Håret faller ut hos barnet


Barn är ljuset i fönstret, de ger glädje och glädje. Men alla barn blir ofta sjuka och det ger föräldrarna mycket problem och bekymmer.

Faller barnhår ut?

Om barnet började förlora hår, finns det inget att panikera. Organs och system för det nyfödda är inte helt formade. Hårkrummer ser mer ut som de är lätta att skada, även om de kammade.

Ett barn kan födas utan hår alls, men även om han har liten vegetation på huvudet, kommer det att falla ut inom ett år, och starkare och vackert hår kommer att dyka upp som inte är så lätt skadat.

Om barnet har hela skalliga fläckar behöver du gå till barnläkaren och fråga honom om barnets hår faller ut?

Insidiös alopeci är en skrämmande typ av skallighet hos nyfödda, där hårtrådar faller ut och lämnar släta fläckar på huvudet. Processen är snabb och om några dagar kan barnet bli helt skallet. Med detta fenomen är strikt medicinsk kontroll och korrigerande mediciner nödvändig. Detta beror på ett misslyckande i immunsystemet, där barnets antikroppar förstör hårsäckarna. Dessutom tror läkare att orsakerna kan vara stress, skador och funktionshinder i sköldkörteln. Om du inte tillhandahåller barnet tidigt, kommer alopecia areata att flytta till andra etappen och bli totalt, där håret kommer att gå förlorat för alltid.

Om det fanns hårfollikelskada, till exempel under rakning, kan håret börja falla ut. Under inga omständigheter ska ett barn raka huvudet, eftersom hårsäckarna är för nära huden och är lätt skadade. Trauma kan inte bara vara mekaniskt, men också kemiskt. Många skallighet kan uppstå när olika kemiska ämnen kommer i kontakt med huden.

Telogen skallighet är ett fenomen där håret slutar växa och faller i en koma. Detta beror på en överdos av vitaminer, medicinering, trauma eller operation. Om du förstår orsaken och eliminerar det, kommer telogen skallighet att sluta, och håret börjar växa normalt igen.

En annan orsak till skallighet är ringmask. Det här är en svampsjukdom där runt fläckiga fläckar uppträder på huvudet, där det inte finns något hår. Behandling i denna situation föreskrivs av en hudläkare, som föreskriver antifungala läkemedel.

Varför barns hår faller ut?

Under de första tre månaderna av livet byts håret av fluffigt hår till hårdare. Vid denna ålder bör närvaron av skalliga fläckar inte störa. Hårets struktur förändras, och folliklarna bildas bara.

Varför barns hår faller ut? Om ett barn, förutom håravfall, svettas på natten, förändras huvudet och dess form, så ska du gå till doktorn, kanske har barnet rickets. På vintern och våren kan barnet sakna vitamin D och kalcium, men bristen på dessa ämnen leder till en så allvarlig sjukdom som rickets. Denna sjukdom deformerar ryggraden, benens ben och skelett. Om ett barn har hår på baksidan av huvudet, har han troligtvis rickets. Även om orsaken kan vara banal torkar mjukt hår på en kudde. För att förstå den sanna orsaken till håravfall är det bättre att gå till läkaren och sortera ut saker.

Emosionella störningar, stress och skräck är starka chocker att den ömtåliga barnpsyken varar med stor svårighet. Ibland kan håret falla ut från starka känslor hos barn.

För att håret inte ska falla ut är det nödvändigt att bära en mjuk keps på natten som passar tätt mot huvudet.

Det är nödvändigt att bada barnet endast med speciella skum och schampon som inte orsakar irritation och allergi. Barnens kosmetika bör inte innehålla aktiva kemiska komponenter. Med badeshampoo badas en gång i veckan. Bad måste göras varje dag, men samtidigt lägga till dem dekoktioner av örter.

Formad och förbättrat hår upp till fem år. Det första håret faller ut till tre månader. För att allt ska vara bra måste du strikt övervaka barnets hälsa, mata rätt, hygieniska rutiner och vid behov kontakta en läkare.

Barnet har hår på huvudet, vad ska man göra?

Den främsta orsaken till håravfall hos nyfödda är deras struktur. Även om barnet föddes med hår torkar de av arket om en månad. Hårstången är helt formad endast om fem år, vid denna tid blir håret styvt och tjockt.

Före barnets födelse fick en stor mängd hormoner från moderen. Efter separering blir hormonerna mindre och kroppen reagerar ibland med håravfall. Efter anpassning till nya existensvillkor kommer hårväxten att återupptas.

Barnet har hår på huvudet, vad ska man göra? Först och främst måste du allvarligt närma sig frågan om att välja barnens kosmetika. I barnets schampo ska det inte vara natriumlaurylsulfat - ett ämne som bildar ett skum, men ackumuleras i kroppen. Barnet kan inte tvättas med kosmetika avsedda för vuxna, eftersom det innehåller dofter och konserveringsmedel som kan orsaka allergier i barnet.

Under badning bör vattentemperaturen inte överstiga 37 grader. Om det inte finns någon speciell termometer kan du röra vattnet med din armbåge. Med schampo behöver du inte tvätta huvudet mer än en gång i veckan, men bara med vatten med varje badning. Epitelskalor ackumuleras på huvudet, vilket bildar skorpan, så efter att ha badat på huvudet måste du hålla en speciell pensel som kommer att bli av med det keratinerade skiktet som stör hårväxten.

Efter badning kan du skölja barnets hud med avkok av kamomill, salvia eller en sträng. Om möjligt, sätt avkoket direkt i vattnet. Tja, om det finns partiklar av växter i vattnet, kommer det att bidra till utvecklingen av barnets sensationella känslor. Efter att ha badat barnet behöver du bara sätta i en handduk ett tag och klämma dig själv. Om en skorpa eller seborrheisk dermatit bildas på huvudet, då efter bada kan hårbotten smutsas med kokt vegetabilisk olja.

För att barn ska trivas, behöver de känna kärlek och bryr sig om andra. Vuxna behöver det också, men inte lika illa som barn. När mamman är nära, är hon lugn och mild, barnet känns bekvämt och bra, som i perioden för förebyggande utveckling.

Nyfött hår

Hår i ett barn har en utmärkt struktur från håret hos en vuxen. Hos nyfödda är håret oftast representerat av ett ljus, men det finns fall där barn är födda med ganska långt hår. Om den rätta vården av nyfödda hår och vad man ska göra i händelse av förlust eller långsam tillväxt, kommer vi att prata i nästa artikel.

Hur börjar allt?

Det första håret förekommer i fostret i slutet av den tredje månaden av intrauterin liv, och ungefär den sjunde månaden är nästan hela barnets kropp täckt av fuzz. Dessa "intrauterina" hår (de kallas lanugo) förändras ständigt: när nya förekommer faller de gamla ut och förblir i fostervätskan. Eftersom de är mycket korta, tunna och i allmänhet mycket få av dem, ger de inte några besvär för barnet. Vid helidsbenet vid födelsetiden finns lanugo inte längre. De förblir bara i ett för tidigt barn och faller ut efter 2-4 veckor.

En bebis kan födas med mycket hår och med lite eller inget hår. Men barnets huvud är faktiskt inte alls skalligt. Om du tittar noga ser du håret först.

Efter barnets födelse fortsätter processen att byta hår, och under de första tre månaderna av livet ersätts håret helt. Vid denna tidpunkt kan barnet förlora mer än 300 hår per dag. Ett nyfödds hår är väldigt ömtåligt och mjukt för beröring: det är inte för ingenting att de kallas fluffiga. De är 2-3 gånger tunnare än hos vuxna och har inte folliklar. Gradvis kommer de att ersättas först med mellanliggande (hårdare) och sedan med vanligt "vuxent" hår, men detta kommer att hända mycket snart i puberteten. Pigmentering av barns hår, ögonfransar och ögonbryn är instabilt, därför under de första månaderna och även de första åren av livet, kan barnets hårfärg förändras: blont hår kan mörkas och mörkt hår - lätt lättare. Utseendet hos håret kan också förändras - säg, vågigt hår blir rakt; ofta orsaken till detta är några interna förändringar.

Hur bryr man sig om barnhår?

 1. Barnet ska tvätta huvudet med schampo (med ett neutralt pH) och inte med tvål, som har ett alkaliskt pH och inte mer än en gång i veckan, eftersom även de mest skonsamma schamponerna, om de används ofta, kan göra att skyddsfilmen tvättas ut ur hårbotten, vilket leder till torkar huden.
 2. Håret ska sköljas ordentligt så att inget schampo eller tvål kvarstår på det. Om barnet har långt hår kan du använda speciella babysköljningar. För sköljning kan du också använda avkodning av olika örter (kamomill, salvia, calendula - antiinflammatorisk, en serie - antiallergisk, nässle - för att stärka hårrötterna). Dessa buljonger kan användas utan speciella indikationer, men med viss försiktighet: vissa örter kan orsaka allergi hos ett barn.
 3. Och barnets hud och hår bör inte torkas av, men ska blottas med en mjuk handduk eller blöja. Intensiv torkning kan skada håret och den känsliga huden på smulorna.
 4. Borsta ditt långa och tjocka hår nästan torrt. För att göra detta, använd en speciell kam, det är bättre från naturmaterial (trä, ben). Naturmaterial som kombinerar antistatisk effekt, mindre irriterande för huden, hår mindre "splittrad".

Det finns en åsikt att i 1 år gammal bebis bör rakas skallig. Är det verkligen så? - Nej! Det har visat sig att rakning av ett barns huvud helt och hållet har ingen effekt på tillväxtens kvalitet och mängden hår. Men du kan skada barnets hud. Om ett barn har tunt och sprött hår ska de skäras regelbundet (var 1-2 månader) eller trimmas med 0,5 cm. Om barnets hår är normalt är det inte meningsfullt att klippa det under det första året. I hårklippningen behöver det verkligen uppstå om hårindustrin så att de bildar en frans, dunklar ögonen.

Om du vill förbättra ditt hårs tillstånd, bör du särskilt sköta skampon som du använder. En skrämmande figur - i 97% av schampon av kända varumärken är ämnen som förgiftar kroppen. Huvudkomponenterna, på grund av vilka alla problem, på etiketterna är betecknade som natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, kokosulfat. Dessa kemikalier förstör krullarnas struktur, håret blir skört, förlorar sin elasticitet och styrka, färgen bleknar. Men det värsta är att denna smuts kommer in i levern, hjärtat, lungorna, ackumuleras i organen och kan orsaka cancer. Vi rekommenderar att du använder de medel som dessa ämnen ligger i. Nyligen utförde experter från vår redaktionsteam en analys av sulfatfria schampon, där första plats togs av medel från företaget Mulsan Cosmetic. Den enda tillverkaren av naturliga kosmetika. Alla produkter tillverkas under strikta kvalitetsstyrnings- och certifieringssystem. Vi rekommenderar att du besöker den officiella webbutiken mulsan.ru. Om du tvivlar på din kosmetiks naturlighet, kontrollera utgångsdatumet, det ska inte överstiga ett års lagringsutrymme.

Problem som du kan stöta på

Under de första månaderna av livet kan en baby utveckla så kallad seborrheisk dermatit (dess andra namn är mjölkskorpa eller gneiss). Dessa är oljiga skalor i hårbotten (ofta ovanför fontanel), som endast finns hos spädbarn. Orsaken till gneiss är inte helt identifierad, det är möjligt att detta är en manifestation av allergi. I ljuset av denna överträdelse liknar skalorna på huvudet mjäll. Förekomsten av sådana vågar förhindrar att håret växer normalt och kan till och med orsaka baldhet. I det här fallet bör du inte tvätta håret ofta för att tvätta de här korstarna: resultatet blir det motsatta. Det är bäst i 1 timme innan du badar för att gnugga vegetabilisk olja i barnets huvud för att mildra vågorna. Därefter kamma skorporna med en tjock borste eller en kam med täta tänder och tvätta barnets huvud med ett alkalifritt schampo. Om mjölkskorpan är mycket kliande och du kan inte bli av med det, då är det bättre att konsultera en läkare. Om gneiss inte försvinner länge måste du vara uppmärksam på din kost (om du ammar) och till de produkter som ditt barn får, vilket eliminerar potentiella allergener.

Ett annat problem som föräldrarna ofta står inför är att bala en baby. Det kan vara delvis eller fullständigt.

Delvis skallighet är vanligast på baksidan av huvudet. Det kan finnas flera anledningar:

 1. barnets ställe inte ändras i spjälsängen;
 2. ökad excitabilitet hos barnet under de första månaderna av livet i samband med skador på nervsystemet;
 3. en av de första manifestationerna av rickets i åldern 3-4 månader.

Om partiell skallighet på olika ställen i huvudet kan orsakas av svampinfektioner eller närvaron av ett pustulärt utslag, så är fullständig skallighet orsakad av hormonella problem och av andra orsaker.

Vad kan man rekommendera i dessa situationer? För att barnets huvud ska ändra sin position i förhållande till fönstret, rekommenderas det att regelbundet vända barnet i spjälsängen 180 grader (byter huvud och benposition). I andra fall kommer lämplig behandling att ordineras av en specialist.

Håret faller ut i en bebis - är det farligt?

Barnets första hår är mycket tunt och delikat, som liknar fluff. Det är därför de ofta kallas "dunkt" hår. Många mumier ska förbereda sig för att det första håret i deras smulor kommer att vara väldigt ostoppat - barnens hår faller ofta ut av sig själv och det är helt normalt. När du gnuggar huvudet mot madrassen, kudden, mammans hand när du ammar, höljen på den nyfödda hudens svett medan du går och de tunna håren faller mycket lätt ut. Dessutom kan håret hos nyfödda falla ut när man kammar med en mjuk kam - det här är inte heller onaturligt.

Istället för tunt "dunkt" hår växer barnet nytt, starkare och hårdare. Emellertid kan processen med att ersätta det förlorade håret hos barnet försenas - det nya håret växer senare, upp till ett och ett halvt år.

Håret faller ur en nyfödd - "specialister" skrämmer rickets

Faktum är att barn håravfall faktiskt kan vara ett tecken på progressionen av en farlig sjukdom, rickets. Men om håravfall hos nyfödda inte åtföljs av några andra symptom - det finns inget att vara rädd för. Läkare ringer medföljande symtom på rickets:

 • överdriven svettning
 • marmor hud hos nyfödda
 • amning avstötning
 • hög temperatur
 • länge vägran att sova
 • konstant gråtande
 • frekvent förstoppning.

Om det förutom håravfall hos spädbarn finns några liknande symtom - rådfråga din barnläkare.

Barn ett år gammalt: raka eller inte raka

Behöver jag raka ett barn skallet på ett år? Vid första anblicken, en rolig fråga, men det ständigt orsakar en uppvärmd debatt. Oftast kommer mormoderna ut för rakning - vi, de, vi rakade, och allt är bra, annars kommer håret att bli dåligt. Unga mödrar är mer benägna att rösta mot rakning, särskilt mödrar av tjejer som anser att rakning är ett bra barnsocker och ett förfarande som inte är meningsfullt.
Låt oss försöka sortera ut det här problemet.

1. För att raka (inte att skära och att raka) behövs ett barn skallet på ett år för att håret skall vara tjockt.
Faktum är att varje person har en viss mängd hårsäckar på huvudet. Det är inte möjligt att öka eller minska antalet från någon form av hårklippning eller rakning, för att ändra struktur eller färg - håret kommer att vara som definierat av barnets gener.

2. Varför säger vissa föräldrar att efter barbering växte barn tjockt vackert hår?
Faktum är att barn i ungefär ett år har en naturlig hårförändring. En hårklippning eller rakning ökar denna process lite, så du kan få intryck av att håret är bättre. Faktum är att de skulle ha blivit samma utan hårklippningar och rakning, bara några månader senare.

3. Rakning ett barn på ett år är en tradition, det är inget fel med att hålla det. Våra förfäder var inte dumma, bara kom upp med det för någonting.
Våra förfäder var inte dumma, men gav upphov till en stor mängd overtro. Riten av tonsuren av barn per år är förankrad i djup antikvitet, i själva verket i hedniska tider. Därefter stannade pojkarna med mödrarna upp till ett år, då gav de upp för uppväxt till män - fadern eller "farbröderna", som skulle lära barnkampkonst, jakt och alla andra manliga yrken. Håret i många nationer anses vara en symbol för upproriskhet, uppror. Därför blev pojkarna korta för att visa att de vänder sig till lydnad mot sin far. Vid det första året av livet, när barnet började gå, på vissa platser ansågs det nödvändigt att "bryta skakorna", "att skära navelsträngen från den moderna fuktiga jorden". Våra förfäder ansåg att håret var den andliga navelsträngen. Detta är en annan anledning till traditionen att skära barn i ungefär ett år. Denna procedur hade inte en kosmetisk, men en helig mening.

. Även en vuxnas hår reagerar mycket noga för rakning - de blir tunnare från vanlig rakning. Vad ska man då säga om barnets mjuka hår? Barn kan bara trimma försiktigt en gång i månaden med några millimeter, trimma all orghet, men raka aldrig! Det finns många fall när håret slutar växa, efter en felaktig rakning hos barn. I allmänhet påverkas hårets kvalitet starkt av näring och livsstil.

Sällsynt "frisyr"

Många föräldrar är oroliga när barnet är 1 år gammal och håret på huvudet är fortfarande mycket sällsynt och kort. Oftast handlar det om blonda barn. Hårtätheten läggs också genetiskt, föräldrar kan få råd att hitta sina barns bilder i 1 år och titta på deras hår. Om det är identiskt så finns det inget att oroa sig för. Hos vissa barn börjar håret växa endast med 2 år, och det betyder inte att barnet inte kommer att ha vackert hår i framtiden.

Det bör noteras att hårskalans tjocklek närmar sig en vuxen vid 5 års ålder, därför före 5 år borde du inte oroa dig för bristen på tjocklek på barnets frisyr.

Förbättra hårväxten kan balansera näring. Vitaminerna A, B, E, C, D är ansvariga för hårväxt och tillstånd, spårämnen - kalcium, magnesium, järn, zink, selen. I barns och moderns kost (vid amning) bör animaliska proteiner, fleromättade fettsyror (omega-3 och omega-6) vara närvarande.

Långsamt växa hår i ett barn - ärftlighet

Tyvärr kan naturen inte luras. Tillväxten av hår och deras kvalitet, som oftast överförs genetiskt. Om föräldrarna inte har tjockt hår, så är ditt barn osannolikt att ha ett tjockt hårhår. Men det händer att den långsamma tillväxten av hår hos ett barn orsakas av vissa sjukdomar och störningar i kroppen. Om barnets hår inte växer till 2 år, kontakta din barnläkare och barnets tricholog. Hälsan hos kroppen som helhet är extremt viktig för hårväxten. Försök att ordentligt ta hand om ditt hår, ge ditt barn en bra näring och behålla den fysiska aktiviteten. Spendera mycket tid med ditt barn i friska luften. Som ett resultat skulle jag vilja notera att mammor och pappor inte behöver ligga på hårets längd. Det viktigaste är att håret var väl preparerat och friskt. Och med olika tillbehör kan du göra vackert hår och kort hår.

Hur hjälper man?

Som nämnts ovan, om ett barns hår växer dåligt på huvudet, kan orsaken till detta vara en brist på ett eller annat vitamin i kroppen. För att lösa detta problem måste föräldrarna först uppmärksamma barnets diet. Det måste vara balanserat och mångsidigt.

I barnets kost bör det finnas mycket vitaminer A, B, C, D och PP, liksom mineraler som är kända för alla - kalcium, fosfor, magnesium, fluor etc. Tillfredsställ kroppen med dessa ämnen bara genom att lägga till kosten:

 • kött och fisk;
 • mejeriprodukter och mejeriprodukter;
 • färska grönsaker och frukter.
 • Om du fortfarande ammar din baby, måste du ändra din kost, eliminera alla "dåliga" livsmedel från den och ersätta dem med friska.

Det måste innehålla vitaminer och mineraler, och förpackningen måste vara "förstärkt".

 • Fler vuxna barn för att påskynda hårväxten kan ges speciella multivitaminkomplex. Detta kan dock endast göras efter föregående samråd med en läkare. Och kom ihåg! Inga piller kan ersätta en riktig och balanserad diet.
 • Om ett barns hår växer dåligt och du inte vet vad man ska göra med det, experimentera inte bättre och söka medicinsk hjälp. Han kommer att schemalägga ett test som kommer att avgöra den exakta orsaken till den långsamma tillväxten av håret i barnet och välja en behandling som snabbt och effektivt kommer att eliminera detta problem. Kom ihåg att hårväxt är huvudindikatorn för barnets hälsa och kan indikera utvecklingen av dolda sjukdomar som måste behandlas så tidigt som barndomen.
 • Balanserad näring

  Varför inte växa älsklingshår? Hårets skönhet beror på kroppens allmänna tillstånd. Fel i kroppen påverkar hårkvaliteten negativt. Näring spelar en viktig roll. Det borde vara balanserat och mångsidigt. En viktig roll spelas av vitaminer och spårämnen: A, B, C, D, E och kalcium. 70% av håret består av proteiner (proteiner), så öka mängden proteinmat. Dessa kan vara mejeriprodukter, kött, ägg, bönor och nötter. Viktiga frukter och grönsaker. Vitamin A provitamin (beta-karoten) är också viktigt för hårväxt. Den finns i pumpa, morötter och andra apelsin frukter och grönsaker. Bladgrönsaker (spenat, alla sorters sallad, kål, sorrel) är mycket användbara. De har mycket vitaminer A och D, folsyra. På vintern, barnläkare för förebyggande av vitamin D-brist, utse Akvadetrim. Omega-3-fettsyror är också viktiga för friskt hår, naglar och hud. De finns i stora mängder av linfröolja, fiskolja, lax och valnötter. Föräldrar måste förstå att godis, chips och snabbmat inte gör barnet hälsosammare. Det viktigaste är att maten var så hälsosam som möjligt. Under den kalla årstiden och lågsäsongen kan du ta speciella vitamin-mineralkomplex. Men det är viktigt att konstgjorda vitaminer bara kan komplettera en varierad diet, men under inga omständigheter ersättas.

  Hur man skär en baby för första gången

  Teknik hårklippningar

  Börja klippningen med tempel och smäll - vanligtvis behöver dessa områden ingripa. Första fuktar håret med varm vattenspray. Kör handflatan från toppen ner. Kamma försiktigt strängerna i samma riktning. Sprid håren i små trådar. Knippa en av dem mellan index och långfinger. Skjut fingrarna gradvis ner till den nivå som du vill klippa. Var extremt försiktig och försiktig - du har ett skarpt piercingobjekt i dina händer! Efter hårklippningen är det lämpligt att bada barnet helt, så att hår som oavsiktligt kommer under kläderna inte orsakar obehag och inte orsakar irritation.

  Vanlig miljö

  Innan du börjar ha hårddiskar, se till att "modellen" är full och inte vill sova. För första gången är det viktigt inte så mycket kvaliteten på prestanda, som stämningen hos barnet. Det blir bättre för barnet om hårklippningen sker i de inbyggda väggarna, i en välbekant miljö. Och den idealiska "frisören" kommer nu att vara, naturligtvis, mamma.

  Använd spelformen

  Du kan göra hela processen till ett spel - först, gör din favoritbjörns frisyr och låt den göras till din lilla frisyr. En intressant tecknad film hjälper till att distrahera barnet, men om det är tillåtet är det bättre att inte sitta framför tv: n men framför en stor spegel: så ser han händerna och oroar sig mindre om vad som händer bakom ryggen. Pappa kan också försvaga krummarnas vaksamhet, till exempel genom att spela en mini-prestanda. Om den här tekniken inte fungerar, fortsätter den sista vägen ut - hårklippning i en dröm.

  Hjälp ditt barn att "överleva förlusten"

  Förklara för ditt barn i förväg att håret växer ständigt och från tid till annan ska de klippas så att de inte stör varandra. Och se till att han försäkrar sig om att hans krök snart kommer att bli långa igen.

  Nyfött hår på huvudet

  Faller det nyfödda håret ut på huvudet? Var inte panik!

  Faller det nyfödda håret ut på huvudet? Var inte panik!

  Ditt barn är din glädje och stolthet. Han har de vackraste ögonen, rör på dimples och det mest fluffiga håret. Men i ett ögonblick märker du att barnet har balding tempel, och åh, skräck, börjar du rita skrämmande bilder i din fantasi. Så vad ska man göra i en situation där håret faller ut hos nyfödda på huvudet?

  Var inte panik före tid, men jag hjälper dig med det här.

  Orsaker till skallighet hos små barn

  Låt oss se tillsammans varför hår faller i en bebis. Faktum är att denna process är ganska naturlig, och bär inte någonting fruktansvärt i sig. Tänk noggrant på ditt barns första hår: de är mjuka, ljusa och liknar mer fluff än människans hår.

  Det är på grund av sin lätthet och brittleness att de kan falla ut: krummens huvud smältar ständigt mot något. Det här är till exempel en hatt som du lägger på en promenad, en barnsängs yta eller en schäslong - eftersom barnet fortfarande ligger mycket, även den mjukaste kammen kan dra ut några hår.

  Därför finns det inget överraskande i det faktum att ett barn under de första tre månaderna kan bilda skalliga fläckar - det här är ett spädbarnsflöde "ger sätt" till riktigt "vuxent" hår.

  Orolig punkt: ibland kan håravfall associeras med rickets (läs mer om rickets hos spädbarn> >>). Observera noggrant och kontrollera om din bebis har följande symtom förutom håravfall:

  1. Färgen på huden liknar marmor;
  2. Barnet svetter ofta;
  3. Avslag från modermjölk, tårbarhet;
  4. Hög temperatur

  Om minst en poäng matchar, är det bättre att kontakta din barnläkare, han kommer antingen att skingra dina tvivel eller ge nödvändig hjälp.

  Det här är intressant! Byte av fluffigt hår med normalt hårt hår uppstår under de första månaderna av ett barns liv. Men ibland kan processen ta upp till ett år gammal.

  Hur man undviker barn håravfall

  Korrekt vård är det bästa förebyggandet av eventuella problem som barnet har.

  • Var särskilt uppmärksam på valet av barnens kosmetika, eftersom barnets hud är känslig och kan reagera dåligt på någon komponent. Köpt schampo? Titta på kompositionen, om det finns för stark lukt eller för mycket mättad färg. Ju mer naturliga utseende - desto bättre;
  • Var noga med att välja den som kommer med etiketten "allergivänlig", märkt "från födseln" och "utan tårar". Det skulle räcka en gång eller högst två gånger användningen av schampo per vecka och resten av tiden är det bättre att bara skölja huvudkrummen med löp eller kokt vatten. Läs, är det möjligt att tvätta den nyfödda med tvål? >>>
  • Använd aldrig din schampo och balm, de är absolut inte lämpliga för nyfödda! Om det inte finns något barnmedel, bättre brygg en sträng eller en kamomill - naturen blir din bästa assistent. Faktisk artikel: Örter för att bada en nyfödd >>>.
  • Vattentemperaturen kan mätas med en speciell termometer, vilken anses vara optimal för badande nyfödda vid ca 37 °;
  • Om barnet ligger i olika former - på magen, på sidan, och inte bara på baksidan, så kommer de skalliga fläckarna på baksidan av huvudet att vara mindre. Och det blir mer intressant att du spenderar tid med ditt barn.
  • Var uppmärksam på storleken på ditt barns huvudbonad: det ska inte vara för litet för honom. Seasonality är också viktigt - i alltför varma kepsar kommer barnet att svettas mycket. Både den första och den andra kan leda till håravfall.

  Nu när du vet varför nyfödda har hår på huvudet och hur man hanterar detta, kan du anses vara en utbildad specialist för att lösa detta problem.

  Moms delar sina åsikter

  Om du tror att endast din familj har ett problem när en nyfödd har hår som faller ut, så är det inte. Här skriver andra mödrar om detta:

  Vera, Maxims mamma:

  "När jag först såg att min son hade en skallig lapp, var hon naturligtvis rädd. Det är bra att det fanns några mormödrar som övertygade mig om att detta är normalt och att barn ofta kan förlora hår. Jag började sprida min son oftare på magen, och snart var mitt huvud täckt med nytt hår "

  Anna, mamma till Ilya och Daria:

  "Under den andra månaden av livet började mina tvillingar av någon anledning förlora hår. Först trodde jag att det var brist på vitamin D, men det visade sig vara en vanlig process. Ja, vi noggrant utvalda vårdprodukter för våra barn, försökte välja den mest naturliga. Någonstans vid sex års ålder märkte jag att håret inte längre liknade ludd, men blev som vuxna "

  Irina, Igors mor:

  "Efter att ha lärt mig att babybarn kan förlora hår och ställde sig inför detta själv, granskade jag återigen alla våra barns badkosmetika och såg till att det var säkert. Vi använder schampo bara en gång i veckan, resten av tiden bryter vi örter - de är användbara för hårbotten, och Igorka är lugnt före en natts sömn. "

  Maria, Nastyas mor:

  "Vanligtvis gör jag inte panik, men då ser jag att min dotters hår faller ut, jag blev rädd och bestämde mig ens att kolla med barnläkaren. Sedan, när jag lärde mig mer om orsakerna till detta problem, slutade jag oroande. Återigen gick jag över våra hattar - några visade sig vara lite trånga, läste barnschampoens sammansättning och bestämde mig också för att jag skulle använda den mindre ofta och ersätta den med örter. Jag hoppas det snart kommer barnet att ha riktigt vackert hår "

  Alopeci hos spädbarn: norm eller progressiv patologi?

  Födelsen av ett friskt barn är faktiskt det främsta livsmålet för majoriteten av det fina könet. För att bevara den goda hälsan hos varje del av din babys kropp är varje kvinnas heliga plikt. Det är dock viktigt att veta att varje nyfött barn har hälsoproblem. Denna faktor kan inte fly, men det är viktigt att diagnostisera "onda roten" i tid och skar det genast.

  När en bebis har hår faller ut

  Håravfall i en sådan ömtid är inte ett vanligt fenomen, men det förekommer fortfarande. Varje omsorgsfull mamma börjar med rätta höra larmet på denna poäng om hon upptäcker sådana brister i hennes bebis. Och om du tror de läkare som hävdar att en sådan sjukdom kan signalera utvecklingen av rickets, kan du helt ge upp.

  Men det här kan inte göras - först och främst måste du identifiera kärnan i problemet med din bebis och hantera dess eliminering.

  Kom ihåg att perioden för tidig utveckling är oerhört viktigt för varje barn, och därför bör du göra alla insatser som krävs av dig för att göra det friskt och fullständigt.

  Om din bebis har hår på huvudet är du förmodligen redan orolig och obehaglig, eftersom andra mammor sällan klagar över sådana störningar hos sina barn.

  Betyder det att du är undernärd eller överbelastar ett barn?

  Eller kanske ger du inte honom rätt hygien och dagliga rutiner? Eller har han länge varit sjuk, och du har inte kunnat hjälpa honom förut, för att du står inför ett alarmerande symptom just nu? Var inte upptagen med sådana frågor och var nervös! Kom ihåg att barnet behöver en lugn och självsäker mamma. Därför kommer vi att försöka skingra dina rädslor och hjälpa dig att förstå det aktuella problemet med dess väsen.

  Orsaker till spädbarnsbarhet

  Orsakerna till alopeci (skallighet eller skallighet) på huvudet hos spädbarn med en månad kan vara mycket olika. Om din bebis har en sådan manifestation, det här är ingen anledning att oroa dig för mycket. Det är möjligt att funktionella faktorer som du kan utrota på egen hand och utan hjälp utanför är orsaken. Det är till exempel värt att granska valet av schampon och tvättmedel där du bader ett barn. Här är det bättre att inte skimpa och köpa varor från utländska tillverkare som inte finns i överflöd i kemikalier, sulfater och andra kemikalier.

  Varje nyföddes hår faller ut i sitt första år. Omslaget på småbarns huvud kallas nedslående. Krullarna växer samtidigt är mycket tunna, svaga och ömtåliga.

  Under utvecklingsprocessen förlorar barnet dem, och i gengäld blir förlusten ny, starkare, hård och resistent mot mekaniska skador. Därför, om du ser karaktäristiken rullade upp på en madrass eller kudde - oroa dig inte.

  Om förlusten inte är för riklig och det inte finns några relaterade symtom på någon patologi är incidenten en egen norm.

  Varför annars kan barnets hår falla ut?

  Det händer att detta händer av mer allvarliga skäl. Detta gäller speciellt för graviditets- eller brännmärkningalopeci, när släta slagstavar uppträder på barnets huvud. Huden på samma gång ser normal ut, utan skador, skorpor och annan mekanisk skada.

  Orsakerna till fokal alopeci kan vara:

  1. Autoimmuna störningar (fel i barriärfunktionerna i barnens kropp när hårsäckar
   börjar förstöras systematiskt av specifika antikroppar som produceras av barnets kropp);
  2. Psykisk skada
  3. Stress (oftast upplever barnet stress när man flyttar till en annan bostad, skiljer föräldrar, byter tidzoner och efter kirurgiska ingrepp).
  4. Hormonal obalans orsakad av en sköldkörtelns sjukdom
  5. Svamp sjukdomar och ringorm.

  Vissa barn har en så kallad total alopeci, när huvudet är helt skallet.

  Det är också viktigt att veta om fenomenet telogen skallighet. Det kännetecknas av hårkroppstillståndet, där follikeln inte bara somnar, men dör bokstavligen, faller in i något som klinisk död. Som ett resultat av förlusten av detta hår under huden kvarstår en inaktiv follikel som inte längre kan fungera efter behov.

  En sådan process hos barn utvecklas ofta på grund av en överdos av vitaminer, svår stress, allmän anestesi (och operation som helhet).

  Telogen skallighet kan uppstå på grund av en schematisk behandling av barnet med viss medicinering. Det kan också provoceras av mekaniska huvudskador. Detta fenomen är tillfälligt och självförstörande efter eliminering av orsaken.

  Mormors talar

  Varför faller barnhår ut på 3 månader eller någon annan ålder? Detta kan ske mot bakgrund av skador på folliklarna (hårsäckar).

  Det är viktigt för varje förälder att veta att de hos babyar ligger onormalt nära hudens yta, och alla, även de minsta mekaniska skadorna, kan permanent förstöra dem. Detta gäller särskilt rakning. I inget fall kan du raka ett barns huvud, som "bra" farmor kan ge råd. Tidigare gjordes detta för att växa hår snabbare och var också tjockt och tätt. Du måste förstå att sådana handlingar inte bara är pseudovetenskapliga men extremt farliga. Efter en sådan aggressiv skada är folliklar inte föremål för återhämtning, vilket innebär att alopecia areata ges till ditt barn för livet.

  "Ohälsosam" orsak

  Den viktigaste funktionella orsaken till håravfall hos ett barn är deras banala förändring, som vi redan har nämnt tidigare.

  Om du från födsel till 3 månaders liv ser på fläckar på huvudet med din bebis, och håren själva förblir ofta på sängkläder - du borde inte panik alls. Denna process säger bara att bildandet av strukturen och typen av nya "vuxna" lockar.

  Även om du är säker på att detta händer, bör du övervaka ditt barns tillstånd med vederbörlig uppmärksamhet och ansvar. Var noga med att kontakta din läkare om du märker några märkliga manifestationer av hans hälsa!

  Och om en månad gammal bebis hår faller ut "smärtfritt". Hur som helst, nämna det hos barnläkaren vid en av de schemalagda undersökningarna.

  Hårförlust = rickets?

  Många barnläkare skriker medvetet unga mammor med det faktum att diffus eller brännbar alopeci hos en nyfödd har nödvändigtvis ett tydligt förhållande till rickets. Detta är dock inte fallet. Dessutom manifesterar rickets sig mycket tydligare och uttalat, och därför kan du helt enkelt inte missa dess symtom.

  Kliniska manifestationer av progressiva rickets:

  • Ändra i form av huvudet eller dess konstiga deformation;
  • "Marmor" hud;
  • Ökad svettning;
  • Bröstfel utan någon uppenbar anledning
  • Kronisk förstoppning
  • Oroligt beteende, ständigt gråtande och lustfullt;
  • Hög temperatur;
  • Sömnstörning

  Särskilt uppmärksam bör varje medveten mamma vara på hösten och våren när barnet snabbt förlorar resurserna av kalcium och D-vitamin.

  Om ett brott mot håravfall inträffade under denna period av året, och de skalliga områdena ligger huvudsakligen på baksidan av huvudet, kan detta indikera en snabb utveckling av rickets.

  Var noga med att visa din baby till läkaren, åtminstone för ett förebyggande syfte. Kom ihåg att någon sjukdom är lättare att förebygga än att bota.

  Vi fick reda på varför en nyfödds hår faller ut. Det är dock inte nödvändigt att tolka alla möjliga orsaker till störningen som anges i detta material, på egen bekostnad. Ta reda på från din läkare varför ditt barns hår faller ut för att inte plåga sig med falska misstankar. Försök inte förskriva självmedicinering, särskilt om barnet har ytterligare symptom på sjukdomen.

  Låt din baby växa frisk och glad!

  Nyfött hår

  Efter 10-12 veckors intrauterin liv börjar fostret bli täckt av hår och de växer över hela kroppen och inte bara på huvudet. Denna tjocka och korta fluff kallas lanugo. Det spelar en viktig roll eftersom det håller det ursprungliga smörjmedlet på barnets hud, vilket det allokerar för att skydda mot bakterier och liknar vax.

  Under hela fostrets utveckling förnyas håret flera gånger och är vanligtvis inte bevarat vid födelsetiden, förutom när det nyfödda håret fortfarande är kvar och täcker hela kroppen eller delar av det, såsom öron, axlar eller rygg. Inte sällan är de ganska tuffa, betydligt olika från pistolen. Men om två eller tre veckor kommer det inte att finnas några spår av dem.

  Vilken typ av hår har spädbarn?

  En nyfödd får födas helt hårlös, täckt endast med fett eller med en knappt märkbar ljusfluff och kan tvärtom ha långt och tjockt mörkt hår. Det senare alternativet är förvånande för föräldrar om detta inte är helt karaktäristiskt för deras genotyp, till exempel när de är båda blonda.

  Denna faktor är inte avgörande, eftersom hårfärgen hos nyfödda beror på mängden melanin - ett speciellt pigment som är införlivat på den genetiska nivån och regleras med deltagande av det endokrina systemet, vilket utgör en allmän hormonell bakgrund.

  Och på grund av att barnets hår växer fortfarande i livmodern, kan de vid födelsetiden få en imponerande längd. Men om 2-3 månader måste de vänta på en håravfall, varefter det nya håret kommer att dyka upp på det lediga utrymmet, vilket kommer att få barnets skugga egenskaper. Slutligen kommer färgen, som ärvd från föräldrarna, att dyka upp endast under det femte året av barnets liv.

  Vad bestämmer mängden hår i en nyfödd?

  I detta avseende innefattar de avgörande faktorerna:

  Till exempel har människor från syd eller öst det mest täta håret i jämförelse med andra invånare i landet, vilket följaktligen överförs till sina barn, som ofta också har hår på bröstet eller benen.

  Ibland associerar experter en betydligt ökad mängd hår i en nyfödd med små utvecklingsutvecklingar och säger att barnet föddes "med stigmas" (akta ögonbryn, hårpäls på pannan, etc.).

  Avvikelser inkluderar det så kallade "ö" locket, vilket inte är karaktäristiskt för ras eller nationalitet, där ett nyfödds hår inte sker endast på huvudet. Läkaren måste informera föräldrarna om detta och märka huruvida denna egenskap hos barnet är den enda och inte är relaterad till allvarligare brott.

  Orsaker till nyfödda håravfall

  Det händer så att ett barn som är född med en tjock hårbotten förlorar hälften av den under den första månaden, och det återstående håret blir märkbart tunnare och fortsätter att smula.

  Varför har en nyfödd hår faller ut? Eftersom detta fenomen är nära besläktat med den hormonella omstruktureringen av hans kropp, äntligen separerad från mamman. Och eftersom färgen, som mängden hår, inte bara beror på gener. Den förändrade hormonella bakgrunden blir den främsta orsaken till deras förlust. I grund och botten pratar vi om partiell håravfall (mellanstadiet), när håret förnyas gradvis, men ibland kan de elimineras allt och samtidigt. I det här fallet går den nyfödda i ett stadium av fullständig skallighet: gammalt hår faller så intensivt ut att nya inte har tid att växa, men även det kan passeras.

  Den skallighet som har uppstått i barnet är ganska normalt. Oavsett hårets längd och tjocklek, uppträder de oftast vid de ständiga kontakterna på huvudet med en karm eller kudde och är resultatet av friktion. För att förhindra utseendet på sådana skalliga fläckar måste barnet ofta vändas från baksidan till magen eller från en sida till den andra. Processen för hårförnyelse kommer att slutföras med cirka 2 år, och efter ett halvt år ska fluffen som uppstod vid födseln försvinna.

  Det mesta av håret är på huvudet, men ofta är föräldrarna uppmärksamma att det finns hår på baksidan av det nyfödda, det kan också vara på axlarna. Håren där är det tunnaste, ljusa eller mörkare och faller snabbt ut (om några dagar). Det mest tjocka och hårda håret på huvudet hos nyfödda. Med tiden förstärks de och som regel lyser. Den mest stabila färgen bildas med 5 år. Dessutom kan det finnas märkbart hår på öronen hos den nyfödda, vanligtvis tunn (fluff) och kortlivad.

  För ett barn är hårförlustprocessen smärtfri och omärkbar, men om den enligt föräldrarna åtföljs av ett antal andra processer, till exempel ökad svettning, mörkare hud, högt gråtande och andra saker, bör du konsultera en läkare för att utesluta förekomst av rickets - vanliga bland nyfödda sjukdom.

  Nyfödd hårvård

  Från de första dagarna av ett barns liv kommer hans hår att kräva noggrann vård. De måste tvättas så ofta som nödvändigt, huvudsakligen under standardvattenförfaranden. Som ett medel för att tvätta hår måste du använda speciell schampo eller tvål för nyfödda, men omedelbart begränsa användningen till en gång i veckan för att inte störa vårens läkningsprocess och inte provocera bildandet av korst. Den optimala vattentemperaturen är 37 grader. Efter tvättning kan håret inte torkas genom intensiv gnidning, försiktigt skaka med en handduk.

  För att förhindra håravfall hos nyfödda är det lämpligt att skölja huvudet med varmt avkok av kamomill eller ett tåg som förhindrar utveckling av inflammatoriska processer. Det rekommenderas att noggrant inspektera barnets hårbotten varje dag, om flingor är närvarande, för att avlägsna scaly rester med en sällsynt kammussling. Om det inte avskalas, för att förhindra det, är det nödvändigt att fukta det med hjälp av steriliserad olja för barn, gnugga den i hårrötterna.

  Behöver jag klippa håret hos en nyfödd?

  Det är en uppfattning att i en nyfödd blir håret tjockare om det är rakat och det är önskvärt att göra detta i upp till ett år, medan det fortfarande är ganska mjukt. Ett sådant förfarande påverkar emellertid praktiskt taget varken tillväxten eller hårets tjocklek, eftersom egenskaperna hos deras struktur läggs genetiskt. Även om det verkligen kommer att finnas fler av dem, men av den anledningen att den primära fluffen avlägsnades mekaniskt innan den ersattes av naturliga medel.

  Föräldrar är vanligtvis intresserade av när de skär en nyfödds hår? Ålder spelar ingen roll här, det viktigaste är att skära dem efter behov, till exempel när de börjar komma på ögonen eller under sommarsäsongen, om barnet inte är bekväm med dem.

  Även om håret hos nyfödda på huvudet är mycket sällsynt borde de fortfarande regelbundet borsta: stimulering av nervändarna vid rötterna kommer att hjälpa till med deras tillväxt. I det här fallet bör kammen inte vara svår, annars kan du skada våren.

  Att känna till hårväxten hos nyfödda och uppfylla kraven på vård, kan skapa förutsättningar för bildandet av tjockt och starkt hår och i framtiden för att undvika problem med förlusten.

  Författare av artikeln: Tsarinnik Nonna Vladimirovna

  Faller det nyfödda håret ut på huvudet? Var inte panik!

  Ditt barn är din glädje och stolthet. Han har de vackraste ögonen, rör på dimples och det mest fluffiga håret. Men i ett ögonblick märker du att barnet har balding tempel, och åh, skräck, börjar du rita skrämmande bilder i din fantasi. Så vad ska man göra i en situation där håret faller ut hos nyfödda på huvudet?

  Var inte panik före tid, men jag hjälper dig med det här.

  Orsaker till skallighet hos små barn

  Låt oss se tillsammans varför hår faller i en bebis. Faktum är att denna process är ganska naturlig, och bär inte någonting fruktansvärt i sig. Tänk noggrant på ditt barns första hår: de är mjuka, ljusa och liknar mer fluff än människans hår.

  Det är på grund av sin lätthet och brittleness att de kan falla ut: krummens huvud smältar ständigt mot något. Det här är till exempel en hatt som du lägger på en promenad, en barnsängs yta eller en schäslong - eftersom barnet fortfarande ligger mycket, även den mjukaste kammen kan dra ut några hår.

  Därför finns det inget överraskande i det faktum att ett barn under de första tre månaderna kan bilda skalliga fläckar - det här är ett spädbarnsflöde "ger sätt" till riktigt "vuxent" hår.

  Orolig punkt: ibland kan håravfall associeras med rickets (läs mer om rickets hos spädbarn >>>). Observera noggrant och kontrollera om din bebis har följande symtom förutom håravfall:

  1. Färgen på huden liknar marmor;
  2. Barnet svetter ofta;
  3. Avslag från modermjölk, tårbarhet;
  4. Hög temperatur

  Om minst en poäng matchar, är det bättre att kontakta din barnläkare, han kommer antingen att skingra dina tvivel eller ge nödvändig hjälp.

  Det här är intressant! Byte av fluffigt hår med normalt hårt hår uppstår under de första månaderna av ett barns liv. Men ibland kan processen ta upp till ett år gammal.

  Hur man undviker barn håravfall

  Korrekt vård är det bästa förebyggandet av eventuella problem som barnet har.

  • Var särskilt uppmärksam på valet av barnens kosmetika, eftersom barnets hud är känslig och kan reagera dåligt på någon komponent. Köpt schampo? Titta på kompositionen, om det finns för stark lukt eller för mycket mättad färg. Ju mer naturliga utseende - desto bättre;
  • Var noga med att välja den som kommer med etiketten "allergivänlig", märkt "från födseln" och "utan tårar". Det skulle räcka en gång eller högst två gånger användningen av schampo per vecka och resten av tiden är det bättre att bara skölja huvudkrummen med löp eller kokt vatten. Läs, är det möjligt att tvätta den nyfödda med tvål? >>>
  • Använd aldrig din schampo och balm, de är absolut inte lämpliga för nyfödda! Om det inte finns något barnmedel, bättre brygg en sträng eller en kamomill - naturen blir din bästa assistent. Faktisk artikel: Örter för att bada en nyfödd >>>.
  • Vattentemperaturen kan mätas med en speciell termometer, vilken anses vara optimal för badande nyfödda vid ca 37 °;
  • Om barnet ligger i olika former - på magen, på sidan, och inte bara på baksidan, så kommer de skalliga fläckarna på baksidan av huvudet att vara mindre. Och det blir mer intressant att du spenderar tid med ditt barn.
  • Var uppmärksam på storleken på ditt barns huvudbonad: det ska inte vara för litet för honom. Seasonality är också viktigt - i alltför varma kepsar kommer barnet att svettas mycket. Både den första och den andra kan leda till håravfall.

  Nu när du vet varför nyfödda har hår på huvudet och hur man hanterar detta, kan du anses vara en utbildad specialist för att lösa detta problem.

  Moms delar sina åsikter

  Om du tror att endast din familj har ett problem när en nyfödd har hår som faller ut, så är det inte. Här skriver andra mödrar om detta:

  Vera, Maxims mamma:

  "När jag först såg att min son hade en skallig lapp, var hon naturligtvis rädd. Det är bra att det fanns några mormödrar som övertygade mig om att detta är normalt och att barn ofta kan förlora hår. Jag började sprida min son oftare på magen, och snart var mitt huvud täckt med nytt hår "

  Anna, mamma till Ilya och Daria:

  "Under den andra månaden av livet började mina tvillingar av någon anledning förlora hår. Först trodde jag att det var brist på vitamin D, men det visade sig vara en vanlig process. Ja, vi noggrant utvalda vårdprodukter för våra barn, försökte välja den mest naturliga. Någonstans vid sex års ålder märkte jag att håret inte längre liknade ludd, men blev som vuxna "

  Irina, Igors mor:

  "Efter att ha lärt mig att babybarn kan förlora hår och ställde sig inför detta själv, granskade jag återigen alla våra barns badkosmetika och såg till att det var säkert. Vi använder schampo bara en gång i veckan, resten av tiden bryter vi örter - de är användbara för hårbotten, och Igorka är lugnt före en natts sömn. "

  Maria, Nastyas mor:

  "Vanligtvis gör jag inte panik, men då ser jag att min dotters hår faller ut, jag blev rädd och bestämde mig ens att kolla med barnläkaren. Sedan, när jag lärde mig mer om orsakerna till detta problem, slutade jag oroande. Återigen gick jag över våra hattar - några visade sig vara lite trånga, läste barnschampoens sammansättning och bestämde mig också för att jag skulle använda den mindre ofta och ersätta den med örter. Jag hoppas det snart kommer barnet att ha riktigt vackert hår "  Nästa Artikel
  Vet du hur många cm håret växer på en månad? Vad beror tillväxten i allmänhet på och är det möjligt att påskynda återväxten