Orala preventivmedel för att minska kroppshår


Att avsluta serien av artiklar om farmakologiska medel innebär att läkare kan ordinera kvinnor med hirsutism, jag vill säga dig separat om orala preventivmedel (OC) i allmänhet. När jag var tonåring var de redan ordinerad av någon anledning - från smärtsamma perioder till tonårig akne. Nu gynekologer började att främja uppfattningen att OK också ett utmärkt botemedel för "bevarande" av sin reproduktiva potential, förebyggande av cancer, myom och endometrios.

Taktiken för hantering av kvinnor med hirsutism begränsas antingen av ett råd att föda så snart som möjligt eller genom att ta OK. Läkare i allmänhet kan också förstås: Hirsutism i sig är inte en sjukdom, och en av 10 kvinnor med hirsutism i allmänhet är helt frisk. Och även om det är möjligt att göra en diagnos, alla hormonella sjukdomar i samband med hirsutism botar inte traditionell medicin, men kompenserar genom att ta exogena droger. Ett piller mer, en mindre - i slutändan kom OK i allmänhet för alla kvinnor. Det är svårt att övervinna frestelsen, för att inte betrakta dem helt säkert. Men OK var så massivt använt att i 50 år har många kliniska data ackumulerats om hälsan hos vilka organ en kvinna betalar för sex utan kondom. Även den nyaste OK, den så kallade. tredje generationens preventivmedel eller naturliga orala preventivmedel ökar risken för tromboembolism (upp till en stroke).

Hur påverkar preventivmedel håret?

Allt OK består av två komponenter - progestin och östradiol. Var och en av dessa komponenter påverkar mängden androgener i honkroppen. Estradiol (vanligen potent etylenestradiol) kan öka nivån av könshormonbindande globulin (SHBG), vilket minskar koncentrationen av fri testosteron. Progestin komponent sänker luteiniserande hormon (LH) från hypofysen, vilket resulterar i minskad produktion androgen av äggstockarna [Vrbíková]. Några av de progestiner som används i OC kan också minska produktionen av androgener genom binjurarna [De Leo]. Emellertid är inte varje progestin lika effektivt för att undertrycka androgener. Vissa av dem kan binda till androgenreceptorer och vice versa aktivera dem så att skägget blir jämnare tjockare.

Vid behandling av hirsutism ges preferensen till progestin med antiandrogen effekt, som realiseras av [Vrbíková]:

 1. Förmågan att binda till androgenreceptorer och aktivera dem med mindre effektivitet än androgener (cyprototen, drospirenon, dienogest);
 2. Förmågan att hämma enzymet 5a-reduktas, som är involverat i omvandlingen av fritt testosteron till aktiv form - dihydrotestosteron (samma + klormadinon, 3: e generationens progestiner (destoden, norgestimate)).

På var och en av dessa progestiner på platsen finns ett separat material som kan läsas genom att klicka på länkarna. De mest effektiva är OK baserat på cyproteron och drospirenon; efter ett år att ta OK, gjorde kvinnor halva poängen på Ferriman-Galloway [Batukan] -skalan. Det antas att om ett år efter applicering OK det inte var möjligt att uppnå en märkbar effekt, blev diagnosen felaktig. Försök sedan använda icke-steroida antiandrogener eller kombinera dem med OK.

Om hirsutism kombineras med fetma, OK upphöra att vara så effektiv: fria testosteronnivåerna minskar kraftigt, och nivån på globulin könshormon (SHBG), inte förändras i jämförelse med kvinnor utan metabola störningar [Cibula]. Enligt riktlinjerna för hantering av kvinnor med PCOS (vanligtvis kombinerat med fetma) märker endast 10% av kvinnorna en minskning av hårväxten som ett resultat av att man tar OK [Futterweit]. Några studier motsätter sig dock denna åsikt och visar att OK också fungerar med fetma [Hoeger].

I studier av effektiviteten av OA vid behandling av hirsutism uppträder en märkbar effekt efter sex månaders kontinuerlig användning. Detta beror på konjunkturen hos hårväxten. Håret är känsligt för androgener i aktiva tillväxtsteget (anagen). Därför kan förändringar endast bedömas efter att hårväxten har ökat innan den börjar bli ok. I olika delar av kroppen är cykelns längd också annorlunda. Det finns inte en enda studie där kvinnor har observerats i över ett år. Efter att ha avbrutits OK börjar androgensnivån gradvis återhämta sig.

Farmakologisk terapi för hirsutism är inte alltid att föredra. Både elektrolys och laser hårborttagning fungerar bara med hår som ligger i aktiv tillväxt, så om du börjar undertrycka androgenens utsöndring med OK, så behöver du mer tid att bearbeta alla folliklarna.

Orala preventivproblem

De första sex månaderna efter starten av att ta OK när det gäller förekomsten av biverkningar är farligast. De värsta biverkningar av preventivmedel - utveckling av tromboemboliska händelser (och tillhörande stroke, hjärtinfarkt) och levertoxicitet (inbegripet dödsfall).

Läkare säger att allt sedan de första dödsfallen rapporterades på grund av användningen av OK har förändrats - nya ämnen används, nästan naturliga. I själva verket har piller nu blivit mer teknologiska - koncentrationerna av aktiva substanser observeras mer exakt och doserna justeras till det minsta aktiva. I bruksanvisningen varnar OK fortfarande om möjlig utveckling av biverkningar, särskilt i närvaro av en predisposition (som du troligen inte alls vet). Kom ihåg att den svaga länken i din hälsa kan uppstå spontant, vara resultatet av influensa eller botemedel i barndomen. Om dina föräldrar och andra förfäder, som det verkar vara, inte var sjuka med någonting, utesluter det inte alls att ta det skulle vara, låt oss säga, inte användbart för dig.

Rapporter om biverkningar av OK i den medicinska litteraturen fortsätter att dyka upp [till exempel Domecq], men det slutar inte gynekologer, dermatologer och endokrinologer föreskriva OK vid ett tillfälle, och även rekommendera dem som ett sätt att bevara sin kropp för framtiden. För att illustrera detta synsätt är utdrag ur en intervju med Svetlana Yureneva, MD, en ledande forskare vid institutionen för Gynekologisk endokrinologi Research Center för obstetrik, gynekologi och Perinatology uppkallad efter VI Kulakov hälsoministeriet:

Kvinnor började bryr sig mer om sin utbildning, om sina karriärer, senare gifter de sig och därmed skjuter de frågan om att genomföra reproduktiv funktion fram till 30-35 år och äldre. Men när det gäller biologi, har den kvinnliga kroppen inte förändrats (evolution händer inte så snart) och den bästa åldern för en första födelse - fortfarande 20-25 år (30). Därför, när en kvinna skjuter upp ett beslut senare, måste vi ta itu med problemen som har samlats i en kvinna under hennes liv.

Vid början av menstruationscykeln produceras follikeln, östrogener, varefter follikeln bryts, rör sig äggcellen i bukhålan. Om den hittas med en spermatozoid, går den genom rören in i livmodern och där är den redan befruktad, fastsatt. På den plats där ägget kom från äggstocken bildar corpus luteum, vilket producerar hormonprogesteronet. Han förvandlar livmodern och förbereder den för graviditet. Om graviditeten inte uppstår, avvisas detta endometrium och menstruation uppträder. Detta är en normal cykel. Om en kvinna är gravid, finns det inga villkor för mognad av nästa follikel, vilar äggstockarna och är därför inte skadade. Faktum är att rupturen av ett ägg och dess utlopp i bukhålan alltid är trauma mot äggstockarna, vilket ökar risken för endometrios och äggstockscancer. Detta är inte användbart. Naturen har inte föreskrivit många år (från 20 till 30 år, till exempel) månadsägglossning. Menstruation är i allmänhet inte alltid önskvärt: på grund av skador på äggstocken, och eftersom det kan finnas en ökning av menstruationsblod genom rören in i bukhålan och teoretiskt ökar risken för endometrios. Som ett resultat av detta arbete med äggstockarna utan "vila" kan det förekomma överträdelser, till exempel funktionella ovariecyster, som inte bara orsakar smärta utan även apoplexi, och då går kvinnor med svår smärta till sjukhus

I allmänhet förstod du: kvinnokroppen skärps till cykeln "tjej - gravid mormor" och i avsaknad av en serie graviditeter, vid 30 förbereder hon sig för att växla till läget "farmor med endometrios och myom". Tja, läs vidare

Vi förstår att livet har förändrats: vi kan uppmuntra kvinnor att föda unga, men om en kvinna skjuter upp första barnets födelse är det mest korrekta att använda preventivmedel, vilket kommer att avaktivera ägglossningen. Ur kvinnornas kropps synvinkel är detta kanske det mest korrekta tillvägagångssättet. Kombinerade orala preventivmedel hindrar äggets mognad och förhindrar att follikeln växer. Och det här är det verkliga förebyggandet av funktionella cyster. För det andra tillåter dessa preventivmedel att äggstockarna vilar. Detta är förstås inte en kemisk graviditet, men ett tillstånd som är närmast denna situation. Därför är den rekommenderade varaktigheten av att ta preventivmedel minst ett och ett halvt år eftersom det är nio månader som håller på att vara gravid och om nio månader - laktation. Det är en viktigare punkt: vi är alla födda med olika äggstockar (antalet ägg i äggstockarna). [Någon] är redan utmattad vid 30 års ålder. Då kan vi inte göra någonting

Mycket figurativ, håller med? I allmänhet är det samma sak jag läste om sterilisering av husdjur. Gilla, steriliserade fitta lever gärna någonsin efter.

Det finns många problem förutom preventivmedel att vi kan hjälpa till att lösa [med orala preventivmedel]. Till exempel, smärtsam eller tung menstruation, migrän under menstruation, akne, problemet med håravfall eller överdriven hårväxt. Det finns ett preventivmedel som kan användas för att behandla tung blödning, innehållande... östradiol identiskt med naturligt [östradiolvalerat]

Älska dig själv och bli frisk!

 • Vrbíková J Cibula D. Kombinerade orala preventivmedel vid behandling av polycystiskt äggstockssyndrom. Human Reproduction Update2005 11,277-291.
 • De Leo V, Morgante G, Piomboni P, Musacchio MC, Petraglia F Utvärdering av det orala preventivsystemet innehållande etiylestradiol kombinerat med drospirenon vid binjursteroidogenes hos hyperandrogena kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom. Fertilitet och sterilitet 2007 88 113-117.
 • Batukan C, Muderris II, Ozcelik B Ozturk A. Jämförelse av orala preventivmedel vid behandling av hirsutism. Gynekologisk Endokrinologi 2007 23 38-44.
 • Futterweit, W. En patientens guide till PCOS: Förstå och återvända till polycystisk äggstockssyndrom / Walter Futterweit, George Ryan; nutritionredaktör, Martha McKittrick. - 2006. - Holt Paperbacks. 251 sidor.
 • Cibula D, Hill M, Fanta M, Sindelka G Zivny J. Har reproduktion av oral preventivbehandling av kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom? Mänsklig reproduktion 2001 16 940-944.
 • Hoeger K, Davidson K, Kochman L, Cherry T, Kopin L Guzick DS. Det har visat sig att det har visat sig att det kan användas av olika skäl. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 2008 93 4299-4306
 • Domecq JP, Prützky G, Mullan RJ, Sundaresh V, Wang AT, Erwin PJ, Welt C, Ehrmann D, Montori VM Murad mh. Polymereriskt äggstockssyndrom: en systematisk granskning och meta-analys. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism2013 98 4646-4654.

Relaterade material

Selektivt citerar material från webbplatsen, glöm inte att markera källan: det har observerats att personer som inte gör det börjar att växa över med djurpäls. Full kopiering av artiklar är förbjuden.

Den håriga frågan kommer inte att ersätta din läkare, så ta mitt råd och min erfarenhet med en hel del skepticism: din kropp är dina genetiska egenskaper och en kombination av förvärvade sjukdomar.

Kvinnliga och manliga hormoner som är ansvariga för hårväxt: de typer av hormonavvikelser som är farliga och hur man återställer det

Hårförlust är en naturlig fysiologisk process.

Varje dag förlorar vårt hår dem i en mängd från 80 till 120 stycken.

Ett betydande överskott av dessa indikatorer är dock inte normen och indikerar ofta ett hormonellt fel i kroppen.

Hormoner är också ansvariga för krocktillväxten, det är en bra anledning till oro för att sakta ner eller stoppa.

Hormoner för hårväxt på en persons huvud

androgener

Manliga könshormoner som reglerar hårväxten på människokroppen, men undertrycker deras utveckling i hårbotten. Deras överskott kan stimulera manlig hårväxt på ansiktet och kroppen och hårhårighet.

östrogener

Kvinnliga könshormoner som är ansvariga för hårtillväxt hos kvinnor spelar en viktig roll i det milda könsorganets kropp. Ansvarig för krillens hälsa, deras struktur.

Sköldkörtelhormoner (tyrotropa)

De påverkar syrgasmättnaden, proteinsyntesen, som är av stor betydelse för hårfolliklarna och deras tillväxt samt ökar deras överlevnad.

Tillväxthormon

Produceras i hypofysen, utsöndras i kroppen var 3-5: e timme.

Mer aktivt sker denna process på natten, under sömnen.

Efter trettio års ålder minskar tillväxthormonproduktionen gradvis.

Det föryngrar hela kroppen, bidrar till återställandet av hårsaxelns struktur, den naturliga färgen på strängarna ökar möjligheten till tillväxt, eliminerar för tidig alopeci. Med brist på det - är effekten motsatt.

Vilka hormoner kan orsaka håravfall?

dihydrotestosteron

Det är den värsta fienden av hårsäckar och orsaken till många typer av skallighet i båda könen, i synnerhet hos kvinnor provar androgen alopeci. Om tiden inte avslöjar närvaron av dehydrotestosteron, blir baldingprocessen irreversibel.

prolaktin

Det produceras i hypofysens främre lob. Det har en direkt negativ effekt på hårsäcken, och indirekt ökar innehållet av paraandrogener i binjurskortet.

Vad är hormonellt håravfall? diagnostik

Hårväxten regleras huvudsakligen av hormonell bakgrund.

Det påverkar skillnaden i denna process hos personer med olika förhållanden och livsstilar, olika åldersgrupper och kön.

Naturligtvis kan det minsta felet i denna process bidra till håravfall.

Den vanligaste orsaken till skallighet är en obalans mellan androgener och östrogener i människokroppen.

Förutom baldness kan följande symtom uppstå:

 • skarp uppsättning eller viktminskning
 • hög utmattning
 • smärta under menstruation, kretslopp
 • håravfall på huvudet;
 • ökad hårväxt på kroppen, ansikte;
 • yrsel, huvudvärk;
 • svullnad;
 • hoppar blodtryck;
 • ledsmärta;
 • sömnstörningar
 • minskad libido;
 • ökad svettning;
 • irritabilitet, tendens till depression.

Hur återställer man hormoner?

Återställande av hormonbalans tar mycket tid.

Detta är en ganska allvarlig kränkning, som bör bekämpas i de tidiga stadierna.

Det mest effektiva sättet är mottagandet av syntetiska hormoner, avsedda att antingen stimulera egenproduktionen eller undertrycka deras överskott.

Prescribe medication bör vara kvalificerad efter att ha erhållit resultaten från alla tester och undersökningar.

När behöver jag ta hormonhaltiga läkemedel för hårväxt?

Det bör startas endast i allvarliga fall av alopeci, efter att ha passerat alla nödvändiga test och slutsatsen av en gynekolog eller endokrinolog. Hormonhaltiga läkemedel har ett antal kontraindikationer och biverkningar, deras okontrollerade intag kan leda till allvarliga konsekvenser.

Kontra

Godkännande av hormonhaltiga läkemedel är förbjudet:

 • i närvaro av allvarliga kardiovaskulära sjukdomar;
 • blödningsstörningar
 • allvarlig leversjukdom
 • åderbråck
 • i närvaro av fetma, högt kolesterol, diabetes;
 • graviditet och amning
 • blödning från könsorganet, inte på grund av menstruation
 • när det upptäcker tumörer i könsorganen och bröstet (obehandlat eller malignt).

VIKTIGT: Hormonhaltiga läkemedel ökar risken för trombos hos kvinnor som röker.

För mindre allvarliga kontraindikationer, såsom livmoderfibroider, epilepsi, trombos av de ytliga venerna, fattar läkaren ett beslut om att ta hormonella droger eller vägra dem, beroende på patientens hälsotillstånd.

På vår webbplats hittar du ett stort antal hem masker recept för hårväxt: med nikotinsyra, från kaffesump, med vodka eller konjak, med senap och honung, aloe, gelatin, ingefära, henna, bröd, med kefir, med kanel, ägg och lök.

Vad kan ersätta hormonella droger?

Om det finns kontraindikationer för att ta hormonhaltiga läkemedel, ersätts deras åtgärder på flera sätt:

Godkännande av naturläkemedel, analogt med könshormoner. För att öka nivån av progesteron, använd hormoner av vegetabiliskt ursprung, liknande kvinnlig östrogen. De finns i vissa örter och livsmedel (sojabönor, röda druvor, baljväxter, nötter, humle, klöver, alfalfa).

För att normalisera produktionen av sköldkörtelhormoner är det nödvändigt att äta skaldjur oftare, såsom torkade frukter som pommes frites och datum, vinbär, spenat och persimmon.

För överträdelser av östradiolproduktionen i äggstockarna bör en kvinna öka mängden proteinintag (kött, fisk, ägg). Dessutom är det nödvändigt att utesluta fiber, bakverk och alla mjölprodukter från kosten (de härleder östradiol).

För att eliminera brist på progesteron behöver du ofta använda currantbär, rosenhuvud och alla citrusfrukter.

För att stabilisera produktionen av melatonin rekommenderas att äta mer mat med högt innehåll av grov fiber (fiber). Det är också bättre att minska eller helt eliminera konsumtionen av koffeinhaltiga och alkoholhaltiga drycker som har en negativ effekt på kroppen.

Visste du att med vissa procedurer kan du påskynda tillväxten av strängar, till exempel mesotherapy och huvudmassage. Också mycket viktigt att kamma ordentligt.

Traditionella metoder och recept kan också eliminera hormonella obalanser.

De vanligast använda örtdekoken av nässla, salvia, kamille, kalendula kronblad eller hypericum.

Det är nödvändigt att kontrollera nivån av könshormoner som påverkar hårväxten. De ansvarar inte bara för hälsa och optimal tillväxt av hår, men påverkar också alla processer i kroppen.

Att återställa och upprätthålla hormonnivåer bör leda en hälsosam livsstil och sova bra.

Användbara material

Läs våra andra artiklar om hårväxt:

 • Tips om hur man växer lockar efter en kvadrat eller annan kort hårklippning, återställ den naturliga färgen efter färgning, påskynda tillväxten efter kemoterapi.
 • Lunar kalender hårklippningar och hur ofta behöver du klippa håret när du växer?
 • De främsta anledningarna till att strängar växer dåligt, vilka livsmedel påverkar god tillväxt?
 • Hur man snabbt växer hår på ett år eller till och med en månad?
 • Medel som kan hjälpa dig att växa: Effektiva serum för hårväxt, särskilt varumärket Andrea; Estel och Alerana produkter; cemerica vatten och olika lotioner; Hästkraftsschampo och olja; liksom andra tillväxtschampon, i synnerhet Golden Silk Activator Shampoo.
 • För motståndare traditionella medier kan erbjuda människorna: mamma, olika örter, tips om användning av äppelcidervinäger och senap, samt recept för hur man gör hemlagad schampo.
 • Vitaminer är mycket viktiga för hårets hälsa: Läs översynen av de bästa apotekskomplexen, särskilt drogerna Aevit och Pentovit. Lär dig om funktionerna i användningen av vitaminer i grupp B, särskilt B6 och B12.
 • Lär dig om de olika förberedelserna för att öka tillväxten i ampuller och tabletter.
 • Visste du att medel i form av spray har en positiv effekt på krämens tillväxt? Vi erbjuder dig en översyn av effektiva sprayer samt instruktioner för matlagning hemma.

Användbar video

Kognitiv överföring av hormoner och hår:

Om överdriven hårväxt på kvinnokroppen - orsaker, diagnos, behandling

De mest populära orsakerna till överdriven hårväxt på kroppen hos kvinnor är en aktuell fråga. Många tjejer drömmer om tjockt och vackert hår, men bara på huvudet, för att utseendet på oönskad vegetation på kroppen orsakar estetiskt obehag. Tunt hår på kroppen är normen, men om det finns ökad tillväxt, särskilt i de så kallade manliga områdena, kan detta indikera allvarliga sjukdomar i kroppen som behöver diagnostiseras och behandlas omedelbart.

Orsaker till hårväxt på bröstet hos kvinnor, liksom på andra ställen i ansikte och kropp, kan vara mycket olika:

 • Hypertrichos är en sjukdom som kan vara medfödd (som en följd av genmutation) och förvärvad (i cancer, anorexia nervosa). Hår kan börja växa på ovanliga ställen, till exempel på axeln, asymmetriskt;
 • hirsutism - en sjukdom som manifesteras av överdriven hårväxt på manlig typ (på ansikte, bröst, baksida);
 • ärftlig eller etnicitet - det är känt att den östliga tjejen är mer utsatt för hårväxt än den asiatiska
 • graviditet - under mognad av fostret har en kvinna en hormonel explosion, vilket leder till en obalans som kan resultera i hypertrichos men i mild form. Tunt hår, fluff, komprimerad och pigmenterad, mycket sällan förekomst av vegetation på ovanliga ställen. Vanligtvis stabiliseras hormonell bakgrund efter födseln, och problemet upphör att existera.

hirsutism

Kvinnlig hirsutism är en sjukdom som orsakas av ökad produktion av androgener och testosteron (dessa är manliga könshormoner).

Den vanligaste orsaken till överdriven sekretion av manliga hormoner är störning av äggstockarna - observerad i 90% av fallen. Den vanligaste sjukdomen är polycystisk. Det är äggstockarna som producerar könshormoner, till exempel:

Om antalet producerade androgener ökar dramatiskt kan följande kroppsreaktioner observeras:

 • snabb tillväxt av ansiktshår;
 • förändring i könsorganens storlek
 • ökad muskeltillväxt
 • ökning av brusk i struphuvudet och som ett resultat grovhet av röst.

Bland andra orsaker till hirsutism är följande, den vanligaste:

 • binjurssjukdomar - detta organ är inblandat i produktion av manliga hormoner, därför innebär störningen av sin normala funktion också mycket hårdhet;
 • dysfunktion av hypofysen kan leda till överdriven testosteronproduktion, vilket kommer att främja hirsutism;
 • nedsatt metabolism;
 • onkologiska sjukdomar;
 • genetisk predisposition;
 • graviditet, klimakteriet, puberteten - prova en förändring i hormonella nivåer;
 • tar hormonpreparat.

Symtom på hirsutism, diagnos, behandling

Förutom ökad hårighet kan symtomen på hirsutism vara följande manifestationer:

 • ökat hår och hudfettighet;
 • uppkomsten av akne;
 • skallighet, börjar som hos män med huvudets tidliga del;
 • överträdelse av menstruation
 • infertilitet;
 • Utvecklingen av tecken på virilisering - en kvinna ser ut som en man - det finns en ökning i muskelmassa, en minskning av bröstkörtlarna, en ökning av sexuell lust.

Utseendet av sådana symptom orsakar obehag hos en kvinna, men det bör förstås att detta också indikerar en störning i de inre organen, vilket kan leda till allvarligare problem. Om det finns minst ett sådant symptom är detta en anledning att vända sig till specialister:

Det rekommenderas att genomgå en fullständig undersökning och skicka nödvändiga prov. Var noga med att göra en ultraljud av binjurarna.

Efter en omfattande diagnos kommer diagnosen att upprättas och lämplig behandling tilldelas - eliminering av den primära faktorn i manifestationen av hirsutism:

 • avlägsnande av tumören i binjurarna, hypofysen
 • avlägsnande av cystor i äggstockarna;
 • anpassning av hormonella droger.

När huvudproblemet är löst kan du börja behandla ökad hårväxt:

 • föreskriva antiandrogena läkemedel som minskar nivån av manliga hormoner;
 • vidhäftning till en diet som normaliserar metaboliska processer i kroppen;
 • Kosmetiska metoder för att bekämpa oönskade hår:
  • belysning;
  • epilering med vax, krämer, shugaring;
  • Laser hårborttagning;
  • laser hårborttagning.

Innan behandlingen startas måste du förstå att denna process kommer att vara lång - minst 6 månader, men du kommer inte att kunna fullständigt bli av med oönskat hår. Det kommer att vara bra att besöka en psykolog.

Andra orsaker till överdriven hårväxt

Överdriven hårväxt kan utlösa hormoner, till exempel:

 • kortison;
 • hydrokortison;
 • streptomycin;
 • penicillin grupp droger;
 • cephalosporin antibiotika;
 • psoralen.

Om sådana läkemedel ordineras för behandling av olika sjukdomar, borde du inte oroa dig omedelbart - de orsakar inte alltid kraftig hårväxt på kvinnors kroppar, men det är nödvändigt att kontrollera testosteron och androgen utsöndring.

Det finns en sådan sak - idiopatisk hirsutism är en sjukdom, vars exakta orsak inte har fastställts.

Förmodligen börjar kvinnor producera i överskott av enzymer som ökar känsligheten hos hårsäckar till manliga hormoner. Som ett resultat av alla symtom på hirsutism observeras endast hårväxt, deras kompaktering och pigmentering, menstruationscykeln och reproduktiv funktion är normala.

 • Stress - orsaken till ökad hårighet. Om en kvinna behöver mänens kvaliteter att arbeta inom vissa verksamhetsområden kan hennes psyke byggas om, och kroppen kommer att reagera med ökad testosteronproduktion. Det finns en sådan term - maskulinisering av en kvinna - det är tillämpligt i det här fallet.
 • Nervös utmattning, anorexi och nervsystemet kan också leda till utseende av oönskade ansiktshår.
 • Lokal hypertrichos - kan uppstå på grund av skada, på ärr, mol, i ställen för frekvent hårddragning.
 • Åldersrelaterade förändringar i kroppens kropp leder till en naturlig dämpning av äggstocksaktiviteten, och de börjar producera fler androgener. Hårväxt kan tyda på klimakteriet.
 • Otroligt nog, men många anti-aging ansikts krämer, som rekommenderas för kvinnor efter 50 års ålder, kan förbättra hårväxten. Det är nödvändigt att skydda om sammansättningen av en stor mängd lanolin, hormonella ämnen och biostimulerande medel.

Hur man stoppar hårväxten hos kvinnor på kroppen

Om det största problemet som orsakade hirsutismens uppkomst är löst, kan du gå direkt till avskaffandet av dess konsekvenser. Behandling av det svåra scenen utförs med medicinering, med den oftast föreskrivna hormonterapin:

 • janine;
 • Diane 5;
 • spironolakton;
 • cyproteronacetat;
 • ketokonazol;
 • Medroxiprogesteron.

Dessa läkemedel är tillgängliga i form av tabletter, behandlingsförloppet varar från 3 till 6 månader. Med ett positivt dynamiskt men otillräckligt resultat kan den behandlande läkaren förlänga kursen i ytterligare sex månader.

Om medfödd hirsutism observeras, föreskrivs andra läkemedel:

Om hypertrichos diagnostiseras kan den inte behandlas, och håret avlägsnas med alla tillgängliga medel. Det mest effektiva är hårborttagning, vilket syftar till att förstöra hårfollikeln, vilket resulterar i att inget växer på denna plats.

Om en kvinna har en metabolisk störning, krävs en diet.

Det finns flera populära recept, men de är endast avsedda för blekning av ansiktshår hos kvinnor eller avlägsnande av dem:

 • väteperoxid blandas med ammoniak, blandningen appliceras på håret. För att förbättra effekten bör du sätta fast platsen med matlindning. Låt på i 15-25 minuter, skölj med varmt vatten. Som ett resultat blir håret nästan färglöst och är inte så märkbart för andra. Som en bieffekt finns det en brinnande och rodnad i huden, så du kan inte applicera den på en stor yta för första gången.
 • hårklarare, som kan köpas i färdig form säljs det ofta med färg. Åtgärden liknar en blandning av peroxid och ammoniak;

aska eller siktad aska används också som ett ljusmedel, bara det bör tillsättes tvål, gnidas på en fin rivare. Blandningen appliceras på håret, lämnas i 15 minuter och tvättas bort. Denna procedur är mer försiktig, men kräver flera upprepningar.

Hormoner för hårväxt är det viktigt att veta allt

Problemet med håravfall är en ganska obehaglig sak. Ibland sker detta på grund av exponering för miljöfaktorer, allvarliga sjukdomar. Men oftast börjar håret falla ut på grund av att hormonsystemet misslyckas, nämligen störningen av hormonerna som är ansvariga för hårväxten. Att ta reda på vilka hormoner som är ansvariga för tillväxten och vilka - för förlusten av denna artikel kommer att hjälpa.

Vilka hormoner är ansvariga för hårväxten

Att komma igång är att hantera själva konceptet. Så kallas hormonet de aktiva substanserna, som produceras av endokrina körtlar, de är ansvariga för kroppens fysiologiska funktioner. De kan stimulera eller undertrycka tillväxten av organisk vävnad, immunsystemets funktion, påverka metabolismen, orsaka en känsla av hunger.

Det är viktigt! Människokroppen innehåller sådana hormoner för tillväxt av hår som östrogener och androgener.

Östrogen produceras av äggstockarnas bilagor och anses vara ett kvinnligt hormon. Det kan också produceras av binjurarna. Tack vare honom är honkroppen annorlunda än hanen. Det påverkar formen, det psyko-emotionella tillståndet samt hälsan hos håret och huden.

När kvinnor har överdriven fullhet, talar de om ett överskott östrogen. Brist på det blir en orsak till hårväxten i ansiktet, händerna, benen, leder till tidig hudåldring, bildandet av rynkor.

Androgener anses vara de manliga könshormonerna i en kvinnas kropp. Att vara normala hjälper de utvecklingen av folliklar i äggstockarna, musklerna och benvävnaden. Androgener är också ansvariga för graden av sexuell lust, fördelningen av hår på kroppen, hårfolliklarnas funktion.

I brist på androgener kan försämras plats, välbefinnande, minska sexuell lust.

Överskott av manliga hormoner medför deformation av äggstockarna, vilket gör att ägget inte kan befruktas. Dessutom utvecklar kvinnor håravfall på huvudet, och på andra delar av kroppen ökar hårets hårdhet. Sebaceous körtlar arbetar mer intensivt, fettproduktionen ökar, och som ett resultat förekommer akne och finnar. Timbre av en röst kan förändras, storleken på bröstkörtlarna, volymen av höfter kan minska.

Testosteron är den främsta representanten för androgener hos kvinnor. Det produceras hos kvinnor av äggstockarna och binjurarna. Brist på det leder till en minskning av sexuell lust, blir orsaken till fetma, slöhet, minskning av hudens elasticitet. En överflöd hotar med ökad hårökning, särskilt på oönskade kroppsdelar, utseendet på akne, rysning av rösten.

Det hormon som är ansvarigt för hårväxten produceras också av sköldkörteln. Det påverkar syremättnad, proteinsyntes.

Somatropin hjälper till att föryngra kroppen som en helhet för att återställa hårfollikelstrukturen, krullfärgen. Tack vare somatropin förbättras utvecklingen av strängar. Bristen på det påverkar motsatt effekt i form av skallighet.

Vad är ansvariga för håravfall

Förutom de hormoner som är ansvariga för hårväxt, finns det de som bidrar till håravfall. Den främsta är dihydrotestosteron, härledd från manlig testosteron. Eftersom det är mer närvarande hos män, är det manliga könet mer mottagligt för problemet med håravfall. Ett överskott av det hos kvinnor representerar:

 • förlust av krullar;
 • akne;
 • ökad svettning;
 • zazhirennosti hår;
 • viktökning
 • svullnad;
 • störningar i menstruationscykeln;
 • androgen alopeciasjuka.

Var uppmärksam, det kvinnliga tillväxthormonet, som är ansvarigt för ökningen av håret, kallas östrogen, ger en normal krillskala, hud. Överdrogen östrogen hos män bidrar till en minskning av kroppshårtillväxten. Män i sin tur är orsaken till de fallande strängarna.

Producera också prolactin, vilket bidrar till förlusten av strängar. Det produceras av hypofysens främre lob. Prolactin har en negativ effekt på hårfollikeln. Överskott av prolactin orsakar diffus telogen alopeci.

Vad är ett hormonellt misslyckande

Ökad tillväxt av hår eller förlust uppstår ofta på grund av ett misslyckande av hormonsystemet. Ett sådant misslyckande kallas dysfunktion av hormonernas aktivitet, orsakad av det endokrina systemets patologi.

Orsaker kan delas in i två grupper:

 1. Förorsakad av en störning i centralregleringens funktion. Kraniocerebrala skador, tumörer, encefalit kan vara orsaken till harmoniskt misslyckande på grund av överträdelser av centrala regleringsorgan.
 2. Den allmänna bakgrunden påverkas av endokrina körtlar. Eftersom de flesta sekretioner produceras i lever och njurar, kan allvarliga skador på dessa organ orsaka obalanser.

Det finns ett misslyckande på olika sätt beroende på kön, ålder och hälsotillstånd hos personen. Symtom på hormonella störningar kallas störningar i nervsystemet, störningar i hur organen i reproduktionssystemet fungerar. Dessutom kan det finnas en minskning av libido, erektil dysfunktion hos män, infertilitet.

Vid störningar i centrala nervsystemet på grund av hormonavbrott uppstår följande symtom:

 • irritabilitet;
 • trötthet;
 • dåsighet;
 • tearfulness;
 • deprimerat tillstånd.

Var uppmärksam, säger också om det hormonella systemet, en ökning av kroppsvikt.

Hormonala droger

Acceptans av syntetiska droger har störst inverkan på återställandet av hormonbalansen. De ska ordineras uteslutande av en kvalificerad endokrinolog, gynekolog och trichologist efter att ha undersökt patienten. Ta läkemedel bör vara endast när det finns androgen alopeci.

Specialisten ordinerar hormonella piller eller gnuggar speciella medicinska produkter i hårbotten. Laserterapi och syrebehandling rekommenderas också. Sådana droger har dock ett antal kontraindikationer, inklusive:

 • kardiovaskulära sjukdomar;
 • blödningsstörningar
 • åderbråck
 • njursjukdom;
 • fetma, diabetes;
 • graviditet, amning
 • svullnad i könsorganen, bröst.

Det bör noteras att hormonhaltiga läkemedel orsakar en ökning av sannolikheten för trombos hos flickor som röker.

Vad kan ersätta

Om det finns kontraindikationer för användning av hormonhaltiga ämnen kan de ersättas med andra alternativa metoder:

 1. Till exempel har vissa växtbaserade läkemedel en effekt som liknar sexuella hemligheter.
 2. För att öka nivån av progesteron används produkter av vegetabiliskt ursprung som finns i sojaprodukter, baljväxter, nötter, humle, alfalfa och klöver.
 3. För att återställa sköldkörteln rekommenderas att använda skaldjur, pommes frites, datum, vinbär, spenat, persimmon.
 4. För att normalisera produktionen av östradiol rekommenderas tjejerna att öka mängden proteinmatar och korsa livsmedel som innehåller fibrer, bakverk.
 5. För att eliminera brist på progesteron rekommenderas det ofta att äta citrusfrukter, svarta vinbär och vildrosa.
 6. I allmänhet, för att återställa balansen av hormoner, rekommenderas att man utesluter produkter som innehåller kaffe och alkohol.
 7. Bland folkrättsmedel för hårtillväxt noterar de effektiva resultaten av huvudmassage och mesoterapi.
 8. Traditionell medicin hjälper också till att återställa håret. Buljonger från livmodern, lindblommor, humblommor och sköljning med avkok av nässla har en effektiv effekt.

Sammanfattningsvis kan vi säga att en hälsosam livsstil, ordentlig vård, rätt näring är nyckeln till friskt hår.

Du kommer att lära dig mer om hårtillväxt tack vare följande artiklar:

Hur hormoner påverkar hårväxten på ansikte och kropp av en kvinna

Om kvinnor börjar växa hår i ansiktet eller kroppen, bör det här

Anledningen till sådana problem kan vara flera.

Förvrängd balans

Varje kvinna har fler kvinnliga hormoner, östrogen. Men i kroppen har det också manliga hormoner - androgener, som är mycket mindre. Hos mogna kvinnor uppträder vanligt androgener oftast vid störningar i binjurarna, äggstockarna och hjärnan. Samtidigt bryts cykeln ibland - menstruationen blir sällsynt och knapp. Akne och koka kan förekomma. I svåra fall utvecklas infertilitet.

Utseendet av överflödigt hår hos kvinnor på ansikte, bröst, underliv och höfter - det första karakteristiska tecknet på hormonell obalans.

Vad ska man göra Se endokrinologen. I de flesta fall kan ett överskott av manliga hormoner hanteras. Vanligtvis slås kilen ut av en kilsjuksköterska ordinerar igen hormoner till kvinnan, men de andra är redan kvinnliga eller hormoner i hjärnan eller binjurarna. Tänk bara på att hormonbehandling tar lång tid - månader eller till och med år.

Bieffekt

Ibland förskriver läkare specifikt manliga könshormoner till kvinnor som ett botemedel mot livmoderblödning, mastopati, bröstcancer, adisson-sjukdom, akromegali. Androgener ingår också i hormonella preventivmedel. När man tar manliga könshormoner ökar hårväxten i ansiktet och kroppen - det är faktiskt en bieffekt av behandlingen.

Vad ska man göra Om läkaren anser att det är nödvändigt att ta sådana droger kommer det att leda till mindre skada på kroppen än bristen på nödvändiga hormoner. Därför måste du bekämpa hårighet med epilering tills du når det önskade resultatet.

Graviditets paradoxer

Hår över läppen kan börja växa hos gravida kvinnor på grund av hormonell anpassning. Särskilt ofta händer detta i heta brunetter.

Vad ska man göra Om det inte finns någon annan manifestation av överskott av androgener, behöver ingen behandling. Men om plötsligt började håret växa där det inte var där förr, då ska du genast gå till doktorn.

Mognadstid

Vid vissa sjukdomar hos äggstockarna, när de producerar inte tillräckligt med östrogen, utvecklas hårväxten av manlikttypen.

Vad ska man göra Att identifiera en ökad nivå av manliga könshormoner hjälper blodprov och daglig urin. I svårt att diagnostisera fall kan röntgen, ultraljud, endoskopi och datortomografi vara nödvändiga.

Om undersökningen avslöjade en cyst eller tumör hos äggstockarna, binjurarna eller hypofysen, är det nödvändigt med kirurgi. Efter det är återhämtningen slutgiltig, och hormonerna har inget att dricka.

6 hormoner som är ansvariga för hårväxten

Angelica Kuzmina • 07/04/2018

Hormoner påverkar tillväxt, struktur, livslängd och håravfall. Läkare trichologer och naturläkare tror att med hjälp av näring kan håravfall undvikas och hormoner kan normaliseras.

Testosteron och dess derivat

Tidigare trodde man att testosteron är det största problemet med baldness hos män och kvinnor. Män upplever skallighet som ett resultat av den gradvisa förlusten av detta hormon: ca 1% per år. Alopeci hos kvinnor med androgen typ eller alopeci i överkanten sker med en kraftig ökning av testosteronproduktionen.

Håret påverkas av den aktiva formen av testosteronhormon, som kallas dihydrotestosteron och hör till androgener. När det är överproducerat är både män och kvinnor mottagliga för baldness av androgentypen. I hårsäckarna ackumuleras en steroid och leder till fett, brittleness och håravfall.

Tillväxthormon

Tillväxthormon är ansvarig för tillväxt, kroppens ungdom, restaurering av hårfollikelns struktur och hårfärg. Det ökade innehållet av somatotropin orsakar överdriven hårväxt på människokroppen, och dess otillräckliga produktion av kroppen orsakar hårstopp i huvudet.

Sköldkörtelstimulerande hormon

De hormoner som produceras av sköldkörteln påverkar också hårets tillstånd. Med sin brist, hypotyreoidism blir håret skört, tråkigt, livlöst. Möjlig diffus alopeci - jämn håravfall över hela huvudets område.

Hypertyreoidism - ett överskott av sköldkörtelstimulerande hormoner, lovar inte hälsosam hårväxt, kan orsaka deras diffusa prolaps och gör håraxeln mjuk och rak. Detta kan störa permanent perm.

Hypoparathyroidism är ett tillstånd där parathyroidkörtlarna upphör med produktionen av parathyroidhormoner. Kan orsaka förtunning och förlust av hår.

prolaktin

Överdriven produktion av prolaktin kan orsaka håravfall, både direkt och indirekt. Hyperprolactinemi är ett överskott av hormonprolactin. Det kan leda till både diffus håravfall och aridrogen alopeci på grund av ackumulering av paraandrogener.

progesteron

Progesteron är känt för kvinnor som lider av menstruationsstörningar, på grund av otillräcklig produktion. Det påverkar kvinnokroppen som helhet, och dess brist försämrar hud och hår. De senare förlorar sin mättade färg, blir matt, bryter och faller ut starkt.

melatonin

Hårfolliklar syntetiserar melatonin, så det påverkar hårväxten, och dess brist leder till för tidig åldrande och förlust av hår.

preparat

Skarp håravfall kan uppstå på grund av hormonbaserade läkemedel, liksom preventivmedel. Alopeci uppträder när de abrupt avbryts eller när man byter till andra liknande droger. Om sådana nyanser är det bättre att kolla med läkaren eller en specialist som ordinerar eller avbryter sådana droger.

Mat, korrigera hormoner

Det är möjligt att återställa hormonbalansen i kroppen och stärka håret, utan att tillgripa hormonbehandling, med hjälp av lämplig näring.

testosteron

För att minska tillväxten av hormon testosteron, avstå från produkter som orsakar aktiv produktion. De innehåller aminosyror, fleromättade fetter och zink. Dessa är biprodukter, rött kött, fett kött, fisk, ostron, havregryn och äggulor.

Tillväxthormon

För att öka nivået av somatotropin kan du använda en proteindiet. Vägran att röka andar, inklusive kaffe, kommer att påverka hårfollikelns hårväxt och hårväxten positivt. Bli vana med att göra sport regelbundet.

Sköldkörtelstimulerande hormon

För hypothyroidism, föredra tång och skaldjur, som inkluderar organisk jod. Gå in i kosten av gröna, grönsaker och frukter: äggplantor, körsbär, morot, sallad, betor, vinbär, aronia, feijoa, datum, persimmon, pommes frites, spenat.

Hypertyreoidism kan uppstå på grund av överdriven konsumtion av blomkål, rädisa, rädisa, rosé, spenat, persikor, kronärtskocka och andra produkter som stimulerar sköldkörtelväxten. Orsaken till problemet är ett överskott av jod, vilket skapar brist på andra spårämnen - kobolt, mangan, selen. Och överdriven ätning av fett kött minskar innehållet i sköldkörtelhormoner.

prolaktin

Överdriven syntes av prolaktin i kroppen kan anpassas med produkter som innehåller zink: nötköttlever, brunt ris, kycklingbröst, kli bränn, solrosfrön, gröna grönsaker och jordgubbar.

progesteron

Det är möjligt att uppnå en ökning av progesteron genom att äta mat som innehåller proteiner, fetter och vitaminer P och C: kött, fisk, citron, apelsin, hallon, söt körsbär, aprikos, kål, tomater, gröna. Det är viktigt att dricka mycket vatten.

melatonin

Melatonin eller de komponenter som behövs för dess produktion är i ris, majs, bananer, tomater, morötter, rädisor, fikon, persilja, havregryn, nötter, korn, russin, bär, särskilt i söta körsbär.

Efter att ha kompletterat kosten med nödvändiga produkter kan du räkna med en hälsosam sömn, ett starkt nervsystem och lyxigt tjockt hår.

Hormoner för att förhindra att hår växer

Hår på kroppen av en kvinna, växer inte bara i de ställen där det anses vara vackert, ger mycket sorg till sina värdinnor. Det finns många orsaker till ökad hårighet på kvinnokroppen. Dessa kan innefatta hormonförstöring, ärftlighet, äggstockar och binjurar, graviditet, frekvent depilering.

Alla anledningar är på något sätt förknippade med en ökad mängd androgen - manlig könshormon. Detta kallas hyperandrogenism. Manliga könshormoner spelar faktiskt en avgörande roll i kvinnans liv. De är oumbärliga föregångare till kvinnliga könshormoner, eftersom det är med androgener att kvinnliga hormoner östrogen produceras. Därför är det omöjligt att helt enkelt undertrycka produktionen av androgener.

Vanligtvis, när hyperandrogenen inte löper, ordinerar läkare hormonella preventivmedel som inte innehåller hormoner som liknar deras egenskaper hos manliga. Detta är till exempel det hormonella preventivmedelet Diane-35. Vid gynekologisk övning används den mindre och mindre. Detta beror på det faktum att det endast kan användas när nivån på testosteronet hos män i en kvinna höjs något, och hon planerar inte en graviditet. Därför den gyllene regeln i behandlingen av hyperandrogenism - för att ta reda på källan till ökade nivåer av manliga hormoner, orsaken till detta fenomen. Detta gäller även glukokortikosteroider - Prednisolon, Dexametason, Prednison, vilket många gynekologer ordinerar för ökad hårighet hos kvinnor. Deras långa mottagande leder en gravid till för tidig födsel, och barnet kan födas med mycket låg vikt (men dessa data ifrågasätts av vissa läkare).

Kvinnligt könshormon östrogen hämmar hårväxten på människokroppen, så många läkare använder östrogen vid behandling av hyperandrogenism. Detta är emellertid inte alltid en berättigad uppgift, ofta med hänsyn till den verkliga orsaken till överdriven hårighet och som ett resultat som leder till ännu större problem.

Kom ihåg att hormonella droger är en mycket allvarlig sak, och om det inte finns något brådskande behov är det bättre att vägra dem.

Hypertrichos - oönskade hårtillväxt hos kvinnor

Den normala mängden hår på kroppens kropp varierar. För det mesta har en kvinna bara tunt hår eller persikafluff. När mörkt hår växer i dessa områden kallas det "hirsutism". Denna hårväxt är mer typisk för män.

Alternativa namn: hirsutism.

Orsaker till oönskade hårtillväxt hos kvinnor

Kvinnor producerar vanligtvis låga halter av manliga hormoner (androgener). Om hennes kropp producerar för mycket av dessa hormoner kan kvinnan få oönskad hårväxt.

I de flesta fall är den exakta orsaken aldrig helt känd. Detta symptom finns vanligen i familjer (med flera medlemmar i samma familj på en gång). I allmänhet är hirsutism ett ofarligt tillstånd, men många kvinnor tycker att det är pinsamt eller obehagligt.

En vanlig orsak till hirsutism är polycystiskt äggstockssyndrom (PCOS - ett tillstånd där en kvinna har en obalans av kvinnliga könshormoner, vilket kan leda till förändringar i menstruationscykeln, cyster i äggstockarna, problem att bli gravid och andra hälsoändringar).

Kvinnor med PCOS och andra hormonproblem som orsakar oönskade hårtillväxt kan också ha akne, problem med menstruationsperioder, problem med viktminskning och diabetes etc. Om dessa symptom börjar plötsligt kan en tumör utvecklas som producerar manliga hormoner.

Andra sällsynta orsaker till oönskade hårväxt kan innefatta:

- binjur tumörer eller cancer;
- äggstockstumörer eller cancer;
- polycystiskt äggstockssyndrom (Itsenko-Cushing syndrom, hyperkortikoid syndrom - kombinerar en grupp av sjukdomar där det finns en långvarig kronisk effekt på kroppen av en överflödig mängd binjurskortexhormoner, oavsett orsak som orsakade en ökning av mängden av dessa hormoner i blodet);
- medfödd adrenal hyperplasi (CAH - en grupp av sjukdomar som ärverts på ett autosomalt recessivt sätt som stör biyralcortisolproduktionen. Gen som är associerade med adrenal hyperplasi kodar enzymer involverade i steroidogenes - en kedja av kolesterolomvandling till steroider)
- diffus hyperplasi av tech-cellerna i Graaff Space (ett tillstånd där äggstockarna producerar för många manliga hormoner);
- användning av vissa läkemedel, inklusive såsom: Testosteron, Danazol, Anabola steroider, Glukokortikoider, Cyclosporin, Minoxidil och Phenytoina.

Sällan kommer en kvinna med hirsutism att ha en normal nivå av manliga hormoner, och de specifika orsakerna till oönskade hårväxt kan inte alltid identifieras och klargöras.

diagnostik

En sjuk kvinna ska kontakta sin läkare om:

- hennes hår växer snabbare;
- den kvinnliga patienten har också manliga funktioner, såsom akne, fördjupning av röst, ökning av muskelmassa och minskning i bröststorlek;
- en kvinna är oroad över att läkemedlet kan orsaka försämring - en ökning av oönskade hårtillväxt.

Din läkare kommer att behöva göra en fysisk tentamen. En gynekologisk undersökning kan utföras. Läkaren kommer att fråga patienten frågor om hennes medicinska historia och symtom, inklusive:

- huruvida andra medlemmar av hennes familj också har för mycket hår;
- vilka droger patienten tar
- var hennes hår växande perioder regelbundet;
- är en sjuk kvinna gravid;
- om en kvinna har ökat muskelmassa och akne, har hennes bröststorlek minskat;
- när en kvinna först märkte alla dessa symtom.

Vid diagnos kan blodprov göras, inklusive:

- på testosteron;
- dihydroepiandrosteronsulfat (DHEA-C);
- luteiniserande hormon (LH);
- follikelstimulerande hormon (FSH);
- på prolactin;
- på 17-hydroxiprogesteron.

Om en tumör misstänks kan tester som röntgenstrålar, CT eller ultraljud rekommenderas.

Behandling av oönskade hårtillväxt hos kvinnor


Hirsutism är vanligtvis ett långsiktigt problem. Det finns flera sätt att ta bort eller behandla oönskat hår. Men några av effekterna av behandlingen är längre än andra:

- Viktminskning hos överviktiga kvinnor kan minska hårtillväxten.
- blekning eller blekande hår kan göra hirsutism mindre märkbar.

Tillfälliga hårborttagningsalternativ inkluderar:

- rakning orsakar inte mer hårväxt, men håret kan se tjockare ut;
- ljus är ganska säkra och de är vanligtvis inte dyra. Användningen kan emellertid vara smärtsam och risken för ärrbildning, svullnad och mörkning av huden.
- Kemikalier kan användas, men de flesta har en obehaglig lukt.

Permanenta hårborttagningsalternativ inkluderar: elektrolys - använder elektrisk ström för att skada enskilda hårsäckar så att de inte grenar igen. Denna metod är dyr och kräver flera förfaranden. Som ett resultat av elektrolys kan ödem, ärrbildning och rodnad i huden förekomma.

Laser hårborttagning använder en laser riktade mot en mörk färg (melanin) i håren. Denna metod är bäst om du behöver behandla ett mycket stort område av kroppen och om bara håret är särskilt mörkt (det här fungerar inte för ljus eller rött hår).

Läkemedel eller andra behandlingar som din läkare kan ordinera inkluderar:

- p-piller (det kan dock ta flera månader att börja märka sin effekt);
- antiandrogenläkemedel som spironolakton om p-piller inte fungerar. Det finns risk för fosterskador om en kvinna blir gravid medan du tar dessa läkemedel.
- laser hårborttagning eller elektrolys.Nästa Artikel
Populära hårborttagningsmedel: välj den mest effektiva