Hårstruktur


Förstå hårets struktur, du kan förstå hur den växer och hur den utför sina funktioner. Under den synliga delen av håraxeln finns en struktur som ligger djupt i huden.

Hårfollikel

Konventionellt kan varje hår uppdelas i två delar:

 • Stammen (stammen) är den synliga delen av håret som sticker ut över ytan av huden och växer ut ur hårsäckar
 • Roten är en dold del av håret, som ligger i hudskiktet och är omgivet av rotskeden.

Tillsammans kallas de hårfollikeln. Håraxeln kan ligga i olika vinklar relativt ytan i vida gränser: från 10 till 90 grader. Liten tillväxtvinkel (

10-20 grader) kan ibland skapa problem med att skapa hår, eftersom det är svårt att sätta håret i motsatt, onaturligt sätt för dem. Vid en sådan liten tillväxtvinkel kan håret växa in i huden, vilket orsakar inflammation.

Subkutan struktur

Andra strukturer angränsar också hårfollikeln: talgkörteln (2-3), svettkörteln och muskeln lyfter håret (tack vare vilket uttrycket "hår stod upp" existerar). Dessutom levereras hårfollikeln väl med kärl. Hos män som är utsatta för skallighet är hårfollikelens vaskulära utrustning mycket känslig för hormoner (androgener): dihydrotestosteron och enzymet 5-alfa reduktas, vilket omvandlar testosteron till dihydrotestosteron. Under puberteten, när antalet androgener i blodet ökar, smälter follikelkärlen hårt, hårfollikeln är sönder, och följaktligen uppstår skaldethed (även Hippocrates sa att eunuchs inte baldar). Det är viktigt att notera att endast vissa delar av huvudet har sådan ökad känslighet för androgener, men inte alla hår på människokroppen. En annan illustration av hudstrukturen:

Håraxel

Håraxeln i tvärsnitt består av: den inre medulla (som inte finns i vellushåret), inre cortex, ytterkutiklet och hårets cortex.

 • Cerebral (kärna) - består av celler som inte är fullständigt keratiniserade (orogoveli)
 • Det kortikala skiktet består av cornified celler och står för ca 90% av hårets totala massa. Dess styrka beror på detta lager. Cellerna i detta skikt innehåller också pigment som bestämmer hårfärg: eumelanin (svartbrun färg) och pheomelanin (gulröd). Det olika förhållandet mellan dessa två pigment genererar ett antal hårfärger.
 • Glödlampan är en behållare för hårrotet i form av en liten förtjockning, som består av starkt uppdelande celler som bildar håret (hårpärlematrisen). Lampan har en ovanlig immunstatus, vars överträdelse förmodligen är en av orsakerna till alopecia alopeci.
 • Hårpappillen (dermal papilla) är den lägsta strukturen hos håret som är förknippat med glödlampan och ligger under den. Den dermala papillen ger näringsämnen till håret genom de blodkärl som är anslutna till det. Papillan är en viktig del av follikeln, eftersom det styr hårets skick och tillväxt. Om papillan dör, dör håret också. Om om någon anledning håret dör (till exempel, det dras ut av roten) och papillan förblir, då kommer en ny växa i sin plats. Av detta följer att om det under elektrolysen inte var möjligt att förstöra den dermala papillen, kommer ett nytt hår att växa på samma ställe.

Hårfollikel i skuren

Hårlampan är i konstant cyklisk utveckling: stadierna av anagen, catagen och telogen. Nedan är hårfollikelns struktur i sektionen:

Lampan levereras riktigt med nervändar. De följer hårfollikeln hela sin längd - från glödlampan till epidermis. Strukturen av hårets innervering är ganska komplex, mångfacetterad och funktionellt inte helt klar.

Hårfolliklar: struktur och funktion

Information om hårets struktur och lagens tillväxt bidrar till att ta hand om håret och tiden för att märka några problem i kroppens aktiviteter.

hår

Hår betraktas som hudanslutningar, de finns i nästan hela området av huden, med undantag för några områden. Det finns flera typer av dem:

 • Pushkovye (finns över hela kroppen).
 • Bristly (smink ögonbrynen med ögonfransar).
 • Lång (både på huvudet och på könsorganen och i armhålorna).

Hårstruktur

Varje hår på människokroppen består av två huvuddelar:

 • Håraxeln. Detta är den synliga delen som stiger ovanför huden.
 • Hårrot Detta är namnet på den osynliga delen av ett hår som döljs inuti en speciell hudhålighet - hårfollikeln.

Hårfollikeln i sig, i kombination med närliggande strukturer, bildar hårfollikeln.

Follikelstruktur

Hårfollikeln kallas också ibland lampan. Men det här är fel definition. Follikeln är i huvudsak den huvudsakliga strukturella enheten som är ansvarig för att producera hår, kontrollerar dess tillstånd och tillväxt. Inuti är det en lök - det här är den lägre utsträckta delen av hårrotet.

Hårfollikeln har en ganska liten storlek, men snarare en komplex struktur. Den innehåller:

 • Hårpappilla.
 • Hårtratt.
 • Extern rotvagina.
 • Keratogen zon.
 • Intern rotskede.
 • Sebaceous och svettkörtlar.
 • Muskeln ansvarig för hårlyftning.
 • Blodkärl
 • En serie av nervändar.

Brott mot den fulla aktiviteten hos någon av dessa strukturer kan leda till håravfall eller försämring av dess kvalitet.

Hårpappilla

Det är papillan som främst är ansvarig för hårväxten. Den ligger längst ner i hårfollikeln och är inte i bokstavlig mening en del av den, utan går in i en sådan säck. Papillen består nästan helt av bindväv, men dessutom innehåller det ett nätverk av blodkärl. På grund av den utmärkta blodtillförseln till detta område, får hårsäckarna mycket näringsämnen och syre, utan vilken hårväxt som hämmas. Strax ovanför papillan finns lokaliserade stamceller - matrisen.

Med papillens död kan håret från hårfollikeln inte längre växa. En ärrbindväv kommer att bildas istället. Det är i dödsfallet av papillorna ligger orsaken till vissa sorter av skallighet.

Hårtratt

Denna term kallas endast en liten depression i huden, på den plats där en smidig övergång av hårroten till kärnan uppträder. Det är inuti hårkornets öppna kanaler i talgkörtlarna.

Muskelvävnad

En muskel är fäst vid varje hårfollikel (med undantag för bristigt hår). Det är lokaliserat något lägre än talgkörteln. Denna strukturella enhet består av släta muskler, den är ansvarig för att lyfta håret. I synnerhet, i händelse av känslomässig chock (till exempel under raseri) eller under frossa, lyfter denna muskeln håret, vilket ibland kan ses med blotta ögat. Dessutom bidrar minskningen av släta muskler till tömningen av talgkörtlarna.

Sebaceous och svettkörtlar

Sebaceous körtlar är ansvariga för att producera en hemlighet som kommer in i hårfollikeln. Detta ämne smörjer hårsaxeln, varför krullarna ser elastiska och glänsande ut. I samarbete med svettkörtlarna täcker de effektivt huden med en skyddande film som förhindrar aggressiva inflytande av olika smittämnen. Dessutom ger hemligheten som utsöndras från sådana körtlar ett tillförlitligt skydd av krusar från alla slags aggressiva miljöfaktorer.

Om talgkörtlarna arbetar överdrivet blir håret snabbt oljigt och otrevligt. Och med otillräckligt fungerande hårsaxlar torkar och snabbt rastas.

Steg av tillväxt

I genomsnitt finns ungefär ett hundra tusen hårfolliklar närvarande på huden i den mänskliga hårbotten (kanske ännu mer). Samtidigt från varje kan växa upp till tjugo till trettio hår. Hårtillväxt sker genom aktiv reproduktion av hårfollikelceller - matrisen. De ligger strax ovanför papillan, börjar mogna och dela. Dessa processer förekommer inuti follikeln, men med tiden rör cellerna upp, stelnar (genomgår keratinisering) och bildar håraxeln.

Varje hår passerar växelvis olika stadier av aktivitet:

 • Anagenfas. Vid denna tidpunkt förekommer aktiv och kontinuerlig hårväxt. Matrisens celler börjar aktivt dela, hårets papil och hårpåsen bildas. Follikeln levereras aktivt med blod. På grund av detta är produktionen av hårceller särskilt snabb, de är gradvis keratiniserade. Högtryck och kontinuerlig uppdelning leder till att håret flyttar till ytan av huden, tillväxten kan nå 0,3-0,4 mm per dag. Varaktigheten av anagen kan variera från tre till sex år och beror på personens individuella egenskaper.
 • Fas catagen. Denna period betraktas som övergångsperiod. Vid denna tidpunkt reduceras graden av delning av cellerna i matrisen successivt, observera skrynkningen av hårlampan. I det här fallet atrofilerar papilen gradvis, vilket medför att processerna för att mata håret störs och glödcellerna börjar grova. Denna period kan vara försenad i två veckor.
 • Telogenfasen. Denna period kallas också vilotiden. Processerna för cellförnyelse upphör, hårfollikeln lösgörs lätt från hårpappilen och börjar flytta närmare hudytan. Håret samtidigt kan lätt falla ut som svar på den minsta spänningen (till exempel vid tvättning eller kamning). När telogenfasen kommer till ett slut, börjar uppvakningen av papilen, follikeln gradvis återansluts med den. Processerna för ny hårväxt blir lanserade, vilket med tiden stryker sin föregångare (om det inte faller ut av sig själv). Anagenperioden börjar igen.

Alla hårsäckar lever sina liv. Följaktligen är på olika tider på kroppen hår i olika utvecklingsstadier. Men det är nödvändigt att erkänna att de flesta av dem växer aktivt - de är i anagenfasen.

Om hårsäckar påverkas aggressivt (ill), kan dessa tillväxtfaser vara störda. Som ett resultat uppstår skallighet - alopeci. En erfaren trichologist hjälper till att bestämma orsaken exakt och rätta till problemet.

Hårlampa

1. Den lilla medicinska encyklopedin. - M.: Medical encyclopedia. 1991-1996. 2. Första hjälpen. - M.: The Great Russian Encyclopedia. 1994 3. Encyclopedic ordbok med medicinska termer. - M.: Sovjetiska encyklopedin. - 1982-1984

Se vad "Hårfollikel" finns i andra ordböcker:

hårlampa - (bulbus pili) se. Hårfollikel... Den stora medicinsk ordboken

hårlampa - (bulbus pili, PNA, BNA, JNA, LNH; syn. hårlampa) förlängning av hårdelens änddel, bestående av epitelceller som kan reproduceras, på grund av vilken hårväxt och dess inre epitelvagina uppträder... Stor medicinsk lexikon

Hår - V. hos människor och hos däggdjur bildar hudens epidermis; Som en kappa är håret unikt för däggdjur, och är karakteristiskt för denna klass, eftersom fjädrar är karakteristiska för fåglar. Varje hår, som en fjäder, har sin lägre del...... FA Encyclopedic Dictionary Brockhaus och I.A. Efron

Hårfollikel - (lat. Folliculus pili, även hårlampan) hårets rot, tillsammans med rotskedjan som omger den. Sebaceous körtlar är fästa på follikeln, liksom ibland svettkörteln. Schematisk bild av ett fult... Wikipedia

Hår - I Hår (pili) Filiformhorn Appendages av epidermis. Täck alla mänskliga hudar med undantag av handflatorna, sålarna, sidans ytor av fingrarna, den röda gränsen på läpparna, glanspenis och innerhöljet i förhuden, lilla labia och...... Medical encyclopedia

HÅR - (pili), horniga filament, derivat av hudens epidermier hos däggdjur och människor. Kombinationen av en urinblåsa bildar en hårbotten, vilken ry skyddar ytan mot skador och kylning. I vissa rågdjur vändes V. till stubb (grisar)... Biologisk encyklopedisk ordbok

BULBO-CAVERNOUS REFLEX - BULBO CAVERNOUS REFLEX, Onanovas reflex, orsakas av irritation av körteln är penis (lätt pressning av penisens huvud med efterföljande glidning) och uttrycks av kontraktionsmuskulaturen bulbo cavernosi. Reflexbågen i denna reflex...... Stor medicinsk encyklopedi

Hår - Förfrågan "Hår" omdirigeras här; se även andra betydelser... Wikipedia

Uppbyggnaden av däggdjur - Utseendet hos däggdjur är olika. Detta beror på den fantastiska mångfalden av deras karakteristiska livssituation, markens yta, kronorna av träd, mark, vatten, luft. Mycket varierar och kroppsstorlek från 3, 8 cm med...... Biologisk encyklopedi

Bulbarbiten - (bulbus pili, PNA, BNA, JNA, LNH, glödlampa) är en förlängning av hårdrotens ändparti, bestående av epitelceller som kan reproducera, på grund av vilken hårväxt och dess inre epitelvagina förekommer... Medical encyclopedia

Hårlampa

Hårlampan är den plats där nytt hår kommer ifrån. Det är därför som hårfolliklarna måste ges särskild uppmärksamhet. Ofta är orsaken till långsam hårväxt att "somna" hårfolliklar. Det tar inte emot den önskade mängd näringsämnen, vilket leder till att lampans aktivitet minskar. I den här artikeln kommer jag att berätta för dig hur du övervakar hårsäckens tillstånd och vid behov förbättra deras vitala aktivitet.

Varför hårsäckarna somnar

Villkorna för glödlamporna beror direkt på follikelns tillstånd som svarar för hårväxten.

När follikeln är försvagad börjar buljan att somna eller dö av och håret blir tunt och försvagat.

Om ingenting är gjort kan follikeln helt stoppa sitt arbete. Resultaten från detta är de mest obehagliga.

Möjliga orsaker till glödlampa:

Om du vill förbättra ditt hårs tillstånd, bör du särskilt sköta skampon som du använder. En skrämmande figur - i 97% av schampon av kända varumärken är ämnen som förgiftar kroppen. Huvudkomponenterna, på grund av vilka alla problem, på etiketterna är betecknade som natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, kokosulfat. Dessa kemikalier förstör krullarnas struktur, håret blir skört, förlorar sin elasticitet och styrka, färgen bleknar. Men det värsta är att denna smuts kommer in i levern, hjärtat, lungorna, ackumuleras i organen och kan orsaka cancer. Vi rekommenderar att du använder de medel som dessa ämnen ligger i. Nyligen utförde experter från vår redaktionsteam en analys av sulfatfria schampon, där första plats togs av medel från företaget Mulsan Cosmetic. Den enda tillverkaren av naturliga kosmetika. Alla produkter tillverkas under strikta kvalitetsstyrnings- och certifieringssystem. Vi rekommenderar att du besöker den officiella webbutiken mulsan.ru. Om du tvivlar på din kosmetiks naturlighet, kontrollera utgångsdatumet, det ska inte överstiga ett års lagringsutrymme.

 • Svagt blodflöde till hårbotten;
 • Överdriven talgkörtlar i hårbotten;
 • Överdriven användning av hårtork, pleyek och kosmetisk kemi;

De två första anledningarna beror på människokroppens arbete. Störning av dess funktion kan uppstå på grund av ovanstående stress, liksom hormonella störningar, brist på sömn och brist på vitaminer i kroppen.

För att lösa problemet med sömnlampor, kan du i detta fall, genom att eliminera orsaken.

När det gäller användning av hårtork, pleyos och kemi är situationen mer komplicerad här, eftersom dessa medel inte bara sätter en hårlampa att sova, de orsakar att folliklarna dör. Om lökssömn har kommit av den anledningen är det inte nödvändigt att göra utan speciella sätt att väcka glödlampan.

Om håret inte tvättas under lång tid täpps talgkörtlarna glödlampan och det slutar ta emot det nödvändiga syret. Regelbunden tvättning av huvudet är inte bara en av grunderna för självomsorg, men också förebyggande av att falla i sömn hårsäckar.

Kärnan i problemet

Dysfunktion av hårsäckar kan ske i tre huvudfaser:

 • gallring av hårsaxeln - början på deformationen av glödlampan, oftast manifesterad mot bakgrund av hormonellt misslyckande eller stress;
 • atrofi - follikeln minskar i storlek flera gånger, kollapsar sin huvudfunktion;
 • Lökarna "somna" - det sista steget i follikelns dysfunktion. Håret slutar helt växa. De första signifikanta tecknen på alopeci förekommer.

Hur man hanterar problemet med professionella och hemliga sätt kommer att diskuteras nedan.

Orsaker till dålig hårväxt

För hårväxt möter folliklarna - lökarna, där håret rötter. De påverkas av många faktorer som kan leda till försvagning och förlust av hår. Detta sker i flera steg:

 1. Tunna ut Detta är den första etappen av follikeldeformitet, som börjar på grund av stress eller påverkan av hormoner. Konstant stress framkallar ofrivillig kompression av musklerna, varifrån glödlamporna komprimeras. Som ett resultat är hårrötterna skadade. När det gäller hormoner påverkar hormon dihydrotestosteron hårsäckarna.
 2. Atrofi. Detta är nästa steg där en tunn lök börjar krympa och deformera.
 3. Sova lampor. Den sista etappen av sjukdomen, där lampan bara dör, vilket innebär att det inte längre kan producera hår. Om många folliklar dör, bildar en skallig plats på denna plats.

Dessutom kan hårväxten sakta ner på grund av genetisk känslighet eller dysfunktion hos endokrina körtlar. I det första fallet är det nästan ingenting möjligt, förutom att försöka aktivera löken. Störningar i det endokrina systemet åtföljs ofta av riklig mjäll, klåda och sprött hår.

Näring och vitaminer

Hårproblem uppstår ofta från dem som har ätit felaktigt under lång tid. Detta kan vara en kost, etc. För att återställa hårets skönhet och vakna hårsäckarna, måste du lägga till så mycket vitamin B som möjligt i kosten. Det finns i sådana livsmedel som hård ost, stallost, olika typer av fisk och även baljväxter.

Det är också viktigt att vara uppmärksam på vitamin C, som aktivt påverkar hårväxten. Det är mycket i svart vinbär, citrus, vildrosa och surkål. Dessutom bör produkter som innehåller järn, jod, zink och vitamin E inte undvikas.

Förutom näring måste du börja ta speciella vitaminkomplex. De syftar särskilt till att återställa hår och hud och säljs på något apotek. I vissa fall applicera lösningar av vitaminer för injektion. Dessa är vitaminer B3, PP, och även nikotinsyra. Men den här metoden kan tillämpas först efter att ha hört en tricholog.

Huvudmassage

Efter varje tvättning av huvudet är det nödvändigt att göra en huvudmassage. Vissa gör det genom noggrann kamning, men det visar sig inte som praktiken. Det görs enkelt: med fingertopparna doppade i ett speciellt serum behöver du massera hårbotten med cirkulära rörelser.

Börja med att göra detta terapeutisk massage är bättre från pannan till kronan, och sedan flytta till baksidan av huvudet. Denna procedur kommer inte bara att gynna ditt hår, men hjälper också till att slappna av efter en hård dag. Om det inte finns något hårväxtmedel, kan du våta fingrarna i en vitamin PP-lösning. Detta hjälper till att vakna vilande lökar.

Darsonvalisering för att stärka håret

Denna metod för fysioterapi har framgångsrikt använts i många år för att stärka håret. Hela proceduren görs med hjälp av en speciell apparat som fungerar på nätverket.

Dessutom är desinfektion av huden och normalisering av talgkörtlarna, vilket reducerar det oljiga håret.

Satsen innehåller flera munstycken i form av åsar. Innan du använder munstycket måste torkas med väteperoxid. Om håret är tillräckligt länge är det bättre att köra det över hårväxten. 15 minuter varje dag räcker för att de första resultaten kommer att visas på bara några veckor. Då måste du ta en kort paus.

Mesoterapi för att stimulera hårväxten

De flesta experter anser att denna metod är en av de bästa. Särskilt om processen med snabb håravfall redan har börjat. Mesoterapi är den så kallade stimulansen av hårväxt med hjälp av speciella preparat. De aktiverar metabolismen inuti glödlampan, vilket bidrar till tillväxten av nya celler, och sedan håret. Detta är ganska smärtsamt och utförs ofta i flera steg.

Scrub för hårbotten

Du kan göra en skrubb inte bara för ansiktets eller kroppens hud, men också för huvudet. Ofta rekommenderas det inte att göra det, det räcker 2 gånger i månaden. Då börjar huden "andas" och det är bättre att absorbera alla näringsämnen. För detta ändamål används både inköpta produkter och självtillverkade preparat. Efter denna procedur är det bättre att gnugga en lugnande mask i hårbotten.

Hårskrubba utför flera funktioner:

 • tar bort döda epidermis celler;
 • eliminerar mjäll och klåda;
 • återställer talgkörtlarna;
 • reglerar blodtillförseln av lök.

En effektiv skrubba är gjord av fint havssalt, eterisk olja, samt vatten eller örttekoko. För en applikation behöver du 3 msk. l. salt, 4-6 droppar olja och 1 msk. l. vatten eller infusion. Allt är blandat och appliceras på en fuktig hårbotten. Gnid i ca 5 minuter, och ytterligare 10 minuter ska lämna blandningen på huvudet. Då behöver du bara tvätta håret med schampo.

Kosmetiska produkter

Vakna folliklarna hjälper shampoo - stimulera tillväxten av krullar Pharma Group. Produkten kommer verkligen att hantera problemet i en situation då det orsakades av långvarig stress eller brist på fördelaktiga spårämnen.

Det här verktyget innehåller vitaminer från grupp B, A, E - oumbärliga källor till näringsämnen som är nödvändiga för tillväxten av friska och vackra krullar.

 • aktivera hårfollikelns funktion
 • tillväxtstimuleringssträngar.

Pharma-gruppen hårbalsam innehåller härdande ginseng-extrakt - denna komponent aktiverar åtkomsten av syre till cellerna i huvudets dermis, och förbättrar också den lokala metabolismen.

Salongtekniker

Först och främst föreslår experter att genomgå en serie laboratorietester för att identifiera orsakerna till tillfällig atrofi hos folliklarna.

Då behandlas patienten individuellt. Modern kosmetologi utövar två huvudsakliga tekniker som du kan väcka vilande lökar på:

 • användning av stamceller;
 • mesotherapy.

Fysioterapeutiska förfaranden åtföljs av intaget av multivitaminkomplex, såväl som en speciell diet.

Det är bättre att undvika alla typer av procedurer som skadar huvudets dermis under behandlingen - i synnerhet är det värt att neka att använda en hårtork. Curling strykjärn och rätare.

Hemterapi

Vakna sovande hårfolliklar innebär att tillväxten av nya friska strängar väckts. Att hantera denna uppgift hemma på flera sätt:

genom mekanisk irritation - för att aktivera tillväxten av nya lås, bör du regelbundet massera hårbotten. Så du kan återuppta lokal blodcirkulation, liksom att intensifiera näringen av trådarnas rötter. Utför proceduren med fingertoppar eller en kam med avrundade tänder.

 • Värme - vattenånga har en bra effekt på huvudets dermis, expanderar porerna, stimulerar hårsäckarna. Varje gång före massage rekommenderas att värma huden i duschen.
 • Olika skalor - dessa kosmetika har en abrasiv egenskap som gör att du kan ta bort döda partiklar av dermis, för att underlätta åtkomsten av syre till cellerna och vakna vilande folliklar. För att genomföra proceduren är det enkelt - precis innan du tvättar håret, tillsätt lite socker eller salt till vanligt schampo, massage huden med massagerörelser och skölj kompositionen noggrant med varmt vatten.
 • Medicinska masker - du kan vakna sovlökar med hjälp av en senap-honungsblandning. För att förbereda det ska du blanda en stor sked av ovanstående ingredienser och tillsätt en liten sked lite svagt uppvärmd castorica till dem. Kompositionen appliceras på huvudets dermis, på topp - plastfilm eller en handduk. Håll masken i 60 minuter. Tvätta av blandningen med schampo.
 • Effektiva blandningar

  Du kan använda hemma och detta recept: blanda stort havsalt med ett glas brandy och honung. Ingredienserna placeras i en förseglad behållare och lagras i 14 dagar på en mörk plats.

  Färdig våt appliceras på hårbotten, distribueras till krullarna. Efter 60 minuter tvättas masken av med rinnande vatten. De första resultaten från användningen av medel kommer att synas om två veckor.

  En blandning av henna och basma hjälper till att väcka vilande folliklar. En förpackning av varje produkt blandas, hälls med varmt vatten, berikat med en stor sked olivolja eller burdockolja, liksom en äggula och en stor sked av kakaopulver.

  Komponenterna i blandningen appliceras på huvudet, på toppen är det nödvändigt att bära en plastlock. Håll verktyget på strängarna i minst en och en halv timme.

  Som du kan se finns det många effektiva professionella och hemmetekniker som du kan "få tillbaka till livs" hårsäckar. Det rekommenderas att utföra manipuleringar under trichologens riktning för att undvika negativa hälsoeffekter och inte orsaka en allergisk reaktion av huvudets dermis.

  Folkmekanismer

  För att hålla håret tjockt och friskt, räcker det inte med att använda inköpta produkter. För effektiv behandling är det också nödvändigt att tillämpa olika hemmetoder. Deras åtgärder är inriktade på att påskynda blodflödet, vilket leder till en snabb "uppvaknande" av lök.

  Under behandling av hår bör överges från konstant användning av schampo och andra kosmetika som kan aggressivt påverka hårbotten. Låt det vara baby schampo, och ännu bättre under den här perioden för att tvätta håret med äggulor eller andra naturliga medel.

  Effektiva hemlagade masker

  För att aktivera vilande folliklar rekommenderas det att göra följande kompositioner oberoende:

  • blandning baserad på röd het peppar - den späds med aloe (juice) i förhållandet 1 till 4. Sammansättningen appliceras på huvudets dermis innan du lägger dig. Tvätta av med schampo på morgonen. Frekvensen av manipuleringar - två gånger i veckan.
  • Två matskedar olivolja blandad med förhackade fem vitlöksklyfta. Blandningen infunderas i 60 minuter. Applicera en mask bara på rötterna, håll en halvtimme. Kompositionen tvättas av med schampo. Varaktigheten av den terapeutiska kursen är 60 dagar.
  • Du bör kombinera ett kycklingägg med två små skedar citronsaft och samma mängd korg och ricinolja. Blandade ingredienser bearbetar huvudets dermis, gnuggar dem i trådarnas rötter och sprider sig över hela längden. Procedurens varaktighet är 1,5 timmar, sedan avlägsnas rester av kompositionen med schampo-vatten.

  Masker för att sova hårsäckar

  För att väcka hårsäcken hemma är det bäst att göra masker. Det är lätt att förbereda dem, det är trevligt att bära dem på håret.

  Kanelmask

  Varianter av att laga en sådan mask mycket mycket. Tänk på det mest intressanta och prisvärda.

  • Det första sättet. Ta en sked av kanelpulver, några matskedar av vilken olja som helst och en sked full av honung. I ett vattenbad måste du smälta honungen blandad med eterisk olja. Därefter tillsätt kanel till blandningen. Masken appliceras på håret i en halvtimme. Huvudet måste värmas upp. Efter det att tiden går, tvättas masken av.

  Det är värt att notera att kanel orsakar blodflöde i hårbotten, därför kan en sådan mask, som vilken kanelmask som helst, orsaka en brännande känsla. Om smärtan är för stark behöver du inte tåla det. Det är bäst att antingen minska tiden eller prova ett annat recept.

  • Det andra sättet. Ta ett glas fett yoghurt och lägg till en äggula och en halv sked kanelpulver. Rör om blandningen och applicera på håret. Applicera masken på vått hår. Hon håller i en halvtimme. Denna mask är mycket användbar inte bara för hårsäckarna, utan också hela hårets struktur.

  Mask för uppvaknande av hårpärlor av senapspulver

  Senapspulver, som kanel, ökar blodflödet till huvudet och kan därför orsaka en brännande känsla. Denna mask bör göras inte ofta, eftersom senap har förmågan att torka hår. Denna mask är dock extremt effektiv.

  För att förbereda en sådan mask ska en sked av senapspulver lösas i ett glas varmt vatten, blandas så att senap smälter, lägg sedan till en äggula, en sked stor burdockolja och en halv sked socker. Blandningen bör omröras och gnugga, applicera den på hårbotten. Håll i 15 minuter, skölj sedan.

  I kombination med senap, socker orsakar en stark brinnande känsla. Återigen är smärtan inte värt det. Tvätta av masken så fort du känner dig starkt obehag.

  Honungsmask för att återställa hårsäckar

  För dess förberedelse måste du ta en äggula, en sked full av honung, en liten saft av aloe och en sked av brandy. Alla ingredienser blandas och gnids i hårbotten. Håret behöver värmas. Håll masken i ca 40 minuter.

  Honungsmask är bra för att det inte finns några restriktioner för dess användning. Du kan göra det ofta, resultatet är omedelbart: håret börjar växa snabbare, det blir tjockare och starkare. Honung gör håret slät och naturlig glans.

  Nu vet du hur man väcker de sovande hårlökarna och om du följer alla regler och regelbundet njuter av ditt hår med hemlagade masker, så kommer de att kunna tacka för sitt eleganta utseende.

  Det finns många recept för masker och alla kommer att gynna ditt hår:

  Aktiverande mask. Det hjälper till att aktivera hårsäckarna och gör håret mer hälsosamt. Det görs enkelt - 1-2 äggulor måste blandas med någon komponent som kommer att fungera som en "irriterande". Detta kan vara senapspulver, lökjuice, honung eller mentol. Du behöver bara välja något som inte är allergiskt och blandat med äggulor. Denna komposition tvättar hår.

 • Rödpeppar. Peppar ska tas i böterna och slipa sedan för att få 1-2 msk. l. Därefter hälls pulvret 100-150 gr. vodka och vecka infunderad. För att använda produkten späds ut med vatten i ett förhållande på 1:10 och gnidas in i huden. Behöver hålla några timmar.
 • Naturlig Henna. Denna hjälpmedel används ofta för att stärka håret, men henna kan också väcka hårlökar. Detta kräver färglös henna.
 • Senap-burdock mask. 2 msk. l. burdock olja blandad med några fåtgåsar, 2 tsk. socker och torr senap (1 msk. l.). Rör om och lägg omedelbart 1 msk. l. kokande vatten. Läkemedelsblandningen bör gnidas in i huden, lägg en påse på toppen och linda ett huvud med en varm handduk. Håll inte mer än en timme.
 • Vitlöksmask. 2-3 Art. l. grönsak eller olivolja blandad med hackad vitlök (6 kryddnejlika). Låt det smälta i en timme, applicera sedan i hårbotten i 1-2 timmar.
 • Ta under Art. l. kardborre och ricinolja, lägg till 1 ägg och 1 tsk. citronsaft. Applicera produkten på huden och håret. Det är bättre att värma huvudet och lämna masken i 1 timme.
 • En halv kopp kefir blandad med ägg och 1 tsk. kakao. Allt blandar och appliceras på hårbotten. Låt torka och sprid igen. Generellt måste du tillämpa produkten flera gånger. Därefter måste du värma huvudet med en handduk och lämna i en halvtimme. Skölj sedan och skölj håret med nätdekok.
 • Hårbehandling bör vara omfattande, det vill säga förutom masker och scrubs, måste du följa kost och livsstil. Då kommer det att bli bra resultat och håret kommer snabbt att återgå till normalt.

  Hur hårfollikeln - follikel. Hårstruktur

  Publicerad: 07.20.2014 kl. 18:58

  Hur gör hårlampan. Struktur. Ordna hårfolliklar. Enheten är ett mänskligt hår. Schema för hårstrukturen. Vilka delar är håret. Hur man odlar hår. Varför håret bryter och splittras. Näring för att förbättra håret.

  Hår och hud är ett enda organ i människokroppen. Under hela livet uppdateras håret hela tiden. Varje dag förlorar vi ca 80 hår. När håret faller ut börjar en ny ung att växa på samma ställe. Livscykeln och hårväxten beror på åldersegenskaper, hormonella förändringar, ärftlighet, effekten av ultraviolett strålning, koncentrationen av grupper av proteiner i människokroppen. Till exempel, om din kost utesluter en viss grupp av ämnen, försämras hårkvaliteten och hårväxten stannar.
  Varje follikel innehåller sju olika typer av celler som interagerar med nerv och blodceller.

  Omkring 100 000 hår växer på en persons huvud. Blondiner har tunnare och tunt hår. Rödhåriga människor har hår tjockare. Med ett litet antal av dem är det röda håret ganska voluminöst och tjockt i utseende.

  För att korrekt bedöma hårets typ och tilldela rätt vård behöver du förstå vad som utgör hårets struktur

  Hur håret

  Håret består av två delar: synligt och osynligt. Synlig del som ligger ovanför hudytan kallas kärnan. Osynlig del ligger under huden - roten.

  ♦ osynlig del - hårvot:

  Roten är något tjockare i jämförelse med stammen och ligger i hårfollikelpåsen. Hårrötterna är belägna i en liten vinkel mot hudens yta. Därför, när håret växer, stannar det inte vinkelrätt mot hudytan, men växer med en sluttning. Till exempel, om en person har en olydig del av håret - en tuft, då beror det på att håret på denna plats har en annan tillväxtriktning.

  I hårfollikelns nedre del expanderar och bildar hårfollikeln. Lampan i slutet bildar papillan, delar upp och täcker en del av huden. Papilla ansluter till blodkärl och nervändar

  1. follikel (hårpåse)

  2. glödlampa

  3. hårpappilla

  4. talgkörteln.

  Papilla ansvarar för hårväxten. Ovan är det bakteriedelen. Det delar upp och flyttar håret upp. Därför när vi stimulerar hårbotten med massage, matas vi med masker - vi förstärker hårfollikeln och vårt hår förbättrar tillväxten. I tillväxtdelen finns också celler som producerar pigmentmelanin, som bestämmer hårets färg. Att tillämpa vissa medel kan vi reglera sin produktion. Till exempel, sluta grått hår. Hårförlust är en naturlig process. Varje hår har sitt eget liv. Håret faller ut med en glödlampa.

  ♦ Synlig delstång.

  Hår består av ett stort antal trådstrukturer - keratin multifibriller. De är täckta med lager av transparenta keratinvågar.

  Multifibriller består av en mjukare keratin än ett skalat lager.

  Hårkärnans struktur är ännu mjukare, mer porös. Det är en ledare för fukt och näringsämnen.
  Kutiklet är hårets yttre skikt. Den består av döda keratinceller som bildar plana vågar. De finner varandra som fiskeskalor.

  Cortex är ett signifikant fibröst skikt. Cortes ger elasticitet och hållfasthet i håret. När vi färgar håret och gör en perm, påverkar vi den här delen av håret. Därför leder överdriven användning av kemikalier till sprött hår.

  Medulla är en kanal inuti håraxeln. Den består av en kaotisk massa av fibrer och luftrum.

  Lipidskikt. Mellan nagelskalorna och mellan kutiklet och cortexen är ett lipidskikt. Tack vare lipidskiktet passar skalorna tätt samman, vilket skyddar håret mot yttre påverkan. Följaktligen leder dess förstörelse till det faktum att skalorna bryter av och utsätter Cortes. Håret blir osjämt i utseende, torrt, motståndskraftigt mot kamning. Att göra hårda hårmaskar återställer vi lipidbrist. Vågorna passar tätt mot varandra och blir silkeslen, glänsande och slät.

  1. cuticle

  2. cortex

  3. medulla

  4. lipidskikt

  Mat för att förbättra hårstruktur och tillväxt.

  Fisk av laxfamiljen (någon fet fisk). Denna typ av fisk har en unik fettsyrasammansättning, inklusive Omega-3. En brist på denna syra leder till torr hårbotten och försämring av hårstrukturen. Lax är också rik på proteiner, vitamin B12 och järn.

  Ostroner stärker och ger näring till håret, på grund av zinkinnehållet i dem.

  Användbart ungt lamm och nötkött. Denna typ av kött innehåller en tillräcklig mängd zink.

  Kyckling och kalkon kött är en källa till protein, vilket främst är ett byggmaterial för hårväxt. Bristen på protein i kroppen leder till håravfall och störning av strukturen. Bristen på proteiner leder till att håret förlorar sin skönhet, elasticitet. skina.

  Ägg och fjäderfäkött är en unik källa till protein. De innehåller ämnen som biotin, vitamin B-12.

  • Olja innehållande Omega 3.

  Linolja. För att bibehålla hårets skönhet och stärka dem, inkludera 1-2 matskedar orefinerad linolja i kosten. Det är en utmärkt källa till essentiella fettsyror.

  Valnötolja är också rik på alfa-linolsyra.

  Gröna grönsaker. Spenat, broccoli och lövbetor är mycket rika på vitaminerna A och C. De är nödvändiga för att kroppen ska producera tillräckligt med talg, vilket är en naturlig balsam för hår. Mörkgröna grönsaker hjälper också till att ge hår med järn och kalcium.

  Morötter är mycket rika på vitamin A, vilket är mycket viktigt för hälsosam hårbotten och god syn. Ju bättre hårbotten känns desto friskare, glänsande och stark blir ditt hår. Så gärna inkludera morötter i din dagliga meny, både av sig själv och i sallader.

  Bönor, bönor, linser, mungbönor och andra baljväxter är en källa till protein. De är rika på spårämnen: järn, zink och biotin. Hårets skörhet och brittleness orsakas exakt av bristen på biotin.

  Nötter innehåller stora mängder zink. Brasilien mutter är mycket rik inte bara i zink, men också i selen. Valnöt innehåller omega-3, vilket förbättrar hårets tillstånd. Cashewnötter, pekannötter och mandel - mycket zink. Brist på zink i kroppen leder till håravfall.

  Hela kornbröd innehåller zink, järn och B-vitaminer. Dessa spårämnen bidrar till att stärka håret och göra det livskraftigt.

  • Mejeriprodukter.

  Mjölk och mejeriprodukter är källor till kalcium. Det spelar en viktig roll för att stärka håret. Mejeriprodukter innehåller vassle och kasein - värdefulla proteinkällor.

  Allt om hår

  Detta material är en systematisering av data på hår.
  Innehållet
  Hårstruktur
  Hårtyper
  Hårväxtstadier
  Hårfärg och grått hår
  miscellanea
  Hårstruktur

  Håret kan delas upp i två delar: stången (stammen) och roten. Stången är den synliga delen av håret som sticker ut över ytan av huden och växer ut ur hårsäckarna. Hårets rot ligger i hudskiktet och är omgivet av rotskeden. Tillsammans kallas de hårfollikeln. Håraxeln kan ligga i olika vinklar relativt ytan i vida gränser: från 10 till 90 grader. Liten tillväxtvinkel (

  10-20 grader) kan skapa svårigheter vid styling av håret och leda till hårväxt i huden, följt av inflammation. Håraxeln i tvärsnitt består av en intern medulla (som inte finns i vellushåret), en inre cortex, en yttre kutikula och hårets cortex. Hjärnämnet (kärnan) består av celler som inte är fullständigt keratiniserade (orogoveli). Cortikala skiktet består av kornade celler och är ca 90% av hårets totala massa. Dess styrka beror på detta lager. Cellerna i detta skikt innehåller också pigment som bestämmer hårfärg: eumelanin (svartbrun färg) och pheomelanin (gulröd). Det olika förhållandet mellan dessa två pigment genererar ett utbud av alla nyanser av hår. Figuren nedan visar hårets struktur (Figur 1).

  Figur 1 - Hårets struktur.

  Tänk på hårfollikeln.

  Hårfollikel (latin. Folliculus pili, liksom hårlampan) - hårets rot, tillsammans med rotskedjan som omger den. Sebaceous körtlar är fästa på follikeln, liksom ibland svettkörteln. Hårfollikeln är en behållare för hårrotet, som kallas glödlampan. En lök är en liten förtjockning och består av celler som bildar håret (hårfollikelmatrisen) när de är svåra att dela. Lampan har en ovanlig immunstatus, vars överträdelse förmodligen är en av orsakerna till alopecia alopeci. På botten av glödlampan angränsar papillan, som innehåller blodkärl. Håret (eller dermal) papillan är en mycket viktig del av follikeln, eftersom den styr hårets skick och tillväxt. Om papillan dör, dör håret också. Om om någon anledning håret dör (till exempel, det dras ut av roten), och papillan förblir, då kommer ett nytt hår att växa på sin plats. Figuren nedan visar alla hudskikt i snittet (Figur 2).

  Figur 2 - Skiktlager.

  Hårfollikeln är en komplex struktur som är i konstant cyklisk utveckling: stadierna av anagen, catagen och telogen. Hårfollikeln är rikligt försedd med nervändar, de följer hårfollikeln längs hela längden - från glödlampan till epidermis. Strukturen av hårets innervering är ganska komplex, mångfacetterad och funktionellt inte helt klar. Nästa bild visar hårfollikelns struktur i sektionen (Figur 3).

  Figur 3 - Hårfollikelns struktur.

  Låt oss i större detalj överväga hårfollikelns struktur.

  Hårpappilla.

  På botten av follikeln är en ganska stor formation - papillan, som huvudsakligen bildats av bindväv och ett blodrörsrör. Papillen kontrollerar hårets skick och tillväxt - om papillan dör, dör håret, om papillan har överlevt växer en ny i det förlorade håret. Hår papillaceller, avkänning slag benmorfogenetiskt protein sex utsända vävnads "nisch" folliklar förvärva förmågan att inducera bildning av nya follikel, utlöser differentiering av epidermala stamceller.

  Hårtratt

  Den trattformade fördjupningen av huden på den plats där hårrotet passerar in i axeln. Kanalen i talgkörtlarna öppnar sig i hårtrattet.

  Hårmuskel.

  En muskel som lyfter håret (musculus arrector pili), som består av släta muskler, är fäst vid follikeln strax nedanför talgkörteln. Under påverkan av vissa psykologiska faktorer, som raseri eller upphetsning, såväl som i kylan, lyfter denna muskeln håret, varför uttrycket "håret steg i slutet".

  Rot vagina.

  Roten vagina består av tre lager: yttre, mitten och nagelbandet. Cellerna i det inre rotskiktets orgit och är involverade i bildandet och tillväxten av hår.

  Andra strukturer.

  Andra hårfollikelkomponenter är sebaceous (vanligen 2-3) och svettkörtlar, som bildar en skyddande film på hudytan.

  Bilden nedan visar hårfollikelns struktur (Figur 4).

  Figur 4 - Hårfollikelns struktur.

  Hårtyper

  Hår är närvarande under hela den mänskliga huden, förutom palmer, sulor, de mediala och laterala ytorna på fingrarna, den bakre ytan av de distala falangerna i basen av spiken, röda gränsen, förhuden, ollonet. Hårets längd och tjocklek varierar kraftigt. Hos människor finns det fem olika typer av hår:

  - Embryonfluff (lanugo) - Fetans långa tunna hår som faller till födelsetiden.

  - fluffigt hår hos vellus (vellus) som täcker hela kroppen (på baksidorna av lemmarna, på bakre delen, de kan vara tjockare och längre);

  hårbotten i hårbotten

  - bristigt hår som inte är relaterat till gonadernas funktion (ögonfransar, ögonbryn, näspassage, öronkanal)

  - bristigt hår i samband med puberteten (axillär, skönhet, skägg, mustasch, sternumsregionen och bukets mittlinje).

  Hårtyperna är olika, men det mänskliga hårets struktur är alltid densamma. Hårets sammansättning består av:

  Röra på skägget separat.

  Skäggshår kommer i olika färger beroende på ålder och ras. Att ha ett skägg är en fråga om hormoner. I den mänskliga befolkningen finns variationer i hormonbalans. Ansiktshår visas först under tonåren (från 11 till 17 år hos män) på grund av ökade testosteronnivåer. Eventuella störningar i det endokrina systemet kan sakta ner eller stoppa ansiktshårets tillväxt. Om män i vissa samhällen inte har skägg, indikerar detta deras hormonella frekvens.

  Steg av tillväxt

  Hårtillväxt sker cykliskt. Normalt måste varje follikel genomgå tre steg i livet. Det finns följande steg:

  - anagen (tillväxtperiod)

  - catagen (övergång från ett steg till ett annat)

  - telogen (vilande period)

  Normalt är 80-90% hår i en frisk person i anagenstadiet, 10-15% i telogenfasen och 1-2% i catagenfasen. Varaktigheten av dessa steg beror på hårets placering. Olika hår är alltid i olika stadier av tillväxt. En förändring i hårväxtens steg leder till alopeci. Förmodligen börjar hårcykeln med catagen. Vid detta tillfälle börjar atrofi av papillan, vilket resulterar i att celldelningen av hårlampan stannar och de genomgår keratinisering. Catagenis följs av en kort telogenfas. Det mesta lösa håret är telogen. Telogenstadiet passerar in i anagentrinnet. Efter avslutad anagen börjar en ny hårcykel. Hårväxtens längd är annorlunda, och i motsats till hårets huvuddel har håret någon annanstans kortare tillväxtcykler (i genomsnitt 1 till 6 månader). Hårets livscykel kan schematiskt representeras enligt följande:

  catagen -> telogen -> anagen -> catagen

  Vad är orsaken till en sådan livscykel i håret är fortfarande oklart. Hårfolliklar fungerar i ett mosaikmönster, går in i asynkront, oberoende av varandra, så hårförändringen händer obemärkt för oss, i normalfallet, hur mycket hår faller ut och så mycket växer.

  Stegen av hårväxt kan presenteras nedan (Figur 5).

  Figur 5 - Steg av hårväxt.

  Låt oss i mer detalj överväga stadierna av hårutveckling.

  Anagen.

  Anagen - en period av aktiv hårväxt. Varar i genomsnitt 2-6 år. Med ålder minskar varaktigheten av anagenfasen. Anagens tillväxtfas är också indelad i 6 steg:

  - celler av hårfollikel ökning i storlek inträffar intensiv RNA-syntes;

  - hårsäcken att växa ned in i epidermis och väsentligen omger den dermala papillen celldifferentiering börjar på de olika skikten av håret och den yttre rotskidan i matrisring som omger den dermala papillen;

  - celldelning fortsätter, vid denna tidpunkt når hårfollikeln sin maximala längd, vilket är 3 gånger mer än i vilafasen, är den dermala papillen också fullständigt bildad;

  - melanocyter (epidermialnye celler, som är ansvariga för produktion av melanin, som färgar håret i en viss färg) placeras längs håligheten i papilla, varvid varje (var och en av melanocyter) bildar melanin granuler, den yttre kaviteten av follikeln skalet är nu en långsträckt kon som sträcker sig från toppen.

  - I detta skede börjar melanocyter producera melanin (pigment), fastän håret redan är format, går det fortfarande inte utöver gränserna för den konformiga håligheten, som fortsätter att expandera;

  - Håret växer till epidermis övre gräns, lampan förvärvar en komplett form, som är symmetriskt avrundad i något hår, i andra kramas som en ellipsa;

  - Det sista steget börjar så snart håret börjar stiga över huden och fortsätter tills catagenfasen, håret produceras med en hastighet av 0,5 mm per dag.

  Katagen.

  På catagen-scenen börjar atrofi av papillan, varigenom cellerna i hårlampan, som är berövade näring, upphör att delas och bli keratiniserade. Detta steg varar bara några veckor, varefter den korta delen av telogen börjar, som gradvis går in i utvecklingsstadiet.

  Telogen.

  Telogen - vila eller vila av håret. Varaktigheten av denna fas är i genomsnitt tre månader.

  Hårfärg och grått hår

  Vad beror hårfärgen på?

  Håret själv saknar färg. Hårets färg ger ett visst pigment som producerar speciella celler - melanocyter. Detta pigment kallas melanin. Hos människor finns melanocyter i hudens vävnader, hårsäckar och iris. Beroende på stimuleringen producerar melanocyter olika mängder melanin. Melanocyter har en trädform som tjänar till att överföra pigment till andra celler. Hårmelanocyter är placerade i hårfollikeln i den nedre delen av hårfollikeln. De ligger direkt ovanför den dermala papillen tillsammans med matrisceller som skapar hårfibrer. Detta är ett mycket bra ställe att skapa pigment och dess samband med växande hårfibrer. Det finns fortfarande melanocyter som finns i andra delar av hårfollikeln (rotskede, det omger håraxeln), men de spelar inte någon betydande roll i hårfärgningen.

  Melanocyter producerar proteinpigment i cytoplasman hos sina celler, det vill säga inom sig själva. Pigmentet ackumuleras i speciella membranomslutna bubblor som kallas melanosomer. I folliklarna av svart hår har melanosomer i melanocyter en stor oval form och är tätt fyllda med pigmentproteiner. Hårets färg och mörk beror på mängden melanin i melanosomerna av melanocyter: Ju lättare håret, desto mindre pigment i melanosomerna och ju mindre dessa melanosomer är i storlek. Och vice versa: mörkare än hår - mer pigment, mer densitet i melanosomer. Melanocyter ger färg genom att "bearbeta" håret i hårväskan. Graden växer håret i längd och färgen blir synlig för ögat. När håret får färgen på grund av verkan av melanocyter, kan denna färg inte förändras. Pigmentering påverkar inte bara hårets keratinkomponent utan tränger också in i djupare strukturer.

  Spektrumet av människohår färg kan definiera två typer av melanin: eumelanin svarta och bruna färger, färgning hår i mörka färger - svart och kastanj och pheomelanin av gula och röda färger, ger håret ljusa varma färger. Den huvudsakliga hårfärgen och dess nyanser bestäms också av innehållet i luftbubblor i kortikala och medullära hårskikten. Lätt hår i jämförelse med mörkt hår innehåller ett större antal luftbubblor och grå hår är helt fyllt med dem. Från antalet och koncentrationen av granulärt pigment (eumelanin) beror hårfärgen. Följande naturliga hårfärger skiljer sig åt:

  - svart - karaktäristisk för mongoloid och negroid raser;

  - mörkt - typiskt för kaukasier och invånare i Medelhavet

  - kastanj (brun) - karakteristisk för invånarna i mittbandet;

  - ljus - typiskt för människor som bor i norr;

  - röd - är vanligast i angelsaxerna;

  - grå - en följd av atrofi av det naturliga färgämnet.

  - röd - den största delen av det finns i håret.

  Bilden nedan visar verkningsmekanismen för melanin (Figur 6).

  Figur 6 - Melanins verkningsmekanism.

  Tänk på frågan om grått hår.

  Blomningsprocessen börjar i djupet av det yttre skiktet av huden (epidermis) och kommer gradvis till sitt inre skikt (dermis). Var och en av de hundra tusen håren på ett mänskligt huvud beror på hårlampan. Det är genom hårsäckarna att olika kemiska ämnen som utvecklar håret passerar. Typiskt innefattar dessa substanser keratin. Miljoner melanocyter ligger i hårrotsarna och i epidermis. De bestämmer färgen på hår och hud.

  Vad är grått hår?

  Gråt hår är en blandning av befintligt mörkt hår och nytt, redan grått hår.

  Faktorer som påverkar grå hår:

  - störningar i nervsystemet och endokrina system, anemi

  - brist på protein i kosten (särskilt tyrosin)

  - otillräckligt intag av vitaminer och mineraler (till exempel kopparbrist, vitamin B-brist)

  - stanna länge i solen.

  Ämnen som kan hjälpa till vid behandling av grå hår är para-aminobensoesyra (främjar fullständigt proteinupptag och bildandet av röda blodkroppar) och folsyra. Denna bunt kan i vissa fall delvis återvända till den naturliga hårfärgen.

  miscellanea

  Vad orsakar håravfall?

  Orsaker till håravfall är olika, de viktigaste anges nedan:

  - medicinering (i vilka biverkningar är förknippade med håravfall)

  - manipulation av traumatisk natur med hår

  - användningen av dieter med otillräckligt (lågt) innehåll av proteinkomponenten

  - överförda infektionssjukdomar och kirurgiska ingrepp  Nästa Artikel
  Ett alarmerande symptom! Om hårbotten gör ont och håret faller ut: vilka medel och procedurer hjälper?