Hårmaskar med vitamin B12 i ampuller


Den ständiga påverkan på den aggressiva miljöens krök gör dem svaga och spröda. Vitamin B12 för hår hjälper till att lösa dessa problem och returnerar det tidigare lyxiga håret. Ofta upphör tillväxten och försvagningen av glödlamporna på grund av användningen av curling och strykning, såväl som bristen på byggmaterial för hårstrumpor. Cyanokobalamin är ett av de bästa verktygen för att skapa masker och vårdprodukter för krullar. Under våren avitaminos kräver naglar och hår särskild uppmärksamhet. De bör stödjas genom komplexa förfaranden, med införandet i kosten av användbara produkter och reduceringsmedel för extern användning.

Fördelarna med vitamin B12 för hår

I kosmetologi används ofta alla slags vitaminföreningar. Detta gör att du kan få ett bra resultat i vården av lockar hemma. Unikheten av cyanokobalamin är att den syntetiseras av levande organismer och är en organisk substans. Vitamin påverkar cellerna aktivt. Det främjar tillväxten av hårstrumpor, stärker folliklarna, regenererar huden. De positiva egenskaperna hos substansen är helt fördelaktiga för alla strängar.

Vitamintillväxt gör att du kan få synliga förändringar i krillens tillstånd:

 1. Blodet börjar cirkulera bättre, och hårbotten är tillräckligt näring.
 2. Celler får mer syre för andning;
 3. Folliklar tar emot näringsämnen i en större volym;
 4. Hårstrumpor börjar växa snabbare;
 5. Återställer huden och sover folliklarna lever
 6. Mjäll elimineras effektivt
 7. Intensiv avbrott stoppar;
 8. Curls blir levande och glänsande.

Medicinska egenskaper hos vitamin måste användas i komplexet. I närvaro av beriberi måste du först och främst ändra din kost. I menyn måste du ange produkter med högt innehåll av ämnet. Vid akut behov föreskrivs injektioner och användning av ett läkemedel innehållande cyanokobalamin.

Vilka livsmedel innehåller vitamin B12?

Om vi ​​bara begränsar oss till den externa användningen av masker, blir det ganska svårt att nå resultat på kort tid. Det är nödvändigt att ständigt fylla vitamins inre reserver, endast i detta fall kommer rötterna att få tillräcklig näring. Matlagning hemma gör det bästa sättet att få rätt vitamin. Många produkter innehåller cyanokobalamin i stora mängder. Källor av vitamin A är huvudsakligen av animaliskt ursprung.

Viktig redaktionell rådgivning

Om du vill förbättra ditt hårs tillstånd, bör du särskilt sköta skampon som du använder. En skrämmande figur - i 97% av schampon av kända varumärken är ämnen som förgiftar kroppen. Huvudkomponenterna, på grund av vilka alla problem på etiketterna är betecknade som natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, kokosulfat. Dessa kemikalier förstör krullarnas struktur, håret blir skört, förlorar sin elasticitet och styrka, färgen bleknar. Men det värsta är att dessa saker kommer in i levern, hjärtat, lungorna, ackumuleras i organen och kan orsaka cancer. Vi rekommenderar dig att överge användningen av medel i vilka dessa ämnen är belägna. Nyligen utförde experter från vår redaktionsteam en analys av sulfatfria schampon, där första plats togs av medel från företaget Mulsan Cosmetic. Den enda tillverkaren av naturliga kosmetika. Alla produkter tillverkas under strikta kvalitetsstyrnings- och certifieringssystem. Vi rekommenderar att du besöker den officiella webbutiken mulsan.ru. Om du tvivlar på din kosmetiks naturlighet, kontrollera utgångsdatumet, det ska inte överstiga ett års lagringsutrymme.

I den dagliga kosten måste du ange:

 • alla sorter av kött-, lever- och njurkreatur;
 • ostar och keso, yoghurt och kefir, ryazhenka och helmjölkspulver;
 • havsfettfisk av sådana sorter som lax, sill, karp;
 • skaldjur.

Även vegetarianer kommer inte att förbli utan friska produkter. Produkter som innehåller det önskade elementet finns också bland växter. I blygsamma mängder är vitamin i sojabönor, sallad, spenat, havskal. Användningen av dessa produkter kommer att hålla balansen i kroppen.

Former för frisättning och var att köpa vitamin B12

Om du snabbt behöver fylla på beståndet av det saknade ämnet i kroppen, måste du vända dig till läkemedelsalternativet. Vitamin B12 i ampuller och tabletter kan köpas på varje apotek. Det finns flera former av läkemedelsfrisättning:

 1. Vitamin B12 i ampuller skrivs ut av kursen i tio dagar, med en gång per dag;
 2. Du kan också köpa drogen i piller och dricka i samma kurs som föreskrivits av en läkare.

Priset på ampuller är mycket lägre. Tabletter importeras och produceras inom hemlandet. Användning av cyanokobalaminhår måste vara korrekt. Det får inte överdrivas. Överdosering kan ha negativa effekter.

Kontraindikationer att använda

Överdriven intag av vitamin B12 kan orsaka biverkningar. De leder till lungödem och hjärtsvikt. I sällsynta fall uppstår anafylaktisk chock. Skadan från att ta ett vitamin observeras i vissa kroniska sjukdomar. Ämnet kan orsaka persistenta allergiska reaktioner. Vid kränkningar av hjärtrytmen, byte av pall, huvudvärk, är det nödvändigt att sluta använda vitamin. Med hög blodkoagulering är det lämpligt att få en läkares tid.

Sätt att använda vitamin B12 för hår

Användningen av vitamin B12 för hår innefattar både extern och intern användning. Doseringen av läkemedlet ordineras av en läkare beroende på sjukdomen och förenligheten av droger. För att genomföra en kurs och uppnå önskat resultat måste du veta hur man tar vitamin B12.

Regler för användning av masker med cyanokobalamin

Hårvård är ett långt och noggrant arbete. Han antar att använda inte bara kemiska medel, utan även maskerna gjorde händerna. För att uppnå en positiv effekt och ingen skada måste du följa reglerna för användning av masker.

 • Blanda inte cyanokobalamin med vitaminer som B1 och B3, för att inte neutralisera effekten.
 • Verktyget fungerar bra i tandem med folsyra och B6.
 • Vitamin kan orsaka allergier, så det kan inte användas utan tidigare testning. Om det inte finns någon reaktion efter att vätskan har blivit vakt efter en timme kan procedurer utföras.
 • Vid sammanställning kan masken inte utsättas för vitaminvärme.
 • Innan du applicerar produkten måste du tvätta håret och torka det utan att använda en hårtork.
 • Huvudfältet för maskerna är hårbotten, inte krullarna.
 • Proceduren varar upp till trettio minuter.
 • Det är tillräckligt för profylax att använda medlen varje vecka med vitamin.
 • Med en akut brist på ämnen rekommenderas att man utför två gånger i veckan.
 • Kontrakt kan göras tio förfaranden, då behöver du en lång paus från trettio till sextio dagar.
 • För tvättning är det nödvändigt att applicera schampo utan protein.
 • Effekten av vitamin på håret kommer att vara effektivt om du följer enkla regler för applicering.

Vitamin B12 Hårmask Recept

Ett brett utbud av olika recept baserade på vitamin B12. I kombination med andra ämnen kan den öppna helt. Effekten av cyanokobalamin känns efter de första procedurerna. Huvudvillkoren för behandling är den komplexa användningen av medel. Också, tillsammans med maskerna, behöver du ändra din kost.

Mask med vitamin B12 för hårväxt

Accelerera hårväxten och uppnå en snabb effekt hjälper till att göra en enkel maskering.

ingredienser:

 • peppar tinktur;
 • ampull av cyanokobalamin.

Tinktur av peppar gör att blodet flyter till folliklarna, och vitamin ger dem mat. För att få rätt konsistens måste du använda en ampull av cyanokobalamin och två skedar av tinktur. Endast medel hårbotten behandlas. Masktiden bör inte överstiga femton minuter, och en lätt brinnande känsla är en acceptabel norm.

Mask med vitamin B12 för håravfall

Vitamin fungerar effektivt mot håravfall. Dess struktur gör det möjligt att tränga in i rötterna och aktivera sitt arbete.

ingredienser:

 • ett ägg;
 • havtorn, mandel- och burdockolja;
 • vitaminerna B6 och 12.

Alla komponenter måste blandas till en jämn konsistens. Produkten appliceras på huden och rötterna. Hår vitaminer är mycket användbara med rätt kombination. En sådan komposition kan hållas på huvudet upp till en och en halv timme. Vid dubbel tvättning är det nödvändigt att använda schampo utan protein.

Mask med vitamin B12 för att stärka håret

Hjälp av cyanokobalamin är märkbar inte bara för att påskynda tillväxten av lockar. Han utövar också hårdförstärkning och förbättring.

ingredienser:

 • kalk;
 • kamomill;
 • nässlor;
 • rågbröd;
 • vitaminerna A, B6 och 12.

Ursprungligen är det nödvändigt att förbereda ett avkok av torra eller färska örter. Blandad i en sked av varje och fylld med ett glas kokande vatten. Efter trettio minuter kan du gå in i bröd- och vitaminkomponenten. Efter ytterligare femton minuter kan du börja förfarandet. Hennes tid är en halvtimme. Masken tvättas enkelt och fungerar effektivt.

Mask med vitamin B12 och B6

Hårmaskiner med vitamin B12 utesluter inte användningen av andra delar i denna grupp. Tja i harmoni med cyanokobalamin B6. Dessa två vitaminer ger näring till glödlamporna och gör krusarna levande.

komponenter:

 • aloe;
 • vitaminerna B6 och 12.

Basen för produkten är en balsam, där det är nödvändigt att tillsätta resterande komponenter i lika delar. Denna lösning bör vara väl fuktad strängar och hårbotten. Maskintiden är sextio minuter. Du kan sedan tvätta håret och låt det torka.

Video recept: Vitaminmask hemma

Mask för fettigt hår

En bra kombination är masker med cyanokobalamin och traditionella kosmetiska tillsatser. Med dessa verktyg är det möjligt att minska fettinnehållet i strängarna och bli av med mjäll.

komponenter:

 • burdock olja;
 • honung;
 • huvudkomponent.

En del av honung och vitamin införs i oljebasen av två delar. Denna livgivande blandning måste behandlas och rötterna och strängarna. Förfarandet tar en och en halv timme. Många oljeformuleringar kräver en termisk effekt. Tvättning två gånger med schampo garanterar att krullarna är rena.

Fuktgivande mask för torrt hår

För att se en förbättring av hårväxten, och medan strängarna inte var torra och fula, är det nödvändigt att använda en speciell maskinkomposition.

komponenter:

 • castor och olivoljor;
 • honung;
 • huvud ingrediens.

Oljebasen består av lika delar av castorca och olivolja. Andra komponenter läggs till det. Effekterna av fonderna förekommer på alla krullarna och folliklarna. Vid tiden är det nödvändigt att stå emot två timmar. För olja krävs en dubbel spolning.

Mask för näring och hår restaurering

Håret kan behandlas med en vitaminkomposition med ägg och burdock.

komponenter:

 • vitaminer A, Bl, 6, 12;
 • ägg;
 • burdock olja.

Högförstärkt oljeblandning är utmärkt för behandling av svaga strängar. Det är nödvändigt att arbeta med alla lock och hårbotten. Du behöver minst en och en halv timme för full effekt. Skölj blandningen måste vara försiktig, eftersom det finns oljekomponenter i sammansättningen. För att uppnå en större effekt måste du också lägga till en vitaminlösning i schampot. Med varje shampooing behöver du göra en lätt massage.

Video recept: Äter torrt hår hemma

Recensioner om användningen av cyanokobalamin

Angelina, 26 år gammal

Jag upptäckte av misstag att cyanokobalamin kallas "tillväxt vitamin" och bestämde sig för att prova att göra en mask med den. Den frekventa användningen av olika enheter gjorde min svängbara lås bara hemskt. Medel med honung började hjälpa andra gången. Jag har redan genomfört två kurser och klagar inte på resultatet. Jag råder alla att försöka.

Det visar sig att för att torka håret i normalt, måste du göra veckomaskar med vitamin B12. När jag fick reda på att jag omedelbart kom till affärer. Byggde pengar från vad hon fann. Jag gillade effekten. En vecka senare köpte jag alla vitaminer, gjordes schampo, och regelbundet spenderade en kurs av masker. Medan jag inte klagar på resultatet, gillar jag allt.

Slutligen lyckades jag med mina hårproblem! Fanns ett sätt att återställa, stärka och växa hår. Jag har använt det redan i 3 veckor, resultatet är där, och det är fantastiskt. Läs mer >>>

Hur man påskyndar hårväxten med vitamin B12

B12 är ett oumbärligt vitamin som är involverat i bildandet av röda blodkroppar och celldelning. Dess brist påverkar kvaliteten på blod och humör och tillståndet hos huden och håret. För att förbättra hälsan och återställa skönheten kommer det att hjälpa till med behandling med en artificiell analog b12.

Användbara egenskaper

Den främsta effekten av vitamin B12 på hår är att påskynda tillväxten, det stärker rötterna genom deltagande i syntesen av blodkroppar. Förbättrad blodkvalitet, b12 främjar god näring av rötterna. Hårdets densitet ökar på grund av uppvaknande av vilande lökar, de blir mjuka, glänsande och elastiska.

En brist på vitamin B12 i kroppen orsakar:

 • Anemi. På grund av detta får hårrötterna mindre syre och blir svaga.
 • Irritabilitet och sömnlöshet. Stress är en av de faktorer som framkallar håravfall, som i avsaknad av adekvat näring blir tunnare, växer långsamt, blir matt, hård och spröd.

Använda B12, lösa följande hårproblem:

 • Långsam tillväxt;
 • Riklig förlust
 • Tunt hår
 • slöhet;
 • styvheten;
 • Bräcklighet.

Vitamin B12 är kontraindicerat inuti med tromboembolism och benägenheten att bilda blodproppar, patienter med erythremi och erytrocytos, gravid och lakterande (inuti) och personer som har hög känslighet för substansen (inifrån och ut).

Källor av vitamin

Det dagliga vuxna behovet av b12 är bara 3 mcg. Men det absorberas i mindre kvantiteter, även om det kommer från mat tio gånger mer än normen. Vitamin B12 finns i animaliska produkter (innehåll anges i skok i μg / 100 g):

 • Lever (nötkött - 60, fläsk - 26);
 • Kött (nötkött - 5, lamm - 3);
 • Fågel (kalkon - 2, kyckling - 0,7);
 • Fisk och skaldjur (sill - 13, makrill - 8, musslor -12, bläckfisk - 20);
 • Hårda ostar (cheddar - 0,8, gouda - 1,5);
 • Mjölk (0,4) och mejeriprodukter (sur grädde - 0,4, stallost - 0,45, yoghurt - 0,5);
 • Äggulor (2).

B12 i medicinering

Vitamin b12 är en grupp av ämnen som innehåller kobolt. Cyanokobalamin levereras huvudsakligen med mat. Därför syntetiserar apotekare detta specifika vitamin. I apoteket säljs det i tre former:

 • Tabletter (Neurovitan, Neyrobion);
 • Kapslar (feroglobin, blagomin);
 • Injektionsvätska, lösning (kallad flytande cyanokobalamin).

Varje tablett eller ampoule innehåller mellan 30 och 5000 mikrogram B12. I tabletter är dosen högre, eftersom vitaminet i matsmältningsorganet absorberas sämre. I genomsnitt är priset per förpackning 30 rubel. Importerade droger är 5-6 gånger dyrare.

Hur man ansöker om hår

 • Det är omöjligt att kombinera B12 med nikotinsyra (B3 eller pp) och pyridoxin (B6): de förlorar sina egenskaper vid kontakt (detta gäller för beredning av masker och tar vitaminberedningen oralt). Dålig absorption påverkas av: askorbinsyra, kalium, hypnotiska läkemedel och preventivmedel, alkohol (vid förtäring);
 • Spruta inte in dig själv. Detta är en onödig risk och förgäves smärta. Begränsa ditt intag av piller eller kapslar.

Förtäring

Om du bestämmer dig för att ta vitamin B12 för hår inuti, då köpa tabletter med en dos på 1000 mg / pc. Ta dem enligt anvisningarna:

 • Kursens längd - 10 dagar;
 • Avbrottet mellan kurser är 2 månader;
 • Registreringsfrekvens - En gång om dagen med måltider.

Du kommer att märka effekten av att ta piller eller kapslar inte tidigare än i en månad, eftersom läkemedlet har effekt från insidan. Men i ett år med regelbunden upprepning av kursen kommer du att få en ökning av hårlängden upp till 30-40 cm. Håret blir tjockare, mer felfri och glänsande.

Utomhusbruk

Externt används vitaminet i sin rena form, genom att lägga till hårvårdsprodukter eller hemlagade masker till kosmetika. I vilket fall måste du följa reglerna:

 • Antalet förfaranden i kursen - 10-15;
 • Intervallet mellan procedurer är 3-7 dagar;
 • Avbrottet mellan kurser är 2 månader;
 • Applicera endast på torrt, tvättat hår, om inte annat anges.
 • Det är omöjligt att värma lösningarna och maskerna (vitaminet förstörs);
 • Att värma huvudet med polyeten och en handduk;
 • Om det inte fanns oljor i masken, skölj utan schampo;
 • Efter en hårmask med vitamin B12 är det omöjligt att skölja huvudet med en balsam och balsam.
 • Torrt hår utan hårtork.

Ansökan i ren form

För användning i sin rena form behöver du ampuller med vitamin B12. Ett förfarande = 1 ampull 500 mcg.

 • Dra in innehållet i injektionsflaskan i en spruta;
 • Ta bort nålen;
 • Dot på avståndet mellan håret;
 • Skölj huvudet med vatten efter 15-20 minuter.

Eftersom det är svårt att fördela vätskan från en ampull över huvudet, kan B12 spädas med vatten och även använda en spruta.

Lägg till i fonder

Till exempel kan du lägga till en lösning på schampot:

 • Häll schampo i koppen;
 • Häll ampullens innehåll där och blanda;
 • Applicera på vått, smutsigt hår och skum;
 • Lämna i 10-15 minuter;
 • Tvätta av.

Hemlagade masker

Vitamin B12 kan användas för att göra hårmaskor. Flytande cyanokobalamin är lämpligt för detta ändamål. Om du bara har piller, innan du lägger till i masken, gnid den i pulver och lös den upp i en tesked vatten.

Regenererande mask för skadat hår

 • Laminariapulver (säljs i apotek) - 2 msk. l.
 • Mineralvatten - 2 msk. l.
 • B12 - 1 ampull.

Pulver att lösa upp med vatten till en krämig konsistens. Tillsätt vitamin och blanda. Gnid in i rötterna, resterna för att fördela håret. Håll under huven i 1 timme, skölj utan schampo.

Resultatet: mjuka, släta och glänsande lockar.

För tillväxt med peppartinktur

 • B12 - 1 ampull;
 • Tinktur av rödpeppar - 2 msk. l.
 • Burdock (castor) olja - 1 msk. l.

Häll vitamin i tinktur och lägg till burdockolja. Om håret är torrt, lägg till en sked olivolja. Gnid bara rötterna. Håll en timme, men med en stark brinnande känsla kan du tvätta av tidigare. För att tvätta, använd schampo.

Resultat: Snabbare tillväxt kommer att märkas i en månad (4-8 procedurer). Ökar volymen och densiteten på grund av uppvaknande av vilande lökar.

Nourishing mask

 • Kockolja (mandel eller havtorn) - 2 msk;
 • Äggula - 1 st.
 • B12, B2 - 1 ampull.

Slå äggula, blanda med vitaminer, tillsätt olja och blanda. Applicera på schamponet skummade på håret och gnugga in i rötterna. Låt i 1,5 timmar sköljas med vatten. Skölj huvudet med en schampo om oljan har sköljats ​​ut.

Tips! För torrt hår kan du lägga till olivolja, som har en fuktgivande effekt. För oljigt hår, tillsätt druvfröolja. Fight förlust kan ricinolja.

Resultatet: Mjukt och lättsamt hår med en hälsosam glans. Mandelolja ger basal volym, och havtornen tonar hårbotten. Hårförlusten minskar och tillväxten accelererar.

B12 behövs av kroppen i små mängder, men absorberas dåligt. Därför lider håret av dess brist: det växer långsamt, faller ut och splittras. För att odla friskt och tjockt hår måste du dessutom tillföra kroppen med vitamin.

Vitaminer B6 och B12 i ampuller för hår. Applikationer och Recept

Vitaminer för hårhälsa är mycket viktiga och de kommer till hårrötterna tillsammans med blod, så du borde äta gott och närma kroppen med komplexa vitaminer inifrån. Men ibland, när håret behöver stärkt lämnande, är det möjligt att ansluta farmaceutiska vitaminer för yttre vård av hår. Det är B-vitaminerna är en av de viktigaste och viktigaste vitaminerna för hår.

Farmaceutiska vitaminer i ampuller har använts i många år inte bara intramuskulärt, för behandling av olika sjukdomar och upprätthållande av immunitet, men även för olämpliga ändamål för behandling och förstärkning av hår. Resultaten från komplexet av sådana förfaranden kan inte utan glädjas, och idag ska vi försöka hitta alla fördelar och nackdelar med att använda B6 och B12-ampuller för hår.

Vitamin B12 i kombination med vitamin B6 behandlar håravfall och förhindrar fokal skallighet, om det inte är associerat med hormonella störningar eller genetiska faktorer. Stärkar håret och stimulerar tillväxten av nytt hår, ger näring av glödlamporna och ökar visuellt hårets tjocklek.

Det bästa sättet att växa och skönhetshår läs mer.

Egenskaper av vitaminer B6 och B12 för hår

Vitaminer B6 och B12 är de viktigaste vitaminerna av friskt, tjockt och starkt hår! De positiva egenskaperna hos dessa vitaminer manifesteras i deras aktiva effekt på hårsäckarna, som ofta saknar näring.

Vitamin B6 (pyridoxin) är en av de viktigaste vitaminerna för vår kropp, deltar i många metaboliska processer och spelar en viktig roll vid syntesen av en stor mängd av de viktigaste strukturella och funktionella föreningarna i kroppen. Förekomsten av hormoner, proteiner och fetter som är nödvändiga för friskt hår beror på dess aktivitet, det stöder också normal metabolism i hårbotten. Vitamin är oumbärligt för närande hår och hud.

Med brist på vitamin B6 utvecklas torrhet, klåda och flaking i hårbotten och mjäll kan uppstå. Dessutom sänker hårväxten, tillståndet hos hårets längd försämras också, torrhet och tvärsnitt uppträder.

Som ett resultat av många test utförda av vår redaktionskommitté, tog Mulsan kosmetik i första hand bland effektiva naturkosmetik. Bland de många deltagarna har Mulsan kosmetiska produkter en minsta hållbarhetstid. En mängd extrakt av växter, oljor och vitaminer i produktens sammansättning bidrar till att göra det mest torra, svaga och skadade håret, samtidigt som hårbotten förbättras. Med förtroende rekommenderar vi den officiella butiken hos företaget mulsan.ru

Vitamin B6 går in i kroppen från den yttre miljön med mat. På grund av det faktum att pyridoxin inte ackumuleras bör dess reserver fyllas dagligen genom att berika den dagliga kosten.

Vitamin B6 påverkar håret enligt följande

 • stimulerar hårväxt och väcker vilande hårsäckar
 • fuktar, håller fukt i hårbotten
 • eliminerar torr klåda och fläckning av hårbotten;
 • normal fettmetabolism i hårbotten;
 • håret blir starkare och håravfall minskar;
 • minskar torrhet och brittleness längs hårets längd;
 • håret blir starkt och friskt i längden.

Glöm inte livsmedel som är förtärkt med vitamin B6: jäst, slaktbiprodukter: lever, njure, fisk: sardin, tonfisk, makrill, kött: fläsk, kyckling, spannmål: grodd vete, kli, bovete, oraffinerad spannmål, hirs, grönsaker: potatis, kål, morötter, bönor, pumpa, paprikor, pepparrot, avokado, spenat, melass, havtorn, vitlök, frukt: bananer, granatäpplen, skaldjur.

Vitamin B12 (cyanokobalamin) - Brist på detta vitamin orsakar skallighet, B12 är en av de viktigaste vitaminerna för håravfall. Även med vitaminbrist kan det förekomma torr och fläckig hårbotten.

Vitamin B12 som erhålls från mat absorberas dåligt, så det är mycket viktigt att håret externt matar detta vitamin.

Effekten av vitamin B12 på håret

 • förbättrar blodcirkulationen och näring av hårsäckar;
 • minskar håravfall
 • stärker håret och främjar tillväxt
 • är grunden för att bygga hårceller;
 • har regenererande egenskaper, minskar torrhet och sprött hår;
 • håret ser glänsande starkt och vackert ut.

Maten är rik på vitamin B12: lever, skaldjur, fisk, mejeriprodukter, äggulor.

Sätt att använda vitaminer i hårampuller

Hemanvändning av vitaminerna B6 och B12 som ett yttre medel för att stärka håret och påskynda tillväxten är möjlig på flera sätt.

Användning av ampuller i ren form. Ampullerna gnidde i hårbotten efter tvätt och inte tvättades bort. Idealt sett, om du tvättar håret varannan dag, och med en sådan periodicitet kan du också gnida flaskor. Tvätta huvudet som vanligt, sätt i en handduk för att avlägsna överskott av fukt. Du öppnar en flaska med vitamin B6 (du kan ha två om du inte har en) och gnugga den i hårbotten, göra en massage, 3-5 minuter, och gör sedan stylingen som vanligt. Nästa gång du tvättar ditt huvud, använd vitamin B12 och växla varje gång. Kursen är 30 rutiner.

Lägger till ampuller till färdiga produkter. Många säger att även tillsätt vitaminer B6 och B12 till ett hårschampo tar inte lång tid att vänta. För att göra detta, före varje shampooing, lägg till en ampull av vitamin B6 och B12 till en del av schampot. Det är inte nödvändigt att tillsätta vitaminer till hela flaskan, eftersom de snabbt förlorar sina egenskaper efter öppnandet. Om shampooet stärks eller mot att förlora det, kommer det att öka effekten av vitaminer.

Och naturligtvis kan vitaminerna B6 och B12 läggas till hemlagade hårmaskor, där deras effekt är bäst manifesterad, och vi pratar om dem nedan.

Recept hårmaskar med vitaminer B6 och B12

Masker med vitaminer B6 och B12 för att stärka och växa hår ska vara inriktade på att förbättra blodcirkulationen och närma hårsäckarna.

Ampuller med vitaminer bör läggas till masker strax före appliceringen, eftersom de snabbt förlorar sina egenskaper.

För att öka maskinkomponenternas effektivitet är det nödvändigt att värma det, sätt på ett duschlock eller en plastpåse och lägg en varm ullhatt eller en varm handduk ovanpå.

Sådana masker tillverkas med en frekvens av 2-3 per vecka, en kurs om 1-2 månader.

Mask med stark håravfall

 • 2 msk tinktur av chili pepprar;
 • 2 matskedar av basolja (olivolja, ricinus);
 • 2 ampuller av vitamin B6 och B12.

Blanda alla ingredienserna i masken och applicera på hårbotten, utan att påverka hårets längd. Lämna masken i 1-1.5 timmar och tvätta håret som vanligt.

Firming mask med vitaminer

Masken appliceras efter att ha tvättat håret!

 • 1 ampul nikotinsyra, vitamin B3;
 • 1 ampull vitamin B1;
 • 1 ampull vitamin B6;
 • 1 ampull vitamin B12;
 • 1 ampull aloe extrakt;
 • 3-5 droppar vitamin A och E i olja;
 • 1 matsked (med en kulle) balsam för hår.

Balm väljer en mer naturlig komposition. För det första hindrar shampoo mitt huvud, men utan silikon, silikoner att penetrera de aktiva substanserna i masken. Applicera masken på vått hår, först i hårbotten och fördela sedan längden på håret.

Vi värmer, håller i 1-1,5 timmar och viktigast är det viktigt att tvätta masken ordentligt från håret.

Mask för hårväxt med vitamin B12

 • 3 ampuller av vitamin B12;
 • 1 matsked senapolja;
 • 1 matsked olivolja;
 • 5-8 droppar essentiellt oljeblott.

Basoljor kan upphettas i ett vattenbad, sedan tillsätt smör till varma oljor och i slutändan vitamin B12. Masken appliceras i hårbotten, isoleras och hålls så länge som möjligt, minst 1,5 timmar.

Vitaminmask för hårväxt

 • 2 ampuller av vitamin B6;
 • 2 ampuller vitamin B12;
 • 2-3 ampuller aloextrakt
 • 1 tsk propolis tinktur.

Öppna ampullerna och ta ut innehållet med en spruta, tillsätt propolis-tinktur till ampullerna. Applicera masken på hårbotten på avdelningar med en pipett eller en borste för att färga håret. Vi värmer och håller masken i 40-60 minuter och tvättar mitt huvud som vanligt.

Vitamin B12 för hår

Korrekt hårvård är en ganska svår uppgift, som inte bara består av hygien utan också regelbundet utförande av en hel del procedurer som gör att du kan behålla en tillräcklig nivå av fukt och näringsämnen i hårbotten och hårsäckarna. Varje dag är vårt hår känt för att uppleva stress, vars orsaker kan vara några negativa faktorer, allt från väderförhållanden till tvivelaktiga säkerhetsförfaranden som perms, färgning och konstant användning av pincett, strykjärn och andra enheter för styling curls. Som ett resultat förlorar det en gång starka och vackra håret sin tidigare lyx med tiden, blir tunn, torr, spröd och nästan upphör att växa.

För att eliminera befintliga hårproblem och förhindra att de förekommer, är det lämpligt att kombinera traditionell hårvård med speciella vitaminprocedurer. För dessa ändamål kan du använda vitaminer från grupp B, bland annat cyanokobalamin (vitamin B12) bör markeras, eftersom det är han som är huvudbyggnadsmaterialet för hår och ansvarar för sin aktiva tillväxt. Vitamin B12 för hår kan användas på olika sätt - som en del av hemlagade masker, schampon, balsams och som ett självständigt medel.

Effekten av vitamin B12 på håret

Cyanokobalamin (vitamin B12) är en komplex organisk förening med hög biologisk aktivitet. Detta ämne syntetiseras endast av mikroorganismer - bakterier och archaea. Varken djur eller växter kan producera cyanokobalamin.

Denna unika förening kallas "tillväxt vitamin" eftersom dess huvudsakliga funktion är att säkerställa snabb celldelning och förnyelse. Det betyder att detta ämne spelar rollen som en katalysator som accelererar metaboliska processer och ökar vävnadsregenerering, på grund av vilken hårstrukturen återställs och tillväxten ökar. Fördelarna med vitamin B12 är dess komplexa effekt, inte bara på krullarnas struktur, utan även på hårsäckarna. Genom användning av cyanokobalamin för hår kan du märka följande ändringar:

 • blodcirkulationen i hårbottenceller är förbättrad;
 • underlättar processen för cellulär andning
 • ökar flödet av näringsämnen till hårsäckarna;
 • hårväxt aktiveras;
 • återvinning av skadade områden uppstår
 • mjäll försvinner
 • förlusten av lockar reduceras signifikant;
 • återställd naturlig glans.

Med en brist på cyanokobalamin blir håret tråkigt, svagt och livlöst, bryter ner och faller ut. För att eliminera vitaminbrist måste du först ta hand om ett tillräckligt intag av vitamin B12 i kroppen med mat. Om det behövs kan du ta mediciner som innehåller cyanokobalamin, oralt eller som en injektion (enligt ordination av en läkare). När det gäller håret, bör deras behandling använda vitamin B12 i ampuller innehållande 200 μg av den aktiva substansen per 1 ml vätska.

Grundläggande regler för extern användning av vitamin B12 för hår

Vitamin B12 i ampuller, som alla andra syntetiska droger, även när de appliceras externt, kan framkalla oönskade reaktioner, särskilt i kombination med andra droger. Därför, innan du börjar göra kosmetiska kompositioner baserade på det, måste du bekanta dig med några av reglerna:

 • Vitamin B12 är biologiskt inkompatibelt med många andra vattenlösliga föreningar, eftersom det neutraliserar deras verkan i kontakt. Därför bör man inte inkludera dess antagonister, vitaminer B1 och B3 (tiamin och niacin), liksom C-vitamin och E-vitamin (tokoferol) i sammansättningen av masker med cyanokobalamin. Vitamin B6 (pyridoxin) anses vara den mest framgångsrika "allierade" av cyanokobalamin.
 • Det är mest lämpligt att använda vitamin B12 för hår i ampullform, eftersom det flytande ämnet blandar sig väl med andra komponenter. Men om det behövs kan du lägga till tabletter i cyanokobalaminmasker, bara de måste slipas i pulver och blandas med en liten mängd filtrerat vatten.
 • Vid tillverkning av kosmetiska blandningar bör man vara medveten om att vitamin B12 är instabil till höga temperaturer, så maskinkomponenterna före blandning kan inte värmas upp starkt.
 • Hår före proceduren bör tvättas noggrant och torkas (utan att använda hårtork). När du applicerar blandningen måste du först gnugga i cirkulära rörelser i hårets rotszon och fördela sedan längs hela längden av strängarna.
 • För att förbättra effekten efter applicering av vitaminkompositionen måste du sätta en polyetenhatt på huvudet (eller bara linda håret med klämfilm), över vilket du kan bygga en "turban" ur en terryhandduk.
 • Tidsgränsen för vitaminmasker är från 30 till 60 minuter. Vanligtvis är det tillräckligt för att de aktiva substanserna tränger in i cellerna och kan börja metaboliska processer.
 • För att tvätta av maskerna, kan du använda vanligt rinnande vatten vid en behaglig temperatur (inte för varmt). Om blandningen innehåller oljor, måste du använda schampo.
 • Efter proceduren är det lämpligt att skölja håret med filtrerat vatten med tillsats av växtbaserade avkok (nässla eller kamille) eller citronsaft (1 matsked per liter vatten). Således kan du fixa resultatet och ge ditt hår en vacker glans.
 • Frekvensen för användning av vitaminmasker beror på krillens tillstånd. Som förebyggande åtgärd är det tillräckligt att utföra sådana förfaranden en gång i veckan, och om det finns vissa problem är det lämpligt att använda masker med cyanokobalamin 8-10 gånger i månaden. Mellan kurser, som vanligtvis är 10-12 sessioner, måste du ta en paus i 2-3 månader.

Det är viktigt att komma ihåg att den externa användningen av cyanokobalamin är oönskade att kombinera med det inre intaget av vitaminpreparat med liknande effekt, eftersom en överdosering av vitamin B12 kan påverka inte bara låsens tillstånd utan också ditt allmänna välbefinnande.

Sätt att använda vitamin B12 för hår

Cyanokobalamin kan ofta hittas i kompositionen av färdiga kosmetiska produkter för hårvård. Som regel är sådana produkter ganska dyra, så många kvinnor föredrar att förbereda vitaminformuleringar för hårbehandling på egen hand, med användning av cyanokobalamin i ampuller (injektionsvätska) eller tabletter för detta ändamål. Applicera vitamin B12 hemma på flera sätt, var och en är tillräckligt effektiv, förutsatt att det är regelbundet och kompetent.

Vitamin tillskott

Det enklaste och säkraste sättet att använda cyanokobalamin för att förbättra låsens tillstånd är att tillsätta läkemedlet till tvättmedel - schampon, balsam och balsam (du kan också använda den vanliga tvålbasen för dessa ändamål). För beredning av vitamin betyder att du måste lägga till 1 ampull vitamin B12 per portion shampoo, avsedd för en användning.

Första gången du behöver skölja huvudet med tvättmedel och omedelbart tvätta det, måste du på nytt applicera skummet på håret och lämna i 5-7 minuter. Efter tvättning av den andra delen av vitaminblandningen, skall krullarna blötbehandlas försiktigt med en handduk och tillåtas att torka naturligt. Att utföra sådana procedurer kan vara flera gånger i veckan under en lång tid, medan tillsättning av cyanokobalamin endast borde vara i ett verktyg (till exempel endast i schampo eller bara i balsam) för att undvika överdosering.

Huvudmassage med cyanokobalamin och pyridoxin

Denna metod för att använda vitamin B12 är baserad på förbättrad blodcirkulation och direkta effekter på hårsäckar. För förfarandet används cyanokobalamin vanligtvis i kombination med vitamin B6 i samma proportioner. En blandning av flytande preparat bör spädas med en liten mängd saltlösning eller filtrerat vatten och smutsa försiktigt direkt i hårbotten, vilket gör lätta massagebehandlingar med fingertopparna. Spola terapeutisk komposition är inte nödvändig. För att uppnå en synlig effekt bör massage sessioner utföras 2-3 gånger i veckan i en och en halv till två månader.

Hårmaskar med vitamin B12

Multikomponentmaskor baserade på cyanokobalamin anses vara en annan populär metod för hembaserad håråterställning. Vitamin B12 interagerar aktivt med andra komponenter och förbättrar kraftigt deras fördelaktiga effekt, så att effekten av förfarandena kan märkas nästan omedelbart.

Mask för håravfall

Kombinationen av vegetabiliska oljor med vitaminer bidrar till att stärka rötterna, så att håravfallet stannar gradvis, krullarna blir starkare, mjukare och skinnigare.

 • 1 rå ägg;
 • 1 ampull vitamin B12, B6 och B2;
 • 20 ml mandel, havtorn och burdockolja.

Förberedelse och användning:

 • Slå ägget med en gaffel, tillsätt oljor och vitaminer.
 • Rör om och applicera kompositionen till hårets rotszon.
 • Sprid den kvarvarande vitaminblandningen över hela längden av trådarna.
 • Värm huvudet och låt det stå i 60 minuter.
 • Tvätta av med schampo vatten.

Mask för skadat hår

Detta verktyg är utmärkt för torrt, hårt skadat hår. Curls är släta, silkeslen och glänsande.

 • 30 ml av något hårbalsam;
 • 1 ampull vitamin B12 och B6;
 • 50 gram honung;
 • 30 ml mandelolja;
 • 1 ampull aloe juice (koncentrerad).

Förberedelse och användning:

 • Blanda balsam med honung och smör tills det är smidigt.
 • Tillsätt aloejuice och vitaminer, blanda och fördela den resulterande kompositionen på locken.
 • Värm upp huvudet och vänta ca 40 minuter.
 • Tvätta av vitaminblandningen med ett schampo.

Hårväxtmask

Denna mask är lämplig för vilken typ av hår som helst. Tack vare dimexidum tränger de aktiva ingredienserna in i de djupare skikten av huden och verkar på hårsäckarna, ger dem näringsämnen och ökar hårväxten.

 • 30 ml ricinolja;
 • 1 ampull vitamin B6 och B12;
 • 30 ml dimexidlösning;
 • 15 ml citronsaft.

Förberedelse och användning:

 • Blanda olja med dimexid och citronsaft.
 • Tillsätt vitaminer, blanda noga och applicera blandningen i hårbotten med massörrörelser.
 • Behandla de återstående blandningsträngarna, varma huvudet och låt i 40-50 minuter.
 • Tvätta av vitaminblandningen på vanligt sätt, med något schampo som är lämpligt för hårtypen.

Enligt experter har vitamin B12 verkligen en positiv effekt på lockar, återställer sin struktur, återvänder glans, styrka och elasticitet. Det viktigaste är inte att glömma att detta ämne, även i små doser, kan ge upphov till allergier, så alla kosmetiska blandningar ska testas på ett öppet hudområde före användning.

Fördelar även för kroppen: användningen av B-vitaminer för hårväxt i ampuller och tabletter

Vilken kvinna som helst vill ha friskt och vackert hår, varifrån det är svårt att titta bort. Men modernt liv är stress, dålig kost och brist på vitaminer. I komplexet leder dessa problem till det faktum att håret har tråkigt utseende, ofta faller ut och bryts.

För att bibehålla skönhetens skönhet finns det många recept, men en av de mest effektiva metoderna för att kämpa för strängarnas skönhet tar vitaminer.

Vitaminer från grupp B - den verkliga frälsningen för krullar. De kan användas både inuti och gjorda på basis av ampull betyder hårmaskor. Hur man använder dem för att snabbt växa hår och hur man applicerar vitaminerna i denna grupp - du kommer att lära av den här artikeln.

Vitaminer i grupp B: Sammansättning och egenskaper

Vitaminer från grupp B för hårväxt på huvudet, anses vara en riktig återupplivare för lockar. Sammanlagt innehåller denna grupp 8 vitaminer, var och en är ansvarig för en viss funktion. Låt oss se vilka som används för vad.

Vad är vitaminerna i grupp B? Denna grupp omfattar:

Vad är de för?

B1

Behövs för korrekt metabolism. Med brist på det i kroppen blir håret tråkigt, skört och torrt. Innehåller sig i mjölk, kycklinglever, rågbröd, havregryn, potatis och bryggarsjäst.

B2

Ansvarig för hårets utseende och intensiteten i talgproduktionen. Med brist på det i kroppen blir håret snabbt smutsigt vid rötterna och blir torrt vid spetsarna. Innehållet i mejeriprodukter, kött, fisk, rugbröd och spannmål. Finns också i levern.

B3

Ansvarig för hårpigmentering. Med sin brist i kroppen framträder tidigt grått hår. Strängarna blir sköra och spröda. Innehålls i bryggerjäst, nötter, lever och nötkött, samt fisk och rugbröd.

B6

Pyridoxin är ansvarig för att närma hårbotten. Med sin brist på kropp bildas mjäll, hårbotten torkar och flingar. Innehållet i fisk, kyckling, sojaprodukter, korn och nötter.

B8

Påverkar tillväxten hos muskler, ben och hår, är medlem i proteinmetabolism. Innehållet i fisk, stallost, rågbröd, vete och lever.

B9

Denna "aktivator" av curls tillväxt. Med sin brist i kroppen minskar tillväxten av nya hår en hel del, eller det kan sluta helt och hållet. Innehållet i fisk, mjölk, stuga ost och tofuost.

B10

Accelererar hårväxten och förhindrar utseende av grå hår. Hjälper till att hålla färg långt efter färgning. Innehållet i fisk, grönsaker, spannmål och ostar, liksom stallost och ägg.

B12

Det allmänna tillståndet av organismen som helhet beror på det. Det är nödvändigt för hud, hår, upprätthållande av immunitet och normal blodbildning. Brist på B12 orsakar håravfall och sprött hår och överdos är farligt för hälsan. Därför är det viktigt att observera den dagliga intagshastigheten. Innehållet i hjärtat, lever, njure och havskal.

Egenheter av ampull vitaminer

Rätt näring kommer givetvis att hjälpa dig att påskynda hårväxten och förbättra din kropp som helhet.

Men den här processen tar lång tid.

Det är mycket lättare och bekvämare att använda vitaminer i denna grupp i ampuller för att påskynda hårväxten - de kan köpas på något apotek.

Med dem kan du göra masker, de används inuti, gnidas i hårbotten. Vi kommer att diskutera var och en av dessa metoder i detalj nedan.

Metod för användning

Det enklaste och samtidigt effektiva sättet att applicera ampull-vitaminer gnuggar lösningen i hårbotten. Det är sant att det är noga med dosen. Den andra bra metoden är masker. De appliceras både på strängarna själva och på hårbotten.

Om vitamin B för hår i ampuller, vars användning är planerad inuti, måste åtgärden samordnas med läkaren. För det första är det väldigt enkelt att bli förvirrad med dosen, och för det andra är det inte alltid trevligt att göra intramuskulära injektioner.

Hårbottenmassage

Ett effektivt sätt att snabbt växa lockar - gnugga vitaminlösningar från ampuller till hårbotten. Hur man använder ampulllösningar?

 • För hårtillväxt köpa vitaminer B9, B12 och B6;
 • lösningen appliceras på att rengöra hårbotten, håret måste tvättas med schampo;
 • Applicera lösningen på våtkrullar;
 • en användning kräver 4 ampuller av ett vitamin eller 2 ampuller B12 och 2 ampuller B6 eller B9;
 • Tvätta lösningen från hårbotten och håret är inte nödvändigt.

Det är mest lämpligt att blanda lösningen i en liten plast- eller porslinskål. Kamma sedan krullarna och dela dem i avskiljningar.

Ta bort nålen med hjälp av en spruta för att få nödvändig mängd vitaminer. Applicera på hårbotten på avdelningar och massage sedan med fingrarna för bättre fördelning av lösningen.

Lösningar fläckar inte locken och förorenar dem inte, efter applicering kan du omedelbart använda en hårtork.

masker

Den andra metoden för att mata lockar och påskynda tillväxten är en mask med apotek B-vitaminer för hårväxt i ampuller.

För dem passar alla B-vitaminer i ampuller som du kan välja efter eget gottfinnande.

Allt beror på önskad effekt. För hårtillväxt används B9, B6 och B12. För att stärka krullarna och ge dem en hälsosam utseende och glans - B2, B8. Hemmabruk av vitamin B1 för hår i ampuller kommer också att ge en positiv effekt.

Maskrecept

Här hittar du de mest effektiva recepten för masker med farmaceutiska vitaminer.

Mask för snabb tillväxt och återställning av lock

För henne behöver du:

 • kräm mot brännskador "Panthenol";
 • oljelösning av vitamin E;
 • vitaminer B6 och B12 i ampuller.

Blanda i icke-metalliska rätter 2 matskedar grädde "Panthenol", 6 droppar av en oljelösning av vitamin E och 1 ampull B6 och B12. Rör om med en borste eller träpinne. Applicera blandningen på vått hår, hela längden och ta tag i hårbotten.

Efter applicering med en kam kamma försiktigt de trådar som fördelar blandningen. Vik krullarna i en bunt och täck filmen. Håll i 30-60 minuter, skölj sedan med schampo. Att tillämpa en kurs, 2 gånger i veckan, inom en månad. Regenererar mycket skadat hår och accelererar tillväxten.

Ett exempel på ett maskrecept baserat på vitaminerna B6 och B12:

Nourishing mask

För henne behöver du flytande honung, gräddfil och ampuller B12 och B9. Kombinera honungen uppvärmd på ett vattenbad med tre matskedar gräddfil. Häll ampullen på varje lösning i den resulterande blandningen. Rör, applicera på vått hår över hela längden.

Dölja krullarna under locket eller linda dem med film. Håll i 30 minuter, skölj sedan med varmt vatten, om nödvändigt - med schampo. Tillämpningsområdet är 1 månad, 2-3 gånger i veckan.

Vad är det bästa sättet att kombinera dessa droger?

Du kan komma med dina egna maskrecept baserat på ampull-vitaminer. De går bra med följande ingredienser:

 • honung;
 • gräddfil;
 • ägg;
 • "Panthenol";
 • vanliga balsam för krullar;
 • aloe juice;
 • basoljor (burk, ricinus, olivolja, persika).

Alla masker för krullningstillväxt tillämpas på kurser från 2 till 4 veckor, med paus. Ansökningsfrekvensen - 2-3 gånger i veckan.

Effekten av ansökan

Visst är du intresserad av att veta vad användningen av vitaminer i grupp B för tillväxten av lock kan ge. I princip är allt väldigt individuellt här - växtens växthastighet läggs genetiskt, och det är inte värt att vänta på att krullarna som vanligtvis växer med 1 centimeter per månad plötsligt lägger till 10 centimeter.

Men den här metoden ger sina resultat. Låt oss titta på siffrorna:

 • kvinnor som använde droger med egen hårväxt på 1 centimeter har uppnått en ökning på upp till 3 centimeter per månad;
 • de vars tillväxthastighet var vanligen 2 centimeter per månad fick ett resultat av 4 centimeter;
 • kvinnor, vars hårväxt var extremt liten och var ca 5 millimeter, uppnådde en förstärkning på 1-1,5 centimeter.

Det bör noteras att andra strängtillväxtaktivatorer inte användes vid denna tidpunkt. En extra bonus var det faktum att krullarna efter det här tillbakadragandet fick styrka, började växa tjockare och mer lätta, deras struktur förbättrades. Många kvinnor har noterat den intensiva tillväxten av nya hår. Och det här räcker inte.

Kontraindikationer och överdosering

Vitaminer - det här är också ett läkemedel, så mycket att engagera sig och inte värt det. Vissa kvinnor är bättre att inte använda den här metoden för att påskynda tillväxten av lockar. Vem är denna metod kontraindicerad?

 • kvinnor med frekvent huvudvärk;
 • värdkomplex som innehåller vitaminer från grupp B;
 • Denna metod kan inte användas under graviditet och amning.
 • rekommenderas inte för vegetativ dystoni
 • med individuell intolerans mot vitaminer i gruppen.

Den andra frågan, som verkligen exciterar många kvinnor, är det möjligt att få en överdos av vitaminer när du gnuggar dem i hårbotten? Svaret är ja, det är möjligt, därför anges ett tydligt antal ampuller för en enda användning.

Overdoseringssymptom är vanligtvis följande: yrsel, illamående, svår huvudvärk, i sällsynta fall kräkningar och förlust av medvetande. Om du har märkt och hemma, sluta använda droger i en vecka och kontakta en läkare. Nästa användning av doseringen av vitaminer ska halveras.

Som du kan se, på apoteket hittar du enkla och mycket billiga hårväxtprodukter, som också är fördelaktiga för kroppen. Om du använder dem försiktigt, för att undvika överdosering, kommer du snart att kunna skryta med ett underbart vattenfall av långa och tjocka krökar.Nästa Artikel
Sätt att växa naturlig hårfärg efter färgning