Hårt förlust som testar att passera


Tyvärr kommer tjockt, vackert hår snart att bli sällsynt. Negativa externa och interna faktorer gör sitt arbete och leder gradvis till försämring av huden, sköra naglar, partiell och jämn total håravfall. För att inte nämna det faktum att håret under deras inflytande förlorar sin naturliga glans och elasticitet.

Tja, om du snabbt lyckas fastställa det som påverkar hårets tillstånd och eliminera negativa effekter. Men ofta, för att identifiera de sanna orsakerna till skallighet (alopeci), måste du söka hjälp från specialister och ta laboratorietest för håravfall och genomgå sedan en rehabiliteringsplan, som inkluderar hårdvaruprocesser och drogbehandling.

Orsaker till skallighet

Många faktorer påverkar hårets tillstånd. Anatomiskt är dessa tillägg av huden. Den synliga delen av håret består av härdade döda celler som produceras av hårsäckar i huden. Om de inte får tillräckligt med näring kan de "somna" eller dö av. Och sedan växer det nya håret inte, och gamla faller ut över tiden, eftersom de har en viss (genetiskt inbyggd) livslängd.

Att provocera alopeci kan yttre och interna orsaker, uppdelningen i vilken är ganska godtycklig.

Människokroppen är ett komplext balanserat system och eventuella negativa yttre påverkan ger omedelbart en motsvarande inre reaktion. Därför fungerar endast ett integrerat tillvägagångssätt vid diagnos och behandling av skallighet.

Externa faktorer

Vanligtvis är externa faktorer som kan provocera brännpunkt eller total alopeci uppenbara och ganska lätt borttagbara. Och ändå uppmärksammar många människor, särskilt kvinnor, inte dem och fortsätter att förstöra håret och hårbotten.

De vanligaste bland dem är:

 1. Höga och låga temperaturer. Kapillärerna i hårbotten ligger nära dess yta. Under påverkan av förkylning (speciellt vid hög luftfuktighet) är de kraftigt smala och berövar hårsäckarna av god näring. I värmen är svett- och talgkörtlar tvungna att arbeta hårt. Hudporerna blir igensatta, glödlamporna saknar syre, håret är snabbt saltat och börjar aktivt falla ut.
 2. Dålig schampo. Innehåller sulfater, parabener och kemiska färgämnen. De irriterar hårbotten, provar allergiska reaktioner och mjäll. Tämligen dyra schampon, som innehåller silikon, kan också vara skadliga för regelbunden användning. Det smälter håret väl, men samtidigt klämmer det porerna starkt och lämnar en tunn film på huden som bryter mot normal cellulär andning.
 3. Felaktig torkning. Blödt hår ska vara vid medeltemperaturer och från ett avstånd på minst 15-20 cm från håret. Men vilken av oss följer alltid denna regel? Vi är alltid sent och vill "torka" snabbt. Vi sätter på temperaturen maximalt, och till och med nervöst dra vårt hår med våra händer. Som ett resultat torkar vi hårbotten, lossar hårsäckarna och provar sig i sig själv.
 4. Färgning och perm. Dessa aggressiva procedurer förstör inte bara hårsaxelns struktur, vilket gör den lös, torr och spröd. Kommer i hårbotten, kemiska agenter irriterar henne starkt. Och kompositionerna kan vara på den från 15 till 40-50 minuter! Om du efter sådana förfaranden inte gör närande och regenererande masker kan håret bli avsevärt förtunnat.
 5. Mekanisk skada. Täta flätor och svans lossnar också hårsäckarna och stör deras normala ämnesomsättning. Ännu mer farliga är några djupa skador på hårbotten: skärningar, brännskador etc. När såren läker bildas keloidvävnad, som inte har några hårsäckar. Naturligtvis kommer håret aldrig att växa tillbaka på denna plats.

Om du har eliminerat alla möjliga yttre faktorer som kan prova alopeci, men håret fortsätter att falla ut aktivt och varje dag finns 100 eller flera hår kvar på kammen, måste du leta efter inre orsaker.

Interna faktorer

Ofta kan endast specialister upptäcka de inre orsakerna till alopeci. De kommer att berätta när håret faller, vilka test ska passera och vilka åtgärder som ska vidtas, baserat på resultaten.

De viktigaste interna orsakerna är:

 • Cirkulationssjukdomar. Förekommer med blodsjukdomar eller störningar i hjärt-kärlsystemet.
 • Vitamin och mineral obalans. Dess grundorsak är undernäring. Men det finns sjukdomar där det finns ett brott mot metaboliska processer, och vissa ämnen absorberas inte av kroppen.
 • Medicinering. Alopeci provoceras av mediciner för behandling av cancer, felaktigt utvalda preventivmedel och de flesta hormonella droger.
 • Brott mot hormonella nivåer. Hormoner producerar endokrina körtlar: sköldkörteln, bukspottkörteln, etc. Med några hormonproblem försämras tillståndet hos huden och håret.
 • Infektiösa och autoimmuna sjukdomar. I autoimmuna sjukdomar angriper immunsystemet sina egna celler. Med smittsamma (särskilt kroniska) försvagas vårt skydd, och skadliga mikroorganismer förstör kroppen och orsakar alopeci.

Särskilda fall

Det finns flera speciella fall när håravfall är ett tillfälligt fenomen. Det behöver inte diagnostiseras noggrant, eftersom dess orsaker är uppenbara:

 • Säsongs. Det börjar vanligtvis runt i början av mars och passerar så snart som friska gröna, frukter och bär dyker upp på bordet. Det sker utan behandling, och med förebyggande åtgärder kan förlusten minimeras.
 • Tonåring. Det är förknippat med djupa hormonella förändringar i kroppen och uttrycks i ökad fet hud, utseende av tonårig akne, svår svettning och eventuell aktiv håravfall. Det äger rum efter pubertets slut.
 • Ålder. Hårsäckens livslängd är begränsad. I vuxen ålder börjar de gradvis dö av, eftersom regenereringsprocesserna saktar dramatiskt. Håret är gallrande, män verkar skalliga efter 35, kvinnor - när klimakteriet börjar. Sluta processen är orealistisk, men du kan skjuta upp det.
 • Graviditet och amning. Hos gravida och ammande kvinnor faller håret av två skäl: starka förändringar i hormonnivåer och ohälsosam kost (brist på vitaminer och spårämnen). Det finns inget som du kan göra om hormoner, men kosten bör vara så att den har tillräckligt med zink, kalcium, selen, vitamin A, E, C och grupp B.

undersökningen

Det är bättre att starta en undersökning med ett samråd och en tricholog. Det här är en specialist som undersöker hårbotten med hjälp av datorutrustning och bestämmer hårsäckens tillstånd. Studien kallas ett trikogram, och det hjälper dig att förstå hur man stoppar skallighet.

När de flesta lökarna är aktiva orsakas alopeci av djupa patologiska förändringar i kroppen och allvarlig behandling behövs.

"Dormant" folliklar kan väckas av hårdvaruprocesser och läkemedel. Om mer än 50% av folliklarna redan är döda, kommer det inte att vara möjligt att återställa håret även efter eliminering av alla negativa faktorer. Endast hårtransplantation hjälper här.

Här är en provlista med nödvändiga test:

 • Allmän analys av urin och blod för att säkerställa att det inte finns några allvarliga kroniska sjukdomar.
 • Ultraljud av de inre organen, som visar deras möjliga patologi.
 • Ett blodprov för nivån av T- och B-lymfocyter - visar immunsystemets tillstånd.
 • Undersökning av sköldkörteln: ultraljud och test för de hormoner det producerar.
 • Blodprov för håravfall på toxiner hjälper till att identifiera närvaron i kroppen av skadliga kemiska föreningar: salter av bly, kvicksilver, etc.
 • Undersökning av huden för svampar, parasiter och hudinfektioner.
 • Speciella blodprov. Var noga med att kontrollera AIDS, syfilis och hepatit.

Då är det värt att besöka en endokrinolog. Han kommer att berätta vilka tester som ska ta på vilka hormoner som ska överföras med håravfall. Oftast är detta en studie på nivå av testosteron, ferritin, tyroxin.

Om du tar orala preventivmedel, glöm inte att berätta för läkaren om det - de ändrar också hormonerna.

När det gäller analys av håravfall hos kvinnor kommer listan vara ofullständig utan gynekologisk undersökning: graviditetstester, frånvaro av inflammation hos äggstockarna och sexuellt överförbara infektioner. Och först efter en sådan omfattande undersökning kan vi dra slutliga slutsatser om de inre orsakerna till alopeci.

Vad ska man göra

Med testresultaten först måste du gå till den specialist som utsåg dem. Baserat på dem kommer han att skriva ut en behandling och berätta vad som är chansen att helt stoppa håravfall.

I vissa fall kan du behöva konsultera en annan läkare. Detta är vanligtvis nödvändigt om du misstänker cancer, systemiska infektioner eller hudsjukdomar. Då måste du gå till en onkolog, en hudläkare eller en venereolog.

Behandlingsförloppet måste slutföras helt och då är det lämpligt att ta upprepade tester för att se till att det inte finns några interna patologier. Om de inte elimineras, kommer inga masker, vitaminterapi och andra externa åtgärder att spara håret.

Ett andra besök hos trichologen är användbart, vilket kommer att se hur behandlingen påverkade hårsäckarnas tillstånd. Mest sannolikt kommer han att utse maskinvaruprocedurer för deras aktivering och rekommendera terapeutiska schampon och masker.

Synligt förlora hår? Urgent överlämna analyser!

En sjukdom där håret faller kraftigt kallas alopeci. Det anses vara en ny sjukdom som är karakteristisk för människor i XX-XXI århundradena. Och problemet är att de flesta patienter går till trichologisten i senare skeden, för att de inte associerar håravfall med risken för hormonella störningar och inre kroppar i kroppen. Men alopeci kan vara ett symptom på allt detta.

Tecken på håravfall

Människor förlorar dagligen från 50 till 100 hår, och det här är ingen anledning till panik. Hårets liv är 3-7 år, då faller det ut. Varje person har 90% av håret i tillväxtstadiet och resterande 10% är i sömnstadiet.

För att bestämma att depositionshastigheten bryts kan du använda dessa tecken:

 1. Efter borstning kvarstår hela krossar på borsten, men normalt borde det inte vara några få hår.
 2. Efter att ha torkat huvudet i badets dräneringshål finns märkta hårskrapor, efter torkning kan de ses på golvet.
 3. När man vaknar på morgonen finns det kramar av hår på kudden när det ska finnas väldigt få av dem.

För män är tecknen något annorlunda, eftersom de föredrar korta hårklippningar och faller ut är svårare att märka:

 • hårlinjen skiftar mot baksidan av huvudet;
 • Håret tunna först vid templen och sedan vid kronan;
 • Med full skallighet kommer håret att försvinna över huvudet.

Dessutom ändras hårets mycket struktur. Det blir tunnare, smälter, blir skört, spetsen skärs.

Grundläggande tester för att kontrollera håravfall

För att stoppa håravfall och återställa hår måste du genomgå behandling, och för att förskriva det, måste läkaren fastställa den exakta orsaken till förlusten. Alopeci kan bero på:

 • hormonell obalans
 • avslag från kroppen av en serie droger;
 • kronisk infektion av bakterie-, virus- eller svamptypen;
 • kemoterapi och strålningsexponering;
 • länge stanna i en stressig situation
 • endokrina systemsjukdomar;
 • mekanisk eller kemisk skada på håret;
 • undernäring;
 • ärftlighet;
 • minska immuniteten.

Men innan testen ordineras, kommer läkaren att göra en undersökning. Fråga hur länge håret faller ut, och om det fanns någon sådan patient släktingar som intresserar regim, kost, arbetsvillkor och allmänna hälsa. Patienten kommer att genomgå en visuell inspektion av huvudet, då kommer ett trichogram att göras. Kan hänvisas till samråd med en endokrinolog, en neurolog och en gastroenterolog.

Och efter det kommer läkaren att förskriva följande prov:

 • slutföra blodräkning och ett infektionsprov
 • biokemisk analys av blod- och serumjärnnivåer;
 • sköldkörtelhormonnivåer och hormonell status
 • spektralanalys av hår;
 • scalpens biopsi.

Test för håravfall hos kvinnor

I denna artikel kommer jag att berätta för dig i Torah vilka tester som vanligtvis ordineras för håravfall. Jag rekommenderar inte att du själv tar proven! Konsultera en läkare - han kommer att berätta: om håret faller ut, vilken typ av högar kan du passera?

Håranalys för håravfall

Många patienter ställer frågor som relaterar till ämnet håravfall och tester:

 • var börjar man ta reda på orsakerna till att det faller ut?
 • Vilka tester behövs för att bestämma problemet med håravfall?
 • vem att fråga om råd om håravfall? och så vidare

Diagnostisera håravfall är det första steget i behandlingen. En tid för forskning bör erhållas från din närvarande tricholog.

Behandling av håravfall börjar med en undersökning när läkaren får information om patientens tillstånd (hår och hårbotten). Patientundersökningen gör det möjligt för doktorn att dra slutsatser om ett antal faktorer som är nödvändiga för att utnämna test för håravfall, diagnos och förberedelse av behandlingsprogram. Trichologisten behöver i synnerhet veta följande om dig:

 • finns det risk för ärftlig håravfall
 • vilka sjukdomar har du lidit nyligen
 • om det fanns skäl till en stark nervös överbelastning, stress;
 • hur du äter;
 • hur bryr du dig om ditt hår (schampon, masker, stylingprodukter).

Efter att ha samlat historien skickar läkaren patienten för att klara prov för håravfall. Vilken typ av forskning behöver en läkare? Alla individuellt.

Vad är testen för håravfall?

Undersökning för håravfall bör börja med ett allmänt blodprov. Denna punkt gäller både kvinnor och män. Doktorn kan också skicka ett biokemiskt blodprov, vilket kommer att ge en fullständig bild av din hälsa.

Om du vill förbättra ditt hårs tillstånd, bör du särskilt sköta skampon som du använder. En skrämmande figur - i 97% av schampon av kända varumärken är ämnen som förgiftar kroppen. Huvudkomponenterna, på grund av vilka alla problem, på etiketterna är betecknade som natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, kokosulfat. Dessa kemikalier förstör krullarnas struktur, håret blir skört, förlorar sin elasticitet och styrka, färgen bleknar. Men det värsta är att denna smuts kommer in i levern, hjärtat, lungorna, ackumuleras i organen och kan orsaka cancer. Vi rekommenderar att du använder de medel som dessa ämnen ligger i. Nyligen utförde experter från vår redaktionsteam en analys av sulfatfria schampon, där första plats togs av medel från företaget Mulsan Cosmetic. Den enda tillverkaren av naturliga kosmetika. Alla produkter tillverkas under strikta kvalitetsstyrnings- och certifieringssystem. Vi rekommenderar att du besöker den officiella webbutiken mulsan.ru. Om du tvivlar på din kosmetiks naturlighet, kontrollera utgångsdatumet, det ska inte överstiga ett års lagringsutrymme.

Båda könen ska göra en ultraljudsundersökning av sköldkörteln.

Kvinnor med håravfall måste passera test hos gynekolog-endokrinologen. I 75% av fallen beror förlusten på en obalans av hormoner.

Ett blodprov för hormoner för håravfall tas vanligtvis på följande parametrar:

Om ditt hår faller ut dåligt kan orsakerna vara förknippade med inre sjukdomar (diabetes, utvidgning av sköldkörteln, anemi, binjurssjukdomar etc.), vitaminbrist och skadliga kemiska effekter.

Med håravfall kommer ett blodprov för serumjärn att visa närvaron av anemi, vilket också framkallar håravfallsprocessen.

Orsaker till håravfall, eller varför kvinnans hår faller ut

Detta är inte bara ett annat råd, inte bara en annan artikel. På denna sida, inklusive i kommentarerna, kommer vi att försöka förstå de grundläggande orsakerna till håravfall, hitta en väg ut, hjälpa varandra.

Orsakerna är komplexa och ibland oväntade.

Därför, efter att ha läst denna sida och kommentarer, läs alla artiklar på webbplatsen. Det tar lite tid att göra det här, men det är bättre än balding.

I allmänhet förlorar vi varje dag från några dussin till hundra hår, ibland lite mer, därför, när vi hittar ett annat hår som har fallit på en kudde eller kläder, lägger vi inte alltid stor vikt vid detta. "Det är nödvändigt att" dricka vitaminchiki ", få tillräckligt med sömn, led en hälsosam livsstil, gör en bra hårmaskare oftare, och allt kommer att passera," vi försäkrar oss själva...

Men tyvärr för många kvinnor blir problemet med håravfall omärkbart till en riktig katastrof, när endast tunna strängar förblir från det lyxiga hårhåret. Det är inte utan anledning att diskussion om det smärtsamma problemet med skallighet är så populär nu på kvinnors forum. Låt oss försöka åtminstone lite för att förstå detta svåra ämne, utan att annonsera lögner och myter.

Dolda hälsoproblem

Hårproblem är bevis på att något är fel i kroppen. Det är inte för ingenting att den vackra skådespelerskan Catherine Zeta-Jones förklarar att det vackra håret är otänkbart utan god hälsa: "Om ditt hår har blivit matt och sprött, tacka dem för att varna dig om faran." Vad man ska säga om den rikliga förlusten!

Så skynda inte att springa till kosmetikaffären och köpa alla slags medel för håravfall och förbättra hårväxten etc. - För det första är det nödvändigt att hantera gemensamma hälsoproblem.

Självklart är det inte lätt att leta efter en nål i en höstack. Men för att börja med skulle det vara trevligt att gå till en terapeut och klara alla grundläggande tester. Bland de främsta orsakerna till håravfall är problem med mag och tarmar, inklusive dysbakterier. Allvarligare avvikelser kan vänta på dig på den endokrina systemnivån. Det är obligatoriskt att kontrollera sköldkörteln och könshormonerna. Dold fiende kan också hittas inom gynekologi - någon infektion i kroppen är redo att påverka hårets densitet.

Men orsaken till håravfall kan vara ganska annorlunda, så läs den här artikeln helt, noga och omtänksamt.

Kronisk eller tillfällig förlust?

Orsakerna till allvarlig håravfall kan vara mycket. Och du måste överväga om sjukdomen är tillfällig eller redan har blivit kronisk. Den vanligaste orsaken till håravfall hos kvinnor är hormonell obalans.

Det kan vara både sjukdomar och resultatet av hormonella preparat, till exempel preventivmedel. Antibiotika, kemoterapi kan också leda till håravfall. Men i detta fall, liksom efter graviditeten, är håret vanligtvis återställt på egen hand.

Även missbruk av salt smak i kosten kan orsaka brännmärkning alopeci och alopeci, det noterades i antiken.

Komplett skallighet?!

Håravfall kan vara irreversibel när glödlamporna sönderfaller. Många kvinnor står inför ett så fruktansvärt problem som androgen alopeci. Denna fruktansvärda fras kan innebära både allvarliga hormonella förändringar i kroppen och genetiskt bestämd håravfall och gallring.

En sak tillfredsställer: kvinnans skallighet är inte komplett, till skillnad från män. Det är helt enkelt omöjligt att bekämpa detta problem på egen hand - du måste vända dig till en läkare - inte bara den som kommer från ordet "lögn".

Trichological approach

Läkare som behandlar hår kallas trichologer. Om vi ​​tidigare inte visste någonting om sådana specialister, rekommenderar vi i dag kvinnors tidskrifter oss att kontakta trichologer. Hur kan dessa mystiska människor hjälpa oss, och kan de?

Trichologists på en bra klinik eller laboratorium kommer att diagnostisera hårets, hårbotten, hårsäckarnas tillstånd. De kommer att undersöka håret och glödlampan under ett mikroskop, mäta hårets tjocklek och beskriva den allmänna situationen med ditt hår. Det är möjligt att du inte bryr dig om ditt hår och tänkte inte ens på vilken typ av hår du har, typ av hårbotten och andra viktiga problem som också kan indirekt påverka förlusten.

Därför kan undersökning av en bra och ärlig trichologer göra ditt liv mycket enklare och ge en aning om att det är bättre att välja bland ett brett sortiment av håravfall och vårdprodukter. Men...

Trichological lögn. "Lita på, men kontrollera!"

Hitta en bra trichologist är inte så lätt. Idag är skönhet ett affärsområde och en bransch för att tjäna stora pengar. Så många "experter" är tyvärr bara inriktade på att göra vinst. I slutändan kan du erbjuda en mycket dyr behandling, och även utan garantier, för här kan de helt enkelt inte vara.

Många kliniker är övertygade om effektiviteten av deras metoder för behandling av håravfall. Detta kan vara injektioner av vitaminer i hårbotten, massage, gnugga lotioner och specialverktyg.

Allt detta är mycket dyrt och ofta inte särskilt effektivt. Ofta visar det sig att det sanna problemet med håravfall, som redan nämnts, är något helt annat. En bra specialist bör framför allt hjälpa dig att hantera din hälsa, försök att identifiera orsaken, skicka för test.

Ibland kan bra specialister hittas vid avdelningen för dermatologi vid medicinska universitet.

seborré

En av de vanligaste orsakerna till håravfall är problem med hårbotten, nämligen seborré. Låt oss försöka ta reda på vad denna attack är.

Seborré är en störande talgkörtlar, vilket leder till mjäll, oljig hårbotten, skalning, klåda och även psoriasis. Seborré är torr eller oljig, men båda kan leda till skallighet, håravfall. Om porerna är igensatta, kan glödlampan inte fungera normalt och håret blir långsamt tunnare.

Orsaken till dessa problem kan vara alla samma problem i kroppen, men kanske bara fel vård för hår. I vilket fall som helst ska hud- och hårvårdsprodukter ändras.

Tänk samtidigt på en enkel rekommendation: tvätta huvudet med ljummet vatten. Varmt vatten kan försvaga hårförhållanden och syn. Elektrisk hårtork är också ett problem: använd inte det, eller håll på ett avstånd av 20 centimeter från håret eller mer.

Tro inte på den "magiska" betyder

Idag kan du på apotek hitta en enorm mängd "mirakulösa" medel som kommer att "bota" oss av allt i världen. Men innan du hämtar råd från olyckliga apotekare eller annonsörer och snabbt köper "magiska" schampon och lotioner är det bättre att göra din egen undersökning. Det är vettigt att diskutera det läkemedel du behöver med en läkare du litar på.

Dessutom är det användbart att fråga om fördelarna med en särskild behandling av hår från vänner, samt leta efter information om verktygen på Internet och titta på ett par forum för att läsa recensioner och råd från andra offer. I vilket fall som helst, oavsett vad du erbjuds, tror inte "magiken" betyder - försök att analysera, söka efter information i olika källor, eftersom det inte finns någon brist på dem idag. Med vissa droger som säljs i ett apotek och aktivt annonseras måste du vara särskilt försiktig!

Dessa är produkter som innehåller minoxidil (eller pinotsidil och diazoxid) och kan verkligen stimulera hårväxten. Men med avbrytandet av den mottagna effekten kan det gå förlorat!

Dessutom är reaktionen hos olika personer till sådana medel olika. Någons hår börjar falla ut ännu starkare... Med "magisk kulan" betyder det att du måste vara väldigt försiktig.

Gå ner i vikt och gå skallig?!

Vi vill alla vara smala, som tjejer på bladen på tidningar, och till och med läskiga berättelser om uttömningen av modeller stannar inte alltid oss ​​på vägen till den välskötta tunnheten. Vi bör dock inte glömma att bra hår är en av de främsta fördelarna med någon vacker kvinna, och om du går fel på den fasta banan riskerar vi att förlora detta trumfkort.

Skarp viktminskning, otillräcklig näring - särskilt i ung ålder - allt detta kan helt enkelt inte påverka hårets tillstånd. Därför, innan du går på diet, är det bättre att konsultera en läkare, annars kan resultaten bli katastrofala.

Den mest hemliga orsaken

Stress orsakar inte mindre hårskador. Depression, känslor, deprimerat tillstånd - allt detta kan i hög grad påverka vårt hårs tillstånd. Ibland kan vi inte gissa att kopplingen mellan håravfall och olycka har lidit, eftersom håret inte börjar falla ut omedelbart efter de upplevda chockerna, men efter en månad eller två eller senare.

Det är anledningen till att om du står inför problemet med stark håravfall, sätter du först och tänker på vad dåligt har hänt i ditt liv under det gångna året. När allt kommer omkring kan ingen läkare hjälpa dig om du inte läker av andliga sår. Hur är det i denna situation?

För att tunna hår eller balding män är inställningen ganska lugn, men för en kvinna är det en riktig tragedi. För att stoppa processen och återvinna det tjocka och vackra håret måste du först och främst veta orsaken till kvinnlig skallighet, vilket orsakade problemet. Därför test för håravfall - detta är det första och obligatoriska steget på vägen till helande.

Ska jag rådgöra med en läkare för håravfall?

Håret faller alls och alltid är det normalt. Normalt förlorar varje person flera dussin hår per dag (100 är normen), och problem börjar när detta antal ökar betydligt.

Hårförlusttest

För att bestämma med egna händer om det är dags att låta larmet, tryck ett litet lås mellan fingrarna och dra det något. Om det finns mer än sex hår kvar i det, skjut inte upp besöket på hårbehandlingskliniken.

Orsaker till håravfall

Många av oss, efter att ha märkt en uttunning av hår, och utan läkare kan berätta varför detta hände. Hos kvinnor kan orsaken vara en långsiktig kost, beröva kroppen av viktiga vitaminer och mineraler, graviditet, amning, frekventa experiment med färgning, missfärgning, förlängning eller krökning.

I sådana fall är instruktionerna detsamma: det är nödvändigt att snabbt ändra inställningen till hårvård, för att fastställa näring och daglig behandling, för att få tillräckligt med sömn, för att inte vara nervös. Eller bara vänta, när hormoner återgår till normala, utför enkla underhåll och närande förfaranden för hårrötter.

Men orsaken till alopeci kan vara allvarliga sjukdomar, kroppsbrott, ärftliga faktorer. Och i sådana fall måste du veta vilka test som ska passera när håravfall, så att behandlingen var effektiv.

Analyser för håravfall hjälper till att upptäcka eller eliminera följande patologiska processer:

 • inflammatoriska, infektiösa, svampsjukdomar;
 • hormonella störningar;
 • nedsatt bakteriebalans i mag-tarmkanalen;
 • misslyckande i immunsystemet etc.

Endast genom att analysera resultaten av forskningen kommer läkaren att kunna utveckla den korrekta behandlingsregimen.

Mottagare specialist trichologist

Eftersom priset på en fullständig klinisk undersökning är ganska hög är det lämpligt att besöka en erfaren specialist före honom, som efter undersökning och intervju, kommer att utse endast de mest nödvändiga studierna, med undantag av uninformativ i ditt fall.

Vid den primära mottagningen måste trichologen intervjua patienten och fastställa följande data:

 • naturen och varaktigheten av håravfall
 • Närvaron av släktingar med liknande problem;
 • förekomsten av sjukdomar som är kända för patienten
 • sömn och vila;
 • matvanor
 • arbetsvillkor
 • hårvårdsmetoder.

På grundval av en sådan undersökning är det redan möjligt att utesluta eller tvärtom hitta orsaken till problemet.

Därefter undersöker läkaren patientens huvud vid första visuellt bedöma kvaliteten och intensiteten av håravfall och hår utesluta förekomsten av svamp eller dermatologiska sjukdomar. Sedan gör han ett trichogram med hjälp av en speciell videokamera, som gör det möjligt att bestämma hårets densitet.

Trichogramma

Om den mottagna informationen inte räcker, kommer läkaren att hänvisa till smala specialister för att bekräfta diagnosen - en endokrinolog, en neurolog, en gynekolog, en gastroenterolog. Efter det kommer han att veta exakt vilka tester som ska passera om håret faller ut starkt.

Förteckningen över tester för håravfall

Bland de studier som tilldelats i sådana fall finns det obligatoriska och ytterligare. Den första utses för att utesluta allvarliga brott i kroppen, den andra - om du behöver bekräfta läkarens misstankar om förekomst av specifika sjukdomar.

Obligatoriska analyser inkluderar:

 1. Fullständigt blodantal för håravfall, vilket gör det möjligt att bestämma halterna av hemoglobin. Kvinnor på grund av dess fysiologiska egenskaper är benägna att anemi (en minskning av blodhemoglobinnivåer), vilket kan vara orsaken till problemet. Och ökningen av antalet leukocyter indikerar närvaron av en inre inflammatorisk process.
 2. Blodtest för infektioner. Hår kan falla ut mot bakgrund av parasiter som utvecklas i kroppen och avger skadliga produkter av vital aktivitet.

Sammansättningen och kvaliteten på blodet ger den mest kompletta informationen om kroppens tillstånd.

 1. Biokemisk analys av blod ges till att bedöma nivån av järn, magnesium, kalcium och andra viktiga spårämnen som är nödvändiga för normal bildning och tillväxt av hår. Det låter dig ta reda på hur lever och njurar fungerar, oavsett om de påverkas av degenerativa eller inflammatoriska processer.

Dessa studier utses av trichologen i alla fall. Om de är normala, hänvisar han dig till andra specialister, som också kan ge råd om vilka prov som ska passera - om håret faller ut.

Till exempel kommer endokrinologen, beroende på resultaten från den preliminära undersökningen, att rikta sig till:

 1. Analys av nivån av sköldkörtelhormoner - T4 (tyroxin), TSH (tyrotropisk), T3 (trijodtyronin). Deras överskott leder till håravfall och bristen på - att försvaga och störa strukturen.

Sköldkörtel ultraljud för håravfall

Dåliga resultat - en anledning att göra andra test.

Eftersom det finns hormonell håravfall, är det nödvändigt att skicka analysen för hormoner - prolactin, testosteron, progesteron, FSH och andra. När deras normala nivåer eller förhållanden störs utöver håravfall uppstår problem som överdriven hårväxt, akne, menstruationssjukdomar och till och med infertilitet.

Du kan också behöva en spektralanalys av hårets struktur för att bestämma innehållet i olika spårämnen i dem, en biopsi i hårbotten, avslöja svampinfektioner och andra laboratorietester.

Det är upp till läkaren att bestämma vilka tester som ska vidtas vid håravfall. Endast han kan utveckla en behandlingsplan baserad på de resultat som visar orsaken till alopeci. Om det inte är förknippat med en allvarlig sjukdom, kommer standard terapeutiska förfaranden att hjälpa till att återvända till de vackra krullarna.

Kom ihåg att tidsinställda tester är en chans att upptäcka en sjukdom i ett tidigt skede, när det är lättare och snabbare att bota.Nästa Artikel
De mest effektiva recepten maskerar hårväxten hemma