Ett barns hår växer dåligt


Varje mamma vill att hennes barn ska vara den vackraste och hälsosamma, men ofta är föräldrarna utsatta för att barnets hår växer dåligt eller de är för tunna och sparsamma. Hår dekorerar inte bara barnet, det är också en indikator på hans hälsa.

Det händer att barn föds redan med ganska långt hår. Men vissa barn är födda helt utan hår. Var inte rädd för detta. I ett nyfött barn är håret mycket mjukt och ömt. Normen är att det första håret faller ut i en månad och en halv eller två månader. På deras plats växa nytt hår, ofta olika i färg från den första. Alla dessa processer är fysiologiska och helt normala. Eftersom det första håret inte kan bedömas om någonting. Slutligen bildas barnets hår först efter 10 år.

Men vad ska man göra om barnets hår växer dåligt eller inte växer alls? I denna artikel kommer vi att diskutera orsakerna till långsam hårväxt och beskriva flera sätt att hjälpa till att normalisera barnets hårväxt hemma.

Varför växer ett barn hår hårt?

Låt oss se varför ett barns hår växer dåligt och vad man ska göra för att eliminera detta problem.

Hårfolliklar bildas under den sjätte månadens utveckling av barnet i livmodern. I allmänhet beror hårväxten på ett antal faktorer. Någon hår växer snabbt, någon långsamt. Alla människor är unika. Av denna anledning bör problemet med hårtillväxt behandlas individuellt.

Om ett barns hår växer dåligt kan orsaken vara i moderns dåliga näring. Ju bättre mammens diet är balanserad, desto mer näringsrik är bröstmjölk och desto mer fördelaktigt är det för barnet. Med modermjölken får barnet alla nödvändiga mikronäringsämnen och vitaminer som är nödvändiga för hårväxt.

Om din baby är redan åtta månader gammal, och hans hår växer inte, och det finns inga tänder, och fontanelen är dåligt övervuxen, är orsaken till att det saknas kalcium i barnets kropp. Sjuksköterskor behöver öka mängden stallost i kosten. Introducera keso, äggula, grönsakpuréer med vitkål och fiskpuréer i maten. Fosfor som ingår i fisk bidrar till en bättre absorption av kalcium.

En av orsakerna till att ett barns hår växer dåligt är rickets - D-vitaminbrist. Brist på vitamin D i ett barns kropp påverkar dålig absorption av fosfor och kalcium från tarmarna, vilket i sista hand påverkar barnets hårda kroppsutveckling och tillstånd.

En av anledningarna till dålig hårväxt är ångestet hos barnet. I alltför nervösa, bullriga barn som uppträder rastlöst under vaken och sömn blir håret vanligtvis värre. Sök råd från en neurolog. Läkaren kommer att ordinera en behandling för att stabilisera barnets nervsystem, och problemet med dålig hårväxt kommer att lösas av sig själv.

En av orsakerna till bristen på hår hos ett barn är också en ärftlig faktor. Var uppmärksam på detta. Om ingen i din familj kan skryta med rikt hår, då är det osannolikt att barnet har tjockt hår.

Ett barns hår växer dåligt - vad ska man göra?

Som vi sa tidigare är hårets hälsa en återspegling av kroppens tillstånd. Brist på ämnen och vitaminer kan orsaka dålig tillväxt och håravfall. Det måste komma ihåg att barnens näring måste balanseras och varieras.

Vitaminerna A, B, C och PP är nödvändiga för bildandet och normal hårväxt. För att förbättra hårväxten behöver en ammande mamma äta mer lever, morötter, persilja, smör, ägg, bovete, paprika och gröna äpplen. Dessa produkter innehåller det nödvändiga komplexet av nödvändiga mikronäringsämnen. Om du matar ditt barn med en blandning, kanske du vill lägga till en berikad blandning i din diet. Men innan du byter blandningen måste du kontakta en barnläkare.

Äldre barn kan ordineras vitamin-mineralkomplex, speciellt under vinterns vårperiod. Men ingen artificiella vitaminer kommer inte att ersätta en varierad diet, de borde bara komplettera den.

Det är tro på att om ett år att skära barnets huvud skalligt, då kommer han i framtiden att växa tjockt och starkt hår. Detta är en illusion av våra mormor. Du bör inte raka barnets hår, det här förfarandet påverkar absolut inte barnets hårtjocklek. En noll frisyrning i en sådan tidig ålder kan skada barnets känsliga hårsäckar. Bara ordentlig vård och god näring kommer att bära frukt.

Försök att skydda barnets hår från all slags stress - torka inte dem med hårtork, fläta inte för hårt, ta upp bekväma säkra kamar.

Folk recept för hårväxt hos barn

 • Tvätta barnets huvud med kefir eller surmjölk. Applicera kefir på babyens huvud och lämna i 15-20 minuter. Vid den här tiden kan du på något sätt leka med barnet i badrummet. Tvätta kefirna från barnets huvud och använd igen. Skölj bebishuvudet noggrant och skölj med vatten.
 • Applicera på huvudet på barnets kardborre eller ricinolja och lämna över natten. Tvätta barnets huvud på morgonen. Upprepa proceduren en gång i veckan.
 • Tvätta bebisens huvud med barntvål och tillsätt några droppar kalendulaolja vid tvätt.
 • Förbered en speciell helande schampo för hårväxt och förstärkning. För att göra detta, ta en rå äggula, 4 matskedar morotsjuice, 20 gram vegetabilisk olja, 20 gram citronsaft. Rör om alla ingredienser noggrant och visp ihop. Applicera kompositionen i håret och tvätta det med huvudet istället för schampo.

Masken från saft av kål och persika främjar hårväxt. För att göra en mask, blanda en tesked honung med rå äggula och två matskedar persikafrukt. Tillsätt två skedar kåljuice och blanda noggrant. Applicera kompositionen på barnets huvud, sätt en plastlock på toppen och linda den med en handduk. Du kan tvätta av masken efter en timme med vanlig barntvål eller schampo. För att få effekten är det nödvändigt att göra en mask för hårtillväxt en gång i veckan.

Varför växer ett barn hårt mycket, faller ut: orsaker och korrigering av problemet hos spädbarn och äldre barn

Utanför är ett barns hår av det första året av livet lik ett vuxens hår, men de har några nyanser av struktur. Håraxeln är tunnare, nagelbandet består av färre skikt, folliklarna ligger nära ytan av hårbotten. Den försvagade strukturen skyddar håret för nyfödda från förlust, exponering för utsidan, bräcklighet och tvärsnitt.

Egenheter av tillväxt och hårfärg hos nyfödda

Hårtillväxten börjar hos barn i livmodern, i slutet av graviditetens första trimester. Sådant hår heter "lanugo". De växer hela barnets kalv, och påverkar inte bara palmer och fötter. Närmare barnets födelse försvinner lanugo och faller i fostervätskan. Håret hos det nyfödda lagras endast på huvudet (kan förbli på axlarna och bakåt). Tidigfödda barn har inte tid att dela med lanugo och det är kvar på ansikte, händer, ben, öron och kropp. De återstående håren pratar om fostrets oförmåga. Generisk "nere" i tillväxt går inte och i 1 månad helt faller.

De flesta nyfödda är födda med originella frisyrer som orsakar kärlek av föräldrar. Den ursprungliga färgen och strukturen förändras dramatiskt med barnets ålder, så det är inte möjligt att bedöma om det nyfödda håret är född, en brunett eller en blond. Till exempel kommer en blond förälder in i världens mörkhåriga smulor. Misstankar om förräderi är inte på plats här, eftersom en nyfödds hår kommer att förändras mer än en gång.

Precis bestämma färgen på barnets frisyr är endast möjlig med 2 år. Förändringar i nyfödans hårfärg är förknippade med en förändrad hormonell bakgrund. Mängden melanin som är ansvarig för hårfärgets färg stabiliseras gradvis, så den sanna färgen framträder så länge.

Hur man kamma smulor hår?

Oavsett hur många hår dekorerar en nyfödd, bör de kammade varje dag. Förfarandet är trevligt för barnet, om det görs korrekt. Få till detta ändamål en mjuk borste av naturliga borstar. Kamma strängarna med lätta, snygga och smidiga rörelser. Kombinationsfrekvensen berättar för hårets tjocklek. Självklart behöver en tjock frisyr kammas längre, och en sällsynt tillväxt är tillräckligt för att gå 3-4 gånger.

Orsaker till håravfall hos ett barn

Föräldrars bekymmer om håravfall hos barn är värda att förstå orsakerna mer fullständigt. Det är viktigt att notera att problemets allvar beror på barnets ålder. Studien av den negativa faktorn och detaljerade studier har gjort det möjligt för specialister att ge motiverade förklaringar av vad som händer. Tänk på problemet efter åldersgränserna.

Håravfall hos nyfödda är en följd av hormonell anpassning. Experter hänvisar till den fysiologiska processen som inte orsakar ångest. Varje barns hår faller ut annorlunda: man försvinner obemärkt över hela ytan, en annan har skallighet på kronan, på baksidan av huvudet och på huvudets tid och för några av barnen lämnar de hela huvudet. Det är inte nödvändigt att tillgripa förstärkande medel under denna period, eftersom ett halvår börjar håret växa igen.

Om efter 6 månader håret blir dåligt, är det nödvändigt att samråda med en läkare. Orsaken kan vara en hormonell obalans eller brist på vitaminer hos spädbarn. De skalliga fläckarna på baksidan av huvudet och på templen verkar som ett resultat av att man vrider huvudet. Svag hår av barnet gnuggar mot tyget och lämnar huvudet. Bland tecknen på rickets indikeras huvudet av alopeci, men diagnosen kräver bekräftelse (mer detaljer i artikeln: tecken på rickets hos spädbarn enligt Komarovsky). Följande tecken är karaktäristiska för Rahit: överdriven svettning, blekhet i huden, marmorerad hudton, minskad muskelton och en ökning av temperaturen.

Efter sex månaders ålder börjar håret växa mer intensivt och jämnt.

På 3-4 år

Hårförlust vid denna ålder kräver allvarlig uppmärksamhet. De provokerande faktorerna kan vara:

 • dålig kvalitet och oförenlig med barnets hårvårdsprodukter;
 • Miljön skadliga effekter
 • obalanserad barnmat
 • hudsjukdomar, lava, dermatit;
 • svampar och parasiter;
 • utveckling av rickets;
 • sjukdomar i barnets inre organ
 • brist på vissa mineraler och vitaminer.

Upp till 5 år

Efter att ha klivit över en treårsgräns börjar barnets kropp den aktiva bildandet av den korrekta hormonella bakgrunden. Som ni vet är hormoner ansvariga för tillståndet hos en persons hud och hår. Hormonal omstrukturering leder till det faktum att vid 5 års ålder finns intensiv håravfall. Hormonal misslyckande försvagar hårsäckar, rotsystemet står inte upp och håravfall uppstår.

Om du jämför två perioder med hormonella fluktuationer - barn och ungdomar, då i femåringar passerar det mindre våldsamt, men hos vissa barn uppstår manifestationer av ökad excitabilitet, humörförändringar, orsakad irritabilitet. Kontakta en specialist, kanske hjälper han din skatt medicinskt och lugnar sitt rasande nervsystem.

Inte alla barn på fem år kan skryta med tjocka trådar - tvärtom, under denna period ökar håravfallet

Från 6 till 8 år

Orsaken till att hårets första graderar uttorkas är stress på grund av förändringen i den vanliga rutinen i livet. De första stegen i en 7-8 årig skolkorridor, beroende av disciplin, ansvar för föräldrar och lärare ger dem stor ångest. Barnet är i daglig stress, försöker hantera den nya sociala situationen, ökad mental arbetsbelastning, utökade omgivningar.

Patologisk förlust: typer och orsaker

Specialister, försöker ta reda på varför i en så tidig ålder faller håret, fastställde orsakerna och uppdelad skaldethed i arter. Tänk på typerna och orsakerna till förlusten:

 • Ringorm (vi rekommenderar att du läser: hur mycket tid är ringenorm behandlad hos ett barn?). Det förekommer på huden i form av runda fläckar. Strängar lokaliserade på dessa fläckar ser kort beskurna ut. Causative agens av lav är en speciell svamp. Behandlingen utförs av en hudläkare som använder olika antifungala medel.
 • Alopeci eller häckande alopeci. Håret faller ut i hela bunter, vilket ger släta områden som bon på huden. Förorsakad av nedsatt funktion av immunsystemet, vilket leder till follikelns död. Anledningen - i destabiliseringen av sköldkörteln, orsakad av stress och annat psykologiskt trauma. Sjukdomen kräver konstant övervakning.
 • Total skallighet. Hårbotten försvinner helt. Visa med en komplex uppsättning skäl. Det behandlas professionellt med användning av ett komplex av droger.
 • Telogen alopeci. Tillväxten slutar, håraxeln utvecklas inte, strängar faller ut, men folliklarna förblir under huden. De identifierade orsakerna indikerar en överdos av droger eller vitaminer, huvudskador, utförda operationer. Behandlingen syftar till att eliminera negativa faktorer.
Om barnet börjar bli skallet, måste du besöka läkaren och ta reda på orsaken

Varför håret är gles eller växer dåligt?

Om ett barns hår växer dåligt ett år, bekymrar föräldrarna rimligen. Oftast sker detta i ljusa barn. Moms och pappor behöver dock veta att hårets densitet beror på ärftlighet. Ta en titt på dina bilder som barn och jämföra din frisyr med krummet frisyr: om allt ser ut som detsamma, behöver du inte oroa dig förgäves.

Det är värt att komma ihåg om barnens enskilda egenskaper. Det finns fall där håret börjar aktivt öka i tillväxt och densitet närmare 2 år. Sådan långsamhet betyder inte att barnet inte med ålder bildar en fluffig frisyr. Önskar att förbättra hårbotten i en scion, föräldrar tillgriper folkmekanismer. Utgången är ganska riskabel, eftersom vissa föreningar kan leda till allergier.

Experter rekommenderar att barnets näring granskas. Balansera det så att barnet konsumerar i tillräckliga mängder vitaminerna A, B, C, D, E, så att hans diet innehåller mat som ger kalcium, järn, magnesium, selen, zink. Det är viktigt att moderns näring under amningstiden innehåller sådana fördelaktiga faktorer som omega-3 och omega-6 (fleromättade fettsyror) och animaliska proteiner (mer information i artikeln: vad ska man göra om håret faller ut under amning?).

Syntetiska vitaminer som hjälper hårväxten

Bara förlita sig på en balanserad diet är inte värt det. Specialister, särskilt Dr Komarovsky, pekar på effektiviteten av komplexa vitaminberedningar som kan ge antalet nödvändiga element till normen. Produkterna innehåller en komplett uppsättning vitaminer A, B, C och E. Särskilda komplex med en komplex arbetsformel tillverkas också, vilka visas för barn över 12 år och vuxna. Barn bör ges barnmedicin.

VitaMishki

De är gjorda i form av marmeladbjörnar som är attraktiva för barn. Tillåten barn från 3 år. Medlen presenteras med en annan uppsättning aktiva substanser som förbättrar minne och immunitet, stärker hår och naglar, normaliserar gastrointestinala funktioner och förbättrar syn. Marmaladplattor innehåller inte konstgjorda konserveringsmedel och syntetiska färgämnen, är gjorda av naturliga frukter och vegetabiliska extrakt. Varje art arbetar med hårets tillväxt och styrka.

Alfabetet

Komplexet av vitaminer "Alfabet" har en universell effekt, inklusive för hårväxt. De aktiva beståndsdelarna i produkten är folsyra, zink, fosfor, kalcium, som har en fördelaktig effekt på hårets axelutveckling och bildning. Strukturen och rotsystemet stärks, elasticiteten förbättras och volymen ökar. "Alfabet" ges inte till spädbarn, och för barn från 1 år kan du köpa en speciell allergivänlig mängd vitaminkomplexet.

Alfabet vitaminer är bra för att berika barnets kropp med en uppsättning nödvändiga ämnen

Supradin

Den bästa representanten för vitaminkomplex för små barn. Arbetsformeln är utvecklad med hänsyn till funktioner och behov hos den lilla personen. Antalet användbara artiklar matchade perfekt. Varje typ innehåller det huvudsakliga aktiva elementet som kan vara ansvarigt för att förbättra hjärnaktiviteten, normalisera nervsystemet, accelerera hårväxten.

När du ber om hjälp till syntetiska vitaminer, gör det bara efter samråd med en specialist. En överdos av vitaminer är inte mindre farlig än andra droger - de kan leda till allergier eller störningar i aktiviteten hos barnets inre organ. Kom ihåg om sårbarheten hos barns matsmältning. Om vitaminberedningar får dig att tvivla, försörja näringsämnen med en balanserad kost.

Hur bryr man sig om barnhår?

Kompetent byggt vård för håret - är nyckeln till sin skönhet och hälsa, varje mamma vet om det. En månadsbarn behöver tvättas varje dag, men utan att använda tvättmedel. Tvätta huvudet, ta bort från hudfettöverskotten och döda hudceller som stör den fria andningen av huden. Shampoo kan användas inte mer än 1-2 gånger i veckan. Allt tvättmedel som används för att tvätta barnets huvud ska vara utan alkalisk bas, så vuxna schampon och tvål är inte lämpliga.

Använd hypoallergena baby schampon. Deras pH är 5,5. Börja med proceduren, använd inte schampo på barnets huvud, häll det i handflatan, späd med lite vatten och massera huvudet med din handflata med produkten. Försiktighet krävs också vid torkning av huvudet: gnugga inte hårt, bara torka ytan för att avlägsna fukt. Massage som ett separat förfarande förbättrar blodcirkulationen och näring av hårsäckarna.

Varför blir ett barn dåligt hår, och hur kan jag rätta till situationen

Många föräldrar har ingen aning om vad man ska göra om ett barns hår växer dåligt och varför det kan hända. Trots att det i verkligheten är ganska vanligt, och med tiden löser alla problem sig själva, långsam hårväxt är en orsak till allvarlig oro för mammor och pappor.

I vår artikel kommer vi att berätta varför ett barns hår inte växer och ge ett antal tips för att stimulera kroppshår.

Hårbildningen börjar före födseln, så att föräldrars roll är svår att överskatta

Processegenskaper

Födelsemöjligheter

Frågor om varför barnets hår växer långsamt börjar vanligtvis från det ögonblick som de föddes.

Det är helt naturligt att varje mamma vill att hennes barn ska vara den vackraste, men det är fortfarande nödvändigt att ta hänsyn till barnens fysiologi särdrag:

Foto av den nyfödda med den första pistolen på hans huvud

 • Den ursprungliga hårlängden är en parameter som läggs genetiskt. Vissa barn är födda skalliga i allmänhet, medan andra vid födelsetiden redan har ett ganska anständigt hårhår, så det är inte värt att låta larmet.
 • Nästa ögonblick är utbytet av generiskt hår med de första riktiga. Som regel händer det i de första och en halv till två månader: tunna stänger faller ut och nya, mer hållbara och hårda växer på plats.

Var uppmärksam! Naturligtvis kommer de att vara mer styva endast i jämförelse med spädbarnet. Den kompletta hårbildningen tar mycket tid och är avslutad med cirka tio år.

 • När ett barns hår börjar växa kan det skilja sig från det generiska i struktur och färg. Därför måste man vara redo: den snabba omvandlingen av den lilla blondan i det bruna håret passar in i normen.

Som ett resultat kan det sägas att omkring två till tre månader utförs hårfördelningsprocessen individuellt beroende på arveliga egenskaper och nyanser av graviditeten. Men om barnets hår inte växer och efter denna period löper ut är det värt att kontakta experter.

Hårväxtkalendern är mycket individuell

Var uppmärksam! Detta gäller endast huvud hår. Om till exempel håret växer på barnets fötter, och i åldern detta borde inte hända under de närmaste åren, är det värt att hänvisa till en endokrinolog. Det är möjligt att det alltför aktiva arbetet med endokrina körtlar sker, vilket kan leda till oförutsägbara konsekvenser.

Orsaker till otillräcklig hårighet

Delvis skallighet kan orsakas av avitaminos eller kalciumbrist.

Endast en barnläkare efter en grundlig undersökning kan identifiera den verkliga orsaken, men för effektiv profylax måste föräldrar själva veta vad som kan leda till felaktig hårbildning.

För enkelhets skull sammanfattade vi grundinformationen i ett enda bord:

Var uppmärksam! Om ett barns hår växer dåligt - 1 år är en kritisk period, varefter det blir mycket svårt att rätta till situationen. Så du måste justera mammas kost så tidigt som möjligt.

Ökad nervös irritabilitet - en orsak till problem

Som du kan se är det många olika orsaker som orsakar långsammare hårväxt hos barn. Därför är det viktigt att samråda med specialister i god tid och vidta åtgärder för att eliminera de identifierade orsakerna.

Vad ska föräldrar göra?

Medicinska indikationer

Om ett barns hår växer mycket dåligt, särskilt i en situation där det är dags för åldern (i 6-8 månader), vänder vi oss först till en specialist.

Våra ytterligare åtgärder beror på diagnosen, men oftast förutsätter instruktionen följande:

Bröstmjölksammansättningen påverkar hårets tillstånd

 • Först och främst justerar vi vårdmorskens meny. Vi presenterar fisk, skaldjur, kesost, mjölk, kefir, färsk frukt, spannmål, etc. i kosten.

Var uppmärksam! Alla ändringar i kosten bör göras mycket noggrant för att inte orsaka allergisk reaktion.

 • Om barnet är flaskmatat måste du kanske ersätta mjölkformeln med vitaminiserad. Priset på sådana föreningar är något högre, men de innehåller en större mängd biologiskt aktiva substanser, vilket kommer att bidra till att kompensera för deras brist i barnens kropp.
 • Äldre barn hjälper vitaminer i droppar eller tabletter, liksom droger med mineraler.

Svampinfektioner vid tidig ålder kan orsaka allvarliga problem.

Mer allvarliga procedurer bör utföras endast om orsaken till otillräcklig hårdhet är en svampinfektion. Då måste du först bota barnet med hjälp av fungicidala droger, och bara på grund av att tänka på hårbildningen.

Folkmekanismer

Tänk på hur man odlar långt hår för ett barn, och många mödrar vänder sig ofta till folktekniker.

Tyvärr, inte alla är effektiva, så du bör använda råd från mormor med försiktighet:

 • Det finns en övertygelse om att om du efter ett år av ett barn rakar ditt huvud väl, då blir det vuxna håret friskt och starkt. Faktum är att ett sådant förfarande inte bara ger fördelar, men kan också leda till en försvagning av hårsäckarna, därför bör barnet inte utsättas för sådan stress.
 • Tillräckligt effektiv är användningen av jästa mjölkprodukter. För att stärka hårlinjen och öka dess tjocklek, bör du regelbundet tvätta håret med yoghurt eller kefir. Den applicerade "mjölkmasken" ska hållas på huvudet i ca 15 minuter och tvättas sedan av med varmt vatten.

Tips! Yoghurt är bättre att laga med händerna på rustik mjölk - så det är garanterat att det inte är konserveringsmedel.

Shampooing kefir mycket effektivt

 • På natten kan du applicera på hårbottenbjörkoljan. De biologiskt aktiva substanserna i den stimulerar uppvakningen av vilande folliklar, så håret efter en sådan behandling blir tjockare.
 • Bra hjälp med otillräcklig hårdensitet och hemlagad schampo. Som utgångspunkt tar vi färskpressad kål- eller morotjuice och för att förbättra effekten, tillsätt äggulor, vegetabilisk olja, avkok av ekbark etc.

Tips! Men du bör inte använda en mycket effektiv peppartinktur för vuxna: Barnens hud är tunn, så irritation kan inte undvikas även med stark utspädning av den aktiva substansen.

Barnet måste spendera tillräckligt med tid i frisk luft.

Det är också önskvärt att spendera tid i frisk luft: hudceller syntetiserar vitamin D under påverkan av naturlig ultraviolett strålning, så att promenader hjälper till att normalisera kalciummetabolism. Och utan detta element är bildandet av friskt hår nästan omöjligt!

slutsats

Om barnet inte växer hår på huvudet direkt efter födseln - var inte panik. Men när situationen inte korrigeras i flera månader är det nödvändigt att först hitta orsaken till denna utveckling och vidta lämpliga åtgärder.

Videon i den här artikeln innehåller ett antal rekommendationer som kommer att vara användbara för föräldrar som vill ha sitt barn att ha friskt, vackert och tjockt hår.

Ett barn på 1-2 år växer dåligt hår: orsaker, behandlingsmetoder, råd från läkare

Artikelns innehåll:

Varje barns individualitet manifesteras i allt, även i hårväxten. Så några barn har vackra, eleganta lockar nästan från födseln, medan andra växer håret hårt eller inte växer alls. Alla anledningar till dålig hårväxt, sätt att lösa detta problem, samt yttranden från experter om detta ämne samlas in i artikeln.

Varför ett barn inte växer hår: alla orsaker till långsam hårväxt hos barn 1-2 år

Olika faktorer påverkar barnets hårväxt:

 • Individuella egenskaper hos kroppen kan manifestera sig i dålig hårväxt. Det borde också komma ihåg att fram till tre års ålder sker hårförändring och tillväxt ganska långsamt, så oroa dig inte för mycket om detta.
 • Hormonal bakgrund. Det påverkar färg, tillväxt och hårvolym. Halten av hormoner förändras genom livet mer än en gång. Så hos barn som är födda med hår, faller de snart ut, håren som växer efteråt är inte heller de främsta, de förändras snart och hårfärgen kan också förändras. Grundhår växer till 10-11 år.
 • Ärftlighet. Om det genetiskt sett finns en förmåga att tunna, långsamt växande hår, då kommer ingen manipulation att förändra situationen.
 • Ström. Hårets tillstånd beror på kroppens hälsa som helhet. Obalanserad och otillräcklig näring kan orsaka långsam hårväxt, deras bräcklighet och till och med förlust. Det inkluderar också sjukdomar i matsmältningsorganen, för om matsmältningssystemet inte fungerar ordentligt, förlorar kroppen mycket näringsämnen och vitaminer.
 • Care. Felaktigt utvalda shampoo, hårpynt och tillbehör, felaktig kamning och snäva vävningsskador och kan leda till dålig tillväxt.
 • Stress. Om ett barn är utsatt för stress, känslor, tantrum, då blir hans hår sämre än för stressresistenta barn.
 • Sjukdom. Unga barn lider ofta av en sådan sjukdom som rickets. Skälet till dess förekomst är bristen på vitamin D. Ofta uppstår denna brist som ett resultat av brist på solljus. Resultatet av denna sjukdom är hårproblem. Dessutom är hårproblem associerade med sjukdomar som ringmask, alopeci, svampsjukdomar och skada på hårsäckar etc.

Ett barns hår växer dåligt: ​​vad ska man göra?

Man tror att rakbarhet bidrar till bättre hårväxt hos barn. Det är dock vetenskapligt bevisat att detta är en myt. Rakning är inte en nödvändighet och kan till och med orsaka problem med hårväxten hos ett barn.

Galina Chmelenko, trichologist:

"Under rakning skadas det övre lagret av huden (och inte hårsäckarna), därför efter hårdmetoden växer håret inte länge eller växer inte ojämnt. Men efter en viss tid återhämtar dermis och hårväxten återgår till normal. "

Undersökning och behandling av ett barn med dålig hårväxt bland specialister

För att fastställa den sanna orsaken till dålig hårväxt hos en bebis, kommer undersökningen av ett barn av följande specialister att hjälpa till:

 • Först måste du besöka en barnläkare. Han kommer att kontrollera tillståndet i mag-tarmkanalen och ta reda på hur barnets matsmältningssystem fungerar. Om orsaken är i det, kommer läkaren att hjälpa till att rätta barnets diet och förskriva vitamin-mineralkomplex.
 • Om det behövs kommer han att utfärda en hänvisning till en endokrinolog för att bestämma hormonhalten, en specialist kommer att ordinera de nödvändiga drogerna, om avvikelser från normen detekteras.
 • Trichologisten kan avgöra om detta problem orsakas av felaktig vård av barnets hår.
 • Om barnläkaren bestämmer att långsam hårväxt utlöses av stressfaktorer, kommer det vara nödvändigt att kontakta en neurolog för hjälp.

Balanserad näring för att stimulera hårtillväxt hos spädbarn

Tips för catering till barn med långsam hårväxt:

 • Diversifiera barnets kost, berika det med frukt och grönsaker. Inkludera i barnens diet mat som innehåller vitaminerna A, D, C, B, kalcium, eftersom dessa ämnen stimulerar hårväxten.
 • Eliminera kolsyrade drycker och ansikts-futi andra skadliga produkter för barnet.
 • För att förebygga vitamin D-brist behöver barnet regelbundet besöka friluften och äta gröda grönsaker: sorrel, kål och spenat.
 • Inkludera i ditt barns diet röd-orange grönsaker och frukter som innehåller mycket vitamin A och beta-karoten. Till exempel pumpa, morot.
 • Användningen av omega-3 fettsyror har en positiv effekt på hårväxten, så laga mat till ditt barn med mat som innehåller stora mängder av dessa syror (linolja, lax, valnötter).
 • Eftersom håret är 70% protein är det viktigt att ta med kött, mjölk, ägg, baljväxter och nötter i barnets diet.

Folkmedel för hårväxt hos barn

Det finns effektiva folkmekanismer för att förbättra hårväxten. De kan endast användas för behandling av barn efter samråd med barnläkare.

Dekoktioner av örter för att stimulera hårväxten

Sköljning av hår med avkok av burk, björk eller kamille har länge använts för att stimulera hårväxten. Dessa medel kan dock användas för barn äldre än 2 år. I förväg är det nödvändigt att utesluta möjligheten att utse en allergisk reaktion i barnet till de plantor som används för att förbereda dekokningarna.

För beredning av dekoktioner av örter 2 msk. Jag torr gräs hällde ett glas kokande vatten och hölls i ett vattenbad i 15 minuter. Därefter filtreras och i form av värme som används för att skölja hår.

Mask med sur mjölk / kefir

Lägg surmjölk eller kefir på barnets huvud, sätt ett ljustlock eller en halsduk på huvudet. Blötlägg i 15 minuter och tvätta håret.

Mask med ricin eller olja

Vid sänggåendet, applicera ricinolja eller burdockolja på barnets huvud. Sätt en hatt på huvudet och lägg barnet i sängen. Tvätta barnets huvud på morgonen. Gör proceduren varje dag i 7 dagar.

Shampoo för hårväxt

Blanda 4 msk. skedar av morotsjuice, 1 rå äggula, 20 g vegetabilisk olja, 20 g citronsaft. Använd den resulterande kompositionen i stället för schampo.

Korrekt hårvård för spädbarn

 1. För att tvätta barnets huvud, använd barnschampo med pH 6 (neutralt medium) utan aggressiva tillsatser.
 2. Tvätta ditt barns hår med varmt, härdat vatten.
 3. Torka ut schampo från barnets hår.
 4. Ta bort håret med en mjuk handduk, men torka inte.
 5. Använd en kam med mjuka borstar av naturmaterial för att kamma håret hos ett litet barn och för barn över 2 år - en träkam med breda tänder, trubbiga ändar.
 6. Kamma torrt hår.
 7. Del på håret varje gång på en ny plats.
 8. Använd inte täta hårnålar och elastiska band.

Meningar av läkare

Barnläkare OV Butuzova på orsakerna till dålig hårväxt hos barn 2-3 år gammal:

Hår är främst genetik. Har föräldrar tjockt hår? Gör farföräldrar? Den andra punkten är anemi och järnbrist. Den tredje punkten är protein. Äter ett barn kött, kesost, ost varje dag? Matsmältningsproblem nej? Den fjärde punkten är bristen på vissa mikroelementer, zink, till exempel. Jag skriver allt detta till att problemet med håret kommer från insidan, så ingen hårolja kommer att lösa den. Masker och bryr sig - det är allt bra, men om det finns ett internt problem och inte löser det, hjälper de inte. I den här situationen är det mest idealiska alternativet att besöka en trichologist - en hårspecialist - som kommer att ordinera en fullständig undersökning för att leta efter de inre orsakerna till dålig hårväxt. I oljan för att gnugga in i huvudet tror jag inte riktigt att örter kan provas, bara titta på hårbottens tillstånd när du gör det. Ibland orsakar de torrhet, vilket inte är mycket bra.

Yttrande trichologist T. Tsymbalenko om möjligheten att raka ett barn skallet för att förbättra hårväxten:

Under alla omständigheter skär vi bara den döda stången, och skärning av håret på hårväxten kan inte påverka. Under året finns det en naturlig första hårförändring, när pistolen ersätts av tjockare. Ofta ser mamman att barnets hår börjar falla ut, rakar det, ser inte längre fallande hår och tycker att hårklippningen har hjälpt. Faktum är att detta bara är ett övergångs stadium av hårmognad, vilket självt kommer att passera, oavsett om vi rakar barnet eller inte.

Om barnets hår och deras problem

Problemet med hårväxt under de första åren av ett barns liv gäller nästan alla föräldrar, oavsett barnets kön. Håret växer ofta i små barn, de är sällsynta, tunna och av mycket olika längder. Särskilt oroliga föräldrar till små tjejer, för vilka en vacker frisyr är särskilt viktig. Håret är en dekoration av ansiktet, liksom en indikator på hälsan hos kroppen och hårbotten. Föräldrar drömmer speciellt om vackert, tjockt och glänsande hår, så att du kan göra din bebis eller bebis en vacker frisyr, frisyr och tjejer - för att knyta bågar och pigtails. Dessutom är frågan om hur man ska skära de första håren, raka huvudet om ett år eller inte, eller låta håret växa på egen hand, alltid aktuellt. Låt oss prata om problemet med hårväxt och vissa sjukdomar i håret och hårbotten.

Om håret är litet?

Barn är födda med hår på huvudet och de kan vara antingen ljusa eller mörka, långa eller korta som fluffar, tjocka och inte så mycket. Barnets hårfärg vid födseln förblir inte alltid densamma och senare kan håret väsentligt ändra sin färg, densitet och kvalitet. Men ofta har föräldrar till spädbarn som har små hår på huvudet en hel del anmärkningar om barnets frisyr - varför skär du inte barnets hår, så håret växer snabbare och tjockare, vad gör du med hår så att det växer? Låt oss förstå hårtillväxt och första frisyr. Att veta varför håret på ett barns huvud kan växa dåligt är det viktigt att komma ihåg hur barnens hår utvecklas, vilka tillväxtsteg de går igenom och vilka förändringar som väntar på barnets frisyr. Kanske finns det ingen anledning till panik och chic frisyrer hos din barn är ännu inte kommit?

Steg i utvecklingen av hår i ett barn

Många spädbarn är födda med ett nästan skaldet huvud, på vilket en liten fluff ökar något, vilket gradvis försvinner. Vissa kan födas med lock och ett ganska frostigt hårhår, det säger inte om hårets ytterligare kvalitet. Oavsett hur mycket hår på ett barns huvud kommer att vara vid födseln är det fortfarande svårt att kalla dessa hår äkta hår, oavsett hur full och ordentlig vård för detta hår är, de kommer snabbt att lämna barnets huvud under de första tre till fyra månaders liv, det här är fluffhår, tunt och bräckligt. Med deras antal och skick kan vi inte prata om längre - varken hårets tjocklek eller tillväxten för barnets framtida hår, det är omöjligt att bedöma huruvida barnets hår blir dåligt i framtiden.

Gradvis, när barnet växer, när de kamma och bada faller de ut, och du borde inte vara rädd för det - det borde vara så. Ofta lämnar den här fluffen huvudet så snabbt att det finns områden med bala fläckar på barnets huvud, helt utan hår. Oftast förekommer de första bala fläckarna på de ställen på huvudet som är i kontakt med kuddarna och sängen, och de flesta gnuggar, vanligtvis från den sida som barnet tycker om att sova mer. Sådana skalliga plåster är inte ett tecken på några patologier och bör inte ge upphov till oro för föräldrarna, de behöver inte smittas och behandlas. I stället för den fallna pistolen kommer helt nytt, tätare hår snart att dyka upp. Håret kommer redan vara mycket ljusare, starkare än de första fluffhåren. Men den slutliga hårbildningen kommer att inträffa hos barn efter 10-12 år. Fram till den här tiden kan håret vara tunt, ömtåligt, inte särskilt snabbt växande. Hårets slutliga vuxna tillstånd blir närmare puberteten. Innan hårdmaskens sista mognadsperiod kan de ändras flera gånger, bli mer och mer hållbara och tjocka, kan ändra färg, vanligtvis bli mörkare och rikare i pigment. Det kan finnas perioder när tjocka hår ersätts av en sällsynt fuzz, och lockigt hår börjar växa på platsen för rakt hår. Allt detta skrivs i föräldrarnas gener och barnet, som han arvade från sina föräldrar, och faktiskt kan vi inte starkt påverka hårväxten och deras utveckling. Vi kan bara hjälpa lite för att förbättra hårets hälsa.

Vi kommer att växa friskt hår

Om ditt barns hår växer dåligt, måste du kontrollera om du vet hur man ska ta hand om barnets hår? Hårets skönhet börjar i alla fall med rätt omsorg för dem. Från de allra första dagarna av ett barns liv är det viktigt att tvätta huvudet regelbundet med det, och det kan göras med vanligt vatten utan att använda tvål och schampon. Nyfödda blir vanligtvis inte smutsiga, och det är inte nödvändigt att tvätta dem med tvål ofta. Sällan tvättas huvudet med babysjampo, och det är viktigt att välja det korrekt, så att det inte skadar hårbotten och håret. Noggrant studera kompositionen av schamponet, skrivet på etiketten - det borde inte vara aggressiva komponenter som laurylsulfat eller lauret-tillsatser. Dessa komponenter, med deras frekventa användning, kan provocera allergiska reaktioner. Tvätta inte ditt huvud för ofta med ett barn med schampo eller tvål, det är nog att göra det en gång i veckan eller håren blir smutsiga om huvudet svettas. När barnet växer och håret ändras, är det nödvändigt att byta gradvis och närma sig att tvätta huvudet. Shampoos för att tvätta barnets hår ska vara lämpliga för honom efter ålder, över tiden, om barnet har långt och tjockt hår, kan du även applicera balm, vilket underlättar kamningen.

Om hårväxten på huvudet inte är väldigt aktiv kan du använda farmödans populära recept, vilket i många fall bidrar till att förbättra hårkvaliteten och deras tillväxt i barn. Herbal sköljning har en utmärkt effekt för hår, men de kan utföras inte tidigare än två år gammal. Innan du sköljer ska du testa för allergier mot örterna som du planerar att tvätta barnets hår. Ett avkok av björk, kardborre eller kamille har goda egenskaper, du kan aktivt smita burdockolja i hårrötterna och du kan också göra hårmaskor som förstärker hårrötterna och strukturen om barnet accepterar detta. Maskernas sammansättning kan innefatta lökar (skinkor), burdockolja, surmjölk, havregryn, avkok av örter eller honung. Men du behöver bara använda de produkter för vilka det definitivt finns ingen allergi.

Ibland bildar skorpor på barnets huvud, som klassificeras som seborrheisk dermatit, som är mycket oroliga för föräldrarna. Du kan försiktigt ta bort dem genom att blötlägga medan du badar i schampon och kammar det försiktigt med en mjuk borste. Inget behov av att tvinga bort dessa skorpor med naglar eller kam. De kommer att gå bort på egen hand. Men samtidigt granska barnets kost - ofta talar dessa skorpor om ett allergiskt humör i kroppen och kombineras med manifestationer av hudutslag och olika dermatit. Det är värt att komma ihåg att det är nödvändigt att ta bort skorporna noggrant, huden under dem är öm och irriterad, deras grova mekaniska avlägsnande kan leda till aktivering av produktionen av hudutsöndring och efterföljande intensifiering av produktion av korst. Plus, sådana grova manipuleringar till barnet är obehagliga, huden kan skadas.

Närmare på året

Obeveklig kontrovers omger den gamla traditionen att raka håret om ett år. Dagens föräldrar som drabbas av äldre släktingar frågar sig alltmer: är det nödvändigt att göra detta? Det är värt att komma ihåg att traditionernas rötter kommer från tider då hygienproblem var relevanta och de vuxna barnen rakade skalliga för att inte producera löss i håret. De sprang i veckor otvättad, och detta problem var akut, lössen tolererade tyfus och denna rakning var ännu mer brådskande. Idag har en nollklippning ett år ingen funktionell roll och det påverkar inte hårets densitet på något sätt. Även om det på sommaren är varmt, kan det vara användbart, särskilt om barnet inte gillar att tvätta sitt hår. Utan hår blir enklare. Men för att öka hårväxten kan sådana hårklippningar inte - endast gener påverkar hårkvaliteten och en hård hårklippning eller rakning kan också skada de hårda hårsäckarnas hårda zoner.

Det är viktigt att gradvis vänja barnet att kamma håret. Eftersom mjuk massage kam kammen främjar aktiva blodcirkulationen, vilket i sin tur ökar hårväxten. Du måste välja en kam, så att den inte orsakar skada på barnets och hårets hårbotten, helst borde det vara av naturmaterial. Om barnets hår är gles och tunt bör du välja en tjock kam och vice versa, om håret är tjockt, behöver de inte frekvent kam, du kan ha sällsynta tänder eller en massagekam. Kombesår eller enbär är användbara, de har en viss terapeutisk och profylaktisk effekt på håret, eller du kan välja en kam med naturliga borst. Dessa kammar är väl kammade och slät hår, låt dem inte elektrifiera, håll en mild delikat huvudmassage. Det är också nödvändigt att ta hand om barnhårborstarna själva, de måste regelbundet tvättas och torkas, hållas rena.

Det är också nödvändigt att regelbundet klippa hår, det är ett element i hårvård. Du behöver regelbundet trimma ändarna på ditt hår, även om du vill odla döttrar långt hår. Hårklippning aktiverar hårväxt, gör håret snyggt och ordentligt och lär barnet att följa håret. Pojkens hårklipp är ännu mer relevanta, för dem är det värt att välja modell eller universella frisyrer.

I morgon låt oss fortsätta samtalet om hår:

Ett barns hår växer dåligt

Inte alla barn är födda med hår på huvudet, det händer att absolut skalliga bebisar är födda. Under det första året av livet faller fluffen ut och över tiden är den tunn och gles, men redan riktigt hår växer. Och sedan börjar föräldrarna dela in i två typer. Några oroa sig, medan andra accepterar en sådan process lugnt.

Många föräldrar undrar vad de ska göra om deras barns hår växer dåligt eller växer inte alls?

Funktioner av hårväxt från födseln

Även i livmodern, tre månader efter befruktningen, förekommer det ursprungliga fostret i fostret. Från födelsetiden är det hårt hår bara på huvudet, ögonfransar och ögonbryn. Det anses vara normalt när de börjar falla ut från den åttonde eller tolfte veckan från baksidan av huvudet. Vid födseln blir allt håret på huvudet detsamma och bara för året är dess cykel för varje hårsättning.

Hjälp! Hårfolliklar hos barn är mer täta än hos vuxna.

Varje mamma vill se hennes älskling vacker och frisk. Men det finns sådana fall då håret på ett barns huvud växer dåligt. Barnhår är inte bara dekorerade, men betraktas också som en indikator på deras hälsa.

Var inte rädd att barnet föddes helt utan hår. När de på en och en halv till två månader börjar de falla ut, och nya, men av en annan färg växer i sin plats, anses detta också som normen. Du kan inte döma någonting av de första barnens hår. Bara efter tio år hos barn bildar håret helt.

Orsaker till hårproblem hos barn

Hårväxt hos barn beror på många faktorer. De växer alla olika, snabbt och långsamt. Anledningarna till att hårväxten är långsam eller frånvarande:

 • Dålig maternell näring. Nödmammans diet måste balanseras så att bröstmjölken blir näringsrikare. Tack vare mjölk, kommer alla vitaminer och spårämnen som behövs för hårtillväxt in i barnets kropp.
 • Kalsiumbrist i barnets kropp. Om den åtta månaders barnets hår och tänder aldrig började växa, ligger orsaken till bristen på kalcium i kroppen. I vårdmorskans meny måste du lägga till mer kockost. Äggulor, fisk- och grönsakspuréer, barns ost bör ingå i barnmat.
 • D-vitaminbrist. Om kroppen saknar detta vitamin börjar kalcium och fosfor absorberas dåligt från tarmarna, vilket påverkar hårväxten.
 • Rostlöst tillstånd hos barnet. Om barnet är nervöst, skriker ständigt, rastlöst uppträder både under sömnen och under vaken, blir håret värre. Problemet kan lösas genom att kontakta en neurolog. Vem ska ordinera de nödvändiga drogerna. Så snart nervsystemet stabiliseras börjar håret växa bättre.
 • Ärftlig faktor. Om familjen inte har ägare av tjockt hår, så är det mycket liten chans att barnet kommer att ha bra hår.

Barnens diet ska innehålla en uppsättning nödvändiga ämnen. Kalcium, kolhydrater, proteiner är huvudkomponenterna. Vi får inte glömma vitaminer. Barnet bör äta en tillräcklig mängd frukt och grönsaker. Hårsäckar försvagar på grund av brist på keratin.

Om kroppen inte har tillräckligt med zink och järn kommer håret att bli skört och börjar falla ut.

Hjälp! Efter rakning kommer håret inte att växa snabbare. Denna procedur har ingen effekt, eftersom antalet folliklar inte ökar. Under de första tre åren av livet hos barn är hårförändringen långsam.

Hur stimulerar hårväxten

Om du märker att barnets hår växer långsamt, först och främst granska dess näring.

Vitaminerna A, B, C och PP behöver ett barns kropp för normal tillväxt och hårbildning. En ammande mamma bör äta lever, morötter, gröna äpplen, ägg och bovete. Dessa produkter innehåller ett komplex av nödvändiga mikroelement.

Fettomega-3-syror måste administreras till barnets kropp. Foder honom fisk, nötter och baljväxter.

Gå oftare med barnet för att kompensera för D-vitaminbrist.

Kolsyrade drycker och snabbmat bör inte finnas i barnmenyn. Bibehålla proteinhalten i barnets kropp med kött, mjölk, ägg.

Korrekt vård kommer också att bidra till snabb hårväxt:

 1. Tvätta huvudet endast med varmt vatten och använd endast barnschampo;
 2. Du kan torka huvudet med en mjuk handduk och mjuka rörelser.
 3. Använd inte en hårtork! Låt håret torka naturligt;
 4. Använd endast kam av naturmaterial. Du kan kamma barnet när krullarna är helt torra.
 5. Gör inte tjejer hårt hår. De kan skada glödlampan och försämra hårets struktur och tillväxt.

Det är viktigt! Haircut att göra som behövs. Upp till fem år rekommenderar experter att klippa håret så att de inte skadas när de kammade.

Det kan vara svårt att förstå orsaken till att ett barn växer dåligt eller inte växer alls. Inte bara händer och löser detta problem. Ett positivt resultat är endast möjligt om alla åtgärder vidtas för att förbättra sitt tillstånd, fullständigt.

Ritty.ru

Kvinnors online magasin för vackra damer

Ett barns hår växer dåligt - vad är orsaken?

 • barn
- 02/07/2018 02/07/2018 0 2335


Många mumier fortfarande under födseln kan observera att barnet redan har hår på huvudet. Vissa barn kan ha ett mycket tjockt hår vid födseln, medan andra har en mycket tunn. Men hår vid födseln har absolut ingen effekt, eftersom efter 4 månader nästan alla dessa hår rullar ut. Full hårbildning kan observeras endast närmare 12 år. Under denna period (från 0 till 12 år) är hårväxt en mycket individuell egenskap hos varje barn individuellt.

Du kan observera bilden när barnets hår växer väldigt långsamt medan de inte täcker hela huvudet i de tidiga stadierna. Du borde inte vara oroad över det här, men läkarna rekommenderar dock att barnet tittar noggrant på grund av att detta symptom, som dåligt växande hår på huvudet, kan indikera funktionsfel i kroppen.

Varför växer ett barns hår dåligt

Skälen kan vara många. Till exempel:

 1. Ett ettårigt barns hår växer dåligt på grund av begränsad näring.
 2. Kroppen känner en allvarlig brist på vitaminer och mineraler.
 3. Rakitis. En mycket allvarlig sjukdom som kan leda till allvarliga konsekvenser om du inte börjar behandla den tiden.
 4. Hos spädbarn växer håret på huvudet dåligt om metaboliska processer i kroppen störs.
 5. Barnet upplever ofta stressiga situationer.
 6. En annan anledning till att ett barns hår växer dåligt kan vara ärftlighet.
 7. Felaktigt valda medel för att hålla barnets hår rent.

När orsaken till att ett barns hår växer dåligt är etablerat, bör du omedelbart börja eliminera det.

 1. Om krummen ammar länge och inte får extra tillskott, och han är mer än 4-6 månader gammal, då mamman bör ompröva sin diet. Det är möjligt att det finns några viktiga komponenter saknas. Moms matintag bör vara rik på kalcium, fosfor och innehåller även proteiner. Sådana livsmedel bör vara på menyn varje dag. Dessa är mejeriprodukter, ost, fisk, nötter, bovete, linfröolja.
 2. Mamma läkare kan rekommendera vitaminkomplex mättad med vitaminer: B6, B12, A, C, PP och E.
 3. Ju tidigare en möjlig rickets detekteras och lämplig behandling initieras, desto mer godartad kommer konsekvenserna att vara på barnet. Rickets åtföljer överdriven svettning, skallighet, deformation av ben och minskad muskelton. För att förebygga denna sjukdom skriver doktorn att ge en liten droppe vitamin D och spendera mer tid ute i varmt väder.
 4. En endokrinolog hjälper till om orsaken till att ett barns hår växer dåligt är ett brott mot de metaboliska processerna i kroppen.
 5. En starkt utvecklad nervositet hos en bebis kommer att hjälpas av en läkare neurolog genom att ordinera lämpliga droppar eller piller. Många föräldrar i dessa fall tillgriper hjälp av traditionell medicin. De använder lugnande te, örtbad och aromaterapi.
 6. Om orsakerna är gömda på generns nivå, blir det problematiskt att göra någonting. Det enda sättet för föräldrar är att stärka hårsäckarna och stimulera hårväxten.
 7. Du bör inte omedelbart avfärda problemet med fel valda kosmetiska babysjampo. Det är möjligt att mammen tvättar barnets huvud med en vuxen schampo, duschgel eller vanlig tvål. För smulorna är det bäst att använda vanlig flytande barnsåpe för håret och kroppen vid det första skedet av livet.

Om barnets hår växer dåligt kan du göra några enkla manipuleringar för att stärka dem.

Först dagligen masserar huvudkrummen. Denna procedur kommer att ge hårsäckarna med syre och stimulera hårväxten. Rörelse bör inte orsaka smärta eller obehag. Massage kan utföras upp till 10 minuter och använd inte bara fingertopparna utan även mjuka kamar.

För det andra, en gång i månaden kan du ersätta kosmetiska för att tvätta huvudet med kefir.

För det tredje, om ett barns hår växer dåligt, kommer en hårmask baserad på burdockolja att hjälpa till. Denna mask är bra för alla åldrar.

För det fjärde, vid slutförandet av vattenprocedurer, skölj barnets hår med ett avkok av gräs. Det kan vara ett avkok av nässla, kamomill, tåg eller kardborre. Örter kan köpas på apoteket och bryggas i torkad form, liksom i den nyligen samlade.

Balding eller ingen hårlinje


Baby fluff, skänkt krummer vid födseln, faller ut kan lämna de skalliga områdena. Ofta är det den tidiga regionen och baksidan av huvudet. Det beror på det faktum att barnet i de första månaderna tillbringar mestadels i spjälsängen. Hår gnuggar på madrassen, blöjan, därmed mycket skadad och faller ut. För att undvika detta bör moderen ofta ändra barnets ställning i spjälsängen och inte låta honom ligga i samma position under lång tid.

Seborrheisk dermatit kan vara en följd av långsammare hårtillväxt eller brist på det. Det manifesteras av korst som bildas på vågens skalor. Sådana tillväxter måste avlägsnas från barnets huvud, eftersom de hindrar tillväxten av nya hår i de skadade områdena. Förfarandet är saknat komplicerat. Det är nödvändigt:

 1. Någon tid innan du tvättar (en timme kommer att räcka), gnugga babyolja i skorporna. Kockolja eller vanlig solrosolja kan fungera som en analog av babyolja. Endast vid användning av solrosolja måste det kokas och kylas före gnidning.
 2. Bär en lock, halsduk eller lock på huvudet. Detta görs för att värma och mjuka skorporna.
 3. Innan badning, kamma skorporna med en mjuk borstad pensel. Om några skorpor inte släpar efter, behöver du inte riva dem med våld. För de efterföljande procedurerna måste de rengöras.
 4. Tvätta babyhuvudet.

Vid flickor kan skaldiga fläckar i den tidiga regionen bildas på grund av täta flätade flätor. Läkare rekommenderar upp till tre år att inte fläta barn flätor och göra tjejer hårklippningar. Håren är mycket tunna och ömma, när de är åtdragen, är hårets struktur bruten (bruten), håret faller ut. Senare kan det bidra till långsammare hårtillväxt eller stoppa den helt och därigenom bilda en skallig fläck.

Om smulorna har bala fläckar som för alla handlingar från moderns sida inte växer, men bara ökar, bör man komma ihåg att det här är barnets reaktion på alla handlingar. Alopeci (alopeci) hos ett barn som en självständig manifestation av sjukdomen kan inte vara. Faktorer som bidrar till denna åtgärd kan ligga i nervsystemet, störningar i de inre organen eller hudkänslor.

Bebisfiskhet kan utlösa:

För det första kan det vara trichotillomania. Detta är nervosa, som åtföljs av att rycka och linda håret. Hår blir skadad varje gång, uttömd och senare faller ut.

För det andra kan snäva flätor orsaka barns skallighet.

För det tredje kan det vara en svamp sjukdom. Till exempel - ringorm.

För det fjärde kan orsaken till skallighet vara en sjukdom av autoimmun natur. Till exempel alopecia areata. Med denna sjukdom attackeras hårlamporna av barnets immunförsvar och dör ut.

När ett barns hår växer dåligt efter tre års ålder ska barnet visa sig som specialister. Till att börja med bör föräldrar vända sig till barnläkare och han kan i sin tur hänvisa till en hudläkare, neurolog eller tricholog. Att göra självmedicinerade är förbjudet. När allt kommer omkring kan så föräldrar bara förvärra situationen och prova en fullständig skallighet hos barnet under resten av livet.

Hur man bryr sig om barnhår:

 1. Om mamman bestämde sig för att använda shampooen för att tvätta barnets huvud, är det nödvändigt att plocka upp barnschampot med en neutral syra miljö (pH 6,5). Men oavsett hur högkvalitativt schampo är valt är det fortfarande omöjligt att tvätta sina huvuden ofta. Det är tillåtet att använda babysjampo inte mer än en gång var 1 - 1,5 veckor. Annars finns det stor risk för att huvudet är torrt.
 2. Tvätta och skölj huvudet med varmt, bättre avloppsvatten och hur man tvätta av alla rester av schampo.
 3. Efter att ha badat, torka inte håret hårt med en handduk. Det är nödvändigt att suga dem lite.
 4. Kam används endast på torrt hår. Skrub ditt hår dagligen. För spädbarn är penslar med mjuka borstar tillämpliga, och för äldre barn, träkammer med trubbiga ändar och stora tänder.
 5. Det rekommenderas att bilda en hårspänning som skiljer sig till mycket små smulor varje gång på ett nytt sätt.
 6. Vik inte tjejerna snäva flätor och använd inte mycket komprimerande elastik och stift.
 7. Utför regelbundna frisyrhårändar.

Hur accelererar hårväxten hos spädbarn - råd Dr. Komarovsky (video):Nästa Artikel
KOSMOPOLIT