Håret faller ut hos barnet


Barn är ljuset i fönstret, de ger glädje och glädje. Men alla barn blir ofta sjuka och det ger föräldrarna mycket problem och bekymmer.

Faller barnhår ut?

Om barnet började förlora hår, finns det inget att panikera. Organs och system för det nyfödda är inte helt formade. Hårkrummer ser mer ut som de är lätta att skada, även om de kammade.

Ett barn kan födas utan hår alls, men även om han har liten vegetation på huvudet, kommer det att falla ut inom ett år, och starkare och vackert hår kommer att dyka upp som inte är så lätt skadat.

Om barnet har hela skalliga fläckar behöver du gå till barnläkaren och fråga honom om barnets hår faller ut?

Insidiös alopeci är en skrämmande typ av skallighet hos nyfödda, där hårtrådar faller ut och lämnar släta fläckar på huvudet. Processen är snabb och om några dagar kan barnet bli helt skallet. Med detta fenomen är strikt medicinsk kontroll och korrigerande mediciner nödvändig. Detta beror på ett misslyckande i immunsystemet, där barnets antikroppar förstör hårsäckarna. Dessutom tror läkare att orsakerna kan vara stress, skador och funktionshinder i sköldkörteln. Om du inte tillhandahåller barnet tidigt, kommer alopecia areata att flytta till andra etappen och bli totalt, där håret kommer att gå förlorat för alltid.

Om det fanns hårfollikelskada, till exempel under rakning, kan håret börja falla ut. Under inga omständigheter ska ett barn raka huvudet, eftersom hårsäckarna är för nära huden och är lätt skadade. Trauma kan inte bara vara mekaniskt, men också kemiskt. Många skallighet kan uppstå när olika kemiska ämnen kommer i kontakt med huden.

Telogen skallighet är ett fenomen där håret slutar växa och faller i en koma. Detta beror på en överdos av vitaminer, medicinering, trauma eller operation. Om du förstår orsaken och eliminerar det, kommer telogen skallighet att sluta, och håret börjar växa normalt igen.

En annan orsak till skallighet är ringmask. Det här är en svampsjukdom där runt fläckiga fläckar uppträder på huvudet, där det inte finns något hår. Behandling i denna situation föreskrivs av en hudläkare, som föreskriver antifungala läkemedel.

Varför barns hår faller ut?

Under de första tre månaderna av livet byts håret av fluffigt hår till hårdare. Vid denna ålder bör närvaron av skalliga fläckar inte störa. Hårets struktur förändras, och folliklarna bildas bara.

Varför barns hår faller ut? Om ett barn, förutom håravfall, svettas på natten, förändras huvudet och dess form, så ska du gå till doktorn, kanske har barnet rickets. På vintern och våren kan barnet sakna vitamin D och kalcium, men bristen på dessa ämnen leder till en så allvarlig sjukdom som rickets. Denna sjukdom deformerar ryggraden, benens ben och skelett. Om ett barn har hår på baksidan av huvudet, har han troligtvis rickets. Även om orsaken kan vara banal torkar mjukt hår på en kudde. För att förstå den sanna orsaken till håravfall är det bättre att gå till läkaren och sortera ut saker.

Emosionella störningar, stress och skräck är starka chocker att den ömtåliga barnpsyken varar med stor svårighet. Ibland kan håret falla ut från starka känslor hos barn.

För att håret inte ska falla ut är det nödvändigt att bära en mjuk keps på natten som passar tätt mot huvudet.

Det är nödvändigt att bada barnet endast med speciella skum och schampon som inte orsakar irritation och allergi. Barnens kosmetika bör inte innehålla aktiva kemiska komponenter. Med badeshampoo badas en gång i veckan. Bad måste göras varje dag, men samtidigt lägga till dem dekoktioner av örter.

Formad och förbättrat hår upp till fem år. Det första håret faller ut till tre månader. För att allt ska vara bra måste du strikt övervaka barnets hälsa, mata rätt, hygieniska rutiner och vid behov kontakta en läkare.

Barnet har hår på huvudet, vad ska man göra?

Den främsta orsaken till håravfall hos nyfödda är deras struktur. Även om barnet föddes med hår torkar de av arket om en månad. Hårstången är helt formad endast om fem år, vid denna tid blir håret styvt och tjockt.

Före barnets födelse fick en stor mängd hormoner från moderen. Efter separering blir hormonerna mindre och kroppen reagerar ibland med håravfall. Efter anpassning till nya existensvillkor kommer hårväxten att återupptas.

Barnet har hår på huvudet, vad ska man göra? Först och främst måste du allvarligt närma sig frågan om att välja barnens kosmetika. I barnets schampo ska det inte vara natriumlaurylsulfat - ett ämne som bildar ett skum, men ackumuleras i kroppen. Barnet kan inte tvättas med kosmetika avsedda för vuxna, eftersom det innehåller dofter och konserveringsmedel som kan orsaka allergier i barnet.

Under badning bör vattentemperaturen inte överstiga 37 grader. Om det inte finns någon speciell termometer kan du röra vattnet med din armbåge. Med schampo behöver du inte tvätta huvudet mer än en gång i veckan, men bara med vatten med varje badning. Epitelskalor ackumuleras på huvudet, vilket bildar skorpan, så efter att ha badat på huvudet måste du hålla en speciell pensel som kommer att bli av med det keratinerade skiktet som stör hårväxten.

Efter badning kan du skölja barnets hud med avkok av kamomill, salvia eller en sträng. Om möjligt, sätt avkoket direkt i vattnet. Tja, om det finns partiklar av växter i vattnet, kommer det att bidra till utvecklingen av barnets sensationella känslor. Efter att ha badat barnet behöver du bara sätta i en handduk ett tag och klämma dig själv. Om en skorpa eller seborrheisk dermatit bildas på huvudet, då efter bada kan hårbotten smutsas med kokt vegetabilisk olja.

För att barn ska trivas, behöver de känna kärlek och bryr sig om andra. Vuxna behöver det också, men inte lika illa som barn. När mamman är nära, är hon lugn och mild, barnet känns bekvämt och bra, som i perioden för förebyggande utveckling.

Varför har barnet hår på huvudet och vad ska man göra med det?

Byte av ett nyfödds första hår är normen.

Det finns dock andra orsaker till håravfall, vilket indikerar ett funktionsstörning i kroppen, utveckling av sjukdomar eller felaktig vård av barnet.

Tänk på alla orsaker till att håret faller ur en nyfödd på kronan.

Norm eller patologi?

Ibland föds barn helt utan hår, medan andra har ganska imponerande hår - det beror först och främst på arveliga faktorer.

Om barnet föddes med hår är de troligen mjuka, tunna och viktlösa - det här är de så kallade fluffhåren.

Över tiden kommer de helt att byta till nya, hårdare, mer motståndskraftiga och eventuellt även ändra färg.

Denna process av gradvis hårbyte är helt normalt. Skyddet som uppstod efter vapnet kommer inte att vara exakt detsamma som för en vuxen: Håraxeln blir tunnare, så den bryts lätt, till exempel under grov kamning.

I detta avseende måste vård av ett barns huvud vara mycket känsligt under det första året av livet.

Vanligtvis slutar förlusten av den första hårlinjen med tre till fyra månaders liv för den nyfödda. Utseendet av nytt hår varar för varje barn på egen väg, i en individuell rytm, brukar nå sin topp på 6 månader och slutar med 12 månader eller ett och ett halvt år. Läs mer om håravfall hos barn i 3 år, läs här.

Hela hårlinjen kommer emellertid att upprättas endast i slutet av barndomen och i början av puberteten, det vill säga ungefär 11-12 år.

Varför har älskling hår på huvudet?

Tänk på hårförlusterna hos ett barn upp till ett år, vilket kan uppstå i tidig barndom. Oftast, upp till ett år, är dessa orsaker rent fysiologiska och hotar inte någonting allvarligt. Det finns emellertid sällsynta fall av sjukdom.

Hormonal justering

Detta är en fysiologisk orsak relaterad till hormonernas arbete. I livmodern fick moderen hormoner från mamman och efter födseln minskade antalet. Under denna anpassningsperiod kan lätt håravfall uppstå.

Follikelskada

Vi talar om håravfall på grund av skador på glödlamporna på grund av felaktig vård.

Till exempel uppstår traktionalopeci på grund av den starka belastningen på hårrötterna med hårt hår med åtdragning av hårnålar och elastiska band.

Dessutom kan proceduren för rakning, som vanligtvis görs på ett år, och ibland tidigare, efter ritualer, leda till skador på folliklar. Anledningen är att håret blir bättre.

Modern forskning visar att förfarandet inte påverkar tillväxten av tillväxt, men att skada de svaga barnens folliklar, som vid denna ålder är nära hudens yta, kan vara mycket enkla. Dessutom, för en baby, visar sig rakning ofta att det är mycket stress.

friktion

Med konstant friktion av huvudet, till exempel om en madrass i en dröm, kan det förekomma bala fläckar på baksidan av huvudet eller på templen, beroende på vilken position barnet är mest älskat.

För att inte förväxlas med en allvarlig sjukdom - gnezdnoy (eller fokal) alopeci, där håret faller ut kraftigt i bunkar och lämnar ett tomt utrymme på huvudet.

I fallet med denna sjukdom uppfattas folliklarna av immunsystemet som ett främmande föremål som måste förstöras. Denna sjukdom utvecklas emellertid inte praktiskt hos barn under 3 år.

Seborrheisk dermatit (gneiss)

Så kallad en ganska frekvent förekomst när skorpor bildar sig på barnets huvud som är svåra att separera från huden, vanligtvis är de gula eller gråa.

rakitis

Detta är det första som läkare kallar ett håravfallsklagomål. Emellertid utvecklas denna sjukdom i allvarlig form mycket sällan. Läkare återförsäkras ofta och föreskriver vitamin D för profylaktiska ändamål.

Rachit har ett helt komplex av symptom, som börjar med sömnstörningar, överdriven svettning och slutar med utvecklingsfördröjning.

Hårförlust hos nyfödda: orsaker - brist på vitamin D? Titta på videon om förhållandet mellan håravfall och rickets:

svamp

Till exempel, välkända mångsidiga lavar. Det är mycket sällsynt vid ett års ålder, eftersom det vanligtvis inte finns någon nära kontakt med djur eller andra barn.

Nervskada eller genetik

Till exempel trichotillomania, där barnet drar sig, vrider hår.

Dessa regelbundna repeterande rörelser leder till håravfall hos ett spädbarn.

En sådan anledning manifesteras huvudsakligen vid 2-3 års ålder och kräver diagnostik från en psykolog.

Den sällsynta orsaken är en genetisk defekt. I detta fall har barnet medfödd alopeci, på grund av vilket håret inte växer alls bra eller dåligt.

Vad ska föräldrar göra?

Om det inte finns någon plötslig håravfall, måste du först kontrollera om det finns brister i vården och ta andra steg.

  Var uppmärksam på sättet att tvätta huvudet. Är det mjukt och säkert nog? Är det lämpligt för ålder? Det är inte ovanligt när 3 års ålder anges i små bokstäver på baksidan av barnschampot.

Tvätta håret med verktyget är inte mer än 1 gång per vecka (du kan till och med mindre). För resten av tiden är det tillräckligt att tvätta huvudet med vatten medan du badar. Kontrollera noggrant vattentemperaturen under hela proceduren. Spåra hur mycket hår som förloras när man kammar. Om mycket, plockade då en dålig kam. I nyfödda är mjuka borstar lämpliga, bra, om de är gjorda av naturmaterial.

Ibland är föräldrarna så nöjda med hårväxten hos tjejer, att de från en tidig ålder börjar att göra frisyrer med barrettar och elastiska band.

Som ett resultat är mjukt, svagt hår skadat, brutet och faller ut.

Det är bättre att undvika snäva stift och elastik, för en mjuk och slät yta.

Och så är någons hårlinje särskilt känslig, det är värt att ge upp frisurer upp till 2, och helst upp till 3 år.

För en tjej kan du komma med en bekväm kort frisyr, som hon inte kommer att se ut som en pojke alls.

 • Använd inte varma, snäva babyhattar, de orsakar överhettning, och också störa blodflödet och närma hårbotten med syre. Det är tillräckligt att sätta en babyhatt på sömnen och en hatt för en promenad, hemma i vakna staten är det inte nödvändigt med en hatt alls.
 • Hur hjälper barnhår att växa?

  Behandla ditt barn med en behaglig huvudmassage medan du tvättar det eller vid något annat lämpligt tillfälle. Blodet kommer att leverera näring till glödlamporna och aktivera hårväxten.

  Byt vårdprodukterna för mjukare och säkrare, de kostar oftast mer och finns nästan aldrig i hushållsavdelningen i en vanlig butik.

  Eliminera traumatiska hårborstar, hårnålar och ge upp hattar medan barnet är hemma och i vakna tillstånd.

  Hur man behandlar skallighet?

  Självbehandling av ett litet barn är otålig och till och med farlig.

  Det viktigaste som en förälder ska göra är att visa barnet till läkaren i tid: Hoppa inte över de schemalagda kontrollerna och kom till receptionen om du har misstankar om sjukdomen.

  Om läkaren anger orsaken till en sjukdomskall, bör alla ytterligare åtgärder först och främst riktas mot hans behandling.

  Om rickets misstänks, kommer D-vitamin att ordineras och det rekommenderas att det är mer frisk luft.

  Om barnets håravfall är hemsökt av dig, och barnläkarens samråd inte är tillfredsställande, besök trichologen.

  Vid allvarlig håravfall utan efterföljande tillväxt kan orsaken vara otillbörlig vård av barnet. Ibland är håravfall en manifestation av sjukdomen, till exempel en ganska ofarlig seborrheisk dermatit eller farliga rickets. Den slutliga diagnosen kan endast göras av en läkare.

  Användbar video

  Håravfall hos spädbarn: orsakerna och metoderna för att hantera problemet med ledande barnläkare - i videon:

  Håravfall hos spädbarn

  Barnets utseende väntar allvarligt av alla makar som älskar varandra. Med andedräkt anser de detaljerna om deras små barns utseende. Om ett barns hår faller ut och de skalliga fläckarna dyker upp, ska föräldrar omedelbart kontakta en läkare. Du får inte panik förgäves, för bara en expert på detta område kommer att kunna fastställa de sanna orsakerna till den obehagliga manifestationen och rikta alla krafter för att eliminera dem.

  Orsaker till håravfall

  Håravfall hos spädbarn indikerar inte alltid förekomsten av en allvarlig patologisk process i kroppen. Detta symptom i vissa skeden anses även ganska naturligt. Föräldrar kan självständigt se till att barnets första hår ser mer ut som nedåt. Det är därför de är mycket ömtåliga och kan bryta sig ensam från mindre kontakt med ytan. Om barnet ständigt ligger, fortsätter huvudet att gnugga på ytan på spjälsängen. Mot denna bakgrund finns det en förlust av en liten mängd hår.

  Under de första tre månaderna kan hår förekomma i spädbarnet, som så småningom fyller hår med en vuxen struktur. Dock anses denna situation inte alltid som ofarlig. Till exempel kan skallighet i smulor uppstå mot bakgrund av rickets.

  Föräldrar bör noggrant övervaka närvaron av ytterligare symptom:

  • Negativ missfärgning av huden.
  • Överdriven svettning.
  • Dålig aptit och tårförmåga.
  • Signifikant ökning av kroppstemperaturen.

  Om en nyfödd har minst en av de ovan beskrivna symptomen är det lämpligt att omedelbart kontakta en läkare. Processen stannar som regel självständigt före barnets start på fyra år. Men detta beror också direkt på de enskilda egenskaperna hos krummens organism. Om patologi upptäcks ska barnet få aktuell medicinsk hjälp. I det här fallet kommer det att vara möjligt att bibehålla ett lyxigt hårhår för livet.

  Ringorm i ett barn

  Håravfall hos nyfödda uppstår ofta på grund av närvaron av svamp i kroppen. Dessutom kan det även slå ögonbryn och ögonfransar.

  Under sjukdomsförloppet faller inte bara håraxlarna utan även deras folliklar. Detta symptom anses vara den viktigaste som kännetecknar sjukdomen. På huden kan också skilja skalor och fläckar. De kliar aktivt, så barnet upplever svår obehag.

  Förhindra skallighet kan vara i fallet, om du tar den nödvändiga behandlingstiden:

  • Antifungala medel hjälper till att bli av med manifestationen med sin aktiva användning inom en månad. Endast en läkare kan välja rätt medicin.
  • Läkande schampon kan också ha en positiv effekt.

  Denna sjukdom anses smittsam. När det finns ett barn bör karantän observeras tills full återhämtning.

  Alopecia nesting

  Föräldrar kan undra varför ett barns hår faller ut plötsligt? Oftast beror detta på närvaron i denna patologins kropp. I detta område blir alopeci oval eller helt rund. Under det är huden mjuk, utan synliga symptom på desquamation och inflammation.

  Hårtab passerar snabbt. I vissa fall observeras processen hela dagen.

  Sjukdomen uppstår på grund av de aggressiva effekterna av krummens immunitet, som börjar agera i förhållande till hårsäckarna. I diagnosprocessen måste man identifiera faktorer som bidrar till skallighet. Nästa steg är att eliminera dem helt. Dermatologen hjälper till att välja rätt behandlingssätt, barnet måste registreras i minst 12 månader.

  Skada på håraxeln

  Om ett barn har hår faller ut, kan orsaken till situationen ligga i följande manifestationer:

  • Barnet dras ofta av håret.
  • Krullarna sträcker sig kraftigt.
  • Huvudets hud brändes av kemiska medel.
  • Vissa barn rör hela tiden håret, så de bryter sin bräckliga struktur.

  Skada på håraxeln leder endast till brännförlust. En sådan manifestation är ganska enkel att diagnostisera. För att eliminera det måste du eliminera spänning och friktion. I det här fallet är håret garanterat att sluta falla, och deras lock på huvudet är helt återställt.

  Om sjukdomen orsakas av en nervös sjukdom hos en baby, rekommenderas det att använda extra avslappnande medel. Det finns också ett antal ytterligare tekniker som hjälper till att eliminera bristerna i krummens beteende.

  Telogen håravfall

  Sådana barn börjar lida av sjukdomen före födseln. Sjukdomen kännetecknas av en snabb cykel av hårutveckling. Samtidigt garanteras nya curls på deras plats. Sjukdomen uppstår ofta på grund av stress eller emotionell överbelastning. Anledningen kan också hittas i följande:

  • Biverkningar från användning av droger.
  • Tidigare utfördes kirurgi med anestesi.
  • Ökad kroppstemperatur.
  • Överdriven mängd i kroppen av vitamin A.

  allergi

  Orsaken till det förlorade håret kan ligga i de enskilda substansernas intolerans. Kroppen försöker medföra ett specifikt allergen, och avlägsnar därför de ackumulerade komponenterna.
  Situationen observeras vid införandet av tidiga kompletterande livsmedel. Allergier kan också orsakas av regelbunden kontakt med farliga tvättmedel. Håret slutar falla ut omedelbart efter det att denna interaktion har eliminerats.

  Andra skäl

  I ett spädbarn kan baldness vara permanent eller periodisk. Även om håret kom av en liten del av huvudet, bör föräldrar omedelbart söka råd från din läkare. Bland de möjliga orsakerna bör det framhävas:

  • Allvarliga kränkningar i inre organens arbete.
  • Barnet har inte tillräckligt med vitaminer och mineraler för riktig tillväxt och utveckling.
  • För närvarande har krummen ett hormonellt misslyckande.
  • Barnet får regelbundet vatten från kranen. En negativ reaktion kan också vara vid tvättning av håret med det.

  Föräldrar bör inte glömma personlig hygien. För barnets hår behöver du konstant skötsel. Det omfattar inte bara tvätt, utan också kamning. Det är tillåtet att endast använda schampo för barn. Med hjälp av säkra medel kommer det att kunna stärka håret och ge det glans. Hårbottenmassage har också en positiv effekt.

  Förebyggande åtgärder

  För smulor behöver bryr sig ordentligt. För att göra detta bör föräldrar följa följande riktlinjer:

  • Mommies bör noggrant välja kosmetika för barnet. Skinnet i denna period är mycket känsligt, så det kan negativt reagera på någon komponent. Från inköp av schampon med en skarp, obehaglig lukt ges bäst upp. Färgen måste också vara helt naturlig.
  • Du kan bara stoppa ditt val på de allergivänliga varianterna av kosmetika. Det måste nödvändigtvis innehålla information som det kan tillämpas från födseln. Shampoo får inte användas mer än två gånger i veckan. För sköljning får huvudet endast använda kokt vatten.
  • Shampoos och balms för vuxna får inte använda barn. Det är dock ganska möjligt att ersätta dem med avkodning av en serie eller kamille.
  • Före badning måste vattnets temperatur mätas. Den bästa indikatorn är 37 grader.
  • Barnet är bäst att ligga ständigt i olika former. De ska ändra kvinnan efter eget gottfinnande. I det här fallet kan du undvika utseende av bleka fläckar på baksidan av huvudet. Det rekommenderas också att försöka spendera tid så aktivt som möjligt.
  • Det är tillåtet att använda endast lösa hattar. De måste väljas efter säsong. Annars ökar sannolikheten för överdriven svettning i barnet. Mot denna bakgrund kan aktiv håravfall utvecklas.

  Skälen till balding nyfödda kan vara många. Endast en specialist på detta område kommer att kunna analysera situationen korrekt och välja den nödvändiga behandlingstiden. Självbehandling misslyckas inte bara, men det kan förvärra hela bilden av sjukdomsförloppet.

  Håret faller ut på nyföddens huvud

  En frisk baby är lycka till någon mamma. Unga mödrar med speciell spänning behandlar sitt barn, dagligen inspekterar varje tum av barnets kropp. Ofta är det också möjligt att märka hur håret på en baby faller ut. Detta är vanligtvis normalt, men i vissa fall är det värt att larmet ljuder. På ett nyfödds hår - i vår nästa artikel.

  Lite om barnhår

  Barnets hår förekommer långt före födelsen: från cirka 15 till 20: e veckan av graviditeten. Men det är ganska mildt än hår i vår förståelse. Lanugo (som det kallas) täcker hela kroppen, och vid födelsetiden ersätts den ofta med en mellanliggande version av håret, som bara förblir på huvudet. Och om lanugo helt saknar pigment, pigmenteras mellanhåren, som också är mycket mjuka och luftiga, beroende på den genetiska predispositionen.

  Har du någonsin tittat på en valp eller kycklingskydd? Hur gradvis vänder de sig från små "plysch" bollar till vuxna individer, kasta av sin fluff och byta den för grov ull (fjädrar)? På samma sätt genomgår våra barn en period av ungdomsmältning upp till 4-6 månader, vilket resulterar i att de får ett tjockare och grovt hårhår.

  Detta hår är dock fortfarande fem gånger tunnare och mjukare än den vuxna terminalen. Därför behöver han en speciell delikat vård med hjälp av specialverktyg och instrument. Om detta inte är förutsatt kan du stöta på svårigheter som håravfall.

  Håravfall hos barn

  Om du vill förbättra ditt hårs tillstånd, bör du särskilt sköta skampon som du använder. En skrämmande figur - i 97% av schampon av kända varumärken är ämnen som förgiftar kroppen. Huvudkomponenterna, på grund av vilka alla problem, på etiketterna är betecknade som natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, kokosulfat. Dessa kemikalier förstör krullarnas struktur, håret blir skört, förlorar sin elasticitet och styrka, färgen bleknar. Men det värsta är att denna smuts kommer in i levern, hjärtat, lungorna, ackumuleras i organen och kan orsaka cancer. Vi rekommenderar att du använder de medel som dessa ämnen ligger i. Nyligen utförde experter från vår redaktionsteam en analys av sulfatfria schampon, där första plats togs av medel från företaget Mulsan Cosmetic. Den enda tillverkaren av naturliga kosmetika. Alla produkter tillverkas under strikta kvalitetsstyrnings- och certifieringssystem. Vi rekommenderar att du besöker den officiella webbutiken mulsan.ru. Om du tvivlar på din kosmetiks naturlighet, kontrollera utgångsdatumet, det ska inte överstiga ett års lagringsutrymme.

  Håravfall hos barn är inte så sällsynt som det verkar vid första anblicken. Anledningen till en sådan avvikelse kan vara annorlunda, och svårighetsgraden av möjliga konsekvenser bestäms exakt av orsaken.

  I barndomen förekommer hårbaldhet ganska ofta, och det här är en helt naturlig process som inte bär någon fara. Efter det mjuka, inte tjocka håret faller ut, börjar barnet växa mer stel och tjockt hår. I vissa fall observeras håravfall hos barn inte över hela ytan av huvudet, men endast i vissa områden (oftast pannan och huvudets baksida).

  Ibland kommer hormonförändringar som uppstår i en baby att stannar helt och hållet helt. Detta är inte heller ett problem och i regel upp till ett år återupptas hårväxten, eftersom hårsäckarna förblir helt friska. Ibland föds ett barn helt skallet, och hårväxten förekommer inte efter födseln. Sådana fall är ganska sällsynta och är i regel förenade med andra medfödda sjukdomar.

  Om vi ​​talar om orsakerna till håravfall hos äldre barn är den vanligaste bland dem ringorm. Denna sjukdom är en av de olika svampsjukdomarna och kännetecknas av skador i hårbotten, ögonfransar och ögonbryn. Orsaken är en svampinfektion. Externt uppträder ringorm i form av bala fläckar som förekommer på barnets huvud.

  Diagnosen av denna sjukdom utförs av en läkare, som också ska ordinera den mest effektiva behandlingen, som vanligtvis uttrycks vid användning av olika antimykotiska läkemedel.

  Håravfall hos barn kan också bidra till det uppenbart så enkelt, vid första anblicken, vana att slingra håret över ett finger. Typiskt framträder en sådan önskan i stressiga situationer eller i ångest. Och idag erkänns det som en sjukdom, som kallas trichotyplomania, och kännetecknas av en obehindrad lust i vissa situationer för att dra sitt hår. Allt detta leder till skada på håraxeln och i regel till håravfall.

  Skada på håraxeln kan också orsakas av täta vävning av snäva flätor, hårets samling i svansen. Behandlingen av denna sjukdom utförs vanligtvis med hjälp av olika avslappningsförfaranden och beteendeterapi.

  Orsaken till håravfall hos barn kan vara en sådan sjukdom som häckande alopeci. Det kännetecknas av utseendet av absolut släta, skaldiga fläckar i hårbotten utan hudskador (skalning, rodnad). Sådan skallighet kan utvecklas inom några dagar. I detta fall är det nödvändigt att kontakta en hudläkare så snart som möjligt för att förhindra ytterligare spridning av sjukdomen.

  I allmänhet är barnens näring av stor betydelse för hårväxten, eftersom deras förlust kan orsakas av brist på vissa spårämnen och vitaminer i barnets kropp.

  Varför faller ett nyfödd hår ut?

  Som vi har sagt är huvudorsaken till håravfall hos spädbarn deras struktur. Många barn föder redan med hår, men de är så tunna att de ofta rullar upp och faller ut även utan yttre inflytande - kamma, men bara från friktion, säg på en madrass. Dessutom kommer hår som kommer att visas över tiden olika i färg. Det finns vanliga fall när en baby föddes som en brunett, men under de första månaderna av hans liv ändras hårets färg utöver erkännande - det här är helt normalt. Faktum är att håraxeln är helt formad endast om fem år. Det är vid denna ålder att barnets hår blir tjockare och hårdare.

  Det finns ett antal orsaker som orsakar patologiskt håravfall hos spädbarn:

  • Försvagad immunitet.
  • Stress och mentalt trauma.
  • Störningar i sköldkörteln.
  • Svamp sjukdom - ringorm.
  • En överdos av droger eller vitaminkomplex. Sådan alopeci kallas "telogen" och är tillfällig.
  • Järnbristanemi.
  • Lokala infektioner.
  • Skada på hårfollikeln. Ofta leder skada på follikeln att raka barnets huvud. Folk brukade tänka att raka huvudet bidrar till att förbättra tillväxten och kvaliteten på håret. Det här är en illusion, eftersom hårfolliklarna (hårrötterna) hos barn ligger nära hudytan. Rakning dem är mycket lätt att skada. Föräldrar bör veta att skadade hårlökar praktiskt taget inte återställs.
  • Hypervitaminosis - ett överskott av vitamin A.
  • Diabetes mellitus.
  • Rickets (vitamin D-brist som leder till kalciumbrist). Om din baby har överdriven svettning, han äter dåligt, gråter ofta, temperaturen stiger, håret faller intensivt ut och hans hudfärg är marmor - sök omedelbart läkare. Kanske har ditt barn rickets. En av huvuddraven på rickets är: patologisk skallighet i nacken och förändring av huvudets form.

  Typer av skallighet hos nyfödda

  1. Alopecia areata - en förræderisk typ av håravfall hos nyfödda. I det här fallet faller håret i bunkar och lämnar släta lappar på barnets huvud. Denna process uppträder ganska snabbt och inom några dagar kan fullständig skallighet inträffa.

  Alopecia areata kräver konstant medicinsk övervakning och recept på korrigerande läkemedel. Diagnos utförs genom visuell inspektion, som i medicinsk praxis är det omöjligt att fastställa orsakerna till denna typ av skallighet med hjälp av test.

  De främsta orsakerna till alopecia areata hos nyfödda är ett funktionsstörning i immunsystemet, när hårsäckarna förstörs av antikropparna i barnets kropp, såväl som psykiskt trauma, stress, en obalans i sköldkörteln.

  2. Totalt alopeci - den andra etappen av alopecia areata, där det finns fullständig förlust av hår.

  3. Hårfollikelns trauma. Denna typ av skallighet är förknippad med mekaniska effekter på hårbotten, såsom rakning. Rakning av ett barns huvud är omöjligt vid vilken ålder som helst - barnens hårrötter ligger mycket nära hudens yta. En enda slarvig rörelse av en rakhyvel räcker för att raka hårsäckarna, som inte återställs efteråt! Kemiska brännskador kan också lämna områden av skallighet på huvudet.

  4. Telogen skallighet. Hårkroppens tillstånd, där tillväxten stannar, utvecklas och "koma" sätter in. Som ett resultat faller håret ut och lämnar en inaktiv follikel i huden. Orsakerna till detta tillstånd kan vara skador, överdosering av vitaminer, droger, kirurgi. Telogen skallighet är tillfällig och försvinner efter att orsaken eliminerats.

  5. Ringworm - en svamp sjukdom som lämnar rundade fläckiga fläckar på ett barns huvud. Håren inom dessa fläckar saknas eller verkar trimmas. I dessa fall är tillgång till en hudläkare nödvändig och kräver behandling med svampdödande medel.

  Håret faller ut hos barnet - är det farligt?

  Barnets första hår är mycket tunt och delikat, som liknar fluff. Det är därför de ofta kallas "dunkt" hår. Många mumier ska förbereda sig för att det första håret i deras smulor kommer att vara väldigt ostoppat - barnens hår faller ofta ut av sig själv och det är helt normalt. När du gnuggar huvudet mot madrassen, kudden, mammans hand när du ammar, höljen på den nyfödda hudens svett medan du går och de tunna håren faller mycket lätt ut. Dessutom kan håret hos nyfödda falla ut när man kammar med en mjuk kam - det här är inte heller onaturligt.

  Vanligtvis faller ett nyfödds hår under de första tre månaderna - det är vid denna tidpunkt att barnet upplever ett så kallat utvecklingssteg, och hårbotten blir också gradvis ersatt. Istället för tunt "dunkt" hår växer barnet nytt, starkare och hårdare. Emellertid kan processen med att ersätta det förlorade håret hos barnet försenas - det nya håret växer senare, upp till ett och ett halvt år.

  Problem som du kan stöta på

  Under de första månaderna av livet kan en baby utveckla så kallad seborrheisk dermatit (dess andra namn är mjölkskorpa eller gneiss). Dessa är oljiga skalor i hårbotten (ofta ovanför fontanel), som endast finns hos spädbarn. Orsaken till gneiss är inte helt identifierad, det är möjligt att detta är en manifestation av allergi. I ljuset av denna överträdelse liknar skalorna på huvudet mjäll.

  Förekomsten av sådana vågar förhindrar att håret växer normalt och kan till och med orsaka baldhet. I det här fallet bör du inte tvätta håret ofta för att tvätta de här korstarna: resultatet blir det motsatta. Det är bäst i 1 timme innan du badar för att gnugga vegetabilisk olja i barnets huvud för att mildra vågorna. Därefter kamma skorporna med en tjock borste eller en kam med täta tänder och tvätta barnets huvud med ett alkalifritt schampo.

  Om mjölkskorpan är mycket kliande och du kan inte bli av med det, då är det bättre att konsultera en läkare. Om gneiss inte försvinner länge måste du vara uppmärksam på din kost (om du ammar) och till de produkter som ditt barn får, vilket eliminerar potentiella allergener.

  Ett annat problem som föräldrarna ofta står inför är att bala en baby. Det kan vara delvis eller fullständigt.

  Delvis skallighet är vanligast på baksidan av huvudet. Det kan finnas flera anledningar:

  1. barnets ställe inte ändras i spjälsängen;
  2. ökad excitabilitet hos barnet under de första månaderna av livet i samband med skador på nervsystemet;
  3. en av de första manifestationerna av rickets i åldern 3-4 månader.

  Om partiell skallighet på olika ställen i huvudet kan orsakas av svampinfektioner eller närvaron av ett pustulärt utslag, så är fullständig skallighet orsakad av hormonella problem och av andra orsaker.

  Vad kan man rekommendera i dessa situationer? För att barnets huvud ska ändra sin position i förhållande till fönstret, rekommenderas det att regelbundet vända barnet i spjälsängen 180 grader (byter huvud och benposition). I andra fall kommer lämplig behandling att ordineras av en specialist.

  Håret faller ur en nyfödd - "specialister" skrämmer rickets

  Faktum är att barn håravfall faktiskt kan vara ett tecken på progressionen av en farlig sjukdom, rickets. Men om håravfall hos nyfödda inte åtföljs av några andra symptom - det finns inget att vara rädd för. Läkare ringer medföljande symtom på rickets:

  • överdriven svettning
  • marmor hud hos nyfödda
  • amning avstötning
  • hög temperatur
  • länge vägran att sova
  • konstant gråtande
  • frekvent förstoppning.

  Om det förutom håravfall hos spädbarn finns några liknande symtom - rådfråga din barnläkare.

  Traumatisk håravfall

  Felaktig vård av barnets huvud kan leda till skador på känsliga hårlökar och intensiv håravfall.

  I närvaro av gneiss (gulaktig scurf i form av skorskor), är det mekaniska avlägsnandet från huden absolut inte rekommenderat. Bebisar gör en slags oljemask, vilket gör att gneisen mjukas och lätt elimineras vid badning, med en mjuk massage (med en speciell pensel).

  Hur bryr man sig om barnhår

  Barnet ska tvätta huvudet med schampo (med ett neutralt pH) och inte med tvål, som har ett alkaliskt pH och inte mer än en gång i veckan, eftersom även de mest skonsamma schamponerna, om de används ofta, kan göra att skyddsfilmen tvättas ut ur hårbotten, vilket leder till torkar huden.

 • Håret ska sköljas ordentligt så att inget schampo eller tvål kvarstår på det. Om barnet har långt hår kan du använda speciella babysköljningar. För sköljning kan du också använda avkodning av olika örter (kamomill, salvia, calendula - antiinflammatorisk, en serie - antiallergisk, nässle - för att stärka hårrötterna). Dessa buljonger kan användas utan speciella indikationer, men med viss försiktighet: vissa örter kan orsaka allergi hos ett barn.
 • Och barnets hud och hår bör inte torkas av, men ska blottas med en mjuk handduk eller blöja. Intensiv torkning kan skada håret och den känsliga huden på smulorna.
 • Borsta ditt långa och tjocka hår nästan torrt. För att göra detta, använd en speciell kam, det är bättre från naturmaterial (trä, ben). Naturmaterial som kombinerar antistatisk effekt, mindre irriterande för huden, hår mindre "splittrad".
 • Det finns en åsikt att i 1 år gammal bebis bör rakas skallig. Är det verkligen så? - Nej! Det har visat sig att rakning av ett barns huvud helt och hållet har ingen effekt på tillväxtens kvalitet och mängden hår. Men du kan skada barnets hud. Om ett barn har tunt och sprött hår ska de skäras regelbundet (var 1-2 månader) eller trimmas med 0,5 cm. Om barnets hår är normalt är det inte meningsfullt att klippa det under det första året. I hårklippningen behöver det verkligen uppstå om hårindustrin så att de bildar en frans, dunklar ögonen.

  Vad är några av anledningarna till att barnhår faller ut?

  Redan i livmodern vid 16-18 veckor förekommer vegetationen i fostret. Kroppen är täckt med mjuk fluff - lanugo. Närmare 9 månader faller det ut, men håret kvarstår på huvudet. Istället för lanugo bildas ett mellanliggande lock med en mer tät struktur, som förvärvar pigment närmare släkten. Enligt naturlagarna måste ett mildt dunigt hår ersättas av hårda hår. Detta förklarar varför barnets hår faller på huvudet inom 3-6 månader efter födseln.

  Emellertid uppstår en anomalös förlust som slutar i totalt skallighet. Alopeci hos spädbarn är:

  • fysiologisk;
  • medfödd;
  • ärftlig;
  • telogena;
  • fokal;
  • seborroisk.

  Vad är telogen alopeci hos spädbarn

  En enhetlig förlust av vegetation åstadkommer onormala kränkningar av rygg- och tillväxtcyklerna. Problemet uppstår:

  • på bakgrund av läkemedelsterapi;
  • med överdriven användning av retinoider, antikonvulsiva medel och antivirala läkemedel;
  • bindvävspatologi;
  • erytrodermi;
  • stressbelastning;
  • malabsorption - kränkning av näringsabsorption
  • med enteropatisk akrodermit;
  • genetiska avvikelser.
  Diffus fallbygel i spädbarn

  Ärftliga sjukdomar

  En av de många orsakerna till spädbarnsförlust är hypotrichos simplex, en patologi med autonomt dominerande arv. I spädbarn börjar strängar grova, bryta sig vid roten, närmare puberteten börjar smula med lökar.

  Menkes syndrom är en sjukdom som är förknippad med X-kromosommutationen. Den kännetecknas av ökad pigmentering av hårbotten och sårbarheten hos stavarna. Detta gäller för ögonbryn och ögonfransar. Vanligtvis lever inte barn med denna diagnos upp till 2 år. Symtom är märkbar omedelbart efter födseln eller efter utfodringens slut. En erytem med spårade gränser formas på huvudet. I födseln innebär baldness en total frånvaro av hårsäckar.

  Alopecia Alopeci

  Med denna form av skallighet strängar faller buntar i några dagar. Det finns flera kliniska former:

  • när det lokala området av lesionen är liten och utspridda över huvudet;
  • Ribbonliknande skallighet börjar från baksidan av huvudet och stiger uppåt och bildar en jämn väg till toppen av huvudet.
  • subtotal alopeci bildas genom sammanslagning av flera foci.

  Orsaker: autoimmuna sjukdomar, psykogen stress, ärftlighet.

  Seborrheisk dermatit

  Skorpor på huvudet finns hos de flesta barn. Formationer av gul färg består av keratinerade hudvågar och sebaceous sekretioner. Om det är omöjligt att ta bort dem med varm olja eller det gula lagret visas igen - det här är en anledning att vädja till barnläkaren. Det är möjligt att barnet är mottagligt för allergier eller att kroppen ännu inte har anpassat sig till miljöförhållandena, och vid regelbunden tvättning av huvudet avlägsnas skyddsskiktet.

  Det är viktigt! Felaktig vård påskyndar processen att falla ut pistolen och skadar glödlamporna, så speciella produkter med en mjuk formel väljs ut för vård.

  ringorm

  Barn lider ofta av svampsjukdomar. Sporer, konidier eller villkorligt patogena ämnen efter att ha gått in i den gynnsamma miljön med låg kroppsresistens börjar multiplicera. Med mycosis bildas flera foci av olika storlekar på huvudet. Hudpatologier är fyllda med kronisk kurs och långtidsbehandling.

  Fysiologisk anledning

  Mekanisk friktion av huvudet på kudden, locket, moderns hand bidrar till utseendet. För det första torkar barnet baksidan av huvudet, områdena ovanför öronen, då finns det kala fläckar i mörkret och centrala delar. Under året är de övervuxna med silkeslena strängar. Det händer också att den fullständiga frånvaron av vegetationskåpan kommer att ersättas av en snabb hårväxt efter 9-12 månader.

  Rubbar håret på baksidan av huvudet

  Varför faller ett nyfödd hår ut på toppen

  Om svamphuden inte är lika vanlig, reagerar barnets labila nervsystem kraftigt på förändringar i temperatur, spänning. Detta orsakar överdriven svettning och förlust av vegetation i parietalområdet. Genom att bibehålla samma prestanda för en rumtermometer inom + 20 ° C kan problem undvikas.

  Andra orsaker till skallighet:

  • sekundära sjukdomar i nervsystemet och hjärtsystemet, fel i de endokrina körtlarna;
  • infektionssjukdomar;
  • brist på vitaminerna A, D, C;
  • dystrofi;
  • avvikelser från hårstavarnas struktur.

  Klassiska behandlingsmetoder

  Slutsatsen görs efter differentialdiagnosen, med undantag av seborrheisk dermatit, psoriasis eller ringorm. Behandlingen utförs i flera månader enligt ett individuellt system med inkludering av:

  • biogena stimulanser (glasögon);
  • nootropa droger;
  • i svåra fall föreskrivs dysprospan med långvarig verkan.

  Läkemedel av dessa grupper förbättrar metaboliska processer, korrekta hormonbalans.

  Lokal terapi

  Särskilda geler och suspensioner appliceras på det drabbade området under en ocklusiv dressing för natten (tätt monterad lock), tonicmedel - naftalalkohol, silokast.

  Oavsett typ av alopeci är fysioterapi användbar - massage, elektrofores, galvanisering. Efter behandling av foci med fotosensibiliserande preparat utförs ultraviolett bestrålning.

  Ibland uppmanar läkare att inte skynda på behandling och vänta några månader, men detta är endast möjligt om inga hudsjukdomar saknas.

  Diagnos av Alopeci

  Förebyggande vård

  Ofta behöver man inte tvätta barnets huvud. Vattnet läggs till avkodningar av kamomill, serie, kalendula. För det hygieniska förfarandet kan barnschampon användas efter 5 månader. I efterkvällsperioden används en mjuk formel barntvål. Efter proceduren blöts låsen med en handduk och kammas med en sällsynt kam med avrundade tänder. Även om universell terapi inte existerar, kommer tidig vård av barnet att hjälpa till att undvika många problem.

  Varför faller spädbarn i 3-4 månader hår på huvud och nacke

  Unga mödrar är mycket oroliga över sina barn. Därför kan något fenomen inte bara varna, men också skrämma. Alla gillar mjukt tunt hår på ett barns huvud. Men när de börjar falla ut, mamma paniker. Det är nödvändigt att bara rådfråga en läkare när en stor mängd hår faller ut på kort tid. I andra fall måste du först hantera orsakerna.

  skäl

  Vanligtvis börjar detta fenomen i 3-4 månader. Vid denna ålder är barnets hår fortfarande svagt och tunt och så lätt att skada. Så, varför faller ett barns hår på 3-4 månader?

  1. Under de första 3 månaderna av livet förändras barnet i hårbotten. Föräldrar är första glada när de ser magnifikt hår på huvudet. Men snart börjar de tunna ut, från det förra "håret" förblir inte ett spår.
  2. Håret faller ute av svett, eftersom huvudet på barnet ofta svettas. Håret kan bara andas inte.
  3. Barnen sover oftast. Men de gör det i rörelse: ständigt gnugga huvudet mot kudden. Även när han går, gnider huvudet mot locket.
  4. Eftersom barn växer snabbt har föräldrarna helt enkelt inte tid att byta sina hattar och andra hattar. På grund av detta blir barnet nära i hatten, vilket leder till håravfall (de torkar bara bort).
  5. Många unga mödrar tvättar ofta sina huvuden med sina smulor och shampooen tas upp felaktigt. Och ibland använder de en för vuxna. Ofta behöver du inte tvätta håret: det provar bara skallighet.
  6. En annan anledning är rakning. Grudnichkov behöver definitivt inte raka, annars kommer bara en stor bald patch på baksidan av huvudet att visa upp barnets huvud.
  7. Rakitis. Hårt förlust indikerar direkt denna sjukdom, men det finns andra tecken. Precis bestämma sjukdomen kan bara vara en läkare. Självmedicinera inte.

  Vad kan vara skallighet

  För att noggrant bestämma orsaken ska du ta itu med typen av skallighet. Skalligt huvud kan vara annorlunda, från detta och måste börja.

  1. Komplett skallighet. Huvudet (pannan, nacken) är nästan helt kvar utan hår. Detta tillstånd indikerar allvarliga problem i kroppen som endast kan hanteras av en läkare. Därför är det inte värt att skjuta upp ett besök till honom.
  2. Telogen alopeci. Strängar faller inte omedelbart, men upphör att växa, och deras antal ökar inte. Snart faller de helt ut, men folliklar kvarstår i hårbotten. Om barnet har genomgått behandling eller till och med operation, är detta tillstånd möjligt. Varför oroa dig inte? Vanligtvis återgår allt till normalt så snart kroppen återställs.
  3. Standard alopeci. Håret faller inte ut överallt, till exempel bara på baksidan av huvudet, så en skallig fläck visas. Sådana områden kan vara på baksidan av huvudet, panna, krona. Strängar slutar växa. Anledningen - ett brott mot immunsystemet. Folliklar förstörs. Bara för att en separat skallig plats inte syns. Vanligtvis uppstår tillståndet på grund av stress, sjukdom.
  4. En liten rund skallig lapp bildas på huvudet av en bebis (panna eller nacke). Anledningen - laven. Du behöver kontakta en hudläkare, han kommer att ordinera behandling.

  Hur man förhindrar

  Endast doktorn bör behandla barnet, men ordentlig vård av barnet hjälper till att delvis undvika problemet. Om du följer enkla rekommendationer kommer hår inte att falla ut mycket.

  1. Det är nödvändigt att bada barnet och tvätta huvudet endast med speciella preparat som är tillverkade för barn. Annars kommer hårda ämnen att orsaka allergier och förluster.
  2. Bada inte barn i varmt vatten. Den optimala temperaturen är cirka 37 grader eller ännu lägre.
  3. Hemma bär inte barnet hattar, annars kommer talgkörtlarna bara att stärka sitt arbete. Hår från denna torka.
  4. Använd även barnschampo inte mer än två gånger i veckan. Du bör definitivt inte tvätta ditt barns huvud varje dag.
  5. Efter att ha badat, rubbar huvudet inte, annars kommer barnet ha en stor skallig fläck, och strängarna blir värre.
  6. För att stärka barnets hår kan du skölja det med kamillextrakt.
  7. Du behöver bara borsta ditt barns hår med en pensel med runda tänder.

  Lite mer om fall av förlust

  Om du inte använder speciella produkter för att tvätta barnets huvud kommer ditt hår att skadas. Farlig och slarvig behandling av barnhår, det leder till traumatisk förlust. Samtidigt faller inte bara strängarna ut, men löken kollapsar, varav nya kommer senare att dyka upp.

  Tvätta bebishår måste vara försiktig. Använd ofta vanligt kokt vatten: det är det säkraste för barnet. Ibland verkar smulorna gulaktigt på huvudet. Det bör inte avlägsnas skarpt. Varför? Gör en mask som mjölken mjukar och gradvis försvinner sig.

  Känna igen svampen. Ett litet skalligt plåster bildar området på lesionsplatsen kliar och blir röd. Ringorm är dock sällsynt hos spädbarn, det är vanligare hos vuxna. Men barn på 3 månader är benägna att instabila nervsystemet.

  Ett skalligt barn är också ett instabilt arbete i immunsystemet. Försvarsmakten sänks, vilket fenomen blir ett problem. Därför, även huvudet skallet. Det är nödvändigt att lämna barnet längre under amning, detta kommer att stärka hans kropp, öka immuniteten.

  Om krummen ostabilt nervsystem, förutom att han också svettar, borde du hålla dig till en kall rumstemperatur. Var inte överflödig och observation av en läkare.

  Zalysina - ett tecken på rickets hos barn. Men detta symptom är inte det enda, därför är det bara enligt diagnosen inte gjord. Om emellertid krummer rickets, är han orolig för ett antal tecken: dålig sömn, känsla svag, svettning, skiftande hudton.

  Att utföra en korrekt diagnos kan bara vara en läkare. Du borde definitivt inte självmedicinera. För att förebygga rickets ges crumbs vitamin D, men ersätts vanligtvis med en vattenhaltig form - akvadetrimom substans. Bröstfödda barn behöver inte ytterligare delar av vitaminet.

  Många mödrar är oroliga över skorporna på sina smulor. De är inte farliga. Men det är bättre att visa barnet för doktorn. Ibland uppvisar seborisk dermatit sig på detta sätt. I alla fall är det viktigt för mam att inte panik, men att följa läkares rekommendationer och råd. Då blir barnet friskt och föräldrarna lugnar sig.  Nästa Artikel
  Hårt förlust på grund av anemi