Inflammation av hårlampan: orsaker, symptom, behandling


Inflammation av hårfollikeln kallas follikulit. Denna infektiösa inflammation uppträder på delar av kroppen med ett överflöd av hår. Av denna anledning ses hårinfarktens inflammation oftast på huvud, ben och armar.

symtomatologi

Inledningsskedet är rodnad i huden, måttlig smärta, bildande av pustler. Med infiltrationsprogressionen som bildas runt lesionen.

Huden runt inflammerad follikel blir gulaktig på grund av närvaron av pus. Efter avlägsnande av skorporna i pustlerna utsöndras pus, röd hud ses.

Antalet inflammationer kan sträcka sig från 1 till en mångfald, exempelvis genom att raka en armhålan, oftast förekommer en enda inflammation. Ibland kliande. Med omfattande skador ökar lymfkörtlarna.

Typer av follikulit och dess orsaker

Follikulit klassificeras av den anledningen som provocerade dem: bakteriell, svamp, syfilitisk, parasitisk, viral. Enligt graden av skada är de ytliga och djupa. Med antalet lesioner: singel och multipel. Sjukdomsförloppet: komplicerat och okomplicerat.

Även sjukdomen klassificeras enligt följande:

 • Stafylokocker. Mestadels hittades hos män i hakan och nasolabial triangelområdet;
 • Candida uppstår under ocklusiva förband, särskilt om kortikosteroider används, i ljung och långa feber. Den är utformad både på benen och på andra delar av kroppen;
 • Herpetic - liknande stafylokocker;
 • Acne syfilid. Utbrott orsakad av syfilis. Elimineras med behandlingen av den underliggande sjukdomen;
 • Pseudomonas. Det uppstår efter att ha tagit ett varmt bad, där vattnet inte är tillräckligt klorerat;
 • Gram-negativ uppstår efter långvarig behandling av akne med antibakteriella läkemedel. Abscesser är möjliga;
 • Orsakad av dermatofyter. Det observeras huvudsakligen på huvudet;
 • Depilating. Särskilt för män i heta länder. Kännetecknas av det faktum att inflammation i hårsäckarna observeras endast på benen;
 • Gonorrheal. Det är väldigt sällsynt. Det förekommer med gonorré i det avancerade skedet. Inflammationen av hårsäckarna i ljummen, i grenområdet;
 • Professionell förekommer hos personer i ett visst yrke, i samband med kontakt med hudirritanter i form av kemikalier. Det är som regel synligt på händerna och underarmarnas baksida.
 • Tick-borne uppträder som ett resultat av biten av samma insekt;
 • Impetigo Bockhart. Orsaken är maceration av huden, överdriven svettning, så inflammation i hårlampan är ofta märkbar i armhålan.

Behandlingen beror på orsaken till hårfollikelns inflammation.

Dessutom spelas rollen av ytterligare provokationsfaktorer som också måste elimineras:

 • Skin microtrauma;
 • Hudkontaminering;
 • Otillbörlig eller felaktig applicering av ett ocklusivt förband
 • Klimatförhållanden (hög luftfuktighet och temperatur);
 • Bär syntetisk, tätt monterad kläder;
 • hypotermi;
 • anemi;
 • Diabetes mellitus;
 • Leverpatologi;
 • Obalanserad näring
 • Behandling med immunosuppressiva medel;
 • Lokal användning av glukokortikosteroider;
 • Periodontal sjukdom, gingivit, karies;
 • Kronisk tonsillit och faryngit;
 • Fetma.

Komplikationer av follikulit

Vanligtvis är denna smittsamma sjukdom mild och utgör inte ett allvarligt hot mot livet. Men utvecklingen av komplikationer är möjlig. Detta händer när det inte finns någon behandling, bristande överensstämmelse med hygienreglerna, ett svagt immunsvar hos kroppen.

Bland de vanliga komplikationerna är furunkel, vilket leder till hydradenit och lymfadenit, karbunkel, abscess, follikulära ärr och dermatofytos. Isolerade fall åtföljs av nefrit, meningit och lunginflammation.

Hur man behandlar inflammation i hårfollikeln

Vid det första skedet av sjukdomen är behandling av pustler med lämpliga medel tillräcklig. För detta ändamål är kamfer (2%) och salicylalkohol (1-2%), en lösning av lysande grön (2%) eller metylenblå, fukorcin lämplig. Nu är geler, krämer och lotioner i serien Klerasil väldigt populära.

Om sjukdomen påverkar de djupare skikten i huden och åtföljs av signifikanta purulenta ackumuleringar, är det nödvändigt att öppna bubblorna, ta bort innehållet och sedan behandla med ett av de listade ämnena. Det rekommenderas att använda ichthyol komprimerar två gånger om dagen.

Om sjukdomen har blivit kronisk och återfall, är allvarlig medicinsk behandling nödvändig. I detta fall föreskrivs antibiotika och sulfonamidläkemedel. Immunostimulerande terapi är också indicerat.

När inflammation i hårsäckarna observeras på armarna, benen, torso, är det omöjligt att klämma på de drabbade kroppsdelarna och pressa bubblorna, eftersom detta ökar risken att utveckla kokar och till och med phlegmon.

Bevisad investering med ultravioletta strålar. Den allmänna kursen är 6-10 procedurer. Sessioner ordineras varje dag eller varannan dag. Om follikulit har uppstått på grund av diabetes mellitus, föreskrivs en korrigerande diet för att normalisera kolhydratmetabolismen och minska risken för återkommande sjukdom.

Behandling av stafylokockfollikulit innefattar användning av salva Muportsin eller liknande, intern mottagning av cefalexin, dicloxacillin, erytromycin eller meticillin. I allvarliga fall av pseudomonadonal skada är ciprofloxacin förskrivet. Om orsaksmedlet är gramnegativa bakterier är lokal terapi med bensoylperoxid nödvändig.

Vid svampinfektion krävs lämpliga medel för intern användning - terbinafin, flukonazol, intrakanosol. Herpetic folliculitis ska behandlas med acyklovir.

En viktig roll ges till recept av traditionell medicin. Olika dekoktioner, infusioner, kompressor på basis av viburnum, vildrosa, kamomill, maskros, tistel, bedstraw, woodruff, thistle och burdock används ofta.

Inflammation av hårfollikeln har i de flesta fall en gynnsam prognos. Vid allvarliga skador och skador på de djupare skikten i huden, kan pigmentering kvarstå efter avlägsnande av skalen. Komplikationer av follikulit är sällsynta och behandlas även framgångsrikt med moderna metoder.

Inflammation av hårlampan på huvudet

Denna typ av follikulit utvecklas också i hårbotten hos män och ungdomar. Området med inflammation i denna typ av sjukdom är begränsad, men det sträcker sig djupt in i hårlampan.

Follikulit (inflammation i hårsäckarna): orsaker och behandling

Follikulit är en hudsjukdom som är en inflammation i hårfollikeln. Den vanligaste orsaken till inflammation är en stafylokockinfektion, men mot bakgrund av nedsatt immunitet kan sjukdomen orsakas av andra bakterier, virus eller svampar. Förstöring av kroppens normala funktion och effekten av negativa faktorer på människans hud kan också utlösa follikulit.

Skill mellan ytliga och djupa former av sjukdomen, samt att undergräva och decalvera follikulit. Om sjukdomen inte behandlas kan den bli kronisk. Folliculit behandling utförs hemma med hjälp av folk antiseptika som inte skadar hälsan och effektivt kan bekämpa infektionen. Också i behandlingen av viktig näring och livsstil, personlig hygien.

Orsaker till sjukdom

Follikulit är en smittsam process, och i de flesta fall orsakas det av en stafylokockinfektion. Staphylococci är utbredd i miljön. De är också normala invånare av mänsklig hud, som bildar en skyddande mikroflora i huden tillsammans med andra bakterier. De flesta av dessa bakterier är ofarliga, men det finns patogena stammar som kan orsaka en inflammatorisk process.

Det finns tre typer av stafylokocker:

 • gyllene, som anses patogen
 • epidermal, som är en normal invånare av mänsklig hud och orsakar sjukdom endast i fallet med ett försvagat immunförsvar;
 • saprophytic - ett slag som inte orsakar infektion.

Patogeniteten hos Staphylococcus aureus tillhandahålls av enzymerna som den syntetiserar. Enzymproagulasen orsakar koagulering av proteiner i blodet och lymf. Om en stafylokockinfektion utvecklas runt håret, då på grund av koagulering av proteiner, finns det en begränsning av källan till inflammation, som börjar vara en väska med att utveckla bakterier i människans hud. Förutom koagulas syntetiserar stafylokocker hyaluronidas, ett enzym som kan förstöra bindväv och penetrera djupt in i huden.

Efter att ha lidit sjukdomen hos de flesta patienter, försvinner sådana patogena stafylokocker inte helt, men förblir på huden som vanliga invånare. Med försvagningen av immunsystemet eller effekten av negativa faktorer på en sådan persons kropp återkommer ofta sjukdomen. Follikulit blir kronisk.

Förutom stafylokocker kan follikulit orsakas av andra mikroorganismer: gramnegativa stavar, pseudomonader, protozosvampar (i synnerhet svampar av släktet Candida), virus. Men denna form av sjukdomen är sällsynt, oftast mot bakgrund av nedsatt immunitet. I vissa fall kan de normala invånarna i människans hud också vara en källa till inflammation i follikulit, som mot bakgrund av försvagad immunitet börjar aktivt proliferera och orsaka en smittsam process.

Liksom andra infektionssjukdomar är follikulit smittsam och kan överföras från en person till en annan genom kontakt och hushåll. Barn infekteras särskilt ofta eftersom deras immunitet ännu inte har bildats fullständigt, och kroppen kan inte bekämpa infektionen fullständigt. Dessutom är huden hos barn mjuk, lös och fuktig vilket gör det lättare för infektionen att komma in. Hos vuxna förhindrar deras egna immunförsvar och hudens naturliga mikroflora infektionens utveckling, även om de inte är en absolut garanti för skydd.

Sannolikheten för follikulit stiger på bakgrund av ett antal faktorer. Dessa faktorer kan vara interna (endogena) och externa (exogena).

Endogena faktorer som bidrar till follikelinflammation:

 • metaboliska sjukdomar, i synnerhet diabetes mellitus och höga blodsockernivåer;
 • hormonell obalans
 • cirkulationsstörningar, vegetativ-vaskulär dystoni;
 • akuta infektiösa processer av bakteriell och viral natur
 • långvariga kroniska infektioner;
 • minskad immunitet, inklusive mot bakgrund av HIV-infektion;
 • långvariga antibiotika;
 • minska mängden protein som konsumeras
 • brist på vitaminer, speciellt A och C.

Exogena orsaker till sjukdomen:

 • hudskador;
 • regelbunden hudförorening, till exempel vid arbete i svåra förhållanden;
 • felaktig hudvård
 • exponering för höga eller låga temperaturer, temperaturförändringar.

På bakgrund av AIDS eller annan immunbrist kan patienter också utvecklas:

 • eosinofil follikulit är en icke-infektiös autoimmun process;
 • Herpetic folliculitis - viral skada på hårsäckar;
 • svampfollikulit.

Långvarig användning av antibiotika leder till störningar av den mänskliga mikrofloran och dysbakteriosen. Mot denna bakgrund utvecklar patienter ofta hudsjukdomar, i synnerhet follikulit, som orsakas av gramnegativa bakterier: Proteus, Klebsiella, Escherichia coli och E. coli-bakterier.

Ofta är sådana infektioner resistenta mot antimikrobiella medel, eftersom de började föröka sig mot bakgrunden av en konstant antibiotisk effekt på människokroppen och utvecklad motståndskraft.

Klassificering och symtom på sjukdomen

Beroende på graden av skada på dermis utsöndrar ytlig och djup follikulit. Enligt typen är det en akut och kronisk form av sjukdomen. Även sjukdomen kan ha olika lokalisering. Symtom kan variera beroende på typ av follikulit.
Vanliga symptom för all follikulit: purulent infektion i hårfollikeln. Källan för infektion är rund eller konisk i form, fylld med purulent innehåll av gulgrön färg. Vid centra av sådan infektion finns ofta hår.

 1. Ytlig follikulit
  Sjukdomen orsakas av stafylokock eller i sällsynta fall pseudomonadalinfektion. Sjukdomen ser ut som en liten pusfylld flaska med en matchhuvuds storlek med ett hår i mitten. Bubblan är omgiven av en halo av ljus röd färg, vilket indikerar inflammatorisk process i huden. Överflödig follikulit kan vara singel eller sprida sig till små eller stora hudområden.
  I det första skedet finns det rodnad i huden runt hårsäckarna, en liten svullnad uppträder. En abscess med gröngula pus former i mitten av denna rodnad. Sjukdomen varar i flera dagar, då abscessen försvinner, försvinner inflammationen. Sådana formationer kan vara belägna i begränsade delar av kroppen i grupper, men de slår inte samman. Sjukdomen påverkar ansiktet, nacken, övre och nedre extremiteterna.
  En av underskotten av den ytliga follikuliten är Bockharts follikulit. Denna sjukdom uppstår ofta som en komplikation av scabies. Storleken på den purulenta bildningen kan nå 1 cm. Den patologiska processen påverkar i de flesta fall händerna.
 2. Djup follikulit.
  Med djup follikulit sprider infektionen genom hårfollikeln. I början av den patologiska processen bildas smärtsamma konsolideringar kring det drabbade håret, vilket i slutändan blir till pustler. Om processen fortskrider utan komplikationer, så försvinner inflammationen efter några dagar, och ärrvävnaden bildas vid abscessens plats. En infektion med en djup follikulit kan emellertid sprida sig djupt in i dermis, vilket leder till död hos intilliggande vävnader. I de flesta fall noteras utvecklingen av djup follikulit på huvudet, nacke och rygg.

 • Dekalviruyushchy eller epiliruyushchy folliculit
  Ofta utvecklas denna form av sjukdomen hos män. När detta inträffar, är hårbotten nederlag. Denna follikulit utvecklas på bakgrund av immunbrist. Vid det första skedet av den patologiska processen i stället för hårfollikeln bildas en pustule fylld med pus. Med utvecklingen av inflammation bildar cellerna hårfollikelvärmen. Efter några dagar går den inflammatoriska processen bort och en ärr bildas på plats. På grund av nekros hos hårvävnaden på denna plats växer inte längre. Således bildas fokal alopeci.
 • Hoffmanns follikulit eller störande follikulit.
  Denna typ av follikulit utvecklas också i hårbotten hos män och ungdomar. Området med inflammation i denna typ av sjukdom är begränsad, men det sträcker sig djupt in i hårlampan. Samtidigt, i hårbotten, ofta i parietal eller occipital regionen, uppträder en lätt mjuk rund eller oval formad tätning. På detta ställe faller håret ut och huden får en onaturlig nyans: gul eller blåaktig. Centren för sådan follikulit ligger i grupper och kan sammanfoga. På ytan av dessa lesioner finns det hål genom vilka pus läcker när de pressas. Dessa hål är sammankopplade med rörelser.
 • Kronisk follikulit.
  Om behandlingen inte har utförts i händelse av follikulit kan sjukdomen bli kronisk. För att undvika detta bör du vara uppmärksam på symtomen och behandlingen ska börja omedelbart efter att infektionens första infektion har uppstått.
  Vid kronisk follikulit fortsätter patogen att leva på huden och bilda nya och nya infektionsfält. Samtidigt kan en smittsam process i olika skeden uppträda i närliggande områden av huden samtidigt. Follikulit utvecklas oftast på de ställen som är mest utsatta för friktion av kläder eller andra yttre påverkan.
  Kronisk follikulit hos män uppträder ofta i form av sycosis. Denna sjukdom påverkar ansiktets hud i området av skäggets och mustasens tillväxt. Hos kvinnor med denna form av follikulit kan inflammation av hårsäckarna i ljummen eller på benen och smittspridningen uppträda - de ställen som är benägna att raka påverkas. En sådan sjukdom kan förekomma mot bakgrund av nedsatt immunitet, en organisms hormonella obalans eller närvaron av kroniska smittsamma processer. När infektionssykosfoci ofta smälter, bildar en kontinuerlig inflammerad yta med pustler.
 • Hur man behandlar follikulit?

  Follikulit kan behandlas hemma med hjälp av traditionella metoder. I terapi med hjälp av externa medel som undertrycker utvecklingen av patogena mikroorganismer. För att behandlingen ska vara effektiv är det viktigt att upprätthålla en hälsosam livsstil, äta korrekt och fullständigt, följa reglerna för personlig hygien.

  Mänsklig immunitet beror på näring, liksom sammansättningen av tarmmikroflora och hud. Det symbiotiska systemet, som bildas av en person och de naturliga invånarna i hans hud, är väldigt ömtålig och kan lätt förstöras av en obalanserad diet eller långvarig medicinering, särskilt antibiotika.

  Kosten hos en hälsosam person bör innehålla en tillräcklig mängd proteinfetter, liksom en massa växtfibrer, som ingår i grönsaker, frukter, spannmål. Färska grönsaker och frukter är en oumbärlig källa till vitaminer som behövs av kroppen. Dysbakterios och utvecklingen av patogena mikroorganismer kommer att bidra till konsumtionen av feta livsmedel och "lätta" kolhydrater: konfektyr och mjölprodukter.

  För att sjukdomen inte ska spridas inom familjen är det nödvändigt att följa enkla regler:

  • använd personliga sängkläder och handduk
  • Byt sängkläder oftare, tvätta det vid hög temperatur och stryk det före användning.

  Du måste tvätta med kallt vatten, det kommer att minska sekretionen av talg och hjälpa till att förhindra starten av inflammatorisk process. Vid rakning är det bättre att föredra rakhyveln. Under förvärring av follikulit är det bättre att undvika att simma i öppna dammar, pooler eller bastur.

  1. Groblad. För behandling av skadad hud använd färsk juice av denna växt.
  2. Kopplingssticka. Blommorna i denna växt torkas, males i pulver, späds ut med en liten mängd vatten för att göra en pasta och appliceras på skadad hud.
  3. Brassbäret är doftande. Krossade färska löv av denna växt och brukade komprimera. Komprimera byte två gånger om dagen.
  4. Kamomill. I 100 ml kokande vatten ångad 1 msk. l. torkad kamomill, insistera en halvtimme, filtrera därefter. Denna infusion torkar den drabbade huden.
  5. Tranbär. För lotioner använd gruel från färska bär av denna växt.
  6. Maskros. I 200 ml kokande vatten ångad 2 tsk. löv av denna växt, insisterar en kvart i timmen. Ta 100 ml infusion två gånger om dagen. Verktyget stärker immunsystemet och bidrar till kampen mot kroniska infektioner. Även i terapi kan du använda roten till denna växt.
  7. Den klara vita. I 1 kopp kokande vatten 1 msk. l. örter, insistera 5 minuter och ta 1 glas två gånger om dagen.

  Skriv i kommentarerna om din erfarenhet av behandling av sjukdomar, hjälp andra läsare på webbplatsen!
  Dela saker på sociala nätverk och hjälp vänner och familj!

  Inflammation av hårsäckarna kan lokaliseras på ansiktet, hakan, nasolabial triangeln, hårbotten, nacken, benen, torso, skinkorna.

  Inflammation av hårsäckar

  Follikulit är en ganska vanlig sjukdom, som tillhör pyoderma (purulenta hudskador) och uppkommer oberoende av kön och ålder. Follikulit kan vara av olika etiologi och svårighetsgrad, men i allmänhet, även om sjukdomen inte anses vara farlig, är det orsaken till obehag för patienten och kan leda till utveckling av komplikationer. I heta länder är förekomsten av follikulit vanligare eftersom klimatet skapar gynnsamma förutsättningar för sjukdomsutvecklingen.

  Follikulit och dess typer

  Follikulit är en purulent inflammation i hårsäckarna, som kännetecknas av infiltration och ömhet. Den vanligaste orsaken är både gyllene och vita stafylokocker. Follikulit uppträder när det hygieniska systemet inte observeras, det finns mikrotraumor, en minskning av kroppens naturliga försvar, diabetes, anemi, leversjukdom, undernäring etc.

  Beroende på orsaken till follikuliten är uppdelad i:

  • Bakteriell - orsakad av Staphylococcus aureus (folliculit stafylokock, stafylokock impetigo, sycosis, ostiofolliculit) eller Pseudomonas aeruginosa (pseudomonad folliculit)
  • Viral - Herpetic Folliculitis
  • Svamp - orsakad av dermatofytisk svamp (dermatofytos i hårbotten, mustasch och skägg)
  • Parasitisk - orsakad av saprofytisk kvalster Demodex folliculorum (demodicosis)
  • Syfilitisk - förekommer i sekundär syfilis

  Beroende på antalet drabbade folliklar kan sjukdomen klassificeras som:

  • Follikulit-enhet
  • Multipel follikulit

  Av naturen av follikulitens gång är:

  • komplicerad
  • okomplicerade

  Symtom och diagnos av follikulit

  Follikulit har storleken på en lins, konisk form och i centrum penetreras det av hår. Efter öppning och utsöndring av pus bildas ett litet sår, som sedan blir täckt med en skorpa. Skorpan försvinner med bildandet av en fläck eller ärr.

  I början kan follikulit se ut som en knutpunkt, och först då visas pus. Follikulit under svåra förhållanden kan vara flera. Ofta förekommer de hos män i håriga områden.

  Inflammation av hårsäckarna kan lokaliseras på ansiktet, hakan, nasolabial triangeln, hårbotten, nacken, benen, torso, skinkorna. Follikulit kan vara komplicerat av kokar, lymfitit eller lymfadenit. Patienten är vanligtvis oroad över klåda och ömhet i huden.

  I diagnosen follikulit spelar en viktig roll inspektion av elementen i utslaget och deras lokalisering. Baserat på detta kan en specialist föreslå sjukdomens etiologi.

  Diagnosen inkluderar:

  • Samla patientens historia - data om sjukdomens början, föregående eller provokerande faktorer
  • Undersökning av huden - ett utslag med follikel av olika slag, kan ha karakteristiska egenskaper
  • Genomföra en hårfollikelstudie
  • Forskningsriktning på identifiering av patogenet - smet Gram, bakteriologisk sådd etc.
  • Blodtest för undantag av syfilis och gonorré
  • Analyser som syftar till att utesluta somatiska sjukdomar - blod för socker, komplett blodantal

  Follikulitbehandling och förebyggande

  Follikulitbehandling består av noggrann hygien, desinfektion av det drabbade området, användningen av antibakteriella krämer och salvor. Med en djup follikulit öppnas och omorganiseras pustlerna. I allvarliga fall är antibiotikabehandling och immunterapi ordinerad.

  Det drabbade området kan inte tvättas med vatten och applicera kompressor. För att undvika komplikationer är det omöjligt att klämma in fokus och försöka klämma ut innehållet, eftersom det kan leda till att koka eller cellulit utvecklas.

  Om sjukdomen har gått in i fasen av furuncle, försök sedan använda Vishnevsky salva, som drar pus väl.

  Behandling av follikulit bör samordnas med läkaren för att få ett framgångsrikt och effektivt resultat. I vissa fall rekommenderas fysioterapi: laserbehandling eller subgranulär ultraviolett strålning. Det är också nödvändigt att följa en diet med begränsningar av fetter och kolhydrater.

  Förebyggande åtgärder:

  • Försök att minimera hudmikrotrauma (när du rakar och plockar hår)
  • Använd inte andras personliga hygienartiklar.
  • Ät inte överflödigt fett
  • Undvik att bära täta kläder som irriterar huden.

  Med korrekt behandling och överensstämmelse med alla dessa förhållanden är det möjligt att avsevärt minska risken för återutveckling av follikulit.

  Med noggrann uppmärksamhet åt deras hälsa och snabb tillgång till specialister kan follikulit framgångsrikt botas. Det är väldigt viktigt att förhindra utvecklingen av sådana komplikationer som en furunkel eller abscess, och också för att minimera risken för ärrbildning. Återfall av sjukdomen kan undvikas genom att följa reglerna för personlig hygien och följa en hälsosam livsstil.

  Abscessing och underminering av perifollikulit (inte förväxlas med inguinal och axillär hydradenit) är en purulent sjukdom med inflammation i hårsäckarna och kapslarna i talgkörtlarna. Det kallas också hydradenit i hårbotten.

  Hydradenit i hårbotten (abscessing perifolliculit): symptom, behandling

  Abscessing och underminering av perifollikulit (inte förväxlas med inguinal och axillär hydradenit) är en purulent sjukdom med inflammation i hårsäckarna och kapslarna i talgkörtlarna. Det kallas också hydradenit i hårbotten, vi kommer att förlora vår behandling hemma, symptom och recensioner idag.

  Funktioner av sjukdomen

  En abscesseringsförstörande av perifollikulit, kallad Hoffmanns perifollikulit, inträffar sällan. De viktigaste förutsättningarna för fall - invånare i Karibien. Sjukdomen är mer karakteristisk för män än kvinnor (5 gånger oftare). Kräftar oftare på hårbotten i Negroid-loppet. Åldersbegränsningen hos patienter varierar från 18 till 40 år. Problemet med perifolikulit av alla typer och former är löst av en hudläkare.

  Enligt den internationella klassificeringsenheten ICD-10 betecknas hydradenit med koden L66.3. Sjukdomen refererar till ett block som kallas "Sjukdomar i hudtillskott", krypterat som L60-L75. Den allmänna klassen av hudsjukdomar och subkutan vävnad är betecknad med L00 - L99.

  Hårbotten utsätts för utslag, bildandet av abcesser både på ytan av huden och i dess djupa lager - dermis. Ibland påverkar perifollikulit områden av hårsäckarna i axillära och inguina områden. Sjukdomen har varit känd under lång tid, men beskrivs i detalj av Dr. Goffman.

  Abscessing underminerande perifollikulit, hydradenit hos hårets del av huvudet (foto)

  Klassificering och scen

  Perifollikulit påverkar vanligtvis isolerade områden av huvudet, täckt med hår i kronans, pannens eller tidens områden.

  • I det första skedet av hydradenit blir utslaget större (från små till linsfrön). En hyperemisk zon visas kring omloppet av det lösa elementet.
  • När sjukdomen utvecklas faller håret i skadorna (papper och pustler) ut eller sönder. Karaktäriseras av bildandet av pustler som ett resultat av sammanslagningen av de skadliga platserna. I det andra skiktet i huden finns dermis-abscesseringsnoderna, ofta åtföljda av bildandet av fistelöppningar med urladdning av pus och blod.
  • Den patologiska processen slutar med bildandet av ärrvävnad och fokalhaltighet.

  Nodulära formationer som skiljer Hoffmans perifolliculit når en centimeter och en halv i diameter. Sammanslagna noder börjar abscessera och perforera hudytan med många fistler som har ett omfattande subkutant fistulärt nätverk.

  Orsaker till hårdnad i hårbotten

  Alla möjliga orsaker till abscess av perifollikulit har inte identifierats på ett tillförlitligt sätt, men undersökning av majoriteten av patienterna visar närvaron av en gram-positiv bakterie - stafylokocker. Det finns ett samband mellan sjukdomen och nedläggningen av hudens talgkörtlar. Sjukdomen är vanligtvis åtföljd av hydradenit och akne med djupa pustler.

  symptom

  Nodulära formationer som är karakteristiska för sjukdomens initiala fas, som finns djupt i det subkutana skiktet. De resulterande noderna i början överskrider inte en halv centimeter i diameter, eftersom de utvecklas, når dimensionerna 1,5 cm eller mer.

  Huden, först utan att ändra färg, uppträder gradvis hyperemi. Vid beröring är knutarna täta i de första stadierna, densiteten minskar under utveckling, vilket kan detekteras genom palpation. Huden påverkas, passagerna mellan fistlerna ökar. De processer som äger rum bedöms genom att man trycker på hudytan på det drabbade området, eftersom pus frisätts med blod.

  Fistelformationer förvandlas till fistlar, sår och andra hudpatologiska formationer. Kronisk sjukdom i akuta ögon manifesteras av utsträckt hud vid skadan, efter att läkning av hålen på ytan är täta hudrullar synliga vilket representerar ärrvävnad. Frånvaron på många ställen av dermis känns av hudens tunnhet.

  Den underminerande perifollikuliten uppvisar likheter med vulgär akne. Vanliga symptom för båda sjukdomarna är:

  • överväxt av stratum corneum i follikulär mun
  • ackumulationer av komedoner i pustler;
  • Fördjupning av follikeln från epidermis in i dermis, vilket ökar risken för inflammation;
  • invasion av infektion och provocera en smittsam sekundär process
  • bildandet av många subkutana passager med abscessfoci;
  • bildande av pustler och epitelutbyte med ärrbindväv.

  diagnostik

  Totalt, enligt ett antal tecken diagnostiseras sjukdomen på grundval av följande indikatorer av de undersökta förfarandena:

  • hyperplasi av de cervicala lymfkörtlarna;
  • lågkvalitativ feber (cirka 37 grader);
  • ökad ESR;
  • minskad albuminkoncentration i blodet;
  • nedsatt cellimmunitet;
  • leukocytos;
  • bakteriologisk förskjutning av artens innehåll av prokaryoter till den patogena sidan;
  • inflammation i den omgivande vävnaden runt follikulära noder;
  • närvaron av komedoner.

  Diagnostiska metoder är laboratoriet blodprov, palpation, visuell undersökning, anamnese, bakteriologiska och histologiska analyser.

  behandling

  terapeutisk

  Patienter som har försvagande perifollikulit har visats immunterapi terapi i kombination med antibiotika. Immunoglobuliner, bakterieofan, stafylokockanatoxin etc. har visat sig vara effektivare. Den allmänna förstärkningen av kroppen uppnås genom att man tar vitaminer, vars kvalitativa sammansättning bestäms av läkaren, biologiskt aktiva substanser, järnhaltiga läkemedel.

  En bra effekt uppnås när applikationer appliceras på de drabbade områdena. Kompositionen av applikationer innefattar antibiotika (till exempel penicillin) och dimexid. Applikationer med en sådan komposition rekommenderas att appliceras var 5-6 timmar.

  Ichthyolkakor används endast för lesioner som inte har obduktion. När folliklarna är öppna tvättas de med antiseptiska lösningar: jodform, kaliumpermanganat, väteperoxid etc.

  Ultraviolett bestrålning, koldioxidbestrålning och ultraljudsbehandling är effektiva från fysioterapiprocedurer.

  medicinering

  När ett antibakteriellt medel föreskrivs av en läkare för hydrodenit beaktas 2 huvudegenskaper hos preparaten:

  1. Allmänhet av handling (antibiotika med ett brett spektrum av åtgärder).
  2. Bakteriologisk analys av exudat med det efterföljande urvalet av antibiotika till den identifierade typen av bakterier.

  Bland universella antibiotika ges primärt semi-syntetik: Amoxiclav, Klavutin och andra. Cephalosporin-läkemedel ger dem inte åtgärd: Kefazol, Cefuroxime. Fluoroquinolonläkemedel som Ciproforxacin eller Tarivid används ofta. Antibiotikabehandlingsregimen består av 2-3 kurser med avbrott. Tidsintervallet för kurser och raster är samma: 10 dagar.

  Det är tillrådligt att komplettera läkemedels antibakteriell behandling med receptet av sulfonamider av den kombinerade typen: Biseptol eller Bactrim. Varaktigheten av behandlingen beror på antalet förskrivna kurser av antibakteriella medel.

  operativa

  Hoffmans perifollikulit med långvarig kronisk kurs och storskaliga abscesser som behöver radikal behandling. Effekterna av verksamheten behandlas liksom alla festering sår.

  Om behandling av hydradenit folkmekanismer hemma kommer att berätta nedan.

  Folkmedicin

  Vid behandling av en abscess av perifollikulit kan traditionell medicin användas som en ytterligare terapeutisk metod. Vid val av riktlinjer för växtbaserade läkemedel används 2 egenskaper hos medicinalväxter:

  1. Anti-inflammatorisk. För detta ändamål, använd recept med nutmeg, persilja, ingefära, aloe, gurkmeja, vitlök.
  2. Immunmodulerande. Spruta kornfrön, tinktur av grön valnötfrukt, vitamin Rowan-te, primrosbladen som ingredienser för vårsalat, Eleutherococcus-extrakt, havregrynsbuljong med honung och annan förstärkande traditionell medicin kommer att ha en positiv effekt.

  Förebyggande av sjukdomar

  Om orsakerna till sjukdomen inte klargörs till slutet, bör profylaktiska åtgärder ha en allmän stärkande karaktär:

  • respektera reglerna för en hälsosam livsstil,
  • systematisk matförstärkning och immunitetsstöd,
  • snabb behandling av bakteriella sjukdomar.

  Komplikationer av abscessstörande perifolikulit

  Med försummelse av sjukdomen och brist på behandling utesluts inte utvecklingen av squamouskarcinom.

  utsikterna

  Med summan av de kliniska tecknen elimineras de flesta av dem, även om behandlingen är långvarig. Sjukdomens återfall är inte uteslutet, men det är möjligt att helt eliminera sjukdomen. Den enda irreversibla konsekvensen efter en abscess av att undergräva perifolikulit - skallighet i de drabbade områdena.

  Denna video visar hur en abscess öppnas under hydrodenit:

  Hårlampans struktur och funktion

  Varje enskilt hår har sin egen rot. Detta är ett komplext system som ger hårtillväxt och kontrollerar deras tillstånd. Beroende på lampans struktur varierar hårets form och tjocklek, liksom pigmenteringen. Om follikeln är skadad eller undernärd, dör den eller somnar och hårets livscykel störs, vilket leder till deras sjukdomar.

  Hårfollikelns struktur

  Hårlampan är inte bara en plats för hårtillväxt, utan ett system av sammankopplade och oersättliga delar, som består av:

  1. Funnor - hål i huden, där kärnan passerar in i roten.
  2. Vagina - tre lager av rotsystemet involverade i hårbildningen.
  3. Papilla - bildande av bindväv och blodkärl.
  4. Muskler - smidiga muskler som stöder hela systemet.
  5. Sebaceous och svettkörtlar - involverade i skyddet av follikeln.

  Om felet i körtlarna kan korrigeras, leder blodtillförseln till papillan, dess mekaniska skada i regel till fullständig förstöring av håret.

  Hårfollikelsjukdomar

  Det vanligaste problemet är glödlampans utspädning och deformation. Orsakerna till dessa fenomen är: stress, trauma, hormoner. Som ett resultat av nervös spänning är muskeln som håller follikeln i en lång spasma. Det trycker på bröstvårtan och omgivande kärl. Överdriven komprimering stör deras arbete. Ibland finns det en fysisk komprimering av detta område, som plattformen plattar upp. Att återanvända eller vakna en sådan follikel fungerar inte. Håret är förlorat för alltid.

  Inte mindre problem medför ökad produktion av hormonet dihydrotestosteron. Detta är den främsta orsaken till androgen alopeci. Under androgens verkan blir håret tunnare på grund av att glödlampan "torkar ut" blir osynlig. I det här fallet kan den tidiga identifieringen av problemet och behandlingsregimen korrekt sammanställd av trichologen väcka och återställa den atrofierade kroppen som ännu inte är fullständigt genomförd.

  Atrofi av hårlampan är på andra plats i fråga om förekomsten av fall. Det kan vara resultatet av gallring eller ett självständigt fenomen, till exempel som ett resultat av menthagry - inflammation i follikeln, manifesterad pustulär foci och håravfall med roten. Trichotillomania kan också leda till atrofi. Obsessiv att dra ut sitt eget hår ser ut som fokal alopeci, men en erfaren läkare kan enkelt skilja dessa sjukdomar. Det är viktigt att patienten skadar follikeln när den slits ut, vilket minskar storleken och förlorar några av dess funktioner.

  Sova lampor kan fortfarande sparas om processen inte har blivit patologisk.

  Hur man väcker en sovande hårfollikel

  Uttrycket "sovande lök" förstås inte alltid korrekt. Ofta innebär detta begrepp en organs biologiska död. Detta är inte helt korrekt, eftersom döden är ett irreversibelt fenomen och det är inte möjligt att väcka en sådan lök. Men tillståndet med naturlig eller tvungen vila, där rodens vagina inte bildas eller dess celler inte är involverade i hårbildningen, kan vara tillfälligt och i detta fall kan intensiv terapi bidra till återupplivning.

  Drog och homeopatisk behandling

  Det amerikanska läkemedlet "Tricomin" har visat sig ganska bra. Dess sammansättning innehåller vitaminer och ämnen som spelar rollen som en katalysator i metaboliska processer, såväl som icke-hormonell komponent nonoxynol. Läkemedlet finns i form av schampo, balsam, lotion. Dess höga effekt vid användning i komplex terapi har noterats. Minus - ett mycket högt pris och icke-medicinskt tillstånd.

  "Amineksil" läkemedel som används i farmakologi och kosmetologi. Skönhetsampuller från L'Oreal Professionnel och Vichy kan inte bara vakna glödlamporna utan skapa gynnsamma förhållanden för hårväxten.

  Läkemedel som finasterid, minoxidil, dutasterid och hormonella preventivmedel bör endast användas enligt ordination av en läkare och i strikt överensstämmelse med behandlingsregimen!

  Om mer än 10% av hårsäckarna är i "viloläge", kommer inga vitaminer och balm att hjälpa dem att vakna! Behandling bör vara omfattande!

  Folkmedicin

  Alla recept som används hemma är baserade på tillväxtfrämjande åtgärder. Dormant, av naturliga skäl, börjar lökar få ytterligare näring, blodflödet accelererar, oxidativa processer ökar. Varje follikel har inte bara sin egen livscykel, utan också den tid som uppmätts för den, varefter den dör. Naturen var säker på att i stället för betjänade rötter skulle nya vakna upp. Stimulering leder till deras tidigare uppvaknande. Håret kan faktiskt bli tjockt och attraktivt, men man får inte glömma att förr eller senare kommer det ett ögonblick när det inte kommer någon att vakna.

  Det första du ska göra när du behandlar hårsäckar är att utesluta en aggressiv effekt på dem. Använd om möjligt barn eller organiskt schampo, tvätta hårbotten med äggula eller senap. Som en stimulant lämpar sig någon bränning: peppar, tinktur av vattenpeppar, ingefära, senap, kanel, vitlök. De är blandade med honung eller hårbalsam. Sådana masker ska inte orsaka obehag, bara lätt värme. Vid överdriven bränning, tvätta omedelbart med vatten, annars kan en kemisk bränning erhållas.

  Vitamin A är involverat i bildandet av kollagen. En enkel gnidning av oljan som pressas ut ur retinolkapseln kommer att ge lampan med denna värdefulla substans. Celldelning och hårväxt kommer att börja.

  B-vitaminer främjar vävnadsregenerering och balanserar metaboliska processer. Tiamin och pyridoxin (separat), utspädd i vatten 1: 1, kan användas som en balsam. En sådan vitaminkomposition kommer att tillåta att mata de redan drabbade folliklarna och vakna upp dem som inte har vaknat ännu.

  Inget av de externa remedierna från hemhjälpskitet, tabletter som föreskrivs av trichologen, kommer inte att kunna bli effektiva om du inte följer den rätta livsstilen. Avlägsnandet av stress, näring, minst kemi på håret - det här är vägen till deras hälsa.

  Inflammation av hårlampan - varför det händer och hur man behandlar det

  Utseendet på små pustler på huden tyder på att du kan utveckla follikulit - inflammation av hårlampan på huvudet, ansiktet, benen, ljummen eller på något annat ställe med aktiv hårväxt. Om vad det är, varför det uppstår, såväl som behandling och förebyggande av sjukdomen kommer att diskuteras i den här artikeln.

  Follikulit i hårbotten

  Vad är follikulit

  Sjukdomens orsaksmedel är stafylokocker - vit eller guld - som tränger igenom hårsäckarna genom olika mikrotrauma i huden.

  De främsta orsakerna till inflammation

  Den mest uppenbara, men inte den enda anledningen är brist på personlig hygien. För att en infektion ska uppstå måste skador på huden vara närvarande - sår eller sprickor. De kan uppstå som ett resultat av trauma, även de minsta, som bildas genom att gnida täta kläder på huden eller som ett resultat av rakning (även lära sig att bli av med näsar i håret).

  I det första fallet är hårsäckarna på benen och ljummen oftast inflammerade, speciellt om du bär kläder av grovt eller syntetiskt tyg. Mikrotraumor som uppstår vid rakning, särskilt om det inte är gjort med ett sterilt instrument, blir också en port för infektion att komma in. Följaktligen hos män, den vanligaste lokaliseringen av inflammation i mustasch och skägg, och hos kvinnor - i ljummen, armpits och ben.

  Schematisk framställning av friska och smittade folliklar.

  Men follikulit finns ofta i hårbotten, på armar och andra delar av kroppen, som i princip inte utsätts för rakning eller gnidning.

  Anledningen kan vara följande faktorer:

  • Pool med dåligt desinficerat vatten;
  • Använda andra människors hygienprodukter - handdukar, kammar, etc.;
  • Hypotermi i kroppen;
  • Kronisk leversjukdom, anemi, diabetes;
  • Obalanserad undernäring;
  • Långtidsanvändning av hormonella droger;
  • Konstant kontakt med smörjmedel.

  Former av follikulit

  Inflammation av hårfollikeln kan vara singel eller multipel, ytlig eller djup, akut eller kronisk.

  Beroende på orsaken till sjukdomen är den uppdelad i följande former:

  • Parasitisk - orsakad av patogena bakterier;
  • Pseudomonas - är en följd av kontakt med dåligt desinficerat vatten och offentliga hygienprodukter;
  • Tick-borne (den svåraste och svåra att bota) - som uppkommer efter att ha tappat håret

  Tickbit är väldigt farligt

  • Gram-negativ - En form av inflammation orsakad av att ta hormoner förskrivna för behandling av akne.

  Det är viktigt! Vid behandling av hormoner bör strikt följas instruktioner för doseringen av läkemedlet, indikerat av läkaren eller i anteckningen till läkemedlet.

  symptom

  Sjukdomen manifesteras av utseendet av små pustler i stället för en glödlampa med en diameter på upp till 5 mm. Detta är en ytlig follikulit, som, med förbehåll för reglerna för behandling och hygien, inte orsakar smärtsamma känslor och snabbt passerar: abscessen torkar ut och omvandlas till en mörk skorpa som försvinner i sig.

  Förstorad bild - abscess i modningsfasen

  Om inflammationen går djup kan såren växa upp till 100 mm i diameter med märkbar rodnad runt och bli mycket smärtsam. De mognar och öppnar sig gradvis med frisättning av pus.

  Varning! I vilket fall som helst bör sådana sår inte öppnas för hand för att inte infektera infektionen i andra folliklar!

  Hur man behandlar och förebygger sjukdom

  Det är välkänt att någon sjukdom är lättare att förebygga än att bota. Om detta misslyckas bör behandlingen påbörjas så snart som möjligt.

  förebyggande

  Att aldrig möta denna obehagliga sjukdom är tillräckligt att följa enkla regler:

  • Använd inte någon annans kosmetika, hygienprodukter, badtillbehör, bär inte någon annans kläder;
  • Använd inte för hårt underkläder och kläder, särskilt om det är tillverkat av syntetiskt eller grovt tyg;

  Resultatet av att ha klara jeans

  • För personlig vård, använd endast rena verktyg och personliga hygienartiklar.
  • Undvik skada på huden;
  • Besök inte bastun eller pool om du inte är säker på att de uppfyller sanitära normer för vattendisinfektion.
  • Efter att ha besökt poolen, ta en dusch med en antibakteriell gel eller tvål;
  • Vid varmt väder, försök oftare tvätta av smuts och svett, ta en dusch eller bad.

  Genomförandet av dessa enkla rekommendationer kommer att skydda dig från bekantskap med hudläkaren och besväret i samband med sjukdomen och dess behandling.

  behandling

  Om du fortfarande inte kan undvika follikulit måste behandling av hårfollikelns inflammation påbörjas omedelbart. I ett tidigt skede kan abscessen öppnas försiktigt, efter att ha tvättats ut och med desinficerade händer och sedan avlägsnats med pus med en steril bomullspinne.

  Efter detta behandlas såret med en antiseptisk lösning: fucorcin, metylenblå, salicylalkohol eller lysande grön. De har inte bara desinficerande egenskaper, men också torkningsegenskaper. Priset på dessa läkemedel är minimalt, så att behandling i ett tidigt skede inte kommer att vara dyrt.

  Alla lösningar utom salicylalkohol har en ljus färg - tänk på detta när du behandlar exponerad hud.

  Om tiden missas och follikuliten har gått in i ett djupt stadium, appliceras en komprimering med ichthyol salva på inflammerat område av huden, vilket byts två eller tre gånger om dagen tills abscesserna öppnas.

  I händelse av en svår och långvarig sjukdomsförlopp kan läkaren ordinera antibiotika och behandling utan behandling - bestrålning av de drabbade områdena med en ultraviolett lampa.

  Behandling av inflammation i hårsäckarna i benen, huvudet och andra håriga kroppsdelar, förknippade med en minskning av immunitet eller nedsatt kolhydratmetabolism, åtföljs dessutom av immunterapi och en balanserad diet.

  slutsats

  Det är möjligt att tjäna inflammation hos hårsäckarna, även när man testar prober i kosmetiska butiker. Till exempel, en mascara som någon har testat innan du kan vara en källa till infektion av ciliaryfolliklarna. Det är svårare och svårare att behandla dem, så lägg inte dig i riskzonen (lär dig hur man vaknar vilande hårsäckar).

  Videon i den här artikeln kommer att lära dig om reglerna för personlig hygien och hjälper dig att undvika problem i samband med deras bristande överensstämmelse.

  Orsaker till inflammation i hårfollikeln

  Utseendet av inflammation i hårsäckarna på huden leder till utvecklingen av obehagliga symptom. En sådan situation kräver tillgång till läkare och användningen av lokala behandlingar. Inflammation av hårsäckarna eller follikulit är en vanlig situation som upplevs av nästan alla. De viktigaste symptomen på detta tillstånd är följande: hårfollikelns rodnad, svullnad och ömhet när den berörs. Som regel faller hår ut ur det.

  Follikulit passerar på egen hand inom några dagar. Om det emellertid inte händer eller det förekommer en hård inflammation i hårsäckarna på huvudet och ansiktet, ska personen söka medicinsk hjälp från en hudläkare som identifierar orsaken till detta tillstånd, välj den optimala behandlingsmetoden.

  Orsaker till follikulit

  Inflammation av hårsäckar observeras som ett resultat av exponering av flera faktorer för människokroppen, bland vilka de viktigaste är:

  • brott mot reglerna för hudvård i ansiktet eller kroppen, samt användningen av produkter av låg kvalitet för det;
  • frekvent skada på huden i ansiktet, i armhålorna eller i ljummen på grund av irritation vid rakning eller andra hårborttagningsprocedurer;
  • sjukdomar i immunsystemet
  • dålig näring med brist på näringsämnen och spårämnen;
  • sjukdomar i det endokrina systemet eller levern.

  Lär dig om Daveris sjukdom: orsaker, manifestationer och behandling.

  Läs vad du ska göra om herpes syns på huvudet: symtom och behandlingsmetoder.

  Förstå de möjliga orsakerna till follikulit kan du framgångsrikt utveckla metoder för förebyggande samt bestämma de bästa sätten för behandling.

  Huvudsakliga lokala manifestationer

  Inflammation av hårsäckarna på huvudet, armpit eller i någon annan del av kroppen manifesteras alltid av samma yttre symtom. Hårfollikel är som följer:

  • det ökar till linsens kornstorlek;
  • förvärvar en konvex, konisk form, lätt definierad på huden när den berörs;
  • i mitten finns alltid ett hår tills det faller ut.

  Inuti den modifierade follikeln samlas pus, som lätt avlägsnas vid nekropsy (se huvudsår). Efter en sådan manipulation kvarstår en liten defekt på huden, i stället för vilken en skorpa snabbt bildas med en liten inflammation under den. Efter att korsken försvinner och inflammationsprocessen sänker, kan ett litet ärr kvarstå på huden eller en liten punkt med ökad pigmentering kan bildas.

  När hårfollikelns inflammation utvecklas på benen eller ljummen, liksom på någon annan del av människokroppen, går follikuliten genom vissa utvecklingsstadier:

  1. Vid det inledande skedet observeras rodnad av huden kring hårfollikeln, och hårfollikeln själv är något förtjockad.
  2. Med den efterföljande utvecklingen av purulent inflammation bildas en smärtsam nodulosa som sticker ut över huden, i vilken pus ackumuleras.
  3. Formad purulent stång, som är lätt att se när den visuellt ses i tjockleken på den inflammerade glödlampan.
  4. Karakteristiska symptom uppträder (rodnad, ömhet, svullnad) och en abscess öppnas (spontant eller av en person), eller det kan omvandlas till en furunkel, dvs i en stor purulent-inflammatorisk process.

  Genom att förstå follikulitutvecklingsstadierna kan du börja behandla det i de tidiga skeden av utseendet när inga purulenta förändringar har observerats.

  Diagnostiska åtgärder

  När man hänvisar till en läkare ska en noggrann diagnos alltid göras. För detta ändamål tillämpa olika metoder för inspektion och undersökning:

  • patienten ska informera läkaren om tidpunkten för inflammerad glödlampa, liksom om liknande fall i det förflutna;
  • Läkaren utför en klinisk undersökning av patienten och undersöker även noggrant det berörda hudområdet.
  • Bakteriologisk undersökning av skrapning från inflammerad follikel är nödvändig för att bestämma orsaksmedlet;
  • patienten har ett fullständigt blodtal och urintest.

  Sådana metoder för undersökning gör att du kan identifiera ett specifikt orsakssamband för purulent follikulit samt att identifiera alla medföljande sjukdomar som en patient har som kan bidra till utseendet av inflammatoriska processer på huden.

  Hur man behandlar follikulit?

  När en patient utvecklar inflammation i hårsäckarna på huvudet, på den pubic delen eller i någon annan del av kroppen, tar vissa behandlingsprinciper i första hand:

  1. Patienten måste strikt följa reglerna för hudvård.
  2. Var noga med att behandla inflammerad hud med desinfektionsmedel.
  3. Antibakteriella salvor och krämer används.
  4. Om den purulenta processen har en djup karaktär, är det nödvändigt att utföra en kirurgisk öppning av abscessen med korrekt desinfektionsbehandling.
  5. Under upprätthållande av inflammatoriska skador i huden kan läkaren ordinera patientimmunmodulatorer eller antibakteriella läkemedel för oral administrering.

  Förutom direkta behandlingsrekommendationer ska patienten överge användningen av lokala kompressor, tvätta inte de inflammerade områdena med vatten och pressa även ut purulenta stavar från folliklarna själv. Sådana manipuleringar kan leda till utveckling av komplikationer och progression av den purulenta processen djupt in i huden.

  Hembehandling

  Förutom användningen av droger kan patienten dessutom utföra hemterapi. För detta ändamål är det tillåtet att behandla de inflammerade folliklarna med lysande grön, fucorcin eller någon desinfektionslösning (klorhexidin, Miramistin). Om den inflammatoriska processen observeras under ett tjockt skikt av huden, gör användningen av ichthyolsalva dig att mjukna huden och underlätta spontan öppning av abscessen.

  Läs varför finnar syns på huvudet och hur man behandlar dem.

  Symtom och behandling av mykos i hårbotten med medicinska och folkmedicinska lösningar.

  Vissa läkare tillåter sina patienter att använda metoderna för traditionell medicin för mild follikulit. För detta ändamål, använd:

  1. Ett avkok av löv- eller kamilleblommor är ett bra antiseptiskt medel. Det används topiskt, behandlar inflammerade folliklar. I det här fallet bidrar avkokningen också till att mjukna huden och underlättar öppningen av pustler.
  2. Användning av maskros tinktur gör att du kan stärka immunsystemet och stimulera ditt eget immunsystem för att bekämpa bakterier i huden.
  3. Ett avkok av burdock eller tistel används som ett lokalt antiseptiskt medel och behandlar dem med inflammerad hud.

  Låt oss sammanfatta

  Med hjälp av alternativ medicin bör du alltid rådgöra med din läkare. Alla har inte bevisad vetenskaplig effekt och kan i händelse av allvarliga former av follikulit inte bara lindra tillståndet för en person utan också leda till spridningen av en purulent process över huden.

  Inflammation av hårsäckarna är extremt vanlig. Överensstämmelse med reglerna för personlig hygien och användningen av lokala desinfektionsmedel gör att du snabbt kan ta bort symptomen på inflammation och förhindra utseendet av pus. I allvarliga fall bör du alltid söka professionell vård.  Nästa Artikel
  Sour Cream Hair Masks