Hur är håravfall och testosteron?


Hur påverkar testosteron hårväxten? Här är en av de frågor som män regelbundet frågar att de börjar märka problem med håret.

Det är känt att de traditionella faktorer som framkallar tidig baldhet är:

Med tanke på omöjligheten att påverka de två första faktorerna, vänder många deras uppmärksamhet exakt till biologiskt aktiva substanser i kroppen.

Vad är testosteron?

I sig syntetiseras detta hormon i testiklarna hos testiklarna och hör till kategorin steroider. Hår och testosteron är nära besläktade och det visuella utseendet hos en specifik representant för det starkare könet beror direkt på dess aktivitet.

testosteron - det manliga hormonet

De viktigaste funktionerna hos hormonet kvarstår:

 1. Aktivering och underhåll av normal spermatogenes. Utan en tillräcklig mängd kan det utveckla partiell eller fullständig sterilitet.
 2. Bildandet av sekundära sexuella egenskaper. Röstens grovhet, ökningen av adam och könsorgan, den aktiva tillväxten av håret i hela kroppen - resultatet av hormonets inflytande. Det är logiskt att tro att överflöd av detta ämne skulle behöva ge tjockt och frostigt hår, men det är ofta möjligt att se en situation där testosteron är förhöjd och håret faller ut.
 3. Anabola egenskaper. På grund av hormonets effekt aktiveras muskelmasstillväxten.

På något sätt, men testosteron förblir en oumbärlig substans i varje människas kropp.

Varför faller håret ut?

Om hormonet är så nödvändigt för kroppen, står den ganska legitima frågan: "Hur man förklarar skallighet?". För att svara på det måste du vara uppmärksam på de biokemiska förändringarna av denna förening. I kroppen av representanten för det starkare könet kan testosteron förbli i olika former. Allt beror på det specifika behovet i varje situation.

De vanligaste typerna är:

 • Gratis testosteron
 • Dihydrotestosteron (DGT).

Den senare bildas under inverkan av 5-alfa reduktas. Detta enzym bidrar till förändringen av den inledande strukturen hos den biologiskt aktiva substansen med utseendet av dess nya funktionella förmågor.

DGT anses vara den främsta "gärningsmannen" av manlig baldhet. Det har en komplicerad effekt på hela hårets struktur och provocerar dess förlust.

En av orsakerna till håravfall kan vara låga eller höga testosteronnivåer i en mans kropp.

Dess huvudsakliga effekter är:

 • Sammandragning av glattmuskelfibrer runt glödlampan. Diametern av hålet genom vilket stången kommer ut är inskränkt, och det skrivs bokstavligen ut ur det naturliga "bostadsortet".
 • Mikrocirkulationsprocessen i hudområdet runt follikeln är nedsatt. Detta försvagar roten ytterligare, vilket bidrar till ännu snabbare förlust.

Som kan ses, påverkar DHT direkt hårets tillstånd, vilket huvudsakligen påverkar utseendet. Det är emellertid nödvändigt att ta hänsyn till att glödlampan inte döper under påverkan av denna form av testosteron, därför kan man med kvalitativ behandling hoppas på ett bra slutresultat.

Intressant nyans

Enligt amerikanska forskare från Michigan är håravfall på grund av ökat testosteron ett obekräftat faktum. Alopeci har studerats hos 2000 män. Den övergripande nivån av alla former av könshormon var ungefär densamma.

Baserat på uppgifterna har forskare dragit slutsatsen att testosteron inte bara påverkar håret, eftersom det är känsligt för dess effekter. Det är därför olika former av terapiproblem med användning av aggressiva droger som undertrycker aktiviteten hos naturliga hormoner är ineffektiva.

Dessutom visades ett annat intressant faktum. I en studie vid samma universitet av män i åldrarna 40-47 med symtom på tidig skallighet och utan det visade sig att andelen patienter med prostatacancer bland hårlösa män är 25-25% lägre än i den normala befolkningen. Ändå har effekten av testosteron på tillväxten av tumörer ännu inte studerats på ett tillförlitligt sätt.

Lågt hormonantal

När det gäller alopeci, i de flesta fall, talar om ökade mängder aktivt manligt ämne, som förvandlas till DHT och stimulerar hårförlusten.

låga testosteronnivåer kan också orsaka håravfall

Men vad händer med håret när testosteronnivåerna är under normala.

De mest framträdande tecknen på denna situation är:

 • Muskelsvaghet och viktminskning.
 • Förlust av sexuell lust. Brott mot ejakulation, impotens.
 • Förlust av "sekundär vegetation" på händer, fötter, ansikte och liknande.
 • En del feminisering av en mans kropp med en ökning i höfterna eller gynekomasti är möjlig.

I vilket fall behöver denna situation uppmärksamhet och lämplig korrigering för att förhindra irreversibla förändringar i reproduktionssystemet.

Hår och testosteron är två sammanhängande begrepp. Beroende på mängden av hormonet och dess aktivitet kan hårets densitet variera. Men varje man är unik och svår att förutse exakt hur detta kommer att påverka hans hår.

Effekten av testosteron på tendens till skallighet

Mäns lyxiga hårhår - en hemlig stolthet hos ägaren och den dolda avunden hos baldnessägaren. Uttrycket att en skallig eller skaldig man ser smart, erudit och sexig är osannolikt att försäkra någon som märkte att hans hår är tunt.

Under tiden, oavsett kön, förlorar en person cirka 100-150 hår varje dag. Detta är inte en patologisk, men en fysiologisk process. Håret som föll ut har redan "levt sitt liv". På plats kommer det att växa en ny, och ditt hår kommer inte att lida.

Men vissa män, från 25-30 år, uppenbarar androgen alopeci - manlig mönstret skallighet. Håret faller "hästsko" från början av pannan, kronan och kronan. Med tiden ökar det skalliga området.

Vilka är orsakerna till manlig baldhet?

 • Stressiga situationer kan orsaka en reversibel process av håravfall hos män. Under påverkan av psykologiska faktorer i kroppen produceras adrenalin (en relativ testosteron), vilket orsakar håravfall. Vegetation kan försvinna jämnt eller i små områden och bildar en skaldig plåster. Med tiden, när orsakerna till stress försvinna, återupptas kroppens normala funktion och håret växer tillbaka.
 • Endokrina patologi. Särskilt påverkad av misslyckanden i sköldkörteln. Hypothyroidism och håravfall är oupplösligt länkade.
 • Svampsjukdomar i huvudets hud - ringorm, seborré och några andra.
 • Hormonala störningar i kroppen. Dessa kan vara artificiellt inducerade tillstånd när en signifikant mängd steroider tas, ofta används av män för snabb muskelbyggnad.
 • Skadliga arbetsförhållanden när en person utsätts för långvarig exponering för giftiga och giftiga ämnen.

Men huvudfaktorn i skallighet i en stark hälsa av mänskligheten kallas fortfarande testosteronnivå.

Testosteronnivåer och skallighet

Experter har visat att för manlig mallhals är det tre av de viktigaste och vanligaste orsakerna:

 • genpreisposition;
 • hormonell nivå (ökad eller minskad mängd testosteron);
 • den ålder med vilken produktionen av det manliga könshormonet också är oupplösligt kopplat.

Enligt statistiken börjar 45 procent av en tredjedel av planetens manliga befolkning att förlora hår, och vid pensionsåldern är varje andra person skallig i varierande grad av uttryck.

Tidig skallighet är karakteristisk för män som har upplevt intensiv håravfall från generation till generation. Det betyder inte att du säkert kommer att bli flaunting vid 30, men din kropp är utsatt för en sådan fara.

Testosteron behövs av alla celler i den manliga kroppen. Muskelvävnad använder fritt hormon för att bygga upp vikt. Men andra vävnader kräver det transformerade och mer aktiva hormon dihydrotestosteron (DHT). Det påverkar libido, ökar styrkan och sexuell lust, förbättrar spermatets kvalitet. Och tyvärr påverkar håret hårt.

Under sitt inflytande blir hårbotten runt hårsäckarna mindre elastisk, vilket påverkar hårets tillväxt och deras kvalitet - de blir tunna och svaga. Med tiden slutar follikeln att fungera helt, även om den inte dör. Teoretiskt är återupptagandet av dess funktioner möjligt.

Därför föreslår slutsatsen sig själv: bristen på hår hos en man indikerar sin sexualitet och irreducerbar energi i sängen. Men studier har visat att styrka och testosteron i detta fall är normala - som i de skalliga representanterna för det starkare könet och i det håriga.

Ett intressant faktum. Ju mindre hår på huvudet på en man, ju mer kommer de att växa på andra ställen: i näsan, i öronen, på bröstet och baksidan.

Lågt testosteron och skallighet är också möjligt. I större utsträckning gäller detta för manlig hår: på bröstet, benen, ansiktet. Det finns andra obehagliga symptom:

 • försämring av det allmänna välbefinnandet
 • trötthet;
 • humörsvängningar, tendens till depression;
 • förlust av muskelmassa på grund av total viktökning på grund av fettavlagringar;
 • försämring av sexuella funktioner.

Effekten av testosteron vid låga nivåer - skallighet på framsidan av huvudet.

Hårförlust behandling

Alopeci testosteron provocerar i både höga och låga koncentrationer i blodet. Tyvärr finns det ingen universell medicin som helt kan bli en baldhetskvinna. Men för att avbryta processen betyder det där. Det är sant att de inte är säkra på hälsan och kan provocera mycket problem. Men valet är ditt.

 • Läkemedel som minskar halten av håravfall. De blockerar produktionen av dihydrotestosteron, vilket signifikant minskar dess effekt på hårsäckarna. Hittills finns det två sådana verktyg. Men deras regelbundna användning kan orsaka en minskning av libido och impotens. En signifikant nackdel för män i reproduktionsperioden - dessa läkemedel påverkar kvaliteten på spermier, skadliga spermier.
 • Ett medel för lokal användning. Det appliceras direkt på hårbotten, stimulerar blodtillförseln till alla lager av dermis och förbättrar hårfollikelns kvalitet, vilket påverkar hårväxten. Men det finns en stor nackdel - läkemedlet verkar så länge det används regelbundet. Kontraindicerat hos personer som lider av hjärt-kärlsjukdomar.
 • Hårtransplantation från baksidan av huvudet till den skalliga fläcken. En metod som kräver flera procedurer, eftersom det i en session är omöjligt att täcka hela området av det skalliga. En stor nackdel är det höga priset och tidsramen.
 • "Closure" skallig - en radikal kirurgisk metod. Med hjälp av specialteknik sträcker sig hårbotten i baldness och skärs helt enkelt ut. Låt oss möta det - alternativet är inte för svag hjärta.
 • Användningen av stamceller är en ny, dyr och lite undersökt när det gäller konsekvenser för kroppens allmänna tillstånd.

Kontraindikationer och biverkningar

Kirurgiska metoder används endast i sjukhusinställningar och utförs av erfarna trichologkirurger. Under förberedelserna för det planerade förfarandet kommer de att genomföra ett fullständigt utbud av studier och berätta om du kan utföra detta eller det där ingreppet och vilka konsekvenser det kommer att bli.

Men innan du använder någon metod måste du kontakta en androlog för att bestämma nivån på testosteron och ta reda på den sanna orsaken till skallighet. Ta mediciner, även om de är lokala åtgärder eller populära recept som ökar eller minskar nivån av testosteron, behöver du bara under överinseende av en läkare.

Kontraindikationer inkluderar:

 • blodsjukdomar;
 • njure och leversjukdom
 • kardiovaskulär patologi;
 • hypertoni;
 • onkologiska sjukdomar;
 • individuell intolerans mot droger
 • historia av allergiska reaktioner (användning med försiktighet).

Dessutom kan droger, som speciellt ökar testosteronhalten, orsaka följande biverkningar:

 • manifestationer av aggression, irritabilitet och irritabilitet;
 • ökat blodtryck, upp till hypertensiv kris;
 • akne och puffiness
 • ökad håravfall.

Man bör komma ihåg att drogen inte kan tas okontrollerbart och onödigt. Konsultspecialisten kommer att rädda dig från många problem. För testosteron kan alla förändringar i sin nivå faktiskt orsaka allvarliga problem, inklusive cancerframkomst.

Håravfall och testosteron

Håravfall och testosteron

Kopplingen mellan testosteron och håravfall är komplex. En populär åsikt är att skaldiga män har höga testosteronnivåer, men är detta verkligen sant?

Enligt National Institutes of Health (NIH) är ungefär 50 miljoner män och 30 miljoner kvinnor i USA drabbade av manlig baldhet och androgen alopeci. Hårförlust uppstår på grund av krympning av hårsäckarna och som följd effekter på tillväxtcykeln. Nytt hår blir tunnare och tunnare och folliklar blir inaktiva. Denna håravfall orsakas av hormoner och vissa gener.

Olika former av testosteron

Testosteron finns i din kropp i olika former. Det finns "fri" testosteron som inte är associerad med proteiner i din kropp. Detta är en form av testosteron, den mest tillgängliga för insats i kroppen.

Testosteron kan också vara bunden till albumin, ett protein i blodet. Mest testosteron är bunden till könshormonbindande globulin (SHBG) protein och är inte aktivt. Om du har en låg nivå av SHBG kan du ha en hög nivå av gratis testosteron i blodet.

Dihydrotestosteron (DHT) erhålls från testosteron av enzymet. DHT är fem gånger starkare än testosteron. DHT används huvudsakligen av kroppen i prostata, hud och hårsäckar.

Håravfall

Manlig mallhaltighet (MPB) har en distinkt form. Hårets främre linje avtar, speciellt på sidorna, som formar M. Detta är frontal skallighet. Den "kronan av huvudet," även känd som toppen, blir också skallig. I slutet kombineras de två områdena i form av "U". MPB kan även sprida sig till brösthår som kan tunna när de åldras. Otroligt nog kan hår i olika delar av kroppen reagera annorlunda än hormonella förändringar. Till exempel kan ansiktshårtillväxt förbättra sig, medan andra områden blir blöta.

DHT: hormon som är ansvarigt för håravfall

Dihydrotestosteron (DHT) erhålls från testosteron med ett enzym som kallas 5-alfa reduktas. Det kan också konverteras från DHEA, ett hormon som är vanligare hos kvinnor. DHT finns i huden, hårsäckarna och prostatakörteln. Effekterna av DHT och hårföslarnas känslighet för DHT orsakar håravfall.

DHT verkar också i prostatakörteln. Utan DHT utvecklas prostata inte normalt. Med för mycket DHT kan en person utveckla godartad prostatahypertrofi, även känd som en förstorad prostata.

DHT och andra förhållanden

Det finns några tecken på en koppling mellan alopeci och prostatacancer och andra sjukdomar. Harvard Medical School rapporterar att män med hög håravfall är 1,5 gånger mer sannolikt att utveckla prostatacancer än män utan skalliga fläckar. Risken för kranskärlssjukdom är också högre med 23% högre hos män med skalliga toppar. Forskning fortsätter om det finns en koppling mellan DHT-nivåer och metaboliskt syndrom, diabetes och andra hälsotillstånd.

Dessa är dina gener

Det här är inte mängden testosteron eller DHT som orsakar skallighet - det är hårföslarnas känslighet. Denna känslighet bestäms av genetiken. AR-genen gör en receptor på hårsäckar som interagerar med testosteron och DHT. Om dina receptorer är särskilt känsliga, är de lättare att springa med ens små mängder DHT, och som ett resultat blir håravfall lättare. Andra gener kan också spela en roll.

Ålder, stress och andra faktorer kan påverka om du upplever håravfall. Men gener spelar en viktig roll, och män som har nära manliga släktingar med MPB har en mycket större risk att utveckla MPB.

Myter: maskulinitet och håravfall

Det finns många myter om balding män. En av dem är att män med MPB är mer manliga och har en högre nivå av testosteron. Detta är inte nödvändigtvis fallet. Män med MPB kan faktiskt ha en lägre nivå av testosteroncirkulationen, men en högre nivå av enzym som förvandlar testosteron till DHT. Alternativt kan du helt enkelt ha gener som ger dig hårfolliklar som är mycket känsliga för testosteron eller DHT.

Håravfall hos kvinnor

Kvinnor kan också uppleva håravfall på grund av androgenetisk alopeci. Även om kvinnor har mycket lägre testosteronnivåer än män, är detta tillräckligt för att potentiellt orsaka androgenetisk håravfall.

Kvinnor har ett annat mönster av håravfall. Tunnning sker över toppen av huvudet i julgranmönstret, men hårets främre linje dämpas inte. Hårförlust hos kvinnor (FPHL) orsakas också av DHT: s effekter på hårsäckarna.

Hårförlust behandling

Flera behandlingar för MPB och FPHL inkluderar störning av testosteron och DHT. Finasterid (Propecia) är ett läkemedel som hämmar enzymet 5-alfa reduktas, vilket omvandlar testosteron till DHT. Detta är farligt för kvinnor som kan bli gravida, och det kan finnas biverkningar från det intima livet av detta läkemedel hos både män och kvinnor.

En annan 5-alfa reduktashämmare, kallad dutasterid (Avodart), anses för närvarande vara en potentiell behandling för MPB. Han är för närvarande på marknaden för att behandla en förstorad prostata.

Andra behandlingsalternativ som inte inkluderar effekter på testosteron eller DHT:
 • minoxidil (Rogaine)
 • ketokonazol
 • laserbehandling
 • kirurgisk hårfollikeltransplantation

resurser:

Bilder, bilder som tillhandahålls av Pixabay.com

Vad är förhållandet mellan testosteronnivåer och manlig baldhet?

De flesta män efter 30 lider av vanliga problem: baldness, håravfall och gallring av skägget. Många skyller på näringsproblem, avitaminos eller stress, men oftast är det hormon testosteron.

När allt kommer omkring är han ansvarig för hårdhetens nivå av en stark hälsa av mänskligheten.

Hans överutbud eller brist kan påverka det övergripande tillståndet hos hormonsystemet och utseendet hos mannen.

Effekt av testosteron på hårväxt

I genomsnitt förlorar varje man upp till hundra hår varje dag, men samma mängd växer under dagen. Men en brist på hormon testosteron kan leda till skallighet på huvudet, bröstet och ansiktet. Men om det finns en viss predisposition, blir hormonet DHT, vilket leder till gallring och förlust av hår i mogna år.

Sådan omvandling av hormonet sker på grund av reduktas påverkan (enzymet som binjurarna och prostata producerar).

Det visar sig att glödlampan kvarstår, men över tiden:

 • håret blir tunnare;
 • mer skalliga fläckar dyker upp;
 • håravfall börjar
 • glödlampor dämpas gradvis eller krympas.

Det finns riskgrupper som är mest utsatta för detta problem, detta gäller för:

 1. rättvisa och rättvisa män;
 2. män från Kaukasus och östra länder;
 3. män med genetisk predisposition;
 4. konstant stress;
 5. undernäring;
 6. exponering för externa faktorer.

Förhöjda nivåer av hormonet är ett verkligt problem som utvecklas till patologi, vilket kan leda till ett antal konsekvenser. Detta händer på grund av funktionsfel i binjurarna, prostata och sköldkörteln. Denna avvikelse kallas "hyperandrogenism".

Detta tillstånd kännetecknas av utseendet av en stor mängd hår på bröstet, buken, rygg, ben, skrot och i anus. Men nakna fläckar kan dyka upp på huvudet, håret blir tunnare och svagare.

En hög nivå av testosteron indikeras också av ett antal tecken:

 • aggressivitet och irritabilitet
 • Utseendet av sår och inflammerad akne i hela kroppen;
 • testikelproblem
 • infertilitet;
 • hjärtproblem, andningsorgan och cirkulationssystem.

Detta händer inte bara på grund av störningar i njurarna, binjurarna och bukspottkörteln, men också när man tar syntetiska droger för att bygga muskler. Därför är kroppsbyggare och idrottsmän mer benägna att drabbas av dessa problem. De har stört utsöndringen av testosteronproduktionen i kroppen.

Om du märker ett starkt kroppshår är det viktigt att konsultera en läkare och bli testad för att normalisera det hormonella systemet. Eftersom senare kommer symtomen med ökad testosteron att läggas till:

 1. njure och leversvikt;
 2. sömnlöshet;
 3. svaghet;
 4. svullnad;
 5. fetma;
 6. högt kolesterol;
 7. huvudvärk.

Hur påverkar detta baldness hos män?

Varför går män i skall när hormonnivåerna förändras? Beroende på testosteronhalten i en mans kropp, kommer de första förändringarna att påverka hårighet i olika delar av kroppen. Först och främst kommer problem att börja dyka upp på skägget, huvudet och bröstet. Senare kan armhålor, ben, rygg och skrotum drabbas. Observera att med en låg nivå av testosteron faller håret ut, medan högt växer rikligt. Även om det finns undantag.

skägg

Med en ökning av testosteronnivåerna i kroppen börjar männens skägg att växa starkare, snabbare. Vanligtvis måste du raka varje dag, eftersom håret är grovt, det tar sig igenom huden efter några timmar. Detta fenomen kan åtföljas av utseende av sår och sår. Om hormonet testosteron sänks, då skägget växer dåligt, finns det ställen i ansiktet där det inte finns något hår alls kan blekla fläckar uppstå.

huvud

Oavsett nivået av testosteron i en mans kropp, kommer håret på huvudet att vara det första som lider. Skaldhet observeras vanligen vid hög eller låg nivå av hormonet. Eftersom hormonet hämmas av ett speciellt enzym, omvandlas till DHT, vilket leder till förstörelsen av hårsäckar.

Med överskattad testosteron är situationen annorlunda, eftersom hormonet är ojämnt fördelat vilket påverkar hårets tillväxt på bröstet eller baksidan. Och på huvudet börjar något "avitaminosis".

bröst

Med ett lågt testosteroninnehåll kommer manens brösthår att vara nästan frånvarande, tunt och flufflikt. Ett högt innehåll av hormonet har en annan effekt - hela bröstet i buken är täckt av hårt och långt hår.

tillbaka

Under normal testosteron har männen på baksidan nästan inget hår. Detta är sällsynt bara för östliga nationer. Men den ökade nivån av hormonet indikerar problem när håret växer särskilt tjockt i axlarna och längs ryggraden.

Övriga delar

Hår i armhålorna, ljummen och benen är inte en indikation på tillståndet för hormonsystemet. Men utseendet av uppenbara luckor, håravfall föreslår att testosteron faller och du måste gå till doktorn.

Kommunikation av höga halter av hormon och alopeci

Varför blir män skaldiga på höga halter av hormonet? Talar om den höga nivån av testosteron och håravfall hos män har experter ännu inte nått enighet, har inte hittat en relation.

Eftersom nyligen gjorda studier i Amerika, som genomförts på flera tusen patienter, har visat att nivån av hormonet i huvudets glödlampa är nästan lika för alla. Därför påverkar hårets tillväxt inte testosteron och känslighet för det.

Därför kan en överflöd leda till att testosteron börjar hämma och förstöra lökarnas struktur, speciellt när man tar anabola steroider, konstgjorda droger. Därför fungerar inte behandling med aggressiva mediciner.

Behandling på grund av normalisering av indikatorer

Välj omedelbart att vissa metoder för behandling av skallighet på grund av instabil testosteron inte existerar. Oftast syftar terapi till att omvandla hormonet till dihydrotestosteron med hjälp av hormonella piller. Behandling kan inte vara säker, eftersom avbrytande av medicin leder till återkomst av symtom.

Du måste också följa följande regler:

 • Titta på maten, vägra fett och rökt mat.
 • Ta hand om hygien.
 • Byt kamma.
 • Välj naturliga, organiska schampon och hårbalsam.
 • Ge upp dåliga vanor.

Du kan också köpa avkok och masker för att stimulera hårväxten.

Särskilt effektiva hämmare av 5-alfa-reduktas - ämnen som stimulerar produktionen av hormonet utan kroppsliga reaktioner.

Du kan också använda följande recept:

 1. Gnid ricinolja eller havtornsolja i hårrötterna, täcka huvudet med en handduk. Upprepa proceduren tre eller fyra gånger i veckan.
 2. Skölj håret med buljongbaserad lökskal, burdock eller linden.
 3. Gör en mask av äggula och vegetabilisk olja (1 matsked). De måste blandas och appliceras på rent hår, gnugga in i rötterna. Håll masken i 20 minuter och skölj sedan med rent vatten.

Relaterade videor

Om förhållandet mellan testosteron och hårväxt hos män som beskrivs i den här videon:

slutsats

Håravfall eller deras rikliga tillväxt hos män är förknippade exakt med hormonet testosteron, så problemet bör behandlas under överinseende av en läkare. I själva verket kan problem i framtiden inte bara påverka hårbotten, utan även könsorganens funktioner, immunsystemet, njurarna och hjärtat.

Kom ihåg att testosteron kan ha olika effekter på hårets och tillstånden hos varje mans glödlampor, eftersom frågan är individuell, matchar symtomen ibland inte ibland. Var därför försiktig, led en hälsosam livsstil och glöm inte personlig hygien.

Förhållandet mellan testosteron och alopeci

Den hemliga rädslan för någon man är håravfall. Även om det finns en åsikt att skalliga människor är mycket mer intelligenta och fasta, men en person som har ett hårhår verkar yngre, modigare, mer attraktiv. På grund av detta orsakar de första bala fläckarna ibland stress.

Miljoner män faller under omständigheterna. Social status och nationalitet har ingenting att göra med faktorn. Men ändå vill jag ta reda på om testosterons effekt på mänens skallighet?

När faller håret ut?

Processen av håravfall kan observeras inte bara av män, men också av kvinnor. 100-150 hår är förlorade under dagen. Först av allt är de kvar på kammen. Då kan du se dem på personliga föremål eller på sängen om du tittar noggrant.

En sådan process anses vara normal eftersom håret har sin egen livslängd. I deras ställe finns det nya. Replenishment sker om en persons hälsa är i perfekt ordning.

Hos män sker allting lite annorlunda. En betydande del av det blir skallig av en viss ålder. Upp till 25-30 år observeras de första ändringarna. Håret försvinner på pannan, kronan, temechke. Det här är fall av skaldjur av manlig typ vars vetenskapliga namn är androgen alopeci. För många män karakteriseras denna process av genetisk predisposition. Därför blir de flesta upp till 45-60 år nästan skalliga.

Effekten av testosteron på håret

För baldness av manlig typ är huvudkällorna:

 • genetisk predisposition;
 • hormonell bakgrund
 • ålder.

Vad har testosteron att göra med allt, bör du ta reda på det. Man tror att han är huvudkällan till håravfall. Men är det?

Testosteron utför funktionen av sexuell aktivitet, ansvarar för produktion av spermier, är ansvarig för tillståndet i muskelmassa och ben. Dessutom har det en inverkan på vissa karaktärsegenskaper, i synnerhet aggressivitet, självförtroende.

Testosteron är ett hormon som finns i blodet. Musklerna uppfattas i en fri eller obundet form. Andra vävnader måste konvertera testosteron. I den aktiva formen blir den dihydrotestosteron när den utsätts för enzymet 5-alfa reduktas, producerat i binjurarna, prostata, hårbotten.

Att vara i form av DHT, främjar testosteron hårväxt i ansikte och kropp. Men generna av män som har en viss arv till tidig skallighet, är mycket känsliga för DHT.

Därför påverkar håret på huvudet, det påverkar annorlunda. Vid förhöjda nivåer ger dihydrotestosteron inte tillväxt och utveckling av hår på huvudet. Men hårlampan är inte föremål för fullständig förstöring.

Näringsämnen från blockering av enzymet går inte in i kapillärsystemet med blodet. Hårlampan svagas, den aktiva fasen av tillväxten minskar. Processen för hårdålders gradvisa död börjar. De krymper till mycket små storlekar. Från dem växer hår som fluff, tunt, ömtåligt, förlorar sin färg.

Med tiden upphör aktiviteten hos en sådan hårfollikel också att leda till att håret försvinner. Det är karakteristiskt att lampan inte lider, den upphör att fungera. Som ett resultat växer det nya håret inte.

Baserat på detta är tanken spårad att länken mellan testosteron och alopeci existerar. Men testosterons påverkan styrs av gener, de ökar eller minskar antingen.

Former av alopeci

Skaldhet, som uppstår på grund av en ökad nivå av dihydrotestosteron och ärftliga faktorer, kännetecknas av dess egenskaper. Efter en klinisk undersökning kan du fastställa rätt diagnos.

Den vanligaste är androgen alopeci. Sådana funktioner är egendomliga för sin form:

 • håravfall förekommer i karakteristiska områden, i synnerhet på parietalbryggarna och den främre delen;
 • denna typ av patologi har skedenhetsklasser;
 • DHT ökar;
 • ärftlighet på baldnessens linje.

Hos män som lider av androgen alopeci upprepas skallet med precision:

 • hårlinjen börjar skifta från den främre delen och håret tunnas i androgena zoner (frontal lobe, parietal mounds);
 • Triangeln är formad med hjälp av hårlinjen. En partiell förlust och gallring av håret i parietalzonen, på templen, pannan;
 • hårsäckar som ligger på parietalbackarna får inte näringsämnen. I det här fallet faller håret helt ut, även om nere växer inte;
 • Kronområdet blir skallet, ytterligare förlust observeras på templen och pannan. Trots detta är tjockt hår synligt på båda sidor av de bleka fläckarna;
 • kronan blir sällsynt. Hårlinjens storlek i parietalregionen ökar, håravfall förlänger tillväxtlinjen. Det rör sig från templen;
 • avgränsning av skalliga fläckar spåras av en liten remsa med sparsamt hår;
 • Kallzoner är anslutna - efter en tid sprider sig zonen till nacken, occipitaldelen och öronområdet.

Telogen håravfall

Nästa form kallas telogen alopecia. Det kan utvecklas hos män som har upplevt en svår stressig situation. I det här fallet tappar håret jämnt ut. Först är de i "drowse" scenen, de växer inte en stund, och processen att falla ut slutar inte. Efter stabilisering av situationen är normal hårväxt möjlig.

En annan typ av alopeci är en fokalform. Hårfolliklar lider av en attack av sitt eget immunsystem. Kroppen och huvudet är täckta med separata skaliga områden, ytterligare behandling behövs ibland för att återställa håret.

Baldness Behandlingsmetoder

Finns det sätt att förhindra testosteron från skallighet, och vad är de? Numera används standard och icke-specifik behandling.

Standardterapi behandlar eliminering av orsaken till skallighet.

I modern medicin används droger med vilka hårväxten förbättras. Minoxidil är också populärt, liksom de medel som omfattar minoxidil. Hur är dess komposition, för att förbättra hårväxten, inte äntligen känd. Håret är bättre näring, och denna åtgärd ökar tillväxten.

Det finns ett läkemedel som kan blockera 5-alfa reduktas. Detta inkluderar Finasteride. Det bör tas under överinseende av en läkare för att undvika förekomsten av biverkningar.

Icke-specifika metoder innefattar symptomatisk behandling. För att förbättra lokal blodcirkulation och fylla på hår med användbara ämnen används externa medel.

Icke-specifik behandling omfattar fysisk terapi:

 • användningen av elektrofores med aktiv sera;
 • huvudmassage
 • närande hårmaskor;
 • akupunktur;
 • användning av Darsonval apparat för elektriska effekter på hårbotten.

Dessutom utvecklades en kirurgisk håråterställningsmetod. Kirurger erbjuder hårtransplantation. Grupper av hårsäckar som tas från baksidan av huvudet eller tempel transplanteras till baldingområdet. Modern operation varje år kommer att förbättra tekniken, för att uppnå resultatet kommer att ta mer än en månad.

Du kan använda olika metoder för återhämtning, men håravfall beror på nivån av dihydrotestosteron. Därför behövs kontroll för att inte genomgå andra sjukdomar av den maligna typen. Det bör sägas att testosteron är ansvarig för skallighet.

Testosteron och manlig mönster skallighet

Du är en aggressiv, sexig, modig man, och testosteron svänger kraftfullt genom hela din kropp. Du är stolt över dina muskler, din sexuella lust, din kropp fylld med det manliga hormonet. Och samma sak som gör dig en stor, stark och sexig man kan göra dig skallig. Lägg till den här ett annat skämt - ju mer hår du förlorar på ditt huvud, desto mer hår kommer att växa i dina öron, näsa, axlar och rygg.

För första gången hörde människor testosteron med manlig skallighet när de väckte uppmärksamhet mot eunuchs, som, till skillnad från vanliga män, aldrig förlorade sitt hår. Femtonde århundradet castrati i italienska opera hade alltid en hel mop av hår. Detsamma observerades hos soldater som fick skada på testiklarna i strid.

Eunuchs som inte producerar testosteron kommer aldrig att bli skalliga, även om de har en genetisk predisposition. Men om ett testosteron injiceras i en genetisk förmåga för skallighet, förlorar han sitt hår i den klassiska versionen - i form av en hästsko. Så hur är testosteron fortfarande förknippad med klassisk manlig mönstret skallighet?

Hur påverkar testosteron håret?

Vanligtvis förlorar hårbotten cirka 100 hår per dag och växer i stället 100 nya. Men testosteronhormon kan förstöra denna dynamiska balans. Testosteron i form av DHT (dihydrotestosteron) stimulerar hårväxt på ansikte och kropp. Men hos män som bär en viss gen, beror det samma hormonet gradvis på vegetationens hårbotten, ger sina åldrande huvuden en glans och samtidigt täcker öronen, axlarna och tillbaka med håret. Hårbottenförlust påverkas av omvandlingen av testosteron till DHT (dihydrotestosteron). Så om du har en ärftlig predisponering för håravfall, är det troligt att hårbotten blir tunnare vilket leder till manlig klassisk skallighet.

Men hur hanterar testosteron, hormonet som gjorde dig manlig, ditt hår? Studier visar att balding män har normala nivåer av hormon i blodet, men DHT-innehållet i deras hårpärlor ökar betydligt. Således gör inte testosteron direkt ditt huvud allt mer lysande. Testosteron omvandlas till DHT med ett enzym som kallas reduktas (5-alfa reduktas), vilket produceras i prostata, binjurar och i hårbotten. Med tiden orsakar DHT: s verkan hårsäckarna att försvaga, vilket reducerar den aktiva tillväxtfasen. Och även om lampan är "tekniskt" fortfarande levande och försedd med en god blodtillförsel, kommer detta inte att förhindra utvecklingen av manlig skallighet. Nytt hår växer långsammare och i mindre kvantiteter, men håravfall fortsätter i vanligt tempo - jag ser resultatet i spegeln dagligen.

Vissa hårsäckar kommer gradvis att dö, men de flesta kommer att krympa till den storlek som observeras hos nyfödda. Håret växer från sådana glödlampor, svagt, tunt, och liknar mer än på en grov mans hår.

Men överskjutande DHT orsakar inte skallighet på egen hand. De flesta män som förlorar sitt hår, har en ärftlig predisposition till den så kallade androgena baldnessen. I allmänhet kan vi säga att graden av håravfall beror på tre faktorer: mogen ålder, ärftlig predisposition och förekomsten av ett överskott av vår gamla vän - DHT, i hårsäckarna.

Håravfall är bara en sekundär sexuell egenskap.

Så vem är mer sannolikt att förlora ditt hår? När det gäller genetik är risken för skallighet mycket högre för rättvisa och rättvisa män. Dessutom är oddsen också betydligt högre om du är från Kaukasus. Det är, om du är en rättvis blond kaukasisk, förutom att du har en familjeskalning av skallighet, är dina chanser att bli ett glänsande huvud mycket högre än en japansk eller afrikansk amerikan.

Naturligtvis är genetisk predisposition och överproduktion av DHT i hårsäckarna inte de enda orsakerna till håravfall. Hastigheten av håravfall kan vara ökad kost, vilket påverkar kroppens hormoner. I en ny studie i Japan konstaterades att ju mer en man fokuserar på västerländsk kost, ju snabbare han förlorar hår. Det är känt att fet mat och rött kött (de viktigaste produkterna i västerländsk kost) bidrar till håravfall. Och förstås att bli av med håret hjälper stress, vilket aktiverar adrenalinproduktionen (samma testosteronfamilj).

Så vad kan du göra förutom att be? Håll dig lugn. Ät hälsosam och näringsrik mat, kanske gå till den östra kosten med massor av grönsaker och soja. När det gäller skallighet. Du har inget att skämma över. Ditt skalliga huvud är bara ett sätt för naturen att påpeka att du är en kille som pumpas upp med bra material - testosteron och DHT.

Video: "Hårförlust"

Hur testosteron påverkar manlig baldhet

Lyxigt tjockt hår - en källa till stolthet, inte bara kvinnor. Tunnat hår blir ett verkligt problem för en stark hälsa av mänskligheten. Hårförlust indikerar en naturlig åldersrelaterad förändring, som uppträder med 45-50 år. Men hos vissa män är det redan observerat vid 25-30 år, det drabbade området påverkar kronan, tempel, panna, krona. Tidig alopeci är ofta associerad med hormonernas effekter. Hur påverkar testosteron manlig baldhet?

Effekt av testosteron

Genetisk predisposition, en minskning eller ökning av hormoner associerade med patologiska förändringar eller åldersrelaterade processer leder till manlig baldhet. Testosteron är ansvarig för tillväxten av vegetation genom hela kroppen. Dess andra form - dihydrostestosteron - leder till håravfall.

Vissa faktorer påverkar omvandlingen av hormoner. Under forskningen visade sig att deras nivå i balding och non-balding män är ungefär densamma. Vad som är viktigt är folliklarnas individuella känslighet på grund av genetisk predisposition.

Utsläppsmekanism:

 • krympa hårsäckar;
 • Tunna, ljusstrålar;
 • håravfall observeras.

Testosteron är viktigt för proteinsyntesen i vävnaderna, ansvarar för metabolismens processer, blodcirkulationen. Det finns i blodet i olika former, det är nödvändigt för byggandet av muskelfibrer.

Vid interaktion med specifika enzymer omvandlas den till dihydrotestorin. Dess inflytande är många gånger starkare än den icke syntetiserade formen. Han är inte bara ansvarig för tillväxten och tjockleken i hårbotten, men också för manlig libido, det muskuloskeletala systemet. Blockerar tillgången på näringsämnen, syre till folliklarna. Under dess verkan försämras läget av lökarna och tabellerna, på grund av minskningen av muskelfibrer runt lökarna.

Försvagningen av rötterna leder till en minskning av densiteten, förstörelsen av stammarnas struktur. Gradvis upphör follikeln att fungera, men är fortsatt livskraftig. Androgen alopeci är en reversibel process som kan korrigeras.

Symtom och diagnos

Håravfall och ett brott mot nivån av manliga hormoner orsakas ofta av genetisk predisposition. Den har sina egna egenskaper, så att man skiljer från andra typer av alopeci.

Androgen alopeci

 • områden av håravfall - kronan och pannan
 • gallring och förlust inträffar i steg;
 • på platsen för de fallna kofferten uppträder fluffhår;
 • Förekomsten av detta problem i den manliga halvan av loppet;
 • ökade dihydrotestosteronnivåer.

Relaterade symtom:

 • försämring av det allmänna välbefinnandet
 • känslomässig instabilitet, irritabilitet, apati
 • trötthet;
 • ersättning av fettavläsningar i muskelmassa, viktökning
 • minskad libido.

Varning! När du hänvisar till en tricholog, har läkaren en mikrovideokamera ett trichogram per 1 kvadratmeter. se inom baldness. Därefter visas bilden på bildskärmen, räknar antalet strumpor, utvärderar epithelets tillstånd.

Test för alopeci:

 • slutföra blodtal
 • biokemiskt blodprov;
 • blodprov för infektion;
 • blodprovtagning för att bestämma nivån av järn;
 • på sköldkörtelhormoner
 • test för kortisol, adrenokortikotropiskt hormon;
 • testosterontestning;
 • spektralanalys av hår;
 • scalp biopsi - upptäckt av svamp mikroorganismer.

Om resultaten på dihydrotestosteron ökar eller känsligheten hos pärlorna till hormoner ökas, diagnostiseras androgen alopeci. Konsultation av en endokrinolog, en urolog, en neuropatolog, för en fullständig undersökning och komplex behandling av hormonell obalans kommer också att krävas

Orsaker till Testosteron Disorder

Både externa och interna faktorer kan påverka ökningen av androgenkoncentrationen. Bland de vanliga orsakerna, användningen av droger eller droger för att öka muskelmassan. En stor inverkan på balansen påverkar livsstilen.

Brist på vila, kronisk stress, trötthet, ohälsosam kost, dåliga vanor.

Mer än 60% av androgenalopecia är associerade med en genetisk predisposition. DNA: n fastställer hårföslarnas känslighet för dihydrotestosteron. Ju starkare roten är utsatt för dess effekter desto snabbare blir förlusten.

Påverkan av ålder vid förlust

Hos män i åldern 20-40 år är hormonsekretion cyklisk. Den maximala ökningen av testosteron observeras på morgonen, den minsta koncentrationen - från 15 till 17 timmar. Ökningen i utsöndring sker upp till 30 år, sedan går gradvis ner. Med ålder ökar östrogenproduktionen, respektive ersättningsprocesser uppträder.

Efter 40 år finns det märkbara hormonella förändringar, det finns inte bara håravfall. Emosionellt tillstånd karakteriseras som en midlife kris.

Vid åldern 50-60 minskar koncentrationen med 2 gånger jämfört med mängden hormoner som produceras i ungdomar. Ett av de associerade symtomen är svårigheter i kampen mot fetma, förlust av muskelmassa. Mindre uttalad cyklisk ökning / minskning av hormonnivåerna under dagen. Efter 70 år, på grund av en minskning av syntesen av manliga hormoner, produceras kvinnorna aktivt.

Hur normaliseras

Om håravfall på grund av hormonell obalans upptäcks är samråd med en endokrinolog nödvändig. Läkaren ska genomföra en omfattande undersökning, föreskriva medicinering. Varaktigheten av behandlingen bestäms av läkaren. De första resultaten kommer endast att märkas om några månader. Användningen av droger för alopeci är effektiv i ett integrerat tillvägagångssätt. Goda resultat ger fysioterapi - elektrofores, akupunktur, massage, sessioner med hjälp av en laser.

Åtgärder för att återställa testosteronnivåerna:

 • Använd låg fetthalt kött, skaldjur, nötter;
 • ersätta enkla kolhydrater med komplexa
 • avvisa mjölprodukter, godis
 • Berika kosten med färska grönsaker, frukter;
 • Ta ett multivitaminkomplex, inklusive vitaminerna A, E, C, B, D, mineraler, arginin.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt fysisk form. Styrketräning normaliserar testosteronnivåer, hjälper till att återställa muskelramen. Var noga med att alternativa träningspass med vila, överdriven motion kan leda till motsatt effekt.

Varning! Full sömn, ett stabilt känslomässigt tillstånd, avvisandet av dåliga vanor - kommer att stabilisera hormoner. Kampen mot androgen alopeci är en lång process, det är svårt att förutsäga resultaten.

Hur man förhindrar

Det viktigaste sättet att förhindra hormonell obalans - överensstämmelse med den dagliga behandlingen. Det rekommenderas att ligga och gå upp på ungefär samma gång. En full 8-timmars sömn normaliserar androgenernas nivå.

Förebyggande av testosteronfluktuationer:

 • Exponering för solen aktiverar syntesen av vitamin D, vilket indirekt påverkar syntesen av testosteron.
 • Titta på vikt, tillåter inte fetma. Använd inte olika tillsatser för att öka muskelmassan.
 • Ät produkter för att återställa manliga hormoner: fisk, gröna grönsaker, kål, nötter och frön, skaldjur, bananer. Stugaost och magert kött bidrar också till att undvika androgenfluktuationer.
 • Försiktighet bör vidtas för att använda hushållskemikalier och kosmetika. De innehåller ofta bisfenol (en analog östrogen). Användningen av lotioner, geler, schampon med denna tillsats bör begränsas.

Androgen alopeci kräver en omfattande diagnos och läkemedelsbehandling. Förutom terapi och fysioterapi måste du följa en hälsosam livsstil.

Myter och fakta om förhållandet mellan testosteronnivåer och skallighet hos män

Låt oss se om testosteronnivåer och skallighet är relaterade till män. "Skalliga män ser smartare och modigare ut" - en sådan fras skulle knappast lugnat en man som upptäckte att han blev balding.

Vi bryter upp med hår varje dag. Både män och kvinnor förlorar upp till 100-150 hår per dag. Detta är en vanlig, naturlig process. Om det inte finns några hälsoproblem, förlorat håret, föråldrat, ersätt nya.

Men av någon anledning är naturen så ordnad att en del av den starka hälften av mänskligheten i en viss ålder förlorar sitt underbara, tjocka hårhår oåterkalleligt. Den första förlusten, som regel, i pannan, kronan och kronan, kan man märka om 25-30 år.

Det här är manlig mönstret, eller - i vetenskapligt språk - androgen alopeci. De flesta män är genetiskt predisponerade för denna process och i åldern 45-60 är två tredjedelar av dem nästan helt skaliga.

Testosteron är skyldig

Testosteron anses vara den främsta orsaken till irreversibel håravfall hos män. Samma manliga hormon som är ansvarig för sexuell aktivitet hos män, för framställning av spermier, liksom för muskelmassa och benstillstånd. Testosteron påverkar manifestationen av vissa manliga karaktärsdrag, såsom aggressivitet, självförtroende och så vidare.

Detta hormon i blodet omvandlas till aktiv form - dihydrotestosteron (förkortad DHT). Han är inte kapabel till det bästa sättet att påverka hårets hårsäckar, vilket gör dem svaga. Håret börjar falla hårt, och de nya kan helt enkelt inte växa längre, eftersom DHT med tiden leder till hårfolliklarna.

Således kan testosteron kallas den främsta orsaken till skallighet hos män. Detta är vetenskapligt verifierat. Och män kommer bättre överens med det. För att förbättra eller minska effekterna av testosteron-kangener.

Om det var blygda släktingar i familjen ökar sannolikheten för att man förlorar hår på huvudet naturligt.

Men det är inte mängden av det manliga hormon som är ärvt, men hårföslarnas känslighet för dess variation, DHT.

Det faktum att en skallig man anses vara en outtröttlig älskare med oskadlig styrka är en myt. Han motbevisas av vetenskaplig forskning: mängden testosteron hos män med skallighet och hår på huvudet är densamma. Ett överskott av testosteron kan skada en man, eftersom det ökar risken att utveckla prostatacancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Finns det några andra orsaker till skallighet?

Det finns flera faktorer som bidrar till håravfall.

 1. Stress kan orsaka reversibel alopeci. I det här fallet faller håret jämnt eller i separata delar, hårsäckarna tycks sova och nya hår växer inte ett tag. Processen är reversibel och håret återställs, men komplext hjälp kan krävas.
 2. Störningar i sköldkörteln, till exempel hypotyroidism.
 3. Svampskador i huden.
 4. Hormonavbrott, inklusive de som orsakats konstgjort. Detta hänvisar till fascinationen med steroidhormoner, som ofta tas för snabb muskelbyggnad.
 5. Påverkan av giftiga ämnen och långsiktigt. Att arbeta i farliga områden kan leda till håravfall.
 6. Men den främsta orsaken till skallighet är fortfarande det manliga hormonet testosteronet och närvaron av skalliga släktingar i släktet.

Ner med myterna!

Slutligen kommer vi att skingra flera kända myter om denna process.

 • Myt 1. Att vara skallig är mycket mogna män.

Faktum är att en ung man i åldern 20-25 år kan börja bli skallig. Det här är den så kallade tidiga skalligheten. Vid en ålder av 30 år kan en fullfjädrad skallig fläck redan bildas.

 • Myt 2. Kepsar, hattar, kepsar leder till hårproblem.

Det finns ingen koppling mellan att ha på hatt och skallighet. Det enda som en väldigt ren hatt kan leda till är en obehaglig lukt och mjäll.

 • Myt 3. Det finns mirakel droger som kommer att hjälpa tillbaka det gamla lyxiga håret.

Det finns ingen panacea för skallighet. Du kan pausa denna process, sakta ner den, men det kommer inte att fungera alls och i tid tar det sig själv. Och vilken farmakologi erbjuder bara hjälper i 50% av fallen och har biverkningar, till exempel en minskning av libido och problem med hårbotten när de gnuggar dessa lösningar.

 • Myt 4. Styling produkter har en dålig effekt på hår, deras användning kan leda till skallighet.

Moderna lacker, mousses, skum behandlar noga håret. Deras användning är säker, de ger ingen skada, de tvättas helt med vatten. Det viktigaste är att känna åtgärden och observera din egen hygien.

 • Myt 5. Solen har en destruktiv effekt på håret.

Värme, direkt solljus över torrt hår. Det räcker att täcka ditt huvud med en mössa, hatt eller gömma sig i skuggan - och inga problem. Detsamma gäller solarium. Täck ditt hår med speciella engångslock.

Är det möjligt att undvika skallighet?

Från genetiken, tyvärr kommer du inte att springa iväg. Så män, vi leder en hälsosam livsstil, räddar oss från stress och skallig med nöje!Nästa Artikel
Hur man använder kalamrot för hår - avkok, olja och masker