Vad är androgen alopeci hos kvinnor: orsaker, symtom, behandling av skallighet


Androgen alopeci hos kvinnor är en manlig mönstret baldness process. Kvinnliga och manliga organismer producerar hormoner - androgener.

Hårförlust uppträder under påverkan av dihydrotestosteron, som produceras under påverkan av enzymet 5-alfa reduktostaza från testosteron. Det senare ingår i gruppen hormoner som bildar androgener.

Du kommer att lära dig om orsakerna till denna sjukdom och hur man hanterar den i den här artikeln.

Vad är det

För kvinnor blir androgen alopeci en verklig tragedi. Begreppen "androgen" och "adrogenetic" är olika. Den första kännetecknar den förvärvade patologin, den andra - utvecklas under inflytande av ärftlig predisposition.

Androgenetisk förlust är svår att vända, eftersom håravfall kan uppstå med en normal eller något överstigande mängd manliga hormoner i en kvinnas kropp. Androgen alopeci är behandlingsbar för hormonell reglering.

Dessa typer av skallighet registreras i 20-90% av alla fall av håravfall hos kvinnor. Problemen med diagnos ligger i det faktum att patienterna är patologiska tecken svårare att skilja än hos män. För kvinnor kan denna process vara i åratal.

De flesta tjejer föredrar frisyrer av medellång längd, och när de lägger sig först, är defekten maskerad med framgång. Men en stor mängd dagligt fallande hår börjar larma och skrämma.

Tyvärr, bara vid denna tid, fångar den svaga hälften av mänskligheten sig och går till sjukhuset.

Medan orsaken till sjukdomen är okänd bör kvinnor besöka trichologen. Han intervjuar patienten, undersöker, samlar en sjukdomshistoria, föreskriver forskning.

Diagnostiska aktiviteter inkluderar:

 • bestämning av nivån av sköldkörtelhormoner;
 • bestämma mängden hormoner som produceras av binjurarna;
 • phototrichogram;
 • mikroskopisk undersökning av hårsäckar.

Baserat på de erhållna resultaten skickar specialisten tjejen till en av läkarna: en hudläkare, en endokrinolog, en onkolog, en terapeut, en gynekolog - för vidare undersökning och förtydligande av den huvudsakliga patologiska källan.

Orsaker till

Orsaken till androgenetisk alopeci blir en medfödd predisposition, som kännetecknas av ökad känslighet hos hårsäckar hos manliga hormoner och ett brott mot proteinsyntesen i dem. Androgen alopeci kan orsaka:

 • menopaus;
 • graviditet;
 • tar steroidhormoner
 • sköldkörtelsjukdom;
 • gynekologiska sjukdomar (till exempel polycystisk äggstock);
 • maligna tumörer;
 • fysisk utmattning
 • patologi i mag-tarmkanalen.

Samma händer med uppkomsten av klimakteriet. Dessa negativa psykiska tillstånd påverkar hårets hälsa negativt.

Symtom på androgenetisk manlig mönster skallighet

Om de externa förändringarna i början går obemärkt av kvinnan, så börjar frisyren efter månader i frontzon och på båda sidor av den raka avskiljningen se ut.

Detta är slående, särskilt om damen brukar göra storleksanpassning. I området av hårlöshet hårlinje - sällsynta och tunna. Genom den synliga huden. Situationen kan rädda sidoskärmen, när en del av håret kastas från vänster till höger eller vice versa. Men det kommer en tid då denna "förklädnad" inte längre sparar.

Vid närmare granskning kan det noteras att det inte finns några mörka fläckar på de fria hudområdena, men det finns bara en kort ned, nästan saknad pigment. Dessa nästan "genomskinliga" hårborste, vridning. Det är mycket viktigt att börja behandlingen av androgenalopeci i de tidiga stadierna, eftersom det blir nästan omöjligt att ändra situationen när patologiformen körs.

Stages av sjukdomen

Vackert hår är en integrerad del av kvinnans bild. Det är viktigt att veta hur alopeci börjar för att vidta omedelbara åtgärder för att rädda frisyren. Sjukdomen fortskrider i flera steg:

 1. Under kamningen på en kam kvarstår en ovanligt stor mängd hår, som fortsätter att växa över tiden. Ibland lämnar hela buntar i dina händer när du snubblar upp trådarna med fingrarna. I detta skede kan man se att håret blir tunnare och mer ömtåligt.
 2. Vid nästa steg observeras en betydande gallring av håret i området av direkt avskiljning och frontzon. Deras ökade bräcklighet noteras, ändarna strömmar kraftigt. I det drabbade området förlorar de gradvis sitt pigment och håret blir mindre ljust (den här funktionen observeras med naturlig hårfärg). Om en kvinna bär en hästsvans eller fläta märker hon att de är mycket mindre i volymen.
 3. I det sista steget, i parietalzonen, förblir det bara sällsynta tunna hår som nästan saknar färg. De bryter och lämnar sönderdelade bitar av olika längder, borstiga i olika riktningar. Synlig hud, som redan är svår att dölja sidosträngarna. Vi måste undvika bulkstyling och långa hårklippningar - med dem är defekten tydligt iögonfallande.

Foto sjukdom

Nedan ser du hur sjukdomen ser på olika steg i bilden.

behandling

Androgenetic alopecia är i huvudsak en medfödd fysiologisk egenskap hos kroppen, inte en sjukdom, eftersom nivån av manliga hormoner i kvinnokroppen inte överskrider gränserna för den etablerade normen. Men felet är uppenbart, och den här situationen passar inte alls det svagare könet. En tillfällig positiv effekt ges av:

 • sjukgymnastik;
 • massage;
 • användning av hårväxtstimulerande medel (schampon, elektriska massager, etc.).

Om det är en malign tumör, måste den avlägsnas (en onkolog tar forskningen). När ett hormonellt misslyckande upptäcks regleras nivån av läkemedel som föreskrivs av en endokrinolog eller gynekolog.

Om håravfall uppstår på grund av hudreaktioner, kommer dermatologen att ordinera mediciner för extern och oral användning. När orsaken till sjukdomen elimineras, återkommer det friska håret på platsen för fallande strängar. Återfall av androgen alopeci är möjlig med analfabeterbehandling som inte fullständigt kan eliminera tecken på den underliggande sjukdomen.

En läkare bör konsulteras så snart de första tecknen på patologi märktes. Du kan inte självmedicinera. Hembehandlingar ger en tillfällig effekt. Endast specialister kan tillhandahålla kvalificerad kvalificerad hjälp för att lösa problemet.

Användbar video

Titta på en video om kvinnlig androgen alopeci:

Hur uppträder manlig baldhet?

Innehållet

Mänskligt hårförlust hos kvinnor kallas androgen alopeci. Dess inverkan kan utlösa hormonell störning i kroppen, ärftlighet och en förutsättning för skallighet. Numera är androgen alopeci vanligare hos män, men denna form av sjukdomen kan lätt vara ärftlig. Hos kvinnor är manlig magehalsighet mindre uttalad, och utvecklingen av patologi förekommer endast vid en ålder av mer än 40 år. Hos män kan sådan alopeci börja något tidigare än hos kvinnor - då kommer skallighet att visa sig redan vid 20 års ålder. De män som började förlora hår i barndomen eller ungdomar kommer att ha en skallig fläck mer uttalad än män som har alopeci utvecklad i mitten eller åldern.

Typer av gallring och förlust

Det finns följande typer av skallighet hos kvinnor och män i alla åldrar:

 • Androgen alopeci - dess utveckling påverkas av androgener som ingår i kroppen av inte bara män, utan även kvinnor.
 • Fokal eller nestande alopeci - rundformade skalliga fläckar bildas av okänd anledning. Efter en viss tid kan håret börja växa.
 • Giftig alopeci - som en följd av exponering för substanser som hämmar hårsäckens vitala aktivitet uppträder mycket snabb håravfall, vilket ofta observeras vid behandling av cancer med kemoterapi och strålning.
 • Diffus alopeci - en enhetlig prolapse, där krullar blir mycket mindre vanliga, men en klar skalighet bildas inte.

Utseendet på androgen alopeci hos kvinnor och män, många läkare i samband med hormonernas närvaro.

Håravfall i denna patologi uppträder gradvis och börjar med den främre delen av huvudet och templen. Därefter flyttar skallighet till baksidan av huvudet - det här är skönt med att det snabbt sprider sig över hela huvudets huvud.

I allvarliga fall kan alopeci utvecklas mycket snabbt - på bara 1-2 år.

Med manlig mage skallighet börjar kvinnor ett gradvis gallrande och sprött hår. Dessutom kan många patienter märka bildandet av skalliga fläckar som finns på baksidan av huvudet.

Orsaker och symptom på alopeci hos kvinnor

Denna skallighet hos kvinnor uppstår som en följd av verkan av manliga hormoner som finns i deras kroppar. Idag, i städer där dåliga miljöförhållanden observeras, förekommer ett stort antal patienter som lider av androgen alopeci, som utvecklas aktivt hos människor på grund av denna anledning.

Ett stort antal kvinnor som utsätts för gallring och strängförlust lider exakt manlig magehaltighet, även om det i början kan tyckas att detta är en normal prolaps, jämn och riklig. Därför är de flesta patienter inte ens medvetna om den höga nivån av manliga hormoner, vilket måste minskas.

Kvinna håravfall börjar med det faktum att mängden hår i svansen sakta minskar, men innan de börjar falla kraftigt under lång tid. Då kommer håret att omvandlas till torra, livlösa och tunna hår, som liknar fluffen, vilket är mycket lätt att skada. Det är viktigt - till skillnad från män har kvinnor sällan en tydlig och väl markerad gräns för skallighet.

Orsaken till många manliga hormoner i kvinnans kropp kan vara stressiga situationer, förlossning, behandling med vissa droger och ärftlighet. Som ett resultat av dessa faktorer på kvinnokroppen uppfattar han hår som utländska och främmande kroppar och börjar avvisa dem.

Oftast förekommer ökad produktion av manliga hormoner i äggstockarna eller binjurarna, så en erfaren specialist, innan behandlingen påbörjas, skickar patienten för undersökning och identifiering av dessa organers patologier.

Hur man hjälper dig med androgen alopeci

Nuförtiden har det inte hittats någonting som helt och hållet kan återställa håret hos män och kvinnor med utvecklingen av alopeci, men förlusten kan försämras med rätt och hälsosam vård samt stärkande medel.

I början av baldness hos kvinnor borde de komma till hjälp för en frisör, som väljer en lämplig frisyr och maskerar de befintliga problemområdena.

Några tips om självomsorg för hår, vilket hjälper till att förhindra kvinnlig håravfall:

 • Håret ska sköljas med varmt, inte varmt vatten. Vid tvättning ska huvudet använda mjuka typer av schampo. Skölj håret med viktigt kallt vatten.
 • För att kamma strängarna behöver man använda en kam med en mjuk hög. Du kan inte kamma de våta strängarna, eftersom borsten kan sträcka och försvaga dem.
 • Det är så sällan möjligt att använda en hårtork, konstgjorda färger och curling.
 • När du använder falskt hår måste du göra det noggrant, för att du genom att felaktigt fäster hår kan skada dina egna lockar.

Först då kan du uppnå fullständig håråterställning, samt undvika återkallning, som ofta återkommer med ofullständig behandling.

Orsaker och behandling av skallighet hos kvinnor

Lysina är ett koncept som oftast är förknippat med en man i en fast ålder. Endast en sådan situation kan påverka den vackra hälften av mänskligheten, vilket skapar ett särskilt problem, för en kvinna förlorar sin tidigare skönhet. Känner du sådana känslor? Informationen nedan hjälper till att identifiera orsakerna till skallighet och hur man kan minska håravfallet.

Vad är alopeci hos kvinnor

Om håret faller ut på huvudet kallas denna sjukdom alopeci. I högre grad är det typiskt för män, men idag finns det fler fall av förekomsten hos kvinnor. Så alopeci är förlusten av hårbotten på grund av vissa patologiska processer. Sjukdomen orsakar hårförtunning eller deras fullständiga försvinnande i vissa delar av huvudet. Alopeci har flera sorter:

 • diffus eller symptomatisk;
 • bo eller fokal;
 • androgenetiska eller androgena.

Typer av kvinnligt mönster skallighet

Det finns ett viktigt inslag i kvinnlig skallighet: orsakerna och behandlingen beror på typen av alopeci. För det fina könet kännetecknas av en diffus typ, när håravfall fördelas jämnt över huvudets yta. Ett särdrag hos denna typ av skallighet är reversibilitet, vilket gör att du snabbt kan eliminera orsaken. Förutom diffus finns fokal och androgen alopeci, som redan orsakas av flera andra faktorer.

diffundera

Skallig diffus typ kännetecknas av frånvaron av synliga bala fläckar och foci. Med sådan alopeci reduceras hårets totala tjocklek, men det utgör ingen stor fara, eftersom det lätt behandlas om det märks på ett tidigt stadium. Dessutom är det uppdelat i 2 fler typer:

 1. Av typ av remsa. Ursprungligen visas ett enda band på kronan, genom vilket hårbotten skiner igenom. Då sker pannans och kronans skallighet och gradvis tempelarna. Om behandlingen i ett tidigt skede inte startas, kommer remsan att utvecklas till en oval eller rund bald patch.
 2. Enligt typen av boet. Det skiljer sig från den första typen av accelererad progression, men håret faller ut i samma sekvens.

alopeci

Fokal eller nestande alopeci orsakar håravfall i separata områden som blir jämn och jämn. Denna form av skallighet är den farligaste av alla, eftersom folliklarna, även efter behandling, kanske inte återhämtar sig. Sjukdomen är totalt i naturen: från sammanslagningen av de skalliga fläckarna och hårets fullständiga försvinnande på huvud och ansikte, varar det från 48 timmar till 3 månader, så behandlingsåtgärder måste vara akuta.

androgena

Manlig baldhet är androgen alopeci. Det är den sällsynta av alla arter, men finns ibland. Sådan alopeci uppstår på grund av ett överskott av det manliga hormonet testosteron. Det orsakar hormonavbrott och deaktiverar folliklarna, som sedan fullständigt atrofi. Förlängningen börjar vid kronan, vilket leder till bildandet av en skallig plats. Denna form av alopeci är mycket farlig, eftersom håret utan behandling kanske inte längre växer eller blir mycket sällsynt.

Orsaker och provokationsfaktorer

Här är vad som är viktigt att veta om kvinnlig skallighet: orsakerna och behandlingen bör vara helt inbördes för att förhindra fullständig håravfall utan möjlighet till återhämtning. Liksom någon patologi har alopeci faktorer som provocerar det. Bland dem är följande:

 • stressiga situationer
 • negativ miljöpåverkan
 • endokrina sjukdomar;
 • cancerpatologi;
 • obalanserad näring
 • frekvent färgning, missfärgning, perm;
 • hormonella störningar;
 • antibiotika eller andra tunga droger;
 • genetisk predisposition;
 • graviditet, utfodringsperiod
 • svampinfektioner;
 • kroniska sjukdomar;
 • hypotermi i hårbotten.

Symtom på kvinnlig mönster skallighet

Bland de vanliga tecknen på kvinnlig alopeci är följande:

 • håravfall är mer än vanligt;
 • hårförtunning av huvudets överdel, passerar till mitten och huvudets baksida;
 • bevarande av hårets främre linje;
 • hudrödhet, klåda sällan;
 • obehag i huvudet.

Tidiga stadier kännetecknas av symtom på håravfall, och förutom huvudet är det fortfarande markerat på ansiktet. Den särdrag är att kvinnans allmänna tillstånd inte försämras och kroppens normala funktion upprätthålls. Sjukdomen är ofta åtföljd av depressiva störningar, för för kvinnor är utseendet väldigt viktigt, och de skalliga områdena får dig att känna obehag och tvång. Denna situation kan vara komplicerad av andra allvarliga sjukdomar.

Hur man behandlar alopeci hos kvinnor

Behandling av alopeci hos kvinnor bör ha ett övergripande tillvägagångssätt, medan det endast föreskrivs av en läkare efter att ha bestämt den exakta diagnosen. Den goda nyheten är att det finns många metoder för både officiell och traditionell medicin. Dessutom erbjuder professionella skönhetssalonger flera effektiva tjänster som är lika användbara. Det finns en viktig nyans för kvinnligt mönster skallighet: orsakerna och behandlingen måste bestämmas i rätt tid så att terapin leder till önskat resultat. Av denna anledning måste läkaren behandlas vid de första symptomen.

Drogterapi

Bland drogerna som hjälper till vid behandling av kvinnlig alopeci är följande:

 1. "Minoxidil". Åtgärd för alopeci androgen typ. Används för att behandla kvinnor och män. Säljes i form av en lösning av 2% och 5%. Appliceras externt två gånger: på morgonen och kvällen i hårbotten. Drogen måste användas regelbundet i 4 månader - först då visas det första resultatet. Pris från 500 r.
 2. "Alerana". Spray för hårväxt, som används vid androgen alopeci. Åtgärd för skallighet anges för att återställa håret. I kompositionen finns minoxidil. Doseringen av läkemedlet är 1 ml två gånger om dagen på det drabbade området. För att göra detta måste du trycka på dispensern 7 gånger. Den maximala dosen av läkemedlet - 2 ml. Pris från 600 r.
 3. "Guld silke". Shampoo-aktivatorn av hårväxt väcker folliklar, ökar densitetens täthet. Produkten ska appliceras på vått hår, efter massering, skölj omedelbart med vatten. Pris från 100 r.

Salonprocedurer

Det finns speciella behandlingar mot baldness som ger skönhetssalonger. Bara nästan alla har en hög kostnad, och vissa är fortfarande smärtsamma, men effekten av dem är omedelbart synlig. Dessutom rekommenderas att rådfråga en specialist som bestämmer vad man ska göra med håravfall och vilken procedur som kommer att hjälpa till med detta. Bland de senare är följande:

 • ozonterapi;
 • kryoterapi;
 • mesotherapy;
 • Plasma lyftning;
 • jontofores;
 • myostimulation.

mesotherapy

Under detta koncept ligger ett kosmetiskt förfarande, vilket är införandet av speciella preparat i hårbotten med en mycket tunn nål. Injektionerna är effektiva genom att vitaminerna går direkt till hårsäckarna. Detta stannar håravfall och eliminerar mjäll. Proceduren varar ca 40 minuter och den önskade effekten kräver 8-10 sessioner. Bland biverkningarna kan vara små blåmärken, men mycket sällan.

arsonvalization

Darsonvaliseringsproceduren har varit på listan över populära behandlingar för skallighet i flera år. Metoden innebär att hårbotten av högfrekvent ström utsätts med en speciell apparat, darsonval. Impulserna som mottas av epidermis expandera blodkärlen, påskynda ämnesomsättningen, förbättra blodflödet. Konsekvensen av dessa processer är stabiliseringen av talgkörtlarna och aktiveringen av hårväxt. Darsonvaliseringsproceduren används mot mjäll, torrhet och sprött hår.

Hårtransplantation

En yngre behandling för skallighet är hårtransplantation. Indikationer för genomförandet bör vara goda skäl, till exempel hårförlust på grund av genetisk predisposition, när läkemedel bara bidrar till att fördröja eller försvaga sjukdomsförloppet. Förfarandet är att transplantera bitar av frisk hud från patientens huvud. Ofta används områden från nacken, eftersom detta område är mindre benäget för håravfall. Driftstiden varierar från 5 till 10 timmar, medan anestesi ges till patienten.

Metoder för traditionell medicin

Omfattande behandling av skallighet inkluderar metoderna för traditionell medicin, som erbjuder patientmask eller avkok för sköljning av huvudet. Bland de mest effektiva är följande recept:

 1. Blanda 2 st. hackad lök med 200 ml brandy. Dagligen gnugga blandningen i hårbotten. Visa vita hår raka så att de vanliga förekommer i deras ställe.
 2. Häll 0,1 liter vodka 1 varm röd peppar. Låt blandningen stå i 24 timmar, använd sedan för att gnugga i hårbotten. Efter proceduren, gå igenom de drabbade områdena och skära vitlök huvudet. Skölj håret noggrant med varmt vatten med en stark brinnande känsla.
 3. Rör 2 msk. l. burdock eller ricinolja med 1 msk. l. senapspulver. Efter en halvtimme, applicera blandningen på hårrötterna, gnid tills den brinnande känslan blir outhärdlig. Skölj därefter av produkten ordentligt.

Kategori: Typer av håravfall

Varje dag förlorar en person upp till hundra hår när han kammar och tvätter huvudet. Detta fenomen är förknippat med varje hårs livscykel, vars längd är i genomsnitt tre år. Det finns dock typer av håravfall som kan leda till skallighet eller alopeci - alopeci. Män och kvinnor i olika åldersgrupper är föremål för detta, ibland lider barn av skallighet.

Håravfall, vilka typer beror på kön och vissa sjukdomar, kan stoppas och till och med botas. Endast trichologist kan föreskriva en effektiv behandling efter identifiering av den kliniska bilden.

Typerna av håravfall beror på orsakerna till dem.

Hår - en indikator på kroppens tillstånd. Vid överträdelser blir de tunnare, förlorar sin glans, och i vissa situationer börjar de falla ur kontroll och bilda skalliga fläckar. Orsakerna till alopeci kan vara mycket olika. Key:

 • Ärftlighet (typisk för män)
 • Hormonala störningar i samband med arbetet med endokrina körtlar
 • Olika hudsjukdomar som oljig seborré, ringorm
 • Behandling med droger som har en toxisk effekt på kroppen
 • Virala och svamp sjukdomar
 • Frekvent stress och låg immunitet
 • Felaktig kost, smutsiga dieter

Några typer av håravfall förekommer på grund av fysiska skador, såsom termiska eller kemiska brännskador, djupa sår i hårbotten. Hår restaurering är en lång process, så det är viktigt att identifiera problemet i de tidigaste stadierna. Lanserad alopeci, beroende på dess typ, kan vara irreversibel.

Det är anmärkningsvärt att man kan observera håravfall hos kvinnor av kvinnor oftare än vice versa - hos kvinnor i det starkare könet.

Självutredning och klassificering av typer av håravfall hos kvinnor och män

Regelbunden självkontroll är ett säkert sätt att upptäcka de första tecknen på skallighet och förhindra det. För att göra detta är det nödvändigt att hålla håret flera gånger med båda händerna, som en kam, i olika delar av håret och samla de tappade håren. Då ska de räknas, om antalet överstiger 15, är sannolikheten för skallighet ganska hög.

Befintliga typer av håravfall har sina egna karakteristiska symptom, vilket gör det möjligt att bestämma förekomst av sjukdomen självständigt. Detta gör det enklare att göra en diagnos när du besöker den lämpliga specialisten. Det finns sex huvudtyper av håravfall hos kvinnor och män.

Androgen alopeci (håravfall hos män)

Sjukdomen är vanligare hos män och är den vanligaste typen. Att det karakteriseras som håravfall av manlig typ. Det kan utvecklas på grund av aktiv produktion av manliga könshormoner, vilket leder till bildning av dihydrotestosteron. Detta hormon hämmar hårfollikelns arbete: håren blir tunna, färglösa och upphör sedan att växa.

Det finns emellertid androgenetisk alopeci, som är ärvt. I detta fall kommer testosteronhalten hos män att vara normala, men håravfall är nästan oundvikligt. Oavsett vilken typ av androgen alopeci börjar män tappa håret i det tidiga området, på kronan eller på baksidan av huvudet. Deras förlust i ung ålder kan leda till fullständig skallighet.

Hos kvinnor leder en ökad nivå av manliga hormoner till gallring och partiell förlust av hår vid kronan, tempel. Denna typ av håravfall kan beskrivas som håravfall hos män i kvinnor. Behandling i början är medicinsk, med fullständig återhämtning. Lanserat alopeci stadium involverar kirurgi - transplantation.

Diffus förlustmönster: de vanligaste faktorerna

Alopeci av denna typ förekommer oftast hos kvinnor, men kan uppstå hos män. Orsaken är störningar i det endokrina systemet, styva dieter och ohälsosamma dieter, sjukdomar av olika ursprung. Håret faller jämnt över hela ytan av huvudet, de blir tunnare, svaga, förlorar volymen. Diffus håravfall kan botas helt efter en medicineringstid och borttagande av grundorsaken.

Fokala typer av prolapse

En mindre vanlig art, kännetecknad av följande egenskaper:

 • Kliande hårbotten, rodnad och irritation av enskilda områden
 • Förlust av hår i bunkar
 • Utseendet på runda eller ovala bleka fläckar över hela ytan av huvudet, ibland över hela kroppen

Denna typ av skallighet kallas också alopecia areata. Det kan vara resultatet av hormonella störningar i kroppen eller en genetisk egenskap. Det kräver ingen ingrepp, eftersom håret återställs med tiden. För att bekräfta diagnosen måste du dock kontakta en specialist.

Cicatricial typer av håravfall

Värme- och kemiska brännskador samt hudskador leder till bildandet av bindväv vid skadestället. Hårfolliklar dör, och de kan bara återställas kirurgiskt. Orsaken till cicatricial alopeci kan också vara infektions- och virussjukdomar av kronisk natur.

Traumatisk syn

Det finns ofta hos barn på grund av snäva flätor, svansar. Huden levereras dåligt med syre, och dålig blodcirkulation leder till dystrofi hos hårsäckarna. Detta påverkar också vuxna kvinnor, som ofta lägger håret i klaser, använder stylingprodukter och hårtorkar. Dessutom påverkar grovkammande, uppbyggnad, dreadlocks oundvikligen hårets tillstånd, de är skadade, växer dåligt och faller ut.

Psykosomatiska typer

Problemet ligger i nervsystemet. Psykosomatisk håravfall, typer av manifestation förekommer oftast hos kvinnor och barn:

 • Dra hår, ögonbryn, ögonfransar
 • Permanent spinning på fingrarna
 • Nervös spänning, depression
 • Barn och tonåringar kan gnava sina lockar, vara irriterande

Ofta lider de psykosomatiska typerna av håravfall av det rättvisa könet. Hos kvinnor är resistans mot stress lägre än hos män.

Ett besök hos en neurolog är ett viktigt steg på vägen till återhämtning. Det kommer att hjälpa till att bli av med den dåliga vanan och förbättra nervsystemet. Resten ligger på trichologens axlar.

Endokrin alopeci (håravfall hos kvinnlig typ)

Oftast observeras hos kvinnor. Håravfall hos kvinnor kan förekomma hos män när en patient har ett sköldkörtelproblem, en obalans av sköldkörtelhormoner.

Du kan lära dig mer om alla typer och orsaker till håravfall och få fullständig information om dessa sjukdomar på vår hemsida. Här kan du också lära känna orsakerna till varje typ av alopeci, deras symtom och behandlingsmetoder. Ta hand om ditt hår och var frisk!

Receptar bästa lökmasker och avkok av lökskal för hårväxt

I kampen för kvinnornas skönhet går stora längder. När det finns ett problem med ökad håravfall är alla medel bra. Den framväxande frågan är hur man behandlar lockar,

Kaldhet hos män i en tidig ålder: de främsta orsakerna

Med en hel del förtroende kan man säga att inte bara kvinnor, men även män är oroliga över sitt utseende. Vackert hår, fashionabla herrklippning ofta utan spår

Efter att färga håret faller ut: vad ska man göra?

Hårfärg är ett av de mest spektakulära och enkla sätten att ändra din bild. Experimentera med hårfärgen - favorit kvinnlig mottagning. Någon gillar det inte alls

Fokal skallighet hos kvinnor och män

Fokal håravfall kan observeras hos både män och kvinnor. I detta fall har orsakerna till patologin en liknande etiologi och patogenes. Förutom brännförlust

Diffus håravfall hos kvinnor

Ett av de vanliga problemen som en kvinna står inför är håravfall. När håret är tjockt och glänsande lockar det uppmärksamhet och gör en kvinna

Vad ska man göra om håret är kryptering?

När en person förlorar 10-20 hår per dag märker han inte. Men vad ska man göra när håret skrotar strimlar? Detta kan inte vara läskigt, för i

Orsaker till alopecia areata hos kvinnor och män

Ofta bestämmer vårt hår hur vi lever och vi ingår också i bilden. Detta fenomen är karaktäristiskt för både män och kvinnor. Därför när

Androgen alopeci hos kvinnor och män: Behandling och symtom

Alopeci är ökad håravfall, vilket leder till utseende av skaldjursområden eller fullständig frånvaro av hår på huvudet. Det finns flera former av alopeci. Androgen alopeci (androgenetisk

Manlig mallbarhet

Allmän information

Manlig mallhals - Hårförlust på huvudet, vilket är typiskt för vuxna män.

Orsaker till alopeci

Manlig mallhallighet (läkare kallar "androgen alopeci") beror på ärftliga orsaker och kroppens hormonella tillstånd. Även för att vara mer exakt, observeras denna håravfall huvudsakligen hos män, men är ärvt genom moderlinjen. Manlig mallhaltighet observeras i närvaro av androgener, men det är inte känt exakt vilken roll manliga könshormoner spelar i denna process.
Kvinnor har en mindre uttalad form av skallighet av denna typ och brukar utvecklas i äldre åldrar.

Beroende på familjens historia kan manliga mallhals hos män börja tidigare i ungdomar, ungdomar i åldern 20 år och äldre eller i medelålders människor. Män vars skallighet börjar i sen ungdom eller tidigt 20 år har vanligtvis en mer uttalad skallig fläck än de som förlorar sitt hår i medelåldern.

Håravfall börjar vanligtvis gradvis. Samtidigt flyttar hårlinjen gradvis till sidan av huvudet till höger och vänster och till baksidan av huvudet.

I slutändan kan håravfall påverka hela huvudet. I vissa fall utvecklas skallighet snabbt över flera år.

Symtom på androgen alopeci

Gradvis uttining av håret på huvudet, minskning av hårlinjen och bildandet av ett expanderande område av lös hår (skallet) på huvudets topp och baksida.

Hos vissa män observeras ett litet område av skallighet som ett resultat av håravfall, en bredare skaldethed från högpannan bildas oftare, hårlinjen bibehålls endast i öronområdet och runt huvudets baksida. I sällsynta fall faller håret helt ut.

komplikationer

Skaldhet kan förvärra människors känslomässiga tillstånd, men ur medicinsk synvinkel är det inte farligt.

Vad kan du göra

För närvarande finns det ingen magisk botemedel eller grädde som helt kan återställa håret. Minoxidil kan bara hjälpa i vissa fall, men inte alla.
För att stoppa utvecklingen av manlig mönstret skall det vara möjligt, men du kan sakta ner processen med generella förstärkningsmedel och god omsorg.

Tvätta håret med mild schampo, varmt vatten och slutligen skölj med kallt vatten.

Använd en hårborste med mjuka borstar. Undvik kamning av vått hår, eftersom borsten kan försvaga och skada håret.

Undvik att utsätta håret för en varm hårtork, perm och färgämnen.

Om skallig patch utvecklas kan du använda det falska håret. Var försiktig med att fästa sådant hår, eftersom det kan skada ditt eget hår.

Besök din läkare om du lider av håravfall eller om du märker någon håravfall som inte följer det typiska manliga mönstret av mönstret skallighet, till exempel utseendet på flera områden av alopeci på huvudet. Ett medicinskt samråd är nödvändigt om du bestämmer dig för att ha en hårtransplantation eller läkemedelsterapi.

Vad kan en läkare göra

Undersökningar och studier av familjehistoria kan hjälpa till att identifiera orsaken till skallighet. Om manlig baldhet är ett problem kan läkaren ordinera en kurs av minoxidil, som ska appliceras på håret varje natt. Hos män som har detta läkemedel effektivt, är nytt hår vanligtvis tunnare och tjockare än normalt hår. Det tar flera månader att avgöra om minoxidil är effektivt i varje enskilt fall. För att bibehålla effekten bör man fortsätta att applicera lotion. Efter avslutad behandling fortsätter håravfallet. Diagnosen görs på grundval av en visuell undersökning av området för håravfall enligt ett typiskt schema. Behandling beror på hur närvaron av skallighet påverkar en persons emotionella tillstånd. För män som ser skallhet som vanligt för sin ålder, behöver man inte behöva terapi. Om skallighet orsakar personlighetsstörning kan olika kosmetiska, medicinska och kirurgiska behandlingar tillämpas.

Under hårtransplantation transplanteras små områden av huden med friskt hår från huvudets sidor eller från huvudets baksida till baldnessområdet. Kirurgisk behandling utförs vanligtvis i steg.

Användningen av Minoxidil-läkemedel, som har förmåga att öka hårväxten på huvudet och i andra delar av kroppen (ursprungligen utvecklades som ett medel för att sänka blodtrycket). Ungefär 1/3 av män som fick Minoxidil visade en signifikant ökning av hårtillväxten, den andra tredjedelen hade endast en liten ökning av hårväxten.

Några män använder falskt hår som ser ut som riktigt hår.

Vad är alopeci hos kvinnor? Orsaker till håravfall, typer, foton, behandlingsmetoder

Tjockt, vackert hår är en stolthet för varje kvinna. Om emellertid av en viss anledning hårets tjocklek förloras, observeras ökad håravfall - detta är ett verkligt problem.

Det har inte bara en estetisk bakgrund, men kan också indikera närvaron av allvarliga hälsoproblem.

Vilka orsaker kan leda till patologiskt håravfall och hur man hanterar problemet med skallighet i kvinnofoto? - Svaren på dessa frågor finns i den här artikeln.

Vad är alopeci hos kvinnor - foto; vem är i riskzonen

Alopeci kallas förhöjd håravfall, oavsett säsong, vårdkvalitet och andra faktorer som kan leda till en tillfällig försämring av hårets kvalitet. Alopeci eller alopeci påverkar oftast män, men det här fenomenet förekommer ofta hos kvinnor. Samtidigt finns äldre kvinnor (40 år och äldre) i riskgruppen, men sjukdomen kan också förekomma vid en yngre ålder.

  diffus alopeci kännetecknas av förlust av hårtjocklek jämnt över hela huvudets område;

Alopecia areata kännetecknas av förlust av hår i vissa områden i hårbotten (oftast observeras områden av skallighet hos kvinnor i kronan, occiput). Hårets struktur i de drabbade områdena förändras, de blir tunnare, liknar en nere;

Den androgenetiska formen av sjukdomen är förknippad med hormonell obalans, när en kvinnas kropp producerar en stor mängd av det manliga hormonet, testosteron, vars derivat negativt påverkar hårets tillstånd.

Tecken på

Det första tecknet på alopeci anses vara patologisk håravfall utan någon uppenbar anledning.

Följande symptom observeras hos kvinnor med androgen typ alopeci:

 • hårborttagning i avskiljningsområdet, hårbotten blir mer märkbar, framträder genom håret. Om obehandlad blir alopecia foci mer omfattande;
 • håret blir lättare;
 • håret blir tunnare, ser ut som en nere.

Vid diffus alopeci uppstår följande symtom:

 • ökad håravfall
 • håravfall uppträder jämnt över hela ytan av huvudet.

Seborrheisk form kännetecknas av:

 • överdriven fettighet i hårbotten;
 • utseende av mjäll;
 • gallringsträngar;
 • desquamation, klåda och inflammation på huden.

Med cicatricial alopecia observeras hårfollikelförstöring, och stötar uppträder i hårbotten. Håret i dessa områden saknas. Denna form anses vara den mest allvarliga, cicatricial alopeci är inte mottaglig för traditionell behandling, patienten behöver en hårtransplantation.

Orsaker till håravfall

Bland de negativa faktorer som predisponerar förekomsten och utvecklingen av alopeci inkluderar:

 1. Polycystisk äggstock. Som ett resultat av denna sjukdom förändras hormonella förändringar, en mindre mängd östrogen produceras i en kvinnas kropp, och testosteronnivåerna ökar tvärtom.
 2. Anemi, järnbrist i kroppen har en negativ inverkan på kroppens tillstånd som helhet och hårets tillstånd i synnerhet.
 3. Period av graviditet och amning. Under denna period spenderar kvinnans kropp en stor mängd näringsämnen på fostrets utveckling, bildandet av bröstmjölk. Det påverkar hårets tillstånd negativt. Efter graviditet och laktation slutar hårklackens tjocklek gradvis.
 4. Svampinfektioner.
 5. Skjoldbrusk dysfunktion (hypotyreoidism).
 6. Kroniska infektioner och sjukdomar av autoimmun natur.
 7. Godkännande av vissa läkemedel. Antibiotika, hormonella läkemedel, antidepressiva medel, laxermedel, viktminskningspreparat och läkemedel mot cancer kan negativt påverka hårlackens tillstånd.
 8. Kosmetiska procedurer som påverkar hårbotten, till exempel färgning, rätning hår, perming.
 9. Exponering för låga temperaturer, hårbotten bränner.
 10. Undernäring, i synnerhet otillräckligt intag av zink, liksom alkohol, alltför stora mängder koffein.

På förhållandet mellan skallighet hos kvinnor och psykosomatik, läs på vår hemsida.

diagnostik

Diagnos av alopeci är inte bara för att identifiera sjukdomen. Att bestämma förekomst av skallighet hos tjejer är lätt, mycket svårare att fastställa orsaken till dess förekomst.

Att identifiera den specifika orsaken till alopeci är en mycket viktig uppgift, eftersom läkaren väljer lämplig behandling på grundval av dessa data.

Efter att ha funnit tecken på skallighet måste patienten konsultera en hudläkare. Det är möjligt att du måste besöka andra specialister (endokrinolog, terapeut, venerolog, neurolog).

behandling

Beroende på orsakerna som kan leda till utveckling av skallighet väljer doktorn en adekvat behandling för denna sjukdom. Oftast innehåller ett komplex av terapeutiska åtgärder:

 1. Mottagning av medel för intern och extern användning.
 2. Sjukgymnastik.
 3. Traditionell medicin som används vid behandling av skallighet i hemmet utöver de huvudsakliga behandlingsmetoderna.

mediciner

För behandling av alopeci, använd flera grupper av droger:

 1. Preparat baserade på selen (till exempel Minoxidil). De aktiva substanserna tränger djupt in i huden, återställer blodcirkulationen och metaboliska processer i detta område och stimulerar hårväxten.
 2. Hormonala läkemedel i form av piller eller krämer (produkter som innehåller kvinnliga hormoner) indikeras för behandling av alopeci hos flickor i samband med hormonella störningar, till exempel under klimakteriet.
 3. Hormonala läkemedel som förhindrar överdriven produktion av testosteron och dess derivat, vilket påverkar hårsäckarna negativt.
 4. Komplex som innehåller vitaminer och mikrodelar.

Om de bästa drogerna för behandling av alopeci, läs här.

Folkmekanismer

Följande recept av traditionell medicin har positiva egenskaper:

 1. En avkok av kullans rötter. Roten av växten måste hackas, häll kokande vatten, upphettas i ett vattenbad i 1 timme. Betydar stam, gnugga in i hårrotsarna.
 2. Från juice av aloe, honung och vitlök kan du göra en mask för håret, stimulera deras tillväxt. För detta tillsätts aloejuice och honung till vitlökmassa (använd alla ingredienser i lika stora mängder). Masken appliceras i 15 minuter, täckt med polyeten, en terryhandduk för uppvärmning.
 3. Aktiv hårväxt och ger användningen av en lökmask. Juice 1 lök blandat med 1ch. honung. Blandningen appliceras på håret i 20 minuter, tvättas av med schampo.

Behandlingstid

Behandling av kvinnlig alopeci är en komplex och tidskrävande process. Naturligtvis bestäms varaktigheten av kursen i varje fall av läkaren individuellt och beror på sjukdomsfasen, svårighetsgraden av dess symtom. I de flesta fall är behandlingstiden 3-6 månader.

I vissa fall (till exempel vid cicatricial alopecia) är konventionell behandling värdelös. I detta fall behöver patienten en hårtransplantation. För mer information om moderna transplantationsmetoder, inklusive icke-invasiva metoder och priset för detta förfarande, kan du hitta på vår hemsida. Resultatet är dock inte alltid positivt (ibland överlever de transplanterade folliklarna), och sjukdomen fortsätter att utvecklas.

Ökad håravfall är en situation som kräver behandling.

Många faktorer kan leda till negativa konsekvenser, några av dessa orsaker är mycket allvarliga sjukdomar som måste elimineras.

Behandling av alopeci är i första hand behandlingen av orsaken som ledde till utvecklingen. I detta fall kan behandlingen varieras.

Dessa inkluderar användning av mediciner, aktuella preparat och fysioterapi. I de mest extrema fallen visas patienten kirurgisk behandling - hårtransplantation.

Användbar video

Titta på följande video om alopeci hos kvinnor och behovet av diagnos:

Om orsakerna till kvinnlig skallighet och typer av alopeci:

"Hårförlust hos kvinnor: behandling av olika typer av alopeci"

5 kommentarer

Den moderna världen har gjort kvinnor till universitetsmästare av förklädnad: de gömmer hudproblem med smink, gömmer extra centimeter på höfterna och midjan under kläderna, målar grå hår över det.

Det enda problemet som inte är så lätt att dölja är håravfall. Här kanske bara en peruk hjälper, men det här är för extremt en åtgärd. Vad ska man göra om håret förloras snabbt och håret förtunnas framför ögonen? Först måste du ta reda på orsaken till håravfall hos kvinnor och först då börja behandlingen.

Håravfallstest: när är förlust för stor?

När ska du börja oroa dig?

Normalt förlorar en kvinna 50-100 hår per dag. Den visuella bedömningen skiljer sig emellertid beroende på hårets längd: 100 långa droppade hår ser mycket större ut än 100 hår med kort hårklippning. Vanligen ökar håravfallet i offseasonen (vårhöst), men i en frisk kvinna, även vid denna tid, överstiger antalet förlorade hår inte normen. Oro är värt när:

 • När du vaknar hittar du mycket förlorat hår på kudden;
 • medan badning i badrummet förblir en del av ditt hår;
 • när borstning kammen är fylld med förlorat hår;
 • Det mest tillförlitliga kriteriet: Att ta hand i håret vid tempel eller krona, håll handen till hårets tips - om det finns mer än 5 hår kvar i handen, krävs behandling.

Typer av alopeci hos människor

I medicinsk terminologi kallas håravfall alopeci.

Håravfall hos kvinnor kan förekomma i flera scenarier. Var och en av dem har specifika manifestationer och orsakas av vissa skäl. Behandlingen taktiken och, viktigast av allt, beror dess effektivitet på typen av alopeci.

Telogen Alopecia

Med denna typ av patologi förekommer håravfall vid viloplanet: Håret har passerat det aktiva tillväxtsteget och vilar i ca 100 dagar. Det är under denna period att aktiv håravfall uppträder under telogenalopeci. Håret tunnar jämnt utan bildande av skalliga fläckar.

Orsaker till telogenalopeci:

 • Infektionssjukdomar, särskilt vid långvariga perioder med hög temperatur - håret faller ibland;
 • Graviditet - plötslig håravfall inträffar efter 1-4 veckor. Efter förlossning och kan varas hela perioden av amning
 • Hård diet, anemi - återhämtning kan ta lång tid beroende på skador som orsakas av kroppen (vitaminbrist, brist på järn och zink).
 • Stress - en plötslig känslomässig chock provokerar episodisk håravfall, men långvarig depression leder till alopeci, som utvecklas över månader.
 • Långtidsanvändning av antidepressiva medel (Zyban, Prozac, Amitriptylin), blodförtunnare (aspirin, heparin, trombotisk) och antikonvulsiva medel (Relan, karbamazepin), retinoider (oljelösningar Vit A, Retinsyra Retinsyra), Oral preventivmedel och laxermedel.

Det är viktigt! Om håravfall uppträder på telogen-typen - gallring är jämn - orsaken till problemet är att hitta 2-3 månader innan hårförlusten börjar.

Vanligtvis, efter att kroppen återställts, förblir hårlinjen densamma inom 6 månader. I sådana fall används hemmet för håravfall hos kvinnor i stor utsträckning.

Anagenovy Alopecia

Med denna typ av överträdelse inträffar vid hårväxten: Håret växte, men omedelbart föll ut. Anledningen till detta kan vara:

 • Sköldkörtelsjukdomar - tyrotoxikos, hypotyroidism;
 • Långvarig kemoterapi - allvarlighetsgraden av alopeci beror på dosen av toxiska effekter
 • Tungmetallförgiftning - bly, kvicksilver.

Ett levande exempel på anagenisk alopeci är skallighet efter kemoterapi: till och med förlust av allt hår i huvudet, med stora toxiska doser, förlust av ögonfransar och ögonbryn. Det mest allvarliga fallet är total håravfall över hela kroppen (skild från en medfödd frånvaro av hår. Återställandet av håret sker efter eliminering av orsaksfaktorn. Men eftersom den negativa effekten var allvarlig, kan behandlingen ta flera år.

Seborrheisk Alopeci

Hårförlust på bakgrunden av hårbotten i hårbotten är som följer: huden är täckt med ett tätt lager av skalor, i foci av stark sällsynthet, "fragment" av hår är märkbara. Seborré orsakas ofta av hormonella hopp, svampinfektion. Denna typ av alopeci är vanligast vid ungdomar.

Det är viktigt! Ska urskilja seborrheal alopecia från ringorm. Deprive - en smittsam sjukdom, längs kanten av det patologiska fokuset utan att håret är täckt av skalor, det finns en inflammatorisk rulle (rödaktig kant). Avstå, även om det leder till att håret bryts, men påverkar inte den faktiska hårfollikeln. Efter behandling växer håret snabbt.

Androgen alopeci

Androgen alopeci börjar med håravfall längs skilsmässan. Området för sällsynthet ökar gradvis i parietalzonen och blir så småningom en skallig plats, som hos män. Orsaken till androgen alopeci ligger i förändringen av kvinnornas hormonella bakgrund när testosterongruppens manliga könshormoner råder över östrogener.

Ibland orsakas en hormonell obalans av en genetisk predisposition: i släktet tidigare noterades baldingkvinnor. Men androgen alopeci orsakas emellertid av ovariesjukdomar som producerar östrogener).

Den fysiologiska minskningen av nivån hos kvinnliga hormoner under klimakteriet försämrar hårfolliklarna avsevärt och provar en obalans i förhållandet mellan androgener och östrogener. Korrigering av hormonell bakgrund börjar processen med håråterställning.

Alopecia Alopeci

Den allvarligaste typen av skallighet: håret faller ur foci (även kallat alopecia areata), i sällsynta fall förekommer plötslig förlust av hår över huvudet utan någon uppenbar anledning.

Varför det finns alopecia ärata är inte känt för viss. Läkare tar hänsyn till kroppens autoimmuna reaktion, en störning i nervreglering, förändringar i ämnesomsättningen. Samtidigt är foci av alopeci benägen för perifer tillväxt och fusion.

På grund av slöjan hos hårsäckarna sänks hårväxten på hela huvudet. Bald fläckar periodiskt övervuxen med nytt, svagt hår och återkommer. Behandling tar många år och ger inte alltid resultat.

Hur påverkar vården och bristen på vitaminer håravfall?

Många tror felaktigt att felaktig håravfall kan orsakas av felaktig hårvård (hårda frisyrer och hårklippningar, dreadlocks, etc.).

Påverkar också hårkölden och bristen på vitaminer. Vanan att gå på vintern utan en hatt väcker bara bräckligheten och tråkig hårfärg hos en kvinna med normal hormonell bakgrund och inte har några sjukdomar.

Vitaminbrist är en faktor som förvärrar alopeci, men inte en klar orsak till håravfall. Vitaminbrist "fungerar" endast i kombination med andra faktorer: anemi, känslomässiga chocker, sköldkörtelsjukdomar, kroniska sjukdomar (tuberkulos, lupus erythematosus, långvarig lunginflammation).

Hårförlust: vilka tester att ta?

Oavsett typ av alopeci, kommer läkare trichologists säkert försöka identifiera orsaken till sjukdomen och välja den mest effektiva behandlingen som hjälper till att stoppa håravfall och återställa det så snart som möjligt.

När man behandlar en kvinna med problemet med håravfall är det nödvändigt att skicka följande prov:

 • Studien av nivån av sköldkörtelstimulerande hormon - TSH (sköldkörtelhormon) är normalt inte mer än 4, om nödvändigt undersöker T3 och T4;
 • Ett blodprov för att bestämma hemoglobin och, om nödvändigt, biokemisk bestämning av koncentrationen av järn i blodet;
 • Testosterongruppstester - testosteron (kanske normalt), dihydrotestosteron, dehydroepiandirsteron, om nödvändigt kompletteras med östrogennivåprov.
Det är viktigt! Forskning om TSH, bestämning av nivån av testosteron och hemoglobin i blodet - de viktigaste testerna för håravfall.

Hårtrichogrammet (en mikroskopisk analys av hårets tillstånd) och blodbiokemi kommer bara att klargöra svårighetsgraden av störningarna i kroppen och graden av skada på håret. Läkaren kan inte ordinera en fullständig behandling med utgångspunkt i resultaten av endast dessa studier.

Behandling - hur man slutar håravfall?

Håravfall är ett psykiskt trauma för någon kvinna. Den vanliga taktiken i detta tillstånd är att köpa så mycket hårvårdsprodukter som möjligt och börja använda dem och vänta på en underbar hårväxt på några dagar.

Det är viktigt! Skötselprodukter - speciella schampon, regenererande masker, komprimerar - hjälper inte att stoppa stark håravfall hos kvinnor. De kommer endast att påskynda återhämtningen med obligatorisk användning av systemisk behandling.

Behandling av håravfall tar från 3 månader till flera år. Följande metoder ger den maximala terapeutiska effekten i den komplexa applikationen:

 • Multivitaminmedel - de bästa vitaminerna mot håravfall, Revalid, Perfectil och Pantogar, med anemi, järntillskott krävs;
 • Immunostimulering - örtberedningar av Echinacea, Chinese Schizandra, Eleutherococcus eller Ginseng (inte onkologi), interferoner (Ergoferon) och Timalin injektion;
 • Fysioterapeutisk hårtillväxtstimulering - Kryomassage, laserstimulering, mesotherapy, akupunktur, den mest avancerade PUVA-terapin;
 • Specialiserade läkemedel som aktiverar hårväxt - ett antal produkter som innehåller menoxidil produceras; för kvinnor används de endast för lokal exponering (2-5% spray eller Aleran shampoo, Regein);
 • Kortikosteroider - endast lämpliga för alopecia areata, används systemiskt (piller och injektioner ger stora biverkningar) och placeras i form av salvor;
 • Behandling av folkmedicinska medel - gnidning och komprimering med tinktur av peppar, ricin och burdockolja, senap, Naftalanolja, extrakt av burdockstammar.

Vid behandling av alopecia areata bör man inte försumma överlevnaden av psykologisk vila, ofta med hjälp av lugnande medel och god näring. Men långsiktig behandling och inte garanterad effekt pressar ofta kvinnor till hårtransplantation.

För kvinnor är follikulär hårtransplantationsteknik mest lämplig. Individuella folliklar tas från donatorområdet och implanteras i närheten av skallighet. Samtidigt tillåter moderna transplantationstekniker att undvika "säng" -effekten och märkbara ärr.

Hår tillbaka?

Konservativ terapi är mest effektiv i telogen, seborrheic och anagen alopeci. Med rätt behandling och efterlevnad av medicinska rekommendationer sker håråterställning efter 6-9 månader med en teogen typ av skallighet och lite mer med en anagenform. Androgen alopeci kräver en lång hormonbehandling, som ofta leder till viktökning.Nästa Artikel
Vad man ska välja: Lotion för hårväxt från affären eller laga dig själv hemma?