Vitamin B8 och dess betydelse för människokroppen


Vitamin B8 är det vanliga namnet för substansen inositol, en hexatomalkohol som spelar en viktig roll vid olika biokemiska reaktioner och är nödvändig för den normala funktionen hos människokroppen. I synnerhet med hjälp av signaleringsinteraktion förekommer mellan cellens organeller är det nödvändigt för normal funktion av nervsystemet, är involverad i nedbrytningen av fetter och regleringen av kolesterol i blodet.

Å ena sidan har detta ämne många viktiga funktioner för kroppen. Därför är det inte förvånande att inositol i en ganska lång tidsperiod betraktades som ett vitamin och till och med tilldelade ett standardnamn till det - B8.

Däremot anses inte inositol idag som ett vitamin men tillskrivs vitaminliknande substanser: ja, dess funktioner är viktiga, men det motsvarar inte definitionen av vitamin som accepteras i vetenskapen. Termen "vitamin B8" i sig anses därför vara föråldrad, och användningen är en typ av fläck som är oacceptabel i professionella vetenskapliga kretsar.

Detta hindrar dock inte initiativtagarna från kosttillskott och multivitaminer från att aktivt använda inositol i tabletterna och kapslarna i deras komplex, och ibland beskriver egenskaperna hos dessa medel på gränsen till spekulation.

Vi försöker nu ta reda på vad för inositol som behövs av vår kropp, om det är värt att ta det extra, och i så fall när och i vilka kvantiteter. Och för enkelhet kommer vi att kalla detta ämne och strikt vetenskapligt inositol (eller inositol är samma sak) och mer förståelig för de flesta läsare - vitamin B8. Förlåt oss de vetenskapliga männen av dessa friheter.

Är det ett vitamin?

Låt oss börja med den mest kontroversiella frågan: om vitamin B8 faktiskt anses vara vitamin, eller att betrakta det som en vitaminliknande substans, men inte stå i samma rad med sådana "mästare" som askorbinsyra, riboflavin eller till exempel vitamin D?

Hur hittar du det? Faktum är enkelt: du måste hitta den exakta definitionen av ordet "vitamin" och kontrollera om inositol överensstämmer med det.

Vi kontrollerar: från moderna positioner är vitaminer organiska substanser som är nödvändiga för en heterotrof organisms normala funktion, men inte produceras av själva organismen. Plus ytterligare förtydliganden: vitaminer inkluderar inte spårämnen (det vill säga oorganiska element) och essentiella aminosyror (det vill säga proteinmolekyler är inte byggda av vitaminer).

En liten förklaring: En heterotrof organism är en organism som inte kan syntetisera organiska ämnen från oorganiska ämnen i sig. Sådana organismer inkluderar alla djur, svampar, vissa parasitära växter - de behöver få organiska komponenter från växt-, djur- eller bakterieorganismer. Växterna själva och många bakterier är autotrofer - i sina organismer genom processerna för fotosyntes eller kemosyntes kan mineralkomponenter omvandlas till organiska. Egentligen producerar autotrofer på planeten organiska ämnen, och heterotrofer förvandlar det eller bryter ner det igen till oorganiska ämnen.

Det är värt att notera att vitamin är ett relativt koncept. Till exempel är vitamin B12 för människor ett vitamin eftersom det inte produceras i kroppen och måste konsumeras med mat. Och för växtätare är B12 inte ett vitamin, eftersom det produceras i matsmältningssystemet av bakterier och fullt ut uppfyller kroppens behov. Det är med mat, samma B12 ko eller häst behövs inte.

Så, inositol (inositol) är verkligen nödvändigt för kroppens normala funktion. Dessutom behöver kroppen själv mycket små doser av detta ämne. Medan inositol är en organisk förening som inte är en aminosyra. Enligt dessa tecken är det helt förenligt med definitionen av ett vitamin.

Men här i en B8 slås ut ur antalet klassiska vitaminer: Människokroppen producerar det självständigt i mängden ungefär av det totala behovet. Ett annat kvartal går nästan säkert till kroppen med mat, eftersom inositol är mycket utbredd i naturen och finns i de flesta livsmedel.

Plus en sådan anteckning: idag finns det inga kända fall av brist på inositol i kosten, vilket skulle leda till åtminstone några signifikanta patologiska tillstånd, medan en minskning av dess produktion av kroppen kan vara farlig. Därför att säga att kroppen ska ta emot den från mat, åtminstone orimligt. Dessutom behöver en frisk person inte ta det i piller eller använda en lösning i ampuller, även om det kan vara nödvändigt för vissa sjukdomar.

Så, inte den fullständiga definitionen av vitamin Inositol matchar inte. Så det är omöjligt att betrakta det som ett riktigt vitamin.

Funktioner och roller av vitamin B8 i kroppen

Så, varför behöver kroppen "vitamin B8"?

För det första skyddar detta ämne cellmembranen mot skador av vissa aggressiva föreningar. Det är bevisat att membranen hos alla celler i kroppen innehåller vitamin B8, särskilt mycket i hjärnceller och ögon. En viss mängd av denna substans upprätthålls ständigt i blodet, på grund av vilket cellerna kan "ta" det från blodet så mycket som de behöver, och det spelar ingen roll vart dessa celler är belägna - de alla behöver detta ämne.

Det följer en mycket viktig egenskap av vitamin B8: det bidrar till att upprätthålla hälsan och normal funktion av nervvävnaden, hjärtmuskeln och ögonmembranen. Det är delvis därför att det förskrivs i ytterligare kvantiteter för vissa psykiska sjukdomar, till exempel för depression.

Inositol finns i naturen i flera isomerer - former där molekylen har samma uppsättning av element, men ett annat arrangemang av atomer i förhållande till varandra. Den så kallade myo-inositolen spelar den viktigaste rollen i människokroppsarbetet. Det är för enkelhet att det ofta kallas för inositol, eller termen inositol används.

Vidare behövs vitamin B8 av kroppen på grund av följande egenskaper:

 • Det ger signalering mellan organeller inuti cellen (från och med idag är 233 signalerande proteiner kända, vars aktivitet beror på inositol);
 • Inositol reglerar aktiviteten hos ämnen som är ansvariga för överföringen av nervimpulser i kroppen.

 • Deltar i reglering av kalciumkoncentrationen inne i cellen;
 • Aktivt stödjer det normala arbetet med insulinreceptorer;
 • Vitamin B8 är nödvändigt för uppdelningen av fetter.
 • Delar i regleringen av kolesterol i blodet;
 • Effekten av inositol på spermieraktivitet och kvaliteten hos plasma har bevisats;

 • Inositol är involverad i processen med genuttryck;
 • Det minskar svårighetsgraden av inflammatoriska reaktioner vid autoimmuna sjukdomar.
 • Det är att vi kan dra slutsatsen att nästan alla organ och organsystem på något sätt behöver inositol. Teorin här bekräftas av resultaten av experiment och forskning: Den aktivaste formen av inositol - myo-inositol - stöder den normala funktionen av kroppens kardiovaskulära och immunsystem, är nödvändig för lever och njurens normala funktion samt för reglering av insulinns nivå i kroppen.

  Ännu mer praktisk mening är användningen av inositol vid behandling av vissa sjukdomar och inom medicinsk teknik i allmänhet. Till exempel används den för:

  • Polycystiskt äggstockssyndrom;
  • depression;

 • diabetes;
 • Psykiska störningar - panikattacker, agorafobi (rädsla för folkmassor och öppna utrymmen);
 • akne;

 • teratozoospermia;
 • Förberedelser för in vitro fertilisering (IVF).
 • Det visades också att otillräcklig produktion av inositol i kroppen kan vara orsaken till hormonella störningar, polycystiskt ovariesyndrom och diabetes under graviditeten. Dessutom konstaterades en koppling mellan bristen på vitamin B8 hos gravida kvinnor och sannolikheten för fosterskador. Till exempel, vid otillräcklig produktion av detta ämne ökar risken att splittra en nyfödds gom 3 gånger.

  Men här är det viktigt att skilja mellan en låg nivå av vitamin i kroppen och en brist på det i mat...

  Kan inositolbrist utvecklas?

  Brist eller minskad mängd vitamin B8 i kroppen är ett fenomen, men sällan men inte exceptionellt. Det registreras hos många patienter som söker medicinsk hjälp och donerar blod för analys, det är ofta noterat hos gravida kvinnor och ibland även hos nyfödda.

  Lågt seruminositol anses vara mindre än 13,5 μmol / l hos vuxna och mindre än 21,5 μmol / l hos barn under de första åren av livet. Idag finns det fortfarande ingen klar säkerhet om orsakerna som orsakar en sådan minskning av nivån av detta ämne, men det har tidigare antagits att situationen är förknippad med hormonella störningar. Det är dessa lägre koncentrationer av inositol i blodet och är förenade med utvecklingen av vissa sjukdomar.

  Det är dock visat att bristen på vitamin B8 i mat praktiskt taget inte påverkar kroppens arbete. Om detta ämne produceras i kroppen i normala mängder bibehålls den normala koncentrationen i blodet och det finns inga patologier förknippade med brist, även om inositol kommer i otillräckliga mängder med mat.

  I praktiken har praktiska studier visat att den fullständiga frånvaron av inositol i kosten inte leder till någon form av sjukdom. Faren är bara ett brott mot produktionen av hans kropp.

  Detta betyder åtminstone att en låg koncentration av inositol i blodplasman kan betraktas som ett tecken på vissa patologier. Men om det inte finns några tecken på en sådan minskning, är det meningslöst att oroa sig för ytterligare tillförsel av kroppen.

  Källor av vitamin B8 för människokroppen

  Huvudkällan för vitamin B8 för kroppen är dess oberoende produktion i njurarna. Här produceras flera gram av denna substans varje dag, vilket i genomsnitt är cirka 70-80% av det dagliga kravet, och med hänsyn till dess stora reserver i blodet, kompenserar även den långvariga och fullständiga frånvaron av inositol i kosten.

  Faktum är att du fortfarande måste göra mycket svårt att inte konsumera inositol med mat. Därefter kommer vi att se att det finns i många vanliga livsmedel, och därför ger även den mest okomplicerade rationen intaget av betydande mängder i kroppen.

  I stort sett är dessa två källor till vitamin B8 - mat och endogen produktion - nödvändiga, och hos en frisk person är behovet av detta ämne fullt ut uppfyllt. Endast i fall av allvarliga metaboliska störningar eller i vissa patologier kan det vara nödvändigt att ta signifikanta mängder B8 med droger.

  Sådana droger är ganska vanliga i försäljningen. Till exempel används följande monopreparationer som läkemedel:

   Inositol Fine (540 tabletter) är priset ca 10 000 rubel;

  Inofert (30 tabletter), pris - ca 1200 rubel.

  Instruktioner för användning för varje av dessa medel som bevis ger exakt förebyggande av inositolbrist i kroppen.

  Också tillgängligt är multivitaminpreparat med vitamin B8:

   Lipotropisk faktor, komplex för accelererad fettförbränning. Förutom inositol innehåller den också kolin och metionin. 60 tabletter av Evalar kostade ca 650 rubel och 50 tabletter från Solgar - cirka 1000 rubel;

  Prohepar, ett läkemedel för behandling av leversjukdomar. Priset är cirka 1200 rubel för 50 tabletter;

  Vitrum Beauty, kosttillskott för att stödja det goda utseendet på hud, hår och naglar. Det kostar cirka 1200 rubel för 60 tabletter;

  Lady's Formula för hud, hår och naglar - liknande Vitrum Beauty för sitt avsedda syfte. Pris - cirka 1300 rubel per förpackning med 60 tabletter.

  I ampuller är vitamin B8 praktiskt taget inte tillgängligt på apotek, och köp av det för en enkel profylaktisk administration i denna form kommer inte att fungera (och det är inte tillrådligt).

  Men med tanke på egenskaperna hos vitamin B8 kan man dra slutsatsen att dess närvaro i vitaminpreparat inte är särskilt nödvändigt. När kroppen behöver inositol, måste den konsumeras i mycket större kvantiteter än den finns i kosttillskott, och när kroppen är så försedd med dem behöver man inte lägga till ytterligare ett intag.

  Dagligt behov av inositol

  Idag är det fastställt att den dagliga dosen av inositol för en vuxen är ca 0,5 g per dag. Barn under 6 år behöver cirka 90 mg per dag, barn och ungdomar 7-18 år behöver 200-500 mg per dag.

  Minns att en sådan konsumtion är optimal men inte avgörande. Att minska mängden inositol som konsumeras med mat leder inte till några patologiska konsekvenser, därför är det inte rationellt att oroa sig för att ta emot sådana doser.

  Ändå är det fortfarande användbart att veta vilka livsmedel som innehåller vitamin B8.

  I vilka produkter finns inositol i största kvantiteter?

  Den största mängden vitamin B8 finns i mjöl. Den innehåller inositolhalt på ca 1150 mg (1,15 g) per 100 gram produkt, på grund av vilket de flesta bakverk är mycket rika på detta ämne, trots minskningen av dess mängd i bakningsprocessen.

  Av de mer traditionella produkterna är mästare för inositolhalten:

  • Prunes - 470 mg per 100 gram;
  • Melon - 355 mg per 100 gram;
  • Orange - 307 mg per 100 gram hel frukt;
  • Kli - 274 mg per 100 gram;
  • Grapefrukt - 199 mg per 100 gram;
  • Unga gröna ärter - 193 mg per 100 gram produkt.

  Tabellen nedan visar mängden vitamin B8 i andra produkter:

  Vitamin B8 för vad det behövs

  Vitamin B8, eller som det kallas också inositol, är en av vitaminerna i vitamin B-gruppen. Det är faktiskt inte ens ett vitamin, utan en vitaminliknande substans och den kan produceras i kroppen från glukos genom tarmbakterier. Men dess roll för människokroppen är stor. Varför behöver vi vitamin B8, vilka produkter den innehåller och vilka symtom som kan indikera brist i kroppen, vi överväger i den här artikeln.

  B8-vitaminens roll hos människor

  Inositol är närvarande i alla vävnader i människokroppen, men i den största koncentrationen finns det i hjärnan, hjärtat och ögonlocket.

  Inositol eller inositol fungerar i nära samverkan med kolin som en av huvudkomponenterna i cellmembran. Det är viktigt för tillväxten av celler i hjärnan, membran i ögonen och tarmarna.

  Liksom kolin är vitamin B8 ett lipotropiskt medel eller ett fett emulgeringsmedel, om än en mildare. Det är inblandat i metabolism av fett och kolesterol, bryter ner fetter i mindre partiklar som är lättare att ta bort, och minskar fettuppbyggnaden i kroppens organ, särskilt levern.

  Inositol har en lugnande effekt, eftersom den är inblandad i produktion och verkan av neurotransmittorer (kemikalier som överför meddelanden mellan nervceller), som serotonin och acetylkolin.

  Studier har visat att personer med depression har lägre nivåer av inositol än vanligt. Studier av behandling av depression med inositol när man tog 12 gram vitamin i 4 veckor visade signifikanta förbättringar i gruppen av patienter.

  Dessutom kan inositol, vilket framgår av preliminära studier, hjälpa till vid behandling av polycystiskt äggstockssyndrom, inklusive infertilitet.

  Varför behöver du vitamin B8

  Även om människokroppen kräver mycket lite vitamin B8 är dess roll i människors hälsa avgörande. Vitamin B8 behövs:

  För fett och kolesterol metabolism;

  Verkar som ett mjukt litotropiskt medel som avlägsnar fett från levern och reducerar kolesterolnivåerna i blodet.

  Förbättrar symtomen på polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), inklusive infertilitet

  Främjar viktminskning

  Ökar "bra" kolesterol;

  Förhindrar utvecklingen av ateroskleros

  Förhindrar plaque buildup;

  Behövs för stark hårväxt

  Förbättrar hudtillståndet;

  Ser som förekomst av eksem

  Ser som näring för hjärnceller

  Samarbete med kolin är nödvändigt för produktion av lecitin, huvudbyggnadsämnet i cellmembran som skyddar celler från oxidation och bildar en skyddande mantel runt hjärnan.

  Myelinens komponent, den elektriskt isolerande manteln av neuroner som är ansvarig för överföringen av nervsignaler, och kan hjälpa till vid behandling av nervösa sjukdomar;

  Förbättrar funktionen hos nervsignaler hos diabetespatienter som upplever smärta och domningar på grund av nervdegenerering

  Det har en lugnande effekt och kan hjälpa till vid behandling av depression, panikattacker, tvångssyndrom.

  Symptom på vitamin B8-brist

  Vitamin B8 brist är mycket sällsynt, som det finns i många livsmedel som de flesta människor konsumerar dagligen. Men förekommer fortfarande.

  Anledningen till bristen kan vara långvarig användning av antibiotika. Förstörar inositol och regelbunden användning av kaffe mer än två koppar om dagen.

  Symptom på brist kan vara:

  Håravfall och tidig skaldethet;

  Högt kolesterol;

  Ateroskleros och förminskning av artärerna.

  Vilka livsmedel innehåller vitamin B8

  Vitamin B8 finns i många livsmedel, inklusive spannmål, baljväxter, frön, där den är närvarande i form av fytinsyra. Fytinsyra binds med mineraler, såsom kalcium, zink och järn, vilket hämmar absorptionen av detta vitamin. Men det här problemet kan lösas genom värmebehandling eller spiring.

  Huvudkällorna för inositol är:

  Spannmål med högt innehåll av kli

  Frukt, särskilt bananer;

  Citrusfrukter, som apelsiner och grapefruktar, förutom citroner;

  Leafy gröna grönsaker;

  Bönor (mer i rött);

  Nötköttlever och nötkött;

  Beredningar med vitamin B8

  Korrekt balans mellan vitaminer och mineraler är viktigt för kroppens funktion. De arbetar nära varandra. Effektiviteten av ett näringsämne kräver närvaro av en annan, kan verkan av ett element förbättras dramatiskt genom närvaron av en annan eller andra näringsämnen. Och vice versa.

  Av denna anledning, om du vill ta kosttillskott för att bibehålla optimal hälsa, är det rekommenderade tillvägagångssättet att ta ett multivitamin, som har rätt balans mellan alla väsentliga näringsämnen som din kropp behöver.

  Men det bör tas i beaktande, medan multivitamintillskott är användbara för att fylla luckor i näring, när vi inte kan få alla nödvändiga näringsämnen med mat, kan de fortfarande inte ersätta helt korrekt näringsbalans. Multivitamintillskott är ett tillägg till näring, inte en ersättning.

  Inositol är vanligtvis närvarande i vissa vitamintillskott, som innehåller ett komplex av B-vitaminer, sojalcitin (BAA).

  Supplement framställt med samma namn av vitaminet "Inositol", som används vid komplex behandling för vissa sjukdomar. Även om det säljs på apotek utan recept.

  Detta vitamin ingår också i vissa spädbarnsformuleringar avsedda för artificiell utfodring av spädbarn.

  Läkemedel med inositol är också tillgängliga.

  Inositol anses inte som ett vitamin. Det anses villkorligt vara en vitaminliknande substans. Dessutom produceras det av kroppen själv och det är därför svårt att nämna de exakta rekommenderade doserna av läkemedlet. Många nutritionists rekommenderar att man fokuserar på ett dagligt intag på 1000 mikrogram för vuxna. För barn är sådana regler inte definierade. Enligt andra källor bör konsumtionshastigheten för vitamin B8 inte överstiga 300 mikrogram.

  Högre doser av vitamin B8 är endast föreskrivna för terapeutiska ändamål.

  Överdosering och biverkningar

  Eftersom vitamin B8 endast föreskrivs i terapeutisk form och i andra fall tas det som tillsats till mat eller kommer från maten i sig, har inga kända biverkningar identifierats. Även med stora doser. Följaktligen är fall av överdos inte kända.

  När de tas i extrema doser kan det vara upprörd mag och tarmar i form av diarré, yrsel. Men detta vitamin hör till vattenlösliga vitaminer och löser därför lätt och elimineras från kroppen.

  Med försiktighet måste du söka på tillskott med inositol under graviditet och amning. Detta beror på det faktum att det inte finns tillräckligt med bevis för sin harmlöshet under denna period av kvinnans liv och om effekten på fostret och barnet.

  I kroppen ska allt vara i balans, då fungerar det som en klocka. Vitamin B8 förbättrar humör, bevarar minne, främjar viktminskning. Därför måste du balansera din kost och få tillräckligt med detta vitamin.

  Lär dig om rollen av vitaminer och mikroelement för människor i den här videon.

  Vitamin B8 inositol: värdet för kroppen - hur man sover och inte är nervös?

  Vitamin B8 är den näst viktigaste för kroppen efter vitamin B3. Koncentrationen av denna bioaktiva substans i hjärnan, ryggmärgen och cirkulationsvätskan är fyra gånger högre än koncentrationen i blodet. Reservreserven, som vid stress och hjälper till att förhindra vitaminbrist.

  Inositol är känt som en hälsosam sömn vitamin, en elixir av ungdom och ett hjälpmedel under graviditeten. Ett sådant brett spektrum av verkan är associerad med effekter på centrala nervsystemet och deltagande i metaboliska processer.

  upptäckt

  Vitamin B8 upptäcktes för två århundraden sedan av den tyska kemisten Liebig under experiment med kosten av laboratorieråttor.

  Så snart en forskare uteslutit ett nytt ämne från råttans meny började försökspersonerna bli kala, tillväxten saktade ner och kolesterolhalten i blodet ökade snabbt. Med återkomsten av den vanliga kosten försvann symptomen gradvis. Som ett resultat blev inositol känd som ett botemedel mot skallighet, och forskare började grundligt studera sin roll för kroppen.

  En organisms förmåga att syntetisera cirka 70% av det dagliga behovet av ett ämne har genererat kontrovers bland biokemister om huruvida inositol är ett vitamin eller en vitaminliknande substans.

  Inositol är ett vitt pulver med en söt smak. Kroppen syntetiserar inositol från glukos. Det produceras i organ och vävnader, inte bara i tarmarna. Maximal koncentration av ett ämne observeras i hjärnan och ryggmärgen.

  Syntes av inositol saktar sig vid brist på protein, fettsyror, spårämnen och vitaminer, det försämrar arbetet i alla kroppssystem. Kanske en minskning av syntesen av ämnen som ett resultat av stress, signifikant stress, förändringar i kost, under graviditeten, starka känslomässiga upplevelser. Långvarig avitaminos kan orsaka allvarliga komplexa sjukdomar, i sådana fall innehåller behandlingsprogrammet vanligtvis vitamin i pulver eller ampuller.

  Åtgärd på kroppen

  Nervsystemet

  Vitamin B8 förbättrar kvaliteten på passagen av pulser på den neurala nivån. Avitaminos leder till en minskning av effektiviteten hos nervfibrer, vilket resulterar i försämring av minnet, koncentrationen och produktiviteten av hjärnaktivitet, det finns snabb trötthet. Inositol reglerar balansen mellan zink och koppar, på vilken nivån av nervositet beror.

  Med ökad excitabilitet, depression, sömnstörningar och andra nervsjukdomar är inositoltabletter effektiva på grund av deras naturliga lugnande egenskaper. Låg toxicitet gör substansen optimal hypnotisk under graviditeten, när det behövs försiktiga preparat, som inte har uttalade biverkningar.

  fartyg

  Vitamin B8 är inblandat i lipidmetabolism, sänker kolesterol, förbättrar blodreologi och stärker blodkärlens väggar och ökar elasticiteten i artärväggarna. En tillräcklig mängd vitamin, som ingår i produkterna och produceras av kroppen, ger tillförlitligt skydd mot ateroskleros.

  Reproduktionssystem

  Det reproduktiva systemets normala funktion och graviditetens början är endast möjlig med en tillräcklig mängd inositol i kroppen. I den kvinnliga kroppen är B8 nödvändig för att dela ägget, i hanen för reproduktion av livskraftiga spermier. Brist på B8 blir ofta orsaken till brist på graviditet på grund av normal hälsa. I detta fall kan en kurs för att ta vitaminet i ampuller ordineras.

  gastroenterologi

  Inositol skyddar levern från proliferation av fettceller och minskar den giftiga belastningen när man dricker alkohol, tar antibakteriella och hormonella läkemedel.

  Hud och hår

  Vitamin B8 upprätthåller en optimal balans av kalciumsalter, obalans leder också till att huden förstörs tidigt. Effektiviteten hos substansen bekräftas i tabletter och i kosmetiska preparat för extern användning. Hår, detta vitamin är också viktigt, vitaminbrist manifesteras av håravfall och sprött hår.

  syn

  Med en regelbunden belastning på synens organ rekommenderas läkare att basera kosten på livsmedel som är höga i vitamin och dessutom ta inositol i ampuller eller i tablettform.

  Skelett och muskelsystem

  Inositol är inblandad i syntesen av protein, så det är viktigt att förhindra vitaminbrist hos barn. Att bilda barnens meny bör vara medveten om de produkter som den innehåller.

  Dessutom rekommenderas ytterligare inositol i ampuller eller andra doseringsformer för frakturer och benskador.

  Det viktigaste tecknet på brist på vitamin B8 hos barn är att stämpla. I det här fallet är det nödvändigt med ett brådskande samråd med en läkare, vem väljer rätt dosering och dosering av läkemedel som eliminerar vitaminbrist.

  Under graviditeten ökar kroppens behov av protein också, och behovet av inositol ökar i enlighet därmed.

  Produkter Källor

  Vilka produkter innehåller det maximala antalet vitaminer:

  • gröna grönsaker
  • nötterna
  • sesamolja
  • puls
  • slaktbiprodukter
  • bryggerjäst
  • kli.

  dos

  Varje dag borde en person konsumera 500-1500 mg vitamin B8. Behovet varierar beroende på hälsotillståndet, fysisk och psykisk stress, egenskaper hos kosten, psyko-emotionellt tillstånd. I vissa fall rekommenderas dosen att ökas genom att lägga till en meny eller ta ett vitamin i ampuller eller tabletter.

  När speciellt behövs

  Skälen som kräver en ökning av dosen av inositol i produkter är:

  • diabetes mellitus
  • förekomsten av inflammatoriska processer
  • konstant stress
  • frakturer, sprains, blåmärken
  • överdriven vätskeintag
  • hormonell och antibakteriell terapi
  • alkoholism.

  Läkarna rekommenderar att öka intaget av livsmedel som innehåller vitamin B8 under graviditeten, men det är bättre att avstå från syntetiska preparat av inositol utan läkare.

  Under negativa förhållanden sker avitaminos lätt och dess konsekvenser för kroppen är mycket allvarliga, du borde inte oroa dig för en överdos, den naturliga substansen i maten är giftfri och dess överskott kommer att tas bort från kroppen tillsammans med urin under de närmaste dagarna.

  Att upprätthålla en tillräcklig nivå av vitamin B8 i kroppen är nyckeln till nervsystemets normala funktion och effektivt förebyggande av eventuella sjukdomar i mag-tarmkanalen, kosmetiska och endokrina problem.

  Vitaminer av grupp B i ampuller: deras funktioner, tillämpning och recensioner

  Vitaminerna i gruppen B Människokroppen får med mat: ägg, mjölk, gröna, grönsaker och frukter, spannmål. Vi försöker kompensera deras brist i mat med speciella förtätade tabletter från apotek. Det är bevisat att vitaminerna i grupp B i ampuller absorberas av kroppen mycket bättre.

  Funktioner av vitaminer i grupp B

  Huvuduppgifterna som utför vitaminer, kombinerat i grupp B, är som följer.

  • Vitamin B1, eller tiaminhydroklorid, reglerar energimetabolism, påverkar benmärgen, hjälper till att normalisera muskelsystemets och hjärtats aktivitet och påverkar b1 på nervsystemet.
  • Vitamin B2 eller riboflavin, när det används externt, förbättrar hår och hud, accelererar behandlingen av sjukdomar som påverkar ögonen, är oumbärlig för dieter, normaliserar nedbrytningen av inkommande kolhydrater, proteiner och fetter.
  • Vitamin B3 eller PP, stöder nervsystemet i ett hälsosamt tillstånd, främjar proteinproduktion och främjar produktionen av fetter, upptar en av de ledande ställena för reglering av hormonell syntes och metabolism.
  • Vitamin B4, eller kolin, förbättrar människans minne och förbättrar fettmetabolism i levern.
  • B5 eller pantotensyra är ett unikt vitamin som främjar förnyelsen av slemhinnor, de är berikade med kosmetiska preparat och läkemedel för brännskador, och även tack vare vitaminet är det möjligt att neutralisera fetter.
  • B6 eller pyridoxinhydroklorid överför excitations- och hämningsimpulser längs nervsystemet, penetrerar hela kroppen och B6 reglerar bildandet av neurotransmittorer.
  • Biotin, eller B7, spelar en extremt viktig roll i hud-, hår- och nagelplattornas hälsa. Ganska ofta ingår det i kompositionen av kosmetiska preparat av motsvarande syfte och kosttillskott. Detta element motstår effektivt aggressiva miljöfaktorer och är också vanligt i olika typer av levande ämnen.
  • Inositol eller B8 reglerar ett ganska stort antal processer i nervsystemet och stöder också hjärnaktivitet, förhindrar utveckling av kärlsjukdomar, till exempel tromboflebit. Inositol är inblandad i bildandet av protein, lindrar irritabilitet, ger full sömn och leder till normalt tryck.
  • Det kända elementet folsyra, eller B9, hjälper till att utöva korrekt cellulärt tryck, liksom bildandet av nukleinsyror, som är nödvändiga för att en gravid kvinna ska kunna bilda fostret fullständigt.
  • B10, eller para-aminobensoesyra, har en signifikant effekt på huden, hjälper till att skapa rätt mängd röda blodkroppar och bidrar även till assimilering av inkommande protein från utsidan.
  • Levokarnitin, eller vitamin B11, är avgörande för människokroppen under tung fysisk ansträngning, och stöder också energiomsättningen i kroppen.
  • b12 eller cyanokobalamin, ger varje nervcell med korrekt isolering av nervimpulser, åtföljd av B12 vid implantering av myelinmanteln, säkerställer i B12 oavbruten hematopoietisk aktivitet i benmärgen.

  Indikationer för användning

  B-vitaminer är indicerade för användning vid följande hälsoproblem:

  • nagelsjukdomar;
  • håravfall och ömhet;
  • anemi;
  • blek färg och torrhet i huden;
  • försvagning av minne;
  • bERIBERI;
  • hudsjukdomar;
  • herpes;
  • psoriasis;
  • konvulsiva syndromer;
  • utvecklingspatologier eller problem med organen i mag-tarmkanalen;
  • försämring av nervsystemet;
  • emotionella överspänningar;
  • depression och stress
  • mentala höga belastningar;
  • instabil funktion av det kardiovaskulära systemet.

  Använd komponenter inte bara i medicin, men också hemma för behandling och förebyggande av olika sjukdomar.

  Hemma är de en av huvudkomponenterna för lotioner, balm och ansiktsmasker och hårmaskor. Du kan också göra en mängd olika hårbad med dem.

  Kontraindikationer och biverkningar: kontraindikation mot användningen av läkemedlet kan vara individuell intolerans. Under amning och graviditet rekommenderas inte självmedicinering starkt. Endast på rekommendation av den behandlande läkaren är det som regel föreskrivet i små doser. Mot en överdos kan en allergisk reaktion uppstå.

  Metod för användning

  Varje vitamin som tillhör grupp B tilldelas baserat på patientens ålder och vilken typ av sjukdom han har. Vid allvarliga sjukdomar injiceras ett komplex av vitaminer i ampuller intramuskulärt, i mindre farliga fall är en tablettform tillräcklig.

  Vitaminer i ampuller

  Instruktionen av vitamin B6 i ampuller säger att ju yngre patienten desto mindre är läkemedlet som ska administreras med en injektion. För barn varierar dosen från 10 till 25 mg per dag.

  Vuxna administreras från 30 till 100 mg per dag intramuskulärt, baserat på sjukdomsförloppet. Om det är absolut nödvändigt kan dagsdosen ökas till 300-400 mg varje dag. Intravenösa injektioner av detta läkemedel utförs inte.

  Användningen av läkemedlet i piller

  Vid varje ålder tas drogen en tablett tre gånger om dagen under eller efter måltiden.

  Effektiva vitaminkomplex

  Sammansättningen av vissa medel innehåller bara ett vitamin, medan andra omfattar hela komplexet. Före användning ska du rådfråga en läkare som kan välja rätt för dig.

  cyanokobalamin

  Detta läkemedel marknadsförs också under namnet Vitamin B12. Denna komponent är faktiskt den aktiva komponenten av läkemedlet.

  Läkemedlet är indicerat för användning i följande fall:

  • ett läkemedel som förbättrar effekten av smärtstillande medel;
  • vid behandling av effekterna av strålskador
  • att återställa leveraktivitet
  • i strid med centrala nervsystemet;
  • med utvecklingen av anemi av olika ursprung.

  Om det finns en sannolikhet för en allergisk reaktion, kan injiceringar endast ges av en läkare.

  Vitamin B6

  Läkemedel är indicerat för leverskador, för olika neurit, neuralgi och dermatit. Det genomförs också i form av en monodrug. Det har flera fler namn: pyridoxal, pyridoxamin och pyridoxin.

  Tack vare sitt inflytande i människokroppen förbättras proteinetabolismen, mot bakgrund av vilken bildandet av blodkroppar stimuleras, hemoglobin syntetiseras och muskulaturen transformeras. När de aktiveras, minskar segmenten som minskar blodsockernivån signifikant risken för ögonskador från diabetisk retinopati.

  Doseringen av läkemedlet varierar kraftigt beroende på patientens tillstånd och diagnosen. Det önskade resultatet kan uppnås genom kombinerad användning av vitamin med glutaminsyra eller asparkam.

  Som regel tolereras pyridoxininjektioner väl av människokroppen, den är indicerad för användning även för barn. Ibland kan domningar förekomma i extremiteterna, som om de bär strama strumpor eller handskar.

  Tiaminklorid

  Tiaminklorid kallas också vitamin B1. Det har en ganska mångsidig effekt på människokroppen:

  • utför en skyddande funktion för cellmembran från oxidationsprodukter;
  • deltar i överföringen av nervimpulser;
  • reglerar syntesen av proteiner och fetter;
  • optimerar nivån av kolhydratnedbrytningsprodukter;
  • aktiverar ett ganska stort antal enzymer som reglerar arbetet hos organen i alla system.

  Läkemedlet är visat på män, kvinnor, barn, det rekommenderas även för djur, särskilt hundar, med nedsatt absorption av fördelaktiga ämnen och assimilering av mat i tarmarna.

  Det rekommenderas att ta det efter fasta, för att bli av med hudproblem som har svårigheter med kardiovaskulära och matsmältningssystem, som lider av nervösa sjukdomar och alkoholism, såväl under graviditet som under amning.

  Att ta drogen kan orsaka några biverkningar. I vissa grupper av människor orsakar injektioner av läkemedlet klåda i huden, medan det hos andra är en minskning av blodtrycket. Överstiger den angivna dosen kan leda till sömnlöshet, huvudvärk och hjärtklappning. I regel observeras liknande effekter endast under klimakteriet.

  Borivoje

  Detta är ett komplicerat läkemedel som innehåller tiaminhydroklorid, pyridoxin och cyanokobalamin.

  Samspelet mellan dessa komponenter gör att du kan använda verktyget för behandling av inflammatoriska och degenerativa sjukdomar i perifert nervsystem och motorapparater, samt användning som ett smärtstillande medel.

  Dosering BoriVita beror på svårighetsgraden av sjukdomen. För svåra sjukdomar bör djupa intramuskulära injektioner av 2 ml av läkemedlet ges. I mindre svåra bör begränsas till 2-3 injektioner per vecka.

  Vitamin B-komplex

  Läkemedlets namn talar redan för sig själv. Sammansättningen av läkemedlet innehåller 100 mg vitamin B3, 10 mg vitamin B6 och B1 och 2 mg vitamin B2.

  Indikationer för användning Vitamin B-komplexet är extremt högt, eftersom åtgärden omfattar nästan alla system och organ i människokroppen:

  • cirros och hepatit;
  • anemi;
  • ateroskleros;
  • furunkulos;
  • spastiskt tillstånd av olika genes;
  • lupus och psoriasis;
  • diatese, neurodermatit och dermatit;
  • neuros och neuralgi
  • polyneuropati på bakgrund av diabetes mellitus;
  • primära och sekundära vitamin B brister

  I regel administreras läkemedlet intramuskulärt, men för vissa sjukdomar är intravenös administrering också acceptabelt.

  Doseringen av sjukdomen beror på patientens tillstånd och sjukdomens egenskaper. Varaktigheten av behandlingen varierar från 5 till 10 dagar.

  Recensioner om användningen av vitamin B i grupp B kan vara både positiva och inte så mycket, men i allmänhet effektiviteten av droger med dem.

  Igår köpte jag en flytande form i ett apotek i kapslar av ett vitamin B-komplex. Hår från rötterna är starkt sypyat, jag rekommenderades att göra masker med tillsatsen av denna komponent. Idag gjorde den första proceduren. Titta på resultatet

  I mitt arbete står jag ofta i stressiga situationer. Mot den här bakgrunden blev jag hård, irriterad och whiny, bröt ofta av med min älskade barn och make. Jag insåg att detta inte borde fortsätta, för jag förlorar inte bara min hälsa, utan också min familj. Läkaren rekommenderade mig att dricka vitaminer B, men han sa att om det finns en möjlighet, är det bättre att ge injektioner. Efter att ha avslutat hela behandlingsförloppet kan jag med självförtroende säga att jag har blivit mycket lugnare, vilket inte bara glädjer mig, utan också min familj!

  Används läkemedlet Vitamin B-komplex, som används tillsammans med vitamin D och vitamin, och flytande, användaranvisningar förbjuder inte kombinationen av dessa medel. Tog uteslutande för kosmetiska ändamål. Mitt hår och hud är friska. Jag rekommenderar starkt alla!

  Vitamin B8

  Vitamin B8 (inositol, inositol) 1848 upptäcktes av den tyska biokemisten Liebig. Få människor vet att det är från detta vitamin att de flesta lugnande medel görs. Tack vare detta vitamin kan du glömma vad sömnlöshet är, eftersom det också är en del av sömntabletter. Vilka andra användbara funktioner av vitamin B8, vi hittar nu.

  Allmän information om Vitamin B8

  Vitamin B8 är vetenskapligt kallat inositol och inositol. Ett stort antal är koncentrerad i tårar, sperma, nervceller och ögonlinsvätska. Vitamin B8 går in i kroppen i form av glukos och syntetiseras sedan från den till slutprodukten - inositol.

  Vid försök på möss visades att i frånvaro av denna vattenlösliga faktor i livsmedel, förutom en ojämn tillväxt, finns det en märkbar förlust av päls och fet infiltrering av levern med kolesterolavsättning. Att lägga till maten av animaliska extrakt från levern eliminerade dessa fenomen. Ämnet som har en terapeutisk effekt kallades en faktor mot alopeci och identifierades senare med inositolfosforester. Vitamin har också fytin egenskaper - inositol fosforsyra salt.

  Inositol är en cyklisk hexahydrisk cyklohexan.

  Vitamin är resistent mot syror och alkalier. Den vanligaste inaktiva mesoinosan. I djur på en izotdefitsitnoy diet, förutom den specifika skallighet, finns det neurotrofiska störningar, nedsatt koordinering av rörelser, extremitetskramper och fullständig synförlust. Inositol är inblandad i fosfotos metabolism.

  En hel grupp inositolfosphotider väljes, vars struktur och roll studeras.

  Inositol finns i blodet, inklusive i fri form vid en koncentration av 0,37-0,76 mg / dl. En ytterligare källa till det är syntesen i tarmarna. Sulfonamider och vissa andra medicinska substanser kan undertrycka dess bildning med mikroflora. Utsöndring av inositol i urinen är liten - upp till 12 mg per dag, det ökar dramatiskt med diabetes och kronisk nefrit. Inositol i kroppen förstörs med bildningen av glukuronsyra, följt av dess oxidation.

  Mängden vitamin B8 behövs per dag

  En dag för en vuxen kommer att räcka för 1-1,5 g av detta vitamin. Den högsta dosen av en dos vitamin per dag har ännu inte fastställts.

  Hur absorberas vitamin B8?

  Det är känt att vitamin B8 absorberas väl tillsammans med E-vitamin och andra vitaminer som ingår i grupp "B". Inositol interagerar väl med kolin (vitamin B4) med den efterföljande bildningen av lecitin.

  Den positiva effekten av vitamin B8 på människokroppen

  Vitamin B8 i kroppen bidrar till syntesen av fetter i kroppen, den normala passagen av nervimpulser. Om inositol är tillräckligt i kroppen, fortsätter levern, huden och håret friskt. Ett annat vitamin B8 hjälper till att lösa upp kolesterol, skyddar blodkärlens väggar från bräcklighet. Motorns aktivitet i mage och tarmar stöds exakt av inositol. Som redan nämnts kan inositol få en lugnande effekt på kroppen.

  Inositol finns i fosfoglyceroler (derivat av fosfatidinsyra), det är en komponent av fosfatidylinositol. Inositols biologiska roll är associerad med utbytet av fosfoglyceroler och bildandet av inositol-1,4,5-trifosfat - en av de mest aktiva sekundära mediatorerna (budbärare) av intracellulära signaler. Inositol har en kraftfull lipotropisk effekt, hämmar utvecklingen av leverdystrofi hos djur på en proteinfri diet och hos människor med maligna tumörer.

  Inositol finns i ryggradsvätskan och dess innehåll minskar inte med meningit och epidemisk encefalit. Med tuberkulös meningit ökar koncentrationen. Med långvarig inositolbrist dödar djuren. Död sker snabbare med en samtidig brist i dieten av para-aminobensoesyra. Bristen på inositol i kosten har också en negativ effekt på funktionen i mag-tarmkanalen. Violerade motorns funktion i magen och tarmarna. Inositol är avgörande för fostrets utveckling i tidig spädbarn. För lungutveckling hos prematura barn med andningssyndrom (nivåer under de första 2 månaderna av livet är cirka 4 gånger högre än hos vuxna).

  Tecken på vitamin B8 brist

  Människor med vitamin B8-brist visar sömnlöshet, överdriven irritation, de lider av frekvent förstoppning. Håravfall och hudsjukdomar kan också indikera en brist på inositol i kroppen. Tillväxthinder hos barn är ett tydligt tecken på vitamin B8-brist. Nyligen har forskare upptäckt: En brist på vitamin Inositol i kroppen kan "avväpna" alla andra vitaminer i grupp "B", det vill säga på grund av brist på ett vitamin och resten förlorar sina egenskaper.

  Tecken på vitamin B8 överskott

  Överskottet av inositol i kroppen manifesterar sig inte, förutom att denna vetenskap fortfarande är okänd.

  Faktorer som kan minska mängden vitamin B8 i livsmedel

  Det är känt att inositol är mycket resistent mot eventuella temperaturförändringar. Alkalisk och sur miljö påverkar inte mängden inositol som ingår i maten.

  Varför kan vitamin B8-brist förekomma?

  Alkohol och, naturligtvis, koffein kan förstöra inositol i människokroppen, för att inte skada din hälsa bör du begränsa intaget av dessa två substanser i kroppen.

  Vilka produkter innehåller B8?

  Inositol är allmänt fördelat i naturen. Och förutom jäst och lever finns det i frukter, bär, grönsaker, flingor, mjölk, kött, inre djur av djur.
  Inositik finns i produkter av animaliskt ursprung, huvudsakligen i bunden form, och i växter i form av fett.

  Inositol för terapeutiska ändamål används i leversjukdomar. I medicinsk praxis används fytin som fosforkälla i nervsjukdomar. Det administreras oralt i en dos av 0,25 - 0,5 g 3 gånger om dagen i 6-8 veckor.

  Tillräcklig inositol finns i en mängd olika spannmål. Linser innehåller 130 mg A-vitamin, risbran kan innehålla upp till 460 mg, vetex kan innehålla upp till 770 mg, havregryn och korngryn innehåller från 270 till 390 mg inositol. Gröna ärter innehåller upp till 240 mg vitamin B8 och vanliga rostade jordnötter - upp till 180 mg. Frukt är produkter som innehåller inositol. Grapefrukt innehåller till exempel upp till 150 mg inositol och orange - 210 mg. Välj vad du gillar bäst och äta oftare.

  Vitamin B8

  Vitamin B8 (inositol, inositol) - vattenlöslig substans från gruppen "B" är ansvarig för kvaliteten fungerande nervsystemet och reproduktiva systemen i människokroppen påverkar kvaliteten på hår och hud.

  Öppnade på 1800-talet, vitamin B8 ett sekel sedan, ryktet om "elixir för ungdomar" - hjälper närvaron av en specifik dos av inositol i kroppen för att upprätthålla metaboliska processer och skyddar mot åldrande på cellnivå. Nu är B8 grunden för sömntabletter, och själva substansen kallas i allt högre grad vitaminliknande. Men liksom andra vitaminer i grupp B är B8 oumbärlig för människor. Dess brist har många konsekvenser, trots att mer än 70 procent av den dagliga normen kroppen kan träna på egen hand. Hur det händer och vilken roll naturen har tilldelats ett ämne som heter inositol - nu kommer vi att ta reda på det.

  Hur mänskligheten lärde sig om B8

  I den vetenskapliga, medicinska och farmaceutiska litteraturen används B8 oftare av andra namn - inositol eller inositol. Vitamin upptäcktes på grund av en rad experiment på laboratorie råttor. Den tyska kemisten Liebig började undersöka rollen av vissa ämnen i djurens kost. Det var 1848, när forskaren bestämde mönstret: det räcker att ta bort det nyupptäckta ämnet från musdieten, tillväxten stannar i djur, de förlorar ull, kolesterolhalten i blodet stiger kraftigt. Men det är nödvändigt att återställa den gamla menyn - alla obehagliga symptom försvinner. Så lärde världen sig om "faktor mot skallighet" och rollen som B8 för levande varelser.

  Även om inositol officiellt kom in i "familjen" av grupp B 1902, forskar forskare fortfarande om B8 är ett vitamin. Argument av anhängarna av "vitamin" -teorin: inositol, liksom andra vitaminer i gruppen, är vattenlöslig och förstörs under påverkan av höga temperaturer. Men det finns en annan version: B8 är bara en vitaminliknande substans, eftersom tre fjärdedelar av den erforderliga dosen kroppen kan träna på egen hand (den syntetiserar tarmmikrofloran från glukos erhållen utanför). Men oavsett hur B8 heter, kommer dess roll i kroppen inte att förändras.

  Mystisk substans vid nummer 8 och dess roll i människans liv

  Inositol är en vit substans med en söt smak, vars utseende liknar ett kristallint pulver. Och trots att forskare kallar det, leder bristen på B8 till allvarliga kränkningar i enskilda organers och hela systemens arbete.

  Detta vitamin (eller vitaminliknande substans) är ett paradigm för många problem: från nervösa sjukdomar till fetma och svagt hår. Och inom varje system i människokroppen har inositol sin egen viktiga roll.

  1. Nervsystemet Ett av de viktigaste systemen i kroppen, beroende av B8, är nervöst. Inositol kan överföra impulser på extracellulär nivå. Med denna kunskap blir det klart varför det är B8 som ordineras för sjukdomar i det muskuloskeletala systemet som orsakas av förlust av sensation i nervändarna.

  Inositolbrist är nästan alltid ett brott mot hälsan hos hjärnan och ryggmärgen, eftersom det är nödvändigt för livscykel hos hjärnceller. Detta fel uppenbaras av en minskning av koncentrationen och effektiviteten av mental aktivitet, hjärnan blir snabbt trött, förmågan att memorera försämras snabbt.

  Det är B8 som ansvarar för utbytet av impulser på mobilnivån, dess brist provar en minskning av känsligheten hos nervänden, och detta är orsaken till många allvarliga sjukdomar i nervsystemet.

  Vitamin B8 kallas det säkraste antidepressiva och naturliga lugnande medel. Dess fördelaktiga effekt på kroppen känns av personer med sömnlöshet, neuros, panikattacker, olika slags fobier.

  Förresten argumenterar forskarna att kvinnor kan falla i depression 2 gånger oftare än män: 25% mot 12%. Men anhängare från en annan synpunkt säger att siffrorna är otillräckliga och sannolikt felaktiga, eftersom män är mindre benägna att söka medicinsk hjälp än kvinnor. Därför är det inte nödvändigt att prata om 100% noggrannhet av sådana indikatorer, vilket innebär att B8 som ett antidepressivt medel är lika nödvändigt för både kvinnor och män. Det är sant att den kvinnliga kroppen är mer mottaglig för stress genom fysiologiska orsaker (PMS, klimakteriet).

  Men oavsett orsaken till det dåliga humöret - det finns ett livräddande piller - vitamin B8. Människor med adekvat tillförsel av inositoldepression, neuros, fobier och andra psykiska störningar är i regel inte rädda.

  1. Matsmältningen. Om den dagliga rationen är rik på produkter som innehåller B8, kommer någon kost för viktminskning att tas lugnare av kroppen - utan stress och en önskan att försvara sig från "hunger" till varje pris. På nivån i matsmältningssystemet i alla näringsprogram bidrar inositol till att förstärka tarmmotiliteten, reglera gastrisk motilitet och påverkar den normala bildandet av mikroorganismer som är nödvändiga för digestion.
  2. Gastroenterology. För levern fungerar inositol som ett skydd mot överväxt av fettceller, och är en effektiv antioxidant, tar på sig effekterna av toxiner. Därigenom minskar avsevärt den skadliga effekten av alkohol, antibiotika, hormonella läkemedel, avlägsnar fria radikaler som negativt påverkar strukturen hos leverceller. Å andra sidan, B8 förhindrar cancer och lever dystrofi utvecklings vegetarianer som ansluter sig till en protein diet används som ett effektivt rättsmedel i gepatoze (fet degeneration av levercellerna) och förmågan hos någon etiologii.Dokazana B8 påverkar den sekretoriska aktiviteten i gallblåsan hos friska och sjuka människor.
  3. Metabolism. Att, liksom de flesta B-vitaminer, en aktiv deltagare i enzymatiska processer, förbättrar ämnesomsättningen, inklusive lipoid. Det främjar snabbare viktminskning, förhindrar utveckling av fetma. Denna förmåga förklarar varför det är viktigt att öka intaget av vitamin b8 under en diet för viktminskning.
  4. För fartyg. Inositol hjälper till att minska kolesterol, tunna blod och stärker blodkärlens väggar. Tillsammans ger denna process ett effektivt resultat av skydd mot ateroskleros. Och förmågan att reglera blodtrycket gör B8 till ett effektivt botemedel mot högt blodtryck.
  5. För hår och hud. Samtidigt med upptäckten av inositol visades dess effekt på hår och hud. Inositol, som är i kompositionen av preparat för extern användning, förbättrar signifikant epidermis kvalitet. För hår är dess positiva effekt förmågan att öka tillväxten, skydda mot förlust, förbättra strukturen.
  6. Reproduktionssystem. Kvaliteten hos reproduktionssystemet (man och kvinna) beror också på närvaron i kroppen av den erforderliga mängden B8. I mankroppen är vitamin nödvändigt för bildandet av livskraftiga spermier. Ett intressant faktum att 100 g spermier innehåller vanligtvis 53 mg inositol, när vitaminliknande ämnen i sädesvätskan är mindre, betyder det att förmågan att befrukta den kvinnliga kroppen ponizhena.V inositol befrämjar normala naturliga processer i oocyterna. Ofta är orsaken till kvinnlig infertilitet också en brist på inositol. I gynekologi ingår B8 i behandlingsprogrammet för polycystiska äggstockar.
  7. Muskler och ben. Biologi är också känd för B8: s förmåga att påverka hastigheten och kvaliteten på utvecklingen av ben- och muskelvävnad, eftersom inositol har "gåvan" för att förbättra proteinsyntesen. Denna egenskap gör vitaminet en viktig komponent i barnens diet, såväl som särskilt efterfrågad efter frakturer, sprains och andra benskador.
  8. För barn. Att dricka mindre än det dagliga intaget av vitamin för en gravid kvinna kan orsaka onormal lungutveckling i fostret och sedan prova andningssyndrom hos barnet. Studier inom barn och neonatologi har visat att B8, som ingår i kosten av för tidiga barn, ger ett positivt resultat vid behandling av bronkopulmonell dysplasi, retinopati, sepsis, blödning och andra farliga sjukdomar. Det används som behandling för bipolär sjukdom hos barn och ungdomar. Under barns ålder spelar inositol rollen som "tillväxtfaktor" och främjar syntesen av andra B-vitaminer.
  9. Med diabetes. Man tror att diabetisk neuropati oundvikligen leder till förlust av myonositol. Därför behöver patienterna en ökad dos av inositol från utsidan (ibland är det nödvändigt att höja dagskursen med 2 gånger). Ett ökat vitaminintag av diabetiker har en positiv effekt på hjärt-kärlsystemet och patientens allmänna tillstånd. Vissa hävdar att vitamin B8 i kombination med folsyra kan förhindra risken att utveckla typ 2-diabetes.
  10. Oncology. Hexafosfat (en form av inositol där en vitaminliknande substans är närvarande i växter) är en kraftfull antioxidant som förde B8 till ära av ett antitumörmedel. Experiment i många länder i världen utför aktivt experiment för att bekräfta denna teori. Redan finns det bevis på effektiviteten av inositol vid behandling av maligna tumörer i lever, rektum, bröstkörtlar. Skyddar vitamin från risken för onkologiska problem med rökare, särskilt med diagnos av bronkial dysplasi. På laboratorienivå visade den positiva effekten av naturlig inositol i kampen mot cancerceller i bukspottkörteln och melanom på huden. Effekten av B8 på immunsystemet bidrar till att skydda kroppen från utvecklingen av maligna neoplasmer.

  Intressanta fakta

  De mest aktiva "konsumenterna" av B8 är linsen och näthinnan i ögat, såväl som vävnader i nervsystemet. Mest av allt är "förstärkta" med inositoltårar och seminalvätska. Organvävnader kan ackumulera bestånd från oanvända B8. De viktigaste "reservfonderna" är koncentrerade i ryggmärgen och hjärnan. Naturen har sålunda tagit hand om att kunna omedelbart utjämna effekterna av stress på psyken. För att bevara fullheten av vitaminreserver i hjärnan, med ökad mental aktivitet, är B8 därför ordinerat för profylaktiska ändamål.

  Inositol, var hittar du dig?

  Kroppens dagliga behov av inositol bestäms av kvaliteten på näring, fysisk aktivitet och allmän hälsa. Ämnet transporteras genom kroppen med blod. Läkare anser att 1 ml blod bör innehålla minst 4,5 μg inositol för normal drift av alla system.

  Trots det faktum att nästan 3/4 av det dagliga behovet av inositol kroppen kan producera på egen hand betyder det inte alls att det inte finns någon anledning att oroa sig för kostens mångfald.

  B8, som resten av gruppen av vitaminer, är ett ämne som måste intagas dagligen med mat, det vill säga 25 procent av inositol måste återställas dagligen från externa källor.

  Vill du berika din kost med vitamin B8 är det viktigt att veta vilka livsmedel innehåller inositol i de mest fördelaktiga doserna. Och det här är mat från olika grupper:

  • animaliskt ursprung
  • grönsaker;
  • frukter och torkade frukter;
  • spannmål, frön, baljväxter.

  I gruppen av animaliska produkter är de mest koncentrerade källorna till B8 biprodukter (hjärta, lever, hjärna). Men när man väljer köttprodukter som innehåller vitamin är det viktigt att ta hänsyn till att djuren matas på naturlig näring, som om det finns steroider, antibiotika, bekämpningsmedel och andra kemikalier i husdjursdieten, kött och biprodukter gör mer skada än bra. Högt innehåll av inositol finns i fisk, fjäderfä och andra kötttyper.

  Bland de livsmedel som är rika på vitamin B8, kallas ägg, nötter och frön, som dessutom innehåller och är fördelaktiga för kroppsfett.

  Gröna grönsaker - kategorin av den mest hälsosamma maten. De flesta av dem är utmärkta källor till inositol och andra vitaminer, mikroelement, antioxidanter som neutraliserar fria radikaler (de är ansvariga för kroppens åldrande och utvecklingen av sjukdomar). Forskare säger att gröna bladgrönsaker innehåller alla ämnen som är nödvändiga för att förhindra allvarliga sjukdomar (inklusive cancer, diabetes, stroke, ateroskleros, hjärtsjukdom, fetma och andra).

  Många vet att bananer är en bra kaliumkälla. Men bland annat levereras denna exotiska frukt inte av positionerna och av mängden innehåll av vitamin B8 i den. Basen av inositol är baljväxter (bönor, ärtor, bönor) och hela orefinerade korn. En utmärkt leverantör av fördelaktiga ämnen är soja.

  Gör menyn, du kan inte oroa dig för en överdos av inositol. Även om de flesta livsmedel innehåller vitamin B8, kan de inte orsaka hypervitaminos. Människokroppen i utvecklingsprocessen har anpassat sig till en sådan förekomst av vitamin i naturen.

  Även om kroppen får alltför stor mängd av ett ämne från mat, kommer det snart att föra det ut med urin.

  Replenishing din diet med B8 produkter är viktigt att komma ihåg: bearbetning av mat med höga temperaturer leder till oundviklig förlust av inositol.  Nästa Artikel
  Hur kan du håret på konens curling höger? Bilder av färdiga lockar