tjänster


Här är de vanligaste frågorna om personer som är bekymrade över tillståndet av håret eller hårbotten. Låt oss se:

Läkaren - trichologist - är specialist på högre medicinsk utbildning, som syftar till att behandla kärnan och hårbotten. Trichologen kan vara en dermatovenereolog och / eller kosmetolog som har en ytterligare specialisering inom området trikologi.

Det är nödvändigt att förstå att varje tricholog är nödvändigtvis en dermatovenerolog eller kosmetolog.
Men inte alla hudläkare och / eller kosmetolog kan vara trichologist, och endast en läkare, har genomgått särskild utbildning inom Trichology - vetenskapen om diagnos, behandling och förebyggande av skalpstörningar.

Läkaren - trichologist kan ha ytterligare utbildning kost, näring, terapi eller endokrinologi, anti-aging medicin och medicinsk specialitet som inte är obligatorisk, men kan avsevärt förbättra och utöka den diagnostiska processen.
Dessutom är det ibland nödvändigt att skilja verksamhetsområdet och sfären av estetiska trichologer och trichologers yrkesmässiga kompetens.

Estetisk trichologist (inte läkare) är en specialist som tillhandahåller tjänster inom skönhetsindustrin, skönhetssalongen, frisören och SPA-centret. Han har ingen rätt att vara engagerad i diagnos och behandling i vårt land.

Han kan hålla samråd om färgningstekniker och behandlingar - masker och skalar som främjar hårbottenhälsa och förbättrar hårets skaft, vi har sådana specialister som kallas tricholog assistenter.

För att undvika förvirring i dessa frågor kommer det under de kommande månaderna att införas en ny specialitet - trichiatristen. Denna hudläkare ha specialiserat sig på Trichology och äger alla nödvändiga manipulationer för diagnos och behandling av patienter tricology: från kunskap om histologi och biopsi i hårbotten och andra uteslutande av läkare, manipulation.

Oftast läkaren-trichologist klagar den intensiva håravfall, synliga gallring, närvaron av skalning, mjäll, seborré (fet hårbotten), klåda, förekomst av patologiska lesioner och olika hudsjukdomar i hårbotten, liksom i fallet med estetiska problem med håret: med ökad bräcklighet, brist på glans, otillfredsställande utseende.

Var tar doktorn trichologen?

Tyvärr, får en fri screening av programmet vid MHI trichologist fungerar inte i STI kliniker och få behandling vid trichologist passerar genom separation av betald sjukvård. I ett antal multidisciplinära centra är det möjligt att genomgå ett gratis samråd med trichologen, men ytterligare undersökningar och behandling ingår inte i LCA-programmet.
I trichologiska centra (en institution som specialiserat sig på behandling av hår och hårbotten är den viktigaste och prioriterade)
i multidisciplinära medicinska centra, i kosmetologikliniker,
dermatovenerologiska dispensar i avdelningen för betalda tjänster.

Behandling av trichologist

Diagnos i trichologist involverar passagen av samråd, under vilken utsetts / utföra grundläggande diagnostiska åtgärder: driftsättning av laboratorieanalys genomförts trihoskopii och phototrichogram utnämning ytterligare behandling: medel hemvård, mesotherapy och plazmoterapii olika fysikaliska behandlingar, bland annat användning av avancerad laserteknik.

trichologist

Trichology är vetenskapen om håret och hårbotten. Det bör emellertid noteras att i den officiella klassificeringen av medicinska arbetstagare finns det inte något sådant som en "tricholog". Enligt ICD-10 hänvisar trichology till avsnittet "dermatokosmetologi".

Vem är en tricholog?

En trichologist är en speciell dermatolog som behandlar eliminering av hår och hårbottenproblem.

Kompetensen hos denna speciella smala klassificering är behandlingen av skallighet hos både män och kvinnor. Dessutom kan trichologisten föreskriva förebyggande förfaranden, utveckla teoretiska och praktiska metoder för att lösa sådana patologiska processer.

Vilka sjukdomar behandlar specifikt trichologist?

Specialisten i denna klassificering handlar om behandling av sådana patologiska processer i hårbotten:

 1. diffus alopeci (alopeci);
 2. fokal alopeci (håravfall på platser);
 3. tidigt grått hår
 4. alopeci på grund av genetisk predisposition;
 5. mjäll;
 6. seborré;
 7. orimlig förändring av hårets utseende (mörkare, ökad sårbarhet, förlust);
 8. mentagra;
 9. mykotiska sjukdomar som leder till håravfall;
 10. mikrosporiya;
 11. pediculosis;
 12. ringorm.

Dessutom kan en tricholog fungera som en närliggande specialist vid behandling av cancer. Detta beror på det faktum att personens hår nästan helt faller ut efter att ha genomgått kemisk eller strålbehandling.

Trichologen påverkar inte de inre organen under behandlingen. I "arbetsområdet" hos denna specialist, bara hår och hårbotten. Trichologen kan dock hänvisa patienten till ytterligare undersökning till en doktor med annan specialisering om det finns förutsättningar för detta.

När behöver jag se en tricholog?

Samråd med en specialist på detta område är nödvändigt om sådana faktorer är rättvisa:

 1. håret blev skört, torrt, utan uppenbar anledning;
 2. hårbotten är repad och flakad;
 3. mjäll uppträdde;
 4. håret började falla ut slumpmässigt eller över hela huvudets huvud;
 5. det finns en genetisk predisposition för håravfall;
 6. håret började bli grått på en tidig ålder;
 7. efter behandling med hormonella droger
 8. om håret började falla ut efter leveransen.

Eventuella problem med hårbotten och håret bör lösas endast av en specialistläkare. Detta beror på det faktum att håravfall inte alltid är förenat med en kosmetologisk faktor. Sällan kan dessa symtom vara en manifestation av en allvarlig patologisk process i kroppen, inklusive cancer. Därför är självmedicinering oacceptabel.

Vilka tester måste passera?

För att göra en korrekt diagnos, föreskriver en tricholog eller en dermatolog några laboratorietester. I mer sällsynta fall kan, när det finns misstanke om onkologisk patologi, instrumental diagnostik ordineras.

Standarddiagnostikprogrammet innehåller följande:

 1. forskning i hårbotten skrapning;
 2. blod för att identifiera allergenet;
 3. biokemisk blodundersökning
 4. hårstudie.

I vissa fall kan trichologen hänvisa patienten till ett samråd med en genetiker eller immunolog.

Undersökning utförs nödvändigtvis, eftersom det är omöjligt att göra en diagnos endast under en personlig undersökning.

Trichologist: hur är mottagningen?

Förutom den kliniska undersökningen gör doktorn i personalen en personlig undersökning av den drabbade delen av huvudet eller hårets allmänna tillstånd. Tänk också på patientens livsstil, historia (både personlig och familj), en sjukdomshistoria. Baserat på den information som erhållits och resultaten av undersökningen kan trichologisten göra en diagnos och förorda korrekt behandling.

Effektiviteten av behandlingen beror i många avseenden på patienten. På hur han kommer att relatera till sin hälsa och följa rekommendationerna från den behandlande läkaren.

Trikologens rekommendationer

Om vi ​​inte pratar om den genetiska predispositionen av håravfall eller en sjukdom som fungerade som etiologi, kan sådana överträdelser förebyggas.

Ohälsosam kost, frekvent stress och nervös spänning kan vara en av de viktigaste etiologiska faktorerna för skallighet. Dessutom bör du vara uppmärksam på sådana omständigheter:

 1. Användningen av ett olämpligt schampo eller andra kosmetiska hårvårdsprodukter kan orsaka mjäll eller alopeci.
 2. Att hålla sig utomhus i kallt väder utan huvudbonad påverkar hälsan hos håret och hårbotten negativt.
 3. rökning, alkoholmissbruk är också bland de etiologiska faktorerna för alopeci.

Med ovanstående symtom borde man inte använda sig av kosmetiska produkter. Hårförlust är ett medicinskt problem, därför bör en tricholog eller en hudläkare göra detta.

trichologist

Problemet med håravfall stör ett stort antal människor i olika åldrar. Speciellt kvinnor är svåra att tolerera utseende på skallighet, så de kräver snabb och kvalitetsbehandling från läkare. Sjukdomar i hårbotten och hårbotten är i en dermatologs intresse som har fått en smalare specialisering, trichologen. Läkaren fastställer orsakerna till sjukdomsutvecklingen, undersöker hårbotten och föreskriver målriktad behandling med läkemedel eller specialutrustning.

Läkarens kompetens

En trichologist är en läkare som diagnostiserar, behandlar och förhindrar sjukdomar i håret och hårbotten. Läkaren har ett diplom i avsnittet "Dermatologi" med avslutade kurser i trichology. Disciplinen är relativt ung, som bara utvecklas, men redan efterfrågad bland patienter. Detta är förknippat med stor uppmärksamhet på utseendet och estetiken hos varje person.

Trichologists kompetens omfattar följande:

 • Mottagning av patienten i ett privat kontor.
 • Visuell och djupgående undersökning av hud och hårbotten.
 • Använd ett mikroskop för en mer detaljerad undersökning av hårsäckarna.
 • Ta ett skrap från hårbotten och hänvisa till studien.
 • Användning och utnämning av fysiska rutiner för att stimulera hårväxten.
 • Applicera olika salvor och krämer till hårbotten.
 • Utnämningen av en omfattande läkemedelsbehandling.
 • Hänvisning till konsultation till specialister (endokrinolog, dermatolog, onkolog).
 • Kirurgi för att transplantera hårsäckar.

Trichologist arbetar med ytterligare utrustning som hjälper till att diagnostisera sjukdomar mer exakt. Huvudverktyget i händerna på en specialist är ett dermatoskop. Med den visar läkaren under den upprepade förstoringen på skärmen en riktig bild av håret och hårbotten. Med hjälp av ultravioletta lampor med hög noggrannhet kan du bestämma närvaron av svampsjukdomar, beröva psoriasis.

Trichologist är förlovad inte bara vuxna utan även barn. Speciellt när barnet genomgick kemoterapi kurser och helt förlorat hår på huvudet. Läkaren studerar också problemet med hårförnyelse hos personer som lider av medfödda anomalier av hårväxt.

Vilka organ hanterar trichologisten?

Hårväxten i människokroppen beror på ett antal faktorer. Särskilt viktiga är:

 • Normala hormoner (sköldkörtel, binjurar, könshormoner).
 • Inskrivning av tillräckliga mängder vitaminer.
 • Långtidsanvändning av läkemedel som påverkar hårväxten.
 • Sexuell identitet. Hos kvinnor växer håret huvudsakligen på hårbotten, hos män, på ansiktet.

Trichologist i sin övning behandlar problemen med sådana organ och strukturer:

 • Hårbotten.
 • Huvudhår
 • Hårfollikel

Problem med hårväxt är inte alltid lokal, så läkaren bör noga studera sjukdomshistorien och tydligt identifiera viktiga fakta. För en specialist är det inte svårt att skilja håravfall med berövande och med hormonella störningar. Detta är möjligt eftersom doktorn har en specialisering inom dermatologi.

Trichologisten behandlar inte problemet med håravfall i andra delar av kroppen, eftersom denna patologi inte ger upphov till en negativ estetisk effekt.

Klagomål riktade till trichologen

Gradvis eller snabb håravfall är inte alltid förknippad med hudproblem på huvudet. En sådan process kan uppstå på grund av patologin hos endokrina organ, onkologiska sjukdomar. Därför bör du söka hjälp endast från en kvalificerad specialist som har kunskaper om terapi, endokrinologi och onkologi.

De kommer till trikologen med sådana klagomål:

 • Håravfall över huvudet.
 • Bildning av skalliga lappar på vissa delar av huvudet
 • Ökad hårbrott.
 • Utseendet på diskbänken mer än 50 hår efter shampooing.
 • Mjölk uppträdde på huvudet, som inte avlägsnas med hjälp av olika tvättmedel.
 • Alopeci inträffade i nära släktingar.
 • Gråt hår visade sig i en tidig ålder.
 • Skalliga fläckar på huvudet är förknippade med uttalad flaking av huden.
 • Problem med hårsäckar framkom efter förlossning, stress, medicinering.
 • Alopeci inträffade efter kemoterapi och strålbehandling.
 • Brötslighet och skallighet utvecklas snabbt på grund av hormonbehandling.
 • Under dagen oroade sig för hårbotten starka och kliande.

Trichologist samlar noggrant alla klagomål från patienten. Det är särskilt viktigt att en person pratar om hur länge symptomen är och användningen av olika mediciner.

I sin praktik måste läkaren undersöka hela huden på patientens kropp. Detta kommer att bidra till att fastställa orsaken till sjukdomen, även om den orsakas av andra organs patologi.

Vilka sjukdomar behandlar trichologist

Trichologisten kan hantera systemiska sjukdomar i kroppen som har resulterat i hårskador. Det finns emellertid sjukdomar som påverkar hårbotten och hårfollikeln på lokal nivå:

 • Diffus alopeci. Detta är enhetlig håravfall över huvudet. Sjukdomen är förknippad med nedsatt hormonnivå, kemoterapi, genetisk predisposition.
 • Fokal alopeci. Denna håravfall bara på vissa områden i hårbotten. Kvinnor och män påverkas lika. Patienter klagar på rodnad och svullnad i områden i hårbotten som påverkas av defekten.
 • Seborrheisk dermatit. Detta är en kronisk sjukdom i hudanslutningarna, särskilt uttalad på huvudet. Orsaken till sjukdomsutvecklingen är infektion med svampsporer. Patienter utvecklar klåda och mjäll, rodnad i huden och ökat fet hår.
 • Förändringar i kvalitetsindikatorerna för hår - brittleness, torrhet, utseendet på grå hår. Dessa processer kan vara associerade med åldersrelaterade förändringar, hypovitaminos, stress, vatten och schampo av dålig kvalitet.
 • Microsporia (ringorm). Detta är en svampinfektionssjukdom som främst påverkar husdjur. En person efter kontakt med en hund kan en katt lätt smittas med mikrosporia. Patienterna har en skada på huvudet, mäter 4-5 cm, med brutet hår upp till 4-6 mm långt i mitten. Detta område är täckt med ett lager av vit skalning.
 • Pediculosis. Sjukdomen uppträder efter att lössen har ramat hårbotten. Patienter indikerar hud klåda, grunda hudskrapa, ökat sprött hår och närvaron av löss.
 • Tidigt grått hår förekommer hos personer i åldrarna 25-35 år. Detta tillstånd är förknippat med hypovitaminos, stress, anemi. Pigmentationsstörning har en mer kosmetisk effekt, ibland åtföljd av sprött och torrt hår.
 • Hypertrichos kännetecknas av ökad hårväxt i ansiktet, huvudet och andra delar av kroppen. Ofta är denna sjukdom associerad med en genetisk predisposition.

I fall där en person har en genetisk predisposition för alopeci är det mycket svårt för en tricholog att klara av progressiv alopeci. Hårsäckar är helt övervuxna med epitel och efterföljande hårväxt är nästan omöjligt. Därefter kan läkaren tillgripa en kirurgisk lösning på problemet. På baksidan av huvudet skärs en bit hud med hår, då är den uppdelad i små partiklar. Specialisten singlar ut varje glödlampa separat och injicerar den i det nödvändiga området med alopeci.

Trichologist måste nödvändigtvis informera patienten om ämnet sjukdomar i sköldkörteln, binjurarna hos endokrinologen.

Forskningsmetoder tilldelade av trichologist

Specialisten, efter att ha undersökt patienten, kommer alltid att förskriva följande laboratorietester:

 • Allmän analys av blod och urin.
 • Blodglukos.
 • Blodelektrolyter - kalcium, magnesium.
 • Sköldkörtelhormoner (thyroidin, T3, T4, sköldkörtelstimulerande hormon (TSH)).
 • Könshormoner. Estrogener, progesteron - för kvinnor, testosteron - för män.
 • Genetisk forskning av kromosomer i fråga om ärftlig patologi.

Trichologist måste också använda följande instrumentdiagnostiska metoder:

 • Skrapa hårbotten för mikroskopisk undersökning.
 • Hudskrapning för bakteriologisk undersökning.
 • Spektral analys av hår för att bestämma nivån av spårämnen i vävnaderna.
 • Ultraviolett spektrometri. Metoden bidrar till att skapa en viss glöd i vissa sjukdomar.
 • Mikroskopi av hårfollikeldermatoskopet.
 • Ultraljudsdiagnos av sköldkörteln, manliga och kvinnliga könsorgan.
 • Doppler i nacke och huvudkärl.

Ytterligare metoder hjälper till med diagnosen. Läkaren skickar ofta patienter till ett samråd med en endokrinolog, en immunolog och genetik.

Det bör understrykas att diagnosen kan göras först efter en direkt undersökning av patienten av en tricholog.

Trichologist tips

Utseendet spelar en viktig roll när man söker ett jobb, i personliga relationer, i ett lag. Därför känner vissa människor sig obekväma när de lider av håravfall.

 • Huvudet ska tvättas dagligen, med hjälp av schampo och balsam på samma gång.
 • Skölj huvudet efter att du har använt schamponet för varmt vatten vid rumstemperatur.
 • Det är förbjudet att tvätta håret med varmt vatten, så är sekret från sebaceous och svettkörtlarna stimulerade - håret blir tjockare snabbare.
 • På vintern, i frostigt väder, måste du bära en hatt, så normal blodcirkulation i huden bibehålls.
 • Efter att ha tvättat håret är det inte önskvärt att använda en hårtork, eftersom håret blir skört och torrt.
 • Efter att ha tagit ett bad ska huvudet lindas med en handduk så att håret torkas naturligt.
 • För att undvika utseende av ringorm i ett barn är det bättre att inte ha husdjur.
 • När huvudlöss och microsporia har dykt upp, ska du omedelbart söka hjälp av en läkare.
 • Om håret faller ut efter 40-50 år ska sköldkörteln kontrolleras först.
 • Huvudmassage förbättrar mikroblodcirkulationen och näring av hårlampan. Varje dag kan du massera hårbotten med tufts av alla fingrar, applicera måttlig kraft i 2-3 minuter, 5-6 gånger om dagen.
 • Mjölk är oftast en manifestation av en svamphudsjukdom. När det här problemet uppstår är det därför bättre att söka hjälp från en hudläkare.

Hårproblem, särskilt de som är förknippade med håravfall, är trichologens ansvar. Endast en läkare kan diagnostisera och ordinera adekvat behandling.

Mottagning av läkare av trichologist: vad han behandlar, med vilka metoder och var att hitta den

Tack vare reklam verkar det som att något hårproblem korrigeras med "rätt" schampo eller annan vårdprodukt. Men det här är inte så, för ofta lider deras tillstånd och hälsa av sjukdomar, funktionsfel i kroppens system, medicinering och jämn ekologi.

Endast en tricholog kommer att kunna utföra en kompetent diagnos, bestämma orsakerna och tilldela rätt behandling. Vad exakt gör en sådan läkare, och i vilka fall att kontakta honom - läs nedan.

Läkarkliniken behandlar hår och hårbotten.

Vad behandlar sådana specialister?

I början uppstod denna medicinska riktning som en gren av dermatologi och venerologi. Denna vetenskap, i jämförelse med den senare, behandlar studier av olika problem som uteslutande hör samman med huden och hårbotten. Följaktligen är det huvudsakliga verksamhetsområdet för specialister från detta område diagnosen, behandlingen, förebyggandet av eventuella patologier i detta segment.

Mottagning hos trichologen.

Intressant! Denna specialitet saknas fortfarande i den nationella klassificeringen av hälsodepartementets yrken. Men trots detta växer intresset för det och 2008 öppnades även det ryska samhället av trikologi.

Det är obligatoriskt att ta emot trichologists doktor i flera steg:

 1. Samlar historia. Detta inkluderar en visuell inspektion av hårbotten och krullarna, en konversation med patienten, behandling av klagomål.
 2. Diagnos. Först efter den första punkten och en adekvat bedömning av situationen bestäms specialisten med valet av diagnostikmetoden och de analyser som behöver vidtas. I regel är det allmänna laboratorieindex för blod och urin samt studier av hormonnivåer (i de flesta fall obligatoriska). Syftet med detta är att identifiera orsakerna till nuvarande patologiska förhållanden. Från resultaten av en kompetent undersökning kommer bero på valet och effektiviteten av ytterligare terapi.
 3. Samråd med andra läkare. Utöver sina rekommendationer kan trichologen hänvisa patienten till en ytterligare undersökning av en endokrinolog, gynekolog och andra specialister för att sammanställa en fullständig bild av sjukdomen.
 4. Diagnos och recept på terapi. Endast efter att ha utfört alla undersökningar kan läkaren redan korrekt identifiera orsaken till problemen. Baserat på den väljs den lämpligaste behandlingen, liksom förebyggande åtgärder.

En kvalificerad god läkarkliniker på håret missar inte ovanstående steg vid hans möte. Innan du går till honom för ett samråd, bör du åtminstone läsa recensioner om honom.

Listan över sjukdomar där trichologen är kompetent

Ibland är en sådan läkare upptagen för att helt enkelt visuellt förbättra statens tillstånd. Men vanligtvis orsaken till besöket hos honom är vissa sjukdomar:

 • ringorm och asbestos;
 • Alopeci av olika typer och former (diffus, fokal, genetisk och annan alopeci);
 • mykos av epidermis (microsporia, trichophytosis och andra);
 • purulenta (mentagra) och smittsamma löksjukdomar;
 • parasitisk skada, inklusive löss
 • tidigt grått hår;
 • förlust;
 • seboré och mjäll.

Separat är det nödvändigt att framhäva en sådan ärftlig sjukdom, som atrofikrullar. Denna patologi detekteras under det första året av livet. För sin diagnos och behandling kommer det att krävas barnläkare.

PÅ OBS! En sådan läkare behandlar inte patologier hos inre organ. Och eftersom förändringar i hårets och hudens tillstånd på huvudet kan vara symptom på allvarliga systemiska eller infektionssjukdomar, fungerar det ofta i samband med endokrinologer, smittsamma specialister, gastroenterologer och gynekologer.

Diagnostiska metoder

Indikatorer för hårdensitet efter studien.

I vilken utsträckning en specialist har diagnostiska färdigheter bestämmer resultatet av ett besök hos honom. Under undersökningen ska de identifiera följande indikatorer på huvudets och huvudets epidermis:

 • Allmänt skick och struktur
 • graden av förändring och skada
 • komposition och mängd utsöndrad talg;
 • Närvaron och orsakerna till inflammation, klåda;
 • densitet och tillväxt
 • adekvat och effektivitet hos en viss behandlingsmetod.

Valet av diagnostikmetod beror på svårighetsgraden av sjukdomen och relaterade problem. I kliniken, där läkaren tar trichologist, måste det finnas utrustning för följande diagnostiska metoder.

Spektralanalys

Normer och avvikelser i spektralanalys av hår.

Denna teknik är mycket informativ. Dess väsen ligger i studien av strängens mineral-kemiska sammansättning. Och eftersom de tenderar att ackumulera i sig olika substanser, kommer den erhållna informationen att återspegla innehållet i fördelaktiga och skadliga beståndsdelar i hela kroppen.

Denna studie genomförs i flera steg:

 1. Provkvitto Detta kräver strängar upp till 4 cm långa, klippta från occipitalzonen. Ofta tas flera bitar från olika områden. Deras totala bredd ska vara ca 1 cm.
 2. Bestämning av spårelement. De behandlade trådarna med en speciell komposition placeras i spektrometern. Full diagnostik kontrollerar närvaron av 40 element - från aluminium till zirkonium. Ibland är analysen begränsad till en studie av 25 indikatorer, med undantag av 15 toxiska element från den första metoden.
 3. Detektering av brist eller överskott av ämnen. Denna information hjälper till att upptäcka avvikelser i olika kroppssystems arbete, samt att "förutsäga" en förutsättning för vissa sjukdomar.

Indikationerna för att genomföra denna studie är vanligtvis skaldethet, stuntad tillväxt och störd strandstruktur. Men spektralanalys är inte bara användbar för sådana problem.

Så materialet tas för spektralforskning.

Att identifiera en obalans av mikrodelar i kroppen bidrar till att ordinera en effektiv korrigerande behandling i följande fall:

 • hormonella störningar;
 • minskad immunitet och instabilitet mot förkylningar;
 • skadliga arbetsförhållanden
 • brist eller övervikt
 • manlig och kvinnlig infertilitet
 • impotens och erektil dysfunktion.

VIKTIGT! Strängar för analys skärs vid rötterna. Om en färgning eller perm har gjorts tidigare, bör du vänta minst en månad efter dessa procedurer.

Trichogram och phototrichogram

Ett trichogram är tilldelat för att identifiera procentandelen hår i vissa stadier av tillväxt. Normal är upp till 80% i den aktiva tillväxtfasen och ca 10% i resten. Det finns 3 av deras namn:

 • anagen - aktiv tillväxt;
 • telogenövergångsperiod
 • katagenovaya - resten av fasen.

För detta förfarande avlägsnas 50-80 föremål från olika zoner i hårskiktet med pincett. Det resulterande materialet studeras under ett mikroskop.

Processen av trichogram hår.

Under denna procedur kan du kontrollera följande parametrar:

 • Allmänt hårförhållande
 • tendens till baldness av olika typer;
 • tillgänglighet och antal tunna produkter.

Phototrichogram innebär användning av en specialskanner. Med hjälp av denna enhet är det möjligt att avslöja stegen av tillväxten av strängen för att bestämma graden och typen av alopecien närvarande.

Denna procedur utförs i flera steg:

 1. Det finns 2-4 områden av hårskydd (0.1x0.1 cm) och sedan rakar materialet för forskning bort från dem.
 2. Efter 2 dagar appliceras ett speciellt färgämne på de rakade områdena, och därefter skinnas epidermis med enheten.
 3. Den mottagna data bearbetas på datorn, sedan utfärdas resultatet av kontrollen.

VIKTIGT! Rollen av dessa diagnostiska metoder är ovärderlig för tidig upptäckt av skallighet.

Microvideo diagnostik

Processen att genomföra mikrovideo-diagnostik.

Med mikrovideo diagnostik utförs studier med en videokamera utrustad med ett speciellt mikroskop. Enheten är ansluten till en specialists dator, och han ser i realtids jämförande grafer (med normer och avvikelser) av hårets diameter, dens densitet per 1 kvadratmeter. se beroende på färg (mörk, ljus, röd).

Mikrovideo diagnostik hjälper också att bestämma hårbotten och lökarnas tillstånd. Enheten som används diagnostiseras med en ökning på upp till 150 gånger.

Denna metod hjälper till att identifiera:

 • Förekomsten av en viss typ av alopeci;
 • exakta orsaker till problemet;
 • nedsatt hårstruktur;
 • hudsjukdomar och mer.
till innehållet ↑

Används behandlingar för sjukdomar i håret och hårbotten

Processen för hårbehandling med en laserapparat.

Efter att ha identifierat sjukdomen och dess orsaker ordinerar läkaren en specifik behandling. Valet beror också på de enskilda egenskaperna och den specifika diagnosen.

Till exempel närvaron av allergier eller kroniska sjukdomar. I det här fallet kommer den valda terapin att ha minimal risk för biverkningar i patienten.

Bland de populära metoderna för behandling kan identifieras som:

 1. Ozonbehandling är ett ganska smärtsamt förfarande med en bra antiinflammatorisk, fungicid, baktericid, immunmodulerande effekt. Patienten injiceras djupt i epidermis-ozonmolekylerna. Den terapeutiska effekten uppnås genom förbättrat blodflöde, förbättrad näring av huden och hårsäckar. Det förbättrar läkemedelsbehandling för nestning, diffus och androgenetisk alopeci, och används också vid behandling av psoriasis och pyoderma på de håriga delarna.
 2. Laserterapi är ett smärtfritt förfarande, med hjälp av speciella enheter med lågintensitetsstrålning. De skadar inte vävnaden, utan tvärtom utlöser den naturliga regenerativa processen, vilket skapar en biomodellerande effekt i håret och folliklarna.
 3. Plasmoterapi - innebär införande av blodplasma i huvudets hud. Detta ämne är mättat med blodplättar, vilket påskyndar processen för regenerering av folliklar.
 4. Ionoterapi - påverkar de djupa skikten i huvudets epidermis med chock eller ultraljud. Samtidigt introduceras droger i hudcellerna för att stimulera folliklarna.
 5. Mesoterapi - innebär injektion av olika droger direkt i huvudets hud. Vanligtvis föreskrivs vitaminer, komplex av peptider, hormoner, element för ökad tillväxt av ordern.

Läkaren utför proceduren för mesoterapi.

I vilka situationer är det nödvändigt att anmäla sig till trichologen

På bilden, olika grader och typer av skador på stavarna.

Det finns ett antal symptom som bör varna. När de verkar är det bättre att inte självmedicinera. Dessa inkluderar följande situationer:

 1. När överdriven håravfall observeras är trichologen helt enkelt nödvändig. Och oavsett om strängen faller slumpmässigt eller fokalt. Ibland kan båda vara ett symptom på en allvarlig sjukdom. Läkaren kommer omedelbart att bestämma orsakerna och ordinera lämplig behandling. Detta kommer att eliminera många ytterligare komplikationer.
 2. Förändringar i hårets struktur. Om de blir tunnare, tråkiga, spröda, sällsynta och splittrade, är det tillrådligt att inte skjuta upp trichologens besök.
 3. Utseendet av seborré av vilken typ som helst. I de flesta fall är mjäll, särskilt fet, resultatet av kränkningar i hårbotten i hårbotten. Specialisten kommer att identifiera sin orsak och ge omfattande sätt att hantera detta.
 4. Tidig gråtning. Utseendet av gråa hår i ung ålder kan indikera störningar i kroppen, som trichologen kommer att avslöja.

Var hittar du en sådan läkare

Trots den stora efterfrågan är det inte lätt att hitta bra läkare från detta område. De tar inte in den vanliga kliniken, och utför ofta sina aktiviteter i privata kliniker eller stora medicinska centra. I vilket fall som helst, när man väljer en kompetent specialist är det nödvändigt att ta hänsyn till sin kompetens, erfarenhet och reell återkoppling i sitt arbete.

Om det inte finns några vänner som redan har haft positiv erfarenhet av behandling i en viss klinik, kan du hitta en tricholog med recensioner. Katalogen presenterar data endast kvalificerade och erfarna representanter för detta yrke. Det är intressant att det första inledande samrådet med läkare i trichologen är kostnadsfritt.

Det finns ytterligare ytterligare fördelar med tjänsten:

 • Val av specialist i en viss stad
 • Information om var trichologen tar - kliniker med adresser
 • reella åsikter av patienter.

Sök efter stad är enkelt. Som standard kommer tjänsten att hitta läkare trichologist i Moskva. För att välja en annan stad måste du sväva och klicka på markören på namnet och en flik med andra städer kommer att visas. Det är bara att välja rätt.

Dessutom kan du sortera sökresultaten genom att:

 • inträdespris (varierar från 1000 till 2000 rubel);
 • arbetslivserfarenhet;
 • betygsatt av patienter.

Tjänsten kommer också att hjälpa om en trichologist i St Petersburg söker efter, även när man lämnar huset. Att göra ett möte med den valda läkaren, helt enkelt fylla i en enkel onlineapplikation.

Endast katalogen hittills innehåller endast experter från olika städer i Ryssland. Till exempel, om en läkare letar efter en trichologist i Rostov-Don-Don, kommer tjänsten att ge ut sådan information. Men nu i Minsk är data tillfälligt inte tillgänglig. Vi önskar dig en snabb återhämtning!

Professionell trichologist

En trichologist är en högspecialiserad dermatokosmetolog som studerar hår- och hårbotten, orsakerna till och mekanismen i utvecklingen av patologier och behandlar även hår och hårbotten.

Trichologistens huvudproblem är barns, manlig och kvinnlig skallighet av olika ursprung och sjukdomar som är förknippade med det. Trichologisten utför förebyggande procedurer som stöder hår och hårbotten i gott skick, ger rekommendationer för vård, tillsammans med onkologer behandlar håravfall efter strålning eller kemoterapi, deltar i samråd med läkare om huruvida hårtransplantationen är lämplig.

Trichologen behandlar inte interna organ, men kan hänvisa till samråd och undersökning till läkare av besläktade specialiteter för att göra en noggrann diagnos. Trichologists yrke är närmast associerad med endokrinologer, gastroenterologer, allmänläkare, barnläkare, dermatovenerologer, mykologer, epidemiologer, kosmetologer, infektionssjukdomsspecialister och onkologer. Inne i trichology finns en specialitet för barnets trichologist.

 • Total skallighet och lokal alopeci av olika ursprung, inklusive genetiskt bestämda.
 • Trichophytosis eller ringworm.
 • Tidigt grått hår.
 • Håravfall av olika etiologi.
 • Pitiriasis - skalig, mjäll.
 • Lishai: rosa, asbest, röd platt.
 • Psoriasis i hårbotten.
 • Microsporia och andra mykoser.
 • Seborré är torr och eksem-liknande.
 • Lus (pedikulär).
 • Mentagra - versicolor, lokaliserad på hakan.
 • Spontan förändring i hårets färg och struktur.
 • Manifestationer av tertiär syfilis.
 • Hyperkeratos.
 • Scledermia, lupus erythematosus - autoimmun hudpatologi.
 • Follikulit.
 • Överdriven kroppshårtillväxt - hirsutism.
 • Favus eller scab.
 • Allergiska reaktioner.
 • Överdriven hårighet i huden är hypertrichos.

Det bör understrykas att den specialiserade läkare-trichologen inte är officiellt. Mottagning av patienter i detta område är vanligtvis en hudläkare, mindre ofta - en dermatokosmetolog. Enligt den internationella klassificeringen av sjukdomar (ICD-10) är trichology en gren av dermatokosmetologi och en tricholog har som regel metoder för laserkorrigering, kryomassage, plasmahöjning, ozon, mesoterapi, elektroporation, darsonvalisering, elektrofores.


I Ryssland uppträdde de första trichologerna bara för några år sedan.

Arbetsplatser

Trichologisten arbetar i dermatovenerologiska dispensarier och kosmetologikliniker, vetenskapliga forskningsinstitut, skönhetssalonger, adopterar till speciella polykliniker, regionala sjukhus.

Berättelsens historia

Trichology är en av de yngsta vetenskaperna. Hon föddes i början av förra seklet, i väst. I rättvisa bör det noteras att akademiker D. Wheeler var den första som visade intresse för sitt hår, som efter ett annat besök på frisören tänkte på anledningarna till att tunna hans hår (1860). Han skrev många vetenskapliga artiklar om detta ämne, han introducerade termen "trichology". Men förrän 1902, innan institutet för trikologi etablerades i London, blev hårvetenskapen inte erkänd som officiell medicin.

Grundaren av den nya riktningen är F. Lowe. Efter 16 års forskning och praktik lyckades han öppna den första i världens hårbotten- och hårsjukhus, som snabbt blev populär bland patienter och förtjänt auktoritet. Sjukhuset fungerade fram till andra världskrigets början och öppnades först 1959. På grundval av denna medicinska institution började träningen av trichologer, först för England, och sedan för hela Europa. Idag i Europeiska unionen får trichology särskild uppmärksamhet. Hon blev hela riktningen för estetisk medicin.

I Ryska federationen började trichology utvecklas från slutet av 1900-talet, de första trichologerna förekommit för bara några år sedan. Alla har utbildats i väst. Idag blommar denna gren av dermatologi med moderna metoder för mikrovideo-diagnostik. Trichologists tillämpar innovativa läkemedel, fysioterapi, de senaste teknikerna, inklusive laser, plasma-lyft och mesoterapi. Den senaste trenden är graden av vetenskap för trichoterapi och tricho-kirurgi.


Mesoterapi är en av de behandlingar för skallighet som en läkare använder.

Trichologists uppgifter

Trichologistens huvuduppgifter är följande:

 • Poliklinisk konsultation och inpatientbehandling av patienter.
 • Apparatbehandling: fotorejuvenering, laser hårborttagning, mesotherapy utan injektion, elektrokoagulering.
 • Injiceringsbehandling: mesoterapi, biorevitalisering, plasmaliftning.
 • Utarbeta individuella håråterställningsprogram.
 • Träning i hår och hårbotten vård. Urval av individuella kosmetika, schampon.
 • Organisation och innehav av örtmedicin sessioner.
 • Riktning mot hårtransplantation.
 • Registrering av sjuklistor och primär dokumentation.

Krav för trichologist

De grundläggande kraven för trichologist inkluderar:

 • Högre medicinsk utbildning, giltigt ackrediteringsintyg i dermatologi eller kosmetologi.
 • Trichology träning är välkommen.
 • Botulinum toxin färdigheter.
 • Förmåga att genomföra biorevitalisering med fyllmedel.
 • Överensstämmelse med reglerna för asepsis och antisepsis.
 • Säker PC-kompetens, arbeta i ett enda informationssystem.


Håravfall kan prata om allvarliga patologier.

Hur man blir en tricholog

För att bli trichologist måste du:

 1. Graduate från ett universitet eller en läroanstalt med en examen i allmän medicin eller barnläkare.
 2. Få ett ackrediteringsblad. För att göra detta måste du godkänna tentamen och framgångsrikt genomföra en intervju med expertutskottet.
 3. Därefter kan du arbeta med patienter på öppenvårdsbasis (till exempel en terapeut eller barnläkare).
 4. För att få en smal specialisering kan du anmäla dig till bostad (2 års studier) i specialet "Dermatovenereologi", "Kosmetologi", "Dermatokosmetologi" (det finns ingen specialisering i trichologi i Ryska federationen). Avgift enklare, eftersom tävlingen är liten och för antagning behöver du bara ha 50 certifieringspoäng. Fri tillgång till bostaden är möjlig på två sätt: genom konkurrens generellt eller av riktad riktning hos huvudläkaren hos en medicinsk organisation där specialisten redan arbetar.

Varje år måste läkare göra 50 certifieringspoäng. För att göra detta kan du ta uppkurser (36 poäng), delta i vetenskapliga och praktiska konferenser (antalet poäng beror på händelsen, men vanligtvis ca 10 poäng), publicera forskningshandlingar, skriva böcker, försvara avhandlingar. Om poängen är tillräckligt, kan du arbeta vidare. Om poängen inte görs måste du antingen sluta läkarutbildningen eller lösa detta problem med hjälp av "icke-standard" metoder.

Erfarenhet, skicklighet och kvalitet hos doktorns arbete bedöms som regel genom kvalifikationskategorier, som kan erhållas genom att försvara forskningsarbete. Under försvaret bedömer kommissionen doktorens kompetens inom området diagnostik, behandling, förebyggande och relevans av sin kunskap.

Vad är kvalifikationskategorierna:

 • den andra - över 3 års erfarenhet;
 • Den första - mer än 7 års erfarenhet;
 • Högre - mer än 10 års erfarenhet.

Kvalifikationskategorin gör att du kan uppta höga positioner i medicinska institutioner, ger dig rätt till lönebidrag, ger status i en professionell miljö och högt patientförtroende. Ökad respekt kan uppnås genom att tala vid konferenser, symposier och skapa vetenskapliga artiklar och papper.

Läkaren har rätt att inte kvalificera sig, men detta kommer att hindra hans karriär och professionell tillväxt.

Lön av trikologer

Det totala inkomstintervallet är enligt följande: trichologer tjänar från 20 000 till 250 000 rubel per månad. Trichologists är mest efterfrågade i Moskva och Leningrad regioner. Vi hittade minimilönen hos en läkare i ett av Moskvas medicinska centra - 20 000 rubel per månad, det maximala - även i Moskva vid kliniken för modern trichology - 250 000 rubel per månad.

Trichologists genomsnittslön är 60 000 rubel per månad.

trichologist

Vem är trichologist

Dermatolog av smal specialisering, som uteslutande handlar med hårsjukdomar - svampskador (mjäll), skallighet och andra.

(se även mykolog, hudläkare)

Vad ligger inom doktorens trichologists kompetens

Han studerar strukturen, tillväxtfaserna hos normalt (oförändrat) hår och utvecklar också teoretiska och praktiska metoder för att förebygga sjukdomar och behandla hår och hårbotten.

Vilka sjukdomar behandlar trichologisten?

Vilka organ hanterar läkaren Trihologist?

När ska du kontakta Trichologist

Mjölk är en av de vanligaste sjukdomarna i hårbotten. Små vita skalor som uppträder i hårbotten och håret bildas som ett resultat av borttagning och efterföljande avskalning av hårbottens övre lager. Mjölk kan uppstå oberoende av din hudtyp. Mycket ofta är dess förekomst förknippad med felaktig hårvård: Tvättning med ett olämpligt tvättmedel i hårt vatten, felaktig färgning och blekning av hår, frekvent kemisk perm.

Utsläppen av mjäll kan vara en nödsignal: det indikerar en kränkning av utsöndringen av hårbotten i huvudbunden, vilket vanligen orsakas av funktionsfel i de inre organen: det kan vara gastrointestinala sjukdomar, sköldkörtelsjukdomar, endokrina störningar. Bildandet av mjäll kan orsakas av svår stress, långvarigt depressivt tillstånd, ökad känslomässig aktivitet, ohälsosam kost.

Det är därför, om du, trots systematisk vård och lokal behandling, inte kommer att kunna bli av med mjäll inom några månader, bör du omedelbart söka råd från specialistläkare och ta reda på grunden till händelsen.

Den torra formen av seborré i hårbotten härrör från otillräcklig aktivitet hos hudens talgkörtlar. Vid detta stadium av sjukdomen finns en signifikant hyperemi i hårbotten, skalning, klåda.

Vit mjäll, torr, lätt avskalning, som liknar pollen, ligger löst på huden, vilket i regel inte orsakar seborrheiskalopeci. Håret är tunt, utarmat, sprött, bräckligt, med splittrade ändar, naturlig elasticitet för friskt hår reduceras. Hårbotten är väldigt torr.

Vanligtvis när man kammar på en kam eller borste, kvarstår en liten mängd förlorat hår. Om mindre än 150 hår faller ut under dagen är det ingen anledning att oroa sig eftersom det här är ett helt naturfenomen som är förknippat med hårförlusten. Snart kommer det förlorade håret att ersättas med nya.

Forskare har beräknat att ju tjockare håret desto större kammar ut. Men om på din hårborste finns det en hel massa hår, indikerar detta en skallighet.

Baldness - en sjukdom i håret och hårbotten, kännetecknat av för tidigt ökad håravfall.

Denna sjukdom är mycket lätt förvirrad med skallighet, eftersom områden med fullständig skallighet plötsligt uppträder i hårbotten. De exakta orsakerna till denna sjukdom är fortfarande inte kända.

Man tror att det kan orsakas av stressiga situationer, hormonella störningar, vitaminbrister, ohälsosamma dieter, allvarliga infektiösa och kroniska sjukdomar. Män är mycket mer mottagliga för denna sjukdom än kvinnor. Förväntad långsiktig omfattande behandling.

"False" nesting baldness (pseudopelad)

På hårbotten finns små områden av komplett alopeci av oval eller rund form. Huden på dessa ställen liknar de läkade såren.

Det är möjligt att sjukdomen härrör från nervstopp eller hormonella störningar, men de exakta orsakerna till utseendet har inte förklarats hittills.

Utseendet av grått hår är förknippat med gradvis förlust av hårpigmenterande ämnen. Melanin, som ligger i den kortikala substansen i den subkutana delen av håret och är ansvarig för den naturliga hårfärgen, börjar växla med luftbubblor, i slutändan leder detta till störning av pigmentering och förlust av hårets naturliga färg. Depigmentering uppstår. Graying är oftast förknippad med kroppens naturliga åldringsprocess.

Sjukdomar i hår och hårbotten. Det kännetecknas av det plötsliga utseendet på gråa täta skalor på håret, som liknar asbestfibrer, därav sjukdomens namn.

Dessa skalor limmar håret, dåligt skilt från håret och hårbotten. De exakta orsakerna till sjukdomen är inte kända. Men asbestlossen behöver en långsiktig komplex behandling under överinseende av en specialistläkare.

Sjukdom i hårbotten och kroppshår, som redan manifesteras hos nyfödda i den första månaden i livet.

Karaktäriserad av utseende av blåsning längs hela längden av håret. Sjukdomen är ärvt och otrevlig. Regelbunden konsumtion av A-vitamin förhindrar vidare utveckling av sjukdomen. Mycket användbara masker från bodyagi.

Purulent inflammation av hårsäckar

En sjukdom i hårbotten och ansiktet, men ibland finns symtom på kroppens hårlinje.

Karaktäriserad av utseende på hårbotten eller hakan av liten pustulär inflammation av vitgrå färg, vilket ofta framträder av bubblor. Håret går igenom dessa formationer. En sjukdom
infödd, ärvt.

De första tecknen på sjukdomen förekommer i tidig barndom.

Förhärskas på vintern, och på sommaren kommer det inte att manifesteras. Du behöver en ganska långsiktig omfattande behandling under överinseende av specialister, som i regel bidrar till att uppnå effekten.

Örmedicin, som använder speciella mjukgörande och exfolierande droger rekommenderas att kombineras med regelbundet intag av vitaminerna C och A.

Orsaken är allvarliga kroniska sjukdomar och sjukdomar i hårbotten (till exempel alla typer av seborré). Det finns en gradvis förstörelse av hårstrukturen, den blir för tunn, den kan lätt avlägsnas. Om sjukdomen inte behandlas leder det till fullständig håravfall.

Sjukdom i hårbotten. Det kännetecknas av utseendet på små ringformiga vita färgade formationer längs hela längden av håret. Dessutom växlar friska områden med foci av sjukdomen. Orsakerna till denna sjukdom har inte förklarats hittills.

Behandling till ingen nytta. Experter rekommenderar att färga sådant hår.

Sjukdom i hårbotten och andra delar av människokroppen. Det kännetecknas av utseendet på huden av rosa och rödaktiga fläckar (därav namnet), peeling och klåda i huden. Omedelbar omfattande behandling krävs.

Sjuka hårsäckar. Det kännetecknas av utseendet av pustulära formationer på hårbotten. Håret blir mycket tunt, lätt avlägsnat med follikeln.

Sjukdomen är kronisk i naturen, kräver långvarig behandling under överinseende av en läkare. Det drabbade håret avlägsnas med hjälp av röntgenstrålar i speciella skåp. Som regel är fullständig avlägsnande av hårbotten nödvändig.

Mykoser (svampsjukdomar)

Mykoser beror på verkan av patogena svampar som påverkar hårlinjen och hårbotten. Barn och unga kvinnor är mest mottagliga för dessa sjukdomar, även om de också finns hos män. Dessa är smittsamma sjukdomar, det är därför nödvändigt för en person att begränsa kontakterna under behandling och desinficering av hushållsartiklar, eftersom spridningen av sådana sjukdomar kan utföras genom personliga hygienartiklar (kammar, penslar etc.), kläder och andra delade föremål. Behandling av svampsjukdomar kräver mycket tid och särskild utrustning, därför bör den utföras under överinseende av en specialist. Skadat hår avlägsnas med röntgenstrålar.

De vanligaste svampsjukdomarna är scab, microsporia och ringworm.

Sjukdomen påverkar hårbotten och håret. Manifierad av den karakteristiska lukt av mögel, grågula scabs upp till 1 cm breda, som täcker hårbotten. Hår skört, sprött, torrt, lätt att dra ut.

Infektionssjukdom som påverkar hårbotten: Håret är täckt med en vitfilm, som åtföljs av peeling och klåda. Oftast påverkar denna sjukdom barn. Infektion kan uppstå som en följd av kontakt med ett sjukt husdjur eller en sjuk person.

Trichophytosis (ringorm)

Infektionssjukdomar påverkar hårbotten på huvudet och ansiktet, hårbotten och naglarna. Det är känt att oftast detta
pojkar lider av sjukdomen.

Sänds genom direktkontakt med bäraren, genom katter och hundar, genom personliga tillhörigheter hos sjuka människor. Det finns flera typer av denna sjukdom: ytlig och djup trichofytos.

Ytlig trichofytos påverkar oftast ungdomar under puberteten. Manifest av utseende av små runda områden, vars hår är mycket skört, avbrott i olika höjder, åtföljd av hudsköljning och klåda.

Djupt trichofytos påverkar vanligtvis ungdomar i tonåren. Små runda områden med fullständig skallighet uppträder i hårbotten, vars utseende är orsakad av en djurslag av svamp, resten av huvudet är täckt med scabs. Håret på kanterna av baldness områdena är lätt draget ut, det finns suppuration inom hårsäckar.

Splitting hår. Sjukdom i hårbotten.

Det kännetecknas av utseendet av splittrade ändar på håret, som enligt deras utseende liknar en pensel. Det brukar utvecklas på långt eller halvlångt hår, med minskad utsöndring av talgkörtlarna. Orsaken till sjukdomen är påstådd felaktig användning av schampo och andra kosmetika. Det finns två former av sjukdomen: nodulös bräcklighet och loopliknande hår.

Nodulöshet - kännetecknad av utseendet på hårlinjen på huvudet och kroppen av vita knölar. I utseende liknar knölarna två borstar som kolliderar med varandra. På de ställen där knölar bildas blir håret torrt, skört, gallrande och förlorar sin naturliga flexibilitet och elasticitet.

Sjukdomen kännetecknas av utseendet av små slingikniknande knölar, håren på platsen för deras bildning blir torra, lätt avbrott, skrynkliga, tunna, blir torra.

På hårbotten lus parasiterar, som matar på blodet av däggdjur, inklusive människor. Det första tecknet på löss är klåda. Resultatet av en långvarig kurs av sjukdomen kan vara bildandet av sår på huden. För att förhindra denna sjukdom kan vara, enligt reglerna för personlig hygien. Behandla pedikulos bör vara under överinseende av en läkare.

När och vilka tester att göra

Vilka är de vanligaste typerna av diagnostik som oftast utförs Trichologist

Trikholog läkare råd

I synnerhet bland de sjukdomar som oftast orsakar mjäll är det möjligt att identifiera kränkningar av mag-tarmkanalen och smittsamma sjukdomar. Och rehabiliteringsprocessen efter en sjukdom är också en tid då mjäll kan uppstå. Därför är det nödvändigt att observera de vanliga försiktighetsåtgärder som alla mödrar lärde sig i barndomen: Tvätta händerna ofta, bära tofflor i poolen och badet och om möjligt inte kontakta en sjuk person.

I det senare fallet handlar det inte bara om mykoser, dermatoser, seborré, vi talar om några sjukdomar.

I en frisk person tillåter immuniteten inte några avvikelser från dessa regler och mjäll kan helt enkelt inte visas. Därför är det nödvändigt att behålla din immunitet: att härda, ofta besöka friska luften, för att ge dig fysisk ansträngning.

På vår och höst kan du ta speciella droger för att upprätthålla immunitet.

För att förebygga skräp är det viktigt att äta en balanserad diet, vilket ger din kropp alla nödvändiga ämnen och undviker en förhöjning mot ökad konsumtion av fett, protein eller kolhydrater.

För att förebygga skräp, är zink, som finns i kött och äpplen, och B-vitaminer, som är rika på vita svampar, särskilt brödgås, mjölk, kött, fjäderfä, ägg, nötter, broccoli, spenat, bananer, betor, vattenmelon, melon..

Det är särskilt viktigt att vara uppmärksam på förebyggande av mjäll under kroppens hormonella anpassning: i övergångsålder, under graviditet, under klimakteriet, samt under hormonella obalanser orsakade av olika sjukdomar. Du bör också undvika stark och långvarig stress och depression. Och tillåter naturligtvis inte allergier.

En av de viktigaste områdena för att förebygga skräp är att sköta håret och huden i hårbotten. Därför är det viktigt att välja schampon och vårdprodukter baserat på individuella egenskaper.

Om du inte själv kan bestämma vad din hårtyp är och hur man bryr sig om dem, hur ofta de behöver tvättas, kommer någon mästare i frisörsalongen att hjälpa dig. Missbruk inte de terapeutiska schamponerna för förebyggande åtgärder, för att om så är nödvändigt kan ett sådant schampo inte längre fungera.

Som förebyggande av mjäll kan du använda eteriska oljor. Som visat är de essentiella oljorna av lavendel, patchouli, cederträ, eukalyptus och tea träd bäst lämpade. Den essentiella oljan av pelargon, mint, rosmarin, grapefrukt, svart poppel, mandarin, basilika används också ofta. De har uttalade antifungala och antiseptiska effekter.

Du kan använda på olika sätt.

Du kan blanda 2 droppar av dessa oljor med 30 ml av basen, till exempel, söt mandelolja och gnid dig kraftigt i huvudet några minuter innan du tvättar håret. Dessutom kan en blandning av eteriska oljor tillsättas till schampon och balsam med en hastighet av 5 droppar per 10 ml bas.

Tips: Lägg inte till aromoljor direkt på flaskan, det är bättre att förbereda en ny blandning varje gång och använd det omedelbart.Nästa Artikel
Vad är orsakerna till psoriasis på barnets huvud och vilka är effektiva metoder för att behandla sjukdomen?