Kompatibilitetskontroll: B12 kombinerar vitamin B6, B9, B1 och järn?


Allmän information om vitamin B12. Kompatibilitet med andra B-vitaminer. Tips för att ta. Eventuella biverkningar med felaktig mottagning.

introduktion

När du tar vitaminer eller mineraler behöver du veta att en kombination av vissa ämnen kan ha en positiv effekt på kroppen och vara värdelös eller negativ hälsoeffekter.

Detta gäller även vitamin B12 i kombination med andra ämnen. Att veta reglerna för upptagande kan du extrahera de maximala hälsofördelarna från vitaminer.

Om vitamin B12

Vitamin B12 eller cyanokobalamin är av stor betydelse för de olika processerna som förekommer i kroppen. Det är nödvändigt för nervsystemet, bidrar till skapandet av DNA och RNA i varje cell i människokroppen.

Cyanokobalamin behövs också för att cellerna ska smälta proteiner, fetter och kolhydrater i den erforderliga mängden.

Nästan alla källor till vitamin B12 är av animaliskt ursprung, därför är det mest optimala sättet att förhindra B12-brist i kroppen att äta kött eller skaldjur.

De bästa källorna till cyanokobalamin är kalvlever, lamm, nötkött, lax, rosa lax, räkor, musslor och ostron.

Brist på vitamin B12 kan leda till olika konsekvenser. Dessa inkluderar humörsvängningar, aggressivt beteende och apati.

Orimliga trötthet eller minnesproblem kan också vara symtom på cyanokobalaminbrist.

Vitaminbrist kan också manifestera sig på andra områden - hjärtklappningar, domningar i benen, yrsel eller mörkare i ögonen kan också vara tecken på brist på B12.

Riskkoncernen omfattar främst vegetarianer eller veganer. Människor som vägrar däggdjursprodukter ofta lider av brist på cyanokobalamin.

Vitamin finns också i produkter av vegetabiliskt ursprung (till exempel i tofu, alger eller bryggerjäst), men koncentrationen där är för låg.

Äldre personer med diabetes och de som regelbundet konsumerar alkohol är också i fara. Med regelbundenhet menas även ett glas vin ett par gånger i veckan.

Hos personer med diabetes kan vitamin B12-brist observeras även om de äter mycket kött, så det är obligatoriskt att ta vitaminet i form av kapslar eller tabletter.

Samma sak kan sägas om personer över 60 år. Problem med minne och koncentration hos äldre i 70% av fallen är förknippade med vitamin B12-brist.

Kompatibilitet med cyanokobalamin med andra vitaminer

Vitamin B12 är viktigt för att kunna ordentligt kombinera med andra element, annars kan fel kombination i bästa fall vara värdelös.

Hur tar man B-vitaminer tillsammans?

Om det inte tas på rätt sätt kan en substanss verkan neutraliseras av en annan eller till och med orsak av en kroppsreaktion, till exempel en allergi.

Även om B-vitaminer och hårda kombinerade inte bara med andra element, utan också med ämnen från deras grupp, kan de tas tillsammans.

Det borde bara veta några av reglerna för upptagande och konsistens.

Exempel på antagningskurs separat varannan dag.

För att inte orsaka en negativ reaktion i kroppen, rekommenderar läkare att ta en paus mellan inkompatibla element i minst 4 timmar. Men den mest optimala administreringsmetoden är att växla olika grupper av vitaminer varannan dag.

B1 kan inte kombineras med B2, B3 och B6. B6, men bra kombinerat med B12, men läkare rekommenderar starkt att sticka eller dricka dessa ämnen varannan dag.

Den optimala kursen för antagning:

 • 1 dag - B6, B9
 • Dag 2 - B2, B5, B9 och B12

Och så kan du byta det önskade antalet dagar. Det är i denna ordning att ta vitaminer har den bästa effekten på hälsan och ger endast fördelar.

Exempel och beskrivning av komplexa droger

 1. En av de ofta föreskrivna drogerna med brist på vitaminer i grupp B är "DOPPELHERTZ ACTIVE. MAGNESIUM + VITAMINGRUPP ". Dessa är brännbara tabletter som löser upp i vatten. Preparatet innehåller element B1, B2, B6, B9, B12 och magnesium. Läkemedlet ska tas en gång om dagen, upplösning av den brusande tabletten i ett glas vatten. Några av de aktiva substanserna i kombination med varandra kan vara värdelösa eller till och med orsaka en negativ reaktion i kroppen, så detta läkemedel bör tas endast på rekommendation av en läkare.
 2. "BLAGOMAKS. COMPLEX OF VITAMINS GROUP "- ett alternativ med en liknande åtgärd. Tar en gång om dagen efter måltiden. Beredningen innehåller vitaminerna B2, B3, B5, B6, B8, B9 och B12, som också kan vara inkompatibla med varandra. Därför krävs samråd med läkare innan de tas.
 3. Det bästa alternativet tabletter vitaminer - läkemedlet "Alphabet". Det är nödvändigt att dricka en annan tablett 3 gånger om dagen. Sammansättningen av var och en av tabletterna väljes så att substanserna kombineras med varandra och inte ger biverkningar. Så på morgonen tabletten innehåller kompatibla med varandra B1 och B6, på dagen finns inga vitaminer från grupp B och på kvällen - B2, B5, B6 och B9.

Allergiska reaktioner

En allergisk reaktion på B-vitaminer uppstår endast om läkemedlet tas i kombination med andra inkompatibla element.

Oftast förekommer allergi på vitamin B1, eftersom det stimulerar produktionen av acetylkolin - ett ämne som är involverat i utvecklingen av allergier.

Dessutom kan en negativ reaktion på tiamin från immunsystemet leda till avbrott i lever och njurar.

Sällan förekommer en allergisk reaktion på B6 och B12. Kroppen hos en frisk person hanterar dessa ämnen, men en person som har ett försvagat immunförsvar eller en metabolisk störning kan drabbas av manifestationer av allergi.

Det är viktigt att kunna känna igen symptomen på en allergisk reaktion. Kroppen hos varje person är individuell, så reaktionen kan vara av varierande grad av svårighetsgrad.

Milda allergier uppenbarar sig med hudproblem. Dessa kan vara rodnad, klåda, brännande, skalande eller mindre utslag. Om vitaminerna injicerades kan ödem och smärta uppträda på injektionsstället.

I mer allvarliga fall kan nästäppa, rinit, hosta, lakrimation och feber uppträda.

I extremt svåra fall kan alla slags svullnad (ansikte, händer och ben), en känsla av kvävning, blodtryckspiggar och skärande smärta i buken uppträda.

Vikten av att konsultera en läkare

Det är mycket viktigt att du rådgör med en läkare innan du tar vitaminer, eftersom en oväntad kroppsreaktion kan uppstå eller en överdosering med ämnen som kan ha en negativ inverkan på hälsan.

Användbar video

Ta reda på vad en neurolog tänker på komplexa preparat av B-vitaminer.

slutsats

B-vitaminer är extremt viktiga för kroppens normala funktion. Det är bäst att få dem tillsammans med hälsosam mat. Men i händelse av brist kan du ta näringsämnen i form av tabletter eller injektioner.

Detta kan göras enbart på råd av en läkare, eftersom det tanklösa och felaktiga intaget av vitaminer kan orsaka stor skada på hälsan.

Fördel, skada och egenskaper hos vitaminerna B1, B6, B12

Vilken roll spelar B-vitaminer i kroppen? Vilka uppgifter är åtgärden av tiamin, pyridoxin och cyanokobalamin riktad mot?

Vitaminer i grupp B - fettlösliga substanser som spelar en nyckelroll i kroppens cellulära metabolism och är involverade i nästan alla vitala processer. Denna grupp innehåller 11 element. Bland dem är B1, B6 och B12 vitaminer, vars fördelar och skador kräver noggrann övervägning. Vad är dessa föremål? Hur fungerar de på kroppen, och finns det en hälsorisk? Nedan kommer dessa frågor att diskuteras mer ingående.

Tiamin (B1)

Tiamin är en färglös substans av kristallin typ, som är löslig endast i vatten, absorberas väl och spelar en viktig roll för människors hälsa. Elementet syftar till att lösa följande uppgifter:

 • Normalisering av kolhydratmetabolism i levern, levande vävnader och "grå materia" (hjärna). Thiamin bekämpar framgångsrikt pyruvsyra och mjölksyra, som är "trötthetstoxiner". En överflöd av sådana element leder till brist på energi, svaghet och överdriven trötthet. Huvudseffekten är karboxylas, som bildas i kroppen efter att ha tagit B1 och gör skadliga ämnen till glukos. Genom denna åtgärd blir en person snabbt av med depression, förbättrar aptiten, lugnar nervsystemet.
 • Deltagande i utvecklingen av omättade fettsyror, en av vars funktioner är att skydda levern och gallblåsan från bildandet av stenar.
 • Optimering av utbytet av aminosyror. Det är bevisat att brist på tiamin leder till störningar i metaboliska processer associerade med proteinets smältbarhet.
 • Minskning av inflammation i huden, förbättring av slemhinnorna. Dessa egenskaper är kända för läkare som använder läkemedlets helande egenskaper vid behandling av psoriasis, eksem och brännskador, liksom för att eliminera tecken på neurodermatit.
 • Förbättra hårväxt och tillstånd av hårsäckar.
 • Deltagande i blodbildning, och även vid celldelning. Det är bevisat att tiamin är en av regulatorerna för transport av genetiskt material.
 • Förstärkning av immunsystemet. Fördelarna med vitamin B12 och B1 är kända från positionen av en fördelaktig effekt på kroppens skyddande funktioner. Dessutom, tack vare dessa element, förbättras sköldkörtel-, lever- och matsmältningsorganen.
 • Ger smärtstillande funktion samt reducerar negativa effekter av alkohol eller tobak. Tiamin är ofta ordinerad för kronisk alkoholism.
 • Att sänka åldringsprocessen. B1 är inblandad i skapandet av nya celler i kroppen, vilket bidrar till utvidgningen av ungdomar.
 • Reglering av aminobutyrsyra, ansvarig för hjärnans korrekta funktion, liksom för produktion av serotonin - ett ämne som är ansvarigt för gott humör.
 • Optimering av tillståndet i centrala nervsystemet och muskelapparaten. Åtgärden beror på förmågan hos tiamin att hämma nedbrytningen av kolin, som inte ackumulerar skadligt kolesterol, skyddar cellerna och närmar dem med väsentliga delar för livet.

Tiamin är föreskriven i följande fall:

 • leversjukdom;
 • hudproblem (eksem, psoriasis, pyoderma);
 • endokrina störningar och efterföljande problem (fetma, diabetes);
 • störningar i njurarna, hjärnan och centrala nervsystemet;
 • problem med mag-tarmkanalen (gastrit, sår, pankreatit och andra);
 • hjärtfel.

Ett överskott av tiamin är sällsynt, eftersom extra B1 lätt avlägsnas från kroppen. Problemet uppstår endast vid mottagande av ett konstgjort vitamin i en dos på 100 mg per dag eller mer. I en sådan situation är följande biverkningar möjliga:

 • känner sig varm
 • allergiska reaktioner;
 • svåra spasmer
 • minskning av blodtrycket;
 • störningar i njurarna och leveren.

Pyridoxin (B6)

Inte mindre viktigt är vitaminerna B6 och B12, vars fördelar och skador också behöver särskild hänsyn. Först kommer vi att vara uppmärksamma på pyridoxin (B6) - ett vattenlösligt element som är inblandat i regleringen av metaboliska processer, återställer centrala nervsystemet och normaliserar blodcirkulationen.

Följande åtgärd B6 är vetenskapligt beprövad:

 • Deltagande i syntes av molekyler. Det är känt att syntesen av nästan alla molekyler sker med deltagande av pyridoxin. Nukleinsyror beror således direkt på B6, vilket säkerställer skapandet av nya celler.
 • Förbättra arbetet i centrala nervsystemet. Pyridoxin är inblandad i skapandet av molekyler som ansvarar för utbytet av information mellan nervändarna. Dessutom bildade B6 en grupp av vitala element - adrenalin, melatonin, serotonin, norepinefrin och andra ämnen. Pyridoxin lindrar också domningar i benen, kramp och förbättrar processen med glukosupptagning.
 • Splitting kolhydrater. Fördelarna med vitamin B12 och pyridoxin är direkt relaterade till smältbarheten av kolhydrater i kroppen, vilket bidrar till bildandet av en tillräcklig mängd energi för att utföra de nödvändiga åtgärderna under dagen.
 • Skydd mot inflammatoriska processer. Forskare är inte fullt ut förstådda med denna process, men det är redan känt att med regelbunden konsumtion av pyridoxin kan olika inflammatoriska processer inte vara rädda. Dessutom minskar risken för fetma, diabetes och hjärt- eller kärlsjukdomar med B6.
 • Återvinning av blodbildningsfunktion. B6 är involverad i reglering av kolesterolnivåer, liksom vid syntes av nya röda blodkroppar. Bristen på detta element gör plasman tjock, vilket ökar risken för vaskulär ocklusion. Dessutom är verkan av pyridoxin riktad mot att homocystein avlägsnas - den främsta skyldige till stroke, hjärtattacker och andra hjärtsjukdomar. Det är också bevisat att B6 förbättrar hjärtmuskeln.
 • Optimering av processen med protein och fettmetabolism. Om det finns tillräcklig mängd pyridoxin, är problem med absorptionen av fettsyror uteslutna. Dessutom sjunker kolesterol, lipidmetabolism normaliserar.
 • Avlägsna eller minimera riskerna för förvärring eller utveckling av ögonsjukdomar. I synnerhet används pyridoxin ofta för att skydda mot diabetisk retinopati.
 • Förstärkning av immunsystemet. Regelbundet intag av pyridoxin säkerställer produktion av T-celler som är involverade i förbättring av människans skyddande funktioner.
 • Förbättra humör. En tillräcklig mängd pyridoxin skyddar mot depression, ger trygghet, eliminerar känslan av ångest.
 • Behålla kvinnliga hormoner i balans. Vitamin ordineras ofta i komplex behandling för mastopati eller livmoderfibrer.
 • Förebyggande av snabb åldrande, skydd mot bildandet av stenar, minskar risken för cancer.
 • Förbättra huden och naglarna (används ofta som en del av speciella masker, läggs till kosmetiska krämer).
 • gravida kvinnor med toxicos
 • patienter med leukemi, anemi, ateroskleros och diabetes;
 • ungdomar med problem med talgkörtlarna och ett stort antal akne;
 • med problem med centrala nervsystemet och sjösjukdom.

Vitamin B6, liksom vitamin B12, vilka fördelar och skador som diskuteras nedan är farliga om de är för höga. Å andra sidan är pyridoxin hypervitaminos sällsynt. Detta förklaras av det faktum att kroppen inte kan ackumulera B6 i den nödvändiga volymen för sig själv bara från mat. Om överskott uppträder kommer de ut naturligt tillsammans med urin.

Överdosering är endast möjlig i ett fall - när man tar två gram vitamin varje dag i flera år. Det är bevisat att även ett fyraårigt intag av ett gram B6 dagligen inte ger biverkningar.

Överdosering kan erkännas av följande funktioner:

 • ökad surhet i magen;
 • domningar i armarna och benen;
 • utseendet av urticaria;
 • transienta störningar i centrala nervsystemet.

Det är värt att neka att ta pyridoxin i närvaro av allergiska reaktioner mot vitamin B i gruppen. Dessutom är vitaminet farligt för personer som lider av duodenalsår, ett sår eller gastrit. Det rekommenderas inte heller missbruk av vitamin för hjärtekemi och leversjukdom.

Cyanokobalamin (B12)

Vitamin B12 i jämförelse med andra delar av grupp B har en mer komplex struktur. Ämnet ackumuleras i olika mänskliga organ - njurar, lever, lungor och mjälte.

Externt är cyanokobalamin (kobolamin) ett mörkt rött kristallint pulver som tål höga temperaturer (upp till 300 grader Celsius) och förstörs inte av ljus. Vad är risken för en överdos av vitamin B12? Vad är cyanokobalamin användbart för? Tänk på dessa punkter mer detaljerat.

Kobalaminens verkan syftar till att lösa många problem:

 • Framställning av blodplasma enhetliga ämnen, liksom hemoglobinsyntes. Det är bevisat att B12-brist är den främsta orsaken till avmattningen i produktionen av nya röda blodkroppar, liksom en minskning av volymen.
 • Syntes av leukocyter som är inblandade i skyddet av levande vävnader från främmande element. Cobalamin upprätthåller en hög skyddsnivå (immunitet), minskar risken för virusinfektioner. Studier har visat att en brist på vitamin ökar risken för immunbristssyndrom. Samtidigt utvecklas HIV dubbelt så aktivt som jämfört med personer som får en tillräcklig mängd cyanokobalamin.
 • Förbättra hjärnans aktivitet. Regelbundet intag av B12 skyddar mot stress, återställer minne, eliminerar risken för skleros, demens och depression.
 • Normalisering av reproduktionssystemet. Cyanokobalamin föreskrivs ofta för män på grund av dess förmåga att påverka volymen av bakterieceller i sperma. Om kroppen är frisk och cobalamin levereras i tillräcklig volym, kommer spermieräknningen att vara normal.
 • Accelererar nedbrytningen av proteiner. Med tanke på vad som påverkar vitamin B12 är det värt att lyfta fram frågan om omvandling av proteiner till aminosyror, liksom deras inträde i kroppens celler. Det är därför B12 rekommenderas ofta för idrottare som behöver en snabb uppsättning muskler.
 • Förbättra arbetet i andningssystemet. Med en akut brist på syre i plasma spelar cobalamin rollen som en förstärkare och får cellerna att konsumera chalcogen snabbare. Det är bevisat att en tillräcklig mängd B12 i kroppen förlänger tiden utan luft. Dessutom säkerställer närvaron av kobolamin den normala driften av vart och ett av kroppssystemen.
 • Sömn normalisering och optimering av processen med melatoninproduktion. De nämnda åtgärderna är inbördes samband, eftersom vilopausen och vakenheten beror på melatonins överflöd.
 • Aktivering av enzymet involverat i oxidationen av succinatdehydrogenas. På grund av den cobalamin lipotropa funktionen minskar risken för fettinfiltrering av ett antal vitala organ - njurar, mjälte, hjärta och lever.
 • Reduktion av smärta i samband med brott mot integriteten hos centrala nervsystemet i diabetisk neuropati.
 • Minskar kolesterol. Med tanke på fördelarna med vitamin B 12 är det värt att notera dess positiva effekt på kardiovaskulärsystemet, nämligen att minska risken för vaskulär blockering med kolesterolplakor.
 • Aktivering av produktionen av vitala syror - deoxiribonukleära och ribonukleära. Från dessa proteinelement bildas cellkärnor innehållande ärftlig data.
 • Optimering av metabolism som involverar karoten, liksom dess efterföljande omvandling till retinol (vitamin A).
 • Deltagande i metaboliska processer av proteiner, fetter och kolhydrater, liksom i isomeriseringsreaktioner.
 • Formation på centrala nervsystemet fibrer i det meleniska skalet, som i kombination med B12 omvandlas till bärnstenssyra.

Indikationer för användning:

 • polyneurit;
 • myelosis;
 • benskador
 • kronisk anemi
 • strålningssjuka;
 • ischias;
 • Cerebral pares;
 • levercirros;
 • hudsjukdomar (dermatit, psoriasis);
 • akut och kronisk hepatit;
 • radikulit och andra.

Ovanstående egenskaper av vitamin B12, egenskaper och en positiv effekt på kroppen. Men det är viktigt att känna den negativa sidan av kobolamin - höga hälsorisker vid överdosering. Överskott B12 är indelad i två typer:

 • Akut överutbud. I detta fall är det ett engångsintag av en stor mängd kobolamin.
 • Kroniskt överskott - möjligt med långvarigt intag av vitamin i hög dos (mer än två gånger högre än normalt).

Överdriven intag av B12 i kroppen leder till ett antal konsekvenser:

 • ökad blodkoagulering
 • överdriven irritation
 • allergiska reaktioner.

Ett överskott av B12 under lång tid leder till en ökning av produktionen av haptokorrin, vilket ökar risken för att utveckla hypereosinofilt syndrom, myelogen leukemi samt polykemi.

Kontraindikationer att ta emot:

 • eritrotsitroz;
 • tromboembolism;
 • Överkänslighet.

B12 är ordinerad med försiktighet i närvaro av tumörer orsakade av vitaminbrist, liksom i närvaro av angina.

Att veta vad vitamin B12, B6 och B1 är användbart för, liksom vad skadan av dessa element är, låter dig ordentligt bygga en diet och få maximal fördel för kroppen.

Vitaminer av grupp B för hår: B1, B6 och B12

Grunden för korrekt hårvård är berikningen av deras näringsämnen, och förstås, framförallt - med vitaminer. Korrekt hårvård är baserad på anrikning av deras näringsämnen, främst vitaminer.

För att kroppen ska fungera ordentligt behöver den vitaminer, och för varje organ behövs olika näringsämnen. B-vitaminer för hår är en riktig frälsning från torra livlösa strängar. Alla vet att det finns många B-vitaminer, men för vad exakt var och en av dem är förvirrad, och ibland med ett speciellt problem med lockar, vet de helt enkelt inte vilket vitamin som ska tas. Vi ska försöka lista ut vilka spårämnen som är nödvändiga för att krullarna ska växa, för styrka, glans och hälsa. Läs mer: Typer av problem med hår och deras lösning.

Av de befintliga håret vitaminerna, de mest nödvändiga är B-vitaminerna. De viktigaste är B1, B6 och B12. Närvaron av dessa substanser i full styrka påverkar hårets tillstånd: de blir slitstarka, mjuka, elastiska och släta, ger glans. B-vitaminer kan inte bara stärka håret utan också ta hand om hårbotten.

Bland den befintliga listan med vitaminer för hår är de viktigaste vitaminerna från grupp B. De viktigaste är B1, B6, B12. När dessa ämnen är närvarande i full styrka visas detta också på hårets skick: de förvärvar styrka, glans, blir släta, elastiska och mjuka.

Vitaminer för hår i grupp B

B1 (tiamin)

Detta vitamin behövs av kroppen för normal metabolism. Han är ansvarig för att skapa vitalitet och energi. Med brist på detta vitamin växer håret dåligt, blir livlöst och sprött, växa tråkigt. För det normala livet måste du ta varje dag 1,5 mg vitamin B1 som ingår i kött, bryggerjäst, baljväxter och lever.

B2 (riboflavin)

Hår på grund av vitamin B2 ser bra ut. Med brist på det i kroppen blir hårets tips torra och rötterna blir feta. Det är nödvändigt att ständigt bibehålla innehållet av detta vitamin i kroppen, eftersom det snabbt förbrukas. Vitamin B2 finns i ägg, kött, mjölk, bröd och lever.

B3 (nikotinsyra)

Detta vitamin är ansvarigt för rik hårfärg, som utgör grunden för pigmenten. En brist på nikotinsyra kan orsaka långsammare hårväxt, för tidigt utseende grå hår. Vitamin B3 kan fyllas på genom att äta jordnötter, lever, bryggerjäst, korn, fisk och nötkött.

B5 (pantotensyra)

Alla vet att de behöver syre för normala organ. Pantotensyra är ansvarig för att öka penetreringen av syre i hårbotten och stärka hårrötterna. Detta vitamin finns i jordnötter, kli, äggulor, broccoli, lever, majs, bryggerjäst, kycklingkött.

B6 (pyridoxin)

Detta vitamin är ansvarigt för hårbotten, förhindrar mjäll, klåda och torrhet. Följande livsmedel är rika på pyridoxin: njure, fläsk, nötter, grönsaker, korn, fisk, kyckling, bananer, potatis. Brist på B6 kan leda till skallighet. Det förhindrar mjäll, strängar faller ut, näring hårbotten och gör håret silkeslen och flödande. Också från ansvarig för en vacker och slät hårstruktur.

B12 (cyanokobalamin)

Vitamin B12 är en av de viktigaste vitaminerna i människokroppen, ansvarig för regenerering, uppdelning och utseende av friska nya celler. Dessa processer är viktiga för tillväxten av naglar och hår. B12 gör att du kan göra håret vackert och friskt. En brist på cyanokobalamin kan orsaka hudirritation, sträng klåda och torrhet i strängarna. Det är nödvändigt att ta vitamin B12 mycket noggrant, eftersom hypovitaminos är möjlig på grund av dess överdrivna mängd. En stor mängd B12 finns i många produkter, men endast av animaliskt ursprung: ostron, mjölk, kött, fisk och skaldjur. Du bör veta att dagskursen för detta vitamin inte ska vara mer än 2 mikrogram. Denna mängd räcker för att uppdatera cellerna på ett naturligt sätt.

Varför är B-vitaminer så nödvändiga?

Tiamin, eller vitamin B1, stärker håret, "ansvarigt" för sin glans och vacker, naturlig färg.

B6 (aka pyridoxin) reducerar torr hårbotten, lindrar klåda. Dess nackdel är ett av utseendet av mjäll.

Cyanokobalamin - vitamin B12 påverkar regenereringen av celler i hela organismen och i hårbotten i synnerhet. Håravfall, klåda och torr hud är huvudskyltarna för brist på detta vitamin.

Men med anrikningen av kroppen B12 är det viktigt att inte missbruka, eftersom dess överskott hotar hypervitaminos. Det är också omöjligt att blanda vitaminerna B1 och B6 i samma hemgjorda mask.

Separat anser vi att det är nödvändigt att nämna vitamin B7 eller biotin, vilket enligt lag anses vara huvudhjälpen i kampen mot skallighet, därför med snabb håravfall ingår det i recepten av masker.

Dessutom kan alltför tunt hår förstärkas med detta vitamin. Vitamin B8 bekämpar också förlust. Men för att eliminera utseendet av tidigt grått hår, bör du berika håret med vitamin B9.

Vitamin i grupp B för hår: nationella recept

 • Vitamin B-komplex med smör och ägg

Stärker håret, förhindrar håravfall, lägger på glans på basis av vitaminerna B6, B12 i B2 i kombination med vegetabiliska oljor och ägg.

För att förbereda en mask för ett slagen ägg, kardborre, mandel och havtornsolja (i en matsked), blandas innehållet i ampullerna.

Masken appliceras på håret, värmdes på toppen med en film och en varm handduk. Torka masken i en timme, tvätta av med schampo.

 • Vitamin hårmask

För att stärka håret och ge dem styrka rekommenderas det regelbundet att applicera en mask baserad på vitaminerna B6 och B12, samt A, D och E i kombination med vegetabiliska oljor (oliv, mandel eller burdock), citronsaft och honung.

Alla komponenter är blandade (vitaminer 1 kapsel, alla övriga ingredienser - 1 matsked), masken appliceras på håret, masken hålls i 40 minuter och tvättas av på vanligt sätt. Upprepa proceduren en gång i veckan.

 • Herbal mask med vitaminer B för hår

Förstärker håret, lägger till en glans till det en vitaminmask, för förberedelsen av vilken de blandar vitaminerna B1, B12, A, E (några droppar) och en infusion av kalk av kamille eller nässla. För att få en bekväm konsistens i masken, lägg till 1-2 äggulor i masken.

Mask impregnera håret, börja med huden, fördela jämnt över hela längden av huvudet i en timme, sedan tvättas av.

 • Vitlöksmask med vitaminer i grupp B

Kombinationen av vitamin B2 och vitlök - en riktig frälsning med överdriven förlust och håravfall.

Receptet på denna mask är följande: en tesked vitamin B2, honung, aloejuice och citron blandas och krossad vitlök läggs till (1 tesked). Masken appliceras på att rengöra fuktigt hår, hålls i en halvtimme, medan håret är inslaget, tvättas av med senap löst i vatten (detta eliminerar vitlök lukt).

 • Mask med Vitamin B6 för torrt hår

Moisturize för att torka hårbotten, en mask som baseras på vitaminerna B6 och C hjälper till att eliminera mjäll. Receptet på denna produkt är följande: äggula, honung (en matsked), 1 kapsel vitaminer och 1 sked aloejuice.

En homogen blandning appliceras på håret efter tvättning, efter ungefär en timme tvättas produkten. Denna mask är mest effektiv om du utför en kurs på 10-15 procedurer med en frekvens på 2-3 gånger i veckan.

 • Vitaminer från grupp B för hårväxt

Ett annat maskrecept för snabb hårväxt: vitaminer B6, B12 (3 ampuller vardera), äggula och vanlig schampo (tillräckligt matsked). Applicera en mask på håret längs hela längden, tåla från 1 till 1,5 timmar.

För säkerhets skull:

B-vitaminer för hår kan köpas på apoteket i form av ampuller och läggas till hemlagade masker. När du använder vitaminer i hemlagade recept bör du överväga möjligheten till allergier. Därför bör det i fallet med en negativ reaktion av huden från användningen överges.

Vilka är de fördelaktiga vitaminerna i hårampuller?

 • Vitamin A har en positiv effekt på hårstrukturen, gör vårt hår elastiskt och glänsande.
 • Vitamin C, liksom vitaminerna i grupp B, förhindrar håravfall, främjar hårväxt, stärka håret.
 • Vitamin E främjar även hårväxt, reglerar hårlampans näring och blodcirkulation. Gör vårt hår friskt och glänsande.

Vårt hår är mycket känsligt för förändringar i kroppen. Brist på vitaminer i kosten, produkter av dålig kvalitet, dålig miljö, stress, har alla negativa effekter på hårets hälsa och skönhet.

Vitaminer i ampuller tar omsorg om håret, masker med vitaminer används för hårväxt, som används för håravfall. Det är ändå bra att kombinera masker med vitaminer och ta vitaminer inuti. Men innan du dricker vitaminer behöver du rådgöra med din läkare om denna fråga.

För att upprätthålla vår hälsa måste vi utrota dåliga vanor, äta rätt och leda en hälsosam livsstil. Vitaminer från grupp B är mycket användbara för vårt hår. Sådana vitaminer finns i levern, i bovete, mjölkprodukter och i nötter.

Masker med vitaminer i hårampuller

Hårmask med vitaminerna B1, B6, B12 i ampuller och oljor

Detta är mitt recept på en hårmask och delas med mig av min vän, som jag redan har nämnt i början av artikeln. Så, för masken behöver vi 3 vitaminer och 3 typer oljor och en matsked citronsaft. Vitamin B1, B6, B12. Kockolja, olivolja och ricinolja. Ta en matsked av varje oljeblandning och tillsätt 3 vitaminer (3 ampuller) och citronsaft.

En blandning av oljor appliceras på vått hår som fördelar en mask över hela hårets längd, appliceras i 30 minuter - 1 timme. Tvätta av med schampo och varmt vatten. Efter denna mask blir håret vackert, glänsande och mer hälsosamt och smidigt. Mask gör 1-2 gånger i veckan. Min vän är mycket nöjd med effekten av denna mask.

Mask med senap och vitaminer i ampuller

Denna mask förhindrar håravfall, stärker håret. Du måste ta två matskedar torr senap, en sked full av honung, en sked stor burdockolja, 2 vitaminer A, E, i ampuller och en äggula. Alla blandade, om blandningen är mycket tjock, kan du lägga till lite kokt vatten.

Om masker med äggula har jag en artikel på bloggen. Jag applicerar själv äggulan mot ansiktet och lägger det till masken. Artikel om användningen av äggula för ansiktet. Artikeln beskriver recepten av masker med tillsats av olivolja, honung, citron, gräddfil, masker för varje smak. Applicera denna mask som sprider sig över hela längden av håret i 1 timme, tvätta av masken med varmt vatten och schampo.

Vitaminer för hår i grupp B: applikation

Det är ganska svårt att få vitaminhalten i grupp B per dag, eftersom nutrition inte alltid är hälsosam och balanserad i den moderna rytmen för livet för de flesta. Men bristen på dessa vitaminer kan ha negativ inverkan på hela organismens utseende, hälsa och funktion.

Vitaminer spelar också en viktig roll för hår: för hälsa, skönhet och "lydnad". Och håret behöver ett komplett utbud av olika vitaminer.

För närvarande kan nästan varje apotek hitta flytande vitaminer, olika vitaminkomplex som tillsätts till schampon eller används som komponenter i vitaminmasker. Det finns också vitaminkomplex som tas oralt före sänggåendet. De förbättrar inte bara hårets hälsa och utseende, utan lugnar också nervsystemet, vilket också påverkar hårets tillstånd.

 • Schampo. Vitamintillskott i schampo framställs av vitaminer från grupp B för hår i ampuller (B1, B12 och B6) och ampuller av vitamin E. Innehållet i alla ampuller blandas och tillsätts till schampot. Första gången de tvättar huvudet och tvättar det med vatten, är det andra - de lämnar det på håret i 5 minuter, varefter håret tvättas.
 • Masker. Masker med flytande vitaminer låter dig återställa hårets hälsa och skönhet. För detta görs flytande vitaminer till oljebaserad (oliv, burdock eller castor).
 • För att öka effekten av användningen av vitaminer kan du lägga till eteriska oljor. Oljorna blandas, upphettas i ett vattenbad och tillsätts vitaminer. Blandningen blandas väl och gnids i hårrötterna med fördelningen längs hela längden. Sedan avlägsnas håret under locket och lindas med en tjock handduk. Masken varar ungefär en timme och tvättas sedan av.

Vilka livsmedel innehåller B-vitaminer

B-vitaminer för hår och för hela kroppen är helt enkelt oersättliga, vilket framgår av de många recensionerna av läkare. För att säkerställa att dessa vitaminer smidigt kommer in i din kropp och jobba till nytta, inkludera följande livsmedel i din kost:

 • nötter,
 • jäst rågbröd
 • levern
 • fisk av olika sorter,
 • mejeriprodukter
 • broccoli,
 • spenat,
 • blomkål,
 • kyckling och vaktelägg,
 • rött kött
 • nötter och spannmål.

Lägga till vitamin B till inköpta produkter

Mycket bekväm att använda B-vitaminer för hår som lägger till schampo. Denna metod kräver inte tidskrävande, tvingar inte huvudet att tvätta två gånger, men är mindre effektivt jämfört med andra.

I vilka fall kommer det att vara lämpligt:

 • du har vackert hår som inte kräver särskild vård
 • som ett tillägg till terapeutiska maskers kurs
 • som en snabbvårdsprodukt
 • om du röra runt matlagning dina hemlagade masker du absolut inte vill ha

Det finns flera möjliga användningsområden. Köp vitaminer B1, B6 och B12 för att lägga till hårprodukter tillsammans eller för enskild användning. Om du lägger till alla vitaminer i en flaska schampo på en gång kommer verktyget sannolikt att separeras och bli flytande.

Dessutom kommer du att reaktivera det och mögel börjar multiplicera i ett schampo eller en mask. Därför rekommenderar vi B-vitaminer för hårväxt att applicera separat - idag en i nästa tvätt - den andra. Och tillsätt ampullens innehåll till den del av det schampo du spenderar för 1 ansökan. Tvätta håret som du brukade: Massage din hårbotten noggrant och gå sedan till en längd. Vitaminer B1, B6 och B12 för hår har applicering med inköpta masker. Schemat är detsamma - en del av masken + en ampull. Förläng masken på håret i några minuter. Tvätta av med varmt vatten.

Korrekt användning av vitaminer

Du kan använda 1-2 ampuller av samma element åt gången och bara omedelbart efter öppningen. Vid långvarig exponering för luft förlorar flytande vitamin dess fördelaktiga egenskaper. Därför utarbetas ett botemedel varje gång en ny. Till exempel hälls den mängd schampo som krävs för tvättning i separata rätter och blandas med vätska från ampuller (det är mer lämpligt att dra vitaminet med en spruta). Gnugga i hårbotten av flytande vitaminer i sin rena form rekommenderas inte. För det första är det svårt att fördela en liten mängd över hela huvudet jämnt. För det andra framkallar de enskilda elementen en allergisk reaktion. Läs mer: Darsonvalisering av hår och hårbotten.

Den mest effektiva metoden är att tillsätta vitamin B12 i ampuller för hår till infusion av rödpeppar. Produkten köps på apotek eller bereds av dig själv: röd hetpepa utan frön (1 pod) krossas och hälls med alkohol (70-100 ml) och infuseras sedan på en mörk plats i ungefär en vecka. Den appliceras på följande sätt: rödpipertinktur späds i vatten (1:10), blandas med flytande vitamin B12 och gnids i ren hud. Efter 8-10 minuter tvättas bort.

Vitaminer av grupp B-kamp med hjärtsjukdomar

Forskare har upptäckt en annan fiende i hjärtat - homocystein, men lyckligtvis lyckades de uppfinna ett vapen för att bekämpa det. Dessa vapen är B-vitaminerna.

Vitaminerna i grupp B har nyligen blivit till fokus för alla som är intresserade av hjärtsjukdomar. Detta beror på nya upptäckter om en farlig aminosyra i blodet heter homocystein. Om ämnesomsättningen av detta ämne störs, reagerar den med skadlig kolesteroltyp LDL och tråkar på artärerna. Dessutom gör homocystein blod mer klibbigt och benäget för blodproppar. I trettio år har läkare ignorerat teorin om att vitamin B-brist kan orsaka hjärtsjukdom och stroke. Nu finns det övertygande bevis på att tre vitaminer från denna grupp kan rädda artärer. Tre enzymer som produceras från vitaminerna B6, B12 och folsyra (den senare anses vara den viktigaste) är oumbärliga i kampen mot homocystein. Följaktligen tillåter bristen på dessa väsentliga vitaminer homocystein att ackumuleras i blodet, förstöra artärerna och bli orsaken till hjärtinfarkt, stroke och död.

Vad säger vetenskapen om detta?

Långsamt men säkert finns det alla nya studier som visar att B-vitaminer inte bara minskar nivån av homocystein i blodet utan också kämpar mot andra hjärt-hotande fenomen.

Hur farligt är homocystein? Experter rapporterar att förhöjda homocysteinnivåer kan öka risken för kärlsjukdomar med så mycket som fem gånger och dödligheten från hjärtsjukdomar med sex. Harvardforskaren Meir Stampfer uppskattar att minst 150 000 av alla hjärtattacker per år är förknippade med höga homocysteinnivåer. En femårig norsk studie av cirka 900 patienter visade att bland personer med hög homocysteinnivå är dödligheten sex gånger högre än hos en låg. Även med inte allvarlig skada på artärerna orsakar en ökad homocysteinnivå, som analysen visat, en hjärtattack.

Men detta problem kan lösas med hjälp av säkra och billiga preparat av tre B-vitaminer: folsyra, B6 och B12. Att minska homocystein kan ha samma effekt för att förebygga hjärtsjukdom som att sänka kolesterol från 275 till 189 mg / dl, säger Dr. Gilbert S. Omenn vid University of Michigan.

B-vitaminer bekämpar homocystein.

Om man bara tar 400 mikrogram folsyra per dag, håller homocysteinnivåerna vanliga hos de flesta. Detta bekräftades av nya experiment utförda av M. Rene Malinov vid Oregon Medical University. En forskare säger att 400 mikrogram är inte mindre effektiv än 1000 eller 2. Forskare vid University of Washington har nyligen dragit slutsatsen att en otillräcklig mängd folsyra i kosten orsakar 56 000 dödsfall från hjärtsjukdomar om året.

Den nya studien, som involverade män och kvinnor från nio europeiska länder, bekräftar också att det finns en koppling mellan B-vitaminer och homocystein. I studien jämfördes tillståndet med 750 personer med hjärtsjukdom med hälsotillståndet för 800 personer utan hjärtsjukdom. De uppmätta nivån av homocystein, såväl som folat, B6 och B12. Som förväntat var halten homocystein i blodet högre hos personer med hjärtsjukdom och folsyra och B6 som regel lägre. Faktum är att kliniskt misslyckande B6 hittades i 35% av "kärnorna".

Studien gav ytterligare användbar information för oss om vitamin B6. Ju mer B6 i blodet desto lägre är sannolikheten för hjärtsjukdom. Ja, vitamin B6 sänker homocystein, men det här är inte den enda förklaringen, säger studieledaren Killian Robinson. Även vid normala homocysteinnivåer förutspådde vitamin B6-brist ett blockering av blodkärl i hjärtat, hjärnan och benen. Så, oavsett graden av homocystein, var vitamin B6-brist i blodet en mycket kraftfull riskfaktor för hjärtsjukdomar och stroke, enligt Dr Robinson.

Han tror att detta vitamin verkar skydda artärerna på andra sätt, vilket möjligen hindrar bildandet av blodproppar och påverkar kolesterol. Djur som inte får tillräckligt med vitamin B6 utvecklar hjärtsjukdom. Dr Robinson hävdar att vitamin B6-brist uppstår i 20% av amerikanerna, vilket gör dem till ett mål för hjärtsjukdomar.

B-vitaminer förhindrar sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.

En ännu större vikt av teorin om de unika egenskaperna hos vitamin B6 tillhandahålls av resultaten av en studie genomförd vid University of Minnesota och under ledning av Dr. Aaron Folsom, MD. Denna studie av 759 medelålders män och kvinnor fann att vitamin B6 är huvudindikatorn för en möjlig hjärtsjukdom. Forskare analyserade blodproverna av ämnen 1987 och följde sedan dem åt åtta år. Under denna tid var personer med högsta B6-innehåll i blodet två tredjedelar mindre benägna att bli offer för hjärtsjukdom än personer med det lägsta innehållet i detta vitamin.

En ny Harvardstudie, som varade i fjorton år och genomfördes på 80 000 sjuksköterskor, visade att kvinnor som hade mest vitamin B6 och folsyra hade hjärtasjukdom en tredjedel mindre ofta än de som tog det minsta. Harvard-forskare har dragit slutsatsen att kvinnor för att maximera skyddet måste injicera minst 400 mikrogram folsyra och 3 mg vitamin B6 per dag (både i mat och kosttillskott). I denna studie var den högsta dosen 696 μg folsyra och 4,8 mg B6 per dag, medan den minsta dosen var 158 μg folsyra och 1,1 mg B6.

Dessa resultat bekräftar data som erhållits av andra forskare: personer med hjärtsjukdom har låga nivåer av folsyra och B6, och att ta tre B-vitaminer minskar innehållet av homocystein i blodet.

B-vitaminer rensar artärerna.

Folsyra och vitamin B6, liksom i mindre utsträckning vitamin B12, hjälper till att minska homocysteinnivåerna. En banbrytande studie av den kanadensiska kardiologen J. David Spence, MD, publicerad i den brittiska medicinska tidskriften Lancet, visar för första gången att sänkning av homocysteinnivåer med B-vitaminer ger stor fördel för artärer. Vetenskapsmannen och hans kollegor mättes gradvis nedläggning och ackumulering av plack i carotidartärer av trettioåtta män och kvinnor i genomsnitt 58 år före och efter att ha tagit vitaminer från grupp B i fyra och ett halvt år. Dagliga doser var 2,5 mg folsyra, 250 μg B12 och 25 mg B6.

När ämnen inte tog vitaminer ökade området med plack med cirka 50%. Efter att ha tagit vitaminer minskade den i storlek med 10%. Med andra ord, vitaminer rensa artärer och behandla ateroskleros.

Vitaminer av grupp B kamp med stroke.

B-vitaminer kan rädda dig från en första eller andra stroke. Och det handlar inte bara om effekten på homocystein. I en ny studie av femtio personer som hade stroke tog hälften av patienterna B-vitaminer i tre månader (5 mg folsyra, 100 mg vitamin B6 och 1 mg B12) och den andra hälften gjorde det inte. I slutet av studien minskade den första gruppen signifikant nivåerna av homocystein och trombomodulin, ett ämne som cirkulerar i blodet och indikerar skador på blodkärlens inre beklädnad (det kallas endotelcellsmembranet). I gruppen som inte tog vitaminer var det inga förändringar. Att minska nivån av trombomodulin efter behandling med stora doser av B-vitaminer som syftar till att minska nivån av homocystein indikerar att skadorna på den inre formen av artärerna har minskat, säger studieledare Richard F. Macko, MD, docent i neurologi och geriatri vid University of Maryland. "Vi kan inte utesluta möjligheten att B-vitaminer verkar på celler på ett visst sätt, och inte bara reducerar homocysteinnivåer", konstaterar Dr. Maco.

Denna studie var för kortvarig för att visa en minskning av sannolikheten för en återkommande stroke, men alla indikatorer för att förbättra patienternas tillstånd är uppenbara. Så här säger Dr Mako: Våra resultat stöder forskning som nu genomförs gemensamt i många centra och ägnas åt förebyggande av stroke med hjälp av B-vitaminer.

Å andra sidan fann forskare från Tufts University att äldre män och kvinnor med förhöjda nivåer av homocystein och låg folsyra är dubbelt så sannolikt som förminskning av halshinnorna, vilket ökar tendensen att stroke.

Otillräckliga doser av vitaminer i grupp B.

Tyvärr får amerikaner inte tillräckligt med folsyra. Att ta kosttillskott är därför det bästa sättet att skydda dig själv. Till exempel tar bara en av tio amerikaner lika mycket folsyra som enligt experter är det nödvändigt att bekämpa förhöjda nivåer av homocystein. Dessa data erhölls av Harvard-forskare. Enligt en taftstudie, om en person får mindre än 350 mikrogram folsyra per dag, är det troligt att han har höga halter homocystein i blodet. En studie av äldre visade att de som injicerar otillräcklig folsyra (200 mcg per dag) sex gånger oftare har farligt höga halter homocystein än de som får mer folsyra (400 mcg per dag).

Vad är B-vitaminer och vad är deras verkningsmekanism?

Folsyra: Folsyra (eller fo-lat), ett vanligt B-vitamin, finns i stora mängder i torkade bönor, apelsinjuice, gröna bladgrönsaker som spenat och broccoli, befästa spannmål, avokado, lever och jordnötter. Nästan nio av tio amerikaner har för lite av detta vitamin. Men även om du konsumerar mycket mat som är hög i folsyra, förvänta dig inte att det hjälper dig att klara homocystein. Enligt en studie normaliserades inte mat med högt innehåll av folsyra hos de flesta ämnen homocysteinnivåer.

Vad är sannolikheten för att du har en förhöjd nivå av homocystein?

Här är någon som har en ökad nivå av homocystein och som kan behöva ytterligare doser av B-vitaminer:

 • människor som konsumerar lite folsyra med mat och näringstillskott;
 • för älskare av högproteinmat som är vanliga i USA, speciellt djur. Kilmer S. McCully, MD, från Veterans Medical Center i Providence, skapare av homo-cystein-teorin, förklarar: kroppen producerar homocystein från protein. Växter som är rik på proteiner är inte farliga, eftersom de vanligtvis innehåller tillräckligt med B-vitaminer för att hålla homocysteinnivåerna normala.
 • röka. Rökning minskar nivån av folsyra och gör att innehållet i homocystein kan öka. Rökare behöver 600 mikrogram av detta vitamin om dagen.
 • människor som använder mycket kaffe. Nya norska studier har visat att kaffe kan öka tomocysteinnivåerna. De som drack mer än nio koppar om dagen hade en homocysteinnivå 20% högre än de som drack mindre en kopp om dagen. Mer än fem koppar kaffe om dagen, som forskningsresultat visar, kan höja nivån av homocystein. För de som rökt och drack mycket kaffe samtidigt var nivån av homocystein särskilt hög.

Av alla B-vitaminer förefaller folsyra vara den mest kraftfulla motgiften mot homocystein. Det är en oumbärlig del av processen att konvertera homocystein till en ofarlig substans. Om folsyra inte räcker, sker omvandlingen inte och homocysteinhalten förblir hög. Dessutom hindrar folatintag under graviditeten fosterskador i neuralröret. För det första är det just därför regeringen kräver mjölprodukter, bland annat bröd, mjöl och pasta, samt spannmål, som berikas med folsyra.

Vitamin B6: Vitamin B6, som även kallas pyridoxin, pyridoxal eller pyridoxamin, finns i små mängder i nästan alla produkter av vegetabiliskt och animaliskt ursprung. Detta är den viktigaste komponenten av mer än hundra enzymer som påverkar aminosyrans metabolism. Och homocystein är en av dessa aminosyror.

B6 behövs för ett enzym att bryta ner homocystein. Forskning bekräftar enhälligt att när B6 är otillräckligt kan homocystein ackumuleras i blodet, vilket skador på artärer och orsakar hjärtattacker och stroke. Det finns bevis för att B6 också saktar ner bildandet av farliga blodproppar.

Vitamin B12: Detta vitamin kallas också kobolamin. En av dess huvudfunktioner är att delta i bildandet av friska röda blodkroppar. Dessutom hjälper det att konvertera homocystein till en annan aminosyra som heter methionin. Nu förstår du varför detta vitamin i experiment minskar nivån av homocystein.

Folsyra: störande fakta

 • Den genomsnittliga amerikanska över 20 år lider av folsyrabrist - kvinnor tar i genomsnitt endast 226 mcg folsyra per dag medan män tar 283 mcg. Detta är för lågt för att minska homocystein (eller förhindra livmoderhalscancer eller fosterskador).
 • Ju mindre folsyra du har i ditt blod, desto mer är dina artärer benägna att begränsa och blockera, studier på Tufts University Show.
 • Rökare behöver tre gånger mer folsyra (minst 600 mikrogram per dag) för att få samma vitaminhalt i blodet.

Folsyra

Hur mycket folat ska jag ta? Eftersom detta är det viktigaste anti-homocysteinmidlet för alla B-grupp vitaminer, bör det inte försummas på något sätt. Dr Malinov och andra specialister som skyddar artärerna rekommenderas att ta 400 mikrogram folsyra per dag. Rökare kräver 600 mikrogram. På grund av genetiska skäl kräver en liten andel människor så mycket som 1000-5000 mcg per dag, men denna dos tas endast under medicinsk övervakning.

Hur säker är folsyra? Doser från 5 000 till 10 000 mikrogram folsyra per dag ger inte biverkningar i studier. Mycket höga doser kan maskera symptomen på vitamin B12-brist och malign anemi, om lämpliga diagnostiska test inte används. Om du har en anledning att frukta denna sjukdom, gör en analys innan du börjar ta mer än 1000 mikrogram folsyra per dag.

Varning! Om du har hjärtsjukdom, tala med din läkare innan du försöker sänka homocysteinnivåerna med höga doser av B-vitaminer.

Tabletter eller mat? Det är svårt att få tillräckligt med folsyra med mat, eftersom detta vitamin absorberas dåligt. En ny irländsk studie visade att att äta 400 mikrogram folsyra med mat ökade inte innehållet av vitamin i röda blodkroppar avsevärt. Endast vitaminpreparat hade en effekt. En stor studie visade att personer som inte tar droger har en 10-15% högre homocysteinnivå än de som regelbundet dricker multivitamin och B-vitaminpreparat. Så det är vettigt att äta mat rik på folsyra och samtidigt ta 400 mikrogram folsyra per dag - detta belopp finns vanligen i multivitaminberedningar med mineraler. En analys visade nyligen att korn som väsentligen berikats med vitaminer (innehållande 499-655 μg folsyra) minskar nivån av homocystein tillräckligt för att skydda blodkärlen. Spannmål med lågt innehåll av folsyra (127 μg) gav inte ett positivt resultat.

Dessutom förhindrar folsyra fosterskador. Sedan regeringen utfärdade ett dekret om obligatorisk befästning av mjöl och spannmålsprodukter med folsyra har forskare funnit en ökning av nivået av folsyra i amerikanskt blod.

Vitamin B6

Hur mycket vitamin B6 ska jag ta? Regelbunden multivitamin tablett innehåller 3 mg vitamin, vilket är tillräckligt för att eliminera bristen och öka immuniteten. Studier visar att läkemedel från 10-50 mg B6 per dag är mer effektiva för att minska nivån av homocystein.

Hur säker är vitamin B6? Det bästa är att inte överskrida dosen på 50 mg B6 per dag. Inget behov av att ta mer än 200 mg av detta vitamin per dag. Att ta stora doser, speciellt under lång tid, kan orsaka neurologiska störningar. 500-1000 mg kan orsaka förgiftning av nervsystemet.

Tabletter eller mat? Även om det är mycket viktigt att äta matrika med vitamin B6 är det svårt att få den dos som behövs för att bekämpa homocystein från näring. Enligt den senaste undersökningen som utförts av den amerikanska avdelningen för jordbruk konsumeras i genomsnitt endast 1,79 mg av detta vitamin per dag i Amerika.

Vitamin B12

Hur mycket vitamin B12 ska jag ta? I en studie av Dr David Spence, som visade hur B-vitaminer minskar homocysteinnivån, fick personer 250 μg B12. Eftersom många människors förmåga att absorbera detta vitamin från mat försämras med ålder, rekommenderar vissa experter att ta ganska stora doser. För förebyggande av hjärtsjukdomar bör tillräcklig 250-500 mg.

Hur säker är vitamin B12? Det är praktiskt taget inte farligt. I studier orsakade 1000-5000 mcg per dag inga biverkningar. Även om ämnets toxicitet är mycket låg bör du inte använda mer än 1000 mcg, om inte din läkare har rekommenderat dig. Tabletter eller mat? Även om vegetarianer ligger framför resten av befolkningen när det gäller näringsvärde, kan de sakna ett ämne - vitamin B12, eftersom det bara finns i animaliska produkter. Lyckligtvis innehåller nästan alla befästa spannmål B12, vilket gör livet enklare för veganer. Oavsett om du är vegetarian eller inte, är det dock svårt att få samma doser som används av forskare för att minska homocysteinnivåerna utan ytterligare droger.Nästa Artikel
Masken, med hjälp av vilken jag accelererade hårväxten med hälften och tillsatt densitet