Håret faller ut hos barnet


Barn är ljuset i fönstret, de ger glädje och glädje. Men alla barn blir ofta sjuka och det ger föräldrarna mycket problem och bekymmer.

Faller barnhår ut?

Om barnet började förlora hår, finns det inget att panikera. Organs och system för det nyfödda är inte helt formade. Hårkrummer ser mer ut som de är lätta att skada, även om de kammade.

Ett barn kan födas utan hår alls, men även om han har liten vegetation på huvudet, kommer det att falla ut inom ett år, och starkare och vackert hår kommer att dyka upp som inte är så lätt skadat.

Om barnet har hela skalliga fläckar behöver du gå till barnläkaren och fråga honom om barnets hår faller ut?

Insidiös alopeci är en skrämmande typ av skallighet hos nyfödda, där hårtrådar faller ut och lämnar släta fläckar på huvudet. Processen är snabb och om några dagar kan barnet bli helt skallet. Med detta fenomen är strikt medicinsk kontroll och korrigerande mediciner nödvändig. Detta beror på ett misslyckande i immunsystemet, där barnets antikroppar förstör hårsäckarna. Dessutom tror läkare att orsakerna kan vara stress, skador och funktionshinder i sköldkörteln. Om du inte tillhandahåller barnet tidigt, kommer alopecia areata att flytta till andra etappen och bli totalt, där håret kommer att gå förlorat för alltid.

Om det fanns hårfollikelskada, till exempel under rakning, kan håret börja falla ut. Under inga omständigheter ska ett barn raka huvudet, eftersom hårsäckarna är för nära huden och är lätt skadade. Trauma kan inte bara vara mekaniskt, men också kemiskt. Många skallighet kan uppstå när olika kemiska ämnen kommer i kontakt med huden.

Telogen skallighet är ett fenomen där håret slutar växa och faller i en koma. Detta beror på en överdos av vitaminer, medicinering, trauma eller operation. Om du förstår orsaken och eliminerar det, kommer telogen skallighet att sluta, och håret börjar växa normalt igen.

En annan orsak till skallighet är ringmask. Det här är en svampsjukdom där runt fläckiga fläckar uppträder på huvudet, där det inte finns något hår. Behandling i denna situation föreskrivs av en hudläkare, som föreskriver antifungala läkemedel.

Varför barns hår faller ut?

Under de första tre månaderna av livet byts håret av fluffigt hår till hårdare. Vid denna ålder bör närvaron av skalliga fläckar inte störa. Hårets struktur förändras, och folliklarna bildas bara.

Varför barns hår faller ut? Om ett barn, förutom håravfall, svettas på natten, förändras huvudet och dess form, så ska du gå till doktorn, kanske har barnet rickets. På vintern och våren kan barnet sakna vitamin D och kalcium, men bristen på dessa ämnen leder till en så allvarlig sjukdom som rickets. Denna sjukdom deformerar ryggraden, benens ben och skelett. Om ett barn har hår på baksidan av huvudet, har han troligtvis rickets. Även om orsaken kan vara banal torkar mjukt hår på en kudde. För att förstå den sanna orsaken till håravfall är det bättre att gå till läkaren och sortera ut saker.

Emosionella störningar, stress och skräck är starka chocker att den ömtåliga barnpsyken varar med stor svårighet. Ibland kan håret falla ut från starka känslor hos barn.

För att håret inte ska falla ut är det nödvändigt att bära en mjuk keps på natten som passar tätt mot huvudet.

Det är nödvändigt att bada barnet endast med speciella skum och schampon som inte orsakar irritation och allergi. Barnens kosmetika bör inte innehålla aktiva kemiska komponenter. Med badeshampoo badas en gång i veckan. Bad måste göras varje dag, men samtidigt lägga till dem dekoktioner av örter.

Formad och förbättrat hår upp till fem år. Det första håret faller ut till tre månader. För att allt ska vara bra måste du strikt övervaka barnets hälsa, mata rätt, hygieniska rutiner och vid behov kontakta en läkare.

Barnet har hår på huvudet, vad ska man göra?

Den främsta orsaken till håravfall hos nyfödda är deras struktur. Även om barnet föddes med hår torkar de av arket om en månad. Hårstången är helt formad endast om fem år, vid denna tid blir håret styvt och tjockt.

Före barnets födelse fick en stor mängd hormoner från moderen. Efter separering blir hormonerna mindre och kroppen reagerar ibland med håravfall. Efter anpassning till nya existensvillkor kommer hårväxten att återupptas.

Barnet har hår på huvudet, vad ska man göra? Först och främst måste du allvarligt närma sig frågan om att välja barnens kosmetika. I barnets schampo ska det inte vara natriumlaurylsulfat - ett ämne som bildar ett skum, men ackumuleras i kroppen. Barnet kan inte tvättas med kosmetika avsedda för vuxna, eftersom det innehåller dofter och konserveringsmedel som kan orsaka allergier i barnet.

Under badning bör vattentemperaturen inte överstiga 37 grader. Om det inte finns någon speciell termometer kan du röra vattnet med din armbåge. Med schampo behöver du inte tvätta huvudet mer än en gång i veckan, men bara med vatten med varje badning. Epitelskalor ackumuleras på huvudet, vilket bildar skorpan, så efter att ha badat på huvudet måste du hålla en speciell pensel som kommer att bli av med det keratinerade skiktet som stör hårväxten.

Efter badning kan du skölja barnets hud med avkok av kamomill, salvia eller en sträng. Om möjligt, sätt avkoket direkt i vattnet. Tja, om det finns partiklar av växter i vattnet, kommer det att bidra till utvecklingen av barnets sensationella känslor. Efter att ha badat barnet behöver du bara sätta i en handduk ett tag och klämma dig själv. Om en skorpa eller seborrheisk dermatit bildas på huvudet, då efter bada kan hårbotten smutsas med kokt vegetabilisk olja.

För att barn ska trivas, behöver de känna kärlek och bryr sig om andra. Vuxna behöver det också, men inte lika illa som barn. När mamman är nära, är hon lugn och mild, barnet känns bekvämt och bra, som i perioden för förebyggande utveckling.

Är håravfall hos barn ett naturligt eller medicinskt problem?

Hårförlust orsakar alltid panik i båda könen. Och om håren klättrar runt deras nyfödda barn uppfattas detta som en katastrof. Dessutom är skallighet hos spädbarn förknippade med en fruktansvärd sjukdom - rickets. Och även om läkarna säger att allt är i ordning, orsakar ångest att de slår trösklarna hos andra specialister på jakt efter sanning och lugn. Hur vet unga föräldrar att denna funktion uppträder i 90% av fallen?

Är föräldrarnas känslor om utseendet på en skallig fläck i ett barn motiverat?

Lite om barnhår

Barnets hår förekommer långt före födelsen: från cirka 15 till 20: e veckan av graviditeten. Men det är ganska mildt än hår i vår förståelse. Lanugo (som det kallas) täcker hela kroppen, och vid födelsetiden ersätts den ofta med en mellanliggande version av håret, som bara förblir på huvudet. Och om lanugo helt saknar pigment, pigmenteras mellanhåren, som också är mycket mjuka och luftiga, beroende på den genetiska predispositionen.

I livmodern har barnet redan en "initial" hårlinje.

Har du någonsin tittat på en valp eller kycklingskydd? Hur gradvis vänder de sig från små "plysch" bollar till vuxna individer, kasta av sin fluff och byta den för grov ull (fjädrar)? På samma sätt genomgår våra barn en period av ungdomsmältning upp till 4-6 månader, vilket resulterar i att de får ett tjockare och grovt hårhår.

- Åh, du är rik, Vaska, ett hår!

Detta hår är dock fortfarande fem gånger tunnare och mjukare än den vuxna terminalen. Därför behöver han en speciell delikat vård med hjälp av specialverktyg och instrument. Om detta inte är förutsatt kan du stöta på svårigheter som håravfall.

Traumatisk förlust

Felaktig vård av barnets huvud kan leda till skador på känsliga hårlökar och intensiv håravfall.

I närvaro av gneiss (gulaktig scurf i form av skorskor), är det mekaniska avlägsnandet från huden absolut inte rekommenderat. Bebisar gör en slags oljemask, vilket gör att gneisen mjukas och lätt elimineras vid badning, med en mjuk massage (med en speciell pensel).

Lika användbara är klasser på fitball. Fitball kommer att vara användbart för barn i olika åldrar. Sådan gymnastik kommer att ge både mamma och barn många positiva känslor.

Svamp och nervskada på hårbotten

En annan anledning till att ett barns hår faller ut kan vara i svampskadorna i hårbotten. Dessa sjukdomar innefattar alopeci och ringorm. I det första fallet faller locken snabbt ut, ibland om några timmar, men varken peeling eller rodnad noteras.

Huvudet kliar... Inte bra!

I det andra fallet bryts håret i det drabbade området gradvis, den här platsen är kliande, röd, fläckig. Lyckligtvis är barnet litet mottagligt för svampformen av håravfall. Men neurologi är vanligt hos nyfödda överallt. Med labiliteten i nervsystemet i kombination med överdriven svettning i en baby skallig baksida av huvudet. Om din baby är registrerad hos en neurolog och har problem med håravfall, bör temperaturen i hans rum inte överstiga 20 C.

Förlusten av hår med rickets

En av de kliniska tecknen på rickets är baldhet i ett barn. Jag upprepar: en av, men inte den enda. Att göra en diagnos baserad bara på detta symptom är absurt. Med denna sjukdom är barn (och föräldrar) oroliga över hela symtomkomplexet som består av överdriven svettning, ångest, marmorering av huden, sömnstörningar och försenad avföring. Ofta är sjukdomen åtföljd av en fördröjning i fysisk utveckling och utplåning av benens ben i benen. Fortfarande är en noggrann diagnos endast möjlig med hjälp av laboratorietester.

Den skalliga platsen är ett annat alarmerande tecken på rickets.

För att förebygga rickets (vilket enligt testet av den kända barnläkaren Komarovsky är extremt sällsynt) och dess behandling är ordinerad med D-vitamin. Den brukar användas som vattenhaltig form - droppar Akvadetrim. En bröstfödd bebis som är naturligt ammande, utan tecken på rickets behöver inte ytterligare portioner av D-vitamin.

Barnets första leende är en efterlängtad händelse för föräldrar. Alla barn börjar leka i olika åldrar. Mer information om barnets första leende kommer att berätta för denna artikel.

Hur mycket borde en baby väga under det första året av livet? Svaret på denna fråga och sammanfattande tabeller med viktökning i spädbarn se på denna sida www.o-my-baby.ru/razvitie/pitanie/pribavka-v-vese.htm.

Återgå till fysiologi

Vi fick reda på att anledningarna till att håret kan falla ut hos spädbarn varierar. Om barnet har torkat ryggen på huvudet är det dock inte ett tecken på någon defekt eller sjukdom. Det vanligaste i konventionell fysiologi:

 • Under påverkan av anpassningsmekanismer sker hormonella förändringar i barnets kropp, vilket leder till att det förlorar några av sina känsliga hår.

Låt inte smulorna ligga i ett älskat läge för länge, det kan leda till en skallig fläck.

 • Barnets hårbotten och hårets struktur är sådan att de lätt kan störa av vissa faktorer. Till exempel bildas en skallig fläck i en bebis på baksidan av huvudet från konstant ligger utan att ändra positioner. För att minimera detta problem rekommenderas att barnet vänds om gången var 15-20 minuter, om möjligt. Samma metod är viktigt att träna för att undvika deformering av benen i spädbarnets skalle.

Vad säger mammor om deras "skalliga"

Tatiana, barn 2 år, 8 månader:

"När Kostik var ungefär 2 månader gammal, började skallighet att bilda på hans näbb. Jag hade läst att detta kunde vara ett tecken på rickets, jag var rädd och började dra honom till doktorerna, som, som de enades om, förklarade att allt var bra med honom. Jag kunde inte tro det, för barnet hade ingen sådan vän... "

Alyonushka, barn 4 månader:

"Min baby är väldigt rastlös, hon vänder ständigt på huvudet, hon har en skallig fläck på baksidan av huvudet. Barnläkaren sade att allt är i ordning, det finns inga tecken på rickets, det finns ingen anledning att oroa sig för. En neuropatolog säger att hon kommer att växa ensam när hon börjar sitta. "

Tasia, barn 3 månader:

"Jag är upprörd: neuropatologen säger att vi har ett tidigt stadium av rickets, vilket motiverar detta genom att säga att barnet är i hypotoni och han har en blek patch på huvudets baksida. Jag har redan ett andra barn, det föregående var detsamma, och alla mina bekanta också. Och ingen rickets. Jag känner bara två, vars barn var i denna ålder utan blöta fläckar: en av dem gick med nästan inget hår i upp till 2 år, den andra föddes med tjockt förgyllingshår. "

Så vi fick reda på att en månatlig baby som förlorar hår är ett helt normalt fenomen, vilket i de flesta fall uppstår. Men om andra tecken går in i (ångest, svettning, vägran av mat, förstoppning, rodnad, etc.), ska barnet omedelbart visa sig för läkaren.

Orsaker till hårlinjen på baksidan av huvudet på barnet

Efter barnets födelse måste hans föräldrar möta många problem. Ingen hävdar att barnets födelse är en trevlig händelse som alla ser fram emot. Men för att denna händelse inte ska mörkas av obehagliga minnen måste man förbereda sig för barnets födelse och studera litteratur för att lära sig att ta hand om sin hälsa.

Några barn är födda skalliga, och några med en chock av hår, som så småningom börjar skryta om barnet ständigt sover på ena sidan. I båda fallen börjar föräldrarna oroa dig. Den förstnämnda tittar på den senare, förstår inte varför deras barn inte har hår och huruvida de kommer att växa upp alls. Och sistnämnda är orolig över det faktum att barnets hår krymper och en skallig lapp bildas på baksidan av huvudet.

Om babyhår

Ett barns hår börjar växa även när han är i livmodern. Men det är värt att komma ihåg att varje barn är en individualitet, och därför har varje persons hårväxt sina egna egenskaper. Från och med den femte veckan av graviditeten börjar håret växa i embryot. I vissa kvinnor manifesteras detta bara av den tjugonde veckan av graviditeten.

Men vad som förekommer i smulorna i livmodern är det svårt att ringa håret, eftersom de ser ut som en fluff, som så småningom försvinner och det förekommer normalt hår som täcker barnets huvud.

Men vi åt att prata om ett född barn, då normalt hår börjar växa bara från fyra månader, tills den här gången kan bara fluff ses på huvudet. I några barn försvinner fluffen inte före ett och ett halvt år, och först efter 18 månader börjar normalt hår växa. Men om du jämför det här håret med en vuxnas hår, är de inte starka, och för att spara dem behöver du ta hand om dem. Och när du tvättar använda speciella hårvårdsprodukter.

Om det är fel att ta hand om barnets hår, så kan de börja falla ut och således bildar skallighet, men detta är bara föräldrarnas fel. Använd inte för ofta barnhårsprodukter. Liknande medel rekommenderas inte att användas mer än en gång i veckan.

skäl

När man talar om skallet plåster på baksidan av ett barns huvud är det bättre att kalla detta fenomen torkat hår. Allt detta beror på det faktum att barnet sover upp till sex månader nästan alltid på ryggen och ständigt tänder och blir i sömnen. Overgrowing hår börjar efter sex månader av barnet - när han är aktiv, och inte så ofta i den bakre positionen.

Visst, när vi ser andras nyfödda, är vi förvånad över att de har en skallig lapp på baksidan av huvudet. Men det är värt att tänka och förstå att det inte finns något konstigt i detta, det händer allt på grund av barnets inaktiva beteende.

Men ibland kan en bald patch vara ett av symptomen på rickets, och då borde föräldrarna vara lite oroade över barnets hälsa. Men som regel med utvecklingen av rickets förekommer andra symtom som:

 • Svettning.
 • Rostlöshet hos barnet.
 • Rädsla.
 • Stor vår.
 • Fossen i bröstet.
 • Tändning ur ordning.
 • Ribförtjockning.
 • Rastlös sömn

I allmänhet, som läkarna förutspår, kan rickets inte utvecklas hos ett barn som är under tre månader gammalt. Men även om vi pratar om rickets, så borde du inte oroa dig mycket, eftersom denna sjukdom behandlas och inte orsakar allvarligt obehag för barnet.

Men som regel har skallighet på grund av rickets en något annorlunda karaktär och uppenbaras annorlunda. Så det är lätt att skilja utvecklingen av en sådan sjukdom från en enkel torka. Sådan skallighet är som regel större och framgår tydligare. Men i alla fall, om du själv är svår att skilja sjukdomsutvecklingen, behöver du rådgöra med en läkare.

I allmänhet växer vissa barn själva själva håret långsamt, av flera anledningar:

 1. Utvecklingen av rickets.
 2. Stress som barnet är föremål för.
 3. Brist på vitaminer.
 4. Dålig ärftlighet.
 5. Metaboliska störningar.
 6. Felaktig näring.

När orsaken till den långsamma tillväxten av hår har identifierats, försök att eliminera det.

fysiologi

Men det här är inte alla anledningar till att ett nyfött barn kan förlora hår och skallet huvudet på huvudet. Ibland ligger anledningen till barnets fysiologi, sådana skäl är följande:

Hormonal justering. Som vi vet, innan barnet föddes hade han mycket hormoner som han fick från sin mamma. Men när en baby är född, minskas hormonhalten kraftigt, och det kan orsaka håravfall. På grund av detta kan olika barnets barn lida, inklusive den snabba tillväxten av håret.

Ojämnt hår, som kan kollapsa på grund av ljusskador. Som vi fick reda på är den främsta anledningen till att en babys hårlinne uppträder på huvudet att han ständigt sover i en position. För att undvika detta bör du inte låta barnet sova i en position. Varje timme måste smulorna byta och ändra sin position. På grund av detta kan huvudet bli ojämnt, vilket då måste placeras under rullen under barnets huvud.

Om ditt barn känner sig bra är det ingen anledning att oroa dig. Du måste alltid titta på barnets beteende och hur han känner. I de flesta fall är utseendet på skalliga fläckar ett normalt fenomen.

Faller det nyfödda håret ut på huvudet? Var inte panik!

Ditt barn är din glädje och stolthet. Han har de vackraste ögonen, rör på dimples och det mest fluffiga håret. Men i ett ögonblick märker du att barnet har balding tempel, och åh, skräck, börjar du rita skrämmande bilder i din fantasi. Så vad ska man göra i en situation där håret faller ut hos nyfödda på huvudet?

Var inte panik före tid, men jag hjälper dig med det här.

Orsaker till skallighet hos små barn

Låt oss se tillsammans varför hår faller i en bebis. Faktum är att denna process är ganska naturlig, och bär inte någonting fruktansvärt i sig. Tänk noggrant på ditt barns första hår: de är mjuka, ljusa och liknar mer fluff än människans hår.

Det är på grund av sin lätthet och brittleness att de kan falla ut: krummens huvud smältar ständigt mot något. Det här är till exempel en hatt som du lägger på en promenad, en barnsängs yta eller en schäslong - eftersom barnet fortfarande ligger mycket, även den mjukaste kammen kan dra ut några hår.

Därför finns det inget överraskande i det faktum att ett barn under de första tre månaderna kan bilda skalliga fläckar - det här är ett spädbarnsflöde "ger sätt" till riktigt "vuxent" hår.

Orolig punkt: ibland kan håravfall associeras med rickets (läs mer om rickets hos spädbarn >>>). Observera noggrant och kontrollera om din bebis har följande symtom förutom håravfall:

 1. Färgen på huden liknar marmor;
 2. Barnet svetter ofta;
 3. Avslag från modermjölk, tårbarhet;
 4. Hög temperatur

Om minst en poäng matchar, är det bättre att kontakta din barnläkare, han kommer antingen att skingra dina tvivel eller ge nödvändig hjälp.

Det här är intressant! Byte av fluffigt hår med normalt hårt hår uppstår under de första månaderna av ett barns liv. Men ibland kan processen ta upp till ett år gammal.

Hur man undviker barn håravfall

Korrekt vård är det bästa förebyggandet av eventuella problem som barnet har.

 • Var särskilt uppmärksam på valet av barnens kosmetika, eftersom barnets hud är känslig och kan reagera dåligt på någon komponent. Köpt schampo? Titta på kompositionen, om det finns för stark lukt eller för mycket mättad färg. Ju mer naturliga utseende - desto bättre;
 • Var noga med att välja den som kommer med etiketten "allergivänlig", märkt "från födseln" och "utan tårar". Det skulle räcka en gång eller högst två gånger användningen av schampo per vecka och resten av tiden är det bättre att bara skölja huvudkrummen med löp eller kokt vatten. Läs, är det möjligt att tvätta den nyfödda med tvål? >>>
 • Använd aldrig din schampo och balm, de är absolut inte lämpliga för nyfödda! Om det inte finns något barnmedel, bättre brygg en sträng eller en kamomill - naturen blir din bästa assistent. Faktisk artikel: Örter för att bada en nyfödd >>>.
 • Vattentemperaturen kan mätas med en speciell termometer, vilken anses vara optimal för badande nyfödda vid ca 37 °;
 • Om barnet ligger i olika former - på magen, på sidan, och inte bara på baksidan, så kommer de skalliga fläckarna på baksidan av huvudet att vara mindre. Och det blir mer intressant att du spenderar tid med ditt barn.
 • Var uppmärksam på storleken på ditt barns huvudbonad: det ska inte vara för litet för honom. Seasonality är också viktigt - i alltför varma kepsar kommer barnet att svettas mycket. Både den första och den andra kan leda till håravfall.

Nu när du vet varför nyfödda har hår på huvudet och hur man hanterar detta, kan du anses vara en utbildad specialist för att lösa detta problem.

Moms delar sina åsikter

Om du tror att endast din familj har ett problem när en nyfödd har hår som faller ut, så är det inte. Här skriver andra mödrar om detta:

Vera, Maxims mamma:

"När jag först såg att min son hade en skallig lapp, var hon naturligtvis rädd. Det är bra att det fanns några mormödrar som övertygade mig om att detta är normalt och att barn ofta kan förlora hår. Jag började sprida min son oftare på magen, och snart var mitt huvud täckt med nytt hår "

Anna, mamma till Ilya och Daria:

"Under den andra månaden av livet började mina tvillingar av någon anledning förlora hår. Först trodde jag att det var brist på vitamin D, men det visade sig vara en vanlig process. Ja, vi noggrant utvalda vårdprodukter för våra barn, försökte välja den mest naturliga. Någonstans vid sex års ålder märkte jag att håret inte längre liknade ludd, men blev som vuxna "

Irina, Igors mor:

"Efter att ha lärt mig att babybarn kan förlora hår och ställde sig inför detta själv, granskade jag återigen alla våra barns badkosmetika och såg till att det var säkert. Vi använder schampo bara en gång i veckan, resten av tiden bryter vi örter - de är användbara för hårbotten, och Igorka är lugnt före en natts sömn. "

Maria, Nastyas mor:

"Vanligtvis gör jag inte panik, men då ser jag att min dotters hår faller ut, jag blev rädd och bestämde mig ens att kolla med barnläkaren. Sedan, när jag lärde mig mer om orsakerna till detta problem, slutade jag oroande. Återigen gick jag över våra hattar - några visade sig vara lite trånga, läste barnschampoens sammansättning och bestämde mig också för att jag skulle använda den mindre ofta och ersätta den med örter. Jag hoppas det snart kommer barnet att ha riktigt vackert hår "

Varför gjorde den skalliga lappen på baksidan av huvudet på barnet

Barnets hår börjar växa i livmodern.

Vid födseln kan en baby ha en mycket liten hårlinje, även om några barn är födda med ganska långa hår.

Varje förälder tittar noga på hur barnet växer och utvecklas, med uppmärksamhet på varje förändring.

De flesta börjar ljudet av någon anledning, även om det finns några mindre avvikelser. Allt detta är helt berättigat.

Det händer trots allt att även ett litet problem leder till allvarliga konsekvenser. Artikeln kommer att ta itu med en av de många bekymmerna hos unga föräldrar - en skaldig lapp på baksidan av en nyfödd. Det skalliga huvudet är den vanligaste förekomsten bland spädbarn, och det förekommer hos 90% av barnen som är yngre än sex månader.

Naturlig anledning

Tänk först på den naturliga orsaken till utseende på den skalliga fläcken. I det här fallet finns det ingen anledning till panik. Ett nyfött barns hår är inget annat än en mjuk nere. Cirka 3-4 månader börjar växa nytt hår från samma follikel. Det visar sig att han trycker ner håret, detta fenomen uppträder hos alla barn.

Men varför kommer då skallig fläck på baksidan av huvudet?

Det är ganska lätt att förklara. Han spenderar mestadels tills barnet lär sig att krypa och sitta, i den bakre positionen.

Med tiden börjar barnet aktivt vända på huvudet, vilket bidrar till en snabbare förlust av pistolen.

När barnet börjar sitta och gå lite, börjar huvudet växa hår.

Om barnet har blont hår, kan föräldrarna i allmänhet sakna ögonblicket av håravfall.

Sjukdomar och andra orsaker

Som nämnts ovan kan bildandet av en skallig plåstring på huvudets baksida hos ett nyfött barn tjäna inte bara naturliga orsaker utan även ett antal vissa sjukdomar. Tänk på dessa sjukdomar som orsakar håravfall hos barn.

Rakitis. Det är den vanligaste orsaken till håravfall. Men det betyder inte att om ett barn förlorar hår, då är han sjuk.

Du bör vara uppmärksam på andra relaterade tecken:

 • barnet blir rastlöst;
 • lider av riklig svettning;
 • irriterande och gråtande;
 • sover mycket illa
 • Våren som berörs är mjuk och inte långvarig;
 • stor rund mage, även när barnet ligger på ryggen.

Orsaken till rickets är:

 • brist på vitamin D;
 • för tidig leverans
 • endokrina störningar
 • dålig näring.

Barn från tre månader till ett år står i riskzonen. Ett annat karakteristiskt symptom på rickets är en svagt näbbad näsa. Under alla omständigheter, på grundval av dessa tecken, kommer ingen läkare att göra en sådan diagnos, barnet måste genomgå en fullständig medicinsk undersökning.

Gneiss. Detta är en skorpa på den delikata hårbotten. Många mammor uppmärksammar inte dem, anser inte ens att det är en sjukdom. Men barnet är obekväma. Var kommer dessa jordskorpor från? Barnet kan ha hormonella störningar och han lider av rikliga sebaceous sekret i hårbotten. För att enkelt ta bort skorporna från huvudet, rekommenderas att smörja dem med uppvärmd vegetabilisk olja och kamma ut med täta tänder.

Ringorm. Småbarn utsätts sällan för denna sjukdom, men det är fortfarande värt att överväga.

Detta är en farlig svamp sjukdom. Det finns rodnad på huvudet, klåda.

Hår börjar bryta av.

Deprive är mycket smittsam, det kan hämtas genom nära kontakt med en smittad person eller djur, genom sängkläder, personliga tillhörigheter och så vidare.

Dålig näring, brist på vitaminer. I detta fall förekommer inte håravfall på specifika områden, men över hela huvudet.

Alopecia avel. På barnets huvud finns ingen peeling och inflammation. Förlust inträffar plötsligt och snabbt, ibland bokstavligen inom en dag. Formen av sådan skallighet är vanligtvis rund eller oval. En hudläkare går med i behandlingen och observerar barnet i ungefär ett år.

Telogen baby baldness. Sjukdomen finns under den första månaden i livet. Vanligtvis är orsaken stress eller någon känslomässig stress.

Allergy. En ganska vanlig förekomst är att många barn är mottagliga för olika typer av dermatit när de börjar bekanta sig med en ny mat, dryck, kontakt med nya okända tvättmedel etc. Det är lätt att behandla, det är tillräckligt att identifiera allergenet och eliminera det.

Förutom sjukdomar finns det andra orsaker till håravfall:

 • möjlig störning av organens funktion
 • barnet är dåligt näring och får inte vitaminer och mikrodelar som är så nödvändiga för den växande organismen
 • hormonellt misslyckande, bör du söka hjälp från en endokrinolog
 • dålig kemisk sammansättning av vattnet där barnet badar.

Korrekt hårvård

Med god kvalitetsvård för barnets känsliga hår kommer de alltid att vara mjuka och fluffiga. Platser där det var kala fläckar, skaffa snabbt en ny hårlinje. Vad ska jag göra för detta?

 1. Var uppmärksam på valet av hygienprodukter och schampo för barnet. Försök att hämta medel enligt barnets ålder, all nödvändig information finns på paketet. Köp produkter med ett neutralt pH. För att inte överdriva hårbotten är det tillräckligt att tvätta det med schampo en gång i veckan.
 2. Var inte lat för att brygga örtte. För sköljning av lämpliga extrakt av kamomill, salvia, kalendula. Kamille lindrar inflammation och irritation, njurar stärker hårsäckar.
 3. Använd inte en hårtork för hårtorkning. Barnets huvud är tillräckligt för att bli vått med en mjuk handduk. Torka inte det aktivt, annars kommer det att skada pärlorna och håravfallet.
 4. Kamma aldrig vått hår. Vanligtvis är de mycket förvirrade, vänta på att de torkar upp. En hårborste är inte heller lämplig för alla, det är bättre att välja något av trä eller ben.

Hur man förhindrar skallighet

Det viktigaste är att lämna panik. Barnet känner föräldrarnas sinnesstämning, och alla känslor överförs snabbt till honom. Om det inte finns några andra tecken på håravfall, såsom rodnad och inflammation, räcker det bara att besöka barnläkaren och få hans råd. Om det finns andra fenomen, bör du kontakta en hudläkare.

För att undvika förekomsten av sjukdomar som diskuterats ovan är det tillräckligt att följa några uppenbara regler:

 • Se till att ditt barn får en balanserad, vitaminrik mat.
 • Försum inte en promenad på en trevlig solig dag. Din babys hud ska få tillräckligt med D-vitamin. Vandringen kommer att härda honom och förbättra sitt immunsystem.
 • Observera hygien. Missa inte den vanliga tvätten på huvudet. En gång i veckan räcker det med att använda en produkt för hår som är utformat speciellt för din ålder, skölj på håret med andra dagar på andra dagar. Ta din egen handduk till din baby.
 • Det är möjligt att använda hårolja, det ska hållas i ungefär fem minuter och tvättas sedan av med schampo.

Även om ditt barn inte lider av skallighet och inte har några problem med hårväxten, försumma inte de enkla reglerna för deras vård.

Välj rätt hygienprodukter för att stärka ditt hår. Ge din baby en huvudmassage, det hjälper till att stärka hårsäckarna.

Kom ihåg: om skallighet är en fysiologisk egenskap, kommer den att gå över 6 månader. Om problemet är försenat kommer en kvalificerad läkare att hjälpa dig att hitta en lösning och ordna en adekvat behandling.

Varför syns det skalliga huvudet på baksidan av huvudet?

När barnet är i livmodern finns det redan en liten hårlinje på huvudet. Efter att barnet är födt fortsätter håret att växa, men i 90% av fallen med 3-6 månader faller det ut. Vad är anledningen? Varför slår ett nyfödd hår ut snabbt? Varför syns en skallig lapp på baksidan av huvudet? Låt oss titta på dessa problem.

Naturlig anledning

Under perioden av fostrets bildning i livmodern, i barnets hudskikt växer lanugofluffhår från varje hårfollikel, vilket är en tunn och mjuk stång. Efter en bebis födsel fortsätter detta hår att växa ett tag från follikeln. Vid ungefär 3-6 månader i hudens hårbotten, som ligger till grund för hårväxten, börjar ett nytt hår att bilda. Han pressar hår, som gradvis skiljer sig från dermal papillen och kryper ut. Detta fenomen uppträder hos de flesta nyfödda.

När det gäller varför skalliga fläckar uppträder på baksidan av huvudet finns det en helt enkel förklaring. I spädbarn fram till det ögonblick då barnet lär sig sitta och krypa spenderar han mest av sin tid i spjälsängen. När barnet ligger på ryggen, vänder han ständigt huvudet mot sidorna, på grund av detta faller det fluffiga håret snabbare ut i den här delen av huvudet, varefter skallighet bildas. När barnet börjar flytta mer, kommer huvudet igen att få hår.

Här noterar vi att förnyelsen av hår hos spädbarn som regel går gradvis. Ett sådant fenomen märker många föräldrar inte ens, särskilt om barnet har blont hår. Därför, om intensiv koagulation av dunigt hår inträffar, är det bättre att radera och konsultera en läkare. Det finns flera sjukdomar som kan leda till liknande effekter, och oftast förekommer hos små barn.

Sjukdomar och andra orsaker

Som redan nämnts kan skaldet huvud på barnets huvud vara ett naturligt fysiologiskt fenomen, men det kan också vara en ganska allvarlig sjukdom. Vilka orsaker kan orsaka håravfall hos barn:

 • Barnens rickets är en av de vanligaste orsakerna till bala fläckar. Därtill fortsätter sjukdomen med ett antal andra symtom: ökad irritabilitet, tårighet, svettning, rastlös och intermittent sömn. Rickets hos barn är förknippade med brist på vitamin D, det är möjligt efter för tidig födsel, med sjukdomar i enzymet eller endokrina systemet och felaktig kost. Barn från 3 månader till ett år står i riskzonen för denna sjukdom.
 • Gneiss - utseende av en skorpa på en spädbarns hårbotten. Faktum är att denna sjukdom inte är så skrämmande som det verkar, men det är nödvändigt att behandla det. Orsaker till gneiss - ökad talg på huvudet på grund av hormonell obalans eller allergier. För behandling bör du följa hygienreglerna, du bör inte ta bort skorpan själv för att inte skada huden.
 • Ringorm - en svamp- och virussjukdom. De viktigaste symptomen är rodnad och inflammation i huvudet, desquamation, svår klåda och brutet hår. Ringworm är mycket smittsam, så du kan få det genom någon nära kontakt med en sjuk person eller använda pastellfärg, hårvårdsprodukter och så vidare. Mest av allt denna sjukdom påverkar barn i åldern 4-12 år.
 • Brist på vitaminer och mineraler, som en av de möjliga orsakerna. Men här förekommer håravfall i hela huvudområdet och inte på specifika områden.

Vad ska man göra

Först och främst kan du inte panikera till dina föräldrar, annars kommer ångeststaten snabbt att överföras till barnet, och han kommer att börja bli nervös. Om håret faller ut snabbt, men det finns inga tecken på sjukdom i hårbotten, kontakta en barnläkare. Om du märker inflammation, råd med en hudläkare, röda fläckar, crusting, flakning och så vidare på barnets hårbotten.

Ibland är sjukhusläkarna inte alltför uppmärksamma på den här typen av problem, som barns skalliga fläckar, eftersom det hör till ett naturligt fysiologiskt fenomen. Om du är mycket orolig för det här, för att utesluta eventuella sjukdomar, kontakta en tricholog, en hårspecialist. Han kommer att diagnostisera ditt barns hår och hud på plats och dra de nödvändiga slutsatserna.

För att förhindra någon sjukdom, inklusive rickets, gneiss och ringworm, följ några enkla regler:

 1. Om möjligt, ge ditt barn mat av fisk och kött, baljväxter, nötter, mejeriprodukter och mejeriprodukter, gröna grönsaker samt dricksvatten av hög kvalitet.
 2. Försök att gå mer med ditt barn på soliga dagar - det här är ett direkt sätt att öka D-vitamin i blodet och förbättra immunsystemet som helhet.
 3. Följ hygienreglerna. Tvätta barnets huvud en gång i veckan med ett speciellt schampo för nyfödda, och på andra dagar är det bättre att skölja dem med rent vatten. Även barnet ska alltid ha sin egen handduk.
 4. Under tvätten kan du applicera en speciell babyhårolja till barnets huvud, håll det inte längre än 5 minuter och tvätta det med schampo.

Försök så att ditt barn inte känner sig ensam, le mer och gläd dig åt honom. Bra humör kommer att utesluta uppkomsten av olika sjukdomar på nerverna i jorden.

Vad är några av anledningarna till att barnhår faller ut?

Redan i livmodern vid 16-18 veckor förekommer vegetationen i fostret. Kroppen är täckt med mjuk fluff - lanugo. Närmare 9 månader faller det ut, men håret kvarstår på huvudet. Istället för lanugo bildas ett mellanliggande lock med en mer tät struktur, som förvärvar pigment närmare släkten. Enligt naturlagarna måste ett mildt dunigt hår ersättas av hårda hår. Detta förklarar varför barnets hår faller på huvudet inom 3-6 månader efter födseln.

Emellertid uppstår en anomalös förlust som slutar i totalt skallighet. Alopeci hos spädbarn är:

 • fysiologisk;
 • medfödd;
 • ärftlig;
 • telogena;
 • fokal;
 • seborroisk.

Vad är telogen alopeci hos spädbarn

En enhetlig förlust av vegetation åstadkommer onormala kränkningar av rygg- och tillväxtcyklerna. Problemet uppstår:

 • på bakgrund av läkemedelsterapi;
 • med överdriven användning av retinoider, antikonvulsiva medel och antivirala läkemedel;
 • bindvävspatologi;
 • erytrodermi;
 • stressbelastning;
 • malabsorption - kränkning av näringsabsorption
 • med enteropatisk akrodermit;
 • genetiska avvikelser.
Diffus fallbygel i spädbarn

Ärftliga sjukdomar

En av de många orsakerna till spädbarnsförlust är hypotrichos simplex, en patologi med autonomt dominerande arv. I spädbarn börjar strängar grova, bryta sig vid roten, närmare puberteten börjar smula med lökar.

Menkes syndrom är en sjukdom som är förknippad med X-kromosommutationen. Den kännetecknas av ökad pigmentering av hårbotten och sårbarheten hos stavarna. Detta gäller för ögonbryn och ögonfransar. Vanligtvis lever inte barn med denna diagnos upp till 2 år. Symtom är märkbar omedelbart efter födseln eller efter utfodringens slut. En erytem med spårade gränser formas på huvudet. I födseln innebär baldness en total frånvaro av hårsäckar.

Alopecia Alopeci

Med denna form av skallighet strängar faller buntar i några dagar. Det finns flera kliniska former:

 • när det lokala området av lesionen är liten och utspridda över huvudet;
 • Ribbonliknande skallighet börjar från baksidan av huvudet och stiger uppåt och bildar en jämn väg till toppen av huvudet.
 • subtotal alopeci bildas genom sammanslagning av flera foci.

Orsaker: autoimmuna sjukdomar, psykogen stress, ärftlighet.

Seborrheisk dermatit

Skorpor på huvudet finns hos de flesta barn. Formationer av gul färg består av keratinerade hudvågar och sebaceous sekretioner. Om det är omöjligt att ta bort dem med varm olja eller det gula lagret visas igen - det här är en anledning att vädja till barnläkaren. Det är möjligt att barnet är mottagligt för allergier eller att kroppen ännu inte har anpassat sig till miljöförhållandena, och vid regelbunden tvättning av huvudet avlägsnas skyddsskiktet.

Det är viktigt! Felaktig vård påskyndar processen att falla ut pistolen och skadar glödlamporna, så speciella produkter med en mjuk formel väljs ut för vård.

ringorm

Barn lider ofta av svampsjukdomar. Sporer, konidier eller villkorligt patogena ämnen efter att ha gått in i den gynnsamma miljön med låg kroppsresistens börjar multiplicera. Med mycosis bildas flera foci av olika storlekar på huvudet. Hudpatologier är fyllda med kronisk kurs och långtidsbehandling.

Fysiologisk anledning

Mekanisk friktion av huvudet på kudden, locket, moderns hand bidrar till utseendet. För det första torkar barnet baksidan av huvudet, områdena ovanför öronen, då finns det kala fläckar i mörkret och centrala delar. Under året är de övervuxna med silkeslena strängar. Det händer också att den fullständiga frånvaron av vegetationskåpan kommer att ersättas av en snabb hårväxt efter 9-12 månader.

Rubbar håret på baksidan av huvudet

Varför faller ett nyfödd hår ut på toppen

Om svamphuden inte är lika vanlig, reagerar barnets labila nervsystem kraftigt på förändringar i temperatur, spänning. Detta orsakar överdriven svettning och förlust av vegetation i parietalområdet. Genom att bibehålla samma prestanda för en rumtermometer inom + 20 ° C kan problem undvikas.

Andra orsaker till skallighet:

 • sekundära sjukdomar i nervsystemet och hjärtsystemet, fel i de endokrina körtlarna;
 • infektionssjukdomar;
 • brist på vitaminerna A, D, C;
 • dystrofi;
 • avvikelser från hårstavarnas struktur.

Klassiska behandlingsmetoder

Slutsatsen görs efter differentialdiagnosen, med undantag av seborrheisk dermatit, psoriasis eller ringorm. Behandlingen utförs i flera månader enligt ett individuellt system med inkludering av:

 • biogena stimulanser (glasögon);
 • nootropa droger;
 • i svåra fall föreskrivs dysprospan med långvarig verkan.

Läkemedel av dessa grupper förbättrar metaboliska processer, korrekta hormonbalans.

Lokal terapi

Särskilda geler och suspensioner appliceras på det drabbade området under en ocklusiv dressing för natten (tätt monterad lock), tonicmedel - naftalalkohol, silokast.

Oavsett typ av alopeci är fysioterapi användbar - massage, elektrofores, galvanisering. Efter behandling av foci med fotosensibiliserande preparat utförs ultraviolett bestrålning.

Ibland uppmanar läkare att inte skynda på behandling och vänta några månader, men detta är endast möjligt om inga hudsjukdomar saknas.

Diagnos av Alopeci

Förebyggande vård

Ofta behöver man inte tvätta barnets huvud. Vattnet läggs till avkodningar av kamomill, serie, kalendula. För det hygieniska förfarandet kan barnschampon användas efter 5 månader. I efterkvällsperioden används en mjuk formel barntvål. Efter proceduren blöts låsen med en handduk och kammas med en sällsynt kam med avrundade tänder. Även om universell terapi inte existerar, kommer tidig vård av barnet att hjälpa till att undvika många problem.

Alopeci hos nyfödda: Barnhår faller på huvudet

Hårförlust är ett fenomen som oroar många idag. Hårförlust i modern vetenskap kallas "alopeci".

Kvinnor, män, unga och folk i åldern. Det påverkar även barn och barn upp till 1 år.

I denna artikel kommer vi att förstå orsakerna till baldness hos nyfödda, symtomen på denna sjukdom, samt lära sig att bota alopeci.

När är skallighet hos nyfödda ansedda normala?

Det är inte konstigt, men även barn upp till 1 år gammal är föremål för skallighet. I jämförelse med vuxna är denna process hos barn mer intensiv och uttalad. Ibland är baldness hos barn i denna kategori resultatet av en sjukdom, ofta hudsjukdom. Men i andra fall är baldness av spädbarn norm.

Faktum är att barn föds med en fluff. Fluffen är mycket känslig, har svaga hårsäckar. Med tanke på det faktum att spädbarn under de första månaderna huvudsakligen ligger, uppstår mekanisk skada på håret. Man tror att den dagliga hastigheten av håravfall hos spädbarn ska vara upp till 100 stycken. Om några månader måste hår förekomma på den fallna pistolen, med en stark hårlampa.

Vid vilken ålder börjar ett barn att blekna på fluffen på kronan?

Om barnets övergripande hälsa är bra, bör det inte finnas någon anledning till oro relaterad till håravfall hos barnet.

Tecken på alopeci

Undersök inte alopeci. Detta är en allvarlig och obehaglig sjukdom i orsaken, som ligger djupt i kroppen. Därför är det mycket viktigt att känna igen sjukdomen i tid och vidta åtgärder. För att förstå att ditt barn har en patologi av hårväxt och utveckling behöver du veta symtomen på skallighet.

Så, alopeci kan identifieras med följande funktioner:

 • ligga på sängen och ha på sig barnets hår med eller utan en lampa;
 • Detektering av brännbara fläckar i kombination med deformation av nagelplåtarna (utseendet på bucklor och stötar på dem).
 • drar hår av barnet. Detta är trichotillomania - en känslomässig upprördhet hos barnet. I detta fall, ett brådskande behov av att konsultera en psykolog;
 • I ett barn, i stället för förlorat hår, växer inte nya. Detta är telogenalopeci. I detta fall stör processen av hårutveckling. Vid det tredje (sista) utvecklingsstadiet bildas inte ett nytt hår i sovslampan;
 • ofta skalliga fläckar fling och åtföljs av hyperemi.

skäl

För att starta behandlingen på rätt sätt är det nödvändigt att förstå varför barnet har hår på huvudet. Så, överväga de främsta orsakerna till baldness.

 1. Ringorm. Detta är en vanlig sjukdom bland barn. Du kan känna igen det med runda rosa bala fläckar. Lies överförs på ett taktilt sätt, inklusive från djur.
 2. Rakitis. De utsätts vanligtvis för små, bräckliga organismer. Dess främsta orsak är bristen på vitaminer och mineraler, särskilt vitamin D.
 3. Hypotyreos. Denna sjukdom kännetecknas av en minskning av sköldkörtelns hälsa. I den bräckliga organismen uppträder en överensstämmelse med ämnesomsättningen och substanserna, vilket direkt påverkar näring och utveckling av hårsäckar. Följaktligen blir rötterna svaga. Håret faller ut.
 4. Mekanisk skada på hårsäckarna. Barnets hud, såväl som hans hår, är mycket känslig och känslig för miljöfaktorer. Hårdhårig hårborste eller en tätt svans kan skada de omogna glödlamporna.
 5. Allergy. Detta är sjukdomen i detta århundrade. Fler och fler barn är födda med allergier. Det kan vara orsak till skallighet. Dessutom kan ett allergen vara något: klädväv, babycreme, mat och så vidare.
 6. Sjukdomar i matsmältningssystemet. Bland sådana sjukdomar kan man särskilja dysbakterier, återflödessjukdom, gastroduodenit, förstoppning, parasiter.
 7. Undernäring. Detta fenomen är ganska vanligt för spädbarn. Det inträffar när mamman har otillräcklig näringsmjölk eller är dåligt smält.
 8. En överdos av vitamin A. Detta vitamin är viktigt för korrekt hårväxt. En överflöd kan dock ha motsatt effekt.

När är larmet värt att låta?

Om ett barns håravfall ligger i det normala området, är det inte nödvändigt att göra någonting. Detta är ett naturligt fenomen i kroppen som syftar till hårförnyelse. Om du kommer till slutsatsen att en bebis har hår som faller ur vägen, behöver du:

 1. Kontakta en pediatrisk dermatolog, trichologist, gastroenterolog, endokrinolog, neurolog. Dessa specialister, kompetenta inom sitt område, bör identifiera och eliminera orsaken till håravfall.
 2. Ge balanserad näring till barnet.
 3. Börja ta komplexet av barnens vitaminer (A, B1, B6, B12, C, E); 4. Sköta omhändertagande av babyhår, med hänsyn till de särskilda egenskaperna i hans ålder.

behandling

När du bestämmer orsaken till en babys skallighet hos en läkare, är det nödvändigt att börja behandlingen omedelbart för att eliminera denna speciella orsak. Läkemedelsbehandling kombineras vanligtvis med vitaminisering. En allmän förstärkningsterapi med användning av immunmodulerande läkemedel, pantotensyra, fytin och metionin utförs.

En av de allvarligaste typerna av alopeci är total alopeci. När det uppstår oftast hormonellt misslyckande. I detta fall är hormonbehandling ordinerad. Denna komplexa behandling måste utföras under strikt övervakning av en behörig läkare.

Ytterligare metoder

 1. Massage. Det måste göras försiktigt och noggrant. Stroking ska vara i riktning från pannan till baksidan av huvudet. Du kan göra ett mjukt tryck, gnugga, knacka på kuddarna fingrar. Massage har en bra effekt på hårbotten, ökar blodcirkulationen och ger syre till hårsäckarna. Massage ska göras 5-10 minuter om dagen.
 2. Massera vegetabiliska tinkturer. Denna metod är mindre farlig, men mycket effektiv och prisvärd. Till exempel, för en bebis, kan du göra följande mask:
  • 1 tsk svart rädisajuice;
  • 1 tsk aloe juice;
  • 1 tsk avokadoolja.

Ingredienserna blandas och appliceras på barnets hår medan du badar. Efter 5 minuter är det nödvändigt att tvätta det med baby schampo. Behandlingsförloppet kan vara upp till tre månader. Om behandlingen inte gav resultat behöver du larmet. Det är nödvändigt att radikalt ändra behandlingen. Det är nödvändigt att applicera irriterande ämnen som bidrar till uppvakningen av glödlamporna.

Det finns en sådan behandlingsmetod som darsonvalisering - det här är en elektrisk strömbehandling. Hårlampor utsätts för högspänningsimpulsström och frekvens, men med låg styrka. Vanligtvis utförs i kliniker. Denna metod har en bra effekt på huvudets hud. Men det är kontraindicerat för barn under 6 år!

Kära föräldrar, barn är livets blommor. De måste älska och vårda. Det är nödvändigt att vara så uppmärksam som möjligt för deras hälsa. Baldness tenderar både föräldrar och barn. Men i tid för den inledda behandlingen och tillhandahållandet av lämplig vård kan du snabbt återställa barnets vackra krullar.Nästa Artikel
Tonika balm för grått hår