Håret faller ut hos barnet


Trots det faktum att utseendet på skalliga fläckar på ett barns huvud under ett år är vanligtvis ett fysiologiskt fenomen, kan det i vissa fall indikera närvaron av en viss patologi. Tänk på varför håret faller hos spädbarn i 3 månader och 4 månader, samt 6 månader.

Några ord om nyfödda hår

Som du vet kan barnet födas som en hårlös eller täckt med lätta fluffar och med långt och tjockt mörkt hår som faller ut när de växer upp. Varför har älskling håret faller ut?

Detta fenomen orsakas framför allt av en förändring i hormonell bakgrund i den nyfödda kroppens kropp. Och tal i det här fallet kan gå:

 • om den nyfödda partiella skalligheten, medföljande gradvis förnyelse av håret;
 • om fullständig skallighet, medföljande intensiv hårbyte, där de gamla håren stiger starkt och de nya har inte tid att växa.

Håret hos en nyfödd faller i detta fall gradvis ut, och deras fullständiga förnyelse fullbordas med två år.

Naturlig process eller patologi

Trots det faktum att håravfall hos spädbarn är ett helt naturligt och fysiologiskt fenomen, behöver det i vissa fall gå till en läkare. Anledningen till att besöka kliniken i detta fall kan vara:

Våra läsare rekommenderar

Vår vanliga läsare blev av med håravfall med en effektiv metod. Han kollade på sig själv - resultatet är 100% - komplett lättnad från alopeci. Detta är ett naturligt botemedel baserat på burdock masala. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rekommendera det till dig. Resultatet är snabbt. EFFEKTIV METOD.

 • utslag på huvudets hud
 • gneis eller seborrheisk dermatit;
 • håravfall av stora strängar;
 • utseendet av betydande foci av balding.

Tänk på att håret faller på huvudet på en nyfödd och hur du kan hjälpa ett spädbarn på ett eller annat sätt.

Håravfall på grund av friktion på kudden

Friktion av huvudet på kudden

Håravfall hos nyfödda på grund av friktion av huvudet på en madrass eller kudde är den mest oskyldiga orsaken till barns skallighet, som förekommer hos barn som inte vet hur man sitter ensam. I den överväldigande majoriteten av fallet, förekommer occiputet, templen och pannaytorna, som är mest utsatta för friktion under sömnen, av detta fenomen.

Denna patologi kräver ingen speciell behandling och försvinner så snart barnet förvärvar färdigheten att sitta och lägger mindre tid.

Rådet. Flera minska håravfall hos spädbarn i skallbenet och tids regionen kan hjälpa spotta på magen och täta byten av ställning under sömnen - dessa åtgärder kommer att leda till att håret kommer att tunna ut en mycket mindre.

svettning

Mer eller mindre normalt arbete i svettkörtlarna hos spädbarn blir bättre med två månader av livet (de börjar arbeta i full kraft av det fjärde eller femte året). Fram till denna ålder anpassar barnen sig till omvärlden och bryr sig fel för dem, liksom vissa sjukdomar, kan leda till ökad svettning, följt av hårförlust på huvudet.

Hjälp i det här fallet, om en månad gammal bebis har hår faller ut, kan:

 • med hjälp av lättare kläder
 • avslag på användningen av varma filtar;
 • regelbunden luftning av barnrummet.

Ofta hygien med kosmetika kan leda till håravfall.

Hyppiga hygienprocedurer

Hår i ett barn är mycket känsligt för yttre påverkan. Frekvent användning av tvättmedelskosmetik, vatten av otillräcklig kvalitet och användning av grova handdukar kan skada hår och få dem att falla ut. Ta bort den skalliga fläckburken, minska antalet badar med användning av kosmetika.

Skador på huvudets hud

De finaste håren hos barn under tre månader kan enkelt förstöras under några yttre påverkan. Och inte mindre känslig för skador och hårsäckar. För mindre skador i huden drabbas som regel befintliga hår (sin plats snabbt ockupera ny), och i allvarliga hudskador - förstörda folliklar, vilket i sin tur leder till oåterkalleliga förändringar i det skadade området (i det nyfödda håret falla för evigt).

Överdosering av mediciner

Själv eller överskrider den rekommenderade dosen av läkemedel specialist och vitamin-mineral kan leda till giftiga (poison) organismen, vilket i sin tur påverkar hårväxten fasen, och leda till deras förlust.

Rickets sjukdom kan orsaka håravfall

Stress eller skräck

Delvis alopeci hos ett spädbarn kan förekomma mot bakgrund av patologierna i centrala nervsystemet och ökad excitabilitet hos barnet. Men även i helt friska barn kan erfaren stress eller skräck leda till håravfall på grund av ökad adrenalin.

rakitis

Rickets är en sjukdom som utvecklas på bakgrund av en brist på vitamin D och åtföljs av nederlaget för många organ och kroppssystem.

Sjukdomen kan orsaka håravfall och åtföljs av följande symtom:

 • aptitlöshet;
 • sömnstörningar
 • ökad svettning;
 • Utseendet av surt svett
 • uttalat marmor mönster på huden;
 • störningar i avföring, inte förknippade med införandet av nya produkter i kosten.

För att klara av håravfall i detta fall kan du ta bort orsaken som orsakade detta fenomen.

Alopecia alopeci utvecklas i bakgrunden av fel i immunsystemet

Alopecia Alopeci

Alopecia areata är en patologi som manifesteras av uttalad håravfall vilket resulterar i total skallighet på kort tid. Sjukdomen utvecklas mot bakgrund av misslyckanden i immunsystemet, orsakad av sköldkörtelsjukdom, stress eller svår skräck, och åtföljs av attacker av barnets egna antikroppar på hårsäckarna tills de är fullständigt förstörda.

Håret faller i detta fall ut strängar, och deras plats är upptagen av bala fläckar.

Behandling av patologin utförs på ett omfattande sätt och ordineras av en läkare, och det kan förekomma hos barn i alla åldrar - i 4 månader, 2 månader, 6 månader.

Telogen håravfall

Telogen skallighet är en patologi, åtföljd av att tillväxten och utvecklingen av håret upphör, och slutar med håravfall. I stället för de förlorade håren i detta fall förblir hårlampan, återuppta sitt arbete efter eliminering av orsakerna som ledde till utvecklingen av sjukdomen. Sjukdomen kan utvecklas i bakgrunden:

 • drogmissbruk;
 • kirurgiska ingrepp;
 • skada.

Sköldkörtelproblem

Förändringar i produktionen av sköldkörtelstimulerande hormon och tyroxin, på grund av ökad sköldkörtelstorlek, kan också orsaka alopeci. Dessa substanser är ansvariga för immunsystemets funktion, normaliserar de metaboliska processerna i kroppen och bidrar till produktion av energi från fettet som kommer in i kroppen. Om deras produktion störs, får inte babyens hårpärlor de näringsämnen som krävs för deras utveckling, vilket leder till att håret på huvudet faller ut.

Förutom att tunna håret kan barnet uppleva:

 • aptitlöshet;
 • dåsighet;
 • förändring i gråtonen - det blir hes (i vissa fall kan gråta försvinna helt);
 • förstoppning.

Behandling av patologi utförs av en endokrinolog.

ringorm

Ringworm - är en svamp sjukdom, åtföljd av utseende av avrundade peeling fläckar på huvudets hud. När sjukdomen utvecklas bryts håret på de drabbade områdena vid roten eller faller ut (över tiden kan laken sprida sig till pannan, nacken, etc.).

Sjukdomen överförs genom kontakt med sjuka människor eller djur, är mycket smittsam och behandlas av en hudläkare.

Vid upptäckt av lava hos barn av olika åldrar bör det noteras att de medel som används för att behandla äldre barn inte kan appliceras på spädbarn. Detta förklaras av det faktum att svampdödande medel är giftiga och kan leda till smulaförgiftning.

I de flesta fall är prognosen för att bota baldness hos barn under ett år positiv, men behandlingen bör börja omedelbart efter det att de första symptomen uppstod och läkaren bör ordinera det. Endast han kan avgöra varför hår på barnets huvud faller ut och föreskriva adekvat behandling.

Har du allvarliga hårproblem?

Redan många verktyg försökte och ingenting hjälpte till? Dessa ord är bekanta med dig för första gången:

 • håret blir mindre och mindre;
 • Jag ser mycket äldre än min ålder;
 • Det enda sättet är att klippa skallet.
Är detta det enda sättet? Vänta och inte agera med radikala metoder. Håråterställning kan! Följ länken och ta reda på hur experter rekommenderar behandling.

Vad ska man göra om ett barns hår faller ut

Spädbarnsförlust är normen.

Inte alla vet, men barnets hår börjar dyka upp redan före födseln. Detta händer vanligtvis mellan den femtonde och tjugonde veckan av graviditeten. Ursprungligen täcker de hela kroppen och mer liknar en ljus ner än hårets huvud i traditionell mening. Vid födsel ändras denna fluff till en mellanliggande hårlinjeversion. Vid 4 månader ändras det här håret igen, och barnet har ett grovare huvud.

Men även detta hår är tunnare än en vuxen. Barnens hår kräver därför särskilt korrekt vård med hjälp av specialprodukter. Annars är föräldrarna mer benägna att möta ett sådant problem som håravfall hos nyfödda.

Många oerfarna mammor börjar bli panik när deras 4 månader gamla baby har hår som faller ut. I de flesta fall är detta en helt normal och naturlig process, och det finns ingen anledning till oro.

Det är viktigt! Hastigheten av håravfall hos ett barn på 3 månader är cirka tre hundra per dag.

Anledningen till oro om barnets hår faller ut starkt är närvaron av ytterligare symtom. Så ska du omedelbart kontakta en läkare om ett spädbarn utvecklar utslag, seborrheisk dermatit, märkbara hårföremål eller hår klättrar i hela strängarna. Efter en omfattande undersökning kommer specialisten att föreskriva en adekvat behandling. Under inga omständigheter ska barnen inte vara självbehandlade när det är blåsighet - konsekvenserna av detta kan vara mest oförutsägbara.

Stora utfallsfaktorer

Aktiv håravfall hos ett barn börjar ofta påverkas av orsaker som vid första anblicken inte har något att göra med utvecklingen av sjukdomen.

Friktion av huvudet på kudden

Den mest oskyldiga orsaken till att håret faller ut ur en nyfödd gnuggar huvudet mot en kudde i en spjälsäng eller barnvagn. Det här är den så kallade traumatiska alopecien, som ofta förekommer hos spädbarn som ännu inte lärt sig att sitta på egen hand. I sådana fall är skallen oftast pannan (eller områden nära pannan), huvudets baksida eller templen, beroende på vilken position barnet är oftast.

Att skydda barnets hår under sömnen hjälper till med mjuk lock

Om barnet är 3 månader gammalt eller lite mer har bildandet av hårsäckar ännu inte slutförts. På grund av frånvaron av en stång bryts håren antingen lätt eller lätt ut. Dessutom kan förutsättningen för skallighet vara för hårt knuten keps eller till exempel en handduk, som är för aktivt torkad efter att ha tvättat hår.

Sådan skallighet innebär inte medicinering. Föräldrar måste vara mer uppmärksamma på barnet, ändra sin position från tid till annan. Och med tiden kommer de skalliga fläckarna att försvinna. I stället för handdukar rekommenderas det starkt att använda bomullservetter.

Överdriven svettning

Redan vid tre års ålder börjar svettkörtlarna att fungera fullt ut i ett spädbarn. Men deras normala arbete blir bättre, åtminstone den fjärde eller till och med det femte året av barnets liv. På grund av detta är ökad svettning hos spädbarn inte ovanlig. Speciellt provocerar överhettning av barnets kropp för varma kläder. Svettblöt tyg i kontakt med håret kan lätt skada sistnämnda.

Hos nyfödda är det ofta huvudet som svettas.

Denna situation normaliseras helt enkelt. Det är nödvändigt att klä barnet i säsongskläder och regelbundet ventilera rummet. Mycket snart kommer barnets termoregulering att förbättras, och överdriven svettning kommer inte längre att vara ett problem.

Det är viktigt! Den optimala omgivande temperaturen för ett spädbarn är högst 22 grader.

Huvudskada

Ofta har barnen hår på huvudet med skador. Om skadan är obetydlig (till exempel slog barnet sitt huvud något), bara de hår som redan har vuxit har lidit. Om skadan berörde huden, är folliklarna mer troliga att de faller samman. Skada i en sådan situation kommer oundvikligen att leda till oåterkallelig alopeci inom mottagningsområdet.

Alltför frekvent shampooing

Eftersom håren på unga barns huvud är särskilt högkänsliga för allt, kan ofta tvättning av huvudet också vara ett problem. För hårt vatten och till och med barnschampo kan leda till håravfall.

Stressiga situationer

Delvis förlora hår ett barnburk och som ett resultat av stress. Experter associerar denna reaktion av barnets kropp med frisättningen av adrenalin. En liknande reaktion kan vara med ökad excitabilitet hos barnet eller närvaron av en eller annan lesioner i nervsystemet.

rakitis

Lite är känt, men en sjukdom som rickets kan också leda till en ökning av mängden förlorat hår. Denna patologi utvecklas vanligtvis med brist på vitamin D i en nyfödd kropp. Symtom på rickets, förutom håravfall på huvudet, inkluderar aptitlöshet, sömnstörningar, överdriven svettning, utseendet på ett marmorät på huden, spontan förstoppning eller diarré.

Att erkänna närvaron av rickets är väldigt lätt.

Alopecia Alopeci

Det förekommer hos barn och sådan patologi som alopecia areata. Tal i detta fall är en snabb förlust av hår, vilket leder till absolut skallighet på bara några dagar. Denna sjukdom kan utlösas av en störning i hur ett organ fungerar, såsom sköldkörteln, fel i immunsystemet eller svår stress.

Alopecia areata hos barn är inte ovanligt

Håret faller ut hos spädbarn med hela lås, ofta på baksidan av huvudet. När häckning av alopeci utan medicinsk ingrepp inte kan. Ofta ordinerar läkare betametason, vilket rimligen anses vara ett av de mest effektiva medel som är utformade för att bekämpa brännpunkt och häckande alopeci. Primärdiagnos görs vanligtvis visuellt. Och svaret på frågan om varför spontan skallighet började analyseras redan.

Telogen Alopecia

Ett annat allvarligt håravfallsproblem som barn från 1 månad kan möta är telogen skallighet. När denna patologi uppstår stannar tillväxten och utvecklingen av håret, vilket leder till håravfall. Denna typ av skallighet är reversibel men kräver eliminering av orsaken till nedsatt hårutveckling. Ofta är telogenalopeci en följd av en överdos av droger eller vitaminer, vissa skador och kirurgiska ingrepp.

ringorm

Snarare allvarlig patologi, som leder till förlusten av ett nyfött barns hår, är ringorm. Detta är en svamp sjukdom som har en yttre manifestation i form av runda fläckar. I stället för peeling (och i närheten av det) börjar håret falla ut. Behandling av denna sjukdom bör ske under överinseende av en hudläkare.

Ringorm kan erkännas visuellt

Sammanfattningsvis ovanstående bör det noteras att håravfall hos nyfödda kan förekomma av olika skäl. Det räcker inte att titta på det populära programmet som Dr Komarovsky leder till att börja behandlingen. Vid de första varningsskyltarna bör man omedelbart söka hjälp från en praktiserande tricholog som arbetar med små barn eller till en lokal barnläkare.

Varför faller spädbarn i 3-4 månader hår på huvud och nacke

Unga mödrar är mycket oroliga över sina barn. Därför kan något fenomen inte bara varna, men också skrämma. Alla gillar mjukt tunt hår på ett barns huvud. Men när de börjar falla ut, mamma paniker. Det är nödvändigt att bara rådfråga en läkare när en stor mängd hår faller ut på kort tid. I andra fall måste du först hantera orsakerna.

skäl

Vanligtvis börjar detta fenomen i 3-4 månader. Vid denna ålder är barnets hår fortfarande svagt och tunt och så lätt att skada. Så, varför faller ett barns hår på 3-4 månader?

 1. Under de första 3 månaderna av livet förändras barnet i hårbotten. Föräldrar är första glada när de ser magnifikt hår på huvudet. Men snart börjar de tunna ut, från det förra "håret" förblir inte ett spår.
 2. Håret faller ute av svett, eftersom huvudet på barnet ofta svettas. Håret kan bara andas inte.
 3. Barnen sover oftast. Men de gör det i rörelse: ständigt gnugga huvudet mot kudden. Även när han går, gnider huvudet mot locket.
 4. Eftersom barn växer snabbt har föräldrarna helt enkelt inte tid att byta sina hattar och andra hattar. På grund av detta blir barnet nära i hatten, vilket leder till håravfall (de torkar bara bort).
 5. Många unga mödrar tvättar ofta sina huvuden med sina smulor och shampooen tas upp felaktigt. Och ibland använder de en för vuxna. Ofta behöver du inte tvätta håret: det provar bara skallighet.
 6. En annan anledning är rakning. Grudnichkov behöver definitivt inte raka, annars kommer bara en stor bald patch på baksidan av huvudet att visa upp barnets huvud.
 7. Rakitis. Hårt förlust indikerar direkt denna sjukdom, men det finns andra tecken. Precis bestämma sjukdomen kan bara vara en läkare. Självmedicinera inte.

Vad kan vara skallighet

För att noggrant bestämma orsaken ska du ta itu med typen av skallighet. Skalligt huvud kan vara annorlunda, från detta och måste börja.

 1. Komplett skallighet. Huvudet (pannan, nacken) är nästan helt kvar utan hår. Detta tillstånd indikerar allvarliga problem i kroppen som endast kan hanteras av en läkare. Därför är det inte värt att skjuta upp ett besök till honom.
 2. Telogen alopeci. Strängar faller inte omedelbart, men upphör att växa, och deras antal ökar inte. Snart faller de helt ut, men folliklar kvarstår i hårbotten. Om barnet har genomgått behandling eller till och med operation, är detta tillstånd möjligt. Varför oroa dig inte? Vanligtvis återgår allt till normalt så snart kroppen återställs.
 3. Standard alopeci. Håret faller inte ut överallt, till exempel bara på baksidan av huvudet, så en skallig fläck visas. Sådana områden kan vara på baksidan av huvudet, panna, krona. Strängar slutar växa. Anledningen - ett brott mot immunsystemet. Folliklar förstörs. Bara för att en separat skallig plats inte syns. Vanligtvis uppstår tillståndet på grund av stress, sjukdom.
 4. En liten rund skallig lapp bildas på huvudet av en bebis (panna eller nacke). Anledningen - laven. Du behöver kontakta en hudläkare, han kommer att ordinera behandling.

Hur man förhindrar

Endast doktorn bör behandla barnet, men ordentlig vård av barnet hjälper till att delvis undvika problemet. Om du följer enkla rekommendationer kommer hår inte att falla ut mycket.

 1. Det är nödvändigt att bada barnet och tvätta huvudet endast med speciella preparat som är tillverkade för barn. Annars kommer hårda ämnen att orsaka allergier och förluster.
 2. Bada inte barn i varmt vatten. Den optimala temperaturen är cirka 37 grader eller ännu lägre.
 3. Hemma bär inte barnet hattar, annars kommer talgkörtlarna bara att stärka sitt arbete. Hår från denna torka.
 4. Använd även barnschampo inte mer än två gånger i veckan. Du bör definitivt inte tvätta ditt barns huvud varje dag.
 5. Efter att ha badat, rubbar huvudet inte, annars kommer barnet ha en stor skallig fläck, och strängarna blir värre.
 6. För att stärka barnets hår kan du skölja det med kamillextrakt.
 7. Du behöver bara borsta ditt barns hår med en pensel med runda tänder.

Lite mer om fall av förlust

Om du inte använder speciella produkter för att tvätta barnets huvud kommer ditt hår att skadas. Farlig och slarvig behandling av barnhår, det leder till traumatisk förlust. Samtidigt faller inte bara strängarna ut, men löken kollapsar, varav nya kommer senare att dyka upp.

Tvätta bebishår måste vara försiktig. Använd ofta vanligt kokt vatten: det är det säkraste för barnet. Ibland verkar smulorna gulaktigt på huvudet. Det bör inte avlägsnas skarpt. Varför? Gör en mask som mjölken mjukar och gradvis försvinner sig.

Känna igen svampen. Ett litet skalligt plåster bildar området på lesionsplatsen kliar och blir röd. Ringorm är dock sällsynt hos spädbarn, det är vanligare hos vuxna. Men barn på 3 månader är benägna att instabila nervsystemet.

Ett skalligt barn är också ett instabilt arbete i immunsystemet. Försvarsmakten sänks, vilket fenomen blir ett problem. Därför, även huvudet skallet. Det är nödvändigt att lämna barnet längre under amning, detta kommer att stärka hans kropp, öka immuniteten.

Om krummen ostabilt nervsystem, förutom att han också svettar, borde du hålla dig till en kall rumstemperatur. Var inte överflödig och observation av en läkare.

Zalysina - ett tecken på rickets hos barn. Men detta symptom är inte det enda, därför är det bara enligt diagnosen inte gjord. Om emellertid krummer rickets, är han orolig för ett antal tecken: dålig sömn, känsla svag, svettning, skiftande hudton.

Att utföra en korrekt diagnos kan bara vara en läkare. Du borde definitivt inte självmedicinera. För att förebygga rickets ges crumbs vitamin D, men ersätts vanligtvis med en vattenhaltig form - akvadetrimom substans. Bröstfödda barn behöver inte ytterligare delar av vitaminet.

Många mödrar är oroliga över skorporna på sina smulor. De är inte farliga. Men det är bättre att visa barnet för doktorn. Ibland uppvisar seborisk dermatit sig på detta sätt. I alla fall är det viktigt för mam att inte panik, men att följa läkares rekommendationer och råd. Då blir barnet friskt och föräldrarna lugnar sig.

Varför slår barnhår ut? Är det farligt?

Många mammor, frukta för deras barns hälsa och skick, undersöker mycket noga sin kropp och ofta med rädsla hitta håravfall hos spädbarn. Faktum är att det faktum att håravfall hos nyfödda inte säger något - detta fenomen i sig är inte farligt och är ofta inte orsakat av något, men i kombination med några andra symtom kan det vara ett tecken på en sjukdom. Låt oss se varför barnets hår faller ut och vad det kan prata om.

Håret faller ut i en bebis - är det farligt?

Barnets första hår är mycket tunt och delikat, som liknar fluff. Det är därför de ofta kallas "dunkt" hår. Många mumier ska förbereda sig för att det första håret i deras smulor kommer att vara väldigt ostoppat - barnens hår faller ofta ut av sig själv och det är helt normalt. När du gnuggar huvudet mot madrassen, kudden, mammans hand när du ammar, höljen på den nyfödda hudens svett medan du går och de tunna håren faller mycket lätt ut. Dessutom kan håret hos nyfödda falla ut när man kammar med en mjuk kam - det här är inte heller onaturligt.

Vanligtvis faller ett nyfödds hår under de första tre månaderna - det är vid denna tidpunkt att barnet upplever ett så kallat utvecklingssteg, och hårbotten blir också gradvis ersatt. Istället för tunt "dunkt" hår växer barnet nytt, starkare och hårdare. Emellertid kan processen med att ersätta det förlorade håret hos barnet försenas - det nya håret växer senare, upp till ett och ett halvt år.

Så det finns inget farligt i det faktum att ett barns hår faller ut under de första månaderna av livet när det inte finns några andra symtom som kan indikera för dig barnets möjliga sjukdom.

Håret faller ur en nyfödd - "specialister" skrämmer rickets

Faktum är att barn håravfall faktiskt kan vara ett tecken på progressionen av en farlig sjukdom, rickets. Men om håravfall hos nyfödda inte åtföljs av några andra symptom - det finns inget att vara rädd för. Läkare ringer medföljande symtom på rickets:

Om det förutom håravfall hos spädbarn finns några liknande symtom - rådfråga din barnläkare.

Varför faller ett nyfödd hår ut?

Som vi har sagt är huvudorsaken till håravfall hos spädbarn deras struktur. Många barn föder redan med hår, men de är så tunna att de ofta rullar upp och faller ut även utan yttre inflytande - kamma, men bara från friktion, säg på en madrass. Dessutom kommer hår som kommer att visas över tiden olika i färg. Det finns vanliga fall när en baby föddes som en brunett, men under de första månaderna av hans liv ändras hårets färg utöver erkännande - det här är helt normalt. Faktum är att håraxeln är helt formad endast om fem år. Det är vid denna ålder att barnets hår blir tjockare och hårdare.

Håret faller ut älskling 3 månader

Håret faller ut hos barnet

 1. Några ord om nyfödda hår
 2. Naturlig process eller patologi
 3. Friktion av huvudet på kudden
 4. svettning
 5. Hyppiga hygienprocedurer
 6. Skador på huvudets hud
 7. Överdosering av mediciner
 8. Stress eller skräck
 9. rakitis
 10. Alopecia Alopeci
 11. Telogen håravfall
 12. Sköldkörtelproblem
 13. ringorm

Trots det faktum att utseendet på skalliga fläckar på ett barns huvud under ett år är vanligtvis ett fysiologiskt fenomen, kan det i vissa fall indikera närvaron av en viss patologi. Tänk på varför håret faller hos spädbarn i 3 månader och 4 månader, samt 6 månader.

Några ord om nyfödda hår

Som du vet kan barnet födas som en hårlös eller täckt med lätta fluffar och med långt och tjockt mörkt hår som faller ut när de växer upp. Varför har älskling håret faller ut?

Detta fenomen orsakas framför allt av en förändring i hormonell bakgrund i den nyfödda kroppens kropp. Och tal i det här fallet kan gå:

 • om den nyfödda partiella skalligheten, medföljande gradvis förnyelse av håret;
 • om fullständig skallighet, medföljande intensiv hårbyte, där de gamla håren stiger starkt och de nya har inte tid att växa.

Håret hos en nyfödd faller i detta fall gradvis ut, och deras fullständiga förnyelse fullbordas med två år.

Naturlig process eller patologi

Trots det faktum att håravfall hos spädbarn är ett helt naturligt och fysiologiskt fenomen, behöver det i vissa fall gå till en läkare. Anledningen till att besöka kliniken i detta fall kan vara:

Våra läsare rekommenderar

Vår vanliga läsare blev av med håravfall med en effektiv metod. Han kollade på sig själv - resultatet är 100% - komplett lättnad från alopeci. Detta är ett naturligt botemedel baserat på burdock masala. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rekommendera det till dig. Resultatet är snabbt. EFFEKTIV METOD.

 • utslag på huvudets hud
 • gneis eller seborrheisk dermatit;
 • håravfall av stora strängar;
 • utseendet av betydande foci av balding.

Tänk på att håret faller på huvudet på en nyfödd och hur du kan hjälpa ett spädbarn på ett eller annat sätt.

Håravfall på grund av friktion på kudden

Friktion av huvudet på kudden

Håravfall hos nyfödda på grund av friktion av huvudet på en madrass eller kudde är den mest oskyldiga orsaken till barns skallighet, som förekommer hos barn som inte vet hur man sitter ensam. I den överväldigande majoriteten av fallet, förekommer occiputet, templen och pannaytorna, som är mest utsatta för friktion under sömnen, av detta fenomen.

Denna patologi kräver ingen speciell behandling och försvinner så snart barnet förvärvar färdigheten att sitta och lägger mindre tid.

Rådet. Flera minska håravfall hos spädbarn i skallbenet och tids regionen kan hjälpa spotta på magen och täta byten av ställning under sömnen - dessa åtgärder kommer att leda till att håret kommer att tunna ut en mycket mindre.

svettning

Mer eller mindre normalt arbete i svettkörtlarna hos spädbarn blir bättre med två månader av livet (de börjar arbeta i full kraft av det fjärde eller femte året). Fram till denna ålder anpassar barnen sig till omvärlden och bryr sig fel för dem, liksom vissa sjukdomar, kan leda till ökad svettning, följt av hårförlust på huvudet.

Hjälp i det här fallet, om en månad gammal bebis har hår faller ut, kan:

 • med hjälp av lättare kläder
 • avslag på användningen av varma filtar;
 • regelbunden luftning av barnrummet.

Ofta hygien med kosmetika kan leda till håravfall.

Hyppiga hygienprocedurer

Hår i ett barn är mycket känsligt för yttre påverkan. Frekvent användning av tvättmedelskosmetik, vatten av otillräcklig kvalitet och användning av grova handdukar kan skada hår och få dem att falla ut. Ta bort den skalliga fläckburken, minska antalet badar med användning av kosmetika.

Skador på huvudets hud

De finaste håren hos barn under tre månader kan enkelt förstöras under några yttre påverkan. Och inte mindre känslig för skador och hårsäckar.

För mindre skador i huden drabbas som regel befintliga hår (sin plats snabbt ockupera ny), och i allvarliga hudskador - förstörda folliklar, vilket i sin tur leder till oåterkalleliga förändringar i det skadade området (i det nyfödda håret falla för evigt).

Överdosering av mediciner

Själv eller överskrider den rekommenderade dosen av läkemedel specialist och vitamin-mineral kan leda till giftiga (poison) organismen, vilket i sin tur påverkar hårväxten fasen, och leda till deras förlust.

Rickets sjukdom kan orsaka håravfall

Stress eller skräck

Delvis alopeci hos ett spädbarn kan förekomma mot bakgrund av patologierna i centrala nervsystemet och ökad excitabilitet hos barnet. Men även i helt friska barn kan erfaren stress eller skräck leda till håravfall på grund av ökad adrenalin.

rakitis

Rickets är en sjukdom som utvecklas på bakgrund av en brist på vitamin D och åtföljs av nederlaget för många organ och kroppssystem.

Sjukdomen kan orsaka håravfall och åtföljs av följande symtom:

 • aptitlöshet;
 • sömnstörningar
 • ökad svettning;
 • Utseendet av surt svett
 • uttalat marmor mönster på huden;
 • störningar i avföring, inte förknippade med införandet av nya produkter i kosten.

För att klara av håravfall i detta fall kan du ta bort orsaken som orsakade detta fenomen.

Alopecia alopeci utvecklas i bakgrunden av fel i immunsystemet

Alopecia Alopeci

Alopecia areata är en patologi som manifesteras av uttalad håravfall vilket resulterar i total skallighet på kort tid. Sjukdomen utvecklas mot bakgrund av misslyckanden i immunsystemet, orsakad av sköldkörtelsjukdom, stress eller svår skräck, och åtföljs av attacker av barnets egna antikroppar på hårsäckarna tills de är fullständigt förstörda.

Håret faller i detta fall ut strängar, och deras plats är upptagen av bala fläckar.

Behandling av patologin utförs på ett omfattande sätt och ordineras av en läkare, och det kan förekomma hos barn i alla åldrar - i 4 månader, 2 månader, 6 månader.

Telogen håravfall

Telogen skallighet är en patologi, åtföljd av att tillväxten och utvecklingen av håret upphör, och slutar med håravfall. I stället för de förlorade håren i detta fall förblir hårlampan, återuppta sitt arbete efter eliminering av orsakerna som ledde till utvecklingen av sjukdomen. Sjukdomen kan utvecklas i bakgrunden:

 • drogmissbruk;
 • kirurgiska ingrepp;
 • skada.

Sköldkörtelproblem

Förändringar i produktionen av sköldkörtelstimulerande hormon och tyroxin, på grund av ökad sköldkörtelstorlek, kan också orsaka alopeci.

Dessa substanser är ansvariga för immunsystemets funktion, normaliserar de metaboliska processerna i kroppen och bidrar till produktion av energi från fettet som kommer in i kroppen.

Om deras produktion störs, får inte babyens hårpärlor de näringsämnen som krävs för deras utveckling, vilket leder till att håret på huvudet faller ut.

Förutom att tunna håret kan barnet uppleva:

 • aptitlöshet;
 • dåsighet;
 • förändring i gråtonen - det blir hes (i vissa fall kan gråta försvinna helt);
 • förstoppning.

Behandling av patologi utförs av en endokrinolog.

ringorm

Ringworm - är en svamp sjukdom, åtföljd av utseende av avrundade peeling fläckar på huvudets hud. När sjukdomen utvecklas bryts håret på de drabbade områdena vid roten eller faller ut (över tiden kan laken sprida sig till pannan, nacken, etc.).

Sjukdomen överförs genom kontakt med sjuka människor eller djur, är mycket smittsam och behandlas av en hudläkare.

Vid upptäckt av lava hos barn av olika åldrar bör det noteras att de medel som används för att behandla äldre barn inte kan appliceras på spädbarn. Detta förklaras av det faktum att svampdödande medel är giftiga och kan leda till smulaförgiftning.

I de flesta fall är prognosen för att bota baldness hos barn under ett år positiv, men behandlingen bör börja omedelbart efter det att de första symptomen uppstod och läkaren bör ordinera det. Endast han kan avgöra varför hår på barnets huvud faller ut och föreskriva adekvat behandling.

Redan många verktyg försökte och ingenting hjälpte till? Dessa ord är bekanta med dig för första gången:

 • håret blir mindre och mindre;
 • Jag ser mycket äldre än min ålder;
 • Det enda sättet är att klippa skallet.

Är detta det enda sättet? Vänta och inte agera med radikala metoder. Håråterställning kan! Följ länken och ta reda på hur experter rekommenderar att du behandlar...

Håret faller ut hos barnet 3 månader

Många unga föräldrar är mottagliga för misstankar, så något fenomen som hänför sig till barnet leder till nervositet. Så förlusten av hår hos spädbarn orsakar många frågor för mammor och pappor. I själva verket är det en naturlig process att tunna ett nyfödd hår. Och endast i undantagsfall är håravfall i smulor ett symptom på sjukdomen.

Barnets första hår ser mer ut som en nere. Därför är de så känsliga och subtila, det är över tiden en förändring till en mer tät. Processen att falla ut händer nästan omärkligt, håret blir tunnare från att gnugga mot kudden, under locket medan du simmer.

Orsaker till barn håravfall

Det nyfödda håret byts ut under de första tre månaderna, fluffhåret faller ofta ofta i bunkar, så det verkar som om det inte finns några strängar på vissa områden. Silkeaktig babyhår kommer att falla ut, även om barnet föddes med hår.

Och det tjocka hårets hår kommer att tunna ut över tiden. Oftast börjar processen på baksidan av huvudet, och krullarna förloras också vid kamning.

Barnets hårsaxel bildas i genomsnitt endast vid fem års ålder. Därför är det omöjligt att förutsäga hur tätt barnets hår kommer att vara i en tidig ålder.

Ofta faller håret hos spädbarn på grund av överdriven svettning. Vanligtvis orsakar hårförtunning i ett barn upp till ett år inte oro, men om barnets mor observerar andra störande symtom är det värt att kontakta en läkare.

Endast i sällsynta fall kan håravfall vara en av tecken på rickets. Men andra faktorer är också förknippade med denna sjukdom - hög feber, gråt, avslag på bröst och sömn, närvaro av "marmorhud" etc.

Med dessa symtom, kontakta din barnläkare.

Hårtab i ett barn - fysiologi

Den snabba gallringen av håret hos spädbarn sker under påverkan av att minska hormonnivåerna. Faktum är att barnets kropp före födseln innehåller många hormoner som kommer till honom från mamman. Efter en sådan tillflödes födelse minskar på grund av vad reaktionen sker och den nyfödda. Dess konsekvens är håravfall.

En annan orsak till håravfall kan vara valet av fel kosmetika. Det är nödvändigt att tvätta huvudkrummerna bara baby schampo, ingen stark lukt, konserveringsmedel och färgämnen.

Tvätta håret med tvål eller schampo inte mer än två eller tre gånger i veckan, på andra dagar kan du tvätta håret med rent vatten. Efter badning kan du inte starkt gnugga barnets huvud, bara våt håret med en handduk.

Håravfall kan orsaka att du bär för varmt och hårt hattar. De leder till nedsatt blodcirkulation och håravfall.

Barnets frekventa badning med schampo kan orsaka skorpor på huvudet, de kallas också "mjölkiga". För att ta bort dem måste du kamma håret med en mjuk borste, du kan applicera babyolja en timme innan du badar och lägg en mjuk hatt på barnets huvud. Sedan, innan du badar, måste du kamma skorporna, ta bort oljan med en bomullspanna och tvätta barnets huvud.

Ska föräldrarna oroa sig om deras nyfödda hår faller ut

Tyvärr låter det, men fall av håravfall finns även hos nyfödda.

Anledningen till detta fenomen kan vara mycket annorlunda, eftersom barnet just har bildat systemet med vital kroppsaktivitet och det minsta misslyckandet i någon av dem kan påverka de svaga barnens hår.

Vad ska man göra om man märker att den nyfödda har hår som faller ut och släta områden syns på huvudet utan vegetation? Vad det kan orsakas av, vad man ska göra, och vad som inte kan ske, borde varje mamma veta.

Normal process eller patologi?

Normal anses vara förlusten av det första "fluff" håret hos spädbarn. Detta händer som regel under de första tre månaderna av en ny persons liv. Under denna period anpassar barnet till de nya förutsättningarna att fungera utanför moderns livmoder.

Mjuka mjuka hår verkar slita ut om allt, oavsett vad barnets huvud berör. Och de nya växer inte ännu, eftersom en hormonell anpassning sker under en viss tid i en liten person.

I detta fall är föräldrarnas oro förgäves.

Efter det försvunna pistolen, efter en tid, starkare, och inte så mjukt hår börjar växa på barnets huvud. Vanligtvis normaliseras hårväxten under det första året av livet.

Men mammas ångest är förgäves först när allt går så långt. Om barnet har ytterligare symtom tillsammans med håravfall kan det vara dags att låta larmet och omedelbart kontakta en läkare: varför det händer.

OBS: Följande symtom kan vara tecken på början av rickets:

 • utseende av bala fläckar;
 • slöhet baby
 • orsakad rädsla
 • ihållande svettning, särskilt vid utfodring
 • frekventa lustar;
 • hudirritation;
 • konvulsioner.

Baldness hos nyfödda

Intensiv håravfall hos ett barn är samma "nödsignal" som hosta, feber eller rinnande näsa. Här är bara orsakerna till att denna signal kan vara mycket allvarligare än förkylningen. Och för att hitta och eliminera det i tid kan det vara nödvändigt för doktorns ansträngningar för mer än en specialisering.

Barn kan ha skallighet:

 • diffus (när håret faller över hela ytan av huvudet);
 • brännpunkt (separata områden uppträder, utan vegetation utan rodnad och skalning).

Det finns ingen universell behandling för skallighet hos barn! Den väljs individuellt, och först efter orsaken till detta fenomen har fastställts.

skäl

Oftast är orsakerna till baldness hos nyfödda en vanlig fysiologisk process (nötning av vellus hår) eller manifestationen av rickets. Det finns dock fortfarande ett antal skäl som kan orsaka skallighet i ett barn. De är mycket sällsynta, men de borde inte diskonteras. Dessa kan vara:

 • Genetiska defekter.
 • Nervösa störningar.
 • Sköldkörtelproblem. Håravfall kan orsakas av både otillräckligt arbete och ökad aktivitet.
 • Psykiska störningar. Ett barn kan utveckla en vana att strida håret eller dra på dem.
 • Skador och brännskador till huvudet.
 • Inflammatoriska processer i huden och smittsamma sjukdomar. Mycket ofta åtföljs de av klåda och skalning.
 • Biverkningar från att ta antibiotika och andra droger.
 • Diabetes mellitus.
 • Anemi.
 • En överdos av vitamin A. Förutom håravfall uppenbarar den sig av huden, sköra naglar.
 • Röntgenexponering.
 • Otillräcklig näring.
 • Ringorm eller andra dermatologiska sjukdomar. Ringworm manifesteras av klåda och cirkulära foci av alopeci av röd färg med skaliga kanter. Ibland finns det former av lavar utan klåda och skalning. Håret faller inte ut, men avbrott.
 • Bakteriella infektioner, i synnerhet bakterien Staphylococcus aureaus. Denna typ av lesion av den håriga delen kan se ut som en dermatos med skalning.

Vad man ska göra för att förhindra att detta händer

Tyvärr finns det i ovannämnda lista ett antal faktorer bortom föräldrarnas kontroll. Men ändå, för att skydda ditt barn från de flesta av dem, så att du inte ställer frågan: varför förlorade det nyfödda plötsligt håret, kan du följa de enkla reglerna:

Noggrant övervaka ditt barns hygien, renhet av hud, kläder, sängkläder, leksaker etc.

Försök så långt som möjligt att skydda honom från onödig stress.

Låt inte barnet kontakta smittsamma patienter.

Om din bebis har för mjuka duniga hår, kan de gnugga mot en kudde under sömnen. Detta kan undvikas om du bär en mjuk trasa hatt till barnet på natten.

Använd inte tvål för att tvätta barnets huvud. Det kan starkt torka den känsliga babyhuden. Det bästa alternativet för att tvätta ditt barns huvud är ett speciellt allergivänligt barnschampo.

Lägg till vattnet för att bada barnet avkok av kamomill eller tåg. Åtgärden av dessa örter har en positiv effekt på barnens hud och hår: eliminerar flaking, lindrar irritation.

Följ barnens näring, gå mer i frisk luft.

Lyssna på användbara råd från en hudläkare på videon kommer att vara till nytta för alla föräldrar som är oroliga över problemet med håravfall hos ett barn.

Viktigast av allt, bråttom inte för att dra slutsatser själv. Kom ihåg att den första assistenten och rådgivaren för att identifiera orsakerna till att ett barns hår faller ut bör vara barnläkare.

Barnet är 3 månader gammalt, håret på baksidan av huvudet började falla ut. Är det väldigt läskigt?

Sheba

Åh, det är inte skrämmande alls! Min son föddes med ett svart hår "liten demon", som är ungefär 3 månader gammal och förblivit tryggt på kudden! :-)) Nu har min skönhet rakt brunt hår :-))

Håret förändras ofta hos nyfödda.

Får spädbarns hår fall ut vad man ska göra?

Håravfall hos spädbarn är ett vanligt fenomen, som ibland föräldrar inte betalar tillräckligt med uppmärksamhet. Men detta är det listiga av detta symptom, vilket ibland kan indikera utvecklingen av en sjukdom som kräver behandling. För att inte missa detta ögonblick är det bättre att återigen samråda med din läkare och om nödvändigt genomgå en diagnos.

Varför barns hår faller ut?

Olika orsaker kan påverka håravfall hos spädbarn, bland annat hårfollikelskada, ringmask, rickets, svamp och mycket mer. Var och en kräver noggrann övervägning.

Skada på hårsäckar

Hårfolliklar kan skadas av följande skäl:

 • baby drar ofta håret;
 • krullar starkt sträckt;
 • hårbotten brändes av kemikalier;
 • vissa spädbarn ständigt rör på håret och orsakar att deras bräckliga struktur bryts.

En skadad håraxel orsakar brännvikt. Detta fenomen är svårt att diagnostisera, och för att eliminera det är det nödvändigt att eliminera friktion och spänning.

ringorm

Detta är en svampsjukdom, där smulorna på huvudet förblir runda och skaliga fläckar. Det finns ingen hårlinje inom dessa fläckar. När han går till doktorn, kommer han att ordinera antifungala läkemedel till barnet.

Orsaker till skallighet i barnets nacke

Hår som faller på baksidan av huvudet i ett barn upp till ett år kan av följande skäl:

 • hormonellt misslyckande;
 • svamp;
 • påkänning;
 • autoimmuna störningar;
 • mekanisk skada av hårsäckar.

Samma ställning hos barnets huvud vid sömnens sömn kan också leda till att balding på baksidan av huvudet. Av denna anledning rekommenderar vissa barnläkare föräldrar att ändra barnets ställning under sömnen, för att övervaka kvaliteten på det material som sängkläderna är gjorda av.

Varianter av alopeci hos spädbarn

Det finns flera typer av skallighet hos nyfödda:

Telogen karaktär av skallighet

Med denna typ av skallighet stannar tillväxten och hårutvecklingen stannar och "koma" sätter in. Som ett resultat kvarstår en inaktiv follikel i huden. Följande faktorer kan påverka utvecklingen av telogen håravfall:

 • trauma;
 • överdosering av vitaminer mediciner;
 • kirurgisk ingrepp.

Telogenformen av skallighet är tillfällig, och den försvinner omedelbart efter att orsaken har tagits bort.

Alopecia Alopeci

Det här är en skrämmande form av baldness hos spädbarn, eftersom håret faller ut i bunkar, och på mackens huvud är det smidiga fläckar. Denna process är snabb och på bara 3-4 dagar kan fullständig skallighet inträffa.

Alopecia areata behöver konstant medicinsk övervakning och användning av korrigerande läkemedel. Diagnos utförs genom visuell undersökning, som i medicinsk praxis är det svårt att förstå orsakerna till detta fenomen med hjälp av test.

De vanligaste orsakerna till alopecia areata är följande faktorer:

 • immunförsvarets misslyckande
 • mental skada;
 • påkänning;
 • nedsatt sköldkörtelfunktion.

Totalt alopeci

Total alopeci hos barn kännetecknas av onormalt snabb håravfall i ansiktet och huvudet i 3-4 månader. Följande faktorer kan påverka utvecklingen av detta fenomen:

 • underutveckling av hårsäckar;
 • Konsumtion av produkter med kemiska tillsatser;
 • infektionssjukdomar;
 • sjukdomar i mag-tarmkanalen.

Hur man förhindrar baldness baby?

För att förhindra skallighet hos spädbarn ska föräldrar följa följande riktlinjer:

 1. Var uppmärksam på valet av kosmetika för barnet. Under denna period är huden öm, så att de kan reagera negativt på någon komponent. Du måste vara från förvärvet av schampon med en skarp, obehaglig lukt. Dess färg bör också vara naturlig.
 2. Köp endast allergivänliga kosmetika som kan användas sedan barnets födelse. Applicera schampo inte mer än 2 gånger i veckan. För sköljning av hår är endast kokt vatten lämpligt. Också användbara decoctions av serien och kamille.
 3. Innan du badar barnet måste du mäta vattnets temperatur. De bästa indikatorerna är 37 grader.
 4. Under sömnen måste barnet regelbundet vändas till olika sidor. Detta förhindrar utseende av bleka fläckar i nackområdet.
 5. Använd bara lösa hattar för ditt barn, du måste hämta dem i enlighet med tiden på år och väder. Annars börjar barnet aktivt falla ut håret på grund av överdriven svettning.

Intressanta fakta om babyens hår

Barnets hår börjar dyka upp före födseln - någonstans från den 15 till 20: e veckan av graviditeten. Men det här kan inte kallas hår, eftersom det är en mild bulle eller lanugo.

Det täcker hela kroppen, och före krummens utseende i världen, ersätts den av en mellanliggande version av hårbeläggningen, vilket endast kan observeras på huvudet.

Lanugo saknar pigment, men mellanhåren är mjuka och luftiga, och deras färg beror på den genetiska predispositionen.

Vanliga myter om skallighet hos spädbarn

Med ett barns födelse är unga mammor i en hemsk förvirring på grund av de många myterna och folkets visdom, här är några av dem:

 1. Barn måste raka skallet upp till 1 år. Denna ritual utförs i våra dagar, även om experter inte råder göra detta. Anledningen är detta: barnets hud är väldigt öm och hårsäckarna ligger nära ytan. Med en liten mekanisk inverkan kan folliklarna skadas, vilket leder till partiell eller fullständig skallighet.
 2. Hårförlust är ett exakt tecken på rickets. Åsikten att en skallighet i ett spädbarn inträffar på grund av förekomsten av denna sjukdom anses vara ganska vanlig. Men det här är inte allt eftersom Rickets har ett antal andra symtom: en förändring i hudton, en barns tårförmåga, överdriven svettning, skulldeformitet, sömnlöshet, kronisk förstoppning. Ovanstående symtom uppträder oftast på hösten eller våren, när barnets kropp lider av brist på kalcium och vitamin D. Mer om vitaminer för hår

Hur bryr man sig om barnhår?

Om du bryr dig om barnets hår, kommer de att vara mjuka och silkeiga, och de formade skalliga fläckarna kommer snabbt att täckas med nya lock.

Men för detta bör föräldrar följa enkla rekommendationer:

!TIPS AV DAGEN Hej tjejer! Jag kan inte stå emot och inte skryta - jag kunde göra mitt korta och spröda hår till underbara... Läs mer...

 1. Häll försiktigt upp hygieniska schampon under de första åren av livscykler. Du måste använda produkter med ett neutralt pH. Tvätta håret inte mer än 1-2 gånger i veckan. Annars börjar en skyddsfilm i hårbotten börja tvätta, och barnet blir ständigt styggt på grund av torrhet och täthet.
 2. Applicera örtdekok. För dessa ändamål, ett extrakt av kamomill eller salvia, som måste tvätta av schampon från håret. En förstärkt hårinfusion av nässla (40 g råmaterial per 1 liter kokande vatten).
 3. Korrekt hårtorkning. Huden på huvudet och hårsäckarna hos ett barn under ett år är mycket känsligt, eftersom det är nödvändigt att suga huvudet med en mjuk handduk eller blöja. Om du torkar det intensivt, kommer det att orsaka skada på dermis och håravfall.
 4. Välj rätt kam. Barn med regrown hair kan köpa en träborste som inte irriterar huden och skadar känsligt hår. Bara kamma curlsna ska inte omedelbart efter tvätt, eftersom de kommer att vara mycket förvirrad. Det är bättre att vänta 20-30 minuter.

Håravfall hos barn under ett år uppstår oftast på grund av felaktig skötsel. Och ytterligare symtom i form av ständigt gråtande, vägran av mat, sömnlöshet, pallor i huden kommer att vara anledningen till spänning och gå till en läkare. I det här fallet är det bättre att undersökas för att utesluta sjukdommens närvaro eller att börja behandlingen så snart som möjligt.

Ett barns hår faller ut: skäl och vad man ska göra

Problemet med håravfall förorsakar inte bara vackra tjejer, utan också barn. Hos vuxna kan detta inträffa av naturliga skäl (stress, hormonell skillnad). Men förlusten av hår hos barn, som regel, indikerar förekomsten av patologi. Av vilka skäl barnet har hår faller ut och vad man ska göra för att förhindra skallighet, kommer vi att diskutera i nästa block.

Normal prestanda och avvikelser

Mänskligt hår, oavsett ålder, byts ut periodiskt av nya. Naturförlust anses vara normalt och ger ingen anledning till oro.

En vuxen per dag kan förlora upp till 100 hår, hos barn är det tillåtna beloppet något mindre.

Om ett barn får håret att strimla eller så att klackar på pannan bildas kan detta vara en signal till kroppen om befintliga problem.

Hårförlust hos ett barn bör inte överstiga normen. Om du märker att ditt barn har mycket hår, bör detta symptom inte ignoreras.

Möjliga orsaker till detta problem beror på barnets ålder och kan i vissa fall anses vara normala och vanliga. Följande är några liknande exempel:

 • Baby 3 månader. Barnets smala duniga hår är fortfarande för mjuka, och folliklarna är inte tillräckligt starka. De kan falla ut i 3-4 månader från frekvent friktion, eftersom barnet lägger ner mycket tid på den tiden. Detta tillstånd anses vara normalt och kräver ingen behandling.
 • 2 år. Under tvåårsperioden kan barn själva dra sitt hår och riva ut dem i hela bitar. Ofta visar det sig att det är en dålig vana, inte en sjukdom.
 • Barn 3 år. På 3-4 år i kroppen förekommer den första hormonella anpassningen och tillväxthoppet. Håravfall hos barn i denna ålder är ett tillfälligt fenomen som snart återgår till det normala.
 • 5 år. Det kommer en naturlig period av hårlinjeskift. Föräldrar kan märka en tunn hals och krona. Att oroa sig för det här borde inte vara om skaldethet inte sträcker sig till ansiktskonturen.
 • 6-8 år. Under den här perioden finns ett hopp i utvecklingen, en förändring i barnets psykologiska tillstånd och inskrivningen. Ökat ansvar och stress orsakar stress, trötthet och känslomässiga känslor som leder till förlust av hår. Föräldrar rekommenderas att maximera mjukningens övergång från dagis till skolan och hjälpa honom att anpassa sig för att undvika hälsoproblem.
 • 10 år. Hos barn bör 10 år med överdriven skaldethet observeras. Detta är en relativt tyst period i sitt liv och individuell utveckling, därför är förlusten av vegetation under denna period en anledning att vara försiktig och kontakta en läkare. Orsaken till detta tillstånd kan vara avitaminos, problem med sköldkörteln, anemi.

Tyvärr är ibland skallighet orsakad av patologiska orsaker, bland annat:

 1. Ringorm. Med denna sjukdom kan föräldrar märka en skallig fläck på baksidan av huvudet eller på en annan plats på huvudet. Utseendet liknar en stor rund plats.
 2. Rakitis. Kalciumbrist påverkar inte bara benen, utan även håret. Alopeci kan orsakas av näringsbrister.
 3. Sköldkörtelproblem. Fel i hennes arbete påverkar alla metaboliska processer i kroppen, inklusive - näring av hårsäckar.
 4. Alopecia areata. Förutom hårförlust av hårlås, kännetecknas alopeci av utseendet på bulkar på nagelplattorna.

Fallout kan också orsaka allergier, utlöst av exempelvis ett kammaterial, tygdukar eller kosmetiska komponenter. Sådana tillstånd kräver obligatorisk behandling.

Om ett barn började förlora hår i stora mängder - det är en alarmerande signal, ignorera inte det, kontakta en läkare!

Hur bli av med problemet

Vid patologiska tillstånd föreskrivs komplex behandling, som tar hänsyn till flera doktors rekommendationer: en trikolog, en hudläkare, en endokrinolog och en neurolog.

Orsakerna och behandlingen av skallighet är direkt relaterade till varandra, så det är viktigt att korrekt identifiera den faktor som orsakar problemet. Omfattande behandling omfattar:

 1. Eliminering av orsaken. När endokrina sjukdomar förskriver hormonella droger, med psyko-emotionella sedativa eller en konversation med en psykolog.
 2. Vitaminbehandling. För att stärka håret är vitaminerna A, E och B bäst lämpade. De kommer att göra håret starkare och glödlampan starkare. Aminosyror i komplexa preparat kommer att hjälpa till att återställa strukturen hos barnens lockar och minska förlusten. Av drogerna förskriver läkare ofta även järntillskott och immunstimulanser.
 3. Sjukgymnastik. God effekt observeras efter applicering av massage eller darsonvaliseringsprocedur. Barn behöver massera mer försiktigt och försiktigt än vuxna. Det kan bestå av sträckningsrörelser, mjukt tryck eller gnidning, vilket aktiverar blodcirkulationen, ger näring av lökarna och förbättrar epithelets tillstånd. Procedurernas varaktighet bör inte överstiga 5-10 minuter.

Hemma, om barnet har hår på huvudet, kan du göra masker från naturprodukter. En bra effekt ger en blandning av rädisjuice, aloe vera och avokadoolja. Populär också mutter mask eller aloe med äggvita.

Om håret faller ut, fortsätter behandlingen i 1-3 månader. Hur man stärker håret från att falla ut vid allvarliga brott, kommer läkaren att berätta. I milda fall eller med naturlig förlust är användningen av externa masker baserade på naturliga ingredienser effektiv.

Förhindra förlust

För att förhindra skallighet måste du ta hand om barnets allmänna hälsa (särskilt hans endokrina, immun- och nervsystemet), samt att berika hår med näringsämnen med hjälp av masker och fysioterapi.

Att veta orsakerna till håravfall hos barn, med tanke på deras åldersrelaterade förändringar, kan du enkelt undvika detta problem.

När en månad gammal bebis har hår faller ut, rekommenderas att ändra sin position oftare och att bära den vertikalt mer. Näring kan spela en stor roll - om barnet är ammande, är det inte troligt att alopeci är det.

Om håret faller ut i ett barn på 3 år längs ansiktets kontur - det här är den absoluta normala versionen. Det är om tre eller fyra år de ersätts av nya. Och för att förhindra förlust i hårbotten kan vara en fullvärdig hälsosam kost, eftersom åldern av tre år är känd för sina hormonella förändringar, fysiska och psykiska förändringar.

Vid ett barn på 6-7 år kommer adekvat förberedelse för skolan att hjälpa till att undvika skallighet, utan onödig börda och skrämmande ansvar. Lugn och positiv känsla hos barn 7 år - nyckeln till den korrekta bildandet av den framtida personligheten.

Orsaken till alopeci hos barn kan vara ohälsosam diet! Var uppmärksam på vad ditt barn äter.

För skolbarn, till exempel, vid 9 eller 12 år - en tid av ökad mental aktivitet. Vid fjärde eller sjätte klassen är bördan i skolan mycket mer komplicerad.

Nervös vrider studenten strängarna och skadar fysiskt håret, vilket leder till förlust. Emosionella konversationer med föräldrar och hjälp i skolfrågor hjälper till att undvika detta, som hos ungdomar.

Stress orsakar många problem med barn, oavsett ålder.

Slutsats: Om ett barns hår faller kraftigt, är det alltid bättre att konsultera en kvalificerad specialist. Vid naturlig hårförnyelse är det inte nödvändigt att behandla symtomen.

Orsaken till allvarliga patologier måste dock identifieras och elimineras så snart som möjligt. Komarovsky säger att föräldrar är osannolikt att märka en naturlig nedfall. Om skallighet har uppmärksammat, måste du ta reda på vad det är ett symptom på.

Att gå med förlorat hår är åtminstone fult, och som ett maximalt - är fylld med sjukdomsprogressionen.

Orsaker till håravfall hos barn i olika åldrar

Föräldrar börjar oroa sig för en anledning när deras hår faller ut. Det kan trots allt bero på felaktig vård för barnets lockor, dålig eller olämplig mat, vilken hud som helst eller intern sjukdom. Varför klättrar 4-månaders barns hår i 3-4 år, 5-7 år eller 9, 10 år? Hur man behandlar en baby? Låt oss ta en närmare titt på dessa frågor.

Varför klättar barnets hår?

Det är värt att notera omedelbart att håravfallet i en tidig ålder av ett barn - oavsett om det är 4 månader eller 10 år - är ofta ett normalt fysiologiskt fenomen i en ung kropp som växer och växer starkare med varje månad och år. De flesta föräldrar märker inte ens hur deras barns hår börjar falla ut. Detta beror på att processen med hårförnyelse är gradvis och långsam - det här är hur naturlig hårförnyelse ska ske.

Om du märker att ett barn klättra alltför snabbt håret på huvudet, så att de kan ses varje gång på locket eller sängen, då uppdateringsprocessen är för snabb. Detta är också normalt, men ibland kan det vara associerat med några negativa förändringar i barnets kropp. Så varför har ett barn håret faller ut?

På 3-4 månader

När ett barn föds växer mycket mjuka och ömma hår på huden, de kallas också fluff. Det vetenskapliga namnet för sådant hår är lanugo. De är det ursprungliga håret med mycket tunna hår. Deras struktur saknar ett av de tre skikten av en fullfjädrad håraxel - medullärskiktet, varför de är mycket tunna.

Som regel börjar en intensiv smult på 3-4 månader vid barnet när samma hår faller ut och ersätts av nya starkare hår. När en baby kastar på ryggen i spjälsängen kan en hårlinje formas på baksidan av huvudet under hårförnyelsen. Perioden för byte av pistolen på håret tar vanligen ca 3 veckor.

Upp till 3-4 år

Vid denna tidpunkt bör det vara allvarligt om håravfall.

Här kan det vara associerat med olika faktorer som påverkar barnets hår: från att använda dålig kvalitet eller olämpliga hårvårdsprodukter, påverkan av en negativ miljö, ohälsosam kost mot hudsjukdomar i form av rickets, berövande, dermatit, svampar eller parasiter och sjukdomar inuti organism, inklusive bristen på vitaminer och mineraler.

På 3-5 år

Vid en ålder av 3-4 år, minst 5 år börjar en hormonell bakgrund att bildas hos ett barn.

Många vet redan att hormoner är en av de viktigaste faktorer som direkt påverkar hårbotten, oavsett personens ålder.

Därför, när hormonella förändringar på 3, 4 år eller senare hos barn, kan håret falla ut på grund av hårfollikelns svaghet. Detta är ett helt normalt fysiologiskt fenomen.

Om du märker överdriven impulsivitet, ständiga humörförändringar eller irritabilitet bakom ett barn betyder det att den hormonella bakgrunden sannolikt bildas i kroppen. Men i åldern 3-4 år ses denna process mycket sällan hos barn, till skillnad från ungdomar. Och det är bäst att konsultera en läkare.

På 6-8 år

Vet du att ett barn kan lida av stress från en tidig ålder? Perioden då ett barn går till skolan för första gången anses vara en av de stressiga stunderna i sitt liv.

Under denna period börjar han leva ett samhällsliv på egen hand, realiserar sig i ett stort samhälle, och dessutom får han varje dag en mental ansträngning.

Allt detta leder till att barnet ständigt är spänt och hans ton ökar ständigt.

Denna stressiga situation leder ofta till en minskning av hårfollikelns prestanda, och detta i sin tur - till håravfall. För att undvika sådana negativa följder bör du ägna mer uppmärksamhet åt barnet, prata med honom, spendera tid.

På 9, 10 år och mer

Man tror att barnets hår är det mest kompatibla med alla slags negativa faktorer från miljön. Vad som vanligtvis är för en vuxen kan det verka för aggressiv för ett barns kropp. Till exempel, använd en varm hårtork. Överdriven användning av denna apparat kan leda till allvarlig skada på barnets hårbotten.

Från och med 9, 10 år kan barn manifestera olika förändringar i deras hälsa.

Den vanligaste orsaken till håravfall under denna period hos ett barn är bristen på vitamin B, A eller C, järn, jod och andra mineraler.

Dessutom kan barnens kropp ofta vara benägen för hudsjukdomar som rickets, ringorm och dermatit. Du bör omedelbart kontakta en hudläkare och skicka ett blodprov.

Andra orsaker till aktiv håravfall kan vara:

 • telogen skallighet, när i slutet av ett hårs liv inte växer en ny;
 • alopecia areata, oftast associerad med närvaron av autoimmuna eller immunsjukdomar;
 • psykologisk, emotionell och jämn fysisk ansträngning;
 • allergisk mot hårvårdsprodukter, mat, droger;
 • sjukdomar i inre organ, såsom mag-tarmkanalen eller det endokrina systemet;
 • hormonellt misslyckande - förekommer ofta hos ungdomar.

Vad ska man göra

Oavsett orsaken till allvarlig håravfall bör du först konsultera med barnläkare eller trichologist.

Den vanliga förändringen av fluffhår hos spädbarn för nya, förändrar strukturen, färgen och mängden hår hos barn under den hormonella anpassningsperioden - alla dessa processer bör i regel inte märkas för föräldrarna och störa dem. Om du märker en stor håravfall hos dina avkommor, kontakta omedelbart en läkare.

Under behandlingsperioden och innan du besöker läkaren, ta alla möjliga förebyggande åtgärder för att stärka håret. Med intensiv förlust bör

 1. Var uppmärksam på maten. Mjölkprodukter, gröna grönsaker, baljväxter, nötter, fisk, kött och andra proteiner ska vara närvarande i kosten.
 2. Spåra barnets hår efter att ha använt barns medel för tvätt och hårvård. Om nedfallet blir starkare eller en inflammation eller allergi utvecklas på barnets hårbotten, är det fel sätt att ta hand om håret.
 3. 2 eller 3 gånger om dagen borsta ditt barns hår med en borste gjord av naturmaterial och ge honom en ljus huvudmassage åtminstone en gång varannan dag. Sådana förfaranden ökar blodcirkulationen i huden och hjälper till att mätta hårlamporna med nödvändig näring.
 4. Barn, såväl som vuxna, kan göra masker från naturliga produkter. Till exempel, efter tvättning, skölj barnets hår med örttekoko. Medan du badar, applicera en kefir eller nötmask på babyens lockor, skölj sedan med schampo.

Kom ihåg att det är omöjligt att hålla blandningar med oljor på barnets huvud i mer än 5 minuter, mejeri - 10 minuter, resten - 20 minuter. Innan du använder den här produkten ska du alltid kontrollera barntolerans.Nästa Artikel
Vad ska man göra om håret på rötterna snabbt blir fet