Huvudsjukdomar: Typer, symtom och behandling


Hårbottensvamp orsakas av svamparna i släktet Microsporum (microsporia) och Trichophyton (trichophytosis). Sjukdomen är populärt kallad "ringorm". Seborrheisk dermatit orsakar lipofila svampar Malassezia furfur (Pityrosporum).

I mikrosporia och trichophytia rundas lesionerna alltid med skarpa gränser. I båda typerna av sjukdomen uppträder avrundade lesioner med skarpa gränser på hårbotten. Huden på dem är rödaktig och fläckig. Ofta, längs kanten av det drabbade området, kan bubblor och skorpor ses. De drabbade områdena tenderar att öka i storlek runt periferin, och läkning kan ses i mitten. Det övergripande utseendet liknar en ring.

Microsporia kännetecknas av närvaron av en eller flera drabbade områden i hårbotten med en liten mängd konserverat, slött hår av gråaktig färg. Brutet hår sticker ut 6 mm över huden.

Trichofytos kännetecknas av närvaron av "svarta fläckar" i hårbotten, vilket är håret avbrutet i mycket låg höjd (upp till 3 mm). Vissa hår kvarstår länge och verkar vara oförändrade.

Fig. 1. På bilden är svampen i hårbotten (trichophytia).

I seborrheisk dermatit har lesionerna omfattande lokalisering, men oftast påverkar sjukdomen hårbotten. Lesioner kan förekomma på tillväxtlinjen av hår, ögonbryn och ögonfransar. Huden i mustasch och skäggsområdet påverkas. Ofta registreras lesioner i nasolabiala veck, på hörselns hörsel och i öronområdena. Mindre vanligt påverkas båren i båren och kroppsviktarna. Patogenen kan påverka huden runt anus och könsorgan. I händelse av en negativ utveckling av händelser blir sjukdomen utbredd.

microsporia

Microsporia är en av de mest smittsamma sjukdomarna i huden och håret i huvudet, ögonbryn, ögonfransar, pubis, hos män - överkroppen och hakan. Sjuka avskyvärda katter är sjukdomsbedömarna i 80% av fallen, 5% av fallen är sjuka med trichophytia hundar. 65% av sjukdomsfallet inträffar hos barn 5-14 år.

Vad orsakar microsporia

 • Microsporum ferrugineum (microsporum rostigt). Källan till sjukdomen är en person som påverkas av svampen.
 • Microsporum lanosum (mikrosporum fluffig eller kattdjur). Källan till sjukdomen är sjuka katter och hundar.

Fig. 2. I fotoet mikrosporia hos katter - den viktigaste infektionskällan.

Den kliniska bilden av mikrosporia, orsakad av felint mikrosporum

En eller flera stora (upp till 4 cm) lesioner uppträder i hårbotten och flera något mindre i storlek, huden över vilken är täckt med asbestvågar och gulaktiga skorskor. Bevarat hår är matt, grått och avbrutet. Över huden sticker ut från 4 till 6 mm i höjd.

Den återstående delen av det korta håret är omgivet av svampkluster av gråskalig färg och i utseende liknar en koppling. Friskt hår i skador är frånvarande. Om den inflammatoriska reaktionen förbättras blir den inflammerade området röd i färg, mot vilken de inflammerade folliklarna uppträder.

Fig. 3. I foto mikrosporia i hårbotten. Lesionen är täckt med asbestskalor.

Fig. 4. I foto mikrosporia i hårbotten. Skadorna är täckta med asbestvågar och skorpor.

Den kliniska bilden av mikrosporia orsakad av rostmikrosporum

På hårbotten finns det många små foci, som i slutändan slås samman. I detta fall får lesionen fel form. Om det inte finns någon behandling sträcker sig processen till palmens storlek och sträcker sig bortom hårlinjen. Håret faller ut. Det återstående håret är matt, gråaktigt, brutet över huden i en höjd av 5 - 8 mm. Den del av håret som stiger ovanför huden är täckt av svampens mikrosporer, som en muff.

Fig. 5. I foto mikrosporia i hårbotten, orsakad av rostig mikrosporum.

Fig. 6. I foto mikrosporia i hårbotten, orsakad av rostmikrosporum.

Flödesvaraktighet

Svampen i hårbotten löper länge och försvinner efter avslutad puberteten.

trihofitia

Svampar av släktet Trichophyton orsakar skador på jämn hud, hår och naglar. Sjuka djur och människor. Trichophyton ectothrix är lokaliserad på hårets yttre yta (kutiklet). Trichophyton endothrix är lokaliserad inuti håret (endo - insida, thrix - hår).

epidemiologi

Sjukdomen registreras oftare hos barn från 4 till 15 år, något mindre ofta hos spädbarn och vuxna. Sjukdomen försvinner med slutförandet av puberteten. Om detta inte händer, följer sjukdomen patienten i många år fram till en mycket gammal ålder. Barn blir smittade från sjuka djur, från varandra och från sjuka vuxna. Deras personliga tillhörigheter, underkläder, kläder, hattar och kamar blir en infektionskälla. Trichofytos sprider sig snabbt i barns grupper. Svampen på håret kan komma in i frisören när du använder obehandlade verktyg när du skär hår.

Fig. 7. I foto-trichofytosen i katten - den viktigaste infektionskällan.

Den kliniska bilden av ytlig trichophytia i hårbotten

De områden i hårbotten som påverkas av svampen är avrundade. Borders avgränsade klart 1 till 2 cm i diameter. En av dem är 2 gånger mer än resten. Huden på dem har ett rödaktigt utseende och flingor av. På kanterna förekommer ofta bubblor och skorpor. Och i mitten kan du observera de helande områdena. Det övergripande utseendet liknar en ring. Brutet hår liknar "svarta prickar" (comedones) på grund av det faktum att det är bruten av mycket lågt. Vissa hår kvarstår länge och verkar vara oförändrade. Spridning av foci passerar genom huvudet av hela huvudet. Genom puberteten försvinner sjukdomen. Detta beror på de djupa hormonella förändringarna i kroppen, som påverkar patogenens tillstånd negativt.

Fig. 8. I foto trichophylia i hårbotten. Lesionen är tydligt avgränsad med många "svarta prickar".

Kronisk trichofytos hos vuxna

Ofta är kvinnor som är smittade med denna svamp i barndomen och har minskad ovariefunktion sjuk. Sjukdomen fortsätter i många år. Svampen påverkar den tidiga eller occipitala delen av huvudets hud, på vilken skalning och komedoner noteras.

Fig. 9. I foto trichofytos av huden hos vuxna (kronisk form).

Djup eller suppurativ follikulär trichofytos

Infektion sprids av sjuka djur: möss, kor och kalvar. Barn och vuxna påverkas lika. Ursprungligen framträder en, mer sällan flera lesioner, som representerar ett kluster av folliklar som är mjuka att röra vid. När suppuration av foci av inflammation pus släpps. Centret självt påminner om en bikaka (kerion). Hårbotten har lukt av mögel. Över tiden växer lesionerna till stora storlekar. Folliklernas nederlag leder till hårets nederlag, vilket lossnar och faller ut. Hos män är hud och hår i skägget och mustaschområdet ofta påverkat.

Hos barn utvidgas regionala lymfkörtlar ofta. Toxiner av svampar, kommer in i blodet, orsakar en signifikant försämring av det allmänna tillståndet. Ett allergiskt utslag förekommer på kroppen, som liknar utslag i skarlagris och mässling. Efter några månader kan sjukdomen sluta spontant. Ärrvävnad är synlig på skadan.

Fig. 10. I foto trichophytosis i hårbotten (suppurativ trichophytia). På den drabbade delen av huden är inflammatoriska och fästande folliklar synliga.

Fig. 11. Foto suppurativ trichophytosis.

Fig. 12. I fotoet trichophytosis regionen av skägg och mustasch i en man.

Hårbotten seborrhea

Seborré i hårbotten eller seborrheisk dermatit orsakar lipofila svampar Malassezia furfur (Pityrosporum). Svampar är parasitiska på många människors hud. Hårbotten påverkas av svampen Pityrosporum ovale (P. ovale). Svampar Pityrosporum orbiculare (P. orbiculare) påverkar kroppens hud. Patogenerna är koncentrerade i områden med största ackumulering av talg, vilka talgkörtlar producerar. Seboreala dermatitpatogener används i sin vitala aktivitet. Den snabba tillväxten av svampar utlöses av neurogena, hormonella och immune faktorer.

Seborré påverkar ofta hårbotten. Lesioner kan förekomma på tillväxtlinjen av hår, ögonbryn och ögonfransar. Huden i mustasch och skäggsområdet påverkas. Ofta registreras lesioner i nasolabiala veck, på hörselns hörsel och i öronområdena. Mindre vanligt är seborré registrerad på bröstbenets och kroppsviktarna runt anus och könsorgan. I händelse av en negativ utveckling av händelser blir seborrheisk dermatit vanligt. Hudförändringar i seborisk dermatit representeras av områden med inflammation med skelningselement.

Med sjukdomen finns det områden av inflammation i hårbotten med delar av desquamation. Om processen är lokaliserad i öppna områden av huden, blir den inflammatoriska komponenten mindre märkbar och skalningen ökar.

Ibland är lesionen täckt av hemorragiska skorpor. Seborré ibland åtföljs av klåda, vilket kan vara ganska intensivt. Vid anslutning av en sekundär infektion noteras suppuration.

Fig. 13. På fotoet av seborrhea i hårbotten.

Fig. 14. På bilden, seborrhea på ögonfransarnas hud.

Fig. 15. På bilden av seborrhea på mustaschens hud.

Hårbottensvamp: diagnos

Diagnos av huvudsvampen bygger på insamling av epidemiologisk historia, klinisk presentation och laboratoriediagnos.

Hårmikroskopi

För mikroskopisk undersökning tas skorpor och flingor i periferzonen av lesionen. Under mikroskopet kan svampens mycelium detekteras.

trihofitia
Under mikroskopet kan du se håret, vars inre är fylld med sporer eller kedjor av sporer som omsluter håret, som en koppling.

microsporia
På hårets yta är sporer av svampar anordnade i ett mosaikmönster. De, som en koppling, omsluter den bevarade delen av håret.

Fig. 16. Mikroskopi med mikrosporia. På hårets yta är sporer av svampar anordnade i ett mosaikmönster.

Fig. 17. Under ett mikroskop med trichosporia kan man se spårkedjor, omslutande hår, som en koppling.

Fig. 18. Under ett mikroskop med trichosporia kan du se håret, vars inre är full av sporer.

Diagnostik med en lysrörsbelysning

Om håren som påverkas av rostiga mikrosporum lyser med en fluorescerande lampa, kan du få en blåaktig grön (smaragd) glöd, som endast är karakteristisk för microsporia. Före diagnostikproceduren avlägsnas salvor och krämer från håret, eftersom de ger en grön glöd när de lyser.

Fig. 19. Smaragd luminescens vid användning av Woods lampa är karakteristisk endast för microsporia.

Fig. 20. Använda Woods lampa för att upptäcka microsporia.

Kulturell forskning

Detektion av svampens tillväxt är det mest tillförlitliga tecknet på sjukdomen. Kulturell forskning gör det möjligt att bestämma typen av svamp.

Fig. 21. Kulturen av svampen i släktet Microsporum (microsporia).

Fig. 22. Kultur av svampen av släktet Trichophyton (trichophytosis).

Hårbottensvamp: Riktlinjer för behandling

Basen för behandlingen av hårbottensvamp är:

 • effekter på svampen själv,
 • restaurering av patogenesmekanismer,
 • symptomatisk behandling.

Vid exponering för själva svampen används aktuella salvor och krämer med antimykotisk effekt, medan orala indikationer tar svampdödande tabletter. Sjukdomar i det endokrina systemet identifieras och behandlas. Immunostimulanter och läkemedel som förbättrar lokal blodcirkulation ingår i behandlingsregimen.

Lokal behandling

 1. Veckans rakningshår. Med ett enda fokus rakas håret endast runt lesionen. Vi åt mycket lesioner, det är nödvändigt att raka hela hårbotten.
 2. Smörjning av det drabbade området 2 - 5% jodtinktur på morgonen, och på kvällen gnuggar antifungala salvor.
 3. Kompressioner med antimikrobiella medel används för suppurationer.

Fig. 23. Inhemsk antifungal salva.

Fig. 24. Inhemsk antifungal salva Bifosin.

Fig. 25. Antisvampskräm Lamisil.

Fig. 26. Utländska svampdödande salvor.

Fig. 27. Antifungal kräm clotrimazon.

Fig. 28. Resultatet av behandlingen av svamp i hårbotten.

Självmedicinera inte. Det är bättre att kontakta en specialist i tid för råd. Kom ihåg att felaktig behandling kan förvärra sjukdomsförloppet.

Hårbottensvamp: grunden för förebyggande

Rekommendationer för förebyggande av hårbottensvamp:

 • Undvik kontakt med onda katter och hundar. Identifiera och behandla sjuka kor och kalvar.
 • Följ reglerna för personlig hygien.
 • Använd inte andras personliga saker: kammar, handdukar, hårnålar, gummiband etc.).
 • Börja antifungal behandling i tid.

Fig. 29. Undvik kontakt med döda katter.

Prognosen för sjukdomen är gynnsam. Från svampen i hårbotten kan botas helt om du överensstämmer med läkarens möten och förebyggande åtgärder.

Behandling av seborrheisk dermatit

Seborré är ofta förknippad med en persons konstitution, och då blir det omöjligt att förhindra utvecklingen. Men med viss ansträngning kan det hållas inom acceptabla gränser. För närvarande finns det många grupper av anti-seboriska läkemedel. Dermatologen hjälper till att välja rätt behandling.

 1. Svampdödande medel används för seborrheisk dermatit. Ketokonazol av dem har ett antal fördelar. I mildare former appliceras läkemedlet topiskt i form av en salva, kräm eller lösning 1-2 gånger i veckan.
 2. Den uttryckta antimykotiska, antibakteriella och antiinflammatoriska effekten utövas av preparat innehållande zinkpyrition (hudhatt, Friederm zink).
 3. Vid allvarlig seboré, är keratolytika kopplade till antimykotiska medel (salicylsyra, Sulsen-pasta, tjäraberedningar). Mjuka lager av oljevallor. Endast mottagning av keratolytika ger ingen varaktig effekt.
 4. Vid misslyckande läggs kortikosteroider i form av salvor eller krämer till terapin.
 5. I allvarliga fall föreskrivs ytterligare systemiska antimykotiska läkemedel. Ketokonazol, terbinafin, flukonazol oralt i en vecka.
 6. I speciella fall är förskrivna läkemedel innehållande isotretinoin (Roaccutane).
 7. Att ta vitaminer, antihistaminer och lugnande medel kommer att komplettera behandlingen. Obligatoriskt är normaliseringen av mag-tarmkanalen.

Lovande moderna droger

Det har visat sig att kombinationen av ketokonazol och zinkpyrition har en kumulativ effekt. De ökar ömsesidigt antimykotisk, androgen och antiinflammatorisk effekt. Baserat på dessa preparat skapades Keto Plus Shampoo. Läkemedlet används ofta för att behandla mjäll och seborrheisk dermatit.

Fig. 30. Keto Shampoo Plus är ett modernt mycket effektivt läkemedel för behandling av mjäll och seborré.

Seborré i hårbotten och ansikte hos barn

Hudpatologier orsakar markant obehag hos spädbarn, de kan manifestera sig på olika sätt. Att bota sådana sjukdomar kommer bara att korrigera behandlingen. Vissa föräldrar måste lösa problemet med seborré i hårbotten och ansikte hos barn.

Vad är det

Ett tillstånd där sebaceous körtlar är nedsatt kallas seborré. Det kan uppstå hos både barn och vuxna. Denna patologi kännetecknas av en överträdelse av hudens lipidbalans. Förekomsten av denna sjukdom är ganska hög.

Vissa experter kallar denna patologi också seborisk dermatit.

I ett hälsosamt tillstånd producerar talgkörtlarna den nödvändiga mängden utsöndring. Det är ganska tjockt och är väl fördelat i hela huden. Som ett resultat av störningar i centrala nervsystemet stör denna fysiologiska processens gång. I slutändan bidrar detta till barnets utseende av skadliga symtom på sjukdomen, vilket leder till obehag för barnet.

Dermatologer skiljer flera kliniska former av sjukdomen:

 • Dry. Utvecklingen av denna form av sjukdomen leder till dålig prestation av talgkörtlarna. Vanligtvis förekommer denna variant av sjukdomen hos nyfödda och barn under de första månaderna av livet. Det kännetecknas av utseendet på huden av ett stort antal flingor, som vanligtvis är ljusgrå eller gul.
 • Fat. Förekommer med överdrivna talgkörtlar. På extern undersökning, ett märkbart stort antal skalor, som är ganska signifikanta i storlek och kan hålla ihop med varandra. Skinnet på huvudet blir mycket oljigt och glänsande. Detta symptom blir mycket märkbart från sidan.
 • Blandat. Det kännetecknas av symptom som är karakteristiska för torr och fet seborré. Kan förekomma i alla åldrar.

skäl

Utvecklingen av sjukdomen kan leda en rad olika orsaker. Det händer ofta att förekomsten av negativa symtom provar den kombinerade effekten av flera kausalfaktorer samtidigt. I sådana fall är det vanligtvis svårare att behandla sjukdomen.

Utseendet av symtom orsakar effekter av följande skäl:

 • Ökad hormonnivå. Vanligtvis förekommer i närvaro av vissa endokrina patologier hos gravida kvinnor. Överträdelse av syntesen av hormoner i detta fall observeras i barnet - efter hans födsel. Hormonal obalans leder till att talgkörtlarna börjar fungera ofullständigt.
 • Ärftlighet. Genetisk predisposition påverkar också ofta obehagssymtom. Om föräldrar har tecken på seborré, fördubblas sannolikheten för utseendet på liknande kliniska tecken hos ett barn. Fördjupning till allergiska patologier ökar också risken för att utveckla denna sjukdom avsevärt.
 • Kronisk patologi i mag-tarmorganen. Irritabelt tarmsyndrom, som förekommer med nedsatt avföring och tecken på dysbios, leder ofta till nedsatta metaboliska processer i kroppen. Problem i mag-tarmkanalen blir orsaken till utseendet på ansiktet av olika fettskorpor eller torra skalor. Oftast är denna sjukdomsform registrerad hos barn i åldern 5-12 år.
 • Överförda virus- och bakterieinfektioner. Många mikroorganismer har en uttalad toxisk effekt på huden. Brott mot metaboliska processer bidrar till det faktum att störda talgkörtlar.
 • Aktiv vital aktivitet hos vissa svampar. En ganska vanlig orsak till sjukdomen är reproduktionen på huden av svampen Malassezia furfur. Vanligtvis växer och utvecklas dessa mikroorganismer i hårbotten och orsakar ett stort antal hudvågar, även kallad mjäll. Oftast förekommer denna variant av sjukdomen hos pojkar på 13-16 år.
 • Genomförande av olämplig hygienhantering för barnet. Överdriven användning av barnens kosmetika (speciellt en som inte överensstämmer med barnets hud) bidrar till överdriven torrhet i huden. Frekvent överdrivenhet sker också som ett resultat av användningen av tjärsåp eller tvättmedel innehållande kemiska tillsatser.
 • Överträdelse av termoregulering. Oftast bidrar denna orsak till utvecklingen av seborré hos spädbarn (under det första året av livet).

Överdriven omslagning av barnet leder till störningar i metaboliska processer, vilket uppenbaras av försämrade talgkörtlar.

 • Stark stress. Effekten av uttalade psyko-emotionella faktorer leder till störningar i centrala nervsystemet. Vanligtvis förekommer eller förvärras symtom på seborré hos barn som ofta flyttar från plats till plats, eller till skolbarn med betydande stress i skolan.
 • Obalanserad näring. Förekomsten i barnens kost av "snabba" kolhydrater, som finns i stora mängder i konfekt och olika godis, bidrar till utvecklingen av olika dermatologiska patologier, inklusive seborré. Otillräckligt intag av vitaminerna A och E orsakar också störningar i talgkörtlar hos barn.
 • Överdriven exponering för ultraviolett strålning. Långvarig insolation kan leda till kraftig torrhet i huden. Överdriven och långvarig solning kan ha en negativ inverkan på talgkörtlarna.
 • Använd för daglig vård av kosmetiska produkter som innehåller alkohol i dess sammansättning. Vanligtvis missbrukas dessa verktyg av tonåringar. Alkohol, som ingår i ungdomskosmetik, kan starkt torka huden och leda till utveckling av tecken på seborré.

symptom

Se de kliniska tecknen på seborré kan vara hemma. Föräldrar märker vanligen att huden hos ett barn som lider av denna sjukdom blir ganska jämn och glittrande. Vid granskning av ansiktet finns det flera "svarta prickar". Vanligtvis ligger de i pannan, näsan vingar, och även på hakan. Dessa formationer kallas komedoner.

Du kan kontrollera fetthalten i huden med en vanlig pappersservett. För att göra detta, rör det på barnets ansikte. Utför denna procedur endast om det inte finns någon kräm eller lotion på huden. Innan du utför detta test ska du inte behandla ditt ansikte med tonic eller andra kosmetiska produkter. Utseendet av fetttryck på en pappersservett visar att barnet har svåra fet hud.

I vissa fall blir ytan av huden ojämn och ligner något på citruskärnan. De drabbade områdena kallas seborrheiska element eller zoner. De är vanligtvis placerade på ansiktet, ögonbrynen, hårbotten, näsens vingar och på nacken.

Några kliniska varianter av seborrhea åtföljs av uppkomsten av negativa symtom på huden på rygg och bröst. Den övervägande lokaliseringen av seborrheiska ställen är den övre halvan av kroppen.

Kontrollera om förekomsten av onormal fet hud kan vara en annan enkel metod. För att göra detta, håll fingret på huden. Om det finns ett fettigt tryck på det, indikerar detta närvaron av ökat fettinnehåll i huden. Huden börjar samtidigt att lysa.

För att kompensera för detta tillstånd använder tonåriga tjejer en stor mängd tonmedel eller pulver, vilket bara bidrar till sjukdomsprogressionen.

Vissa situationer åtföljs av utseendet på en ganska tjock hemlighet som syntetiseras av talgkörtlarna. Den blandar med hudvågor, vilket leder till utseendet på vita tallrikar eller mjäll. Detta symptom är ett signifikant kosmetiskt problem, särskilt i ungdomar. En frekvent tvättning av huvudet framkallar endast en ökning av denna skadliga manifestation av sjukdomen.

Det finns ytterligare symtom på seborré. De finns inte i alla fall, men de orsakar ett visst obehag i barnet. Sådana symtom innefattar ökad svettning av handflatorna och fötterna, och i vissa fall - i armhålorna.

Hos spädbarn manifesteras hyperhidros i området av inguinalveckorna. Hudens ökade fuktighet leder till det faktum att bakterier som kan orsaka sekundär infektion lätt tränger in i det drabbade området.

behandling

Seborré har en kronisk kurs. För korrigering av metaboliska störningar som uppstår krävs utnämning av komplex terapi. Cure förvärring av seborré är möjligt, för detta måste du ta hänsyn till alla medicinska rekommendationer. Många föräldrar anser att behandling inte är nödvändig för att rådgöra med en läkare och självständigt välja en behandlingsplan. Detta leder vanligen till ett instabilt positivt resultat som snabbt försvinner.

Det är möjligt att behandla seborré hemma, men med obligatorisk kontroll, som bör utföras av specialister. Dermatologer är involverade i dermatologiska problem. I vissa fall krävs ytterligare tester och undersökningar innan man förskriver behandling. Dessa diagnostiska tester tillåter dig att utesluta svamp- eller infektiösa hudpatologier som uppstår vid utveckling av liknande symtom.

Sällan passerar denna patologi sig själv. Efter puberteten och normaliseringen av hormonnivåerna, försvinner alla negativa symtom nästan helt.

Om ett barn har samtidiga kroniska sjukdomar i de inre organen, måste dessa patologier behandlas. Förbättring av hudens utseende är omöjligt i närvaro av funktionella störningar i tarmen eller vid förvärring av endokrina sjukdomar.

Behandling av seborré innefattar:

 • Normalisering av dagregimen. Överdriven fysisk ansträngning, som leder till svår utmattning, är nödvändigtvis undantagen från barnets dagliga schema. Nattssömn är mycket viktig för nervsystemet. Dess längd hos spädbarn ska vara minst 8 timmar. Mycket små barn borde definitivt vila på dagtid.
 • Bantning. I barnens kost är allt konfekt och godis väsentligen begränsat. Förbrukningen av feta livsmedel bör också vara begränsad. Dessa inkluderar olika mättade fetter, majonnäs, svin, fettfläsk och lamm, gåsapat. Barnmat bör vara fraktionerad och innehålla en tillräcklig mängd fermenterade mjölkprodukter, frukter och grönsaker.
 • Mottagning av multivitaminkomplex. Sammansättningen av dessa läkemedel måste nödvändigtvis innehålla vitaminer från grupp B. Dessa biologiskt aktiva substanser har en positiv effekt på huden, vilket bidrar till normalisering av talgkörtlarna. Vissa experter rekommenderar att du tar bryggerjäst, som innehåller en tillräckligt stor mängd viktiga vitaminer.
 • Användningen av mild kosmetika. Shampoo som innehåller antifungala ingredienser hjälper till att avlägsna mjäll. Med ökad oljighet i håret bör inte tvätta huvudet för ofta. Frekvent tvättning bidrar bara till ökat fettinnehåll och leder till försämring av sjukdomen.
 • Behandling av samtidiga kroniska sjukdomar i interna organ. Förebyggande av exacerbationer av dessa patologier bidrar till att förbättra barnets övergripande välbefinnande och minska manifestationen av seborré i honom.
 • Samråd med en psykolog. Utnämnd för tillräckligt emotionella barn, liksom barn som har drabbats av stress nyligen. Klasser med specialist leder till normalisering av nervös aktivitet, vilket har en positiv effekt på barnets välbefinnande och utseende.
 • Stärka immuniteten. Aktiv träning och korrekt näring har en positiv effekt på immunsystemet. Stark immunitet gör att barnet snabbt kan hantera olika sjukdomar. Dagliga promenader i frisk luft har en positiv effekt på hudens utseende.
 • Genomförandet av korrekt hygienisk hudvård. Rekommendationer om genomförandet av sådan behandling bör erhållas från en hudläkare - efter att ha utfört en klinisk undersökning av huden. Under denna studie kommer läkaren att bestämma vilken typ av hud som helst, och göra individuella rekommendationer för daglig vård av problemområden.

Se följande video för hur seborrheisk dermatit uppträder hos spädbarn.

Alla rättigheter förbehållna, 18+

Det är förbjudet att använda material utan vårt tidigare skriftliga samtycke.

Behandling av seborrheisk dermatit hos barn: foto av symtom, orsaker till hårbotten sjukdom, förebyggande

Seborrheisk dermatit diagnostiseras hos barn ganska ofta. Detta är en inflammatorisk process i huden, åtföljd av bildandet av skorskor. Sjukdomen påverkar hårbotten, men kan också uppstå på andra delar av kroppen: ansikte, nacke, öron, rygg och bröst. Sjukdomen är inte farlig, den kan vara helt botad, men det ger barnet ett starkt psykiskt obehag. Vilka är tecknen på att en sjukdom kan misstänks och hur man behandlar den?

Typer och symtom på seborré hos barn

Seborrheisk dermatit kan påverka olika delar av kroppen. Baserat på de kliniska manifestationerna finns det flera former av sjukdomen (mycket ofta märker föräldrar de första symptomen på grund av fotot):

 • Fet. Sjukdomen är förknippad med hyperfunktion hos talgkörtlarna, vilket resulterar i att stora skalor av död hud uppträder på dermis, som täcker en stor del av kroppen. Huden har hög fetthalt - det är en gynnsam miljö för infektionens utveckling. Barnet har en oljig glans i huden, ett utslag i nasolabiala triangeln, ett utslag på huvudet.
 • Dry. Sjukdomen utvecklas på grund av otillräcklig produktion av sebumsekretion. Denna form av seborré diagnostiseras oftast hos barn upp till ett år. Vita vågar med ett grått eller gulaktigt kantskydd täcker nästan hela huvudet och avlägsnas lätt med en kam. Huden blir torr, håret blir tunnare och bruten. På kroppen kan seborrheoider förekomma - små rosa fläckar.
 • Blandat. Symtomatologin hos de tidigare formerna kombineras. Torr seborré utvecklas i hårbotten, fet på ansiktet. Vågar har en annan färg och storlek.
 • Fysiologiska. Ofta oroar tonåringar på grund av hormonell justering. Sjukdomen åtföljs av riklig akne.

Orsaker till hudsjukdomar

Seborrheisk dermatit hos barn utvecklas oavsett ålder. En orsak till sjukdomen är aktiveringen av svamp av släktet Malassezia furfur på grund av minskad immunitet. De börjar parasitera huden. Andra orsaker till sjukdomen är:

 • genetisk predisposition till allergier;
 • medfödda hormonella störningar
 • kroniska sjukdomar och infektioner av olika genes;
 • långvarig användning av glukokortikosteroider och vissa andra droger;
 • kränkningar av mag-tarmkanalen, dysbios
 • bor i områden med förorenad miljö
 • psykisk sjukdom (epilepsi, depressiv psykos);
 • hypovitaminos biotin.

Seborré i ett spädbarn har en annan specificitet. Orsakerna till sjukdomen kan vara:

 • komplikationer under graviditeten
 • felaktig hygien;
 • svettande bebis på grund av användningen av kläder är inte beroende på vädret;
 • använd mamma feta livsmedel.

Seborrheisk dermatit hos ett barn kan gå till den tredje månaden i livet, men det händer att symtomen kvarstår i flera år. Vid vuxen ålder är risken för att sjukdomen uppträder endast hos personer som har en medfödd förutsättning för allergier. Om sjukdomen uppträdde hos en bebis om 2-3 år är orsaken i 80% av fallen det felaktiga valet av hygienprodukter.

Patologi diagnos

Diagnos av patologi börjar med ett samråd med en hudläkare och tricholog. Närvaron av rodnad och våg indikerar ett problem. För att klargöra diagnosen rekommenderas att passera:

 • allmänna och biokemiska blodprov
 • urinanalys
 • blod för hormoner (för tonåringar);
 • hudskrapning för bakteriell analys;
 • spektralstudie av hår.

I vissa fall kan du behöva konsultera en endokrinolog och en gastroenterolog. Om det behövs, vilket sker ganska sällan krävs en ultraljudsskanning av sköldkörteln, såväl som MR i binjurarna och hypofysen.

Behandlingsmetoder

Farmaceutiska preparat

Seborré i hårbotten hos barn kräver systematisk behandling. När irritation, vanligt trötthet och nervtillstånd är barnet förskrivet sedativa. För att höja immuniteten är det nödvändigt att ta ett antal stödjande läkemedel, till exempel fiskolja, vitaminer A och E.

Vid behandling av vanligt använda medel för extern användning:

 • Området av ansikte och huvudet på spädbarn rensas av skorpor med Saferl eller Sensebio Bioderm krämer;
 • mild sjukdom kan behandlas med Mustel Bebe eller Fridermshampoo;
 • för klåda och brinnande används Psorilsalva, som har desinfektionsegenskaper;
 • schampon "Keto Plus", "Ioniz", "Nizoral" eller kräm och schampo "Dermazole" hjälper till att eliminera flaking och normalisera talgkörtlarna.
 • För destruktion av svampar, bakterier och lindra inflammation, applicera en aerosol-, kräm- eller hudhalsschampo samt klotrimazolkräm;
 • svavelsyra och zinksalva hjälper till att torka huden med fet seborrheisk dermatit;
 • För behandling av hårbotten rekommenderas det ofta att använda tjärschampo, liksom Sulsen-pasta och schampo.

Sjukdomen behandlas med biogena stimulanser, svampmedel "Ketokonazol" och "Bifonazol" för oral administrering. I svåra former av sjukdomen rekommenderas antibiotikabehandling med tetracyklinläkemedel.

Sjukgymnastik och kall massage

Effektiva sätt att bekämpa sjukdomen:

 • darsonvalisering (mättar celler med syre på grund av förbättrad blodcirkulation);
 • elektrofores;
 • laserterapi (strålen riktas peka mot kroppens drabbade områden);
 • radonbadkar;
 • kryomassage eller kall massage med användning av flytande kväve (reducerar fet hud).

Alla dessa förfaranden bidrar till förbättring av hudens skyddsfunktioner och normalisering av fettproduktion. Hyppigt gnugga med en fuktig trasa, gå ut och sol exponering kommer att vara till hjälp.

Folkmedicin

Behandling av seborré genomförs hemma. I den svaga formen av sjukdomen eller som ett tillägg till huvudterapin kan du använda effektiva recept av traditionell medicin:

 • En infusion av svartbärsbark appliceras inuti. 1 msk. l. Råvaror häll ett glas varmt vatten och insistera 8 timmar. Drick 1 msk. l. 5 gånger om dagen.
 • För att lindra inflammation och klåda hjälper lotion av 100 g honung och en liknande mängd Kalanchoe juice. Ingredienserna kombineras och appliceras i hårbotten, tvättas bort om en halvtimme.
 • För lätt avlägsnande av skorpor och mjukgöring av huden är det nödvändigt att smörja skadorna med olivolja 20 minuter före badning.
 • Aloe juice, utspädd med vatten i ett förhållande av 1: 2, hjälper till att hantera inflammation. Det främjar också snabb vävnadsregenerering.
 • Masken från en blandning av ägg, ricinolja och juice pressad från aloeblad löser effektivt med sjukdomen.
 • När seborré påverkar ansiktets hud rekommenderar den traditionella medicinen en rengöring gjord av lökjuice och ricinolja i ett förhållande 1: 1. Metoden gäller för barn från 8 till 10 år.
 • Eliminera klåda, bota sår och fukta huden hjälper salvan av samma proportioner gyllene whiskers, regelbundna babycreme, olivolja och några droppar valerisk tinktur. Den måste användas varannan dag i 2 till 4 veckor, smörj huden 3 timmar före badning.
 • När oljig seborré hjälper till avkokning av 100 g blommiga blommor och 3 liter vatten. Det måste insisteras i 12 timmar och används sedan för att tvätta huvudet.
 • Tea Tree Oil har visat sig i kampen mot svampar. För att undvika brännskador bör den spädas ut 1: 1 med olivolja.

Effektkorrigering

För att påskynda återhämtningen rekommenderar experter att du håller fast vid din kost. Om en baby lider av seborré, måste moderen följa det, men från menyn får man inga produkter som kan framkalla allergier hos barnet. Artificiella spädbarn måste matas med hypoallergena blandningar. Barn från 3 år med seborrheisk dermatit är föremål för strikta kostbegränsningar. Det är förbjudet att använda:

 • feta livsmedel;
 • rökt kött
 • kryddiga rätter;
 • pasta;
 • ägg;
 • bakning;
 • semolina och ris
 • choklad;
 • halvfabrikat;
 • snabbmat;
 • röda frukter och grönsaker;
 • nötter;
 • citrusfrukter

Menyn måste vara närvarande:

 • några mejeriprodukter
 • grönsaker och olivoljor;
 • grönsaker, särskilt pumpa, zucchini, broccoli (kokt eller bakat);
 • Bakade och råa bär och frukter, särskilt användbara är björnbär, vinbär, bananer;
 • kanin, kyckling och kalkon kött utan hud;
 • morsig och vatten.

Förebyggande av seborrheisk dermatit

Sjukdomsförebyggande kommer ner till enkla rekommendationer:

 • upprätthålla mamma hygien i hårbotten av ett barn från barndomen;
 • kamma hår flera gånger om dagen med en mjuk borste;
 • användning av allergivänliga hygienprodukter för barn
 • användning av kläder för vädret för att undvika överhettning och överdriven svettning;
 • tar emot ett barn två gånger om året, från 3 års ålder, på en kurs av vitaminer;
 • skapa en balanserad diet;
 • förekomsten av regelbunden måttlig fysisk ansträngning
 • går i frisk luft.

Hur man uppnår en frisk hud på ett barns huvud: orsaker, symtom och behandling av seborré

Seborré eller seborrheisk dermatit hos barn är en hudsjukdom som uppträder när talgkörtlarna fungerar. Beroende på barnets ålder och individuella egenskaper kan seborré bli både en enkel obehaglig yttre brist och en allvarlig svamppatologi. Därför är det nödvändigt att snabbt förstå orsakerna till förekomsten och åtgärda problemet.

Orsaker till seborré hos barn

Orsaker till seborré hos nyfödda:

  Svettning.

Unga mödrar som har fött sitt första barn är ofta oroliga för barnets hälsa. De lägger varma överaller på honom, även om lägenheten har optimal lufttemperatur. Felaktig näring hos den repulsiva mamman eller barnet.

Överdriven konsumtion av feta livsmedel har stor inverkan på talgkörtlarna. Användning av kosmetika och duschprodukter med tillsatser-allergener (jordgubbar, jordgubbar, kakao, choklad etc.).

Olika hygienprodukter för barn görs ofta med bär, frukter och andra medel som kan ge en söt arom, men inte alla är säkra.

Hos tonåriga barn (12-15 år) är hormoner instabila, vilket också kan utlösa seborré.

Felaktigt fungerande körtlar i detta fall kommer att orsakas av:

  Puberteten.

Under denna period ökar sekretionen av körtlarna, eftersom kroppens vegetativa endokrina system återuppbyggs. I det här fallet finns det en fysiologisk seborré i barnet, som kan sluta på egen hand så tidigt som ungdomar (15-20 år). Medfödda hormonella störningar.

Hos barn, otillräcklig eller tvärtom kan överdriven hormonproduktion påverka utvecklingen av olika endokrina, hud- och andra sjukdomar, inklusive dermatit. Brist på vitamin H (biotin).

Detta vitamin kallas också "skönhet vitamin". På grund av den stora mängden svavel i kompositionen har det en positiv effekt på huden, håret och naglarna och deltar också i ämnesomsättningen av fetter i hud och hårceller.

Anabola steroider och testosteron, som i ungdomar kan ta pojkar, påverkar sebaceous körtlar negativt. Vid flickor uppträder seborré när överdriven användning av progesteron och några andra hormonella droger.

sjukdomar:

 • lethargisk encefalit ("sovsjuka");
 • Itsenko-Cushing-sjukdom (neuroendokrin sjukdom);
 • Parkinsons sjukdom (neurologisk störning).
 • Psykiska störningar:

  • manisk-depressiv psykos;
  • olika infektiös psykos
  • epilepsi;
  • schizofreni.
 • Ärftlig faktor. I vissa fall är orsaken till barnets seborré att det här problemet förekommer hos en av föräldrarna.
 • symptom

  Oftast är de områden i huden där ett stort antal talgkörtlar finns belägna av seborrheisk dermatit.

  Webbplatser som kan påverkas av seborré:

  • hårbotten och pannan;
  • öron;
  • interscapular area;
  • nasolabial triangel;
  • axillära hålor.

  På dessa ställen visar spädbarn feta, skalande skorskor av vit eller gulaktig färg. Ibland hos nyfödda barn förekommer seborrhea i de inguinala vecken, liksom på händerna och fötterna.

  Symtom hos nyfödda:

  • förtjockning av stratum corneum;
  • oljig glans på huden;
  • många små skador
  • pruritus (inte alltid uttalad);
  • håravfall eller gallring
  • mjäll.

  Ofta är barns seborré förvirrad med mjäll och ger inte tillräckligt med uppmärksamhet åt hudens behandling. Detta leder till svåra former av sjukdomen, som i sin tur påverkar andra kroppssystem.

  Om du inte behandlar behandlingen i rätt tid kan barnet utveckla svaghet, illamående, aptitlöshet, rastlös sömn, diarré.

  Se hur sjukdomen ser ut i bilden:

  Första hjälpen hemma

  Men även före resan kan föräldrar försöka självständigt identifiera orsaken till sjukdomen. Detta kan göras genom att ägna särskild uppmärksamhet åt arbetet i det endokrina systemet, mag-tarmkanalen och barnets immunitet, samt att granska näringsämnen hos vårdmor.

  Föräldrar bör också kontrollera barnets hygienprodukter för allergener och utesluta de som kan orsaka denna form av dermatit.

  Olika speciella salvor och schampon bör inte köpas innan man besöker läkaren. Endast han kan välja åtgärd med hänsyn till barnets ålder, hudens egenskaper och själva sjukdomen.

  diagnostik

  Diagnostisk undersökning utförs av en hudläkare eller trikolog. En tricholog är en hudläkare som specialiserat sig på att behandla sjukdomar i huvudets och hårets hud.

  För att bekräfta diagnosen är det nödvändigt att utföra följande aktiviteter:

  1. Samla anamnestiska uppgifter genom en undersökning av föräldrarna.
  2. Identifiera riskfaktorer och orsaker.
  3. Att samla in ett biokemiskt blodprov och, när det gäller ungdomar, ett hormonprov.
  4. Inspektera den drabbade huden.

  Efter diagnosbekräftelsen föreskriver doktorn: behandling, kost och nödvändiga fysioterapiprocedurer.

  Behandling av seborré i ett barns huvud

  Barnens läkare rekommenderar ofta La Cree - icke-hormonella produkter för baby hudvård från födseln och behandling av seborré. Och du kan ta reda på hur man behandlar bollarna på barnets huvud genom att klicka här https://vsemugolova.com/bolezni/kozhi/shariki-na-k-golovy.html.

  1. La Cree Cream.

  Kontraindikationer: Individuell intolerans mot komponenterna.

  Det genomsnittliga priset för 30 g - 170-200 rubel i Ryska federationen. La Cree Emulsion.

  Kontraindikationer är desamma som i första. Medelpriset för 200 ml är 300-350 rubel. La Cree Shampoo Skum.

  En av de mest populära produkterna som skapats speciellt för att bekämpa seborrheic skorpor. Pris för 150 ml - 200 rubel.

  Alla dessa verktyg kan köpas på apotek eller barns varuhus.

  Shampoos som behandling av seborré i hårbotten hos barn:

   Sebiproks.

  Detta verktyg har en bra exfolierande åtgärd. Kontraindikationer inkluderar endast individuell intolerans. Pris för 60 ml - 400 rubel. Friedemr Zinc.

  • seborrheic dermatit i hårbotten, åtföljd av mjäll och klåda;
  • atopisk dermatit
  • skalig varicolor

  Shampoo från seborré, svamp och bakterier. Det rekommenderas för dermatit, åtföljd av mjäll och klåda. Det finns inga speciella kontraindikationer. 150 ml kostar ca 615 rubel. Nizoral.

  Användningen av schampo Nizoral gör att du snabbt kan bli av med klåda och skalning i samband med mjäll, pityriasis versicolor och seborrheic eksem.

  Läkemedlet används ofta som ett medel för att förebygga och behandla hårskador och hud på huvudet, provocerad av jästliknande mikroorganismer, såsom seborrheisk dermatit, mjäll och pityriasis.

  Shampoo för mjäll, seborré, inflammation och klåda. 60 ml - 600 rubel, 120 ml - 800 r. Algopiks.

  • seborrheisk dermatit;
  • pityriasis versicolor.

  Det finns inga speciella kontraindikationer. 200 gr - 330 rubel.

  Dessa och andra schampon finns i apotek eller webbutik.

  Det finns också folkmekanismer för behandling av seborré hos barn.

  1. Vid spädbarn i 10-15 minuter innan du tar ett bad måste du smörja de drabbade platserna med varm naturlig olja, olivolja eller barns kosmetika.
  2. Medan du badar, kan du lägga till örter eller örter till vattnet (kamomill, ekbark, nässla, skummel).

  Användbar video

  Vi erbjuder att titta på en video om vad som är seborré i barnets hårbotten och vilka metoder som används för att behandla det:

  slutsats

  Barn seborrheic dermatit leder sällan till allvarliga sjukdomar, men behandlingen kommer att vara tålmodig och pengar och kan vara i flera månader, så det är bättre att skydda ditt barn från sjukdomar från födseln och ta hand om sin hälsa.

  Varning! Informationen i denna artikel har verifierats av våra experter, utövare med många års erfarenhet.

  Om du vill samråda med experter eller fråga din fråga, kan du göra det helt gratis i kommentarerna.

  Om du har en fråga utanför ramen för detta ämne, lämna den på den här sidan.  Nästa Artikel
  Byte av hårfärg efter ljusning: efter hur mycket tid kan du måla lockar och hur man väljer ett verktyg?