Kan jag ta medicin från ampuller och ampuller inuti?


En av webbplatsens läsare frågade några intressanta frågor om användningen av droger. I den här artikeln kommer jag att berätta om det är möjligt att ta in droger för parenteral administrering (intravenös, intramuskulär, etc., dvs kringgå mag-tarmkanalen). För att göra det lättare, är läsarens frågor markerade i grått.

Ur den farmakologiska effektens synvinkel, alltid på olika sätt. Från fullständig brist på effekt till helt liknande. Varje läkemedel måste behandlas individuellt.

Från säkerhetssynpunkt är det också svårt att säga säkert. I de överväldigande majoriteten av fallen kommer detta uttalande att vara sant: att ta oralt förberedda lösningar för parenteral administration är inte mer skadlig och inte mer farlig än att injicera dem intravenöst.

Doseringsformer avsedda för barn är säkra för vuxna att behandla med samma administreringssätt. Doseringsformer för vuxna kan emellertid inte användas för barn i vissa fall.

I sökandet efter information om droger fokuserar jag på webbplatsen för läkemedelsregistret i Ryssland http://www.rlsnet.ru/

Enligt webbplatsen http://www.rlsnet.ru/tn_index_id_4832.htm produceras thiosulfat huvudsakligen för intravenös administrering i 5 och 10 ml ampuller (300 mg / ml, i en flaska med 1,5 respektive 3 g).

Men när du söker efter den aktiva substansen (natriumtiosulfat) kan du hitta en mer detaljerad beskrivning:

Dosering och administrering

Intravenöst, externt. Vid förgiftning: in / i - 5-50 ml av en 30% lösning (beroende på typ och svårighetsgrad av förgiftning) eller oralt - 2-3 g per mottagning i form av en 10% lösning.

I scabies gnids en 60% lösning i stammen och extremiteterna och fuktas med 6% saltsyralösning efter torkning.

Således kan tiosulfat tas oralt, men det måste spädas 3 gånger, sänka koncentrationen av tiosulfat med 30% till 10% (tillsätt den initiala volymen tiosulfatlösning en dubbel volym vatten). Och gör allt försiktigt för att inte svälja små glasstycken från ampullen. För att skydda mot glasfragment skulle jag råda dig att ta drogen från ampullen med en spruta med en nål och häll den sedan i ett glas eller en sked. Bättre att vara säker. Om drogen är i en flaska med lock, är det inte nödvändigt att använda en spruta med en nål - det finns ingen förstöring av glaset och det finns ingen risk att dricka glasskärmar.

Tiamin finns i piller. Det kan tas oralt. För det första är tiamin en del av många multivitaminer. För det andra, om du försöker kan du bevisa förekomsten av tiamindosformer i tabletter. För att hitta alla medicinska former av tiamin i Ryssland måste du hitta tiamin på RLS-webbplatsen som aktiv substans: http://www.rlsnet.ru/mnn_index_id_499.htm

Sök efter tiamin genom aktiv substans i radarsystemet

Nedre delen av sidan kommer att finnas ett bord "Handelsnamn på droger med aktiv substans." Gul stjärna betecknar handelsformer som säljs på apotek. Den gula cirkeln anger hänvisningar till den ungefärliga kostnaden för detta läkemedel i apotek. Om du klickar på översta raden "Handelsnamn", sorterar vi handelsnamnen alfabetiskt.

Handelsnamn av tiamin alfabetiskt i radarsystemet

Om vi ​​klickar på orden "Vyshkovsky-indexets värde" kommer vi att sortera varumärkena efter popularitet (ju högre antal, desto oftare är de intresserade av produkten på webbplatsen, och därför köper de oftare).

Handelsnamn av tiamin som faller ned från Vyshkovsky-indexet (genom att minska populariteten) i radarsystemet

För oral administrering finns ett sådant vitamin B1:

 • Tiaminkloridbelagda tabletter, 0,1 g;
 • Tiaminklorid ECHO (100 mg kapslar).

Tiamin tabletter säljs dock inte separat, eftersom:

 1. oftast administreras tiamin parenteralt vid behandling av binge-dricks och kronisk alkoholism för att stoppa och förebygga akuta tillstånd - Wernicke's encefalopati och Korsakov syndrom,
 2. Det är klokare att ordinera tiamin omedelbart i kombination med andra B-vitaminer (vanligtvis med B6 och / eller B12), till exempel:
  • inuti - Neyrotrat forte, Unigamma;
  • parenteral - Neurogamma.

Det finns ingen allmän princip. Det händer på olika sätt:

 1. Vitamin B12 (cyanokobalamin och andra kobolaminer) har en komplex assimileringsmekanism, den kan absorberas från tarmen endast i samband med den inre faktorens slott, som produceras av magen i magen. Därför administreras vitamin B12 för parenteralt för behandling av B12-bristande anemi. Det är sant att det under de senaste åren har rapporterats att cyanokobalamin absorberas i tjockt blod i mycket höga doser (200-300 gånger det dagliga kravet på detta vitamin), även med allvarlig patologi i mag-tarmkanalen.
 2. antibiotika från gruppen av aminoglykosider (gentamicin, neomycin, streptomycin, etc.) ordineras parenteralt och topiskt. I mag-tarmkanalen absorberas aminoglykosider inte, så de kan tas oralt endast för sanering (rengöring, förberedelse) av tarmen före operationen och för vissa bakteriella diarréer.

Ja, måste skjuta. Platyphyllinum existerar också i tabletter, enligt radarplatsen.

Det finns ingen universell princip, antar jag.

Det finns begreppet biotillgänglighet - andelen (%) av läkemedlet som tagits inuti, vilket har gått in i systemcirkulationen (faktiskt nått destinationen). Biotillgängligheten för specifika läkemedel som tas inuti anges i farmakologiska läroböcker. Vid administrering intravenöst (direkt i blodet) är biotillgängligheten alltid 100%. Vid förtäring är biotillgängligheten vanligen lägre eftersom:

 • Läkemedlet kan förstöras i den sura miljön i magen, om den tas utan ett skyddande (enteriskt) membran,
 • vanligtvis inte allt läkemedel absorberas i tarmarna,
 • En del av drogen förstörs under första passagen genom levern. Alla venösa blod från mag och tarm går först genom levern för att neutralisera toxiner från mag-tarmkanalen. Följaktligen förstörs en del av läkemedlet.

Ju lägre biotillgängligheten är, desto högre ska vara dosen för oral administrering jämfört med intravenös administrering.

Var materialet till hjälp? Dela länk:

Kommentarer 5 till anteckningen "Kan jag ta medicin från ampuller och flaskor inuti?"

14 juli 2015 kl. 17:04

Fråga: Hur öppnas ampullen (som rekommenderat)? Händer - en för att hålla basen och den andra för "nacken" och sprida bara händerna i olika riktningar? Eller skära en speciell nagelfil på ett visst ställe? Vad är bäst?

Webbplatsförfattarens svar:

Var noga med att använda en spikfil. Först filen, sedan brutit av i motsatt riktning (för att undvika skada, rekommenderas att skydda dina fingrar med bandage, gasbind eller annan trasa).

Inlämning krävs inte endast i fall där tillverkaren gjorde ett märke i form av en prick på nacken. Det innebär att du omedelbart kan bryta i motsatt riktning utan att arkivera.

Och en annan sådan fråga. I läroboken om farmakologi (Gay M.D.) i avsnittet "Allmänna tonikmedel" (preparat av Eleutherococcus, ginseng) står det att "vissa vitaminer i grupp B och C och vissa hormoner kan också kallas allmänna toniska medel." Och vidare: "En karakteristisk egenskap hos dessa medel är en stor terapeutisk bredd. Toxiska effekter observeras praktiskt taget, trots de långa användningsperioderna (1-2 månader). "

Fråga: Vilka B-vitaminer kan här anges, det vill säga vad står på spel? Dvs. B-vitaminer (var god klargöra vilka) och C-vitamin kan tas under lång tid utan några speciella risker - jag förstod rätt?

Vattenlösliga vitaminer (alla B-vitaminer, vitaminer C, P) utsöndras lätt i urinen och ackumuleras inte i vävnaderna. Undantaget är vattenlösligt vitamin B12, som normalt varar i 3-5 år, men det har en komplex absorptionsprocess som lätt kan störa. Vattenlösliga vitaminer är svårare att överdosera, och vi måste ta dem med mat dagligen. Det kan påminnas om att under de senaste århundradena sjömän i långa resor drabbades av skörbjugg, en sjukdom som orsakats av C-vitaminbrist (som Wikipedia skriver från 1600 till 1800, dog omkring en miljon sjömän från skörbjugg, som överskred mänskliga förluster i alla havskampar den tiden). Dagligt långsiktigt intag av vattenlösliga vitaminer i doser flera gånger högre än det dagliga kravet utgöra inte en stor hälsorisk.

Fettlösliga vitaminer (vitaminerna A, D, E, K) samlas i vävnaderna och därför kan kroppen gå utan dem under en tid. Fettlösliga vitaminer är olösliga i urinen. Långvarig användning av dessa vitaminer i höga doser kan leda till försämring av hälsan. Den farligaste hypervitaminosen är möjlig i förhållande till vitaminerna A och D.

15 juni 2016 kl 18:08

Kan jag dricka tiamin från ampullen? Hjälpämnen från ampullen kommer inte att skada mig?
Jag skulle vilja ta B1. I piller för att hitta vår orealistiska. I ett multivitamin kan jag inte dricka, eftersom B6 är allergisk.

Webbplatsförfattarens svar:

Ja, drogerna kan tas oralt ur ampullen, men för att undvika risken för glasintag måste du ta drogen från ampullen med en spruta med en nål och häll sedan drogen från sprutan i en sked eller ett glas.

16 juli 2016 kl 16:07

Kan jag ta karnitinklorid inuti? injektionslösning

Webbplatsförfattarens svar:

Läkemedel som administreras parenteralt (intramuskulärt eller intravenöst) kommer inte att medföra mycket skada när de tas oralt, men i vissa fall kan det inte vara någon fördel. När det gäller karnitin, då det tas oralt, är det dåligt (14-18%) absorberat på grund av förstöringen av bakterier i tarmarna:

Biotillgängligheten för näringsämnen (diet) L-karnitin varierar kraftigt (54-87%) [66] och beror på mängden L-karnitin i konsumerad mat. Absorptionen av syntetiskt L-karnitin i form av livsmedelstillsatser och läkemedel (0,5-6 g) sker huvudsakligen passivt; Biotillgängligheten för sådant L-karnitin är emellertid endast 14-18% av den injicerade dosen [66]. Den återstående mängden L-karnitin förstörs huvudsakligen av mikroorganismer i tjocktarmen. Källa: medi.ru/doc/a030703.htm

19 juli 2017 kl. 14:31

Är det möjligt att äta vitamin B12 i ampuller "Cyanokobalamin"?

Webbplatsförfattarens svar:

Det är möjligt, men detta vitamin har en komplex absorption. Om den är trasig absorberas endast en liten del vid mycket stora doser (från 1 g). Så det är säkrare i injektioner, även om det är mer smärtsamt.

2 augusti 2017 kl. 12:53

Hallå För närvarande säljs Tienam endast som ett infusionspulver. För intramuskulär administrering är läkemedlet antingen i produktion eller det importeras inte till Rysslands territorium. Vänligen berätta om det är möjligt att förbereda en lösning för intramuskulär injektion från detta pulver och använda den för intramuskulär injektion?

Webbplatsförfattarens svar:

Nej. Tienam, som administreras intramuskulärt, produceras i form av en suspension. Detta är en annan form av läkemedlet med en annan absorptionshastighet. Om intravenös intramuskulär injektion ges till Tienam, stör du läkemedlets farmakokinetik. Det kan finnas problem. Om denna Tienam kunde administreras samtidigt både intramuskulärt och intravenöst, skulle 2 olika former inte produceras. En form är billigare.

Tack för svaret! Gynekologen rådde på grund av bristen på Tienam till försäljning för intramuskulär användning för att använda detta intramuskulärt, men vi tvivlade på. Berätta för mig, är detta läkemedel "intravenöst" nödvändigt att administreras endast i form av infusioner (droppare) eller kan det ske genom enkel intravenös injektion?

Webbplatsförfattarens svar:

I svåra fall rekommenderar jag dig alltid att följa instruktionerna för drogen. En intravenös injektion är oönskad. Lokalt kommer det att finnas en hög koncentration av läkemedlet, biverkningar på grund av irriterande effekter är inte uteslutna. När något läkemedel administreras under lång tid är det alltid säkrare på grund av en jämnare fördelning utan toppar. Ytterligare anledning: Tienam refererar till beta-laktamantibiotika, för vilka handlings tiden är viktigare än den maximala koncentrationen som uppnåtts (för mer information skrev jag i artikeln Är det möjligt att injicera intramuskulärt antibiotikum intravenöst?). Om Tienam administreras snabbt, minskar antibiotikans varaktighet, och detta kan minska dess effektivitet.

Användningen av vitamin B6 i ampuller

I medicinsk praxis används vitamin B6 i ampuller huvudsakligen i situationer där dess användning i piller inte är möjlig. Detta händer exempelvis när patienten inte kan svälja, eller mag-tarmkanalen inte fungerar normalt. I sådana fall administreras läkemedlet pyridoxin i form av en lösning intramuskulärt eller intravenöst, och dess absorption är inte längre beroende av arbetet och tillståndet i mag-tarmkanalen.

Enkelt uttryckt är vitamin B6 i ampuller möjligheten att byta tabletter med den och för de mest allvarliga fallen. Faktum är att det brådskande behovet av injektioner av vitamin B6 är sällsynt, det används huvudsakligen av läkare vid inpatientbehandling av patienter. Intravenös intramuskulär eller intravenös pyridoxin verkar på kroppen på samma sätt som den kom in i det normalt fungerande matsmältningsorganet, och därför är det om det är möjligt att dricka det i piller och sprutning med det är vanligtvis irrationellt.

"Vi var på sjukhuset i två dagar injicerade med vitamin B6 medan magen tvättades. Det visar sig att magen inte fungerar efter förgiftning, och vitaminet behövs, så det injicerades direkt i venen. Sedan föreskrivs vitaminerna B1, B6 och B12 för normalisering av ämnesomsättningen. Men de sa att vi behöver B6 mest av allt, det är viktigt att barnet får det... "

Men ibland finns det situationer när du behöver pricka vitaminberedningar hemma. Dessutom används pyridoxin i ampuller ofta inte för sitt avsedda syfte, men till exempel för kosmetiska ändamål - för hår och hårbotten. Med tanke på att priset på vitamin B6 är lågt, är det ofta experimenterat med att lägga till sammansättningen av olika masker och improviserade produkter.

Hur är det i sådana fall korrekt att använda det i alla dessa former - i injektioner och i masker? Låt oss förstå...

Indikationer för användning av vitamin B6 i ampuller

Vitamin B6 i ampuller används som en del av komplex terapi för svåra sjukdomar. I allmänhet kan alla situationer där agenten behöver injiceras genom injektion delas in i tre stora grupper:

 1. Patientens oförmåga att svälja pyridoxinpiller - svimning, svår psykisk störning, en kategorisk vägran att följa läkarens order, användning av andningsskydd, svår illamående med kräkningar;
 2. Störningar i mag-tarmkanalen, när det är jämnt svalnat, absorberas inte eller absorberas i otillräckliga mängder. Sådana störningar innefattar malabsorptionssyndrom, degenerativa förändringar i tarmepitelet, magsåret och tillståndet i mag-tarmkanalen efter omfattande operationer (till exempel efter avlägsnande av en del av magen eller tarmarna);
 3. Behovet av mycket höga doser av vitamin B6, som inte kan absorberas från mag-tarmkanalen med tillräcklig hastighet och måste injiceras direkt i blodet. Ett sådant behov uppstår ibland i diabetes mellitus, isoniazidförgiftning, hemodialys och blodbildningsstörningar.

I kosmetologin används vitamin B6 i ampuller huvudsakligen för hår - det märks att tillsättning av det till sammansättningen av schampon och masker främjar hårets tillväxt och förstärkning, liksom förbättringen av hårbotten. Naturligtvis är det för detta ändamål i ampuller att vitamin B6 ska användas, eftersom det skulle vara svårt och ineffektivt att förbereda ett lämpligt botemedel på basis av tabletter.

Preparat av vitamin B6 i ampuller

En lösning av vitamin B6 i ampuller säljs idag under flera varumärken. De vanligaste är: Pyridoxin, Pyridoxinhydroklorid, Vitamin B6, Pyridoxin-Bufus och Pyridoxin-ampull.

I själva verket är alla dessa läkemedel identiska i kompositionen och skiljer sig endast från tillverkaren och namnet.

När du köper droger i ampuller måste du vara uppmärksam på koncentrationen av vitamin B6 själv - det kan vara annorlunda. Koncentration anges vanligen på förpackningen.

Dessutom är vitamin B6 ofta tillgängligt i ampuller blandat med andra vitaminer. Oftast är det en kombination av det med vitaminerna B1 och B12. Bland dessa läkemedel är kända, till exempel följande:

 1. Combilipen. Priset på 5 ampuller med 2 ml är ca 200 rubel;
 2. KompligamV. Priset är cirka 250 rubler för 5 ampuller om 2 ml vardera;
 3. Vitagamma. Pris - ca 100 rubel för 5 ampuller av 2 ml.

Förvärv av sådana läkemedel för självinjektion bör endast ske efter att ha råd med en läkare.

Vissa experter anser att det ur medicinskt perspektiv är oacceptabelt att blanda i vitaminerna B1, B6 och B12 i en ampull, eftersom de minskar effektiviteten hos varandra när de administreras samtidigt. Det vill säga att för fullständig behandling av pyridoxin är det bättre att gå in separat från andra vitaminer. Ändå finns de kombinerade preparaten av pyridoxin och används aktivt.

Hur man gör injektioner (skott) av läkemedlet

Kanske är den viktigaste egenskapen hos injektioner med vitamin B6 att de är ganska smärtsamma. Av denna anledning innehåller många pyridoxinpreparat i ampuller lidokain, som har en analgetisk effekt när den administreras intramuskulärt.

I medicinsk praxis anses intravenös administrering av vitamin B6 vara mer föredragen, eftersom vitaminet direkt kommer in i blodet i sin helhet. Därför administreras pyridoxin vanligtvis i infusion med viss hastighet eller annat.

Enligt standardinstruktioner utförs även injektioner av läkemedlet i gluteusmuskeln. För en injektion räcker det med att använda en 2 ml spruta (i regel är detta den mängd vitamin som finns i ampullen och stora mängder av läkemedlet injiceras intravenöst).

För att göra en intramuskulär injektion, fortsätt enligt följande:

 1. Lägg patienten i magen så att han fullständigt slappnar av gluteal musklerna;
 2. Förbered en bomullspinne fuktad med alkohol;
 3. Bryt av ampullens spets. Det är bättre att sätta ihop det med en servett för detta, så att du inte av misstag skär ditt finger.
 4. Dra en sprutlösning från ampullen;
 5. Vrid sprutan med nålen upp, tryck ut all luft från den. Tryck på kolven tills en droppe lösning kommer ut ur nålen - det betyder att endast vätska förblir i sprutan. Om luft kvarstår i sprutan kan det sättas in i muskeln i form av hematombildning.
 6. Kläm nålen mellan index och långfinger på ett avstånd av ca 1-2 cm från slutet.
 7. Vrid handflatan så att nålspetsen är under den, och sprutan är över handen.
 8. Gör en klump på platsen där lösningen kommer att injiceras (vanligtvis - i det övre yttre hörnet av en av skinkorna). Nålen måste gå in i muskeln för 2/3 av dess längd;
 9. Gå in i drogen, tryck långsamt på kolven;
 10. Ta bort nålen och applicera en vattkopp fuktad med alkohol på injektionsstället.

Om patienten kände akut outhärdlig smärta under injektionen, ska nålen omedelbart avlägsnas. Sådana känslor innebär vanligtvis en nål som slår ett ganglion.

Rubbning och knådning av injektionsstället är omöjligt. Detta kan leda till nedsatt absorption av drogen och skada på kapillärerna.

En injektion i låret utföres i ett liknande mönster, men därmed borde patienten stå överallt på ett ben, och den i vilken läkemedlet injiceras bör vara något böjd. I det här fallet kommer kroppens vikt att överföras till stödbenet och muskeln i vilken injektionen kommer att göras slappnar av. Normalt införs inte vitamin B6 i ampuller i låret.

Efter injektionen sätts en keps på sprutans nål, den avlägsnas, och allt detta kastas i facket. Återanvändning av sprutan är oacceptabel på grund av dess icke-sterilitet.

Kontraindikationer mot användningen av vitamin B6

I enlighet med instruktionerna för användning av vitamin B6 i ampuller kan läkemedlet inte prickas även i små kvantiteter i närvaro av uppenbara kontraindikationer:

 1. Hypervitaminosis B6, där det finns stickningar i fingrarna (ibland verkar de döma);
 2. Individuell intolerans mot drogen och utveckling av allergiska reaktioner;
 3. Med en överdosering och tecken på förgiftning (vilket dock sällan uppstår);
 4. När du tar mediciner som är inkompatibla med pyridoxin, till exempel cuprind och penicillamin, inaktiverar de helt pyridoxin. Dessutom är vitamin B6 kontraindicerat vid användning av vissa anti-tuberkulos och antikonvulsiva läkemedel, eftersom det minskar deras effektivitet.
 5. Med svår leverskada
 6. I ischemisk hjärtsjukdom;
 7. Med magsår.

I vissa fall kan läkaren besluta om tillsättning av läkemedel pyridoxin även om det finns några av dessa kontraindikationer, men patienten måste vara under konstant övervakning av en specialist.

Det är strängt förbjudet att använda B6-vitamin i ampuller i närvaro av kontraindikationer på eget initiativ.

Hur ansöker du vitamin B6 för hårvård?

I kosmetologi menas att vitamin B6 främjar hårväxten, normaliserar fettkörtlarna, behåller fukt i hudcellerna och förhindrar mjäll. Det är viktigt att förstå att sådan användning av pyridoxin endast är möjlig med fullständig tillförsel av kroppen med mat eller ytterligare berikade tillägg, och extern användning av droger vid smörjning av hår och hårbotten med dem ger endast en ytterligare, mindre uttalad effekt.

Med andra ord, om kroppen upplever en akut brist på pyridoxin, kommer vitamin shampoos inte att klara sig med att kompensera för denna brist; om vitaminet levereras genom matsmältningsorganet i tillräckliga mängder, applicera det på hårvård i sammansättningen av schampon (inklusive självtillverkad) för att få en ytterligare positiv effekt är ganska rationell.

Vitamin B6 själv från ampuller läggs till olika hårvårdsprodukter. Dess koncentrationer här kan vara olika:

 1. Innehållet i 3 ampuller läggs vanligen till en flaska vanligt 250 ml schampo, allt är grundligt blandat, och sedan används schampongen som vanligt. I regel är det för detta ändamål rekommenderat att använda växtbaserade schampon eller balsam.
 2. Innehållet i en ampull av vitamin B6 per en del av själva masken läggs till olika hårmaskor. I detta fall används pyridoxin både i sammansättningen av oljemask och med citronsaft, jordgubbar och andra frukter och bärkomponenter.

"I tre år har jag gjort masker med vitaminerna B1 och B6. Jag märkte att håret blev mer frodigt, mindre problem med hårbotten. Och det är ganska billigt. Separat är dessa vitaminer bara pennies, och tillsammans i en flaska är priset för B12, B1 och B6 endast 10 rubler per ampull. Det är möjligt att ha råd för det friska hårets skull. "

Vilka livsmedel är rika på pyridoxin?

Som om du behöver göra injektioner av läkemedel pyridoxin, och när du använder vitamin B6 för hår, är det extremt viktigt att säkerställa att detta ämne är tillräckligt i kosten. I det här fallet kan du räkna med att injektionerna själva och pyridoxin shampoo endast kommer att vara en tillfällig hjälpåtgärd, och i framtiden kan de säkert överges utan risk för hypovitaminos.

I sin naturliga form finns vitamin B6 i många produkter av vegetabiliskt och animaliskt ursprung. Rika på dem, till exempel:

 1. Gröna bladgrönsaker - kål, sallad, gröna lök, spenat - upp till 25 mcg per 100 g;
 2. Bananer - upp till 34 mikrogram per 100 g;
 3. Valnötter - upp till 68 mcg per 100 g;
 4. Olivolja - upp till 65 mcg per 100 g;
 5. Kornkorn i skalet - upp till 72 mg per 100 g;
 6. Potatis - upp till 29 mikrogram per 100 g;
 7. Kött och slaktbiprodukter - lever, njure, hjärta - upp till 108 mikrogram per 100 g;
 8. Fisk - upp till 94 mcg per 100 g.

Samtidigt är det dagliga intaget av vitamin B6 för vuxna 1-1,3 mg.

Således, med en normal balanserad diet, tar kroppen emot vitamin B6 från mat i tillräckliga kvantiteter. Därför är ytterligare användning av pyridoxinpreparat (speciellt i form av injektioner) endast lämpligt när det är absolut nödvändigt.

Vitamin B6 (Pyridoxin) i ampuller: Bruksanvisning, pris

Pyridoxinbrist kan provocera mer än 100 patologier. Ämnet är involverat i en mängd olika processer som förekommer i människokroppen. Vitamin behövs för metabolism av proteiner, syntesen av serotonin och många andra reaktioner. I vissa patologier som bryter mot absorptionen av användbara ämnen, eller otillräckligt intag av vitaminer med mat, ordineras vitamin B.6 i ampuller. Innan du använder läkemedlet bör du noggrant läsa instruktionerna.

Fördelarna med vitamin för människokroppen

Pyridoxin utför många viktiga funktioner i människokroppen:

 • reglerar absorptionen av proteiner
 • stimulerar levern
 • påskyndar ämnesomsättningen
 • förbättrar absorptionen av fettsyror;
 • minskar produktionen av oxalsyra och minskar sannolikheten för njurstenar;
 • stimulerar tillförseln av näringsämnen till hjärnan, stärker minnet;
 • minskar effekterna av stress;
 • förbättrar folsyraabsorptionen;
 • minskar sannolikheten för att utveckla dermatologiska sjukdomar;
 • stimulerar mättnaden av nervfibrer med näringsämnen;
 • lindrar spasmer och konvulsioner;
 • aktiverar syntesen av serotonin, dopamin, norepinefrin och andra hormoner;
 • minskar risken för hjärtinfarkt, ischemi, ateroskleros, trombos;
 • förbättrar hjärtmuskulaturens funktion
 • deltar i syntesen av hemoglobin;
 • normaliserar blodpropp, sänker blodtrycket
 • försvagar manifestationen av obehagliga symptom på menstruation;
 • minskar puffiness i samband med kronisk hjärtsjukdom;
 • optimerar innehållet av mineraler i vävnader och blod;
 • normaliserar glukoskoncentrationen i blodet;
 • stöder synen på diabetes
 • optimerar innehållet av östrogen, minskar risken för utseendet av tumörer hos de kvinnliga könsorganen.

Indikationer för användning av vitamin i ampuller

Utan vitamin b6 normal funktion av cellulära strukturer är omöjligt, metabolism utförs inte, nervösa och cirkulationssystem misslyckas. Vitamin går in i kroppen med mat, så dess brist observeras oftast med en dålig och otillräcklig kost. Också orsakerna till bristen på ett ämne i kroppen kan vara konstant stress, fysisk och mental utmattning, graviditet.

Pyridoxin injektioner används för:

 • psoriasis, diatese, dermatit och andra hudsjukdomar;
 • depression, neuralgi, neurit, sömnstörningar, konvulsiva tillstånd, känslomässig instabilitet och andra sjukdomar i nervsystemet;
 • illamående, aptitförlust och avföring som orsakas av infektion;
 • konjunktivit;
 • stomatit;
 • toxikos.

Vitamin B.6 i injektioner ordineras ofta som ett extra verktyg för komplex terapi:

 • diabetes;
 • akut hepatit;
 • anemi;
 • leukopeni;
 • hypochromia;
 • Parkinsons sjukdom;
 • Meniere syndrom;
 • autism.

Ibland rekommenderar läkare prikpyridoxin till patienter som lider av alkoholism och epilepsi.

Metoder för att införa en lösning av vitamin i kroppen

Pyridoxinlösningen kan administreras till kroppen på tre sätt:

Med en intravenös injektion börjar läkemedlet att reagera snabbt. Därför injiceras ett läkemedel i en ven under akuta stadium av patologier. För förebyggande av hypovitaminos och vid behandling av kroniska sjukdomar övas intramuskulär administrering av läkemedlet. Om en person kan göra injektioner, kan han, hemma, injicera sig med vitaminet subkutant.

Intramuskulära injektioner görs endast i lår eller skinka. Subkutan injektion utförs i underarm. Det är förbjudet att injicera läkemedelslösningen i en ven på egen hand, bara en medicinsk specialist kan göra.

Ordern för intramuskulär administrering av läkemedlet

Vid injektion i en muskel utförs åtgärder i följande ordning:

 • patienten ligger på magen, slappnar av i bäckenets muskler;
 • bomullsplatta behandlas med alkohol;
 • Spetsen på ampullen är omslagen med en trasa för att förhindra att fingrarna sönderdelas
 • substansen från ampullen sugs in i sprutan;
 • luft avlägsnas från sprutan, vilken riktas uppåt genom att trycka på kolven;
 • sprutan är fastklämd mellan index och mittfingrar, tummen vilar på kolven;
 • handflatan vänder så att nålen var under den och sprutan var belägen ovanför borsten;
 • slap eller fingermassage knådpunkt skinkor, som kommer att injiceras lösning;
 • nål 2/3 nedsänkt i muskelvävnad;
 • Läkemedelsvätskan pressas långsamt ut ur sprutan genom att trycka på kolven.
 • när kolven når stoppet avlägsnas nålen från muskeln;
 • En alkoholbehandlad bomullsskiva appliceras på den punkt där nålen var belägen.

Om patienten kände outhärdlig smärta när nålen sattes in, var nerverna i muskeln sannolikt skadad. Ta i så fall bort nålen omedelbart.

Efter proceduren ska du inte röra på injektionsstället och trycka det med en bomullsdisk för mycket. I det första fallet kan en infektion åstadkommas, och i den andra absorberas absorptionen av läkemedelssubstansen, kapillärer skadas.

Injektionen i låret utförs på samma sätt som injektionen i skinkan. Men i det här fallet ligger inte patienten, men står och fokuserar på ett ben och det andra benet, i vilket låret läkemedlet ska injiceras, slappna av och något böja. Denna kroppshållning är nödvändig för att slappna av femorala musklerna, vilket kommer att pricka på vitaminet. Men i de flesta fall prickas pyridoxin i gluteus maximus och inte in i låret.

Efter injektion kasseras sprutan med locket på nålen. En använd spruta kan inte återanvändas eftersom den är osteril.

Dosering och behandling

Apotek säljer flera B-läkemedel.6 i ampuller. De mest populära produkterna heter Kombilipen, Neyrobion, Vitagamma och Complegam B. Men dessa droger innehåller inte bara B-ampuller.6, men även B-vitaminer1 och B12. Om du behöver ett vitamin B6 I ampullens form av frisättning kan du köpa drogen, som kallas "Pyridoxin". Vitaminlösning i ampuller ser ut som en klar vätska som inte har någon färg eller något gulaktig.

Den dagliga dosen av injektioner bestäms av sjukdomen och intensiteten i dess kurs. Enligt instruktionerna för användning, den dag du behöver sticka följande mängd pyridoxin:

 • 200 mg för nervösa sjukdomar;
 • 100 mg för Parkinsons sjukdom;
 • upp till 600 mg vid konvulsioner;
 • upp till 20 mg i hypovitaminos.

Särskild dosering är fastställd för anemi. Även med en uttalad manifestation av denna patologi är det tillåtet för patienten att injicera endast 100 mg av läkemedlet 2 gånger i veckan. För andra sjukdomar bestäms den dagliga dosen av vitaminet av en medicinsk specialist.

För profylaktiska ändamål föreskrivs vuxna 5 mg av läkemedlet per dag, barn 2 mg.

Behandlingstiden för vuxna varar en månad, för barn - 2 veckor. Den profylaktiska förloppet av injektioner ska inte vara längre än 2 månader.

Biverkningar

Vitamin B.6 extremt sällan skadar människokroppen. Hos vissa patienter finns det mindre allergiska reaktioner, överproduktion av saltsyra i magen.

Pyridoxin har markerade biverkningar endast vid överdosering. Huvudsymptomen på en överdos är ett brott mot ämnesomsättningen, som manifesteras genom förgiftning av muskler, njure och levervävnader med mjölksyra, samt en minskning av glykogenkoncentrationen i vävnaderna. Ibland stör en persons blodkoagulering, utvecklas skallighet.

Vid överdosering stoppas vitamininjektioner. Terapi syftar till att eliminera symtomen. Det finns ingen medicin som kan lindra förgiftningen av pyridoxin, så du måste vänta på att kroppen ska rensa sig själv.

Ibland finns det i tidningar och på webbplatser information om att pyridoxin kan bli full av ampuller. Det sägs även att läkemedlet inte kan spädas ut med vatten. Denna information är inte bara falsk men också farlig. Vitamin B.6 i ampullform är den avsedd för intag i kroppen genom blodet och är ordinerad till patienter som inte kan ta piller på grund av illamående, tarmavbrott, toxos, diarré, magsår och andra sjukdomar i matsmältningssystemet. Lösningen i ampullen är koncentrerad, kommer in i kroppen genom oral rutt, det bränner magehinnorna i matstrupen och magen och orsakar en stark allergisk reaktion.

Pyridoxin i ampuller under graviditet

Vitamin Ampulum gravida kvinnor och ammande mödrar kan användas mycket noggrant och under strikt medicinsk övervakning. Pyridoxininjektioner under graviditeten ordineras om ett brådskande behov uppstår och de fördelar som läkemedlet ger till kvinnokroppen uppväger den troliga skadan på embryot i livmodern.

Vanligtvis föreskrivs vitamininjektioner för svår toxemi. Dessutom indikeras läkemedlet för:

 • exfoliering av placentan
 • hög risk för missfall
 • svår graviditet
 • stark livmoderton;
 • takykardi, arytmier eller högt blodtryck hos den förväntade mamman
 • kramper av skelettmuskler;
 • frekventa belastningar under graviditeten

Pyridoxin i ampuller för barn

Ett barn som tar otillräckligt vitamin B från mat6, allvarliga patologier i nervsystemet kan förekomma. Pyridoxin injektioner ges till barn som har störd sömn och kramper inträffar på natten.

Babies får vitamin med modermjölk. Därför bör mödrar som ammar sina barn äta rätt och fullt, äta mat rik på vitaminer i grupp B. Innan du tar pyridoxin i ett barn under ett år bör föräldrar få tillstånd från barnläkaren.

Användning av pyridoxinlösning för hårvård

Med en brist på vitamin i kroppen blir håret torrt och sprött, spetsarna splittras. Kappan är kraftigt förnyad, skallighet börjar, hårbotten blir fet och blir täckt med mjäll. Därför används pyridoxinlösning ofta i kosmetologi för hårvård.

Vitaminlösning kan tillsättas till schampon och balsam. Men oftare gör det på grund av drogen masker för hår. Lösningen appliceras på håret, huvudet är lindat med plastfolie, sedan en handduk. Med skallighet rekommenderas sådana masker att göras varannan dag, och när hårets utseende försämras, två gånger i veckan.

Med regelbunden användning av masker:

 • håret får tillräckligt med fukt
 • mjäll passerar;
 • baldingprocessen stannar;
 • glans, styrka och volym tillbaka till håret;
 • håret växer snabbare.

Priset på vitamin i ampuller

Läkemedlet "Pyridoxin" billigt kostar mellan 30 och 40 rubel.

Kostnaden för komplexa läkemedel, inklusive andra B-vitaminer, är något högre. Så, "Kombilipen", bestående av 5 ampuller, kostar ca 200 rubel, "Compligam B" - 250 rubel, "Neyrobion" - ca 300 rubel och "Vitagamma" - 100 rubel.

Terapeut - online konsultation

B-vitaminer i ampuller kan jag dricka?

Nr 40 076 Terapeut 12/28/2016

Välkommen! Gott nytt år! Berätta för mig, kan du dricka vitaminer från grupp B - i injektionsflaskor för injektionsvätskor? Vem bland läkare säger att bara pricka, vem säger och dricker från ampuller är möjligt, vilken metod är effektivare? Eller om dricka från ampuller blir mindre effektiv än prick? Och för 1 kurs - hur många olika vitaminer i grupp B kan du pricka? Standard B2, B6, B 12 - med dem kan du fortfarande pricka? För tonisk verkan, från osteojondros, nerver. Och är det ibland möjligt att ta måttlig alkohol under injektioner? Tack, jag ser fram emot att höra med otålighet!

Hej, det är inte rekommenderat att dricka ampuller för injektioner, eftersom ämnet kan leda till irritation i magen, som hotar med gastrit och ett sår. Du kan använda dessa vitaminer i piller om du inte vill ge en injektion. Du kan ta alla B-vitaminer i en kurs. Alkohol minskar absorptionen av dessa vitaminer.

Vitamin B6

Gruppen av ämnen, förenade under ett namn - vitamin B6, är nödvändigt för syntes av de viktigaste proteinerna, nervsystemet fungerar.

Att veta vitaminens funktion kan du bestämma orsaken till patologiska tillstånd som är förknippade med nedsatt metabolism.

Namnalternativ

Vitamin B6 är en grupp av organiska naturliga föreningar som kännetecknas av närvaron i deras struktur av grupperna:

 • Alkohol - pyridoxin;
 • Aldehyd-pyridoxal;
 • Aminogrupp - pyridoxamin.

I människa finns vitamin B6 i 80% av fallen i form av de två sista ämnena i listan.

Ämnet upptäcktes i början av 1900-talet, som en del av växt- och köttprodukter. En del av pyridoxin produceras av intestinal mikroflora.

Vitaminderivat är koenzymer (koenzymer), utan vilka enzymer som inte lanseras. Dessa är proteiner som katalyserar kemiska reaktioner i celler. Pyridoxalfosfat - En taxi för vissa aminosyror genom cellmembran.

Pyridoxin - vad är det här vitaminet?

Pyridoxin strukturformel

Gruppen av aktiva substanser med liknande hydrofila och koenzymegenskaper bestämde forskare att klassificera vattenlösliga vitaminer. Gruppens huvudnamn är pyridoxin eller vitamin B6. Men varianter av namn kan användas - addermin, antidermatit.

Naturligt vitamin förstörs inte genom värmebehandling av produkter. Canning dödar pyridoxin.

Pyridoxinhydroklorid, vad är detta vitamin?

Fyrtionden av det tjugonde århundradet markerades genom att man erhöll en kemisk analog vitamin med hjälp av syntetiska medel för att fylla sitt underskott - pyridoxinhydroklorid.

Flera metoder har föreslagits för att erhålla denna medicinering. Men syntesmetoden för pyridoxinhydroklorid som föreslagits av S. Harris och Volkers ansågs vara den billigaste, enklaste med teknik.

Metoden kokar ner för att erhålla en halvprodukt, "pyridon", genom nitrering av monoklorättiksyra och komplex interaktion mellan natriumsalter och acetonderivat med användning av särskild utrustning. Den resulterande halvfärdiga produkten används för att erhålla teknisk pidoksidinhydroklorid.

Den medicinska formen framställes genom tillsats av etanol, aktivt kol till teknisk pyridoxin och efterföljande filtrering, indunstning, kristallisation, torkning.

Medicinsk pyridoxinhydroklorid är vita kristaller. De smälter och sönderdelas vid en temperatur av 204 - 206 ° С. Ämnet är mycket lösligt i vatten och kloroform.

Aceton och alkohol - upplöses inte i praktiken. Eter påverkar inte honom. Beständig mot sura och alkaliska lösningar, men förlorar deras användbara egenskaper i dem med 30%. Sönderdelas direkt under solljusets funktion.

Innehåll i mat

Tabell 1. Högsta innehåll av ämnen i livsmedelskällor

Vad kroppen behöver

Pyridoxin aktiveras via levern. Genom en komplex mekanism omvandlas koenzymer från den, som är nödvändiga för:

 • Bildning av porfyriner, som är nödvändiga för att erhålla hem, en integrerad del av hemoglobin;
 • Niacinformation från tryptofan;
 • Metabolismen av vitala aminosyror;
 • Energireserverformationer - deltagande i glykogenmetabolism;
 • Syntes av DNA-prekursorer - purinukleotider, tymidylat;
 • Katabolism av sköldkörtelzymer;
 • Lipidsyntes;
 • Isolering av ämnen som är ansvariga för överföringen av impulser mellan neuronerna i nervsystemet
 • Utveckling av en mediator av hämning av centrala nervsystemet genom klyvning av koldioxid från glutaminsyra.

Brist på

Pyridoxinbrist på grund av brist på näringsintag är möjligt med total svält.

De främsta orsakerna till bristen på ett ämne är patologiska processer som stör bearbetningen av vitaminet eller leder till ökad konsumtion av Adermin.

Hos vuxna, som normalt äter och inte missbrukar dåliga vanor, är utvecklingen av pyridoxinbrist nästan omöjlig. Vitaminbrist kan orsakas av att ta biologiska tillskott och läkemedel som innehåller ämnen som är oförenliga med pyridoxin.

Symptom på vitamin B6-brist

Den kliniska bilden av pyridoxinbrist manifesterar sig hos nyfödda som är obalanserad artificiell utfodring:

 • Otillräcklig konvulsiv reaktion av rädsla för hårda ljud, oväntade ränder;
 • Överdriven sömnighet;
 • tearfulness;
 • Inflammatoriska förändringar i huddermatit.

Hos ungdomar kan ett aktivt utslag på huden av acnevulgaris (akne) vara ett symptom på vitaminbrist.

Hos vuxna uppträder tecken på brist på pyridoxin när väsentliga försummade patologiska processer uppträder:

 • Läppar spricker och flingar, deras kant är målad i en ljus röd färg;
 • Konjunktiva ögon är inflammerade;
 • Tungan tar på sig en lila nyans och sväller på grund av frisky glossit;
 • Hudytorna runt näsan, läpparna, öronen, könsorganen blir fet, röd, täckta med vågor av den kåt epidermis - manifestationer av torr seborrheisk dermatit;
 • Haunting illamående bidrar till aptitförlust
 • Minskade humör, ner till depression;
 • yrsel;
 • Ökad trötthet;
 • Parestesier sammanfogas, som liknar chock från strömmen, förvandlas till domningar i hudområdena.
 • I blodet bestäms av ökningen av kolesterol med låg densitet och kolesterol i bakgrunden av att reducera kolesterol med hög densitet;
 • I njurarna är bildandet av kalciumstenar möjligt.

Svår klinisk bild hos patienter som lider av endogen primär hypovitaminos, baserat på patologin för vitamin B6-metabolism på molekylnivå:

 • anemi,
 • kramper,
 • trombos,
 • lemmedformitet
 • mental retardation
 • blek av huden, blont hår och iris, på grund av medfödd brist på pigment;
 • ektopi eller "subluxation" av linsen.

Orsaker till brist

Pyridoxinbrist kan ha endogena och exogena orsaker.

Interna (endogena) primära orsakerna - medfödda mutationer på molekylär nivå:

 • Homocystinuri. Bristen på ett enzym som är beroende av vitamin B6 är cystatinoninsyntas. Det är ansvarigt för behandling av homocystein och serin - en viktig mellanprocess i biosyntesen och metabolismen av basiska proteiner. Som ett resultat av punktmutationer i DNA som kodar för cystathionin. Homocysteinprodukter ackumuleras i blod och urin.
 • Tsistatinuriya. Sjukdomen orsakas av en genmutation av cystathionasenzymet, vilket är ansvarigt för klyvning av cystathionin. Manifest av mental retardation.
 • Knapp syndrom. Medfödd kränkning av mekanismen för omvandling av niacin från tryptofan på grund av bristen på B6-beroende enzym.
 • Pyridoxinberoende konvulsivt syndrom. Utvecklar hos nyfödda, när man konsumerar konserverad mjölk på grund av brist på vitamin.
 • Anemi som härrör från den låga aktiviteten hos en speciell aminosyra som är ansvarig för hemsyntes. Det borde köra vitamin B6.
  Sekundära endogena orsaker:
 • påkänning;
 • Febertillstånd
 • Metaboliska situationer i samband med accelererat proteinintag - hypertyreoidism, diabetes, HIV;
 • Leversjukdom;
 • Långsiktiga tarminfektioner med symptom på malabsorption;
 • Tar droger som är antagonister av pyridoxin - sulfonamider, anti-tuberkulosläkemedel, preventivmedel östrogener, penicillaminer;
 • rökning;
 • Alkohol.

Vitamin B6 och alkohol

Etylalkohol förstör levern, där pyridoxin aktiveras. Nikotin och etanol minskar absorberbarheten av riboflavin (Vitamin B2), en av huvudfunktionerna är omvandlingen av pyridoxin till arbetsform.

Etylalkohol förstör en komponent av pyridoxin-fosfopyridoxal. Detta är ett viktigt koenzym av kvävehaltiga föreningar (aminosyror, porfyriner, nukleotider).

Daglig kurs

Hastigheten av vitaminintag påverkas av kön, ålder och fysiologiska tillstånd hos en person. I Ryssland har det rekommenderade dagliga kravet på pyridoxin fastställts.

Tabell 2. Det dagliga behovet av vitamin hos barn

Kan jag dricka vitaminer i ampuller

Vitaminer spelar en stor roll i människans liv, och om man ska prata mer exakt - ligger det till grund. Frånvaron av ett enda element kan leda till allvarliga sjukdomar. Den grupp som betecknas med symbolen B utmärker sig speciellt - alla dess "deltagare" är oumbärliga komponenter i människokroppens livsprocesser.

Vitamin B-grupp

Förenade med gemensamma egenskaper har gruppens element en egen numerisk kod för att göra det enklare att klassificera dem. Var och en av dem är viktig för kroppen, och det framgår tydligt av tabellen nedan.

Fördelarna med B-vitaminer

Vitaminer i ampuller

Vitaminer i grupp B finns tillgängliga i olika former, men de mest populära är droger i vatten eller oljebaserade ampuller. De är relativt billiga och säljs i varje apotek, som ett medel för injektion.

I grund och botten är detta en kombination av tiamin, pyridoxin och cyanokobalamin:

 • Bland de ryska varumärkena kan man markera Vitagamma, Trigamma, Kompligam och Kombilipen;
 • utländska produkter representeras av följande förberedelser: Milgamma, Neyrorubin, Neyrobion;
 • Beviplex (importerad) ska utpekas separat, i sina ampuller, förutom B1, B6 och B12 det finns riboflavin, syror - pantotensyra och nikotinsyra.

Vätska vitaminer, förpackade i ampuller, används som injektioner för hälsofrämjande åtgärder. Främjande egenskaper hos de beskrivna preparaten väckte uppmärksamhet hos kosmetologer som har funnit användning för B-gruppens vitaminer och i yttre terapi.

B-vitaminer i kosmetologi

Läkningsterapi i kosmetologi för att ge utseende på friskhet och skönhet använder huvudsakligen oljekompositioner, förseglade i ampuller. Var och en av B-vitaminerna har en positiv effekt på tillståndet av trådarna, huden och naglarna (tabell nedan).

B-vitaminer grupp i kosmetologi

Användbar komposition för hår

Vitaminer som produceras i ampuller innehåller en komplex komposition, på grund av vilken de har en helande effekt. Inte överraskande lockade elementen i grupp B sålunda skönheter - varje komponent omsluten i en ampull hjälper till att göra oemotståndligt hårhår:

 1. En ampull innehåller en koncentrerad (vattenhaltig eller oljig) lösning av ett vitamin, som i sig är ett värdefullt näringsämne.
 2. Finns i ampullen och proteinerna, från vilka håret blir silkeslen mjuk och mjuk.
 3. Lösningen innehåller keratiner, med hjälp av vilken hårstrukturen är jämn. Denna komponent är också användbar för nagelband - eliminerar sprickor.
 4. I vitaminampullen finns också kollagener, som genomtränger hårhålorna, läker de sjuka trådarna.

Alla dessa komponenter är organiskt kompletterade med vitaminer, som redan är ett slags mini-komplex i ampuller. Att få på huden och strängarna, hjälper kompositionen till att återställa hälsan hos sina celler vilket leder till en naturlig balans.

Hemmet kosmetologi

Men extern användning (lokalt, så att säga) visar sig vara mer fördelaktigt, eftersom resultatet kan ses mycket snart. Skönheter använder detta och injicerar vitaminpreparat i hemmet kosmetologi:

 1. Med hjälp av ampulllösningar är det möjligt att vitaminisera schampon. Häll i den keramiska koppen den rätta mängden tvättmedel för en enda användning. Ange ampullernas innehåll med B här.1, B6, B12, tillsätter mer vitamin E.
 2. Mask för att stimulera tillväxten av strängar - Eleutherococcus (1 tsk) blandat med äggula och vitaminer A, B3, E (0,5 tsk.).
 1. Honungsmask för natten - 2 msk. den söta produkten blandas med äggula och ampull av vilket vitamin som helst. Allt detta gnids i strängarnas rötter och tvättas av på morgonen.
 2. Du kan uppdatera huden med denna mask: agavejuice (1 del) och en ampull av vitamin B-oljebaserad vitamin läggs till en blandning av äpple och morotjuice (2 delar).
 3. Du kan torka fet hud genom att torka den med en bomullsplatta doppad i vitamin B5 från ampullen.
 4. Gnugga tiamin i huden, du kan klara av vissa dermatologiska sjukdomar.
 5. Efter att ha lagt ampull av folsyra till dagkrämet, är det lätt att skydda ansiktets hud från ultraviolett strålning.
 6. Genom att gnugga biotin i nagelplattan, kan du eliminera sin skörhet och laminering, samt påskynda tillväxtprocessen.

Video om hårväxt

Användbara tips om hur man odlar långt och friskt hår på kort tid kan erhållas genom att titta på den här videon.

De recept som hjälper till att övervaka deras utseende, samlas in av folket nog. Varje skönhet kan komma med någonting nytt, om han vet hur B-vitaminer, som produceras i ampuller, kan påverka kropp och utseende.

Efter att ha definierat det mål du vill uppnå kan du experimentera med valet av vitaminsmaskar för hår och hud. "Triumvirate" av B1, B6 och B12 kan kallas grundläggande (kanske det borde tas som grund).

Indikationer för användning av droger

 • Kronisk anemi, som åtföljs av brist på vitamin B12;
 • Addison-Birmen sjukdom;
 • Terapi för kronisk hepatit;
 • Vid levercirros
 • Njurproblem
 • Alkoholismbehandling;
 • Avlägsnande av långvarig feber
 • Polyneuritbehandling;
 • Avlägsnande av anfall av neuralgi;
 • Med Downs sjukdom
 • Behandling av cerebral pares;
 • Vid tiden för amyotrofisk skleros.
 • Med psoriasis;
 • Vid tiden för dermatit herpetiformis;
 • Behandling av atopisk dermatit;
 • Allvarlig fotodermatit.
 • Eventuella strålningssjukdomar;
 • Med svår migrän
 • Den manifestation av maligna tumörer i tarmen;
 • Långsiktiga infektioner och komplikationer på deras jord;
 • Terapi av alla njursjukdomar.
 • Patologiska sjukdomar i magen;
 • Överträdelse av absorptionen av vitamin B12;
 • Tarmproblem
 • Crohns sjukdom;
 • Manifestationen av malabsorptionssyndrom.

Biverkningar av medicinering

Oftast uppstår obehagliga symptom vid missbruk av cyanokobalamin eller med fel dosering. Här är en lista över viktiga biverkningar:

 1. Allergi mot läkemedlets sammansättning;
 2. Manifestation av urticaria;
 3. Bock av takykardi;
 4. Patienter känner ofta yr.
 5. Överstimulering av hela kroppen;
 6. Manifestation av cardialgia;
 7. Problem med purinmetabolism i kroppen;
 8. Hyperkoagulation vid användning av en stor dos.

Kontra

Du måste veta när du tar Cyanocobalamin kan skada din hälsa och förvärra det allmänna tillståndet. Läkare förbjuder användning av läkemedlet i sådana fall:

 • Om patienten har en allergisk reaktion på någon komponent i kompositionen;
 • Ej föreskriven för tromboembolism
 • Vid tidpunkten för erythremi
 • Farligt med erytrocytos
 • Ej tilldelad gravida kvinnor;
 • Farligt vid amning
 • Det ska användas med försiktighet i angina.

Användning av läkemedel för gravida kvinnor

Läkare förordar kategoriskt användningen av cyanokobalamin för kvinnor i alla graviditeter. Effekterna av vitamin B kan vara farliga för det framtida fostret. Det är också nödvändigt att inte använda detta läkemedel vid amningstillfället. Annars kan det komma in i barnets kropp genom mjölk och skada hälsan.

Interaktion med andra medel

Läkare är skyldiga att varna patienten med vilka läkemedel cyanokobalamin är förbjuden att kombinera. Parallell administrering kan orsaka biverkningar eller komplikationer. Här är en komplett lista över viktiga interaktioner:

 1. Det är förbjudet att ta ascorbinsyra parallellt;
 2. Cyanokobalamin används inte tillsammans med tungmetallsalter;
 3. Läkare förskriver inte läkemedlet tillsammans med riboflavin;
 4. Alla salicylater minskar absorptionen av cyanokobalamin;
 5. Det är förbjudet parallellt att ta mediciner som ökar blodpropp
 6. Det är förbjudet att blanda vitamin B6, B1 och B12 i en spruta;
 7. Kombinationen av flera lösningar för injektion leder till en stark allergisk reaktion.

Drogöverdos

Om du använder cyanokobalamin enligt den föreskrivna behandlingen, kommer en överdos inte att uppstå. Men om du ofta använder läkemedlet utan receptbelagda läkemedel kan följande komplikationer påbörjas:

 1. Svullnad i lungorna;
 2. Problem med hjärtats arbete;
 3. Förekomsten av trombos i kärlen;
 4. Utseendet av urticaria;
 5. Med en stor överdosning kommer anafylaktisk chock.

Vid tidpunkten för de första symptomen måste du snabbt gå till sjukhuset. Läkaren kommer att ordinera symptomatisk behandling och övervaka patientens tillstånd dygnet runt. Du kan lämna sjukhuset om alla symtom har minskat.

Läkemedelsdosering

Cyanokobalamin finns som en injektionsvätska. För behandling av vitamin B-brist 12 föreskriver läkare en dos på 200 mikrogram per dag. Behandlingsförloppet bestäms individuellt tills patienten fullständigt återhämtar sig.

Vid behandling av anemi bör 500 μg cyanokobalamin administreras samtidigt. Under den första veckan av behandlingen ska injektioner ges varje dag. Därefter kan du byta till en förenklad behandling och administrera drogen var 5: e dag.

För behandling av allvarliga sjukdomar injiceras cyanokobalamin i ryggradskanalen. Börja med en liten dos av 30 μg. Genom varje nästa injektion måste du höja dosen. Ange läkemedlet enligt detta schema: 50, 100, 150 och 200 mg. Det är nödvändigt att utföra proceduren var tredje dag. Läkemedlet administreras intralyumbalny sätt. En standardbehandlingskurs består av 7-10 injektioner. När ett allvarligt tillstånd sjunker måste underhållsbehandling utföras. Ange cyanokobalamin 2 gånger i månaden vid 100 mcg. Om patienten börjar få neurologiska symptom är det nödvändigt att höja dosen till 300 μg och ge injektioner 4 gånger per månad.

Om patienten har en järnbrist kan anemi utvecklas mot denna bakgrund. I detta fall är det nödvändigt att injicera 3 gånger i veckan och använda 100 μg av läkemedlet åt gången.

För behandling av neurologiska sjukdomar med smärtsam attack bör 300-400 mikrogram cyanokobalamin administreras per dag. Med snabb förbättring kan du minska dosen till 100 mikrogram. Typiskt är behandlingsförloppet för denna sjukdom 14 dagar. Om en patient har skadat nerverna, ska injektioner göras varannan dag. Behandlingsförloppet är 40 dagar. Det är nödvändigt att ange 300 mg av läkemedlet.

För behandling av levercirros, använd 70 mcg för dagliga injektioner. Behandlingsförloppet varar från 20-40 dagar. Du kan också ange omedelbart 100 mcg varannan dag.

Vid strålningssjukdom ordinerar läkaren 80 mcg cyanokobalamin varje dag. Kursens längd - högst 1 månad.

Barn med anemi, du måste ange 100 μg av läkemedlet tills fullständig återhämtning. Vanligtvis varar behandlingen inte längre än 15 dagar.

Analoger av läkemedlet

Läkare kan ordinera ett liknande läkemedel för cyanokobalamin för komplex terapi. Läkemedlet kommer att ha en liknande effekt och ha en fördelaktig terapeutisk effekt. Normalt ordineras dessa läkemedel vid patientallergi mot cyanokobalamin. Här är en komplett lista över analoger:

 • Vitamin B12 som en vätska för injektion;
 • Medivitan;
 • Neyromin;
 • Triovite;
 • Neyrokobal.

Hur man lagrar medicinen ordentligt

Förvara drogen i originalförpackningen bort från solljus. Temperaturen bör vara från +15 till +25 grader vid lagringstillfället. Det är förbjudet att frysa läkemedlet Cyanocobalamin. Hållbarhet för ampuller - högst 2 år från tillverkningstillfället. Vid utgångsdatum är det förbjudet att använda läkemedlet för behandling.

Priset på drogen

Du kan köpa Cyanocobalamin på något apotek utan receptbelagda läkare. Injektionsvätska, lösning kostar cirka 30-40 rubler för 1 ampull. Andelen vitamin B12 kan vara från 0,02 till 0,05 procent.

Läkemedelsrecensioner

Många patienter förskrivs läkemedlet Cyanocobalamin för att höja immuniteten och för komplex behandling. Du kan läsa många recensioner om läkemedlets effekter och behandlingsprocessen. Vi hämtade några av dem:

 • Julia, 31 år gammal. Nyligen diagnostiserade läkare mig med anemi. För att klara av sjukdomen föreskrev läkaren läkemedlet Cyanocobalamin. Det var nödvändigt att ange det var tredje dag. Efter att ha gått igenom hela behandlingsperioden ökade min nivå av vitamin B12. Jag kände mig omedelbart bättre, mer styrka och energi uppträdde. För profylax föreskrev doktorn injektioner med cyanokobalamin 1 gång på två veckor. Det är viktigt att drogen inte orsakar biverkningar och komplikationer på min kropp. Och priset på ampuller är lågt.
 • Valery, 42 år gammal. Jag gjorde injektioner med cyanokobalamin för att öka hemoglobin på recept. Jag brukar administrera drogen tre gånger i veckan. Efter att ha höjt indikatorerna började han göra injektioner en gång i veckan. Jag noterar att läkemedlet tolereras väl och orsakar inte obehagliga symptom. Efter en lång behandlingstid kände jag en kraftfull kraft och vitalitet, min humör steg omedelbart;
 • Maria, 32 år gammal. Nyligen började jag lida av en stark migrän. Hon kunde inte vila eller arbeta utan smärta. Passerade undersökningen, där de fann brist på vitamin B12. Läkaren föreskrev injektioner med cyanokobalamin. Jag gjorde injektioner varje dag. En vecka senare gick smärtan bort och jag kände mig bättre. Därefter sänkte doktorn dosen och jag sköt bara en gång i veckan. Läkemedlet hjälpte verkligen att bli av med ett obehagligt symptom. Det orsakade inte biverkningar eller försämringar. Jag är mycket nöjd med dess effekt.

Tillverkare och produktionsland

Läkemedlet tillverkas av många läkemedelsföretag:

 • MOSHIMFARMPREPARATY dem. NA Semashko
 • ATOLL
 • LVOVDIALEK DP GAK UKRMEDPROM
 • Novosibkhimpharm
 • BORISOVSKY PLANT MEDICAL DRUGS
 • PHARMSTANDART-UFIMSKY VITAMIN PLANT
 • Dalkhimpharm
 • Veropharm
 • YEREVAN CHEMICAL-PHARMACEUTICAL FIRM
 • OP OBOLENSKOE
 • VIAL

Former av frigöring och komposition

lösning

Det är en rosa vätska hällt i glasampuller. Kompositionen innehåller den aktiva substansen: cyanokobalamindosering på 200 eller 500 mg. Förpackning: 10 ampuller i en kartong.

Tabletter och kapslar

Solgar kapslar är för oral administrering. Ingredienser: 5000 μg av den aktiva substansen - vitamin B 12. Ytterligare komponent: stearinsyra. Dosering för maximal daglig mättnad av kroppen med nödvändiga ämnen: en tablett per dag.

Nowfoods-produkten finns också i kapslar. Men samtidigt innehåller kompositionen, utöver huvudkomponenten, folsyra.

Doserings- och konsumtionsnivåer, ansökningssystem

Tabletterna ska druckas 1-2 stycken per dag, omedelbart svälja eller sätta under tungan följt av resorption.

Injektionsflaskorna injiceras i en ven, muskel eller under huden. Vid behandling av injektioner kontrolleras ständigt för blodkoagulering. Doseringen beror på den sjukdom som planeras att botas.

En patient med anemi injiceras vid 100 mcg om dagen, tills blodtalet är bättre. Med järnbrist används lösningen i 30-100 μg 3 gånger om dagen.

För behandling av anemi bör barn injiceras dos av vitamin 40 mg. Behandlingsförloppet: två veckor.

Sjukdomar i nervsystemet behandlas med en dos av 250-500 μg. Behandlingsförloppet: 14 dagar. Om patientens hälsa förbättras minskar dosen av läkemedlet till 100 μg per dag.

Används för att behandla Downs syndrom, förlamning och dystrofi vitamin B 12 i en dos av 15 till 30 mikrogram per dag. Effektivt vid behandling av strålningssjuka från 60 till 100 mg, ska läkemedlet tas inom 30 dagar.

För behandling av hepatit och cirros används injektioner på 100 μg vardera. Behandlingen är en månad.

För behandling av multipel skleros används injektioner från 15 till 30 mgc. Doseringen ökar från 200 till 500 mcg.
Titta på en video om det här ämnet.

vittnesbörd

Läkemedlet används för att behandla olika typer av anemi (inklusive de som orsakas av droger och giftiga droger). Effektiv för behandling av levercirros, med hepatit. Lämplig för behandling av cerebral parese, skleros, hudsjukdomar, nervskador.

Kontra

Kan inte användas för angina, med högt innehåll av röda blodkroppar i blodet. Det rekommenderas inte att ta Vacaise's sjukdom, med tromboembolism. Förbjudet i händelse av överkänslighet mot komponenterna i produkten.

I fall av smärta betyder det inte att hjälpa?

Läkemedlet är inte avsett att eliminera smärta, det påverkar de metaboliska processerna och syntesen av celler i nervsystemet.

Läkemedlet kommer inte att hjälpa till vid behandling av tandvärk, premenstruellt syndrom, migrän.

Särskilda instruktioner

Tillverkaren ansåg inte att det var nödvändigt att ange särskilda instruktioner för personer som lider av lever och njurar.

Nyanser av användning för gravida kvinnor, under amning, barn och äldre

Rekommenderas inte för användning av ammande och gravida kvinnor. Bevisad toxisk effekt på fostret.

Förbjudet att endast för tidiga barn.

Överdosering och biverkningar

Om en patient har en tillräcklig nivå av vitamin B12 i blodet, är behandlingen med cyanokobalamin ineffektiv, och om den används ensam utan läkares recept kan det sluta i tårar.

Biverkningar är allergier, hjärtklappning. Patienten kan känna sig yr, det är en stark nervös spänning, och en migrän börjar.

Överdosering kan orsaka störningar i könsorganen, lungödem. Det finns allergiska reaktioner i form av urtikaria, eventuell anafylaktisk chock.

Interaktion med andra droger

Det bör inte kombineras med tiaminbromid. Kan inte användas samtidigt med riboflavin och utspätt med pyridoxin.

Om man genomgår behandling samtidigt med antibiotika, till exempel, neomycin, tetracyklin, då blir vitamin B12 sämre absorberad.

Alkoholinteraktion

Det rekommenderas inte att ta samtidigt med alkoholhaltiga drycker.

Förvaring, semester från apotek

Det frisätts enligt receptet som doktorn förskrivit.

analoger

Cyanokobalamin-Darnitsa

Formutsläpp: Injektionslösning innehållande från O, 2 till O, 5 mg cyanokobalamin. Indikationer: anemi, migrän, trigeminal neuralgi, cerebral parese, Downs sjukdom. Används för att behandla nyfödda efter infektion, används i psoriasis, etc. Priset börjar från 23 rubel per förpackning.

Cyanokobalamin - ampull

Injektionsvätska, används för att behandla anemi, hepatit i kroniskt stadium, cirros. Används för att behandla alkoholism, behandlar hudsjukdomar och används vid Downs sjukdom. Det används för stress, dieter och njursjukdomar. Priset börjar från 27 rubel.

Cyanokobalamin Bufus

Ampuller med flytande rosa färg. Används för anemi, för behandling av neuralgi. Det används för att behandla strålningssjukdom. Kostnaden börjar från 35 rubel.

Medivitan

Finns i två former: en lösning (komposition: pyridoxinhydroklorid, cyanokobalamin); lösning två (komposition: folsyra och vatten för injektion). Används för att mätta kroppen med vitaminer med brist på näringsämnen.

Priset på läkemedlet börjar från 1595 rubel.

Neurovitan

Tabletter med en rosa-orange skugga med ett lock. Läkemedlet hjälper till med neuralgi, neurit, lumbago, cirros, preeklampsi, vitaminbrist under graviditeten. Pris per paket börjar från 450 rubel.

recensioner

I huvuddelen av recensionerna av läkemedlet positivt. Efter tillämpningsläget noterar många personer en ökning av hemoglobin, vilket bekräftas genom blodprov. Människor som tar vitamin B12 förbättrar humör, sömnstörningar försvinner och smärta i nervsjukdomar minskar.

Många kvinnor som använder detta ämne för behandling av hår, noterar deras snabba tillväxt och minskning av förlusten.

slutsats

Vitamin B12 i ampuller är ett effektivt läkemedel som förbättrar ämnesomsättningen, minskar smärta från njurskador, neuralgi, myosit och behandlar hudsjukdomar framgångsrikt, hjälper till med förlamning. Men det är värt att komma ihåg att du inte behöver exponera din hälsa för fara, utan att använda den utan läkares recept. Annars kan du inte återställa din hälsa, men påverkar blodpropp och blodproppar negativt.

Namnalternativ

Vitamin B6 är en grupp av organiska naturliga föreningar som kännetecknas av närvaron i deras struktur av grupperna:

 • Alkohol - pyridoxin;
 • Aldehyd-pyridoxal;
 • Aminogrupp - pyridoxamin.

I människa finns vitamin B6 i 80% av fallen i form av de två sista ämnena i listan.

Ämnet upptäcktes i början av 1900-talet, som en del av växt- och köttprodukter. En del av pyridoxin produceras av intestinal mikroflora.

Vitaminderivat är koenzymer (koenzymer), utan vilka enzymer som inte lanseras. Dessa är proteiner som katalyserar kemiska reaktioner i celler. Pyridoxalfosfat - En taxi för vissa aminosyror genom cellmembran.

Pyridoxin - vad är det här vitaminet?

Gruppen av aktiva substanser med liknande hydrofila och koenzymegenskaper bestämde forskare att klassificera vattenlösliga vitaminer. Gruppens huvudnamn är pyridoxin eller vitamin B6. Men varianter av namn kan användas - addermin, antidermatit.

Naturligt vitamin förstörs inte genom värmebehandling av produkter. Canning dödar pyridoxin.

Pyridoxinhydroklorid, vad är detta vitamin?

Fyrtionden av det tjugonde århundradet markerades genom att man erhöll en kemisk analog vitamin med hjälp av syntetiska medel för att fylla sitt underskott - pyridoxinhydroklorid.

Flera metoder har föreslagits för att erhålla denna medicinering. Men syntesmetoden för pyridoxinhydroklorid som föreslagits av S. Harris och Volkers ansågs vara den billigaste, enklaste med teknik.

Metoden kokar ner för att erhålla en halvprodukt, "pyridon", genom nitrering av monoklorättiksyra och komplex interaktion mellan natriumsalter och acetonderivat med användning av särskild utrustning. Den resulterande halvfärdiga produkten används för att erhålla teknisk pidoksidinhydroklorid.

Den medicinska formen framställes genom tillsats av etanol, aktivt kol till teknisk pyridoxin och efterföljande filtrering, indunstning, kristallisation, torkning.

Innehåll i mat

Tabell 1. Högsta innehåll av ämnen i livsmedelskällor

Vad kroppen behöver

Pyridoxin aktiveras via levern. Genom en komplex mekanism omvandlas koenzymer från den, som är nödvändiga för:

 • Bildning av porfyriner, som är nödvändiga för att erhålla hem, en integrerad del av hemoglobin;
 • Niacinformation från tryptofan;
 • Metabolismen av vitala aminosyror;
 • Energireserverformationer - deltagande i glykogenmetabolism;
 • Syntes av DNA-prekursorer - purinukleotider, tymidylat;
 • Katabolism av sköldkörtelzymer;
 • Lipidsyntes;
 • Isolering av ämnen som är ansvariga för överföringen av impulser mellan neuronerna i nervsystemet
 • Utveckling av en mediator av hämning av centrala nervsystemet genom klyvning av koldioxid från glutaminsyra.

Brist på

Pyridoxinbrist på grund av brist på näringsintag är möjligt med total svält.

De främsta orsakerna till bristen på ett ämne är patologiska processer som stör bearbetningen av vitaminet eller leder till ökad konsumtion av Adermin.

Hos vuxna, som normalt äter och inte missbrukar dåliga vanor, är utvecklingen av pyridoxinbrist nästan omöjlig. Vitaminbrist kan orsakas av att ta biologiska tillskott och läkemedel som innehåller ämnen som är oförenliga med pyridoxin.

Symptom på vitamin B6-brist

Den kliniska bilden av pyridoxinbrist manifesterar sig hos nyfödda som är obalanserad artificiell utfodring:

 • Otillräcklig konvulsiv reaktion av rädsla för hårda ljud, oväntade ränder;
 • Överdriven sömnighet;
 • tearfulness;
 • Inflammatoriska förändringar i huddermatit.

Hos ungdomar kan ett aktivt utslag på huden av acnevulgaris (akne) vara ett symptom på vitaminbrist.

Hos vuxna uppträder tecken på brist på pyridoxin när väsentliga försummade patologiska processer uppträder:

 • Läppar spricker och flingar, deras kant är målad i en ljus röd färg;
 • Konjunktiva ögon är inflammerade;
 • Tungan tar på sig en lila nyans och sväller på grund av frisky glossit;
 • Hudytorna runt näsan, läpparna, öronen, könsorganen blir fet, röd, täckta med vågor av den kåt epidermis - manifestationer av torr seborrheisk dermatit;
 • Haunting illamående bidrar till aptitförlust
 • Minskade humör, ner till depression;
 • yrsel;
 • Ökad trötthet;
 • Parestesier sammanfogas, som liknar chock från strömmen, förvandlas till domningar i hudområdena.
 • I blodet bestäms av ökningen av kolesterol med låg densitet och kolesterol i bakgrunden av att reducera kolesterol med hög densitet;
 • I njurarna är bildandet av kalciumstenar möjligt.

Svår klinisk bild hos patienter som lider av endogen primär hypovitaminos, baserat på patologin för vitamin B6-metabolism på molekylnivå:

 • anemi,
 • kramper,
 • trombos,
 • lemmedformitet
 • mental retardation
 • blek av huden, blont hår och iris, på grund av medfödd brist på pigment;
 • ektopi eller "subluxation" av linsen.

Orsaker till brist

Pyridoxinbrist kan ha endogena och exogena orsaker.

Interna (endogena) primära orsakerna - medfödda mutationer på molekylär nivå:

 • Homocystinuri. Bristen på ett enzym som är beroende av vitamin B6 är cystatinoninsyntas. Det är ansvarigt för behandling av homocystein och serin - en viktig mellanprocess i biosyntesen och metabolismen av basiska proteiner. Som ett resultat av punktmutationer i DNA som kodar för cystathionin. Homocysteinprodukter ackumuleras i blod och urin.
 • Tsistatinuriya. Sjukdomen orsakas av en genmutation av cystathionasenzymet, vilket är ansvarigt för klyvning av cystathionin. Manifest av mental retardation.
 • Knapp syndrom. Medfödd kränkning av mekanismen för omvandling av niacin från tryptofan på grund av bristen på B6-beroende enzym.
 • Pyridoxinberoende konvulsivt syndrom. Utvecklar hos nyfödda, när man konsumerar konserverad mjölk på grund av brist på vitamin.
 • Anemi som härrör från den låga aktiviteten hos en speciell aminosyra som är ansvarig för hemsyntes. Det borde köra vitamin B6.
  Sekundära endogena orsaker:
 • påkänning;
 • Febertillstånd
 • Metaboliska situationer i samband med accelererat proteinintag - hypertyreoidism, diabetes, HIV;
 • Leversjukdom;
 • Långsiktiga tarminfektioner med symptom på malabsorption;
 • Tar droger som är antagonister av pyridoxin - sulfonamider, anti-tuberkulosläkemedel, preventivmedel östrogener, penicillaminer;
 • rökning;
 • Alkohol.

Vitamin B6 och alkohol

Etylalkohol förstör levern, där pyridoxin aktiveras. Nikotin och etanol minskar absorberbarheten av riboflavin (Vitamin B2), en av huvudfunktionerna är omvandlingen av pyridoxin till arbetsform.

Etylalkohol förstör en komponent av pyridoxin-fosfopyridoxal. Detta är ett viktigt koenzym av kvävehaltiga föreningar (aminosyror, porfyriner, nukleotider).

Daglig kurs

Hastigheten av vitaminintag påverkas av kön, ålder och fysiologiska tillstånd hos en person. I Ryssland har det rekommenderade dagliga kravet på pyridoxin fastställts.

Tabell 2. Det dagliga behovet av vitamin hos barnNästa Artikel
Vilka curlers för stora curls bättre att använda? Instruktioner med foton