Finns mjäll i nyfödda? I vilken form och hur bli av med det


Oftast i den första månaden av livet på barnets huvudskorpor form.

De orsakar inte obehag för barnet och är små gula feta öar som täcker huvudets hårdel.

Idag kommer vi att prata om skenets manifestation hos spädbarn, hur man blir av med det utan att skada barnet.

Skälls mjäll eller seboré i ett barn under ett år?

Skorporna som nämns ovan kallas seborrheic. Så seborrheisk dermatit manifesterar sig. I folket kallas det "mjölkhatt" eller "lullabyhatt". Faktum är att korst är en svår form av mjäll hos nyfödda barn upp till ett år gammal.

Skorporna på barnets huvud är nästan omöjliga att avlägsna med vanligt vatten.

Om du inte vidtar några åtgärder, skrumpar de, täcker varandra och bildar en genomskinlig skal som liknar mjäll.

När kammar håret, skildar skedmen från huvudets yta och pinnar till håren. Härifrån ser huvudet osjämt ut.

Viktigt: i seborrheisk dermatit, till skillnad från andra former av detta fenomen, finns det inget behov av läkemedelsbehandling.

Titta på skorporna som du kan se på bilden nedan:

Läs tips om hur man väljer rätt shampoo för män eller kvinnor, såväl som torr eller fet mjäll.

Varför visas skorpor?

Seborrheskorskor förekommer i nästan alla barn under de första månaderna av livet, vilket är anledningen till:

 • Den nyfödda hudens hud är inte tillräckligt utvecklad, och talgkörtlarna och svettkörtlarna är inte fullt fungerande. De första är för aktiva, den andra är tvärtom inte tillräckligt. Som en följd av denna obalans svettar huden och blir sårbar för olika infektioner, svampar och utseende av korpar.
 • I vissa barn förekommer de som en följd av allergi mot något ämne eller en produkt som mammas konsumerar i mat.
 • Orsaken till tillväxten kan vara en metabolisk störning hos moderen under dräktighet, såväl som att ta vissa mediciner, såsom antibiotika;
 • Felaktigt utvalt barnschampo kan också utlösa seborrheisk dermatit. Neonatologer rekommenderar att man använder speciellt schampo för att barn ska tvätta håret. För det första innehåller det inte färgämnen, dofter och andra alls inte användbara tillsatser. För det andra torkar det inte ut huden. I det här fallet bör du inte överdriva det med schampo: du bör tvätta huvudet inte mer än en gång i veckan;
 • Ökad temperatur och fuktighet i rummet där barnet är beläget;
 • Fel kläder. Vissa mödrar är upptagna på tanken att barnet måste vara insvept. Att klä ett barn i hundra kläder är inte nödvändigt alls. Det är viktigt att han var bekväm. Det är värt att ge upp de varma hattarna i rummet: hårbotten måste andas;
 • Hos barn upp till ett år kan skorpor på huvudet uppstå som ett resultat av felaktigt injicerad komplementär mat.

Hur man tar bort mjäll från en nyfödd?

När tiden går, passerar seborrheiska vågorna sig själva, men sitta inte och vänta med vikta armar.

Det finns ett helt säkert sätt att ta bort dem:

 1. Efter vattenprocedurer är det nödvändigt att gnugga mandel, kokosnöt, speciell babyolja eller vanlig vegetabilisk olja in i huden på huvudet, sätt sedan på en hatt eller keps.
 2. När skorpan mjuknar, borsta flingorna med en mjuk hackborste. Med särskild försiktighet bör rensas fast ihop vågar i vårens område.
 3. Skölj huvudet igen.

Om seborrheskorvar är för svåra kan olja lämnas på huvudet över natten. Vissa mödrar använder bröstmjölk för att mildra tillväxten. Vid behov upprepas proceduren flera gånger, men inte mer än 2 gånger i veckan.

Även efter fullständig försvinnning kan seborrheiska skorpor återkomma efter några veckor eller till och med månader. För att förhindra förekomsten av ett sådant obehagligt fenomen bör

 • Tvätta håret regelbundet med speciella schampon utan färgämnen och parfymer. Shampoo appliceras en gång efter 4-5 badningar och, innan den tvättas av, lämnas i 1-2 minuter på huvudet;
 • undersök hårets del av huvudet och vid det första utseendet av vågar som liknar mjäll, rådfråga en barnläkare för råd;
 • medan du badar, lägg till medicinalväxter till vattnet: kamomill, nässla, sträng.

Ej lämplig för att ta bort seborrheic tillväxt hos spädbarn och olivolja. Dess lukt påverkar barnet irriterande.

Användbar video

Videoinstruktioner för att avlägsna skorpor i ett spädbarn:

Skorpor är absolut inte farliga för spädbarn, men deras utseende kan förväxlas med andra sjukdomar. Åtminstone av denna anledning bör läkaren definitivt visa barnet. En kompetent specialist, om nödvändigt, kommer att kunna föreskriva snabb behandling av mjäll hos ett spädbarn.

Orsaker till mjäll hos nyfödda upp till ett år, liksom hur man kan bli av med seborré hos spädbarn?

Ofta nog efter ett barns födelse bildar skalar på hårbotten.

De stör inte barnet.

De representerar små öar som ligger på huden mellan håret.

Därefter kommer vi att tala om orsaker och behandling av mjäll hos nyfödda.

Är seborré hos barn under ett år?

Mjölk hos nyfödda är inte ovanligt. I en sådan situation rådar barnläkaren inte självbehandlingen och får inte panik tills barnet når 1 år.

Skorporna som bildas på barnets huvud kammade ut efter att ha tvättat huvudet. Detta är i de flesta fall konsekvenserna av allergiska reaktioner som uppstår när en ung mammas diet beror på hundens hår, katter, hushålls damm.

När barnet blir 1 år gammal kommer problemet att försvinna i sig. Om mjäll efter det första året av livet inte försvinner, bör du kontakta din barnläkare och hudläkare.

Vad heter detta fenomen? Sådana skorpor kallas seborrheic, och själva sjukdomen är seborisk dermatit. Faktum är att det är en av formerna av mjäll hos nyfödda.

Orsakerna till barnet

Orsaker till mjäll i ett spädbarn:

 1. huden är fortfarande mycket svag och svett är antingen väldigt aktiv eller svag. Som ett resultat av denna obalans blir huden smidig för alla smittsamma och svampsjukdomar.
 2. I en separat kategori av spädbarn förekommer de på grund av en allergisk reaktion på någon produkt som ätas av en ammande mamma.
 3. Vid förlossning kan ett metaboliskt misslyckande, liksom medicinering, orsaka seborré hos en bebis.
 4. Att välja "fel" schampo kan också orsaka mjäll. Shampoos kan innehålla färgämnen, smaker, skadliga för barnet. Dermatologer rekommenderar att man bara köper skampon för barn. Huvudtvätt, helst 1 gång på sju dagar. Det är inte nödvändigt att sätta upp barnet, bära kläder med syntetiskt innehåll.

Hur man kan bli av med

Gula tillväxten på huvudets yta ser oestetisk ut. Om du låter allt glida när de uppstår, fortsätter skorporna att växa och ligga över varandra och bilda en massiv skorpa över hela ytan vilket förhindrar tillväxt av mjuka hår.

Med tiden passerar seborrhea vågorna sig, men sitta inte, vänta på vädret vid havet. De kan lätt avlägsnas med naturliga produkter utan att skada barnet.

Efter badning gnid du mandelmjölk, kokosnötolja eller specialbarnolja i huvudet (enkel solrosolja kan användas), med särskild uppmärksamhet på huvudets och huvudets baksida. Sätt sedan på en keps eller keps för en dusch.

När du blötlägger skorporna flaskar du lätt bort, skrubba dem med en pensel med ojämn villi. Det rekommenderas att kamma ut seborrheiska vågorna noggrant i zonen där molar, vårtor eller sår finns, om det finns några på huvudet.

Tvätta håret igen efter proceduren.

Hur man tar bort mjäll från en nyfödd, om skorpan är mycket tät? Sprid huvudets överdel med smör eller mjölk och lämna över natten.

Unga mödrar används ibland mot mjäll mjölk. Vid behov utförs proceduren 5-6 gånger, men inte mer än 2 gånger inom sju dagar. Även efter 100% utrotning kan vågor dyka upp igen efter ett tag.

Förebyggande åtgärder för att förhindra barns mjäll - regelbundet shampooing med schampon utan dofter och färgämnen, bättre terapeutisk, speciellt utformad för barn som lider av seborré.

Shampoo ska appliceras 1 gång efter 4-5 tvättar. Före sköljning lämnas schampo i några minuter på huvudet.

Skölj bättre med växtbaserade avkok baserat på nässla, björk, kamille. När återkommande seborré ska rådfråga barnläkare.

Unga mödrar får inte glömma att mjällskorpor inte ska avskalas eller rippas av. Sådana manipuleringar kan skada spädbarnets hud, och även ett mindre sår kan leda till infektion.

Det är olämpligt att ta bort seborrhea flingor i olivoljebabyar. Lukten av denna växt kan orsaka irritation hos spädbarn.

Skorpor är nästan omöjliga att eliminera med rent vatten. Om tiden inte vidtar åtgärder, torkar skorpan med tiden och bildar en hel slöja på huvudet.

Denna mjäll avviker från huvudets plan när de kamma eller aktiva rörelser och sticks till barns hår, vilket leder till att barnets huvud ser slarvigt ut.

Om det däremot finns många skorpor, stör de barnet eller inte har gått igenom händelsen under det första året av livet, ska moderen ta barnet till en specialist.

Mjäll i en nyfött baby

Varför syns mjäll på barnets huvud?

En bebis eller ett äldre barn kan ha flera orsaker till mjäll. Huvudet är förknippat med aktivering av hudsvamp, en del av den normala mikrofloran.

Denna process börjar som hos vuxna: när håret inte behandlas ordentligt eller om ämnet är stört. Seborré på huvudet hos barn kan överföras från en till en annan.

Detta händer genom en kam eller en hatt. I barndomen finns det torr seboré, oljig eller blandad typ.

Ha barn

Orsakerna till utseende av en skorpa på ett spädbarns huvud kan vara naturligt - arbetet i talgkörtlarna blir bättre gradvis. Medan det stabiliseras, bildas mjäll.

Behandling i detta fall är inte nödvändig, upp till 6 månader, denna situation är normal. Mjölk i ett barn äldre än ett halvt år är provocerat av följande faktorer:

 • en ammande mamma matar inte ordentligt
 • babyen överhettar
 • nyfödda dygnet runt finns i locket (locket).

Upp till 10 år

Emotionella upplevelser kan orsaka aktivering av svampen och mjäll. Stress orsakas av att gå in i en dagis eller en skola. Sjukdomen börjar traumatiska händelser i familjen. Barn i grundskolans ålder hittade seborrheisk dermatit, en sjukdom som åtföljs av bildandet av riklig mjäll. Andra anledningar:

 • allergier (till droger, pollen, mat, hygienprodukter);
 • ohälsosam diet;
 • kalciumbrist, vitaminer i grupp B, C.

Orsaker till mjäll

Vad som orsakar mjäll hos ett barn är mycket beroende av ålder. I nyfödda eller barn under 4 år är mjäll oftast ett symptom på seborisk dermatit. Efter denna ålder passerar den och kan återkomma först efter många år hos en vuxen.

Vid en äldre ålder är de främsta orsakerna till utseende av torr eller oljig mjäll redan densamma som hos vuxna - ett ökat antal patogena svampar i hårbotten eller ökad känslighet för dem.

Men i sin tur kan detta orsakas av många faktorer, inklusive felaktig vård eller näring, hormonella förändringar i kroppen, olika yttre faktorer etc.

Mjölk hos nyfödda och småbarn

Vid nyfödda barn fungerar sebaceous körtlar inte smidigt, syndromet observeras oftast på grund av överhettning av huvudet, störningar i moderns näringssystem, med huvudbonader (hatt eller halsduk) som alltid bärs.

Efter sex månader, när kroppen blir mer organiserad, försvinner mjäll gradvis och särskild behandling behövs inte.

Orsaken till mjäll i ett barn är olika faktorer. De främsta orsakerna till mjäll är följande:

 • Hudsvampskada. Återupplivningen av dess verksamhet leder till störning av fettbildning.
 • Brott mot rätt metabolism.
 • Dålig kvalitet hårstädare.

Också orsakerna till seboré kan bero på barnets ålder.

 1. Mjölk hos spädbarn kan utvecklas som en följd av en felaktig diet hos en kvinna under bärandet av en baby eller under amning. Även utvecklingen av mjäll hos spädbarn orsakas av överhettning. Konstant bär på hattar eller kepsar kan också orsaka seborré hos spädbarn. Många mödrar kan märka seborré hos nyfödda, som vanligtvis passerar till barns ålder av sex månader. Det är i denna ålder som talgkörtlarna reglerar deras funktion.
 2. Hos barn upp till 9 - 8 år kan andra hudsjukdomar, som dermatit eller eksem, vara orsaken till sjukdomen. Ofta är mjäll i ett 7-8 år gammalt barn en konsekvens av den stress som upplevs på grund av inlärningsprocessen, vilket leder till störningar i talgkörtlarna.
 3. Orsaken till mjäll i ett barn 8-10 år och äldre kan börja förändringar i kroppens hormonella bakgrund, vilket leder till metaboliska störningar. Under 11-12 år kan puberteten hos ett barn provocera en sjukdom. Även mjäll i en tonåring kan vara ett resultat av stress.

I vilken ålder som helst kan mjäll hos barn vara ett resultat av felaktig matsmältning, brist på vitaminer eller kalcium som behövs för kroppen. En allergisk reaktion kan också prova aktiv scalp exfoliering. Seborré i hårbotten hos barn kan orsakas av att ta olika mediciner.

Den exakta orsaken till att en skorpa uppträder på huvudet hos en nyfödd är okänd, även om vissa forskare föreslår att detta orsakas av överproduktion av talg i talgkörtlarna och hårsäckarna.

En typ av svamp, kallad malassezia, kan växa i hudfett tillsammans med bakterier. Detta är en annan faktor vid bildandet av en skorpa på ett barns huvud.

symptom

Mjölk i ett barn kan identifieras av skalig hud i hårbotten och på andra ställen där huden är fet. Generellt drabbade områden är:

Ibland kan rodnad uppträda på huden, och vid noggrann kontroll kan hudskador detekteras. I spädbarn får mjäll en brunaktig nyans. Även om barns mjäll inte är smittsam sjukdom kan skrapning leda till komplikationer och orsaka infektion.

Varje barns seborrheiska skorpor har olika former och storlekar. De kan kombineras i buntar, skalor eller ligger långt ifrån varandra på kroppen.

De drabbade områdena har ett eller flera av följande symtom.

 1. Tjock skorpa eller plack på barnets huvud. Ibland är det på öronen, ögonlocken, ögonbrynen, näsan, nacken, ljummen eller armhålorna.
 2. Sebaceous fläckar på huden, täckt med gula eller vita vågar.
 3. Mjäll i spädbarn.

I mycket få fall flaskar barn med seborré av huden, vilket kliar och ser lite röddjupat ut. Vissa barn har även håravfall. Även om håret tenderar att växa tillbaka efter att seborré är borta.

Mjäll behandling

Barnens mjäll kan orsaka irritation i hårbotten. Men tack vare de många verktygen och kända metoder för att hantera mjäll har denna sjukdom upphört att vara ett allvarligt problem.

Den bästa baby mjällmedel börjar med hårvård och hygien. Läkande schampon som innehåller zink, salicylsyra eller tjära kan inte alla vara lämpliga för ett barn.

Läkaren kommer att informera vilken typ av schampo som är mest lämpad för behandlingen av denna sjukdom. Läkande schampon används inte mer än 2 gånger i veckan.

För att bli av med mjäll kan du hjälpa till med normal mjuk schampo. Shampooing med detta schampo bör fortsätt tills mjäll försvinner. Användning av luftkonditioneringsapparater och andra hårvårdsprodukter är förbjuden, eftersom du bara kan förvärra problemet.

För att behandla mjäll hos barn som är 10 år och äldre är det möjligt att använda läkemedel mot apotek och för mindre barn, särskilt 2-5 år, är det önskvärt att först prova traditionella metoder.

Om problemet kvarstår bör du kontakta en barnläkare som hjälper till att föreslå en alternativ behandling av mjällbehandling.

Shampoos torkar ofta ut huden, så du bör försöka närande mineraloljor. Idealisk ricinus-, oliv-, mandel-, burdock-, lin- och cedarolja, från vilken du också kan göra masker.

När du tvätter huvudet, lägg till en sådan komponent i skummet när du tvätter huvudet, normaliserar de mycket effektivt arbetet i talgkörtlarna. I en mer komplicerad version appliceras mineralolja på hårbotten, som sedan förpackas i en varm handduk och lämnar i en timme, varefter oljan tvättas bort.

Försök inte i något fall försöka behandla mjäll i ett barn med läsk, eftersom huvudets hud kan brinna. Ett annat sätt som fungerar effektivt för både vuxna och barn är en saltskrubba.

Ta det vanligaste saltet (se till att det är den finaste slipningen, om nödvändigt, slipa dessutom själv) 1-2 matskedar och tillsätt hårbalsam, eller olja igen.

Konsistensen ska inte vara för tunn, men inte grov. Applicera skrubben innan du tvättar huvudet på vått hårrödor och massera i en till två minuter.

Skölj håret väl med schampo och mycket vatten. I de flesta fall, efter flera användningsområden, försvinner mjäll utan spår.

För barn äldre än 10-12 år är det redan möjligt att använda droger från apoteket, även om du inte ska skynda på det. Numera finns det ett ganska brett utbud av terapeutiska schampon och produkter som normaliserar fettseparationsfunktionen och frigör håret från skalor. Dessa verktyg inkluderar:

 • Sulsen shampoo eller schampo;
 • Friderm tjära eller Friderma Zink;
 • baby schampo tyska varumärket Bübchen;
 • Mustela baby shampoo.

Det här är givetvis inte allt, men bara de som det största antalet positiva recensioner om. Särskilt kunder prisar Sulsenpasta, som enligt deras mening är oerhört effektiv för att bekämpa svampen för bokstavligen två användningar.

Köp inte i något fall för barnsannonserade massmarknads kosmetiska schampon, som påstås ha helande egenskaper. Ämnen som finns i dem kan verkligen eliminera mjäll, men samtidigt har de en mycket stark beroendeframkallande effekt.

Det är, efter att du har löst upp ditt problem, så snart du byter schampo, kommer "snöflingor" snart tillbaka. För att behålla hårbotten i gott skick måste du hela tiden köpa det här märket av schampo, och att bli av med denna beroende är mycket svårare än att behålla den obehagliga lukten av Sulsen eller oljemask.

Var uppmärksam! Det är nödvändigt att behandla mjäll i ett barn under överinseende av en barnläkare och en hudläkare.

Det finns flera vanliga metoder för att härda utseendet av hårbottenproblem, vars användning har en positiv effekt på kroppen och hjälper till att bota mjäll hos barn:

 • Rätt näring - mat bör varieras, rikt på näringsämnen, innehåller tillräckligt med fettsyror.
 • Återställande av den normala funktionen av vitala organ, särskilt nervsystemet. För rätt val av droger är det bäst att konsultera en läkare.
 • Överensstämmelse med dagens läge: Alternativ mental och fysisk ansträngning, aktivt engagera sig i sport, utomhusspel. Särskilt viktigt är en god natts sömn, så att kroppen har tid att slappna av och föryngra.

Mjäll är väl behandlas med traditionell medicin. Buljonger baserade på "gröna apoteket" är särskilt effektiva.

Fytoavfall framställs enligt ett schema: 5 gram kokande vatten hälls över 5 gram råvaror, stängda. Buljong är helt klar att användas efter kylning. Som råvaror väljer:

 • Lökskalor;
 • Stingnät;
 • Kamomillapotek;
 • Ek bark.

För terapeutisk avkok måste barken kokas i 1/4 timmar.

Kyld färdig buljongfilter, tillsätt kokt vatten vid rumstemperatur till det, så att den totala mängden buljong var 250 ml. Resultatet är en effektiv naturlig anti-mjällmedel för barn. Förberedt infusionsskölj hår.

Hårbotten hos barn, dess celler är i ständig förnyelse. En liten mängd frilagda döda hudvågor anses vara normalt. I detta fall har föräldrarna inget att oroa sig för.

Ångest orsakas av seborré hos barn 7-8 år - det är ett manifestande syndrom med en hög grad av exfoliering av döda hudceller i form av flingor av vit eller gulaktig färg. Ett barn kan ha mjäll på grund av felaktig vård av huvudet eller en metabolisk störning i barnets kropp.

Mjölk i ett 7-årigt barn kan till och med delvis uppträda på ögonbrynen, ögonlocken, öronen, näsan, armhålorna, ljummen och naveln.

Förändringar i bildandet av sebaceous sekretion i hårbotten manifesteras eller dess förbättrade produktion, eller reduceras.

Det finns 2 typer:

Med en tjock typ av seborré blir håret snabbt smutsigt, blir svårt, främmande, pustler förekommer i hårbotten. Med ett överskott av talg, multiplicerar bakterierna.

Barn kamar kliande fläckar som orsakar rodnad. Ibland leder seborrhe till håravfall på grund av överproduktion av talg av hårsäckar.

De dör av med håret, om inte tillämpa lämplig behandling.

Torr mjäll i ett barn gör håret torrt och sprött, hårbotten producerar inte den korrekta mängden oljig utsöndring, det finns rodnad, vita vågar. När torr seborré aktiveras jäst Pityrosporum Ovale. Detta händer på grund av en överträdelse av kosten.

Mjölk i ett barn på 7-8 år kan avlägsnas genom frekvent användning av en speciell mild skumschampo för barn. För att bli av med seborrheisk dermatit hjälper och speciellt barns medicinska kräm.

Ett barn på 10 år kan i vissa fall öka graden av hormoner som föregår ungdomstiden. Detta blir en av faktorerna för att öka mängden flakande flingor från huvudets yta.

Vid denna ålder försämras föräldrakontrollen över barns hygien. Seborré kan orsakas av överdriven tvättning av huvudet och användningen av olika kosmetika, samt att hygienkraven inte överensstämmer.

För ett barn på 10 år blir äldre barn ett exempel att följa. De ignorerar huvudbonaden under den kalla årstiden, med hänvisning till mode.

Kall luft orsakar ytterligare torrhet i hårbotten eller tvärtom aktiv utsöndring av talgkärl.

Vid ej körning kan mjällbehandling utföras hemma. Utmärkt sköljning hjälper avkok av nässla, kamomill, calendula, burdock root.

Sammansättningen av speciella schampon för barn innehåller salicylsyra och tjära eller koltjära som avsevärt minskar sebumsekretionen, sänker hastigheten att dö av hudceller och eliminerar svampar.

Hur man avlägsnar mjäll i ett barn, hur man behandlar seborré hos spädbarn och småbarn - en ansenlig överklagande till en hudläkare och tricholog spelar en viktig roll.

Korrekt diagnos, med hänsyn till barnets individuella egenskaper, bestämning av sjukdomsgraden, utnämning av speciella medel för förebyggande och behandling, rekommendationer för en balanserad kost - alla frågor kan lösas av en läkare.

Seborré, liksom alla andra sjukdomar, måste behandlas ordentligt. Hur man botar mjäll i ett barn? Behandling av mjäll hos barn bör individualiseras och väljas i varje enskilt fall.

Läkaren föreskriver en komplicerad effekt på sjukdomen: lokal och allmän. Den gemensamma syftar till att eliminera de grundläggande orsakerna till att talgkörtlarna fungerar.

Topical behandling bidrar till att normalisera hårbotten och hårets struktur.

Allmän behandling

Vad man ska göra med den allmänna behandlingen bör varje mamma veta. Först och främst bör du vara uppmärksam på barnets näring. Det måste innehålla en tillräcklig mängd väsentliga näringsämnen:

läkemedel

För behandling av barns mjäll används speciella schampon, kan de användas från en ålder.

Bra hjälp att bli av med mjäll i ett barnapplikation Friderm, Sulsen, Nizoral. Inom 2-5 veckor appliceras tvättmedlet på vått hår, hålls i några minuter, masserar huvudet försiktigt, tvättar av det och upprepar proceduren från början.

Sådana åtgärder upprepas inte mer än 3 gånger i veckan. Huvudvalskriteriet är en bra tvättmedel och ett litet antal kontraindikationer.

Ett speciellt fall är skenets manifestation i en mycket liten nyfödd bebis.

Spädbarn rekommenderade användningen av vegetabiliska oljor - mandel, linfrö, cederträd, en kombination av ricinolja och burdockoljor (i lika delar), mer sällsynta oljor - druvfrö och valnöt.

Hur man använder: 2 timmar innan du tvättar oljan försiktigt gnider du i huden med massörrörelser. Ett spädbarn får inte bara en medicinsk procedur, men också en lätt hälso-massage.

Med ökad hårhårighet är det inte tillräckligt att använda endast specialiserad mjällschampo för barn, kombinationen har den bästa terapeutiska effekten: tvätt + specialmask. Masken appliceras i 0,5 timmar på torrt hår, täckt med plastfolie, sedan med en handduk.

Huvudnyckeln till framgång är att inte överdriva behandlingen, följa doktors instruktioner och föreskrifter. Speciellt noga är det nödvändigt att behandla hår för barn på 11-15 år, eftersom mjäll i en tonåring bildas rikligt och det är svårt att behandla. Därför är det viktigt att observera behandlingstiden och inte tvätta håret oftare 3 gånger i veckan.

Hur tar man bort skorpan på barnets huvud, om det vanliga schampotet inte hjälper?

Fråga din läkare om OTC-shampoo med medicinska egenskaper eller anti-mjällschampo. Dessa produkter innehåller komponenter (zink, salicylsyra, ketokonazol och selen) som hjälper till vid behandling av torrhet och flaking. Separata starkare former av dessa lösningar kräver recept.

Om du använder ett eller annat helande schampo, gnugga det lite in i barnets hårbotten och lämna i några minuter. Tvätta sedan schampot och upprepa proceduren en gång till.

Du kan behöva göra det varje dag eller två gånger i veckan. Men efter att hudförhållandena tagits under kontroll kommer det att behövas en medicinsk schampo en gång i månaden.

Förebyggande åtgärder

För att förhindra att mjäll och skorpor uppträder på huvudet av en nyfödd i framtiden, behöver du:

 1. Hantera hygienprocedurer i rätt tid och i rätt mängd, använd barnschampo på en naturlig basis.
 2. Periodiskt att göra barnmassage i hårbotten med användning av näringsrika vegetabiliska oljor.
 3. Observera termiska förhållanden i rummet, vänd inte barnet och ge huvudet ofta andning.
 4. Ge barnet mer uppmärksamhet, exponera inte för stress.

För att undvika att denna hårbotten förekommer i ett litet barn är det viktigt att komma ihåg några enkla men effektiva förebyggande regler:

 1. Tvätta huvudet med varmt vatten, varmt vatten ökar aktiviteten hos talgkörtlarna.
 2. Det är nödvändigt så snart som möjligt att bli av med vanan att äta mjöl och söta bakverk.
 3. Från en tidig ålder till att undervisa barnet på individuella hygienmedel, att odla vanan att bara använda sina egna saker.
 4. Undvik stressiga situationer.

Mjölk gäller inte svåra, svåra att behandla sjukdomar. Undantaget är syndromets övergång till seborré, i vilket fall behandlingen kommer att vara längre och allvarligare.

Om du inte självmedierar, starta inte sjukdomen och följ vissa regler, kan du bli av med problem för en gång för alla.

Varje mamma behöver inte bara veta hur man tar bort mjäll, utan också hur man förhindrar utvecklingen. Använd inte andra människors hattar på barn.

Personlig hygien bör observeras strikt och kvalitetshårvårdsprodukter ska användas. För att förhindra utvecklingen av mjäll hos ungdomar kommer det att hjälpa till med rätt näring och rätt vila.

I åldern 8 till 11 år borde stressiga situationer undvikas.

Om förebyggande åtgärder inte lindrar föräldrarna helt av problemet med skorporna på en babys huvud, åtminstone minska deras spridning.

 • Överhett inte krummen. I ett varmt rum, ta alltid av din hatt. Hemma är det också långt ifrån att även en nyfödd borde vara i en hatt.
 • Håll luftfuktigheten på rätt nivå.
 • Utan fanatism, behandla ditt barns huvud. Tvätta med tvättmedel kan vara 1-2 gånger i veckan.
 • Välj noggrant hushållskemikalier för smulor, för att inte provocera allergier och dermatit.
 • Använd en kam dagligen, även om det inte finns något speciellt att kombinera. Massage med en kam från naturliga borstar är ett bra förebyggande av bildandet av jordskorpor.
 1. Fuktar luften i rummet. Ett spädbarn med seborré har ofta andra manifestationer i samband med torr, lätt irriterad hud. Tips! Använd en luftfuktare i barnets rum för att bibehålla optimal fuktighet så att barnets hud inte blir för torr.
 2. Fuktar barnets hårbotten efter tvättning. Applicera fuktkräm, medan huvudet fortfarande är lite fuktigt och varmt efter badning, hjälper till att behålla fukt i huden, vilket inte tillåter torrhet och flaking. Applicera salvor eller lotioner som är speciellt utformade för barnens känsliga hud.
 3. Babymat. Skorpa i vissa fall orsakad av allergier mot mjölk formel. Om ett barn har rött utslag i ansiktet, eller om han eller hon har förutom seboré, diarré och andra allergiska symptom, kontakta en läkare. Han kommer att berätta för dig hur du byter till en blandning som passar ditt barn.

Seborrheisk dermatit kan försvinna i flera månader och uppträder plötsligt. Men genom att följa stegen ovan kan du styra det.

Orsaker till mjäll hos nyfödda

Mjölk hos spädbarn - när unga föräldrar möter detta problem, vet de ofta inte vad som orsakade detta tillstånd och hur man eliminerar det. Det är naturligtvis bättre att inte experimentera med nyfödda, inte engagera sig i självbehandling, och när de första tecknen på sjukdomen uppträder, bör du kontakta din barnläkare. Men det kommer att vara användbart för föräldrarna att veta vad som kan orsaka mjäll eller skorpor på huvudet hos spädbarn och vilka terapimetoder som används i sådana fall.

Vad kan orsaka mjäll hos spädbarn?

Det bör klargöras att mjäll i en baby kan vara av flera typer. Det kan vara i form av torra vågar, som hos vuxna. Och det kan ta form av feta skorskor - den så kallade seborréen hos nyfödda.

Orsaken till torr mjäll i ett barn blir i de flesta fall en svamp - Malassezia globosa eller en annan. Under processen med sin livsviktiga aktivitet använder dessa mikroorganismer sekret från den talgkörtlar hos en person som är mest aktiva i huvudets område.

Orsaker till mjäll hos barn i det första året av livet

Skalning av hårbotten hos spädbarn som orsakas av dermatologiska sjukdomar tas också ofta av föräldrarna för mjäll. Skalens orsak kan vara dermatit, psoriasis, microsporia, ringorm, etc.

Utsläppen av mjäll kan vara förknippad med föräldrarnas felaktiga inställning att höja ett barn. Om mamma och pappa ignorerar babyskriet, var lite uppmärksam på den nyfödda, han är utsatt för allvarlig stress. Stress orsakar en spasm av blodkärl, inklusive i huvudområdet, vilket bryter mot trofismen hos vävnader, och de övre skikten av huden flakar bort.

Seborré av nyfödda sker av flera anledningar, som kan vara närvarande individuellt eller i kombination:

 1. En spädbarns hud, som andra organ och system, omedelbart efter födseln är ännu inte helt utvecklad. Arbetet hos talgkörtlarna och svettkörtlarna är ännu inte etablerat, och de kanske inte fungerar fullt ut. Som ett resultat är huvudets hud sårbar och påverkas lätt av negativa faktorer som framkallar utseendet av feta korst och mjäll.
 2. Skorpor på huvudet kan vara resultatet av en immunreaktion mot ett allergen som har gått in i en babys kropp med mammas bröstmjölk.
 3. Minskad immunitet och metabolism på grund av svår / långvarig sjukdom eller med vissa mediciner, som antibiotika.
 4. Sen eller felaktig införande av kompletterande livsmedel.
 5. Beriberi. Mjölk uppstår som en reaktion av kroppen till brist på näringsämnen - vitaminer och mineraler.
 6. Störning i mag-tarmkanalen, det endokrina systemet. Dålig absorption av mat, dysbakterier, matsmältningsstörningar.
 7. Utseendet av mjäll och skorpor kan associeras med olika störningar under graviditeten. Detta kan vara en metabolisk störning hos en gravid kvinna, medicinering.
 8. Felaktigt utvalda hygienprodukter för nyfödda, som har en negativ effekt på hårbotten, torkar ut det. Också en ytterligare faktor kan vara frekvent eller vice versa för sällsynt tvättning av barnets huvud.
 9. Underlåtenhet att följa temperaturen i rummet där barnet är.
 10. För mycket baby wraps. Hårbotten slutar andas, svettas kraftigt och funktionen är nedsatt.

Oavsett orsakerna till mjäll hos en nyfödd kan situationen inte ignoreras. Om vågorna är torra kan inaktivitet påverka barnets hårväxt och kvalitet. Utbrytbar klåda och obehag kan uppstå, varav barnet kommer att meddela föräldrar med högt kontinuerligt gråt. Om skalorna är feta, överlappande och klibbar varandra bildar de så småningom en tjock film på barnets huvud, vilket blir ganska svårt att ta bort.

Behandling av torr och oljig mjäll hos spädbarn

Behandling av mjäll hos barn under 1 år bör ske enbart på rekommendation och under överinseende av en läkare. Och först efter att ha fastställt de specifika orsakerna till problemet. Du kan behöva antifungal behandling eller behandling av den underliggande sjukdomen som orsakade hårbotten. Du måste också neutralisera de möjliga yttre orsakerna till mjäll eller skorpor på barnets huvud.

Om mjäll, särskilt fet, orsakas av felaktig eller otillräcklig vård krävs inte medicinsk behandling. Det är nog att smörja hårbotten med vegetabilisk olja, vaselin eller en salva på basis av vax, honung och vegetabiliska oljor 1 timme innan du tvättar håret. Då måste du tvätta håret med babyshampo, smula ditt huvud försiktigt med fingrarna. Efter flera sådana förfaranden, utförda med intervaller av 1 gång per vecka, bör oljig mjäll försvinna.

Rådet. Avlägsnande av oljig mjäll på mekaniska sätt, det vill säga att avskalning av skorporna med naglar eller andra föremål är strängt förbjudet. Sådana åtgärder kan skada hårbotten och orsaka penetrering av sår i infektionen.

Förebyggande åtgärder

För att förhindra att mjäll och skorpor uppträder på huvudet av en nyfödd i framtiden, behöver du:

 1. Hantera hygienprocedurer i rätt tid och i rätt mängd, använd barnschampo på en naturlig basis.
 2. Periodiskt att göra barnmassage i hårbotten med användning av näringsrika vegetabiliska oljor.
 3. Observera termiska förhållanden i rummet, vänd inte barnet och ge huvudet ofta andning.
 4. Ge barnet mer uppmärksamhet, exponera inte för stress.

slutsats

Orsakerna till mjäll hos nyfödda kan vara både externa och interna. Och mjäll i ett spädbarn kan vara i form av torra eller oljiga skalor. Identifiering av orsakerna till sjukdomen samt val av behandlingsmetod - Barnläkare, tricholog eller dermatologs kompetens. Men föräldrar kan organisera förebyggandet av sjukdomens utseende på egen hand.

Är det farligt att mjälla den nyfödda?

Mjölk är ett problem som är känt för många människor, oavsett ålder. Det kan förekomma hos mycket små barn. Barnens kropp är mycket svagare än vuxen, så det är mer mottagligt för negativa effekter från utsidan. Det betyder att mjäll hos spädbarn är ganska möjlig.

Föräldrar bör vara förberedda för en liknande situation för att märka tecken på patologi i tid och hjälpa barnet. Det är bäst att konsultera en läkare med detta problem, eftersom behandlingsmetoder som är lämpliga för vuxna är vanligtvis skadliga och farliga för barnet.

Symptomets orsaker och kännetecken

Jag måste säga att utseende av mjäll i en nyfödd har sina egna egenskaper. Vita hårvågar, som är vanliga för vuxna, är knappast märkliga för spädbarns spädbarn. Istället för dem kan seborrheiska skorpor observeras på barnets huvud. Deras närvaro är också möjligt på ögonbrynen.

När de detekteras är det väldigt viktigt att inte åstadkomma aggressiva mekaniska påverkningar och inte eliminera torkade områden utan särskild träning. Sådant beteende kan orsaka skada på barnets ömma hud och infektion i såret. Och eftersom nyfödda är mycket känsliga för sådana insatser kan detta provocera komplikationer. Det enda som kan göras är att ge hårbotten tillgång till luft.

Vik inte barnet för mycket och lägg det på hattar i rummet. Det är absolut nödvändigt att förhindra oavsiktliga repor av de skadade områdena av barnet. Och barnet bör behandlas för detta problem först efter samråd med läkaren, efter alla sina rekommendationer.

Innan behandlingen startas är det mycket viktigt att fastställa vad som orsakar mjäll. Det är också viktigt att veta hur denna patologi manifesterar sig i en sådan ömd ålder för att inte förvirra dess symtom med andra sjukdomar.

Vanligen uppstår mjäll efter aktiveringen av svampens reproduktion på huden. I de flesta fall leder denna svamp inte till sådana patologiska fenomen, eftersom det normalt finns på alla människors hud, men i närvaro av vissa faktorer som stimulerar utvecklingen, börjar det att multiplicera aktivt, vilket är anledningen till att mjäll förekommer. Hos spädbarn är mekanismen för utveckling av denna sjukdom liknande.

Situationen är komplicerad av det faktum att de traumatiska faktorer som bidrar till den aktiva reproduktionen av svampen påverkar barnet mycket snabbare än en vuxen. Dessa faktorer inkluderar följande:

 • förekomsten av hormonella störningar
 • bristande överensstämmelse med hygienreglerna
 • svagt immunförsvar
 • problem i matsmältningsorganet;
 • vitaminbrist;
 • infektionssjukdomar;
 • endokrina störningar;
 • olämplig diet etc.

Därför, innan behandlingen påbörjas, är det nödvändigt för läkaren att bestämma orsaken till detta problem hos nyfödda. Om det består i allvarliga avvikelser från en intern karaktär, är det nödvändigt att bekämpa dem först. Externa omständigheter bör också neutraliseras, men denna uppgift är mycket lättare att hantera, eftersom det inte behöver välja läkemedel som är lämpliga för ålder.

För att gå till ett samråd med en läkare måste barnets föräldrar misstänka förekomsten av denna sjukdom. Detta är bara möjligt om du känner tecken på seborré hos barn i denna ålder. Bland dem är:

 • rodnad i huden på huvudet;
 • bildandet av små skalor av ljusfärg;
 • hudirritation;
 • skorpbildning
 • inflammation etc.

Uttrycket av ett av dessa tecken kan indikera närvaron av en helt annan kränkning i barnets kroppsarbete. Men om de alla visas samtidigt, kommer diagnosen sannolikt att bekräftas.

Hur man behandlar

Behandlingen bör börja så tidigt som möjligt, eftersom barnets kropp inte är lika stark som en vuxen kropp för att motstå tunga belastningar utan terapeutisk hjälp. Därför ökar risken att utveckla komplikationer hos nyfödda kraftigt. Det största hotet är den sjukdom som har blivit ett stimulans för att bilda mjäll.

När det utvecklas kan allvarligare problem än detta uppstå. Men även i avsaknad av en sådan sjukdom (när mjäll orsakas av felaktig vård eller livsstil) uppstår komplikationer också ofta. Den främsta är infektion av skadade områden. De patogena bakterierna tränger lätt igenom sprickorna i inflammerad och irriterad hud, som när immuniteten är svag, multiplicerar snabbt och orsakar betydande hälsoproblem.

För att undvika detta måste du bekämpa mjäll, och detta kräver också hjälp av en specialist. Inte alla medicinska och kosmetiska produkter avsedda för att bekämpa detta problem hos vuxna är lämpliga för ett spädbarn. Självmedicinering kan därför orsaka försämring.

Oftast används inte mediciner för spädbarn. I de flesta fall rekommenderar läkaren mamman att byta kost (om barnet är ammande).

Hon kommer att behöva ge upp fet, stekt, salt och kryddig mat, ersätta den med massor av grönsaker, frukter och spannmål.

Dessutom används medel för lokal terapi:

 1. Vanligtvis är det ett kvalitetsschampo, lämpligt för patienter i denna ålder. En av dem är Nizoral, som får använda även sådana barn.
 2. Ett speciellt schampo från seborrheiska skorpor i Mustels barn kan också användas, vilket försiktigt påverkar barnets hud.
 3. Innan du badar kan du smarta området med barnoljor: Johnsons Baby, Bubchen. Under badning, skorpan mjukad med oljor lämnar lätt, varefter det lätt kan kamma ut ur håret.

Populära exponeringsmetoder används ganska brett, eftersom de anses vara känsliga. Men även i förhållande till dem borde man vara medveten om förekomsten av kontraindikationer - till exempel förbudet mot deras användning vid individuell intolerans.

Men om det inte finns kontraindikationer är det acceptabelt att använda avkok av medicinska växter eller masker baserade på vegetabiliska oljor.

I synnerhet används olja för smörjning av huden, såväl som avkok av tåg och kamille.

Det bör dock komma ihåg att lokal exponering kan vara ganska effektiv endast i de fall då mjäll inte förekommer i allvarliga kränkningar i barnets funktion. I en annan situation är långsiktig och grundlig behandling av den underliggande sjukdomen nödvändig.

Hur man kamar dander hos spädbarn

Vad är skorporna på huvudet

Skorpansbildning i en nyfödd kan förekomma massivt i hela hårbotten. Oftast ligger de nära fontanelen och så småningom växer och håller sig fast vid spetsen av barnets hår i kluster. Dessa skorpor förekommer som regel vita, ibland med en gulaktig nyans som ofta liknar mjäll. Skorpor beror på det hårda arbetet i talgkörtlarna, vilket leder till sebumproduktion. Dessa smörjmedel sprider sig gradvis över hela barnets huvud och torkar upp och vänder därefter till en slags skorpa. I medicinsk terminologi kallas detta fenomen seborrheisk dermatit. Till följd av att barnets kropp anpassas till luftmiljön uppträder en ökad utsöndring av körtlarna. I de flesta barn försvinner skorporna på egen hand av den tolfte levnadsmånaden. Experter är oense om hur man hanterar skaliga formationer. Vissa tror att försök att bli av med skorstor ökar risken för skador och infektion i den nyfödda huden, andra tror att på grund av skalorna är det en tydlig avmattning i hårväxten.

orsaker till

Som vi redan har noterat ovan är den enda orsaken till utseende av skaliga element på huvudet i ett spädbarn överdrivna talgkörtlar. Men anledningen till ett sådant hårt arbete kan vara följande faktorer:

 • Allergiska reaktioner i ett barn, diatese.
 • För stark spolning av barnet.
 • Hyppig tvättning av huvudet på den nyfödda.
 • Felaktig näring av mamman under amning (för riklig användning av rökt kött, kryddigt, stekt, muffin, fett, sött, konserveringsmedel).
 • Om barnets huvudbonad består av syntetiska material.
 • Användning av hygienprodukter med olika tillsatser (färgämnen, konserveringsmedel, smaker).
 • Bär mössor nyfödda dag och natt.

Framväxten och spridningen av skaliga skorpor på barnets huvud ger inte sistnämnda några obehag och skadar inte barnet. I detta fall berör utseendet av dessa element endast med föräldrarna till det nyfödda.

Sätt att befria

För att bli av med skaliga formationer på ett spädbarns huvud är det nödvändigt att noggrant förbereda sig för denna process.

VIKTIGT! Det måste komma ihåg att vi inte på något sätt ska skynda till kam eller försöka riva av skorporna. Detta har många konsekvenser.

 1. Det första du behöver göra är att förbereda lite mjukgörande medel (olivolja, specialschampo, barnsåpe, burdockolja), en mjuk borste (du måste vara uppmärksam på att borstarna är gjorda av naturfibrer), en bomulls babyhatt.
 2. Därefter måste du applicera det färdiga verktyget på hårbotten hos nyfödda. Applicera så noggrant som möjligt för att inte skada barnets hud. Du kan använda bomullsull för detta. Efter att du har applicerat fuktkräm, lägg en hatt på barnets huvud, och efter en timme eller två tvätta bara allt försiktigt medan du badar barnet.
 3. Efter badning ska du försiktigt avlägsna alla skorporna från barnets huvud.
 4. Om några skorpor fortfarande ligger på barnets huvud, bör du inte vara upprörd, för att de troligen kommer att tvätta av under nästa badning.
 5. Om förfarandet inte ger det förväntade resultatet, kan du smörja barnets huvud med olja, lägga på en hatt och lämna den över natten.
 6. Kom ihåg att denna metod kan upprepas inte mer än en gång i veckan, och även om ditt barns vågar har försvunnit kan denna metod vara en utmärkt förebyggande åtgärd, eftersom det är vanligt att skorporna bildas igen.

förebyggande

För att undvika återkomsten av skorpor på barnets huvud måste du följa ett antal enkla regler. Förebyggande åtgärder omfattar:

 • Om barnet befinner sig i ett rum där lufttemperaturen är tillräckligt hög bör du inte bära den med alla slags hattar eller kepsar. Hårbotten måste "andas". Om lägenheten / rummet är tillräckligt kallt, värmer du huvudet på ett nyfött försök att använda hattar av naturliga tyger.
 • Härd ditt barn med hjälp av luftbad (dagligen inte mer än 3-5 minuter).
 • Med hjälp av en luftfuktare behåller du den nödvändiga fuktigheten i barnrummet. Försök också att hålla en acceptabel lufttemperatur.
 • Du bör inte ständigt dämpa barnet, försök att bära det enligt vädret och följaktligen rumstemperaturen.
 • Hygienprodukter för att bada en nyfödd (barnsåpe), använd inte mer än en eller två gånger i veckan. Försök att bada oftare utan extra tvättmedel.

Den viktigaste garantin för hälsa och normal utveckling för spädbarn är att deras föräldrar följer hygienreglerna. Försök därför att få en baby att regelbundet ta ett bad, och hela tiden var det rent och friskt kläder och dess miljö.

Orsaker till skorpor

Hos spädbarn är utseendet av korst ett mycket vanligt fenomen. Kanske har varje andra barn seborrheskorst, oavsett om det finns hår på huvudet eller inte. Namnet "seborrheic crusts" är i detta fall godtyckligt, eftersom dessa korstor utåt ser ut som symtomen på seborré. Sant, till skillnad från riktiga seborrheskorskor, har spädbarnsskorpor ingenting att göra med sjukdomen. Vid spädbarn är bildandet av jordskorpor på huden en naturlig process, vars rot är ojämnt arbete hos talgkörtlarna och svettkörtlarna. Några barn förefaller täta gula skorster, andra har tunt vitt, liknar klibbig mjäll. Detta är en enskild funktion, men i sitt ursprung är det ett och samma fenomen.

Trots att bildandet av jordskorpor är en naturlig process kan vissa föräldrars handlingar öka sin tillväxt:

 1. Överhettning. Barn som är insvept i värme och lagt på en hattsvett mer. Från denna skorpa bildades mer aktivt.
 2. Hyppig shampooing. Barnets hud har ännu inte ett tillförlitligt skydd, och därför förvärrar ofta shampooing med schampo eller tvål situationen.
 3. Använd olämpliga hushållskemikalier. Shampoo och tvättgeler som innehåller färgämnen, dofter och andra "kemikalier" är inte lämpliga för spädbarn. Barn med sådana medel är ofta allergiska, vilket ökar bildandet av seborrheiskorskor.

Skala av katastrof

Skorpor på barnets huvud är helt ofarliga. Dess enda minus är estetisk. Ibland kan du finna uppfattningen att dessa korststörningar störa hårväxten. Detta är bara en annan missuppfattning. Och ändå föredrar de flesta mammor att ta bort tillväxten, för om de inte gör det, går de inte tillräckligt länge. (Se artikeln om varför ett barns hår växer dåligt)

Hur man rengör

Det mest effektiva sättet att eliminera skorpor är mekaniskt avlägsnande. Detta bör ske enligt en viss metod. Du kan inte skrapa dem med en nagel eller ett skarpt föremål - det kan skada känslig hud. Det är också omöjligt att ta bort skorporna utan att blötlägga dem på förhand.

För att eliminera skorporna från barnets huvud behöver du kosmetisk eller steril vegetabilisk olja (du kan använda petroleumgel), en tunn keps, schampo och en kam med naturliga borst.

 • De områden i hårbotten som skorporna uppträder bör oljas rikligt och hållas i 20-30 minuter. För bättre mjukgöring kan du bära en tunn stickad lock på huvudet.
 • När den korrekta tiden för "oljning" är över måste du försiktigt avlägsna skorporna med en kam, vilket gör rörelser i olika riktningar.
 • Oljan från huvudet och håret tvättas av med babyshampo. Under shampooing kan områden med skorskor masseras ytterligare med fingrarna.
 • Efter badning, när det inte finns någon olja eller schampo kvar på huvudet, kan du återigen "gå" med en kam för att avlägsna separerade rester.

Video: Hur och med vad du ska ta bort seborré

Om schampo från jordskorpor

Video nr 2:

Orsaker till "födelsersmuts"?

Den exakta orsaken till att en skorpa uppträder på huvudet hos en nyfödd är okänd, även om vissa forskare föreslår att detta orsakas av överproduktion av talg i talgkörtlarna och hårsäckarna.

En typ av svamp, kallad malassezia, kan växa i hudfett tillsammans med bakterier. Detta är en annan faktor vid bildandet av en skorpa på ett barns huvud.

Seborré förekommer oftast hos spädbarn och ungdomar. Under dessa perioder av en persons liv är hormonhalten höga, vilket också spelar en roll.

Vissa faktorer, såsom extrema väderförhållanden, fet hud, svag immunitet, stress och förekomst av andra hudsjukdomar ökar sannolikheten för seborré hos ett barn.

symptom

Varje barns seborrheiska skorpor har olika former och storlekar. De kan kombineras i buntar, skalor eller ligger långt ifrån varandra på kroppen.

De drabbade områdena har ett eller flera av följande symtom.

 1. Tjock skorpa eller plack på barnets huvud. Ibland är det på öronen, ögonlocken, ögonbrynen, näsan, nacken, ljummen eller armhålorna.
 2. Sebaceous fläckar på huden, täckt med gula eller vita vågar.
 3. Mjäll i spädbarn.

När behöver jag se en läkare?

Vanligtvis är seborrheisk dermatit lätt att identifiera hemma genom att bara titta på skorporna.

Kontakta din läkare om:

 • du bearbetar skorporna för första gången;
 • ditt barn har en skorpa på platser där han inte har något hår;
 • Du försökte hemmet, och alla ledde inte till framgång.
 • Hudtillstånd förvärras och ett utslag täcker stora delar av kroppen.
 • utslag leder till håravfall eller klåda;
 • het, röd och edematös hud vid beröring är tecken på infektion;
 • ditt barn har ett försvagat immunförsvar.

Hur tar man bort skorpan på barnets huvud?

Det finns flera sätt att bli av med skalor.

 1. Ta bort flingor från barnets huvud med fingrarna. Barnets hårbotten kommer inte att lida om du använder dina händer, och inte pincett eller andra hjälpverktyg. Detta är det enklaste och mest effektiva sättet att bli av med skalor och skorpor.
 2. Gnid skorporna med fingrarna och kamma sedan försiktigt den skaliga, döda huden.
 3. Om du inte vill använda dina fingrar för att ta bort skorporna ska du ha ett par tunna latexhandskar. Det är viktigt! Se till att barnet inte är allergiskt mot latex. Du kan också täcka dina händer med plastfolie för att undvika att röra vågorna.
 4. Använd inte pincett eller andra piercingverktyg för att avlägsna skalor, eftersom du kan oavsiktligt skada huden och djupare huvudhuvud och orsaka skada.
 5. Dagligen tvätta ditt barns huvud. Använd varmt badvatten, skölj bebisens huvud och massage försiktigt huden med fingrarna. Vatten hjälper till att mjuka skorporna. Då kan du enkelt kamma dem ut.

Hur tar man bort skorpan på barnets huvud, om det vanliga schampotet inte hjälper?

Fråga din läkare om OTC-shampoo med medicinska egenskaper eller anti-mjällschampo. Dessa produkter innehåller komponenter (zink, salicylsyra, ketokonazol och selen) som hjälper till vid behandling av torrhet och flaking. Separata starkare former av dessa lösningar kräver recept.

Du kan behöva göra det varje dag eller två gånger i veckan. Men efter att hudförhållandena tagits under kontroll kommer det att behövas en medicinsk schampo en gång i månaden.

Hur man tar bort seborrheic korst på huvudet med hjälp av olja?

Om mjölkskorporna på barnets huvud inte minskar kan babyolja eller mandelolja användas.

 1. Häll en liten mängd olja på fingertopparna och gnid försiktigt i hårbotten. Gör små cirkulära rörelser med lite tryck. Låt oljan stanna i 15 minuter. Det kommer att moisturize huden och hjälpa till att lossa skalorna på huvudet, vilket underlättar deras borttagning.
 2. Ta en mjuk baby hårkam och borsta barnets hårbotten, igen med små cirkulära rörelser. Detta bidrar till att skilja skalorna från hårbotten, så att de blir lätta att ta bort från håret.
 3. Tvätta barnets hår med ett mildt babyshampo. Applicera schampo och lämna det på huvudet i några minuter medan du badar barnet. Detta gör det möjligt för schampon att späda oljan, så att du lätt kan tvätta den av från håret. Tvätta schamponet noggrant efter tvätten.

Shampoo, som är mycket tvättad av hårbotten, kan orsaka torrhet och mjäll.

För seboré från andra delar av kroppen eller allvarlig irritation av barnets hud kan steroidkrämer med hydrokortison användas framgångsrikt.

Förebyggande åtgärder

 1. Fuktar luften i rummet. Ett spädbarn med seborré har ofta andra manifestationer i samband med torr, lätt irriterad hud. Tips! Använd en luftfuktare i barnets rum för att bibehålla optimal fuktighet så att barnets hud inte blir för torr.
 2. Fuktar barnets hårbotten efter tvättning. Applicera fuktkräm, medan huvudet fortfarande är lite fuktigt och varmt efter badning, hjälper till att behålla fukt i huden, vilket inte tillåter torrhet och flaking. Applicera salvor eller lotioner som är speciellt utformade för barnens känsliga hud.
 3. Babymat. Skorpa i vissa fall orsakad av allergier mot mjölk formel. Om ett barn har rött utslag i ansiktet, eller om han eller hon har förutom seboré, diarré och andra allergiska symptom, kontakta en läkare. Han kommer att berätta för dig hur du byter till en blandning som passar ditt barn.

Seborrheisk dermatit kan försvinna i flera månader och uppträder plötsligt. Men genom att följa stegen ovan kan du styra det.Nästa Artikel
Iranska henna