Klåda i kroppens och huvudets hud: orsaker och behandling


Klåda i kroppens hud - ett symptom som åtföljer en hel del sjukdomar: mental, hud, inre. Klåda hud är ofta det enda tecknet på störningar som stör en person. Med begränsad klåda, behöver du besöka en hudläkare, och med utbredd - en terapeut.

Kliande hud: vad som måste beaktas

Läkaren måste genomföra en fullständig extern undersökning och fråga patienten. Den erhållna informationen kan vara värdefull, till exempel en exacerbation efter varmt vatten är ett karakteristiskt symptom på erythremi (blodsjukdom).

Tidigare var symtomet associerat med frisättningen av histamin, men denna hypotes avvisades, eftersom antihistaminer var ineffektiva.

Klåda är begränsad (i ett visst område) och generaliserat (påverkat hela kroppen eller stora områden). Ett begränsat symptom observeras ofta i hårbotten och anogenitala regionen.

Det anala symptomet indikerar kroniska inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen, maskar eller trichomoniasis. Om det stör ganska länge, är risken för att utveckla candidiasis och tillsats av bakteriell infektion hög.

Allmänt klåda observeras ofta med medicinska, matallergier, reaktioner på kyla / värme. Den går in i den kliniska bilden av några allvarliga patologier, till exempel diabetes, maligna neoplasmer och störningar i funktionen i mag-tarmkanalen.

Orsaker till lokaliserad kliande hud

Ofta följer begränsat obehag hudsjukdomar.

Dessa kan vara följande sjukdomar:

 1. nässelfeber;
 2. atopisk dermatit;
 3. Scabies (mestadels kliande hud mellan fingrarna);
 4. Herpetiform dermatit;
 5. Pedikulos (kliande huvud);
 6. dermatoxerasia;
 7. Kycklingputtar;
 8. Lichen planus;
 9. Kontaktdermatit;
 10. Irritation efter en insektsbit.

Behandling av allvarliga sjukdomar som föreskrivs av en hudläkare. Det rekommenderas inte att själv välja terapin, särskilt när diagnosen är oklart. Obehörig behandling är fylld med biverkningar och vidareutveckling av sjukdomen. I många fall leder handikapp eller felaktig behandling till infektion hos andra personer, till exempel genom händer med scabies eller med pedikulos när hårbotten påverkas. Först och främst måste patienten strikt följa reglerna för personlig och allmän hygien.

Orsaker till generaliserad klåda

Vanligt obehag indikerar sannolikt en inre sjukdom.

De främsta orsakerna till detta är:

 1. Graviditet. Mycket ofta uppstår klåda när streckmärken uppträder. Det är huvudsakligen lokaliserat på magen, låren. Han kan också plåga sig i de senaste månaderna av graviditeten, när huden sträcker sig hårdast;
 2. Leveranspatologi. Kropp klåda uppstår när gallpigmenten kommer på huden. Detta observeras när kolestas - stagnation av gallan i leverkanalerna. Cholestasis följer i sin tur ofta sådana allvarliga sjukdomar som gallcirrhosis och tumör i bukspottkörteln. Med cirros är obehag lokaliserat på fötter och palmer. Det är värt att notera att det ofta är det första symptomet på denna allvarliga sjukdom som uppstår flera år innan en fullständig klinisk bild framträder. Kolestas kan också utlösas av antibakteriella läkemedel. Dessutom är det ett av symptomen på leversvikt;
 3. Blodsjukdomar - erythremi, järnbristanemi, B12-bristanemi (sällsynt);
 4. Neoplasmer av en malign natur - lymfogranulomatos och leukemi. Lymfogranulomatos manifesteras ibland av smärtsam klåda i huden utan utslag och andra yttre symtom. När det gäller leukemi, åtföljs ofta obehaget av kronisk lymfocytisk leukemi. Det kan observeras i fallet då tumörerna metastaserar;
 5. Försämrat absorptionssyndrom;
 6. Störningar i det endokrina systemet: hyper- och hypotyroidism, diabetes, hyperparathyroidism, carcinoid syndrom;
 7. Tarmar
 8. Tropiska infektioner;
 9. Behandling med ett antal droger: alkaloider, opiater, psykostimulerande medel, orala preventivmedel, klor och kinidin;
 10. Nodulär periaritit
 11. Äldre och ålderdom;
 12. Exponering för irriterande ämnen, såsom glasfiber;
 13. Psykiska störningar: depression, ångest, psykos. Parasitofobi är också rädslan för insektsparasiter.

Typer av kliande hud

I medicin klassificeras detta symptom enligt förekomstmekanismen i följande typer:

 1. Pruritoseptiv - torr hud, skada, inflammation (t.ex. efter en insektsbit, med scabies, urticaria);
 2. Neuropatisk - med skador på nervsystemet. Detta åtföljs ofta av ett brott mot känslighet (till exempel en hjärntumör);
 3. Neurogen - utan tecken på skador på nervsystemet (till exempel stagnation av gallan);
 4. Psykogen - utan tecken på hudsjukdomar; tung, lång Anledningarna är dolda i ett deprimerat känslomässigt tillstånd.

Hud klåda behandling

Allmänna rekommendationer för att lindra irritation: En diet som utesluter kryddig, salt, koffein och alkohol. eliminering av överhettning, kontakt med varmt vatten, kemikalier (rengöringsmedel, rengöringsmedel och andra hushållskemikalier), alkalisk tvål (ökar torrheten). Flera gånger om dagen behandlas lesionerna med fuktgivande medel (med bensin / glycerin) och kylning (till exempel mentol).

Om det finns inflammationer på hudens yta, föreskriver läkaren aktuella steroider och ett icke-hormonellt medel (till exempel kalcineurinhämmare) som lindrar inflammation och klåda i huden.

Acceptans av sistnämnda, till skillnad från hormoner, åtföljs inte av en hög risk för biverkningar (till exempel atrofi).

Med intensivt obehag hjälper antihistaminer till att ta bort det. Dessa minskar klåda, vävnadsvullnad och kapillärpermeabilitet orsakad av histamin. Det är bättre att föredra de senaste generationernas medel: de verkar längre än sina föregångare, ger i praktiken inte negativa reaktioner i centrala nervsystemet (dåsighet, slöhet).

Antihistaminer hjälper när kroppen kliar för atopisk dermatit, urtikaria, men kan användas i andra fall.

Med ett starkt obehag, som inte stoppas av antihistaminer, förskriva läkemedel som minskar nervisk irritabilitet - antipsykotika, antidepressiva medel.

För neuropatiska, senila och andra kroniska typer av klåda kan antikonvulsiva medel förskrivas (till exempel pregabalin, gabapentin).

Om symtomen orsakas av gallstagnation används kolestyramin - ett ämne som absorberar gallesyror. När deras mängd i blodet minskar, försvinner obehaget.

Behandling av kliande hud genom fysioterapeutiska förfaranden

I den komplexa behandlingen kan man tillämpa sådana metoder som akupunktur, fototerapi (fototerapi).

Akupunktur (akupunktur, akupunktur) innebär inverkan på kroppens biologiskt aktiva punkter. Omslaget är genomborrat med speciella nålar. Genom aktiva punkter kan du påverka människokroppens funktion. Det är värt att notera att sådana förfaranden har en positiv effekt på alla system och organ.

Ljusterapi innebär exponering för starkt ljus med en specifik våglängd: lasrar, fluorescerande och dikroiska lampor, lysdioder, mycket starkt ljus.

Sessionsperiodens längd ställs in individuellt, ibland - vid en viss tidpunkt på dagen. Ljusterapi är mycket effektiv vid behandling av huden.

Huvud klåda: Orsaker och behandling

✓ Artikel verifierad av läkare

Hårbotten hos de flesta människor är täckt av tjockt hår och upplever minimal kontakt med den yttre miljön. Därför kännetecknas epidermis i detta område av kroppen av överkänslighet och mottaglighet för olika influenser. Eventuell mekanisk eller kemisk irritation kan orsaka skador. Som ett resultat är kliande hårbotten en av de vanligaste klagomålen när man kontaktar en hudläkare eller tricholog.

Huvud klåda: Orsaker och behandling

Orsaker till kliande hårbotten

Hårbotten klåda kan förekomma av olika orsaker. I vissa fall orsakas epidermisirritation av fysiologiska faktorer:

 1. Törhet av epidermis. Alveolära körtlar är belägna i hårbotten, vilket ger produktion av fettsekretion. I fallet med en minskning av den funktionella aktiviteten hos dessa körtlar minskar mängden talg. Som ett resultat uppträder torrhet och skalning av epidermis, klåda uppträder. Håret blir torrt, tråkigt och sprött. De är mycket elektrifierade, kan inte läggas, de kan börja falla. Du kan eliminera detta problem med hjälp av speciella kosmetiska medel, masker och fuktgivande krämer för hårbotten.
 2. Vitaminbrist. Bristen på vitaminer i människokroppen påverkar märkbart huden, hår och naglar. Epidermis blir torr och tunn, lätt skadad och återställs under lång tid även efter mindre skador. I hypovitaminos kan hårbotten klia eller ont, särskilt för patienter med tjock tung hår. För att återställa balansen av näringsämnen i kroppen är det nödvändigt att ta vitamin- och mineralkomplex: Complivit, Vitrum, Triovit, etc.

Vad hotar vitaminbrist

Hårbottenstruktur

Om irritation av epidermis är en följd av stress, hudskador eller brist på vitaminer i kroppen, då kan du kämpa det själv hemma. Patienten är visad god näring, vidhäftning att sova och vila, användningen av masker och lotioner för att förbättra blodcirkulationen i kapillärerna i huvudets hud.

Varning! Om klåda misslyckas med att stanna inom 7-10 dagar ska du kontakta en specialist. Läkaren ska genomföra en klinisk undersökning och föreskriva den undersökning som behövs för att bestämma orsaken till nedsatt välbefinnande.

Patologiska orsaker till kliande hårbotten

Ofta uppstår brännande och irritation i huden som ett resultat av utvecklingen av en sjukdom. I detta fall kan den patologiska processen förekomma både direkt i dermis och påverka olika kroppssystem. I det här fallet är kliande bara ett av symptom på sjukdomen.

Klåda av epidermis med seborrheisk dermatit

Seborré är en patologisk process som inflames epidermis. Sjukdomen utvecklas på grund av överdriven separation av fettsekretion och är en av manifestationerna av seborrheisk dermatit. Patienter med seborrhea tjocknar det yttre skiktet av dermis, på grund av vilket det finns en stark hudskalning, klåda, ömhet. Om patologin utvecklas under en längre period börjar patienten att förlora hår.

Sebaceous körtlar med seborrhea

Sjukdomen uppträder hos personer med olika störningar i det endokrina eller reproduktiva systemet, förstörelsen av nervändar etc. Patienter som lider av diabetes, parkinsonism och AIDS är också mottagliga för seborré.

Varning! Hittills har det fastställts att utlösningsfaktorn vid utvecklingen av seborré är svampen Riturosporum oval, vilken, under påverkan av gynnsamma faktorer, börjar aktivt proliferera och leder till dysfunktion av huvudkroppens sekretoriska körtlar.

Torr seborré i hårbotten

Hos patienter med seborré, noteras följande kliniska symptom:

 1. Utseendet på hårbotten och håret med små vita vågar. Oftast uppträder denna manifestation av sjukdomen när den torra formen av seborré.
 2. Allvarlig klåda och jämn ömhet i hårbotten.
 3. Bildande av inflammation i form av röda eller bruna torra fläckar. De drabbade områdena är täckta med ett tjockt litet lager av skalor. När de skrapar fläckar i deras ställe finns det smärtsamma blodiga sår.
 4. Oljig hudglans. Patients hår blir snabbt smutsigt, får ett tjockt utseende och kräver ofta tvättning.
 5. Alopeci. Patientens hår blir tunnare, börjar exfoliera och falla ut.

Varning! Överdriven fysisk ansträngning, stress, plötsliga klimatförändringar och ogynnsamma miljöförhållanden orsakar ökade kliniska manifestationer av seborré.

Torr seborré i hårbotten

Sjukdomen diagnostiseras under en klinisk undersökning av en tricholog eller en hudläkare. Specialisten föreskriver studier för att bestämma exakt vilken patologisk process som orsakade misslyckandet i patientens kropp.

Terapi innefattar användning av fungicidala läkemedel: natriumsulfatsalva, ketokonazol, clotrimazol etc. Obligatorisk del av komplex behandling är överensstämmelse med en diet som utesluter salt, fet, rökt och sött mat från patientens diet.

Näring med seborrheisk dermatit

Shampoo för behandling av seborré

Kliande epidermishuvud med pedikulos

Huvudlöss - en infektionssjukdom som uppstår på grund av reproduktion på parasiternas hårbotten - löss. Patologin diagnostiseras oftast hos barn som går i förskolan och yngre skolbarn.

Infektion överförs genom direkt kontakt av en smittad person med en hälsosam, med vanliga hushållsartiklar, kläder eller hattar. Samtidigt blir det två eller tre löss som kan leda till att löss utvecklas, eftersom parasiterna fortplantas snabbt. En kvinna lägger upp till flera hundra ägg genom hela sitt liv. En kliande hud hos en patient som är smittad med löss orsakas av insektsaliva enzymer som kommer in i såret på biten.

Symtom och tecken på pedikulos

Sjukdomen manifesterar karakteristiska symptom:

 1. Allvarlig klåda i epidermis. Som ett resultat uppträder excoriation i de drabbade områdena - nötningar och beräkningar, täckta med en skorpa av hudvågor och torkat blod.
 2. Gråaktig eller gråblå fläckar på huden på platsen för bett.
 3. Förekomsten av parasiter i håret, inklusive nits - vita täta larver.
 4. På grund av en allergisk reaktion på enzymerna i lusens saliv kan en patient utveckla utslag, ökning av regionala lymfkörtlar och svullnad.
 5. När infektionen kommer in i såren utvecklas en inflammatorisk process, vilket leder till att en purulent skorpa bildas i hårbotten.

Symtom för pedikulos

Modern terapi för pedikulos involverar användning av produkter baserade på malathion, fenotrin eller permetrin. Den aktiva substansen i droger har en skadlig effekt på parasiterna i nervcellerna. Förberedelserna bör appliceras en gång, varefter löss och nits dör. Hittills finns anti-pedikulosprodukter i form av schampon, sprayer, geler och emulsioner. De mest populära drogerna är Nittifor, Veda, Medifox, etc.

Shampoo för löss och nits

Allergi epidermis irritation

Allergi är en av de vanligaste diagnosen sjukdomar i världen. Idag uppträder en eller annan typ av denna kränkning i ungefär hälften av världens befolkning. I detta fall kan fördjupning till sjukdomen vara ärftlig. Allergi är ett specifikt svar från immunsystemet mot ämnen som normalt inte bör orsaka en liknande reaktion i kroppen. De vanligaste allergenerna är olika livsmedel, damm, djurdander, farmakologiska medel och växtpollen.

Sjukdomen kan vara lokala eller vanliga symptom. Lokala tecken på allergi inkluderar:

 • nysning och hosta;
 • hyperemi i epidermis, klåda och urtikaria, som är lokaliserad på hårets hårbotten, armbågar, ljummar, buk;

Varning! Urticaria eller urticaria är en typ av allergisk genesdermatit, som manifesteras av utseendet av platta blekrosa blåsor på patientens hud.

Symptom och behandling av urtikaria

 • svullnad i slemhinnorna i näshålan, rinit;
 • ögonlockens ögon och ögon, konjunktivit
 • hörselnedsättning, öra smärta
 • cephalgia, i sällsynta fall, yrsel
 • bronkospasm, kvävning, andfåddhet.

Den allmänna reaktionen hos kroppen med allergier uttrycks av utvecklingen av anafylaktisk chock. Detta tillstånd uttrycks av en stark spasma i övre luftvägarna, uppkomsten av ödem, en blodtrycksfall och svimning.

Vid behandling av allergier är det nödvändigt att stoppa patientens kontakter med substansen som provocerar den patologiska reaktionen. Drogbehandling av sjukdomen innebär användning av lugnande medel för att lindra symptomatiska manifestationer: Zodak, Erius, Tavegil, Suprastinex, etc.

Klåda för svampinfektioner

Svampen i hårbotten är mycket mindre vanligt än mykos av naglarna eller epidermis av fötterna. Men denna form av sjukdomen är ofta svårare och svår för patienten att tolerera. Infektionen överförs vanligen genom att använda vanliga kläder eller hygien: handdukar, kamar, badmöss mm

Hårbottensvamp

Symtomen på patologins utveckling och behandlingsmetoden beror direkt på den typ av patogen som patienten smittar med. Det finns dock ett antal symptom som uppträder i nästan alla patienter med mykos i hårbotten:

 1. Torrhet och matthet i håret noteras, deras förlust ökar, det allmänna tillståndet förvärras.
 2. Huvudets epidermis börjar klia och flinga. Patienten har mjäll, medan de lösa hudflakorna är stora och runda.
 3. På huvudet finns stora rosa fläckar, höga över ytan av epidermis. När infektionen fortskrider blir placka täckta i en gråaktig eller beige skorpa.
 4. Håret blir mycket tunt, brutet i basen. Som ett resultat bildar svarta prickar på patientens hud.

Sjukbehandling innefattar användning av medel med en fungicid effekt. Samtidigt används droger av både systemisk och lokal åtgärd.

Förberedelser för behandling av mykos i hårbotten

Kliande hud

Med hud kliar menar de en speciell obehaglig känsla som orsakar behovet att kamma det drabbade området. Detta är inte en självständig sjukdom, men bara ett symptom som oftast indikerar skador på huden, nervsystemet eller inre organ.

Hud kliar sorter

Förekomsten skiljer sig från

 • Lokal klåda (till exempel klåda i hårbotten, klåda på handledsens flexorsida eller klåda i händerna)
 • Allmänt klåda.

Hud kliar är en subjektiv känsla, dess intensitet är svår att uppskatta, men det kan uttalas eller obetydligt, med tiden kan det vara konstant eller periodiskt.

Orsaker till kliande hud

Pruritusmekanismen är inte så enkel som det kan tyckas vid första anblicken. Det är baserat på en kedja av sekventiell nerv och humorala reaktioner i huden, och denna kedja kan utlösas av många olika faktorer.

Det är känt att smärta och klåda uppfattas av samma receptorer i huden. I skinnets ursprung spelar biologiskt aktiva substanser som utsöndras av leukocyter och andra celler i immunsystemet en stor roll. Dessa inkluderar histamin, leukotriener, bradykinin, serotonin, etc. På annat sätt kallas dessa ämnen även inflammatoriska mediatorer.

Lokala orsaker till kliande hud:

 • Överdriven torrhet i huden;
 • Allergisk reaktion eller verkan av irriterande ämnen;
 • Infektiösa och parasitära processer i huden;
 • Hudelement som en manifestation av vissa infektioner (till exempel med vattkoppor, skarlettfeber etc.).

Orsaker till generaliserad klåda:

 • Förhöjda nivåer av bilirubin i blodet;
 • Psykiska störningar
 • Endokrina störningar (t.ex. diabetes);
 • Sjukdomar i blodsystemet (anemi, polycytemi);
 • Ett antal onkologiska sjukdomar.

Kliande hud i vissa sjukdomar

Klåda i händerna på händerna kan vara ett symptom på skabb som en skabbmyt orsakar. I det här fallet bestäms klåda av händerna på händerna mellan fingrarna, på handlederna (böjningssidan), som ofta rör sig till bukets hud och skrot hos män. Mite väljer för avelplatser med den mest känsliga och tunna huden. På kvällen och på kvällen intensifieras klåda med skabb. Scabies kännetecknas inte av kliande hårbotten och ansikte.

Med diabetes mellitus, kliande hud i kroppen i anus och könsorgan. Anledningen till detta - aktiveringen av candidal svamp som äter glukos. Hos barn uppstår kliande av huden runt anus under enterobiasis.

Klåda i hårbotten är möjligt med seborré (när huden är mycket fet) eller löss. För seborré kännetecknas också av fettigt hår, vilket snabbt blir smutsigt, mjäll och skott. Om löss bor på en persons huvud kan du se deras vita nitar limmade till håret, insekterna själva, som rör sig relativt snabbt, liksom repor på huden.

Pruritus i benen beror på stagnation av blod i kärlnätet i benen.

I psoriasis kliar huden i begränsade områden som är täckta med röda psoriasisplåtar med lätt avlägsnad vitaktig blomma.

Med leversjukdomar och gallstasis i levern börjar gallsyrorna deponera i djupet av huden, vilket irriterar receptorerna i nervändarna och orsakar kliande hud i kroppen. Vanligtvis är halten bilirubin och leverenzym i dessa fall också förhöjda, och huden själv är färgad i olika nyanser av gulaktig färg.

De sista stadierna av njursvikt leds också ofta av klåda i kroppens hud på grund av avsättningen av överskott av urea och urokrom i huden.

Pruritus under vissa förhållanden

Under graviditeten i tredje trimestern, på grund av toxicos kan en kvinna ofta vara störd av kliande hud. Man tror att orsaken till detta är stagnationen av gallan inuti levern.

Senil klåda på grund av det faktum att sebaceous körtlar minskar med åldern. På grund av detta lider äldre människor av överdriven torr hud och klåda.

Under kemoterapi och strålterapi lider cancerpatienter också av klåda på grund av biverkningar av droger och strålning.

Hud klåda behandling

Innan du följer rekommendationerna för behandling av klåda i huden, bör du eliminera de faktorer som orsakar överdriven torrhet. Dessa inkluderar: Tvätta händerna med alltför varmt vatten och tvål, bära syntetisk kläder, känslomässig nöd, använda vissa droger (antibiotika, ett antal narkotiska droger). Endast vid uteslutning av alla dessa effekter kommer behandlingen av kliande hud att vara effektiv. Vid infektiösa och parasitära hudskador bör orsaken till kliande hud påverkas direkt. Dessa är lokala antiseptika och antibiotika, löss och helminth läkemedel.

Med det allergiska ursprunget av kliande hud ger antihistaminer en bra effekt både för intag och externa former i form av en lotion, salva, gel. Läkaren kan ordinera glukokortikoider för topisk applicering under en kort tidsperiod. I den komplexa behandlingen av kliande hud ingår ofta sedativa och lugnande medel. Med stagnation av gallan användes verktyg som binder gallsyror (preparat av urodesoxikolsyra).

YouTube-videor relaterade till artikeln:

Informationen är generaliserad och tillhandahålls endast för informationsändamål. Vid första tecken på sjukdom, kontakta en läkare. Självbehandling är hälsofarlig!

Huvud klåda - en ofarlig reflex eller ett symptom på en allvarlig sjukdom?

Ofta är huvudklapp ett svar på en specifik stimulans (substans, temperaturfaktor), men i många fall är denna känsla ett symptom på interna patologier som förekommer i kroppen och en signal för omedelbar upptäckt av sjukdomen. Denna artikel kommer att berätta i detalj om orsakerna till vuxna och barn och folkmedicin för hård klåda i hårbotten hemma.

Vad är huvudet kliar

Hårbotten klåda är en modifierad smärta känsla, permanent eller tillfällig, i form av en känsla av irritation på en viss plats, vilket orsakar behovet av att skrapa detta område. Klåda är ofta ett svar på en specifik stimulans (substans, temperaturfaktor), men i många fall är denna känsla ett symptom på interna patologier som förekommer i kroppen och en signal för omedelbar upptäckt av sjukdomen.

Man måste komma ihåg att det är oacceptabelt att ignorera huvudets klåda, speciellt under förhållanden då det åtföljs av:

 • klåda av andra delar av kroppen;
 • ökning med kväll eller natt;
 • massiv håravfall
 • utseende av inflammation, scaly röda fläckar, papper (konvexa tätningar), vesiklar (små bubblor med ett grumligt exsudat), pustler (pustler).

För att eliminera denna obehagliga känsla är det viktigt att upptäcka källirritanten, för vilken patienten behöver kontakta en hudläkare, en endokrinolog eller en tricholog. De föreskriver en undersökning, varefter det är lätt att bestämma diagnosen och utveckla ett behandlingsschema.

Om en yttre irritation som orsakar huvudklåda upptäcks, kan behandlingen utföras på poliklinisk eller hemma med hjälp av traditionella metoder. Och vanligtvis, efter att ha identifierat klyvkällan och eliminerar det, försvinner viljan att klia på huvudet.

Hur man avslöjar det i dig själv

Klåda i sig är så uppenbart fysiologisk manifestation att patienten inte har problem med att identifiera denna känsla, när han vill kamma ett visst hudområde eller skrapa hela ytan på huvudet.

Nästa kommer att betraktas som orsaker och behandling av kliande hårbotten.

Möjliga patologier och störningar

Experter identifierar oftare orsakerna till klåda i huvudet, som beskrivs nedan.

Parasit aktivitet

Förekomst av pruritus med nederlag av parasiter provocerar en allergisk reaktion av en person mot toxinerna av patogenesekretionen av mikroorganismen (excreta, saliv, hemliga körtlar).

Scab och pedikulos

Detektera löss eller kliande, vilket orsakar scabies, självständigt möjligt med ett förstoringsglas med en ganska stark ökning. Lus ser ut som vita genomskinliga och väldigt små insekter.

Fästingarna själva kan inte undersökas med ett förstoringsglas, men du kan se de drag som de gnissade under hårbotten. För att göra detta smutsas ett misstänkt område i hårbotten med bomullsull med jod. Det lösa lagret av epidermis, där de skurna kanalerna passerar, mättas mer intensivt, så de blir märkbara och ser ut som tunna bruna (från jod) repor - rak eller slingrande.

Du borde veta att i regel regelbunden klåda påverkar hårbotten främst hos barn under 4-5 år. Hos vuxna observeras inte detta fenomen. Om barnet skrapar huvudet, fötterna, rumpan, ryggen och hans guldfärger började att flinga och smula, visar huvudet kliar klart utvecklingen av skabb.

acne

Tick-björn hudsjukdom, som akne orsakar, uppenbarar sig genom klåda i ansiktet, panna, hakan, öronkanalen, ögonirritation och utseendet på akne rosacea.

För att klargöra diagnosen av en parasitisk infektion (pedikulos, scabies, demodicosis) eller för att utesluta denna orsak till klådautveckling krävs bakterioskopi, som utförs av en specialist på dermatolog eller infektionssjukdom.

Denna video kommer att berätta om de olika orsakerna till huvud kliar, mjäll och fet hår:

Huvudsjukdomar

En mycket vanlig orsak till klåda är patologier som påverkar hårbotten. Det är vanligtvis lättast att diagnostisera dem, och i dessa fall kliar är inte det enda tecknet på sjukdomen.

xeros

Tillståndet med onormalt hög torrhet hos huden uppstår vid otillräcklig utsöndring av talg. En brännande känsla och klåda, rodnad och skalning.

I regel finns det två skäl:

 • användning av aggressiva kemikalier
 • hormonella störningar.

Hyppig torkning av huvudet, torr varmluft, användning av apparater för rätning, användning av kemisk behandling av hår med sikte på permanent curling, dränerar aktivt hud och hår och orsakar klåda.

Psoriasis i det håriga området

Detta är en icke-infektionssjukdom som har många former, varav en är seborrheic, som uppträder som kliande på huvudet av kliande (men inte alltid) rosa, bulgingplåtar täckta med mjällliknande torra vita vågar. Sprid från hårbotten till nacken och bakom öronen.

Dermatofytoser och mykoser

Hudskador genom patogena dermatofytskador orsakar mycket svår klåda. För att utesluta sjukdomen rekommenderas det att laboratoriesåkning på svampen. För närvarande hänvisar medicin även till Seborrhea som en svampinfektion.

Seborrheisk dermatit

Kombinationen med seborrhea åtföljs ofta av att peeling "faller bort" av hudflingor, vars utseende kallas mjäll. Samtidigt finns det en försvagande klåda i huvudet.

Sjukdomen är förknippad med en störning av körtlarna som producerar sebaceous sekretioner eller med en skada av hårbotten genom en svamp. Torr seborré sker på grund av otillräckliga körtlar, oljig - med den aktiva utsöndringen av hudutsöndring, vars kemiska sammansättning bryts.

Om du försöker eliminera kliar utan korrekt behandling av kronisk seboré, kan detta tillstånd utvecklas till en mer allvarlig patologi - seborréisk eksem.

ringorm

Extremt obehaglig svamphudsjukdom, vanligare hos barn i trånga grupper eller i kontakt med djur.

De viktigaste symptomen som kan misstas ringorm - utseendet på huden under håret kliande skaliga inflammatoriska plack med rester av brutet hår. De skalliga fläckarna sväller, blir täckta med purulenta sekretioner och sedan med en tjock skorpa växer och griper andra delar av kroppen.

epidermomycosis

Skador på hårbotten med svampar av släktet Microsporum och endothrixtrichophytes, manifesterad av en uttalad kliande känsla, sprött hår, vilket orsakas av parasiternas tillväxt i håraxeln och deras förlust efter efterföljande och förstörelse av folliklarna.

Åkommor av inre organ och allmän patologi

Huvudet kliar inte bara för hudsjukdomar utan också för patologier av inre organ och system, ett brott mot dolda processer i nervsystemet och nervsystemet.

neurodermatit

En av de allvarliga neurologiska sjukdomarna som uppstår med patologiska förändringar i huden. Förstörningar uppstår på grund av stress, starka negativa intryck.

Klåda som karakteriserar sjukdomen, förekommer i olika delar av kroppen, inklusive ansikte och huvud, ökar under nervös spänning, ångest.

diabetes mellitus

En ökning av blodsockernivån orsakar snabb uttorkning, åtföljd av akut törst och brist vid framställning av talgssekretioner. Huden på hela kroppen, inklusive huvudet, blir torr, fläckig och kliande.

Neurologiska störningar

Stress, inklusive mentala, fysiska överbelastningar, panikattacker, psykiskt tryck, känslomässig erfarenhet under sjukdom, förlust av nära och kära är ofta källa till utveckling av hårbotten klåda. Aktiv adrenalinutveckling genom binjurarna som svar på stressiga situationer leder till ackumulering och förekomsten av en smärtsam kliande känsla i hårbotten.

Allergiska reaktioner

Det är allergi, i de flesta fall är orsaken till klåda. När så kallade mastceller (basofiler) förstörs av en antigen-antikroppsförening under en allergisk reaktion, produceras en kliarmediator - histamin som bryter mot cellulära strukturer, vilket leder till klåda i huden, inklusive hårbotten.

 • Symtom påminner om tecken på kontaktdermatit - rosa scaly (inte alltid) fläckar.
 • När allergier ofta kliar i huden på hela kroppen. Om endast hårbotten blir ett område med konstant längtan att klia, så indikerar detta sannolikt en lokal allergisk reaktion när man använder ett medel som är direkt i kontakt med det.
 • Huden börjar kliar när du byter shampoo, användning av färgämnen, balsam, masker, balm, skum och lacker.

Därefter lär vi oss vad vi ska göra om du är uttråkad med hård klåda i hårbotten och hur man behandlar huden för det.

Hur man hanterar detta symptom

Traditionella metoder

Eftersom kliande hårbotten uppträder som en följd av felaktig hantering av håret eller som ett symptom på en specifik inre sjukdom eller störning, elimineras orsaken till att den elimineras och elimineras för att bli av med den. Om lusten att skrapa huvudet uppstår som en följd av utvecklingen av den inre patologin behöver du hjälp av en specialist, diagnostiska studier som tar hänsyn till svårighetsgraden av klåda, analys av andra symtom som åtföljer den obsessiva lusten att skrapa och utnämningen av adekvat behandling.

Sjukdomar som leder till klåda i huvudet och deras behandling:

Effektiva anti-scabiosala (anti-scab) droger:

 • Benzylbensoat (salva, emulsion 20%, 10% - hos barn);
 • Permetrin i form av spray, kräm, lotion, salva;
 • Spregal;
 • Svavelolja (20 - 33%)

Två gånger behandlas den 1: a och 4: e dagen innan du lägger dig. Tvätta inte av 12 timmar. Koka kläder, stryka kläder med varmt hetta och lufta kontaktobjekt i luft i 2 dagar.

Parasitolog, dermatolog

Behandlingen är differentierad beroende på manifestationerna. Doktor - tricholog, dermatolog

gälla:

 • medicinsk schampo för kliande hårbotten med ketokonazol, zinkpyrition, tjära, klasazol (minst 2 gånger i veckan);
 • tea tree oil;
 • vitaminer, antihistaminer, dekoktioner av lugnande örter, probiotika, hälsokost, vitaminkomplex, spårning av hormonbalans för att förebygga sjukdomar i sköldkörteln, reproduktionsorgan (polycystisk, amenorré), vidhäftning till dricksregimen.
 • masker som närmar huden, förbättrar mikrocirkulationen.

Utsedd av en läkare efter laboratoriesåkning av svampen:
 • i svår form, hormonella salvor (topiskt) Clotrimazol, Miconazol, Griseofulvin, orala svampmedel: Flukonazol, Ketokonazol, Terbinafin (100, 200, 250 mg / dag) i en vecka.

Om du misstänker en seriös inre patologi, där det är klåda i huvudet, vänd dig omedelbart till terapeuten, neurologen, endokrinologen.

Klåda, som ett symptom på sjukdomen, kommer att hjälpa i tid för att identifiera och börja behandling för sådana hemska sjukdomar som:

· Endokrina, hormonella och neurologiska störningar atopisk dermatit;

Folkmekanismer

Effektiv för att lindra huvudkliar:

 • massage som ökar blodcirkulationen och cellens näring
 • behandling med örtdekok och extrakt för att normalisera funktionen hos körtlarna som producerar talg (nässla, maskros, ekbark, kamomill, burdockrot).

Användbara folkrecept som du kan använda hemma för att bli av med behovet av att skrapa huvudet:

 1. Maskrosblommor (fulla handfulla) krossas, hälls med vodka (50 - 80 ml), saften av en liten citron och lägger till en tesked flytande honung. Lämna insistera på 14 dagar. Tinkturen filtreras och en halvtimme innan du tvättar huvudkrämen appliceras på huden, som täcker håret med en bomullsduk.
 2. Lök (eller vitlöksaft) blandas med citronsaft, vegetabilisk olja i lika stora volymer. Vätskan gnids i huden och appliceras på fuktigt hår, lämnar i en halvtimme och tvättas sedan av med varmt vatten, till vilket en stor sked äppelcidervinäger tillsätts. Svavelinnehållet i juice av vitlök och lök eliminerar väl klåda efter färgning av hår.
 3. Äppelmasken görs väldigt enkelt, men det hjälper när huvudet kliar. Skaka ett stort äpple på en rivare, applicera frisk grus på huden och håret innan du tvättar. Håll under kåpan i ungefär en halvtimme. Använd 2 gånger i veckan.
 4. Magisk botemedel: vegetabilisk olja 2 msk piskad med 1 äggula, brandy, lökjuice och honung (alla vätskor i en stor sked). Ett neutralt schampo (från vilket huvudet inte kliar) sättes till blandningen. Allt blandat och applicerat på huvudet, efter 30 minuter, sköljning med varmt vatten.
 5. Rågmask. Häll i massan av rågbröd (glas), häll i 150 ml kokande vatten, rör om och låt brödet svälla. Därefter tillsätt äggula till mush. Blandningen gnids i huden under håret, lämnar i 10-20 minuter, tvättas sedan av, utan att använda schampo.

Hur kommer du av med huvudet kliar kommer att berätta videon nedan:

Hårbotten repor: orsaker till klåda på huvudet, behandling, vad man ska göra

Huvud kliar kan ge mycket besvär för en person. Med tiden blir huden tunnare, sprickor och sår visas på den. För att förhindra detta är det nödvändigt att starta behandlingen i tid.

I denna artikel kommer vi att förklara i detalj varför huvudet kan repas och hur man eliminerar detta obehagliga symptom.

Varför kliar ditt huvud? Orsaker till klåda

Irritation av epidermis kan utlösas av olika faktorer. I vissa fall utförs behandling av hårbotten hemma. Om folkrättsmedel inte hjälper, kontakta en läkare (hudläkare, allergiker eller trichologist).

De faktorer som orsakar kliande hårbotten inkluderar följande:

Mekanisk skada

Ibland uppstår en brännande känsla av huden efter att ha repor och skärningar. Kliande huvud på grund av sårläkning. Du bör inte kamma dem, du kan bara fördröja återhämtningsprocessen. I detta fall krävs inte särskild behandling. Men du kan använda olika lugnande oljor och salvor.

Apparater för torkning och styling

Hyppig användning av hårtorkar, strykjärn för rätning och krullningshår har negativ inverkan på epidermis tillstånd. De torkar starkt det, orsakar olika obehagliga symptom. Även dessa enheter förvärrar hårförhållandet hos kvinnor. Försök att använda dem inte mer än tre gånger i veckan, och vid behandlingstidpunkten för att helt överge dem.

ohyra

Om du är orolig för hård klåda i hårbotten, måste du kontrollera det för närvaron av parasiter (du kan använda ett förstoringsglas). Oftast finns följande parasitära organismer på hårlinjen: löss, fästingar, etc. De kan hämtas på offentliga platser, genom kontakt med en smittad person eller efter att ha besökt en skog. Även parasiter uppträder på huden på grund av bristande överensstämmelse med reglerna för personlig hygien.

Lössar lägger oftast sina ägg på baksidan av huvudet och öronen. De är fasta på hårrötterna och har en vit eller ljusgul nyans.

Seborré, eksem, psoriasis, atopisk dermatit

Seborrheisk dermatit uppstår på grund av funktionsfel vid produktion av talgkörtlar. För denna sjukdom kännetecknas närvaron av mjäll, akne och förhöjd förbränning av dermis (torrt utseende). När det gäller fett seborré, bildas överskott av talg och små skalor i hårbotten. Det uppstår på grund av problem med matsmältningssystemet eller immunsystemet.

Psoriasis är en icke-infektionssjukdom. Dess främsta symptom är bildandet av rosa plack täckta med vita vågar. Om du inte utför behandling kommer sjukdomen att sprida sig till hals och öron.

Eksem och atopisk dermatit har liknande symtom. Om du inte går till en läkare i tid, kan dessa sjukdomar orsaka aktiv håravfall.

xeros

Denna sjukdom uppstår på grund av otillräcklig utsöndring av talgkörtlarna. Som ett resultat torkar huvudets hud ut, små sprickor kan förekomma på ytan. Patienten är orolig för den brännande känslan, han utvecklar desquamation av epidermis.

Kliande och kliande hårbotten med xeros av två skäl:

 • Användning av aggressiva tvättmedel, frekvent tvättning av huvudet.
 • Hormonal misslyckande i kroppen.

I det första fallet rekommenderas att byta shampoo med en mer "mild" en. Det är lämpligt att använda ett allergivänligt rengöringsmedel. Vid hormonell störning är det nödvändigt att konsultera en läkare. Han kommer att genomföra en undersökning och ordinera de mest lämpliga drogerna.

Ringworm (trichophytosis)

Klåda i hårbotten orsakas av intag av svampmikroorganismer på epidermis. Patienten har flera allvarliga symptom på en gång: hudirritation och håravfall. Trichofytos orsakar riklig avskalning, klåda och rodnad i små områden av epidermis. Också på grund av sjukdom förlorar håret sin tidigare styrka, slits lätt och faller ut starkt när man kammar.

Svampens parasitiska mikroorganismer kan inte detekteras oberoende. En exakt diagnos kan bara vara en läkare, efter att ha tagit en skrapa.

Dermatofytoser (ringorm)

Denna svampsjukdom diagnostiseras oftast hos barn. Ringorm visas vid kontakt med infekterade personer eller djur. De viktigaste symptomen är förekomsten av kliande plack på epidermis. De svullnar så småningom, fester och blir täckta med en tjock skorpa. Om du inte utför behandlingen kommer huvudet kliar att sprida sig till auriklarna (klåda bakom örat), nacke, bröst och rygg.

diabetes mellitus

Förhöjt blodsocker framkallar störningar i utvecklingen av talgkörtlarna, orsakar uttorkning. Allvarlig torrhet, skalning och klåda i huden sträcker sig inte bara till hårbotten utan även på hela kroppen.

För att kunna göra en noggrann diagnos måste du kontakta en kvalificerad specialist. Han kommer att ordinera dig en speciell diet och mediciner. Du måste först donera blod till socker.

neurodermatit

Denna allvarliga neurologiska sjukdom kan orsaka klåda och andra förändringar på huden. Exacerbations uppstår på grund av stressiga situationer. Obehagliga symptom blir mest uttalade på kvällen.

Neurologiska störningar

Forskare har visat att stressiga situationer (spänd situation hemma eller på jobbet, depression, svår chock) kan orsaka klåda i hårbotten (ofta kliande huvud, nacke). Stress provocerar produktionen av kortisol, adrenalin och noradrenalin i kroppen. För deras borttagning måste du delta i fysisk aktivitet, annars kommer de att ackumuleras i blodet. Detta i sin tur orsakar svår klåda.

bERIBERI

Klåda i hårbotten och nacken beror på bristen på makro och mikrodelar i kroppen. Bristen på vissa vitaminer påverkar huden enligt följande:

 • Med brist på vitamin B2 i kroppen finns det en överdriven produktion av talgkörtlar. Detta kan leda till utveckling av seborré (fetthalt).
 • Brist på vitaminer från grupp A och C leder till riklig håravfall.
 • Otillräckligt intag av D-vitamin orsakar för tidig åldring av huden. Epidermis blir torr, peeling och klåda.
 • Bristen på vitaminerna E och B6 strider mot regenerering av hudceller.

Distinktiva symptom på beriberi: brist på prestanda, frekvent förkylning, svaghet. Patienten kan också försämra utseendet på nagelplattorna och håret.

Allergisk reaktion

Om du efter att ha använt nya kosmetiska produkter för vård: schampo, balsam, balsam eller hårmask, är hårbotten hård repa, då är detta ett säkert tecken på allergi.

För att undvika förekomsten av obehagliga symptom, undersök sammansättningen av det nya verktyget. Natriumlaurylsulfat är den vanligaste irritationen.

Särskild kost

Om orsakerna till hårbotten kliar är avitaminos, diabetes mellitus eller allergier, använd kost för att eliminera obehagliga symptom.

Läget i hårbotten och håret beror på vår näring. På grund av den frekventa användningen av skadliga produkter försämras epidermis tillstånd, peeling, torrhet och klåda uppträder. För att återställa den normala funktionen hos talgkörtlarna och förbättra hårets tillstånd, följ dessa kostråd:

 • Var noga med att inkludera i din kost mejeriprodukter (mager matsost och ost, kefir, ryazhenku, naturlig yoghurt, etc.).
 • Drick mer vätskor (1,5-2 liter). I vanligt vatten kan du lägga till citronsaft, ingefära och lite honung. Detta kommer att förbättra ämnesomsättningen.
 • Avvisa från godis, salt och fet mat.
 • Ät nötter varje dag (högst 50 gram per dag), ägg, lever, kokt fjäderfäkött och magert fisk (ångad eller stuvad).
 • Lägg till mer fiber i din kost. Det kan tas i pulverform (säljs på apotek). Fiber finns också i stora mängder i bovete och havregryn, i pistaschötter, betor, kål och andra grönsaker.

Förutom att det rekommenderas att ta vitamin A, E, B, C, jod och kalcium. De kan köpas på något apotek.

Hur bli av med kliande hårbotten?

Först måste du undersökas av en hudläkare eller trikolog. Beroende på orsaken till klåda, kommer han att ordinera läkemedlet. I vissa fall, för att göra en noggrann diagnos måste du klara prov.

Traditionella metoder

Sjukdomar som orsakar kliande hårbotten

Pedikulos (närvaro av löss)

 • Shampoo "Paranit", "Nittifor", "Pedilin" och "Hygia." Med hjälp av dem kan du bli av med löss, men också från deras ägg. På våthår applicera schampo. Sätt duschlocket på huvudet. Skölj av efter ca 20-40 minuter. Ta sedan en kam med fina tänder och försiktigt kamma lössens ägg. Upprepa proceduren en gång i veckan tills parasiterna helt elimineras.
 • Mössor och sängkläder måste tvättas, kokas och strykas med ett hett strykjärn.
 • • Ketokonazol-schampon (Ketokonazol, Nizoral, Sulsena) kan hjälpa till att lindra klåda. Det appliceras på de drabbade områdena i epidermis, lämnar i 5-10 minuter, som en mask och tvättas sedan av. Läkemedlet används 3 gånger i veckan. Behandlingsförloppet beror på svårigheten av klåda.
 • Shampoo med salicylsyra eller tjära hjälper till att bekämpa denna sjukdom.

För att eliminera de obehagliga symptomen förskriva antihistaminer ("Tavegil", "Suprastin", "Fenistil"). Innan du använder dem, var noga med att läsa instruktionerna, det finns kontraindikationer.

Dessutom kan adsorbenter användas: aktivt kol, polysorb, enterosgel etc.

För att eliminera klåda i området av lesionen genom svampinfektion, förskriva:

 • Vitaminer, örtte och rätt näring.
 • Läkande schampon med zinkpyrition eller klasazol. De måste tillämpas ungefär tre gånger i veckan.

En allvarlig form av svampinfektion behandlas med hormonella salvor: Miconazol eller Clotrimazole. Medel för internt bruk: "Flukonazol", "Mikosist", "Flukostat".

Beroende på problem kommer läkaren att ordinera lämplig metod för behandling.

Traditionell medicin. Hembehandling

Inte i alla fall kan du använda hemhjälpmedel. I närvaro av hudsjukdomar (atopisk dermatit, eksem, psoriasis, etc.), hormonella störningar och organs abnormiteter är användningen av traditionell medicin kontraindicerad.

Under behandlingen, försök att följa en speciell diet. Du kan också göra en daglig huvudmassage. Det bidrar till att förbättra blodcirkulationen.

Noggrant övervaka tillståndet i hårbotten och håret, då kan du undvika förekomsten av kliar. Vi hoppas att vår artikel var användbar för dig!

Klåda i hårbotten och kroppen: orsaker, diagnos, behandling

Orsaker till klåda kan vara sådana: sjukdomar i övre luftvägarna, diabetes mellitus, leversjukdom, hypo- och avitaminos, cirkulationsstörningar (vaskulär ateroskleros), lokal neuralgi eller neurit, en allergisk reaktion på droger eller mat, psykogena orsaker, dermatit (dermatit, eksem mykoser).

De flesta hudsjukdomar åtföljs av klåda. I det här fallet är kroppen repad på olika ställen, orsakerna till detta är ofta dolda och kan inte fastställas med säkerhet. I vissa fall blir klåda neurodermatit, i andra försvinner det utan spår. Varför finns det ett behov av att skrapa dig själv?

Men varför kliar en man?

Således utför han en slags massage på de drabbade platserna. Som ett resultat av friktion accelereras blodflödet och rörelsen av lymfan, skadliga ämnen avlägsnas och irritationen av nervändarna upphör.

Klåda i huden är ofta en fysiologisk känsla av perfekt friska vävnader, som är en följd av ackumulering av metaboliska produkter på ett ställe. Den har inga visuella manifestationer och passerar tillräckligt snabbt.

I medicin är pruritus uppdelad i två typer: universal (lokaliserad i vissa begränsade områden) eller vanliga (hela kroppen). Lokalt utseende kan förekomma i olika delar av kroppen, från huvudet och slutar med lemmarna. De vanligaste känslorna i anus och könsorgan.

Båda typer av klåda kan vara permanenta eller periodiska. Också skilja intensiteten av känslor, som kan variera från mindre till mycket starka. Med starka manifestationer, mister en person sömn och aptit, lider av en ständig önskan att skrapa ömma fläckar, tårar ofta huden ihop i blod.

Forskare noterade att hudkroppen oftare kliar i natt och kväll. Förklaringen är enkel: på kvällen sträcker fartygen, vilket leder till ökad blodcirkulation. Hudceller får mer värme, vilket i sin tur ökar exponeringsnivån för stimuli. Påverkar graden av uppenbarelse av klåda och stabil hög temperatur som uppstår när en person är i sängen. Man tror att ökat blodflöde bidrar till snabb leverans av nedbrytningsprodukter till hudens celler och vävnader.

Den psykologiska faktorn är av stor betydelse för att svara på frågan varför kroppen är klåda. Under dagen är en person distraherad av hushålls- eller arbetsförhållanden, utan att lägga mindre uppmärksamhet åt klåda hudens känslor, och på kvällen och på natten byter kroppen till subjektiva känslor.

Faktorer av staten

Om en patient klagar länge om att kroppen kliar, men huden och slemhinnorna inte har visuella förändringar, gör doktorn en preliminär diagnos som låter som en kliande av okänd etiologi, det vill säga orsaken till tillståndet är inte klart.

Detta villkor kan hänföras till två faktorer. En av dem kan bero på flera anledningar:

 1. Överkänslighet i nervsystemet, som svarar mot mindre inre irritationer med starkt klåda. Detta kan ske med neurastheni, hysteri, efter att ha lidit infektiösa och katarrala sjukdomar, med psykiska patologier och stress. Ofta åtföljs villkoret av andra symtom på nervsystemet - ökad reflex, smärta etc.
 2. Ökad intryckbarhet, där kroppen börjar klia inte under påverkan av irriterande men vid en blick på dem. Så misstänksama individer börjar klia efter att ha sett en loppor, bugg, larv, kackerlacka eller hudskador i en annan person. Med tillståndets konditionerade reflexa natur (mnemoderma) uppträder känslan av klåda när minnen av de överförda hudpatologierna.
 3. Direkt kontakt med externa stimuli. Så om kroppen är kliande kan orsakerna vara en larv på huden som irriterar håren på kroppen. vissa växtarter hushålls- eller industrikemikalier. Externa irritationsmedel kan vara låga eller höga omgivande temperaturer, syntetiska kläder och andra faktorer.

Den andra faktorn är förknippad med exponering för interna stimuli. Om hela kroppen är kliande och kliande kan funktionella störningar i de inre organen vara de skyldiga. Till exempel, vid metaboliska störningar eller mag-tarmkanalen ökar mängden sönderdelningsprodukter. De påverkar nervändarna i huden och orsakar giftig klåda.

Detta tillstånd kan uppstå på grund av patologier i levern eller gallblåsan, då gallan ackumuleras i blodet. Eller med långsam tarm och förstoppning, när toxinhalten i kroppen ökar dramatiskt.

Sådana störningar i kroppen, såsom de endokrina organens patologier (särskilt sköldkörteln och bukspottkörteln), cancer, blodsjukdomar och hematopoetiska organ, hyperhidros, fetma etc. bidrar till toxisk klåda.

Patologier med symtom

Ett tillstånd där hela kroppen kliar kan vara ett symptom på olika patologier. De vanligaste är:

Neurodermatit är en kronisk multifaktoriell sjukdom, ofta orsakad av neurogena allergiska orsaker och manifesteras av hudutslag. Patologi kan utvecklas som ett resultat av sjukdomar i immun- och nervsystemet, ärftlig predisposition eller allergiska reaktioner. Om orsaken till tillståndet är allergi kan atopisk dermatit kallas atopisk dermatit.

Urtikaria - hudinflammation orsakad av allergener. Karaktäriseras av snabbt framkallande utslag av högt kliar i blått rosa blåsor. Annorlunda från dermatit termer av manifestation: vanligtvis urticaria försvinner efter några timmar.

Ökad torrhet i huden eller xeros, orsakad av ofta använda tvättmedel, solljus och naturlig åldrande. Sebaceous körtlar utsöndras, vilket bidrar till att irritation uppträder, vilket leder till att huden stryker ständigt.

Diabetes mellitus, där en ökning av blodsockern leder till svår klåda, medan det inte finns några utslag, liksom andra fel observeras inte. Vanligtvis är kroppen av personer som lider av diabetes i ett dehydratiserat tillstånd, på grund av vilken torrhet och klåda i huden utvecklas. I allvarliga fall kan sprickor och svampinfektioner gå med i klåda, vilket också orsakar obehag.

Scabies är en smittsam patologi orsakad av skabb eller kvalster. Det kännetecknas av starka hudskador och klåda sensation. Särskilt starka delar av kroppen börjar klia på natten.

För en noggrann diagnos, kontakta en ENT-läkare, en hudläkare, en neurolog, en terapeut, en allergiker.Nästa Artikel
Hårvård efter biovävning