Hårförlust dermatolog


Hur förhindrar håravfall hos kvinnor? Rådgivar kosmetolog-dermatologen Vladislav Tkachev.

Till skillnad från män, är håravfall i den vackra halvan av mänskligheten inte lokal i form av utseendet av voluminösa skalliga fläckar. Som regel täcker märkbart hårförtunning hela ytan på huvudet. Orsaken till håravfall hos kvinnor är associerad med hälsotillståndet och med de negativa effekterna av "yttre" faktorer: stress, störd ekologi, strålning, okontrollerad medicinering.

När ska ljudet larmas?

Normal är förlusten av hundra hår per dag. Detta kan givetvis beräknas om så önskas, men man bör komma ihåg att håret förblir inte bara på kammen. Ungefär hälften avgör på kläder, en kudde, faller till golvet. Därför, när du kamma dig förlorar du hundra hår - det här är redan en "byst". Jag är personligen ganska skeptisk till den här officiella figuren. Eftersom en person har 50 tusen hår på huvudet, har en annan 150. Därför bör hastigheten på håravfall per dag tredubblas. Snarare bör du styras av dina egna observationer och vara oroliga när ökad håravfall uppstår.

Ett sådant test verkar mer exakt: Ta en sträng av cirka 15 hår och dra hårdare i rotområdet - med mer hår som faller ut, finns mer än tre hår kvar i handen.

Tillfälligt håravfall

För att sakta ner det tillfälliga håravfallet, lindra klåda, först och främst, folkrättsmedel hjälper till att behandla håravfall:
1 Cognac mask och citron sköljning. En matsked av brandy, en äggula och en dessertsked honung är ingredienserna i den näringsrika, fastande masken som används innan du tvättar ditt hår. Vid ökad torrhet, späd ut masken med vegetabilisk olja. Skölj håret med kokande vatten, till vilket tillsätts saften av en halv citron eller ättiksyra.
2 örter. Brew i en termos salvia, St. John's wort, nässla och immortelle och lämna i fyra timmar. Tillsätt färglös henna och applicera den resulterande vattnet i hårbotten före tvätt. Om håret är torrt kan linfrö användas istället för nässla.
3 Salt och lök är rimliga farmors recept. Salt drar ut oönskade fett från huden och eliminerar seborré. Denna behandling utförs i en kurs - saltet gnids i hårbotten varje vecka, fyra gånger före tvätt. Lökmask stimulerar blodcirkulationen och har en antiseptisk effekt.
4 tillsatser. Tillsatser som innehåller schampo är viktiga. I händelse av håravfall bör stimulerande schampon med nässlextrakt användas, kamomill och mentol, schampon med veteprotein och hästkastanjutdrag är lämpliga för färgade.

För problem hår, när oljig hud kombineras med färgat torrt hår, bör schampon användas för fet hår i hårbotten och på håret för att applicera balm, närande emulsioner för färgat hår. Oljig hårbotten avfettas med lotioner och tonics.

Glöm inte att det är nödvändigt att utföra hårets hår och hårbotten. Hår är ett dött kornat protein, och huden är en levande struktur, och man bör lyssna på det när man väljer vårdprodukter.

Missbruk inte under perioder av hårförlust styling produkter: geler, mousses och lacker. Balsam-sköljning ska användas om håret är trassigt och svårt att kamma. Odelbara medel motiverade i varm sommar, när håret måste skyddas mot ultraviolett strålning. I andra fall orsakar de en oönskade effekt av fet hår.

Hormonal håravfall hos kvinnor

Denna förlust orsakas av abrupt avbrytning av hormonella droger, varav många skapar en bra bakgrund för håret. I det här fallet kommer endast läkaren att kunna ordinera nödvändig ersättningsbehandling. Samma "hormonell uttunning" inträffar efter abort. Visst stannar det oftast efter en och en halv månad.

Denna grupp innefattar håravfall från postpartum. Det är lätt att förklara: Under graviditeten växer håret väl, blir det 10% mer - eftersom det finns en placenta, ett extra organ som släpper ut hormoner. Efter nio månader slutar placenta "dope" och ammingen står inför en intensiv "molt", som inte bör betraktas som en sjukdom. En normal fysiologisk reaktion är håravfall inom åtta månader efter leverans. För att förhindra att håravfallet kommer att bli kroniskt, bör profylaktiska medel användas för gravida och ammande mödrar.

Androgen håravfall

Detta är ett akut globalt problem, den mest allvarliga kroniska formen av skallighet. Som du vet är det i kvinnokroppen manliga hormoner - androgener, som förkortar hårets livscykel. Med dysfunktion hos äggstockarna och binjurarna ökar androgensinnehållet i honkroppen dramatiskt, på grund av vilket hår börjar falla ut. "Androgen alopeci" orsakar också genetisk predisposition.

I detta fall är hemlagad hårbotten behandlingar kraftlösa. Behöver ett kvalificerat samråd, korrekt och noggrann diagnos, bekräftelse av laboratoriemetoder och behandling hos trichologen. Detta är en ganska smal medicinsk specialisering vid gränssnittet till kosmetologi, dermatologi och endokrinologi.

Ofta är det möjligt att uppnå upphörande av håravfall och partiell återhämtning av volymen med hjälp av naturligt ursprung. Mesoterapi i form av mikroinjektioner av homeopatiska, vitamin mineraliska komponenter eller levande fibroblastceller är effektiv. Tillåt att uppnå en viss framgång med anti-seboriska läkemedel som innehåller salicylsyra, tjära, fytokomposition.

Akta dig för dieter

Håravfall är förknippad med moderna dieter, som är benägna för kvinnor. Faktum är att fettvävnad i en kvinna inte bara är fet, utan ett organ som utför en hormonell funktion. Om en kvinna förlorar 10% kroppsvikt, inte lider av fetma och strävar efter Hollywoodformer, leder det i regel till ett proteinbrist och en obalans av mineraler. Medföljer till den graciösa figuren är tunna hår och splittring av naglar.

Järn, kalium, mineraler eller 7 skadliga myter

Baserat på min egen erfarenhet kan jag säga att majoriteten av kvinnorna står inför problemet med drastisk hårförtunning. Och få människor är inte oroliga. Tvärtom börjar damerna aktivt engagera sig i självbehandling utan att vända sig till läkare.

Endast komplex mikroskopisk undersökning av hår för vitamin-mineralbalans och endokrin undersökning kan avgöra behandlingen av långvarig håravfall. Självmedicin introducerar vanliga missuppfattningar.

Myt en: kosttillskott och multivitaminer - en panacea. En erfaren trikolog kommer aldrig att förskriva multivitaminpreparat, eftersom det finns en viss antagonism mellan de beståndsdelar som ingår. Jag ska bara ge ett exempel. Antag att analysen visade en brist i kroppen av zink och ett överskott av koppar. Intaget av multivitaminer som innehåller koppar och zink kommer att förvärra tillståndet: det kommer att finnas mer koppar och mindre zink. Vitaminer och tillskott bör väljas utifrån vissa komponenters kompatibilitet.

Den andra myten: anpassning till hemoglobin. Trichologists av världen har visat att håravfall orsakar ofta järnbristanemi, som tyvärr inträffar i varje sekund modern kvinna i fertil ålder. Många bedömer frånvaron av järnbrist med normala hemoglobinnivåer. Hemoglobin svarar emellertid endast på bristtillståndet av järnbrist, men är inte en indikator på järnmetabolism i kroppen. Endast ett detaljerat blodprov avslöjar dolda former av anemi.

Detta problem elimineras enkelt och botas helt. I 2-4 månader tar en kvinna järntillskott. De är inte alltid vitaminer. Inga järntillskott kan eliminera järnbrist. Endast droger i form av droppar eller tabletter behandlar detta. Vid slutet av behandlingen för att undvika återfall bör järnhaltiga läkemedel tas under menstruationen.

Den tredje myten: håravfall på grund av brist på kalcium. Så de flesta damerna förklarar den begynnande "baldness". Men kalciumbrist är sällsynt hos unga kvinnor, det är typiskt för kvinnor som har nått klimakteriet. Kalcium i sin rena form är värdelös - det absorberas dåligt av kroppen. Hormonersättningsterapi, inklusive kalcium, är mycket effektivare. Eller ett starkt icke-hormonellt läkemedel. Och bara på tredje plats kan du lägga kalciumintag, men kom ihåg att det uppfattas av kroppen i kombination med vitamin D.

Den fjärde myten: från de gamla recepten växer en baldingplåster. Faktum är att en liten skallig fläck som ofta uppträdde snart täcktes med hår. En sådan brännbarhet, en sjukdom som inte är sällsynt i trichology, är mottaglig för självläkning. Dess orsak är ett immunförsvar som "attackerar" på sitt eget hår och förvirrar det med ett främmande protein. Typiskt är denna störning ett enstaka tecken, och den skalliga patchen försvinner utan något ingripande. Och burdock olja, lök eller ägg, som du smörde en skallig lapp, har inget att göra med det. Om den skalliga fläcken ökar - kontakta omedelbart en läkare. I vissa fall är det en harbinger av total skaldethed.

Myt Fem: Användningen av kammade hår. Denna mormors metod är ibland användbar för symptomatisk, tillfällig håravfall, när håret bildas samtidigt i håravfallsfasen. Ju snabbare att kamma dem desto snabbare kommer problemet att lösas. Om håravfallet fortsätter, kommer denna procedur att skada dig - ett ännu svagare hår kommer att växa på det borttagna håret.

Myt Sex: Tvätta huvudet mindre ofta. Du bör inte följa denna rekommendation - håret ska tvättas efter behov. Skada orsakar inte frekvent tvättning, men ackumulering av feta utsöndringar på huden, vid hårets botten. Om huvudet kräver regelbunden tvättning ska den tvättas dagligen.

Vid frekvent tvättning bör du kombinera två produkter: 5-6 gånger i veckan, använd mjuka, mjuka schampon avsedda för daglig användning och 1-2 gånger tvätta håret med en hårdare schampo för fet hår med en tydlig tvätt effekt.

Myt av den sjunde: klippa håret - svaga rötter kan inte stå dem. I själva verket finns det ingen återkoppling mellan hårets längd och dess subkutana del. När håret växte växer det. Och han är inte så tung att han faller under sin egen vikt.

Den positiva spannmålen i detta råd är annorlunda. Kort hår är kammare mindre och därför mindre skadade. Och som ett resultat blir mindre pengar spenderat på hårbehandling, och ur psykologisk synpunkt skapar kort hår inte det skrämmande intrycket av en stark förlust.

Hårproblem: Vilken läkare hjälper? Trichologist eller...?


Är du orolig för håravfall? Tänker du att besöka en tricholog?

Det här är alltid en bra idé, även om det inte finns några allvarliga hårproblem, men jag skulle vilja veta en specialists åsikt. Ett samråd med trichologen ger dig åtminstone en förståelse av vilken typ av hår och hårbotten du har, om det finns allvarliga problem och en prognos för framtiden. Och också, naturligtvis, behandling och vård tips.

Och om du verkligen har problem - håravfall, mjäll, överdriven fett, brittleness, avsnitt - då behöver du helt enkelt hjälp av en specialist.

Den främsta anledningen till att patienterna behandlar är håravfall, vilken läkare kommer att hjälpa till här? Inte alltid och inte bara trichologist.

Trichologisten är den första läkaren i håret, men många problem, till exempel håravfall eller fetma, mjäll och klåda, har allvarliga skäl.

Hur är behandlingen hos trichologisten?

I receptionen frågar trichologen dig om hårets egenskaper, din vanliga vård och livsstil, klagomål och önskemål.

Under mikroskopet ska han undersöka och bedöma hårets, hårsäckarnas och hårbotten, mäta hårets tjocklek. Om det finns indikationer kommer han att utse sådana studier som:

 • biokemiskt blodprov (för att bedöma metabolismen)
 • Trichogramma,
 • blodprov för att bedöma kroppens mineral-, aminosyra- och vitaminstatus,
 • håranalys

Efter att ha undersökt ditt hår kommer trichologen att röra problem och bedöma hårets tillstånd, ge rekommendationer och vid behov föreskriva behandling - läkemedel för lokal och intern användning, medicinska schampon, laserterapi, hårbottenmassage och andra medicinska procedurer.

På det här sättet kommer du att kunna förstå hårets egenskaper, lära dig hur du sköter dig ordentligt och sluta göra gamla misstag.

Var hittar du en bra tricholog?

Tyvärr behålls sådana specialister inte i vanliga kliniker. Det är tillrådligt att leta efter en trichologist på en bra, välrenommerad klinik eller ett medicinskt center för att inte komma till bedrägeri.

Faktum är att skönhetsindustrin alltmer blir till ett företag och försöker pressa så mycket av fördelarna ut ur kunderna. Behandlingen kan ordnas mycket dyrt, och ingen kan garantera resultatet.

En oren hårläkare med sikte på att behandla dig längre och mer expensivt kan "hitta" allvarliga kränkningar och skrämma dig så att det inte verkar som det.

Och för att verkligen lösa dina problem vid roten måste du hitta orsaken till sjukdomen, om du har den. Gnidningen av de mirakulösa serum kan ge en kortsiktig effekt, men om orsaken ligger i livets sätt kommer allt tillbaka till normal så snart som möjligt.

Hårförlust - vilken läkare kommer faktiskt att hjälpa till?

Och ändå, om ditt hår är mycket oroad eller faller ut, vilken läkare ska du kontakta? Kör inte omedelbart till trichologen och lägg ut sina pengar. Först och främst kontrollera hälsotillståndet i din distriktsklinik.

 • Hudläkare. Med ett allvarligt problem som seboré eller misstänkt svamp sjukdom i hårbotten, måste du gå till dermatologen i KVD. Du bör uppmärksammas av sådana symtom (speciellt de som plötsligt uppkommer) som svår mjäll, klåda, hårbotten, hårförlust och avbrott av håret nära rötterna.
 • Endokrinolog. Du bör också besöka en endokrinolog om du är orolig för den starka oljiga eller torra hårbotten, håravfall, plötsliga förändringar i deras tillstånd. Allt detta kan bero på problem med sköldkörteln eller könshormoner, hormonproducerande tumörer.
 • Gynekolog. Balansen av hormoner i kroppen är en mycket känslig process som påverkar hud och hår. Till exempel kan en plötslig ökning av fettinnehållet i huvudet uppstå som ett resultat av hormonella förändringar i graviditetens tidiga skeden. Och efter förlossningen börjar håret bara "hälla in".
 • Psykolog. Numera är en av de främsta orsakerna till håravfall stress. Om så är fallet borde du genomgå psykoterapi eller åtminstone ändra din livsstil.
 • Nutritionist, gastroenterolog. Även på huden och hårets tillstånd påverkar tarmarnas tillstånd och näringens natur. Därför är det möjligt att för att lösa dina problem måste du konsultera en gastroenterolog och en nutritionist.

En bra intervju med en läkare. Vad kan stoppa håravfall?

Utan peppar och tårar: En hudläkare svarar hur man stoppar håravfall

Vad kan stoppa håravfall?

Hur påskyndar hårtillväxten och om det finns hemligheter, varefter du kan förhindra förlusten innan det blir ett problem. Vilken typ av schampo är bättre att välja och huruvida det är användbart att ricinera olja, enligt experter på Internet. Med dessa och många andra frågor vände vi oss till Marina Vasilyevna Rogal, en hudläkare vid en av huvudstads klinikerna.

- Berätta för mig, det finns en sådan stereotyp som skallighet är en manlig sjukdom, och kvinnor lider av håravfall mycket mindre ofta. Hur nära är det sanningen?

- Tyvärr är nu håravfall, eller i alopecia alopeci, allt vanligare hos kvinnor. Speciellt androgenetiskt (hormonalt). Jag skulle säga det annorlunda: För de flesta män är håravfall en obehaglig, men ganska bekant, överväga ett legitimt problem, medan för kvinnor blir förlusten av lock en riktig tragedi. Det viktigaste i denna situation är inte att förtvivlan: du måste hitta rätt specialist, diagnostisera tillståndet och börja behandlingen.

- Vad sägs om ålder? Är det sant att ett sådant problem är vanligare hos äldre människor, eller är det inte ovanligt för unga tjejer?

- Unga tjejer är först och främst mödrar. Efter graviditeten klagar de på att de har förlorat hälften av håret. Jag säger detta till alla mina patienter och upprepar för läsare: håravfall inom 6 till 9 månader efter att ha födt är helt normalt.

Jag tror att många tjejer säger hur tjockt och starkt hår blir under graviditeten. Detta beror på hormonella förändringar i kroppen: håret drar sig i den aktiva tillväxtens fas och upphör att falla ut i rätt tid. Och efter förlossningshormoner återställs, hårsäckar försvagar, men bara de hår som ska falla faller ut. Det händer bara ganska intensivt, vilket är anledningen till att det skrämmer dig: i ett ögonblick förlorar du omedelbart hela hårhår. Men om i en normal situation är förlusten på cirka 100 hår per dag betraktad som normen, då efter graviditeten kan deras antal öka till 400 eller till och med 500. Jag upprepar än en gång: Detta är normalt.

En hudläkare svarar hur man stoppar håravfall.

Om du är bekymrad över problemet med håravfall, studera först och noggrant kamma och försök att uppskatta det ungefärliga antalet hår. Förresten, en annan vanlig situation: patienter klagar på att håret faller ut rakt från glödlampan. Gläd dig: det här är normalt. Mycket värre om håret sönder någonstans i mitten. I denna situation kan vi prata om hårets patologi.

En annan sak, om efter födseln var utfallet försenat i ett år eller mer. I det här fallet behöver du kontakta en specialist - och inte nödvändigtvis en tricholog. En hudläkare, endokrinolog, psykiater eller neurolog, eftersom håravfall kan associeras med inre störningar, sköldkörtelproblem eller svår stress.

- Och vilka andra orsaker, förutom graviditet, kan leda till håravfall hos tjejer?

- De flesta anledningarna är relaterade till vår livsstil. Stress, brister i viktiga spårämnen - zink, B-vitaminer, omega-3 och omega-6 fettsyror, biotin. Bland annat: ärftliga, hormonella störningar eller sjukdomar i inre organ. I vårt land är sjukdomarna i det endokrina systemet och sköldkörteln vanliga. Därför bör du först och främst uppmärksamma kroppens allmänna tillstånd. Om, förutom håravfall, du är orolig för aptitlöshet eller viktökning, slöhet och sömnighet, var noga med att konsultera en endokrinolog. Diagnosen i detta fall kan vara annorlunda, men var och en av dem kommer att uppleva håravfall.

- Men hur kan man förstå vilken läkare som ska vända sig till? Eller, först, gå till trichologen, som själv skickar till rätt specialist?

- Faktum är att det inte finns några trichologer i offentliga institutioner: deras uppgifter utförs av en hudläkare. Jag råder först och främst till att relatera till specialister: en endokrinolog, en neurolog, Laura. Kvinnor bör definitivt besöka en gynekolog för att göra en ultraljud av bäckenorganen, för att utesluta polycystiska äggstockar. Det är nödvändigt att klara prov, ta reda på om det var liknande med föräldrarna. En hudläkare kan ge fullständiga rekommendationer med hjälp av ett trichogram eller ett fototrichogram, men det finns ingen nödvändig apparat i statliga institutioner. En sådan undersökning kan endast göras i privata medicinska centra.

- Kan du berätta lite mer om dessa metoder?

- Med hjälp av ett speciellt mikroskop kan en läkare undersöka hårbotten i detalj för att förstå vilken procentandel av håret som är i fasen av aktiv tillväxt, vila eller förlustfas. Det finns vissa standarder för hårdmängden i varje fas, enligt vilken en specialist kan dra slutsatsen och förskriva en patient lämplig behandling.

- Jag kommer kanske fråga en av de mest spännande frågorna: är det möjligt att förutse håravfall? Kanske bör vi göra några rutiner eller använda oljor, regelbundet besöka en hudläkare - och ett sådant problem kommer aldrig att uppstå?

- Först och främst är det värt att vägra torka ofta med hårtork, färgning, användning av ploys och strykjärn. När det gäller oljor, borde du veta att de alla är uppdelade i penetrerande och omslutande. Enas om att återställa håret, måste du tränga in dem: det är penetrerande oljor som har den bästa terapeutiska effekten. Dessa inkluderar naturlig kokosnötolja, avokado, sheasmör, olivolja.

Täckande oljor omsluter håret, håller fukt, så det är bättre att applicera dem på lite fuktigt hår. För att oljan tränger in djupare måste applikationen vara minst 10-12 timmar. Sådana oljor är bra för att ta hand om friskt hår, men om ditt hår är skört, tråkigt, torrt och skärt, då kommer dessa oljor inte att skapa något mer än en kortvarig effekt av välskött hår. Omslutande oljor inkluderar jojoba, broccoli, mandel, linfrö, ris, solros, argan, samt populära ricinoljor.

En hudläkare svarar hur man stoppar håravfall.

Låt oss prata om kosmetika. Innan du köper det bör du först noga läsa kompositionen. Så, i kompositionen av schampo bör i inget fall inte vara vax (vax, cera alba, bivax) och mineralolja (mineralolja, parafin, vaselin). De skapar en ogenomtränglig film på hårbotten och håret, förhindrar normal sekret utsöndring: detta kan orsaka utseendet på olika hudsjukdomar. En bra dermatolog-godkänd schampo som innehåller naturliga växtekstrakter, till skillnad från produkterna från marknaden, kan skumma dåligt. Sammansättningen av medicinsk kosmetika måste nödvändigtvis innefatta hydrolyserat protein (keratin, kollagen, hydrolyserat keratin, hydrolyserat kollagen, hydrolyserat vete), vitaminer från grupp B: om de inte är, då för behandling av sådana medel kommer inte att fungera.

Jag vill svara som en hudläkare: Jag tror inte på helhetsegenskaperna hos en enskild schampo. Shampoo bryr sig om hår, rensar det; det kan behandla hårbotten, om det innehåller nödvändiga komponenter, svavel eller zink, kan exfoliera keratinerade vågar. Men behandlingen måste vara omfattande, inklusive terapi inuti. Till exempel tar blodförtunnande medel för att förbättra mikrocirkulationen. Återigen, för en positiv effekt är det inte tillräckligt att näringsämnena helt enkelt ingår i kosmetiska kompositioner, är det viktigt att de ingår i den mängd som krävs. För att välja en vitaminberedning med den erforderliga dosen är det därför bäst att konsultera en specialist.

En hudläkare svarar hur man stoppar håravfall.

För att förebygga håravfall och förbättra hårväxten rekommenderar jag dig att dricka kurser med vitaminer med hirs extrakt ett par gånger om året. Närvaron av aminosyror (metionin och cystin), vitamin E och H (biotin) är obligatorisk. Leta efter mineraler (zink, koppar, järn, mangan).

Kom ihåg att en enda som är gemensam för alla recept för håravfall inte existerar. Det är möjligt att du personligen behöver ytterligare behandling av kroniska infektionsfaktorer, behandling med lugnande medel eller hormonella droger. Glöm inte fysioterapi - här hjälper du banal darsonval, som vanligtvis används i kosmetologi.

- Vad sägs om folkmedicin? Alla dessa masker: lök, peppar, vitlök - hur användbara och effektiva är de?

- Patienter som experimenterar med peppar och vitlök masker kommer ofta till mig. Med sådana irriterande manipuleringar bör vara mycket försiktig, för i vissa fall kan håravfall vara associerade med hårbotten. Aggressiva effekter på huden kan bara stärka den patologiska processen eller orsaka en allergisk reaktion, seborrheisk dermatit och därigenom förvärra situationen. Tyvärr ser teknikerna ofta på resultaten av biverkningar från sådan självbehandling. Därför rekommenderar jag dig att använda sådana irriterande masker endast om du är övertygad om att allt är bra med hårbotten. Annars kontakta en läkare.

- Är håravfall beroende av årstiderna?

- Naturligtvis är avitaminos observerad i sådana övergångsperioder: det är värt att stärka kroppen och fylla upp vitaminbristen.

- Finns det situationer när håravfall inte kan botas?

- Det finns en sådan typ av håravfall som androgenetisk alopeci: manlig baldhet i fronto-parietalzonen. Sådan alopeci är associerad med en särskild känslighet hos hårsäckarna hos det manliga könshormonet. Nyligen är denna typ av skallighet vanligare, inte bara hos män, utan även hos kvinnor, inklusive de unga. Situationen i detta fall är mycket mer komplicerad än med diffus alopeci: denna typ av skallighet är svår att behandla, det är nödvändigt att vända sig till specialister. Androgenetic alopecia är ett globalt problem.

- Slutligen: vilka procedurer ska utföras så att allt är i ordning med håret?

- Först av allt, var inte nervös och ät rätt. Använd rätt kosmetika: Jag har redan nämnt vad som borde och borde inte vara en del av medicinsk kosmetika. Efter tvättning, använd alltid balsam, annars kommer håret att vara svårt att ta hand om, de kommer inte att kamma bra. Du får inte sätta i vått hår i en handduk, gå och lägg dig i vått hår: de bryter av, torkar. Det är bättre att torka håret med en hårtork, nästan för att slutföra torkningen: det viktigaste är inte vid den maximala temperaturen. Älskar att använda strykjärn, men vill du ha ditt hår att se attraktivt ut? Applicera och lämna på lite fuktigt hår med värmebeständig olja. Försök att inte utsätta håret för aggressiva miljöfaktorer: ultraviolett, frost - för det är det nog att bära hattar.

En hudläkare svarar hur man stoppar håravfall.

Baldness - råd från en hudläkare för att lösa problemet

God eftermiddag, kära homebody. Vad gör vi om skallighet? Dermatologs råd i vårt material. Ett skalligt huvud, även om det uppfattas som en symbol för visdom, och ibland lägger till män charm, men för de flesta av oss är det något skamligt.

Om orsakerna till håravfall och hur man bekämpar detta problem, låt oss prata i den här artikeln.

Varför faller håret ut?

På en hälsosam dag faller omkring 100 hår ut, vilket inte orsakar en synlig defekt i hårbotten. Men under påverkan av många faktorer (hormonella, trauma, inflammatoriska sjukdomar i hårbotten, känslomässiga störningar etc.) kan håret passera överdrivet i vilafasen och falla ut i större mängder vilket leder till skallighet.

Det finns också sjukdomar där hårfolliklar skadas och håret är inte helt producerat - det faller ut eftersom det inte kan "behålla sig" i hårsäcken.

Orsaker till skallighet

Vi kan förlora hår på grund av hormonella orsaker, när kvinnor eller män har för många manliga könshormoner eller om de är för aktiva.

Andra orsaker kan inkludera mediciner (inklusive preventivmedel, högt blodtryckspiller, kolesterolsänkande, psykotropa och många andra), radikala dieter, sjukdomar med hög feber eller stress - både känslomässigt och till exempel efter operation orsakad av generell anestesi.

Alopecia areata

Alopecia areata är en plötslig hårdförlust som kan påverka både vuxna och barn av båda könen. Ungefär 20 år gammal är ungefär 50% av personer med bristande hårborttagning.

Grunden för denna typ av skallighet är inte fullständigt förstådd. Man tror att naturen hos sjukdomen härrör från den autoimmuna processen (kroppen motverkar follikeln).

Vitiligo, Hashimoto's goiter (dvs autoimmun thyroidit) eller atopisk dermatit uppträder ofta tillsammans med denna sjukdom. Stressens roll understryks också (det kan utlösa sjukdomsuppkomsten hos genetiskt utsatta personer).

Plötslig inverkan är karakteristisk för sjukdomen: håret faller ut med blixtens hastighet inom några timmar eller dagar och bildar rund eller oval hud utan hår. Hårfolliklar kvarstår, vilket med tiden tillåter att växa hår (tyvärr, inte i alla fall och inte med samma lätthet).

På kanten av foci är knappt märkbart kort hår synligt. Om området som saknar hår växer, förbinder vi med närliggande foci, handlar vi om den så kallade fullständiga baldnessen.

De beskrivna förändringarna kan åtföljas av naglarnas deformation. Det kan dock också uppstå hos friska människor som aldrig har blivit så kallade, liksom hos patienter med psoriasis - det är omöjligt att diagnostisera på grund av naglarna, om orsaken och bestämma vilken typ av håravfall.

Prognosen är oförutsägbar. I ca 60% av fallen växer håret i sig under ett år. Men håravfall kan uppstå igen, vid olika tidpunkter och med olika frekvenser. I alla fall liknar initialt växande hår ner. Kan också berövas pigment.

Kvinna skallighet

En av de vanligaste orsakerna till baldness, liksom hos kvinnor, är androgenetisk alopeci. Detta gäller ungefär 60% av kvinnorna under 60 år.

Denna process är genetiskt bestämd och består i miniatyrisering av hårsäckar, speciellt i pannområdet, och åtminstone i ockipitalområdet och i ögonfransarområdet. Denna sjukdom åtföljs, i synnerhet av polycystiskt äggstockssyndrom, varför samarbete mellan dermatologer och gynekologer är mycket viktigt.

Andra hormonella störningar som orsakar håravfall inkluderar sköldkörtelsjukdom och hyperprolactinemi. Ofta har håravfall dock icke-hormonella orsaker. Dessa inkluderar till exempel obalanserad näring, användningen av vissa läkemedel (inklusive sömntabletter, smärtstillande medel och andra listade tidigare).

Den orsakande faktorn kan vara allvarlig stress. I sådana fall finns det ofta också en förvärring av seborré, som existerar som en oberoende faktor, och ökar också håravfallet.

Mer sällsynt, men tyvärr är även vanliga orsaker till hårstopp hos kvinnor: svamp, bakterie (inklusive syfilis), autoimmuna sjukdomar som lupus. Andra orsaker till skallighet är lavplanus, sklerodermi, hudskador och skador.

Om vi ​​har att göra med fullständig skallighet, kanske håret inte längre växer, trots införandet av den korrekta behandlingen av denna sjukdom.

Hur man hanterar problemet med skallighet?

Att veta de många möjliga orsakerna till håravfall, inklusive säsongsbetonad, kan till exempel ha råd med tre månaders observation, med parallellt intag av vitaminer och aminosyror, liksom användningen av specifika produkter som är tillgängliga utan recept för gnidning i hårbotten.

Om problemet kvarstår är det dock nödvändigt att konsultera en hudläkare för en medicinsk undersökning och lämpliga laboratorietester.

Förväntad hållning behövs inte när vi arbetar med skallighet. I dessa fall ska ett besök till läkaren hållas så snart som möjligt för att snabbt stoppa skallighet.

Balding Video - ödmjuk eller kamp?

Gilla den här artikeln? Dela med dina vänner i sociala nätverk:

Hur man slutar håravfall: Råd från en hudläkare

Enligt statistiken lider varje andra man över 50 år av håravfall. På grund av detta finns det en känsla av osäkerhet. Hur hanterar du detta problem?

Dermatologen Ulrike Blume-Peitawi från Charité Berlin i Berlin ger dig tips om hur du slutar håravfall.

Hur går det här?

Mänskliga hår faller ut varje dag, men i små mängder, vilket anses vara normalt. Men så snart kvantiteten ökar betydligt (mer än 100 stycken), indikerar detta ett allvarligt problem. Orsaker till håravfall kan vara både fysiska och känslomässiga störningar. Till exempel: instabila hormoner, sköldkörtelproblem, droger som reducerar kolesterol, diet, förgiftning med tungmetaller.

I motsats till populär tro, är ärftlig håravfall inte orsakad av en defekt av testosteron, men en ökad känslighet hos hårroten till hormonet dihydrotestosteron - kombinerar testosteron med 5-alfa reduktasenzymer, vilket i slutändan hämmar hårväxten.

Cirkulär håravfall indikerar en autoimmun sjukdom när kroppen själv avvisar sina egna hårsäckar.

Effektiva behandlingar

1. Läkemedel

Finasterid (Finasterid): ett läkemedel som förhindrar omvandling av testosteron till dihydrotestosteron (DHT), vilket förkortar hårväxtfasen och minskar folliklarna. Agent slutar håravfall. Studier har visat den höga effekten av detta läkemedel. Kostnad: Finasterid är tillgängligt på recept och kostar cirka 100 euro för en 3 månaders behandling.

Minoxidil (Minoxidil): Denna vasodilator antihypertensiva kosmetiska produkt för att stimulera hårväxten. Minoxidil finns idag som en tinktur. Studier har visat att håravfall stoppas när det används 40% och nytt hår har ökat i 20% av befolkningen. Kostnad: Tinktur är tillgänglig online och på apotek för € 53 för en 3 månaders behandling.

Thiocyanat (Thiocyanat): ett läkemedel för att förhindra håravfall genom att stimulera hårsäckarna. Kostnad: Tillgänglig som serum för 25 euro per månad av behandling.

2. Laserbehandling

Två typer av laser används vanligtvis för behandling:

Lågnivå diodlaser för att stimulera hårrötterna. Under förfarandet tränger laserljuset in i hårbotten och stimulerar mitokondrier och celler för att maximera aktiviteten. Metabolism av hårets rötter ökar, och håret stärks. Kostnad per session: ca 60 euro. Först ska behandlingen göras två gånger i veckan, senare - en gång i månaden i ett och ett halvt år.

Fraktionell laser: konstruerad för att överföra högljusstrålar till hårrötterna genom hårbotten. Ofta finns det små skador, men verkningsmekanismerna stimulerar bildandet av nya hårsäckar och håret regenererar. Kostnad: från € 50 för ett litet område av hårbotten, och upp till € 350 för hela huvudet. Det tar mellan fem och åtta sessioner var fjärde vecka.

3. Kosttillskott (zink, biotin och kisel)

Brist på viktiga näringsämnen kan leda till håravfall. Därför bör du vara uppmärksam på preparat som innehåller aminosyror för att stödja hårregenerering. Kosttillskott är dock inte läkemedel för monoterapi, men används bara för att stödja andra behandlingar. I vilket fall som helst kompletteras sådana tillskott med läkaren.

4. Hårtransplantation

Dr. Malte Vilnov (Malte Villnow) - den mest kända specialist i denna fråga. Hans patienter inkluderar fotbollsspårare Jürgen Klopp, Christian Lindner och Jens Gilbert.

Under proceduren kan håret på huvudet bara omfördelas, men i inget fall ökar deras antal. Hår med rötter som enkelt transplanteras till en annan plats. Och på det ställe där de togs från, växer inte nytt hår.

I detta fall kan håret transplanteras individuellt eller i hela remsor upp till 1 cm breda. Båda metoderna utförs under lokalbedövning och varar upp till 10 timmar. Kostnad: från € 8 000 till € 10 000.

5. Schütthaar håravfall botemedel

Dessa produkter består av små fibrer som är statiskt laddade och håller fast vid håret. De finns i olika färger och ser ganska realistiska ut. Och resultatet är synligt omedelbart.
Nackdel: när regn separerar fibrerna upp eller tvättas. Kostnad: cirka 17 euro i olika nätbutiker.

6. Toupet Trims

Idag kan Toupet-fodrar inte bara stå på vinden eller i vattnet, men är också helt resistenta mot glidning och kan hålla i 4-6 veckor. Dessutom kan du perfekt matcha önskad färg.

Det kommer också att vara intressant för dig:

Glöm inte att följa våra nyheter i sociala nätverk: Vk, Facebook, Ok, Twitter, Yandex News

Vilken läkare ska kontakta om håret faller ut

Om håret faller ut är det nästan alltid ett tecken på oegentligheter i kroppen. Ibland kan en person inte ens tänka på det, skriva bort håravfall på vårdsfel eller vitaminbrist. Men så fort antalet droppade hår börjar öka på kammen, är detta en anledning till omedelbar överklagande till en specialist. Ju ju tidigare problemet upptäcks desto större chanser är den framgångsrika lösningen. För att utföra rätt behandling måste du veta vilken läkare som ska kontakta om håret faller ut.

Orsaker till håravfall

Först måste du ta reda på vad som kan orsaka håravfall. Faktum är att det kan finnas många orsaker, men det finns de vanligaste som behöver sjukvård:

 • Ofta stressiga situationer, och kroppens nervösa utmattning.
 • Svamp sjukdomar i hårbotten.
 • Seborré.
 • Hormonal obalans orsakad av funktionsstörning i sköldkörteln.
 • Strålbehandling kemoterapi.
 • Beriberi.

Om du inte tar tidsåtgärder, kan patologi som alopeci orsaka skallighet utvecklas.
Androgen alopeci är en sjukdom som är en kraftig håravfall förknippad med en ökad nivå av manliga könshormoner.

I fallet när håret faller ut och du inte vet vilken läkare som ska vända sig till, försök sedan analysera om det finns några medföljande symtom, eller alopeci utvecklas mot bakgrund av fullständig hälsa.

Våra läsare rekommenderar

Vår vanliga läsare blev av med håravfall med en effektiv metod. Han kollade på sig själv - resultatet är 100% - komplett lättnad från alopeci. Detta är ett naturligt botemedel baserat på burdock masala. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rekommendera det till dig. Resultatet är snabbt. EFFEKTIV METOD.

Vilken specialist att kontakta

Problemet med håravfall hanteras huvudsakligen av en tricholog. Linjen i hans verksamhet är helt kopplad till allt som berör hår. Trichologisten studerar de morfologiska och fysiologiska förhållandena i håret, och hjälper även patienterna att genomgå fullständig behandling, vilket resulterar i restaurering av strukturen och hårkvaliteten.

Dessutom kan samråd med en neurolog, en hudläkare, en gastroenterolog, en endokrinolog, en infektioloog behövas för att göra en korrekt diagnos.

Varför ska du kontakta trichologen

Omedelbart gå till trichologists behov, om du märker sådana symptom i dig själv:

 • håret började falla ut hårt på elden eller på hela huvudet;
 • krullarna blev tråkiga, sköra och torra;
 • Håret växer mycket långsamt, eller deras tillväxt slutar helt.
 • du kan enkelt dra ett hår utan att ens göra en särskild ansträngning;
 • hårpigmentförändring.

Diagnostiska metoder vid trichologist

Läkaren utför ett antal nödvändiga förfaranden som hjälper till att bestämma orsaken till håravfall. Dessa inkluderar:

 1. Trihoskopiya. Det utförs med hjälp av en speciell enhet som gör det möjligt att bedöma hår och hudens tillstånd med en multipel ökning. Normalt bör en hårpärl växa från ett till två hår. Enligt denna indikator uppskattar hårets tjocklek.
 2. Foto trichogram. Denna undersökningsmetod inbegriper också användningen av ett trichoskop, men det är också anslutet till en dator. Den mottagna informationen behandlas av ett speciellt program.
 3. Undersökning av hår och epidermisprover på cellulär nivå.
 4. Spektral analys av hår, vilket hjälper till att bestämma procentdelen i kroppen av användbara och skadliga ämnen.

Förbereder sig för att besöka trichologen

Ibland går folk till läkaren, omedveten om att det finns en viss takt av daglig håravfall. Enligt experter är det högsta tillåtna antalet hår som tappas per dag 150 stycken. Därför, innan du besöker trichologen, måste du ta reda på om håravfall är en patologi i ditt fall.

Om det dock är planerat att besöka läkaren måste du tvätta huvudet dagen innan. Tvättat hår innan du besöker trichologen ger inte möjlighet att se en tydlig bild av deras tillstånd. Applicera inte stylingprodukter eller andra kemikalier.

Rekommendationer trichologist

Om det under undersökningen visades att alopeci inte är relaterat till de inre organens problem, ger läkaren allmänna rekommendationer för vården. Ofta, efter trichologens ordning, blir en person helt av med håravfall:

 1. Att tvätta håret endast med mjukt vatten. För att mjuka det kan du använda vinäger eller citronsaft.
 2. Den ideala vattentemperaturen för att tvätta huvudet är 35-40 ° C. För kallt eller varmt vatten kan orsaka skört och torrt hår.
 3. Om du är van vid att tvätta håret varje dag väljer du lämpliga schampon. Medel som inte är avsedda för daglig vård, tvätta av det skyddande skiktet från håren.
 4. När kammar tillåter inte plötsliga rörelser, och använder endast högkvalitativ kam.
 5. Använd burk, olivolja eller ricinolja för hårvård.

Vanligtvis rekommenderar trichologist att använda endast högkvalitativa, beprövade medel för att tvätta hår. Dessutom föreskriver läkaren intaget av vitaminpreparat, kosttillskott och användningen av populära recept för att bekämpa håravfall.

Indikationer för att kontakta en hudläkare

En annan läkare som behandlar problemen med hårbotten och håravfall är en hudläkare. Anledningen till att få tillgång till den är följande stater:

 • håravfall patienten associerar med utseendet av en stor mängd mjäll och en ökning i hårbotten i hårbotten;
 • irriterad hårbotten, rodnad, klåda, närvaro av inflammationsfokus med en obehaglig lukt, och samtidigt började håret falla ut;
 • om klåda, ögonirritation och förlust av ögonfransar försvinner håravfall
 • håravfall är förknippad med bildandet av ett stort antal skorpor i hårbotten, vilket är den torkade hemligheten hos talgkörtlarna, som utsöndras i stora mängder.

Dessa symtom kan indikera att hårbotten påverkas av svampflora, patogena mikroorganismer eller fästingar, av släktet Demodex.

Diagnostiska metoder av en hudläkare

De viktigaste diagnostiska metoderna för att göra den korrekta dermatologiska diagnosen är laboratorieundersökningar av hårbottenskrapningar. Dessa analyser hjälper till att bestämma förekomsten av parasiter eller patogener.

Vad kan en hudläkare rekommendera

Diagnosen görs på grundval av undersökningens resultat. Behandlingen består av att förskriva läkemedel som påverkar patologiska svampar, mikroorganismer och fästingar. Dessutom föreskrivna mediciner som hjälper till att etablera arbetet med talgkörtlarna med seborrheisk dermatit.

Indikationer för att besöka endokrinologen

En av de vanligaste orsakerna till håravfall är en störning i endokrina körtlar. I grund och botten leder alopeci till en ökad nivå av manliga könshormoner och dysfunktion i sköldkörteln. Samråd med en endokrinolog krävs om håravfall åtföljs av följande symtom:

 • ökad trötthet med den vanliga rytmen i livet;
 • minskning i hjärtfrekvensen;
 • Utseendet av övervikt utan att ändra kosten.
 • sömnlöshet, konstant humörsvängningar, depressiva tillstånd;
 • hypotoni;
 • störningar i mag-tarmkanalen;
 • vanliga huvudvärk.

Alla ovanstående symtom är relaterade till en sådan sjukdom som hypothyroidism, vilket leder till riklig håravfall.

Män diagnostiseras ofta med androgen alopeci, vilket orsakar en ökad nivå av testosteron.

Vad kan rekommendera endokrinolog

Eftersom håravfall endast är ett symtom på samma gång, kommer läkaren naturligtvis att fokusera på att behandla den bakomliggande orsaken. Patienten är ordinerad för en behandling med hormonbehandling i händelse av sköldkörtelfunktionsstörningar. Om vi ​​talar om androgen alopeci, då är det inte särskilt föreskrivet att särskild behandling är sådan, eftersom en ökning av testosteronnivåerna i de flesta fall är en fysiologisk egenskap.

Indikationer för att besöka neurologen

I det fallet, om patienten observerar en stark håravfall och förstår att han är i ett tillstånd av kronisk stress, behöver han definitivt ett samråd med en neuropatolog.

Dessutom kan håravfall åtföljas av symtom som:

 • irritabilitet;
 • sömnstörning, för att slutföra sömnlöshet;
 • ökad ångest, ett tillstånd av konstant nervspänning;
 • frekventa stämningsförändringar, medan det ständigt är sämre.

Dessa tecken indikerar närvaron i livet för en person med kronisk nervös utmattning och överarbete.

Vad kan ge råd till neurologen

Läkaren ordinerar lugnande medel, anti-stressdroger och adaptogener. I vissa fall kan du behöva använda verktyg som normaliserar den cirkadiska fasen av sömnen. I mer allvarliga situationer är patienten sjukhus och behandling av sanatorium. Ofta, efter att behandlingen avslutats, försvinner problemet med håravfall.

Indikationer för att besöka smittsamma sjukdomar

Orsaken till håravfall kan vara närvaron av parasiter i människokroppen. För samråd med patienten med infektionssjukdom skickas patienten efter en fullständig undersökning, vilket inte avslöjade några avvikelser hos de inre organen.

Dessutom kan anledningen till att besöka denna läkare vara symtom som:

 • viktminskning i strid med aptit
 • frekvent buksmärta och dysfunktion i mag-tarmkanalen;
 • illamående;
 • huvudvärk;
 • utseendet av dålig andedräkt
 • förändringar i tillståndet hos huden och håret.

Tilldelade test för att bestämma närvaron av parasiter i kroppen. I det här fallet är ett integrerat synsätt för diagnostik möjligt, eftersom det krävs separata forskningsmetoder för detektering av olika typer av helminter. Därefter föreskrivs lämplig behandling.

Har du allvarliga hårproblem?

Redan många verktyg försökte och ingenting hjälpte till? Dessa ord är bekanta med dig för första gången:

 • håret blir mindre och mindre;
 • Jag ser mycket äldre än min ålder;
 • Det enda sättet är att klippa skallet.
Är detta det enda sättet? Vänta och inte agera med radikala metoder. Håråterställning kan! Följ länken och ta reda på hur experter rekommenderar behandling.

Vad heter läkare som behandlar håravfall

Tjockt och vackert hår är ett tecken på skönhet och hälsa. Om för män efter en viss åldersgräns blir baldness en oundviklig ondska, så faller kvinnor i en verklig panik när de ser hårskrapar på en kam. För att starta en konfrontation med ett problem i ett tidigt skede, måste du förstå orsakerna till dess förekomst.

Hur man bestämmer behovet av att konsultera en läkare

Först av allt måste du förstå att liten håravfall är normen. Kåpan är uppdaterad, så en gång i veckan är vi tvungna att rengöra borsten eller kammen från de fallna strängarna. Denna uppdatering bör dock inte märkas. Du måste låta larmet om du märker en kraftig minskning av hårdensiteten med 10-50 procent. En kvinna är osannolikt att missa ett sådant symptom, för den vanliga frisyren kommer att förlora volymen.

Innan du bestämmer vilken läkare som ska kontakta riklig håravfall, måste du bestämma orsaken till detta problem. Få människor kan göra sin egen diagnos, men följande faktorer blir ofta drivkraften för baldness:

 • allvarlig stress eller nervisk chock
 • hormonella förändringar: graviditet, början eller slutförandet av orala preventivmedel
 • sköldkörtelproblem
 • strikta dieter, svält, förändring av kost
 • användning av steroider i aktiv sport;
 • långa flygningar, klimatförändringar;
 • oregelbunden livsstil, brist på frisk luft, fysisk ansträngning;
 • sömnstörningar
 • frisörförfaranden: frekvent färgning eller missfärgning, perm, varm styling;
 • klimax i en kvinna kan förvärra problemet;
 • vitaminbrist;
 • kemoterapi (den sorgligaste orsakerna till att håret faller ut dåligt).

Vem ska kontakta

Om du vet att det nyligen har förekommit någon av ovanstående faktorer som kan ha påverkat hårets skönhet och hälsa, försena inte ditt besök till läkaren. Huvuddelen av problemen i samband med håret, kan lösa läkare-trikologen - han är engagerad i hårbotten. Det är emellertid omöjligt att besvara frågan om vilken läkare som ska kontakta för håravfall, eftersom trichologen inte är en panacea.

Ofta är håravfall resultatet av en sjukdom, och dess orsak ska behandlas. Om du misstänker att dina problem orsakas av hälsoproblem, besök först:

hudläkare

Denna läkare kommer att kunna hjälpa om problemen är relaterade till hårbotten. Ofta börjar håret falla ut när alltför mycket talg utsöndras. En hudläkare kan ordinera vitaminer för dig som hjälper till att återhämta kroppen, men kan inte erbjuda en specialundersökning. Hårbehandling blir bättre om du går till trichology.

Läkaren-trichologist

Inte alla är bekanta med den här läkaren, men precis som han kan berätta för dig hur man ska hantera håravfall. Under samrådet kommer trichologen att diagnostisera med specialutrustning. Så du kan upptäcka sjukdomar i hårbotten, hårrötterna, samt märka sådana uppenbara symptom:

 • håret började bli värre;
 • tipsen började splittras;
 • mjäll intensifierad

Läkaren kommer att hänvisa dig till samråd med andra specialister för att få en övergripande bild av kroppens tillstånd och förskriva sedan medicinska eller kosmetiska produkter som hjälper till:

 • stoppa och förhindra skallighet
 • bak håret naturlig glans.

endokrinolog

Ofta reagerar vår kropp oväntat på förändringar, inklusive välbefinnande. Anledningen till stark håravfall kan vara hormonella fluktuationer i kroppen, till exempel, tappar kvinnor ofta håret efter förlossningen. Det beror på det faktum att kroppen i 9 månader har blivit vana vid att överföra några av näringsämnena till barnet, varefter det knappast kan rekonstrueras tillbaka.

Kvinnor under graviditeten, efter födseln och abortet bör rådgöra med gynekologen-endokrinologen för att överväga en behandling och förebyggande behandling. P-piller hjälper ofta: om läkemedlet väljs korrekt fungerar det inte bara som ett preventivmedel utan hjälper också till att återställa hormonbalansen, vilket leder till ett bättre utseende. Men innan du bestämmer dig för att dricka piller måste du skicka en komplett uppsättning tester för hormoner.

Vart ska man åka?

Trichologist är fortfarande en sällsynt läkare, du kan knappt hitta honom i distriktets fria klinik. Lyckligare för dem som använder sjukvården enligt DMS-programmet: Försäkring erbjuder som regel service i flera kliniker, varav några hjälper till i liknande fall. För råd från trichologist är det bäst att kontakta ett betalt sjukhus som tillhandahåller sådana tjänster.

Du kan hitta en sådan läkare i specialiserade forskningsinstitut, kosmetologikliniker och ibland i dermatovenerologic dispensary. Under alla omständigheter rekommenderas det för det första att samråda med en hudläkare i den medicinska institutionen där du övervakas. Han kommer att kunna göra en preliminär diagnos och hänvisa honom till en specifik tricholog.

Förberedelser för att besöka läkaren

Du kan inte tvätta håret omedelbart innan du tar trichologist: din hårbottens naturliga tillstånd och hårrötter kommer att brytas och läkaren kommer inte att kunna göra den korrekta diagnosen. Mer informativt hår, tvättat en eller två dagar sedan. Dessutom ska du, före undersökningen, inte använda stylingprodukter (lack, skum eller mousse) eller medicinska preparat som du själv valt. Tvätta bara håret med ett gott schampo och glöm inte vad det kallades: läkaren kommer säkert att fråga dig vilken typ av vårdsprodukter du använder.

undersökningen

Först och främst kommer trichologen att hålla en konversation för att ta reda på möjliga orsaker till skallighet och rådgöra med lösningar. En fullständig undersökning omfattar biokemisk analys av hår, diagnos med hjälp av en speciell kamera. Det är möjligt att ytterligare hormontest och samråd med andra specialister kommer att krävas för att identifiera de smärtsamma processerna i kroppen som måste elimineras. Efter det kommer trichologen att ge råd om hårvård, livsstil, näring.Nästa Artikel
Hur man använder olja för hår