapi.

seborré

Ibland kallas mjäll och seborré som samma sjukdom, med dessa ord som synonymer. Emellertid är mjäll endast orsaken till en allvarligare och tillräckligt allvarlig hårbottensjukdom - seborrheisk dermatit. Denna patologiska störning av huvudkotorna i huvudet, som ligger i hårsäckarna och utsöndrar subkutant fett, vars funktioner är mycket viktiga för hårbotten och hårets utseende. Det skyddar krullarna från yttre aggressorer i form av ultraviolett strålning och låga temperaturer, fuktar, ger naturlig glans. Men om körtlarna börjar producera för mycket av det, eller omvändt, väldigt lite, är konsekvenserna störst.

Symptom på denna hårbotten sjukdom kan manifesteras enligt följande:

Effekterna av seborré gör det inte bra för en sjuk person, för bland dem:

 1. Svårt att behandla och mycket smärtsamma pustulära sjukdomar i hårbotten;
 2. En spridning av akne vulgaris;
 3. Persistent fysiskt obehag i form av kliande hårbotten;
 4. Kosmetisk defekt som inga hårvårdsprodukter kan ta bort

Behandlingen av denna sjukdom i hårbotten utnämndes till trichologist, baserat på patientens individuella egenskaper och orsakerna till att seborré utvecklades och utvecklades. Kombinerad terapi inkluderar en hypoallergen diet, en kurs av antimykotisk behandling, fysioterapiprocedurer (darsonvalisering, kryomassage). Denna behandling är effektiv mot båda typerna av seborrheisk dermatit - fet och torr.

avsnitt

Många tror att splittrade ändar är inget annat än en kosmetisk defekt som går i sig och kräver ingen behandling. Denna åsikt är felaktig, eftersom hår som börjar splittras var som helst i sin kärna är en sjukdom som trichologer känner till. Denna sjukdom manifesterar sig oftast mot bakgrund av alltför hårt torrt hår.

I det här fallet kan du observera en rad olika symptom:

 • livlösa, tråkigt utseende hår;
 • splittrande strängar längs hela längden, inte bara tipsen;
 • allvarlig förvirring, vilket komplicerar kammarprocessen
 • försvagat och gallrande hår;
 • brittleness, liksom den medföljande sjukdomen, är förlusten av strängar mer korrekt ansedd som en följd av splittring av hår, och inte dess symptom.

Detta kan vara konstant stress, okontrollerad medicinering, dålig näring, missbruk av hårtork, fläck av dålig kvalitet, frekvent kemisk perm, tvätta huvudet med klorerat vatten. Om du försöker bli av med den här uppsättningen och ge håret rätt vård, kommer du troligtvis aldrig att behöva hantera split ends.

bräcklighet

Löst, torrt, uttorkat hår är också långt ifrån en kosmetisk defekt, som alla anser dessa olyckor. I trichology för dessa fenomen finns det till och med en vetenskaplig term: proffs kallar denna sjukdom trichoclasia. Det är också ett sant symptom på vissa interna patologier och sjukdomar, eller en konsekvens av vårdslös inställning till dina egna krullar. Den medfödda formen av sjukdomen (den så kallade nodular trichoclasia) diagnostiseras i enheter.

Oftast talar vi om förvärv av bräcklighet som ett resultat av:

 • kronisk funktionsstörning i magen;
 • problem med urinvägarna;
 • kroniska infektioner (tonsillit, tuberkulos);
 • helminthic invasions;
 • frekvent hårfärgning;
 • regelbundna kemiska perms.

Behandlingen av denna sjukdom börjar med identifieringen av orsaken och dess uteslutning. Därefter utnämns hälsofrämjande förfaranden. Terapi av den underliggande inre sjukdomen - detta är grunden för behandling av sprött hår.

Idag är den moderna människans framgång och välbefinnande i hög grad bestämd av tecknen på hans starka fysiska hälsa och blomstrande utseende. Var uppmärksam på naglarna, ansiktshuden, kroppsformen och naturligtvis håret.

Briljant, vacker, hälsosam, utan skärningar, brittleness, mjäll, de vittnar om god hälsa, vilket gör att du kan nå toppen, framgången och trovärdigheten. Medan deras tråkiga färg, livlöshet, skallighet, torrhet, brittleness, splittrade ändar, mjäll och fallna strängar på axlarna indikerar motsatsen. Därför är det så viktigt att identifiera låsens sjukdom i de tidigaste stadierna och i tid kontakta trichologer för deras behandling.Nästa Artikel
hårtillväxt vitaminer