Lider av oljig hårbotten? Berätta vad du ska göra för att lösa problemet!


Hårbotten, som alla andra - ett viktigt element i immunsystemet. Tack vare huden, kommer de flesta infektioner inte in i våra kroppar. Hudproblem, förändringar i sebums konsistens kommer oundvikligen att påverka hela kroppen och hårets tillstånd i första hand.

Denna artikel kommer att berätta om ett sådant vanligt problem som fet hud - du lär dig att sköta hårbotten, om det snabbt blir fet, vad man ska göra i salongen och hemma. Det skulle inte vara överflödigt att lära sig att tvätta färgen från hårbotten, det är ingen hemlighet att så irriterande som en färg kan orsaka olika utslag på fet hud.

Orsaker till fet hår och ansikte

Den främsta orsaken till fett är ett brott mot vatten och elektrolytbalans. En sådan kränkning orsakar antingen svår vätskeretention, vilket bidrar till ökad utsöndring av talg eller omvänt uttorkning, vilket gör att talgkörtlarna fungerar i en förbättrad regim.

Behandling behövs?

Ser vi framåt kan vi säga att det för vissa patienter är normen. Människor som är benägen för korpulens, har ofta ökad utsöndring av talg och svettning, som inte talar om brott i kroppen.

Men i andra fall bekräftar fet hud bara förekomsten av problem med kroppen. I en sådan situation bör du konsultera en specialist. Du kan ta reda på vilken specialist som ska söka problem med huvudets hud här.

Oljig Seborrhea

På grund av ökningen av koncentrationen av androgena hormoner i blodet, förändras kompositionen av talg, som utsöndrar talgkörtlar, sebumsökningen ökar, dess bakteriedödande egenskaper minskar. Detta tillstånd är ansvarigt för tillväxten av jästsvampen Pityrosporum ovale, som är en permanent invånare i hårets hårbotten.

Accelererad reproduktion av svampen kommer att leda till blockering av talgkörtlarna och orsakar svår klåda i huden och skapar också fördelaktiga förhållanden för reproduktion av organismer som framkallar utseende av pustulära hudproblem - frekventa satelliter av tjock seborré.

Torr seborré

I själva verket fortsätter talgkörtlarna med utvecklingen av denna sjukdomsform att producera talg, men konsistensen hos denna oljiga substans blir mer viskös vilket gör det svårt att utsöndra från körtelkanalerna.

Kosmetiska vårdprodukter

Absorberande mudspasta

Absorberande lera pasta är ett komplex för reglering av talgkörtlarna, vilket återställer den vanliga vattenlipidbalansen i hårbotten. Speciellt härledd formel av lerpasta garanterar terapeutisk och profylaktisk verkan. Som ett resultat av systematisk användning normaliserar mikrofloran i hårbotten och talgkörtlarna arbetar, den feta glansen på håret försvinner.

Balsam "ISIDA"

 • Huvuddelen av kompositionen - ASD (antiseptisk stimulator Dorogova). Ger korrekt antiseptisk effekt, förhindrar att huden återinfekteras.
 • Extraktet med kullrot ger en god fuktighetsgivande effekt, fyller behovet av E-vitamin och D.
 • Glycerin reglerar även vattensaltbalansen genom osmotiskt tryck och exponering för vattenventiler i cellmembranet.
 • Olivenolja och koenzym Q-10. Vattnet rensas av mineraler för att inte flytta den redan störda vattenbalansen.

Skölj från Natural Siberica

Naturprodukt baserad på växtbaserade sammansättningar och extrakt. Balm har en mild rengöring och mjukgörande effekt, skadar inte huden. Extrakt av burdock och pepparmynta hjälper till att normalisera arbetet i talgkörteln, och limejuice slappnar av hårfollikelens spända muskler, vilket ger en behaglig tonic effekt på huden.

Timotei luftkonditionering

Ett utmärkt val för personer som är allergiska mot vissa örter eller oljor. Denna produkt är nästan helt sammansatt av syntetiska element, vilket inte gör det värre än naturliga balsam, eftersom formlerna väljs på ett sådant sätt att de ger mild omsorg, men orsakar inte allergier eller irritation. Utmärkt slagsmål mot fet hud, tvättar bort överflödigt lager av fett, men skadar inte talgkörtlarna.

Giardini Bio Balsam

Mild vård och långvarig hydrering tillhandahålls. Biologiskt aktiva komponenter är så nära sammansättning som möjligt för dem som finns i vår kropp, så att de enkelt övervinnar immunspärren och går in i kroppen oförändrad. På grund av den höga biotillgängligheten (förhållandet mellan det inkommande ämnet och det absorberade) har denna balm inga konkurrenter i förhållandet (pris / kvalitet).

Tonic balans från Belita

Ett bra val av billiga droger med mild effekt. Naturliga naturliga oljor och extrakt som ingår i arbetet i samband. De tar bort inflammation från talgkörteln och ger den näringsämnen för normal funktion. Samtidigt eliminerar det överflödigt fett och rengör huden av föroreningar och oxidationsprodukter av fettsyror.

Eteriska oljor

En speciell serie av naturliga preparat för reglering av fet hud. Ger huden med fettsyror som balanserar vätskebalansen och lipidprofilen. Varning bör användas om människor är allergiska mot lösningsmedel eller ingredienser. För att kontrollera det är bättre att släppa några droppar på handleden och vänta 10 minuter för att vara säker på att du inte är allergisk mot denna olja.

Läs mer om effekten av oljor på hårbotten här.

Hur man väljer rätt schampo?

professionell

Nästan alla produkter från dessa tillverkare kommer att vara ett utmärkt val för fet hår, eftersom det är baserat på renad vattenlösning, inte överbelastad med elektrolyter och tungmetaller, vilket kommer att störa lipidbalansen.

vardagliga

I den här kategorin kan du inte välja ett visst företag. Huvudregeln är att välja schampon med en pH-nivå så nära som möjligt till 4,5. Eftersom det här är exakt nivån på vår hud. Var uppmärksam på anteckningarna "för daglig användning" och "för regelbunden användning".

Terapeutiska ändamål

Denna kategori köps endast i apotek. Apotekaren själv kommer att erbjuda ett urval av flera produkter som passar din hudtyp. Självköp kan skada eller förvärra situationen. Läs mer om medicinerad schampo i den här artikeln.

Hur man kämpar - hemlagade recept

lotioner

Herbal Tonic

 1. Två matskedar torkad kamomill, nasturtium och kalendula häll ett glas kokande vatten (90 grader).
 2. Filtrera genom cheesecloth och låt det brygga i 5 timmar.
 3. Lägg till 50 gram blomkologne.

Denna blandning är perfekt för dem vars huvud är fetare för snabbt och ditt hår torkas ut med schampon och styling.

Efter en månad återgår fett till normalt.

Herbal lotion för att rengöra huden och ta bort glans

Hur man reducerar fett med det? Lotionreceptet är väldigt enkelt:

 1. Maskrosrot, plantain och burdock skölj och hugga väl.
 2. Rör en matsked av varje ingrediens, häll hela kokande vattnet över ett glas och låt det stå i ett par timmar.
 3. Avlopp, spänning och filtreringssediment.
 4. Tillsätt den kylda blandningen 100 gram vodka, skaka.

Det rekommenderas att torka huden med lotion flera gånger under dagen utan att tvätta bort det. När allt kommer omkring, tack vare vodka, kommer överskottet att evaporera från huden utan rester.

Hur bli av med greasiness med masker hemma?

potatis

 1. Det är nödvändigt att göra potatismos på mjölk.
 2. Låt svalna något och applicera på ansiktet med en bomullsplatta.
 3. Efter 30 minuter skölj och tvätta med rent vatten.

Stärkelsen i kompositionen reagerar med fettet på huvudet och bildar en tvål, som rengör det övre lagret från smuts och fet avfall.

Stugaost

 1. 100 gram mager osthalt krossa och häll 50 gram mjölk där.
 2. Applicera på ansiktet med en servett eller bomullsplatta.

Höstost innehåller en stor mängd kalcium, som har en fördelaktig effekt på vatten-saltmetabolism och lindrar svullnad, vilket nödvändigtvis följer med ägaren av fet hud. Trycket sjunker och lipidprofilen återgår till normal.

Ett annat intressant recept maskerar mot fet hår:

scrubs

Från socker och mjölk

 1. Socker (företrädesvis brun) blandad med mjölk i ett förhållande av 1 k1. Konsistensen bör inte vara för tjock.
 2. Rör tills mjuk och applicera på ansiktet med en bomullsplatta.
 3. Efter 15 minuter, tvätta av.

honeyed

 1. Värm två matskedar honung i ett vattenbad.
 2. Lägg till en matsked vete klid och två matskedar citronsaft.
 3. Rör och brygg i 10 minuter.

Klar att applicera skrubba i huden med massörrörelser. Tvätta sedan av det efter ett par minuter med varmt vatten.

Hur man behandlar i stugan?

Mud masker

Förfarandet är att applicera lera på ansiktet och huden. På grund av dess helande egenskaper och mineralsammansättning verkar det på huden på mobilnivån, vilket leder alla slag till utsidan. Procedurens varaktighet är från 20 till 35 minuter, det genomsnittliga priset är cirka 1000 rubel per session.

Spabehandlingar

Utmärkt och smärtfritt sätt, vilket innebär aromaterapi, bearbetning och gnidning med eteriska oljor. Den passar nästan alla, eftersom du kan hämta olja för nästan alla kunder. Det genomsnittliga priset per session är 3000 rubel, varaktigheten är individuell.

Mekanisk rengöring

Effekter på huden på olika sätt:

 • Vibromassage.
 • Cryogenesis.
 • UV-strålning.
 • Vakuummassage.
 • Rullmassage.
 • Akupunktur.

Tips för trichologist, vad ska man göra för att normalisera sebaceous utsöndringar

 1. Det rekommenderas inte att tvätta håret för ofta, för då blir det mycket snabbare och håret blir torrt och sprött.
 2. Använd endast fixeringsmedel (lack, skum) vid nödsituationer.
 3. Utför inte heta stylingprocedurer för ofta, eftersom det också skadar håret.
 4. Färg inte håret, och om du redan har bestämt använd sedan beprövade färgämnen som passar dig.
 5. Måltiderna bör balanseras. Använd en måttlig mängd fett, en liten mängd snabba kolhydrater (socker, godis, bakverk) och en normal mängd animaliskt protein. Drick minst 2 liter vatten per dag.
 6. Justera dagens läge, eftersom det beror på kroppens regenerativa förmåga och graden av tillväxt och läkning av hår.

slutsats

Sammanfattningsvis kan vi säga att fet hår inte är en sjukdom eller patologi. För vissa är detta normen, för någon är resultatet av en livsstil eller felaktig vård.

Hur man minskar fett Följ läkares rekommendationer och var ansvarig för valet av hygienprodukter och hudvård, då har du definitivt inga problem med det. Och om du också använder hemlagade recept - då kan du få effekten av föryngring och förnyelse inom några veckor.

Oljig hårbotten - lösa problemet

Friskt och vackert hår är den dyraste dekorationen för vilken kvinna som helst. Och inte alla har ett tjockt hårhår. När allt kommer omkring kan även ägare av vackert hår ha många problem som kan orsaka mycket problem.

Ett vanligt problem hos kvinnor är fet hårbotten. Fet hårbotten kan faktiskt orsaka många problem, på grund av det faktum att det finns överskott av fett - håret blir smutsigt mycket snabbare, förutom blir utseendet mindre attraktivt. I kampen mot överskott av talg använder kvinnor ofta speciella schampon som tar håret ut ur ett problem och överför det smidigt till ett annat - torrhet och brittleness. Sådana metoder bör inte användas, eftersom det finns många andra sätt att hantera överflödigt fett på huvudets hud.

Orsaker till fet hud

• Sjukdom i matsmältningskanalen,
• Hormonala störningar i kroppen (graviditet, klimakteriet, aktiv puberteten),
• Förändringar i kroppens nervsystem.

Förutom de främsta orsakerna till fet hårbotten finns det ett annat problem som sammanfaller i alla symptom - det är seborrheisk dermatit. Med seborrheisk dermatit ökar talg inte bara de utsöndrade volymerna utan också förändringar i kompositionen. Seborroisk dermatit är farligt eftersom i denna sjukdom övermättad talg fria fettsyror, vilket resulterar i höggradigt aktiv tillväxt av bakterier, och vad värre är, kan det vara blockering av talgkörtlar. Om detta problem inte har börjat slåss kan följderna bli besvikande, ål kommer att dyka upp och senare kommer håret att falla ut.

Orsaker till fet hårbotten som beror på dig

1. Felaktig kost (att äta fett, sött, mjöl och icke-naturliga produkter leder till bildandet av talg).

2. Tvätta huvudet med varmt vatten (varmt vatten provar salivation även efter att du har tvättat ditt hår, så att håret snabbt blir fet);

3. Mättnad av hår och överdriven vård (om du missbrukar fuktgivande och närande masker, liksom hemmet, kan håret bli överbelastat och bli fet efter några timmar efter tvätt).
Du bör inte glömma att sådana faktorer som ekologi, klimat och även dåliga vanor också starkt påverkar hudens fettinnehåll. Innan du börjar kämpa med fet hud, måste du identifiera orsaken, kanske var orsaken till vad som var den vanliga dagliga saken.

Hur man bryr sig om fet hårbotten?

• Det är nödvändigt att ta hand om fet hårbotten korrekt och välja endast speciell kosmetika. Använd inte 2in1 verktyg, till exempel schampo + balsam. Dessutom bör kosmetika i tvättmedel inte vara närvarande i kompositionen av silikon och lanolin.

• Tvätta bara håret när det är smutsigt och helst med ett speciellt schampo för fet hår. När du tvättar, applicera den bara på rötterna, om du applicerar den på tipsen, då kan du möta ett annat problem - spröda och torra tips.

• Det rekommenderas inte att använda balm och masker. Men om håret är torrt är det bättre att inte utesluta dem. Använd i så fall korrekt sätt: Applicera dem endast på spetsarna och i små mängder, men i inget fall på hårbotten.

• Under hela dagen, försök så lite som möjligt att kamma håret, rör inte det med händerna. Kamma vi distribuerar talg på håret, om du har en normal typ av hår, kommer detta förfarande vara användbar även som talg skyddar vårt hår, men när överaktiva talgkörtlar kommer att leda till det faktum att håret snabbt blir smutsiga.

• Skölj kammen så ofta som möjligt, eftersom det efter kammar kvarstår talg och om du inte tvättar det, kommer du bara överföra det till ditt hår nästa gång du kammade det.

• Efter shampooing av ditt hår, rekommenderas att skölja huvudet med ett avkok av örter, vilket till viss del saktar ner talgkörtlarna. Det är bättre att använda sköljning från kamomill, kalendula, citronsaft, ekbark, nässla.

• Torka inte hårtork, framkallar en torkmetod intensivt arbete av talgkörtlar, är det bäst om håret torkar på ett naturligt sätt, men om du inte kan eliminera hår, skall huvudet vara torr kall luft.

• Skölj håret efter tvättning med kallt vatten, därför kommer porerna att smala och risken för snabb förorening av ditt hår kommer att minska.

Masker för fet hårbotten

Hemmasker kan avsevärt minska sebumsekretionen, om den utsöndras i överskott, för oljig hårbotten är följande komponenter lämpliga:
- lera (grön lera är bäst, men blå och vit lera kommer också att göra). Lera absorberar talg och reglerar talgkörtlarna.

- äggulor hjälper till att bekämpa överskott av talg

- eteriska oljor, lämpliga för oljig skalp: eterisk olja av bergamot, grapefrukt, citron, tea tree, patchouli, eukalyptus, lavendel);

- havssalt (skalande hårbotten hjälper håret att hålla sig rent längre);

- senap, ägare av fet hårbotten är på något sätt lycklig, som en populär senapsmask för hårväxt passar dem perfekt. Senap har en torkningseffekt som kommer att ha en fördelaktig effekt på huden.

Mask med lera för fet hårbotten

Mask med oljor för fet hud

- druvfröolja (oljebaserad)
- eteriska oljor för fet hår (valfritt)

Vi tar grapeolja som grund, eftersom det är mycket lätt och hjälper till att reglera sebaceous körtlar. Lägg till bas oljan en eller flera eteriska oljor, i proportion till 1 msk. basen är inte mer än 2 droppar eterisk olja. Massage sedan i hårbotten och lämna sedan i 20 minuter.

Äggula mask

Sköljning av hår och hårbotten

Med oljig hårbotten kommer sköljning att vara till stor hjälp.

- med citronsaft. För detta 2 msk. citronsaft utspädd med en liter vatten och skölj håret efter tvättning. Om så önskas kan du bara fuktar hårbotten efter att ha tvättats med en bomullspinne med denna lösning.

- med decoctions av örter. För oljig hårbotten avkokning av ekbark, kalendula, kamomill, burdock och Johannesjurs är lämplig. För att förbereda ett avkok av örter behöver du 2-3 matskedar. örter häller 0,5 liter. kokande vatten och koka i 15 minuter. Kyl och skölj sedan med denna buljong hår efter tvätt eller bara gnugga i hårbotten. Avkoket kan tillverkas av flera typer av örter.

Om du väljer rätt vård och följer dessa rekommendationer kan du glömma bort ett sådant problem som fet hårbotten och ge ditt hår färskt och rent.

Oljig hårbotten: orsaker och lösningar

Sidinnehåll:

Oljigt hår - ökad hårfettighet på grund av överdriven aktivitet i hårbotten. Trots frekvent shampooing ser det oljiga håret ut oljigt, oljigt, orörligt och till och med smutsigt. limmade i separata strängar, håll inte liggande.

Problemet med fet hår kräver ett professionellt förhållningssätt till lösningen med inblandning av en tricholog, en endokrinolog, en gastroenterolog. Omfattande vård för fett hår består av användning av särskilda schampon och krämer av terapeutiska åtgärder (mesoterapi, darsonvalism, teckning masker, serum, fitosborov etc. Läs mer :. Daily väl hand om långt hår.

Oljigt hår är ett problem för mer än 40% av befolkningen på vår planet. På grund av detta problem känner människor osäkra, för redan efter några timmar efter att ha tvättat hår och styling börjar frisyren bli smutsig och dess utseende blir otestetisk. Fett hårbotten är dock inte en mening. Korrekt utvald behandling och ordentlig vård kommer snabbt att lösa detta problem.

Varför hårbotten blir fet

 • svårigheter i sköldkörteln
 • en kropp förorenad av toxiner och toxiner;
 • störningar i den psyko-emotionella miljön;
 • sjukdomar i mag-tarmkanalen;
 • obalanserad diet;
 • överdriven talgproduktion
 • hormonella störningar
 • brist på grundläggande vård för hårbotten och håret;
 • hög luftfuktighet, varmt väder;
 • seborré;
 • användningen av kosmetika av låg kvalitet;
 • konstant stressexponering;
 • brist på sömn och frekvent ångest.

Oljig hårbotten: behandling och vård

Behandling av fet hårbotten bör börja med en resa till läkaren. Han kommer att undersöka dig, samla nödvändiga test, diagnostisera och ordinera lämplig behandling. Om du har en sjukdom som kräver allvarlig behandling, är det troligt att läkaren kommer att erbjuda dig att gå till sjukhuset. Och om inga sjukdomar, vilket leder till fel på talgkörtlar, gör du inte, då säkert att han kommer att utse den dryck en kurs av läkemedel och ger hudvård råd på huvudet och hår, bland vilka är bundna till vara hemgjord masker från naturliga ingredienser som bidrar till normalisering av talgkörtlar.

Oljigt hår är ett problem, jämförbart endast med mjäll: som mjäll, kan denna obehagliga bagage orsaka mycket problem. På grund av det faktum att på andra eller tredje dagen efter duschen ser håret snuskigt och smutsigt, måste du tvätta håret varje dag. Lägger inte längre än några timmar. Det är omöjligt att delta i aktiv sport, gå på vandring och åka ut ur staden: frisyren omedelbart förlorar sin form och ser inte ut som estetiskt tilltalande. Och ändå är fet hårbotten inte en mening! Korrekt vård och behandling kommer säkert att ge ett positivt resultat. Du behöver bara regelbundet ägna tid åt dig själv och ta itu med symtomen.

Vad händer med våra kroppar?

I glada ägare av normal hudtyp arbetar sebaceous körtlar, som producerar talg, måttligt aktivt. En osynlig skyddsfilm bildas på huvudets yta, vilket upprätthåller den balans som är nödvändig för celllivet. Men i fettypen utsöndrar talgkörtlarna för mycket fett. Om hårbotten också är fläckig och kliande, och håret faller ut dåligt, finns det symptom på denna hudsjukdom. Det kallas fet seborré.

Sätt att lösa oljiga hårproblem

Om du bestämmer dig för att städa upp din oljiga hårbotten, är den bästa lösningen att behandla de bakomliggande orsakerna. Konsultera en hudläkare eller en tricholog: kanske hormonella störningar, obalanserad näring eller stress kan vara orsaken. Om inte problemet med fet hårbotten var, kontrollera om dina vanliga hårvårdsprodukter inte orsakar irritation av talgkörtlarna. För att inte stimulera fettbildning, tvätta huvudet med ljummet vatten. Rör inte huden vid kamning. Massage inte huvudet. Shampoo appliceras två eller tre gånger på hårrötterna och bara en gång i mitten och slutar: i regel är de vid roten mycket fetare. Om du tvätta håret lika noggrant längs hela längden kan du torka ut spetsarna.

Läkaren bestämde att du har en sjukdom och ordinerad behandling för hårbotten seborré i hårbotten? Parallellt med pillerbanan rekommenderar vi att du gör masker och sköljning: Skölj håret med kokt vatten med citronsaft (1 citron per två liter) eller kamilleavkokning (häll en handfull blommor med två liter kokande vatten, låt det brygga, spänna) efter att ha tvättat huvudet.

Det är lämpligt att välja ett mildt schampo för oljig hårbotten. Förpackningen måste ha en speciell inskription: "lämplig för frekvent användning". Prova vätskor med olika växtbaserade kosttillskott: enbär, burdock, alger. Balsams och balsam, som regel, förvärrar bara problemet. Men vanliga hemlagade masker för oljig hårbotten ger ett bra resultat, särskilt i början. Vi erbjuder flera populära recept. Observera: masker ska appliceras direkt på huden, inte håret, annars kommer de att bli torra och tråkiga.

 • Från senap och lökjuice. Lös upp två tsk av senapspulver i varmt vatten tills tjock gräddfil. Lägg till färsk juice av en lök, 1 msk. sked av aloe juice, 1 äggula, Art. en sked av honung. Du kan också lägga till flytande vitaminer B1 och B6 (en ampull varje). Applicera masken, sätt på en plastlock på toppen och linda ihop med en handduk. En timme senare, tvätta av med schampo. Gör en mask varje 7-10 dagar i minst en månad.
 • Från citron och vodka. Färsk juice av en citron blandad med 200 gram vodka. Applicera en liten mängd vätska dagligen på huden och hårrötterna, skölj inte.
 • Från bröd och ägg. En bra behandling för fet hårbotten i hårbotten i början. Mala och späd i varmt vatten till en tjock uppslamning av rågbröd. Slå och lägg till ett ägg, några kryddnejlika gräslök. Den resulterande blandningen bör försiktigt gnidas i hårbotten, lämna i 20 minuter, skölj sedan med schampo.

Oljig hårbottenbehandling

För att klara av oljig seborré, kan du tillgripa ett antal traditionella metoder. Att gå vidare till någon åtgärd är endast tillåten efter samråd med en specialist.

 1. Huvuduppgiften förblir anpassning och förberedelse av rätt näring. Inkludera mer sura mjölkprodukter, frukter, grönsaker, ägg och spannmål i din dagliga kost.
 2. För att bli av med problemet rekommenderas att man begränsar intaget av söta, salta och kryddiga rätter.
 3. Med ökad fet hud är det nödvändigt att ta komplex med zink. Och konsumtionen ska vara systematisk. Stör inte heller vitaminerna B, D, tokoferol, retinol.
 4. I sällsynta fall uppstår seborré på grund av hormonella problem. Ta undersökningen. Om det behövs, utför en omfattande behandling.
 5. Det är viktigt att identifiera förekomsten av möjliga sjukdomar i mag-tarmkanalen. Bota sjukdomar, om någon. Seborré kan uppträda på denna bakgrund.
 6. Du kan motstå fettinnehållet med hjälp av riktlinjer. Oftast är det alla typer av sprayer, salvor, lotioner, geler och serum.
 7. I speciella fall, när sjukdomen försummas, kan specialisten ordinera antifungala läkemedel. Spara även från seborrhea fysioterapi.
 8. Ofta innefattar de lugnande teknik, mesoterapi, baktericidmetod, immunokorrektivt förfarande och ozonbehandling.

Varför växer håret snabbt snabbt?

Snabba föroreningar av håret uppstår på grund av att talgkörtlarna är för stora, vilket ger stora mängder talg. För vissa arbetar de normalt, men för någon tvärtom klarar sig talgkörtlarna inte av något skäl och deras hår blir torrt och sprött.

Hårdhetens hårdhet säger bara att det har funnits en störning i talgkörtlarna och behovet av brådskande behandling. Och innan man behandlar och normaliserar talgproduktionen är det nödvändigt att fastställa orsaken som ledde till detta problem. Och för detta behöver du besöka en läkare och genomgå en fullständig undersökning. Kanske orsaken till störningen i talgkörtlarna är en sjukdom som kan vara asymptomatisk, och du kanske inte ens misstänker dess närvaro.

Behandla hårbotten är nödvändig, för om du startar denna process är det hög sannolikhet att bilda oljig seborré, där det inte bara finns en snabb salinisering av håret utan förlusten av huden, avskalning av huden, följt av svår klåda. Och detta förstör alltså den skyddande filmen på hårbotten, vilket gör att smitten lätt kan tränga in i det och börja utvecklas.

Hudfett och hormoner

För fet hud kännetecknas den ökande aktiviteten hos talgkörtlarna, som i stor utsträckning regleras av könshormoner. Detta beror på det faktum att huden i ungdommen, under den högsta nivån av könshormoner, är fetare. Vid åldern minskar både hormonhalten och fet hud. Sebaceous körtlar reagerar på förändringar i hormonella nivåer hos alla människor, men graden av deras känslighet i varje person är annorlunda, det är genetiskt bestämt. Därför, med samma nivå av hormoner, kommer olika människor att ha olika hudfett.

Hos kvinnor kan det finnas märkta förändringar i hudfettinnehållet beroende på menstruationsfasens fas under graviditeten.

Oljig hud: hemgjorda masker

Behandling bör ske i ett komplex, och masker måste göras regelbundet. De kommer att rensa huden av feta deponier och ge håret alla nödvändiga mineraler och vitaminer som de får mindre.

För att masken ska gynna, inte skada, bör de gnidas i hårbotten och appliceras inte över hela längden av håret, eftersom de kan torka ut.

 • Senapsmask

Ett mycket bra verktyg hjälper inte bara till att bekämpa ökad produktion av talg, utan ger dig också möjlighet att påskynda de metaboliska processerna i cellerna och förbättra blodcirkulationen. Och eftersom det har en uppvärmnings effekt väcker vilande folliklar, så att håret blir tjockare och börjar växa bättre. Det rekommenderas inte att göra en sådan mask mer än en gång i veckan. Behandlingsförloppet är 2 månader.

För att göra en senapsmask behöver du:

 • senapspulver - 2 tsk;
 • juice av en lök av medelstorlek;
 • Aloe juice - 1 msk. l.
 • honung - 1 msk. l.
 • äggula - 1 st.

Senapspulver ska spädas med varmt vatten för att bilda en tjock massa som i sin konsistens liknar sur grädde. Därefter måste du blanda den resulterande blandningen med resten av ingredienserna och applicera på hårbotten. Vi varnar dig omedelbart, senapsmaskan är väldigt "bakande", så överdriv inte det, annars riskerar du att bli bränd. Förvara det ska vara högst 15 minuter. Då måste du tvätta huvudet med mycket varmt vatten och schampo. Balmer och balsam kan inte användas, eftersom de bara förvärrar situationen.

 • Citronmask

Denna mask är också mycket effektiv. För beredningen är det nödvändigt att blanda 200 g vodka med saften av en citron. Och den resulterande vätskan bör dagligen gnidas i hårbotten. Du kan inte spola masken. Återstående vätska kan förvaras i kylskåp i upp till 48 timmar. Det är nödvändigt att göra en sådan mask i 1 månad.

 • Brödmask

Behandling av hårbotten kan ske med en brödmask, den är också mycket effektiv och med god användning ger det bra resultat. Det ska ske i kurser: 2 gånger i veckan i 3 månader.

För beredningen måste du blanda ett ägg med en mixer, tillsätt det tidigare utspätt i vatten tills en uppslamning av rugbröd och ett par klyftor av hackad vitlökform. Blandningen gnids i hårbotten och lämnas i 20 minuter. Skölj sedan med varmt vatten med hjälp av schampo.

Eliminerande fet hårbotten är inte så svårt, men för att behandlingen ska ske effektivt måste du följa alla rekommendationer från läkaren.

Rekommendationer för vård av fet hårbotten

 • torka inte en chock;
 • tvätta huvudet med kallt filtrerat vatten
 • utesluta eventuella effekter på dermis höga temperaturer;
 • bära en hatt (inte syntetisk) på sommaren och vintern;
 • eliminera snygga frisyrer och komplicerad styling från strumpor;
 • vägra att använda stylers;
 • Skär av håret, om det är länge, för behandlingsperioden för fettinnehållet.
 • Använd inte heta curlers, velcro, strykning, curling;
 • ge upp missbruk
 • Massage inte huvudet under behandlingen.
 • utesluta från diet sötsaker, fet och salt rätter
 • fläck inte hårrötterna;
 • inte perm
 • Välj kosmetika med tanke på problemet (fetthalt, mjäll).
 • borsta inte ditt hår för ofta;
 • drick mer vatten, ät nötter, bär;
 • Låt inte kammen röra hårbotten under kamningsprocessen.
 • Använd inte metallhårtillbehör.

Hudvård Oljig hårbotten

För att lösa problemet måste du vara uppmärksam på grundläggande kosmetika för att ta hand om hårbotten och håret.

schampo

 1. Om möjligt, köp schampo på apoteket. Välj ett mildt rengöringsmedel utan sulfater, silikon, parabener och andra aggressiva ingredienser. Föredra schampon med en genomskinlig struktur.
 2. Välj kosmetik professionell serie. Som regel värderar bona fide tillverkare sitt rykte och försöker göra det mesta av naturliga schampon.
 3. Innan du köper noga läs avsnittet "Sammansättning". Det bör inte vara förbjudna ingredienser. Du kan komplettera det köpta schamponet med eterisk olja (5 droppar per 100 ml.).
 4. Få schampo enligt din typ av hårbotten. Köp inte kompositionen för torra strängar, eftersom det har förmågan att väga håret.
 5. Om oljig hud åtföljs av mjäll använder du medicinsk shampoo från apoteket. Drick en kurs av multivitaminer för hår, att närma sig lösningen av problemet i ett komplex.
 6. I motsats till allmänt missuppfattning behöver shampoo inte bytas varannan vecka. Verktyget av samma typ används i minst 2 månader.

Torka schampo

 1. Torkpulverschampo är ett bra ställe för ägarna av fet skalp. Det är inte nödvändigt att tvätta håret om endast dermis är förorenad. Torkschampo avser nödläkemedel.
 2. Produkten framställs i form av en spray och är en pulversammansättning. Efter distribution i hårbotten absorberar små partiklar svamp, så att frisyren ser snygg ut och inte "slät".
 3. Marknaden för kosmetiska produkter är fylld med en mängd olika torra schampon. Allt beror på storleken på plånboken. Du kan dock använda ett mer överkomligt sätt - talk utan dofter.
 4. Vete mjöl av första klass eller majs / potatisstärkelse anses vara ett alternativ. Användningsmetoden är enkel - Applicera på hårbotten, gnugga, kamma eller blåsa en hårtork.
 5. Det är viktigt att förstå att torrt schampo inte ersätter konventionell tvättning. Det ska endast användas sällan. Sammansättningen har en vit nyans och kan märkas på håret.

balsam

 1. Användningen av luftkonditioneringsapparater bör strikt mätas. Distribuera inte balsammen i hårbotten, dra tillbaka från rotzonen till 2 fingrar. Applicera endast på hår om det är torrt och inte kammar väl.
 2. Använd aldrig 2-i-1-produkter, de är mindre effektiva. Sådana produkter består av sulfater, parabener och silikon. Alla komponenter påverkar hårets hälsa negativt.
 3. Om du använder en separat shampoo och balsam, ökar du prestandan med 150-200%. Parallellt kan du använda outplånliga luftkonditioneringsapparater.

Tvätthuvud

 1. Många missuppfattningar och myter i samband med tvättning av fet hårbotten och hår i synnerhet. Vissa människor tror att ett frekvent förfarande hjälper till att bli av med greasiness. Andra tvärtom tvätta sina huvuden sällan och försöker "slå ut en kil med en kil."
 2. Både det och andra åtgärder är extremt felaktiga. Tvätta håret när du förorenar det. Och det viktigaste här - regelbundet, inte dagligen.
 3. Med täta tvättkirtlar börjar man arbeta hårt. Situationen förvärras av hårdvatten och hårkosmetik av dålig kvalitet.
 4. Med sällsynt och otillräcklig tvättning blir hudens porer igensatta och fett kan inte nå ytan. Återigen hindrar detta den naturliga självreningen av dermis.
 5. Det perfekta sättet är att tvätta huvudet efter föroreningar på morgonen när talgkörtlarna är långsamma. Helt utesluta daglig tvätt. Bestäm procedurens frekvens empiriskt.

Folkmedel för oljig hårbotten

Förutom dyra mediciner och olika procedurer med seborré, kan du hantera beprövade folkmedicin.

Ek bark och honung

 1. Ta 100 gr. ekbark, vänd råmaterialet till pulver på något tillgängligt sätt. Koka samtidigt 0,5 liter. vatten. Kombinera komponenterna och koka i 40 minuter.
 2. Spänn mediet efter matlagning så att fällningen inte förblir. Blanda i den färdiga buljongen 35 gr. honung. Blanda noggrant och gnugga i hårbotten. Fånga pannan. Tvätta av efter 20 minuter.

Kockrot och Johannesört

 1. Effektiv örtkokning hjälper dig i kampen mot seborré. Verktyget är framställt av lika delar av calendula, burdock root, immortelle, corn stigmas och St. John's wort. 60 gr. råmaterial måste ta 250 ml. renat vatten.
 2. Koka ingredienserna i ett vattenbad i ungefär en halvtimme. Infusera produkten tills den kyls helt. Avlägsna avkoket, utför proceduren varje dag tills symtomen försvinner.

Lök Husk

 1. För att klara problemen med hårbotten, laga lök avkokning. Ta en handfull tvättad skal, häll i samma mängd vatten.
 2. Koka blandningen på låg värme i 25 minuter. Stam, vänta på kylning. Proceduren rekommenderas dagligen. Buljongen distribueras till torrt och rent hår, gnidas i huden med massörrörelser. Läs mer: Oljigt hår: orsaker, behandlingar, masker, schampon.

Citronsaft och äggula

 1. Inte mindre effektiv är en hemlagad salva. Kompositionen är lätt att förbereda dig från de tillgängliga produkterna.
 2. Kram citronsaft från hälften av frukten, blanda med 2 äggulor. Ange 4 droppar burkolja. Blanda ingredienserna väl. Verktyget appliceras med en massörrörelse i 25-35 minuter innan huvudet tvättas.

Aloe Vera och gräddfil

 1. Ett annat inte mindre effektivt verktyg är ett hemmedel. För att förbereda det, ta i lika proportioner färsk honung, aloejuice, gräddfil, färsk citronsaft och ricinolja.
 2. Gå in i den beredda tjocka vitlöksgruelen med 3 tänder. Verktyget används som en mask. Sprid det över rotzonen 1 timme innan du tvättar huvudet.

Oljig hårbotten: behandling med apotek, hemmet och hårdmetoder

Under fet hud avses tillståndet hos hudvävnaden mot bakgrund av överskott av talgkörtlar. Den senare producerar talg - ett naturligt smörjmedel. Normalt skyddar den huden mot fuktförlust och förlust av elasticitet och fungerar även som ett naturligt antiseptiskt medel, men med överproduktion ändras bilden.

Symptombeskrivning

Det bör omedelbart noteras: Alla 4 typer av hud som utmärker sig idag - oljiga, torra, normala och kombinerade, är varianter av normen och kan inte betraktas som en sjukdom. Både oljiga och torra bildas emellertid på bakgrunden av talgkörtornas onormala funktion, och det är just bristen på korrekt vård som kan leda till sjukdomstillstånd.

Läs mer om fet hårshampo här.

Oljig hud, som regel, är grov, börjar snabbt att skina på grund av överskott av talg, ackumulerar smuts snabbare. Denna process påverkar inte bara själva huden utan även håret. I hårbotten ligger talgkörtlarna intill hårfolliklarna. I deras "uppgifter" är fördelningen av fett, tillräcklig för att inte smörja huden utan också för håret. Sebum och här är skydd: förhindrar förlust av fukt, mekanisk skada, skyddar mot verkan av ultraviolett strålning. Dessutom utför den rengöringsfunktionerna: det frigör gradvis huden och håret från försvagade kåtceller.

Men med för höga talgkörtlar produceras för mycket. Detta leder till det faktum att mekanismen för utgångssmörjning ut. Fett klumpar i kanalen, som omedelbart bryter mot den normala mikrocirkulationen och har naturligtvis en dålig effekt på hårfolliklarna.

Naturligt smörjmedel har normalt antiseptiska egenskaper och skyddar både hud och hår från olika svampar och bakterier. Men med ackumulering av talg förlorar denna anmärkningsvärda kvalitet och blir till en utmärkt uppfödningsplats för bakterier.

Som ett resultat är sebaceouskanalerna inte bara igensatta, men också inflammerade. Och detta blir orsaken till sjukdomar som är förknippade med fet hud och hår.

Huvudskyltarna på fet hår är:

 • håret är glänsande och rent efter tvätt i högst en dag. Alldeles nästa dag framträder en karakteristisk oljig glans;
 • hårrötterna är rena, inte mer än 15 timmar;
 • tipsen delar inte upp
 • Hårstyling har ingen effekt på håret, men det hjälper inte heller: det är mycket svårt att sätta feta trådar i håret, eftersom de inte håller formen;
 • hud i hårbotten kliar ofta;
 • mjäll observeras ofta - stora gråskalor;
 • Det finns en tendens till inflammation och irritation i huden.

Saken förvärras av det faktum att sebaceous körtlar överdriven arbete inte utesluter hudens uttorkning, och i detta fall erhålls en mycket komplex kombination - dehydrerad, men fet hud tillåter inte att fukt kommer in och behåller fukt från utsidan.

Möjliga sjukdomar

Ett typiskt problem med fet huvudbotten är seborré. Det finns tre typer av sjukdom. 1 av dem är orsakad av otillräckligt arbete i körtlarna, 2 andra - överdriven.

  Oljig seborré - alltför stor skalning observeras, hornpartiklar exfolierar för snabbt och i alltför stora antal och blir märkbara. Samtidigt utsöndras talg i överdriven mängd, men kanalerna är inte helt blockerade av skalor, och fettet bildar en tjock vitaktig substans - flytande mjäll. Individuella skalor kan vara på håret, men som regel hålls de väl i sebum.

Flytande seborré i mindre utsträckning leder till inflammation, men ger snabb igensättning av strängarna och klåda, ibland mycket starka. Försök att tvätta huvudet oftare för att bli av med det, leda till överdrivning, men talgkörtlarna har liten effekt på arbetet, och till och med stimulerar dem. Separat isolerad torr seborré.

 • Tjock oljig seborré - medan mjäll bildar stora, tydligt synliga konglomerat, som behåller både i hårbotten och på håret. Sebum utsöndras mer tätt, blockerar kanalerna och förlorar snabbt dess antiseptiska egenskaper. Mot bakgrund av blockering av kanalen och störningarna i blodmikrocirkulationen är inflammation mer än möjligt.

Dessutom skyddar ett smörjmedel som har förlorat dess antiseptiska egenskaper inte längre huden från bakterier och svampar. Till följd av detta förenas en sekundär infektion eller svamp med den primära inflammationen. Med tjock form av seborré, kliar och feta trådar är de mindre sjukdomarna. Inflammationerna blir lätt till purulenta skorskor och läker sedan länge, eftersom de inte är skyddade mot bakterier. Ärr kan bildas. Självklart sänker hårväxten samtidigt en hel del, det finns en tendens till tidig förlust.

tjock oljig seborré med tillsats av svampen - sjukdomen är ganska komplicerad och kräver inte vård utan speciell behandling.

 • Seborréexem - utvecklas mot bakgrund av seborré själv. Det kännetecknas av utseendet av oljiga scaly stora fläckar. Färgen är gulbrun med inkorporeringen av små papper. Formationer orsakar allvarlig klåda, och när kammar ut, ichor exudes, blir huden ont och bildar serösa skorpor.
 • Demodecosis är en annan vanlig sjukdom på bakgrund av oljig hårbotten. Denna skada på hårets hud orsakas av reproduktion och aktivitet hos ett mikroskopiskt fäst. Mites bor i kanalen i talgkörteln och hårfollikeln, men blir aktiva och reproducerar endast mot bakgrund av överdriven körtelfunktion. Demodecosis manifesterar sig som en annan typ av utslag, mot vilka konventionella botemedel mot akne eller mjäll är maktfria. Hos människor med feta hudtyper är utseendet på ögonlocket demodikos möjligt.
 • Alopeci är inte av androgentypen. Associerad med undertryckandet av hårväxt. Hårfolliklar dör inte samtidigt, men själva håret växer dåligt, det faller ut tidigt, och lampans vila är mycket stor. Som ett resultat torkar håret tills det finns blöta fläckar och bala fläckar.

Behandlingsmetoder

De procedurer som rekommenderas för fet huvud är oftast inte botande men syftar till att förebygga eventuella sjukdomar. Men det är dessutom omöjligt att inte ta hänsyn till deras rena estetiska effekt: den oljiga glans, mjäll försvinner, kliarna minskar. krullarna blir mer lätta och mjuka.

Hår behöver behandlas, eller snarare, hårets hår i fallet när det finns sjukdomar.

mediciner

Läkemedel tillgripas vid fett seborré, demodekos och andra sjukdomar, liksom tillträdet av svampar eller sekundär infektion. En behandlingskurs är också nödvändig i fall där sebaceous körtlar är i huvudsak orsakad av en primär sjukdom: problem med matsmältningsorganen, hormonavbrott och stress.

  För överträdelser i tarmar, lever, mage, ordinerad festlig eller pankreatin. Om nervsjocker är orsaken till seborré, så föreskrivs ett antal lugnande medel: sedavit, till exempel novassass. För smittsamma lesioner kan kortikosteroidpreparat också användas.

Detta utesluter inte användningen av externa medel som är nödvändiga för att återställa hudens fett- och vattenbalans. Dessa inkluderar speciella salvor, medicinska schampon, masker och mycket mer.

Apotekshampo och salvor för behandling av seborré och seborrheisk dermatit skiljer sig från de vanliga, eftersom de innehåller en aktiv aktiv ingrediens som undertrycker svampens tillväxt och förstör dem. Samtidigt utför shampoo de grundläggande funktionerna: det gör att de rengör strängarna från smuts och överskott av fett.

Läs också om mjällschampo här.

använd medicinsk schampo omöjligt. Denna komposition appliceras i kurser beroende på svårighetsgraden av sjukdomen.

  Shampoo med ketokonazol eller erytromycin - Sebasol, Nizoral shampoo. Dessa substanser förstör svampen och återställer det normala pH-värdet i huden för att förhindra återkommande sjukdom. Dessutom ger kompositionerna en allmän antiseptisk effekt, vilket förhindrar uppkomsten av en sekundär infektion och hämmar aktiviteten hos talgkörtlarna.

Läs mer om hur du använder Sebasol shampoo i detta material.

Använd medicinska schampon minst 3 gånger i veckan. Använd efter dem balm och balsam är förbjudet. Under behandlingen är det inte önskvärt att använda stylingprodukter.

Med sjukdomens löpande form, applicera och speciella salvor och lösningar. Koncentrationen av aktiva substanser i dem är högre.

  Ketokonazol - eliminerar svamp, streptokocker, stafylokocker. Koncentrationen av ketokonazol är mycket högre än den hos schampo, så effekten sker mycket snabbare. Det finns dock stor risk för irritation.

Behandlingsförloppet med salvor är högst 4 veckor. Salvan appliceras på de drabbade områdena 2-3 gånger om dagen.

 • Svavel-salicylsalva - svavel har en allmän antiparasitisk och antifungal effekt, och salicylsyra hämmar arbetet i talgkörtlarna och därigenom berövar svampen en gynnsam miljö.
 • Svavel tjära salva - i allmänhet anses svavel och tjära vara mindre effektiva än antimykotiska droger, men de orsakar aldrig komplikationer.

Salvor appliceras 2-3 gånger om dagen till det skadade området. Om möjligt, förbättra effekten av medicinering, anordna ett ocklusivt förband.

Denna form av vård och behandling som en mask mot seborré används inte.

Folkmetoder

Om sjukdomen i sig inte är närvarande, kan du ta hand om fet hårbotten och hår med hjälp av folkmekanismer. Deras uppgift är att minska aktiviteten hos talgkörtlarna, för att förbättra skalningen för att bli av med en viss mängd mjäll och ta bort överflödigt fett. Ett hem apotek kan hantera detta.

 • Tjära tvål - mer än ett prisvärt verktyg som har många fördelar. Björk tjära, och det är han som är en del av kosmetika som används i många hudsjukdomar, eftersom det har mycket goda antiseptiska och antibakteriella effekter. Tjären torkar lätt huden och desinficerar den, förhindrar inflammation eller utseende av en sekundär infektion.

Också när oljig seborré rekommenderas att använda tjärschampo, som beskrivs som referens.

Använd inte tjärsåp under lång tid. Till dess att akuta manifestationer har försvunnit - riklig mjäll, plack, huvudtvätt varje dag eller varannan dag. Så snart tillståndet förbättras minskar antalet procedurer till 3, och sedan till 2 gånger i veckan. Som regel är en månadskurs tillräcklig.

 • Kockolja används för mild seborré. Varken med svampar eller med talgkörtlarna kan det naturligtvis inte klara sig, men lindrar framgångsrikt klåda, lugnar huden och tillåter blötläggning av de mest smärtsamma skorporna. Castorolja fungerar på samma sätt.
 • Effektivt inte bara burdockolja, men också ett avkok av burdockrot. För att göra detta lämnas 2 matskedar av chips i 1 glas vatten i 15 minuter, och efter kylning gnids buljongen in i huden.

För att inte uppstå oljig seborré eller dermatit är det värt att ta förebyggande åtgärder. Av dessa är den mest framgångsrika lösningen masker för fet hår. De flesta av dem är lätt kokta hemma.

 • Masker med mejeriprodukter - kefir, ryazhenka, matsoni, surmjölk. Varje fermenterad mjölkprodukt löser upp och tar bort fett och på grund av förändring av hudens pH hämmar aktiviteten hos talgkörtlarna, håller en sådan mask i ca 30 minuter.
 • Kombinationen av 1 msk nässla och krossad vitlöksklyftor infunderas i 150 ml kokt vatten och appliceras på trådarnas rötter. Håll i 30 minuter, tvätta av med schampo, annars kommer det att bli lukt.
 • En blandning av lika delar av lökjuice och vodka eliminerar effektivt mjäll. Det gnids i hårbotten, hålls i en halvtimme och tvättas av med schampo av samma skäl - annars kommer du inte att bli av med lukten av lök.
 • Ett mycket effektivt verktyg är en lera och henna mask. 20 g färglös henna hälls med varmt vatten i en halvtimme och blandas sedan med 10 g lera och 6 droppar aromatisk olja - bergamot, lavendel, till din smak. Mask håll i ca en timme, tvätta av med vatten.

Folkmedel är lämpliga för fet hårvård. Men om det finns en svamp sjukdom, måste du använda medicinska schampon.

Antifunguschampo kan tillverkas hemma. Dess huvudsakliga aktiva ingrediens är skummande - innehåller alkaloider och läsk. 1 matsked av blommiga blommor hälls med kokande vatten och kokas i ett vattenbad i 30-40 minuter. Därefter blandas den filtrerade lösningen med 1 matsked läsk och olja av eukalyptus och tea tree - 3 droppar. Den resulterande kompositionen blandas med 4 matskedar av bebis eller något annat hypoallergeniskt schampo och används för att tvätta huvudet.

Kosmetologi hårdvara

Det är möjligt att hantera symtomen på seborré, förhindra dess utseende och till och med minska till normala värden hudens och hårets oljighet med hjälp av speciella kosmetiska förfaranden. Det rekommenderas att tillgripa dem efter samråd med en hudläkare och trichologist, eftersom hårdmetoder har sina begränsningar.

  Darsonvalisering - högfrekventa impulser påverkar hårbotten. Detta förbättrar mikrocirkulationen, normaliserar syrabasbasen och minskar aktiviteten hos talgkörtlarna. Detta eliminerar de faktorer som ger hög fetthalt i huden.

video

rön

Metoder för att hantera fet hårbotten och sjukdomen som förorsakar överdriven aktivitet hos talgkörtlarna är många. För svår seborré eller dermatit används läkemedel, hemmet och hårdmetoder är effektiva för hud och hårvård.

Läs också om torr hårbotten på denna adress.Nästa Artikel
Hårtork - en borste som är bättre, betyg av de 10 bästa modellerna enligt kundrecensioner