Psoriasis i hårbotten


Ofta är det psoriasis i hårbotten som kan vara början på mer komplexa former av sjukdomen. Därför bör, vid första misstanke om sjukdom, behandling av hårbottenpsoriasis börja omedelbart. En obligatorisk del av behandlingen är en diet för psoriasis i hårbotten och rätt näring.

Foto psoriasis i hårbotten

Det oföränderliga symptomet som psoriasis i hårbotten har är rosa papiller. De utmärks av perifer tillväxt, plackbildning. Det första skedet av psoriasis i hårbotten (foto 2) kan vara helt utan kliniska symptom utan att orsaka patientens klagomål. Efter en tid är det en liten skurning, psoriasis i hårbotten bild åtföljs också av irriterande oacceptabel klåda.

Nästa steg av symtom är hudinflammation. En person som har psoriasis i hårbotten, kammade kliande områden, skadar huden och lämnar sår och sår. Med tiden ersätter stora plackar peeling, huden blir grov. Ett stort antal sebaceous körtlar provar seborrheic psoriasis i hårbotten (foto nedan).

Behandling och preparat för hårbotten

Den första behandlingen av psoriasis i hårbotten syftar till att undertrycka hudens inflammatoriska reaktioner. Ett individuellt integrerat tillvägagångssätt i varje fall kan också neutralisera mekanismerna själva som utlöser inflammatoriska processer. Speciella läkemedel för hårbottenpsoriasis är föreskrivna med hänsyn till sjukdomsfasen, orsaken som orsakade det och förekomsten av comorbiditeter.

Preparat för behandling av psoriasis i hårbotten förskrivs endast av en specialist. Om det finns en mild form, så kan schampo för psoriasis i hårbotten klara av det utan svårighet. Men det betyder inte att endast schampon används: psoriasis salva på huden används utan misslyckande. Som en lokal, applicera salva för psoriasis i hårbotten, geler. I synnerhet är det ganska effektivt, tillsammans med andra - salicylsalva för psoriasis i hårbotten (video nedan).

Det medicinska komplexet innehåller, förutom medicinen, när man tar piller för hårbottenpsoriasis, även ett antal fysioterapiprocedurer. Om en person drabbas av en sådan sjukdom som psoriasis i hårbotten, utförs behandlingen inte nödvändigtvis på sjukhuset. Beväpnad med nödvändiga droger är det möjligt att behandla psoriasis i hårbotten hemma. För att göra detta använd glukokortikoidala salvor, terapeutiska schampon baserade på tjära och zink.

Diet för psoriasis i hårbotten

En integrerad del av behandlingen är en diet för psoriasis i hårbotten. För psoriasispatienter är vissa livsmedel förbjudna för livet. Många produkter är endast förbjudna under behandlingsperioden, men det är värt att härda psoriasis i hårbotten, eftersom menyn kan förnyas. Förteckningen över förbjudna livsmedel är stor, men näringen för psoriasis i hårbotten kan inte betraktas som knappa.

Det finns flera dieter som kan diversifiera bordet, och en av dem finns en Pagano-diet för psoriasis, som anses vara den mest effektiva. Det bör läras att att behandla psoriasis i hårbotten utan att följa reglerna om näring är meningslös, eftersom allergenerna i vissa produkter återupptar patologiska processer. Liksom mediciner, väljs kosten för psoriasis i hårbotten individuellt av en specialist.

Folkmedel för psoriasis

Behandlingen av psoriasis med folkmekanismer blir allt populärare, eftersom de är mer tillgängliga, effektiva och enkla. Behandling av hårbottenpsoriasis med folkläkemedel rekommenderas att börja med tarmrengöring med sifonvätska med infusioner av örter. Detta kommer att göra det möjligt att ta bort farlig slagg från kroppen. Effektivt folkrättsmedel för psoriasis i hårbotten när man tar bad, samtidigt som man förhindrar spridningen av sjukdomen genom hela kroppen.

Hur man behandlar psoriasis i hårbotten, folkläkare har känt sedan urminnes tider, så det finns många effektiva sätt. För behandling av själva lesionerna framställs lotioner för behandling av hårbottenpsoriasis från växtbaserade infusioner. De fukta de drabbade områdena och huden runt dem. Många positiva recensioner om granolja och traditionell medicin rekommenderar att producera en salva för behandling av psoriasis i hårbotten.

Innan behandlingen behandlas hemma bör varje folkläkemedel för hårbottenpsoriasis kontrolleras för en allergisk reaktion. Också valet av sjuka, erbjöd ett stort antal avkokningar och infusioner. Du bör inte sluta behandlingen vid första hjälpen och tänker på att sjukdomen har receded: någon botemedel mot hårbottenpsoriasis bör tas under lång tid för att konsolidera ett positivt resultat av behandlingen.

Psoriasis på huvudet (hårig del)

En av sjukdomen i huden med en kronisk kurs är psoriasis i hårbotten. Psoriasis är en icke-infektiös patologi i huden, cirka 4% av människor på planeten har denna sjukdom. Psoriasis på huvudet är den vanligaste sjukdomsplatsen. Enligt statistiken har 60% av patienterna denna form.

Psoriasis är inte livshotande, men leder till en signifikant kosmetisk defekt och försämring av patientens psykologiska tillstånd.

skäl

Orsakerna till huvudpsoriasis är fortfarande ett mysterium för medicin, men forskare har föreslagit flera teorier om sjukdomsuppkomsten. Det mest relevanta och bekräftade är teorin om ärftlig predisposition. Det står att överföringen av psoriasis bidrar till överföringen av sjukdomen genom arv. Experiment och observationer utfördes, enligt vilket det visade sig att en tredjedel av patienterna med psoriasis i hårbotten i familjen hade incidensfall. Genetiska mekanismer under lång tid kan vara hos en man i latent tillstånd och påverkar huden först efter exponering för negativa faktorer.

Dessa faktorer är:

 • Stress. Förändringar i nervsystemet medför störningar i alla organs arbete, inklusive huden. Som ett resultat uppstår en förändring i uppdelningen av epitelceller.
 • Frekventa skador på huden, vilket medför ett misslyckande av mekanismen för uppdelning och tillväxt av epitelceller.
 • Förekomsten av infektioner i kroppen. Mikrober påverkar immunsystemet, särskilt i kroniska sjukdomsformer. I detta avseende är immunsystemet i konstant spänning och börjar attackera sina egna hudceller.
 • Torrhet och känslighet hos huden. Dessa typer står i riskzonen för hårbotten.
 • Klimatförhållanden. Torr och kall luft påverkar huden, vilket leder till överträdelsen.
 • Sjukdomar i det endokrina systemet, vilket leder till en överträdelse av produktionen av melatonin och ökad utsöndring av tillväxthormon.

Det finns en teori om att psoriasis i huvudet är en autoimmun sjukdom som bekräftas av forskningsdata. Vågarna karakteriseras av förändringar som är karakteristiska för autoimmuna sjukdomar, och behandling med läkemedel som undertrycker immunsystemet leder till en signifikant förbättring av patientens tillstånd.

Vid behandling av psoriasis i hårbotten är det nödvändigt att ta hänsyn till en möjlig faktor vid utseendet av sjukdomen. För detta ändamål rekommenderas att försiktigt samla anamnese och om möjligt tala med patientens släktingar.

I samband med forskningen visade sig att psoriasis i hårbotten inte är en smittsam sjukdom. De kan inte infekteras genom att använda en kam eller annan personlig hygienartiklar hos en patient.

symptom

Symtom på hårbottenpsoriasis förekommer gradvis. Endast i närvaro av en sjukdom hos ett barn sker förändringar i huden plötsligt och mot bakgrund av en annan sjukdom i kroppen.

Det första tecknet på skador på den håriga delen av psoriasis är utseendet på ett karaktäristiskt utslag. Först visas rosa papper med ovala skalor. Vidare sker perifer tillväxt, vilket resulterar i bildning av plack.

I början är psoriasis asymptomatisk eller med minimala manifestationer som inte orsakar klagomål hos patienter. När det utvecklas, visas peeling, som liknar mjäll, kan patienterna förvirra sjukdomar och felaktigt läka, vilket leder till försämring av tillståndet. Skalning åtföljs av klåda. På grund av repor uppträder smittsamma komplikationer som pustler och pustler i hårbotten. Utseendet på karakteristiska plack innebär att sjukdomen fortskrider obevekligt och det är nödvändigt att ordinera lämplig behandling.

Förutom lokala symtom uppträder allmänna förändringar:

 • Störningar i nervsystemet, som uppenbaras av känslomässig labilitet, ökad aggressivitet och irritabilitet;
 • Huden på hela kroppen förlorar sin elasticitet och blir utsatt för sprickor och skador.
 • Om sjukdomen inte behandlas sprids psoriasisplakor till andra delar av kroppen;
 • Störning av det allmänna tillståndet, svagheten och handikappen är karakteristisk för sjukdomens svåra stadium.

diagnostik

För behandling av huvudets psoriasis är det nödvändigt att bekräfta diagnosen. Extern undersökning och kommunikation med patienten räcker inte för att fastställa den exakta sjukdomen, eftersom huvudpsoriasis liknar ett antal andra hudsjukdomar:

 • Lichen planus;
 • Papulär syfilis;
 • Dermatomiozid;
 • Seborrheisk dermatit.

För att skilja psoriasis i huvudet med andra sjukdomar, är det nödvändigt att skrapa psoriasisplåten med ett hörn av en glasskiva eller annat skarpt föremål.

I psoriasis kommer det att finnas tre steg:

 • Plåten har formen av en stearisk fläck;
 • En terminalfilm visas;
 • Bloddugg (bloddroppar sticker ut över hudytan på grund av skador på kapillärerna).

Laboratoriemetoder används också för diagnos. I allmänhet observeras analysen av blodförändringar endast i det akuta skedet - nivån av leukocyter och ESR ökar. I den biokemiska studien av blod framträder reumatoid faktor och den akuta fasen ökar. Urinalysis oförändrad.

Om det är omöjligt att göra en differentialdiagnos används en hudbiopsi, speciellt om det finns misstankar om en malign hudhormon.

Hårbotten sjukdom kännetecknas av följande egenskaper:

 • Skiktet av keranocyter blir mycket tjockare, och cellerna själva kännetecknas av omodernhet;
 • Förekomsten i huden av ett stort antal T-lymfocyter, makrofager och dendritiska celler, vilket indikerar involvering i immunsystemets process;
 • Acceleration av processen att bilda blodkärl i huden på plackplaceringarna.

Enligt de kliniska symptomen och biopsiedata görs den slutliga diagnosen - psoriasis i hårbotten, liksom sjukdomsformen.

Hårbottenvård

Eftersom psoriasis gör hårbotten känslig behöver den särskild vård. Behandling av hårbotten för psoriasis innebär användning av speciella schampon. Det är nödvändigt att noggrant välja produkten för att tvätta håret, det ska innehålla:

 • Växtbaserade extrakt
 • Antifungala medel;
 • Vitamin E, zink och mineraler.

Shampoo bör också ha en lugnande och antiinflammatorisk effekt. Du kan använda mentol som lindrar klåda. För psoriasis kan baby schampon som inte innehåller dofter, färgämnen och andra skadliga ämnen som kan orsaka irritation av känslig hud. Tvål för att tvätta håret är kontraindicerat. God effekt schampon med tillsats av tjära. De kämpar med en kosmetisk defekt på huden och eliminerar klåda. Dessutom hindrar schampo med tjära svampkomplikationer.

När du går med i svampinfektion, måste du använda speciella schampon som bekämpar svampar. Medel för att tvätta hår med zink har en antimikrobiell effekt, lindra klåda och bränna från hårbotten.

Efter att ha torkat håret, skölj försiktigt huden med en ren mjuk handduk. Det rekommenderas inte att gnugga huden, eftersom det finns risk för plackskador och utseendet på nya delar av utslaget. Du kan torka huvudet med en hårtork, men inte med varm luft. Temperaturen bör vara något högre än rumstemperatur.

Kosmetika med döda havet mineraler är användbart för psoriasis. Det fuktar huden, lindrar torrhet och strider i vågen, har antioxidantegenskaper och innehåller de nödvändiga enzymerna. Också en positiv effekt av emulsionen för håret. De innehåller användbara örter, en uppsättning vitaminer och mikroelement som hårbotten påverkas av psoriasisbehov.

behandling

Förutom speciell vård innefattar behandling av hårbotten användningen av droger. Med en mild form av psoriasis eller frånvaron av processpridningen till andra delar av huden används medel för yttre åtgärder.

Förberedelser av systemiska effekter:

 • Salva. Salvor med tillsats av glukokortikosteroider (hormoner) har störst effekt. Salvor med mentol eller baserad på läkande örter används också för att minska svårighetsgraden av kliniska manifestationer.
 • Sprayer. Deras komposition bör innefatta salicylsyra eller naftalen. Fördelen med spray är minimal hud invasivitet och täckning av en stor lesionsplats.

När plack sprider utöver hårlinjen är det nödvändigt att använda droger av systemisk verkan som hämmar processen och förhindrar att nya delar av utslaget uppträder.

För systemisk exponering läkemedel inkluderar:

 • Sedativa preparat. Valerian tinktur hjälper till att lindra irritabilitet, ökad känslighet, vilket är symptom på huvudpsoriasis.
 • Antihisitaminpreparat. De blockerar allergiska reaktioner, som också är en del av patogenesen av psoriasis.
 • Immun Depressanter. Påverka autoimmuna mekanismer.
 • Retinoider. Vitamin A-derivat som har en positiv effekt på huden.
  Förutom medicinering anges fysioterapi:
 • UV-exponering av de drabbade områdena;
 • Hydroterapi, som består i att ta helande bad;
 • hemosorbtion;
 • Plasmaferes.

Tänk inte hur man botar folkmedicin för psoriasis i hårbotten. Användningen av alla droger, särskilt hemlagad, bör överensstämma med din läkare. Annars finns risk för försämring och utseende av plack inte bara i håret utan även i andra delar av kroppen.

Psoriasis ska behandlas av en hudläkare. Om det behövs är det möjligt att konsultera en terapeut eller psykoterapeut. Prognosen för psoriasis i hårbotten är ogynnsam, eftersom en fullständig botemedel är omöjlig. Prognosen för förmågan att arbeta är relativt gynnsam, med förbehåll för förändringen av yrkesverksamheten. Arbetet ska inte vara förknippat med kemikalier, och lufttemperaturen i rummet ska vara rumstemperatur. Det är förbjudet att arbeta i varma butiker eller kylskåp.

Hårbottenpsoriasis är den vanligaste formen av sjukdomen.

Psoriasis är en hudinfektionssjukdom som uppträder hos 1 av 100 personer, och i 80% av fallen detekteras en skada i hårbotten. Det manifesterar sig som bildandet av röda plack eller fläckar, mellan vilka det är synligt intakt hud. Inflammationer kan expandera och koalesceras. Varför uppträder psoriasis och hur det behandlas, hittar vi mer.

Sammanfattning av patologi

Psoriasis på huvudet är en autoimmun sjukdom. En sådan slutsats gjordes av läkare efter att de avslöjade i vågorna i de vågar som var karakteristiska för förändringar i autoimmuna sjukdomar, och behandling med immunosuppressiva läkemedel fick betydligt lindra det allmänna tillståndet. Denna sjukdom överförs inte från patienten till en frisk person.

Psoriasis kan påverka någon, men klinisk erfarenhet gör att vi kan identifiera de viktigaste riskgrupperna. Så oftare påverkar patologin kvinnor, och den genetiskt ärvda formen får sig att känna sig redan om 15-25 år. Människor med mer än 50% av fallen har släktingar med psoriasis av en eller annan form. Detta innebär att risken för att stöta på denna patologi är högre för dem vars föräldrar, syskon eller bror också har en sådan diagnos.

Hårbottenpsoriasis kan vanligen påverka följande områden:

 • partings;
 • övre panna;
 • området bakom öronen;
 • whisky;
 • huvudets baksida;
 • hud på öronen, inklusive löparna;
 • ögonbrynbåge.

I allmänhet har sådan psoriasis en vågliknande karaktär av kursen, det vill säga innebär det en växling av perioder av förbättring och försämringssteg. Samtidigt förekommer röda droppliknande plack med fet innehåll på de drabbade områdena, som periodiskt avskalas och orsakar klåda.

En sådan inflammatorisk process leder inte till allvarliga hälsoeffekter, men orsakar allvarliga psykiska problem. Mycket ofta finns en ond cirkel när psoriasis orsakar stress, och han blir i sin tur orsaken till patologins komplikationer.

Varför sker det?

Läkare har ännu inte identifierat de exakta orsaker som orsakar inflammatoriska reaktioner och överdriven syntes av hudceller på patientens kropp. För närvarande är den ledande hypotesen genetisk. Det står att individer har en medfödd predisposition för den accelererade förnyelsen av keratinocyter (huvudcellerna i den mänskliga huden epidermis). Med manifestationen av psoriasis orsakar denna tendens en specifik reaktion av immunsystemet:

 1. Kroppen börjar snabbt producera nya celler som bildar psoriatiska plack.
 2. Det finns en mer aktiv inflammation i huden i det drabbade området (kroppen uppfattar det som något främmande).
 3. Ju mer huden skadas under inflytande av immunitet, desto mer aktiv delas keratinocyter.

Under lång tid kan genetiska faktorer förbli i latent tillstånd, men de "vaknar" under inverkan av negativa faktorer. Dessa inkluderar:

 • Stress. Förändringar i nervsystemet orsakar störningar i alla organs arbete, inklusive huden. Som ett resultat leder detta till förändringar i uppdelningen av epitelceller.
 • Frekventa skador på huden. De provocerar misslyckanden i processen med uppdelning och tillväxt av keratinocyter.
 • Infektionssjukdomar. Mikrober attackerar människans immunförsvar, särskilt om sjukdomen är kronisk. Som ett resultat är immunsystemet ständigt under stress och börjar attackera epitelceller.
 • Torrhet och känslighet hos huden. I detta fall lider huden ofta av mikrotraumas, så sannolikheten att utveckla psoriasis är hög.
 • Klimatförhållanden. Med torr och kall luft utsätts huden för ökad belastning, så den kan brytas, vilket leder till psoriasis.
 • Sjukdomar i det endokrina systemet. De orsakar störningar i produktionen av melatonin och åstadkommer ökad utsöndring av tillväxthormon.

En annan populär hypotes är att psoriasis utvecklas på grund av en metabolisk störning. I detta fall reagerar kroppen specifikt på stimuli och börjar snabbt dela upp cellerna i dermis. Om huden normalt förnyas inom 3 veckor sker patienten inom 5 dagar, vilket resulterar i att många skalor uppträder på huvudet. I detta fall kan sådana faktorer provocera en förvärring:

 • skada på hårbotten;
 • emotionell stress och stress;
 • hormonella störningar;
 • endokrina sjukdomar;
 • dåliga vanor (rökning, alkoholmissbruk);
 • infektiösa processer i kroppen;
 • ohälsosam diet;
 • tar vissa mediciner
 • hypotermi eller långvarig exponering för kyla;
 • Användning av substandard hudvårdsprodukter.

I vissa fall kan utgångspunkten för utveckling av psoriasis vara en patologi av immunsystemet, vilket kan uppstå som en följd av svår stress eller en tidigare infektionssjukdom.

Hur manifesterar patologin?

Psoriasis utvecklas gradvis och kan identifieras i olika steg genom följande processer:

 1. På ytan av huden visas rosa utslag, som har en rundad form och på toppen är täckta med många vågar av vit färg.
 2. Utsläppen växer gradvis och ökar i diameter. Som ett resultat blir de komprimerade psoriasisplåtar som orsakar klåda och brännande. Efter detta börjar en stark inflammatorisk process.
 3. Vävnader växer för mycket under trycket av överdriven proliferation av ektopoderma celler i plack och överdriven ackumulering av lymfocyter och makrofager. Detta leder till en förtjockning av huden i lesionerna och bildandet av röda fläckar i hårväxtzonen.
 4. Patienten upplever generell sjukdom och svaghet. Hans kroppstemperatur kan hoppa.
 5. Huden blir känslig, öm och tätare. Gradvis förlorar den sin elasticitet och elasticitet, grov och täckt med vågar, som snabbt avskalas.
 6. När kammar hårbotten blir täckt med blödande nackdelar och sprickor.
 7. Plåtarna skrider gradvis av, så i ditt hår kan du se stora lager som liknar mjäll.
 8. Klåda blir mer intensiv och tillåter inte ens en person att göra sina vanliga aktiviteter.
 9. Personen är i ett deprimerat tillstånd eller ständigt bryter ner, känner sig oerhört estetiskt obehag.
 10. Patologi sprider sig över hela hårbotten och andra delar av kroppen.

Symptom hos barn

Psoriasis i hårbotten utvecklas på nästan samma sätt som hos vuxna, men oftare orsakar sjukdomen sig själv sådana symptom:

 • rodnad i hårbotten, som kan ses även genom hårbotten;
 • våt mjukning av huden, som kallas maceration i medicin;
 • flakvågar;
 • bildandet av kluster av vågar på vissa områden i hårbotten.

Hos yngre barn liknar psoriasis ofta bildandet av blötsutslag. Sjukdomen utvecklas ganska långsamt och är svår att behandla.

Klassificering av patologi

Psoriasis i hårbotten klassificeras enligt två parametrar - formen och utvecklingsstadiet. Det beror på hur sjukdomen ser ut. Varje parameter kommer att betraktas separat.

form

Formen av psoriasis är av två typer:

 • Lätt. Mestadels manifesteras på huvudet som enskilda skador. Plåtar är som regel små och täckta med tunna vågar.
 • Heavy. Psoriatiska element förekommer på hela hårbotten. Storleken på skalorna och mer, och tjockleken än med mild sjukdom i patologin.

stadium

Experter identifierar tre stadier av patologi:

 1. Progressive. Nya utslag förekommer i hårbotten. Som regel påverkar de området längs konturen av hårväxt. Peeling visas på psoriasiselement. Gradvis kan utslagshamnar kombinera för att bilda omfattande lesioner. Om fasen inträffar vid återkommande patologi sprider de redan befintliga elementen till periferin, som kallas Koebnerfenomenet.
 2. Stationär. Den inflammatoriska processen bevaras, men nya utslag förekommer inte. Detta stadium kännetecknas av "dulling" av tillväxten av plack och frånvaron av en hyperemisk kant längs konturen av hudelementen.
 3. Regressiv. Mängden utslag reduceras, vilket indikerar effektiviteten av behandlingen. De befintliga plackerna försvinner gradvis, vilka ersätts av pigmentfläckar. Patienten är inte längre orolig för desquamation, klåda och andra symptom på patologin.

diagnostik

Om det finns utslag i hårbotten, måste du kontakta en hudläkare. Dessutom kan ett samråd med en hårbehandling specialist (trichologist) och en kosmetolog för att hjälpa dig att välja shampoo och andra vårdprodukter.

Vid diagnos av sjukdomen identifieras en "psoriatisk triad", som består av sådana fenomen som:

 • Stearin fläckar. Skalning ökar, och skalorna har en silverfärg och liknar stearin.
 • Psoriatisk film. Om du tar bort vågorna kommer en blank, fuktig yta att visas på platsen.
 • Bloddugg. Vid kammning av plack kommer droppdotblödning att uppstå.

Dessa symtom gör att du kan göra en diagnos redan genom visuell inspektion. I detta fall tar doktorn hänsyn till uppgifterna om anamnese, inklusive att klargöra om patienten har släktingar som lider av psoriasis.

För att bekräfta diagnosen kan läkaren ordinera en biopsi (ta material från de drabbade områdena) och plantera flora för att utesluta svampinfektion. Vid generella former av psoriasis ges dessutom ett komplett blodtal. När den berusar kroppen kommer den att visa en hög erytrocyt sedimenteringshastighet (ESR) och ett ökat antal vita blodkroppar.

Terapimetoder

Hårbottenpsoriasis kräver individuell behandling, vilket hjälper till att lindra obehagliga symtom och, viktigast av allt, uppnå ett långt remissionsteg i någon form av patologi. För detta ändamål är komplex terapi ofta föreskriven. Var och en av dess komponenter förtjänar särskild uppmärksamhet.

Allmän terapi

Den syftar till att bekämpa kroniska inflammatoriska reaktioner och överdriven bildning av keratocyter, eftersom dessa är de patologiska processerna som ligger till grund för sjukdomen.

Som en del av allmän terapi kan läkaren ordinera följande läkemedel:

 • medel för icke-specifik immunterapi (pyrogenal, ATP);
 • vitaminkomplex;
 • immunmodulatorer (Dekaris, Taktivin, Splenin, Metyluracil, Leacadin);
 • aromatiska retinoider (ettretinat, atsitretin);
 • cytostatika;
 • kortikosteroider;
 • Hemodez lösning för intravenös dropp.

Accept av cytostatika och kortikosteroider är tillrådligt vid allvarlig psoriasis och med signifikant svårighetsgrad av symtom i hårbotten. Om psoriasis också kompliceras genom infektion av en infektion introduceras antibiotika under behandlingens gång.

Som en del av allmän terapi kan läkaren också ordinera antidepressiva medel. De är nödvändiga för att minska och eliminera de psyko-emotionella problemen i samband med psoriasis - depression, stress, ökad ångest och social fobi. Dessutom kommer dessa läkemedel att öka patientens motståndskraft mot stress, minska frekvensen och svårighetsgraden av exacerbationer av psoriasis i ansiktet av nervspänning, förbättra sömnkvaliteten. Vissa läkemedel har en antihistamin effekt, och hjälper därför också att lindra klåda.

Läkemedel för lokal behandling

Att agera direkt på de inflammerade områdena i huden, applicera aktuell behandling, som inkluderar två typer av salva:

 • Hormon. De är baserade på steroidhormoner som lindrar inflammation och klåda. Jämfört med steroider av systemisk verkan i form av tabletter eller genom injektion, har sådana salvor inte en uttalad bieffekt, men efter appliceringen kan huden missfärga, bli tunn och sårbar för sekundära infektioner. Populära krämer av denna grupp är Belosalik, Sinalar, Soderm och Vipsogal.
 • Icke-hormonella. Basen för sådana medel är aktiva substanser som har antiinflammatorisk, vasokonstrictor, lugnande och fuktgivande verkan. Sådana salvor kallas också keratoplastiska. De starkaste representanterna för denna grupp är Ichthyol, Svavel tjära, Naftalan och Salicylsalva. Hjälper till att minska plackbildning, lindra avskalning, klåda och inflammation.

Det är värt att överväga att sådana salvor kan orsaka "abstinenssyndrom". I så fall kommer psoriasis efter en behandling att återvända med ökad styrka. För att förhindra en sådan konsekvens måste du avstå från sin frekventa och långsiktiga ansökan (den optimala kursen är 5 dagar).

Sjukgymnastik och spa behandling

För psoriasis i hårbotten rekommenderas fysioterapi, vilket kan innefatta följande procedurer:

 • Kryoterapi. De drabbade skadorna påverkas av låga temperaturer (under 196-269 ° C). Det normaliserar ämnesomsättningen och minskar inflammation, klåda och smärta.
 • Laserterapi Laserstrålen verkar på huden mot bakgrunden av vilka psoriasisplakor förstörs, och ämnesomsättningen normaliseras i hudcellerna.
 • PUVA fototerapi. Den drabbade huden behandlas med en fotosensibiliserare och utsätts sedan för ultraviolett strålning. Parallellt med liknande behandling kan läkaren ordinera användningen av retinoider (Re-PUVA-terapi).
 • Ljusterapi. Inflammade lesioner utsätts för ultravioletta ljuskällor.
 • Hirudotherapy. Detta är en metod för alternativ medicin, som innebär användning av medicinsk leeches.

För förlängning av perioder med eftergift av psoriasis rekommenderas sanatorium-resort behandling inom ramen för vilken aeroterapi, helioterapi, dietterapi, mudterapi och så vidare kan utföras. För att uppnå ett hållbart resultat bör behandlingen vara minst 28 dagar.

Folkmekanismer

Från psoriasis på huvudet kan du använda ett antal folkmekanismer som inte bara lindrar de obehagliga symtomen utan också stärker håret och ger det glans. Sådana lösningar innefattar:

 • Tinktur celandine. 0,5 koppar torrt råmaterial häll 500 ml alkohol och låt i 4-5 timmar, och företrädesvis över natten. Smörj hårbotten med tinktur och efter 1-2 timmar tvätta den med hjälp av kamillextrakt.
 • Honungsalva. Med 2 kycklingägg blanda lätt petroleumjelly, tillsätt 1 msk. l. lind honung och 1 msk. l. pounded i pulver gräs celandine. Blanda noggrant. Salva för att behandla de drabbade områdena 1 gång om dagen i 5 dagar. Du kan göra en annan salva - blanda 1 tsk. honung, 1 äggvita och en liten mängd barnschampo. Innan du tvättar, ska denna salva lämnas i hårbotten i 15 minuter.
 • Soda schampo. Det används vid förvärring av psoriasis. I ett glas varmt vatten (ca 45 grader) rör om 2 msk. l. soda. Kompositionen gnuggar in i huvudets hud och sköljs av som schampo om 1-2 minuter.
 • Castor mask. Gnugga ricinolja i det drabbade området av hårbotten. Efter 1-2 timmar ska den tvättas av med schampo eller tjärsåp. Gör en liknande procedur 1 gång per vecka.
 • Aloe juice lotion. Blanda 1/2 kopp vatten och aloe juice. Blanda blandningen noggrant och applicera på hårbotten med lätta massagerande rörelser. Skölj med varmt vatten i 30-45 minuter och torka håret. För att uppnå bästa effekten kan du lägga till 2 droppar essentiell olja av tea tree.

Traditionell medicin föreslår också användning av Solidol salva för psoriasis. Det ska appliceras på den drabbade huden och lämnas över natten, med en plastlock på huvudet. Du kan tvätta av salva med tjärsåpe eller schampo. Det kommer att orsaka aktiv exfoliering av cornified celler från hudytan, som praktiskt taget kommer att bli av med fula vita vågar.

Hårvård

I psoriasis är det viktigt att säkerställa korrekt hårvård, vilket innebär användning av tjär och zinkbaserade schampon. Om en svampinfektion har gått ihop med patologin, ska du tvätta håret med antimykotiska schampon. Varje grupp bör övervägas separat.

tjära

De hjälper till att lindra klåda och bränna, och också förhindra utseende av plack. Här är populära tjära shampoos:

 • Tjära från mormor Agafya - inte bara lindrar brännande och kliande, men har också svampdödande effekt och stärker håret, förhindrar förlusten.
 • Psoryl - består av tjära, kamillextrakt, tåg och celandine, därför ger den en effektiv näring till huden och renar den från döda celler;
 • Zink + björktjära från Green Pharmacy - har en torkning och antiinflammatorisk effekt, lindrar klåda och flaking;
 • Tjära tjära - minskar inflammation, rengör huden av döda celler och har en antifungal effekt;
 • Friderm tjära - består av koltjära, som har astringent, torkning och vasokonstriktor
 • Tana tjära - baserad på björktjära, och innehåller dessutom allantoin och provitamin B5, eliminerar effektivt klåda och flaking, har svamp och astringerande åtgärder.

zink

Det finns ett antal schampon, vars huvudsakliga komponent är zinkpyrition. Den har antiinflammatoriska, antibakteriella och antifungala effekter. Dessutom bidrar det till att normalisera aktiviteten hos enzymer, stabiliserar cellmembran, fuktar huden och renar peeling.

Sådana schampon inkluderar Algopix, Skin Cap, Friederm zink, Node K och Curtiol S. De har en mer mild action än tjärprodukter, så de kan användas mer än 2-3 gånger i veckan.

antifungal

I fallet med svampinfektion på grund av psoriasis väljer dermatologer antifungala schampon. Som regel innehåller de ketokonazol eller mikonazol. Sådana aktiva substanser rensar också huden, minskar klåda och flaking. Populära medlemmar i denna grupp är Nizoral, Keto plus och Mycoral.

Separat uppmärksamhet förtjänar schampo Sebozol med svaga antifungala egenskaper. Till skillnad från dess motsvarigheter kan den användas under graviditet och amning, såväl som tillåtet för barn från 1 år. Sebosol rekommenderas också när huden är mycket känslig.

Psoriasis på huvudet - orsaker, symtom (foto) och behandling

En av de vanligaste formerna av psoriasis är hårbottenpsoriasis. Liksom alla andra former av sjukdomen, hänvisar denna typ till kroniska inflammatoriska processer, icke-infektiös natur. De vanliga kliniska tecknen inkluderar utseendet på röda eller rosa fläckar, vars dislokation huvudsakligen är hårlinjen. Utslag åtföljd av klåda och skalning. Externt är bilden obehaglig. Varför uppstår sjukdomen, vilka är de främsta orsakerna och symptomen, och hur man blir av med, och vad är farlig psoriasis på huvudet, försöker förstå artikeln.

Orsaker till sjukdomen

Som ett resultat av många studier av sjukdomsförloppet lyckades forskarna få reda på att orsakerna till sjukdomsutvecklingen innefattar störningar av vissa kroppssystem, nämligen hormonförändringar, metaboliska och störningar i immunitet. Ofta frågar folk sig själva: Är psoriasis i huvudet smittsam? Omedelbart bör det noteras - sjukdomen är inte smittsam i naturen, kan inte överföras av hushåll, luftburna droppar eller på annat sätt. Representanter för vetenskap och medicin hävdar att patologi är ett slags reaktion hos organismen på yttre och inre stimuli. Vanliga orsaker till sjukdomar är:

 • nervös spänning och frekvent stress;
 • minskning av immunitet under påverkan av olika faktorer;
 • kemisk och mekanisk skada på huden;
 • överföring av vissa infektionssjukdomar;
 • påverkan på kroppen av dåliga vanor och droger;
 • användning av vissa droger och mer.

Dessa är bara några av anledningarna till att en sjukdom kan utvecklas, inklusive en sådan form som psoriasis på huvudet. De exakta orsakerna till sjukdomen är fortfarande inte tydliga. Det finns många teorier genom vilka grupper av forskare förklarar de möjliga utlösningsfaktorerna för sjukdomen. Möjliga orsaker är också:

 • brott mot kroppens hormonella bakgrund på grund av en överträdelse av det endokrina systemet;
 • graviditet;
 • inflammatoriska processer i kroppen av olika ursprung;
 • exponering för vissa giftiga ämnen i miljön
 • felaktig näring.

Placeringen av utslag i psoriasis i hårbotten

Med denna typ av sjukdom, främst drabbade områden inom områdena hårväxt, liksom på huden, nära tillväxtlinjen. Psoriasis i hårbotten är den vanligaste typen, det observeras i mer än 60% av fallen. Ofta försvinner problemet efter korrekt och snabb behandling. Om patologin inte betalar den nödvändiga uppmärksamheten är det emellertid möjligt att gå in i en mer allvarlig form. Sålunda är platserna för den vanligaste platsen för psoriasisutslag följande platser:

 • hud utöver öronen, ofta påverkad lobes;
 • delar av hår och panna;
 • nackens baksida;
 • avskiljning på huvudet.

Oftast är sjukdomen lätt igenkänd genom förekomst av peeling, svår klåda och utslag av utslag i form av röda fläckar.

Former och stadier av sjukdomen

Psoriasis i hårbotten fortsätter ofta i flera steg, ersätter varandra. Dessa former inkluderar:

 1. Lätt steg - fortsätter utan akuta symptom. Det kännetecknas av sporadiskt utseende av fläckar, täckta med ljusvågor. Lesionerna är små, oftast inte åtföljda av en stark inflammatorisk process.
 2. Akut stadium - Utseendet på ett utslag som sprider sig över huvudet, åtföljt av svår klåda, obehag och inflammation.

Även i medicinsk praxis är det vanligt att skilja flera steg av sjukdomen. Var och en beskriver sjukdomsförloppet och har sina egna symtom. Dessa inkluderar:

 1. Utvecklingsstadiet kännetecknas av utseende av nya fläckar, liksom sammanslagning av redan existerande plack i en stor lesion.
 2. Det stationära steget är avsaknaden av nya skador, men de tidigare utvecklade skadorna försvinner inte.
 3. Steg av regression - en gradvis minskning av symtom, sårläkning, hudåtervinning.

Symtom och tecken på sjukdomen

Huvudsymptomen på huvudets psoriasis (se bilden nedan för inledningsskedet) är utslag. Vid det inledande skedet uppträder rosa eller röda papper, som oftast har en rund eller oval form. På toppen av fläckarna är täckta med små vågar, som är lätta att exfoliera. Den fortsatta sjukdomsförloppet innebär en ökning av utslaget runt periferin och bildandet av psoriasisplakor. Följ sedan symptomen mer detaljerat:

 • Det tidiga skedet av sjukdomen orsakar inte mycket obehag, patienter har i allmänhet inga klagomål.
 • ytterligare klåda, obehag, hudirritation
 • i den tredje etappen förenar den inflammatoriska processen de tidigare uppenbara symtomen;
 • patienten kamar såren, vilket provar förekomsten av sår, sprickor och ofta anslutning av bakteriella infektioner;
 • Den vidare utvecklingen av sjukdomen involverar en signifikant förtjockning av huden och dess skalning som ett resultat av patologisk accelererad celldelning;
 • Integritet blir sårbart, vilket enkelt ger upphov till skador och skador.
 • sjukdomen sprider sig till hudområdet nära hårlinjen, plack och papules åtföljs av svår klåda, hudskalning och en signifikant försämring av hudens utseende.

Är det möjligt att bota psoriasis på huvudet

Denna sjukdom kan botas fullständigt och observera alla möten hos den behandlande läkaren. Vid kronisk psoriasis bör följande regler följas för att undvika exacerbationer:

 • Undvik de negativa effekterna av kemikalier på hårbotten.
 • Utsätt inte huden för mekanisk skada.
 • ta en dusch, det är bättre att avstå från heta badkar;
 • Använd endast mjuka hårborstar;
 • avstå från att ha huvudbonader
 • Undvik nervös spänning och stressiga situationer.

Du bör inte heller glömma luftfuktigheten i rummet. För detta är det bättre att köpa en speciell luftfuktare.

Diagnos av sjukdomen

Det första steget till framgångsrik behandling av psoriasis är snabb och korrekt diagnos. För att förskriva adekvat behandling måste patienten utföra följande steg:

 1. Besök en hudläkare. Läkaren undersöker läget för patientens hårbotten, bedömer situationen och genomför också en muntlig undersökning av patienten.
 2. Laboratorieundersökningar av patientens blod och material som tagits i processen att exfoliera huden.
 3. Det bedömer också utslaget hos människor i flera dagar.
 4. Du kan också behöva en hudbiopsi.
 5. Undersökning av hudvågor under mikroskopet.

Förekomsten av psoriasis bekräftas av följande faktorer:

 • patologisk kränkning av hudens integritet
 • pricklig dermis har en svullen karaktär;
 • andra störningar i de djupa hudlagren på cellulär nivå.

Barnet har psoriasis på huvudet

De främsta orsakerna till psoriasis på barnets huvud är:

 • genetisk predisposition;
 • ohälsosam diet;
 • brist på hygien i hårbotten.

Att eliminera allt beroende av föräldrarna till orsakerna, barnet blir automatiskt av med sjukdomen. Därför är det nödvändigt att noggrant och korrekt följa hygienen från de första dagarna av barnets liv, och barnet ska bara äta högkvalitativa och hälsosamma produkter.

Hos äldre barn kan psoriasis förekomma på grund av fetma. I sådana fall kommer bara en balanserad kost och en aktiv livsstil att hjälpa till. Du bör inte heller glömma barnets stöd under denna svåra period för honom.

Tar de till armén

Många ungdomar som lider av psoriasis på huvudet är intresserade av frågan: tar de armén med denna sjukdom? Det finns 2 alternativ för utfallet av händelser:

 1. Tillfälligt obehörighet för armén tilldelas de unga personer vars sjukdomsvaraktighet är mindre än 6 månader. I det här fallet ges den potentiella rekryteringen en försening om 1 år. Efter tiden går han vidare till kommissionen. Om sjukdomen fortsätter att utvecklas upprepas situationen. Om den unge mannen återhämtade sig helt under denna period kan han säkert gå till armén.
 2. Begränsad lämplighet involverar hudskador med psoriasis under en längre tidsperiod. Om sjukdomen är i eftergift är den unge mannen lämplig för militärtjänst.

Fullständigt undantag från militärtjänst med en sådan diagnos ges inte.

Diet för psoriasis i hårbotten

En viktig punkt i behandlingen av psoriasis i hårbotten är efterlevnaden av en speciell diet. Det innebär användning av produkter som innehåller vegetabiliska oljor. Leverfunktionen bör bibehållas med fiber. Användbara produkter för psoriasis är:

 • sallader, kryddat med raffinerad solrosolja;
 • gröt, kokt av bovete eller havregryn;
 • lever;
 • mejeriprodukter som stuga ost, gräddfil eller ost.

Patienten ska få en tillräcklig mängd vitaminer i grupperna A, B och D tillsammans med maten som konsumeras.

Vad man inte ska äta

Varje diet ger en lista över förbjudna livsmedel. Vad kan inte äta med psoriasis på huvudet? Förbjudna produkter för denna sjukdom är:

 • rätter beredda av stekning med stor mängd fett;
 • citrusfrukter;
 • choklad och koffeinhaltiga drycker;
 • helmjölk med hög fetthalt;
 • röda frukter och grönsaker;
 • honung.

Även under behandlingsperioden krävs att man avstår från att använda alkoholhaltiga drycker.

Behandla psoriasisbehandling

Så, låt oss försöka lista ut hur man behandlar psoriasis på huvudet? Efter diagnosen ordinerar specialisten oftast läkemedelsbehandling som syftar till att återställa de normala metabolismen av mänsklig hud, dess regenerering, helande och återhämtning. För att uppnå optimala resultat föreskriver doktorn en omfattande behandling som innehåller följande metoder:

 1. Allmän terapi.
 2. Behandling med externa medel.
 3. Sjukgymnastik.
 4. Behandling i sanatorier och orter.

Användningen av allmän terapi

Behöver behandlas med läkemedel som hör till följande grupper av läkemedel:

 • droger relaterade till lugnande medel;
 • antihistamin droger;
 • immunterapi (pyrogenal, aloe och andra);
 • användningen av vitaminer;
 • droger som ökar immuniteten (decaris, splenin, leucadin);
 • aromatiska retinoider (etritinat, akitretin);
 • kortikosteroider.

Kortikosteroidläkemedel och cytostatika används huvudsakligen i akuta skeden av sjukdomen. Dessa läkemedel kräver särskild vård, som om de används felaktigt kan de orsaka allvarliga biverkningar och komplikationer.

Användning av medel för lokal ansökan

För extern användning i medicinsk praxis med följande grupper av salvor:

 • keratoplastiska läkemedel: ichthyol, tjära, salicylsalva;
 • glukokortikoida läkemedel: sinalar, lokakorten och andra.

Alla medel görs i olika former av utsläpp, det kan vara salvor, geler, schampon, lotioner, skum och andra. Mycket effektivt vid behandling av huvudets psoriasis är läkemedlet Silkoderm, läkemedlet är gjord i form av en lösning, vilket är mycket bekvämt att behandla de drabbade områdena.

Shampoo för psoriasis i hårbotten

Kombinerad terapi för psoriasis i hårbotten inkluderar användning av speciella schampon. De vanligaste och mest effektiva lösningarna är:

 1. Soultz. På grund av sin kemiska sammansättning lindrar denna schampo snabbt psoriasis på huvudet. Det hjälper till att återfuka och mjuka den drabbade huden, liksom lindrar den obehagliga klåda som åtföljer sjukdomen.
 2. Friderm tjära. Fördelen med detta verktyg är dess naturliga grund. Tjäran är den viktigaste ingrediensen. Det har en speciell lukt, men den har också en antimikrobiell, antibakteriell och antiinflammatorisk effekt på hårbotten. Effektivt exfoliates och fuktar.
 3. Psorilom. Den består av bara växtbaserade ingredienser, till exempel en serie, Johannesjursland. På grund av detta schampo har en antiseptisk effekt. Effektivt avlägsnar symptomen på psoriasis.
 4. Libriderm zink. Det är särskilt effektivt även i allvarlig form av sjukdomen. Lättnar inflammation och klåda som åtföljer sjukdomen. Kan användas som profylaktiskt medel för kronisk psoriasis.
 5. Algopiks. Den aktiva ingrediensen i detta schampo är enbärstjära. Lämpar inflammation och rodnad i hårbotten. Eliminerar obehaglig klåda.

Hur man behandlar psoriasis i hårbotten

Psoriasis är en kronisk sjukdom i huden av icke-infektiös typ, som hör till gruppen av scaly herpes, som ofta är lokaliserad på huvudet. Kunna provocera allvarliga kränkningar i en persons fysiska och psykiska tillstånd. Den största risken för psoriasis vid möjlig utveckling av psoriasisformer av artrit och hepatit. Men att veta hur man behandlar psoriasis på huvudet, kan du undvika sådana allvarliga konsekvenser.

Detta är utseendet på utslag i hårbotten.

skäl

VIKTIGT ATT VET! Ett botemedel som kommer att rengöra din hud och lindra psoriasis för alltid. Läkare i hemlighet började ge råd till sina patienter! Läs mer >>>

Psoriasis är en icke-smittsam sjukdom, med de faktorer som det anses vara:

 1. Mjuk mekanisk effekt på huvudets hud i form av friktion, gnidning, intensiv kamning.
 2. Användningen av kosmetika för hårvård som irriterar huden.
 3. Allergiska reaktioner som kännetecknas av ett konstant utseende.
 4. Torrt hår och hårbotten i huvudet, manifesterad i form av mjäll, vilket är orsaken till utvecklingen av seborrhepspsoriasis.
 5. Frekvent stress och depression.
 6. Förekomsten av sjukdomar av icke-infektiös typ.
 7. En abrupt förändring i livsstil, manifesterad i avvisandet av dåliga vanor eller efter stelna dieter, liksom väderförhållanden när man flyttar till en annan klimatzon.
 8. Ärftlig predisposition
 9. Hormonala störningar.
 10. Felaktig och otrolig mat.
 11. Missbruk av dåliga vanor.

symptom

Den kliniska bilden av sjukdomen beror på typen av psoriasis:

1. Plaque

Den vanligaste formen av sjukdomen diagnostiseras hos nästan 90% av patienterna med psoriasis. Karaktäriseras av följande funktioner:

 • De inflammerade hudområdena i huvudet är röda och de är täckta på toppen med grå hud som är torr och skalig. Vid lesionsplatsen noteras en lokal temperaturökning;
 • Det grå skiktet kan lätt avlägsnas, och den röda huden under den är snabbt skadad och blödar.

Sådana områden av den drabbade huden kallas psoriasisplakor. De tenderar att öka i storlek, slå samman med andra plack och därigenom bilda hela kluster.

2. Teardrop

Manifierad i form av hudskador som liknar droppar, där det finns torrhet, rodnad och svullnad. Den främsta orsaken till utvecklingen av guttatpsoriasis är streptokockinfektion.

3. Pustulär

Den allvarligaste typen av psoriasis, kännetecknad av utseendet på huden på bubblans huvud eller blåsor, fylld med en klar vätska, pustler. Huden runt dessa lesioner förvärvar rodnad och svullnad. I pustulär form av psoriasis föreligger en stor sannolikhet för en exacerbation när den klara vätskan inuti vägen ger plats för purulent innehåll.

Psoriasis på huvudet av någon av de tre typerna kan botas: foto före och efter.

stadium

Utvecklingen av psoriasis i hårbotten karakteriseras av staging:

 1. Progressive. Inledningsskedet orsakas av ett stort antal små formationer som tenderar att växa snabbt och förena.
 2. Stationär. Vid detta tillfälle upphör tillväxten av plack som börjar bli täckta med skalor.
 3. Regressiv. Det finns en resorption av plack, en minskning av flakningen av huvudets hud, och bildningen blir blek.

behandling

Terapeutiska åtgärder som syftar till att bli av med psoriasis kännetecknas av komplexitet, vilket innefattar både yttre och inre effekter på sjukdomen. De viktigaste rättsmedel för psoriasis på huvudet är:

1. Medicinering


I närvaro av måttliga eller svåra former av sjukdomen behandlas psoriasis med droger:

 • Reamberin. Presenterad i form av en lösning avsedd för dropp. På grund av den antihypoxiska och återställande effekten är huvudinsatsen inriktad på att avlägsna berusningsskyltar. Huvuddelen av läkemedlet är bärnstenssyra, känd för dess antioxidantegenskaper, liksom förmågan att mätta cellerna med syre.
 • Metotrexat. Läkemedlet används endast om det är nödvändigt att bota de allvarliga formerna av sjukdomen. Åtgärden syftar till att bromsa processen med celldelning. Mottagning sker intravenöst eller muntligt. På grund av förekomsten av ett stort antal biverkningar används läkemedlet först efter medicinskt samråd.
 • Diprospan. Tillhör en grupp hormonella droger. På grund av de många kontraindikationer som föreskrivs för svåra former av psoriasis.

2. Sjukgymnastik

Fysioterapi är väl etablerad vid behandling av hårpsoriasis. Hittills har de mest beprövade och mycket effektiva metoderna för fysioterapi effekter:

a) Fototerapi

Det är ett sätt att undertrycka tecken på psoriasis genom ultravioletta strålar. PUVA-terapin, som föreslår exponering för ultraviolett strålning, har visat sig mest positivt. Bestrålning utförs efter att ha tagit en fotosensibilisator, ett läkemedel som ökar känsligheten hos huden till ljus. Efter mottagandet blir det möjligt att tränga in i ultraviolett ljus i de djupare skikten av huden, vilket gör det möjligt att effektivt behandla sjukdomen.

b) Kryoterapi

Metoden kännetecknas av kortvarig exponering för kyla på de drabbade hudområdena i huvudet. Kärnan i förfarandet är följande:

 • patienten ligger i en speciell enhet som ser ut som en kamera och kallas cryosauna;
 • En kall gas med en temperatur på -130 grader lanseras in i kammaren. Resultatet är ögonblicklig kylning av huden, liksom stimulering av naturliga skyddsprocesser.
 • patienten befinner sig i denna position i några minuter.

Effekten av kryoterapi uppnås efter att ha fullgjort en hel kurs på 30 sessioner. Varje dag kan upp till 4 procedurer utföras som hjälper till att eliminera klåda och smärta, inflammationsprocesser.

c) Laserterapi

I detta fall används lasern. Dess fördel ligger i de terapeutiska effekterna på den drabbade huden utan att påverka friska områden. Förfarandena är smärtfria och ofarliga: detta uppenbaras i avsaknad av ärr och efterföljande pigmentering efter behandling.

3. Krämer och salvor

För att bli av med psoriasis genom lokala preparat är det lämpligt att använda:

a) krämer

Följande föreningar har visat sig bra:

 • Pikladol. Hög effektivitet av grädden uppnås endast med komplex behandling av sjukdomen. Det har en ljus antiinflammatorisk mjukningseffekt. Främjar snabb regenerering av huden. Verktyget används tills sjukdomen återkommer.
 • Tsinokap. Huvudkomponenten, som representeras av pyrithionzink, har en antibakteriell effekt som väcker bakteriernas död.
 • Psorilom. Den har en rik växtsammansättning med ett rikt innehåll av vitaminer, på grund av vilket desinfektion av huvudets hud. Det har också en sårläkning och antimykotisk effekt.

b) salvor


Experter rekommenderar att du använder:

 • Naftaderm. Salvan är känd för att effektivt undertrycka kliande känslor på huvudet. Karakteriseras av regenererande, analgetiska, antiseptiska och antiinflammatoriska effekter. Huvuddelen är Naftalanolja, vilket ger läkemedlet en uttalad lukt av olja. Appliceringsmetoden reduceras till en enkel applicering av salva på huden under håret utan att gnugga. Behandlingskursen är 5 veckor.
 • Salicylsalva. Basen av läkemedlet är syran med samma namn, som kännetecknas av frånvaron av provokerande sidreaktioner.
 • Dayvoneks. Salvan har en viskös konsistens med en genomskinlig färg. Huvudämnet är kalcipotriol, som är en syntetisk analog av vitamin D.

4. Lotioner

Även "försummad" psoriasis kan botas hemma. Glöm inte att smita en gång om dagen.


Olika lotioner är också effektiva mot psoriasis:

 • Belosalik. Det hör till gruppen hormonella medel, som inkluderar betametason och salicylsyra. I kombination med varandra har dessa ämnen antiinflammatorisk, antihistamin, antiseptisk effekt, åtföljd av avlägsnande av kliande känslor. Lätt att applicera lotionen beror på närvaron av ett speciellt munstycke för att spruta de drabbade områdena av huvudet.
 • Diprosalik. Den har en liknande komposition. På bekostnad av en spray sätts det med lätt gnidning. Effektivt för lindring av symtom och inflammationsprocesser.
 • Calamine. Läkemedlet har en naturlig komposition som innehåller zink och kalamin. Resultatet är en antiinflammatorisk och kylande effekt.

5. Shampoo


Shampoos i behandlingen av psoriasis på huvudet i håret är indelade i flera kategorier:

a) Dogternye

Kompositionerna innehåller nödvändigtvis tjära av björk, pil och barrträd i form av tall och enbär. Dessa komponenter bidrar till

 • avlägsnande av överskott av talgsmässiga manifestationer
 • hudrening av döda celler;
 • tvätta salvor oljig konsistens;
 • avlägsnande av inflammation och klåda;
 • undertryckande tillväxten av svampmikroorganismer.

De mest effektiva schamponerna: "Friderm Tar", "Psoril", "Algopiks". De har en lugnande effekt, klarar av kliande känslor på huden.

b) antifungala

En kraftfull antifungal effekt uppnås genom att öka klåda sensationerna i början av användningen av schampon. Den aktiva substansen i den aktuella gruppen är ketokonazol.
Den mest effektiva schampo-antifungala gruppen anses vara "Nizoral":

 • sanitiserar svampskador
 • lugnar huden
 • läker de drabbade områdena.

Shampoo är lämplig för att bekämpa alla typer av svampskador på huvudet.

c) medicinsk

Medicinsk kategori av schampon kännetecknas av närvaron av:

 • salicylsyra;
 • urea;
 • ihtiola;
 • zink och andra.

De har en uttalad antibakteriell och fuktgivande effekt. Medicinska schampon presenteras i ett stort sortiment. Den mest populära är "Skin Cap", lämplig för en annan typ av svamphudsskador. "Skin Cap" säljs också som en aerosol. Den appliceras externt genom att spruta på håret på ett avstånd av 15 cm.

6. Folkmekanismer

För att avlägsna manifestationerna av psoriasis, använd ofta recept av traditionell medicin. Var uppmärksam på den mest prisvärda för användning hemma:

a) Oljor:

 • Essential. Ofta används eteriska essenser: ylang-ylang, oregano, myrra, sandelträ, pelargon. Havtornsolja är inte mindre effektiv vid behandling av en sjukdom. Det har en lugnande effekt, desinficering och regenerering av huden.
 • Linfrö. Linfröolja hjälper till att stoppa inflammation, lindra puffiness och läka snabbt de drabbade områdena i huvudet.

Masker för huvudet är gjorda av de nämnda oljorna:

Recept # 1:
 • burdock olja i mängden av ett par skedar är blandat med 5 droppar ylang-ylang och kamille;
 • blandningen upphettas och gnids i huvudets hud;
 • masken lämnas i 40 minuter, tvättas sedan av med schampo.

Ett positivt resultat uppenbaras vid accelererad läkning av huden, förbättrar hårstrukturen och förhindrar håravfall.

Recept # 2:
 • druvfröolja i mängden en tesked blandad med en matsked av grapefruktmassa;
 • 10 droppar citron-essens tillsätts;
 • oljeblandningen gnids i de drabbade områdena och lämnas i en halvtimme;
 • efter det att den önskade tiden har gått, tvättas masken av.

b) Tvålmedel


Den särskilda populariteten hos denna tvål beror på följande egenskaper:

 • förbättrad blodcirkulation;
 • förstörelsen av patogena bakterier
 • desinfektion av de drabbade områdena
 • avlägsnande av smärtsamma och kliande känslor.

Tvättmedelstvål kan ha en tömningseffekt. Detta bör beaktas hos patienter med ökad torr hårbotten. Du bör också vara förberedd för det faktum att tvålen har en ganska skarp lukt.

c) Lök

Recept för behandling av psoriasis: lök krossas, inslagna i gasväv och appliceras på den drabbade huden i några minuter. Efter hela huvudet måste du tvätta det med kallt vatten och applicera salva till platsen för plackplacering.

7. Diet

En av de främsta orsakerna till psoriasis är allergiska reaktioner. Under behandlingsperioden är det viktigt att följa en viss kostnäring:

 • uteslutning från kost av alkoholprodukter
 • Förekomsten av en bråkdel, som innebär att man äter mat i små portioner och håller pausen på tre timmar.
 • minimera saltintaget;
 • avvisande av rökt kött och pickles;
 • undantag från kosten av konstgjorda tillsatser i form av färgämnen och konserveringsmedel;
 • frekvent konsumtion av färska grönsaker och fruktprodukter;
 • daglig konsumtion av fermenterade mjölkprodukter.

Psoriasis i hårbotten före och efter behandlingen

förebyggande

För att förhindra utseende av psoriasis i hårbotten är användbar:

 1. Undvik överhettning och solbränna.
 2. Tid att diagnostisera och behandla sjukdomar.
 3. Tvätta noga och kamma håret.
 4. Tvätta huvudet regelbundet med läkande schampon.
 5. Håll dig till en hälsosam och näringsrik kost.
 6. Skydda dig mot negativa känslor och undvik stressiga tillstånd.
 7. Välj kosmetiska produkter för hårbotten och hårvård enligt deras typ.

Även om psoriasis i hårbotten är en allvarlig sjukdom, kan behandlingen vara snabb och smärtfri. Det viktigaste är att följa läkarens rekommendationer och noggrant övervaka deras hälsa, förhindra några patologiska manifestationer.Nästa Artikel
Hårmaskiner med honung hemma