Mjäll under graviditeten


innehåll:

Mjäll under graviditeten

Graviditet är inte bara en lycklig förväntan på utseendet hos en efterlängtade baby, men också en eventuell försämring av hälsan. Vid denna tidpunkt minskar immuniteten, och en kvinna kan lätt bli smittad från någon släkting eller kollega. Det kan också finnas några mindre problem som orsakar lite obehag för en gravid kvinna.

Ett sådant problem är mjäll. Läkare förklarar utseendet av mjäll så att den kvinnliga kroppen är ombyggd, med hänsyn till de nya funktionerna. Mjölk är en hudsjukdom på huvudet. Denna sjukdom kan vara kronisk och kan vara förknippad med en ökning av talg. När barnet bär barnet börjar alla sjukdomar hos den förväntade mammen förvärras. Detta beror på det faktum att nästan alla näringsämnen som konsumeras av en gravid kvinna används för att bygga barnets vitala funktioner. När graviditet kan vara hormonellt misslyckande, liksom störd metabolism. Varje kropp kan ta det på olika sätt.

Orsaker till mjäll under graviditeten

Orsakerna till bildandet av hudflingning och mjäll kan vara olika. Det beror huvudsakligen på vilken typ av liv en gravid kvinna leder, på mat, liksom vitaminer som hon konsumerar under denna viktiga tidsperiod.

Försämringen av immunitet under graviditeten är orsaken till en gynnsam situation för uppkomsten av olika sjukdomar och infektioner. Nedsättning av immunitet sker för att minska sannolikheten för tidig leverans.

Hårbotten kan vara överdriven torr eller fet, och dess skyddande funktion är markant minskad. Döda hudceller bromsar avskalningsproceduren.

Mjäll behandling under graviditet

Innan du vidtar några åtgärder för att återställa huden, är det nödvändigt att samråda med din läkare och ta reda på orsakerna till sjukdomen. Läkaren kan skicka en kvinna för att ta test för att lära sig om hormonell bakgrund och immunitetstillståndet. Ägare av denna information kan dra slutsatser.

En annan anledning att gå till doktorn är tanken att barnet absorberar alla mediciner och salvor som tas av moderen. Och det spelar ingen roll om medicinen tas i munnen eller bara absorberas i huden. Efter att ha identifierat orsakerna ska du bara ta de mediciner som läkarna ordinerat.

Immunitetsstärkning

Det är alltid nödvändigt att börja behandling från insidan, därför är det nödvändigt att stärka immunförsvaret. Först och främst bör du analysera din kost och komplettera den med vitaminer.

Kroppen ska ständigt få:

 • vitaminerna A, C, B genom frukt eller multivitaminer;
 • Kalcium och jod behövs för att stärka kroppen som helhet, samt att normalisera alla processer i kroppen;
 • zink.

Alla dessa vitaminer bör alltid förbrukas av någon gravid kvinna.

Extern behandling

Förutom att stärka immunförsvaret och kroppen från insidan, bör den förväntade mamman behandla den yttre huden. För att göra detta finns ett stort antal olika schampon och folkmedicin som inte skadar barnet, och kommer att gynna och lindra den förväntade mamman.

För att förbättra huvudets hud har tillverkare skapat och släppt många olika schampon, men de är alla väldigt individuella.

Fläckschampo under graviditeten

Det är lämpligt att klassificera alla mjällschampon av olika typer.

Exfolierande schampon. Deras huvudsakliga ingredienser är salicylsyra och svavel.

Antifungala schampon. Deras namn kommer från orsaken till mjäll.

Shampoo av vegetabiliskt ursprung. I sådana schampon är tjära. Det är ett terapeutiskt medel i närvaro av mjäll i hårbotten.

Antibakteriella schampon. Komponenterna i sådana schampon är medicinska substanser, såsom zinkpyrition och oktopirox.

Folkmedel för mjäll under graviditeten

Det säkraste och mest tillförlitliga sättet under graviditeten är folkmekanismer. Deras åtgärd har verifierats inte bara med tiden, men också av många gravida kvinnor. De innehåller inga kemiska element, och de kan skada barnet.

Dessa inkluderar:

 • burdock olja;
 • Mask av kalendula och ricinolja blandad 1 till 1;
 • avkok av skumblad
 • sköljande avkok av lindblad (lösningen framställs 2 till 1 med vatten);
 • mask av ricinolja och persilja-lösning (5 delar till 1). Det måste infunderas i ett vattenbad;
 • tvätta hårbotten hos en gravid med en slagen kycklingägg;
 • tvätta hårbotten med några naturliga mejeriprodukter;
 • massera huden med citron, citronsaft. Det är nödvändigt att utföra proceduren varje dag i 10 minuter i minst 7-10 sessioner.

Särskilt effektiva folkmekanismer med början av mjäll under graviditeten.

Video: Seborrhea (mjäll) under graviditeten: orsaker och behandling.

Vad ska man göra om mjäll uppkom under graviditeten? Hur man väljer säkert betyder: schampon, salvor och masker

Under graviditeten förändras den framtida mamman hormoner, så även de mest mindre problemen kan göra en kvinna väldigt nervös.

Mjäll under graviditeten - en anledning som gör dig orolig och orolig.

I själva verket är det inte så svårt att hantera seborré, så du borde inte vara upprörd om sitt utseende.

Skal skvallret inträffa under graviditeten och vad är det?

Denna sjukdom händer:

 • enkelt - medan huden exfolierar små, knappt synliga skikt, och huvudskyltarna av skador är avskalning och konstant klåda;
 • inflammatoriska - exfolierade hudpartiklar sträcker sig bortom hårlinjen, hårbotten blir våt, kliande, rödhet uppträder på den;
 • Steatoid - peeling flakes har en stor storlek och en karakteristisk gul färg, sjukdomen åtföljs av konstant klåda, och håret är förorenat och fastnat ihop en kort stund efter tvätt.

Under graviditeten är mjäll ett vanligt fenomen, eftersom kvinnokroppen genomgår signifikanta hormonella förändringar under graviditeten. Du kan kämpa med sjukdomen med olika metoder, det viktigaste är att de borde vara helt säkra för framtida mamma och baby.

Orsaker till

Seborrheisk dermatit utvecklas ofta av flera orsaker, och samtidigt kan en av faktorerna, eller flera ihop, bli ett incitament för sjukdomens utseende:

 • Minskat immunförsvar. Kroppen reagerar sålunda på graviditet, vilket minskar risken för för tidig leverans. Av denna anledning utvecklas sjukdomen ganska snabbt.
 • Felaktig näring. Att äta stora mängder skadliga, feta, söta, kryddiga och andra produkter med brist på fördelaktiga element kan också leda till mjäll.
 • Förändringar i hormonella nivåer. Skyddsreaktioner från miljöexponering är undertryckta, den normala processen med avskalning av hudpartiklar störs, vilket leder till mjäll. Huvudets huvud skiftas regelbundet var 3-4 veckor och under graviditeten kan det ske på grund av endokrina förändringar varje vecka emellertid kan huden bli för torr och för fet.
 • Utseendet av svampen. Under fostrets svullnad aktiveras talgkörtlarna och en gynnsam miljö skapas för utveckling av svampsjukdomar.

Kliniska tecken

Dessutom med seborisk dermatit:

 • märkbar klåda kan uppstå
 • håret blir skört, tunt, styggt;
 • när man utsöndrar en alltför stor mängd talg kan keratinösa partiklar av dermis hålla sig ihop varandra och bilda jordskorpor;
 • Om talgkörtlarna arbetar hårt, blir huden fet - håret kräver ofta tvättning, eftersom det efter en kort tid ser ut som osjämt och inte välskött
 • överdriven håravfall är ett tydligt tecken på en försummad form av sjukdomen.

Om du befinner dig i ett eller flera av ovanstående symtom, ska du omedelbart ta hand om behandling, men först - du måste ta reda på varför mjäll uppträdde. Och hur man kan bli av med mjäll under graviditeten, överväga nedan.

Vad gör och kan mjäll gå av sig själv?

Det första du behöver göra när du upptäcker mjäll är att besöka en hudläkare eller en tricholog som specialiserar sig på hårhälsoproblem. Enligt resultaten av undersökningen kommer specialisten att bestämma orsaken till problemet och hjälpa dig att välja en omfattande behandling.

I regel ingår det att använda speciella schampon och salvor, dessutom kommer läkaren att rekommendera folkmedicinska lösningar som hjälper till att säga farväl till sjukdomen och inte skada den gravida kvinnan och fostret.

Men om orsaken till seboré är förknippad med undernäring, kan du påskynda återhämtningen helt enkelt - du bör utveckla en meny som innehåller många användbara element och en minimal mängd skadliga ämnen och strikt följa den.

Hur bli av med mjäll under graviditeten?

I kampen mot mjäll effektivt integrerat tillvägagångssätt.

Samtidigt är det nödvändigt att påverka seborré från insidan (mätta kroppen med vitaminer) och från utsidan (använd både medicinska och folkmedicinska medel).

När man väljer ett botemedel är det viktigt att vara uppmärksam på ingredienserna i den - de borde inte skada hälsan hos det utvecklande fostret och mamma.

schampon

Valet av mjällschampo för gravida kvinnor bör tas mycket noggrant. Bekanta dig med medlen och deras effekter:

 • Selsulfid eller koltjärnsschampo rekommenderas inte för användning under graviditet, eftersom dessa ämnen kan tränga igenom huden.
 • Produkter med zinkpyrition (till exempel vanlig tvål utan tillsatser eller föroreningar) används ofta för att bekämpa mjäll, men kan orsaka irritation och torrhet i huden.
 • schampon med ketokonazol kan klara av svampen, men innan du använder dem bör du definitivt få medicinsk rådgivning;
 • Ett botemedel med salicylsyra och svavel hjälper till att frigöra huden från döda partiklar och rekommenderas ofta av experter.
 • med örttextrakt och tjära - det här verktyget är mycket effektivt i kampen mot sjukdom, dessutom bidrar det till att återställa hårets struktur.

Läs tips om hur man väljer rätt shampoo för män eller kvinnor, såväl som torr eller fet mjäll.

Nästan alla typer av mjällsalva är säkra under graviditeten, men det blir inte överflödigt att få medicinsk rådgivning eftersom alla organismer är olika och det är omöjligt att förutsäga hur din kropp reagerar på de komponenter som den innehåller.

Bekämpa seborrheisk dermatit hjälper sulsen, svavelsalva eller andra medel med liknande effekt.

Reglerna för att använda salva är enkla:

 • Det sprids endast på ett rent huvud;
 • När du applicerar rörelse ska vara mjuk, massera;
 • hålla verktyget bör vara ca 15-20 minuter;
 • tvättad salva under varmt rinnande vatten;
 • Förfarandet upprepas 2-3 gånger i veckan i minst tre månader.

masker

Deras recept är enkla och tillgängliga:

 1. Castorolja (5 delar) blandas med hackad persilja (1 del), upphettas i en halvtimme i ett vattenbad, kyls något. Sedan pressas blandningen genom gasbindningen, och det resulterande verktyget gnids i huvudet varannan dag.
 2. En matsked vinäger, glycerin och ricinolja blandas med ett ägg, blandningen appliceras på huden och hela hårets längd, huvudet värms med en handduk i 40 minuter. Tvätta av blandningen med vatten eller infusionerad örttekoko.
 3. Du kan göra en infusion av horsetail, nässla, yarrow och burdock, taget i lika stora proportioner. En sked av blandningen hälls endast med ett helt glas kokande vatten, kyls, filtreras och gnids i huden och håret två gånger i veckan.

Traditionell medicin

Folkrecept bidrar också till att bli av med sådana problem som mjäll. Du kan förbereda sig för att bekämpa seborré:

 • en blandning av citronsaft och olivolja, blanda dem i lika stora proportioner - från torr mjäll
 • en blandning av burdock och solrosolja - eliminerar klåda och flaking;
 • I en halv liter varmt vatten brygger du i skumbladet och insisterar på ett par timmar, med infusionen av att tvätta huvudet dagligen i en vecka - produkten är särskilt effektiv för oljig mjäll.

Omfattande behandling

För att snabbt och effektivt kunna hantera seborrheisk dermatit är det nödvändigt att hantera att bli av med sjukdomen fullständigt.

Förutom att använda de medel som rekommenderas av trichologist, bör du regelbundet använda speciellt beredda masker, använda salvor.

Var noga med att justera maten - om du äter någonting och inte får tillräckligt med vitaminer och andra nödvändiga delar, blir det svårt att klara av mjäll.

förebyggande

För att undvika mjäll under graviditeten är det viktigt att följa vissa regler, inklusive:

 • adekvat vätskeintag;
 • Tidig tvättning av huvudet och användning av endast egna hygienartiklar;
 • undvikande av nervösa och stressiga situationer
 • Daglig borttagning av resterande hår och andra hårprodukter.

Användbar video

Rekommendationer av en praktiserande dermatovenerolog för behandling av mjäll hos gravida kvinnor:

Om du dagligen bryr dig om ditt hår, så är det troligt att du undviker mjäll under graviditeten. Men om sjukdomen fortfarande uppstod, bör du inte välja ett sätt att bli av med det själv - kontakta en specialist och snart kommer problemet att lösas.

Under graviditeten

 • Av admin
 • Användbara artiklar, Orsaker och behandling
 • Inga kommentarer.

Graviditet för en kvinna är en lycklig tid att vänta. Men det åtföljs av en minskning av kroppens skyddsfunktioner, så du måste vara förberedd för det faktum att den förväntade mamman kan komma i trubbel, vilket kan orsaka obehag för hennes allmänna tillstånd.

En sådan oro kan vara mjäll under graviditeten. Läkare förklarar denna skalning av hårbotten, vars huvudsakliga orsak är omstruktureringen av kvinnans kropp som helhet. Enkel mjäll är en form av sjukdomen i hårbotten: seborrheisk dermatit. Det kan vara kroniskt och är förknippat med en ökning av talg. Under graviditeten förvärras sjukdomen, eftersom det högsta av de näringsämnen som kroppen producerar under graviditeten går till bildandet av barnets vitala funktioner. Moderns metabolism förändras och som ett resultat reagerar kroppen på det på egen väg.

skäl

Orsakerna som bidrar till hudens avskalning på huvudet kan vara olika. Det beror på kvinnans livsstil, mat, närvaron av vitaminer i kroppen. Men det finns några vanliga punkter att tänka på:

 • Minskad immunitet och som ett resultat framväxten av gynnsamma förutsättningar för infektionens utseende. När man talar om minskningsminskningsfaktorn är det nödvändigt att komma ihåg att under graviditeten förkroppsligar kroppen avsiktligt immunitet för att minska risken för för tidig födsel.
 • Hormonala förändringar i kroppen.
 • Störning av metabolisk process.

Under denna period blir hårbotten torr, eller tvärtom oljig, dess skyddande reaktion reduceras signifikant. Som ett resultat dämpar döda hudceller avfrätningsprocessen och mjäll förekommer.

behandling

Innan du börjar i panik att gnugga in i huden på något sätt, bör du konsultera en läkare för att ta reda på själv orsakerna till mjäll. Analyser på tillståndet av kroppens hormonella bakgrund och immunitetens nivå gör det möjligt att bestämma orsaken till detta problem.

En annan viktig anledning att först gå till läkaren: Kom alltid ihåg barnet som tar alla medel som den förväntade mamman behandlas, oavsett om det tas direkt genom mun eller appliceras på huden.

När orsaken till sjukdomen har identifierats är det nödvändigt att följa receptet och behålla din kropp.

Immunitetsstärkning

Det första och viktigaste är att behandla din kropp från insidan, det vill säga att stärka immunförsvaret. Du måste utvärdera din dagliga kost och maximera vitaminisera den. I kroppen ska flödet smidigt

vitaminerna B, C, A i form av grönsaker och frukter, eller i form av farmaceutiska medel. för

Normaliseringen av alla processer och den allmänna förstärkningen av kroppen kräver kalcium, jod,

zink. Läkare ger alla dessa rekommendationer till alla gravida kvinnor vid registrering, det är inte för ingenting att de gör det.

Extern behandling

Förutom förfarandena för att stärka immunförsvaret och kroppens allmänna tillstånd kan gravida börja behandling utanför, med speciella schampon eller folkmedicin som inte skadar barnet och botar den framtida mamman.

När det gäller schampon för förbättring av hårbotten producerar modern farmakologi speciella produkter som kan hjälpa till att bli av med mjäll, men du måste överväga när du använder dem att dessa verktyg är individuella.

Fläckschampo under graviditeten

Typer av terapeutiska mjällschampor:

 • Shampoo exfoliating. De innehåller svavel och salicylsyra.
 • Shampoo antifungala. De utnämns om, till följd av en läkarundersökning, orsaken till mjäll är en svamp.
 • Shampoo med ingredienser av vegetabiliskt ursprung. I deras sammansättning är tjäran som ett medel en terapeutisk effekt vid behandling av mjäll.
 • Antibakteriella schampon. I deras sammansättning ingår sådana medicinska ämnen som oktopriker eller zinkpyrition.

Folkmedel för mjäll under graviditeten

Lämpligare för behandling av mjällprov och testad

människor, eftersom de inte innehåller kemikalier och är säkra på

 • Mask av en blandning av ricinolja och kalendula i lika delar före schamponering i 30 minuter.
 • Mask av en blandning av citronsaft och kastolja i lika delar.
 • Att tvätta huvudet med bladen av skumdrycker infunderas i kokande vatten och infunderas i två timmar.
 • Kockolja.
 • Skölj håret med lindbladen bryggda i kokande vatten (lind - 2 matskedar, vatten - 1 liter).
 • Mask av en blandning av ricinolja och persilja i förhållandet 5 till 1 upphettat i ett vattenbad. Gnidde i hårbotten varannan dag.
 • Tvätta huvudet med ett nytt slagen kycklingägg en gång i veckan tills mjäll försvinner. Skölj med rent vatten.
 • Shampooing med naturliga fermenterade mjölkprodukter.
 • Hårbottenmassage med färsk citron, skär i halva, 10 minuter en gång om dagen i en vecka.

Användningen av folkmekanismer visas när mjäll börjar börja dyka upp.

Det är nödvändigt för någon kvinna att behålla sitt psykologiska tillstånd och inte att panik, även om det hände, och mjäll uppkom under graviditeten. Denna sjukdom är härdbar om du följer vissa hygieniska och medicinska recept.

Uæstetisk problem: mjäll under graviditeten - hur man hanterar?

Mjölk kan orsaka mycket obehag för en gravid kvinna. Många anser att mjäll är en ren kosmetisk brist som kan elimineras med hjälp av ett ordentligt valt schampo.

Men i verkligheten kan sakerna vara mycket mer komplicerade, och ofta är orsaken till mjäll att vara felaktig i ett visst organ / kroppsorgan.

För att förstå hur man ska hantera mjäll måste du bestämma vad det är.

Den här artikeln innehåller tips som hjälper dig att bekämpa mjäll och gör att du ser attraktiv ut under hela graviditeten.

Vad är mjäll?

Ökad sebumsekretion kan leda till limning av skalor och deras förvärv av en gulaktig nyans.

Förändringen av celler i det kåta (övre) skiktet av huden sker var 4: e vecka, så en liten mängd mjäll är ganska acceptabelt fenomen.

Om den skumma avlägsnandet av hudpartiklar karakteriseras av hög hastighet och fortsätter under en lång tid, är det dags att ta itu med orsakerna till detta fenomen.

Orsaker till

Enligt forskarna är orsaken till den patologiska processen svampen Pityrosporum ovala.

Bristen på zink, ökat arbete i talgkörtlarna och andra negativa faktorer leder till en ökning av svampens lipofila egenskaper, varigenom cellerna i det övre lagret av huden förnyas och exfolieras.

Under graviditeten förekommer förändringar i honkroppen som påverkar alla kroppssystem.

Endokrina omarrangemang kan utlösa en förändring av talgkompositionen och försämrad skalning, vilket resulterar i en förändring av barriärfunktionerna i huden.

Vid någon tidpunkt upphör den kvinnliga kroppen att reglera reproduktionen av svampar, på grund av vilket deras antal ökar markant.

Det finns andra faktorer som, som interagerar med varandra, kan leda till mjäll. Dessa inkluderar:

 • metaboliska störningar;
 • hormonell dysfunktion;
 • immunbristtillstånd, gastrointestinala sjukdomar, luftvägssjukdomar, endokrinsystemfel, problem i det neurologiska fältet;
 • genetisk predisposition;
 • fysisk och mental utmattning, nervös spänning
 • försämrade talgkörtlar;
 • obalanserad diet, brist på vitaminer;
 • mykotisk infektion;
 • brott mot hygienreglerna, inklusive sällsynt tvätt av huvudet;
 • hypotermi / överhettning av hårbotten;
 • användningen av kemiska färgämnen, stylingapparater etc.

Mjäll. Hur bli av med "snö" på axlarna? Programmet "Live is great!"

Diagnos av sjukdomen

symptom

Skal sällan går obemärkt: utseendet av vita vågar på kläder och på håret kan förstöra utseendet hos någon, även den mest attraktiva personen.

För mörkhåriga kvinnor blir mjäll ett verkligt problem, i samband med vilket de börjar måla i ljusare nyanser och ha på sig hattar. Alla dessa åtgärder förvärrar emellertid bara problemet.

Om du ignorerar sjukdomen och inte vidtar några åtgärder för att eliminera problemet, kan håravfall börja.

Tecken på

Det enda tecknet på mjäll är synliga vita vågar på plagg eller på hår.

Med ett överskott av talg kan vågorna bli gulaktiga, och klibbar i små skorskor.

Vad är farligt (och farligt?) Mjölk under graviditeten?

För mamma

I själva verket utgör mjäll inte någon fara för den framtida mamman, men i avsaknad av rätt behandling kan mjäll provocera utseendet av andra allvarligare sjukdomar (dermatit, svamphudsskador, seborré).

Dessa sjukdomar kan få allvarliga konsekvenser för kvinnans hälsa, till och med till total håravfall.

För baby

Om vi ​​pratar om den yttre manifestationen av mjäll, påverkar hudens förstärkta sköljning på ingen sätt barnets hälsa.

Men glöm inte att det ofta uppstår mjällsignaler om vissa interna problem som kan påverka fostrets tillstånd negativt.

Dessutom, under graviditeten, rekommenderas att noga överväga valet av anti-mjäll.

Och om man i kampen mot mjäll tillåter att använda några populära recept och metoder, då bör man välja läkemedel så ansvarsfullt och noggrant som möjligt för att inte skada det ofödda barnet.

Egenskaper av behandlingen

Därför bör du kontakta en läkare för korrekt diagnos och receptbehandling.

Vilken läkare ska kontakta?

Hur bli av med mjäll under graviditeten? Hur och vad ska man behandla hårbotten och håret?

Det första steget mot en hälsosam hårbotten är ett besök hos en hudläkare eller trikolog (en specialiserad hårspecialist).

Efter diagnosen väljer doktorn på grundval av diagnosen den lämpligaste behandlingen för dig.

mediciner

Valet av metod för behandling av mjäll väljs individuellt baserat på orsakerna till sjukdomen.

Om överdriven torrhet i huvudet är skyldig i mjäll, föreskrivs speciella fuktgivande balm och schampo för behandlingen.

Om orsakssambandet till sjukdomen har blivit Pityrosporum oval, ska läkaren identifiera orsakerna till nedbrytningen av talgkörtlarna, föreskriva lämpliga vitaminer, tabletter och terapeutisk schampo.

En bra mjällschampo löser tre problem på en gång, nämligen:

 • eliminering av mjäll fläckar från hårbotten;
 • reducerad celltillväxthastighet;
 • förstörelsen av svampen.

Alla mjällmedel verkar på egen väg: vissa eliminerar sjukdomens symtom, andra slår mot svampen.

För att förstå hur ett visst verktyg fungerar måste du bekanta dig med komponenterna i dess sammansättning:

  Climbazol och ketokonazol hämmar svampens tillväxt. Shampoo med ketokonazol kan användas under graviditeten, eftersom detta ämne kommer nästan inte in i blodet.

Octopirox och selendisulfid sänker accelerationscelldelning. Selen disulfid minskar även mängden sebum som utsöndras.

 • Tjära, salicylsyra och svavel förstör fläckar av mjäll, exfolierar huden, förhindrar cellbindning.
 • Oavsett vilka läkemedel du planerar att använda (salvor, schampon eller tabletter), bör du rådfråga en specialist innan du använder dem.

  För det första kommer en behandling som godkänts av en hudläkare att bli effektivare, och för det andra kommer en läkare att hjälpa dig att skydda dig själv och ditt barn mot de negativa effekter som självmedicinering kan framkalla.

  Folkmekanismer

  Användningen av folkmedicin för behandling av mjäll har en bestämd fördel - de utgör ingen fara för den gravida kvinnan och bebiset inuti henne.

  I det här fallet kan du använda en av följande metoder för behandling av mjäll:

   Blanda 2 msk. äng pelargon (gräs) och 2 msk. nässla (löv).

  Gör denna blandning av 1 liter kokande vatten och låt i 30 minuter.

  Använd infusionen två gånger eller tre gånger i veckan för att tvätta håret.

  Blanda i lika stora proportioner (2 matskedar) nässla, burdockrötter och coltsfoot. Häll blandningen med 1 liter kokande vatten, använd för att tvätta huvudet 2-3 gånger i veckan.

  Tvätta huvudet med naturliga fermenterade mjölkprodukter, som kefir.

 • Tvätta huvudet med skumblad, brygga i kokande vatten och infusera i 2 timmar.
 • diet

  För att mjäll inte ska ta dig överraskning, se till att din kost innehåller vitaminer och mineraler som är ansvariga för reglering av immunsystemets funktioner, nämligen kalcium, zink, jod, kisel, vitaminerna A, B2 och C.

  Mjäll - orsaker och behandling. Programmet "Om det viktigaste"

  Förebyggande av sjukdomar

  De viktigaste metoderna för att förebygga mjäll under graviditeten:

   Drick mycket vatten. Använd så mycket icke-kolsyrat vatten som möjligt under hela dagen. Vatten bidrar till normalisering av ämnesomsättningen och påskyndar processerna för att rensa kroppen.

  Hygien. Låt inte någon använda din kam och huvudbonader. Försök att inte prova på hattar i butikerna, om det finns ens den minsta chansen att någon innan du redan sätter dem på.

  Stressprevention. Undvik stressiga situationer. Försök att spendera så mycket tid som möjligt med dina nära och kära, läsa böcker, meditera, göra yoga etc.

 • Hårvård Tillsammans med din läkare väljer du det bästa hårvårdsprogrammet. Försök att minimera användningen av stylingprodukter och tvätta alltid dem med hår innan du lägger dig.
 • Mjäll under graviditet - inte en mening, hur man hanterar problemet med säkra metoder

  Fläck visas ibland hos kvinnor, oavsett om du är intressant eller inte. Det verkar som att vitkorns utseende är ett rent kosmetiskt problem, som i en månad eller två löses med hjälp av speciella schampon och lämplig näring, men i själva verket kan orsakerna till mjäll vara sjukdomar i samband med felaktigt fungerande enskilda organ och hela system. Så låt oss förstå varför mjäll förekommer under graviditeten och hur man hanterar det.

  Mjölk under graviditet: symtom

  Mjölk är en fling av döda hudceller som exfolierar där håret ligger. Men vid första anblicken är denna process normal eftersom de kåtpartiklarna av dermis måste på något sätt dela med sin bostad.

  Om talgkörtlarna utsöndrar för lite av det subkutana fettet visas en överdriven torr hud och mängden mjäll ökar betydligt.

  I närvaro av alltför fet hud börjar skalorna hålla sig ihop och växa till stora flingor. Ökar i volymen, de ändrar färg från vit till gulaktig.

  En viktig punkt! En förändring av cellerna i det övre lagret av dermis händer en gång varannan vecka, så om du har lite mjäll gör det ingen roll, för det här är en helt naturlig process.

  Mjölk är svår att inte se. Som regel börjar det smula på kläder eller distribueras genom håret när du kamma dem. Frekventa fall av flaking på ögonbrynen och mellan ögonfransarna.

  För ägare av mörkt hår mjäll - ett verkligt problem som gör håret osjämt och ditt utseende orent. Enig, för att jag är gravid, vill jag se charmig ut.

  Symptom på mjäll:

  • Utseendet av vita vågar över hela ytan av huvudet, liksom deras kasta på axlarna;
  • obehaglig klåda och frekvent önskan att klia på håret;
  • gallrande hår och deras förbättrade förlust;
  • krullarnas färg bleknar.

  Mängden mjäll:

  • enkel (när små lager exfolierar och obetydlig klåda observeras);
  • medium (åtföljd av svår klåda och rodnad i hårbotten, - inflammatoriska processer uppstår);
  • steroidform (när skalorna är stora och gulaktiga och håret ser smutsigt ut igen några timmar efter tvätt).

  Mjölk i sig utgör inte en särskild fara för den framtida mamman och hennes bebis. Men det kan prova utseendet på mykoser, seborré, dermatit, vilket i sin tur kan leda till total skallighet.

  Orsaker till

  När en kvinna bär en bebis, finns det kolossala förändringar i hennes kropp, särskilt på hormonnivå. Dessutom tar barnet, som växer i moderns modersmål, en hel del näringsämnen som kommer med mat i tarmarna. På grund av detta lider en kvinna av olika sjukdomar, i synnerhet uppstår en metabolisk störning.

  Orsaker till mjäll hos gravida kvinnor är:

  • brist på zink i den framtida mamman
  • hormonell dysfunktion;
  • sebaceous körtelns felaktiga funktion
  • endokrina omarrangemang som påverkar talgproduktionen, minimerar integrationsbarriärfunktionerna;
  • svampinfektioner;
  • ärftlighet;
  • obalanserad diet, som kännetecknas av brist på vitaminer och mikrodelar
  • frekvent användning av termoverktyg för styling krullar, torkning inte bara krullningar, men också huden;
  • brist på hygien, vilket är att flickan sällan tvättar huvudet;
  • ingen användning av hattar på vintern, skyddar dermis från hypotermi.

  Läkare tror att Pityrosporum svamp är orsakssystemet av mjäll, som börjar föröka sig kraftigt när det finns en störning i talgkörtlarna. På grund av den försvagade immuniteten under graviditeten blir kvinnans huvud ett utmärkt springbräda för utveckling av mykos.

  Det är viktigt! En allvarligt försummad form av sjukdomen kan indikeras av överdriven håravfall, vilket eventuellt kan resultera i skallighet.

  Mjäll behandling

  De missgynnade kornen som liknar ett snöboll kan behandlas både med folkmedicin och med speciell kosmetika som köpts på apoteket.

  Om komponenterna i alternativ medicin kan användas av den förväntade mamman utan den minsta rädslan, bör du vara mycket försiktig med valet av kosmetiska preparat, eftersom de kan skada din babys hälsa.

  För att inte självmedicinera, och vara 100% säker på att du inte har psoriasis, eksem eller dermatit, är det bäst att kontakta sådana specialister som dermatolog eller trichologist. De hjälper till att upprätta diagnosen korrekt och ordinera drogerna korrekt.

  Farmaceutiska preparat

  Valet av läkemedel beror på grunden till utseendet av "vitt pulver". Om du till exempel har överdriven torr hud, kan du helt enkelt byta schampo och börja aktivt använda balms-fuktgivare.

  Balms balsam gör att din krull och hårbotten fuktar. Korrekt applicering innebär att hårbotten rubbas och krullarnas struktur bara in i dermis när håret är lite fuktigt. Därför, efter att ha tvättat ditt huvud, bläddra håret med en handduk (men gnugga inte det) och vänta några minuter tills det torkar. Som ett resultat hittar du inte bara restaureringen av vattenbalans, men också vackra silkeslena krullar, som lätt kammas.

  I det fall då svampen är skyldig för mjäll, använd komplex terapi:

  • vitaminer;
  • tabletter;
  • Särskilt medicinsk schampo, som endast säljs på apotek.

  Alla dessa läkemedel syftar till att eliminera svampen, stärka immunförsvaret och upprättandet av talgkörtlarna.

  För att förstå hur det här verktyget fungerar, måste du noga läsa kompositionen. Om läkemedlet är:

  • klasazol eller ketokonazol, deras syfte är att bekämpa svampen;
  • Octopirox och selen, deras verkningsvektor syftar till att hindra accelererad celldelning och omfattande utsöndring av talg;
  • tjära, svavel och salicylsyra, kommer mekanisk mjällborttagning att ske, eftersom sköljning aktiveras och destruktionen av stora flingor av mjäll förekommer.

  Varning! Gravida kvinnor rekommenderas inte att använda schampon och andra produkter som innehåller selensulfat.

  Under graviditeten används Cebosol och Nizoral för att bekämpa mjäll, vars pris börjar från 100 rubel, Natura Siberica hårbotten, Zeitun-baserade schampo (830 rubel) och så vidare. Läs noggrant instruktionerna. Om det är skrivet att användningen under graviditet och amning är acceptabel i det fall då förmånen överstiger risken, måste du ge upp medlen under graviditetens första trimester när barnets vitala organ läggs.

  När du väljer ett schampo, inte bara från mjäll, var uppmärksam på kompositionen. I 96% av de medel vi har på marknaden listas skadligt laurylsulfat - en produkt från den kemiska industrin som används för att tvätta bilar. Därför behöver gravida kvinnor i alla fall ändra ditt schampo.

  Inom ramen för kampen mot mjäll under graviditeten är det vanligt att applicera olika salvor gnidade i hårbotten. Nästan alla är ofarliga, så de kan säkert ordineras av hudläkare (till exempel salva med svavel).

  Applikationsfunktioner:

  • Används endast på ett rent huvud;
  • appliceras med ljusmassagerande rörelser;
  • bibehålla salva ca 20 minuter;
  • tvättas med rent varmt vatten;
  • Kursen är 2-3 gånger i veckan i minst 3 månader.

  Således, i avvaktan på en bebis födelse, oavsett vad du avser att köpa i ett apotek, först rådfråga en hudläkare eller åtminstone fråga om skadan av specifika delar av drogen från din gynekolog.

  Folk sätt att eliminera sjukdomen

  Våra farmödrar visste också hur man hanterar mjäll med improviserade medel. Tack vare naturens mirakulösa kraft, är det möjligt att snabbt eliminera döda hudvågor och justera arbetet i talgkörtlarna. Men det viktigaste i traditionell medicin är att de inte är farliga för framtida barns hälsa, så att de säkert kan användas av gravida kvinnor.

  Först och främst behöver en kvinna med mjällsymptom lite näring. Ät en fiber med hög fiber, vitaminer och spårämnen:

  • kalcium;
  • zink;
  • kalium;
  • jod;
  • kisel;
  • karoten (vitamin B);
  • askorbinsyra (vitamin C);
  • retinol (vitamin A).

  I grund och botten är det grönsaker, frukt, grönsaker, kött, fisk och mejeriprodukter. Enig, ganska vanlig diet för en kvinna i position.

  Var noga med att ge upp söta kolsyrade drycker, kryddig, fet och stekt mat med mycket solrosolja.

  Parallellt behandla på följande sätt:

  1. Det är nödvändigt att blanda blad av geranium och nässla i ett förhållande 1: 1. Fyll blandningen med kokande vatten. Efter att hon har infusionerat minst 30 minuter kan du tvätta huvudet med det. Behandlingskurs: minst en månad (tvättintervallet med liknande infusion - 3 dagar).
  2. Du får följande torra örter på apoteket: coltsfoot, stingnelle och burdock root. Kombinera örter och rötter i lika delar, hugga med en pestel i en murbruk. Fyll innehållet med 1 liter kokande vatten och efter infusionen kan användas för att tvätta huvudet 2-3 gånger i veckan.
  3. För att eliminera mjäll måste du tvätta lockar med kefir eller göra en näringsrik mask baserad på gräddfil.
  4. Ett annat utmärkt verktyg som möjliggör ett kosmetiskt sätt att ta bort mjäll är skummande. Brew blomställningar och växtstammar i kokande vatten och skölj infusionshuvudet.
  5. I närvaro av torr hårbotten applicerar du olika oljor på krullarna - oliv, burdock, ricinus, mandel.

  En viktig punkt! Vissa kvinnor för att stärka immunsystemet och upprätta en ämnesomsättning, börja dricka olika avkok och ta kosttillskott, vilket är absolut kontraindicerat utan föregående samråd med läkaren. Till exempel, om du börjar dricka ett avkok av nässla, riskerar du att orsaka blödning under förlossningen.

  Förebyggande åtgärder

  För att mjäll än en gång lämnade ditt hår, följ följande rekommendationer:

  • drick vatten så mycket som möjligt, eftersom en stor mängd vätska hjälper till att stabilisera metabolismen och rengöra kroppen av toxiner och toxiner som leder till olika dysfunktioner, i synnerhet störningar i talgkörtlarna;
  • Honor hygien: låt inte dina vänner använda din kam eller handduk, bär inte hattar som någon innan du sätter på;
  • eliminera stressiga situationer (försök att njuta av livet, läsa dina favoritböcker, spendera tid med vänner och familj);
  • Ta hand om ditt hår (för att välja rätt hårkosmetik, bör du kontakta en hudläkare, vilken kommer att bestämma din hudtyp i denna fråga).

  Som ett bra förebyggande av mjäll är det vanligt att applicera en honung-äggmask i hårbotten. Den är beredd på följande sätt:

  1. Anslut 2 tsk. naturlig honung med en äggula.
  2. Ange några droppar olivolja eller burdockolja och 1 tsk. aloe juice
  3. Applicera kompositionen i hårbotten, sätt på en plastpåse och linda en handduk.
  4. Ställ 40 minuter.
  5. Skölj med rinnande varmt (men inte varmt!) Vatten.

  Således skiljer sig vita fläckiga flingor på håret hos kvinnor som befinner sig i en intressant position, om de börjar använda speciella mjällschampon för gravida kvinnor eller skölja håret med örter avkok. Rätt näring och hygien är en garanti för att mjäll inte dyker upp igen.

  Användbara videoklipp

  Seborré (mjäll) hos ungdomar och under graviditet: orsaker och behandling.

  Mjäll under graviditeten

  Mjölk har också lagts till i mina "storskaliga" hudproblem. Det här är hemskt! Så förstår inte vad som har blivit, och här är det till och med... Hon vände sig till en trikolog, men som det visade sig slösade hon bort pengar. Inga specifika vitaminer är nu möjliga, och även med folkmedicinska läkemedel rekommenderas de att vara försiktigare, de staplade på ett berg av kosmetika - namnen på vilka jag inte ens kan uttala.

  På råd av en vän köpte jag Clear Shampoo mot mjäll (som vitaminiserad + stärker håret) och ett par packar med "magisk" havregryn. Lyssna också på din rådgivning mamma, om det bara hjälpte. Nätverket säger att det finns mycket vitamin B och mineraler i denna krok, vilket positivt påverkar hår och hårbotten, även om du äter det, även om du gör masker från det.

  Jo, jag hoppas jag kan hantera problemet.
  Och du tjejer, hur? Finns det ett problem som mjäll? Hur behandlas du?
  Så du vill vara vacker

  Hur bli av med mjäll under graviditeten

  Under graviditeten upplever de flesta kvinnor många förändringar i deras hälsotillstånd och utseende. Någon från framtida mumier lider av toxicos, andra under hela graviditetskampen med kroppsutslag, och det finns de som först stöter på en sådan sak som mjäll.

  Problemet med hår under graviditeten är inte ovanligt och bildandet av mjäll leder till psykiskt obehag, eftersom hundratals vita vågar på kläder ser orörda ut.

  Gravida kvinnor kan och bör bekämpa mjäll, men först och främst är det nödvändigt att bestämma orsaken till denna defekt. Och redan på grundval av detta utvalda säkra läkemedels- och folkmedicin som hjälper till att återställa hårets attraktivitet.

  Orsaker till mjäll under graviditeten

  Mjölk är exfolierade flingor av hudens ytskikt och oftast förekommer de i hårbotten.

  Normalt sker en fullständig förändring av stratum corneum en gång i månaden, så en liten mängd skalor kan alltid vara närvarande på huvudet.

  En stor ansamling av mjäll uppträder när skumpartiklarna ökar. Detta är inte normalt och kräver därför förklaring av den bakomliggande orsaken till patologin.

  Och oftast blir syndaren av denna situation svampen Pityrosporum oval, i liten mängd är den alltid närvarande på huden och utför även sin skyddande funktion.

  Men om människokroppen påverkas av en eller flera faktorer som orsakar ökad reproduktion av svampen, replikerar denna mikroorganisma aktivt och hudförhållandet ändras inte till det bättre.

  Under graviditeten innefattar de faktorer som framkallar mjäll:

  1. Minskad immunitet. Nästan direkt efter uppfattningen minskar immunsystemets arbete, det är nödvändigt så att kroppen inte uppfattar det utvecklande embryot som ett främmande protein och hindrar inte dess utveckling. Men en minskning av immuniteten ökar känsligheten hos en kvinna mot infektioner, av samma anledning som en patogen flora börjar utvecklas aktivt, gäller detta också för svampar.
  2. Hormonal omstrukturering av kroppen och fel i det endokrina systemet. Den förändrade nivån av hormoner påverkar utseendet på olika störningar i funktionen av hudceller och talgkörtlar. Hårbotten kan bli för oljig eller torr, processen för att exfoliera hudens ytskikt störs mycket. Med det ökande arbetet med talgkörtlarna sitter separata partiklar av mjäll ihop med varandra och sålunda uppträder stora gulaktiga skorskor.
  3. Störningar i metaboliska processer.

  Under graviditeten kan någon mindre faktor prova mjäll. Detta kan vara nervös utmattning, brist på sömn, brist på väsentliga vitaminer, hårfärgning och termiska effekter på dem.

  Keratiniseringsprocessen förändras även med användning av lågkvalitativa schampon, balm. Det kan vara provocerat och sällsynt eller tvärtom, alltför ofta tvättning av huvudet.

  Därför bör en gravid kvinna, när hon går in i kampen mot mjäll, förstå att hon först måste minimera påverkan av faktorer som orsakar hårproblem.

  Är det farligt att orsaka mjäll under graviditeten?

  Mjölk anses vara en mild form av seborré och det är i grunden ett estetiskt problem som inte påverkar den framtida mammas fysiska välbefinnande. Men detta gäller endast ett litet antal dödsvågar på huvudet.

  I händelse av att mängden mjäll ökar stadigt, är det nödvändigt att förstå att en sådan situation kan framkalla dermatit, seborré med markanta förändringar.

  När mjäll bildas, förändras hårets struktur, deras styrka och tillväxt, och detta leder redan till överdriven förlust och, i avancerade fall, till alopeci.

  Vi får inte glömma att en gravid kvinna är mycket känslig för negativa förändringar i hennes utseende och det påverkar utvecklingen av psyko-emotionell instabilitet.

  Skadar inte mjäll och utvecklande foster. Och detta är faktiskt fallet, men å andra sidan är det skarpa utseendet av mjäll och dess tillväxt en indikation på att vissa förändringar i de inre organens funktion sker i kroppen.

  Gravida kvinnor borde inte ignorera en sådan "antydan" om deras hälsotillstånd, eftersom moderns sjukdomar kan ha negativ inverkan på den ofödda barnets övergripande utveckling.

  symptom

  Mjäll förvirrad med något mycket svårt. Vita vågar har endast en eller två millimeter i diameter och oregelbunden form. Det enklaste sättet att se dem på mörka kläder och på brunettens hår.

  En förändring i hårbotten hos gravida kvinnor leder inte bara till mjäll, utan också till svår klåda, till gallring av krullar och ökad bräcklighet.

  Med ökad sebumsekretion håller de exfolierade hudflingorna fast vid varandra och bildar skorpor av några millimeter och till och med en eller två centimeter.

  Under dessa skorpor förekommer normalt gasutbyte och näring försämras, vilket orsakar försvagning av hårsäckarna. Av detta kan vi dra slutsatsen att mjäll kan orsaka ganska stark håravfall.

  Hur man tar sig av och hur man behandlar

  Kampen för hårets skönhet bör börja med inrättandet av huvudorsaken, vilket leder till ökad exfoliering av de kåta hudflakorna.

  Efter att ha fastställt det är det nödvändigt att göra så att dess inflytande på en organism var obetydlig.

  Gravida kvinnor borde inte använda de mjällmedel som trichologer föreskriver för en vanlig person. Detta gäller helt för traditionella behandlingsmetoder, inte alla är säkra för fostret.

  Nedan finns de mest lämpliga schampon och traditionella metoder för hårbehandling.

  Framtida mammor bör definitivt granska maten - naturprodukter, nyberedda måltider, frukt och grönsaker - allt detta har en positiv effekt på kroppens arbete.

  Positivt återspeglas immunitetens tillstånd i dagliga promenader, dagdags sömn, optimistisk humör och naturligtvis snabb behandling av alla sjukdomar.

  Fläckschampon väljs med hänsyn till den faktor som orsakar problemet.

  Om keratiniseringsprocessen accelereras bland ägare av torr hud, ska du välja de mest fuktighetsgivande ämnena.

  Om trichologen upptäcker att huvudorsaken till ett stort antal vita vågar i håret är en svamp, kommer medicinsk shampoo som innehåller komponenter från svampen att behövas.

  Högkvalitets mjällschampo rekommenderas under graviditeten bör lösa flera problem:

  • Ta bort mjäll flingor från krullarna själva och från hårbotten. Denna effekt uppträder vid användning av produkter som innehåller salicylsyra, tjära eller svavel.
  • Stabilisera mikrofloran i hårbotten. Medel som innehåller ketokonazol och klimbazol klarar framgångsrikt svampen. Under graviditeten anses ketokonazol vara säkrare, eftersom detta ämne inte kommer in i den systemiska cirkulationen.
  • Minska keratiniseringshastigheten i huden. Selen disulfid och octopirox kan sakta ner uppdelningen av hudceller.
  • Var säker för mamma och utveckla barn. När graviditeten inte kan använda schampon med selensulfat.

  Vanligtvis innehåller schampon en eller två aktiva ingredienser, så du måste kunna använda dem korrekt.

  Första trichologists rekommenderar att använda med svampskyddskomponenter, och inom två till tre veckor bör du använda schampon som eliminerar mjällrester och gör att du kan normalisera processen med keratinisering av huden.

  När graviditeten kan använda schampon:

  1. Keto plus;
  2. Mikozoral;
  3. Sebazol;
  4. Ch'ing;
  5. Friderm. Detta märke av schampon, som innehåller ett verktyg med zink, tjära och Friederm pH-balans
  6. Nizoral;
  7. Huvud och axlar.

  Du kan bli av med mjäll och populära metoder, men behöver bara tänka på att de kommer att behöva använda nästan hela tiden.

  Farorna med följande sätt att återställa hårets hälsa för barnet och mamma representerar inte.

  1. Två matskedar gräsängs pelargon ska blandas med lika mycket näsblad. Växter kan vara både färska och torra. Blandningen bryggs med en liter kokande vatten och infunderas i en tätt sluten behållare i en halvtimme. Efter filtrering används vattenkruka tinktur för att tvätta huvudet, och för att bli av med mjäll flingor ska den appliceras minst två gånger i veckan.
  2. I lika stora proportioner (ca 2-4 matskedar) måste du blanda bladen av nässla, rhizomer från kull och kolsfot. Ört te bryggs med en liter kokande vatten, infunderas och används istället för schampo när du tvätter huvudet.
  3. En handfull skumblad, bryggd med en liter kokande vatten, kan också användas som ett medel för att tvätta huvudet.
  4. Castorolja bör blandas med hackade och färska löv av persilja, förhållandet mellan ingredienser 5: 1. Denna blandning gnids i hårrötterna och tvättas bort efter en halvtimme.
  5. Det hjälper med mjäll och masken av ricinolja blandad med en lika stor volym färsk citronsaft. Applicera det i en halvtimme och tvätta av med ett lämpligt schampo.

  Naturliga kefir hjälper till att förbättra huvudets hud, de rekommenderas att tvätta håret en gång i veckan.

  Det kommer att klara av mjäll och massage, men det är nödvändigt att hålla den med en halv citron, som om den gnuggar frukten med huvudet. Gör det dagligen före sängen i minst 10 dagar.

  Du måste börja kämpa med mjäll direkt, så snart du märker detta problem. I det här fallet minskar du risken för allvarlig håravfall, som ofta händer efter att ha fött.

  Förhindra mjäll hos gravida kvinnor

  Utseendet av mjäll under graviditeten kan och varnas om du följer några tips:

  1. Det är nödvändigt att dricka så mycket som möjligt, naturligtvis, om vattenbelastningen inte är begränsad av medicinska skäl. Vatten bidrar till det normala flödet av metaboliska processer och tar bort allt onödigt avfall från kroppen.
  2. Det är nödvändigt att ge tillräckligt med tid till hygieniska förfaranden. Shampoo och hårbalsam väljs utifrån deras typ.
  3. Undvik stress. Nervös överbelastning påverkar hela arbetet av hela organismen.
  4. Ät starka och hälsosamma livsmedel.
  5. Använd inte andras kammar och huvudbonader.
  6. Ta vitaminer som föreskrivs under graviditeten.

  Mjölk är inte en sjukdom, och det är möjligt att bli av med det. Några lyckas med att använda konventionella medel för yttre åtgärder, andra kvinnor måste genomgå en behandlingskurs som föreskrivs av en läkare.

  Men i alla fall borde varje framtida mamma veta att om några månader efter att ha födt kommer alla obehagliga förändringar i hennes utseende att passera och allt som återstår är att njuta av kommunikationen med barnet.  Nästa Artikel
  Hur tvättar man burkolja från håret?