Kliande hårbotten efter att ha tvättat hår - vad är anledningen till, hur man behandlar?


Fråga: Mitt problem är allvarlig klåda i hårbotten. Mitt huvud börjar klåda väldigt nästan omedelbart efter tvätten (mitt hår varannan tre till tre dagar). Huvud och baksida av huvudet klipper mest. Det finns ingen stark mjäll. Varför kliar det och hur blir du av med det?

Svaret på expertwebbplatsen Pro-hår. Hårstylist Anastasia Simonova:

Allvarlig klåda och skalning i hårbotten är inte en sjukdom, men ett symptom, en manifestation av andra sjukdomar i kroppen, och dess orsaker kan vara mycket olika. Ökad torrhet i hårbotten, seborré, allergisk eller atopisk dermatit, neurodermatit, svamp eller parasitiska infektioner, såsom löss och många andra saker kan vara synd för klåda.

Det är ganska möjligt utseendet på en stark kli på grund av att du använder ett schampo som inte passar dig. Förmodligen utvecklingen av en allergisk reaktion på vårdprodukterna eller hårfärgen. Även allvarlig stress kan vara en indirekt orsak till klåda. Kanske du tvättar ditt huvud för ofta och blåser ditt hår eller ditt schampo är för aggressivt för din hud.

För att utesluta allvarlig sjukdom i hårbotten rekommenderar jag att anmäla dig till ett samråd med en hudläkare. Det är viktigt att utesluta de hudsjukdomar som kräver särskild behandling och inte passera sig själva. Om det finns möjlighet, är det värt att samråda med en tricholog, som ska utföra en specifik diagnos av hårbotten, kommer att göra ett trichogram. Särskilt om du är orolig för mjäll och håravfall, förutom klåda. I Moskva och St Petersburg är det ganska lätt att hitta kompetenta specialister, i små städer är det svårare.

Mest sannolikt kommer en hudläkare att ordinera en behandling för dig som hjälper till att minska klåda. Till exempel medicinska lotioner.

Om du inte har hittat några hudsjukdomar, kan du behöva ändra din vård. Kanske har du nyligen bytt shampoo? Vissa människor som har mycket känslig hårbotten har inte schampon som innehåller mycket natriumlaurylsulfat. Men problemet är att denna tvättbas är närvarande i nästan alla schampon som finns på butikshyllor, och även i professionell kosmetika för hår.

I det här fallet bör du prova speciella medicinska dermatologiska schampon, som säljs på apotek. Många av dem är utformade speciellt för behandling av hårbotten kliar. Läs etiketten: ofta används kamfer, mentol och örttextrakt i schampon och lotioner som kan minska kliande hårbotten. Till exempel, kamille, burdock, calendula. Eteriska oljor, som teolja, hjälper också bra.

Ett bra alternativ är några barns schampo, där aggressiva ämnen som natriumlaurethsulfat är frånvarande.

Om du har en torr hårbotten, kanske du vill uppmärksamma näring. Läs vilka livsmedel som ska läggas till din kost för att läka hårbotten.

Om vi ​​pratar om behandling av huvudtopp med folkmedicin, kan jag råda dig att skölja ditt hår efter att ha tvättats med avkok av samma örter - kalendula eller kamille. Det är lämpligt att skölja hårbotten med kallt vatten.

Du kan prova masker från naturliga oljor - till exempel oliv eller burdock, där du kan lägga till tea tree oil. De fuktar, matar och mjukar hårbotten väl. Och tea tree olja hjälper fortfarande till att bekämpa svampen och förhindra dess förekomst. Så här gör du en mask av hårolja, du kan läsa här.

Vissa hjälper äpple mask. Skaka äpplet på en rivare och applicera vattnet på hårbotten innan du tvättar. Skydda med folie och näsduk, håll i en halvtimme och skölj håret väl.

Varför kliar du huvudet

Detta problem förekommer ibland utan uppenbar anledning. Det första som kommer att tänka på är närvaron av parasiter, även om den störande faktorn kan ha många olika orsaker. Förstå vad som kliar huvudet, vad man ska göra för att åtgärda problemet i ditt fall.

Varför kliar i hårbotten

Utmattande klåda är inte den trevligaste känslan som uppstår av olika anledningar:

 1. För det första är det torkning av huden - på grund av bristen på näringsämnen, vitaminer, mineraler, vätskor, fettsyror.
 2. Felaktig hårvård kan också orsaka klåda. Ständig användning av järn, hårtork och tång kan inte påverka tillståndet i det övre epitelskiktet.
 3. Om du är bekymrad över frågan om varför hårbotten kliar, är det nödvändigt att ge håret med skön vård, skonsam rengöring plus näring, fuktgivande.

Möjliga orsaker

Om du ständigt kliar huvudet, måste du veta varför detta händer. Skälen som orsakar kliande hud, en stor mängd. Att identifiera den som stör en viss person kan bara en speciell läkare - en tricholog. Om din hårbotten är kliande och ditt hår faller ut, syns fläckar, sår eller mikroskador, då kan du inte göra utan expertråd.

De vanligaste orsakerna till att huvudet kliar:

 1. Förekomsten av parasiter: fästingar eller löss. Det är omöjligt att göra en noggrann diagnos på egen hand, endast en kvalificerad läkare kan göra detta. Du bör dock be dina älskade att undersöka ditt hår med ett förstoringsglas.
 2. Orsaken till obehaglig klåda och brännande kan vara seborré. Detta är en sjukdom som orsakar en kränkning av fettbildningsprocessen i epitelskiktet. Det finns olika typer av seborré: torr, blandad eller oljig. Behandling i det här fallet kommer att vara lång, inklusive en hel rad åtgärder.
 3. Ibland börjar huvudet att klia, rodnad uppstår på grund av allergier mot kosmetikkomponenterna (schampo, mask, färgkompositioner). Dessutom kan allergener vara ämnen som du tvättar sängkläder.
 4. Överdriven torrhet i epitelskiktet leder nästan alltid till att huvudet ständigt kliar. De viktigaste symptomen på detta problem är: stark elektrifiering, långsam förorening, installationsproblem.
 5. Svamp sjukdomar kan också orsaka klåda, irritation och obehag. I det här fallet måste du kontakta en hudläkare och börja en omfattande långtidsbehandling.

mjäll

Nedsatt funktion hos talgkörtlarna och den aktiva bildningen av epitelceller orsakar mjäll och klåda. Bli av med detta problem kan bara vara en komplicerad effekt på hudcellerna. Om du inte tar tidsåtgärder kommer sjukdomen bli kronisk. För att återställa hårbottens normala tillstånd ordinerar läkaren läkemedel, lotioner, tonics, speciella schampon.

Huvudhår och hår faller ut

Om klåda åtföljs av en prolapse, kan flera olika överträdelser vara orsaken. Först och främst saknar kroppen vitaminer, vilket leder till att hårsäckarna försvagar håret blir sprött. För att lösa problemet behöver du ett botemedel mot skallighet, rätt kost och särskild vård. Utseendet på en svampsjukdom (till exempel ringorm) leder också till desquamation, outhärdlig klåda och förlust av strängar. Det är inte självmedicinskt, det är bättre att identifiera sjukdommens natur - det kan vara en allvarlig sjukdom i de inre organens arbete.

Barnets huvud är kliande

Mycket ofta är huvudet repat på barn. Anledningen till detta kan vara fästingar eller pedikulos. Parasiter älskar barnens känsliga hud, eftersom det är lättare att bita igenom och få sin egen mat. Detta framkallar en reaktion av nervändar och gör att barnet vill klia på huvudets baksida, vilket provar desquamation och irritation. Dessutom uppstår kliande på grund av neurologiska störningar, undernäring, allergier, infektioner. För att skydda ditt barn, använd hypoallergena vårdprodukter, hälsosam mat och naturliga sängkläder.

Scalping och fläckning av hårbotten

Överdriven torrhet i huden, försämrade metaboliska processer, sebaceous körtlar onormalt arbete - allt detta orsakar oemotståndlig klåda och skalning. Torr hud börjar producera fett i stora mängder för att rätta till situationen. Många kvinnor tar denna reaktion på strängarnas ökade fettinnehåll, börjar använda torkhampor och försvårar problemet. Om du märker att frisyren är stackad, elektrifierad, blir inte smutsig under en längre tid, har texturen blivit torr och livlös, då behöver du bara använda kosmetika för intensiv fuktgivande.

Huvud kliar efter tvätt

Om huvudet kliar efter tvätt, rekommenderas att byta shampoo, skölj, hårmask. Sådana ämnen som natriumlaurylsulfat kan orsaka klåda. I det här fallet är det värt att välja medel med mjukare, sparsam struktur. Typiskt hårmålning, felaktigt utvald botemedel mot alopeci, tvättmedel - allt kan orsaka allergier som orsakar klåda efter tvättning. Om du hittar sådana problem, granska valet av hårvårdsprodukter.

Vad ska man göra om huvudet kliar sig

Om du finner obehag, strängförlust, klåda i huvudet, ökad epidermis greasiness, bör du omedelbart besöka en hudläkare. Specialisten kommer att bestämma den exakta orsaken, förskriva läkemedel för reglering av metaboliska processer, vitaminer och om nödvändigt en hårväxtaktivator. Ibland är möjligheten att besöka en läkare frånvarande, och den ansträngande lusten att skrapa tillåter inte att leva normalt. I det här fallet kan du vara uppmärksam på de populära recepten.

Hemma, lotioner med salicylsyra, föreningar med björktjära, ketokonazol hjälper till att ta bort oacceptabel klåda. Du kan ta bort irritationen genom att skölja med örttekok, för detta kan du använda kamomill, sträng, kalendula. Om du gnuggar havssalt i hårbotten, kan du rengöra porerna, förbättra blodcirkulationen och närma glödlamporna. Detta är en effektiv metod mot klåda, håravfall, långsam hårväxt. Dessutom kan du köpa speciella produkter i apoteket: mjällschampo, spray för hårväxt, balsam, masker.

Vanliga orsaker till klåda i hårbotten efter tvättning

Fläck, kliande hårbotten, särskilt efter tvättning, seborré och många andra problem kan dölja sina rötter djupt i kroppen. Det är därför du behöver äta rätt, för att övervaka hygien och hälsa.

Vi övervakar alla våra hygien, inklusive regelbundet tvättning av vårt hår, vi bryr oss om deras tillstånd. Det beror på hur attraktiv vi ser, vår skönhet. Det finns tider när hårbotten börjar torka efter dusch. Klåda kan bestå i flera timmar, eller till och med dagar. Vilka faktorer orsakar ett problem när kliande huvud efter tvätt? Varför kliar och hur blir du av med det?

Orsaker till

Om omedelbart efter att ha torkat huvudet kliar det - var inte rädd och tro att det här är en sjukdom. Ofta är detta bara en följd av en provocerande faktor. Trots det faktum att en stor mängd förbättrade kosmetika för varje typ av hår är gjord, kan huden klia på andra dagen. Om det händer ganska ofta är det vettigt att konsultera en läkare för en undersökning och en noggrann diagnos. Låt oss överväga vad som kan vara orsakerna till klåda på huvudet.

Den främsta orsaken till scabies är torr hud. Men det här är bara en följd. Orsaken till torrhet måste avslöjas djupare. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt följande punkter:

 • när klåda åtföljs av håravfall
 • kliande hud på andra platser
 • utslag, rodnad uppträder
 • klåda varar i flera dagar.

En primär undersökning ska utformas för att upptäcka hudskador, mjäll eller löss.

pediculosis

Till skillnad från andra provokationsfaktorer är detta en ganska sällsynt orsak till klåda, men det bör inte uteslutas. Noggrann undersökning av en hudläkare krävs. Med ett positivt resultat måste du undersöka huvuden och andra familjemedlemmar.

Torr hud

Ofta är torr och livlös hårbotten direkt relaterad till vattenkvalitet, hälsa, yttre stimuli. Overdried hud kan klia, och vi ska skylla på detta. Många kosmetologer rekommenderar att du torkar håret med en hårtork bara hälften och låt det torka själv.

Även om vi inte alltid har möjlighet att använda destillerat kvalitetsvatten för hårvård, och vi måste tvätta med hårt vatten med klor kan vi ändra kvaliteten. Till exempel, lägga till lite flytande ammoniak eller vanlig bordsvinäger till vattnet.

allergi

Även de dyraste schampon och kosmetika kan orsaka hudallergier. Mismatch med hudtyp kan torka epidermis. Detsamma gäller för andra kemikalier i färger, stylingprodukter, luftkonditioneringsapparater och hushållsapparater. Det finns vanliga fall när kroppen blir van vid ett schampo och börjar avvisa det, vilket manifesterar sig i klåda i huden efter en dusch.

Om du nyligen har färgat ditt hår utesluts inte allergiska reaktioner på komponenterna i färgens kemiska sammansättning. Som regel innehåller den en stor mängd ammoniak, väteperoxid, pigment, som kan provocera allergier. Det är därför du måste göra ett kompatibilitetstest innan du applicerar färgen eller använda produkter utan ammoniak eller tonik. Men även de kan vara provokatörer, varför skabb förekommer i hårbotten.

svamp

En av manifestationerna av svampsjukdomar är mjäll. Om det är mycket av det och svårt att bli av med det, kan det vara värt att behandla problemet med speciella svampmedel, använd kosmetika avsedda för detta. Det är nödvändigt att behandla seborré, annars kommer sjukdomen att bli en kronisk fas och kommer hela tiden att förstöra ditt utseende med vita flingor på axlarna och håret. När vatten kommer på huvudet blir klåda mycket svårt.

Brist på vitaminer

Bristen på vitaminer och mineraler som vi behöver påverkar väsentligt utseendet. Ofta händer detta under vår- och höstperioden. Det är därför ansiktet blir blekt, naglarna blir blåa, rast, håret faller ut, klåda uppträder. Och den obehagliga klåda sensationen efter tvätten varar inte en dag, men veckor och även månader, om du inte ser efter din hälsa.

Exchange störningar

En annan anledning - störningar i ämnesomsättningen och ett överskott av svavel i kroppen. Om det inte finns några andra faktorer som provocerade problemet, var uppmärksam på dig själv som helhet, ta prov och godkänn provet. Kanske behöver du justera din kost, eliminera protein i konsumerade livsmedel.

Hyppig tvätt

Hyppig tvättning av huvudet kan också orsaka klåda. Ofta tvättar vi våra huvuden, eftersom vårt hår blir fetare och de ser fula ut. Men varje dag kan du inte tvätta håret. Om detta problem stör, är det nödvändigt att behandla överdriven produktion av fet fett.

Problemlösning

Behandling av klåda på huden beror på orsaken till förekomsten. För att avlägsna löss, fästingar, finns det olika specialverktyg, såsom schampo och masker. Att bota andra orsaker till att huvudet kliar, det tar längre tid, eftersom de ofta ligger inne i kroppen.

Mest troligt måste du ta en vitaminkurs ordinerad av en läkare eller behandla ett sjukt organ. Eventuella peeling, scabies, allergier - huvudskylten om eventuella kränkningar i livsstödssystemen. Om orsaken till alla allergiska reaktioner måste du begränsa dig själv från källan, som kan vara:

 • schampo;
 • tvål;
 • rengöringsmedel;
 • tvättpulver;
 • kosmetiska produkter.

Du kan behöva utföra alla rengöringsåtgärder med handskar, för att inte komma i kontakt med kemikalier, för att ersätta schampo och kosmetika med en annan. Idag kan du köpa någon produkt med allergivänlig effekt.

Det är alltid nödvändigt att övervaka din kost och påfyllning av kroppen med nödvändiga vitaminer. Men om problemet är redan där, kommer det att vara nödvändigt att dricka en kurs med vitaminer eller att diversifiera din kost, vilket måste innehålla:

Vid förhöjning av seborré måste du sluta äta fet och kryddig, försök att inte utsättas för stress, håll kroppen ren. Från allt följer det att förebyggande, väl valda kosmetika, en balanserad kost - nyckeln till vår hälsa och skönhet.

Varför kliar du huvudet efter att ha tvättat ditt hår?

Det händer ofta att vi plågas av klåda i hårbotten. Det konstigaste är att huvudet kan klia omedelbart efter att ha tvättat eller torkat det med en hårtork. Varför händer detta för personer som inte lider av pedikulos, frågade "AiF-Chelyabinsk" experterna.

"Huvudet kan klia av olika skäl. Detta symptom kan vara associerat med diabetes, allergier eller hormonavbrott och stress. Huvudet kan klia och med banalt vitaminbrist. Endast en läkare kan avgöra orsaken till klåda och göra rekommendationer för behandlingen. Därför är det värt att hänvisa till en hudläkare, en specialist kommer att kunna göra en diagnos vid den första undersökningen, utan att tillgripa analys, säger trichologen.

Den vanligaste orsaken till klåda kan vara seborré, vilket uppkommer på grund av abnormiteter i talgkörtlarna. Med sin reducerade aktivitet talar vi om torr seborré, med ökad aktivitet - om oljig. De vanligaste tecknen är: alltför fet eller torr hårbotten, mjäll, hudskalning, akne.

Också orsaken till klåda kan hårtork, krusjärn och andra apparater för torkning och styling, vilket överdriver hårbotten. För ofta tvätt är en annan möjlig anledning.

Enligt en hudläkare kan fuktgivande neutrala pH-schampon som säljs i varje apotek hjälpa till med torr hud.

Vad ska man göra om huvudet kliar sig efter tvätt

Inte alls, men många huvud kliar mycket efter tvätt av hår. Huvudet av huvudet, baksidan av huvudet, bakom öronen är alla symptom på det faktum att någon patologisk process sker i kroppen.

Orsakerna kan vara lika enkla som en allergi mot schampo, det är tillräckligt att förändras och allt kommer att gå och mer allvarliga - seborrheisk dermatit, pedikulos, etc. Låt oss ta en titt på exemplet på vissa sjukdomar, varför det kliar och hur man undviker det.

Allergi mot schampo och vårdande kosmetika

Det första som kommer att komma ihåg när omedelbart efter att ha tvättat mitt huvud kliar - det passar inte schampo.

Huvudkomponenterna i något schampo:

 • bas eller tvättmedel - vatten och ytaktivt ämne (ytaktiva ämnen);
 • specialister som tillhandahåller schampo dess egenskaper
 • konserveringsmedel för långvarig lagring;
 • pH-balanserade ingredienser
 • färger, smaker, stabilisatorer etc.

Någon av dessa ingredienser kan orsaka allergier, vilket orsakar klåda, mjäll, skorpor på huden etc.

Om du märkte att klåda uppstår efter tvättning, försök byta shampoo. Exakt samma reaktion i kroppen kan prova en hårspola, balsam och andra vårdkosmetika som du sätter på håret under rengöringsprocessen.

Om du är osäker är det bättre att konsultera en hudläkare eller tricholog. De kommer efter test och undersökningar att bestämma den exakta diagnosen. Var säker på att i de försämrade allergierna ta antihistaminer.

Det är viktigt! Sköljning med avkok av örter (kamomill, burst, burdock root, calendula) hjälper till att eliminera kliande hårbotten efter att ha tvättat hår.

Seborrheisk dermatit

Seborré, som ofta kallas helt enkelt mjäll, är en sjukdom som orsakas av den kraftiga aktiviteten hos jästliknande svampar i Malassezia furfur-släktet. Denna villkorligt normala mikroflora av den mänskliga huden skapar inte några problem i normal tid.

När provocerande faktorer förekommer - förkylningar, allergier, kylning etc. - svampar börjar aktivt spridas, stör sebaceous körtlar, vilket leder till seborrheisk dermatit.

Särskilda schampon baserade på svampdödande läkemedel som hämmar aktiviteten hos patogena floror, återställer sebaceous körtels sekretion och främjar hudregenerering hjälper till att övervinna dermatit.

Det är viktigt! Tillsammans med antifungal behandling tar de ett vitaminkomplex för att förbättra patientens allmänna tillstånd.

Ökad känslighet i hårbotten

Om hårbotten är mycket kliande och fläckig, även efter allergivänliga schampon, förutsatt att det inte finns några andra klåda faktorer, kan du ha ökad känslighet. I detta fall rekommenderas att välja speciella märken av schampon och omsorgsmedel baserade på kamfer, mentol, extrakt av medicinalväxter och eteriska oljor.

Ibland sparar babyshampo situationen med ett minimum av aktiva substanser och koncentrat.

pediculosis

Det verkar som att löss är ett barndomsproblem, men nej, även vuxna blir ibland glada ägare av parasiter. Klåda uppträder naturligtvis inte bara efter tvättning - parasiten matar på mänskligt blod som pierces huden.

Det är ögonblicket av punkteringen som provar en sverbezh, och ju fler insekter på huvudet desto intensivare det kliar, och på ren hud blir parasiternas aktivitet helt enkelt ofördragen.

Att bli av med löss och nits hjälper specialverktyg baserade på naturliga eller syntetiska insekticider som förstör parasiter. Var säker på att tillsammans med protivedikuleznymi schampon hår kammas ut med frekventa kamar för att ta bort nits - lössägg. Läs mer om pedikulär i denna artikel.

Torr hud orsakad av stress

Vår kropp reagerar annorlunda på en negativ miljö. En av konsekvenserna av stress, depression och depression kallas epidermis uttorkning. Som ett resultat blir håret tråkigt, bokstavligen livlöst, huden flingar, klåda. Och så ledsen, men med håret i allmänhet problem.

För deprimerat tillstånd ordinerar läkare ofta en kurs av antidepressiva medel. Samtidigt rekommenderas att göra masker och använda speciell kosmetika för att återställa hårkvaliteten och bli av med irriterande klåda. Var noga med att dricka en kurs av vitaminer och använd placental kosmetika.

Folkmekanismer

Farmor recepten hjälper oss ofta, särskilt när det gäller hår recept. Huvudfokus ligger på burdockolja, som ger näring, återställer och återfuktar även det torra håret.

 1. För att återställa glans
 • torr senap - 1 msk. l.
 • kefir - 2 msk. l.
 • 1 äggula;
 • burdock olja - 1 msk.

Applicera masken på håret, linda huvudet, lämna i några timmar. Skölj med kallt vatten

 1. För att återfuka huden
 • burdock olja - 1 msk. l.
 • vitaminer A och E - en ampull;
 • honung - 1 msk.
 • Kefir - 1-2 st.l.

Smält honungen i ett vattenbad, tillsätt de övriga ingredienserna. Applicera på hårbotten, wrap, lämna över natten. Tvätta av med varmt vatten.

 1. För att återfuka huden
 • burdock olja - 1 msk. l.
 • ricinolja - 1 msk. l.
 • havtornsolja - 1 msk. l.
 • olivolja - 1 msk.
 • äggula - 1 st.

Olja uppvärmd, tillsatt äggula, påförd avskiljningar. Lämna maximalt 8 timmar. Tvätta av med varmt vatten. Denna mask görs inte mer än en gång i veckan, för att inte störa balansen i huden. Annars kommer klåda och skalning att försvinna, men håret börjar växa mycket snabbt.

Masker rekommenderas speciellt om du går till bastun eller bad. Hög temperatur och fuktighet bidrar till mer intensiva effekter av ingredienser och förbättrar effekten.

Efter tvättmedel, var noga med att skölja håret med en lösning av äppelcidervinäger (1 ssk per liter vatten) eller avkok av örter.

Det är mycket användbart ibland att ersätta schampot med en smet från rågmjöl med tillägg av kefir och äggulor. Oroa dig inte - ditt hår kommer att vara rent, inte trassligt och klåda och brinnande kommer att passera.

Och äntligen

Hår är vår stolthet. Ofta är de en indikator på kroppens allmänna tillstånd. Ingen avbryter betydelsen av ansikts- och kroppskrämer, men glöm inte hårbotten - det kräver också noggrann vård och uppmärksamhet.

Hårbotten klåda - orsaker, förebyggande och behandling

Med kliande hårbotten har en person en angelägen önskan att klia på den. Det är nästan omöjligt att hålla tillbaka, och därför uppträder sår, repor och skur på huden.

Kombinera en kliande plats eliminerar inte problemet, men tvärtom förvärrar det. För att bli av med ett kli av ett huvud är det först och främst nödvändigt att ta reda på orsaken till händelsen.

Orsaker till hårbotten klåda

Det finns många anledningar till klåda, och det är inte lätt att hitta en äkta. De vanligaste orsakerna är följande:

 • Parasiter. Även med iakttagande av alla hygienkrav kan man aldrig helt utesluta möjligheten till infektion med parasitisk infektion - pedikulos eller demodicos. Innan du går till doktorn, bör du be någon från hushållet att noggrant undersöka huvudet och hårets rötter genom ett förstoringsglas.
 • Seborré. En mycket vanlig orsak till kliande och brännande i hårbotten. I seborré producerar de subkutana körtlarna en överflödig mängd fett med en modifierad komposition. Ofta orsakar seborré att peeling av huden - mjäll. Seborrheisk dermatit är en ganska allvarlig sjukdom av kronisk natur som inte enkelt kan botas på egen hand. Trichologists rekommenderar en rad medicinska förfaranden.
 • Allergisk reaktion. Allergi hud kan reagera på allt: schampo, hårmask, ny kosmetika och så vidare. I det här fallet bör du omedelbart överge det hudirriterande medlet och byta till ett neutralt schampo som inte innehåller natriumlaurylsulfat.
 • Torr hud Torrhet och klåda i hårbotten är inbördes samband. Torr hud är den främsta orsaken till klåda. När håret är skört och torrt, dåligt staplat och aktivt absorberar fukt, innebär det att huden inte producerar tillräckligt mycket fett. Experter rekommenderar att du använder fuktgivande masker, krämer och schampon.
 • Brist på vitaminer. Huden kan klia av en obalanserad diet när det finns för få vitaminer och mikrodelar i kroppen.
 • Allergi mot hårfärg. I flickor och kvinnor är denna anledning kanske den viktigaste. I den överväldigande majoriteten av fallet är kliande av hårbotten efter färgning associerad med en allergi orsakad av färgämne med ammoniak och väteperoxid.
 • Svampskador i huden. Svampsjukdomar kräver långvarig komplex behandling.

Vill du veta om symtom och behandling av gastrit? Läs vår artikel.

Om alla läkaregenskaper hos ingefära beskrivs här.

Kliande hårbotten och håravfall

Hårets tillstånd beror på hårbotten. Roten, som ligger i epidermis, är huvuddelen av håret.

Faktorer som negativt påverkar hårbotten, oundvikligen påverkar håret. Dålig ekologi, stress, överdriven mental stress kan orsaka håravfall, åtföljd av kliande hud.

Denna sjukdom kallas trikhodinea och uppträder på grund av överdriven spänning av hjärnmusklerna. Med trichodia används en speciell massage för att slappna av huvudets muskler, normalisera blodcirkulationen, eliminera klåda och sluta håravfall.

Klåda och fläckning av hårbotten

Strängt taget är förlusten av hårbotten hos döda celler normala, men endast om det inte är överdrivet. Stark fläckning av huden eller mjäll är ett mycket vanligt problem.

Allvarlig mjäll är ofta åtföljd av klåda och fläckar.

Skalning av huden och svår klåda kan också orsakas av en sjukdom som psoriasis.

Avlastande kliande hårbotten efter tvättning

Ibland, omedelbart efter tvättning börjar huvudet att klia. Mest sannolikt orsaken till den känsliga huden, som reagerar på detta sätt till balsamkonditioneringsapparaten. Sådana produkter är inte avsedda för hårbotten, men för håret sköljs sköljningen dåligt av huden och orsakar klåda.

Shampoo kan också vara en orsak till kliande hårbotten efter att ha tvättat hår, om det innehåller laurylsulfat. I det här fallet bör du prova schampo baserat på tvålrot.

Vad ska man göra om hårbotten är kliande

Ett sådant problem som klåda lämnas ofta utan ordentlig uppmärksamhet, vilket inte kan ske på något sätt. En sjuk person bör så snart som möjligt fastställa orsaken till att hårbotten är kliande. För att göra detta måste du analysera din livsstil - det kommer troligen att bidra till att upprätta ett orsakssamband.

Om orsaken hittas kan du lösa problemet med hur man eliminerar kliande hårbotten. Behandling av kliande hårbotten folkmekanismer effektivt eliminerar sjukdomen.

Till exempel, lökskal är en bra folkmedicin för kliande hårbotten. Skal av glödlamporna placeras i en emaljskål, hälls med en liter vatten och kokas i ungefär en timme. Det är nödvändigt att använda detta som en balsam. Efter 2-3 dagar går klåda bort.

Ett annat bevisat verktyg - äppelcidervinäger. Eddiklösning lindrar effektivt obehag. Det räcker att lösa två matskedar ättika i en liter kokt vatten och gnugga lösningen i hårbotten på kvällen för tvätt. En kurs av äppelcidervinäger bör vara i fem dagar.

Om du inte kan bli av med kliarna, måste du kontakta en hudläkare som kan berätta hur man behandlar kliande hårbotten. För att kunna identifiera orsaken till kliarna behöver du en medicinsk undersökning. Och behandlingen kan vara mycket allvarlig.

Fläck och kliande hårbotten

Mjölkbehandling är uppdelad i kosmetisk avlägsnande och äkta behandling.

I regel är mjäll inte åtföljd av några inflammatoriska processer. Orsaken till sjukdomen är oftast:

 • ohälsosam kost
 • dysfunktion i matsmältningssystemet,
 • B-vitamin och A-brist
 • torr hårbotten.

Mycket ofta är mjäll åtföljd av klåda i huden, ibland ganska stark.

Mjölksbehandling bör inte bestå i att dölja konsekvenserna, utan att eliminera den främsta orsaken till händelsen.

Det finns två typer av mjäll - torr och oljig. Torrt är mycket vanligare.

Mjölk med kliande hårbotten orsakar mycket obehag för patienten. Förutom det faktum att mjäll påverkar utseendet, vill en person ständigt skrapa huvudet.

För behandling av mjäll finns det många populära metoder. Till exempel tinktur på majsblommor. Gör verktyget enligt följande. En halv liter äppelcidervinäger blandas med en liknande mängd vatten och 50 gram majsblommor, kokar och lämnar under locket i sextio minuter. Tinktur läggs till vattnet för att skölja håret. Använd verktyget i ungefär tio dagar. Kornblommor befriar helt kliar och eliminerar mjäll.

Vad kan vara orsakerna till förseningen i månadsvis läs här.

Shampoo för kliande hårbotten

Shampoo, placerade, som ett medel för att eliminera klåda i hårbotten är:

 • Nizoral. Gjord i Belgien svampdödande medel som används mot mjäll, berövar, seborréisk eksem. Den största skillnaden från enkla schampon - Nizoral maskerar inte mjäll, men förstör svampen, eliminerar klåda.
 • Soultz. Detta schampo bekämpar effektivt orsakerna till huvudklåda. Dessutom används Sulsen som ett profylaktiskt medel. Applicera shampooen mot vått hår, gnugga det med massörrörelser i hårrötterna och om fem minuter - torka av det.
 • Sebozol. Gör shampoo på grundval av ketokonazol. Designad främst för att bekämpa svampen som orsakar mjäll och klåda i huvudet. Applicera två gånger i veckan till vått hår, skölj och skölj med varmt vatten.

Hård klåda i hårbotten

Orsaker till allvarlig klåda i huden på huvudet kan vara en mängd:

 • Flytta. På den nya platsen reagerar människokroppen på vatten, miljö och jämn luft.
 • Allvarlig klåda kan orsakas av stress, nervös spänning.
 • Hård klåda och rodnad i hårbotten indikerar närvaron av en sådan vanlig sjukdom som seborrheisk dermatit.

I seborrheisk dermatit orsakar sjukdomen en svamp som aktiveras på grund av hormonella, immuna och neurogena faktorer. Så, på vintern, när kroppen försvagas, är seborisk dermatit mycket vanligare.

Röda eller rosa fläckar uppträder på huvudet, huden flår av, på huvudet, liksom på ögonbrynen och även på skägget, det förekommer riklig vit eller gulaktig mjäll, klåda uppstår.

För behandling av seborrheisk dermatit som används:

 • tjärschampo;
 • schampon med selensulfid, zink och ketokonazol;
 • antiinflammatoriska och antifungala läkemedel ordineras till patienten;
 • Näringsjustering utförs: begränsning av konsumtion av fett, söt eller kryddig mat.

Under alla omständigheter, om det inte var möjligt att självständigt identifiera orsaken till kliarna, bör du kontakta läkare.

Kliarande hud på barnens huvuden

Den vanligaste orsaken till kliande hårbotten i ett barn är pedikulos. Parasiter älskar att bo på barnets känsliga hud och orsakar allvarlig klåda. När löss kliar stör barn i huvudet, som parasiterna matar på blod, bita genom barnets hud. I det här fallet är klåda en följd av mekaniska effekter på nervändarna.

Mer sällan, kliande hårbotten hos barn uppstår på grund av neurologiska orsaker, infektionssjukdomar, allergier och andra saker.

Som redan nämnts är kliande hårbotten inte en sjukdom, utan bara en följd av sjukdomen.

Vad som just orsakat detta symptom är det nödvändigt att ta reda på och så snart som möjligt. Efter att ha lärt sig och eliminerat huvudorsaken, lindrar doktorn patienten från utmattande klåda, och personen kan äntligen andas lättnadens suck.

Du hittar ytterligare information om detta ämne i avsnittet Sjukdomar.

Vad orsakar kliande huvud efter tvättning: hur man eliminerar klåda

Om det av någon anledning gör ont i huvudet efter tvätt, kan det finnas flera skäl till detta. Låt oss försöka lista ut vilka faktorer som kan orsaka klåda i hårbotten, irritationen och hur du kan läka huden. Att hitta den verkliga orsaken till detta fenomen och lindra de obehagliga känslorna kan bara en läkare under en personlig undersökning.

Först och främst gäller detta fall där huvudet kliar hårt och klåda åtföljs av utseende av röda fläckar, hudskador och håravfall. Med några av dessa skäl kan du, om du vill, klara dig själv hemma.

Följande faktorer kan orsaka klåda i huvudområdet:

 • parasiter;
 • seborré;
 • Allergi till schampo;
 • Överdriven torr hud;
 • Allergi att måla;
 • Svamp sjukdomar i huden.

Låt oss mer ingående överväga var och en av de faktorer som nämns ovan.

Förekomsten av parasiter

En person vars huvud börjar klia ständigt, tänker först och främst - förmodligen finns det några parasiter i mitt hår, till exempel fästingar eller löss. Helt utesluta sannolikheten för demodikos eller löss kan endast kvalificerad hudläkare. Innan du besöker kan du be en familjemedlem att noggrant undersöka ditt hår bredvid rötterna genom ett förstoringsglas.

Seborrheisk dermatit

En annan vanlig synder som hårbotten är mycket kliande är seborré. Orsaken till denna sjukdom är överdriven fettbildning orsakad av en förändring i sebaceous sekretioner. Seborré är oljig, torr och blandad. Typen av seborré beror på hur många talgkörtlar som fungerar, liksom hudens tillstånd. Seborré är vanligtvis orsaken till svår fläckning av hårbotten, kallad mjäll.

Seborrheisk dermatit är en komplex kronisk sjukdom. Att bota det är mycket svårt. För att bli av med den behöver du en omfattande och långsiktig behandling, där man använder speciell terapeutisk schampo, dermatologiska lotioner, immunmodulatorer, droger och terapeutiska dieter.

För att bli av med effekterna av seborrheisk dermatit, som manifesteras i klåda och irritation, är det nödvändigt att undvika skarpa fluktuationer i hormonnivåer, nervös stress samt sjukdomar i mag-tarmkanalen och kroniska infektioner som kan försvaga immunsystemet.

Allergi till vårdande kosmetika

Allergier mot hårvårdsprodukter. Om din hud börjar klia efter att du har torkat huvudet, beror det troligen på ett nytt schampo eller en mask. Om huden kliar har inträffat nyligen och sammanföll med användning av ett nytt schampo, försök att byta hårtvätt med en gammal.

Vi rekommenderar dig även att använda babyneutral schampo som inte innehåller natriumlaurylsulfat. Om kliar inte försvinner, kontakta en hudläkare eller trichologist. Specialisten kommer att göra en datordiagnos av din hårbotten eller genomföra tester för allergier för att ta reda på orsaken till klåda.

Överdriven torr hud

Om ditt huvud kliar efter tvätt, kan det bero på att huden är överdriven. Om ditt hår är skört och torrt, förtjockas och elektrifieras, absorberar fukt för snabbt, passar inte bra, det är möjligt att din kropp inte producerar tillräckligt med talg. Om din hårbotten är kliande efter badet, använd fuktgivande schampon för att tvätta håret, liksom masker, krämer och balm för intensiv fuktgivande.

Huden kan också klia av brist på vitaminer, omättade fettsyror och spårämnen i kroppen. För att lösa detta problem, justera din näring, liksom köpa ett multivitamin för huden i ett apotek.

Allergisk reaktion på hårfärg

Om du vill bestämma varför din hårbotten kliar, var uppmärksam på hårfärgen. Färger som innehåller väteperoxid och ammoniak orsakar ofta pruritus. För färgning är det bättre att använda tonade schampon och icke-ammoniakfärger.

Men i detta fall kan du inte helt skydda dig från förekomsten av allergier. Även färgämnen som har en mild komposition kan orsaka allergiska reaktioner.

Vid färgning av hår i en frisör testar frisörerna alltid ett allergitest för en klient för att kontrollera om det använda färgämnet passar för honom. Om du färgar ditt hår hemma, gör du också detta test. Hur man gör det, beskrivs i anvisningarna för färgen.

Om huden efter färgning fortsätter att klia även efter att ha passerat testet för allergier, försök använda ett speciellt schampo för att neutralisera färgens effekt. Tvätta huvudet efter att du har torkat bort färgen. Du kan köpa sådant schampo i kända skönhetssalonger och i butiker för professionella frisörer.

Hårbottensvamp

Svampsjukdomar i huden är också ett typiskt problem med utseende av klåda. Låt oss se vad vi ska göra i det här fallet. Om din hårbotten är mycket kliande, och du vet inte varför detta händer och du inte har möjlighet att besöka en trikolog eller en hudläkare, skaffa ett schampo för behandling av svampar på apoteket. Sammansättningen av sådana läkemedel är mycket effektiva antifungala medel - klasazol, zinkpyrition, pyroktonolamin etc.

Dessutom kan traditionella mediciniska medel, såsom teolja, användas för att bekämpa svampen i hårbotten.

Om du vill veta exakt varför du känner klåda i hårbotten så så en svamp i kliniken. Om du får ett positivt resultat, gå igenom den nödvändiga behandlingstiden som din läkare ska ordinera. Antifungal behandling innebär användning av speciella lotioner och schampon, samt droger och droger som ökar immuniteten.

Allergisk mot tvättprodukter

Om du ständigt vill skrapa huvudet kan du vara allergisk mot tvättmedel eller sköljmedel som du använder i tvätten av sängkläder. Dessa medel kan också orsaka irritation i hårbotten.

Folkmedel för kliande hårbotten

Intensiteten av klåda hjälper dig att minska följande folkmekanismer:

 • Äppelcidervinäger Tillsätt i följande proportioner: två matskedar vinäger per liter vatten. Gnid i kliande ställen innan du tvätta huvudet. Förfarandet upprepas i fem till sex dagar.
 • Äppelmos. Det ska appliceras på hårbotten två gånger eller tre gånger i veckan i en halvtimme.
 • Lök Husk Koka skinken i sex minuter, svalna sedan och använd den för att skölja håret efter tvätt.
 • Kamille med salvia. Blanda salvia och kamomill i lika stora proportioner, ånga en matsked av blandningen i ett glas kokande vatten och applicera kompressor i tjugo minuter på toppen av huvudet, baksidan av huvudet och andra kliande områden i hårbotten.
 • Effektiva lösningar för klåda är olika naturliga oljor: kardborre, olivolja, tea tree oil, som återfuktar, mjukar och närmar hårbotten.

Därefter vill vi varna dig vad som inte ska göras med kliande hårbotten. Kombinera inte huden för att förhindra förekomst av sår och repor som kan bli ingångsporten för att komma in i huden av olika infektioner.

Så här löser du problemet

Till huden på ditt huvud, mina henne inte varje dag, men lite mindre, kanske orsaken till kliarna var för ofta tvättning, vilket orsakade torkningen av huden. Om analysen visar närvaron av parasiter i håret, är det nödvändigt att utföra en särskild antiparasitisk behandling. Om du har allergier bör du ersätta hårkosmetik med naturliga, allergivänliga produkter.

Det är alltid nödvändigt att övervaka din kost, närvaron i den av en tillräcklig mängd nödvändig för kroppen av spårämnen och vitaminer. Dieten ska alltid innehålla skaldjur, kött, frukt, grönsaker, baljväxter, gröna. Det är tillrådligt att minimera användningen av kryddig och söt, undvik så mycket som möjligt stress och följ noga personlig hygien.

Balanserad näring, högkvalitativa kosmetika, hygien och sinnesro - nyckeln till vår skönhet och hälsa.

Kliande hårbotten. Vanliga skäl. Hur jag kämpar med det här problemet.

Hej kära läsare!

Förmodligen stod nästan alla inför ett sådant problem som kliande hårbotten. Jag kommer över detta inte så ofta, men det händer. Det är just det ögonblick jag har detta problem. I det här inlägget vill jag överväga de frekventa orsakerna till klåda. "Varför kliar folk sitt huvud?"

1. Parasitisk infektion.

Helst utesluta möjligheten att orsaken till klåda var en parasitisk infektion, till exempel pedikulos eller demodikos, bara en hudläkare kan. Som ett alternativ, fråga först någon från din familj för att noggrant undersöka håret på rötter och hårbotten genom ett förstoringsglas.

2. Seborré.

Seborré är en annan vanlig orsak till irritation i hårbotten. Mycket ofta orsakar seborré en svår skalning i hårbotten, som kallas mjäll. Behandlingen ska vara komplex och varar i flera månader - här hittar du speciella medicinska schampon, dermatologiska lotioner och mediciner och en terapeutisk kost. Trichologists rekommenderar att man undviker nervös stress, skarpa hormonella fluktuationer och allt som kan försvaga kroppens immunitet, till exempel kroniska infektioner och sjukdomar i mag-tarmkanalen.
Personligen hörde jag förut att det är en svamp och det behandlas med lämpliga medel, köpta på ett apotek.

3. Allergier mot schampo och andra hårvårdsprodukter.

Ofta börjar hårbotten att klia starkt efter att ha bytt shampoo eller hårmask. Om klåda uppträdde plötsligt och sammanföll med testningen av ny kosmetika är det värt att försöka återvända till det gamla beprövade schampotet, vilket inte orsakade liknande reaktioner. Eller försök att använda ett neutralt schampo där det inte finns något ämne som lauret eller natriumlaurylsulfat, som ofta används som tvättmedel.

Om bytet av schampo inte hjälpte och huvudet fortfarande repor, bör du kontakta en hudläkare, och ännu bättre till trikologen, för att göra en datordiagnos av hårbotten och eventuellt att testa för allergier.
Tyvärr finns det ingen trichologist i min provinsby. ":-(

4. Hård torrhet i huden leder oftast till att huvudet ständigt kliar.
Om håret är torrt och sprött, förorenas långsamt, kraftigt elektrifieras, trycks, dålig passform och snabbt absorberar fukt, sannolikt uppstår inte tillräcklig produktion av talg. Ibland börjar dehydrerad hårbotten att producera mer fett för att skydda mot negativa yttre påverkan.
Trichologists rekommenderar att tvätta huvudet med speciella fuktgivande schampon, var noga med att använda balm, krämer och masker för intensiv fuktgivande.
Mycket torr hårbotten kan vara mycket kliande från brist på vitaminer, spårämnen, omättade fettsyror.

5. Allergi mot hårfärg är en annan anledning till att huvudet på tjejer och kvinnor kan klia.
Oftast är allergiska reaktioner orsakade av permanent hårfärg, som innehåller ammoniak och väteperoxid. En mer godartad effekt på hårbotten har ammoniakfria färgämnen och schampon. Men färgar ditt hår med hjälp, du är inte heller immun mot allergier. Trots den sparsamma kompositionen kan de också göra att huvudet kliar.

Trichologists and hairdressers rekommenderar starkt: innan du använder något hårfärg, var noga med att ta ett allergitest som beskrivs i instruktionerna.

6. Svampsjukdomar i hårbotten.

Svampskador kräver också komplex och långvarig behandling. I de fall hårbotten är mycket kliande, och gå till ett samråd med en hudläkare eller trichologist för tillfället är det inte möjligt, försök använda farmaceutiska schampon som behandlar svampar.
Från naturläkemedel kan man rekommendera tea tree oil, vilket också hjälper till att behandla svampar.

7. Allergi mot diskmedel eller skölj, som du tvättar sängkläder kan också orsaka irritation i hårbotten.

8. Känslig hårbotten.

Mycket ofta kan utseende av fläckning och rodnad i hårbotten förväxlas med utseende av mjäll eller allergier. Men bakom dessa tecken kan ett annat problem ligga - känslig hårbotten.
Känslig hårbotten är huden som har låg fuktighet och skydd mot de yttre miljöernas aggressiva effekter. Känslig hud hos en person kan vara från födseln och kan bero på felaktig vård, exponering mot aggressiva faktorer, frekvent hårfärgning och överbelastning av stylingprodukter.
Först och främst är det nödvändigt att helt ändra alla hårvårdsprodukter. Om, efter att ha tvättat huvudet samma dag eller på andra dagen, kliande hårbotten uppträder, är det nödvändigt att byta ut schampo, balsam och balsam. Och byt ut rengöringsmedel tills de är helt lämpliga för din känsliga hårbotten.
Övergripande sätt att lösa problemet. Jag tänker hela mitt liv på jakt efter lämpliga medel. :-)

Mitt hår och hud: Jag har en vanlig hårtyp, min hud är känslig.
Sin: Jag dricker lite vätska. Medan jag inte kan träna mig själv för att dricka tillräckligt rent vatten (trots allt är te och kaffe inte ansedda). Plus, kronisk sköldkörtelsjukdom (som gör huden torr).

Vad hjälper mig från kliande hårbotten? - Burdock and Almond oil. Med regelbunden användning (2 gånger i veckan) lugnar huden lugnt ner. Jag har ingen mjäll. Ändå bytte jag tillfälligt till Natura Siberica Neutral Shampoo.


Senare kommer jag att skriva om mina framgångar eller besvikelser. Tanken spinner i mitt huvud: "Om det bara skulle hjälpa, om det bara skulle hjälpa till. "Och i mina planer (för nu bara i planerna) att tvätta mitt huvud med filtrerat (renat) vatten, eftersom vi i vårt hus har mycket hårt kranvatten.
Det skulle vara nödvändigt att ompröva din diet. Det är möjligt att jag saknar några spårämnen.
Ganska tjejer! Jag skulle vara glad att höra från dig råd om denna fråga. Hur hanterade du kliande hårbotten (om du hade ett sådant problem)?

Adjö! Jag önskar dig en hälsosam hårbotten och vackert hår!
Din Marina. :-)

Varför kliar ditt huvud? 10 huvudorsaker

Klåda och många medföljande problem kan orsakas av ett stort antal anledningar. För exakt installation av källan är det naturligtvis bäst att besöka läkaren, men här är problemet - till vilken specialist att registrera? Eller gå till alla i rad - inspektionen är aldrig överflödig! Låt oss se vad orsakerna är och vilken läkare är värt ett besök.

Med en stark, inte passande kliande hårbotten, kontakta en läkare! Dra inte! Ju tidigare du tillämpar desto färre konsekvenser!

Sannolika orsaker

 • Seborré, mjäll

Felaktigt fungerande talgkörtlar leder till stora hårproblem. En av de mest obehagliga är mjäll (seborrhea), åtföljd av oacceptabel klåda och skada på huden. Och även täckt med vita vågar, axlar och rygg. Bara dessa skalor är en källa till klåda, de irriterar huden.

I milda fall är mjäll perfekt behandlad på egen hand hemma. Det är bättre att behandla mer komplicerade fall tillsammans med en tricholog, och att närma sig detta omfattande och stämma in under hela processen.

 • Torr hårbotten

Återigen leder felfunktionen hos talgkörtlarna och några andra orsaker till att håret och håret i huvudet blir torra. Körtlarna försöker aktivt att lindra torrhet och skydda försvagad hud mot de negativa effekterna av miljön och täcker sålunda hela ytan med ett lag av talg. Hår börjar snabbt bli smutsigt, det klarar mycket smuts, bakterier och mikrober utvecklas starkt. Det är ett misstag att misstänka fet hud och oljig hårtyp. Hård hårtvättning avtar huden ännu mer, sprickor och repor kliar mycket. Efter tvättning trycks allt och elektrifieras, håren delas och bryts av.

Fuktgivande masker, fyllning av vitaminer och mikrodelar i kroppen, rätt och hälsosam näring, överensstämmelse med reglerna för tvättning och torkning, skydd av krullar från sol, vind och frost är inte dåliga med detta problem.

 • Svampinfektion

Det här är allvarliga sjukdomar som kräver obligatorisk behandling. Förutom den konstanta chastotki på huden finns också plack (laven), som ser väldigt repulsiv ut. Det är bäst att genomgå en behandling i en medicinsk institution under överinseende av en specialist dermatolog, men om det inte är möjligt av någon anledning, försök sedan lindra symtom med tea tree wraps och speciella antimykotiska schampon.

 • Parasiter (löss, fästingar.)

Ett annat mycket allvarligt nederlag, vilket också kräver obligatorisk och omedelbar behandling (du måste besöka en hudläkare). Oftast är det löss. Hoppa löss kan någonstans, särskilt var stora folkmassor eller stora grupper av anställda. Du kan hitta under ett förstoringsglas, noggrant undersöka hårbotten (bättre om läkaren gör det). Tick-buren infektion som hittas hemma fungerar inte.

Inspektion av löss

Behandling för pedikulär är ganska enkel och inte lång i tiden. Särskilda schampon och vissa folkrättsmedel kommer att göra sitt jobb.

Kanske en av de vanligaste orsakerna till pruritus, och allt eftersom nyligen har det varit en otrolig mängd nya allergiska reaktioner. De viktigaste är reaktioner på mat. Också många idag står inför allergier mot hårvårdsprodukter (schampo, balm, masker, stylingprodukter.) Och dekorativa kosmetika. Det följs vanligen av utslag, rodnad, klåda, ibland svullnad.

Allergier kan också uppstå vid byte av vanliga hårvårdsprodukter. Om återgången till den gamla lösningen inte löser problemet med allergi, bör du kontakta trichologen.

Lösningen på problemet är att hitta allergenet och naturligt eliminera det. Det görs bäst på kontoret hos en allergiker.

 • Allergi att måla

Det händer också ofta nog, särskilt om befälhavaren inte använde mycket högkvalitativ färg eller färg som innehåller ammoniak eller väteperoxid. Det finns bara en väg ut: du måste kontrollera vad mästaren målar för dig och väljer att måla icke-ammoniakfärger eller tonade schampon. Dessutom är det önskvärt att testa för allergiska reaktioner före förfarandet.

 • Pulverallergier

Tvättmedel, tygmjukgörare innehåller många olika kemiska komponenter. Vissa av dem kan orsaka hudirritation och följaktligen allergier och klåda.

Källan till många av de mest olika problemen med kroppen är nervös spänning, stress, depression, neuros. Hår och hårbotten sparar inte heller. Stress kan orsaka förändring av hårtyp och avvikelser i talgkörtlarna och blodkärlspasmer och problem med blodmikrocirkulationen. Mot denna bakgrund lider ämnesomsättningen kraftigt och hudirritation uppträder.

För att avlägsna denna irritation måste du först och främst eliminera stressiga situationer och lugna nerverna, dricka en sedativkurs (ordinerad av en neurolog under behandling) och massera hårbotten och livmoderhalsen.

 • undernäring

Överdriven konsumtion av sött, kryddigt, kaffe, rökt, burk och mer. Det är inte mycket användbara produkter och översvämmande dem oundvikligen påverkar huden: dermatit, eksem, akne, utslag. Dessa hud manifestationer följs alltid av klåda och stark kamning av hudutslag. Att hantera detta problem är ganska enkelt: tillfälligt eliminera "skadlig" mat, drick mer vanligt vatten, konsumera magert mat med en liten mängd kryddor. Klåda och utslag kommer snabbt att gå iväg!

 • Fel huvudbonad

Trånga och syntetiska huvudbonader orsakar ofta obehag på huvudet. Debatten förvärrar ytterligare situationen. Jag vill skrapa huvudet på en gång och så snabbt som möjligt. Det finns bara en väg ut - omedelbart byta huvudstycket till ett trevligare naturmaterial, och dessutom ska olika huvudbonader bäras vid en viss temperatur (hårvård på vintern) och försök att inte överhettas i hårbotten, utan att överkolla.

Utöver dessa huvudorsaker finns det också mindre. Dessa inkluderar:

 • störningar i blodcirkulationen;
 • gastrointestinala sjukdomar;
 • stillasittande livsstil;
 • frekvent användning av hårtork, pleyk. ;
 • överansträngning.

Det finns naturligtvis många anledningar och du kan måla var och en under en mycket lång tid. Om din anledning inte är en av huvudorsakerna, bör du titta med en specialist i de sällsynta. Men anledningen till att hårbotten är repad måste hittas, eftersom det kan vara ett symptom på en allvarlig sjukdom, och det blir problematiskt att gå till frisörens.Nästa Artikel
Psoriasis salva på huvudet