Våra fartyg


Håravfall utgör inte ett hot mot hälsan, orsakar ofta psykiskt obehag och försämrar livskvaliteten. Hår är en snabbt växande vävnad som behöver en bra blodtillförsel. Därför studeras anemi och håravfall över 40 år. Oftast hänvisar studier till körteln, en av de viktigaste spårämnena i ämnesomsättningen.

Blodjärnantal

Serumferritinnivåer kan användas som en tidig markör för alopeci. Det huvudsakliga järnbindande proteinet återspeglar det totala mikroelementhalten i kroppen. Mängden minskar i början av underskottet. Man måste komma ihåg att hormonbalansen också påverkar hårets tillstånd, eftersom en omfattande undersökning alltid krävs. Oftast är håravfall ett tecken på anemi, och blodbrist i sig är en signal om en annan sjukdom.

Hårtab med anemi

Mer än 60% av kvinnorna lider av håravfall, men medicin har ännu inte avslöjat orsaken till detta fenomen. Alopeci i mild form indikerar olika dysfunktioner i kroppen. Håravfall med anemi uppstår ofta på grund av trötthet, plötslig viktminskning, pallor. Med långvarigt underhåll av låga järnnivåer kan diffus alopeci utvecklas.

Det finns tre typer av anemi i samband med håravfall:

 • järnbrist provocerar telogenfasens övervägande - resten av håret när håravfall uppstår. Kvinnor är mycket känsliga för nivån på järn i kosten.
 • brist på spårämnen i ansiktet av kroniska sjukdomar;
 • vitamin B12-brist eller skadlig anemi.

Järnbrist

Att minska järnnivåer kan vara försumbar utan att diagnostisera anemi. Analysen kan visa en takt som är bedräglig för många kvinnor. Efter förlossning och eller under perimenopausalperioden sker förändringar i kroppen. Barnsåldern är nästan alltid associerad med låga nivåer av järn. Det observeras hos 60% av kvinnorna, men 10% av dem detekteras och bekräftas genom analys.

Under menstruationen behöver kroppen upp till 20 mg elementärt järn per dag, men de flesta mottar bara 8 mg per dag från mat. På grund av avstötningen av rött kött och övergången till riktig näring eller vegetarism ökar antalet fall av anemi.

Tecken på järnbrist inkluderar:

 • brist på energi och trötthet;
 • blekhet;
 • andfåddhet med mild ansträngning
 • mörka cirklar under ögonen;
 • yrsel;
 • sköra naglar;
 • rastlösa ben syndrom;
 • ständigt kalla lemmar.

Det finns två indikatorer på järnnivåer i blodet:

Hemoglobinsatsen för kvinnor är 117-160 gram per liter. När indexet sjunker under 140 g / l börjar håret märkbart falla. Ferritin, som är lagring av järn, i testet bestäms i en nivå av 15 - 160 μg / l. För att förhindra håravfall och ge den tjockleken bör värdet vara över 40 μg / L.

Hårfolliklar innehåller ferritin, eftersom dess reduktion påverkar hårväxten, vilket leder till snabbare hårväxt utan pigmentering. Denna process är ofta felaktig för androgen alopeci. Låga ferritinnivåer leder till torrhet, brittleness, brist på elasticitet i lock och matt färg. Hår kan falla ut genom åren, och kvinnor märker ofta inte.

Mot bakgrund av sjukdomar i sköldkörteln, kommer ett ytterligare intag av ämnen som säkerställer balansen av mineraler: kaliumjodid, tyrosin och pantotensyra kommer att behövas. Efter normalisering av hormonnivåer och minskning av tyrotropinhalten under 2 mM U / l börjar håret växa efter sex till åtta veckor.

Subklinisk hypothyroidism kan resultera i gallring av ögonbrynen och håret på huvudet. Samtidigt finns det förstoppning, torr hud, övervikt, konstant chilliness, menstruationssjukdomar, slöhet och huvudvärk.

Brist på vitamin b 12

Håravfall kan bero på vitamin B 12-brist, vilket är nödvändigt för nervsystemet. Ytterligare tecken på substansbrist:

 • förvirring;
 • asteni;
 • sömnstörningar och hjärtklappningar;
 • matsmältningsproblem.

Vitamin B 12 är nödvändigt för att fungera för varje cells metabolism. Kroppen kan syntetisera den från galla och lagra i sex år. Men mot bakgrund av tarm- och magproblem finns det misslyckanden i denna process.

En hälsosam tarm innehåller ett enzym som är nödvändigt för absorption av vitamin B 12, och när det är låg utvecklas beriberiosis. Håravfall kan vara det enda synliga tecknet på ett patologiskt tillstånd.

Personer med perniciell anemi riskerar att utveckla en vitamin B-brist. 12. För att övervinna det räcker det inte med att justera kosten, du behöver injektioner av droger. Efter 50 år är människor mer utsatta för brist på vitamin B 12 när kroppen upphör att syntetisera den tillräckligt från diet protein.

Andra mikrocytiska anemier

Minskningen av antalet röda blodkroppar är förknippad med en minskad förmåga hos kroppen att producera hemoglobin. Det finns tre typer av patologi:

 1. Hypokromisk anemi är ett tillstånd där röda blodkroppar blir mindre och förändrar skuggan till en blekare, som oftast utvecklas mot bakgrund av järnbrist och åtföljs av gallrande hår. Sjukdomen kan orsakas av irritabelt tarmsyndrom. Dess variation, thalassemia, orsakas av en mutation av generna som är involverade i framställning av hemoglobin, och sidoblastisk anemi åtföljs av ackumulering av järn i cellerna.
 2. Normohromic anemi åtföljs av en normal mängd hemoglobin och storleken på röda blodkroppar, men utvecklas mot bakgrund av infektioner, diabetes, reumatoid artrit. Dessa sjukdomar störa järnabsorption och orsaka håravfall.
 3. Hyperkromisk anemi är förknippad med en hög nivå av hemoglobin, vilket orsakas av en genetisk defekt och en kränkning av cellmembranets form och struktur. Dessa celler används inte i mjälten, vilket orsakar en kränkning av järnmetabolism och hårproblem.

Blyförgiftning, kopparbrist, zinköverskott, alkohol och substansmissbruk väcker anemi och problem med hårets tillstånd.

Håravfall och andra sjukdomar

Omfattande läkarundersökning visar vad man ska göra med kvinnlig skallighet. Alopeci börjar plötsligt och orsakar diffus generaliserad hårfall 2 till 3 månader efter händelsen som orsakade sjukdomen. Förlusten är 100-1000 hår per dag. Vid sträckning av strängar avlägsnas mer än 10% av håren lätt från hårbotten.

En signifikant minskning av antalet hår förekommer i den fria fastillväxten, och telogenfasen står för upp till 25%, vilket detekteras av ett trichogram. Detta tillstånd åtföljs av anemi.

Dystrofi av hår, alopecia alopeci, förändring av naglarna, utseendet på gula fläckar på dermatoskopi indikerar telogen alopeci. Ett fullständigt blod- och urintest utförs, nivån av serumferritin, hormonerna T3, T4 och TSH bestäms.

Kronisk alopeci utvecklas långsamt, oftast hos kvinnor i åldrarna 20-40 år. Det finns en miniatyrisering av hårsäckar, vilket orsakas av interaktionen mellan androgener, deras receptorer och enzymer 5A-reduktas och aromatas P450. Kaldhet kan uppstå på tre områden:

 • gallrande hår i den främre parietala regionen
 • håravfall på pannan;
 • Front-temporal manlig baldhet.

Om håravfall och anemi observeras på bakgrund av akne, infertilitet, tung menstruation, måste du kontrolleras för hyperandrogenism. Överdriven androgener är ofta förknippade med polycystiska äggstockar, varför ultraljud krävs.

Strykjustering

När det finns tecken på anemi, är det nödvändigt att byta till en balanserad kost rik på järn på bekostnad av kött, sesam, mandel, mejeriprodukter och grönsaker. Kroppen behöver följande produkter: ros, sallad, spenat, sojabönor, rädisor, morötter, tomater, liksom bananer, svarta bär, jordgubbar, äpplen och plommon.

Med anemi som påverkar ett hälsosamt utseende bör du vara uppmärksam på livsstil och kost:

 1. Ät skaldjur, rött kött, fjäderfä, järnförstärkt spannmål, mörkgröna bladgrönsaker för att kompensera för bristen.
 2. Massage hårbotten med eteriska oljor: Blanda mint och rosmarinoljor i ett förhållande av 1: 7, tillsätt 30 ml druvfröolja. Använd en sked, applicera på hårbotten drop-by-drop och gnid en gång om dagen.
 3. Rådfråga en läkare, kontrollera nivån av järn i blodet. Du kan behöva ta lämpliga mediciner.
 4. Vid kraftig menstruation, diskutera med gynekologen möjligheten att ta orala preventivmedel. Järnnivåer faller när det finns allvarlig blodförlust och droger minskar flödet av menstruationsblod och minskar minskningen av järnnivåer. Kvinnor som lider av svår menstruation märker ofta ökad håravfall.
 5. Sova i 6 - 7 timmar dagligen: skadade hårsäckar återställs under sömnen.
 6. På en tom mage för att ta C-vitamin, vilket hjälper till att absorbera järn. Kram citron och tillsätt till varmt vatten, drick före frukost.
 7. Inkludera livsmedel som innehåller vitamin B 12 i kosten: ost, ägg, soja, mager mejeriprodukter och fisk.

Justering av näring och livsstil hjälper bara i vissa fall.

En brist på vitaminer och mineraler kan observeras även med god näring. Kroppens förmåga att absorbera näringsämnen är relaterad till tarmarnas funktion.

Med anemi utan tung menstruation kan två betydande orsaker till håravfall betraktas:

 1. Felaktig diet hotar hälsan.
 2. Kroppen tar inte emot järn från mat. Dessa processer kan störas inte bara vid matsmältningssteget, men också under syntes av ämnen av celler och organ.

Oftast är glutenmat, där intolerans är associerad med celiaki, påverkan på magtarmkanalen. Studier visar att anemi är en av de mest dolda tecknen på glutenintolerans. En kronisk minskning av järnnivåer orsakas av Helicobacter pylori-bakterien, en infektion som orsakar många matsmältningssjukdomar.

Gluten avser ämnen som orsakar ett immunsvar och inflammatoriskt svar. Substansen aktiverar zonulin, vilket ökar permeabiliteten i tarmväggarna för makromolekyler. Anledningen till detta fenomen beror på de gener som är associerade med autoimmuna sjukdomar. Många nutritionists tror att även friska människor störa tarmarna genom att konsumera mat med gluten.

Håravfall på grund av järnbrist

Jag hittade lågt hemoglobin. Trichologist sa omedelbart - du har en järnbrist. Från detta hår faller ut i många kvinnor.

Och om hemoglobin är högt, kan järn vara lågt eller ferritin. Och om hemoglobin är låg, ännu mer så.
Därför utsåg de mig att ta mycket av allt, jag känner mig så illa att jag inte har någon styrka. I allmänhet, om ditt hår faller ut, eliminerar först och främst dold järnbrist eller lågt hemoglobin. Jag upprepar att om hemoglobin är normalt kan det vara ett dolt underskott.
Som han förklarade för mig:
Du är bristfällig
- menstruation är där järn är förlorad.
- andra skäl - mindre
- en lång diet utan strykjärn förloras och återställs inte

och så vidare etc. och här kommer inga masker att hjälpa. Det är nödvändigt att mätta kroppen med järn. Det finns några procedurer för införande av järn i huvudet i huvudet med en spruta, Gud vet vad de kallas, mesoterapi eller FIG vet. Jag förstår inte detta, började inte förstå.

Vidare är det nödvändigt att återställa det under mycket lång tid, för att ta en mycket, mycket lång tid ständigt, eftersom den ackumuleras i kroppen under mycket lång tid. Jag förstår inte någonting. hur mycket mer att lida av håravfall medan du ackumulerar järn.
Här är det.

Ferritin och håravfall

Järn är ett viktigt element för människokroppen. Järn är en obligatorisk deltagare i många processer, bristen på detta element i kroppen kan leda till irreversibla konsekvenser. Genom regelbunden forskning konstaterade forskare att hårstråle också är extremt nödvändigt, och att dess optimala balans är nyckeln till normal hårväxt.

Undersök problemet med järnbrist som en faktor i håravfall

Clematland Clinic dermatologists (Ohio, USA) bestämde sig för att ta reda på hur mycket järnbrist och håravfall är relaterade. Dr Wilma Bergfeld var tillsynsman för testen, som sagt till allmänheten i maj-utgåvan av Journal of American Academy of Dermatology, publicerad tillbaka 2006.

Forskargruppen analyserade alla forsknings publikationer de senaste fyra decennierna om frågan om mättnad av kroppen med järn. Resultaten, som publicerades i tidningen, visar att tendensen till beroende av problem med hår och järnbrist kvarstår. Precis som tidigare. Forskare rapporterade att hårväxten kan stimuleras igen om den nödvändiga balansen av järnelement återställs genom dieter eller genom användning av lämpliga droger.

Om järnbrist leder till håravfall

Analys av ferritin kan inte bara detektera de tidiga manifestationerna av järnbrist, inklusive risken för håravfall, men också bestämma riktningen för deras medicinska återhämtning.

"Om läkare omedelbart kollade patienterna för närvaro av järnbrist, skulle det lindra från många svårigheter. Behandling skulle vara effektivare. Berörda patienter kan mycket snabbare hjälpa till att styra hårväxten i rätt riktning. Vi tror att järnbrist utan tvekan är förknippat med många former av håravfall. Vi kom också till slutsatsen att för att återställa hårväxten behövs betydligt mer järnreserver än vad som tidigare trodde, säger Dr. Bergfeld, forskningschef.

Om du vill förbättra ditt hårs tillstånd, bör du särskilt sköta skampon som du använder. En skrämmande figur - i 97% av schampon av kända varumärken är ämnen som förgiftar kroppen. Huvudkomponenterna, på grund av vilka alla problem, på etiketterna är betecknade som natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, kokosulfat. Dessa kemikalier förstör krullarnas struktur, håret blir skört, förlorar sin elasticitet och styrka, färgen bleknar. Men det värsta är att denna smuts kommer in i levern, hjärtat, lungorna, ackumuleras i organen och kan orsaka cancer. Vi rekommenderar att du använder de medel som dessa ämnen ligger i. Nyligen utförde experter från vår redaktionsteam en analys av sulfatfria schampon, där första plats togs av medel från företaget Mulsan Cosmetic. Den enda tillverkaren av naturliga kosmetika. Alla produkter tillverkas under strikta kvalitetsstyrnings- och certifieringssystem. Vi rekommenderar att du besöker den officiella webbutiken mulsan.ru. Om du tvivlar på din kosmetiks naturlighet, kontrollera utgångsdatumet, det ska inte överstiga ett års lagringsutrymme.

För att återställa det rätta järnbalansen - innebär att håravfallet ska stoppas

Forskarna kom till den otvetydiga slutsatsen att frågan om balansen mellan elementen måste lösas utan misslyckande. Omedelbar förlust av någon form av hår kan stoppas genom att tillsätta järn till din dagliga kost. Bristen på väsentligt järn för kroppen kan också ha andra dödliga konsekvenser. Det är nödvändigt att ta hänsyn till höjd, kroppsvikt, ålder av en person. Annars skapar bristen på element risken att utveckla hjärtstörningar.

Först efter det hela diagnostiska komplexet av preliminära åtgärder är det meningsfullt att förskriva detta eller det lämpliga läkemedlet. Tänk först och främst om dessa typer av järn, som lätt kan absorberas genom tarmslimhinnan. Kontrollera med din läkare om varje läkemedel, hur det påverkar din matsmältningsprocess.

I varje fall bör förändringar i smakpreferenser, i form och innehåll av maten definitivt vara en obligatorisk åtgärd om du planerar att inkludera i den dagliga kosten av järn är tillräcklig för att harmonisera processer i mag-tarmkanalen. Det vill säga, på ett sådant sätt för att återställa den övergripande metaboliska system i kroppen på grund av den korrekt absorption av järn genom tarmen.

Mat järnbrist

Särskilt mycket järn finns i köttet, men inte bara. Mörkgröna örter, sallader och grönsaker är också rikliga med detta element. Äta varje dag grön spenat, sallad, sallad, kål, kinakål, broccoli, ruccola. Använd grönsaker av all slags, ändra dem beroende på årstid.

150 gram spenat, till exempel, innehåller 5 mg järn, vilket är ca 50 procent av det dagliga vuxenkravet. Om du dricker ett glas apelsinjuice före servering rätter av spenat, kommer järnet att förvärvas bättre. Faktum är att C-vitamin främjar absorptionen av järn från växtfoder.

Undvik överdriven konsumtion av kaffe, svart te, kakao och mejeriprodukter. De stör den vanliga absorptionen av järn genom tarmslimhinnan.

Efter våra rekommendationer, kommer du att finna att det inte bara kommer håret friskt, glänsande och börjar växa snabbt, men också uppleva en ny explosion av energi för aktiv fysisk och mental aktivitet.

Hur man återställer hår

Om det ondska rotet ligger i bristen på järn, är det först och främst nödvändigt att ta upp återställandet av sin nivå i kroppen. Det finns två typer av järnhem (del av hemoglobin) och icke-hemma.

Heme järn finns i kött (särskilt mycket av det i levern) och absorberas nästan helt. Negem - i vegetabiliska livsmedel (de är rika på granatäpplejuice, lever, rosenkrans, sorrel, baljväxter). För att kroppen ska kunna bättre assimilera den måste den nödvändigtvis vara bivalent, och för denna omvandling behövs ett reduktionsmedel - vitamin C (askorbinsyra) spelar sin roll. Dessutom, te, kaffe, vin, Coca-Cola försämrar absorptionen av järn.

Därför används kosten endast som underhållsbehandling.

Det viktigaste sättet att bekämpa järnbrist - läkemedel som innehåller järn och vitamin C. De mätta kroppen med den saknade substansen. Men det finns också nackdelar med sådana behandlingsbiverkningar i form av irritation av tarmslimhinnan, halsbränna, färgning av tandemaljen. Även om det finns moderna droger (till exempel Sideral), där järnet är inneslutet i en speciell liposom kapsel och inte är i kontakt med slemhinnor.

För fullständig normalisering av järnnivåer är det nödvändigt att ta järntillskott i en till två månader.

Vad inte att göra

Medan håret är under stress, tunt, tråkigt och faller ut, måste du avlägsna ytterligare irriterande så mycket som möjligt. För det första är det lämpligt att avlägsna färg en stund. "Regelbunden flerårig färgning", förklarar Ekaterina Belyaeva, en tricholog, "orsakar naturligt skador på håret, så det är bättre att eliminera denna faktor."

För det andra är det nödvändigt att avlägsna från diette, kaffe, kakao, eftersom de innehåller tannin, vilket i sin tur gör det svårt att återställa järnnivån i kroppen. Du kan ersätta dem med vatten, fruktjuice och andra naturliga drycker.

För det tredje behöver du inte bygga hår för att öka volymen. Dermatokosmetolog Anna Rezina konstaterar att på bara sex månader kan tjejerna ha alopeci. "Det är särskilt farligt att göra förlängningar för dem som har svagt och tunt hår eller sjukdomar som anemi", säger doktorn. "Det är mycket svårt att återställa håret efter sådana konsekvenser."

Anemi leder till skallighet

Cirka 60% av kvinnorna klagar över hårets tillstånd och spenderar stora summor på deras behandling, medan den främsta orsaken till sköra tips är oftast inuti oss. Ledande läkare på den amerikanska kliniken Ruben Bogin konstaterar att det ofta är bristen på järn i kroppen som orsakar hårförslitning hos unga tjejer. Han förklarar detta genom att i händelse av ett hälsoproblem mobiliserar kroppen omedelbart "att bli av med" allt som är överflödigt: det minskar näringen av naglar, hår etc. som leder till försämring av deras tillstånd. Till exempel observeras ofta en förlust av 10 till 20% av håret, på grund av vilket kroppens behov av syre minskar.

Men så fort orsaken till sådan "besparing" passerar - läkaren lugnar sig ner, håret återställs om ett och ett halvt år. "

Järnbrist kan ofta utvecklas med felaktig kost, under graviditeten, med sjukdomar i mag-tarmkanalen, tunga och långvariga perioder. Att minska järnnivån, även av några enheter från normen, manifesteras i torr hud, "klibbig" (sprickor i läpparnas hörn), matsmältningsbesvär, slöhet, skört hår etc.

Det finns också vanliga fall när håret faller ut efter att järnnivån har återhämtat sig igen. Detta händer ofta efter förlossning eller långvarig sjukdom. "Jag var på sjukhuset med en diagnos av ulcerös kolit", säger en patient. - Mot bakgrund av sjukdomen utvecklade jag svår anemi. Hon släpptes ut ur sjukhuset i gott skick och efter fyra månader började hennes hår falla ut, även om testen redan var normala. " Som läkarna förklarar, händer detta verkligen: sjukdomen har redan gått och håret efter en tid börjar reagera. Detta beror på hårets livscykel när det befintliga locket fortfarande bevaras, men det nya växer inte längre eller blir livlöst, "kommer ihåg" om de senaste problemen i kroppen. Efter några månader kommer allt tillbaka till det normala.

Förlorar håret bara för att de saknar järn? Är det inte dumt?

Människor är vana vid att överväga fullvärdigt friskt hår som ett yttre tecken på skönhet och hälsa. Vad ska man göra i första hand om håret började falla?

Först och främst är det viktigt att hitta orsaken till problemet och ta reda på sjukdommens art. En av dessa möjliga faktorer kan vara brist på järn i kroppen. Efter att ha genomfört studier som kan skapa en korrelation mellan järnbrist och håravfall, kommer du att börja utrota orsakerna till patologi innan du upprättar typiska symtom som trötthet och utmattning.

Tänk på fördjupningen av järn i förväg

Kvinnor bör konsumera ca 15 mg järn per dag och män - 10 mg. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till den dagliga förlusten av detta element i en mängd av 2 mg under ämnesomsättningen av substanser i kroppen. Därför bör järn vara i en mängd som inte understiger 12 mg bör ingå i den dagliga kosten.

Vad att äta

En balanserad kost av färska, mörkgröna sallader och lövgrönsaker behövs. Tyvärr gillar inte alla gröna grönsaker. Järn levereras av nötter, oljeväxter och kött.

Eftersom järnbrist inte är så sällsynt just nu och samtidigt är det en möjlig orsak till håravfall, är laboratorieblodprov för mängden järn vid de första tecknen ett viktigt åtgärd för att förhindra håravfall och utveckling av många sjukdomar.

Testnivåer av järn i håravfall

Den normala nivån av järn hos män är 50 till 160 mikrogram per deciliter blod. Hos friska kvinnor ligger värdet mellan 50 och 150 mikrogram per deciliter blod. Om siffran är lägre kan vi prata om järnbrist. Nivån av järn varierar dock hela tiden beroende på tid på dagen, för att uppnå tillförlitliga resultat är det nödvändigt att mäta den högsta nivån av ferritin per dag.

Ferritin är en form av järnlagring. Endast detta värde kan avslöja det dolda "järn" underskottet, medan andra värden av metallen ofta är vanliga.

Obs. Även den minsta järnbristen kan orsaka håravfall.

Effekt av ferritin på håravfall

I vår kropp är allt väldigt balanserat. En brist eller överskott av vissa kemiska komponenter orsakar störningar i organens aktivitet och försämring av utseendet. Obligationen har ferritin och håravfall. Därför är det inte alltid när trådarna började tunna, du måste köpa nya schampon eller förbereda masker från decoctions of herbs.

Ferrit är ett järnprotein. Det ingår i hemoglobinet och utför ett antal viktiga funktioner. Men mer om det lite senare. Varför behöver vår kropp järn i allmänhet? Kan vi göra utan den här komponenten? Svaret är nej. Eftersom ämnet utför ett antal viktiga funktioner:

 • syreöverföring. Hemoglobin binder syre och levererar det till vävnaderna. Anemi och andra farliga förhållanden, där koncentrationen av blodelementet snabbt minskar flera gånger, påverkar omedelbart människors välbefinnande.
 • metabolismreglering. Järn används för att reglera metabolismen av proteiner, fetter och kolhydrater.
 • upprätthålla det tillstånd som arbetar med det endokrina systemet. Det kemiska elementet är en del av de flesta hormoner. Brist minskar systemets aktivitet, produktion av hormonliknande substanser och utsöndring av de inre och yttre körtlarna.
 • DNA- och RNA-syntes;
 • Redoxprocessens aktivitet, aktivering av energireserver för kroppens inre behov;
 • återställande av skadad och tillväxt av nya celler i den bindande, muskulösa, nervösa vävnaden, muskuloskeletala systemet;
 • skydd av kroppen mot virus, bakterier, svampar, toxiner och tungmetaller, samordning av cellulär och humoristisk immunitet.

Järn är ett viktigt element. Därför leder bristen till allvarliga brott mot organen och systemen, med en långvarig brist - död.

Hur påverkar ämnet håret

Järn är en del av huden, naglar och trådar. Om ferritin sänks, återspeglas detta omedelbart i utseendet:

 • bräcklighetsträngar. Ett 24 aminosyraprotein innehåller mycket svavel. Ämne - oorganiskt hårbyggnadsmaterial. Om låg ferritin är håret bristfälligt i näringsämnen och proteiner, förlorar dess styrka och hälsa. Exponering för solen, vind, plötsliga temperaturförändringar, stylingprodukter och apparater påverkar omedelbart håret. Därför, om ferritin sänks, kommer håret inte att behaga dig,
 • tillväxtstopp, fokal eller diffus alopeci. Mangel på ämne hämmar trofismen i de djupa lagren av dermis, provar att sakta ned processerna för celldelning i hårsäckarna. Som ett resultat stannar håren aktiv tillväxt, och över tiden lämnar glödlamporna i allmänhet hårbotten.

Lågt ferritin avslöjar inte sig länge. Även när hemoglobinnivån reduceras, kommer järnförrådet att användas under en lång period i ett ekonomiskt läge. Men när lagren slutar, börjar håravfallet med anemi.

Orsaker till substansbrist

För ett vackert utseende och utmärkt hälsa är det nödvändigt att alla processer och substanser i kroppen förblir i harmoni och balans. Överskott av ferritin observeras vid inflammatoriska processer, onkologiska sjukdomar i de blodbildande organen. Proteinbrist orsak:

 • kroniska eller akuta purulenta inflammatoriska processer med feber och förlust av styrka;
 • kemo- och radiologisk terapi av onkologiska sjukdomar;
 • neoplasmer av den maligna eller godartade karaktären av levern, gallblåsan, njurarna;
 • inflammatoriska processer av muskuloskeletala systemets kroniska karaktär (artros, artrit, reumatoid artrit);
 • infektiösa eller bakteriella sjukdomar med allvarlig förgiftning;
 • riklig menstruation av långvarig natur (mer än 10 dagar);
 • multipel graviditet i tredje trimestern;
 • fysisk utmattning
 • Infödd inte assimilering av spannmål, metabolisk patologi;
 • gynekologiska störningar;
 • inflammation i det endokrina systemet;
 • fascination monodietami.

Vid den sista punkten är det värt ett stopp. Det skarpa sättet för en elegant figur gör att kvinnor ständigt sitter på styva dieter. Ibland består de av en produkt. En sådan diet under veckan orsakar allvarliga problem i matsmältningssystemet, försämrad hemoglobinproduktion leder till allvarliga förändringar i blodets biokemiska parametrar. Monodieter är farliga när en person äter en produkt eller proteindieter. Vid mottagandet av endast protein är kroppen brist på fetter, kolhydrater och metabolism misslyckas. Istället för de vanliga slutprodukterna av ämnesomsättningen får giftiga ämnen. Anemi och andra patologier utvecklas ofta efter en sådan nödsituation och osäker viktminskning. Därför är det värt att tänka inte bara på figuren utan också på hälsan.

Statlig korrigering

Järnbrist tas verkligen bort med:

 • farmakologiska läkemedel. De ordineras endast av läkaren efter att ha erhållit resultaten av blodbiokemi. Medel som produceras i form av intravenösa eller intramuskulära injektioner, tabletter. Att lösa problemet med en månad är tillräckligt.

Om järnbrist inträffade på grund av kronisk sjukdom, upprepa sedan regelbundet behandling med droger. Passa kursen, ta en paus i 2 veckor och börja om igen. Men det är värt att påminna om att behandlingens varaktighet, mångfalden av teknik och den dagliga dosen bestäms individuellt av läkaren för varje patient. Annars finns det stor sannolikhet för substansförgiftning, lever- och njurdysfunktion.

 • Kosttillskott. På dagens marknad finns ett stort antal olika medel för korrigering av hälsan. Drycker, pulver, kapslar, tabletter garanterar en lösning på problemet med anemi online. Men det är bättre att rådgöra med din läkare innan du köper och tar emot. Så du kan undvika negativa konsekvenser;
 • mat. Rennetost, lever, ägg, skaldjur och fisk av oceaniska sorter läggs till på menyn. Dieten ska innehålla spenat och andra sorter av kryddiga gröna, bär, röda och gula. En positiv effekt ger en kompote av torkade aprikoser, russin, pommes frites. Under säsongen förbrukar de denna färsk frukt;
 • folkmetoder. Läkare föreslår att lösa problemet med att använda sallader och avkok av nässla, äta äpplen med honung, koka buljonger med rosenhuvud och viburnum. Det finns ett originellt men effektivt recept. Äpplet är avskuret med järnspikar som tidigare tvättats och behandlats med alkohol. De lämnas i frukosten över natten. På morgonen drar de ut och äter ett äpple. Anemi sjunker efter en vecka av sådan behandling. Om du har brist på ämnen, dålig blodbiokemi, ska du försöka.

Hårtab med anemi

Hårproblem är ofta förknippade med nedsatt hälsa. Med brist på syre, vitaminer och andra ämnen blir de olydiga, spröda och snabbt faller ut (alopeci). Anledningen kan vara anemi. En sådan förlust hotar inte hälsan, men är ett tecken på störningar och orsakar obehag. De flesta håravfall uppstår med järnbristanemi (IDA), även om detta inte är det enda alternativet.

Hur anemi påverkar hårtillståndet

Ett liknande förhållande har studerats i omkring fyrtio år. Det är känt att alopeci förekommer hos mer än 60% av kvinnorna. Det är uppenbart att håravfall vanligtvis orsakas av anemi. Detta är namnet på gruppen syndrom där hemoglobinnivån minskar. Som ett resultat får håret inte syre och andra nödvändiga ämnen i rätt mängd.

Anemi följer alltid någon sjukdom. För att åtgärda situationen måste du behandla honom. Tre typer anemi leder till håravfall.

 1. Järnbrist. Det vanligaste fallet när håret faller ut dåligt, hjälper inga råd från vänner eller kosmetologer. Dessutom är sådan anemi inte alltid lokaliserad, eftersom tester kan vara normala. Hemoglobin bildas av järn, men det räcker inte. Kroppen är individuell och behöver förändras snabbt, till exempel med blodförlust under tunga perioder.
 2. Anemi på bakgrund av vissa kroniska sjukdomar, till exempel mag- eller sköldkörteln. Spårämnen, såsom kaliumjodid, pantotensyra, tyrosin saknas. Därför faller håret ut, ögonbrynen blir tunnare. Om du tar droger för att fylla på, kan situationen korrigeras efter ca 6-8 veckor. Även om det är önskvärt att eliminera orsaken, det vill säga sjukdomen, annars kommer allt att hända igen.
 3. Pernicious anemi. Orsaken till håravfall är vitamin B12-brist. Detta ämne är ansvarigt för utbytesreaktioner, bildas från gall och lagras i kroppen i ungefär sex år. Om produktionen är nedsatt, hjälper inte rätt näring. Behöver en injektion.

Hur man bestämmer närvaron av anemi

För att bevara eller återställa hår är det viktigt att veta om det finns anemi. Du kan bestämma det genom analys. Till exempel finns IDA i blodnivåer.

 1. Hemoglobin. Normen för kvinnor är 117-160 g / l. Förlusten börjar om detta värde är mindre än 140 g / l.
 2. Ferritin - ett protein som har järn i sin komposition. Denna förening är en viktig komponent i hårrötterna. Om det är litet blir krullarna torra, spröda, tråkiga, ibland omärkligt faller ut genom åren. Ferritinvärden varierar vanligtvis från 15 till 160 μg / L. För att stoppa nederbördsprocessen är det nödvändigt att det finns minst 40 μg / l.

Följande studier genomförs:

 • blod: allmän, biokemisk;
 • på ferritin, transferrin;
 • på Fe i serum.

Det är inte alltid möjligt att genomföra den analys som krävs för att eliminera järnbrist eller andra. Det finns externa tecken som känner igen anemi:

 • prestationsfall
 • immunitet undergrävs
 • en person blir fysiskt svag: små laster sliter snabbt ut, leder till andfåddhet, hjärtklappning;
 • kvinnor har ibland allvarlig blodförlust under menstruationen;
 • matsmältningsbesvär
 • frysande lemmar;
 • yrsel, slöhet;
 • i vissa fall varierar smakerna mycket: du vill ha choklad, läsk, krita, jord, lockas av lukten av bensin, färg;
 • huden blir torr, naglarna är sköra
 • håret faller ut, skallighet är möjlig;
 • störd sömn.

Vanligtvis berättar dessa symtom om en minskning av järnnivån i blodet: det kommer att återhämta sig och tecknen kommer att försvinna. Även om det finns brist på vitaminer och mineraler. Brist på något ämne för anemi är alltid en följd av någon patologi.

Hur långsammare skallighet

Återställ krullar - processen är inte snabb. För att påskynda det ändrar de näring. Det är önskvärt att äta mer.

 1. Grönsaker och citruses. De har mycket vitamin C, vilket bidrar till att absorbera järn. Till exempel kläm en citron i varmt vatten och drick på en tom mage på morgonen.
 2. Kött. Och inte en är bättre, men med en rätter av spannmål. Av kyckling eller grisjärn absorberas sämre.
 3. Honung, frukt för att producera bra fruktos.
 4. Fisk och andra produkter med vitamin B12.

Ibland med anemi börjar gastritis förvärras. Det är nödvändigt att behandla det noggrant, bara läkaren väljer drogerna. Vissa läkemedel som minskar surhetsgraden i magen bidrar till alopeci.

Kräver mer vitaminer och mineraler. Glöm inte deras kompatibilitet. Antag att orimligt intag av livsmedel som innehåller kalcium, kan förstöra alla ansträngningar. Oavsett hur många livsmedel som är rika på Fe äts, kommer absorptionen att blockeras. Som ett resultat kommer kroppen att få ganska lite.

Som regel, när håravfall behandlas järnbrist. För att stoppa alopeci är det ofta tillräckligt att återställa den normala nivån av Fe.

Rötterna (löparna) av håret återställs medan personen sover. Därför behöver du vila minst 6-7 timmar om dagen. Korrekt näring och livsstil kan ge mycket, men du behöver behandla den underliggande sjukdomen.

Hårtab med järnbrist

Studier visar att anemi och håravfall oftast är förknippade med järnbrist. Bristen på detta ämne leder till det faktum att cellerna får lite syre. Kroppen tvingas växla till ekonomiläge. Som ett resultat får vävnader som inte är viktiga få mindre syre. Dessa inkluderar hår, såväl som naglar, tänder.

Järnbristanemi förekommer av olika orsaker. Vanliga faktorer inkluderar:

 • riklig menstruation;
 • blodförlust på grund av skada
 • graviditet och utfodring, när järnförbrukningen ökar dramatiskt
 • gastrointestinala sjukdomar;
 • konstant brist på nödvändiga ämnen i livsmedel.

Vad inte att göra

De negativa effekterna av anemi kan mildras. För detta kommer till exempel att behöva.

 1. Överge hårförlängningar, eftersom detta stimulerar deras förlust.
 2. Glöm färgning, kemisk perm. Även om produkten är riktigt bra finns det fortfarande skadliga ämnen i den. De försvagar det redan bräckliga, fallande håret. Använd inte strykjärn eller krullning.

På den vanliga menyn finns produkter som behöver begränsas.

 1. Drycker med mycket tannin. Det här är te, kaffe, kakao. De blockerar upptaget av järn med så mycket som 60%. Sådana drycker ersätts med juice eller vatten.
 2. Kycklingägg. Om du inte kan helt vägra, ibland ersätts de av vaktel.
 3. Läckerväxter, kli, nötter. Alla dessa produkter innehåller mycket fettsyra. Läckerplanter ska åtminstone blötläggas i tolv timmar.
 4. Mängden mjölk och andra produkter som innehåller kalcium, eftersom det stör strykets absorption.

Ibland är det omöjligt att ta bort allt detta från bordet, och kost måste observeras. Sedan följer de regeln: Ät inte skadliga livsmedel två timmar före en måltid rik på järn. Medan Fe absorberas är det inte nödvändigt att störa processen. Måste passera minst två timmar efter en måltid. Det finns inga oönskade produkter just nu.

Godkännande av något läkemedel måste godkännas av en läkare. Läkemedel kan inte gälla för behandling av anemi, påfyllning av nödvändiga ämnen. Varje agent träder in i kemiska reaktioner. Det är svårt att beräkna deras resultat till en icke-professionell. Läkemedlet kan vara bra, men kontakt med ett annat läkemedel eller ämne från produkten stör ibland behandlingen.

Hjälper schampon och masker

Hår med anemi faller hos både kvinnor och män. Representanter för det svagare könet är vanligtvis mycket mer smärtsamma tolerera detta. Även om sjukdomen inte hindrar dem under behandlingen att övervaka skönheten, använd kosmetika. Bara behöver göra mindre justeringar.

Det finns speciella masker, verktyg och förberedelser för att behålla hår som är värda att uppmärksamma. Även om du inte behöver tro på allt som erbjuds. Reklam kräver alltid att någon form av schampo är bäst. En kosmetisk konsult eller en forumflicka kan säga detsamma.

Att minska mängden hår är en störning, så du måste först fråga din läkare om hur man bryr sig. Ibland rekommendera schampo "Selentsin" eller på andra sätt.

 1. Mask av havregryn och bröd. Där läggs också lera och färglösa henna. Alla rörda i varmt vatten, få "sur grädde". Lägg sedan till två droppar vitaminer A, E, B, tre - eteriska oljor, till exempel timjan, samt rå äggula. Sätt på håret med en träkam, vänta trettio minuter och tvätta av med något avkok, till exempel nässla eller kamille.
 2. Oljor: olivolja, sojabönor, castor, burdock. Ta 30 ml, tillsätt ytterligare 15 ml cognac eller whisky. Kompositionen gnids in i rötterna och fördelas därefter vidare.

Allmänna rekommendationer för behandling av anemi

Anemi är faktiskt ett tecken på en sjukdom. Därför är det nödvändigt att bota vad som orsakade det för att bli av med det. Ofta används för att bekämpa anemi mediciner. Så, för behandling av en vanlig järnbrist typ väljes medel med innehållet i:

 • proteinsuccinat;
 • folsyra, askorbinsyra;
 • B-vitaminer;
 • mukoproteaser och andra ämnen.

Det är viktigt att beräkna interaktionen mellan element, och för detta behöver du veta tillståndet hos personen och egenskaper hos drogerna. Till exempel, om mag-tarmkanalen är ett surt medium, tas läkemedel med bivalent järn. Det absorberas tjugo gånger bättre. Om mediet är alkaliskt bildas järnföreningar som inte löses upp. Detta korrigeras av beredningar med askorbinsyra och saltsyra.

Det finns några mer vanliga rekommendationer.

 1. Mellan måltiderna dricker de kortverkande droger.
 2. Vissa produkter har lång, långvarig effekt. De tas om natten eller före måltiden.
 3. Om den månatliga - riklig diskuterar användningen av orala preventivmedel. De minskar blodflödet, vilket innebär att järnet lagras.

Hårförlust kan vara snabb eller varar i flera år med en kronisk förloppsförlopp. Du kan hantera detta. Du kommer att behöva konsultera en läkare och ändra kosten något.

Järnbrist och håravfall: finns det en anslutning?

Dedkova Tatyana Pavlovna
dermatolog, kosmetolog, trichologist

Inspelad på grundval av rapporten från Dedkova TP, presenterad på satellitsymbolet "Trichology for cosmetologists" vid utställningen av professionell kosmetika och utrustning för skönhetssalonger INTERCHARM professional 2015.

introduktion

Järnbrist är en av de vanligaste formerna av näringsbrist.

Järnbristanemi är ett kliniskt hematologiskt symptomkomplex som kännetecknas av nedsatt hemoglobinbildning på grund av järnbrist i blodserum och benmärg samt utveckling av trofiska störningar i organ och vävnader.

Fördelningen av järn (i%) i människokroppen

funktionellt järn (80%) - mätt med HB-koncentrationen

järn deponeras (20%) - mätt med ferritinkoncentration

transportjärn (0,1%) - mätt genom transferrinkoncentration

Järnhalt i mat

järnrik (mer än 10 mg per 100 g produkt): ägg, lever, pistaschmandlar, torkade svampar, jäst, havskål, baljväxter (bönor);

måttligt järnrika livsmedel (mindre än 10 mg per 100 g produkt): kött, kyckling, fisk, mandel, svamp, äpplen;

fattiga i järn (mindre än 1 mg per 100 g produkt): apelsiner, morötter, jordgubbar.

Järnborttagning

Varje dag förlorar en hälsosam vuxen människokropp 1 till 2 mg järn:

menstruation (upp till 30 mg)

Det bör noteras att en person i genomsnitt tar emot 10-15 mg järn per dag, men 1-2 mg absorberas. Om denna mat är korrekt, balanserad, regelbunden.

Järn kommer från mat är indelad i:

heme (del av hemoglobin) - som ingår i kött-, nötkött- och kalvlever

non-haem (i fri form) - Innehållet i sojabönor, bönor, ärtor, bovete, järnhaltiga beredningar, som är indelade i bivalent eller trivalent.

Symtom på järnbrist

huvudvärk på morgonen

urininkontinens när man skrattar och nysar

ökat begär för konsumtion
vissa livsmedel
(choklad, läsk)

smakperversion (beroende av krita,
tandpulver)

locka lukten av färg, färg,
bensin, fotogen

benägenhet till rikligt
menstruationsblödning

svårighet att svälja
fastmatstabletter

Orsaker till järnbrist

De vanligaste orsakerna till järnbrist hos kvinnor av reproduktiv ålder:

tung menstruationsblödning

Orsaker till järnbrist hos män och postmenopausala kvinnor:

Dermatologiska tecken på järnbrist

Hårförtunning, torrhet, ökad förlust, förlust av pigmentering

Spikplattor - gallring, brittleness, cross striation

Hud - torr, peeling

Indikatorer för järnomsättning i kroppen

Indikatorer där du kan bedöma utbytet av järn i kroppen.

hemoglobin är normen hos kvinnor 125 g / liter och högre, hos män 135 g / liter och högre.

Vasslejern är normalt minst 12,5 μmol / liter.

total eller latent järnbindningsförmåga hos serum (OZHSS eller LZhSS) - mängden järn som kan associeras med transferrin. Hastigheten är 30,6 - 84,6 μmol / liter.

ferritin är ett protein som återspeglar järnhandeln i kroppen. Norm - 20 - 250 mcg / liter. Mindre än 40 mcg / liter - latent järnbrist. Mindre än 70 mcg / liter - provbehandling för håravfall är acceptabelt.

Finns det en koppling mellan järnbrist och håravfall?

Förbindelsen mellan järnbrist och håravfall i deras arbete beskrivs av sådana författare som Hard S., Rushton D. H., Kantor J. Ett stort antal patienter deltog i sina studier. Men det finns en annan motsatt synvinkel. Ett antal forskare (Audingoz I. E., Sinclair R.) säger att det inte finns något sådant förhållande.

Bregy A., Treub R. M. genomförde sin studie, vilket visade bristen på samband mellan nivån av serumferritin och håravfall med ett värde över 10 μg / liter.

Minsta skärmpaket

Den minsta screening kit som behövs för att eliminera järnbrist inkluderar:

kliniskt blodprov (Hb, ESR)

Diffus telogen håravfall på bakgrund av järnbrist

Med trichoscopy och phototrichogram:

håret är ungefär samma diameter (det finns ingen signifikant skillnad mellan anagen och telogen hår)

hög procent av terminalen bland telogen hår (håret i patientens vanliga diameter faller ut)

adekvat diet

intag av järn

sammanfattning

Hos patienter med håravfall i närvaro av latent järnbrist kan effekten av järnbehandling variera och beror förmodligen på patientens individuella känslighet för manifestationerna av järnbrist.

Brist på kalcium, zink och järn - effekt på hårdensitet

Hår - kanske den viktigaste delen av kvinnlig skönhet, och varje kvinna försöker göra sitt eget ämne av stolthet. Men att ta hand om håret genom yttre påverkan (speciella schampon, masker, balm), glömmer tjejerna att lämna sig från insidan.

Problemet med håravfall från brist på brist på mineraler

Om det inte finns grund för det sunda arbetet i alla kroppssystem - kommer ingen extern hårvård inte att ge full resultat. Därför behöver du hjälpa din kropp genom att ta hand om det genom att behålla den nödvändiga mängden spårämnen och mineraler i din kropp, tacksam för vad du får behagliga yttre förändringar, nämligen tjockt glänsande hår, starka naglar och tänder, skinnande hud och som en oundviklig bonus, öka självkänsla.

Låt oss prata om sådana viktiga spårämnen som kalcium, zink och järn, vars brist leder till otillräcklig funktion av hårsäckar och dålig cirkulation i hårbotten, vilket kan påverka hårets tillstånd negativt.

Kalcium. Den femte i termer av betydelse för organismens vitala aktivitet är ett spårelement, kallat "skönhetsminne". Den står för 2% kroppsvikt (1-2 kg i en vuxen kropp).

99% Ca ligger i benen och 1% är i naglarna, håret och blodet, från vilket det går in i cellerna genom kalciumkanalerna för att reglera åldrandet och förnyelsen.

Det dagliga mänskliga behovet av kalcium varierar från 400 till 1200 mg, vilket beror på ålder: maximumet ligger vid pubertets topp, varefter det minskar.

Det ökar också under graviditet, under amning och under aktiv sport.

Med brist på kalcium blir håret grovt och faller ut, naglarna exfolierar och bryts, huden blir grov.

Orsaker till hypokalcemi (kalciumbrist)

 • Undernäring, dominerad av rätter med genetiskt modifierade ingredienser och syntetiska substitut för naturliga produkter som saknar näringsvärde. Rökning av cigaretter, att dricka kaffe och alkohol stör kalciumabsorptionen, och dess olösliga, ospädda föreningar blir njurstenar.
 • Stark dieter, på grund av vilken det inte räcker för att kalcium inte kommer in i kroppen i rätt mängd, tvättas den också bort från de redan befintliga benen.
 • Några typer av terapeutiska dieter med begränsning av användningen av produkter som innehåller Ca (mejeriprodukter, kött, ägg, choklad).
 • Brist på medvetenhet om kroppens behov av kalcium och dess innehåll i produkter. Även om du äter naturliga produkter, men vet inte exakt vad kalcium är, kan det dagliga behovet kanske inte uppfyllas hela tiden.
 • Okunnighet om de förhållanden under vilka Ca absorberas bättre. För att lagra detta mineral är nödvändigt i kombination med vitaminerna A och D är vitamin D särskilt viktigt, eftersom kalcium absorberas helt med hjälp. (De främsta orsakerna till bristen på vitamin D - lite tid i solen, en permanent vistelse i rummet, vegetarism, fastande).
 • Laktosintolerans, varför människokroppen inte uppfattar mejeriprodukter och andra produkter med ett laktosinnehåll.
 • Ett stort antal spårämnen som orsakar utsöndring av kalcium från kroppen (metaller, magnesium, natrium, fosfor och kalium).
 • Behandlingsperioden, när barnet "suger" det mesta av Ca från moderns kropp under bildandet. Och under amning.
 • Sjukdomar som åtföljs av en minskning av kalciumnivån (dysbacteriosis, svamp, matallergier, anemi, ibland pankreatit, sköldkörtelsjukdom och njursjukdom).
 • Sedentär livsstil, stress, användning av kolsyrade drycker som "Pepsi-Cola".

Järn. Brist på detta mineral är den vanligaste orsaken till håravfall.

Omkring 68% av järn finns i hemoglobin, utan vilket syre kan inte överföras från lungorna till alla andra organ, celler och vävnader. Järnhalten i kroppen är 3-4 gram (0,02%), varav 3,5 gram är i blodet. Bristen på Fe leder till en minskning av nivån av röda blodkroppar och hemoglobin.

Orsaker till järnbristanemi (brist på järn i blodet)

 • Mat med frånvaron av järnprodukter. Kroppen kan inte själv producera detta mineral, men tar emot det bara från utsidan, det vill säga du måste ta hand om det själv och tänka genom din näring. Och det räcker inte bara att äta mat som innehåller järn, det är viktigt att inte förstöra effekten genom att ignorera reglerna om kompatibilitet för produkter. Du kan inte dricka mat med te eller kaffe - Fe smälter inte. Det är också omöjligt att kombinera produkter som innehåller kalcium och järn, eftersom de neutraliserar varandra (exempel: bovete med mjölk).
 • Tarmsjukdomar (dysbakterios), där funktionen att extrahera järn från mat störs och utsöndras i blodet. På grund av sjukdom kan kroppen inte absorbera Fe.
 • Under perioden med aktiv utveckling och tillväxt av kroppen hos barn och ungdomar kan det finnas brist på järn på grund av att det behöver alla vävnader och organ förutom att ben ska bli.
 • Graviditet.
 • Under träning förlorar kroppen mycket järn tillsammans med svett.
 • Varje typ av blodförlust (regelbunden donation, trauma, nasal och inre blödning, tung menstruation).
 • Medfödd järnbrist.
 • Vitaminbrist - detta mikroelement absorberas fullständigt endast med en tillräcklig nivå av vitamin C, B.

Zink främjar absorptionen av proteiner, som är mycket viktiga strukturella element i håret. Med en brist på Zn för att assimilera samma proteiner, måste kroppen välja den från håret, vilket är orsaken till förlusten.

Znns huvudsakliga "livsmiljö" är levervävnad, bukspottskörtelceller, muskler och ben.

Funktioner: Bistånd i kroppens utveckling, tillväxt och pubertet, deltagande i blodbildning och läkning av sår. Ett överskott av zink orsakar brist på järn, kadmium och koppar, medan bristen på det leder till en överdriven ackumulering av samma spårämnen.

Orsaker till zinkbrist

 • Leversjukdomar, nedsatt sköldkörtelaktivitet.
 • Brist på Zn i vatten och mat.
 • Konsumtion av proteinrika livsmedel leder till zinkbrist.
 • I fall av cancer finns det en brist på zink på grund av att den överskrider celltillväxten.
 • Att äta mat rik på kalcium, minska absorptionen av Zn med nästan 50%. Kaffe och alkohol tar i allmänhet honom ut ur kroppen.
 • Att ta preventivmedel minskar zinknivåerna.
 • Stress.
 • Ålder. Äldre människor lider mer eller mindre av Zn-brist.
 • Graviditet och matning.
 • Veganism, på grund av de höga halterna av fytinsyra i benbärande grödor, vilket signifikant minskar graden av absorption av zink.

Var kan man få kalcium, zink och järn?

Produkten med högsta kalciumhalt är mjölk, där fosfor också är närvarande, i en optimal proportion för god absorption av båda spårämnena. Nästa på listan är sesam, spenat, valnötter, hasselnötter, broccoli, blomkål, vitkål, bönor, morötter, persilja, kesost, nässla, sparris, dill, rödbetor, citrus, äpplen, päron, torkade aprikoser.

Som ett folkmorskmedel för att öka nivån på kalcium kan du inte vara lat och laga pulver från kycklingskal, och ännu bättre - vaktelägg.

Du kan ta mediciner (Calcium D3 Nycomed, eller Calcemin). Naturligtvis borde de endast tillgripas på rekommendation av en läkare för att förhindra ett överskott av kalcium, vilket är lika dåligt för kroppen som dess brist. Kända studier som visar att man tar kalciumhaltiga läkemedel kan leda till hjärtsjukdom ökar risken för stroke. Eventuella negativa effekter på matsmältningen.

Produkter för mättnad av blod med järn: baljväxter, sojabönor, korn, grönsaker (betor, fänkål, rädisa), nötter, ägg. Också rött kött, lever, sardiner, torkade aprikoser, gröna äpplen, granatäpplen, jackpotatis, morötter, persilja. Var noga med att ta C-vitamin och folsyra (främja järnabsorption).

Medan kalcium kan fyllas om utan att tillgripa droger - det fungerar inte på så sätt med järn, i alla fall måste du ta droger (vid IDA).

Järnhaltiga beredningar: sorbifer, ferrum lek, maltifer, fenoler. Men igen - endast, och endast på recept, efter diagnosen anemi, bekräftad av laboratorietester.

Traditionella metoder för behandling av anemi. På en tom mage, på morgonen varje dag, äta 100 g riven morötter med vegetabilisk olja eller gräddfil. Drick en infusion av bergaska, eller jordgubbsblad, eller näsblad, björk, persilja, avkok av rötterna och löv av maskros.

Zinkmat: kött, fjäderfä, ägg, fisk, havregryn och bovete, ärtor, bönor, svamp, gröna ärter, pumpafrön, solrosfrön, majs, bananer, hårda ostar, blåbär, hallon.

Det är självklart bättre att hålla koll på din kost på ett löpande sätt än att tillåta allvarliga hälsoproblem på grund av brist eller överflöd av viktiga mineraler i kroppen. Allting måste kontaktas med sinnet och din kropp - med kärlek och omsorg. Och det kommer att tacka detsamma som svar.Nästa Artikel
Burkhårolja