Lider av oljig hårbotten? Berätta vad du ska göra för att lösa problemet!


Hårbotten, som alla andra - ett viktigt element i immunsystemet. Tack vare huden, kommer de flesta infektioner inte in i våra kroppar. Hudproblem, förändringar i sebums konsistens kommer oundvikligen att påverka hela kroppen och hårets tillstånd i första hand.

Denna artikel kommer att berätta om ett sådant vanligt problem som fet hud - du lär dig att sköta hårbotten, om det snabbt blir fet, vad man ska göra i salongen och hemma. Det skulle inte vara överflödigt att lära sig att tvätta färgen från hårbotten, det är ingen hemlighet att så irriterande som en färg kan orsaka olika utslag på fet hud.

Orsaker till fet hår och ansikte

Den främsta orsaken till fett är ett brott mot vatten och elektrolytbalans. En sådan kränkning orsakar antingen svår vätskeretention, vilket bidrar till ökad utsöndring av talg eller omvänt uttorkning, vilket gör att talgkörtlarna fungerar i en förbättrad regim.

Behandling behövs?

Ser vi framåt kan vi säga att det för vissa patienter är normen. Människor som är benägen för korpulens, har ofta ökad utsöndring av talg och svettning, som inte talar om brott i kroppen.

Men i andra fall bekräftar fet hud bara förekomsten av problem med kroppen. I en sådan situation bör du konsultera en specialist. Du kan ta reda på vilken specialist som ska söka problem med huvudets hud här.

Oljig Seborrhea

På grund av ökningen av koncentrationen av androgena hormoner i blodet, förändras kompositionen av talg, som utsöndrar talgkörtlar, sebumsökningen ökar, dess bakteriedödande egenskaper minskar. Detta tillstånd är ansvarigt för tillväxten av jästsvampen Pityrosporum ovale, som är en permanent invånare i hårets hårbotten.

Accelererad reproduktion av svampen kommer att leda till blockering av talgkörtlarna och orsakar svår klåda i huden och skapar också fördelaktiga förhållanden för reproduktion av organismer som framkallar utseende av pustulära hudproblem - frekventa satelliter av tjock seborré.

Torr seborré

I själva verket fortsätter talgkörtlarna med utvecklingen av denna sjukdomsform att producera talg, men konsistensen hos denna oljiga substans blir mer viskös vilket gör det svårt att utsöndra från körtelkanalerna.

Kosmetiska vårdprodukter

Absorberande mudspasta

Absorberande lera pasta är ett komplex för reglering av talgkörtlarna, vilket återställer den vanliga vattenlipidbalansen i hårbotten. Speciellt härledd formel av lerpasta garanterar terapeutisk och profylaktisk verkan. Som ett resultat av systematisk användning normaliserar mikrofloran i hårbotten och talgkörtlarna arbetar, den feta glansen på håret försvinner.

Balsam "ISIDA"

 • Huvuddelen av kompositionen - ASD (antiseptisk stimulator Dorogova). Ger korrekt antiseptisk effekt, förhindrar att huden återinfekteras.
 • Extraktet med kullrot ger en god fuktighetsgivande effekt, fyller behovet av E-vitamin och D.
 • Glycerin reglerar även vattensaltbalansen genom osmotiskt tryck och exponering för vattenventiler i cellmembranet.
 • Olivenolja och koenzym Q-10. Vattnet rensas av mineraler för att inte flytta den redan störda vattenbalansen.

Skölj från Natural Siberica

Naturprodukt baserad på växtbaserade sammansättningar och extrakt. Balm har en mild rengöring och mjukgörande effekt, skadar inte huden. Extrakt av burdock och pepparmynta hjälper till att normalisera arbetet i talgkörteln, och limejuice slappnar av hårfollikelens spända muskler, vilket ger en behaglig tonic effekt på huden.

Timotei luftkonditionering

Ett utmärkt val för personer som är allergiska mot vissa örter eller oljor. Denna produkt är nästan helt sammansatt av syntetiska element, vilket inte gör det värre än naturliga balsam, eftersom formlerna väljs på ett sådant sätt att de ger mild omsorg, men orsakar inte allergier eller irritation. Utmärkt slagsmål mot fet hud, tvättar bort överflödigt lager av fett, men skadar inte talgkörtlarna.

Giardini Bio Balsam

Mild vård och långvarig hydrering tillhandahålls. Biologiskt aktiva komponenter är så nära sammansättning som möjligt för dem som finns i vår kropp, så att de enkelt övervinnar immunspärren och går in i kroppen oförändrad. På grund av den höga biotillgängligheten (förhållandet mellan det inkommande ämnet och det absorberade) har denna balm inga konkurrenter i förhållandet (pris / kvalitet).

Tonic balans från Belita

Ett bra val av billiga droger med mild effekt. Naturliga naturliga oljor och extrakt som ingår i arbetet i samband. De tar bort inflammation från talgkörteln och ger den näringsämnen för normal funktion. Samtidigt eliminerar det överflödigt fett och rengör huden av föroreningar och oxidationsprodukter av fettsyror.

Eteriska oljor

En speciell serie av naturliga preparat för reglering av fet hud. Ger huden med fettsyror som balanserar vätskebalansen och lipidprofilen. Varning bör användas om människor är allergiska mot lösningsmedel eller ingredienser. För att kontrollera det är bättre att släppa några droppar på handleden och vänta 10 minuter för att vara säker på att du inte är allergisk mot denna olja.

Läs mer om effekten av oljor på hårbotten här.

Hur man väljer rätt schampo?

professionell

Nästan alla produkter från dessa tillverkare kommer att vara ett utmärkt val för fet hår, eftersom det är baserat på renad vattenlösning, inte överbelastad med elektrolyter och tungmetaller, vilket kommer att störa lipidbalansen.

vardagliga

I den här kategorin kan du inte välja ett visst företag. Huvudregeln är att välja schampon med en pH-nivå så nära som möjligt till 4,5. Eftersom det här är exakt nivån på vår hud. Var uppmärksam på anteckningarna "för daglig användning" och "för regelbunden användning".

Terapeutiska ändamål

Denna kategori köps endast i apotek. Apotekaren själv kommer att erbjuda ett urval av flera produkter som passar din hudtyp. Självköp kan skada eller förvärra situationen. Läs mer om medicinerad schampo i den här artikeln.

Hur man kämpar - hemlagade recept

lotioner

Herbal Tonic

 1. Två matskedar torkad kamomill, nasturtium och kalendula häll ett glas kokande vatten (90 grader).
 2. Filtrera genom cheesecloth och låt det brygga i 5 timmar.
 3. Lägg till 50 gram blomkologne.

Denna blandning är perfekt för dem vars huvud är fetare för snabbt och ditt hår torkas ut med schampon och styling.

Efter en månad återgår fett till normalt.

Herbal lotion för att rengöra huden och ta bort glans

Hur man reducerar fett med det? Lotionreceptet är väldigt enkelt:

 1. Maskrosrot, plantain och burdock skölj och hugga väl.
 2. Rör en matsked av varje ingrediens, häll hela kokande vattnet över ett glas och låt det stå i ett par timmar.
 3. Avlopp, spänning och filtreringssediment.
 4. Tillsätt den kylda blandningen 100 gram vodka, skaka.

Det rekommenderas att torka huden med lotion flera gånger under dagen utan att tvätta bort det. När allt kommer omkring, tack vare vodka, kommer överskottet att evaporera från huden utan rester.

Hur bli av med greasiness med masker hemma?

potatis

 1. Det är nödvändigt att göra potatismos på mjölk.
 2. Låt svalna något och applicera på ansiktet med en bomullsplatta.
 3. Efter 30 minuter skölj och tvätta med rent vatten.

Stärkelsen i kompositionen reagerar med fettet på huvudet och bildar en tvål, som rengör det övre lagret från smuts och fet avfall.

Stugaost

 1. 100 gram mager osthalt krossa och häll 50 gram mjölk där.
 2. Applicera på ansiktet med en servett eller bomullsplatta.

Höstost innehåller en stor mängd kalcium, som har en fördelaktig effekt på vatten-saltmetabolism och lindrar svullnad, vilket nödvändigtvis följer med ägaren av fet hud. Trycket sjunker och lipidprofilen återgår till normal.

Ett annat intressant recept maskerar mot fet hår:

scrubs

Från socker och mjölk

 1. Socker (företrädesvis brun) blandad med mjölk i ett förhållande av 1 k1. Konsistensen bör inte vara för tjock.
 2. Rör tills mjuk och applicera på ansiktet med en bomullsplatta.
 3. Efter 15 minuter, tvätta av.

honeyed

 1. Värm två matskedar honung i ett vattenbad.
 2. Lägg till en matsked vete klid och två matskedar citronsaft.
 3. Rör och brygg i 10 minuter.

Klar att applicera skrubba i huden med massörrörelser. Tvätta sedan av det efter ett par minuter med varmt vatten.

Hur man behandlar i stugan?

Mud masker

Förfarandet är att applicera lera på ansiktet och huden. På grund av dess helande egenskaper och mineralsammansättning verkar det på huden på mobilnivån, vilket leder alla slag till utsidan. Procedurens varaktighet är från 20 till 35 minuter, det genomsnittliga priset är cirka 1000 rubel per session.

Spabehandlingar

Utmärkt och smärtfritt sätt, vilket innebär aromaterapi, bearbetning och gnidning med eteriska oljor. Den passar nästan alla, eftersom du kan hämta olja för nästan alla kunder. Det genomsnittliga priset per session är 3000 rubel, varaktigheten är individuell.

Mekanisk rengöring

Effekter på huden på olika sätt:

 • Vibromassage.
 • Cryogenesis.
 • UV-strålning.
 • Vakuummassage.
 • Rullmassage.
 • Akupunktur.

Tips för trichologist, vad ska man göra för att normalisera sebaceous utsöndringar

 1. Det rekommenderas inte att tvätta håret för ofta, för då blir det mycket snabbare och håret blir torrt och sprött.
 2. Använd endast fixeringsmedel (lack, skum) vid nödsituationer.
 3. Utför inte heta stylingprocedurer för ofta, eftersom det också skadar håret.
 4. Färg inte håret, och om du redan har bestämt använd sedan beprövade färgämnen som passar dig.
 5. Måltiderna bör balanseras. Använd en måttlig mängd fett, en liten mängd snabba kolhydrater (socker, godis, bakverk) och en normal mängd animaliskt protein. Drick minst 2 liter vatten per dag.
 6. Justera dagens läge, eftersom det beror på kroppens regenerativa förmåga och graden av tillväxt och läkning av hår.

slutsats

Sammanfattningsvis kan vi säga att fet hår inte är en sjukdom eller patologi. För vissa är detta normen, för någon är resultatet av en livsstil eller felaktig vård.

Hur man minskar fett Följ läkares rekommendationer och var ansvarig för valet av hygienprodukter och hudvård, då har du definitivt inga problem med det. Och om du också använder hemlagade recept - då kan du få effekten av föryngring och förnyelse inom några veckor.

Varning! Informationen i denna artikel har verifierats av våra experter, utövare med många års erfarenhet.

Om du vill samråda med experter eller fråga din fråga, kan du göra det helt gratis i kommentarerna.

Om du har en fråga utanför ramen för detta ämne, lämna den på den här sidan.

Oljig hårbotten

Välskötta friska krullar - dekoration för vilken kvinna som helst. Men ibland ser håret orörda "istappar" väldigt nästa dag efter tvätt. Anledningen till detta - oljig hårbotten. På grund av överskott av talgsträngar blir smutsiga, glans. Ingen modell haircut eller dyr styling kommer inte att förändra situationen. Det är nödvändigt att eliminera de ursprungliga orsakerna, korrekt och snabb vård.

Orsaker till ökad hårbottenolja

Hårbotten, liksom huden på andra delar av kroppen, är försedd med talgkörtlar, vilket ger fettsekretion. Denna oljiga vätska är nödvändig för att skydda epidermis från torrhet, fuktförlust, skadliga effekter av klimatförhållanden, patogener.

Vid normal aktivitet av talgkörtlarna bildar talg ett tunt skikt och skadar inte utseendet hos huden och håret. Men i strid med funktionen av sebaceous överskott ackumuleras överflödigt fett, och detta leder till utseendet på synliga tecken: snabb förorening av hår, mjäll, klåda.

Det finns många skäl till den oljiga hårbotten. Aktiviteten hos talgkörtlarna och mängden utsöndrad sekretion beror huvudsakligen på den genetiska predispositionen. Det är omöjligt att bekämpa detta.

Dessutom finns det ett antal faktorer som orsakar ökad fettproduktion:

 1. Hormonal justering. Det observeras både hos flickor och pojkar i tonåren, under puberteten. Hormonala obalanser hos kvinnor kan utlösas av graviditet, tar preventivmedel, klimakteriet, sjukdomar i det endokrina systemet.
 2. Konstant stressiga situationer, problem med nervsystemet. Överbelastning, sömnbrist, känslomässiga störningar leder inte bara till dysfunktion i talgkörtlarna utan också skadar hälsan, orsakar huvudvärk.
 3. Otillräcklig näring. Stark dieter, bristen på viktiga vitaminer och mineraler, och omvänt, överdriven absorption av feta, söta, kryddiga livsmedel utlöser en ökning av talgproduktionen. Och blir också orsaken till sjukdomar i matsmältningssystemet. Detta kommer i sin tur "manifestera" på huden och håret;
 4. Klimatförhållanden. Lång stannar i värmen, frost utan huvudbonad gör att talgkörtlarna aktiveras, eftersom kroppen strävar efter att skydda sig mot extremiteter i temperaturen. Samma sak händer med hög luftfuktighet eller torr luft;
 5. Seborré, svampinfektioner. Vid dessa sjukdomar observeras inte bara en snabb saltning av strängarna utan också brinnande, klåda och håravfall.
 6. Otillräcklig oändlig vård av hårbotten och håret. För frekvent eller sällsynt tvätt, användning av kemiska komponenter (färgämnen, fixeringsmedel), termiska anordningar, aggressiva schampon skadar strukturen hos epidermis, tillsammans med talgkörtlarna.

Denna anledning är en av de vanligaste.

Varför oljig hårbotten är ett problem

Är det möjligt att ringa det ökade fettinnehållet i hårbotten ett problem? Självklart Först och främst är utseendet "lidande", och detta är mycket viktigt för en kvinna. För det andra är snabbt saliniserande hår bara "toppen av isberget", det vill säga en manifestation av dolda och mycket allvarligare problem i kroppen. Självklart, om det inte handlar om försumlighet och orenhet. En kvinna övervakar noggrannhet av sina strängar, tvättar dem, matar med hjälp av masker, och krullarna ser fortfarande ut som de sköljdes i olja. Därför kan orsaken till detta vara en sjukdom.

Oavsett orsaken som orsakade överdriven produktion av talg skulle den "kliniska bilden" av en sådan manifestation vara ogynnsam:

 • Bara några timmar efter tvätt blir ditt hår slarvigt igen. De blötläggs med mycket talg, damm adheres till de feta trådarna;
 • Från det oljiga flytande håret hålls ihop, blir tungt, deras volym och silkiness försvinner;
 • Överflödig fettklor porerna, tillsammans med detta gör det svårt för syre att komma åt folliklarna. Röda glödlampor försvagas, kan inte hålla håret tillräckligt och det leder till förlust av strängar. Lås av balding kan till och med observeras;
 • Överskott av fett hämmar tillförseln av näringsämnen, viktiga processer i dermisskikten hämmas;
 • Konstanta "följeslagare" av fet hud är mjäll och klåda;
 • För mycket aktivitet hos talgkörtlarna i kombination med en eventuell bakteriell infektion kan leda till seborré.

Är inte allt detta ett problem?

Regler för hår och huvud för att minska fett

Någon tycker att att bli av med oljig hårbotten är svår och dessutom nästan omöjlig. Det är det inte. Självklart, när du kör, behöver du mer tid och pengar. Behandling av högt fett bör börja så tidigt som möjligt.

Händelserna bör genomföras fullständigt och ständigt:

 • Det första som börjar med är näring. Du behöver ändra din kost och din matavgift. Avslag från stekt, fet, rökt, sött, särskilt bakverk och choklad kommer att krävas. Alla dessa "godsaker" bör ersättas med färsk frukt och grönsaker, mejeriprodukter, ägg, spannmål. Och även att ta ett multivitaminpreparat.
 • Frihet från dåliga vanor kommer positivt att påverka kroppens allmänna hälsa och normalisering av talgkörtlarna i synnerhet. Nikotin och alkohol fungerar som depression till metaboliska processer, vilket leder till syrehushållning.

Att tvätta ditt hår är lätt. Men bara vid första anblicken. Om huden på huvudet lider av överskott av talgummi, bör vård vara ömtålig. Och det viktigaste för tvättning kräver speciella kosmetiska och hygieniska produkter.

tvätta

Du behöver inte tvätta håret varje dag, det borde ske eftersom det är förorenat (ungefär 1 gång om 3 dagar). Ju oftare att tvätta fettet, desto mer kommer det att produceras. Vatten för sådana förfaranden bör användas mildt och varmt, bättre än rumstemperatur. Varmt vatten aktiverar vidare aktiviteten av sekretionen av talgkörtlarna.

Tvättmedlet appliceras på hud och hårrötter, varefter huvudet masseras, fördelas shampoo över hela längden av hårtrådena.

Om det finns mjäll, måste du välja en läkningshampoo. Ofta bör det inte användas ännu, sådana produkter förstör patogener, dödande och fördelaktiga mikroorganismer.

Shampoo behöver regelbundet ändras, men inte ofta. Långsiktig användning av ett verktyg leder till missbruk och frekventa förändringar - att stressa. Diskmedelet byts 1 gång om 2 månader.

Och ytterligare en "höjdpunkt" - med en hård hårdyp kan du inte tvätta huvudet på natten. Vid en tidpunkt då kroppen vilar, är talgkörtlarna svåra på jobbet.

sköljning

Du kan också använda avkok och tinkturer av medicinska växter (kamomill, nässla, kalendula, björk, ekbark) som en balsam. Naturliga ingredienser har antiinflammatoriska effekter. Det är bättre att vägra köpta balm och balsam.

Torkning, kamning, styling

Efter tvätt och sköljning bör håret bara fuktas med en handduk, gnugga inte dem noggrant. Du kan också inte använda en hårtork. Låt krökorna torka naturligt.

Under behandlingskursen måste du överge användningen av sådana saker:

 • Metall tillbehör (stealth, hårnålar, hårnålar);
 • Hårfärg;
 • Termiska enheter (strykning, curling);
 • Tight gummi.

Om förändringen av kost och genomförandet av korrekt vård inte gav ett positivt resultat, bör du kontakta trichologen och undersökas i kliniken för förekomsten av sjukdomar som orsakar sebaceous körtlar till funktionsfel.

Endast efter borttagandet av dessa orsaker kan man hoppas på en framgångsrik eliminering av överflödigt fett.
Specialisten rekommenderar i sådana fall komplex hormonbehandling, behandling av matsmältningsorganens patologi och receptbelagda läkemedel mot svampmedel.

Hemlagad recept för att minska fett

Medel av traditionell medicin, förberedd hemma med användning av naturliga produkter, hanterar mycket effektivt problemet med överdriven fet hud och hår. De innehåller inte kemiska komponenter. Det finns alltid möjlighet att diversifiera de omsorgsfulla blandningarna och välja dem utifrån dina egna preferenser.

scrubs

Recept 1

 • Havssalt (fin) - 1 sked
 • Eterisk olja - 3-4 droppar
 • Hårbalsam - 2 skedar

Blanda alla ingredienser, vänta 3-4 minuter tills saltet upplöses något (kanterna är inte så skarpa och gör inte ont i hårbotten). Applicera sedan på huden i en cirkulär massage rörelser i 2-3 minuter, håll huvudet på samma tid och skölj.

Recept 2

 • Flytande honung - 1 sked
 • Jord naturligt kaffe (eller kaffegrund) - 2 skedar
 • Eterisk olja (eller grönsak) - 0,5 tsk

Kandiserad honung bör hållas över ånga eller smält i ett vattenbad, tillsätt de återstående komponenterna till den, blanda. Använd som i föregående recept.

balsam

Recept 1

 • Varmt vatten - 1 l
 • Citronsaft - 1 sked

Om citronsaften ersätts med granulerad syra ska den tas i 2 gånger mindre. Tillsätt citrusprodukten i vattnet, blanda och skölj huvudet efter tvätt. Rengör hårbotten med denna lösning kan torkas genom att fukta en bomullsplatta i den.

Om det inte finns citronsaft, är sköljningen framställd med 9% ättika och 1 sked surt vätska tas.

Recept 2

 • Varmt vatten - 1 kopp
 • Insamling av medicinalväxter - 2-3 skedar
 • Varmt vatten - 2 l

Förbered en infusion från gräs och kokande vatten på traditionellt sätt: Häll och smält i 15-20 minuter. Stryk medicinsk vätska och lägg till sköljvattnet. Eller använd för att gnugga direkt i hårbotten. För örtblandning passar burk, St John's wort, serie, celandine, kamomill, calendula, nässla.

Masker mot ökat fet hår och hud

Hårbotten masker används inte dagligen, men 1-2 gånger i 6-7 dagar. Deras åtgärd bör inte vara för aggressiv, orsaka brännande och klåda. Blandningen appliceras innan huvudet tvättas, men inte före sänggåendet.

Varaktigheten av deras handlingar från 15 till 25 minuter.

"Med senap"

 • Råägg - 1 st.
 • Vegetabilisk olja - 1 sked
 • Senap (torrt pulver) - 2 skedar
 • Varmt vatten - 2 skedar

Torka senap med vatten så att vätskemassan erhålls, tillsätt de övriga komponenterna, blanda noggrant. Applicera på hårbotten med ett tjockt lager, utan att gnugga. På toppen kan du bära en halsduk eller plastlock. Förvara 30-40 minuter, men om du känner en stark brinnande känsla, ska kompositionen tvättas av tidigare. Masken appliceras en gång i veckan.

"Med citron och oljor"

 • Citronsaft - 1 sked
 • Olivolja - 1 sked
 • Castorolja - 1 sked

Alla produkter i samma mängd som att kombinera och applicera på hårrötterna och huden i en halvtimme före tvätt.

"Med oljor"

 • Vegetabilisk olja - 2 skedar
 • Eteriska oljor - 4-5 droppar

För att förbereda denna komposition tas en oljebaserad - olivolja, mandel, burdock, linfrö eller annan vegetabilisk olja, eteriska oljor tillsätts till den, om en, då 5 droppar, om blandningen, sedan 1-2 droppar av vardera.

"Med gräddfil och ricinolja"

 • Älskling - 1 sked
 • Naturlig gräddfil - 1 sked
 • Citronsaft - 1 tsk
 • Castorolja - 1 tsk
 • Vitlök - 2 kryddnejlika

Hacka vitlöket och kombinera med andra ingredienser, du kan valfritt lägga till några droppar färsk aloejuice. Applicera i hårbotten i en timme före tvätt.

Tinkturer för gnidning i hårbotten

"Med en grana skorpa"

 • Skala 1 färsk granatäpple
 • Kokt vatten - 1 kopp

Häll skalen med vätska och infusera i 1 timme, spänna och behandla huden med en mjuk trasa eller en bomullspanna i en halvtimme före tvätt.

Istället för det vanliga kokande vattnet kan du ta en stark hett buljong med persilja. Den är förberedd i förväg i ett förhållande av 1: 2 (för ett glas persilja 1 glas vatten).

"Med alkohol"

 • Läkemedelsavgift - 1 kopp
 • Vodka (eller alkohol) - 0,5 l

En blandning av medicinalväxter, krossad ekbark, björkknoppar, rosa höfter placeras i en behållare, fylld med vodka och tätt stängt med lock. Allt detta ska avlägsnas i en mörkad sval plats, och insistera i 10-12 dagar, skaka ibland. Sedan spänna och applicera till destinationen. Du kan lagra i kylskåp, men inte mer än 2 månader.

"Med lökskal"

 • Vatten - 0,5 l
 • Lök Husk - 2 stora handfuls

Skölj skalen noggrant, tillsätt vatten och koka i 30 minuter över låg värme, dränera. Kyl det ner. Gnugga huden med denna lösning bidrar till att eliminera mjäll och normalisera mängden producerat fett.

schampo


Det tar 1 bit tjärsåpe. Den placeras i förväg i en liten mängd vatten och lämnas i 40-60 minuter. Under denna tid ska tvålen bli en flytande massa som måste blandas tills den är jämn.

Om lösningen är för flytande kan du lägga till lite mer vatten och använda det som ett schampo för att tvätta huvudet. Lösningen placeras i en tom flaska från det använda schampot.

Det här verktyget rekommenderas att använda inte bara farmödrar, utan även trichologer. Tjärsåpen innehåller torkmedel som låter dig styra mängden talg som produceras.

När en ung skönhet kommer ur ungdomar, kan problemet med fet hår lösas av sig själv, det vill säga försvinna utan spår. Samma händer med en kvinna efter förlossningen när hormonnivåerna återgår till normala. I alla andra fall är det förgäves att förvänta sig att det ökade fettinnehållet kommer att "lösa".

Ju längre ingen åtgärd tas, desto sämre blir hår och hårbotten. Därför är hårets skönhet, som de säger, i händerna på vart och ett av det rättvisa könet. Och hon har tillräckligt med pengar för att hjälpa henne. Men det här är bara när medicinsk hjälp inte är nödvändig.

Oljigt hår: Vad ska man göra?

02/29/2016 Elena Skönhet och omsorg 2 kommentarer

Hälsningar, kära läsare och vänner!
Idag vill jag prata om problemet med hur fet hår. Detta problem kan vara ett bra sätt att förstöra livet. För det första måste du ständigt tvätta håret för att bli av med istappar. För det andra är valet av frisyrer starkt begränsat av hårets egenskaper. För det tredje är känslan av otvättade huvuden som uppträder på kvällen väldigt obehagligt!

Och på vintern, från huvudbonader, kommer oljigt hår allmänt i ett beklagligt tillstånd... var är vägen ut? Ta inte av hatten? Tvätta håret varje dag? Försök bli av med fet huvud? Men hur?

Naturligtvis är det tredje alternativet optimalt. Även om många tror att denna egenskap hos håret är en konstant given av naturen, och den kan inte ändras från utsidan.

Jag kommer att försöka skingra denna myt och lära mig hur man minskar hårbotten i hårbotten med hemlagad kosmetika!

Och jag kommer också att berätta om vad som ska vara sammansättningen av schampo för fet hår och kommer att ge ett par recept för fet hårmask!

Från artikeln lär du dig:

Orsaker till fet hårbotten

Den ökade separationen av talg med hudkörtlarna som ligger på hårets del av huvudet är huvudproblemet med den snabbt framväxande glansen och känslan av otvättat hår.

Men själva problemet kan ha flera orsaker:

 1. Obalanserad näring (oregelbunden, överflödig med skräpmat och bekvämlighetsmat) - ibland räcker det bara för att justera kosten, lägga till färska grönsaker, frukter, hälsosam fiber, vitaminer till din meny.
 1. Ogiltig hårvård - någon, som en gång märkt att håret blir smutsigt för snabbt, bestämmer de sig för att byta shampoo till en mer alkalisk eller tvätta håret oftare. Och detta försvårar bara problemet - ju oftare tvättar du ditt hår vid hög fetthalt, ju mer fett börjar körtlarna.

Detta är en ond cirkel.

Lös problemet du behöver, eliminera dess orsaker. om det är näring eller dåliga vanor - du vet vad du ska göra.

Och om det handlar om felaktig vård... så byter vi hjärtligt systemet för att tvätta huvudet och den efterföljande utfodring av hår.

Välja schampo för fet hår: läs kompositionen

Det enklaste är att följa råd från reklamfilmer och ta det som erbjuds. Men vi letar inte efter enkla sätt vi behöver schampo, vilket verkligen hjälper.

Hur kan schampo minska fet hårbotten och hår? På grund av de aktiva substanserna som utgörs. De kan vara:

 • enbär
 • Exotisk frukt: ananas, papaya, mango,
 • lard rot extrakt
 • eteriska oljor - citron, lime
 • pepparmynta
 • tistel

Alla dessa ingredienser hjälper till att reglera sebumbalansen i hårbotten och hjälper till att hålla krullarna rena under lång tid efter tvätt.

Du förstår att du gjorde rätt val om:

 • Håret är helt rent efter tvätt (utan oljig glans och filmkänsla)
 • Lätt att kamma
 • På kvällen hänger du inte ledsna istappar

Om önskad effekt inte uppnås - fortsätt sökningen.

Förutom det korrekta schampot behöver fet hud (som alla andra) ytterligare vård. Till exempel

Oljiga hårmaskor

Det här skedet av skötsel av hårbotten och håret hjälper inte bara till att minska huvudets fettinnehåll, utan ger också håret pomp och volym (och det är inte lätt att uppnå med fet fetthalt i huvudet, eftersom det är ägarna av fet hår). Håret kommer att börja skina med hälsosam glans, bli mjukare och trevligare att ta hand om.

senap

Lös upp två skedar senap i varmvatten (1 kopp). Tillsätt ytterligare en liter med måttligt varmt vatten. Med min huvudlösning, utan schampo, och sköljs noggrant med varmt vatten för att tvätta alla senapspulverpartiklar.

kefir

Applicera på håret - hela längden - kefir eller yoghurt, gnugga in i rötterna och lämna huvudet i en timme. Vi värmer plastpåsen och handduken. Tvätta av med varmt vatten med din favorit shampoo.

citronsyra

Citronsaft rensar helt håret och strider mot överdriven fetthet, därför ingår citron i den övre listan över anti-fettmedel.

Ingredienserna tas i lika stora mängder. Citronsaft och aloe bör färskpressas. Vitlök, gnid på en fin rivare eller tryck i en vitlökpress. Blanda väl och applicera över hela längden. Gnugga också blandningen i huvudets rötter.

Värm huvudet med ett paket och en handduk och lämna blandningen på håret i 30 minuter.

Tvätta håret med schampo.

Viktig punkt: Efter denna mask kan det finnas en liten lukt av vitlök. För att bli av med det, skölj krullarna med en lätt senapslösning - 1 matsked senap för 2 liter vatten.

potatis

Grate 2 stora potatisar. Kram saften från massan. Blanda saften av potatis med en halv kopp yoghurt.

Applicera denna blandning på hår i 1 timme. Wrap huvudet med plast och en handduk. Skölj sedan blandningen med varmt vatten och schampo.

lera

grön eller blå lera, som jag berättade för många intressanta saker kan också hjälpa till med detta problem. Detta är ett utmärkt medel för oljig hårbotten.

 • Späd grön lera (2 matskedar) med vatten eller avkok av ekbark, Johannesört, nässla (vi tar vätskor 2 gånger mer än lerpulver) och applicera denna blandning på håret. Procedurstid: 30 minuter, huvudvärme under proceduren är nödvändig. Tvätta av kompositionen med varmt vatten.
 • Blå lera (2 matskedar) utspädd med vatten eller också örtkokning, tillsätt 2 riven vitlöksklyftor och en sked full av nypressad citronsaft. Blanda väl och lägg på huvudet. Vi värmer oss och väntar en halvtimme.

Dessa masker måste ingå i programmet för ditt hår. Gör dem två gånger i veckan, och snart börjar du glömma vad "oljig glans" är.

Korrekt vård för fet hår: steg för steg instruktioner

Så du har valt det perfekta schampot, gör effektiva masker två gånger i veckan - vad behöver du om du har fet hår?

 1. Tvätta inte huvudet med för varmt vatten. Ja, det avfettar och för en tid efter tvätten verkar det som att allt är bra: hennes hår är rent, det gör det redan! Men effekten kommer att vara kortlivad, och talgkörtlarna snart efter en sådan tvättning kommer att fungera med dubbel styrka.
 1. Använd inte hårtork för ofta. I princip gäller detta för alla typer av hår, men med överdriven fetthalt i huvudet kan den frekventa användningen av varmluft till torrt hår leda till katastrofala konsekvenser. Försök att ge krullar att torka naturligt.
 1. Använd inte trånga, trånga mössor av syntetmaterial. Ditt val: Bekväm, måttlig varm hatt med bomullsfoder. I rummet måste du ta bort locket.
 1. Använd en kam med sällsynta tänder från naturliga råvaror. Idealisk - trä, naturliga borst. Kasta bort plastkammar med täta tänder. I allmänhet försök att kamma inte för ofta, men bara efter behov.

Alla ovanstående regler kan tyckas vara komplicerade vid första anblicken, men det är värt att försöka göra dem till vana, och ditt hår kommer att berätta för dig "tack"!

Hälsosam glans, ljuskronor och en vacker frisyr - det här är resultatet du måste komma!

Oljig hårbotten: orsakar sätt att fixa problemet med schampon och populära recept

Oljig hårbotten har en negativ effekt på hårets tillstånd: de förlorar snabbt sin silkighet, blir förorenade, förvärvar en obehaglig oljig glans. Dessa strängar dålig kam, de är svåra att sätta i håret. Orsaken till detta fenomen blir ofta seborré. I sådana fall är det nödvändigt att använda speciella medel för hårvård och behandling av problemet, helst efter samråd med en specialist.

VIKTIGT ATT VET! Fortune-tellerkvinnan Nina: "Pengarna kommer alltid att vara i överflöd om de läggs under kudden." Läs mer >>

Överdriven hudutskiljning av huvudfett observeras som ett resultat av exponering för faktorer som:

 • torr luft;
 • täta stressiga situationer
 • hormonella störningar;
 • obalanserad diet;
 • analfabeter för hårbotten och håret;
 • nervösa sammanbrott;
 • endokrina störningar
 • länge stanna i en våt miljö
 • intensiv värme;
 • överdriven hypotermi
 • rökning;
 • kränkning av metaboliska processer.

Resultatet är snabb förorening av trådarna. Klibbigt smutsigt hår är svårt att kamma och fixa. På grund av ökad sekretion av körtlarna observeras försvagning av hårsäckarna, vilket leder till förlust av hårdensitet.

Efter att ha märkt att håret började förlora sin attraktionskraft snabbt på grund av överdriven fetthalt, är det nödvändigt att överge några metoder för vård:

 • användning av hårtork
 • varmt vatten medan du tvätter huvudet;
 • komplex styling;
 • metall hårnålar, dubbar;
 • användning av strykjärn eller ploek;
 • frekvent färgning;
 • intensiv skrapa;
 • perm.

Det rekommenderas inte att tvätta hår som är benäget för fettets snabba utseende. För att bekämpa detta fenomen, använd mjuk schampo, orienterad för oljig hårtyp. Det lämpligaste sättet är att tvätta håret varannan dag. Efter applicering av schampon behandlas huden med lätta massagebevegelser.

Om, med oljig hårbotten, strängarna förblir torra tills tipsen, försiktigt applicera schampot endast på löken. Detta kommer att skydda håret från skadlig frekvent tvättning.

Hårt vatten rekommenderas att koka i förväg. För att mjuka kan du använda äppelcidervinäger för att skölja. Späd det med en liter vatten per matsked av medel. Du kan göra kamomill eller kalendula. För detta ändamål placeras en matsked råvara i en liter kokande vatten och insisterar på 35 minuter. Efter filtrering använd infusionen för sköljning.

Fet hårbotten kan vara ett symptom på flera sjukdomar:

 • flytande eller tjock seborré
 • seborrheisk dermatit;
 • demodicos orsakad av utvecklingen av en mikroskopisk fästning;
 • alopeci, förknippad med försämring av hårväxten och provocerande utseendet på skalliga fläckar och bala fläckar hos män.

Det är nödvändigt att undersökas av en tricholog, som ska ordinera adekvat behandling, inklusive folkmedicinska åtgärder.

För att normalisera aktiviteten i magen, tarmarna, bukspottkörteln, lämpliga läkemedel ordineras, till exempel, Pankreatin, Festal.

Om frekventa nervförlopp, stressiga situationer och intensiva känslor var orsaken till ökad hudolja, så används sedativa: Novo-Passit, Sedavit.

Externa preparat ingår i det medicinska komplexet i form av salvor, som syftar till att återhämta vattnet och fettbalansen i epidermis igen. De appliceras i enlighet med anvisningarna upp till tre gånger per dag på den drabbade huden.

Ketokonazol rekommenderas för att bekämpa svampinfektionen. Clotrimazol har ett brett spektrum av verkan. Dessutom eliminerar klåda och lindrar irritation Mikoket. Denna antifungala salva får användas för ammande och gravida kvinnor.

För behandling av seborré använd svavel-salicyl- och svavel tjärsalva.

Behandling av fet hud i kombination med torrt hår innefattar användning av speciella tvättmedelskompositioner. Att välja det bästa alternativet, är att rekommendera att vara uppmärksam på den populära versionen av Estel Unique Otium shampoo. Detta märke av schampo är utformat för att avlägsna överflödigt fett från huden, normalisera lipids balans och fukta torra strängar.

Rekommenderas för daglig användning. Det är nödvändigt att tvätta huvudet, applicera sedan produkten på huden, massage den och sprida den över strängarna. Ytterligare hår sköljs med rent vatten. Gradvis återställer torra lockar strukturen, återfuktar och huden rensas av överflödiga fettutsöndringar.

Du kan köpa schampon på apoteket för att bli av med seborré, vilket ofta är en provocerande faktor för att öka hårbotten.

Nizoral behandlar effektivt mjäll, seborrheisk dermatit. Sulsen-Forte tar aktivt bort mjäll, återställer hälsosam glans till lock och stärker dem samtidigt. Med initiala tecken på ökad talgproduktion rekommenderas tjärschampo, till exempel Psoril.

Hem antifungala schampo kan beredas av dig själv:

 1. 1. Ta torra blommor av skum, krossad.
 2. 2. En matsked av det resulterande råmaterialet placeras i en skål, tillsätt 200 ml kokande vatten och värm med ett vattenbad i 40 minuter.
 3. 3. Efter kylning buljongen filtreras, upplöses i en matsked bakpulver.
 4. 4. Blanda den resulterande kompositionen i samma proportioner med schampo.
 5. 5. Vid omblandning injicera 3 droppar eukalyptusolja.

Näring är viktigt för att säkerställa det normala tillståndet hos huden och håret. Det är nödvändigt att inkludera följande produkter i menyn:

 • spannmål;
 • frukter;
 • greener;
 • bär;
 • grönsaker;
 • nötter;
 • ägg;
 • diet fjäderfäkött;
 • fermenterade mjölkprodukter
 • torkade frukter;
 • havsfisk.

Även användbara livsmedel som innehåller vitaminer B och kalcium: bröd, lever, havregryn, bovete. Det rekommenderas att begränsa konsumtionen av kolsyrade drycker, godis, fet kött, pickles, rökt kött, kryddig mat, alkohol, kaffe. Det är nödvändigt att ordna dricksläget ordentligt - den lägsta mängden rent vattenintag per dag är 1,5 liter.

För att minska fet hud bland folkmedicin, kan du använda recepten av masker för att stoppa håravfall och stimulera tillväxten:

När man behandlar oljig hårbotten hemma används ofta infusioner och avkok från örter. De gnids in i rötterna eller används för att skölja håret efter tvättning:

 • Kockrot Krossad torkad burkrot. Ta en matsked av råvaror, häll ett glas kokande vatten. I 20 minuter, uppvärmd med vattenbad. Efter kylning filtreras buljongen och späds ut med en liter varmt vatten, med användning av strängar för sköljning.
 • Ek bark. Två matskedar krossad bark häll ett glas kokande vatten. Placeras i ett vattenbad och inkuberas i 30 minuter. Denna infusion rekommenderas att gnugga in i rötterna på morgonen och kvällen varje dag. Kursens längd är två veckor.
 • Vitlökinfusion. Skala och gnid vitlöksklyftan. Blandat med en matsked ur näsblad. Brew med kokande vatten - 150 ml. Efter kylning, filtrera. Använd infusionen för att gnugga i rötterna i en halvtimme före schamponering.
 • Alkoholinfusion av lök. Mala med köttkvarn två lökar. Kram saften genom dubbelt gaze. Lägg till samma mängd vodka. Applicera verktyget enligt schemat, identiskt med vitlökinfusion.

För schampon använd tjärsåpe som har antiseptiska egenskaper. Det torkar huden, vilket eliminerar gradvis riklig mjäll. Under den första veckan använd tvål dagligen, då är det nödvändigt att minska frekvensen av procedurer, utföra dem med ett intervall om två dagar. Den maximala kursperioden är en månad.

Med regelbunden användning av olika medel som syftar till att minska hårbotten i hårbotten, är det möjligt att återställa håret till silke, göra dem starkare och friskare. Det är viktigt att med hjälp av en tricholog fastställa orsaken till aktiveringen av talgkörtlarna.

Oljig hårbotten

På morgonen tvättade de sina huvuden, och efter ett par timmar ser strängarna smutsiga och orubbliga - fruktansvärt obehagligt, eller hur? Ägare av fet hårbotten är väl medvetna om detta problem. Vi förstår hur man förena fetiga rötter och torra hårändar.

 • Orsaker till fet hårbotten
 • Regler för vård av fet hårbotten
 • Särskild kunskap: Rengöring av hår med oljig hårbotten
 • Dagliga tips
 • Professionell hjälp

Orsaker till fet hårbotten

"Hårbotten kan vara fet av naturen", säger Elena Eliseeva, en medicinsk expert på Vichy. - Sannolikt har sådana människor också fet hud. I detta fall är orsaken till ökat fettinnehåll i allmänhet känsligheten hos talgkörtlarna till androgener, nämligen dehydrotestosteron, som är ärft genetiskt. "

En av orsakerna till fet hårbotten är ärftlighet. © iStock

Näringsfel

Ofta orsakas det ökade fettinnehållet i huvudet av en "speciell" diet rik på feta och stekta livsmedel, kryddiga rätter, alkohol och socker.

Olycklig dagvård

För ofta tvätt eller omvänt den sällsynta användningen av exfoliants för hårbotten, felaktigt valda schampo - allt detta medför att talgkörtlarna utsöndrar mer talg.

Regelbunden användning av värmehärdande anordningar

Utan hår hårtork, curling strykjärn och hår rätare, är det svårt att föreställa sig en skönhet arsenal av en modern tjej. Men för varmt blåsningsläge och höga temperaturer på styling gadgets har inte den bästa effekten på hårbotten.

Fel tvättteknik

Tyvärr gnuggar de flesta håret längs hela längden, men först och främst behöver du noggrant rensa hårbotten.

För benägen att tjockt hår är svårt att ta hand om. © iStock

Regler för vård av fet hårbotten

Det svåraste att bry sig om håret - utsatt för fett. "Det är ganska lätt att förstå om du har den här typen av hår", säger Alla Mimikina, en expert från L'Oréal Paris. Och listar dess huvudfunktioner.

Behovet av att tvätta håret sker dagligen. Efter tvättning ser strängarna rena ut, men på kvällen blir de feta på rötterna.

Hårets tips är inte delade.

Strängar är praktiskt taget inte elektrifierade (eller mycket sällan).

Håret är lätt att passa, men frisyren förlorar snabbt volymen.

Bestäm vilken typ av hårbotten som helst omöjligt. Hennes tillstånd förändras ständigt, eftersom det påverkas av hormoner, arbetet med inre organ (lever, bukspottkörtel), ekologi, livsstil.

Vid tvättning är det först och främst nödvändigt att rengöra hårbotten, inte håret. © iStock

Särskild kunskap: Rengöring av hår med oljig hårbotten

Eftersom oljigt hår snabbt förlorar sitt färska utseende, är det bättre att tvätta det dagligen. Periodiskt är det nödvändigt att använda schampon för djuprengöring, och de som säger "att ge volymen". Båda produktkategorier innehåller aktiva rengöringsingredienser som torkar hår, så de ska inte användas mer än en gång i veckan.

För daglig vård, leta efter schampon med sådana ingredienser:

extrakt av vinbärblad, nässla, kamomill, björk, mor och styvmor, horsetail, salvia, pilbark;

beauty.ua

Oljigt hår kan förstöra stämningen för hela dagen. Speciellt när du måste tvätta håret dagligen. För att utöka frisyren är inte friskhet nödvändig för att använda ett torrt schampo. Du kan minska hårets fettinnehåll.

Varje tjej är bekant med ett dilemma - tvätta håret på morgonen eller samla hår i en hästsvans och spara mycket sminktid. Hårets fetthalt (hårbotten) är olika för varje person och beror på genetik. Men yttre faktorer kan också påverka sebaceous körtlar.

Anledningen till att håret växer för snabbt är för hög aktivitet i talgkörtlarna. Detta kan orsakas av stress, sömnbrist, hormonella störningar, problem med lipidmetabolism i kroppen och naturligtvis felaktig vård. Dessutom kan vädret också påverka. Till exempel, i hårets värme växer fett snabbare, eftersom talgkörtlarna är mer aktiva.

Att eliminera orsaken till överdriven fet hår kommer inte vara lätt om det är en hormonell misslyckande eller lipidmetabolismstörning - du kan inte utan speciell behandling, och endast en läkare kan ordinera det. Men om alltför fetthalt orsakas av de återstående av ovanstående skäl, så har vi enkla tips och tillgängliga medel som hjälper till att hålla ett friskt utseende av frisyr så länge som möjligt.

Hur man reducerar fet hår

Oljigt hår är orsakat av genetik och om du har en hårbotten som är naturligt fet, snarare än torr eller normal, är situationen inte grundläggande förändrad, speciellt utan användning av speciella kosmetiska procedurer och behandlingar. Men det finns sätt som hjälper lite för att sakta ner föroreningsprocessen och bli av med fettigt hår.

 • Avvisa schampon på ytaktiva ämnen. SLS och SLeS, det vill säga sulfater, anses aggressiva. Men sulfatfria schampon skumar praktiskt taget inte på grund av vad de dåligt rengör hårbotten. Men du tvättar schampon från din hud och kommer inte att skada SLS och SLeS mycket. Men som en del av maskerna bör luftkonditioneringsapparater och deras Balsam inte vara. Vid fortsatt användning torkar ytaktiva ämnen ut huden. Som ett resultat kommer talgkörtlarna att producera ännu mer fett för skydd. Shampoo, också, välja en mjukare tensid. Dessutom ge upp schampon och balsams, som inkluderar silikon - det klumpar porerna.
 • Höger mitt hår. Det är roligt, men de flesta av oss tvätta våra huvuden fel. Som allt händer vanligtvis: Först, schampo, och sedan en mask eller balsam. Om du rengör ditt hår på samma sätt, bör du ändra din skönhetsritual. När du tvätter håret, applicera först shampoo, sedan balsam, och tvätta sedan hårrötterna igen med mindre schampo än första gången. Så du kommer att ta bort den oljiga filmen som bildas på hårbotten av oljor, proteiner och lecetin från en balm eller en mask, och porerna kommer inte att täppa till. Det andra alternativet är att skölja håret efter balm och masker med surgjort vatten med naturlig äppelcidervinäger (1 msk vinäger per 200 ml vatten).
 • Mitt huvud är varmt vatten. Ju varmare vattnet är desto mer aktiv är talgkörtlarna, vilket ökar hårets fet hud. Använd endast varmt vatten för att tvätta.
 • Avvisa laminering och keratin hårrätning. Detta kommer att göra att talgkörtlarna blir galen, de kommer att släppa den maximala mängden fett för att skydda huden från skadliga ämnen från kompositionen för keratinrätning eller laminering. Som ett resultat blir håret tjockt på kvällen.
 • Separat hårbottenvård och hårvård. För hårvård mycket effektiv, ansöka om hårbotten serum, emulsion och mask, och för längden - beroende på dess skick. Oljorna appliceras bara på håret, undviker rötterna och hårbotten. Samma med balm.
 • Var inte ivriga med torra schampon. Inget behov av att använda torrschampo 5 dagar i veckan. Det påverkar hårbotten och hårrötterna, vilket förvärrar tillståndet. Använd verktyget endast vid brådskande behov, om du behöver byta håret snabbt.
 • Gör masker från fet hår. Regelbunden och korrekt vård fungerar underverk. Prova följande masker.


Nästa Artikel
Hur man snabbt tar bort yellowness efter färgning