Allt om alopeci hos män


Det finns en speciell gen som är ansvarig för tidig skallighet, som kallas SOX 21. Det kan förekomma hos både män och kvinnor, men när det gäller mankön är den andra X-kromosomen frånvarande och följaktligen ökar risken för skallighet väsentligt. Förekomsten av denna gen kan inte vara domen av tidig skaldethed, men sannolikheten ökar ganska i jämförelse med män som inte har ett sådant tillägg i genpoolen.

Det finns en annan mycket signifikant faktor som orsakar alopeci hos män i åldrarna 20-50 år. Förutom genetisk predisposition har den ingen patologisk bakgrund, men det orsakar alopeci i 90-94% av fallen. Vi pratar om egenskaperna hos hormonella bakgrunden i representanter för det starkare könet, det vill säga effekten av ett visst könshormon på hårsäckens vitala aktivitet.

Under normala förhållanden är hårfollikeln ansvarig för hårets tillväxt och normala struktur, den aktuella förlusten och bildandet av en ny rot och stam. Det finns emellertid ett visst hormon som påverkar denna process negativt, vilket uppenbaras av för tidigt håravfall på huvudet och hämning av hårlampans vitalitet. Detta hormon kallas dihydrotestosteron, det orsakar androgen alopeci. Mängden dihydrotestosteron i kroppen kan vara mycket olika, vilket också beror på det arveliga karaktäristret hos det endokrina systemet. Därför har vissa män ett långt hår fram till åldern, medan andra har blöda fläckar som förekommer vid 30 års ålder.

Håravfall hos män, som kännetecknas av närvaron av en gen och en ärftlig egenskap hos det endokrina systemet, anses vara ett helt normalt fysiologiskt fenomen. Sådana former av alopeci kräver ingen specifik behandling, men i den moderna världen finns det tekniker som hämmar baldingsprocessen och låter håret hållas så länge som möjligt.

Definition, former och typer av patologi

För att vara medveten om och i tid för att känna igen de första tecknen på alopeci, måste du ta reda på vad det är och varför denna patologi kan utvecklas hos människor. Det bör noteras att sjukdomen påverkar kvinnor och barn. Inte lika ofta som männen, men fortfarande är hela jordens befolkning i fara.

Begreppet alopeci innefattar helt eller delvis förlust av hår, vilket åtföljs av bristen på ny tillväxt. Förutom den androgenetiska formen av sjukdomen finns det flera mer på grund av patologisk etiologi, det vill säga orsaken till alopeci kan i vissa fall vara dold i en storskalig skada av kroppen, där alopeci verkar som en konsekvens. Det finns följande tecken på skallighet, som en erfaren läkare kan känna igen och diagnostisera alopeci av en viss typ, nämligen:

 • brännpunkt (nesting) representeras av små foci (upp till 1-2 cm i diameter) av hår som föll ut i mitten och är skadade längs kålplåstkanten, som ofta sammanfaller med varandra och bildar ett stort skadaområde.
 • cikatricial vävnad kännetecknar ersättningen av en död hårlampa med bindväv (ärr);
 • Subtotal kännetecknas av förlust av högst 40% hår på huvudet;
 • totalform orsakar fullständig skada på hårbotten;
 • universell form karaktäriserar håravfall över hela kroppen, det vill säga förutom huvudet, är övre och nedre extremiteter, ögonbryn, ögonfransar och skägg involverade, vilket kan ses på bilden i olika tolkningar av alopeci hos en man.

Typer av skallighet går i de flesta fall från en form till en annan, vilket observeras med patologins progression.

Sjukdomen anses skrämmande och oförutsägbar, eftersom det är omöjligt att förutsäga specificiteten av kursen och resultatet av alopeci, även med adekvat behandling. Återfall på grund av fullständigt välbefinnande, efter tillämpning av terapeutiska åtgärder och självläkning utan någon medicinsk intervention med förekomsten av en gemensam sjukdomskrävande, är inneboende i alopeci. Vissa forskare anser att detta faktum är en annan bekräftelse på människans självförsörjning.

Orsaker till alopeci

Symtom på alopeci hos män

Funktioner av diagnostiska aktiviteter

Redan vid patientens första undersökning kan trichologisten visuellt föreslå typen av alopeci och processen med försummelse av processen. Därefter specificerar doktorn följande aspekter av livet hos en person som söker råd:

 • Förekomsten i familjen av liknande fenomen i blodrelaterade personer;
 • livsstil;
 • Arbetets särdrag
 • matvanor
 • social status
 • förekomsten av kroniska patologier.
Denna undersökning hjälper till att identifiera orsakerna till alopeci hos män. För att klargöra diagnosen föreskriver trichologen ett antal ytterligare undersökningar, såsom en detaljerad analys av perifer blod, blodbiokemi, hudskrapning av det drabbade området, ett blodprov för sköldkörtelhormoner och mängden könshormoner, ultraljud av de inre organen, ett trichogram, ett immunogram, parasit avföring, grad matsmältning av mat och dysbakterier.

Endast en omfattande undersökning kommer att ge fullständig information om orsaken till alopeci som provocerade och öka chansen för en lyckad lösning av problemet. Att ha fullständig information, kommer läkaren att kunna närma sig problemet exakt.

Behålla patienter med androgen alopeci

I de flesta fall utförs inte behandling av alopeci hos androgen etiologi för män, eftersom det inte finns någon patologisk bakgrund i denna process. Även om vissa män, som vill behålla det magnifika håret, vid de första symtomen på alopeci vänder sig till specialister. I den moderna världen finns det speciella tekniker för att bromsa spridningen av baldnessprocessen. Basen för sådana metoder är effekten på nivån av dihydrotestosteron och hårsäckar. Det vill säga, vi talar om att minska mängden hormoner och stimulera den vitala aktiviteten hos hårrötterna på huvudet. Dessa manipuleringar är tillrådliga i de inledande stadierna av utvecklingen av androgen alopeci eller för förebyggande av alopeci hos män.

Läkare särskiljer följande utvecklingsstadier av fysiologisk alopeci:

 • i början börjar små, knappt märkbara skalliga fläckar i frontpartiet, som bestämmer processens första steg,
 • Det andra steget kännetecknas av spridningen av alopeci-processen närmare huvudets parietala del;
 • områdena av de tidsmässiga och främre delarna har praktiskt taget ingen vegetation, håret på kronan är mycket tunnare;
 • Det fjärde steget bestämmer närvaron av flera ställen av skallighet, det vill säga pannan på båda sidor och kronan;
 • gränserna mellan områden av alopecia sammanfogning, bildar en hästsko-formad bald patch, som är karakteristisk för femte etappen;
 • En stor spridning av skallighet i frontal, temporal, parietal och ett litet område på baksidan av huvudet avgör 6: e steget.
När man behandlar alopeci hos en man i de första stadierna av androgenformen, är det möjligt att få ett positivt resultat, och i andra fall anses alla ansträngningar förgäves. De flesta av den manliga befolkningen betalar absolut ingen uppmärksamhet åt utseendet på bala fläckar, med tanke på detta fenomen som en vanlig fysiologisk process.

Det bör noteras att många läkare inte ens rekommenderar att störa denna process för att inte provocera ett hormonellt misslyckande, vilket kan leda till allvarligare problem.

Behandling av alopeci av patologisk etiologi

Hittade en bugg? Markera den och tryck Ctrl + Enter

Manlig mallbarhet - orsaker och behandling. Typer av alopeci

Baldness är en vanlig patologi hos män över 32 år. De första teckenens manifestation är möjligt även vid tjugoårsåldern och vid 40-årsjubileet av håret på kronan och kan inte vara överhuvudtaget.

Och om det för äldre anses vara normalt, ska folk som förlorar hår vid 30 års ålder tänka på hur man stoppar processen. I det här fallet kommer skalliga fläckar vara bevis på uppkomsten av alopeci. Orsakerna till manlig baldhet kan vara olika.

Typer av alopeci

För korrekt behandling är det nödvändigt att identifiera typen av alopeci, liksom orsaken som ledde till dess bildning.

Androgenetisk syn

Den vanligaste typen finns i 90% av fallen. Håret tiner i hårbotten, men ögonfransarna, ögonbrynen och skägget påverkar inte sjukdomen. Det kan också finnas områden med den mest aktiva processen.

Androgenetisk syn. Metod för behandling - mesoterapi

Hårbalsammen verkar ofta gradvis. Enligt Norwood-skalaen finns sju etapper av androgen alopeci.

Under det första skedet är lätt håravfall karaktäristisk för frontpartiet. Nästa steg kännetecknas av bildandet av trekantiga skalliga fläckar på den främre delen.

I det tredje steget ökar djupet på de skaldiga områdena, och de kan till och med nå mitten av pannan. Markerade också bildandet av foci av alopeci på kronan.

Den fjärde etappen präglas av utseendet av en rundad fläck med en fuzz på den parietala delen av huvudet. Varje baldness område expanderar ännu mer, men små områden med hår kvar.

Femte etappen kännetecknas av det faktum att endast en liten remsa börjar separera parietal- och frontzonerna. Ovanför pannan kan små områden av tjockt hår fortfarande vara kvar, omgivna från alla håll genom betydligt tunna öar.

Under det näst sista skedet uppträder en fullständig nötning av gränsen mellan zonerna. Och sista, sjunde scenen präglas av fullständig håravfall.

Skäl också åt följande typer:

 • "Horseshoe". Utgångspunkten för skallighet blir den främre delen, varefter den sprider sig över hela frontalparietaldelen. Formen liknar en hästsko.
 • "Nest". Massor av skallighet kan bildas slumpmässigt över hela huvudet och så småningom bli en "hästsko".
 • Blandad typ.

Telogen arter

Med den här typen av hår får inte längre kraft från papillorna, och kan även falla i fallet med minimal mekanisk skada.

Telogen arter. Metod för behandling - Användning av Spray Generolon

Typer av telogenalopeci:

 • Fördröjningen av telogenet, varaktigheten av vilopasen kan förklaras av det faktum att den lider av en brist på solljus, vilket ofta finns hos invånarna i norr. Så snart som solen dyker upp börjar håret falla, dessutom bildas en ny rot under denna period.
 • Tidig uppsägning av anagen - orsaken till tillväxthämningen är att kroppen svagas under läkemedel, toxiner, virus, bakterier. I det här fallet börjar håravfallet en och en halv till två månader efter exponering för den faktor som ledde till detta.
 • Försenad början av slutet av anagen. I det här fallet kan håret vara frodigt under en längre tid, och vid ett tillfälle blir huvudet helt skallet.
 • Patologiskt kort anagen. Detta är en medfödd eller ärftlig sjukdom, vars behandling inte är möjlig.

Tips! För att bestämma typen av alopeci behöver du konsultera en tricholog, och en omfattande undersökning gör att du kan välja individuell behandling.

Nästvy

Under det sker skada på hårrötterna. Huvudfunktionen är bildandet av runda baldingplåster över huvudet. Gamla foci av alopeci kan bli övervuxen, och det börjar manifestera sig på andra ställen.

Behandling av häckande alopeci med immunosuppressiva medel

Den mest obehagliga situationen är när de gamla foci inte hade tid att växa, och nya hade redan börjat bilda. Förutom huvudet kan denna typ av alopeci också påverka andra delar av kroppen. Den största mottagligheten för sjukdomen är karakteristisk för pigmenterat (mörkt) hår.

Total vy

Det här är det sista steget i den nestande typen av skallighet, vilket resulterar i den fullständiga förlusten av hår. Håravfall kan observeras över hela kroppen. Från början av detta stadium till global håravfall kan ta ungefär två till tre månader. Även parallellt med detta är en förändring i naglarna.

Total vy. Behandlingsmetod - Hårtransplantation

Diffus vy

Det här är hankön på manlig mönster, vars orsaker ligger i närvaro av exponering för vissa yttre faktorer. Detta kan påverkas av olika spänningar, antibiotika och jämn strålning.

Ren diffus alopeci existerar inte, och den åtföljs alltid av androgenetiskt utseende. Diffus utseende präglas av att varje dag förlorar en man upp till 100 hår.

Diffus alopeci. Avbrytande av antibiotika + lokal användning av kokosnötolja

Med hänsyn till typen av påverkningsfaktor kan manifestationen av diffus alopeci endast inträffa efter flera månader efter det att effekten har påbörjats. I det här fallet kommer håret att falla ut gradvis eller håravfall blir snabbt och totalt.

Cicatricial utseende

Endast varje 50-100 fall av skallighet behandlas som cicatricial alopecia. Med det får hårsäckar oåterkallelig skada, vilket leder till bildandet av bindväv (scar) vävnad.

Om infektionen får tid och adekvat behandling kan allt hår räddas. Huvudskillnaden från andra typer av skallighet är den fullständiga atrofien hos hårfollikeln, som inte längre kan vara roten för framtida hår.

Cicatricial vy. Behandlingsmetod - Hårtransplantation

I det här fallet kan du bara hoppas på hårtransplantation. Om orsaken till follikeldepressionen elimineras kan dess funktioner återställas till viss del.

Således kan typerna av skallighet hos män, orsakerna och behandlingen vara olika.

Hur man stoppar manlig baldhet

Manlig baldhet är en ganska vanlig patologi, från vilken många av de starkare könen påverkas efter trettiotvå år. De första tecknen på patologi kan uppstå vid tjugoårsåldern, och vid fyrtioårsåldern kommer en stark hårförtunning eller fullständig hårförlust att ses i kron- eller frontområdet.

När en äldre man börjar bli skallig anses detta vara normalt. Det ska verka balding hos ungdomar under 30 år, det är ett tillfälle att tänka på om det är möjligt att stoppa processen i god tid. Här är de skalliga fläckarna inte ett tecken på ålderdom, men sjukdomsuppkomsten, vars namn är "alopeci". Ta reda på i denna artikel vad som orsakar baldness och hur man behandlar alopeci hos killar.

Typer av manlig alopeci

Oftast är sjukdomen inte uppmärksam på de inledande stadierna, de märker början på baldness med utseendet på starka skalliga fläckar. Under alla omständigheter, innan behandlingen påbörjas, är det nödvändigt att fastställa typ av sjukdom och orsaken som orsakade den.

Baldness av huvudets främre del hos män.

Sorters sjukdomar:

 • androgen;
 • diffundera;
 • telogen;
 • anagen diffus alopeci;
 • avel;
 • ärr.

Varje art har sina egna egenskaper av kursen och behandlingen.

Det är viktigt! För att förstå hur man bota alopeci hos män bör man bestämma sitt utseende och identifiera orsaken som orsakade sjukdomen.

Androgen typ

Skaldhet hos män av denna typ anses vara den vanligaste. Det diagnostiseras i 90% av patologiska fall. Androgen alopeci hos män karaktäriseras av det gradvisa utseendet på bala fläckar. Denna process sker obemärkt. Med början av skallighet är det svårt att stoppa processen.

5-stegs manlig mönstret skallighet.

Steg på Norwood skala:

 1. Den första etappen. Balding line påverkar den främre delen.
 2. Andra etappen På den främre delen av de formade triangulära skalliga fläckarna.
 3. Den tredje etappen. De skalliga fläckarna blir djupa. Det drabbade området kommer till mitten av pannan. Vid detta stadium av alopeci kan nya områden av skallighet uppträda på den parietala delen av huvudet.
 4. Fjärde etappen. På parietalstadiet framträder en rundad punkt med en nedåtgående. Frontzonen rör sig vidare, vilket lämnar små områden med glesa hår.
 5. Femte etappen. Mellan den parietala och främre zonen av alopeci finns en liten smal remsa. Små öar med tjockt hår ligger ibland över pannan och runt dem är mycket tunna områden.
 6. Sjätte steget. Mellan baldens parietala och främre zoner raderas gränsen och blir knappt märkbar.
 7. Sjunde steget. Det kännetecknas av förlusten av nästan allt hår. Med denna grad ser manens frisyr ut som en hästsko.

Diffus skallighet

Orsaken till denna typ av alopeci blir en kränkning av hårutvecklingscykeln. Detta kan inträffa vid något skede av cykeln och karakteriseras på olika sätt.

 1. Den första cykeln är anagenfasen. Här är bildandet av hår, den aktiva reproduktionen av glödceller. Perioden är cirka fem år.
 2. Katagenisk fas. Efter tillväxten är håret avslappnat. Fred varar ungefär två veckor.
 3. Den tredje fasen är telogen. Hårets vitala kraft dimmar, de faller ut. I stället för den gamla visas nytt hår. Denna period varar ungefär sex månader.
Fokal typ av skallighet hos män.

Alla hår på huvudet ligger i olika faser av deras utveckling. Några av dem är födda, medan andra redan faller ut. När cykeln är sönder växer håret inte, dess cykel verkar frysa, och på de ställen där det ska finnas nytt hår, visas skalliga områden. Denna process sker obetydligt, eftersom en person förlorar högst 5% hår per år.

Telogena arter

Alopeci av denna typ orsakas av håravfall i telogenfasen. Vid telogen alopeci slutar papillorna att mata håret, och de faller lätt även vid mindre mekaniska skador. Orsakerna till telogen kaalhet är olika. Detta kan vara kirurgi, stress, trauma, överarbete, medicinering.

Alopecia Alopeci

En balding man kan lida av fokal eller nestande form av skallighet. Orsaken till sjukdomen kan vara annorlunda, men oftast diagnostisera en attack av immunsystemet på din egen kropp. Kaldhår hos män skadar hårrötterna. En karakteristisk egenskap hos fokal alopeci är bildandet av runda områden belägna i hela hårbotten. I sällsynta fall kan håravfall vara fullständigt och påverkar inte bara huvudet utan också andra delar av kroppen.

Det finns flera stadier och typer av alopecia areata, där behandlingen av denna patologi beror. Alla har vanliga symtom. Vanligtvis börjar alla typer av skallighet med rodnad, brännande och klåda i huden på huvudet. Därefter visas kala områden. Orsakerna till vilka sjukdomen uppstår, många. Detta kan vara ett felfunktion i immunsystemet, ärftlighet, endokrina störningar, infektion. Det finns en teori om sjukdomens virala ursprung.

Beroende på vad som exakt blev orsaken till sjukdomen utmärks följande former av fokal alopeci:

 • lokal;
 • i bandet;
 • delsumma;
 • totalt;
 • universell;
 • svår form, i vilket kan skada naglarna.

Stages av sjukdomen:

 1. Progressive.
 2. Stationär.
 3. Regressing.

Håravfall och testosteron

Att dö av och håravfall är en naturlig process. För kvinnor tar denna cykel 5 år, för män är den kortare - högst tre. Därför, med svaga glödlampor, uppenbarar manlig baldhet tydligare, representanter för den starka delen av mänskligheten börjar bli skalliga tidigt.

Ju mer testosteron kroppen producerar desto mer sexuell kraft har en man. Hormonet produceras av binjurarna och testiklarna, fullt ansvariga för alla manliga tecken. Muskeltillväxt, kroppshårtillväxt av många delar av kroppen, grad av libido, spermaproduktion - allt påverkas av testosteronnivåer.

Parallellt producerar kroppen enzymet 5-alfa reduktas. Samverkar med testosteron, det översätter hormonet till aktiv form - dehydrotestosteron. Brist på det leder till en minskning av sexuell aktivitet (och ibland impotens), svaga muskler, utseendet på feminina tecken.

Var uppmärksam! Kroppen reagerar därefter på gluten av DHT med adenom och till och med prostatacancer. Samma överskott ger en skallighet, men endast om det finns en genetisk predisposition.

Orsaker till manlig mage skallighet

Orsakerna till manlig alopeci liknar förutsättningarna för kvinnlig skallighet: comorbiditeter, svampskador, stress, dålig näring, skadlig produktion. Men det finns faktorer som påverkar mest män. Närmare efter åldern förlorar många av de starkare könen det mesta av håret, och en del med det helt. Ärftlighet spelar en stor roll. Om det i tidigare generationer finns en tendens att balding hos män, kan arvingarna inte undvika detta öde. De första tecknen på alopeci kommer att dyka upp i dem i en ung ålder. I skeletten av genetik är hormonell komposition. Påverkar manligt mönsterhalshormon testosteron (eller snarare, dess aktiva form av DHT).

När de börjar skylla dehydrotestosteron för skallighet är det inte helt sant. För att bestämma huvudårsaken till skallighet hos en man och att börja behandlingen är det nödvändigt att undersökas helt, oavsett vilken diagnos som finns. De främsta synderna av manlig alopeci är hårsäckar svaga från födseln. Hos män som inte har en ärftlig faktor leder överskott av DHT sällan till snabb skallighet.

I cellerna i huvudets hud syntetiseras dehydrotestosteron också. Under dess inflytande smälter porerna och därigenom negativt påverkar blodtillförseln till follikeln. De försvagar, saktar hårväxten. Då förekommer follikelatrofi och deras avstötning. Nya glödlampor bildas inte, och hos män finns bala fläckar.

Viktigt! Med alopeci orsakad av en genetisk predisposition kommer kampen mot skallighet hos män att minska för att utjämna testosteronnivåerna för att sakta ner skaldetheten.

Det finns olika anledningar som ledde till förekomst av skallighet. För att behandlingen ska ordineras korrekt är det nödvändigt att identifiera vad som exakt orsakade sjukdomen.

Orsaker till skallighet hos män efter 30 år.

 • Hormonal störning. En förändring av testosteron och en ökad känslighet hos hårsäckarna leder till håravfall. I det aktiva tillståndet hämmar testosteron sin tillväxt och orsakar fullständig förstöring av follikeln. Om behandlingen inte startades i tid, fortskrider den, hårdmassan stramar, vilket gör det inte möjligt för fluffhår att bryta igenom. Testosteron börjar aktivt omvandlas till en ny form - dehydrostestosteron. Det påverkar hårsäckarna negativt.
 • Ärftlighet. När de upptäcker skallighet vid en tidig ålder talar de om en ärftlig orsak till patologi. Genetiskt dämpade glödlampor klarar inte DHT-effekterna. Kombinationen av dessa två faktorer påskyndar baldingprocessen.
 • Psykologiska faktorer. Människans psyke är mindre resistent mot stress, förmågan att dölja upplevelser inuti leder till hormonell obalans.
 • Mottagning av läkemedel. Långvarig användning av antidepressiva medel, hormoner, antibiotika och andra läkemedel kan orsaka håravfall.
 • Brott mot kosten av att äta mat, fattig i olika vitaminer och spårämnen. För att håren alltid ska vara hälsosam måste du äta rätt. Felaktig kost berövar folliklarna av viktiga spårämnen och vitaminer, vilket försvagar förmågan att regenerera. Dessa inkluderar kolesterolplakor som blockerar blodkärl. Som ett resultat saknar hårrötterna syre. Sjukdomar i matsmältningsorganet kan påverka follikelns tillstånd, beröva dem förmågan att utvecklas normalt.
 • Rökare. Statistik visar att rökning kan vara orsak till skallighet. Män som röker mer än ett paket cigaretter per dag är mer benägna att drabbas av en allvarlig sjukdomsform.
 • Externa faktorer i utvecklingen av alopeci. Huvudskador, brännskador, svampskador i håret, dermatit bidrar också till skallighet. De yttre faktorerna av skallighet inkluderar väderförhållanden (ultraviolett, kallt, smutsigt regn), exponering, kemisk exponering.

Tips! Oavsett orsak till skallighet måste trichologen upprätta den för att ordinera rätt behandling. Självbehandling utan diagnos kan leda till katastrofala resultat. Ibland är skallighet orsakad av mekanisk skada på håret.

Behandling av alopeci hos män

För att stoppa skallighet hos män, kanske, om du väljer rätt uppsättning effekter på problemet. Först av allt bestäms genetiskt inflytande. Om den ärftliga faktorn bekräftas, är målet för behandling för skallighet att sakta ner den irreversibla processen. I andra fall är det ganska realistiskt att eliminera skallighet.

För att förstå hur man ska hantera skallighet, är det nödvändigt att bestämma den exakta typen av sjukdomen. Hur man börjar behandling för alopeci hos män? Till en början måste en man gå till trichologen. Han kommer att undersöka hårbotten och förskriva alla nödvändiga tester som hjälper till att bestämma orsaken till sjukdomen.

Resultat av behandling av manlig alopeci.

Därefter kommer läkaren att ordinera behandling. Medicin och hårväxtstimulerande medel väljes vanligtvis. Det kan vara salvor, geler, schampon, lotioner och balsams för hembehandling. Ofta föreskrivna irriterande mediciner som har en stimulerande effekt på hårbotten och ökar blodtillförseln till follikeln. Tillsammans med lokal terapi väljs vitaminer, immunokroterande läkemedel, biostimulanter. Vad mer kan en läkare göra? Andra metoder som hjälper till att återställa hårväxten kan också väljas.

 • Där problem är förknippade med hormoner, kommer läkaren att förskriva läkemedel som normaliserar androgenproduktionen, vilket balanserar testosterons aktivitet. Liknande medel för skallighet används endast under den ständiga övervakningen av den behandlande läkaren.
 • Vid sjukdomar i inre organ utförs lämplig terapi. Det är nödvändigt att ta bort denna faktor, och skallighet kommer att vända om.
 • Att eliminera den psykologiska faktorn kommer också att bidra till att förhindra skallighet hos män.
 • Arbetet hos huvudets talgkörtlar kan anpassas med hjälp av droger som reducerar kolesterol i blodet.
 • När det gäller yttre sjukdomar i huvudets hud, bör du noggrant välja salva och grädde. Vissa av dem kan orsaka allergiska reaktioner. Den mest oskyldiga i detta avseende, men ett effektivt botemedel mot skallighet - "Minoxidil".
 • Sjukgymnastik ger ett bra resultat: ozonterapi, laserbehandling, kryomassage, darsonvalisering, elektrofores, etc.
 • Ibland, för att stimulera hårväxten, tillgriper de till injektioner av ett skaldetmedicin till huvudets problemområde.
 • I vissa fall använder alopeci transplantation, men transplantation är ett långvarigt förfarande (i en och en halv och en halv månad), kräver ett stort antal sessioner och betydande kontantkostnader.

Typer av terapi

Om skallighet har uppstått på grund av ökad testosteron, kommer det inte att fungera för att återställa de förlorade trådarna. Att sakta ner baldnessprocessen är verklig, men dessa metoder är förknippade med risk.

Hårtransplantation är en operationell metod.

 • Den huvudsakliga terapin mot skallighet hos män syftar till att blockera enzymet 5-alfa reduktas, vilket kommer att minska omvandlingen av testosteron till DHT. Detta kommer i sin tur att påverka impotens, minska sexuell lust och orsaka skador på spermier.
 • Den lokala effekten på folliklarna kommer att ges av kosmetologiska behandlingsprodukter, gnidade i hårrotsarna, injicerade under huden. Detta kommer att bidra till att återställa normal blodcirkulation i det subkutana skiktet på huvudet och sluta håravfall. Sådana droger är effektiva, men endast om de används ständigt. Det finns kontraindikationer för några av produkterna i denna grupp.
 • Nyligen har en transplantationsmetod blivit populär - transplanterar en del av glödlamporna från den håriga delen av huvudet till det skalliga området. För en session att bli av med skallighet är orealistiskt - det kommer att kräva en lång period. Operationen är inte billig.

Andra behandlingar för skallighet

 • laserterapi;
 • sjukgymnastik;
 • massage i hårbotten etc.

I komplexet till de medicinska effekterna av skallighet rekommenderas att välja speciella kosmetiska produkter för att ta hand om problematiskt hår (schampon, balm, sköljningar).

Laserbehandling av skallighet i sjukgymnastikrummet.

Som en extra åtgärd ger alternativ medicin ett bra resultat. Alla populära recept på skallighet är baserade på naturliga ingredienser, och har därför en vitaliserande effekt på hårbotten och hårsäckarna. God näring av celler ges, normal blodcirkulation stimuleras och antibakteriell behandling pågår.

Var uppmärksam! För att inte behöva gissa hur man stoppar manlig baldhet är det bättre att oroa sig för din hälsa i förväg och försöka förhindra onaturlig håravfall.

Baldness Prevention

Undvik balding är verklig. För att göra detta måste du förstå exakt vilka faktorer som påverkar för tidig skallighet och försöka förebygga dem med hjälp av förebyggande åtgärder.

 • Eventuella sjukdomar som kroppen utsätts för ska behandlas omedelbart så att de inte leder till systemfel. Samtidigt bör man inte engagera sig i självbehandling - en läkare måste ordinera alla recept.
 • En aktiv livsstil - en pant inte bara kroppens hälsa, men också hårsäckar. Genom att hålla dig i gott fysiskt skick kommer en man att undvika många stressiga situationer. Sport kommer att bidra till att hålla normal hormonbalans.
 • En stor roll spelas av rätt näring. Allt som går in i mag-tarmkanalen, med tiden blir i blodet och med det sprider sig till vävnaderna. En gång i folliklarna absorberas dessa avfallsprodukter i strängarna. Det är därför det är så viktigt att endast friska mikroelement och vitaminer levereras där. Slagning omedelbart återspeglas på håret.
 • Det är nödvändigt att ta hand om att förbättra immuniteten. Därför rekommenderas att man lägger till en vitaminmineral komplex, som redan är balanserad till kroppens behov.
 • Folk recept masker, gnugga, sköljning bör användas inte bara under behandling av skallighet. Dessa procedurer bör vara vanliga förebyggande hårvårdsprodukter. Folk kosmetika - prerogativ av inte bara kvinnor.
 • Shampoos, balms och andra medel bör inte köpas tanklöst. De är utvalda för sin hårtyp och med hänsyn till de befintliga problemen. Och du bör också vara uppmärksam på kompositionen och ge företräde åt de läkemedel som är baserade på naturliga ingredienser.
 • Det är nödvändigt att undvika de skadliga effekterna av varmt solljus, svåra frost, vilket förstör hårstrukturen.

Råd från traditionella läkare hjälper inte till att eliminera skallighet, om det orsakas av hormonell obalans i samband med ärftlighet. Det är mer realistiskt att ompröva sin inställning till situationen.

Psykolog tips

Alopeci hos män är en smärtsam aspekt - det är en psykologisk faktor. Vissa uppfattar bala fläckar som felaktiga och förlorar sin attraktivitet. Även om detta är deras subjektiva åsikt, som du kan bli av med, tar hänsyn till råd från psykologer.

En skallig man är sexig och attraktiv för en kvinna.

 • Till bleka fläckar fångar inte ögat, du kan raka och annat hår. En välskalad skallig skalle är till och med sexig.
 • För att kvinnor ska betala mindre uppmärksamhet på skalliga fläckar, är det värt att gå in för sport och göra din figur attraktiv. "Cubes" på pressen och biceps kommer att vara de viktigaste accenterna, lockande blickar.
 • Du kan växa en snygg söt skägg som kommer att distrahera från balding hår.

Om en skaldig man fortsätter att känna obehag utan ett vackert hår, borde du få en peruk (det här är ganska extremt). Bäst av allt, med hjälp av auto-träning, för att ge dig en tankegång om att livet inte slutar med skallighet, och ett överflöd av testosteron talar till förmån för manlig kraft.

slutsats

Det är viktigt att veta hur man förhindrar skallighet, människor som har en ärftlig förutsättning för det. Tidiga balding-män kan sakta ner processen och följa de ovan beskrivna rekommendationerna. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt follikelns näring och att ta hand om att stimulera blodtillförseln till huvudet. Huvudregeln för att förebygga skallighet bör vara en konstant övervakning av testosteronnivåerna för att få tid att jämföra den vid fel.

Vissa typer av skallighet behandlas framgångsrikt med homeopatiska läkemedel. I de svåraste fallen anges kirurgisk behandling. För detta kan hormoner, antibiotika och antimykotiska läkemedel förskrivas. Omfattande behandling kan stoppa skallighet och återföra håret, men det tar mer än en månad.

Typer av skallighet hos män

Manlig baldhet är ett mycket vanligt problem. Företrädare för det starkare könet avser deras utseende inte mindre vördnadsfullt än kvinnor. Tunnande hår sätter dem i fasa. Alopeci (alopeci) avser patologisk håravfall, vilket leder till att vegetationen tiner eller försvinner helt. Håravfall hos vissa män börjar i en tidig ålder. Med ålder är majoriteten av den manliga befolkningen utsatt för skallighet. Tyvärr är sjukdomen ofta i senare skeden. Varför framträder manlig skaldethet och hur man kan förhindra sin utveckling?

Innehållet

Androgenetisk (androgen) alopeci ↑

Denna typ av skallighet är den vanligaste. Det observeras hos 95% av männen. Håret försämras gradvis, tunt och faller ut. Att märka de första tecken på baldness hos män är mycket svårt, för i de tidiga stadierna av utvecklingen av alopeci förekommer håravfall obemärkt. När håren uppstår är det svårare att stoppa eller sakta ner processen. Ofta finns det tidigt skallighet hos män. Skalliga fläckar kan förekomma även om 20 år.

Steg av skallighet bestäms av Norwood-skalan. Den innehåller bilder och beskrivningar av de vanligaste stadierna av håravfall.

Norwood skala klassificering:

1 grad. Hårets främre linje ändras inte eller skiftas minimalt.

2 grader. På pannan, nära templen förefaller små symmetriska skalliga områden i en triangulär form. I dessa områden kan håret vara mycket tunt eller helt falla ut.

3 grader. De skalliga fläckarna blir djupare. De expanderar, skiftar hårområdet i mitten av pannan. I det här skedet kan vissa män se ut ytterligare ett gallringsområde - på kronan. Med en parietal sort är de främre skalliga områdena mindre uttalade och har större tjocklek.

4 grader. På kronan finns en rund balding plats. Det kan vara helt naken eller täckt med fluff. Templen expanderar ännu mer. Den främre hårlinjen rör sig bort och lämnar områden med glesa hår.

5 grader. Hårlinjen mellan de skalliga områdena och baldingparietalen är smalare och smala. Över pannan kan förbli en tjock hår ö omgiven av skalliga eller tungt tunna områden.

Norwood Baldness Klassificering

6 grader. Gränsen mellan parietalzonen och tidsområdena raderas nästan. Sparsamt hår på det faller intensivt ut.

7 grader. Den allvarligaste baldnessen, där håret på huvudets övre del är nästan helt frånvarande. Frisyren tar på sig ett karakteristiskt hästskoformat utseende. Det återstående håret fortsätter att falla ut snabbt.

Orsaker till sjukdomen ↑

Orsakerna till baldness hos män är associerade med ökad mängd testosteron och hårfolliklar med hög känslighet. Testosteron tillhör androgener - manliga könshormoner. Med hjälp av enzymer blir den aktiv form - dihydrotestosteron. Aktivt testosteron hämmar tillväxten av strängar och orsakar förstöring av hårsäckar. Gradvis blir håren väldigt svag och knappt märkbar - pistol. Efter 10-12 år stramar hudens vävnader munnen av folliklarna, vilket inte tillåter att jämn fluffhår bryts igenom. Tidig skallighet hos män finns ofta efter 30 år.

Hårutvecklingscykel

Orsakerna till tidig skallighet är oftast på grund av ärftlighet. Sådana egenskaper hos organismen överförs från föräldrar till barn genom genetiska medel. Trend mot håravfall efter trettio år i 75% av fallen som sänds genom moderlinjen. Sannolikheten för aropacias arv från fadern överstiger inte 20%.

Endokrina sjukdomar kan provocera androgen alopeci, där en man ökar testosteron. Negativt påverkar hårklintsjukdom i lever, bukspottkörtel och mag-tarmkanalen.

Förlust av ämnen kan orsakas av långvarig användning av antidepressiva medel, hormoner eller antibiotika.

En otillräcklig diet, fattig i vitaminer och järn, är ofta orsaken till intensiv förlust av hårväxt.

Enligt nya studier kan rökning utlösa mekanismen för tidig håravfall hos män. Män som röker mer än 20 cigarretter per dag är mer benägna att ha måttlig till svår alopeci.

Det är viktigt att veta. Uppmärksamhet bör ägnas åt den lätta och smärtsamma separationen av trådarna med en liten mekanisk åtgärd. I det här fallet är ett brådskande behov av att kontakta trichologen.

Behandling av androgenetisk alopeci ↑

För diagnos utförs blodprov: allmän, biokemisk, för att bestämma nivån av ferritin och hormoner. Ferritin är en indikation på närvaron av järn i blodet. Ett immunogram och genetisk undersökning kan krävas. Läkaren föreskriver också ett fototrichogram och trichoskopi. Med dessa metoder kan du bedöma hårstavets och hudens tillstånd. Baserat på de erhållna data väljes en effektiv behandling.

För behandling av androgen alopeci är Minoxidil ordinerat. Läkemedlet har vasodilaterande egenskaper och stimulerar tillväxten av strängar. Kliniska prövningar har visat att botemedlet är särskilt effektivt för skallighet som börjar på kronan. Kaldhet kan tillfälligt öka vid början av behandlingen. Detta beror på aktiveringen av hårsäckarna.

Effektivt bekämpa alopecia hormon Finasteride. Det undertrycker enzymet som orsakar omvandlingen av testosteron till den aktiva formen.

Zink och vitamin B6 tenderar också att inhibera enzymets aktivitet och bildandet av aktivt testosteron. Med deras hjälp behandlas alla typer av skallighet.

Läkaren kommer att rekommendera fysioterapeutiska förfaranden: jontofores, mikroströmbehandling, galvanisk skalning, ultrafonophores eller mesoterapi. Sjukgymnastikbehandlingar förbättrar effekten av medicinska läkemedel.

För lokal behandling av alopecia lesion används masker, salvor, lotioner och balm som innehåller fleromättade fettsyror. De har förmåga att hämma produktionen av dihydrotestosteron.

Behandlingen av sjukdomen genomförs med framgång med hjälp av laserstrålning med låg intensitet.

Patienten kan rekommenderas att transplantera eget hår.

Diffus alopeci

Med denna form av skallighet observeras även håravfall på hela ytan av huvudet. Diffus alopeci hos män uppträder när hårets utvecklingscykel störs.

Hårutvecklingscykel:

 1. Anagenfas. Under denna period bildas hår. Aktiv reproduktion av hårfollikelceller leder till en intensiv tillväxt. Fasen varar från 2 till 7 år.
 2. Fas catagen. Efter den snabba tillväxten av hårstöd. Papillan ger inte längre håret som tidigare. Kapillärblodflödet i det minskar. Vilafasen varar från 2 till 3 veckor.
 3. Telogenfasen. Hårets vitala aktivitet svimmar. När det faller ut på samma plats visas ett nytt hår. Telogenfasen varar från 3 till 4 månader.

Samtidigt är alla hår i olika faser av deras utveckling. Deras överväldigande majoritet ligger i den aktiva tillväxtfasen. Endast 1% av håret vilar och 6% faller ut. Därför förekommer håravfall hos en frisk person obemärkt.

Diffus alopeci uppträder när den cykliska fasändringen störs eller fördröjas.

Diffus skallighet är uppdelad i 2 former.

Telogenform ↑

Telogenformen av skallighet orsakas av en för tidig övergång till det flesta hårets telogenfas (upp till 80%). Håret rör sig borta från papillorna, som inte längre ger näring åt dem. Med någon effekt lämnar de lätt hårbotten. Det är nog att tvätta håret eller kamma håret för att förbli utan en betydande del av håret.

Detta beteende kan vara en reaktion på operation, huvudskada eller stress. Telogenformen av skallighet uppstår som svar på svår matbegränsning eller kronisk trötthet. Det kan vara resultatet av en allvarlig sjukdom eller långvarig medicinering.

Telogen form av skallighet

Den telogena formen av alopeci provocerar endokrina sjukdomar, åtföljd av hormonella hopp.

Sjukdomens särdrag är att den kan utvecklas flera månader efter exponering för en negativ faktor.

Den akuta scenen av telogenformen av skallighet varar i flera månader. Hon passerar självständigt eller mot terapi. Kronisk form kan observeras i flera år.

Anagenisk form av diffus alopeci ↑

Anagenisk form av diffus alopeci uppträder plötsligt under inverkan av snabbverkande faktorer: svår stress, strålning, förgiftning med gifter eller under påverkan av kemoterapi. Det skiljer sig från telogenformen genom manifestationens hastighet. Håret faller omedelbart efter aktiv fas av anagen. Efter eliminering av orsakerna till cykelbrottet, återställs håret. Död av hårsäckar förekommer inte i anagenformen, så håret växer tillbaka. Det tar mellan 3 och 9 månader.

Om, efter plötslig håravfall, ett antal åtgärder vidtas för att stödja hårlinjen, kan nya strängar växa starkare och hälsosammare än de var före baldness. Ibland förändras hårstrukturen märkbart. De kan bli tätare, raka eller krulla. De kan ändra en liten färg.

I sällsynta fall diagnostiseras den kroniska formen av anagen diffus alopeci, när håret regelbundet släpper ut några år. Men återfall leder inte till fullständig förlust av hår.

Behandling av diffus håravfall ↑

För att diagnostisera sjukdomen, föreskriver trichologen blodprov, ett fototrichogram och hårtrikoskopi. Patienten skickas till konsult för att identifiera patologier och klargöra orsakerna till sjukdomen.

Behandling av diffus håravfall

Behandlingen börjar med yttre terapi. Lotioner, balm, masker, tinktur av rödpeppar och preparat innehållande alkohol och eter appliceras på det drabbade området. Patienten föreskrivs elektrofores av biologiskt aktiva substanser. För oral administrering kommer läkaren att rekommendera vitaminer A, PP, C och långsiktigt intag av zink. I form av injektioner tilldelas vitaminerna B1, B6, B12.

För behandling av diffus alopeci har det komplexa homeopatiska läkemedlet Selentsin framgångsrikt använts. Dess effektivitet bevisas av kliniska observationer. Samtidigt föreskrivs aktuella mediciner: Minoxidil, Tricosackarid och Aminexil.

Folten lotion består av 3 aktiva ingredienser med synergistisk aktivitet (komponenterna förbättrar varandra). Dessa är Trikosaharid, Biovitaminny komplex och Zantin. Trikosackarid reglerar ämnesomsättningen mellan vävnader och blod och vegetabiliska ämnen Zantin är en kraftfull antioxidant.

Fokal (avel) alopeci ↑

Brännvålen uppstår på grund av attacken hos en persons egna immunförsvar på hårrotsystemet. Ett karaktäristiskt kännetecken hos formen är utseendet på rundformade skalliga fläckar. Sjukdomen börjar med en liten baldhet, som växer till en fullständig förlust av hår på huvudet eller på hela kroppen. Det finns olika stadier och typer av alopeci fokal. Sjukdomen kännetecknas av oförutsägbarhet. Det kan utvecklas snabbt eller försvinna oväntat utan behandling. Föregångaren av skallighet är rodnad, klåda eller brännande på huden.

Orsaker till sjukdomen ↑

Om man alopecia alopeci uppträder hos män, kan orsaken till förekomsten vara annorlunda.

Kallfickor förekommer som ett resultat av en felfunktion i immunsystemet. Kroniska sjukdomar, påfrestningar, skador och en otillräcklig diet kan störa immunsystemets normala funktion.

Sjukdomen kan bero på genetisk predisposition. 10-25% av de upptäckta sjukdomsfallen är av familjeliv.

En särskild roll ges till endokrina störningar. Många patienter hade funktionsfel i binjurens bark, sköldkörteln och hypotalamus-hypofyssystemet.

De neurologiska och vegetativa sjukdomarna är associerade med utvecklingen av fokalalopeci. De ljusare vegetativa-trofiska och vegetativa-vaskulära störningarna uttrycks, ju mer fokal av prolaps uppträder på patientens huvud.

Allvarlig alopeci kan orsakas av cerebrala organiska störningar.

Hudbiprodukter (hår) börjar växa skalliga på grund av nedsatt blodmikrocirkulation. Hos patienter med fokal alopeci finns långsamt blodflöde, ökad blodviskositet och minskning av antalet fungerande kapillärer.

Det finns en teori om sjukdomens virala ursprung.

Varianter av fokal alopeci:

 1. Den lokala (fokala) formen karaktäriseras av utseendet på en eller flera isolerade avrundade områden av skallighet.
 2. Tapeformad form diagnostiseras när lesionen ligger på baksidan av huvudet och sprider sig till det tidsmässiga området i form av ett tejp.
 3. När den subtotala formen på huvudet uppträder stora fickor av skallighet, bildad från sammanflödet av små, skalliga fläckar.
 4. Total skallighet leder till fullständig hårförlust på huvudet, inklusive ögonfransar, ögonbryn och skägg.
 5. Universal focal alopecia berövar en person i allt kroppshår.
 6. Det finns en stark fokalform med nagelskador.

Former kan omvandlas till varandra.

Steg av alopecia areata ↑

Sjukdomen har 3 steg:

 1. Det progressiva steget diagnostiseras när håret blir lös. De avlägsnas enkelt och smärtfritt från huden med ett litet drag. Dessa hår förekommer vid kanterna av baldnessens fokus.
 2. Vid det stationära steget är lös hår helt frånvarande eller finns i en liten mängd. På detta stadium stannar sjukdomsprogressionen.
 3. När den regressiva scenen kommer, uppträder fluffigt hår längs kanterna av baldingszonen. Med tiden blir de tjockare, pigment och blir fullvärdigt hår. Löst hår vid regressionsstadiet detekteras inte.

Behandling av fokal skallighet ↑

Eftersom olika faktorer kan orsaka sjukdom, undersöks patienten fullständigt. Terapi ordineras beroende på vilken typ av patologi som detekteras.

Läkaren kan rekommendera Cavinton, Sermion, Actovegin och Solcoseryl. Externt applicerade salvor, lotioner och balmer innehållande heparin. Läkemedlet minskar blodpropp i kapillärerna. Ofta utsedda irriterande droger. De är irriterande och stimulerar blodcirkulationen i hårbotten.

Vid ett progressivt stadium av fokal alopeci ordineras patienterna Verapamil salva. Det ökar blodflödet och förbättrar hårsäckens näring.

Vitaminkomplex, biostimulerande medel och immunmodulatorer måste tas samtidigt som medicinsk behandling.

Cicatricial Alopecia ↑

Det kännetecknas av fullständig förstöring av hårsäckarna och förekomsten av bindväv i deras ställe. Den drabbade huden ser ut som ett långvarigt sår.

Orsakerna till cicatricial alopeci är olika infektioner som orsakar starka inflammatoriska processer i huden. Om tidig behandling av en smittsam sjukdom utförs, kan hårbotten räddas.

Cicatricial alopecia uppträder också på grund av skador, kemiska eller termiska brännskador.

Behandla denna typ av skallighet kan endast vara kirurgiskt. Ett litet område av huden är helt borttagen. För större skador transplanteras håret från andra delar av kroppen.

Alopeci (Alopeci) hos män

De flesta män och kvinnor oroar sig för deras utseende. Dessutom, om representanterna för det svagare könet är mer oroliga för utseendet av grått hår i håret, står den starka hälften av mänskligheten inför ett mycket allvarligare problem. Det är alopeci hos män, som kännetecknas av partiell eller fullständig håravfall. Det finns många metoder för håråterställning på huvudet, men inte alla av dem ger ett positivt resultat. Samtidigt är den mest populära av dem hårtransplantation, vilket garanterar att det blir frodig hår.

Manlig alopeci: fysiologi och beskrivning av huvudorsakerna till problemet

Vad är alopeci? Bildandet, tillväxten och utvecklingen av håret uppstår på grund av hårlampans aktivitet. Det är follikeln som ger alla nödvändiga ämnen och spårämnen till sin rot. Det ger också bearbetning och inträde i hårets botten, vilket garanterar tillväxt och upprätthåller sitt utseende. Under normala förhållanden är denna process naturlig och beror på kroppens funktionalitet. Dess reglering utförs med hjälp av speciella hormoner som är ansvariga för den normala förloppet av huvudreaktionerna i hår- och hårbotten. I sin tur finns på hårfollikelns yta flera rader av receptorer, i vilka specifika könshormoner, som kallas östrogener, faller. De stimulerar flödet av huvudprocesserna inuti follikeln och bidrar till utvecklingen av hårstrukturen.

Men för att upprätthålla balansen mellan hormoner på optimal nivå är det inte alltid möjligt. Varje dag påverkas människokroppen av ett stort antal faktorer, både externa och interna egenskaper. Vissa av dem framkallar utvecklingen av förändringar i strukturen hos huvudprocesserna, vilket påverkar en persons hormonella bakgrund. Bland de faktorer som kan leda till störningar i huvudreaktionernas gång är följande:

 • immunbrist;
 • förgiftning av kroppen
 • åldersförändringar
 • infektiösa, virala och bakteriella sjukdomar;
 • brist på vitaminer
 • systematisk tillstånd av stress.

Alla dessa kriterier har en indirekt effekt på strukturen hos hormonella processer som förekommer i kroppen. Den största effekten på utvecklingen av manlig alopeci har en genetisk predisposition. I varje persons kropp, både kvinnor och män, finns en speciell gen som heter SOX-21. Det är han som ansvarar för att ändra hårets struktur och deras förlust.

Dess närvaro leder inte alltid till förlust av hår, för oftast är det i inaktiv form. Samtidigt kan en enda negativ faktor bland de som nämnts ovan provocera hans uppvaknande.

Manlig baldhet i mönstret: Primärt symptom och egenskaper vid utvecklingen

Aktivering av den genetiska komponenten i kombination med en negativ effekt leder till en minskning av mängden östrogen. Som ett resultat förlorar håret sin elasticitet och blir skört. Men denna faktor räcker inte för håravfall. Det är vid denna tidpunkt som SOX-21-genen känner sig själv och leder till en ökning av mängden dihydrotestosteron. Detta ämne är ett derivat av huvudkönshormonet - testosteron. Att öka nivån i hårsäcken leder till en överträdelse av dess funktionalitet, vilket manifesterar sig som följer:

 • gradvis avmattning
 • gallring;
 • ökad bräcklighet;
 • förändring i utseende.

Sådana manifestationer avser de primära symtomen och förekommer i de inledande stadierna av problemutvecklingen. En gradvis minskning av mängden östrogen och en ökning av dihydrotestosteronnivåerna leder till en fullständig degenerering av glödlampan. Konsekvensen av denna process är förlusten av hår och omöjligheten med dess naturliga återhämtning.

Förändringen av de viktigaste hormonernas kvantitativa sammansättning uppträder inte på en dag eller till och med ett år. Provokerande faktorer kan påbörja baldnessprocessen, men de kan inte påverka frekvensen av dess förekomst. Alopeci är ett uteslutande individuellt problem som orsakas av den genetiska komponentens aktivitet. Vissa människor börjar förlora håret vid 25-30 år och bokstavligen om några år blir helt skalliga. Andra, även i åldern, förlorar inte några hår och förblir med frodig hår tills döden.

De viktigaste typerna av alopeci hos män och deras detaljerade beskrivning

Orsakerna till alopeci hos män kan vara olika, men den viktigaste faktorn som framkallar utvecklingen är genetik. Beroende på karaktären hos manifestationerna och lokaliseringen av baldnesscentralerna, skiljer sig följande typer av sjukdom:

 1. Androgenic kännetecknas av gradvis uttining av hårbotten tills dess fullständiga försvinnande. Det är lokaliserat huvudsakligen i pannan, vilket bidrar till ökningen genom att öka hårets och kronområdet. Dessutom faller mer än 90% av alla kända fall i världspraxis i samband med håravfall hos män på denna typ av alopeci. Degenerativa reaktioner påverkar inte bara själva själva folliklarna utan också på huvudets hud, vilket leder till att epitelet förtunnas, att blodets förbränning och brist på syre i vävnaderna blir sönder. Hår på de skadade områdena förblir, men de förlorar sina grundläggande egenskaper och kan inte helt täcka tunn hud. Denna typ av alopeci verkar gradvis och i början är det nästan inte märkbar för människor. Med tiden minskar hårlinjen i de angivna zonerna, och på sin plats bildas en slags fluff. Bilder på androgen alopeci finns på Internet.
 2. Diffus (symptomatisk) leder till en minskning av håret på hela ytan av huvudet. I detta fall är håravfall enhetligt och är förknippat med en kränkning av de cykliska förhållandena hos hårbildningen. Huvudorsaken till dess utveckling är inhiberingen av immunförsvarets skyddande egenskaper, på grund av en minskning av funktionaliteten hos hela organismen. Ett stort antal faktorer, både externa och interna, kan provocera utvecklingen. Oftast är dess utveckling associerad med konstant stress, antibiotika, akuta infektionssjukdomar och direkt påverkan av giftiga ämnen. Under inverkan av den inhiberande faktorn upphör folliklarna att fungera normalt och gå in i ett vilande stadium, som plötsligt slutar stimulera håret. I regel kräver denna typ av alopeci inte behandling och går i sig själv i 6-12 månader med eliminering av provocerande effekt.
 3. En fokal (nestning) är en följd av en autoimmun process som påverkar hårfollikelns struktur och påverkar dess funktionalitet. Som ett resultat av kroppsförsvarets misslyckande börjar immunsystemet att uppfatta sina egna folliklar som ett hot, vilket ger motsvarande antikroppar. Under sitt inflytande upphör hårsäckarna i ett visst område helt och hållet att fungera, medan de angränsande fungerar fullt ut. Beroende på intensiteten hos den autoimmuna processen varierar antalet lesioner och deras lokalisering också. En stark undertryckning av immunitet bidrar således till utvecklingen av manlig nestande alopeci. Det kännetecknas av bildandet av ett stort antal lesioner belägna över hela ytan av kroppen.
 4. Ärr är endast 1-2% av det totala antalet registrerade fall. Dess bildning kännetecknas inte bara av irreversibla degenerativa förändringar i hårfollikelns struktur, men också genom bildning av ärrvävnad vid håravfallssidan. Överträdelse av blodtillförseln och näring av enskilda hudområden leder till att epitelskiktet tunnas med dess efterföljande deformation. Som ett resultat förändras hudens struktur fullständigt och omvandlas till bindväv. Den främsta orsaken till bildandet av denna typ av skallighet är infektioner av svamp-, infektions- eller virusegenskaperna. Deras utveckling bidrar till bildandet av den inflammatoriska processen inuti huden, vilket påverkar hårets rotsystem. En annan orsak till bildandet av ärrvävnad är mekaniska skador som har en fysisk effekt på folliklarna.

Ovanstående former av alopeci hos män är stora och beskriver ca 98-99% av alla kända fall. De återstående 1-2% är i mer sällsynta typer av sjukdomar som är förknippade med de individuella egenskaperna hos organismerna hos specifika personer.

Bilder på var och en av de ovan nämnda typerna av sjukdomar kan snabbt och enkelt hittas på Internet.

Steg och former av manlig mönster skallighet: klassificering och dess beskrivning

Graden av håravfall hos män karakteriseras enligt Norwood-skalan, som beskriver alla stadier av androgen alopeci. För andra typer av sjukdomen är denna teknik inte tillämplig. Diffus och ärrform är direkt relaterad till negativa yttre påverkan på kroppen. För att beskriva avelningen finns en fundamentalt olika skala, som inkluderar följande tillstånd:

 • alopeci;
 • multifokal;
 • delsumma;
 • totalt;
 • universell.

En sådan gradering beskriver mest noggrant utvecklingsstadierna för häckande alopeci och betonar karaktären hos den autoimmuna processen. Beroende på dess intensitet och människokroppens individuella egenskaper kan manifestationerna av problemet uttalas eller omvänt döljas. Dessutom är lokaliseringen av bildandet av foci av alopeci mest beroende av dessa faktorer. I detta fall är den universella formen av häckande alopeci den mest allvarliga, vilket tydligt kan ses på bilden.

I förhållande till androgena typen av problem, som utvecklas gradvis under många år, är Norwood-skalan den mest exakta och mest precisa beskriver alla stadier av håravfall. Enligt henne har utvecklingen av alopeci följande klassificering:

 1. Steg 1 kännetecknas av en liten minskning av håret, vilket endast påverkar den temporala loben. I detta fall minskar den något och endast i övergångszonen. I stället för det förlorade håret bildas en liten, färglös fluff. Bildandet av detta stadium har praktiskt taget ingen effekt på hårets utseende. Små skalliga fläckar är nästan inga arter under lagret av kvarvarande hår.
 2. Steg 2 är förknippat med fortsatt tillväxt av bala fläckar och deras fördjupning från hårlinjen. I dessa områden försvinner håret helt, endast en färglös fluff bildas på dess gräns. De skalliga patcherna utvecklas symmetriskt och går över kanten med endast 1,5-2,0 cm. Parietalområdet blir också mycket mindre frekvent och håret på det blir tunnare men börjar inte falla ut. Det återstående håret kan fullständigt dölja alla de manifestationer som är karakteristiska för detta stadium av androgen alopeci.
 3. Steg 3 kännetecknas av fördjupning och ökad skaldethållning i bredd. Övergångszonen i den främre motemporala delen av huvudet ser ganska dåligt ut, eftersom friskt hår förblir enbart i smällets område. Vid sina kanter bildas stora bala fläckar som sträcker sig bortom kanten med 3-4 cm. Dessutom är hårlinjen i tunnlinjen tunnare vilket märks för blotta ögat. Resterna av håret kan dölja skallen som bildas endast delvis.
 4. Steg 4 är associerat med framväxten av 3 distinkta zoner av alopeci. Två av dem är belägna i den tidiga fronten av huvudet, och den tredje är formad i kronans område. Som regel stannar utvecklingen av de skalliga fläckarna i detta skede, och övergångszonen blir helt skallig. På toppen bildas bala fläckar som blir synliga för det blotta ögat. Håret i gränsområdena mellan de viktigaste områdena av skallighet tynnar, men börjar inte falla.
 5. Steg 5 kännetecknas av en ökning av de skalliga fläckarna i den främre temporala delen och deras stängning ihop. Den delande remsan av hår mellan dem blir nästan omärkbar. De skalliga fläckarna på toppen uppnår tydliga gränser och syns tydligt med blotta ögat. Två distinkta baldnesszoner formas på huvudet, som fortfarande är åtskilda av ett tätt hårlager.
 6. Steg 6 är förknippat med gradvis utspädning och fullständig försvinnande av delningsremsan mellan kronan och det främre temporala området. Båda zoner förenar sig själva och bildar en omfattande skallig fläck. Ytterligare spridning av skallighet riktas till occipital och lateral area. På gränsen mellan det återstående håret och den skalliga fläcken finns en liten färglös fluff.
 7. Steg 7 är det sista steget av androgen alopeci. De främre tidsmässiga, parietala och laterala delarna av huvudet blir helt skalliga. Pälsen lagras endast på baksidan av huvudet, lägger sig ned i en kontinuerlig remsa och upptar området från örat till örat. Gränsen mellan hårresterna och den skalliga fläcken innehåller inte ett vapen, som skiljer sig i en skarp övergång.

Liknande stadier av alopeci hos män beskriver fullständigt hela processen med utveckling av androgena formen av sjukdomen.

Norwoodskalan gäller emellertid uteslutande för den starka hälften av mänskligheten och har ingenting att göra med det svagare köns baldness. Ludvigsskala som består av endast tre huvudstadier används som regel för att karakterisera kvinnlig alopeci.

slutsats

I 90-95% av fallen är kaalhet hos manlig ärftlig och endast 5-10% är förknippad med någon negativ effekt på kroppen. Förekomsten av en specifik gen SOX-21 och dess aktivering är huvudorsaken till alopeci i en stark hälsa av mänskligheten. Beroende på organismens individuella egenskaper kan emellertid utvecklingen av problemet försenas i många år eller leda till fullständig skallighet om 1-2 år. Denna utveckling är emellertid typisk endast för androgena formen av sjukdomen. Enligt Norwood-skalan finns det 7 huvudstadier av alopeci, som fullständigt och noggrant beskriver processen för bildandet. Andra former av skallighet är baserade på fundamentalt olika orsaker, allt från autoimmuna effekter till yttre påverkan.Nästa Artikel
BaByliss styler för att automatiskt skapa krullar