Hur man odlar hår på huvudet


Innan du panikerar vid synen av förlorat hår, läs om hela sin livscykel och bedöm då bara din situation.

För att förstå vilken typ av omsorg att välja för ditt hår måste du kunna bestämma sin typ korrekt, bedöma skadan och veta hur vårt hår växer och utvecklas. Denna artikel handlar om tillväxt och utveckling, nämligen hur håret på huvudet växer och i vilka utvecklingsstadier deras livscykel är uppdelad.

Hur man odlar hår på huvudet - hårets livsstil

Allt detta gäller inte så mycket håret som hårfollikeln, för det är han som bestämmer när och hur han kommer att växa hår ut ur det.

Utvecklingen av follikeln och följaktligen är själva håret uppdelat i tre steg:

 • anagen - I stadium av hårväxt från follikeln;
 • Telogen - Steg II av vila;
 • catagen - övergången från steg I till steg II.

Catagenstadiet inbegriper atrofi av papillan. På grund av atrofi går inte näringsämnen in i hårfollikeln, cellerna upphör att dela och deras keratinisering uppstår.

För närvarande är det troligt att jag hårcykeln härstammar från catagen, vilket kan ta bara några veckor (1-2 veckor). Efter catagen kommer telogen, som varar i flera månader (2-4 månader). Och telogen smidigt in i anagen.

Den aktiva perioden av anagen hårväxt är uppdelad i sex steg, som sträcker sig i tid i upp till sex år. Ju äldre en person är desto kortare blir tillväxtfasen och desto hårdare blir det för oss att växa längre hår, nå en viss längd (en viss ålder), de faller ut.

Det är viktigt att notera att när man mekaniskt avlägsnar hår som redan har slutat växa och befinner sig i ett vilande stadium uppträder anagen och håret börjar växa (detta är förklaringen att ibland epilering inte har den önskade effekten). Håret som vi ser på botten av badrummet efter att ha tvättat håret, eller dagligen på en kam - det här är de som befann sig i telogenstadiet (sovsal). Detsamma gäller håret som har fallit ut efter huvudets massage, vissa är till och med rädda, men de är alla samma, inte längre växer hår i viloperioden.

Vilka faktorer påverkar hårets livscykel (catagen stadium - telogen-anagen - och igen catagen), det är ännu inte klart för forskare av mänsklig natur. Men i den riktningen bedrivs pågående vetenskaplig forskning, och upptäckten av dessa cyklers beroende kommer att vara revolutionerande i trichology.

Hur bestämmer du att ditt hår började bli dåligt?

I en vanlig person ligger i genomsnitt cirka 85% hår i anagenstadiet (tillväxtstadiet), ca 2% är katagen (övergångsperiod) och 10% är i telogenstadiet (sovsal).

Om det finns ökad håravfall innebär detta att antalet hår som ligger i anagen och catagen-stadierna har minskat, och en ökning av hårmängden i telogenfasen har gått. Om du märker att mängden hår i badrummet och på kammen har blivit mycket mer än din vanliga hastighet, är detta den första alarmklockan och anledningen att inte skjuta upp besöket till trichologen.

Förutom att mängden hår kan ändra sin typ. Så för personer för vilka skaldethet inte är ett problem, skiljer sig inte nytt hår, med kvalitetsindikatorer, från de som var före och föll sedan ut. Men för de som har ökat håravfall och har tecken på skallighet, kommer varje ny del av håret att bli tunnare och svagare. Detta beror på att hårsäckarna gradvis krymper, vilket leder till gradvis degenerering av normalt hår i en fjäder.

För friskt hår är sådana indikatorer som elasticitet karaktäristiska (friskt hår kan sträcka sig till en tredjedel av dess längd och återgå till sitt ursprungliga tillstånd) och strukturen porositet (friskt hår kan behålla fukt i en mängd som motsvarar hälften av sin egen vikt och samtidigt öka volymen med 20 procent. ). Ta reda på hur mycket ditt hår är poröst, du kan skicka ett enkelt test som beskrivs i vår artikel om orsakerna till hårets ökade porositet.

Om du märker att håret blir lite elastiskt och poröst, måste du ompröva deras vård och det är möjligt att ägna mer uppmärksamhet åt deras fuktgivande.

16 av de mest kända missuppfattningarna om hår

Sovjetmyter om hår och vård för dem fortsätter att leva i våra huvuden. Till exempel, myten att om du skär ditt hår oftare kommer de att växa snabbare. Eller om farorna med hårfärg. Vi bestämde oss för att ta reda på vad som är fiktion om det, men varför ska vi verkligen lyssna och uppmärksamma.

Myt 1. Om du skär håret oftare kommer de att växa snabbare.

"Att trimma hårets spetsar påverkar inte tillväxten", säger Joshua Zeiner, MD, chef för kosmetisk och klinisk forskning inom dermatologi vid Mount Sinai Hospital i New York. "Växeprocessen förekommer i hårbotten," förklarar han. Samtidigt föreslår experter att trimning av ändarna av håret var 6-8 veckor är användbart för lockar: "Om håret splittras, bryter regelbundet trimning senare mindre, säger Melissa Feeling, MD, dermatolog på Cleveland Clinic.

Myt 2. Du kan inte dra grått hår

De säger att du inte kan dra ut grå hår - de kommer att bli ännu mer av det. Det verkar bara som att det finns ett grått hår. Faktum är att det finns några gråa hår, men de är ännu inte synliga. "Ditt hår blir svagare om det dras ut länge, och i slutändan slutar det växa," varnar Dr. Feeling. "Det är okej om du slänger ett par hår. Men om hela huvudet är redan grått, borde du inte göra det", säger experten. Det är dags att färga håret.

Försök att lägga till några droppar eteriska oljor som lavendel, tea tree olja och rosmarin till schampo. Det stimulerar hårväxten.

Myt 3. Orsak till håravfall - schampo

Skyll inte på schampo för håravfall. "Myten om koppling av schampo med håravfall är den vanligaste", erkänner Dr Feeling. "Människor förlorar ofta hår i duschen, och de associerar användningen av schampo med håravfall", tillägger hon. Men hårförlängningar kan leda till inflammation, och detta kommer att sakta ner hårväxten.

"Stress är ofta skyldig till håravfall - efter skilsmässa, operation och död hos en älskad är håravfall ofta enormt", säger Dr Feeling. Försök att lägga till några droppar eteriska oljor som lavendel, tea tree olja och rosmarin till schampo. Det stimulerar hårväxten, skriv i Journal of Cosmetic Dermatology.

Myt 4. Ju mer du kam ditt hår, desto bättre.

Om du någonsin har grumlat om fördelarna med att kamma håret 100 gånger om dagen, har vi goda nyheter för dig: det går inte att överkamma. Faktum är att det gör mer skada än bra. "Kammen kan skada hårets nagelband", säger Dr Feeling. Kutiklet är det yttre, skyddande skiktet med lockor. Borsta bara ditt hår när det blir trassigt.

Borsta bara ditt hår när det blir trassigt.

Myt 5. Skadligt hårfärg

Blekning är verkligen det värsta med ditt hår. Men inte alla typer av färgning är så skadliga. "Missfärgningen gör varje sträng tunnare och håret bryter sedan," förklarar Dr Feeling. Och färgning tvärtom gör håret tjockare. I vilket fall som helst, var förberedd för det faktum att du efter lätta ditt hår behöver långvarigt vård för dem.

Myt 6. Du kan inte färga håret under graviditeten

"Det största problemet med hårfärgning under graviditeten är risken för inandning av ammoniak, och inte risken för att den absorberas i hårbotten, säger Kerry Ann Terrell, MD, obstetrikare och professor vid University of Minnesota. "Men ammoniaknivån är så liten att det inte är ett problem, speciellt om du går till salongen, där det finns bra ventilation. Men vissa kvinnor föredrar naturlighet medan de väntar på barnet. Henna är en vegetabilisk färg utan ammoniak. Därför väljer många gravida kvinnor det.

Myt 7. Hårtyp beror bara på vårdprodukter.

De flesta tror att friskt hår beror på yttre faktorer som väder- eller hårvårdsprodukter. Det visar sig att kosten påverkar håret mer än du tror. "Kroppen behöver mycket energi för att växa hår," säger Dr. Feeling. "Näringsämnen behövs," tillägger hon. Det betyder att om du är på en diet, kommer kroppen inte att kunna dela energi med håret, eftersom det kommer att oroa sig mer om vitala organ.

Tala med din läkare om behovet av kosttillskott, särskilt om du inte äter rött kött (järnrik).

Se till att du får tillräckligt med kolhydrater, protein och hälsosamma fetter. Var särskilt uppmärksam på sådana vitaminer och spårämnen för hår som zink, järn och D-vitamin. "Det här är de viktigaste vitaminerna för hårtillväxt, och många kvinnor är bristfälliga i dem", varnar Dr. Feeling. Tala med din läkare om behovet av kosttillskott. diet, speciellt om du inte äter rött kött (järnrik).

Myt 8. Shampoo förändring är bra för hår.

"Att byta shampoo är ett bra alternativ om du behöver utföra flera uppgifter (en för mjäll, en annan för voluminösa). Samtidigt är det också bra att välja ett schampo, säger Dr. Feeling.

Myt 9. Mjölk betyder torr hårbotten

Vi brukar jämföra mjäll med torr hud. Det här är en felaktig åsikt. Faktum är att fet hårbotten brukar gå hand i hand med mjäll. "Mjölk orsakas av en typ av jäst som växer på oljig hårbotten", säger Dr Feeling. För att bota mjäll måste du använda ett speciellt schampo.

Myt 10. Skummande schampo renar håret bättre

Shampoos skumar inte nödvändigtvis för att tvätta håret. "Vi är bara vana att associera tvålskum med renhet", säger Dr. Feeling. Men de sulfater som bildar skummet tillsätts till många schampon. Forskare argumenterar om farorna med sulfater, det amerikanska cancerförbundet anser sulfater säkert. Men enligt laboratorietester är sulfater farliga ämnen i kosmetika och kan utlösa cancer, förklarar Mitchell Klein, MD, klinisk professorassistent vid Weill Cornell Medical College.

Om du vill skydda dig själv och fortfarande älska skummet, försök en sulfatfri schampo med glycerin i kompositionen. "Glycerin skapar skum, och det är säkert", säger Dr. Klein.

Relaterade symtom:

Myt 11. Torka håret naturligt är hälsosammare än blåstorkning.

Ja, naturligtvis är en stark strål av varmluft inte särskilt användbar för hår, men ibland måste du gå ut efter 15 minuter. Experter har funnit att det i allmänhet är naturlig torkning det bästa alternativet. Men ibland orsakar det skador på krullarna djupt inuti. Din uppgift är att torka håret med en hårtork i minsta hastighet eller håll det minst 15 cm bort. Håll hårtorket i rörelse, håll det inte på ett ställe under lång tid.

Myt 12. Använd inte oljor om håret är fet

Ja, det behövs inte oljor på fettigt hår, om du inte applicerar dem i hårbotten. "Men oljan på hårspetsarna kommer att ge glans och glans," säger Dr. Feeling. Vissa oljor har förmågan att tränga in i hårkutiklet och faktiskt läka det, säger experter. Detta gäller kokos- och arganoljor. Blanda 20 droppar ren arganolja med 3,5 ml (100 ml) balsam, delar råd av Robson Miranda da Gama, professor i kosmetologi vid University of Santo Amaro i Brasilien och författare till studier på arganolja. Hon erbjuder denna blandning för alla hårtyper.

Myt 13. Vi behöver tvätta håret varje dag.

Var uppmärksam på curls utseende. Naturligtvis är allas hår olika. Om håret är fet på rötterna, måste de tvättas. Om inte, börja tvätta när håret börjar hålla sig ihop.

Myt 14. Män arva mammal alopeci.

Enligt Luis Garza, MD, associate professor i dermatologi vid Hopkins School of Medicine, skyller inte din mamma för skallighet. Läkaren har studerat frågan om skallighet länge och säger följande: "Vi misstänker att flera gener på moder och paternalinjer påverkar baldnessens frekvens."

Relaterade sjukdomar:

Myt 15. En keps leder till håravfall

Det finns många myter om skallighet. Bland dem, till exempel, följande myt: huvudbonader försämrar blodcirkulationen i hårbotten, vilket leder till håravfall, säger Dr. Seiner. Men det är inte sant, sa han.

Orsaken till skallighet ligger i genetiska faktorer, och är också förknippad med höga nivåer av testosteron och stress.

"Skaldets orsak ligger i genetiska faktorer och är också förknippad med höga nivåer av testosteron och stress", säger Dr Garza. "Folk märkte bara hår i sina hattar och gjorde fel slutsats", tillägger han. Experten rapporterar att minoxidil Rogaine-varumärke) är mer profylaktiskt än härdande. Minoxidil är avsett för både män och kvinnor. Det finns andra metoder för behandling av manlig magehalt.

Myt 16. Du måste torka håret med en handduk.

De flesta kommer ut ur duschen, ta omedelbart en handduk och börja gnugga sitt hår. Detta är inte nödvändigt. "Handduk är en smärtsam hårbehandling", säger Dr. Seiner. Istället blottar strängarna försiktigt med en handduk och kammar dem sedan med en brödkam för att avlägsna överskott av vatten.

Det finns många fantastiska och oförklarliga myter i samband med hårväxt och förlust, tvätt och styling. Vi hoppas att yttranden från experter inom kosmetologi och dermatologi kommer att vara användbara för dig, och du kommer att ta hänsyn till dem. Och, viktigast av allt, lita på dig själv.

Myter om hår: sanning och fiktion

Sidinnehåll:

Det är känt att det finns många "myter" relaterade till hårvård. Varje dag borstar du håret före sänggåendet, eftersom du är övertygad om att det är bra för deras hälsosamma tillstånd. Ofta trimma ändarna av håret, tro att det här sättet växer de snabbare. Låt oss se vad din idé om hårvård är sant, och den orättfärdiga fiktion. Det finns många myter om hårvård, och många av dem är vilseledande.

Blondiner har i genomsnitt 100 tusen hår på huvudet (80 tusen i rödhåriga, 150 tusen i brunetter).
Håret växer med en hastighet av ca 1,25 cm per månad.
Dagligen faller det från 50-80 hår hos barn och upp till 100-200 hår hos vuxna.
Håret växer snabbare på våren och sommaren, och dagens hårväxt ökar också.
Den genomsnittliga densiteten hos håret är 250-300 per 1 cm 2.
Diametern hos ett hår beror på dess färg och varierar från 40 till 110 mikron. Läs mer: Mineraler som är nödvändiga för hår.

Det finns många myter om hårvård, och många av dem är vilseledande.

 1. Frekvent tvättning orsakar håravfall och torrhet. Det är inte sant: täta tvättar skadar inte håret. Tvätta huvudet så ofta du behöver, dvs som förorening. Allmänna rekommendationer: tre gånger i veckan. Ett lämpligt schampo för din hårtyp kommer att fuktar håret och ge det volymen.
 2. Ju mer schampo, det renare håret. Det är inte sant: Slösa inte bort din schampo. Mängden schampo, lika stor som en matsked, är vanligtvis tillräcklig för långt hår. För mycket långt hår kan det ta lite mer.
 3. Conditioner hjälper till att återställa delade hårändar. Det är inte sant: ingen balsam kommer att återställa skadat hår. Balsammet kommer bara att kunna släpa nagelbitarna lite och göra håret hälsosammare. En bra balsam skyddar också håret från skador.
 4. Torka håret med en hårtork förorsakar håravfall. Det är inte sant: en hårtork kan skada, bränna eller torka hår, som i sig leder till håravfall, men det påverkar inte tillväxten av nytt hår.
 5. Vanan att gå och lägga sig i vått hår kan orsaka utveckling av en hårbottensvamp. Ej sant: vått hår kan inte orsaka svampsjukdomar. Infektion är endast möjlig som en följd av kontakt med infektionskällan (till exempel med en kam). Svampinfektioner och berövande är mer mottagliga för barn och personer med svag immunitet.
 6. För att växa håret snabbare måste du kamma det varje dag minst 100 gånger. Falsk: Typiskt borstning kan skada hårets nagelband. Dessutom svarar håret bättre på kammen än på borsten. Kombinera hår upp till 100 gånger om dagen kommer att orsaka skört hår och splittrade ändar.
 7. Användningen av utländska kamar och hårborstar bidrar till spridningen av hårbotten. Sanning: Använda andras hårborstar kan orsaka överföring av löss och andra parasiter.

Sanningen om hårvård

Är det sant att håret ska tvättas med kokt vatten?

Sant! Att höra en sådan rekommendation från mig, kunder brukar svaga, mer förberedda - de frågar genast sina män via telefon för att köpa tvättställ och badkar för att tvätta håret enligt alla regler. Om du verkligen har kämpat för vackert hår är det lättare att installera speciella vattenfilter i ditt badrum som mjukar vattnet.

Är det sant att självmassage i huvudet är effektiv för hårväxt?

Sant! Men bara om rutinerna är vanliga. Enkel tinning en gång i månaden kan inte kallas ett hälsoprocedur, det är ganska - lugnande själen: "Det är så bra jag gör självmassage!" Massagen ska ske dagligen och varar i minst 10-15 minuter. Håret efter proceduren tvättas på vanligt sätt, med hjälp av schampo.

Är det sant att klippa het sax är inget mer än en trendig trend?

Myt! Detta förfarande är mycket effektivt för dem vars problem är splittrade ändar, så ofta sjungit i reklamfilmer. Särskilt skulle jag rekommendera en sådan frisyr till glada ägare av långt hår. Saxlödder en skära av varje hår, och därför kvarstår proteiner, vitaminer och aminosyror inuti håraxeln. Efter den första hårklippningen märker du en förändring och väntar på den terapeutiska effekten efter två eller tre behandlingar.

Är det sant att det finns användbara hårtorkar?

Sant! Sådana hårtorkar torrt hår inte med varm eller kall luft, men med infraröd strålar. Effekten är följande: dina krullar torkar snabbare, mindre elektrifierande (om det finns ett sådant problem), förbättrar blodcirkulationen i hårbotten vilket bidrar till hårväxten.

När håret faller ut, bör de kammas mindre ofta.

Inte sant När kamma, är redan dödt hår avlägsnat, vilket kan ligga kvar i hårbotten i upp till tre månader. Dessutom är kamning och massage användbara eftersom de förbättrar huvudets blodcirkulation och därmed hårsäckens näring.

Vågar, styling och färgning leder till håravfall?

Inget sätt För de påverkar inte hårsäcken. Och styling, perm och färgning påverkar bara hårets struktur, vilket gör dem mer torra och spröda, splittrade och tråkiga.

Myter och verklighet om hår

Trots det faktum att förlusten av långt hår är mer märkbart än kort är det inte. Hårets längd påverkar inte livslängden, det påverkar deras struktur. Ju längre håret desto längre utsätts det för olika negativa yttre influenser - färg, torkning, ultraviolett strålning etc. Därför kräver långt hår mer noggrann vård.

Myt nummer 1. Ju oftare du skär ditt hår, desto snabbare växer de.

Verkligheten. Faktum är att hårväxten inte beror på hur många gånger du skär dem, i vilket fall växer håret bara 1,3 cm i månaden. På sommaren växer håret snabbare, men det beror på kroppens speciella arbete och ökad metabolism.

Myt nummer 2. Hårets typ, färg och struktur är ständigt oförändrade.

Verkligheten. Och typen av hårbotten, struktur och hårfärg kan variera under hela livet. Många barn är födda svarta, och efter några år ljusnar. När en kvinna bär ett barn och märkbara hormonella förändringar uppstår i organismen, kan hårbotten förändras, till exempel kan huvudet bli fetare. På grund av detta förändras håret.

Ålder och näring påverkar också hårets typ. Om det inte finns tillräckligt många vitaminer i kroppen, kan håret tråkigt, bli sprött och torrt.

Myt nr. 3. Strax efter tvätt kan håret inte kamma, annars blir det sprött.

Verkligheten. Du kan och bör kamma ditt hår efter tvätt. Det är bara nödvändigt att använda speciell kosmetika för hår (balsams, balsam), vilket hjälper till att inte förvirra håret och perfekt skrubba, och du bör också använda en kam av högkvalitativt material.

Mytnummer 4. För att göra håret tjockare, måste du raka dem på skallet.

Verkligheten. Åtminstone varje förbränning kan bli bra, men det kommer inte längre att göra glödlamporna på huvudet och hårtypen kommer inte att förändras. Du kan göra den här proceduren om du vill avlägsna misslyckat färgat hår för att växa nya och vackra lockar. Men för att växa vackra krullar, inte tows, måste du ta hand om dem.

Mytnummer 5. Blondiner har mycket tunnare hår än brunetter.

Verkligheten. Faktum är att detta är precis som det är. På grund av att mörkt hår är ljusare, skapar de effekten av pomp och volym. Om blondinen tittar på håret, så kan hon ha samma tjocka, om de förstår inte de med färgämnen och krullar. Om håret inte är ordentligt preparerat kan brunetterna vara tunna och tråkiga.

Mytnummer 6. Om du kammar håret mer än 100 gånger, blir blodcirkulationen i din hårbotten bättre.

Verkligheten. För att göra blodcirkulationen i hårbotten, är bättre kam inte användbar. I det här fallet kommer en speciell massage att hjälpa till. Men en kvalitetsborste kan bara skada dig och förstöra hårstrukturen.

Mytnummer 7. Du kan inte tvätta håret varje dag, det är farligt och skadligt.

Verkligheten. Huvudet ska tvättas när det är smutsigt. Om håret blir tjockt på kvällen, är det nödvändigt att tvätta dem. Så att daglig tvätt inte skadar håret, bör du välja några shampoo och balm som passar din hårtyp och är avsedda för daglig vård.

Mytnummer 8. Med långt hår splittrar ändarna alltid och ingenting kan göras om det.

Verkligheten. Det är av den anledningen att varje månad är det nödvändigt att gå till frisören och skära de splittrade ändarna och trimma frisyren. För bättre effekt behöver du använda specialvårdsprodukter för split ends och masker.

Mytnummer 9. Baldness och mjäll är smittsamma.

Verkligheten. Hårväxtgener som tidigare var ansvariga för skallighet och håravfall är ärvda. Dessutom faller håret ut på grund av att kroppens och näringens struktur förändras, och detta påverkas dessutom av nervösa upplevelser och stress, men det är omöjligt att fånga skallighet.

När det gäller mjäll är det värt att säga att det ibland uppstår på grund av svampsjukdomar. Vi vet alla att svampar kan överföras genom föremål, såsom en kudde eller en kam, men i de flesta fall uppstår mjäll på grund av brist på vitaminer, överarbete, stress, dålig kost, på grund av cellulär metabolism störs och de kornade cellerna i huvudets yta delas för snabbt. På grund av detta blir de större och större.

Mytnummer 10. Om du bär en hatt, kan du snabbt skalla.

Verkligheten. Om näringen och huvudprocessen av vital aktivitet i kroppen störs, uppstår skallighet. Naturligtvis, om du ofta bär hattar, kommer hårets utseende att störas, förutsatt att locket är varmt, tätt etc. Detta leder emellertid inte till snabb skaldethet. Speciellt eftersom vi huvudsakligen använder hattar för att skydda mot frost, ultravioletta strålar och vind.

Mytnummer 11. Shampoo behöver ändras regelbundet, eftersom håret blir van vid det.

Verkligheten. Om du ofta tvätta hårbotten med samma välvalda schampo, kommer det bara att få en bra effekt. Byt av schampo bör vara om du har ändrat hårtypen på grund av hormonell överskott, på grund av förändring av kost eller av annan anledning.

Mytnummer 12. Starkt hår faller ut, och skallighet uppstår på grund av stress.

Verkligheten. Detta är sant. Om du upplever allvarlig stress (skilsmässa, abort, graviditet, operation, allvarliga problem etc.), kommer håret att falla ut. Håret kan återställas med hjälp av ordentlig vård och speciella masker i två eller tre veckor.

Mytnummer 13. Om du drar ut ett grått hår, växer två omedelbart på plats.

Verkligheten. Tidigare kunde du höra ett sådant tecken: du kan inte dra ut det första märkta gråhåret, annars blir hela huvudet grå. Faktum är att allt detta är en lögn, det finns inga bevis.

Mytnummer 14. Om håret är tunt och rakt, då kan ingenting göras om det.

Verkligheten. Varför kan det inte göras? Det finns speciella stora hårkrullare, speciella masker och en perm som kan göra ditt hår en riktig man. Det viktigaste är att välja rätt sätt att applicera Menshevreda håret.

Mytnummer 15. För att lägga sken på håret behöver du hälla dem med isvatten.

Verkligheten. Temperaturskillnaden har ingen effekt på håret, för att ge dem glans, ta bättre än ett bra speciellt medel.

Mytnummer 16. Färgning dödar hår.

Verkligheten. Faktum är att alla färgämnen påverkar hårets struktur, varför experter försöker skapa de mest skonsamma metoderna för färgning. Om du vill applicera Menshevred på ditt hår, använd speciella tintsalmer, naturliga färgämnen (basma och henna) och vegetabiliska färgämnen.

Mytnummer 17. Burdock olja bota håravfall.

Verkligheten. Hår faller av olika skäl. Dessa inkluderar: färgning, hypotermi, hormonella förändringar. Om håret faller ut som ett resultat av hormonellt misslyckande, kommer inte burkolja att hjälpa dig. Och om endast externa faktorer blev orsaken, är det bättre att använda inte farmors medel, men moderna, som är mycket bekvämare att använda.

Mytnummer 18. Hårtorkar av modern produktion skadar inte.

Verkligheten. Om de används mycket sällan och bara sparsamt, så är de verkligen ofarliga, men praktiskt taget torkar vi var och en av håret med en hårtork hela tiden för att spara tid. Om enheten har en joniseringsfunktion, så borde du inte hoppas på det, det kommer inte att förbättra situationen. I vilket fall som helst torkar värmen håret, det blir svårt och tråkigt. Använd värmeskyddsmedel. Sådana medel innefattar geler, stylingmousser, sprayer. Innan du torkar håret, använd dessa medel och åtminstone ibland försöka ge ditt hår vila, låt dem torka naturligt.

Mytnummer 19. Män är inte lämpliga för kvinnor och män för män.

Verkligheten. I de flesta fall skiljer sig alla kvinnliga och manliga hårvårdsprodukter endast i flaskedesign och lukt. Och i själva verket, och i ett annat fall innehåller aminosyror, vitaminer och användbara växtekstrakter, som kämpar med olika hårproblem. Huvuduppgiften är att välja det mest lämpliga läkemedlet för ditt hår och det spelar ingen roll om det är kvinnligt eller manligt. Om en kvinna älskar mänens lukt, kan hon fritt använda dem. Varför inte.

Hela sanningen om hår

1. Styling produkter gör håret torrt. - Fel! Detta är ett felaktigt uttalande. Alkoholerna som utgör hårprodukter är mycket flyktiga. Följaktligen avdunstar alkoholerna vid tidpunkten för fonderna på håret eller ännu snabbare. 2. Frekvent hårvård gör hårbotten oljig. "Fel! Sebaceous körtlar vid hårets rötter reglerar fettproduktionen." Produktionen av fett beror endast på hudtyp och ålder av personen. Som regel, med ålder, denna process saktar ner. Hyppig tvätt avlägsnar fett från håret och hårbotten. Men moderna schampon ger den nödvändiga flexibiliteten i håret. 3. Stress orsakar håravfall. - Sant! I genomsnitt förlorar en person dagligen 50-80 hår och ersätter dem. Stress kan orsaka förlorat hår att bytas långsammare. Naturen syftar till att återställa obalansen. Om överskott av håravfall kvarstår, kontakta en specialist. 4. Våt hår ska kammas med en kam snarare än en pensel. "Vet eller vått hår är mer ömtåligt och rast och är lättare skadat än torrt hår." För styling våt eller vått hår, använd en kam med sällsynta tänder. 5. Mörkt hår växer snabbare än blont hår. - Fel! Som regel är blont hår tunnare och bryts oftare än mörkt. Som ett resultat kan det tyckas att blont hår växer långsammare. Hastigheten av hårväxt bestäms emellertid av andra genetiska faktorer, inte hårfärggenomet. 6. Om du kammar håret hundra gånger om dagen blir det glänsande. - Självklart! Kombination bidrar till jämnhet av hårkutiklet och unravels håret. Glatt hår med ett enhetligt övre lager reflekterar ljuset särskilt bra. Det här gör håret och ljusspelen på nykamat hår. Vid kamning överförs fett också från hårbotten till hårkutiklet. Det skyddar håret och förbättrar glans. Men att göra exakt 100 kam hår är valfritt.

Hårfakta och myter

Hur många intressanta fakta om hår vet vi? Tjejer tycker inte ofta om det. Vi är intresserade av frågorna: "Hur man odlar långt hår?", "Vilket schampo är bättre?", "Hur bli av med slutna ändar?", "Hur bryr du sig om lockigt / rakt hår?", Etc. Men i den här artikeln kommer jag att berätta lite kända och otroliga fakta om mänskligt hår!

 1. Lusten att klippa hår och ha på sig en kort frisyr på psykologisk nivå säger följande om deras ägare: "Jag vill ändra något i mitt liv", "Jag är trött på allt", "Jag kommer att uppnå detta till varje pris". Läs mer: Hur korrekt bestämmer du din hårtyp?
 2. För att motbevisa myten om blondens närhet, genomförde forskare från USA en serie experiment med blonda damer. Som ett resultat visade det sig att nivån på blondines intelligens inte är mindre än brunetter eller brunhåriga kvinnor.
 3. Talar om blondiner, de senaste åren har antalet (naturliga) minskat betydligt. Från 40% till 14%.
 4. Om du ofta tvätter håret kommer ditt hår att falla ut mer. Detta är en myt. Ägare av hälsosamt hår förlorar i genomsnitt 60 till 80 hår per dag, till och med 100. Vissa av dem kan fortfarande vara på huvudet. Men under tvätt och med aktiva repor ser du deras förlust. Härifrån har antagligen myten gått.
 5. Forskare har visat att kort hår växer i genomsnitt med 1 centimeter per månad och långt hår - med hälften mindre. Ett intressant faktum. Nu är det klart varför långt hår slutar slutligen växa.
 6. Överraskande är rekordet för det längsta håret tillhör en man. Deras ägare är vietnamesiska. Han klippte inte sitt hår i 31 år. Nu är deras längd mer än 6 meter. Jag undrar hur mycket tid han spenderar på att vaska dessa rekordhållare?
 7. Kvinnors hår är två gånger tunnare än män.
 8. Intressant faktum: Ett friskt humant hår kan hålla en vikt på 100 gram!
 9. Mörkt hår innehåller mer kol än lätt hår.
 10. Visste du att håret är den näst snabbast växande vävnaden i människokroppen?
 11. I början av 1800-talet använde indiska kvinnor oljor och kryddor för hårvård. Mer intressanta fakta om kvinnor här.
 12. Ovanliga hårfakta från historien. Invånarna i antika Egypten färgade deras hår med henna svart, och Rome tvärtom upplyste.
 13. I renässansen var det modernt att borsta ditt hår tillbaka för att göra att pannan ser ut bredare.
 14. Bara 4% av alla jordens invånare har rött hår från naturen. Detta är ett faktum.
 15. Dessutom innehåller naturligt rött hår ett stort antal komponenter som är ansvariga för sin skugga. Därför är de så svåra att måla om.
 16. 90% av allt hår på en persons huvud är på tillväxtstadiet, och endast 10% faller ut.
 17. Bäst av allt, hår växer i sömn och mellan 15 och 24 år.
 18. Överraskande, från en hårpärl kan växa upp till 30 hår i en persons hela liv!
 19. Den bästa temperaturen för att tvätta vårt hår är 34-35 grader.
 20. Håret täckte 95% av människokroppen. De är inte bara på fötter och palmer.
 21. Håret är 5 tusen gånger tjockare än muren på en tvålbubbla.
 22. Intressant faktum: Människohår kan sträckas till 1/5 av dess längd utan skada.
 23. Håret har en inte mycket trevlig förmåga - att absorbera fukt. Jag kommer att förstå ägarna av lockigt och lockigt hår (
 24. 97% av håret är protein och 3% är vatten.
 25. På en kvadratcentimeter av ett mänskligt huvud (i ett hälsosamt tillstånd, i genomsnitt) - 250-300 glödlampor.
 26. Om en man inte hade klippt sitt hår hela sitt liv, skulle deras längd vara 725 kilometer! Det är svårt att tro, men ett vetenskapligt bevisat faktum!
 27. Det första håret uppträder hos en person i livmodern, vid 4-5 månaders graviditet.

30 intressanta fakta om hår som du inte visste

Visste du att håret på ditt huvud kan bära vikt av två elefanter, eller det röda är den sällsynta hårfärgen? Vi samlade för 30 intressanta fakta om hår som du inte visste.

30 BILDER

1. Trots det faktum att hår oftast används som bevis för att undersöka brott, är det omöjligt att identifiera könsägaren från köksprovet. (Foto: Rafe Swan / Getty Images)

2. På grund av hårets struktur är det möjligt att bestämma vilka ämnen som någonsin varit i blodet hos en person, inklusive droger. (Foto: AP).

3. Omkring 5 miljoner hårlökar ligger på människokroppen. (Foto: Mood Board / Rex Funktioner).

4. Alla hårsäckar i människokroppen bildas under fosterutveckling, och närmare bestämt när embryot är ungefär fem månader gammalt. (Foto: PeopleImages.com).

5. Våt hår kan förlängas med så mycket som 30 procent jämfört med torr. (Foto: whitetag / Getty Images)

6. Svart hårfärg är den vanligaste i världen. Ägare av blont hår är bara 2 procent av människor på vår planet. (Foto: Don Mason / Blend Images).

7. Auburn är den sällsynta hårfärgen som finns i endast en procent av världens befolkning. Om du vill känna dig exceptionell - färga håret i denna sällsynta nyans med hjälp av Matrix Socolor Beauty-resistant hårfärg recensioner om vilka bland de tjejer som använder den, är bara de mest positiva. (Foto: deinfo / Getty Images)

8. Varje gång ett hår faller växer en annan i sin plats. Detta kan upprepas upp till 20 gånger under hela livet. (Foto: MachineHeadz / Getty Images).

9. Hår är den andra, efter benmärgen, den snabbast växande vävnaden i människokroppen. (Foto: Boris Roessler / dpa).

10. Xie Qiuping från Kina har det längsta håret i världen. Hon började växa dem vid 13 års ålder, och mätt den 8 maj 2004 var deras längd 5,627 meter. Flickan kom in i Guinness Book of Records som ägare till det längsta håret på planeten. (Foto: Top Photo Group / REX).

11. Vid varje given tillfälle är 90 procent av ditt hår i tillväxtfasen medan resten ligger i viloperioden. (Foto: Robert Llewellyn / Corbis).

12. Blont hår i det antika Grekland var förknippat med prostitution. (Foto: Jennifer Okamoto / Getty Images)

13. De antika grekerna trodde att människor med rött hår efter döden vänder sig till vampyrer. (Foto: Jasmina81 / Getty Images)

14. Avlägsnandepionjärerna är de forntida egyptierna, som först började ta bort oönskade hår från kroppen. (Foto: ASSOCIERAD PRESS).

15. Trichotilosis är det vetenskapliga namnet för split ends. (Foto: Edward Kinsman / Getty Images)

16. Den högsta andelen människor med rött hår - 13 procent - bor i Skottland. (Foto: Karan Kapoor / Getty Images)

17. En förlust på 40 till 150 hår per dag anses vara normalt. (Foto: Gary Bryan / Getty Images)

18. Afrikanska håret växer långsammare än andra människor på planeten och är mer mottagliga för skador. (Foto: Ocean / Corbis).

19. Varmt väder stimulerar hårväxten, medan kallt väder hämmar det. (Foto: Philipp Nemenz / Getty Images).

20. Har du någonsin undrat varför vi har så mycket hår? Och allt eftersom huvudet inte har ett skyddande lager av fett, och håret fungerar som ett isolerande skikt. (Foto: Storostfoto / Getty Images).

21. En vuxen man spenderar i genomsnitt fem månader av sin livsberoende stubb på sitt ansikte. (Foto: OJO Images / REX).

22. Blonda parykar är i genomsnitt 3 gånger dyrare än i mörka ödlor. (Foto: Heckmannoleg / Getty Images)

23. Ett hår kan ta ca 100 gram av vikt. En person har i genomsnitt 100 tusen hår, det vill säga tillräckligt för att stödja vikten av två elefanter. (Foto: Stuart McClymont / Getty Images)

24. Det visar sig att regelbundet skär av hår, som det trodde, inte alls bidrar till deras snabba tillväxt, utan bara för att avlägsna splittrade ändar, vilket gör håret mer sprött. (Foto: Juice / REX).

25. Blondiner och blondiner har mer hår på sina kroppar än människor med mörkt hår. (Foto: OJO Images / Getty Images).

26. Hårets rot, som ligger under huden, är dess enda levande del. (Foto: phasinphoto / Getty Images)

27. Livslängden hos ett enda hår är ca 5 år. (Foto: Mood Board / Rex Funktioner).

28. Goosstötar på människokroppen förekommer som ett resultat av muskelspasmer runt hårsäckarna som orsakas av kyla eller rädsla. (Foto: Bele Olmez / Getty Images)

29. Inte en person i världen har helt rakt hår. Alla typer av hår tenderar att snurra under tillväxten, deras skillnad är endast i olika grader av vridning. (Foto: Tetra Images / Getty Images).

30. Om en man inte rakar skägget genom hela sitt liv, kommer han att växa till 9 - 10,5 meter i längd. (Foto: Blend Images / Getty Images).

Allt om hår på mitt huvud

Hårvård från "A" till "Z"
Allt om hår

Luftkonditionering applikation
Idealt sett skulle vanlig hårvård vara en tillräcklig garanti för deras utmärkta tillstånd. Tyvärr kan endast ett fåtal personer ta hand om sitt hår på egen hand, men de flesta behöver lite hjälp för att övervinna effekterna av negativa förhållanden, för att inte tala om speciella fall när behandling behövs. Det finns en stor mängd droger som kan ge håret i utmärkt skick.

Långt hår behöver regelbundet användning av balsam så att håret är friskt och glänsande.

LUFTKONDITIONER

För glänsande hår är nagelskalorna jämn och överlappade, så de reflekterar ljuset väl. Permanent och färgande, grovhantering, varm styling - allt detta orsakar skador på den släta ytan av nagelbandet, cortexen förlorar fukt och håret blir torrt, förlorar sken, är förvirrad. Den något skadade nagelstenen är helt förstörd, håret blir tunnare och sönder.
För att återställa hårets naturliga glans måste du använda en speciell balsam - balsam. Luftkonditioneringsapparater, med undantag av het olja, appliceras på ett nyligen tvättat huvud, torkas något med en handduk för att avlägsna överskott av fukt.
Nu i butiker såldes många luftkonditioneringsapparater. Följande är de som är mest kända.
Grundläggande balsam täcker håret med en tunn film, som temporärt utjämnar nagelbandet och gör håret mer glänsande och smidigt. Lämna balsam på håret i några minuter innan du tvättar ordentligt.
Balsammetern i form av en aerosol appliceras före installationen, det skyddar mot värme, tar bort statisk elektricitet.
Varm olja har en intensiv djup närande effekt. Sätt det oöppnade röret i en kopp varmt vatten och låt det värma i en minut. Blöt ditt hår, blötlägg dem med en handduk innan du öppnar röret. Gnid varm olja jämnt i hårbotten i 1-3 minuter. Sedan, för en mer intensiv effekt, bära en badhatt. Vid slutet, tvätta håret med schampo och skölj.
Intensiva balsam bidrar till att bevara hårets naturliga fukt och fyller om det behövs. Använd den här typen om håret är torrt, väldigt lockigt, delat i ändarna eller oroligt. Sprid konditioneringen jämnt över ditt hår och låt det tränga in i 2-5 minuter eller mer om det behövs. Skölj noggrant med mycket rent vatten, lyft håret över huden för att tvätta alla rester.
Oplösta balsam är konstruerade för att bevara fukt, ta bort statisk elektricitet och öka glans. De är speciellt bra för tunt hår, eftersom de inte överbelastas med luftkonditionering, vilket kan vara orsaken till rätningen. Bekväm och enkel att använda, de skapar också ett hinder mot de skadliga effekterna av heta styling. Applicera efter tvätt, men tvätta inte av. Dessa produkter är idealiska för daglig användning.
Reduktionsmedel tränger in i cortex, vilket hjälper till att återställa och stärka strukturen hos skadat hår. De är användbara om håret är tunt och svagt och har förlorat sin naturliga elasticitet till följd av kemisk eller fysisk skada.
Healing sera återställer skadat hår.
Det bästa sättet att påverka delade ändar är att hålla ändarna i ordning, men det löser inte alltid problemet helt eftersom håret kan delas upp på olika nivåer. En partiell lösning är den tillfälliga förstärkningen av delade ändar med hjälp av speciella balsam. De appliceras på ändarna av nyligen tvättat hår, vilket innebär att håret är täckt med en mycket tunn film och förblir mjukare.
Conditioners för färgat hår och efter en permanent - detta är en kemisk effekt på håret. De skapar en skyddande film runt de skadade områdena av färgat hår, vilket förhindrar missfärgning. Efter den permanenta hjälpen återställs håret och bibehåller lockets elasticitet.

PROBLEMER OCH REKOMMENDATIONER

Split ends, mjäll, torrt hår och kliande hud är vanliga problem som kan skada hårets hälsa. I de flesta fall kan allt detta övervinnas genom att tillämpa den nödvändiga behandlingen. Mjölk består av skaliga partiklar som glittrar med fett, som ligger nära hårrötterna. Mjölk ska inte förväxlas med sk skinnig hud (se nedan).
Orsaker: dålig näring, långsammare metabolism, stress, hormonell obalans och vissa infektioner. Detta ökar reproduktionen av hudceller, som ofta åtföljs av en ökning av sekretet hos talgkörtlarna, vågorna fångas av överflödigt fett. Men om det inte behandlas kommer situationen bara att förvärras.
Rekommendationer: Ändra din diet. Lär avkopplingsteknik (avkoppling) om tillståndet orsakas av stress. Kamma håret innan du tvättar och tvätta håret och penslarna noggrant. Välj medelhaltiga skräpschampon som försiktigt separerar vågar och förhindrar utseende av nya. Använd läckande lotioner, massera huden med fingertopparna. Effektiv behandling bör vara regelbunden. Använd het stackning mindre ofta. Om mjäll inte försvinner, kontakta en läkare.
Skalig hud producerar vita, tunna kluster av döda hudceller som flår av, faller av och brukar märkas på axlarna. De misstas ofta för mjäll, men de är olika saker. Ibland räddar huden eller kliar och känns trångt. Håret blir tråkigt.
Orsaker: Ärftlig egenskap, stress, dåligt tvättad schampo, brist på sekret av talgkörtlar, användning av grov schampo, brist på vitaminer, förorening, atmosfäriska effekter och överhettning från centralvärme.
Rekommendationer: Välj fuktgivande schampon och balsam med ört-extrakt med en lugnande effekt som återställer hudens fuktighet.

EXPERT ADVICE

Tvätta håret innan du använder balsam för att ta bort överskott av vatten.
För att fördela kondensatorn jämnt, gnid det försiktigt i ditt hår eller använd en kam med enstaka tänder.
Lämna balsam på håret under en viss tid - kontrollera om den ska tvättas eller det är ett outplånligt alternativ.
Skölj noga om nödvändigt.
Hantera vått hår noggrant. De är känsligare och sårbara än torra.
Gnid inte eller dra i vått hår.

Odelbara balsam kan appliceras från röret direkt till håret. För att fördela balsam från rötterna till ändarna av håret, använd en kam med glesa tänder. Tvätta inte av det, bara kamma och torka håret.

Svagt, tunt hår kan göras voluminöst, om du använder ett sätt att ge volymen innan du slår på stora hårkrullare. Innan du tar bort curlers ska du se till att håret är helt torrt. Borsta dem noga. Täck lack.

Tunt hår tenderar att vara svagt, ser dumt ut, svårt att stapla, eftersom det inte håller form.
Orsaker: Hårets struktur är ett ärftligt tecken, men ofta försvårar deras tillstånd genom att använda för hårt balsam vilket försvårar håret. Missbruk av hår styling vätskor kan ha samma effekt.
Rekommendationer: Tvätta håret med medelrengöringsmedel och använd lätta balsam. Volymgivande schampon hjälper till att forma; en mjuk permanent kommer att ge intrycket av densitet.
Krokigt hår är resultatet av även det minsta regnet eller bara en förändring i fuktighet. De ser torra ut, inte glänsande och ljuger inte bra.
Orsaker kan vara ärftliga eller på grund av grov inverkan - felaktig kamning eller åtdragning med ett tätt elastiskt band.
Rekommendationer: När du tvätter håret, gnugga schampot i rötterna och låt skummet täcka ändarna av håret. Applicera balsam från mitten till ändarna av håret eller använd en outplånlig balsam. Ofta är håret bättre stylat med en gel som appliceras på vått hår. Gör motsatsen: låt håret torka naturligt och applicera det med vax eller gel. Serum kan hjälpa till. Dessa produkter omsluter håret med en tunn film, vilket gör den mjukare. Serum förhindrar förlust av fukt och förhindrar intrång från luften.
Delade ändar uppträder när nagelbandet är skadat, fibrerna i cortex delas upp. Håret är torrt, skört, benäget att haka ihop, kan delas i ändarna eller var som helst i bagaget.
Orsaker: Missbruk av färgning eller permanent, brist på smörjning, för ofta användning av en borste eller en hög, särskilt lågkvalitativa kammar och penslar. Oaktsamhet vid användning av curlers med tänder och hårnålar, för varm styling och oregelbunden städning av hår kan också vara orsaken till splittrade ändar.
Rekommendationer: Split ends kan inte fixas. Det enda radikala botemedlet är att skära av dem. Vad som är förlorat i längd, vi får kvalitet. Inte så ofta tvätt av håret kan hjälpa, eftersom det i sig är en stressfaktor och orsaken till ytterligare skärning av ändarna högre längs hårstommen. Använd aldrig en torktumlare för nära håret eller ett värmevarme. Minska användningen av heta apparater. Använd balsam och smörjmedel som är konstruerade för långvarig behandling av delade ändar och förhindra ytterligare dissektion.
De utfällda ämnena är rester av stylingprodukter och "två i en" schampon som förblir på håret.
Orsaker: När dessa rester kombineras med mineralämnen i vatten bildar en fällning vilket gör användningen av balsam helt användbar. Som ett resultat blir håret tråkigt, utan glans. Det är svårt att måla eller göra en permanent, eftersom det finns en barriär som hindrar kemiska ämnen från att tränga in i hårets yta. Färgen kan återställas, men den permanenta kommer att vara ojämn.
Rekommendationer: Använd en av rengöringsschamponerna eller schamponerna med komplexa föreningar som är avsedda att avlägsna de utfällda ämnena. Detta är särskilt viktigt innan färg eller permanent.

Krulligt hår kan påverkas med ett fuktgivande schampo och balsam. Frisyrer som använder mousse är utformade för fint lockigt hår, det hjälper till att eliminera förvirring och tar bort statisk elektricitet. Avsluta din frisyr med några droppar serum för att få ditt hår att lysa med den sista handen.


Split ends kan inte fixas, de behöver bara tas bort. Det enda profylaktiska är att regelbundet rengöra håret.

NATURLIGA SAMMANSÄTTNINGAR

Från tidens början har växter använts för helande, nöje och skönhet. Många gamla recept används idag. Du kan prova några av dem själv. Använd dem så snart du lagar mat: de lagras inte.

Naturliga ingredienser som örter och eteriska oljor kan hjälpa dig att göra ditt hår vackert frodigt. Håret i denna modell behandlas med varm olja, vilket ökade sin glans och pomp. Naturliga oljor som kan användas för hårvård är vegetabiliska och aromatiska: rosmarin, artabotris och lavendel. Använd dem enligt anvisningarna.

Mjällmedel
Blanda några droppar rosmarinolja med 30 ml (2 matskedar) olivolja och gnid försiktigt i hårbotten över natten. Tvätta håret på morgonen och skölj noggrant.
Nourishing blanda med ägg
Blanda två små ägg med 50 g icke-kolsyrade mineralvatten och 15 ml (1 matsked) äppelcidervinäger eller citronsaft. Rör långsamt i 30 sekunder. Gnugga väl in i hårbotten och skölj noga med varmt vatten (om vattnet är varmt kommer ägget att rulla upp).
Blanda med örter (ger håret en vacker glans)
Krossa några torra bladblad med en pestle och blanda med en handfull torkade kamille och rosmarinblommor. Häll 1 liter kokande vatten. Låt på i 2-3 minuter och blanda med 5 ml (1 tsk.) Mjuk eller flytande tvål. Applicera på håret, massera bra. Skölj noggrant.
Varm olja (lägger till glans och fluffighet mot håret)
Varje vegetabilisk olja är klar för användning. Värm oljan till mildt varm. Gnid det konsekvent i alla delar av huvudet, massera försiktigt. Wrap huvudet med en polyeten halsduk i 20 minuter: värmen på huvudet hjälper oljan att suga in i håret. Tvätta håret och skölj noggrant.
Intensiv behandling
Värm 15 ml (1 matsked) krossade vetekorn och olivolja och gnid in i huvudet. Vik en tjock handduk över huvudet i 10 minuter. Skölj sedan med citronsaft.
Fastningsmedel
Slå 150 ml kefir med ägg; tillsätt 5 ml (1 tsk) tångpulver och 5 ml fint riven citronskal. Blanda noggrant och borsta håret. Wrap huvudet med en plastduk och låt i 40 minuter. Tvätta och skölj.
Användning av eteriska oljor
Rena aromaterapioljor kan användas för hårvård. Följande recept är från den världsberömda läkaren Robert Tisserand. Antalet oljedroppar ska spädas med 30 ml (2 msk.) Av vegetabilisk olja, som kommer att fungera som bärare.
Torrt hår: Dalbergia - 9, sandelträ - 6
Oljigt hår: bergamot - 9, lavendel - 6
Mot mjäll: eukalyptus - 9, rosmarin - 6.
Blanda nödvändiga delar och applicera på torrt eller vått hår. Massage ditt huvud med fingertopparna.
Lämna på i 2-5 minuter. Skölj noggrant.

HAIR RINSERS

Citronsaft tillsatt för att skölja vattnet förlivar blont hår och 30 ml (2 msk) ättika kommer att tillföra glans och fluffighet till hår av vilken färg som helst.
Andra sköljningar (används efter tvättning) kan användas som behandling för olika komplikationer. Först måste du brygga 2 matskedar av färskt gräs. Färskt gräs är friskare, och om du använder torr, kom ihåg att den väger mindre, så du behöver hälften av dosen av färskt gräs. Tillsätt 600 ml kokande vatten, blanda och låt till infusera i 3 timmar. Ju längre desto starkare infusionen är. Stam före användning.
Gör en infusion med följande örter:
malurt - mot fettighet
nässla - för att stimulera hårväxten,
rosmarin - för att förhindra statisk elektricitet,
Lavendel - som en lugnande.
Gör en persilja tonic genom att blanda en handfull persilja kvistar och 30 ml (2 ssk) vatten.
Mala i en mixer för att göra potatismos. Applicera på huvudet, wrap huvudet med en polyeten halsduk och skölj noggrant efter en timme.

Senast ändrad av Keanka; Sun ons 21 jan 2007 12:53, alla redigerade 1 gång.Nästa Artikel
Vitaminer A, B, C och E i ampuller - grunden till omfattande hårvård